فهرست مطالب

قرآن و علم - پیاپی 16 (بهار و تابستان 1394)

نشریه قرآن و علم
پیاپی 16 (بهار و تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/06/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی محمد میرجلیلی*، سمیه یوسفی صفحات 9-28
    شتر تنها حیوانی است که قرآن کریم با لحن توبیخ آمیزی، بشر را به مطالعه و تفکر در خلقتش ترغیب می کند و او را به ویژگی ها و شگفتی هایی که در آفرینش این حیوان وجود دارد سوق می دهد. این نوشتار ابتدا گزارشی از ویژگی های شگفت آور شتر ارائه می دهد و سپس آیاتی از قرآن کریم را که به این حیوان اشاره دارد، بررسی می نماید. سپس تک تک اعضای شتر و قابلیت های هر یک را با توجه به آخرین کشفیات دانشمندان مورد بررسی قرار می دهد تا زمینه ای باشد برای پی بردن به عظمت خالق و اعجاز علمی قرآن در سایه آیه شریفه افلا ینظرون إلی الإبل کیف خلقت (غاشیه/ 17). در این نوشتار، ویژگی های منحصر به فرد این شاهکار آفرینش از قبیل تحمل تشنگی، رام بودن، قدرت بلند شدن همراه بار، و... و همچنین فواید و منافع این حیوان مطرح شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر علمی، شتر، شگفتی های خلقت، سوره غاشیه، کیفیت خلقت شتر
  • محمدعلی رضایی اصفهانی*، ابوالحسن مومن نژاد صفحات 29-49
    قرآن کتاب هدایت و سعادت انسان می باشد و برای رسیدن به این هدف مهم از علوم مختلف به عنوان ابزار استفاده کرده است؛ از جمله این علوم، علم تاریخ می باشد که در قرآن به شکل های گوناگونی از جمله سرگذشت انبیاء و اقوام گذشته، آداب و رسوم جاهلی، حوادث زندگی پیامبر اسلام(ص) و جامعه اسلامی به کار رفته است. در این نوشتار، تلاش شده است تا به برداشت های مختلف از رابطه قرآن و تاریخ اشاره و مفهوم مورد نظر در بحث تفسیر تاریخی قرآن (مکتب تاریخی قرآن) تبیین شود. در ادامه به دو مبحث مهم مبانی (عام و خاص) و روش شناسی تفسیر تاریخی قرآن از جمله روش ترتیبی و موضوعی به شکل سنتی (درون متنی)، شهید صدر (برون متنی)، میان رشته ای و تطبیقی اشاره شده است. گونه شناسی آیات تاریخی قرآن، بررسی شرایط اعتبار منابع تاریخی برای استفاده در تفسیر قرآن و سنت های الهی حرکت تاریخ از مهم ترین مسائلی است که در این نوشتار به آنها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر تاریخی، مبانی، روش شناسی
  • حمیدرضا طوسی* صفحات 51-72
    نسل های حقوق بشر صورت بندی جدیدی از توسعه در عرصه نظام بین المللی حقوق بشر است و انتظار می رفت با مبانی خاص و یکسان، توجیهی جامع در تمامی مصادیق حق بشری ارائه دهد. اما فقدان قدرت توجیهی مصادیق جدیدی از پاره ای از حق های دو نسل نخست مثل حق حیات، جهان شمولی و توسعه، قواعد حقوق بشر را با چالش بزرگی روبه رو کرد. علاوه بر این، در نسل سوم نیز مبنای توجیهی حقوق بشر کفایت لازم را برای تطبیق برحق های نوین مثل حق تعیین سرنوشت را از دست داده است. در نوشتار حاضر بر اساس روش تحلیلی تطبیقی با تبیین میزان قابلیت مبنا سازی حقوق بشر معاصر بر اساس مسئله «حق و تکلیف فردی»، توانایی آموزه های قرآنی را برای گره گشایی از چالش های توجیهی و توسعه قواعد حقوق بشر ارائه شده است. این نوشتار ادعا دارد که اندیشه قرآنی اصالت دو ساحت فرد و جامعه، مبنایی جامع و متناسب با حق های نسل های حقوق بشر همانند حق حیات و حق تعیین سرنوشت می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، مبانی توسعه حقوق بشر، نسل های حقوق بشر، حق و تکلیف فردی، اصالت فرد و اصالت جامعه، حق حیات، حق تعیین سرنوشت
  • سید عیسی مسترحمی* صفحات 73-92
    قرآن کریم برای بیان قدرت خداوند به آفرینش جهان مادی و برخی ویژگی های آن اشاره می کند. این کتاب آسمانی در آیه30 سوره انبیاء به مرحله ای از آفرینش اشاره دارد که آسمان ها و زمین بسته بودند و خداوند آنها را باز کرده و طبق آیه 47 سوره ذاریات، آسمان و زمین هنوز در حال گسترش است و بنابر آیه 67 سوره زمر در پایان جهان، آسمان ها درهم پیچیده شده و به حالت اولیه آفرینش برمی گردند. کی هان شناسان با بهره گیری از ابزارها و شیوه های تجربی، مدل های گوناگونی را برای جهان مادی ارائه داده اند. بنابر برخی مدل ها [همچون جهان ایستاتیک] جهان مادی، شکلی ثابت دارد و نمای کلی آن تغییر نمی کند. در مقابل، مدل مهبانگ که از آن با عنوان مدل استاندارد نیز یاد می شود، ادعا می کند که جهان مادی از باز شدن انفجار گونه ماده فضا زمان از نقطه ای اولیه به وجود آمده است و انبساط آن هنوز ادامه دارد. برخی از یافته ها و شواهد کی هان شناسی و فیزیکی ادامه یافتن این گسترش را برای همیشه نشان می دهند، در حالی که دسته ای دیگر از شواهد، پایان یافتن و آغاز روند معکوس را بیان می کنند. یافته های دانش کی هان شناسی می تواند تفسیری بر این موضوع قرآنی باشد و پذیرش شگفتی و حتی اعجاز علمی این آیات را موجه سازد.
    کلیدواژگان: قرآن، مدل کیهانی، مهبانگ، گسترش جهان، انقباض جهان
  • سیدعلی اکبر ربیع نتاج*، سیده فاطمه سلیمی، سیده لیلا میرزایی صفحات 93-120
    شناخت نظام آفرینش یکی از راه های خداشناسی است و شاید کمتر انسانی برای کسب این شناخت از راه موشکافی یک حشره وارد شود، بلکه بشر برای این مقصود بیشتر به بررسی نشانه های بزرگ همچون آسمان و زمین، کوه و دریا روی می آورد. مورچه یکی از مخلوقات شگفتی می باشد که برای بیشتر انسان ها موجودی ناچیز و بی اهمیت می نماید، ولی خداوند در قرآن کریم سوره ای را با عنوان «نمل» به مورچه اختصاص داده و به این موجود توجه ویژه ای نشان داده است. خداوند در آیه 18 این سوره به زندگی اجتماعی و روابط بین مورچگان اشاره کرده و آنها را دارای شعور و ادراک دانسته است. حضرت علی(ع) نیز در نهج البلاغه به بعضی از شگفتی های آفرینش این حشره کوچک از جمله ساختار مورفولوژیکی (بدنی) و همچنین زندگی اجتماعی مورچه ها، موقعیت شناسی، مدیریت اصولی و آینده نگری آنها اشاره کرده و در کنار آن، مراحل زیستی مورچگان را مورد بررسی قرار داده که امروزه، پیشرفت چشمگیر علم حشره شناسی با تحقیقات و آزمایش هایی که روی بدن این موجود ریز انجام داده اند، تاییدی بر آیات قرآن کریم و سخنان امام در مورد مورچه می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، نهج البلاغه، حشره شناسی، مورچه، تفسیر علمی
  • ابراهیم رضایی آدریانی*، محمد جواد اسکندرلو صفحات 121-143
    شتر تنها حیوانی است که قرآن کریم با لحن توبیخ آمیزی، بشر را به مطالعه و تفکر در خلقتش ترغیب می کند و او را به ویژگی ها و شگفتی هایی که در آفرینش این حیوان وجود دارد سوق می دهد. این نوشتار ابتدا گزارشی از ویژگی های شگفت آور شتر ارائه می دهد و سپس آیاتی از قرآن کریم را که به این حیوان اشاره دارد، بررسی می نماید. سپس تک تک اعضای شتر و قابلیت های هر یک را با توجه به آخرین کشفیات دانشمندان مورد بررسی قرار می دهد تا زمینه ای باشد برای پی بردن به عظمت خالق و اعجاز علمی قرآن در سایه آیه شریفه افلا ینظرون إلی الإبل کیف خلقت (غاشیه/ 17). در این نوشتار، ویژگی های منحصر به فرد این شاهکار آفرینش از قبیل تحمل تشنگی، رام بودن، قدرت بلند شدن همراه بار، و... و همچنین فواید و منافع این حیوان مطرح شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر علمی، شتر، شگفتی های خلقت، سوره غاشیه، کیفیت خلقت شتر
|
  • Ali Muhammad Jalili*, Sumayyah Yosufi Pages 9-28
    Islam has always been keen to observe the Muslims’ dignity and ascendance in all spheres of life including the economy. Production is the key to meet such a principal objective. Thus, Islam has paid serious attention to production and has vigorously invited its followers to get engaged in numerous productive enterprises such as agricultural, livestock, industrial and commercial activities. As such, Islam has invited the Muslims to develop their agricultural, industrial and livestock activities through commercialization of their goods. In order to attain a sustainable growth in production and guarantee the Muslims’ economic self-sufficiecy and needlessness to the goods produced by disbelievers, the Muslims are required to find perfect solutions and methods like setting priorities in production. Hence, the current paper, making use of the Quranic verses and the infallible Imams’ precious traditions, has tried to introduce the production priorities. By application of production priorities the Muslims’ economic growth and independence will be definitely reassured. The paper’s main objective is to appreciate the producers to abide by the production priorities.
    Keywords: the Quran, Traditions, Work, Production, Production Priorities
  • Muhammad Ali Rezaei Isfahani*, Abul Hasan Momen Nejad Pages 29-49
    The Quran is the book of guidance that brings about every one’s prosperity. To meet this important objective, various branches of knowledge (Sciences) are employed as means of discovering the divine attention. History is one of those sciences and means that has been applied in the Quran in various forms including the historical account of the prophets and the previous nations, the old traditions of ignorant time, the biography the prophet of Islam and the events which took place in the Muslim community. The paper has tried to deal with different opinions raised on the relationship between the Quran and history. Moreover, the writer highlights the historical account of the Quran referring to the historical school of thought on the Quran. As such, he calls attention to the important general and particular foundations of the topic including the methodology of historical interpretation of the Quran in traditional intertextual and the Shahid Sadr’s intra-textual, interdisciplinary and comparative methods. Finally, he sheds light on to the most important topics such as the typology of the historical verses of the Quran, the validity conditions of historical sources that are to be used in interpretation of the Quran, the divine customs and laws and the movement of the history.
    Keywords: the Quran, the Historical Exegesis, Foundations, Methodology
  • Hamid Reza Tusi* Pages 51-72
    The generations of human rights are new formations of development in the international system of human rights. The three generations of human rights, based on particular and similar foundations, were expected to present a comprehensive justification in all human rights’ applications. But the first two generations of human rights could not justify new examples of human rights found in the right to life. Thus, it challenges the universality and development of human rights. Moreover, third-generation human rights does not provide sufficient justification ground to comply with the new rights such as the self-determination right. The current paper having an analytic-comparative method tries to examine the contemporary human rights’ ability whether or not it can establish new foundations on its basis of “individual right and duty”. The author is of the view that the Quranic teachings has the ability to meet these challenges on the one hand and develop the human rights on the other. As such he claims that the Quranic reflection on human’s originality in two individual and collective spheres is a comprehensive foundation and is proportional to the rights declared in the three generations of human rights including the right to life and the right to self-determination.
    Keywords: the Quran, the Development Foundations of Human Rights, Generations of Human Rights, Individual Right, Duty, the Originality of Individual, the Originality of Society
  • Sayyed Isa Mustarhami* Pages 73-92
    To depict the overwhelming and unique power of Allah, the glorious Quran refers to the creation and some characteristics of the physical world. This heavenly book explicitly refers to part of creation in the 30th verse of al-Anbiya Chapter where the heavens and earth were interwoven and God has unravelled them, and according to the 47th verse of al-Zariyat chapter the heavens and earth are still expanding. The Quran in the 67th verse of Chapter al-Zumar says: yet the entire earth will be in His fist on the Day of Resurrection, and the heavens, scrolled, in His right hand. The cosmologists while making use of the experimental means and methods have presented different models for the physical world. Based on some cosmological models -like that of Steady State Universe- the world enjoys a stationary form and has never faced changes. Contrary to that, the big bang model of the universe which is also called a standard model of cosmology, claims that the physical world has begun from a violent explosion of an infinitely tiny and infinitely dense point, from where it has been expanding ever since. Part of the physical and cosmological findings and evidence approve of the continuous expansion whereas some other evidence demonstrate contraction and a reversing process. The new findings of cosmological science can better interpret the related topics of the Quran and thus justifies the marvel and even the scientific miracle of these verses.
    Keywords: the Quran, Cosmological Model, Big Bang Theory, Expansion of the Universe, Contraction of the Universe
  • Sayyed Ali Akbar Rabi Nitaj*, Sayyedeh Fatemeh Salimi, Sayyedeh Laila Mirzaie Pages 93-120
    One of the many ways to recognize God is to know the system of creation. Most of the people seek to know God through his great signs like the heavens and the earth, mountains and rivers. But few people have tried to know God thorough a curious scrutiny into the life of an insect. However, Ant, seems a tiny and trivial creature, but in reality it is one of the wonders of creation. Allah, the exalted, has revealed a chapter under the theme of ant in the Quran showing serious attention to this creature. Allah in this chapter, verse 18th has referred to the ants’ social life and relationship implying that they enjoy perception and understating. Imam Ali (a.s), too, has referred to the marvelous aspects of ants including their morphologic structures, social life, basic management, forward-looking attitude, different stages of their biological life and that how they recognize their specific locations and positions. Today, thanks to the developed science of entomology and to the experts’ recent researches and experiments on the life of ant, the Quran’s and Imam Ali’s views about ant got acknowledged and substantiated
    Keywords: the Quran, Nahjulbalagha, Entomology, Ant, Scientific Exegesis
  • Ibrahim Rezai Adaryani*, Muhammad Javad Eskandarloo Pages 121-143
    Camel is the only animal the Quran has alarmingly invited the human to contemplate upon its creation and figure out its wonderful characteristics. The paper begins with a brief report on the amazing features of camel and then studies the Quranic verses that have a say about camel. Moreover, the author, considering the latest scientific discoveries, explores every organ of the camel with scrutiny so as to pave the way for realizing the majesty of God, (the creator) and the scientific miracle of the Quran. For The Quran has already stated that “Do they not observe the camel, [to see] how she has been created?” (Chapter al-Ghashiyah/17). The paper has particularly pointed at the exclusive and defining features of camel including her endurance of thirst, equability, being able to stand up with heavy loads, and etc. proving it to a real masterpiece of the creation.
    Keywords: the Quran, Scientific Exegesis, Camel, Wonders of Creation, Chapter al Ghashiyah, the Camel Creation