فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای زراعی ایران
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 22
|
  • تاثیر کاربرد سویه های سودوموناس فلورسنت بر عملکرد و اجزاء عملکرد ارقام کلزا
    رضا نجفی، جواد وفابخش، قدیر طاهری، حمیدرضا ذبیحی صفحات 211-217
    باکتری های محرک رشد گیاه به عنوان مکمل و جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی شناخته می شوند که از طریق مستقیم و غیرمستقیم باعث رشد گیاه می شوند. این مطالعه به منظور بررسی اثر سویه هایی از باکتری سودوموناس فلورسنت بر عملکرد و اجزاء عملکرد ارقام کلزا در سال زراعی 1388-1387 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی مشهد به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای این آزمایش شامل: چهار سطح تلقیح باکتری به صورت، تلقیح با سودوموناس فلورسنس 169، سودوموناس پتیدا 108، مخلوط دو سویه و به همراه شاهد بدون تلقیح و شش رقم کلزا به نام های: landrace، BP.18، Goldrush، Parkland، Hyola330و Hyola401که از سه گروه B.rapa، B.juncea و B.napus می باشد. نتایج نشان داد سویه های باکتری اثرات مختلفی در هر یک از اجزاء عملکرد و عملکرد ارقام استفاده شده در آزمایش دارد. باکتری های محرک رشد اختلاف معنی داری را در تعداد غلاف در بوته و وزن هزار دانه داشت و تفاوت ارقام نیز در تمامی صفات مورد ارزیابی به جز وزن هزار دانه معنی دار بود (p≤0.05). در اثر متقابل رقم و باکتری اختلاف معنی داری در صفات سطح غلاف، تعداد غلاف در بوته و وزن هزار دانه مشاهده شد (p≤0.05). به طورکلی نتایج این تحقیق حاکی از آن است که کاربرد باکتری های محرک رشد در ترکیب با ارقام مختلف، در بهبود ویژگی های رشدی و عملکرد ارقام گیاه روغنی کلزا تاثیرات مثبتی داشته است.
    کلیدواژگان: باکتری های محرک رشد گیاه، دانه روغنی، رقم، کلزا
  • فرزاد مندنی، مهدی نصیری محلاتی، علیرضا کوچکی، محمد حاجیان شهری صفحات 218-231
    مدل های شبیه سازی رشد ابزارهای کمی هستند که بر پایه اصول علمی و روابط ریاضی استوار بوده و می توانند اثرات اقلیم، خاک، آب و مدیریت زراعی را روی رشد و نمو گیاهان زراعی مورد ارزیابی قرار دهند. براساس پیشرفت های به عمل آمده، امروزه استفاده از نرم افزارهای رایانه ای برای مدیریت نظام های زراعی به عنوان یک ابزار قوی مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطالعه، به منظور شبیه سازی خسارت علف هرز یولاف وحشی بر رشد و عملکرد گندم پاییزه، یک مدل بوم شناختی فیزیولوژیک رشد و نمو ارائه گردید. ساختار اصلی این مدل برگرفته از مدل LINTUL 1 می باشد که به منظور شبیه سازی رقابت علف هرز یولاف وحشی با گندم پاییزه اصلاح گردید. مدل لینتول رشد و نمو گندم بهاره را برای شرایط پتانسیل شبیه سازی می کند. در این شبیه سازی ابتدا مراحل نمو فنولوژیک به مدل لینتول اضافه شد، سپس فرمان بهاره شدن برای شبیه سازی رشد و نمو گندم پاییزه وارد مدل گردید و مدل اصلاح شده برای شبیه سازی تولید ماده خشک و مراحل نموی در شرایط پتانسیل، تکمیل و واسنجی شد. در نهایت مدل با وارد کردن رقابت علف هرز یولاف وحشی برای شبیه سازی میزان خسارت این علف هرز کامل گردید. داده های هواشناسی استفاده شده به عنوان ورودی های مدل شامل: میانگین دراز مدت 20 ساله درجه حرارت حداقل و حداکثر روزانه (درجه سانتی گراد) و میزان تشعشع روزانه (مگاژول بر متر مربع) دشت مشهد بود. پارامترهای لازم برای ساخت و واسنجی این مدل از نتایج تحقیقاتی که در زمینه ارزیابی خسارت علف هرز یولاف وحشی بر رشد و عملکرد گندم اجرا شده بود، استخراج شد. این مدل در محیط FST برنامه نویسی شد و سپس با داده های حاصل از یک آزمایش مزرعه ای ارزیابی گردید. این مدل توانایی شبیه سازی رشد و نمو گندم پاییزه و علف هرز یولاف وحشی را به صورت جداگانه دارد. به منظور ارزیابی نتایج حاصل از شبیه سازی ها، از جذر میانگین مربعات خطا و برازش رگرسیون خطی بین داده های مشاهده شده و شبیه سازی شده در تراکم های مختلف یولاف وحشی که به عنوان تیمارهای آزمایش در نظر گرفته شده بود، استفاده شد. نتایج ارزیابی نشان داد که اختلاف بین داده های شبیه سازی شده و مشاهده شده برای مراحل نمو فنولوژیک گندم و یولاف وحشی به ترتیب، 4/ 10 و 5/ 14 درصد، متوسط عملکرد کل گندم و یولاف وحشی در تیمارهای مختلف به ترتیب 8/ 5 و 6/ 7 درصد و کاهش عملکرد دانه گندم به علت رقابت یولاف وحشی 5/ 7 درصد بود. بر این اساس مدل دقت قابل قبولی در پیش بینی خسارت یولاف وحشی بر عملکرد گندم داشت. همچنین این مدل به گونه ای طراحی شده است که می توان با تغییر پارامترهای مورد نیاز در آن، برای ارزیابی رقابت سایر علف های هرز گندم و یا رقابت علف های هرز با محصولات زراعی دیگر نیز به کار برده شود.
    کلیدواژگان: کاهش عملکرد، مدل های رشد گیاهان زراعی، مدلسازی رقابت علف های هرز، نمو فنولوژیک
  • پرویز رضوانی مقدم، حسین کریم پور، سید محمد سیدی صفحات 232-238
    یکی از راهکارهای ارتقاء پایداری تولید گندم افزایش تنوع در نظام های کشت این محصول می باشد. این پژوهش با هدف یافتن بهترین ترکیب برای دستیابی به پایداری و عملکرد بیشتر در دو سال زراعی 88-1387 و 89-1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. در این بررسی دو رقم گندم فلات و رقم اروم کشت گردیدند. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و 12 تیمار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل الگوهای مختلف کشت دو رقم گندم فلات و اروم (100- صفر، 75- 25، 50-50، 25-75، صفر-100، 25-175، 175-25، 50-150، 150-50، 75-125، 125-75 و 100-100) بودند. نتایج حاصل در سال اول نشان داد بیشترین عملکرد اقتصادی و بیولوژیک در تیمارهای کشت خالص به دست آمد که البته تفاوت معنی داری با سایر تیمارهای مطالعه نداشت. نتایج حاصل از آزمایش سال دوم مشخص نمود حداکثر عملکرد در تیمار کشت 75 رقم فلات + 25 درصد رقم اروم با عملکرد 8/ 3135 کیلوگرم بر هکتار به دست آمد که به میزان 29 و 5/ 12 درصد بیشتر از کشت خالص رقم فلات و رقم اروم بود. نتایج حاصل از هر دو سال نشان داد کشت توام ارقام گندم در مقایسه با کشت خالص آن ها توانسته است عملکرد قابل قبولی را در هر دو سال تولید نماید.
    کلیدواژگان: تنوع رقم، رقم اروم، رقم فلات، کشت خالص
  • علیرضا کوچکی، ویدا مختاری، سرور خرم دل، شهربانو طاهرآبادی صفحات 239-247
    به منظور بررسی اثر مقادیر آبیاری بر خصوصیات رشدی، اجزای عملکرد و عملکرد دانه چهار اکوتیپ گیاه دانه روغنی کنجد (Sesamum indicum L.)، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 90-1389 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. سه مقدار آبیاری شامل 2000، 3000 و 4000 متر مکعب در هکتار) و چهار اکوتیپ شامل داراب، سبزوار، کاشمر و کلات به عنوان تیمار مد نظر قرار گرفتند. صفات مورد بررسی شامل شاخص سطح برگ، تجمع ماده خشک، اجزای عملکرد (ازجمله تعداد شاخه جانبی، تعداد کپسول، تعداد دانه و وزن هزار دانه)، عملکرد بیولوژیکی و دانه کنجد بود. نتایج نشان داد که اثر ساده مقدار آبیاری و اکوتیپ بر اجزای عملکرد و عملکرد کنجد معنی دار (05/ 0≥p) بود. اثر متقابل مقدار آبیاری و اکوتیپ نیز بر اجزای عملکرد، عملکرد بیولوژیکی و عملکرد دانه کنجد معنی دار (01/ 0≥p) بود. افزایش مقدار آبیاری از 2000 به 4000 متر مکعب در هکتار موجب افزایش تعداد شاخه جانبی، تعداد کپسول، تعداد دانه و وزن 1000 دانه کنجد به ترتیب برابر با 57، 55 و 36 درصد شد. عملکرد دانه اکوتیپ کلات با 1، 7 و 11 درصد به ترتیب بیشتر از اکوتیپ های داراب، سبزوار و کاشمر بود. با افزایش مقدار آبیاری از 2000 تا 4000 متر مکعب در هکتار، عملکرد دانه اکوتیپ های کنجد شامل داراب، سبزوار، کاشمر و کلات به ترتیب برابر با 15، 67، 62 و 34 درصد افزایش یافت. رابطه بین عملکرد و اجزای عملکرد مثبت و معنی دار بود و بالاترین ضریب همبستگی برای وزن 1000 دانه (r=0.87**). به دست آمد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، دانه های روغنی، شاخص سطح برگ، فتوسنتز، نیاز آبی
  • روزبه فرهودی، اسفندیار فاتح، افراسیاب راهنما قهفرخی صفحات 248-255
    به منظور بررسی تاثیر کود اوره و تاریخ کاشت بر رشد و عملکرد اسانس گل گیاه دارویی بابونه (Matricaria recutita) رقم پرسو آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 91-90 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر انجام شد. تیمارهای تاریخ کاشت در 20 بهمن، 30 بهمن و 10 اسفند 1390 در کرت اصلی و مصرف 5، 10، 15 و 20 گرم کود اوره (46%) در مترمربع در کرت فرعی قرار گرفت. تاخیر در کاشت بابونه تا 10 اسفند کاهش بیش از 50 درصدی عملکرد اسانس گل بابونه در مقایسه با تاریخ کاشت های 20 و 30 بهمن شد. افزایش مصرف کود اوره تا سطح 15 و 20 گرم اوره در متر مربع سبب افزایش 47 درصدی عملکرد اسانس گل در مقایسه با مصرف 5 گرم اوره در متر مربع شد. بیشترین وزن خشک گل، عملکرد اسانس گل و درصد کامازولن اسانس در تاریخ کاشت 20 بهمن و مصرف 15 گرم کود اوره در متر مربع (به ترتیب 4/ 38 گرم در متر مربع، 36/ 0 گرم در متر مربع و 4/ 17 درصد) و تاریخ کاشت 30 بهمن و مصرف 15 گرم کود اوره در متر مربع (به ترتیب 2/ 36 گرم در متر مربع، 34/ 0 گرم در متر مربع و 1/ 18 درصد) به دست آمد. این مقادیر تفاوت معنی داری با تیمارهای تاریخ کاشت 20 و 30 بهمن و مصرف 20 گرم در متر مربع کود اوره نداشتند. نتایج نشان داد بیشترین وزن خشک اندام هوایی، درصد اسانس گل عملکرد اسانس گل و درصد کامازولن بابونه در تاریخ کاشت های 20 و 30 بهمن با مصرف 15 گرم کود اوره در مترمربع (150 کیلوگرم در هکتار) مشاهده شد اما توصیه می شود آزمایش در یک دوره چند ساله تکرار شود.
    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، عملکرد اسانس، عملکرد گل، کامازولن
  • براتعلی فاخری، لیلا مهراوران صفحات 256-268
    به منظور مکان یابی نواحی ژنومی کنترل کننده صفات فنولوژیک جو تحت شرایط نرمال و تنش خشکی آزمایشی در سال زراعی 90-1389 با 72 لاین هاپلوئید مضاعف به همراه والدین آنها (استپتو و مورکس) در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی اجرا گردید. صفات فنولوژیک روز تا جوانه زنی، روز تا پنجه دهی، روز تا ساقه دهی، روز تا سنبله دهی، روز تا گلدهی، روز تا شیری شدن دانه، روز تا خمیری شدن دانه، روز تا رسیدگی دانه و دوره پر شدن دانه اندازه گیری شد. تجزیه QTL به روش مکان یابی فاصله ای مرکب (CIM) با استفاده از نسخه 5 /2 نرم افزار QTL کارتوگرافر انجام شد. نقشه لینکاژی نشانگرهای مولکولی جو مرکب از 327 نشانگر RFLP با طول 3/ 1226 و متوسط فاصله 75/ 3 سانتی مورگان بود. اثر ژنوتیپ برای کلیه صفات مورد مطالعه معنی دار (P<0/01)بود.
    برای صفات مورد بررسی در مجموع 42 جایگاه واجد QTL شناسایی گردید. واریانس فنوتیپی تبیین شده به وسیله این QTLها از 6/34 درصد برای روز تا گلدهی تا 41/18 درصد برای روز تا شیری شدن دانه متغیر بود. بیشترین مقدار LOD برای صفت روز تا خمیری شدن دانه و روی کروموزوم 2H به دست آمد. QTL های نقشه یابی شده از پایداری لازم برخوردار نبودند. بنابراین بازده گزینش به کمک نشانگر در این جامعه برای این صفات به احتمال زیاد محدود خواهد بود. چرا که محیط در تظاهر فنوتیپی صفات فنولوژیک نقش به سزایی دارد.
    کلیدواژگان: استپتو، تنش کم آبی، مورکس، هاپلوئیدهای مضاعف
  • طیبه خیرخواه، احمد نظامی*، محمد کافی، قربانعلی اسدی صفحات 269-277

    به منظور ارزیابی تحمل به سرمای گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) رشدیافته در مزرعه تحت شرایط کنترل شده، آزمایشی در سال 91-1390 در دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل با چهار تکرار اجرا شد. عوامل آزمایش شامل شش دما (صفر، 4-، 8-، 12-، 16- و 20- درجه سانتی گراد)، هفت زمان برداشت (ماه های آبان، آذر، دی، بهمن، اسفند، فروردین و اردیبهشت) و چهار اندام گیاه نعناع فلفلی (شامل برگ، ساقه، استولون و ریزوم) بودند. به این منظور در هر ماه نمونه های گیاه نعناع فلفلی پس از رشد و خوسرمایی در شرایط طبیعی از مزرعه برداشت شد و پس از تفکیک اندام های موردنظر در معرض دماهای یخ زدگی قرار گرفتند. جهت تعیین پایداری غشای سلولی در اندام های گیاه، درصد نشت الکترولیت ها اندازه گیری و دمای کشنده 50 درصد نمونه ها براساس نشت الکترولیت ها (LT50el) محاسبه شد. نتایج نشان داد که اثر دماهای یخ زدگی بر نشت الکترولیت ها معنی دار بود و با کاهش دما، نشت الکترولیت ها افزایش داشت. اندام های استولون و برگ به ترتیب کمترین و بیشترین میزان نشت الکترولیت ها را دارا بودند. همچنین بیشترین تحمل به سرما در نمونه برداری های مختلف در هر اندام متفاوت بود، با این وجود در نمونه برداری اردیبهشت ماه همه اندام ها کمترین میزان تحمل به سرما را داشتند. همچنین اندام برگ بیشترین و اندام استولون کمترین مقدار LT50el را داشتند. در نمونه برداری اردیبهشت ماه اندام ها بیشترین LT50el را داشتند و حساسیت بیشتری به دماهای یخ زدگی از خود نشان دادند. با توجه به همبستگی خوب بین درصد نشت الکترولیت ها و LT50el در این آزمایش (r = 0.96**)، استفاده از این شاخص در ارزیابی خسارت تنش یخ زدگی در نعناع فلفلی مفید به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تنش یخ زدگی، خوسرمایی، نشت الکترولیت ها، LT50el
  • بهمن جعفرنیا، احمد زارع فیض آبادی، رضا قربانی، پرویز رضوانی مقدم، علیرضا قائمی صفحات 278-286
    تراکم کشت و تغذیه چغندرقند با استفاده از روش های غیر شیمیایی مانند استفاده از کود بیولوژیک، که در جهت کاهش آلودگی محیط زیست و آب های زیرزمینی می باشند، در تولید چغندرقند در ایران وجهان از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. به منظور بررسی تاثیر تراکم بوته و مصرف کودهای نیتروژنه و بیولوژیک بر صفات کیفی چغندرقند (Beta vulgaris L.)، آزمایشاتی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی در مشهد و مزرعه تحقیقاتی کشاورزی کارخانه قند تربت جام در سال 1390 به اجرا درآمدند. تیمارها در این مطالعه شامل سه تراکم گیاهی (60000، 90000 و 120000 بوته در هکتار)، سه تیمار کود نیتروژن (0، 100 و 200 کیلوگرم نیتروژن در هر هکتار) و دو تیمار کود بیولوژیک حاوی باکتری های نیتروباکتر5 و آزوسپیریلوم 6 (مصرف و عدم مصرف کود بیولوژیک) بودند. آزمایشات به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که در هر دو منطقه افزایش تراکم بوته از 60000 تا 120000 بوته در هکتار باعث کاهش ناخالصی های پتاسیم و سدیم در ریشه چغندرقند شد. مصرف 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه، درصد قند خالص در ریشه را کاهش داد. با مصرف 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن به همراه کود بیولوژیک و تراکم 90000 بوته در هکتار، میزان ناخالصی های ریشه چغندرقند (سدیم، پتاسیم و آلفا آمینو نیتروژن) کاهش و عملکرد قند خالص و ناخالص افزایش یافت. رابطه میزان ناخالصی های ریشه چغندرقند با یکدیگر مثبت و معنی دار بود در حالی که رابطه منفی و معنی داری با درصد قند خالص و ناخالص داشتند. به طور کلی مصرف کود بیولوژیک در کشت چغندرقند باعث بهبود خصوصیات کیفی ریشه و صرفه جویی در مصرف کود نیتروژن شد.
    کلیدواژگان: آزوسپیریلوم، قند خالص، قند قابل استحصال، نیتروباکتر
  • زهرا سلیمانپور، نقیبی ابراهیم ایزدی دربندی*، مهدی راستگو، مهدی پارسا، احمد اصغرزاده صفحات 287-297

    به منظور بررسی تاثیر بقایای علف کش نیکوسولفورون در خاک بر رشد، گره زایی و تثبیت بیولوژیک ژنوتیپ های نخود، مطالعات گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی، در سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد و در طی دو آزمایش انجام شد. عوامل مورد بررسی در آزمایش اول شامل باقیمانده علف کش نیکوسولفورون در خاک در 8 سطح (صفر، 307/ 0، 769/ 0، 53/ 1، 07/ 3، 6/ 4، 14/ 6 و 21/ 9 میکروگرم در کیلوگرم خاک) و ژنوتیپ های نخود در 4 سطح (هاشم، آی ال سی 482، کاکا و کرمانشاهی) بودند. پس از بررسی داده های آزمایش اول و مشاهده عدم سبز شدن ژنوتیپ های نخود، در سطوح باقیمانده علف کش تجدید نظر و در آزمایشی دیگر، اثر 5 سطح (0، 0153/ 0، 0307/ 0، 076/ 0 و 153/ 0 میکروگرم در کیلوگرم خاک) از باقیمانده علف کش نیکوسولفورون بر چهار ژنوتیپ مذکور نخود مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدای مرحله زایشی گیاهان، زیست توده اندام هوایی، ریشه، تعداد و زیست توده گره و همچنین مقدار نیتروژن کل آنها اندازه گیری شد. براساس نتایج این آزمایش، باقیمانده علف کش نیکوسولفورون در خاک به طور معنی داری منجر به کاهش تمام صفات مورد بررسی در نخود گردید. براساس شاخص ED50، در بین ژنوتیپ های نخود، هاشم متحمل ترین ژنوتیپ به لحاظ تولید زیست توده اندام هوایی و ریشه بود در حالی که زیست توده اندام هوایی ژنوتیپ آی ال سی 482 و ریشه کرمانشاهی حساسیت زیادی به باقیمانده علف کش نیکوسولفورون در خاک نشان دادند.

    کلیدواژگان: بقایای علف کش در خاک، ژنوتیپ هاشم، ژنوتیپ آی ال سی 482، ژنوتیپ کاکا، ژنوتیپ کرمانشاهی
  • مجید دشتی، محمد کافی، حسین توکلی، محمد میرزا صفحات 298-307
    به منظور بررسی تاثیر تنش کمبود آب بر خصوصیات رشد و محتوای رنگیزه های فتوسنتزی گیاه دارویی نوروزک (Salvia leriifolia Benth.)، یک آزمایش گلخانه ای در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش، پتانسیل های مختلف آب خاک شامل 035/ 0- (شاهد)، 138/ 0- (تنش ملایم)، 516 /0- (تنش متوسط) و 92/ 1- مگاپاسکال (تنش شدید) در دو وضعیت تنش کمبود آب مداوم و موقت بودند. یک دسته از تیمارهای تنش، به طور ثابت در سطوح تنش فوق نگه داشته شدند (تیمارهای کمبود آب) و در دسته دیگر پس از تخلیه رطوبت خاک تا پتانسیل های فوق، تا حداکثر ظرفیت نگهداری آب آبیاری شدند (تیمارهای بازیافت). نتایج نشان داد که تنش ملایم کمبود آب منجر به کاهش معنی دار تعرق تجمعی، وزن خشک برگ های زرد و نیز افزایش میزان کلروفیل a، b و کل در مقایسه با شاهد گردید. کلیه صفات مورد مطالعه در تیمارهای تنش کمبود آب تا پتانسیل 516/ 0- مگاپاسکال (تنش متوسط) تفاوت معنی داری نداشتند. با افزایش شدت تنش به بیش از 516/ 0- مگاپاسکال تعداد برگ، سطح برگ و وزن خشک اندام های هوایی و ریشه به طور معنی داری (P≤ 0.05) کاهش یافت. بیشترین سطح ویژه برگ (SLA) به میزان 135 سانتی متر مربع بر گرم در پتانسیل 138/ 0- مگاپاسکال حاصل گردید که تنها با تیمار تنش شدید تفاوت معنی دار داشت. تیمار تنش شدید، باعث افزایش غلظت کارتنوییدهای کل به میزان 17 درصد و نسبت ریشه به اندام های هوایی به میزان 9/ 3 تا 3/ 4 برابر در مقایسه با شاهد شدند.
    کلیدواژگان: تنش آب، رشد، رنگیزه های فتوسنتزی، نوروزک
  • زهرا امینی، حمیدرضا خزاعی*، محمد کافی، مسعود قدسی صفحات 308-315

    نقش رشد ریشه در افزایش عملکرد محصولات زراعی موضوع شناخته شده و مهمی است که امروزه بیش از پیش مورد توجه متخصصان اصلاح نباتات قرار گرفته است. به منظور مطالعه ریشه 18 ژنوتیپ جو (Hordeum vulgare) در مرحله گیاهچه ای آزمایشی در سال 1391 در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار انجام شد. ابتدا بذرها در پتری دیش جوانه دار شدند. نیمی از بذرهای جوانه زده به اتاقک ژل انتقال داده شدند. سایر بذرها نیز درون کاغذ صافی به صورت رول درون آب مقطر قرار گرفتند. ژنوتیپ ها از لحاظ مجموع طول ریشه، وزن خشک ریشه، وزن خشک اندام هوایی، میانگین قطر ریشه و برخی پارامترهای دیگر مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که لاین C-87-10 با 283 میلی متر طول ریشه در کاغذ صافی و با 226 میلی متر طول در اتاقک ژل بیشترین مجموع طول ریشه را به خود اختصاص داد، درحالی که در کاغذ صافی رقم نیمروز با 3/ 139 میلی متر طول و در اتاقک ژل رقم سهند با 39 میلی متر طول کمترین طول ریشه را در بین ژنوتیپ ها دارا بودند. از لحاظ وزن خشک ریشه در هر دو محیط رشد ژنوتیپ های یوسف، DC-85-5، C-87-10 و نصرت در رده های نخست و ارقام والفجر، سهند و نیمروز در رده های انتهایی قرار گرفتند. همچنین در آزمایش اول، لاین DC-85-5 و رقم سهند به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار طول برگ را دارا بودند. از نظر مساحت کل برگ ها در آزمایش دوم، لاین C-87-19 بیشترین سطح برگ و رقم سهند کمترین سطح برگ را به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: اتاقک ژل، ریشه، کاغذ صافی، نرم افزار jMicrovision
  • فاطمه خطیب، بنیامین ترابی، اصغر رحیمی صفحات 316-327
    مهم ترین اصول زراعت گیاهان، استفاده از ارقام و تاریخ کاشت مناسب جهت استفاده بهینه از منابع آب و تشعشع است، لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی شاخص های رشد و ارتباط آن ها با عملکرد دانه ارقام مختلف گلرنگ در تاریخ کاشت های متفاوت بود. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1391 انجام شد. عامل های آزمایش شامل تاریخ کاشت (16 فروردین، 6 و 27 اردیبهشت) و ارقام گلرنگ (411، سینا، محلی اصفهان و صفه) بودند. حداکثر شاخص سطح برگ در تاریخ کاشت اول 33/ 2 بود که با تاریخ کاشت دوم اختلاف معنی داری نداشت اما این شاخص در تاریخ کاشت سوم حدود 70 درصد کاهش یافت. در تاریخ کاشت اول بیشترین شاخص سطح برگ به ارقام محلی اصفهان و 411 اختصاص داشت. حداکثر ماده خشک کل در تاریخ کاشت اول 2/ 1124 گرم در مترمربع بود که این شاخص در تاریخ کاشت دوم و سوم به ترتیب حدود 31 و 78 درصد کاهش یافت. در این تاریخ کاشت ارقام سینا و محلی اصفهان بیشترین ماده خشک کل را تولید کردند. حداکثر سرعت رشد محصول در تاریخ کاشت اول 84/ 38 گرم در مترمربع در روز بود که این شاخص در تاریخ کاشت دوم و سوم به ترتیب حدود 41 و 66 درصد کاهش یافت. در این تاریخ کاشت رقم محلی اصفهان حداکثر سرعت رشد محصول بیشتری را دارا بود. نتایج نشان داد بالاترین مقدار عملکرد دانه در ارقام 411 و محلی اصفهان در تاریخ کاشت اول به دست آمد که با حداکثر وزن خشک کل، بیشترین همبستگی را نشان داد. با توجه نتایج حاضر، کشت ارقام 411 و محلی اصفهان در تاریخ کاشت اول توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ، گلرنگ
  • سجاد رحیمی مقدم، رضا دیهیم فرد، سعید صوفی زاده، جعفر کامبوزیا، فرهاد نظریان، فیروزآبادی، حامد عینی نرگسه صفحات 328-339
    به منظور تعیین ضرایب ژنتیکی برخی رقم های ذرت (Zea mays L.) برای کاربرد در مدل های شبیه سازی گیاه زراعی، آزمایشی در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان در سال 1391 به صورت بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. تیمار آزمایش شش رقم ذرت (شامل ارقام T.V.C767 و S.C704 از گروه دیررس، ارقام N.S640 و Maxima از گروه متوسط رس و ارقام Koppany و D.C370 از گروه زودرس) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر رقم در ضرایب وزن خشک تک ساقه، بیشینه تعداد دانه در بلال، زمان دمایی از مرحله ظهور برگ پرچم تا گلدهی، زمان دمایی از مرحله گلدهی تا رسیدگی، فیلوکرون، وزن تک دانه، بیشینه ارتفاع گیاه و کمینه درجه روز رشد برای دوره رشد رویشی معنی دار بود. بیشترین (49/ 659) و کمترین (02 /373) تعداد دانه در بلال به ترتیب مربوط به ارقام S.C704 و D.C370 بود. این ارقام همچنین از نظر ضرایب وزن تک ساقه خشک، فیلوکرون و ارتفاع بوته به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار را به خود اختصاص دادند. در بین ضرایب، کمینه درجه روز رشد برای دوره رشد رویشی و بیشینه تعداد دانه با عملکرد به ترتیب با ضریب 72 /0 و 84/ 0 بیشترین همبستگی را داشتند. نتایج نشان دهنده این بود که ضرایب ژنتیکی محاسبه شده در مدل های مختلف در بین ارقام متفاوت می باشد و به طور کلی ضرایب در دامنه ای که در مدل برای گروه های مختلف رسیدگی تعریف شده است تغییر می کنند.
    کلیدواژگان: ارقام ذرت، ضرایب ژنتیکی، مدل های شبیه سازی
  • شهلا الله یاری، سعید جلالی هنرمند، فرزاد مندنی، محمود خرمی وفا صفحات 340-348
    اگرچه کارکرد بوم نظام تابعی از تنوع زیستی است، ولی در نظام های کشاورزی توجه کمتری به اهمیت این موضوع می شود. بنابراین این بررسی با هدف ارزیابی تنوع زیستی محصولات زراعی استان کرمانشاه اجرا گردید. اطلاعات مورد نیاز که شامل محصول زراعی و سطح زیر کشت آنها بود از بانک آمار و اطلاعات سازمان جهاد کشاورزی برای سال های 90-1381 جمع آوری شد و سپس شاخص های تنوع زیستی که شامل غنای گونه ای، تنوع زیستی شانون-وینر و تشابع سورنسون بود، محاسبه گردید. نتایج این بررسی نشان داد که تعداد گونه های زراعی کشت شده در استان کرمانشاه، 29 عدد بود که تقریبا حاکی از متنوع بودن محصولات زراعی بود. در بین شهرستان های استان بیشترین تعداد گونه در کرمانشاه، صحنه و هرسین و کمترین تعداد در پاوه مشاهده شد. در بین شهرستان ها بیشترین میانگین 10 ساله شاخص تنوع شانون-وینر محصولات زراعی به هرسین (7/ 1) و کمترین آن به دالاهو (1) مربوط بود. شاخص تنوع شانون-وینر محصولات زراعی شهرستان های قصرشیرین، ثلاث باباجانی و پاوه طی این دوره 10 ساله کاهش و در سایر شهرستان ها افزایش یافت. صرف نظر از شهرستان ها، میانگین شاخص تنوع شانون-وینر محصولات زراعی استان از 35/ 1 به 44 /1 طی سال های 1381 تا 1390 افزایش یافت. میزان افزایش سالیانه ی این شاخص در حدود 011 /0 واحد بود. همچنین روند تغییرات شاخص تنوع شانون-وینر محصولات زراعی نسبت به محصولات کشاورزی استان طی این 10 سال صعودی بود، به طوری که مقدار آن از سال 1381 تا 1390 با افزایش سالیانه ای حدود 01/ 0 واحد از 25/ 1 به 35/ 1 رسید. شاخص تشابه سورنسون نیز در سال 90 نسبت به 81 افزایش یافته بود، به طوری که در سال 90 برای شهرستان کرمانشاه با اسلام آبادغرب و شهرستان دالاهو با ثلاث باباجانی بیشترین مقدار بود. همچنین کمترین مقادیر شاخص تشابه برای شهرستان پاوه در مقایسه با سایر شهرستان در هر دو سال 81 و 90 به دست آمد. براساس نتایج این بررسی استان کرمانشاه از نظر تنوع گونه های زراعی در وضعیت نسبتا مطلوبی قرار داشت، با این وجود تشابه گیاهان زراعی کشت شده بین شهرستان ها نسبتا زیاد بود.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، شاخص تشابه سورنسون، شاخص تنوع شانون، وینر، غنای گونه ای
  • مریم محمدی چراغ آبادی، حبیب الله روشنفکر، پیمان حسیبی، موسی مسکرباشی صفحات 349-357
    به منظور بررسی اثر اسیدسالیسیلیک بر مولفه های فلئورسانس کلروفیل در برگ چغندرقند تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. در مرحله چهار برگی پس از توسعه کامل برگ، همزمان با تنش شوری در دو سطح صفر و 150 میلی مولار، اسید سالیسیلیک با غلظت های صفر، 5/ 0 و 1 میلی مولار در اوایل صبح روی برگ ها افشانه شد. برای این آزمایش از دو رقم شریف و جلگه استفاده گردید. تحلیل رشد در مراحل مختلف رویشی و توسعه کامل برگ انجام شد. تنش شوری موجب کاهش معنی دار وزن خشک ریشه، وزن خشک اندام هوایی، هدایت روزنه ای، عدد SPAD، عملکرد کوانتومی فتوسیستم دو، خاموشی فتوشیمیایی و حداکثر عملکرد کوانتومی فتوسیستم دو شد. همچنین تنش شوری موجب افزایش معنی دار خاموشی غیر فتوشیمیایی گردید. تیمار با اسید سالیسیلیک موجب افزایش معنی دار وزن خشک ریشه، هدایت روزنه ای، عدد SPAD، عملکرد کوانتومی فتوسیستم دو، خاموشی فتوشیمیایی و حداکثر عملکرد کوانتومی فتوسیستم دو نسبت به عدم کاربرد آن در شرایط تنش شوری شد. همچنین تیمار با اسیدسالیسیلیک موجب کاهش معنی دار خاموشی غیرفتوشیمیایی در شرایط تنش شد. با توجه به نتایج همبستگی صفات، خاموشی فتوشیمیایی انرژی الکترون برانگیخته (qP) با وزن خشک ریشه (r = 0.56*)و وزن خشک اندام هوایی(r = 0.68**) در شرایط تنش همبستگی مثبت معنی دار داشت. بنابراین از این صفت، می توان برای غربال گری این ارقام تحت تنش در شرایط کاربرد برگی اسید سالیسیلیک استفاده کرد.
    کلیدواژگان: خاموشی غیرفتوشیمیایی، عدد SPAD، هدایت روزنه ای
  • موسی فولادوند، علیرضا یدوی صفحات 358-368
    به منظور بررسی اثر تراکم کاشت، مقدار و نحوه تقسیط کود نیتروژن بر خصوصیات کیفی و کارایی مصرف نیتروژن گلرنگ (رقم صفه) در رقابت با علف های هرز، آزمایشی به صورت فاکتوریل، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه یاسوج در سال زراعی 92-1391 اجرا شد. فاکتور اول شامل تراکم کاشت در 2 سطح (20 و 40 بوته در متر مربع) بود. فاکتور دوم نیز شامل کاربرد کود نیتروژن در 9 سطح بدون کود (شاهد) و مقدار 75 و 150 کیلوگرم نیتروژن مصرفی در هکتار، هرکدام به صورت 4 سطح تقسیط کود شامل؛ S1)50) درصد مصرف کود نیتروژن قبل از کاشت و 50 درصد در مرحله ساقه رفتن گلرنگ، S2) 25) درصد کود نیتروژن قبل از کاشت و 75 درصد در مرحله ساقه رفتن گلرنگ، S3) 25) درصد کود نیتروژن قبل از کاشت، 50 درصد در مرحله ساقه رفتن و 25 درصد در مرحله گلدهی گلرنگ وS4) 25) درصد کود نیتروژن قبل از کاشت، 25 درصد در مرحله ساقه رفتن و 50 درصد در مرحله گلدهی گلرنگ بود. نتایج نشان داد که افزایش تراکم گلرنگ باعث افزایش 20 درصدی عملکرد روغن و پروتئین دانه و افزایش 10 درصدی کارایی مصرف نیتروژن شد. بیشترین عملکرد روغن (25/ 50 گرم در مترمربع) از کاربرد 75 کیلوگرم در هکتار نیتروژن با تقسیط سه مرحله ای (S4) به دست آمد. در نهایت نتایج نشان داد که با افزایش مصرف کود نیتروژن، کارایی استفاده از نیتروژن کاهش می یابد. ولی کاربرد نیتروژن به صورت تقسیط سه مرحله ای افزایش کارایی مصرف نیتروژن را به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: پروتئین، تقسیط نیتروژن، روغن، عملکرد، گلرنگ، نیتروژن
  • مینا آقابابادستجردی، مجید امینی دهقی، محمدرضا چایی چی، زینب بساق زاده صفحات 369-377
    به منظور بررسی تاثیر سیستم های مختلف کوددهی بر عملکرد و کیفیت زیست توده رازیانه، آزمایشی در سال زراعی 90-1389 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد اجرا گردید. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. کرت های اصلی در برگیرنده ی سطوح مختلف کودی شامل: 1- شاهد (عدم کوددهی)، 2- کود زیستی (نیتروکسین و فسفات بارور 2)، 3- کود تلفیقی (کود زیستی+ 50% کود شیمیایی)، 4- کود شیمیایی (سوپر فسفات تریپل براساس آزمون خاک) و کرت های فرعی در برگیرنده ی تعداد دفعات برداشت در چهار سطح (1- چین اول، 2- چین دوم، 3- چین سوم و 4- چین چهارم) بودند. نتایج نشان داد که اثر کود، دفعات برداشت و برهم کنش آنها بر کلیه صفات مورد بررسی از نظر آماری معنی دار بود. بیشترین ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، عملکرد علوفه و عملکرد اسانس با کاربرد کود تلفیقی در چین اول حاصل شد. بیشترین نسبت برگ به ساقه از تیمار عدم کوددهی در چین چهارم به دست آمد. بالاترین درصد اسانس با دریافت کود تلفیقی در چین دوم حاصل شد. با توجه به نتایج پژوهش استفاده از کودهای تلفیقی می تواند بالاترین کیفیت علوفه مورد نظر را تامین نماید که مبین اثر مثبت کود تلفیقی در تولید علوفه دارو با توجه به جنبه های زیست محیطی می باشد.
    کلیدواژگان: اسانس، چین برداری، علوفه دارو، کود زیستی
  • معصومه کوثری فر، غلامرضا خواجویی نژاد، علی اکبر مقصودی مود، جلال قنبری صفحات 378-390
    جهت ارزیابی تاثیر کودهای دامی و شیمیایی بر عملکرد، صفات کمی و کیفی ارقام کنجد، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در کرمان در سال زراعی90-1389 اجرا گردید. تیمارهای کودی شامل شاهد، 30 تن و 60 تن کود دامی درهکتار، 100 کیلوگرم نیتروژن براساس اوره+200 کیلوگرم فسفر براساس سوپرفسفات و 200 کیلوگرم نیتروژن براساس اوره+300 کیلوگرم فسفر براساس سوپرفسفات، در کرت های اصلی و ارقام جیرفت-13، دشتستان، داراب-1 و داراب-14، در کرت های فرعی قرار گرفتند. صفات مورد ارزیابی شامل ارتفاع بوته، تعداد شاخه جانبی، تعداد کپسول در بوته، تعداد برگ و وزن هزاردانه، میزان کلروفیل، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه، شاخص برداشت، درصد و عملکرد روغن بود. اثر کود بر تمام صفات به جز وزن هزاردانه و شاخص برداشت معنی دار بود. در بین ارقام نیز از نظر تمام صفات به جز شاخص کلروفیل و شاخص برداشت اختلاف معنی دار مشاهده گردید. برهمکنش کود×رقم تنها بر تعداد برگ، وزن هزاردانه و شاخص برداشت معنی دار نبود. نتایج نشان دهنده ی واکنش متفاوت ارقام نسبت به تیمارهای کودی بود. بیشترین عملکرد دانه و روغن در تیمار سطح اول کود شیمیایی و رقم داراب-14 (به ترتیب با 1938 و 1131 کیلوگرم در هکتار) و کمترین مقدار برای همین رقم در تیمار شاهد (به ترتیب با 787 و 468 کیلوگرم در هکتار) حاصل گردید. در مقایسه با شاهد، رقم جیرفت-13 نسبت به انواع و سطوح کودی (به جز تیمار 30 تن کود دامی) واکنش نشان نداد، بنابراین رقمی با کودپذیری کم می باشد. دشتستان تنها در میزان کاربرد بالای کودهای شیمیایی اختلاف معنی داری با شاهد داشت، در مقابل رقم داراب-14 به سطوح پایین کودهای دامی و شیمیایی واکنش بهتری نشان داد. داراب-1 پاسخ معنی داری به میزان و نوع کود نشان نداد اما در این رقم کاربرد کود تفاوت معنی داری با شاهد داشت. باتوجه به پاسخ مناسب تمام ارقام به تیمار 30 تن کود دامی و عدم وجود اختلاف معنی دار با تیمارهای کود شیمیایی و در جهت کاهش مشکلات زیست محیطی ناشی از مصرف کودهای شیمیایی، این تیمار قابل توصیه است. همچنین باتوجه به واکنش متفاوت ارقام به تیمارهای کودی تحقیقات بیشتر در زمینه نیازهای تغذیه ای ارقام مورد بررسی، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: درصد و عملکرد روغن، رقم، کود
  • رضا کمایی، مهدی پارسا *، محسن جهان صفحات 391-398

    به منظور بررسی واکنش برخی از ویژگی های رشدی و عملکرد، ماشک گل خوشه اینسبت به استفاده از کودهای زیستی، شیمیایی و آلی، آزمایشی به صورت طرح بلوک کامل تصادفی و در سه تکرار در سال 1392 و در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 3 نوع کود بیولوژیک و تلفیق آن ها با یکدیگر و ورمی کمپوست و کود شیمیایی به شرح زیر بود: 1- قارچ میکوریزا آربسکولار گونه Glomus moseae + ورمی کمپوست، 2- قارچ میکوریزا + نیتروکسین (حاوی باکتری های Azospirillum sp. و sp. Azotobacter)، 3- قارچ میکوریزا + ریزوبیوم (Rhizobium sp.)، 4- قارچ میکوریزا + کود شیمیایی NPK، 5- قارچ میکوریزا Glomus moseae و 6- شاهد. نتایج نشان داد که هرچند تیمارها اثر معنی داری بر ارتفاع بوته نداشتند اما بر صفات و ویژگی های درصد کلونیزاسیون طول ریشه، تعداد گره ریشه، وزن خشک ریشه، عملکرد تر، عملکرد خشک و میزان پروتئین دارای اثر معنی داری بود. نتایج نشان داد که بیشترین درصد کلونیزاسیون طول ریشه (76 درصد)، تعداد گره ریشه ماشک (20 عدد)، وزن خشک ریشه (94/ گرم)، عملکرد تر (5/ 1894 گرم در متر مربع)، عملکرد خشک (63/ 473 گرم در متر مربع) و میزان پروتئین (33/ 27 درصد) در تیمار تلفیقی میکوریزا و ریزوبیوم حاصل شد. با توجه به نتایج آزمایش، بهترین تیمار کودی برای ماشک گل خوشه ایمخلوط قارچ میکوریزا و کود زیستی ریزوبیوم پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: درصد کلونیزاسیون طول ریشه، میکوریزا، نیتروکسین، ورمی کمپوست
  • رئوف سید شریفی، حسین کمری، قاسم نجفی صفحات 399-410
    به منظور بررسی تاثیر تنش شوری و محلول پاشی با نانو اکسید روی بر عملکرد تک بوته و برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیک جو، آزمایشی با سه تکرار در شرایط کنترل به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سال 1392 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل چهار سطح شوری (صفر، 25، 50 و 75 میلی مولار در خاک با استفاده از نمک NaCl) و چهار سطح محلول پاشی با نانو اکسید روی (صفر، 25/ 0، 5/ 0 و 75/ 0 گرم در لیتر) بودند. نتایج نشان داد با افزایش تنش شوری عملکرد، طول دوره پر شدن دانه، محتوای کلروفیل و هدایت روزنه ای کاهش یافت و عکس این حالت در محلول پاشی با نانو اکسید روی به دست آمد. با افزایش شوری خاک و عدم محلول پاشی، انتقال ماده خشک به دانه افزایش یافت. طوری که بیش ترین انتقال ماده خشک از ساقه و اندام هوایی به دانه (به ترتیب 445/ 0 و 199/ 0 گرم در بوته) در شوری 75 میلی مولار و در تیمار عدم محلول پاشی نانو اکسید روی به دست آمد. مقایسه میانگین ها نشان داد بالاترین عملکرد تک بوته (22/ 1 گرم)، طول دوره پر شدن دانه (67/ 30 روز)، حداکثر وزن دانه (0244/ 0)، محتوای کلروفیل (2 /53) و هدایت روزنه ای (7/ 23 میلی مول در متر مربع در ثانیه) در محلول پاشی 75/ 0 گرم در لیتر نانو اکسید روی و عدم اعمال شوری و کمترین آنها در عدم محلول پاشی و بالاترین سطح شوری به دست آمد. به طور کلی نتایج نشان داد که به منظور افزایش عملکرد در شرایط شور محلول پاشی 75/0 گرم در لیتر نانو اکسید روی مفید است.
    کلیدواژگان: دوره پر شدن دانه، شاخص های رشد، کلرید سدیم، نانو ذرات
  • حسن فرهادی، مجید عزیزی*، سید حسین نعمتی صفحات 411-419

    به منظور بررسی اثر تنش شوری بر خصوصیات مورفولوژیک و میزان پرولین هشت توده بومی شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) و شناسایی بهترین توده ها آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به صورت گلدانی در فضای باغ تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1392 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل هشت توده بومی شنبلیله (اصفهان، تبریز، همدان، ساری، چالوس، آمل، مشهد و یاسوج) و چهار سطح شوری (صفر، 60، 120 و180 میلی مولار) بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که از نظر ارتفاع بوته، تعداد انشعاب در بوته، تعداد گره، فاصله میانگره، طول ریشه، طول ساقه، وزن خشک ریشه، وزن خشک اندام هوایی، وزن تازه میوه، وزن خشک میوه و میزان پرولین بین تمام سطوح شوری اختلاف معنی دار وجود داشت و صفات مذکور در سطح شوری 180 میلی مولار به ترتیب 72/ 16، 44/ 30، 22 /18، 45/ 49، 95/ 11، 13، 44/ 48، 90/ 57، 56/ 59 و 11/ 54 درصد نسبت به شاهد کاهش نشان دادند. میزان پرولین در بالاترین سطح شوری نسبت به شاهد 57/ 44 درصد افزایش نشان داد. از نظر صفت عملکرد اندام رویشی بیشترین میزان از گروه شاهد (شوری صفر) به دست آمد.

    کلیدواژگان: پرولین، تنش شوری، توده بومی، شنبلیله، گیاه دارویی
  • محسن جهان، مهدی نصیری محلاتی صفحات 420-433
    با توجه به ضرورت تعیین میزان همزیستی میکوریزایی و درجه ی تاثیر آن بر ویژگی های اگرواکولوژیکی گیاهان زراعی و شناخت دیگر عوامل پنهان دخیل در این روابط، و از سوی دیگر، نبود روشی مطمئن، سریع و موثر در این زمینه، این پژوهش برای پاسخگویی به موارد مطرح شده با نگاهی نو و با هدف تعیین روابط علت و معلولی و نیز متغیرهای پنهان در چگونگی این تاثیر، به کمک رهیافت مدل سازی معادلات ساختاری، انجام شد. پس از تحلیل عاملی تاییدی داده های حاصل از آزمایش به دو عامل، متغیرهایی که بر روی هر یک از دو عامل بیشترین بار را داشتند، مشخص شدند. سپس، با در نظر گرفتن مبانی اکوفیریولوژیک رشد و نمو گیاهان زراعی و به منظور ادامه ی تحلیل، عامل اول (سازه ی پنهان اول، شامل: شاخص سطح برگ، درصد کلونیزاسیون ریشه، ماده ی خشک، قطر ساقه و عدد اسپد) تسخیر منابع و عامل دوم (سازه ی پنهان دوم، شامل: فتوسنتز بیشینه، طول مخصوص ریشه، دمای کانوپی، ارتفاع بوته، عملکرد دانه، تعداد بلال، تنفس خاک، نسبت فلورسانس کلروفیل متغیر به بیشینه و درصد فسفر بافت گیاهی) تبدیل منابع نام گذاری شدند. نتایج این بررسی نشان داد که متغیرهایی چون شاخص سطح برگ، قطر ساقه، ماده ی خشک، عدد اسپد، ارتفاع بوته و دمای کانوپی بیشترین تاثیر علی در شکل گیری عملکرد ذرت در مزرعه در شرایط تلقیح با قارچ میکوریزا را داشتند. به طور کلی، به نظر می رسد که فواید مستقیم همزیستی میکوریزایی عمدتا از طریق مشارکت سی و پنج درصدی در تسخیر منابع بروز یافت.
    کلیدواژگان: اثرات مستقیم، تحلیل عاملی، تحلیل مسیر، روابط علت معلولی، ضرایب مسیر
|
  • Effect of Application of Pseudomonas fluorescent Strains on Yield and Yield Components of Rapeseed Cultivars
    R. Najafi, J. Vafabakhsh, Gh Taheri, H. R. Zabihi Pages 211-217
    Plant growth promoting rhizobacteria has been identified as an alternative to chemical fertilizer to enhance plant growth and yield directly and indirectly. Use of rhizosphere free living bacteria is one of the methods for crop production and leads to improvement of resources absorption. In order to study of yield, yield components and radiation use efficiency, under application of PGPR condition, an experiment was carried out in 2008 growing season at Agriculture and natural resources research station of Mashhad. The cultivars selected from three rapeseed species belong to Brassica napus, Brassica rapa and Brassica juncea (landrace, BP. 18، Goldrush، Parkland، Hyola330، Hyola401). Experimental factorial design was randomized in complete block with three replications. Treatments included six varieties of Rapeseed and inoculations were four levels as non–inoculation, inoculation with P. fluorescens169, P. putida108 and use then together. Results showed that strains of fluorescent pseudomonas bacteria had greatest effects on yield and yield components cultivars. A significant difference in the number of pods per plant and 1000 seed weight observed. The cultivars were different in all treats except 1000 seed weight. Overall results indicated that application of growth stimulating bacteria in combination with different cultivars, had a positive effect growth, yield characteristics of plant varieties of rapeseed plants.
    Keywords: Cultivar, Plant growth promoting bacteria, Rapeseed
  • F. Mondani, M. Nasiri Mahallati, A. Koocheki, M. Hajiyan Shahri Pages 218-231
    Crop growth models could stimulate growth and development based on science principles and mathematical equations. They also able to evaluate effects of climate, soil, water and agronomic management practices on crop yield. In the present study, an eco-physiological simulation model developed to assess wild oat damage to winter wheat growth and yield. The general structure of this model is derived from LINTUL1 model which modified to wild oat competition against winter wheat. LINTUL1 model was developed for simulation of spring wheat potential production level. In this study, first, we added development stage (DVS) and vernalization to LINTUL1 for simulation of winter wheat growth and development and then the model calibrated for potential production level. Finally, we incorporate harmful effects of wild oat to winter wheat growth and yield. Weather data used as input were average daily minimum and maximum temperature (°C) and daily global radiation (MJ m-2) in Mashhad, Iran. Parameter values were derived from the literature. The model is written in Fortran Simulation Translator (FST) programming language and then validated based on an experiment data. For these purposes different wild oat plant densities were arranged. The data of this experiment does not use for calibration. The results showed that this model was in general able to simulate the temporal changes in DVS of winter wheat and wild oat, total dry matter (TDM) of winter wheat and wild oat and yield loss of wheat due to wild oat competition in all treatments, satisfactorily. Root mean square error (RMSE) for winter wheat DVS, wild oat DVS, average winter wheat TDM, average wild oat TDM, and yield loss of winter wheat was 10.4, 14.5, 5.8, 7.6 and 7.5, respectively.
    Keywords: Crop growth model, Development stage, Weed competition modeling, Yield loss
  • P. Rezvani Moghaddam, H. Karimpour, S. M. Seyedi Pages 232-238
    Increasing biodiversity in wheat producing systems is a key element for improving sustainable wheat production. In order to find out the best combination of two common used wheat varieties, an experiment was conducted at Research Station, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in 2009-2010 and 2010-2011. The two wheat varieties (Falat and Orom) were sown based on a Randomized Completed Block Design with 12 treatments and three replicates. The treatments included in different row cropping patterns of Falat and Orom (100-0, 75-25, 50-50, 25-75, 0-100, 25-175, 175-25, 50-50, 150-50, 75-125, 125-75 and 100-100). Results of first year experiment showed that the highest grain and biological yield were obtained in sole cropping systems, although there were no significant differences between other cropping systems. The highest grain yield (3136 kg ha-1) was obtained in cropping with the ratio of 75:25 Falat vs. Orom treatment which was 29 and 12.5 percentages more than their sole cropping. Our results revealed that row cropping of different wheat varieties can produce promised grain yield in two years.
    Keywords: Flat variety, Sole cropping, Variety diversity, Yield
  • A. Koocheki, V. Mokhtari, S. Khorramdel, Sh Taherabadi Pages 239-247
    In order to study the effects of irrigation levels on growth criteria, yield components and seed yield of four ecotypes of sesame (Sesamum indicum L.), a field experiment was conducted as factorial based on a randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station, Ferdowsi University of Mashhad, during growing season 2010-2011. Three irrigation levels (2000, 3000 and 4000 m3 ha-1) and four ecotypes (Darab, Sabzevar, Kashmar and Kalat) were allocated as treatments. Criteria such as leaf are index (LAI), dry matter (DM) accumulation, yield components (branch number, capsule number, seed number and 1000-seed weight), biological yield and seed yield of sesame were measured, accordingly. Results indicated that the simple effects of irrigation levels and ecotypes were significant (p≤0.05) on yield and yield components of sesame. Interaction between irrigation levels and ecotypes for yield components, biological yield and seed yield were significant (p≤0.01). By increasing water level from 2000 to 4000 m3 ha-1 enhanced branch number, capsule number, seed number and 1000-seed weight up to 57, 55 and 36%, respectively. Seed yield of Kalat was higher than Darab, Sabzevar and Kashmar with 1, 7 and 11%, respectively. By enhancing irrigation from 2000 to 4000 m3.ha-1 seed yield of Darab, Sabzevar and Kashmar and Kalat increased with 15, 67T 62 and 34%, respectively. There was a positive and significant relationship between yield and yield components. The highest correlation coefficient was observed for 1000-seed weight (r=0.87**).
    Keywords: Drought stress, Oil seeds, Water requirement
  • R. Farhoudi, E. Fateh, A. Rahnama, Ghahfarokhi Pages 248-255
    A split plots experiment based on randomized complete blocks design was carried out at field research center of Islamic Azad University, Shoushtar branch during 2012 to find out the suitable sowing date and Urea fertilizer used in Chamomile (Matricaria recutita). Main plots including three sowing date (9, 19 and 29 February 2012) and subplots including four levels of Urea fertilizers (5, 10, 15 and 20 g urea fertilizer per m-2). Delay at chamomile sowing date till 29 February decreased essential oil yield up to 50% compared 9 and 19 February sowing date. Increase of Urea fertilizer to 15 and 20 g m-2 increased essential oil yield to 47% compared use of 5 g m-2 Urea fertilizer. Results showed 9 and 19 February sowing date combined 15 and 20 g m-2 Urea fertilizer increase flower dry weight, flower essential oil percentage, flower essential oil yield and chamazolene percentage. Highest flower dry weight, flower essential oil yield and chamazolene percentage were obtained at 9 Februray plant sowing date + 15 g m-2 Urea fertilizer (38.4 g m-2, 0.36 g m-2 and 17.4% respectively) and 19 Februray plant sowing date + 15 g m-2 Urea fertilizer (36.2 g m-2, 0.34 g m-2 and 18.1%). These data did not have any significant difference with 9 and 19 February plant sowing date + 20 g m-2 Urea fertilizer. According to the results, the most suitable sowing date and Urea fertilizer for Chamomile in Shoushtar condition are 9 and 19 February and 15 g m-2 (150 kg ha-1) Urea fertilizer but it is advised this experiment repeat for multi years.
    Keywords: Chamazolene, Essential oil yield, Flower yield, Plant height
  • B. A. Fakheri, L. Mehravaran Pages 256-268
    In order to map QTLs controlling phonological traits of barley under normal and drought stress conditions, an experiment was conducted by 72 doubled-haploid lines and their two parents (Steptoe and Morex), at the Research Farm, College of Agriculture, University of Zabol, in 2011. The experiment was arranged in completely randomized block designs with three replications under normal irrigation and drought stress conditions. Phonological traits such as days to emergence, days to tillering, days to stem emergence, days to heading, days to flowering, days to milking, days to doughying, days to maturity and grain filing period were measured. QTL analysis was carried out with composite interval mapping (CIM) method by QTL cartographer software ver 2.5. Barley molecular marker linkage map comprised of 327 RFLP markers with 1226.3 cM length and 3.75 cM mean distance. The effect of genotype was significant (P<0/01).
    Keywords: Doubled, haploid, Morex, Steptoe, Wter deficit stress
  • T. Kheirkhah, A. Nezami, M. Kafi, Gh. A. Asadi Pages 269-277

    In order to determine cold tolerance of field grown Mentha (Mentha Piperita L.) under controlled conditions, using electrolyte leakage index, an experiment was carried out at the College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, based on a completely randomized design with four replications. Experimental factors included six freezing temperatures (Zero, -4, -8, -12, -16 and -20 °C), seven harvest ‎time (November, December, January, February, March, April and May) and ‎four Peppermint organs (leaves, Stems, Stolons and Rhizomes). So, field grown ‎and acclimated Pepermint was harvested from the faculty field every month. ‎After separating the Peppermint organs, they were subjected to freezing ‎temperatures. The membrane stability index was measured through ‎electrolyte leakage (EL) and also lethal temperature 50 ‎according to EL (LT50el) was determined. The results showed that electrolyte leakages were affected significantly by freezing temperature. By reduction of freezing temperature electrolyte leakages percentage increased. Among different organs of peppermint, stolon and leaf were the most cold tolerant and the most cold sensitive according to EL and LT50el, respectively. Also cold tolerance varied according to different harvest time in all organs. However, in May, all organs had lowest cold tolerance. Also leaves and stolons had the highest and the lowest LT50el, respectively. For all organs the highest LT50el‎ was observed in May. According to the high correlation between electrolyte leakages percent and LT50el (r = 0.96**), it seems that using this index for evaluation of freezing tolerance injury in Mentha piperita could be useful.

    Keywords: Acclimate, Electrolyte leakages, Freezing stress, LT50el
  • B. Jafarnia, A. Zarea Faze Abadi, R. Ghorbani, P. Rezvani Moghadam, A. R. Ghaemi Pages 278-286
    Plant density and Fertilizers application especially with biological fertilizers that reduces environmental and underground water pollutions, are very important in sugar beet production in the world and Iran. In order to evaluate the effect of plant density and nitrogen and bio fertilizers on qualitative traits of sugar beet (Beta vulgaris L.), two field experiments were carried out in Agriculture and Natural Resources Research Center in Khorasan-E- Razavi province in Mashhad, and agricultural research farm in Torbat-jam sugar factory during 2012. Experimental factors were consisted of three crop densities (60000, 90000 and 120000 plants per hectare), three amounts of N fertilizers (0, 100 and 200 kgN ha-1) and bio-fertilizers consist of Azosperillum and Nitrobacter, (with and without bio fertilizer). Experiments were laid out on the factorial design based on a completely randomized block designs with four replications. Results showed that the impurities of potassium and sodium in sugar beet root decreased with increasing plant density from 60000 to 120000 plants per hectare. Consumption of 200 kgN ha-1decreased gross sugar percent in sugar beet root. Bio-fertilizer and density of 90,000 plants per hectare with consuming 50% of N based on recommendations of soil test (100 kg ha-1), impurities of sugar beet root (sodium, potassium and α-amino nitrogen) decreased and white sugar yield and gross sugar yield increased. Therefore, using bio-fertilizers in sugar beet cultivation enhanced qualitative yield and caused lower application of chemical nitrogen fertilizer.
    Keywords: Azosperillum, Extractable sugar, Net sugar yield, Nitrobacter
  • Z. Soleimanpoor Naghibi, E. Izadi, Darbandi, M. Rastgo, M. Parsa, A. Asgharzadeh Pages 287-297

    In order to study the effect of soil residues of Nicosulfuron herbicide on growth, nodulation and biological nitrogen fixation in chickpea (Cicer arietinum L.), two greenhouse experiment was conducted. Experimental design was completely randomized design in a factorial arrangement with three replications. The experiment was conducted in two stages. In the first experiment, treatments were, residues of Nicosulfuron in soil (Zero, 0. 307, 0.769, 1.53, 3.07, 4.6, 6.14 and 9.21 μg kg-1 soil) and chickpea genotypes (Hashem, ILC482, Kaka, Kermanshahi). In the first experiment, chickpea genotypes did not germinate, therefore levels of residues of herbicide modified, and the effect of five levels (0, 0.0153, 0.0307,0.076 and 0. μg kg-1 soil) of residual of Nicosulfuron herbicide were studied in other experiment on four mentioned genotypes of chickpea. Shoot biomass, root biomass, nodule biomass, number of nodules and total nitrogen of plant were measured, at the beginning of the reproductive stage of plants. The results showed that Nicosulfuron residues reduced all traits of chickpea genotypes, significantly. Based on ED50, among chickpea genotypes, Hashem was the most tolerant genotypes in terms of shoot and roots biomass production to Nicosulfuron residue and ILC482 and Kermanshahi genotypes showed the most sensitivity to residues of Nicosulfuron in terms of shoot and root biomass, respectively.

    Keywords: Hashem genotyoe, ILC482 genotype, Kaka genotype, Kermanshahi genotype, Residue of herbicide in soil
  • M. Dashti, M. Kafi, H. Tavakoli, M. Mirza Pages 298-307
    In order to investigate the effect of water deficit stress on morphology and photosynthesis pigments contents of Salvia leriifolia Bench., an experiment was conducted in completely randomized design with three replications under greenhouse conditions. Water deficit treatments were Fully irrigated or Control (-0.035 MPa), Mild stress (-0.138 MPa), Moderate stress (-0.516 MPa) and Severe stress (-1.92 MPa). One set of stressed plants were kept constantly in different levels of matric potentials (Water deficit set) and the other (recovery set) irrigated to maximum water holding capacity after soil water was depleted in each stress levels. The results showed that transpiration, yellow leaves weight significantly decreased in mild stress but chlorophyll a, b content increased comparing control. There was no significant difference between constant and recovery stressed treatments to -0.516 MPa in all traits. Results indicated that leaf number, leaf area and also shoot and root dry weight were significantly (P≤ 0.05) decreased with increasing matric potential beyond -0.516 MPa. The highest SLA (135 cm2.g-1) was obtained in -0.138 MPa and it had only significant difference (P≤ 0.05) with severe water deficit treatments. Results also showed that Root to Shoot ratio increased by 3.9- 4.3 times comparing control. Despite the chlorophyll content decreased in matric potential -1.92 MPa, but total carotenoids concentration and also the ratio of carotenoids to total chlorophyll were significantly increased compared to controls.
    Keywords: Salvia leriifolia Benth., Water stress, Growth, Photosynthesis pigments
  • Z. Amini, H. R. Khazaie, M. Kafi, M. Ghodsi Pages 308-315

    The role of root growth on increase of yield is an important subject that is considered by plant breeders. In order to investigate root growth of 18 barley (Hordeum vulgare) genotypes at seedling growth stage, two separate experiments were conducted in the Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad in 2012. A completely randomized design with three replications was used for each experiment. After seeds germination in petri dishes, some seeds were transferred into gel chamber. The rest of germinated seeds were put into distilled water by use of rolled filter paper. The genotypes were compared by total root length, root dry weight, shoot dry weight, root diameter. Results showed that C-87-10 had highest total root length with 283 mm total root length in filter paper and 226 mm in gel chamber. Nimruz cultivar in filter paper with 139.3 mm and Sahand cultivar in gel chamber with 39 mm, produced the lowest total root length. Also Yosef, DC-85-5, C-87-10 and Nosrat genotypes had highest root dry weight and Val-fajr, Sahand and Nimruz genotypes had lowest root dry weight. in first experiment DC-85-5 and Sahand cultivar produced highest and lowest leaf length and in second experiment C-87-19 and Sahand cultivar had highest and lowest total leaf area.

    Keywords: Filter paper, Gel chamber, jMicrovision software, Root
  • F. Khatib, B. Torabi, A. Rahimi Pages 316-327
    The use of appropriate cultivar and planting date is the most important principles of agronomy; therefore, the aim of the present study was to consider the growth indices of different safflower cultivars and their relationships with seed yield. For this purpose, an experiment was conducted as factorial in randomized block design with four replicates included three planting dates (4 April, 25 April and 16 May) and four safflower cultivars (411, Sina, Local Esfahan and Sofeh). The maximum leaf area index (2.33) obtained in the first planting date that it was not significantly different with the second planting date but it decreased up to 70% in the third planting date. In the first planting date, the maximum LAI obtained for Local Esfahan and 411 cultivars. Maximum total dry matter was 124.2 g m-2 for the first planting date that it decreased up to 31 and 78% in the second and third planting dates, respectively. In this planting date Sina and Local Esfahan cultivars had the higher dry matter. Maximum crop growth rate for the first planting date was 38.84 g m-2d-1 that it decreased up to 41 and 66% in the second and third planting dates, respectively. In this planting date, the highest total dry matter obtained for the Local Esfahan cultivar. The results showed that the maximum value of seed yield dedicated to 411 and Local Esfahan cultivars that it had the high correlation with maximum total dry matter. In respect to the present study, it is suggested to use 411 or Local Esfahan cultivars in the first planting date.
    Keywords: Crop growth rate, Leaf area index, Planting date, Safflower
  • S. Rahimi Moghaddam, R. Deihimfard, S. Soufizadeh, J. Kambouzia, F. Nazariyan Firuzabadi, H. Eyni Nargeseh Pages 328-339
    A field experiment was conducted at the research field of the University of Lorestan in 2011 as a randomized complete block design with three replications to estimate genetic coefficients of some maize (Zea mays L.) cultivars. Treatments include six maize cultivars (T.V.C.767 and S.C.704 from late maturing group, T N.S640 and Maxima from mid-maturing group, and Koppany and D.C.370 from early maturing group). Results showed that there were significant differences among cultivars in terms of stem dry weight, maximum number of kernel per ear, thermal time from the flag leaf appearance to flowering, thermal time from flowering to maturity, phyllochron interval, grain weight, maximum plant height and minimum growth degree days during vegetative period. The highest (649.2) and lowest (350.6) maximum number of kernel per ear belonged to cultivars S.C.704 and D.C.370, respectively. Also, the highest and lowest stem dry weight, phyllochron interval and maximum plant height belonged to cultivars S.C.704 and D.C.370, respectively. Among genetic coefficients, the minimum growth degree days required for vegetative growth and the maximum number of kernel per ear had the greatest correlation with grain yield (r=0.72 and r=0.84, respectively). Overall, the results portrayed that the estimated genetic coefficients of the cultivars are not identical in different models and varied in a defined range.
    Keywords: Cultivar, specific parameters, Modelling, Phenology
  • Sh Allahyari, S. Jalali Honarmand, F. Mondani, M. Khoramivafa Pages 340-348
    Ecological functions of ecosystems are highly related to biodiversity at different levels. Nevertheless, ecological roles of biodiversity and its benefits are less considered in agroecosystems. Therefore, the aim of present study was to assess crops biodiversity in Kermanshah province. Data including crops and their cultivated area were collected from Ministry of Agriculture of Iran during 2003-2012. After data collection, some of important biodiversity indices such as Species richness, Shannon-Wiener diversity index and Sorensen’s similarity index were calculated. The results showed that the number of cultivated species was 29. It nearly shows high biodiversity of crop species cultivated in the province. Among the cities, Kermanshah, Sahneh, Harsin had the maximum species while Paveh had the lowest species. The highest average of crops Shannon-Wiener index was related to Harsin (1.7) and the lowest average of crops Shannon-Wiener index was related to Dalahoo (1) for period of 10 years. In all cities, except Qasr-shirin, Salas-babajani and Paveh Shannon-Wiener index increased over 10 years. The crops Shannon-Wiener index of province was 1.35 in 2003 and it increased to 1.44 in 2012 (about 0.011 in each year). The trend of crops Shannon-Wiener index than all agricultural plants also improved about 0.01 in each year (from 1.25 in 2003 to 1.35 in 2012). The Sorensen’s similarity index also increased in 2012 compare to 2003. The Sorensen’s similarity index of Kermanshah with Eslamabad-gharb and Dalahoo with Salas-babajani were the highest for 2012 while it was the lowest for Paveh compare to other cities in both 2003 and 2012. According to our results, crops biodiversity in Kermanshah province was nearly suitable while similarity in cultivated crops between cities was almost high.
    Keywords: Species richness, Species diversity, Shannon, Wiener diversity index, Sorensen's similarity index
  • M. Mohammady Cheraghabady, H. Roshanfekr, P. Hassibi, M. Meskarbashee Pages 349-357
    To study of salicylic acid effect on chlorophyll fluorescence parameters under salt stress condition an experiment was conducted in Split factorial based on randomized complete block design with three replications at Shahid Chamran University of Ahwaz research farm. In 4-leaf stage after full expanded leaves, simultaneous with 150 mM NaCl salt stress applying; the leaves of salicylic acid including 0, 0.5 and 1 mM was sprayed on the leaves early morning. Two cultivars (Jolge and Sharif) of sugar beet were used at this experiment. Growth analysis was done at vegetative stage and ripening. Salinity caused significant reduction in root and shoot dry weight, stomatal conductance, SPAD value,Ф PSІІ, qP and Fv/Fm. Also salt stress resulted in significant increase in NPQ. Treatment by salicylic acid caused significant increase of root dry weight, stomatal conductance conditions stress, SPAD value,Ф PSІІ, qP and Fv/Fm compared to not application of salicylic acid under salt stress conditions. According to the results of the Correlation, photochemical quenching excited electron energy (qP) and root dry weight (r = 0.56*) and shoot dry weight (r = 0.68**) stress conditions showed a significant positive correlation. Therefore this attribute can be used to screen for these cultivars under the conditions foliar salicylic acid.
    Keywords: NPQ, SPAD value, Stomatal conductance
  • M. Fuladvand, A. Yadavi Pages 358-368
    In order to evaluation of plant density, rate and method of nitrogen fertilizer split application on quality characteristics and nitrogen use efficiency of safflower (Sofeh variety) under weed competition a field experiment was carried out in field research Yasouj University in 2013. This experiment was a factorial based on randomized complete block design with three replications. First factor was a two levels plant density (20 and 40 plants m-2) and second factor was nitrogen rate application on nine levels. That included; non nitrogen application and 75 and 150 kgN ha-1 nitrogen application that both used with four split method. Split methods were included; S1 (%50 in pre planting stage - %50 in stem elongation stage), S2 (%25 in pre planting stage - %75 in stem elongation stage), S3 (%25 in pre planting stage - %50 in stem elongation stage -%25 in flowering stage) and S4 (%25 in pre planting stage - %25 in stem elongation stage - %25 in flowering stage). Also in this experiment, weed did not control. Results showed that whit increasing crop density, oil yield and protein grain yield increased by 20 percent and nitrogen utilization efficiency increased by 10 percent. The highest oil yield (50.25 g m-2) was obtained from 75 kg ha-1 nitrogen with three-stage split application (S4). Finally, results showed that increasing nitrogen fertilizer application decreased nitrogen utilization efficiency but three-stage split method application increased this trait.
    Keywords: Nitrogen, Oil, Protein, Safflower, Split nitrogen, Yield
  • M. Agha Baba Dastjerdi, M. Amini Dehaghi, M. R. Chaichi, Z. Bosaghzadeh Pages 369-377
    To study the effect of different fertilizing systems on yield and quality characteristics of fennel Biomass, an experimental was conducted at College of Agriculture, Shahed University in 2011. The experimental design was split plot on the basis of randomized complete block design with three replications. The main factor comprised of levels of fertilizer application viz. control (no fertilizer application), Bio-fertilizer (Azospirillum/Azotobacter, biophospherous fertilizer), 3. Integrated fertilizer (bio fertilizers+ 50% chemical fertilizer), and 4. Chemical fertilizer (triple super phosphate based on the soil analysis). The sub plots allocated to levels of number of cuttings (harvests) consisted of first, second, third and fourth cuttings. Results showed that the effect of fertilizer, cutting and interaction between them on measured traits was significant. The maximum fennel height, branch number per plant, dry weight and essential oil yield was obtained by applying integrated fertilizer in the first cutting. Maximum leaf/stem ratio was obtained from control treatment in the fourth cutting. The highest percentage of essential oil was obtained by applying integrated fertilizer in second cutting. According to the results, the use of integrated fertilizers can provide the highest quality food that reflects the desired effect of positive integrated fertilizer in production of medicinal forage of the environmental aspects.
    Keywords: Biofertilizer, Cutting, Essential oil, Forage, Medicine
  • M. Kosaryfar, Gh Khajoei, Nejad, A. Maghsoudi Moud, J. Ghanbari Pages 378-390
    In order to evaluate the effect of chemical fertilizer and farmyard manure on yield and quantitative and qualitative traits of sesame cultivars, an experiment was carried out as split plot based on a RCBD design with three replications at Kerman during growing season of 2010-2011. Fertilizer treatments including no fertilizer, 30 ton ha-1 and 60 t.ha-1 farmyard manure, 100 kg N (urea)+200 kg P (super phosphate) and 200 kg N (urea)+300 kg P (super phosphate) and Jiroft-13, Dashtestan, Darab-1 and Darab-14 cultivars were assigned randomly to the main and sub plots, respectively. Studied parameters were included plant height, number of lateral branches, number of capsule per plant, number of leaf per plant, 1000 seed weight, chlorophyll content, biological and seed yield, oil percent and yield. Effect of Fertilizer was significant on all traits except 1000-seed weight and harvest index. The cultivars for all traits except chlorophyll index and harvest index showed significantly differences. Cultivar × fertilizer interaction only on the number of leaves, 1000-seed weight and harvest index were not significant. Results showed that responses of cultivars were different to the fertilizer treatments application. The highest seed and oil yield were obtained in the first level of fertilizer treatments and Darab -14 (1938 and 1131 kg ha-1, respectively) and the same cultivar in the control treatment (787 and 468 kg ha-1, respectively) was the lowest. Jiroft-13 did not respond to the fertilizer types and content (except 30 ton ha-1 farmyard manure) compared to control, so fertilizer response of this cultivar is low. Dashtestan only in high level of chemical fertilizers treatment was significantly different with control, meanwhile, Darab-14 showed a better response to the low levels of chemical fertilizers and manures. Darab-1 did not show any significant responses to the amount and type of fertilizers, response of this cultivar with fertilizer application was significantly different compared to the control. Considering to appropriate responses of all cultivars to 30 ton ha-1 farmyard manure and didn’t show any significant differences with chemical fertilizer treatments, and to reduce the environmental problems caused by chemical fertilizers, this treatments is recommendable. Also due to the different response of cultivars to the fertilizer treatments, further investigations on the nutritional requirements of cultivars are necessary.
    Keywords: Cultivar, Fertilizer, Oil yield, percent, Sesame, Yield
  • R. Kamaei, M. Parsa, M. Jahan Pages 391-398

    In order to study the interaction of germination, yield of Vicia vilosa Roth to use of biological fertilizer, chemical, and manure, an experiment was conducted as a randomized complete block design with three replications at Research greenhouse, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in 2013-2014 growing season. The experimental treatments was included three kinds of bio fertilizers and their integration with each other and vermicompost and chemical fertilizer as following: 1- mycorhhizaarbuscular species Glomus mosseae+vermicompost2- mycorhhiza+Nitrocsin (included bacteries Azospirillum sp. and Azotobacter sp.) 3- mycorhhiza arbuscular+ Rhizobium (Rhizobium sp.) 4-mycorhhiza arbuscular + Chemical fertilizer NPK 5- mycorhhizaarbuscular (Glomus moseae) 6-control. The results showed that, although the treatments has not significant effects on height of stem, it has significant effects on characteristics of root length colonization percent, number the root node, Root dry weight, soggy yield, yield dry and protein Percent. The results showed that the highest percent of root length colonization(76 percent), number the root node (20), Root dry weight (.94 g), soggy yield (1894.5 g m-2), yield dry (473.63 g m-2) and protein Percent (27.33 percent) was gained in integrated mycorhhiza and nitrocsine treatment. On the basis of results, the integration of mycrhhoriza and biological rhizobium is suggested as the best fertilizer treatment for Vicia vilosa Roth.

    Keywords: Mycorhhizaarbuscular, Nitrocsin, Percent of root length colonization, Rhizobium, Vermicompost
  • R. Seyed Sharifi, H. Kamari, Gh Nagafi Pages 399-410
    In order to investigate effects of salinity stress and foliar application with Nano-Zinc oxide on yield per plant and some morphophysiological traits of barley (Hordeum vulgare L.), a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted under controlled conditions in 2012. Experimental factors were included soil salinity in four levels (zero, 25, 50 and 75 mM) with NaCl and foliar application of Nano-Zinc oxide at four levels (zero as control, 0.25, 0.5 and 0.75 g l-1). The results showed that increasing of salinity stress decreased yield, grain filling period, chlorophyll content and stomata conductivity. It was vise versa in foliar application of Nano-Zinc oxide. Increasing of soil salinity and no foliar application increased dry matter remobilization. Maximum of dry matter remobilization from stem and aerial vegetative organs (0.445 and 0.199 g per plant respectively) was obtained in salinity of 75 Mm and no foliar application of Nano-Zinc oxide. Results showed that maximum of yield per plant (1.22 g), grain filling period (30.67 days), chlorophyll content (53.2) and stomata conductance (23.7 mmol m-2.s-1) were obtained in 0.75 g l-1 of Nano-Zinc oxide and without of salinity application and minimum were obtained in no foliar application and salinity of 75 Mm. In general, the results showed that is useful foliar application of 0.75 g/lit of Nano-Zinc oxide in order to increasing of yield under salinity condition.
    Keywords: Grain filling period, Growth indices, NaCl, Nano particles
  • H. Farhadi, M. Azizi, Hossein Nemati Pages 411-419

    In order to evaluate the effect of salinity on some morphological characteristics and proline content of eight fenugreek landraces and identification of the best landrace, a factorial experiment was conducted on the basis of complete randomized design with three replicates in the research field of Ferdowsi University of Mashhad in 2013. Experimental treatments were combination of eight fenugreek landrace (Isfahan, Tabriz, Hamedan, Sari, Challous, Amol, Mashhad and Yasooj) and four levels of salinity stress (0, 60, 120 and 180 Mm NaCl). The ANOVA results revealed the significant effect of salinity on plant height, number of branches/plant, number of nodes, inter nodal distance, root length, shoot length, root dry weight, shoot dry weight, fresh weight of fruit, nut and proline content. The highest level of salinity (180 mM NaCl) significantly decreased the mentioned plant characters by 16.72%, 30.44%, 18.22%, 49.45%, 11.95%, 13%, 48.44%, 57.90%, 59.56%, 54.11% compared to control respectively. Proline content in the highest salinity level (180 mM NaCl) was increased by 44.57% compared to control. The greatest amount of shoot vegetative yield was obtained from control (without salinity) and the highest rate of proline was achieved from 180 Mm treatment.

    Keywords: Fenugreek, Landraces, Medicinal plant, Roline, Salinity stress
  • M. Jahan, M. Nassiri Mahallati Pages 420-433
    Considering to necessity and importance of determining mycorrhizal symbiosis level and its effects on crop agroecological characteristics as well as other related factors affecting this relationship, beside, the lack of an assured method for this purpose, the present study designed based on new perspectives and insights for determining cause and effects relations, latent variables using structural equation modeling (SEM) approach. A field experiment was conducted during 2 years. A split plots arrangement based on randomized complete block design (RCBD) with three replications was used. Treatments consisted four cropping systems (high, medium, and low input conventional as well as ecological system) and four inoculations (mycorrhizae fungus: Glomus intraradices, plant growth promoting rhizobacteria (PGPR): (Azospirillum brasilense, Azotobacter paspali, dual inoculation: (fungus plus bacteria), and no-inoculation (control), which were allocated to main plots and sub plots, respectively. At the first step, a confirmatory factor analyzing was conducted resulted to two distinguished factors, and then the variables which had the most loads (weight) on one of these two factors were determined. At the second step, considering ecophysiological basis of crops growth and development, in order to continue analyzing, the first factor (including: leaf area index (LAI), root length colonization percent (RLCP), dry matter (DM), stem diameter (D), SPAD readings) and the second factor (including: maximum photosynthesis (Amax), specific root length (SRL), canopy temperature (CT), plant height (H), soil respiration rate (SRR), variable chlorophyll fluorescence to maximum chlorophyll fluorescence (Fv/Fm), plant tissue phosphorus content (%P) determined resource capture latent construct and resource utilization latent construct, respectively. Correlation coefficients, squared multiple correlation coefficients, covariance matrices, direct and indirect path coefficients were calculated. Finally, RMSE and other validity tests applied to evaluate the model efficacy. The results showed the variables including LAI, D, DM, SPAD readings, H and CT had the most causality effect on corn yield production under field conditions associated with mycorrhizal fungus. At a glance, it seems the direct advantages of mycorrhizal symbiosis revealed by 35 percent cooperation in resource capture.
    Keywords: Cause, effect relationship, Direct effect, Factor analysis, Path analysis, Path coefficient