فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 8 (زمستان 1393)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 8 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی محمد قدسی، مرتضی قائمی صفحات 1-20
    فرزند پروری اولین و اساسی ترین مرحله در فرآیند پرورش و اجتماعی کردن فرزندان در جامعه با توجه به باورها، ارزش ها و ایده آل های والدین است. هدف این بررسی پاسخ به سوالات چهارگانه ای است که در شکل سبک های فرزندپروری در برابر نهج البلاغه طرح شده اند. در پاسخ به سوالات از روش توصیفی مبتنی بر تحلیل متن استفاده گردیده است. بر این اساس مفاهیم مندرج در سوالات با متن نهج البلاغه معادل سازی و برابر گردیده و سپس به هر سوال پاسخی متناظر در متن داده شده است. یافته ها بیان گر این است که امام علی(ع) سبک های مستبدانه، سهل انگارانه و غفلت انگارانه را کاملا رد می کند و هیچ کدام را مناسب تربیت نمی داند و در تربیت فرزندان از این شیوه ها استفاده نمی کند. سبک مقتدرانه از نظر لزوم نظارت و کنترل بر فرزندان و ضرورت پاسخ دهی مناسب به فرزندان و احترام به آرا و نظرات آن ها به سبک امام علی(ع) مشابهت هایی دارد؛ اما آن چه سبک امام علی(ع) را متمایز می سازد، مبانی، اهداف، ارزش ها، نوع قواعد و مقررات و اولویت بندی هایی است که در سبک علوی وجود دارد و سبب می شود نتوانیم این سبک را مقتدرانه به شمار آوریم و چه بسا سبک مسوولانه که برخی برای سبک امام(ع) به کار برده اند اسم مناسب و متناسبی برای سبک اسلامی است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، فرزندپروری، سبک فرزندپروری مقتدرانه، سبک فرزندپروری مستبدانه، سبک فرزندپروری سهل انگارانه، سبک فرزندپروری غفلت انگارانه
  • علی نظری، کبری خسروی، زهرا ابراهیمی صفحات 21-45
    سبک شناسی، یکی از موضوعات ادبی است که در سده اخیر، ادبا و سخنوران توجه ویژه ای به آن داشته اند. سبک ادبی روش یا شیوه خاصی از بیان افکار است که نویسنده یا گوینده با استفاده از انتخاب کلمات و الفاظ و تعابیر خاصی به انتقال اندیشه های خود در مورد واقعیت ها می پردازد. امیرالمومنین (ع) با استفاده از فنون بلاغی، مفاهیم اخلاقی، عبادی و اجتماعی مورد نظر خویش را در قالب بهترین الفاظ و به صورتی هنرمندانه بیان کرده است. در این میان خطبه 91 نهج البلاغه موسوم به خطبه الاشباح است به بیان موضوعات مختلفی از قبیل خداشناسی، چگونگی آفرینش آسمان ها، ویژگی های فرشتگان و... پرداخته است. این پژوهش به روش تحلیلی- توصیفی، با بررسی سبک شناختی این خطبه، از چهار دیدگاه آوایی، نحوی، دلالی و فکری، به بیان زیبایی ها، ارزش ها و سبک این خطبه پرداخته است. نتیجه این که این خطبه، در سطوح سه گانه سبکی، به هم پیوسته و اندام وار، اندیشه های بلند امام علی(ع) را به تصویر کشانده است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، خطبه ی اشباح، سبک شناسی
  • سمیه طاطیان صفحات 47-62
    نهج البلاغه، نه تنها به عنوان یک متن ادبی، بلکه به عنوان منبعی سرشار از معنویت و اخلاق در بین مسلمانان شناخته شده است. با توجه به نقش این کتاب در دین، فرهنگ و ادبیات فارسی، تحقیق حاضر سعی نموده تا با واکاوی کتب و دیوان برخی از ادیبان و شاعران فارسی، از دوره های زمانی مختلف، موضوعات و مفاهیم اخلاقی نهج البلاغه که در متون فارسی به صورت شعر یا ضرب المثل منعکس شده است را مورد شناسایی قرار داده و به تفکیک بیان نماید. به این منظور، از مطالعات کتابخانه ای و روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده است. نتایج نشان داد که همبستگی نزدیکی میان آموزه های ارائه شده در نهج البلاغه با پندها، اندرزها، مثل ها و اشعار فارسی وجود دارد به اندازه ای است که گاه عبارت فارسی کاملا برگرفته از عبارت عربی بوده و گاهی نیز از نظر مضمون و نوع کاربرد، نزدیکی بسیاری میان آن ها دیده می شود. این تطابق علیرغم تعلق شعرای فارسی به سبک ها، دوره ها و شرایط اجتماعی مختلف می باشد که حاکی از تاثیرپذیری از نهج البلاغه و توجه آن ها به ترویج آموزه های دینی این کتاب دارد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، ادبیات، علی (ع)، اسلام، مطالعات تطبیقی
  • فریدون جعفری، مسعود قهرمانی صفحات 63-78
    قیام مسلحانه علیه امام معصوم(ع) و نواب عام و خاص ایشان و مقابله با نظام اسلامی بغی نامیده می شود. این پدیده مجرمانه علیرغم سابقه طولانی در حقوق کیفری اسلامی، به تازگی با تصویب قانون جدید مجازات اسلامی به سیاهه قوانین کیفری افزوده شده است. بنابراین مبانی شرعی این جرم انگاری را باید در قرآن و فقه اسلامی به خصوص سیره علوی در تفکر شیعی جست وجو نمود. از آنجا که در مدت حکومت امام علی(ع) گروه های باغی (ناکثین، قاسطین، مارقین) اقدام به قیام علیه حکومت ایشان کردند؛ بنابراین مهم ترین منبع استنباط احکام بغی را می توان سیره و روش امام(ع) دانست. قانون گذار ایران نیز با فهم درست از این مطلب و با تاسی از همین روش در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ماهیت بغی را یک جرم ضد امنیتی دانسته و برای آن مجازات حدی وضع نموده است. هر چند در تعیین میزان مجازات با سیره علوی به شرح ذیل هم سو نبوده در نتیجه کامل و همه جانبه نمی باشد.
    کلیدواژگان: بغی، سیره علوی، نهج البلاغه، قیام مسلحانه، مجازات بغات
  • محمدحسن نادم صفحات 79-95
    ناهمگونی رویدادهای کوفه بیش از آن است که بتوان به راحتی از کنار آن گذشت. شهری که در طول تاریخ پایگاهی مهم برای تشیع بوده، خود صحنه ی وارد آمدن سهمگین ترین ضربه ها بر پیکر تشیع نیز بوده است. جاذبه ی رازگشایی از این دو رویه ی متضاد، طیف های مختلفی از پژوهشگران را به بررسی ابعاد گوناگون این موضوع واداشته است. بسیاری از تحلیل ها در قضاوتی یک سویه، حوادث غم بار این شهر را به پای توده ی مردم آن نوشته و کوفیان را مردمانی سست عهد و بدعنصر معرفی کرده اند؛ اما واکاوی ستایش ها و نکوهش های علی(ع) درباره ی کوفه و کوفیان، کلیت این قضاوت را رد کرده، تحلیلی واقع بینانه و منصفانه پیش چشم قرار می دهد. توجه به نقش و سهم طبقه ی خواص در بافت اجتماعی کوفه، دسیسه های بیرونی و تغییر ارزش های جامعه و نیز توجه ویژه به سیر زمانی ستایش ها و نکوهش های علی(ع) درباره ی کوفه، از پایه های اصلی این تحلیل است.
    کلیدواژگان: کوفه، کوفیان، مردم شناسی، امام علی علیه السلام، عوام و خواص، نهج البلاغه
  • مهدی مجتهدی، حنانه سادات زهرایی صفحات 97-121
    نهج البلاغه به عنوان مشهورترین منبعی که سخنان حضرت علی(ع) در آن گردآمده است، شامل نامه هایی است که با اهداف مختلف به والیان، فرزندان و ساکنان شهرها نوشته اند. نامه ای که بنا بر قول شریف رضی خطاب به امام حسن(ع) و پس از بازگشت امیرمومنان(ع) از نبرد صفین نوشته شده است، به عنوان نامه ی سی ویکم این کتاب شناخته می شود. در این پژوهش تلاش شده تا با تحلیل متنی، تاریخی و سندی و نیز بررسی منابعی که سخنان آن امام همام را پیش و پس از سیدرضی نقل کرده اند، پژوهش جدیدی راجع به مخاطب این نامه صورت گیرد. در نتیجه، این فرضیه مطرح و تقویت شده است که نه امام حسن(ع) بلکه فرزند دیگر امام علی(ع)، یعنی محمد بن حنفیه، مخاطب نامه است. با قبول این مطلب، برخی از برداشت ها از نامه ی31 نیازمند بازنگری خواهد بود و یکی از دلایل مخالفان شیعه در اعتقاد به عصمت امام، که به این نامه استناد کرده اند، ابطال خواهد شد.
    کلیدواژگان: علی بن ابی طالب علیه السلام، نامه 31 نهج البلاغه، حسن بن علی علیه السلام، محمد بن حنفیه
  • تاثیر فضایل و رذایل اخلاقی بر باورها و اعتقادات از دیدگاه نهج البلاغه
    ولی الله خوش طینت، محمد غفاری، اکرم عسکرزاده مزرعه صفحات 123-138
    معرفت شناسان معاصر مدعی اند از نظریه های اخلاقی در نظریه های معرفت شناسی استفاده شده است. در معرفت شناسی سنتی این بهره مندی ناآگاهانه صورت گرفته است ولی در معرفت شناسی معاصر خصوصا معرفت شناسی فضیلت گرایانه استفاده از مولفه های اخلاقی فضیلت گرایانه به طور آگاهانه اتفاق افتاده است.
    اخلاق اسلامی جزو نظریه های اخلاقی فضیلت محور محسوب می شود و روایات ائمه علیهم السلام مشحون از توصیه های اخلاقی می باشند که بر دو مولفه محوری فضایل و رذایل تاکید دارند. ائمه علیهم السلام به دلیل اتصال به منبع علوم غیبی پیشتر از اندیشه ی زمانه خود می اندیشیده اند و به ارتباط عمل و اندیشه وقوف داشته اند. فرمایشات حضرت علی علیه السلام در نهج البلاغه موید این معنا است. ایشان در نهج البلاغه نحوه تاثیر فضایل و رذایل اخلاقی را بر باورها و اعتقادات ترسیم نموده اند. سوال اصلی این مقاله: تاثیر مولفه های اخلاقی فضیلت محور بر نظریه معرفت شناختی باورهای دینی اسلامی در نهج البلاغه چگونه تبیین شده است؟
    کلیدواژگان: اخلاق فضیلت محور، معرفت شناسی فضیلت محور، اخلاق اسلامی، حضرت علی علیه السلام، نهج البلاغه
  • مهین حاجی زاده، مسعود باوان پوری صفحات 139-159
    ادبیات از جمله عوامل اساسی در تبلیغ و اشاعه هر دین و آیینی به شمار می رود، و ادیبان در هر عصر و دوره ای، گاه برای ابراز باورهای دینی و اعتقادی خود از قلم، بیان، عاطفه، احساس و قدرت خیال خود کمک گرفته ا ند، ازهمین روست که می توان میان ادبیات و دین پیوندی قائل شد. شعر شیعی نیز یکی از شاخه های مهم و بارز ادبیات به شمار می آید که از زمان پیدایش آن یعنی صدر اسلام تا به امروز، نقش مهمی در تعبیر و بیان احساسات شاعران نسبت به عقاید مهم مرتبط با شیعه، ایفا نموده است. حضرت علی(ع) یکی از بزرگ ترین شخصیت هایی است که شاعران و نویسندگان در هر عصر و زمانی و نیز به هر زبان و گویشی به مدح یا رثای ایشان پرداخته اند. معروف عبدالمجید، شاعر معاصر مصری، پس از پذیرش مکتب تشیع، اکثر دیوان خویش را به مدح و رثای ائمه ی اطهار(علیهم السلام) اختصاص داده است. امام علی(ع) بیشترین سهم را در این دیوان داراست. شاعر ضمن اشاره به مقام و منزلت امام علی (ع)، به مسائلی مانند شجاعت و حماسه های ایشان، غدیر خم، طلب شفاعت از ایشان و شهادتشان اشاره نموده است. پژوهش حاضر می کوشد با تکیه بر روش توصیفی – تحلیلی ضمن معرفی شخصیت شاعر، مدح علوی را در دیوان وی مورد بررسی و تبیین قرار دهد.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، مدح، معروف عبدالمجید، دیوان بلون الغار بلون الغدیر
|
  • Ali Mohammad Ghodsi, Morteza Ghaemi Pages 1-20
    Parenting is the first and most basic stage in training and socialization process of children in society. All this process is based on Parents’ believes values and ideals. The purpose of this study is finding some answers for questions on parenting styles by using Nahj-ol-balagha. The study methodology is descriptive method based on context analysis. Using this methodology we try to find answers for questions from Nahj-ol-balagha text. The study findings show Imam Ali denying authoritarian، permissive (indulgent) and neglectful parenting styles. He don’t take these parenting styles suitable for training children at all. There are some similarities in authoritative parenting style with Imam Ali perspective on training children such as revering children، responsibly treating to children and having control and supervision on children. There is a distinctive difference too between Imam Ali’s parenting style and authoritative one which it gives us a different parenting style called Alavi parenting style. This new parenting style has some foundations، values، goals، rules and priorities which make Alavi parenting style a different style as compared to authoritative parenting one. It is better to name Alavi parenting style a responsible parenting – according to some thinkers – which can be a good and suitable name for Islamic style of parenting.
    Keywords: Nahj, ol, balagha, Parenting Styles, Control, Supervision
  • Ali Nazari, Kobra Khosravi, Zahra Ebrahimi Pages 21-45
    Stylistics is one of the literary topics that the literati and writers have had a special attention to it during the past decade. Literary style is a method or a special way of expressing thoughts that the writer or the narrator tries to transfer his ideas and thoughts about the realities through selecting words، terms and specific interpretations. Amir-al-Moemenin has expressed his intended moral، divine and social concepts artistically and in the best words، using rhetorical techniques. Among the sermons and letters، it is the sermon 91 of Nahj-Al-Balaghah that is called Al-Ashbah in which Imam Ali expresses various topics like Creation of Heavens، Creation of Angels، and God`s Knowledge. In this research، with a descriptive-analytic method، the sermon 91 is studied stylistically from four perspectives: phonetic، syntactic، implicit and intellectual and the beauties، values and style of this sermon are expressed..
    Keywords: Nahj Al Balaghah, Sermon Al Ashbah, Stylistics
  • Somaye Tatiyan Pages 47-62
    Nahj al-Balagha، not only as a literary text، but as a source of spirituality and ethics is well known among Muslims. Given the role of the book in the religion، culture and Persian literature، the present study tried to searching Persian books and courts of some of the writers and poets from the different time periods، recognize and separate Nahj ethical issues and concepts that reflected in Persian literature as poetry or proverbs. For this purpose، the library studies and cross-sectional method is used. The results showed that a close correlation between the teachings presented in the Nahj and Persian advices، admonition، poems and proverbs. So that Persian phrases often completely taken from the Arabic words but، sometimes can be seen near to them in contents and applications. This adaptation is despite belonging Persian poets to the styles، periods and different social conditions that indicate the influence of Nahj and their attention to promoting religious teachings of this book
    Keywords: Nahj al Balagha, Literature, Ali, Islam, Comparative Studies
  • Fereydoon Jafari, Masooud Ghahremani Pages 63-78
    Armed revolt against Imam and his general or special representatives and fighting against Islamic state called Baqy. This conduct along with its antecedent in Islamic criminal law recently with the enactment of Iranian new penal code entered to the list of criminal conducts. So to understand the criminalization basis of that we should view the holy Quran and Islamic procedure especially in the Alavi procedure of Shiite. As in the short period of Imam Ali’s governing some rebellion groups (Nakesin، Ghasetin، Mareghin) raised against his government، the most important procedure could be find on Imam Ali attitude toward them. Iranian 2013 legislator recognized Baqy as a crime against security to follow this procedure and imposed Haad sanction to punish the perpetrator. Of course not exactly consistent with Alavi procedure as this article described.
    Keywords: Baqie, alavi view, Nahjol balaqe, armed movement, the punishment of Boqat
  • Mohammad Hassan Nadem Pages 79-95
    Kufa a city that has historically been a strong hold of the Shia themselves into the scene of the most terrible blow to the body was a Shia. Research the appeal of these two contrasting practice، the various factions has led researchers to investigate various aspects of this issue Many analysts in the judgment of yours، the city''s tragic events، it is the grass roots and Kofiun faithful people have been introduced، but the praise and criticism of Imam Ali in Kufa the judge rejected the whole، realistic analysis and just before the eye Given the role of social class in the context of the properties of Kufa، in trigues and change the outer special attention to community values​​ and time course of Kufa، Ali Praise and criticism of this analysis is the foundation.
    Keywords: Kofi, Imam Ali, Anthropology, People, Properties, Nahj, ol, balagha
  • Mehdi Mojtahedi, Hannane Sadat Zahraee Pages 97-121
    Nahj al-Balagha as a most famous source of Sayings of Imam Ali (a. s.)، Includes letters that have been sent to his governors، children and residents of cities، with various purposes. A letter that is known as the 31st letter of the book، in Sharif al-Radi’s view، was written to Imam Hasan ibn Ali (a. s.) during return from Siffin. This Essay try to present a new survey on it''s addressee by analysing texts، history and chain of Narratives، following a study of sources of his sayings before and after the Sharif al-Radi. As a result، this theory Strengthened that it’s real addressee is not imam Hasan (a. s.) but the other son، Muhammad ibn Hanafiyyah. Accordingly ٍُSome perceptions of the 31st letter need to be reviewed and one of the main reasons of opponents the Infallibly for Imam who have referred to the letter، will be annulled. who have referred to the letter، will be annulled.
    Keywords: Ali b. abi talib, 31st Letter of Nahj al Balagha, Hasan b. Ali, Muhammad b. Hanafiyya
  • The Impact of Virtues and Moral Vices on Beliefs and Faiths in Nahj-ol-balagha
    Vali Khoshtinat, Mohammad Ghaffari, Akram Askarzadeh Maazraeh Pages 123-138
    Contemporary epistemologists claim that moral theories have been used in epistemological theories. This has been used in traditional epistemology unconsciously، but in Contemporary epistemology، specially virtual epistemology، moral component of virtue has been used consciously. Islamic morality is being considered as virtue based moral theories and the imams (pbu) narrations fraught of moral recommendations which insist on two central component of virtue and vice. accessing divine sciences، the imams (pbu) think more progressive than their time and were aware of Relation between action and thought. Holy sayings of holiness Imam Ali (pbu) in Nahj-ol-balagha Indicates this. He maps the way of Virtues and moral vices’ impact on beliefs and faiths in Nahj-ol-balagha. He recommended following moral and cognitive patterns to gain Honest belief and he also introduces Prophet Mohammad (pbu) as moral and cognitive pattern. Imam Ali (pbu) insists on the role of will on belief and action and thought. He believes that Moral virtues as faith، common sense، pietism، mentioning God is the Appropriate basis of honest belief formation، when moral Vices as unbelief and aberration، Sensualize and prevent honest belief formation.
    Keywords: virtue based moral, virtue based Epistemology, Islamic moral, Holiness Imam Ali (pbu), Nahjolbalaghe
  • Mahin Hajizadeh, Masoud Bavanpoori Pages 139-159
    Literature is among the the fundamental factors in the promotion and dissemination of any religion، and sometimes writers and poets of any era،have usedstylograph،expression، emotion، imaginationand powerto presenttheir religious beliefs، that’s why that a link can be made between literature and religion. Shi’a Poetry is one of the greatest branches of literature، that from the time of the presentation of Islam، has had an important role in interpretation and expresion of the poets’ emotions for beliefs associated with Shi’a. Imam Ali (AS) is one of the greatest figures whompoems and writers in every ages in every language and dialect، have praised him. Marouf Abdolmajid، contemporary Egyptian poet، after adopting to shi’a shool، allocated a large quantity of his collective poemsto the praise and eulogy of great Imams (PBUT)، among them Imam Ali (AS) had the most part in this poet’s poems. More than referring to Ghadir Khom، courage and mythsof Imam Ali (AS)، he mentioned his intercession and his testimonyplea. This study seeks to introducethe character of the poet، and study the eulogy of Ali (AS) in his collected poems، relying on descriptive - analytical methodology.
    Keywords: Eulogy, Imam Ali (AS), Marouf Abdolmajid, collected poems