فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 2 (تابستان 1392)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل شاه آبادی، آمنه جامه برزگی صفحات 1-17
    نظریه حکمرانی خوب که اخیرا توسط متفکران غربی مطرح شده است، کلید توسعه جوامع درحال توسعه را فراهم کردن شرایط و نهادهایی می داند که به دولت کمک کند تا از عهده انجام وظایف حاکمیتی و پشتیبانی خود برآید و بتواند زمینه ساز رشد بازار و هدایت آن به نفع عامه مردم باشد. این در حالی است که حکمرانی خوب و اهمیت آن در اسلام پدیده ی جدیدی نیست و در منابع اسلامی بارها به اهمیت حکمرانی خوب اشاره شده است. لذا هدف اصلی این مطالعه بررسی نظریه حکمرانی خوب و مقایسه آن با دیدگاه امام علی(ع) در نهج البلاغه می باشد. نتایج این مطالعه نشان می دهد دیدگاه امام علی(ع) درباره ی حکمرانی نه تنها منافاتی با نظریه حکمرانی خوب ندارد بلکه در بسیاری از موارد از آن کامل تر و جامع تر می باشد.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، توسعه، امام علی(ع)، نهج البلاغه
  • وحید سبزیان پور، فرزانه فتاحیان صفحات 19-38
    سیدرضی برای سخنانی که از حضرت علی(ع) در نهج البلاغه نقل کرده است، سند و مدرکی نیاورده است. با آنکه فصاحت و بلاغت علی(ع) برای عام و خاص امری بدیهی است، و بازتاب آن در نثر و نظم عربی و فارسی روشن تر از خورشید است، این امر از دیرباز موجب شده است برخی از علمای اهل سنت و در این اواخر برخی مستشرقین و پژوهشگران عرب در صحت انتساب این کتاب به علی(ع) تردید روا دارند. به همین سبب صاحب نظران شیعه، تلاش گسترده ای برای نشان دادن اسناد و مدارک نهج البلاغه مبذول داشته اند، دانشمندانی چون کاشف الغطا، امتیاز علی خان عرشی، عبدالزهرا حسینی، محمدمهدی جعفری و محمد دشتی، تلاش بسیار کرده اند که با اشاره به منابع شیعه و اهل سنت صحت انتساب این حکمت ها را به علی(ع) نشان داده هر یک سعی کرده اند نقایص تحقیقات گذشتگان را کامل کنند. پژوهشگران این عرصه با وجود تلاش بسیار، موفق به کشف منابع بسیاری از سخنان منسوب به علی(ع) نهج البلاغه نشده اند. در این پژوهش ها به سبب محدودیت های مختلف از جمله عدم دسترسی به منابع عربی نقایص متعددی دیده می شود که سخت نیازمند به بازنگری و بررسی مجدد است از جمله در این تحقیقات منابعی دیده می شود که بعد جمع آوری نهج البلاغه نوشته شده اند بسیاری از آنها از منابع شیعه است که از نظر اهل سنت و مخالفان قابل قبول نیست، برخی دیگر وجود خارجی ندارند و یا حکمت را به شخصی غیر از علی(ع) نسبت داده اند. در این مقاله ضمن نقد کتاب های اسناد نهج البلاغه، با بررسی 250 حکمت از 480 حکمت منسوب به علی(ع) در نهج البلاغه (حکمت های شماره 1 تا 250) به اسناد و مدارکی از منابع اهل سنت (به منزله خوشتر آن باشد که سر دلبران گفته آید در حدیث دیگران)، دست یافته ایم که دیگر پژوهشگران و صاحب نظران این امر به آن اشاره نکرده اند. حاصل این پژوهش ارائه اسنادی از کتب اهل سنت است که برای اولین بار، صحت اسناد 100 حکمت از 250 حکمت اول نهج البلاغه را به علی(ع) اثبات می کند.
    کلیدواژگان: علی(ع)، نهج البلاغه، حکمت، اسناد و مدارک نهج البلاغه
  • علی باقر طاهری نیا، نسرین عباسی صفحات 39-57
    تامل در پایان متن ادبی، باعث فهم بیشتر متن، درک زیبایی و در نهایت تاثیر آن در افق اندیشه ی مخاطب می شود، امری که به شناخت ظرافت های معنایی و اسرار آن در یک مجموعه طولانی کمک شایانی می کند. بدیهی است که سیر تحول پایان بندی در هر متن ادبی، همزاد با همان اثر است و با تکامل عناصر گوناگون اثر ادبی، شگردهای پایان بندی نیز به تکامل رسیده است، زیبا جلوه دادن گفتار پایانی همواره خلاقیت و نوآوری ادیبان را به دنبال داشته است. امیر بیان، حضرت علی(ع) در میان سخنوران و اصحاب بلاغت، در شگردهای حسن ختام بی نظیر است. ایشان در خطبه های خویش از روش های پایان بندی چون گفتگو، تصویرسازی، پرسش، کاربرد ضرب المثل، شعر، حسن طلب و... استفاده نمودند. وی با توجه به تناسب حال و مقتضای مقام و متناسب با وحدت موضوعی خطبه، شیوه ای خاص را برای اختتام کلام خویش انتخاب می نمودند و به گونه ای شگفت انگیز بین نکته پایانی و متن خطبه قرینه سازی نمودند. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی به بررسی چگونگی پایان بندی در خطبه های نهج البلاغه می پردازد.
    کلیدواژگان: پایان بندی، قرینه سازی، نهج البلاغه
  • محمود آبدانان مهدیزاده، غلامرضا کریمی فرد، محمود شکیب انصاری، معصومه محتشم صفحات 59-78
    عده ای از ادیبان قدیم، میان نثر گفتاری و نوشتاری فرقی نگذاشته و حتی بسیاری از آنان چیزی به نام نثر گفتاری نمی شناختند. کم کم با گذر زمان، تغییرات عمده ای در نثر ایجاد و بر انواع آن افزوده شد، از این رو برخی از ادیبان، نثر گفتاری را از نوشتاری جدا کرده اما همچنان بین این دو نوع، تفاوت خاصی قائل نشدند. در دوران معاصر نیز، باز هم از تفاوت های میان این دو نوع، کمتر سخن به میان آمده است.
    کلام حضرت علی(ع) در نهج البلاغه منبع خوبی برای تبیین و روشن سازی حدود افتراق نثر گفتاری و نوشتاری است. پیوست و گسست جملات در هر زبان، یکی از مولفه های غیر قابل اغماض کلام است. در زبان عربی این مقوله که به نام فصل و وصل شناخته می شود یکی از ابواب مهم علم معانی به شمار می رود. نویسندگان در این نوشتار بر آن هستند تا از خلال بررسی نامه های امام علی(ع) به عنوان نثری نوشتاری و خطبه های آن حضرت به عنوان نثری گفتاری به این نکته دست یابند که فصل و وصل موجب ایجاد وجوه افتراقی میان نثر نوشتاری و گفتاری شده است.
    کلیدواژگان: نثر گفتاری، نثر نوشتاری، فصل و وصل، نهج البلاغه، بلاغت امام علی(ع)
  • حسین رضا طاهری، محمد جواد یداللهی فر، نرگس حمزه خانی صفحات 79-99
    «هرمنوتیک» یعنی «هنر تاویل»، در اصل ارائه نظریه و روش درباره تاویل کتاب مقدس و دیگر متون دشوار می باشد. امروزه این بحث به عنوان یک دانش جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است؛ به ویژه در علوم انسانی همچون فلسفه، الهیات، نقد ادبی، علوم اجتماعی و فلسفه علم، پرسش ها و بحث های جدیدی را به وجود آورده است. مقاله حاضر بر آن است که بحث هرمنوتیک را از نظر معنا، مراحل تحول و... بررسی نموده و به رابطه ی عالمان اسلامی با هرمنوتیک، بازتاب و تاثیرهرمنوتیک در حوزه علوم اسلامی و نقد آموزه های آن به ویژه در حیطه ی تفسیر و فهم متن بپردازد. همچنین در این مقاله آموزه های هرمنوتیک و تاثیر آن بر تفسیر قرآن و اختلاف در دین از منظر و دیدگاه حضرت علی(ع) در کتاب گران سنگ نهج البلاغه بررسی گردیده است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، متن دینی، تفسیر، تاویل، نهج البلاغه
  • مهدی عابدی جزینی صفحات 101-120
    اثر ادبی هرچه پردامنه تر و فراخ تر باشد و با متون دیگر درهم تنیدگی و آمیزش بیشتری داشته باشد، تاثیر آن بر مخاطب بیشتر خواهد بود و بیشتر در معرض تقلید و الگوبرداری قرار خواهد گرفت. امام(ع) نیز از این خاستگاه، متن خویش در نهج البلاغه را با میراث فرهنگی و لغوی عرب قدیم از شعر، مثل، حکمت و... مرتبط ساخته است. میراث شعری، گنجینه فرهنگی سترگی است که امام در رجوع به آن سستی نمی ورزد و گاهی یک مصراع یا یک بیت کامل از آن را طبق مقتضای سخن و ضرورت کلام، تضمین می کند؛ به ویژه هنگامی که برخی ابیات یا مصراع ها آن قدر در میان مردم شیوع یافته که به صورت ضرب المثل درآمده است. این مساله گاهی با ذکر شاهد شعری یک مصراع یا بخشی از آن، با تضمین حرف به حرف آن بدون تغییر در ساختار یا ترکیب آن صورت می گیرد یا گاهی تضمین شعری غیرمستقیم با تکیه بر مرجعیت شعری مشهور، صورت می گیرد و گاهی بخشی از الفاظ شعر همراه معنای آن ذکر می شود و بافت سخن تکرار می گردد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، تضمین شعری، اقتباس و دلالت
  • بتول سلاجقه صفحات 121-137
    شناخت عواطف و نحوه ی رشد و میزان تاثیرگذاری آنها در رفتار فردی و اجتماعی و پرورش متعادل آنها جهت پیشگیری از فقر عاطفی، از مباحث مهم تربیتی و اخلاقی به شمار می آید. هدف از این تحقیق بررسی دیدگاه های حضرت علی(ع) در مورد تربیت برخی ازعواطف با تاکید بر اهمیت آن در مدیریت آموزشی در قالب بررسی محتوی نهج البلاغه می باشد. بدین منظور تمام خطبه ها، حکمت ها و نامه های نهج البلاغه با دقت مطالعه شد و عبارات مرتبط با شادی و غم، تواضع و تکبر و صبر و جزع به همراه شماره خطبه، نامه و حکمت استخراج و برمبنای آن توصیه هایی به متربی و مدیران شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که حضرت علی(ع) نه تنها شادی را نفی نکرده بلکه روش هایی برای دستیابی به شادی و دوری از غم نیز توصیه کرده، همچنین آثار تواضع را به متربی گوشزد و مردم را به خطر تکبر و خودبزرگ بینی هشدار می دهند. صبر را نخستین پایه ایمان به حساب می آورند و بی تابی را عامل اندوه مومن معرفی می کنند.
    کلیدواژگان: تربیت، عاطفه، شادی و غم، تواضع و تکبر، صبر و جزع
|
  • Abolfazl Shahabadi, Ameneh Jamebozorgi Pages 1-17
    One of the most important issues available in recent years that in the development literature is the quality of governance. Good governance that has recently been suggested by western intellectuals considers، key development in developing countries to provide conditions and institutions that government able to perform support and sovereignty duties and can underlying market growth and its directed for public interest. This while islamic sources frequently is referred to good governance and good governance and its significance is not a new phenomenon for Islam. So the main aim of this study is and comparison theory of good governance with view of Imam Ali (AS) on Nahj-ol-Balagha. The results of this study indicate that Imam Ali (AS) governance view، does not only contradict the good governance theory، but in many cases it is more complete and more progressive; because Imam Ali (peace be upon them) is implemented principles، centuries before the appearance of the good governance theory in most communities that were dominated by totalitarian authorities
    Keywords: Good governance, development, Imam Ali (AS), Nahj, ol, balagha
  • Vahid Sabzianpoor, Farzaneh Fatahian Pages 19-38
    Sayyed Al-Radhi has not brought any reference nor evidences for the speeches، which he has quoted from Imam Ali (AS) from Nahj-ol-balagha. Whilst Ali’s (AS) eloquence and oratory is evident to the plebeian and noble، this matter has caused some Sunni scholars، and recently، some Orientalists and Arab researchers to suspect the authenticity of this book to Imam Ali (AS). Because of that Shia pundits have made widespread efforts into presenting the reference and evidence of Nahj-ol-balagha. Sapients such as “Kashef-ul-Qeta، Imtiyaz Ali khan Arshi، Abdul Zahra Hussaini، Muhammad Mahdi Ja’fari and Muhammad Dashti” have made so many efforts to depicting the authenticity of these speeches to Imam Ali (AS) by hinting to Shia-Sunni sources، each has tried to complement others’ researches. Researchers of this field have failed to find so many Nahj-ol-balagha speeches of Imam Ali (AS)، despite all their efforts. Through these researches، numerous defects are observed because of various restrictions such as inaccessibility to Arabic sources which strongly require rectification and further reviewing. For instance، through these researches some sources have been observed which have been written after the gathering of Nahj-ol-balagha، in which most of them are from Shia sources that are ineligible based on Sunni and opponents point of view، while others do not exist or attribute the speeches to someone except Ali (AS). This study scrutinizes the Nahj-ol-balagha evidence references by studying 250 sayings from the 480 speeches attributed to Imam Ali (AS) which this research has gathered from Sunni resources and documents، (sayings No. 1-250) which other researchers and pundits have never brought into light. According to the poem “The lover’s secret that’s been kept concealed، is best through tales of other loves revealed.” The result of this research is that for the first time by this research; the evidence’s authenticity of 100 Nahj-ol-balagha sayings of Imam Ali (AS) from Sunni books will be presented and will be proved.
    Keywords: Imam Ali(AS), Nahj, ol, balagha, speeches, Reference, Evidences of Nahj, ol, balagha
  • Ali Bager Taherinia, Nasrin Abbasi Pages 39-57
    Reflection on the litrary text makes greater understanding and appreciation of beauty and the impact it has on the avdiences deep thinking horizon، which will help to identify its semantic nuances and secrects of long series. Obviously، ending evolution in every literary text is natural aspect of that work and ending techniques is finished by developing various elements of literary work. Beautiful showing of final speech of written text is one innovation characteristic of writers. Amir''s various aspects of worthy words and meaningful sermons are thoughtful; Studying structure of sermons is one of field study of researchers and who likes to study in literary works. Studying and analyzing the speech ending techniques helps the readers to know better the Amir''s valuable legacy. In point of particular art، Amir knew that the speech ending is most effective characteristic in text، so in he selects the best and most concise way for expressing them. His particular attention to expressing words at all، encourages reader to think that the ending speeches of his sermons were expressed elegantly. He used many approaches in ending speeches such as: conversation، illustration، asking question، proverbs، poems، orisons and etc. He selected specific manner of ending his speeches according to content and thematic unity of sermons. He put together the final point and sermon text wonderfully. In this paper، how ends the Nahj-ol-Balagha sermons is studied by descriptive analysis method.
    Keywords: Ending Speech, Put together (make symmetry), Nahj, ol, balagha
  • Mahmood Abdanan Mahdizadeh, Gholamreza Karimi Fard, Mahmmod Shakib Ansari, Masoumeh Mohtasham Pages 59-78
    Some of the primitive critics have not made any difference between written and speech prose، and they didn’t even know speech prose. Gradually، some of the critics distinguished written prose from the speech one. But they didn’t believe in any difference between them. Over the time، main changes made in prose and its types. Thus، contemporary critics have to distinguish speech prose from written prose but they spoke a little about the difference between them. Conjunction and disjunction are the main factors in language. This subject is، known as «Fasl-o-Vasl» which in Arabic language، considered as one of the important matters in semantics. This paper tends to study Imam Ali''s (AS) letters as the written prose and his Sermons as the Speech prose to prove that conjunction and disjunction differ written prose from the speech.
    Keywords: Speech prose, Written Prose, Conjunction, Disjunction, Sermon, Letter, Imam Ali (AS)
  • Hossein Reza Taheri, Mohammad Javad Yadolahifar, Narges Hamzekhani Pages 79-99
    Hermeneutics is the Study of theory and Science of text interpretation، especially the interpretation، or exegesis، of scripture. Indee، it is the art of interpreting. The comprehension of any written text requires hermeneutics; regarding a literary text is as much hermeneutic act as interpreting law or Scripture. As a science، the debate has gaind a special place and has brought new discussions in so many fields such as humanities; Philosophy، theology، litrary criticism، social and philosophy of science. The present article is going to discuss the hermeneutics of meaning، the stages of development and examines the relationships between Islamic scholars and the hermeneutic reflection and the impact of the hermeneutic on the Islamic sciences and the criticism of the teaching particularly in the area of interpretation and understanding text. Also it is going to examine the teachings of the hermeneutics and their impact on the Quran and opposition in religion from Ali،s (AS) views concerning his pricious and valuable book، nahj-ol-balaghe.
    Keywords: Hermeneutics, Religious texts, Interpretation, Interpretation of religious texts, Nahj, ol, balagha
  • Mahdi Abedi Gazini Pages 101-120
    The more poetical will be effective and influential upon the reader، the larger and closer the relationship with other texts. Therefore Imam Ali (As) has connected his sayings in Nahj-ol-balagha with cultural and literal heritage such as poetry، adage، wisdom & etc. Poetical heritage is the great cultural treasure that Imam Ali (AS) utilizes it and sometimes he uses one hemistich or couplet according to the necessity of text، especially when these couplets & hemistiches take the shape of proverb as a result of their usage and pervasion among people. This problem is sometimes through poetical sample of whole hemistich or part of it without any change، and sometimes with trifle change in it، and sometimes the poet’s words along with its meaning and ground are repeated.
    Keywords: Nahj, ol, balagha, Poetical adaptation, Imitation, Implying
  • Batol Salagoge Pages 121-137
    Some of the important educational and moral issues are included understanding the emotions، their growth method and their effectiveness level in individual and social behavior and their balanced development to prevent the lack of emotion. The aim of this research is to study the Imam Ali’s (AS) views on training some of the emotions emphasizing its importance in educational management in terms of studying the contexts of Nahj-ol-balagha. In order to do that، sermons، wisdom and letters of Nahj-ol-balagha have been studied by using context analysis method. Moreover، expressions related to joy، sadness، arrogance، modesty، patience and impatience have been extracted and analyzed; Some advices also have been suggested to managers and teachers. The obtained results have shown that not only has Imam Ali (AS) neglected the joy، but also he has recommended some ways to achieve happiness and to avoid sorrow. He also has informed teachers about the effects of modesty and has warned people about bad effects of arrogance and self-important. Patience is considered the first base of faith. he has introduced the impatience as a grief factor for a believer. Some of the important educational and moral issues are included understanding the emotions، their growth method and their effectiveness level in individual and social behavior and their balanced development to prevent the lack of emotion. The aim of this research is to study the Imam Ali’s (AS) views on training some of the emotions emphasizing its importance in educational management in terms of studying the contexts of Nahj-ol-balagha. In order to do that، sermons، wisdom and letters of Nahj-ol-balagha have been studied by using context analysis method. Moreover، expressions related to joy، sadness، arrogance، modesty، patience and impatience have been extracted and analyzed; Some advices also have been suggested to managers and teachers. The obtained results have shown that not only has Imam Ali (AS) neglected the joy، but also he has recommended some ways to achieve happiness and to avoid sorrow. He also has informed teachers about the effects of modesty and has warned people about bad effects of arrogance and self-important. Patience is considered the first base of faith. he has introduced the impatience as a grief factor for a believer.
    Keywords: Education, Emotions, Managing emotions, Nahj, ol, balagha