فهرست مطالب

ارگونومی - سال سوم شماره 2 (تابستان 1394)

مجله ارگونومی
سال سوم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر صدرا ابرقویی صفحات 1-13
    مقدمه
    امروزه ناراحتی های اسکلتی-عضلانی در دنیا به علت آسیبی که به نیروی کار و بهره وری وارد می سازد از اهمیت فوق العاده برخوردار است. لذا ضروری است که مطالعات وسیعی برای شناسایی و پیشگیری از بروز این آسیب ها و کنترل ریسک فاکتورهای ایجادکننده آن ها انجام گیرد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش با استفاده از یک مدل مداخله ارگونومی به بررسی و بهبود شرایط ارگونومیکی یک کارخانه تولید قطعات یدکی می پردازد. به منظور بررسی های نمونه ای از جدول مورگان برای تعیین حجم نمونه استفاده و به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 44 نمونه از 50 نفر کارکنان واحد تولیدی انتخاب شدند. برای شناسایی ریسک فاکتورهای ارگونومیکی از «پرسش نامه نوردیک» و«نکات بازبینی ارگونومی»استفاده شد. بر اساس مدل نظری مورد استفاده مداخله ارگونومی در دو مرحله انجام گرفت.
    یافته ها
    در مرحله مداخله ارگونومی کلان در قالب کارگاه ها و کارگروه های مختلف، هفت هدف و سیزده پیشنهاد ارگونومیکی احصاء و ارائه شد. در مرحله مداخله ارگونومی خرد، بیست مورد ریسک فاکتورهای ارگونومیکی شناسایی و سیزده برنامه و راهکار برای برطرف کردن مشکلات پیشنهاد گردید. یازده مورد از راهکارها با تائید مدیریت ارشد در راستای بهبود شرایط ارگونومیکی و افزایش بهره وری به مرحله اجرا گذاشته شد.
    نتیجه گیری
    مهم ترین نتیجه مداخلات ارگونومی جامع، تغییر در فرهنگ سازمانی است که منافع مستقیم و غیرمستقیم مثل راه حل های کم هزینه یا بدون هزینه برای حل مشکلات، ایجاد یک محیط بهبود مستمر و فعال، افزایش انگیزه کارکنان در مشارکت و نوآوری در حل مشکلات، تمایل بیشتر به تفکر برای ارائه ایده های جدید، ارتباطات بهتر بین مسئولین و کارکنان، افزایش توانمندی و سطح دانش عمومی شاغلین را به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: ارگونومی خرد، ارگونومی کلان، ریسک فاکتورهای ارگونومیکی، بهره وری، ناراحتی های اسکلتی، عضلانی
  • زهرا زمانیان، بهرام کوهنورد، بهرام ملکی، فاطمه اشرفی، لیلا احمدوند، پریسا آزاد * صفحات 14-21
    مقدمه

    بیمارستان به عنوان محیط ارائه خدمات درمانی، تحت تاثیر منابع آلودگی صدا قرار دارد که می تواند از جنبه بهداشتی و آسایشی بر بیماران و کارکنان تاثیر منفی داشته باشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان ارتباط آزار صدا با سلامت عمومی کارکنان بیمارستان های دانشگاهی و غیر دانشگاهی شیراز انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی و در چهار بیمارستان دانشگاهی و غیر دانشگاهی شیراز با حجم نمونه 300 نفر از کارکنان بیمارستان ها با استفاده از فرمول و با توجه به مطالعات پیشین انجام شد. ابزار پژوهش در این مطالعه پرسشنامه های سلامت عمومی (GHQ)، آزار صدا (NAS) و دستگاه صداسنج مدل CEL- 440 بود.

    یافته ها

    در این مطالعه ارتباط نمره کلی سلامت عمومی کارکنان و تراز فشار صوت در بیمارستان های دانشگاهی ارتباطی معکوس و ضعیف (103/0- r=) و در بیمارستان های غیردانشگاهی یک ارتباط مستقیم و مثبت (274/0 r=) بود که از نظر آماری معنادار نبود (05/0≤P). ارتباط بین نشانه های جسمانی، اضطراب و بی خوابی، اختلال در کارکرد اجتماعی و افسردگی با فشار صوت یک ارتباط معکوس و ضعیف (195/0- r=)(05/0≤p) بود. همچنین ارتباط بین سلامت عمومی با آزار صدا یک ارتباط مستقیم و مثبت (266/0 r=) و معنادار (05/0≥p) به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه در بیمارستان های دانشگاهی صدا بیشتر از حدود تماس مجاز می باشد و سلامت عمومی شاغلین و بیماران را تحت تاثیر می گذارد و نیاز به انجام اقدامات کنترلی می باشد.

    کلیدواژگان: آزار صدا، سلامت عمومی، بیمارستان
  • ناهید بیژه، ملیحه سعیدی، غلام رسول محمدرحیمی صفحات 22-34
    مقدمه
    موفقیت تحصیلی از جمله اهداف اساسی برنامه های آموزشی و از جمله مهم ترین نگرانی های مسوولین آموزش و خانواده ها می باشد. تاکید بر کلاس های غیر تربیت بدنی از سوی مدیران، جهت کسب نمرات بیشتر، منجر به عدم اهمیت واحد تربیت بدنی و یا حذف این واحد در مواردی چون کمبود بودجه می گردد. بیان می شود فعالیت بدنی، با تاثیر بر ساختار مغز، باعث بهبود عملکرد حافظه و در نهایت موفقیت تحصیلی می گردد. لذا هدف از این مقاله مروری، بررسی شواهد درباره رابطه بین آمادگی هوازی و موفقیت تحصیلی می باشد.
    مواد و روش ها
    دسترسی به مقالات با استفاده از بانک های اطلاعاتی و موتورهای جستجو مانند، Google Scholar PubMed و Elsevier و کلیدواژه های موفقیت تحصیلی، آمادگی هوازی و حافظه صورت گرفت. بازه زمانی مقالات مورد استفاده، از سال 1998 تا سال 2014 میلادی بود.
    یافته ها
    عملکرد هیپوکامپ به عنوان عاملی مهم در تثبیت اطلاعات حافظه کوتاه مدت و بلندمدت، به شدت تحت تاثیر نوروترانسمیترها و هورمون ها می باشد. فعالیت ورزشی با شدتی بالاتر از حد متوسط، تاثیر قدرتمندی بر ترشح و تعدیل هورمون ها و نوروترانسمیترها دارد؛ بنابراین به طور غیرمستقیم موجب بهبود عملکرد حافظه می گردد. مطالعات نشان دادند فعالیت ورزشی از طریق افزایش ظرفیت هوازی، تاثیر مثبت بر نمرات دروس مختلف به خصوص درس ریاضی داشت.
    نتیجه گیری
    آمادگی هوازی به دنبال فعالیت های منظم بدنی، نه تنها موجب سلامتی و کاهش عوامل خطرزا و بیماری ها می شود، بلکه با تاثیر بر ساختار مغز، باعث بهبود عملکرد حافظه و در نهایت موفقیت تحصیلی می گردد؛ لذا می بایست واحد تربیت بدنی در مدارس، بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: موفقیت تحصیلی، آمادگی هوازی، حافظه، هورمونها، نوروترانسمیترها
  • لیلا غیبی، محمد رنجبریان، حسین حاتمی، سهیلا خداکریم صفحات 35-43
    مقدمه
    ابزار کار نامناسب و غیر استاندارد، نور ناکافی و عدم استراحت کافی قالی بافان منجر به افزایش شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در آن ها می گردد که بایستی با نظارت بیشتر بر کارگاه های قالی بافی آن را کاهش داد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی، تحلیلی به روش مقطعی می باشد که در کارگاه های قالی بافی روستایی شهرستان تکاب انجام شد. 86 کارگاه قالی بافی به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند؛ که 222 نفر شاغل در این کارگاه ها مشغول بکار بودند. شدت روشنایی عمومی و موضعی در کارگاه های قالی بافی با دستگاه نورسنج مدل LX-13 اندازه گیری و اختلالات اسکلتی عضلانی شاغلین نیز با پرسشنامه نوردیک بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که اختلال ناحیه پشت بیشترین شیوع (3/61%) و اختلال ناحیه آرنج کمترین شیوع (2/7%) را در بین کارگران قالی باف داشتند. شدت روشنایی عمومی (4/82%) و شدت روشنایی موضعی اکثر کارگاه ها (9/91%)، کمتر از حد توصیه شده بود.
    نتیجه گیری
    درگیری بیشتر اندام های فوقانی در کار قالی بافی منجر به افزایش اختلال در این اندام ها می گردد. نتایج نشان داد که اکثر شاغلین در کارگاه هایی با روشنایی غیر استاندارد اشتغال داشتند. موثرترین متغیر در ایجاد اختلال ناحیه گردن و پشت سابقه کار افراد و شدت روشنایی عمومی محیط کار، در اختلال ناحیه مچ دست و اختلال ناحیه شانه سابقه کار افراد بود.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، روشنایی عمومی، روشنایی موضعی، کارگاه های قالیبافی
  • نرمین حسن زاده رنگی، یحیی خسروی * صفحات 44-53
    مقدمه

    وجود یک چارچوب مضمونی در حوزه ارگونومی و فاکتورهای انسانی به عنوان یک ضرورت تعیین شده است. اگرچه تحلیل محتوا ابزاری مفید در تحلیل روند و توزیع مقالات منتشر شده به شمار می رود، تحلیل محتوای مجلات ارگونومی به ندرت گزارش شده است. هدف از این مطالعه، تعیین روند محتوای مجله معتبر «Human Factors» از طریق تحلیل محتوای مقاله ای اخیر آن طی ده سال گذشته (2005 الی 2014) است.

    مواد و روش ها

    روش تحلیل محتوای مستقیم در این مطالعه بکار رفت. تعداد 741 مقاله منتشر شده توسط دو تحلیل گر بر حسب کدهای مضمونی دسته بندی شد. برای تحلیل محتوا از یک چارچوب مفهومی استفاده گردید. نرم افزارهای EXCEL 2007 و SPSS 19 جهت آماده سازی و توزیع مضمونی و تحلیل روند مضمون های منتشر شده استفاده گردید.

    یافته ها

    از میان 20 مضمون استخراج شده، شش مضمون اصلی «بیومکانیک، آنتروپومتری و فیزیولوژی کار»، «طراحی نمایشگرها و کنترل ها»، «سیستم های حمل و نقل سطحی»، «فرایند شناخت»، «فرایند توجه»، و «فرایندهای احساس، درک و روانی حرکتی» بیش از 50% واریانس مقاله های منتشر شده را تبیین می کنند. مضمون برجسته (درصد≥10) این مجله، مضمون «بیومکانیک، آنتروپومتری و فیزیولوژی کار» (حدود 12%) است.

    نتیجه گیری

    چارچوب مضمونی و الگوی انتشار استخراج شده در این مطالعه می تواند در برنامه ریزی آموزشی و تحقیقاتی حوزه فاکتورهای انسانی و ارگونومی دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی و سازمان های مرتبط به کار رود.

    کلیدواژگان: فاکتورهای انسانی، ارگونومی، تحلیل روند، محتوای مقاله، مجله
  • سیده مهسا باقری، عباسعلی شاهرودی صفحات 54-67
    مقدمه
    امروزه اهمیت و چگونگی ایجاد فضایی مناسب و کارا در محیط های کاری برای نیروهای انسانی بر کسی پوشیده نیست. طراحی مناسب محیط داخلی و نمای فضاهای کاری منجر به فعال شدن بیشتر نیروی انسانی، شادابی آن ها و کاهش افسردگی ها، افزایش کیفیت در کار و در نهایت جذب مشتری می شود. با این وجود طراحی این محیط ها به امری صرفا احساسی تبدیل گشته است که معماران با سلایق شخصی خویش بدان می پردازند. این پژوهش با جایگزین کردن روش های علمی و کارآمد و توجه به ویژگی های کمی و کیفی طراحی، به طراحی نمای بانک مسکن شهرستان ساری می پردازد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر سعی دارد با تکنیک مهندسی کانسی به طراحی معماری محیط های کاری بپردازد. برای این منظور طراحی بازشوهای نمای بانک مسکن در شهر ساری را به عنوان نمونه موردی انتخاب و با این تکنیک ترجیحات احساسی کاربران را استخراج و با تجزیه و تحلیل علمی آن به یافتن الگوهای فیزیکی طراحی بازشوهای نما می پردازد. بررسی ها از طریق تکنیک مهندسی کانسی به همراه تنظیم پرسشنامه بر روی 200 نفر از نمونه آماری انتخابی و با شیوه افتراق معنایی) SD (با مقیاس هفت درجه ای لیکرت انجام شد و در نرم افزار SPSS (V.16) و با آزمون های میانگین و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش ضمن تائید ارتباط معنادار بین ویژگی های کمی طراحی (نوع بازشوها) و کیفی (واژگان کانسی) در تکنیک مهندسی کانسی، نشان می دهد بازشوهای طاقی در صفات مربوط به دین داری در واژگانی چون وفادار، امانت دار و میانه رو به ترتیب با مقدار همبستگی 6/0، 63/0 و 6/0 و بازشوهای مستطیلی با کشیدگی عمودی در دسته صفات مربوط به اقتصاد و بانکداری در واژگانی چون ثبات با مقدار همبستگی 62/0 بیشترین ارتباط معنادار را به خود اختصاص داده اند.
    نتیجه گیری
    با نظر به تاثیر مثبت الگوهای فیزیکی بازشوهای طاقی سنتی در انتقال احساس دین داری و بازشوهای مستطیلی با کشیدگی عمودی در القای احساسات مثبت نسبت به صفات مربوط به اقتصاد و بانکداری در بین کاربران، این بازشوها برای طراحی نمای بانک مسکن شهر ساری مناسب ارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: طراحی نما، ترجیحات احساسی، محیط کاری، مهندسی کانسی، بازشوها
  • محمد صادق سهرابی صفحات 68-75
    مقدمه
    ضعف طراحی ابزار دستی و عدم تناسب آن با کاربر یکی از اصلی ترین ریسک فاکتورهای اختلالات اسکلتی-عضلانی اندام فوقانی شناخته شده است. آسیب های ناشی از ابزارهای دستی تقریبا 9% از کل آسیب های ناشی از کار را شامل می شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر قطر ابزار در میزان راحتی و حداکثر گشتاور تولید شده دست و برآورد قطر بهینه ابزار دستی بوده است.
    مواد و روش ها
    شرکت کنندگان شامل 12 نفر (6 مرد و 6 زن) با میانگین سنی 7/24 و انحراف معیار 84/5 سال می باشد. روش پژوهش بدین صورت بوده که هریک از شرکت کنندگان با 7 دسته ابزار با قطرهای متنوع به وسیله ابزار محقق ساخته سنجش گشتاور دست شروع به اعمال نیرو و چرخاندن دسته ابزار با تمام نیرو می کردند. سپس مدت زمان آزمون، حداکثر گشتاور و میزان راحتی دسته ابزار سنجیده و در نهایت آنالیز واریانس و آزمون تی صورت گرفته است.
    یافته ها
    میانگین حداکثر گشتاور 88/1 و انحراف معیار 95/0 نیوتن متر، مدت زمان رسیدن به حداکثر گشتاور 96/13 و انحراف معیار 03/9 ثانیه، میانگین راحتی 27/3 و انحراف معیار 48/1 در بازه 1-7 نمره ای به دست آمده است. تفاوت معنی دار بین حداکثر گشتاور تولید شده بین دو گروه مردان و زنان مشاهده شد (001/0 P <). میانگین حداکثر گشتاور 034/3 نیوتن متر و حداکثر سطح راحتی با میانگین 67/4 در قطر چنگش 38 میلی متر به دست آمد.
    نتیجه گیری
    قطر بهینه برای بیشینه شدن راحتی کاربر و حداکثر گشتاور دست 38 میلی متری توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: چنگش، گشتاور دست، ابزار دستی غیر قدرتی
  • مهتاب عزیزی، محسن علی آبادی، رستم گلمحمدی صفحات 76-84
    مقدمه
    در سال های اخیر استفاده از لامپ های فلورسنت فشرده در سطح کشور با هدف بهینه سازی مصرف انرژی افزایش یافته است. با توجه به اهمیت اثرات بهداشتی منابع روشنایی، هدف پژوهش حاضر بررسی شدت میدان های الکترومغناطیسی انتشار یافته از لامپ های فلورسنت فشرده متداول هست.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 54 حباب لامپ فلورسنت فشرده از لامپ های تولید شرکت های داخلی و خارجی مورد بررسی قرار گرفت. شدت میدان های الکترومغناطیسی در دو محدوده فرکانسی خیلی پایین و فوق العاده پایین به ترتیب با استفاده از دستگاه های مدل HI 3603 و HI 3604 شرکت Holaday اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل گردید.
    یافته ها
    شدت میدان الکتریکی و مغناطیسی انتشار یافته از لامپ ها با افزایش فاصله از منبع کاهش یافت. در نقطه مرجع (25 سانتیمتری)، شدت موثر میدان الکتریکی در محدوده فرکانسی خیلی پایین و فوق العاده پایین به ترتیب 25/2 و 39/15 ولت بر متر و شدت میدان مغناطیسی به ترتیب 47/0 و 41/9 میلی آمپر بر متر تعیین گردید که کلیه مقادیر پایین تر از حدود مجاز کشوری بود. همچنین شدت موثر میدان الکتریکی و مغناطیسی برحسب شرکت سازنده اختلاف معناداری داشت (05/0P <) شدت میدان الکتریکی و مغناطیسی انتشار یافته از لامپ ها با افزایش فاصله از منبع کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    علیرغم پایین بودن شدت میدان های الکترومغناطیسی لامپ ها از حدود مجاز، با توجه به عدم دستیابی به شواهد قطعی در خصوص اثرات بیولوژیکی میدان ها، کاهش هر چه بیشتر مواجهه عمومی تا حد ممکن و منطقی ضروری است. در این راستا استفاده از لامپ های روشنایی با کیفیت مطلوب و استاندارد توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: میدان الکتریکی، میدان مغناطیسی، لامپ فلورسنت فشرده
|
  • Naser Sadra Abarghouei Pages 1-13
    Introduction
    Musculoskeletal disorders are major concerns of the modern world due to their effect on the physical health and productivity of the workforce. More extensive research is therefore required to identify and prevent these injuries and control the risk factors causing their development.
    Materials And Methods
    The present study uses a theoretical model of ergonomic interventions to examine and improve ergonomic conditions in an automobile spare part manufacturing plant. A total of 44 employees were selected through simple random sampling and according to the Morgan table from the 50 personnel working at the plant. The Nordic Musculoskeletal questionnaire and the review of ergonomics tips inventory were used to identify the ergonomic risk factors. Based on the theoretical model used in the research, the ergonomic intervention was performed in two stages.
    Findings
    In the macro stage of the ergonomic intervention, 7 goals were set and 13 ergonomic recommendations were made in the form of several workshops and task forces. In the micro stage of the ergonomic intervention, 20 ergonomic risk factors were identified and 13 strategies and plans were suggested. With the senior manager's approval, 11 strategies entered the implementation stage with the aim of improving ergonomic conditions and increasing productivity at the workplace.
    Conclusion
    The main outcome of the comprehensive ergonomic interventions performed in the present study was a modified organizational culture, entailing both direct and indirect benefits, such as providing low-cost or no-cost solutions to the problems, creating an active environment of continuous improvement, increasing employee's motivation for participation and being innovative in solving the problems, increasing the inclination among the employees to be an innovative thinker, improving communication between the authorities and the personnel and increasing the employee's general knowledge and capabilities.
    Keywords: Micro, ergonomics, Macro, ergonomics, Ergonomic risk factors, Productivity, Musculoskeletal disorders
  • Zahra Zamanian, Bahram Kouhnavard, Bahram Maleki, Fatemeh Ashrafi, Leyla Ahmadvand, Parisa Azad Pages 14-21
    Introduction

    As a healthcare providing establishment, hospitals can be affected by sources of noise pollution which then impose negative effects on the health and comfort of patients and personnel. The present study was conducted to determine the relationship between sound annoyance and general health in the personnel of university affiliated and non-university affiliated hospitals in Shiraz.

    Materials And Methods

    The present descriptive analytical study was conducted in four university affiliated and non-university affiliated hospitals in Shiraz with a sample size of 300 using a predetermined equation and according to the results of previous studies. The instruments used in the study included the General Health Questionnaire (GHQ), the Noise Annoyance Scale (NAS) and an audiometer (CEL-440 model).

    Findings

    The present study found a small inverse relationship between the total general health score in the hospital personnel and the sound pressure level at university-affiliated hospitals (r=-0.103) and a direct positive relationship at non-university affiliated hospitals (r=0.274), which were not statistically significant (P≤0.05). The relationship of somatic symptoms, anxiety, insomnia, social dysfunction and depression to sound pressure was inverse and small (r=-0.195 and P≥0.05). However, there was a direct positive relationship between general health and sound annoyance (r=0.266 and P≤0.05).

    Conclusion

    According to the results obtained, noise levels are higher than the acceptable exposure limit in university-affiliated hospitals, which affect both the patient's and the personnel's general health, necessitating the adoption of control measures.

    Keywords: Sound annoyance, General health, Hospital
  • Nahid Bijeh, Malihe Saeedy, Gholam Rasul Mohammad Rahimi Pages 22-34
    Introduction
    Academic achievement is one of the main objectives of educational programs and the most important concern of education administrators and families. The education administrator's emphasis on courses other than physical education as a means for the students to get better overall scores results in a general neglect toward physical education or its elimination from curricula due to reasons such as shortage of funds. Physical activity is claimed to affect the structure of the brain and improve memory function and ultimately lead to academic achievement. The purpose of the present review study is to examine the current evidence on the relationship between aerobic fitness and academic achievement.
    Materials And Methods
    Different articles and papers were accessed through databases and search engines such as ‎Google Scholar‎, PubMed and Elsevier and using keywords such as “academic achievement”, “aerobic fitness” and “memory”. The articles used were published between 1998 and 2014.
    Findings
    The hippocampus function is an important factor in the consolidation of short-term and long-term memory and is severely affected by neurotransmitters and hormones. Physical activities at an intensity higher than average have a strong effect on the release and regulation of hormones and neurotransmitters and thus improve the memory function indirectly. Studies have shown that physical activity has a positive effect on scores obtained in different courses, particularly in mathematics, through increasing the aerobic capacity.
    Conclusion
    The aerobic fitness following regular physical activity not only leads to general health and reduces the risk factors of health and the incidence of diseases, but also improves the memory function and ultimately leads to academic achievement through affecting the brain structure; physical education courses should therefore be more emphasized at schools.
    Keywords: Academic achievement, Aerobic fitness, Memory, Hormones, Neurotransmitters
  • Leila Gheibi, Mohammad Ranjbarian, Hossein Hatami, Soheila Khodakarim Pages 35-43
    Introduction
    Unsuitable and nonstandard tools, insufficient lighting and the lack of adequate rest in carpet weavers leads to an increased prevalence of musculoskeletal disorders in this group of workers that needs to be reduced through the better supervision of carpet weaving workshops.
    Materials And Methods
    The present descriptive cross-sectional analysis was conducted in rural carpet weaving workshops of Takab, Iran. A total of 86 carpet weaving workshops were selected through cluster sampling, which employed 222 carpet weavers overall. The general and local lighting was measured in the workshops by a photometer (LX-13 model) and the worker's musculoskeletal disorders were assessed using the Nordic Musculoskeletal Questionnaire.
    Findings
    The results of the study reveal back disorders to have been the most (61.3%) and elbow disorder the least (7.2%) frequent among carpet weavers. The majority of the workshops had a general lighting (82.4% of the workshops) and local lighting (91.9% of the workshops) below the recommended limits.
    Conclusion
    The extended involvement of the upper limbs in carpet-weaving increases the prevalence of disorders in these organs. The results indicate that the majority of carpet weavers worked in workshops with non-standard lighting. The variables that were most effective in the development of neck and back disorders were the worker's years of work experience and the general lighting at their workplace while the variable that was most effective in the development of wrist and shoulder disorders was the worker's years of work experience only.
    Keywords: Musculoskeletal disorders, General lighting, Local lighting, Carpet weaving workshops
  • Narmin Hassanzadeh, Rangi, Yahya Khosravi Pages 44-53
    Introduction

    The introduction of a thematic framework is necessary for the field of ergonomics and human factors. Content analysis is a useful tool for the trend analysis and distribution of published articles; however, reports on the content analysis of ergonomics journals are rare. The present study was conducted to identify research trends in the journal of Human Factors through a content analysis of its recent articles published over the past ten years (2005-2014).

    Materials And Methods

    The present study used the directed content analysis method. Two analysis experts classified 741 articles based on their thematic codes. A conceptual framework was used to perform the content analysis. EXCEL 2007 and SPSS-19 were used for the data preparation, theme distribution and trend analysis of the published themes.

    Results

    From the total of 21 themes extracted, six themes defined over 50% of the variance in the published articles, including “Biomechanics, Anthropometry and Work Physiology", "Display and Control Design", "Surface Transportation Systems", "Cognitive Processes", "Attentional Processes" and "Sensory, Perceptual and Psychomotor Processes". The journal had a special focus on "Biomechanics, Anthropometry and Work Physiology" (about 12%).

    Conclusion

    The thematic framework and distribution pattern noticed in this study can be used for planning education and research on human factors and ergonomics in universities, research centers and related organizations.

    Keywords: Human factors, Ergonomics, Trend analysis, Article content, Journal
  • Mahsa Bagheri, Abasali Shahrudi Pages 54-67
    Introduction
    Creating an appropriate and efficient workplace environment is a fundamental part of businesses in the modern world. The proper design of interior spaces and exterior facades in workplaces invigorates the workforce and reduces the risk of depression for them, while also improving the quality of their work and the attraction of customers. Nevertheless, architects tend to design workplace environments solely based on personal taste and emotional preferences. The present study designed a branch of Bank Maskan in Sari, Iran, by using efficient scientific methods and with a focus on the quantitative and qualitative aspects of design.
    Materials And Methods
    The present study was conducted to design a workplace environment using the Kansei engineering method. It used the facade openings of a branch of Maskan Bank in Sari as its case study and extracted the user's preferences using the Kansei method in order to find physical patterns for designing facade openings based on scientific analysis of the data obtained. The researcher examined the dominant emotional preferences using the Kansei engineering method and had 200 individuals selected from the sample population fill out a questionnaire that was scored using Semantic Differential (SD) and based on a 7-point Likert scale. The data obtained were analyzed in SPSS-16 using a test for mean and the Pearson correlation test.
    Findings
    The findings of the present study confirmed the significant relationship between the quantitative (the type of openings) and qualitative (Kansei terms) characteristics of design using the Kansei engineering method and also showed that arched openings, with attributes of religiosity such as “loyal”, “trustworthy” and “moderate” (with correlation values of 0.6, 0.6 and 0.63, in respective order), and rectangular openings with vertical elongation, with attributes of economics and banking such as “stability” (with the correlation value of 0.62), have obtained the highest degree of correlation.
    Conclusion
    Given the positive effects of physical patterns, and as traditional arched openings imply attributes such as religiosity while rectangular openings with vertical elongation imply positive economics and banking attributes, these openings were deemed suitable for designing the facade of the examined branch of Maskan Bank in Sari.
    Keywords: Facade design, Emotional preferences, Workplace environment, Kansei engineering, Openings
  • Mohammad Sadegh Sohrabi Pages 68-75
    Introduction
    The weak design of hand tools and their disharmony with the user's physical features comprise a major risk factor for upper limb musculoskeletal disorders. Hand-tool related injuries comprise almost 9% of all work-related injuries. The present study was conducted to examine the effect of hand tool's diameter on comfort and maximum hand torque and to estimate the optimal diameter for hand tools.
    Methods
    Participants included 6 men and 6 women with a mean age of 24.7 and a standard deviation of age of 5.84 years. Participants started to load and rotate the grip of 7 hand tools with different diameters with all their power and using a self-made tool for measuring the torque. The test duration, maximum torque and comfort level of the tool grip was then measured and the data obtained were analyzed using the ANOVA and the t-test.
    Findings
    The mean maximum torque value obtained was 1.88 (SD=0.95) newton meter, the time taken to reach the maximum torque was 13.96 (SD=9.03) seconds and the mean comfort level was 3.27 (SD=1.48) at a scale from 1 to 7. There was a significant difference between the maximum torque generated in the group of men and the group of women (p<0.001). The mean maximum torque obtained was 3.034 newton meter and the mean maximum comfort level was 4.67, achieved with a grip diameter of 38 mm.
    Conclusion
    The optimal hand tool diameter recommended for maximum user comfort and torque is 38 mm.
    Keywords: Grip, Hand torque, Non, powered hand tools
  • Mahtab Azizi, Mohsen Aliabadi, Rostam Golmohammadi Pages 76-84
    Introduction
    In recent years, compact fluorescent lamps have been more widely used across the country as a means of optimizing energy consumption. Given the health consequences of lighting sources, the present study was conducted to investigate the intensity of electromagnetic fields emitted by common compact fluorescent lamps.
    Materials And Methods
    The study examined 54 compact fluorescent lamp bulbs manufactured in local and international factories. The intensity of the electromagnetic fields emitted was measured at a very low frequency (VLF) and an extremely low frequency (ELF) using field measuring devices (Holaday HI 3603 and HI 3604 models). The data obtained were analyzed in SPSS.
    Findings
    The intensity of the emitted electric and magnetic fields decreased with the increase in their distance from the sources. At the reference point of 25 cm, the effective intensity of the electric field was 2.25 v/m at the very low frequency and 15.39 v/m at the extremely low frequency. The intensity of the magnetic fields was 0.47 mA/m at the very low frequency and 9.41 mA/m at the extremely low frequency. All the values were below the national exposure limits. There was a significant difference between the effective intensity of the electric and magnetic fields based on the lamp's manufacturers (p<0.05).
    Conclusion
    Although the intensities of the electromagnetic fields of the lamps were lower than the exposure limits, due to lack of conclusive evidence on the biological effects of fields, minimizing the public exposure to fields is essential. The use of standard-quality lamps is therefore highly recommended as a preventive measure.
    Keywords: Electric field, Magnetic field, Compact fluorescent lamp