فهرست مطالب

سالمند - پیاپی 37 (تابستان 1394)

فصلنامه سالمند
پیاپی 37 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجتبی لعل اهنگر، حمیرا سجادی، احمد علی اکبری کامرانی صفحه 116
    زمینه و هدف
    سالمندی دوره ای از زندگی است که طی آن سالمندان در معرض تهدیدات بالقوه ای قرار می گیرند. این عوامل می تواند به افت کیفیت زندگی در سالمندان منجر شود.یکی از مواردی که می تواند بر روی سلامت تاثیرگذار باشد یکپارچگی اجتماعی است. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه یکپارچگی اجتماعی بر روی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت سالمندان شهرستان سبزوار طراحی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد.جامعه آماری پژوهش شامل تمام سالمندان مراجعه کننده به دو مرکز اصلی درمانی شهرستان سبزوار(واسعی- امداد) می باشد که از میان آنها تعداد 135 نفر به روش روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب گردیدند. ابزار های پژوهش، شامل پرسش نامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت SF-36، پرسش نامه محقق ساخته یکپارچگی اجتماعی و چک لیست اطلاعات دموگرافیک بود. اطلاعات کسب شده با استفاده از روش های آماری توصیفی و همبستگی پیرسون و اسپیرمن، رگرسیون خطی و Tمستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نمره کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در بعد سلامت جسمی 65/2 ±87/10 و در بعد سلامت روانی 96/2± 14/11 بود. میانگین نمره یکپارچگی اجتماعی به ترتیب در مردان و زنان سالمند 4/9± 26/33 و 6/9 ± 46/27 بود. در مقایسه تفاوت میانگین نمرات یکپارچگی اجتماعی بین دو جنس، یافته ها نشاندهنده تفاوت معنی داری می باشد(p=0/000). بین یکپارچگی اجتماعی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت همبستگی مثبت و معناداری وجود داشت. (001/0 p=. 73/0r=).
    نتیجه گیری
    با توجه به همبستگی مثبت رابطه بین یکپارچگی اجتماعی با ابعاد کیفیت زندگی مرتبط با سلامت سالمندان، سیاستگذاران می توانند با انجام مداخلاتی در زمینه یکپارچگی اجتماعی موجب ارتقا کیفیت زندگی سالمندان شوند.
    کلیدواژگان: یکپارچگی اجتماعی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، سبزوار
  • ملیحه نعیمی، پروین شکری، رباب صحاف، حمیدرضا مختاری نیا صفحه 124
    هدف
    جمعیت سالمندان بخش بزرگی از جمعیت جهان را تشکیل می دهد و این گروه با محدودیت های فیزیکی رو به رو می شوند که در ادامه جنبه روحی و اجتماعی آن ها را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. طراحی و خلق روش های نوین می تواند راه حلی در جهت حمایت روانی و فیزیکی سالمندان برای حضور فعال تر آنان در جامعه باشد.
    روش
    مقاله حاضر بخشی از مطالعه ای کیفی بر اساس رویکرد کاربر محور است که به بررسی فعالیت های اجتماعی خارج از منزل سالمندان و پیشنهاد محصولی در جهت ارتقا آن ها می پردازد. داده های این مطالعه از طریق پخش پرسش نامه، مشاهده، مصاحبه و ثبت بازخوردهای شرکت کنندگان به دست آمده است. مطالعه کیفی حاضر به ترتیب در چهار مرحله انجام شده است: 1. پخش پرسش نامه بین 42 نفر سالمند؛ 2. مصاحبه با 19 نفر سالمند؛ 3. ثبت بازخورد و نظرات تعداد 19 نفر سالمند؛ 4. پخش پرسش نامه رضایتمندی بین 19 نفر سالمند شرکت کننده در مراحل آخر جهت سنجش رضایمتندی از طرح پیشنهادی محصول، جهت ارتقا و آسان سازی فعالیت های اجتماعی سالمندان. تعداد 12 نفر سالمند زن و 7 نفر سالمند مرد در سه مرحله آخر مشارکت کرده و داده ها بر اساس نظرات ایشان، مطالعه و بررسی نمونه های مشایه و مرتبط با محصول جمع آوری شد و بر اساس تحلیل داده ها، راه کارها ارائه شد.
    یافته ها
    در مرحله اول شرکت کنندگان اصلی ترین فعالیت خارج از منزل خود را خرید ذکر کردند و در ادامه پر رفت و آمدترین مراکز خرید مورد مراجعه توسط ایشان که مراکز میوه و تره بار بود، شناسایی شد. پس از انتخاب محصول مرتبط با پروسه خرید که کیف خرید بود از طریق مصاحبه به شناخت مشکلات پرداخته شد. شرکت کنندگان تمایل زیادی به شرکت در مصاحبه و عنوان مشکلات و همچنین ارائه راه حل داشتند و مشارکت این گروه در روند طراحی و سنجش طرح بسیار مفید واقع شد. اهمیت قابلیت تنظیم،ایستایی و ایمن بودن محصول از طریق طراحی، می توانند حس رضایتمندی از استفاده از محصول را بالا می برد و همچنین حس وابستگی و نیاز به دیگران را کاهش می دهد.
    نتیجه گیری
    با توجه به مسائل سالمندان در پروسه خرید راه حلی در طراحی محصول به منظور حل پاره ای از مشکلات از جمله فراموشی پیشنهاد شده است و برای پژوهش های احتمالی آینده در نظر گرفتن اندازه های بدنی افراد مختلف به منظور تطابق راه حل های پیشنهادی با نیازهای خاص و منحصر به فرد هر شخص پیش بینی می شود. از سویی دیگر بررسی عادات و رفتارهایی که موجب صدمه دیدن سالمند در پروسه خرید می شود و تعدیل آن ها از طریق ارائه راه حل در طراحی محصول می تواند در ارتقا کیفیت فعالیت های این گروه بسیار موثر باشد.:
    کلیدواژگان: فعالیت های اجتماعی، سالمند، طراحی کاربر محور، کیف خرید
  • زینب کربلایی، فرحناز محمدی شاهبلاغی، مسعود فلاحی، سمانه حسین زاده صفحه 132
    هدف
    امروزه با افزایش سالمندان توجه به مشکلات سالمندان در جامعه ابعاد تازه و گسترده ای پیدا کرده است، بنا به آمار یکی از مهمترین مشکلات روانشناختی این قشر افسردگی می باشد که نیازمند توجه می باشد. در این راستا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تفریح درمانی بر میزان افسردگی در سالمندان انجام پذیرفت.
    روش مطالعه
    پژوهش حاضر یک تحقیق نیمه تجربی است. جامعه شامل کلیه ی سالمندان بالای 60 سال مراجعه کننده به مرکز مراقبت روزانه ی یاس شهر تهران بود(200n=) که واجد شرایط معیار ورود بودند. 64 نفر بر اساس حجم نمونه ی محاسبه شده به صورت تصادفی (به کمک جدول اعداد تصادفی) انتخاب و اعضای نمونه با استفاده از گزینش تصادفی(شیر-خط) در دو گروه آزمون(32 نفر) و شاهد(32 نفر) قرار گرفتندکه البته دو نفر از گروه شاهد از مطالعه به علت عدم مراجعه حذف شدند. مداخله شامل10جلسه تفریح درمانی در طول10هفته بود که برای گروه آزمون انجام شد. افسردگی قبل و بعد از مداخله و همچنین دو هفته بعد از مداخله در هر دو گروه اندازه گیری شد. ابزار پژوهش،شامل پرسشنامه های GDS(الفا:9/0)، AMT (الفا:99/.) و Barthel (الفا:93/.) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss 18استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون های آماری کای اسکوئر، آزمون تی مستقل، من ویتنی، مدل معادله ی برآورد تعمیم یافته و آزمون شاپیرو-ویلک صورت پذیرفت.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد که در گروه آزمون میانگین نمرات افسردگی قبل از مداخله، بعد از انجام مداخله و در پیگیری دو هفته بعد از انجام مداخله به ترتیب2/4 ±78/5، 12/2±59/2، 2/2±03/3 و در گروه شاهد به ترتیب 01/3±20/5، 9/2 ±16/5 و 8/2±5 بود. علاوه بر این یافته های مطالعه نشان داد که قبل از انجام مداخله، میانگین افسردگی در دو گروه آزمون و شاهد اختلاف معنی دار ندارند(932/0P=)، اما بعد از انجام مداخله و در پیگیری دو هفته بعد از انجام مداخله، اختلاف معنی داری دارند(به ترتیب 001/0=P و 007/0P=). از طرف دیگر معادله ی برآورد تعمیم یافته در گروه آزمون نشان داد که اختلاف نمرات افسردگی در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری در گروه آزمون معنی دار است(0001/0p<)، در حالی که در گروه شاهد تفاوت معنی دار نیست(298/0 p=).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که تفریح درمانی، موجب کاهش معنادار افسردگی سالمندان شده است.
    کلیدواژگان: افسردگی، تفریح درمانی، سالمندان
  • فراز پاک ضمیر، غلامرضا لطفی، فرشید طهماسبی صفحه 140
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه سلامت روانی و خرده مقیاس های آن بین مردان سالمند ورزشکار، فعال و غیرفعال بود. بدین منظور 150 نفر از مردان سالمند در قالب سه گروه ورزشکار، فعال و غیرفعال انتخاب و اقدام به تکمیل پرسشنامه های مربوطه نمودند.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع همبستگی است و برای سنجش سلامت روان آزمودنی ها از پرسشنامه سلامت روانی 28GHQ- استفاده گردید. همچنین برای گمارش افراد سالمند به دو گروه فعال و غیر فعال از دو پرسشنامه فعالیت جسمانی یال و پرسشنامه میزان فعالیت بدنی بک استفاده گردید و گروه ورزشکار نیز به طور جداگانه از بازیکنان بالای60 سال تیمهای پیشکسوتان رشته ورزشی فوتبال شهر تهران انتخاب و مورد سنجش قرار گرفتند. برای مقایسه میانگین گروه ها از تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد که سلامت روانی و دو خرده مقیاس اضطراب و کارکرد اجتماعی و همچنین میزان فعالیت بدنی هر سه گروه نسبت به یکدیگر تفاوت معنی دار آماری دارند (01/0>P)، اما دو خرده مقیاس علائم جسمانی و افسردگی، بین گروه فعال و گروه ورزشکار با گروه غیرفعال تفاوت معنی داری را نشان داد(01/0P<) ولی بین گروه ورزشکار و فعال، اختلاف مذکور معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق می توان چنین نتیجه گرفت که برنامه های حرکتی و ورزشی متناسب با ویژگی های ساختاری و روانشناختی سالمندان، علاوه بر تامین سلامت جسمانی، فرد سالمند را از لحاظ روانی برای زندگی هرچه بهتر و سالمتر آماده می سازد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، مردان سالمند، ورزشکار، فعال، غیرفعال
  • محبت محسنی، نرگس خانجانی، عابدین ایرانپور، راحله تابع، وحیدرضا برهانی نژاد صفحه 149
    مقدمه
    سالمندان به عنوان یکی از مهمترین گروه های در معرض خطر اثرات ناخوشایند سطح پایین سواد سلامت به شمار می آیند و همچنین با مشکلات سلامتی متعددی مواجه اند که استقلال فردی شان را مورد تهدید قرار می دهد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سواد سلامت و وضعیت سلامت در سالمندان شهر کرمان انجام شد
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بود که در آن 200 نفر از سالمندان شهر کرمان مورد پرسشگری قرار گرفتند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ساختار یافته استفاده گردید. برای آنالیز داده ها از شاخص های توصیفی و نیز برای بررسی ارتباط متغیرها از آزمون آماری کای دو،t و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده گردید.
    یافته ها
    بیشتر سالمندان مورد مطالعه از سطح سواد سلامت ناکافی(5/52%) برخوردار بودند. بین سطح سواد سلامت با تحصیلات و شغل رابطه معنی داری مشاهده گردید. همچنین رابطه بین سواد سلامت و توانائی انجام فعالیتهای روزانه معنی دار بود p≤0/05)). ولی بین سواد سلامت با سن، جنسیت، وضعیت تاهل، وضعیت مالی و عملکرد فیزیکی رابطه آماری معنی دار مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بهبود سواد سلامت ممکن است استراتژی موثری در بهبود وضعیت سلامت سالمندان باشد. با توجه به نتایج پژوهش، آموزش و توسعه رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت در سالمندان و لزوم توجه بیشتر به امر سواد سلامت در برنامه های ارتقاء سلامت توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، وضعیت سلامت، سالمندان
  • رحیمه مهدی زاده صفحه 159
    اهداف
    کاهش سطح استروژن پس از یائسگی با تغییرات نامطلوب ترکیب بدنی و چربی خون ارتباط دارد. در این پژوهش اثر 24 هفته تمرین قدرتی ثبات دهنده مرکزی بر ترکیب بدنی و چربی خون زنان یائسه سالمند بررسی شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق، یک مطالعه نیمه تجربی است که در سال 1391 انجام شد. 23 زن یائسه سالمند مقیم آسایشگاه سالمندان شهر شاهرود بطور هدفمند انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. برنامه تمرینی به مدت 24 هفته، هفته ای 3 روز و هر روز 45 تا 60 دقیقه زیر نظر مربی انجام شد. 30-25 دقیقه از هر جلسه تمرین، به تمرینات ثبات مرکزی(قدرت و استقامت) اختصاص داده شد. چربی خون و شاخص های آنتروپومتریکی چاقی(وزن بدن، شاخص توده بدن، اندازه دور کمر) قبل و بعد از برنامه تمرین اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتیجه آزمون t همبسته نشان داد بین اندازه دور کمر گروه تجربی قبل و بعد از تمرین اختلاف معناداری وجود داشت (03/0=P). نتیجه آزمون t مستقل نیز نشان داد فقط بین سطح کلسترول تام گروه تجربی و کنترل پس از تمرین اختلاف معناداری وجود داشت (007/0=P) و تغییرات در سایر اجزای چربی خون معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های پژوهش حاضر، تمرینات ثبات دهنده مرکزی که شامل تمرینات قدرتی و استقامتی است، می تواند باعث بهبود ترکیب بدنی و برخی اجزای چربی خون زنان یائسه سالمند گردد.
    کلیدواژگان: دور کمر، شاخص توده بدنی، قند خون ناشتا، چربی خون
  • هادی غلام محمدی، ناصر واحدی، عباس موزیری، امیر حسین پور صفحه 167
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش توکل به خدا بر کاهش افسردگی سالمندان مرد بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر ازنوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل سالمندان مرد ساکن در آسایشگاهای استان تهران بود. از بین آسایشگاه های موجود، آسایشگاه خیریه سالمندان کهریزک به صورت تصادفی انتخاب شد. فرم 15 سوالیGDS بر روی 50 نفر از سالمندان اجرا شد و 20 نفر که نمرات افسردگی شان در مقیاس مذکور 8 و بالاتر از 8 بود،انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه 10 نفری آزمایش و گواه جایگزین شدند. در این پژوهش برای گروه آزمایش، 8 جلسه آموزشی در مورد توکل به خدا برگزار شد. یک هفته پس از اتمام آموزش گروهی، پس آزمون افسردگی GDS 15سوالی بر روی هر دو گروه آزمایش و گواه اجرا و نتایج با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه (آنکوا) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    برای تحلیل داده ها از16 spss استفاده شد، که بیانگر معنادار بودن مداخله آموزشی بر آزمودنی هاست(P<0/05).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش، باور دینی توکل به خدا بر کاهش افسردگی سالمندان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: توکل به خدا، افسردگی، سالمندان
  • زهره کیخسروی بیگ زاده، آذرمیدخت رضایی، یعقوب خالویی صفحه 174
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی با شادکامی در سالمندان ساکن منازل شخصی شهر شیراز بود.
    روش بررسی
    روش مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه سالمندان زن و مرد ساکن در خانه های شخصی شهر شیراز بود و نمونه ای با حجم 379 نفر که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های حمایت اجتماعی فیلیپس، رضایت از زندگی داینر و شادکامی و افسردگی ژوزف و لوئیس جمع آوری شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها همبستگی مثبت و معنادار بین مولفه های حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی با شادکامی را نشان داد. از بین مولفه های حمایت اجتماعی، حمایت خانواده و دوستان، شادکامی را به صورت مثبت و معنی دار و همچنین رضایت از زندگی نیز شادکامی را به صورت مثبت و معنی دار پیش بینی کرد.
    نتیجه گیری
    بالا بودن حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی در سالمندان می تواند باعث افزایش شادکامی در این افراد شود و میزان حمایت هایی که افراد از خانواده و دوستان دریافت می کنند و همچنین میزان رضایتی که افراد از زندگی خود دارند پیش بینی کننده میزان شادکامی آنهاست.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، رضایت از زندگی، شادکامی، سالمند
  • رضا نیکوکار، شهرام غفاری، احمدعلی اکبری کامرانی، رباب صحاف، منیژه مقدم، محمود رضا قدیمی صفحه 181
    اهداف محاسبه مدت زمانی از بستری سالمندان دچار سکته مغزی، که می تواند در بخش مراقبت های تحت حاد سپری گردد، و هزینه های ناشی از اقامت غیر ضروری در بیمارستان. مواد و روش ها شرکت کنندگان، بیماران سالمند 60 و بالای 60 سال مبتلا به سکته مغزی بستری دربخش مراقبت های حاد بیمارستان شهید فیاض بخش، در تابستان 1392 بودند. نمونه گیری در این پژوهش توصیفی، به روش تمام شماری افراد بستری بود که بارضایت آگاهانه در این تحقیق شرکت کردند. پرسشنامه ای شامل ویژگی های دموگرافیک، تاریخچه بیماری های قبلی و وضعیت درمان بیماران از نظر مراحل نیاز به مراقبت های حاد و تحت حاد و هزینه های بستری، تکمیل گردید. پزشکان متخصص، مرز زمانی عدم نیاز به دریافت خدمات درمانی حاد و زمان نیاز به خدمات تحت حاد را مشخص می کردند. اطلاعات مربوط به طول مدت بستری و هزینه های درمان جمع آوری شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. یافته ها 51 بیمار(31 زن و 20 مرد) 93- 60 سال، با میانگین 9/77 سال با مجموع طول مدت بستری در بخش حاد، 355 روز در مطالعه شرکت کردند. 30 بیمار از 50 بیمار مورد مطالعه (60%) کاندید انتقال به بخش تحت حاد بودند. بدین ترتیب، 107روز از 355 روز بستری (30% طول کل مدت بستری)، می توانست در بخش تحت حاد سپری گردد. میانگین طول مدت بستری، هفت روز بود که به طور میانگین می توانست دو روز کاهش یابد و هزینه های بستری نیز متناسب با این دو روز کاهش یابد. نتیجه گیری طول مدت بستری در بخش مراقبت های حاد و هزینه های آن، در سالمندان دچار سکته مغزی می تواند کاهش یابد و بیماران می توانند بخشی از این مدت را در بخش تحت حاد بگذرانند.
    کلیدواژگان: سالمند، سکته مغزی، بخش مراقبت حاد، مراقبت تحت حاد _
  • احمد علی اکبری کامرانی، بهروز عبدلی، امیر شمس، پروانه شمسی پور دهکردی، ربابه مهاجری صفحه 188
    هدف تحقیق: تحقیق حاضر با هدف برررسی تاثیر تمرینات هوازی با شدت کم و متوسط بر خود پنداره سالمندان انجام شد.
    روش تحقیق: آزمودنی های آن شامل 45 سالمند مرد با دامنه سنی 60 تا 70 سال بودند که به طور داوطلبانه انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل گمارده شدند. ابتدا تمامی سالمندان توسط یک پزشک متخصص ارزیابی شدند تا سلامت کامل جسمانی و روانی آنها را مورد تایید قرار گیرد. سپس حداکثر ضربان قلب افراد با استفاده از کم کردن سن هر فرد از عدد 220 به دست آمد. در ادامه بر اساس روش تمرینات هوازی با شدت کم (40 تا 50 درصد حداکثر ضربان قلب) و شدت متوسط (60 تا 70 درصد حداکثر ضربان قلب)، حداکثر ضربان قلب هدف در هر یک از آزمودنی های گروه های تمرینی محاسبه شد. پروتکل تمرینی افراد شامل 8 هفته (هفته ای دو جلسه) تمرین هوازی در قالب آزمون یک مایل پیاده روی/دویدن راکپورت بود. شدت تمرین کم تا متوسط نیز با استفاده بلت های مخصوصی که به سینه آزمودنی ها متصل شده بود، اندازه گیری و کنترل شد. گروه کنترل نیز به فعالیت های عادی زندگی خود ادامه می دادند. همچنین تمامی آزمودنی ها در مراحل پیش آزمون (قبل اعمال مداخله) و پس آزمون (پس از اعمال مداخله) مقیاس خودپنداره تنسی 2 را تکمیل کردند. همچنین تمامی داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری P<0/05 در نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج تحقیق: نتایج در مرحله پیش آزمون نشان داد میانگین نمرات خودپنداره سالمندان مورد مطالعه، اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند (0.05P>). نتایج تحلیل واریانس یک راهه در مرحله پس آزمون نیز نشان داد گروه تمرین با شدت متوسط دارای خودپنداره بالاتری نسبت به دو گروه دیگر بود (0.05P<). همچنین گروه تمرین با شدت کم نیز دارای نمرات بهتری نسبت به گروه کنترل بودند (0.05P<).
    بحث و نتیجه گیری
    به طور کلی تحقیق حاضر نشان داد تمرینات هوازی با شدت متوسط تاثیر مثبتی بر افزایش خودپنداره سالمندان دارد، لذا پیشنهاد می شود تمرینات هوازی با شدت متوسط جهت افزایش این ویژگی شخصیتی در سالمندان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خودپنداره، سالمندان، تمرینات هوازی با شدت کم، تمرینات هوازی با شدت متوسط
|
  • Page 116
    Background
    Aging is a period of life during which the elderly are a potential threat. These factors can lead to poor quality of life in older adults., One of the things that can have an impact on health and social integration. The present study investigated the relationship between social integration on health-related quality of life of elderly people in Sabzevar city was designed.
    Methods
    This descriptive - analytic. Study sample consisted of all seniors admitted to two main treatment center city of Sabzevar (Vasei - Relief), which is among the 135 patients stratified sampling method. selected volume. Research tools, including health-related quality of life questionnaire SF-36, community integration questionnaire and checklist demographic. Information obtained by using descriptive statistics and Pearson and Spearman correlation, linear regression and T were analyzed. Significant level of 0/05 was considered.
    Results
    Health-related quality of life in the physical health score 65/2 ± 87/10 and in mental health after 96/2 ± 14/11, respectively. Average score for the social integration of elderly men and women, was, 4/9 ± 26/33 and 6/9 ± 46/27. Mean scores on the social integration between the sexes, the findings indicate a significant difference. (p=0/000). there was a significant positive correlation Between social integration and quality of life.
    Conclusion
    Considering the positive correlation relationship between social integration, health-related quality of life of the elderly policy makers can do to improve the quality of life of elderly, Interventions in the field of social integration.
    Keywords: Social integration, health, related quality of life, Sabzevar
  • Miss Maliheh Naeimi, Dr. Parvin Shokri, Dr. Robab Sahaf, Dr. Hamid Reza Mokhtari Nia Page 124
    Objective
    Seniors’ population makes up a large portion of the world population and physical constraints faced by this group affect mental and social aspects of their life. Designing and creating new methods may be a solution through elderly mental and physical support to a more active attendance in the community.
    Materials and Methods
    This article is a qualitative study based on user-centered approach which investigates seniors’ social activities and the related problems by concentration on their outdoor activities and its result suggesting a product for improving them. This study collected data through Distribution of the questionnaire, observation, and interview and documentation participants’ feedback. This qualitative study was conducted in four stages: In the first phase by distributing questionnaires among 42 patients 2: interviewing 19 seniors, 3: feedback and ideas documentation of 19 seniors, 4: Satisfaction survey as the final phase to check the suggested product. 12 women and 7 men participated in the last 3 phases and based on their ideas and also studying related and similar samples, data were collected and practical solutions were proposed.
    Results
    In the first phase the participants stated the shopping as their most significant outdoor activity and it was followed by exploring their favorite places for shopping which were the fruit and vegetable markets. Along with choosing the product related to the shopping process which was shopping bag by interviewing the problems were explored. Revealing the needs of elderly people in order to improve their social activities and designing a product for simplifying shopping daily goods, as their most important outdoor activity are the results of this study. An adjustable, safe and stagnate product by design can increase the satisfaction feeling by using the product and also reduce the dependence and need to the others.
    Conclusions
    considering seniors’ problems thorough shopping, a solution in product design is proposed to facilitate them with some of the difficulties such as forgetfulness. For the future research considering the anthropometric measures to adjust the proposed solutions with the specific needs of users is foreseen. On the other hand studying the habits and behaviors which may cause damage to the elderly group while shopping and ease them by product design may increase the activities quality in a meaningful way.
    Keywords: social activity, elderly, user, centered design, shopping bag
  • Zeinab Karbalaee, Farahnaz Mohamadi, Masoud Falahi, Samaneh Hosseinzade Page 132
    Purpose
    Today healthcare problems of the elderly has gained new and extensive dimensions in the community due to their increased population. According to statistics, depression is one of the most important psychological problems in the elderly that needs attention. In this regard, this study was conducted with the aim to investigate the effect of recreation therapy on depression in old adults.
    Materials And Methods
    The current research is a quasi-experimental study. The statistical community included the elderly aged over 60 years who attended Yas day-care center in Tehran and met the inclusion criteria(n=200). The subjects were assigned to experimental (n=32) and control (n=32) groups randomly.2 persons omitted from control group. The intervention included 10 recreation therapy sessions over 10 weeks which were held for the experimental group. Depression was measured before and after intervention and also two weeks after intervention in both groups. The research instruments included GDS (alpha: 0.9), AMT (alpha: 0.99) and ADL (alpha: 0.93) questionnaires. Data were analyzed in SPSS 18 using statistical tests of Chi-square, independent t-test, Mann-Whitney, Generelized Estimating Equatios Model and Shapiro-wilk Test.
    Findings
    The mean score of depression in the experimental group before intervention, after intervention and in fallow up were 5.58±4.2, 2.59±2012,3.03±2.2 and in control group were 5.20±3.01, 5.16±2.9,5±2.8. These results were statistically significant at the 95% level (p=0.001). The results of this study showed that there was no significant difference in the level of depression before intervention between the experimental and control groups (p=0.932); however a significant difference existed between pretest-posttest and pretest-follow up in the experimental group(p=0.001, p=0.007). Due to Generelized Estimating Equatios Model in the experimental group there was a significant difference between the pre-test, post-test and follow-up(P<0.0001) while there was no significant difference between the pre-test, post-test and follow-up(P>0.05).
    Conclusion
    The findings showed that recreation therapy significantly improves depression in the elderly.
    Keywords: Depression, Recreational Therapy, older adults
  • Faraz Pakzamir, Gholamreza Lotfi, Farshid Tahmasebi Page 140
    Objective
    The aim of this study was comparing the mental health and its subscales between elderly men in athletes, active and passive groups. Therefore we have taken 150 elderly men in three groups of athletes active and passive and proceed to complete questionnaires.
    Methods
    This is a correlation study and for comparing the mental health we have chosen the GHQ-28 questionnaire. Also to assign aging people in two groups of active and passive, we have used the Yale physical activity questionnaire and beacke questionnaire and also the athletes aged group has been separately selected from the veteran's soccer teams above 60 years. For comparing the group's mean we have used ANOVA.
    Results
    The results of this study revealed that there is a significant difference between three groups in physical activity levels, mental health and it's two subscales as depression symptoms, and social function (P<0.01), Also there was a significant difference between active and passive groups and between athletes and passive groups in physical symptoms, and anxiety and sleep disorder subscales (P<0.01), but the difference was not significant between the athletes and active groups. CONCLUTION: The results of the study suggest that adapted physical activity programs to the structural and psychological characteristics of elderly men can improve their mental health and lifestyle as much as their physical health.
    Keywords: mental health, elderly men, athletes, active, passive
  • Mrs Mohabbat Mohseni, Mrs Narges Khanjani, Mr Abedin Iranpour, Mrs Raheleh Tabe, Mr Vahidreza Borhaninejad Page 149
    Background
    Elderly people are one of the most important groups of whom are at risk of low health literacy outcomes and exposed to many Health Problems due to waste personal independence. This study aimed to investigate the relationship between health literacy and health status of older adults in Kerman-Iran.
    Methodology
    This was a cross-sectional study in which 200 elderly people were questioned in Kerman. Data collection was performed by standard questionnaires. To analyse the data we used descriptive statistics and to study the relationship among variables, statistical tests such as chi square, T test, and one way ANOVA were applied.
    Findings
    Most of the elderly people had inadequate health literacy (52.5%). There was a statistically significant association between education and job. Also there was a statistically significant association between ADL with health literacy (p≤0/05), but there was no statistically significant association between age, gender, marital status, economical status and physical functional with health literacy.
    Conclusion
    Enhancing health literacy may be an effective strategy to improve elderly people’s health status. According to the results of this study, education and health-promoting behaviour as well as improving health literacy are recommended in planning health promotion programs.
    Keywords: Health literacy, health status, elderly
  • Rahimeh Mehdizadeh Page 159
    Objectives
    Unfavourable changes in body composition and lipoprotein related to the loss of estrogen levels after menopause. The aim of the research was to study the effect of core stability training on body composition and lipoprotein in menopausal older women. Methods & Materials: The research was a semi-empirical study that was done in 2012. Twenty- three menopausal older women living in nursing home of Shahrood were selected purposively and were divided randomly in to experimental (n=13) and control (n=10) groups. Subjects underwent a supervised exercise protocol consisting of 24 weeks (3 days/week, 45- 60 min/day). In each session, core stability training (strength and endurance) was done for 25-30 minutes. Plasma lipoprotein and anthropometric indexes of obesity consisting of body weight, body mass index (BMI) and waist circumference (WC) were measured before and after exercise training program.
    Results
    The result of paired t test showed that there was significant difference in WC between before and after the intervention in experimental group (P=0.03). The result of independent t test showed that after training, plasma total cholesterol level was changed significantly between control and experimental groups (P =0.007) and changes in other components of lipoprotein were not significant.
    Conclusion
    According to the results, core stability training could improve body composition and some components of lipoprotein in menopausal older women.
    Keywords: waist circumference, body mass index, blood Sugar, lipoprotein
  • Hadi Gholammohammadi, Naser Vahedi, Abbas Mooziri, Amir Hoseinpoor Page 167
    Goal: The aim of the present study is to examine the effect of education of trusting in God’s faith on depression in the elderly men.
    Method
    The method quasi-experimental study and research design was pretest-post test with control group. The population was the elderly men living in nursing homes in Tehran province. Between the existing hospice, hospice charity Kahrizak elderly were randomly selected. GDS 15-question Form was administered on the 50 of elderly men and the 20 cases whose depression scale scores were 8 and above 8 Selected randomly in both test and control groups of 10. In this study,eight training sessions were held about trusting in God for the experimental group. One week after completion of the group training, the depression, GDS 15 question test on both test and control groups was administrated. Results of tests examined using one-way analysis of covariance (Nkva).
    Findings
    Data analysis was performed using SPSS 16. It was shown that the educational intervention on the subject is significant (P <0/05).
    Conclusion
    According to the study,trust in God is effective in reducing depression and increasing the quality of life for elderly people.
    Keywords: trust in God, depression, elderly people
  • Zohreh Keykhosravi Beygzadeh *, Azarmidokht Rezaei, Yaghoub Khalouei Page 174
    Objectives
    The present study investigated the relationship between social support and life satisfaction with happiness in home- dwelling older adults in Shiraz.
    Materials And Methods
    This was descriptive of correlation method research. In an ex post facto study 379 old adults how were selected using purposive sampling. completed Philips Social support instrument, Dinner life satisfaction, Joseph & Lewis happiness and depression scales.
    Results
    Results showed that there was positive significant relationship between dominations social support and life satisfaction with happiness. Among dominations social support, friends and family support predicted happiness positively also life satisfaction predicted happiness positively.
    Conclusion
    The high social support and life satisfaction among the elderly can increase happiness among these people. Also, the amount of support which the elderly receive from the family and friends, as well as the rate of their satisfaction is the predictors of the rate of happiness.
    Keywords: Social support, Life satisfaction, Happiness, Older adult
  • Dr Reza Nikookar, Dr Shahram Ghaffari, Dr Ahmad Ali Akbari Kamrani, Dr Robab Sahaf *, Dr Manizhe Moghadam, Dr Mahmod Reza Ghadimi Page 181
    Title: The unnecessary length of stay and costs in elderly with stroke in Tehran; Fayyaz Bakhsh hospital Abstract Objectives To determine the duration of length of stay (LOS) of elderly with stroke that could be reduced by staying in sub acute care services and estimate of unnecessary costs of hospitalization. Methods and Materials In the present descriptive study, 51 patients (31 female and 20 males) that have been admitted to neurology ward of Fayyaz bakhsh hospital in summer 2013, were studied. The informed consent was obtained from all of the participants. Checklists of background demographic variables, past medical history and the treatment strategy of choice were completed for each patient. Results The range of participants’ age was 60-93 (mean 79.9). Thirty of 50 patients (60%) could be transferred to sub acute care services. In this way, 107 days of 355 days of total length of stay (30% of total LOS) could be reduced. The average length of stay was 7 days, and on average could be reduced to 5 days and the costs of hospitalization could be reduced proportionately. Conclusion The length of stay and its costs could be reduced in elderly with stroke and they could be transferred to sub acute care services instead of unnecessary hospital stay. Key Words: elderly; stroke; acute care; sub acute care; stroke.
    Keywords: eldery, stroke, acute care, subacute care.
  • Page 188
    Purpose
    The purpose of present research was to investigate the effect of low and moderate intensity aerobic exercises on self-concept in older adults.
    Methodology
    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design. The statistical sample included 45 volunteer elderly men with age range of 60-70 years old that divided randomly in two experimental groups (aerobic exercise with low and moderate intensity) and one control group. First, all subjects were evaluated by a proficient doctor to confirm their physical and mental health. Also, the maximum heart rate (HR) of subjects was obtained by subtracting one's age from 220. Furthermore, based on aerobic exercise type (40-50% Max HR for low intensity group and 60-70% Max HR for moderate intensity group) the target maximum HR was calculated for each subject. The exercise protocol consisted of 8 weeks aerobic exercises (2 sessions in per week) based on Rockport one-mile walking/running test and the control group continued their daily activities. With uses specific chest belts, the exercise intensity was evaluated and controlled. All subjects in per-test and post-test stages were completed the Tennessee Self-concept Scale 2 (TSCS2). The collected data was analyzed by inferential statistical tests such as one-way ANOVA and Tokey Post Hoc tests at the P<0.05 significant level with SPSS version 16.
    Results
    In pre-test stage, results showed that there were no significant differences between control and experimental groups in self-concept (P>0.05). On the other hand, results in post-test stage showed that there were significant differences between control and experimental groups in this variable (P<0.05). Also, the Tukey Post Hoc showed that the moderate intensity group scores in self-concept was better than other groups (P<0.05). Finally, the low intensity group scores were better than control group (P<0.05).
    Conclusion
    Generally, the present research showed that the aerobic exercises with moderate intensity (60-70% max HR) have a positive and significant effect on self-concept. Thus, based on these findings, the aerobic exercises with moderate intensity as a useful method for improve this personality trait among older adults were recommended.
    Keywords: Self, Concept, Older Adults, Aerobic Exercises with Low Intensity, Aerobic Exercises with Moderate Intensity