فهرست مطالب

تاریخ نامه ایران بعد از اسلام - پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه تاریخ نامه ایران بعد از اسلام
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریدون الهیاری* صفحات 1-23
    هلاکو پس از پیروزی های بزرگ در ایران و بین النهرین و تابع ساختن آسیای صغیر و ارمنستان حکومتی دودمانی در سرزمین های مفتوحه پدید آورد که درآغاز تابع صوری دربار مرکزی مغول بود و بتدریج به استقلال کامل سیاسی دست یافت. تاسیس حکومت ایلخانی و فرمانروایی آن بر ایران، پس از سقوط عباسیان از منظر فرایند تکامل هویت سیاسی ایران بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. با این حال چگونگی تاسیس حکومت ایلخانان موضوعی است که نیازمند بررسی و بازبینی دوباره است. در بسیاری پژوهش های تاریخی عمدتا تاسیس حکومت ایلخانان را بر پایه روایت تاریخنگاری ایرانی دوره مغول در چارچوب ماموریت هلاکو خان به سوی غرب و با اجازه و هماهنگی دربار مرکزی مغول بیان کرده اند، اما برخی پژوهشگران نیز با دیده ابهام و پرسش به این نظر پرداخته اند. از این روی این مقاله با عنوان «فرایند تاریخی تشکیل حکومت ایلخانی» با چنین رویکردی به روش توصیفی و تحلیلی به بررسی فرایندی تاریخی می پردازد که در آن هلاکو خان در قامت خانزاده ای جهانگشای به فرمانروایی با دعوی جهانداری تبدیل شد و در متون تاریخنگاری ایرانی در سیمای پادشاهان اسطوره ای و باستانی ایران معرفی شد.
    بدینسان این مقاله پس از مقدمه به بررسی موضوع در چارچوب اوضاع ایران در آستانه لشکرکشی هلاکو خان، اهداف لشکرکشی هلاکو به سوی غرب، بازتاب اهداف جهاندارانه ماموریت هلاکو به سوی غرب در تاریخنگاری ایرانی، مرگ منگو قاآن و پیامدهای آن در ایران، شکست عین جالوت و فرمانروایی هلاکو بر قلمرو باستانی ایران و پایان شکست ناپذیری مغولان و نگرش ایرانمداری هلاکو می پردازد.
    کلیدواژگان: مغول، هلاکو، ایلخانان، ایران
  • عباس پناهی صفحات 25-45
    یکی از نگرش های صوفیانه و تاثیرگذاری که پیش از صفویه در ایران پا گرفت، طریقت زاهدیه بود که تاثیری انکارناپذیر بر مبانی فکری طریقت صفویه گذاشت. مهمترین گزارشی که حول محور زندگی و شخصیت شیخ زاهد و مناسبات او با شیخ صفی وجود دارد، کتاب صفوه الصفای ابن بزاز است. مولف این اثر به جهت وابستگی به خاندان صفوی ذیل شرح کرامات شیخ صفی ناخواسته به معرفی و عملکرد سیاسی، اجتماعی و حتی اقتصادی طریقت زاهدیه می پردازد. با این که مآخذ عصر صفوی به ویژه مولف صفوه الصفا- ابن بزاز- سعی در پر رنگ نمودن تفکر و مبانی فکری شیخ صفی دارند، اما با نگاهی دقیق و استنباط های موشکافانه از نوشته های ابن بزاز می توان از تاثیر بی چون و چرای مبانی فکری زاهدیه بر شیخ صفی پرده برداشت. از سوی دیگر در مورد روابط شیخ صفی با شیخ زاهد گیلانی می توان گفت هرچند درویش ابن بزاز بر روابط مریدی و مرادی این دو صوفی تاکید دارد، اما با نگاه دقیق به روابط آنها می توان به این نتیجه رسید که شیخ صفی تا اندازه زیادی برای به نتیجه رسیدن اهداف شخصی خویش آگاهانه مریدی شیخ زاهد را برای خود برگزید.
    مقاله حاضر تلاش دارد تا با تکیه بر گزارش های ابن بزاز به تحلیل تاثیرپذیری شیخ صفی از طریقت زاهدیه بپردازد.
    کلیدواژگان: گیلان، آذربایجان، شیخ زاهد، شیخ صفی، درویش ابن بزاز، تصوف
  • داریوش رحمانیان، مریم ثقفی صفحات 47-70
    از زمان ورود دوربین به ایران در دوره محمدشاه و به خصوص در عصر ناصری، عکاسی به صورت فنی شاهانه در خدمت سلاطین قاجاری قرار گرفت تا این که در دوره مشروطه، صنعت عکاسی از انحصار دربار خارج گردید و به میان مردم رفت، البته شواهد متعدد حاکی از آن هستند که روند عمومی شدن عکاسی از دوره پیشامشروطه آغاز شده بود اما انقلاب مشروطه در این روند جهش بزرگی ایجاد نمود. به رغم عمومی شدن عکاسی، تا اوایل قرن چهاردهم شمسی، عکاسی کاربرد تخصصی نداشت و بیشترین حجم تصاویر به عکس های یادگاری اختصاص داشت تا اینکه با اجباری شدن الصاق عکس به برگه های احراز هویت مجرمین، گذرنامه، شناسنامه و مدارک تحصیلی در دوره پهلوی اول، پرتره پرسنلی که گونه جدیدی در صنعت عکاسی به شمار می آمد، جای خود را در فرهنگ جامعه ایرانی باز نمود.
    این نوشتار تلاش می کند تا با بررسی اسناد و مدارک و کتب تاریخی، به این پرسش پاسخ گوید که از چه زمانی عکاسی در ایران، کارکردی ویژه در احراز و تشخیص هویت پیدا نمود؟ یافته های این پژوهش نشان می دهد که عمومیت یافتن عکس های پرسنلی، در اواخر قرن سیزدهم، در دوره احمدشاه و در زمان حضور سوئدی ها در نظمیه و ژاندارمری ایران صورت پذیرفت و در اوایل قرن چهاردهم و دوره پهلوی اول ادامه یافت زیرا در دوره پهلوی اول، اخذ مدارک رسمی و اسناد هویتی و به ویژه دریافت شناسنامه و مدارک نظام وظیفه، اجباری گردید که در نهایت موجب رواج عکس پرسنلی در ایران شد.
    کلیدواژگان: عکس پرسنلی، مجرمین، احراز هویت، نظمیه، قاجار، پهلوی
  • علی سالاری شادی صفحات 71-106
    چرایی و چگونگی تشکیل حکومت ها و همچنین ماهیت و ساختار آنها از مباحث پر اهمیت در تفکر تاریخی و تاریخ نگری است. توضیح و تبیین فرایند تشکیل حکومت ها بخاطر مولفه های تاثیر گذار متعدد و در هم تنیدگی زمینه های مختلف، مستلزم ژرف نگری های خاص و تعمق در تمام زمینه های مربوطه است. چرایی تشکیل حاکمیت صفویان و روند آن نیز خارج از این قاعده نیست. اما تعدادی ازمحققان با اتکاء به یک یا چند عامل در صدد ماهیت بخشی و یا به تعبیر بهتر ماهیت تراشی برای حاکمیت صفویان برآمده اند. از طرفی با نادیده انگاشتن و غفلت از واقعیات متعدد دیگر به ابهام و پیچیدگی موضوع افزوده اند. این باعث ارائه نظرات مختلف و حتی متضادی درباره چرایی، روند و ماهیت و مشخصات این حاکمیت شده است. این نوشته در صدد است تا با ارائه نوعی تقسیم بندی بر اساس محتوای این نظریات، آنها را به بحث و مقایسه گذارد و در حد امکان به بررسی، نقد و مطابقت آن دیدگاه ها با واقعیات ملموس در حکومت صفویان بپردازد. نتیجه این بررسی حاکی از آن است که هیچ یک از نظرات مذکور با واقعیات تاریخی شکل گیری و روند حاکمیت صفوی مطابقت ندارد.
    کلیدواژگان: تشکیل حکومت صفوی، نظریه ها درباره تشکیل حکومت صفوی، تصوف، قزلباشان، آناطولی
  • محمدرضا علم، فاطمه حاجیانی صفحات 107-129
    انجمن اخوت، از انجمن ها و نهادهای متعددی است، که در ایران عهد ناصری شکل گرفت و از نخستین جلوه های تحرک مدنی و بازتاب آغاز جریان بیداری اجتماعی در لایه های مختلف جامعه ایران بود. انجمن اخوت به عنوان یکی از اولین نهادهای مدنی دوره قاجار، فعالیت رسمی خود را از سال 1317ق، آغاز کرد. این انجمن بوسیله ظهیرالدوله قاجار، نخست در تهران و سپس در دیگر مناطق ساماندهی شد. انجمن اخوت به دنبال ایجاد فضایی بود تا زمینه را برای پویایی و دگرگونی در تمام عرصه های فکری، سیاسی و اجتماعی، هموار سازد. بوشهر و شهرهای آن، از جمله مناطقی بود که انجمن اخوت به عنوان یک نهاد مدنی در آن فعالیت داشت. در پژوهش حاضر سعی بر تبیین این مسئله است که انجمن اخوت چه رویکردی در این منطقه داشته است؟ این نوشتار با تکیه بر اسناد که نقش پر رنگی در روشن ساختن تاریخ محلی و منطقه ایی دارند، مشخص می سازد که انجمن اخوت به عنوان یک نهاد شکل گرفته در منطقه بوشهر کوشیده است تا از طریق ایجاد و تقویت نظام آموزشی، تلاش برای برپایی نهادهای اداری و مالی دولتی و کاهش یا حذف قدرت خوانین، نظام سنتی سیاسی اجتماعی حاکم بر جامعه ایران دوره قاجار را به چالش کشیده و سعی در ایجاد تحول در ساختار دیرپای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی این دوره داشته است.
    کلیدواژگان: انجمن اخوت، نهاد مدنی، ظهیرالدوله، منطقه بوشهر، مجلس شورای ملی
  • سیمین فصیحی*، نسرین جعفری صفحات 131-157

    ایران در عصر قاجار به دلیل موقعیت استراتژیکی و نزدیکی به هند در معرض نفوذ کشورهای استعماری به ویژه انگلستان قرار گرفت. حفاظت از هند در برابر تهدیدات دیگر کشورهای اروپایی از جمله روسیه و فرانسه برای انگلستان امری حیاتی بود و این خود بر مناسبات سیاسی ایران و انگلیس تاثیر بسزایی داشت. یکی از راهکارهای انگلیس برای تحقق منافع سیاسی خویش، اعزام پزشکانی متبحر به ایران بود. دغدغه اصلی این مقاله نشان دادن تاثیری است که این پزشکان انگلیسی از جمله طبیبان مخصوص شاه و طبقات اشراف، پزشکان عضو هیات های سیاسی و نظامی برمناسبات سیاسی ایران و انگلیس بر جای نهادند. این پژوهش با روشی توصیفی- تحلیلی و با اتکا بر خاطرات شخصی پزشکان، سفرنامه ها و گزارشات سیاسی و سایر منابع مرتبط نشان داده است که پزشکان انگلیسی به دلیل تخصص پزشکی خود جایگاه برجسته ای در دربار، حرمسرا و در جامعه یافتند و ازاین طریق توانستند علاوه بر نقشی که در بهبود وضعیت پزشکی ایران ایفا می کنند نفوذ خود را در مناسبات سیاسی ایران و انگلیس نیز اعمال کنند و با ارسال گزارشات و اخبار، جلب نظر متنفذین سیاسی ایران و نفوذ در انعقاد برخی از قراردادها منافع سیاسی دولت متبوع خویش را پیش ببرند.

    کلیدواژگان: پزشکان انگلیسی، مناسبات سیاسی، ایران، انگلیس، عصر قاجار
  • ابوالحسن فیاض انوش، آرزو کروبی صفحات 159-182
    دوران حکمرانی ایلخانان مغول از اثرگذارترین دوره ها در تاریخ ایران بوده است که به طور قابل توجهی حیات اجتماعی ایرانیان را دستخوش تغییراتی ساخت. یکی از نمونه های این تغییرات، در موضوع پوشاک قابل ردیابی و مطالعه است. هدف این مقاله بررسی پوشاک مردانه، شکل و طرح البسه و انواع و اجزاء آن در دوره ی ایلخانان می باشد. مشاهده ی آثار هنری و نگارگری های کتب تاریخی آن دوره مهمترین شیوه در بررسی های این مقاله بوده است. چنین به نظر می رسد که این نگاره ها جزئیات قابل توجهی در رابطه با پوشاک آن دوره را به نمایش می گذارند. از دیگر منابع مهم در این تحقیق استفاده از کتب تاریخی، سفرنامه ها و برخی کتاب های ادبی دوره ی ایلخانان بوده که مطالب ارزشمندی در خصوص پوشاک این دوره بدست می دهد. روش پژوهش مبتنی بر تاریخ خرد (Microhistory) است و مطالب حاضر به شیوه ی کتابخانه ای گردآوری شده است. سوال اصلی این است که پوشاک مردان در دوره ی ایلخانان چگونه بوده است؟
    کلیدواژگان: ایلخانان، نگارگری، پوشاک، شکل و طرح، تزئینات
  • علیرضا کریمی، منوچهر صمدی وند صفحات 183-203
    ادوار فقه و تحول در روش فقاهت شیعه رابطه ی مستقیمی با اوضاع اجتماعی مذهبی جوامع شیعی دارد؛ به طوری که می توان آن را منعکس کننده ی خصوصیات یک عصر تاریخی و در عین حال موثر در شکل گیری عناصر عصر بعد دانست. این تحولات فقط تفریع فقه و بیان احکام را دربر نمی گیرد، بلکه شامل روش استنباط و نقش فقها در کاربرد احکام نیز می گردد. دو دوره مهم از ادوار فقه شیعی، مقارن با دوران حکومت ایلخانی و تیموری است؛ دوره ی نخست، دوره ی تقلید و رکود فقه است که تا نیمه ی قرن هفتم ادامه دارد و پس از آن یکی از طولانی ترین ادوار فقه و اصول شیعه آغاز می شود و مجددا، فقه شیعی، دوره ای از شکوفایی و پویایی را تجربه می کند. در این دوره با ظهور دانشمندان بزرگ شیعی، فقه دچار تحولات اساسی و مهمی می شود. در این مقاله سعی شده است با نگاهی به سیر تحول فقه شیعه از دوره ایلخانی تا اواخر تیموری؛ عوامل رکود فقه شیعه پس از شیخ طوسی و شرایط تاثیرگذار بر رشد دوباره آن در دوره پس از مغول بررسی شود. لیکن پیش از آن با نگاهی مختصر به دوره قبل از ایلخانی به کارنامه و تلاش های شخصیت های برجسته ای نظیر شیخ طوسی، شیخ مفید و سید مرتضی اشاره شده است. همچنین موانع پیش روی علمای عصر مغول و فرصتها و چالش های آن عصر، بخش دیگری از این مقاله را تشکیل می دهد. بررسی سیر تحول فقه شیعه و شرایط پر فراز و نشیب آن طی دو دوره ی مذکور، نتیجه ی پایانی این نوشته است.
    کلیدواژگان: فقه شیعه، ایلخانان، فقه اهل سنت، تیموریان، ادوار فقه
|
  • Fredon Alhyari* Pages 1-23
    Hülegü after big victories in Iran and Mesopotamia and the subordination of Asia Minor and Armenia، created a Dynastic rule in conquered Lands، which at the beginning was a formal Follower of the Central Mughal court and Gradually gained full political independence. The establishment of the Ilkhanid government and Rule on Iran، after the fall of the Abbasids، is considered more from the perspective of the evolution of Iran''s political identity. However، the quality of the establishment of Ilkhanid governmentis an issue that needs to be reviewed again. In many historical researches that they are largely based on the Iranian historiography tradition of Mongol، the establishment of Ilkhanid government are stated In the framework of the mission Hülegü Khan to the West and with the permission and cooperation of the central Mughal court، but some researchers have studied this issue ambiguously. This article whit title «Historical process of formation of Ilkhanid government» and With descriptive and analytical approach pay to the historical process that whit in Hülegü Khan in stature of conqueror became to director ruler and was introduced as legendary kings in the Iranian historiography. Thus، this article after the introduction pay to the situation of Iran on the beginning expedition of Hülegü Khan، targets of Hülegü campaign to the West، the reflect of Hülegü goals from expedition to the West on the Iranian historiography، Mango Qaan death and its results in Iran، defeated Ein Goliath and Hülegü ruled on the ancient kingdom of Iran and end of Mongol invincibility and Iran-oriented attitude Hülegü.
    Keywords: Mongols, Hülegü, Ilkhanid, Iran
  • Abbas Panahi Pages 25-45
    A Sufi attitudes and influence before the Safavids in Iran grew، Zahdyh way that an indelible mark on the intellectual foundations of the Safavid Sufi Sheikh Zahid Vshkhsyt Gzard. mhmtryn report revolves around the lives and relations with Sheikh Safi، the book Sfvh Ibn al-Safa Mercer is the author of this work to the Safavid dynasty below greatness of Sheikh Safi unwanted dependence on the introduction and performance of the political، social and even economic doctrine Zahdyh the Prdazd. ba the Safavid sources، especially the author Sfvh Safa - Ibn Bzaz- try Safavid Sheikh of bold thinking and intellectual foundation، but a close look and detailed understanding of the writings of Ibn al-Bazzaz can be undisputed impact on the overall concept Zahdyh Sheikh Safi al-Safi relations with the curtains Brdasht. azZahid chose for themselves. This paper attempts to analyze the impact of relying on reports of Sheikh Ibn Bazzaz''s lined path Zahdyh.
    Keywords: Guilan, Azerbaijan, Sheikh Zayed, Sheikh Safi, Darvish Ibn Bazzaz, Sufism
  • Daryosh Rahmaneyan, Maryam Sagafe Pages 47-70
    From the arrival of the camera to Iran during the Mohammad Shah and especially Nasery era، photography acted as a profession and Royal technic to service Qajar Kings، until the developments of political and social conditions occurred in the Constitutional Revolution، so photographic industry was removed from the monopoly court to the people. Although the evidences show that the generalization of photography and using camera were begun two or three decades before the Constitutional Revolution but the Constitutional Revolution was a the turning point. In spite of generalization of photography in Iran، up to the fourteenth century، photography was not use in professional application and most of them were for memento photo، personal and group portrait. Until attaching photos to passport، birth certificate، academic certificate، the sheet ofidentification of offenders and portrait of staff were forced so portrait of staff became common in culture and society of Iran. This paper attempts to survey documents and historical books in order to reply this question that from which time، the photography in Iran was used to authenticate and identify offenders. Findings from this study indicate that generalization of photography were become common in the late thirteenth century during the Ahmad Shah era and the presence of Swedish officers in City Police and Gendarmerie then in Did you mean: the early fourteenth century and the first Pahlavi era were continued and developed، the period that using official documents were forced so using of portrait of staff were became common in Iran.
    Keywords: Portrait of staff, Offenders, Authentication, City Police, Qajar, Pahlavi
  • Ali Salarishadi Pages 71-106
    How and why dynasties are established and also what their structure and nature are like are among the most significantly discussed issues in historical thinking and reviews. As a rule explanation and explication of the process of dynasty establishment arenot a simple task variables. These variables are not easy to detect and observe. Thay need to be narrowly، deeply، specifically، and thoroughly studied. why the Sfavid dynasty was established and what its process of development was like are of course no exception this general rule. Different and sometimes opposing ideas have been proposed for and how the safavid dynasty was established. this arises not only from the fact that certain historical researchers have resorted to forage some reasons for the establishment of the safavid dynasty، but also from the fact that same other researcher have intentionally ignored certain facts. About the foundation of the safavid this study attempts to make a comparison and contract of the content of these views on the base of the content of these views. It also tries to evaluate and attest their claims on the basis of the objective facts dominant in the safavid dynasty.
    Keywords: foundation of the safavid, Theories on the Establishment of safavids, Sufism, Ghzilbash, Anatoly
  • Mohammadreza Elm, Fatemeh Hajeyani Pages 107-129
    effects of civil movement and refluxing start of social awakening flux in different layers of Iran society. Brother council as one of first Ghajar periods civil organization، was start herself official activity from lunar1317 year. This council was organized by Zahir Al Doleh، first in Tehran and after، in other areas. Brother council was looked for creating a space that flat theme for dynamism and change in whole intellectual، political and social scens. Boushehr and its cities، was included areas that brother council was activited as one social organization in that. In recent study، aim is on explanation this problem that what has been brother council approch? This article، with relying to document that have been highlight role in clarify local and areal history، determines that brother council as an organization formed in bousher arae، efforted that challenge effort for establishing governmental official and fundamental organization and decreas or eliminate Khons power،traditional political-social system Iran society via creating and strengthening educacational system and has been efforted on change in durable political، social، economical and academic structure.
    Keywords: Brother Council, civil Organization, Zahir Al doleh, Boyshehr area, National Parliament
  • Seimen Fasehi, Nasrin Jafari Pages 131-157

    Due to its strategic location and its proximity to India، Iran was faced with the growing influence and domination of Colonial powers especially Britain during the Qajar era. Protecting India against threats by other European countries including Russia and France was extremely vital for Britain and this had a significant impact on Iran and Britain’s political relations. One of the methods of the British to establish and advance their political agenda was to send professional doctors to Iran. The main objective of this research is to highlight the influence of British doctors either as private physicians of the shah and the nobility or as a part of military، political and religious missions، on Iran and Britain’s political relations. This research makes use of the descriptive-analytical method، and focuses on the British doctors'' diaries، travel journals and political reports to show that British physicians gained a prominent position in the royal household and also in the society due to their medical expertise. This in turn empowered them to influence the political relationship between Iran and Britain and to advance the political interest of their government by sending reports، attracting the attention of influential Iranian political figures، and influencing the endorsement of treaties and contracts.

    Keywords: British Physicians, Political Relations, Iran, England, Qajar Era
  • Abolhasan Fayazanosh, Arezo Karobe Pages 159-182
    Changed a lot in the Iran social life، Ilkhanid ruling was one of the most influential era in Iranian history. One of these alteration examples is traceable in clothing. The purpose of this study is to investigate the men''s clothing، their shape and design، their components، and styles in the Ilkhanid era. The most important materials of this study are the observation of the handwork arts and some galleries of historical books. It may be observed that these images indicate considerable details about the style of the clothing in that era. The other important references consist of historical books، traveling letters، and some literary books from the Ilkhanid era. This will give us valuable subjects concerning the clothing of this era. The methodology of this study is based on Microhistory، and the materials are collected in the literary. The main question is what the type of clothing was in the Ilkhanid era?
    Keywords: British Physicians, Political Relations, Iran, England, Qajar Era
  • Alireza Kareme, Manochehr Samadivand Pages 183-203
    Jurisprudence periods and revolution in jurisprudence methods is in direct relationship whit socio- religious conditions of Shea communities as such that; it can br considered as reflecting element of a historical era characteristics، while it can also be considered as influencing factor in forming next era elements. This changes dose not just involve jurisprudence branches and provisions expression، rather it involves deduction methods and jurists role in provisions application. Two important eras of Shea jurisprudence were simultaneous with Ilkhanid and Teymuri governing era. First era is recdssion and imitation era of Shea jurisprudence، continuing till mid seventeenth century. After that one of longest eras of Shea principles and jurisprudence started and again Shea jurisprudence experienced an era of development and mobility. In this era with the advent of grand Shea scientists، jurisprudence faced with basic and important changes. In this article we have tried to investigate Shea jurisprudence recession factors after Sheykh Tusi and influencing conditions on its re-growth after Mogul era، considering Shea jurisprudence evolution from Ilkhani till late Teymuri era. However before that we have pointed to important figures endeavors and functions including Sheykh Tusi، Sheykh Mofid and Seyyed Morteza in this regard through having short view on before Ilkhani era. Moreover investigation of Mogul era scientist، s obstacles، opportunities and that era challenges is another part of this erticle. An investigation of Shea jurisprudence evolution and its vicissitudinous conditions during two mentioned eras is final conclusion of this article.
    Keywords: Shea jurisprudence, Ilkhanid, Sonnat jurisprudence, Teymurid, jurisp rudence periods