فهرست مطالب

فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نوشین آتشفشان، حمیده رضوی* صفحه 1
    هدف
    بررسی تاثیرات خستگی فکری بر زمان و صحت انجام کار تکراری با استفاده از یک مدل شبیه سازی شده در معماری شناختی(ACT-R (Adaptive Control of Thought-Rational. از آنجا که در تحقیقات پیشین، اثر خستگی بر فعالیت های پرتکرار با سیکل کوتاه و در زمان طولانی در نظر گرفته نشده است، نمونه ای از کار فکری یکنواخت و تکراری در محیط نرم افزاری معماری شناختی ACT-R مدل شد.
    روش
    در یک بار اجرای این مدل، میانگین زمان پاسخ برای هر سیکل از تقسیم زمان کل پاسخ بر تعداد تکرارها و نرخ کلی خطا نیز از تقسیم تعداد پاسخ های نادرست بر تعداد تکرارها، پس از حذف تکرارهای فاز یادگیری، به دست می آید. سپس با بررسی آثار خستگی بر ACT-R، ضریب افزاینده در مدل شبیه سازی شده تعریف و اضافه شد. این ضریب برای تعریف میزان تمرکز فکری به کار می رود و چون با کاهش آن، زمان پاسخ و نرخ خطا افزایش می یابد ضریب افزاینده نامیده می-شود. با اجرای این مدل برای افراد داوطلب، داده های واقعی جمع آوری و با استفاده از روش آماری (ANOVA (Analysis of Variance با خروجی های مدل مقایسه شد. پس از صحه گذاری مدل، تاثیر ضرایب افزاینده بر زمان پاسخ و نرخ خطا تحلیل شد.
    یافته ها
    با آزمون F در سطح درصد 5 = α ثابت شد که بین داده های مجازی و داده های واقعی تفاوت معناداری وجود ندارد و مدل ارائه شده معتبر است. سپس مدل برای سیکل سه ثانیه با تعداد تکرارهای مختلف و در دفعات متعدد اجرا شد که با مد نظر قراردادن عامل خستگی فکری، افزایش در میانگین زمان پاسخ تا 5/ 0 ثانیه برای هر سیکل و افزایش در میانگین نرخ خطا تا 12 درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    پس از هزار سیکل، میانگین زمان پاسخ برای هر سیکل به طور تقریبی به میزان 43/ 0 ثانیه و میانگین نرخ خطا به اندازه ی 8 درصد افزایش می یابد که شاهدی است بر اثر منفی خستگی فکری. این اثر را می توان با راه کارهایی مانند استراحت به موقع کنترل کرد و کاهش داد.
    کلیدواژگان: خستگی فکری، زمان پاسخ، نرخ خطا، معماری شناختی ACT، R
  • زهرا نظری مهرورانی* صفحه 12
    هدف
    در این تحقیق، اثر برنامه ی مدیریت استرس مبتنی بر سبک زندگی بر کاهش استرس، اصلاح طرح واره های شناختی و افزایش حس انسجام دانشجویان پراسترس دانشگاه پیام نور تهران بررسی شد.
    روش
    بدین منظور 26 نفر از دانشجویان پراسترس دختر با میانگین سنی 32 و انحراف استاندارد 82/ 9 انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای داده شدند و سپس قبل و بعد از ارائه ی برنامه ی مدیریت استرس لرن (Learn)، به کلیه ی گزاره های پرسش نامه های استرس ادراک شده، طرح واره های یانگو، حس انسجام آنتونوسکی پاسخ دادند. برای تحلیل آماری داده های پژوهش، از شاخص های میانگین، انحراف استاندارد، فراوانی و درصد فراوانی و آزمون های لون (Leven)، کولموگراف اسمیرنف (Kolmogrov-Smirnov) و تحلیل واریانس یک راهه و چند راهه (Anova & Manova variance analysis test) استفاده شد.
    یافته ها
    داده ها با آزمون تحلیل واریانس یک راهه و چند راهه تحلیل شد که حاکی از معناداری تفاوت نمرات پیش آزمون و پس آزمون دو گروه در استرس ادراک شده، برخی طرح واره های شناختی (محرومیت هیجانی، بی اعتمادی/ بدرفتاری، نقص/ شرم، شکست، ایثار و بازداری هیجانی) وحس انسجام است (05/ 0>p).
    نتیجه گیری
    بدین معنا که مداخله ی مدیریت استرس به کاهش استرس، اصلاح بعضی طرح واره های شناختی و نیز افزایش حس انسجام دانشجویان پراسترس منتهی شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس، استرس ادراک شده، طرح واره های شناختی، حس انسجام
  • مهدی موذن، محمد علی نظری*، فرشته یاقوبی، طیبه میرزاخانلو، مجتبی سلطانلو صفحه 22
    هدف
    مشکلات شناختی اختلالات طیف اوتیسم، بر ابعاد مختلف پردازش اطلاعات و ادراک زمان تاثیر می گذارد. در این مطالعه، ادراک زمان در کودکان اوتیستیک و ارتباط آن با برخی کارکردهای اجرایی (برنامه ریزی و حافظه ی کاری) سنجیده و ارزیابی می شود.
    روش
    در این پژوهش، تکلیف بازتولید زمان، آزمون حافظه ی کاری فضایی و آزمون ستون کمبریج، با کنترل سن، برای 14 کودک مبتلا به اوتیسم و 14 کودک بهنجار اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاضر بین بازتولید زمان، حافظه ی کاری و برنامه ریزی رابطه ی معنا داری نشان داد. کودکان مبتلا به اوتیسم در مقایسه با گروه کنترل در هر سه تکلیف نقص نشان دادند. پس از ورود حافظه ی کاری و برنامه ریزی به عنوان متغیر همپراش، تفاوت آماری در ادراک زمان گروه ها همچنان معنا دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که تاثیر اختلال اوتیسم بر ادراک زمان، حتی با کنترل اثر حافظه ی کاری و برنامه ریزی، معنا دار است. بنابرین، اختلال در کارکردهای اجرایی کودکان اوتیستیک نمی تواند نقص این کودکان را در ادراک زمان تبیین کند.
    کلیدواژگان: اوتیسم، برنامه ریزی، حافظه ی کاری، بازتولید زمان، ادراک زمان
  • الهام اشتاد، بنفشه غرایی*، حبیب الله قاسم زاده صفحه 32
    هدف
    براساس پژوهش های گذشته در حوزه ی سوگیری توجه، به نظر می رسد که افراد دارای حالت های هیجانی اضطراب و افسردگی، سریع تر از افراد غیرمضطرب و غیرافسرده، محرک های دارای محتوای هیجانی را تشخیص می دهند. هدف این پژوهش، بررسی این موضوع و مقایسه ی الگوی واکنش به محرک های هیجانی در افراد دارای این دو حالت هیجانی است.
    روش
    به این منظور، 200 دانشجوی کارشناسی، پرسش نامه های SCID، اطلاعات دموگرافیک، افسردگی بک، اضطراب بک، مقیاس D از پرسش نامه ی MMPI و پرسش نامه ی اضطراب اسپیلبرگر را تکمیل کردند. بر اساس نمرات به دست آمده، آزمودنی ها به چهار گروه مبتلایان به افسردگی زیاد– اضطرب زیاد؛ افسردگی کم - اضطراب زیاد؛ افسردگی زیاد - اضطراب کم و افسردگی کم -اضطراب کم تقسیم شدند و سپس آزمون مکان یابی نقطه را اجرا کردند. نمرات به دست آمده با نرم افزار SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که الگوی سوگیری توجه به محتوای هیجانی در افراد چهار گروه مطالعه، تفاوت معناداری ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که نمرات افسردگی و اضطراب، پیش بینی کننده ی میزان سوگیری افراد نیست و عملکرد گروه های مضطرب، افسرده، افسرده -مضطرب و بهنجار، از نظر زمان واکنش به اسلایدهای هیجانی، تفاوتی نداشته است.
    کلیدواژگان: سوگیری توجه، افسردگی، اضطراب، محرک هیجانی
  • سیدعابد حسینی*، محمدرضا اکبرزاده توتونچی، محمدباقر نقیبی سیستانی صفحه 43
    هدف
    صرع یکی از بیماری های سیستم اعصاب مرکزی است که فرد مبتلا را در طول یک دوره زمانی دچار تشنج های ناگهانی میکند.
    روش
    یکی از مسایل مهم در آموزش سیستم شناخت، تهیه ی داده ی مطلوب است که در ادامه به کمک تحلیل کیفی آشوب گون و نظر افراد خبره برچسب زنی صحیح آن بررسی و سپس ویژگی های آشوب گون نظیر بعد فرکتال، بزرگ ترین نمای لیاپانوف و نمای هرست استخراج می شود. برای تفکیک دسته های مختلف از یکدیگر، این ویژگی ها به دسته بندی کننده ی بیزین داده می شوند.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهدکه سیگنال مغزی EEG دارای رفتاری آشوب گون است و در حالت حمله کمینه ی بعد بازسازی و به دنبال آن پیچیدگی کاهش می یابد. همچنین نتایج حاکی از آن است که دو دسته ی طبیعی و پیش حمله ای با متوسط صحت 2/ 99درصد و دو دسته ی طبیعی و حمله ای با متوسط صحت 7/ 99درصد و دو دسته ی پیش حمله ای و حمله ای با متوسط صحت 1/ 97درصد از یکدیگر تفکیک شده اند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تحلیل آشوب گون یکی از روش های مفید در بازیابی رفتار مغز در تشخیص حالت های صرعی باشد.
    کلیدواژگان: سیگنال مغزی، آشوب، صرع، برچسب زنی، دسته بندی کننده
  • میثم بیک، مریم نزاکت الحسینی*، احمد عابدی، رخساره بادامی صفحه 56
    هدف
    هدف این تحقیق، بررسی تاثیر یک دوره برنامه ی تمرینی یوگا بر کارکردهای شناختی- حرکتی کودکان دارای اختلال نقص توجه- بیش فعالی است.
    روش
    جامعه ی آماری، کلیه مراجعان پسر و دختر شش تا 10 ساله بودند که در شش ماهه ی دوم سال 1391، با تشخیص اولیه ی اختلال نقص توجه- بیش فعالی به مرکز درمانگاهی مشاوره و روان شناختی شناخت شهر اصفهان معرفی شده بودند. نمونه ی آماری شامل 26 کودک (20 پسر و 6 دختر) دارای اختلال نقص توجه- بیش فعالی (نوع ترکیبی) با میانگین سنی 18/ 1±23/ 7 بود که به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. تحقیق از نوع نیمه تجربی و طرح تحقیق پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. چهار ماه بعد از پس آزمون نیز آزمون پیگیری گرفته شد. ابزارهای این پژوهش، پرسش نامه ی کانرز (فرم کوتاه والد و معلم) برای تشخیص اختلال نقص توجه- بیش فعالی، آزمون هوش تجدید نظرشده ی وکسلر برای تعیین ضریب هوشی و دستگاه سنجش کارکردهای شناختی- حرکتی بود. پس از جمع آوری داده های خام، از روش آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس بین گروهی با اندازه های مکرر (05/ 0=α) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که یک دوره برنامه ی تمرینی یوگا بر بهبود کارکردهای شناختی- حرکتی (توجه انتخابی و آماده سازی حرکتی) موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    نتیجه اینکه از تمرین های یوگا می توان برای بهبود نشانه های شناختی- حرکتی در مدارس و مراکز درمانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، یوگا، کارکردهای شناختی، حرکتی، توجه انتخابی، آماده سازی حرکتی
  • سکینه آقایاری*، جواد صالحی، محمدحسین بیات صفحه 68
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آزمایشی القای خلق مثبت و منفی بر سرعت پردازش شناختی با توجه به ابعاد شخصیتی برون گرایی و نوروزگرایی است.
    روش
    در این پژوهش آزمایشی،750 نفر از دانشجویان دانشگاه زنجان به صورت تصادفی انتخاب شدند و نسخه ی تجدید نظر شده ی پرسش نامه ی شخصیتی آیزنک (EPQ-R) را تکمیل کردند. سپس بر اساس نمرات انتهایی توزیع در دو بعد شخصیتی، چهار گروه 26 نفره (برون گرا، درون گرا، باثبات، نوروزگرا) تشکیل شد. در مرحله ی بعد هر گروه به صورت تصادفی به دو زیرگروه 13 نفره تقسیم شد. در ادامه، از طریق تصاویر و داستان به گروه اول، خلق مثبت و به گروه دوم، خلق منفی القا و بلافاصله بعد از آن پرسش نامه ی PANAS به وسیله ی شرکت کنندگان تکمیل شد تا از تاثیر خلق القا شده اطمینان حاصل شود. در مرحله ی آخر، شرکت کنندگان با یک آزمایه ی شناختی رایانه ای تحت عنوان Cognitrone، که سرعت پردازش شناختی را اندازه گیری می کرد، آزمون و داده ها با آزمون های تحلیل واریانس دوراهه، توکی و MANOVA یک راهه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن بود که در موقعیت خلقی مثبت، سرعت پردازش افراد برون گرا سریع تر از افراد درونگراست، اما در موقعیت خلقی منفی، این تفاوت معنا دار نیست. سرعت پردازش افراد باثبات هیجانی در هر دو موقعیت خلقی مثبت و منفی بیشتر از افراد نوروزگراست. دو بعد شخصیتی برون گرایی و نوروزگرایی و دو نوع خلق مثبت و منفی، هم به صورت جداگانه و هم به صورت تعاملی، بر سرعت پردازش تاثیر معناداری داشتند. تفاوت سرعت پردازش در دو گروه جنسیتی معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    نوع خلق جاری و صفات شخصیتی در تعامل با یکدیگر بر یکی از مهمترین کارکردهای شناختی افراد، یعنی سرعت پردازش شناختی، تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: ابعاد شخصیتی، خلق مثبت و منفی، سرعت پردازش شناختی
|
  • Nooshin Atashfeshan, Hamideh Razavi* Page 1
    Introduction
    This study was designed to investigate the effect of mental fatigue on response-time and error-rate of cyclic tasks using a simulated model in ACT-R cognitive architecture.
    Method
    The effects of fatigue on cyclic tasks with high frequency and long duration have not thus far been systematically studied. In the present study، an unvarying cyclic task was modeled in ACT-R (Adaptive Control of Thought-Rational) environment. For each run، the average response-time per cycle and total error-rate were obtained through dividing the total working time and total number of incorrect responses، respectively by the total number of cycles after eliminating the learning phase. Then، the effect of mental fatigue was studied in the cognitive architecture and a fatigue-based multiplier was incorporated into the model. This multiplier was a concentration index which was declined when response-time and error-rate increased. Next، real data were collected through experiments on volunteers and compared with simulated results using analysis of variance (ANOVA). After validation of the model، the impact of fatigue-based multipliers on the response-time and error-rate were analyzed for different iteration numbers.
    Results
    Using an F test at α=0. 05، no significant disagreement between virtual and real data and the validity of the model was shown. Final results for 3-sec cycle tests revealed up to 0. 5 sec increase in the average response-time for each cycle and 12% in the average error-rate.
    Conclusion
    After 1000 iterations of the sample task، the average response-time for each cycle and the average error-rate are increased by 0. 43 sec and 8%، respectively. This confirms the negative impact of mental fatigue on such indices. Such an effect can be administered and controlled by proper rest breaks.
    Keywords: Mental fatigue, Response, time, Error, rate, ACT, R cognitive architecture
  • Zahra Nazari Mehrvarani* Page 12
    Introduction
    This research was designed to evaluate the effect of life style-based stress management program on decreasing stress، improving cognitive schemas and increasing self-coherence in highly-stressed university students.
    Method
    26 highly-stressed female students with the average age of 32±9. 82 years were enrolled and randomly assigned to experimental and control groups. Both before and after the stress management program (LEARN) subjects were asked to complete the perceived stress scale (PSS)، young cognitive schemas and sense of coherence questionnaires.
    Results
    Our statistical analysis comprised mean، standard deviation، frequency indexes، Leven، Kolmogrov-Smirnov and analysis of variance test with repeated measures. The ANOVA and MANOVA tests revealed a significant difference between pre-test and post-test scores of the two groups in terms of perceived stress scale، some cognitive schemas (emotional deprivation، mistrust/abuse، defectiveness/shame، failure، self-sacrifice and emotional inhibition)، and sense of coherence (p<0. 05).
    Conclusion
    The stress management intervention led to decreased stress، improvement of some cognitive schemas and increased sense of coherence in highly-stressed students.
    Keywords: Stress management, Perceived stress, Cognitive schemas, Sense of coherence
  • Mahdi Moazen, Mohammad Ali Nazari*, Fereshteh Yaghooti, Tayebeh Mirzakhanloo, Mojtaba Soltanlou Page 22
    Introduction
    Cognitive deficits in autism spectrum disorders (ASD) affect different aspects of information processing and time perception. This study examined the temporal processing and its relation with executive functions (planning and working memory) in children with ASD as compared to a normal group.
    Method
    To this end، time reproduction task، spatial working memory (SWM) and stocking of Cambridge (SOC) tasks were performed in 14 children with ASD and 14 age-matched healthy control children.
    Results
    Our results demonstrated a significant correlation between time reproduction and working memory and planning. Children with ASD showed deficit in all three tasks as compared to the control group. Having working memory and planning considered as covariant variables، group differences in time reproduction continued to remain significant.
    Conclusion
    Results showed that the impact of autism disorder on time perception was significant even after controlling working memory and planning. Therefore، time perception deficit in children with ASD may not be explained by executive dysfunctions in such a disorder.
    Keywords: Autism, Planning, Working memory, Time reproduction, Time perception
  • Elham Eshtad, Banafsheh Gharraee*, Habibolah Ghassemzadeh Page 32
    Introduction
    According to previous studies، people with emotional states، detect emotional stimuli faster than the control group. Current study would examine this hypothesis.
    Method
    200 university bachelor students were tested for anxiety and depression using SCID، BDI، BAI، D-scale from MMPI، and the Spielberger trait-state anxiety inventory questionnaires. Then، the attention bias to emotional stimuli was verified by the performance in dot-probe (word) test. The scores were analyzed in SPSS software.
    Results
    According to anxiety and depression scores، participants were divided into four groups including high anxiety-low depression، low anxiety-high depression، high anxiety-high depression، and low anxiety-low depression. Results of the analyses showed that response pattern to emotional/neutral stimuli was not different in these four groups.
    Conclusion
    Subjects who suffer from anxiety or depression do not seem to answer any differently to emotional stimuli. Meanwhile further studies are required to examine the patterns of detecting emotional stimuli in different emotional states.
    Keywords: Attention bias, Anxiety, Depression, Emotional stimuli
  • S. Abed Hosseini*, Mohammad Reza Akbarzadeh Totonchi, Mohammad Bagher Naghibi, Sistani Page 43
    Introduction
    Epilepsy is a disease of the central nervous system presenting by sudden convulsive attacks over a period of time.
    Method
    A key issue in recognition systems is optimal data acquisition as well as accurate labeling based on chaotic qualitative analyses and confirmatory annotations using expert eyes. To this end، chaotic features such as Petrosian fractal dimension، largest Lyapunov exponent and Hurst exponent were used in this investigation. Such features were submitted to the Bayesian classifier in order to have different categories seperated.
    Results
    Our findings confirmed a chaotic behavior in EEG with minimum embedding dimension reduced in ictal state. Similarly، the complexity of the ictal state was reduced. In addition، our results indicated an average classification accuracy of 99. 2% for normal vs. pre-ictal states; the average classification accuracy is 99. 7% for the normal vs. ictal states and the average classification accuracy is 97. 1% for the pre-ictal vs. ictal states.
    Conclusion
    Chaotic analysis appears to serve as a useful method in representation and recognition of the brain activities in epileptic states.
    Keywords: Electroencephalogram, Chaos, Epilepsy, Labelling, Classification
  • Meysam Beik, Maryam Nezakatalhoseini*, Ahmad Abedi, Rokhsareh Badami Page 56
    Introduction
    The purpose of the present study was to investigate the effect of yoga training on cognitive-motor functions in children with attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD).
    Method
    A quasi-experimental study was conducted on 26 children with ADHD (20 males and 6 females) aged between 6 and 10 year who referred to the Counseling and Psychological Clinical Shenakht Center of Esfahan in the second half of year 2012. The participants were selected through convenience sampling and were randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received a 12-week yoga training; however، the control group performed their daily activities. Both groups participated in a pre-test and post-test; the experimental group participated in an additional follow-up test four month after the post-test. Conner’s Questionnaire (short form of parents and teacher)، Wechsler Revised Intelligence Test، and an apparatus were used to collect the data on possible diagnosis، children’s IQ، and cognitive-motor functions، respectively. An independent t-test and between groups ANOVA with repeated measure (α<0. 05) were used to analyze the data.
    Results
    There was a significant difference between the experimental and control groups in pre-test and post-test (p< 0. 05) in terms of cognitive-motor functions.
    Conclusion
    A 12-weeks of yoga training appears to leave a significant effect on cognitive functions (selective attention and reaction time). Therefore، yoga may be suggested as an appropriate training method to help improving cognitive functions in individuals with ADHD.
    Keywords: Attention deficit– hyperactivity disorder, Cognitive, motor functions, Reaction time, Selective attention, Yoga training
  • Sakineh Aghayari*, Tahereh Elahi, Javad Salehi, Mohammad Hosein Bayat Page 68
    Introduction
    The aim of the present research was to study the effects of experimental induction of positive and negative moods on cognitive processing speed، considering the moderating role of personality dimensions of extroversion and neuroticism.
    Method
    In this quasi-experimental study، 750 students from Zanjan University were randomly selected and completed the Revised Eysenk Personality Questionnaire (EPQ-R). According to the extreme scores in two personality dimensions of extroversion and neuroticism، 4 groups were isolated (extroverts، introverts، neurotics، stables). Then، each group was divided into two equal subgroups. We induced positive mood in first subgroup and negative mood in the second subgroup using affective pictures and stories. After the experimental induction of moods، participants were asked to reply to the PANAS inventory to ensure they have the right mood. Later، participants، cognitive processing speed was tested using “cognitrone” computer program. Data were analyzed using two-way ANOVA، Tukey’s test and one-way MANOVA.
    Results
    According to our findings، extroverts had higher processing speed in positive mood as compared to introverts; however there were no significant difference between the two groups in negative mood. Emotionally-stable individuals had significantly higher speed both in negative and positive moods compared to neurotics. Both extraversion and introversion as well as positive and negative moods alone (not interactive) and the interaction had significant effect on processing speed. There were no gender differences in both groups with regards to the processing speed.
    Conclusion
    Mood and personality characteristics interactively seem to leave an effect on cognitive processing speed.
    Keywords: Personality dimensions, Positive, negative mood, Cognitive processing speed