فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال ششم شماره 3 (پیاپی 22، تابستان 1394)

مجله سلامت و بهداشت
سال ششم شماره 3 (پیاپی 22، تابستان 1394)

  • ویژه نامه تابستان
  • تاریخ انتشار: 1394/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الله بخش جاوید، فاطمه مقدس، فاطمه یوسفی، فاطمه داوردوست، فرزانه قدرتی صفحات 245-255
    زمینه و هدف
    وجود مواد رنگزایی مثل راکتیوبلو 19 در منابع آب و پساب صنایع نساجی از مشکلات زیست محیطی بسیاری از جوامع است. تاکنون روش های مختلفی برای حذف این رنگ مورد توجه قرار گرفته است که استفاده از اکسیداسیون فتوکاتالیستی از جمله این روش ها به شمار می رود.
    روش کار
    این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی و به صورت ناپیوسته با استفاده از راکتورهای با حجم 500 میلی لیتر انجام گرفت. در این تحقیق اثر pH، غلظت اولیه کاتالیست، غلظت اولیه رنگ و مدت زمان واکنش فتوکاتالیستی بر حذف رنگ راکتیو بلو 19 بررسی شد. از روش آماری سطح پاسخ بر مبنای Central Composite Design (CCD) جهت ارزیابی اثر متغیرهای مستقل بر راندمان حذف و پیشگویی بهترین پاسخ استفاده شد. سپس با نقاط بهینه بدست آمده از طراحی آزمایش، آزمایش فتوکاتالیستی با نانو فیبر TiO2 نیز با سه بار تکرار انجام شد. غلظت های ورودی و خروجی رنگ با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه گیری شد.
    یافته ها
    اثر pH و غلظت نانو ذره و زمان بر روی میزان حذف رنگ معنی دار بود که اثر pH، خطی و اثر غلظت نانوذره TiO2 هم رابطه مستقیم خطی و هم از نوع رابطه با توان دوم داشت. همچنین شرایط بهینه برای راندمان حذف 95 درصدی رنگ توسط فرایند فتوکاتالیستی TiO2 در غلظت نانوذره برابر 1 میلی گرم در لیتر، غلظت رنگ اولیه 20 میلی گرم درلیتر، pH برابر 2/4 و در زمان 75 دقیقه اتفاق افتاد.
    نتیجه گیری
    فرایند مورد استفاده در این مطالعه با توجه به شرایط در نظر گرفته شده قادر به تجزیه و تخریب رنگ بود و راندمان حذف فرایند فتوکاتالیستی نانوذره TiO2 در شرایط یکسان بیشتر از فرایند فتوکاتالیستی نانو فیبر TiO2 بود.
    کلیدواژگان: مدل سازی، اکسیداسیون فتوکاتالیستی، TiO2، پساب صنایع
  • حسین عامری، داود ادهم*، محمد پناهی توسنلو، زیبا خلیلی، آذر فصیحی، مینا مروجی اتهر آبادی، صغری کریمی صفحات 256-265
    زمینه و هدف

    استفاده بهینه از منابع در دسترس، یکی از چالش های مدیران همه بیمارستان ها می باشد. یکی از راه حل های پیشنهادی برای حل این مشکل، کاهش متوسط مدت اقامت در بیمارستان است. هدف این مطالعه شناسایی عوامل تاثیرگذار بر طولانی شدن مدت اقامت بیماران است.

    روش کار

    مطالعه حاضر، بصورت مقطعی بر روی پرونده 370 بیمار بستری در بیمارستان سینا وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، انجام شد. داده های مورد نیاز بوسیله چک لیست از پیش طراحی شده گردآوری و با استفاده از نرم افزار آماری STATA تحلیل شد.

    یافته ها

    میانه مدت اقامت در بیماران مورد مطالعه 4 روز بود. کمترین مدت اقامت یک و بیشترین آن 60 روز بود. از بین متغیرهای بررسی شده ارتباط بین سن (04/0p=)، شغل (03/0p=)، علت بستری (04/0p=)، بخش بستری (03/0p=) و وضعیت ترخیص بیمار (04/0p=) با مدت اقامت بیماران از لحاظ آماری معنی دار بود. در گروه های سنی، بالاترین نسبت شانس (09/2OR=) مربوط به گروه سنی 79-60 سال بود. از نظر وضعیت ترخیص، بیشترین نسبت شانس (8/1OR=) مربوط به پیگیری مجدد است.

    نتیجه گیری

    به منظور مدیریت بهتر این شاخص عملکردی، ارائه دهندگان بایستی عوامل تاثیرگذار بر این شاخص را شناسایی نموده و در زمینه موارد قابل کنترل شناسایی شده اقدامات اصولی را در جهت استفاده بیشتر از هر تخت بیمارستانی به عمل آورند.

    کلیدواژگان: متوسط مدت اقامت، بیمارستان جنرال، پذیرش الکتیو، پذیرش اورژانس
  • مجید کرمانی، فرشاد بهرامی اصل، مینا آقایی، سیما کریم زاده، حسین ارفعی نیا، غلامرضا گودرزی، سهیلا سلحشور آرین صفحات 266-280
    زمینه و هدف
    آلاینده های هوا به عنوان یکی از مشکلات جامعه بشری تاثیرات مختلفی بر سلامتی انسان می گذارند. از آلاینده های هوا می توان به آلاینده های گازی و از بین آنها به ازن اشاره نمود که اثرات زیانبار آن، بررسی مقدار و اثرات آن را ضروری می سازد. در این مطالعه به بررسی اثرات ازن بر سلامتی ساکنین کلانشهرهای مشهد، تبریز، شیراز، اصفهان و اراک در سال 1390 پرداخته شده است.
    روش کار
    ابتدا داده های خام مربوط به آلاینده های معیار هوا از سازمان های حفاظت محیط زیست شهرهای تحت بررسی در سال 1390 گرفته شده، طبق معیارهای WHO اعتبارسنجی شد و داده هایی که دارای اعتبار کافی بودند، توسط نرم افزار Excelآماده سازی شده و جهت بدست آوردن نتایج، وارد نرم افزار AirQ شدند.
    یافته ها
    متوسط غلظت سالیانه O3 در شیراز بیشتر از بقیه و در اکثر شهرهای مورد بررسی در فصل گرم بیشتر از فصل سرد بود. بیشترین تعداد تجمعی کل مرگ به ترتیب با 294 و 148 نفر مربوط به اصفهان و مشهد، و کمترین مقدار مربوط به اراک با 55 نفر بود.
    نتیجه گیری
    جهت تعیین غلظت بالای O3 در شهر شیراز توصیه می شود تا مقادیر پیش سازهای O3، شرایط آب و هوایی، موقعیت جغرافیایی و غیره بررسی شوند. در نتیجه می توان گفت که استفاده از نرم افزار AirQ و توصیه های سازمان بهداشت جهانی جهت بررسی اثرات بهداشتی O3 بر روی سلامتی انسان، روشی مطمئن، مفید و ساده می باشد.
    کلیدواژگان: آلاینده های معیار هوا، اثرات بهداشتی، ازن، کلانشهر، مدل Air
  • یوسف پرهوده، مهدی خزلی، ناطق عباسقلی زاده صفحات 281-290
    زمینه و هدف
    الگوی فرانظری یکی از رویکردهای تئوریکی برای ارتقاء فعالیت جسمانی در افراد است که بیانگر تغییر رفتار به عنوان فرایندی است که از مراحل معینی می گذرد. این پژوهش با هدف شناخت تعیین کننده های رفتار فعالیت جسمانی در دانشجویان با الگوی فرانظری انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی با مشارکت 200 نفر دانشجوکه با روش نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب شدند، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای با سوالات: مراحل تغییر فعالیت جسمانی، خودکارآمدی، و موازنه تصمیم گیری بود. پایایی سوالات مراحل تغییر با روش آزمون- بازآزمون دوهفته ای و سوالات خودکارآمدی و موازنه تصمیم گیری با ضریب آلفای کرونباخ تایید شدند (به ترتیب 82/0، 72/0 و 77/0). آنالیز داده ها با نرم افزار SPSS-19، و با استفاده از شاخص های مرکزی و آزمون های مربع کای، ANOVA، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون انجام شد.
    یافته ها
    بطور کلی توزیع افراد بر اساس مراحل فعالیت جسمانی بدین ترتیب بود: مرحله پیش تفکر 42%، مرحله تفکر 13%، مرحله آمادگی 15%، مرحله عمل 5/11% و مرحله نگهداشت 5/18%. میانگین فعالیت جسمانی افراد در هفته 2/161±6/150 دقیقه بود. میزان فعالیت جسمانی طی مراحل تغییر (از پیش تفکر تا نگهداشت) روندی افزایشی را نشان داد (001/0>p). مراحل تغییر، خودکارآمدی و موازنه تصمیم گیری، بطور معناداری پیش بینی کننده فعالیت جسمانی بودند (001/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت سازه های الگوی فرانظری در پیش بینی رفتار فعالیت جسمانی، پیشنهاد می شود مداخلات آموزشی بر اساس این سازه ها بویژه برای دانشجویان مراحل غیر فعال (پیش تفکر، تفکر و آمادگی) جهت ارتقاء فعالیت جسمانی اجرا گردد.
    کلیدواژگان: فعالیت جسمانی، خودکارآمدی، الگوی فرانظری، موازنه تصمیم گیری
  • محمدصالح علی طالشی، فرهاد نژاد کورکی، حمیدرضا عظیم زاده، محمدتقی قانعیان، سیده مهدیه نماینده صفحات 291-303
    زمینه و هدف
    مدیریت نامناسب پسماندهای بیمارستانی یک مسئله مهم در ایران است که می تواند اثرات منفی بر سلامت انسان و محیط زیست داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی مدیریت پسماندها در بیمارستان های آموزشی شهر یزد از طریق شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها و ارائه برنامه های استراتژیک مدیریتی با استفاده از روش SWOT بود.
    روش کار
    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی- توسعه ای و روش تحقیق آن ترکیبی (پیمایشی و توصیفی- تحلیلی) است. روند پژوهش با تکمیل چک لیست، بازدید و مصاحبه با کارشناسان بهداشت و مدیران دانشگاه و بیمارستان های آموزشی شهر یزد طی دوره زمانی مهر تا اسفندماه 1392 انجام شد. برای تجزیه و تحلیل از ماتریس های ارزیابی عوامل داخلی و خارجی و برای تدوین استراتژی ها از روش SWOT استفاده شد.
    یافته ها
    جهت بهبود مدیریت پسماند در بیمارستان ها بر اساس روش SWOT بایستی راهبردهای SO، ST، WO و WT به ترتیب در اولویت قرار گیرند. طرح های مدیریت استراتژیک پسماندهای بیمارستانی مربوط به استراتژی SO بر توجه ویژه به تمامی مفاد آیین نامه مدیریت پسماندهای بیمارستانی، توجه ویژه به استانداردهای زیست محیطی، تخصیص بودجه کافی جهت فرایند بازیافت، توجه ویژه به کاربردی بودن پژوهش های مرتبط با پسماندها، نظارت کوتاه مدت جهت ارزیابی صحت عملکرد مدیریت پسماندها و ایجاد دوره های آموزشی منظم در رابطه با شیوه های مدیریت پسماندهای بیمارستانی تاکید دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که استراتژی SO با تمرکز بر حداکثرسازی نقاط قوت داخلی و بهره مندی هر چه بیشتر از فرصت های خارجی بایستی در اولویت نخست مدیریت پسماندهای بیمارستانی شهر یزد در راستای ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، بیمارستان های آموزشی، پسماند، روش SWOT، شهر یزد
  • کاظم حسین زاده، شمس الدین نیکنامی، علیرضا حیدرنیا صفحات 304-312
    زمینه و هدف
    اندازه گیری میزان فعالیت بدنی همواره با چالش های فراوانی همراه بوده است و این در حالی است که هر وقت صحبت از اندازه گیری فعالیت بدنی در کودکان به میان می آید، استفاده از ابزار خود- گزارشی برای بررسی میزان فعالیت بدنی در کودکان همواره بحث انگیز بوده است. مطالعه حاضر به بررسی میزان فعالیت بدنی کودکان با ابزار خود- گزارشی و مقایسه آن با نتایج والد- گزارشی پرداخته است.
    روش کار
    در این مطالعه که با هدف بررسی میزان فعالیت بدنی کودکان با ابزار خود-گزارشی و مقایسه آن با نتایج والد-گزارشی انجام گرفت، ابزار خود-گزارشی روی 300 نفر از دانش آموزان که طی نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفت و نتایج آن با ابزار والد-گزارشی مورد مقایسه و بررسی قرار گرفت و سپس با آزمون های آماری مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد که میانگین MPA و VPA و شاخص MET در پسران بیشتر از دختران بوده و آزمون تی اختلاف معنی دار در سطح 001/0 بین آن دو نشان داد. همچنین علیرغم وجود تفاوت معنی دار در برآورد مصرف انرژی با ابزار خود- گزارشی در مقایسه با گزارش مادران، همنوایی مطلوبی میان میان این دو برآورد وجود داشته و ارتباط میان این دو شیوه برآورد با ضریب خطی 9/0 معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    تفاوت در میانگین برآوردهای حاصل از ابزار خود- گزارشی و والد- گزارشی در خصوص مقدار MET فعالیت بدنی واحدهای پژوهش به تفاوت در مقدار و دوره زمانی بر می گردد که این دو ابزار استفاده شده اند. ارتباط معنی دار میان این دو برآورد موید این مطلب است. بنابراین، ابزار خود- گزارشی کفایت لازم برای اندازه گیری فعالیت بدنی کودکان را دارد. با این وجود، مقایسه برآورد حاصل از ابزار خود- گزارشی با سایر روش های اندازه گیری فعالیت بدنی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ابزار خود، گزارشی، ابزار بازگویی فعالیت بدنی، دانش آموزان، ابزار والد، گزارشی
  • مهرزاد ابراهیم زاده، غلامحسین حلوانی، ابراهیم درویشی، فرشاد فروغی نسب صفحات 313-324
    زمینه و هدف
    کار در معادن، به ویژه معادن زیرزمینی به دلیل اینکه با انواع حوادث و بیماری ها همراه است یکی از محیط های شغلی خطرناک و از جمله مشاغل سخت و زیان آور محسوب می گردد. هدف مطالعه حاضر کاربرد آنالیز شغل و روش ویلیام فاین در شناسایی و کنترل خطرات در یک معدن اورانیوم بود.
    روش کار
    ارزیابی ریسک به روش آنالیز ایمنی شغل در 22 شغل که میزان تکرار و شدت حوادث در آنها بالا بود، انجام شد. داده های مورد نیاز برای آنالیز به روش های مشاهده و مصاحبه جمع آوری گردید. در نهایت فراوانی خطرات موجود در مشاغل مشخص گردید. همچنین به منظور ارزیابی دقیق خطرات و اتخاذ تصمیم و اولویت بندی برای اقدامات اصلاحی خطرات، از روش ویلیام فاین استفاده شد.
    یافته ها
    در نتیجه آنالیز مشاغل 182 خطر شغلی شناسایی شد. خطر پرتوگیری و خطر ریزش سنگ به ترتیب با فراوانی نسبی 42% و 18% محتمل ترین خطرات ارزیابی شدند. بر طبق نتایج روش ویلیام فاین، کمبود اکسیژن، استنشاق گاز رادون، تماس با پرتوهای یونیزان و فعالیت خدماتی به ترتیب با نمرات خطر 3600، 3000، 3000، 3000 دارای بیشترین سطح خطر و فعالیت های نجاری و اپراتور کمپرسور به ترتیب با نمره 60 و180 دارای کمترین سطح خطر ارزیابی شدند.
    نتیجه گیری
    در عملیات معدنی اورانیوم عمده ترین خطر، پرتوگیری است. لذا باید اقدامات کنترلی شامل استفاده از کوهبری تر جهت پیشگیری از انتشار گرد و غبار اکتیو، تهویه مناسب گاز رادون در سینه کارها و تونل ها، مانیتورینگ گازها بعد از آتشباری، آموزش پرسنل و ارزیابی ریسک به صورت برنامه معمول کاری در کلیه عملیات معدنی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، آنالیز ایمنی شغل، ویلیام فاین، معدن اورانیوم
  • جواد بابایی، حسین جباری صفحات 325-336
    زمینه و هدف
    تامین و ارتقاء سلامت جامعه نیازمند مشارکت فعال همگانی است و شوراهای اسلامی به عنوان نمایندگان مردم می توانند نقش بسیار مهمی را در این زمینه ایفا نمایند. برای رسیدن به این مهم ابتدا بایستی این زمینه ها شناسایی گردند، بنابراین مطالعه حاضر به منظور شناسایی زمینه های مشارکت شوراهای اسلامی در سیستم سلامت استان آذربایجان شرقی طراحی و اجرا شد.
    روش کار
    در این پژوهش کیفی از نوع تئوری زمینه ای، زمینه های مشارکت شوراهای اسلامی در نظام سلامت استان از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با اعضای شوراها و کارکنان نظام بهداشتی بررسی شد. نمونه ها به صورت هدفمند انتخاب شده و مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع اطلاعاتی ادامه یافت. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش توصیه شده استراوس و کوربین بطور دستی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه با 29 نفر مصاحبه گردید. نتایج آنالیز مصاحبه ها، منجر به شکل گیری 6 طبقه اصلی برای زمینه های مشارکت شامل: بهداشت محیط شهر و روستا، مدیریت جنبه های مختلف سلامت، فرهنگ سازی در جامعه و ارتقاء آگاهی های بهداشتی مردم، جلب مشارکت مردم و سازمان ها، تسهیل ارتباطات و سایر جنبه های فنی مثل سلامت مادران شد. در زیر طبقات 6 طبقه اصلی، 54 مورد متنوع برای مشارکت شوراهای اسلامی استخراج شد.
    نتیجه گیری
    از نظر شرکت کنندگان، زمینه های متنوع و زیادی برای مشارکت اعضای شوراهای اسلامی در نظام بهداشتی به ویژه در فرایندهای مرتبط با سلامت محیط وجود دارد. بنابراین نظام بهداشتی بایستی با اتخاذ استراتژی های مناسب، مشارکت شوراها را تسهیل و عملیاتی نموده و از پتانسیل بالای موجود برای پیش برد اهداف نظام سلامت استفاده کند.
    کلیدواژگان: شوراهای اسلامی، نظام سلامت، مشارکت، استان آذربایجان شرقی، تئوری زمینه ای
  • عزیزه عالی پناه، مرتضی عالیقدری صفحات 337-344
    زمینه و هدف
    بازیابی اجزای پسماند شهری با هدف کاهش تولید، یکی از استراتژی های EPAUS در زمینه مدیریت جامع پسماند است. به لحاظ عدم اجرای فرآیند بازیافت در شهر اردبیل، این پژوهش با هدف تعیین پتانسیل بازیابی پسماند شهری اردبیل در سال 1393-1392 انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، اطلاعات اولیه (طبقه بندی منابع تولید، شناسایی و طبقه بندی اجزای پسماند) از منابع مختلف (اطلاعات کتابخانه ای، مشاهده، چک لیست) کسب و با رهنمودهای ارائه شده و محاسبات، اطلاعات تکمیل گردید. درصد وزنی اجزای پسماند در 4 فصل مطابق با روش ASTM (56 نمونه 100 کیلوگرمی)، و درصد رطوبت و ارزش حرارتی اجزا با روش های آزمایشگاهی و محاسباتی تعیین گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل و از طریق مقایسه با نتایج سایر مطالعات و رهنمودها، تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میزان تولید پسماند شهری اردبیل350-312 تن در روز برآورد گردید. بیشترین درصد وزنی (27/59%) اجزا، مربوط به پسماند غذایی و باغی با رطوبت 83/65% و کمترین درصد وزنی (1/0%)، فلزات غیرآهنی بارطوبت 76/8% بود. درصد وزنی و رطوبت بقیه اجزای آلی، غیرآلی، خطرناک و ویژه متفاوت بود. ارزش حرارتی پسماند شهری اردبیل (بر پایه ماده مرطوب) 7810 کیلوژول بر کیلوگرم محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    پسماند شهری اردبیل از پتانسیل بالایی (تقریبا 3/97%) جهت بازیابی برخوردار است و می توان آن را به اجزای قابل استفاده در تولید کود، تولید انرژی، صنایع تبدیلی و دفن شدنی، تقسیم بندی کرد.
    کلیدواژگان: پسماند شهری، بازیابی، بازیافت، اردبیل
  • محمدحسین رامشت، فرهاد پورفرضی، مژگان انتظاری، حسن کرامتی صفحات 345-354
    سابقه و هدف
    سرطان دومین علت مرگ ومیر در اکثر کشورهای پیشرفته دنیا می باشد. الگوی بروز انواع مختلف سرطان در بین جمعیت های مختلف متفاوت بوده و با عواملی نظیر مسائل شغلی، اجتماعی، فرهنگی و نژادی (احتمالا وراثت)، جغرافیایی و تغذیه ای در ارتباط می باشد. هدف از این مطالعه بررسی الگوی مکانی و زمانی بیماری سرطان معده در استان اردبیل از سال 1391-1385 می باشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی و دوره مورد مطالعه سال های 1391-1385 می باشد. تعداد بیمارانی که به سرطان معده در دوره فوق در استان اردبیل گزارش شده برابر 1845 نفر بوده است. داده ها بر اساس متغیرهای سن و جنس و مکان زندگی در قالب روش های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 1845 مورد سرطان معده در استان اردبیل تعداد 1287 نفر (70%) مرد و 558 نفر (30%) زن می باشد. به تفکیک شهرستان هم اردبیل 54%، مشکین شهر 13%، خلخال 8%، گرمی 8%، پارس آباد 6%، نمین 5%، بیله سوار 3%، کوثر 2% و نیر 1% شامل می شود. از مجموع کل بیماری سرطان معده در استان اردبیل 67% را سنین بین 55 الی 79 سال تشکیل می دهند. روند سرطان معده در استان اردبیل از سال 91-85 حالت صعودی را نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که بروز بیماری سرطان معده در مردان 33/2 برابر بیشتر از زنان می باشد. روند مکانی و زمانی بیماری سرطان معده در بعضی از شهرستان های استان اردبیل لزوم توجه بیشتر و مطالعه جامعه برای پیشگیری هر چه بیشتر این بیماری در استان را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سرطان معده، روند مکانی و زمانی، اپیدمیولوژی، استان اردبیل
|
  • Javid A., Moghaddas F., Yosefi F., Davardoost F., Ghodrati F Pages 245-255
    Background and Objectives
    Anthraquinone dyes such as reactive blue 19 in water resources and industrial wastewater effluents are important environmental challenges in many countries. Various methods including photo-catalytic oxidation have been considered to remove these dyes.
    Methods
    This research was carried out in laboratory scale using a 500 ml batch photoreactor. The effects of operating parameters such as concentration of catalyst, pH, initial dye concentrations, and reaction time on removal of reactive blue 19 were evaluated. Response surface methodology based on Central Composite Design was used to assess the effects of independent variables on removal efficiency and prediction of the best response value. TiO2 nano-fiber photo-catalytic oxidation experiments were done and repeated three times using the optimum condition obtained for each variable. The initial and final dye concentrations were determined by a spectrophotometer.
    Results
    The effect of pH, concentration of nano-particles, and detention time was significant on the dye removal efficiency. The effects of pH and nano-particle concentration on the dye removal efficiency were linear. Dye removal efficiency was also correlated to square of nano-particle concentrations. The optimum photo-catalytic oxidation removal efficiency of 95% was occurred at 1 mg/lit of TiO2 nano-particle, 20 mg/lit of initial dye concentration, pH = 4.2 and the detention time of 75 min.
    Conclusion
    The results showed that the applied method in this study is efficiently able to remove and destroy the dye. At the same condition, the removal efficiency of TiO2 nano-particle was higher than the TiO2 nano-fiber.
    Keywords: Modeling, Photo, Catalytic Oxidation, TiO2, Industrial Effluents.
  • Ameri H., Adham D., Panahi M., Khalili Z., Fasihi A., Moravveji M., Karimi S Pages 256-265
    Background and Objectives

    Optimal use of available resources is one of the challenges for all the hospital managers. One proposed solution for this problem is reduction of the average duration of hospitalization. The purpose of this study was to identify factors affecting long-stay hospitalizations.

    Methods

    This cross-sectional survey was done on medical records of 370 randomly selected inpatients in Sina hospital in 2013. Data collection tool was researcher-made form. Data analysis was done by STATA software.

    Results

    The median of LOS in the studied hospital was 4 days. Minimum and maximum of LOS was 1 and 60 days, respectively. Factors such as age (p= 0.04), job (p=0.03), type of disease (p= 0.04), hospitalization ward (p= 0.03) and discharge status (p= 0.04) significantly affected the average length of stay. Among the age groups the highest odds ratio (OR =2.09) belonged to 60-79 years age group. In terms of discharge status patients that need to follow up at discharge time had the highest odds ratio (OR = 1.8).

    Conclusions

    In order to better manage the LOS indicator, care providers must identify the factors affecting this indicator and then towards these manageable identified factors implement principal measures to take advantage of all the hospital beds.

    Keywords: Average Length of Stay, General Hospital, Elective Admission, Emergency Admission
  • Kermani M., Bahrami Asl F., Aghaei M., Karimzadeh S., Arfaeinia H., Godarzi G., Salahshour Arian S Pages 266-280
    Background and Objectives
    Air pollutants as one of the societies problems have different adverse effects on human health. Deleterious effects of gaseous air pollutants especially ozone justify investigation of its concentrations and the health effects. In this study the effects of ozone on health of the residents of Mashhad, Tabriz, Shiraz, Isfahan and Arak metropolises were investigated in 2011.
    Methods
    The required data were obtained from environmental protection agencies of studied cities in 2011. The data were validated according to the WHO criteria and entered to the AirQ software after preparation by Excel software.
    Results
    Annual average concentration of O3 in Shiraz was higher than the others cities and its concentrations in most of the studied cities were higher in summer than the cold seasons. The highest cumulative number of death; 294 and 148 cases, were in Isfahan and Mashhad, respectively. The minimum cumulative number of death was in Arak with 55 cases.
    Conclusion
    The high concentration of O3 in Shiraz requires investigation of O3 precursors, climate and geographic conditions, and location. Consequently one can say that the use of AirQ software and WHO recommendations is a reliable, useful, and simple method to assess the health effects of O3 on human health.
    Keywords: Criteria Pollutants, Health Effects, Ozone, Metropolis, AirQ Model.
  • Parhoodeh Y., Khezeli M., Abbasgholizadeh N Pages 281-290
    Background and Objectives
    Trans-theoretical Model is one of theoretical approaches to the promotion of physical activity which represents behavior change as a process which passes through the definite stages. This study was conducted to investigate application of Trans-theoretical Model to identify determinants of physical activity behavior in the college students.
    Methods
    This cross-sectional study was performed with participation of 200 college students which selected by systematic random sampling method. Data gathering instrument was a Questionnaire that includes: Stages of Exercise Change Questionnaire (SECQ), self-efficacy for physical activity and decisional balance questions. Test-retest method was used for reliability of SECQ and Alpha Cronbach's Methods for self-efficacy and decisional balance questions (0.82, 0.72, and 0.77, respectively). Data was analyzed using SPSS19 by use of central indexes, one way ANOVA, chi-square, Pearson correlation coefficient and regression.
    Results
    Generally, distribution of individuals according to the physical activity stages was as follow: pre-contemplation 42%, contemplation 13%, preparation 15%, action 11.5%, and maintenance 18.5%. Average physical activity in week was 150.6±161.2 minutes. The level of physical activity through the stages of change (from precontemplation to maintenance) showed an increasing trend (p<0.001). Stages of change, self-efficacy and decisional balance, significantly predicted physical activity (p<0.001).
    Conclusion
    Given to the importance of the Trans-theoretical Model constructs in predicting physical activity behavior, we propose that educational intervention based on these constructs, performed to promote physical activity, especially for the students of passive stages (pre-contemplation, contemplation and preparation).
    Keywords: Physical Activity, Self, Efficacy, Trans, Theoretical Model, Decisional Balance
  • Ali Taleshi , Nejadkoorki F., Azimzadeh Hr, Ghaneian Mt, Namayandeh Sm Pages 291-303
    Background and Objectives
    Inappropriate management of hospital solid wastes is a major issue in Iran that could have negative effects on human health and the environment. The purpose of this study was to assess the hospital wastes management in Yazd educational hospitals by identifying strengths, weaknesses, opportunities and threats and to provide strategic management plans using SWOT method.
    Methods
    This work is an applied-developmental research based on the research goals and its research methodology is a mixed (survey and descriptive- analytical) method. The research was performed by completion of a checklist, field inspection, and interviews with the health professionals and administrators of the educational hospitals of Yazd city from October 2012 to March 2013. Internal and external matrices were used for analysis and SWOT method for codification of strategies.
    Results
    To improve waste management in the hospitals based on SWOT matrix; SO, ST, WO and WT guidelines should be put in the priority. Hospital wastes strategic management plans (HWSMP) related to the SO strategy emphasize on paying special attention to: all the provisions of hospital wastes management regulation, environmental standards, allocation of adequate fund for recycling process, applicable research in the field of solid waste, short term monitoring to ensure the accuracy of wastes management performance, and regular training courses on the methods of hospital wastes management.
    Conclusion
    The findings of this research showed that the SO strategy with focusing on maximization of the internal strengths and utilization of external opportunities should be set as a top priority for hospital wastes management in Yazd city to improve the quality of health services.
    Keywords: Strategic Management, Educational Hospitals, Waste, SWOT Method, Yazd City
  • Hosseinzadeh K., Niknamish, Hidarnia A Pages 304-312
    Background and Objectives
    Measurement of physical activity (PA) is always a challenge. Utilizing self reporting tools has been rather controversial while talking on children physical activity assessment. Present study assesses children’s PA using a self- report checklist and compares it with parent-report method.
    Methods
    In this study that evaluates PA of children using a self-report tool and compares it with the parent-report one, the self-report tool was utilized on 300 grade 5 and 6 students that were selected through multi-stage sampling method. The compiled data were compared with those of parent-reported results.
    Results
    The mean Vigorous physical activity (VPA), Moderate Physical Activity (MPA), and Energy Consumption (Metabolic Equivalent; MET) indices in boys were significantly higher than the girls (t-test, p=0.001). Despite the significant difference in MET estimation between the results of self- and parent-reports, there was a significant correlation with a coefficient of 0.9 between the results obtained from two tools.
    Conclusion
    Differences in mean MET estimations between self- and parent-reports are due to the differences in their utilized time periods. This was proved through significant correlation observed between the two estimations. Therefore, self-report checklist can be used as a valid tool for assessment children's physical activity. Yet, comparing the self-report checklist outcomes with the ones from other physical activity assessment techniques is recommended.
    Keywords: Physical Activity, School Children, Self, Parent, Re
  • Ebrahimzadih M., Halvani Gh, Darvishi E., Froghinasab F Pages 313-324
    Background and Objectives
    Working in the mines particularly in underground mines is one of the hard and harmful jobs due to occurring different accidents and diseases. The aim of this study was application of job analysis and William Fine to identify and control hazards in a uranium mine.
    Methods
    The risk assessment was conducted using job safety analysis (JSA) in 22 jobs with high accident frequency and severity rates. Data were collected for analysis using observation and interview methods and frequency of job risks was identified. William Fine method was used to evaluate health risks, make decision, and prioritize corrective measures for the hazards.
    Results
    182 risks were identified as a result of JSA. The most probable risks were identified as radiation exposure and rock falls with respective relative frequency of 42 and 18%. According to the results of William Fine, oxygen deficiency, radon gas inhalation, exposure to ionizing radiation, and serving activities had the highest level of risk with respective scores of 3600, 3000, 3000, and 3000. Carpentry operations and compressor operator had the lowest level of risk score of 60 and 180, respectively.
    Conclusion
    Radiation is the major risk in uranium mining operations. Therefore, the basic control measures including using the wet mountain cutting method (to prevent from radioactive dust dispersion), ventilation of radon gas in the tunnel, monitoring the gases after blasting process, personnel training, and the risk assessment routinely should be done for all the mining operations.
    Keywords: Risk Assessment, Job Safety Analysis, William Fine, Uranium Mining
  • Babaie J., Jabbari Beirami H Pages 325-336
    Background and Objectives
    Provision and promotion of community health need active public involvement. Islamic councils as representatives of a community can play an important role in this area. The involvement areas should initially be recognized in order to achieve this goal. This research was planed and implemented to identify Islamic council's involvement areas in East Azerbaijan Health system.
    Methods
    This qualitative study was conducted using grounded theory approach. Fields of Islamic councils contributions were investigated through Semi-structured in-depth interviews with members of urban and rural Islamic councils and PHC workers. Collected data were manually analyzed using Straus and Corbin methods.
    Results
    We interviewed 29 individuals. The results of interviews analysis were categorized in 6 main categories including: city and rural environmental health, different aspects of PHC administration, health education and health promotion, facilitating community and organizational involvements, facilitating communication and other technical aspects such as maternal health.
    Conclusion
    From the viewpoint of the participants, there is wide variety of fields for members of Islamic councils to involve in health system particularly in environmental health area. Health system administrators and policy makers should implement right strategies for facilitating Islamic councils’ involvement and using their high potential to achieve health system goals.
    Keywords: Islamic Councils, Health System, Involvement, East Azerbaijan, Grounded Theory
  • Alipanah A., Alighadri M Pages 337-344
    Background and Objectives
    Recovering waste component is one of the USEPA integrated waste management strategies in order to reduce the quantity of waste generation. Since recycling process is not performed in Ardabil city, this study aimed to evaluate the recovery potential of Ardabil municipal wastes in 2014.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, initial data (classification of production sources, identification and classification of waste components) were obtained from different sources (library information, observation, and checklist), and completed by the given guidelines and the calculations. Weight percentage of waste ingredients was determined using ASTM recommendation (56 sample- 100kg) for 4 seasons and the moisture content and heat value were determined by the computational and laboratory methods. Data were analyzed with SPSS software and compared with the results of other studies and guidelines.
    Results
    The production rate of Ardabil municipal wastes was estimated as 312-350 ton/day. Food and garden wastes had the highest weight percentage equal to 59.27% with the moisture content of 65.83% and non-ferrous metals had the lowest percentage equal to 0. 1% with the moisture content of 8.76%. The weight percentages of other organic, inorganic, hazardous and special components were different. The heat value of 7810 kj/kg was estimated for Ardabil municipal wastes (wet weight).
    Conclusion
    Ardabil municipal wastes have a high potential (97.3%) for recovery and can be divided into usable components in composting, energy production, conversion industries, and landfilling.
    Keywords: Municipal Wastes, Recovery, Recycling, Ardebil
  • Ramesht Mh, Pourfarzi F., Entezari M., Karamati H Pages 345-354
    Background and Objectives
    Cancer is the second leading cause of death in most developed countries. The incidence of various types of cancer varies among different populations and associates with different factors including occupational, social, cultural and racial (possibly hereditary), tropical and geographical factors. The purpose of this study was to investigate the spatial and temporal pattern of gastric cancer in Ardabil province from 2006 to 2012.
    Methods
    This descriptive study was done in the tome period of 2006-2012. The number of reported patients with gastric cancer in Ardabil province was 1845. Data on age, sex and place of living were analyzed by descriptive and inferential statistics.
    Results
    Of 1845 gastric cancer cases in Ardabil province, 1287 cases (70%) were male and 558 (30%) were female. In terms of the cities, Ardabil, Meshkinshahr, Khalkhal, Germi, Parsabad, Namin, Bilesuar, Kosar, and Nir accounted for 54, 13, 8, 8, 6, 5, 3, 2, and 1% of the cancer cases. From the total patients with gastric cancer in Ardabil province, 67% was in the age group of 55 -79 years. Gastric cancer in Ardabil province showed an increasing trend from 2006 to 2012.
    Conclusions
    The results of this study indicate that the likelihood of gastric cancer in men is 2.33 times higher than that of women. Spatial and temporal trends of gastric cancer in Ardabil province cities indicate necessity for paying more attention and studying community for further prevention of the disease.
    Keywords: Gastric Cancer, Spatial, Temporal Trends, Epidemiology, Ardabil Province