فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1394)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کامبیز پوری، بهنام کامکار، سید علیرضا موحدی نایینی صفحات 1-8
    این تحقیق به منظور تعیین اثر بقایای گیاهی چند گیاه زراعی بر میزان نیتروژن معدنی خاک، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار و شش تیمار شامل چهار نوع بقایای گیاهان پنبه، ذرت، گندم و یونجه، کود اوره به میزان 90 کیلو گرم در هکتار و شاهد اجرا شد. در مراحل مختلف نمو شامل پنجه زنی، ساقه روی، آبستنی، گرده افشانی و رسیدگی فیزیولوژیک، میزان نیترات و آمونیوم خاک اندازه گیری شد. میزان نیترات + آمونیوم آزاد شده از بقایای یونجه و گندم با اختلاف فاحش در نسبت کربن به نیتروژن به ترتیب برابر 7/ 74 و 2/ 68 کیلوگرم در هکتار بود. اختلاف نیترات + آمونیوم آزاد شده از بقایای گیاهی در مقایسه با تیمار کود اوره معنی دار نبود. در اندازه گیری های مرحله ای کمترین میزان نیترات + آمونیوم خاک در مرحله گرده افشانی و بیشترین آن در مرحله ی رسیدگی فیزیولوژیک به دست آمد. نیترات + آمونیوم آزاد شده از بقایای گیاهی و کود اوره در مقایسه با تیمار شاهد معنی دار نبود. با توجه به نتایج، معدنی شدن نیتروژن بقایای گیاهی رابطه ی نزدیکی با افزایش دما نشان داد. به طور کلی، در صورت توجه به انطباق زمان معدنی شدن نیتروژن با مرحله ی نیاز گیاه، بقایای گیاهی می تواند جایگزین مناسبی برای بخشی از کود به عنوان منبع تامین کننده ی نیتروژن باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت بقایای گیاهی، معدنی شدن، منابع نیتروژن، نسبت کربن به نیتروژن
  • مرضیه رشیدپور، حسین علی فلاحی، عباسعلی نوری نیا، حسین صبوری، شاهپور ابراهیم نژاد صفحات 9-21
    این بررسی به منظور تعیین صفات فنولوژیک و فیزیولوژیک موثر بر افزایش عملکرد دانه و صفات وابسته به آن در 13 ژنوتیپ تریتیکاله شامل ET-79-3،ET-79-4، ET-79-17،ET-82-8، ET-82-15، ET-82-16، ET-83-20، ET-84-5، ET-84-8، ET-84-15، ET-85-7، ET-85-9 و JUANILO 92 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبدکاووس در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 88 -1387 اجرا شد. تجزیه واریانس داده ها حاکی از وجود اختلاف بین ژنوتیپ ها از نظر ارتفاع گیاه، طول سنبله، تعداد روز تا سنبله دهی، تعداد روز تا رسیدن فیزیولوژیکی، وزن هزار دانه، تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبلچه بارور در سنبله، شاخص برداشت، متوسط سرعت پر شدن دانه، تعداد دانه در متر مربع بود. از لحاظ صفات طول دوره پر شدن دانه، تعداد دانه در سنبلچه بارور، عملکرد کاه و عملکرد بیولوژیک اختلاف معنی داری وجود نداشت. ژنوتیپ های ET-82-15 و JUANILO 92 به ترتیب بالاترین و پایین ترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. عملکرد دانه با عملکرد بیولوژیک، طول دوره پر شدن دانه، سرعت پر شدن دانه، وزن هزار دانه و شاخص برداشت همبستگی مثبت و معنی داری نشان داد. به طورکلی ژنوتیپ های ET-82-15 و ET-84-5 را می توان در شرایط آب و هوایی گنبدکاووس و مناطق نیمه خشک مشابه برای توسعه کشت معرفی کرد.
    کلیدواژگان: به نژادی، تنوع زیستی، تنوع ژنتیکی، چاودم، همبستگی صفات
  • سید مرتضی عظیم زاده صفحات 23-33
    به منظور تعیین اثر کودهای آلی بر عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ، آزمایشی در مزرعهی پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان در سال زراعی 92-1391 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل ورمی کمپوست، کمپوست زبالهی شهری، کود گاوی کاملا پوسیده و کود شیمیایی بود که در دو محیط آبیاری کامل و کم آبیاری اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمار آبیاری در کرت های اصلی و تیمارهای کودی در کرت های فرعی قرار گرفتند. بیشترین عملکرد دانه در شرایط آبیاری کامل متعلق به تیمارهای کود شیمیایی، 50 تن در هکتار کود دامی، 10 تن در هکتار ورمی کمپوست و 5 تن در هکتار کمپوست زباله شهری بود که با هم اختلاف معنی داری نداشتند و در مقایسه با شاهد به ترتیب 9/ 25%، 4/ 18%، 4/ 17% و 15% افزایش عملکرد نشان دادند. در شرایط کم آبیاری استفاده از 15 تن کمپوست زباله ی شهری در مقایسه با تمامی تیمارها عملکرد دانه بیشتری تولید نمود و در مقایسه با تیمار کود شیمیایی 7/ 25% افزایش عملکرد داشت. بنابراین، در شرایط آبیاری کامل مصرف 5 تن در هکتار کمپوست زباله شهری و در شرایط کم آبیاری مصرف 15 تن در هکتار کمپوست زباله شهری نتیجه مطلوبی داده است و قابل توصیه برای استفاده در زراعت گلرنگ می باشد.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، کمپوست زباله ی شهری، کود دامی، کود شیمیایی، ورمی کمپوست
  • اصغر فرج نیا صفحات 35-45
    این تحقیق به منظور بررسی ساختار فضایی عوامل حاصلخیزی خاک جهت تخمین بنیه غذایی خاک ها، بهینه کردن توصیه کودی و تغذیه گیاهی در شهرستان میانه اجراشد. ابتدا تعداد 900 نمونه مرکب خاک به صورت شبکه بندی 1 × 1 کیلومتر از مزارع گندم شهرستان میانه تهیه و به آزمایشگاه منتقل شد. موقعیت نقاط نمونه برداری با استفاده از دستگاه موقعیت یاب جهانی ثبت گردید و سپس با به کارگیری نرم افزار ایلویس نقشه های سطحی هر یک از عوامل حاصلخیزی خاک تهیه و پهنه بندی هر کدام از این عوامل بر اساس استانداردهای موسسه تحقیقات خاک و آب کشور تهیه شد. قسمت عمده اراضی نمونه برداری شده، فاقد محدودیت شوری بوده ولی دارای کمی قلیاییت بودند. بیش از 95% اراضی دارای میزان کربن آلی کمتر از 1% و فسفر قابل جذب نیز در بیش از 75% اراضی در حد متوسط (10-5 قسمت در میلیون) ارزیابی شد اما پتاسیم قابل جذب در قسمت اعظم این خاک ها بیش از حد 300 قسمت در میلیون بود. از لحاظ عناصر ریز مغذی به ترتیب کمبود آهن، روی، بور و منگنز در این اراضی شایع بوده اما به لحاظ مس در این اراضی کمبودی مشاهده نشد. مصرف کودهای آلی جهت تعدیل قلیاییت و افزایش کربن آلی خاک ضروری است. توصیه می شود با به کارگیری نقشه های تهیه شده از مصرف کودها در اراضی که دچار کمبود نیستند، خودداری شود.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، جی آی اس، عناصر پرمصرف، عناصر کم مصرف، نقشه حاصلخیزی
  • شهرام محمدی، بهرام میرشکاری، ورهرام رشیدی، رحیم علیمحمدی صفحات 45-53
    این آزمایش در گلخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 12 تیمار در چهار تکرار انجام شد. در این بررسی سه مقدار مختلف کود ورمی کمپوست (10، 20 و30% حجم گلدان ها) با چهار سطح کود ازت (0،50،100 و150 کیلوگرم در هکتار) مورد ارزیابی قرار گرفت. اثر متقابل کود ورمی کمپوست و کود ازت در تمامی صفات به غیر از ارتفاع بوته، شاخص برداشت و درصد اسانس اختلاف معنی داری وجود داشت. تیمار 20% کود ورمی کمپوست منجر به افزایش تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه و نهایتا عملکرد دانه شد. مقایسه میانگین صفات حاکی از افزایش صفات اندازه گیری شده در تیمار 100 کیلوگرم کود ازته بود. تیمار 100 کیلوگرم کود ازت و 20% کود ورمی کمپوست نقش موثرتری در افزایش عملکرد دانه زیره داشته است. توصیه می گردد با توجه به اثرات بسیار مطلوب ورمی کمپوست و بالا بردن سطح حاصلخیزی خاک نسبت بیشتری از ورمی کمپوست مصرف گردد و در صورت امکان برای مزارعی که از کود دامی برای حاصلخیزی خاک استفاده می کنند به کمک کرم های خاکی این کودها را که عمدتا آلوده به تخم علف های هرز می باشند، اصلاح نمایند.
    کلیدواژگان: اصلاح خاک، حاصلخیزی، کشاورزی ارگانیک، کرم خاکی، کود ازته
  • داور ملازم صفحات 55-63
    به منظور تعیین اثر سطوح مختلف شوری بر صفات فیزیولوژیکی هشت رقم ذرت، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد و صفات غلظت یون سدیم در برگ، کلروفیل a، b، پرولین و آنزیم های آنتی اکسیدان اندازه گیری گردید. رقم K3653/2 در غلظت شوری 50 از بین رفت و از آزمایش حذف گردید که نشانگر حساسیت آن به شوری بود. بین شوری ها در کلروفیل a و b، مقدار سدیم برگ، آسکوربات پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز اختلاف معنی داری به دست آمد. بیشترین مقدار کلروفیل a در شرایط نرمال در رقم K3615/1 به دست آمد. مقدار سوپراکسید دیسموتاز با افزایش شوری افزایش یافت و بیشترین مقدار این آنزیم در شوری 100 میلی مول مشاهده شد. در بین رقم ها از نظر آنزیم سوپراکسید دیسموتاز در غلظت 100 میلی مول نمک اختلاف معنی داری مشاهده نشد. افزایش غلظت شوری سبب افزایش مقدار پرولین در اکثر ارقام شد. بیشترین مقدار پرولین در ارقام K3545/6، Zaqatala، SC302 و SC704 در 100 میلی مول نمک به دست آمد. بیشترین آنزیم آسکوربات پراکسیداز در شرایط نرمال در ارقام SC302 و Waxy به دست آمد. بین ارقام از نظر مقدار یون سدیم در شرایط نرمال اختلاف معنی داری مشاهده نشد. با توجه به نتایج به دست آمده دو رقم Zaqatala و SC704 مقاومت بیشتری نشان دادند که می توان در برنامه های اصلاحی از آنها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، کلروفیل a، کلروفیل b، کلرید سدیم
  • بهرام میرشکاری صفحات 65-74
    به منظور مطالعه تاثیر کشت مخلوط همیشه بهار با ماش بر عملکرد و بیوماس علف های هرز آزمایشی در سال 1392 در تبریز به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و دو فاکتور شامل دو رقم همیشه بهار پرپر و کم پر و کشت مخلوط آن ها با ماش در نسبت های صفر، 5/ 12، 25، 5/ 37 و 50% تراکم مطلوب انجام شد. در کرت های رقم کم پر، علف های هرز توانایی رشد کمتری نسبت به رقم پرپر داشتند. وقتی ماش با 5/37% تراکم مطلوب کاشته شد، وزن خشک گل همیشه بهار افزایش یافت. بیشترین وزن خشک گل از دو تیمار کشت خالص و کشت مخلوط ماش با 5/ 37% تراکم مطلوب آن در کشت مخلوط با همیشه بهار و به ترتیب برابر با 5/ 103 و 8/ 95 گرم در متر مربع حاصل گردید. در سیستم های کاشت 25%، 5/ 37% و 50% ماش به همراه 100% همیشه بهار بیشترین عملکرد دانه ماش به ترتیب برابر با 2/ 37، 9/ 39 و 6/ 41 گرم در متر مربع حاصل شد. در تمامی تیمارها به جز تیمار کاشت مخلوط همیشه بهار پرپر با ماش در تراکم 5/ 12% نسبت برابری زمین بیشتر از واحد بود. با توجه به بهبود شاخص نسبت برابری زمین در کشت مخلوط گل همیشه بهار کم پر با ماش در تراکم های مختلف آن و نیز در کشت مخلوط رقم پرپر با ماش در تراکم های بیش از 25% و عدم وجود تفاوت معنی دار در مقدار این شاخص در تراکم های مذکور کشت مخلوط ارقام کم پر و پرپر گل همیشه بهار با ماش به ترتیب در نسبت های 5/ 12% و 25% تراکم مطلوب آن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نسبت برابری زمین، وزن خشک گل، زیست توده، تراکم مطلوب، رقابت بین گونه ای، کشت خالص
  • سیدجلال دالهی نوش آبادی، فرزاد شریف زاده صفحات 75-82
    پیش تیمار بذر موجب بهبود صفات جوانه زنی و استقرار گیاهچه و افزایش کارایی بذر در شرایط تنش های محیطی می شود. به منظور تعیین اثر پیش تیمار جیبرلیک اسید بر رفتار جوانه زنی گیاه مرتعی علف گندمی (Agropyron elongatum) تحت شرایط تنش بحرانی خشکی با استفاده از پتانسیل 12- بار ایجاد شده با پلی اتیلن گلایکول، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار طراحی و اجرا شد. بذور به مدت 12 و 24 ساعت در دمای 10 و 20 درجه سلسیوس در سه سطح 25، 50 و 100 قسمت در میلیون جیبرلیک اسید تیمار شدند. اعمال پیش تیمار روی کلیه صفات مورد بررسی اثر معنی داری داشت. غلظت های 25 و 50 قسمت در میلیون جیبرلیک اسید به عنوان بهترین پیش تیمارها بودند که توانست درصد جوانه زنی کل، درصد گیاهچه های سالم و شاخص طولی بنیه گیاهچه را به شکل معنی داری افزایش دهد. دمای 10 درجه سلسیوس نسبت به 20 درجه و مدت زمان 12 ساعت نسبت به 24 ساعت نتایج بهتری در پی داشت و درصد جوانه زنی و ایجاد گیاهچه های سالم را به شکل معنی داری افزایش داد. در کل، اثرات مفید پیش تیمار بذر با جیبرلیک اسید برای بهبود کارایی جوانه زنی بذر علف گندمی به ویژه در شرایط تنش خشکی اثبات گردید.
    کلیدواژگان: Agropyron elongatum، استقرار گیاهچه، بهبود جوانه زنی، پرایمینگ بذر، تیمار هورمونی
|
  • Kambiz Poori, Behnam Kamkar, Seyyed Alireza Movahhedi Naeini Pages 1-8
    This study was conducted to investigate the effects of crop residues on mineral nitrogen rates of soil using four crop residues of cotton، maize، wheat and alfalfa، urea treatment (90 kg/ha) and control based on completely randomized block design with four replications. N fertilizer (urea) was added to residues، in terms of C/N ratio and calculation of nitrogen factor، before incorporating them into the soil to eliminate immobilization. Values of nitrate and ammonium were measured in different stages including tillering، stem elongation، booting، anthesis and physiological ripening. Total N released from alfalfa and wheat residues were 74. 66 and 68. 23 kg/ha، respectively. Total N mineralized from crop residues was not significant compared with urea treatment. In stage by stage analyses، the lowest and the highest values of total N were obtained in anthesis and booting stages، respectively. Total mineralized N released from crop residues and urea treatment was not significant. Totally، results revealed that if the trend of N releasing time from residues was matched with crop demand pattern، crop residues could be considered as an appropriate source for providing nitrogen.
    Keywords: C, N ratio, mineralization, nitrogen sources, residues quality
  • Marziyeh Rashidpour, Hosseinali Fallahi, Abbasali Nourinia, Hoseein Sabouri, Shahpour Ebrahimnejad Pages 9-21
    This study was conducted using 13 triticale genotypes: ET-79-3, ET-79-4, ET-79-17, ET-82-8, ET-82-15, ET-82-16, ET-83-20, ET-84-5, ET-84-8, ET-84-15, ET-85-7, ET-85-9, JUANILLO 92 in an RCBD with three replicates to determine the phenological and physiological traits affecting grain yield and related characteristics, in Agricultural Research Station of Gonbad in 2008-9. Data analysis of variance showed that there was a significant difference between genotypes for plant height, spike length, days to heading, days to physiological maturity, 1000 grain weight, spikes per square meter, number of grains per spike, number of fertile spikelet per spikes, harvest index, the average grain filling rate, and number of grains per square meter. But there was a significant difference between grain filling period, number of grains per fertile spikelet, straw yield and biological yield. ET-82-15 and Juanilo 92 genotypes produced the highest (6020 kg/ha) and the lowest (4422 kg/ha) grain yield, respectively. There was a significant and positive correlation between grain yield with biological yield, grain filling period, grain filling rate, 1000 grain weight and harvest index. Generally, ET-82-15 and ET-84-5 genotypes can be recommended for cultivation in Gonbad region and other similar semi-arid regions.
    Keywords: Genotype, grain filling duration, grain filling rate, triticale
  • Seyed Morteza Azimzadeh Pages 23-33
    This study was conducted in Islamic Azad University, Shirvan branch during the growing year in 2012-2013 to determine the effect of organic fertilizers on yield and yield components of safflower. The treatments consisted of vermicompost, urban waste compost, cow manure and chemical fertilizer which were applied in two full and limited irrigated conditions. The experiment was conducted in split plot based on randomized complete block design with three replications. Irrigation and fertilizer treatments were conducted in main plot and sub-plot, respectively. The highest seed yield in full irrigated condition obtained from chemical fertilizer, 50 t/h cow manure, 10 t/h vermicompost and 5 t/h urban waste compost treatments which had no significant difference with each other but in comparison with check increased seed yield up to 25.9%, 18.4%, 17.4% and 15%, respectively. The highest seed obtained from the application of 15 t/h urban waste compost and was increased 25.7% seed yield in comparison with chemical fertilizer. Therefore, application of 5 t/h urban waste compost in full irrigation condition and 15 t/h in limited irrigation condition had desirable results and it is recommended for safflower production but further studies are needed to confirm these results.
    Keywords: chemical fertilizer, cow manure, sustainable agriculture, urban waste compost, vermicompost
  • Asghar Farajnia Pages 35-45
    This research was conducted in Miyaneh city to study the spatial structure of the soil fertility factors in order to estimate the nutrient vigor of soils and optimizing fertilizer usage rate and plant nutrition. The research was carries out in several steps. First of all, soil samples were provided in 0-30 cm depth from Miyaneh wheat farms and each sample position was recorded by GPS. Soil fertility factors of each sample such as: EC, pH, OC, P, K, Zn, Fe, Cu, Mn and B were measured. ILWIS 3.21 software was applied for mapping of mentioned variables. For this reason, interpolation method was applied to make spatial distribution maps of these variables. Classification of spatial variety of each parameter produced based on Iranian Soil and Water Research Institute standards. The main parts of the study area lacked salinity limitation but contained little alkalinity limitation. In more than 95% of these farms, the organic carbon (OC) rate was less than 1% and in more than 75%, absorbent phosphorus was in its medium range (5-10 ppm). But potassium rate in main parts of these farms was more than 300 ppm. Derived spatial maps showed that these farms suffered from shortage of B, Fe, Zn, and Mn, but Cu was sufficient in the study area. Appling organic fertilizer is essential for balancing of pH and increasing of OC of soil. Based on prepared maps, it is recommended to avoid using of fertilizer in non-deficient lands.
    Keywords: fertility map, GIS, interpolation, macro, elements, micro, elements
  • Shahram Mohammadi, Bahram Mirshekari, Varharam Rashidi, Rahim Alimohammadi Pages 45-53
    A greenhouse study was conducted based on a complete randomized block design with twelve treatments and four replications in Islamic Azad University, Miyaneh Branch during 2010 in order to evaluate the effects of vermicompost and nitrogen fertilizer levels on growth and essential oil of cumin (Cuminum cyminum L.). Treatments consisted of three amounts of vermicompost (10, 20 and 30 pot volume) and four levels of nitrogen fertilizer (0, 50, 100, 150 kg/ha). ANOVA revealed a significant difference for all characteristics except for plant height, harvest index, and essential oil. The comparison of the mean characteristics showed that the treatment with 20% vermicompost increased the number of seed per plant, 1000 grain weight and eventually seed yield. The comparison of the mean traits showed an increase in measured traits in treatment with 100 kg/ha. The application of 100 kg/ha nitrogen fertilizer and 20% of vermicompost had an effective role in increasing the seed yield in cumin. Because of highly desirable effects of vermicompost and improvement of soil fertility level it is recommended to apply high ratio of this fertilizer and if possible, in lands using manures for soil fertility it is advisable to modify these fertilizers which are infected by weed seeds with the help of earthworms.
    Keywords: soil amendments, Cuminum cyminum, nitrogen fertilizer, organic agriculture, earth worm, soil fertility
  • Davar Molazem Pages 55-63
    This study was conducted to determinethe effect of different levels of salinity on some physiological traits in eight cultivars of corn in factorial experiment based on randomized complete block design in three replication and several traits of sodium ion (Na+)concentration in leaf, chlorophyll a, and b, proline and antioxidant enzymes were measured. K3653/2 cultivar was blighted in salinity concentration of 50 mM which showed its sensitivity to salinity and was removed from the study. There was a significant difference between different salinity on chlorophyll a and b, the content of sodium in leaf, ascorbate peroxidase and superoxide dismutase. The highest amount of chlorophyll a was obtained in K3615/1 in normal condition. The amount of superoxide dismutase increased with increasing salinity and the highest amount of this enzyme was observed in salinity concentration of 100 mM. There wasnt any significant difference among cultivars in terms of superoxide dismutase in salinity concentration of 100 mM. The increase of salinity concentration level increased the amount of proline in most cultivars. The highest level of proline was obtained from K3545/6, Zaqatala, SC302 and SC704 cultivars in salinity concentration of 100 mM. The maximum amount of ascorbate peroxidase enzyme was obtained from SC302 and Waxy cultivars in normal conditions. There wasnt any significant difference among cultivars in terms of Na+ content in normal condition. Two cultivars of Zaqatala and SC704 showed more resistance to salinity, Therefore they can be used in breeding programs.
    Keywords: Ascorbate peroxidase, Catalase, Chlorophyll a, Chlorophyll b, Sodium chloride, Superoxide dismutase
  • Bahram Mirshekari Pages 65-74
    This study was conducted in Islamic Azad University, Tabriz Branch, Iran, during 2013 in split plot experiment based on randomized complete block design in three replications to study the effect of marigold and mungbean intercropping on yield and weeds biomass. Treatments consisted of two cultivars of marigold (Kampar, Porpar) sowed with mungbean in 0, 12.5, 25, 37.5 and 50% ratios of optimum density. Weeds in Porpar cultivar plots had higher growth potential than Kampar cultivar. When mungbean was sown with 37.5% of optimum density, dry weight of marigold increased significantly. The highest dry weight of marigold obtained from two treatments with marigold sole cropping and intercropping with mungbean at 37.5% of optimum density which was 103.5 and 95.8 gm-2, respectively. The highest amount of mungbean seed yields obtained from planting systems of 25% mungbean+100% marigold, 37.5% mungbean+100% marigold and 50% mungbean+100% marigold which were 37.2, 39.9 and 41.6 g m-2, respectively. The land equivalent ratio in all treatments except for 12.5% mungbean+100% marigold was higher than the unit. Because of the improvement of land equivalent ratio index in marigold Kampar intercropped with different densities of mungbean plots and also in marigold Porpar intercropped with densities higher than 25% of mungbean plots, and lack of significant difference in the amount of this index between mentioned densities, it is recommended to intercrop 12.5% mungbean+100% marigold in Kampar cultivar and 25% mungbean+100% marigold in Porpar cultivar
    Keywords: Biomass_dry flower yield_interspecific competition_land equivalent ratio_optimum density o sole cropping
  • Seyyed Jalal Yadollahi Nooshabadi, Farzad Sharifzade Pages 75-82
    Seed priming pretreatment improves germination characteristics, seedling establishment and increase of seed performance under environmental stress conditions. This experiment was conducted as factorial based on a completely randomized design with four replications using osmotic potential of -12 bar prepared by polyethylene glycol in order to evaluate the effects of gibberellic acid (GA) pretreatments on the behaviour of seed germination of Agropyron elongatom under drought stress.. Seeds were primed for 12 and 24 hours at two temperatures of 10 and 20°C with GA in three levels of 25, 50 and 100 ppm. All seed pretreatments had significant effect on the whole studied characteristics. Concentration of 25 ppm with GA was the best pretreatment which could increase significantly the whole germination percentage, normal seedling percentage, and length index of seedling vigor.The results obtained in temperature 10 and time duration of 12 were better in comparison to temperature 20 and time duration of 24 and significantly increased the germination and normal seedling percentage. Totally,the useful effects of seed pretreatment method with GA was confirmed for improving the seed germination performance of Agropyron elongatom especially in drought stress condition.