فهرست مطالب

شناخت اجتماعی - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1394)

نشریه شناخت اجتماعی
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/31
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهدی رحیمی، بهرام جوکار صفحات 7-26
    مقدمه
    پژوهش حاضر در قالب یک مدل علی، ساز و کار فرایند تصمیم گیری را با رویکرد شناخت داغ مورد بررسی قرار داد. در این راستا، مبتنی بر مدل پردازش دوگانه کلازینسکی (2004)، هیجان شادی و ابعاد سبک های شناختی (نیاز به شناخت، نیاز به ساختار و نیاز به قطعیت) به عنوان متغیر برون زاد، تمایلات فراشناختی متغیر واسطه ای و تصمیم گیری تحلیلی متغیر درون زاد مدل در نظر گرفته شدند.
    روش
    شرکت کنندگان پژوهش، شامل 228 دانشجوی دختر و پسر مقطع کارشناسی دانشگاه شیراز بودند. مقیاس نیاز به شناخت (کاچیوپو و همکاران، 1996)، نیاز به ساختار و نیاز به قطعیت (تامپسون و همکاران، 1992)، به عنوان شاخص سبک های شناختی؛ مقیاس شادی (لیبومیرسکی و لپر، 1999)؛ مقیاس تفکر فعال روشنفکرانه (استانوویچ و وست، 2007) و مقیاس تصمیم گیری (کلازینسکی، 2001) مورداستفاده قرار گرفتند. پایایی ابزارهای پژوهش به روش آلفای کرونباخ و روایی آن ها به شیوه تحلیل عاملی مورد تایید قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهند که هیجان شادی، تصمیم گیری تحلیلی را به صورت منفی پیش بینی می کند؛ این پیش بینی هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم (از طریق واسطه گری تفکر روشنفکرانه) صورت می گیرد؛ بدین شکل که هیجان شادی پیش بینی کننده منفی تفکر روشنفکرانه است و در ادامه تفکر روشنفکرانه، تصمیم گیری تحلیلی را به صورت مثبت پیش بینی می کند. در مقابل بعد نیاز به شناخت (از ابعاد سبک های شناختی) به صورت مستقیم و غیرمستقیم (با واسطه گری تفکر روشنفکرانه)، تصمیم گیری تحلیلی را به صورت مثبت پیش بینی می کند. بعد دوم سبک های شناختی یعنی نیاز به ساختار پیش بینی کننده منفی تفکر روشنفکرانه است و بدین ترتیب با واسطه گری این متغیر، تصمیم گیری تحلیلی را به صورت منفی پیش بینی می کند. درنهایت یافته ها حاکی از آن بود که بعد نیاز به قطعیت پیش بینی کننده تصمیم گیری تحلیلی نیست.
    نتیجه گیری
    درمجموع نتایج پژوهش حاضر تائیدی است بر رویکرد شناخت داغ و به طور خاص مدل پردازش دوگانه کلازینسکی، مبنی بر اینکه فرایندهای شناختی، به ویژه تصمیم گیری تحلیلی، تحت تاثیر حالات هیجانی، وضعیت انگیزشی (سبک های شناختی) و تمایلات فراشناختی می باشند.
    کلیدواژگان: شادی، ابعاد سبک های شناختی، تفکر فعال روشنفکرانه، تصمیم گیری تحلیلی
  • نگار محمودی، محمدحسین عبداللهی، مهناز شاهقلیان، سمیرا گوهری صفحات 27-39
    مقدمه
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای عاطفه مثبت و منفی در رابطه بین حساسیت پردازش حسی بود.
    روش
    مشارکت کنندگان در این پژوهش، 277 دانشجوی کارشناسی (121 پسر و 156 دختر) از دانشگاه خوارزمی کرج بود که به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند. ابزارهای مورد استفاده به منظور سنجش متغیرهای پژوهش شامل: پرسش نامه حساسیت پردازش حسی (آرون آرون)، پرسش نامه عواطف مثبت و منفی (PANAS) و پرسش نامه ناگویی خلقی (بشارت، 2007) را تکمیل نمودند. داده ها به شیوه تحلیل رگرسیون چند متغیری به شیوه سلسله مراتبی و ضریب همبستگی Pearson با نرم افزار spss-18 تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد سهولت تحریک و آستانه حسی پایین به صورت مثبت و معنادار و حساسیت زیبایی شناختی به صورت منفی و معنادار ناگویی خلقی را پیش بینی می کنند. همچنین عاطفه مثبت بین سهولت تحریک و حساسیت زیبایی شناختی با ناگویی خلقی و عاطفه منفی بین هر 3 بعد حساسیت پردازش حسی و ناگویی خلقی واسطه می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش ضرورت بازشناسی نقش حساسیت پردازش حسی و عاطفه مثبت و منفی را در ناگویی خلقی مورد تاکید قرار می دهند.
    کلیدواژگان: ناگویی خلقی، عاطفه مثبت، عاطفه منفی، حساسیت پردازش حسی
  • منصور بیرامی، یزدان موحدی، جابر علیزاده گورادل صفحات 40-52
    مقدمه
    در پژوهش های روان درمانی، ذهن آگاهی به عنوان یک حالت ارتقاء دهنده تفکر خودآگاهی برای بهبود بهزیستی در نظر گرفته می شود. در این پژوهش، اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به شیوه گروهی در اضطراب اجتماعی و نگرش های ناکارآمد نوجوانان مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    روش این پژوهش، آزمایشی با مدل پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. نمونه شامل 30 نفر از دانش آموزان پسر دبیرستانی شهرستان خرم آباد در سال 1391 بود. ابتدا از 357 نفر از افراد آزمون اضطراب اجتماعی لیبوویتز و نگرش های ناکارآمد بک و وایزمن به عمل آمد؛ سپس تعداد 30 نفر از جامعه فوق که نمره بالاتری (طبق معیار نقطه برش بالینی) را در این آزمون ها کسب کرده بودند، انتخاب شدند. از این تعداد، 15 نفر برای گروه آزمایش و 15 نفر برای گروه گواه به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی طی 8 جلسه نود دقیقه ای، هر هفته یک جلسه اجرا شد. پس از اتمام جلسات پس آزمون روی دو گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس، بین میانگین نمره های پس آزمون گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود داشتp<0/01. به طوری که میزان اضطراب اجتماعی و نگرش های ناکارآمد در افراد تحت مداخله به طور چشمگیری کاهش پیدا کرده بود.
    نتیجه گیری
    درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند باعث افزایش سلامت روان شناختی در نوجوانان شود.
    کلیدواژگان: حضور ذهن درمانی شناختی، اضطراب اجتماعی، نگرش های ناکارآمد، نوجوانان
  • حسین زارع، احمد رستگار * صفحات 53-66
    مقدمه

    پژوهش حاضر باهدف بررسی ویژگی های روان سنجی (روایی و پایایی) مقیاس نیاز به شناخت در میان دانش آموزان پایه سوم دبیرستان انجام شد.

    روش

    برای این منظور 392 نفر (168 پسر و 224 دختر) از دانش آموزان پایه سوم دبیرستان های شهر شیراز به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به پرسشنامه خود گزارشی نیاز به شناخت (NCS) کاچیوپو و همکاران پاسخ دادند. برای بررسی روایی سازه این مقیاس از روش تحلیل عاملی تاییدی و همسانی درونی و برای بررسی پایایی مقیاس ضریب آلفای کرونباخ مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    به طور کلی مشخصه های برازندگی مدل تحلیل عاملی تاییدی حاکی از برازش مناسب داده های پژوهش با ساختار عاملی مقیاس نیاز به شناخت می باشد. همچنین روش همسانی درونی نیز بیانگر روایی سازه این مقیاس است. ضریب آلفای کرونباخ به دست آمده نیز بیانگر ثبات اندازه گیری مقیاس نیاز به شناخت می باشد.

    نتیجه گیری

    بر مبنای این نتایج می توان مقیاس نیاز به شناخت کاچیوپو و همکاران را به عنوان یک ابزار اندازه گیری مناسب در پژوهش های مربوط به دانش آموزان دبیرستانی مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: نیاز به شناخت، تحلیل عاملی تاییدی، همسانی درونی
  • سعید فرمانی، رحیم بدری گرگری، زهرا شفیعی صفحات 66-80
    مقدمه
    تحقیقات اخیر نظریه ذهن بیان داشته اند که افراد در برخی موقعیت های اجتماعی بدون ضرورت، دیدگاه دیگران را محاسبه می کنند. برخی نیز به پیش فرض بودن دیدگاه خود اشاره کرده اند. بحث خودکاری ذهن خوانی مدتی مورد مناقشه تحقیقات بود وهم اکنون نیز فرایندهای درگیر در ذهن خوانی موردتوجه محققان است. در این تحقیق هدف ما بررسی محدودیت های ذهن خوانی خودکار با توجه به نوع دیدگاه دیگران است.
    روش
    به همین منظور یک طرح عاملی درون گروهی طراحی گردید و از بین دانش آموزان دبیرستانی شاغل به تحصیل در سال 1392 93 شهر سهند، 25 آزمودنی به شیوه در دسترس انتخاب شد. آزمودنی ها به واسطه ابزار ساخته شده توسط محقق برای سرعت و صحت ذهن خوانی مورد سنجش قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل واریانس مکرر نشان داد که اثرات اصلی نوع دیدگاه (P=0/007)، نوع قضاوت (P=0/001) و همچنین اثر تعاملی این دو (P=0/001) معنادار است. همچنین نتایج آزمون تی همبسته نشان می دهد که قضاوت ها در موقعیت دیدگاه مساوی نسبت به دیدگاه ناقص (P=0/02) و مشابه (P=0/005) سریع تر است.
    نتیجه گیری
    با توجه به این یافته ها به نظر می رسد که دیدگاه مساوی یک موقعیت بهینه برای ذهن خوانی باشد. نتایج چالش هایی را برای فرضیه آپلی به همراه داشت.
    کلیدواژگان: نظریه ذهن، دیدگاه گیری بصری، ذهن خوانی
  • فاطمه حمزوی عابدی، فاطمه باقریان، محمدعلی مظاهری صفحات 83-93
    مقدمه
    شناخت افراد از دنیای اجتماعی پیرامونشان، نقش مهمی در رفتار آن ها دارد. ادراک افراد از نقششان در اجتماع و انتظاراتی که از آنان می رود، جزء مهمی از این شناخت به شمار می رود. مطالعه حاضر به بررسی ادراک زنان جوان 18 تا 25 ساله از زنانگی و انتظارات اجتماعی مرتبط با آن می پردازد.
    روش
    این مطالعه از طرح پژوهشی توصیفی و روش نمونه گیری در دسترس استفاده کرده است. چهل و پنج دانشجوی دختر از سه قومیت فارس، ترک و کرد به صورت داوطلبانه در این پژوهش مشارکت کردند. هفت گروه متمرکز 6 تا 8 نفره به بحث و گفتگو درباره مفهوم زنانگی، انتظارات اجتماعی از زنان و تجربیات شخصی خود در این زمینه پرداختند.
    یافته ها
    تحلیل محتوای مصاحبه ها به هشت طبقه مفهومی در ادراک مشارکت کنندگان از هنجارهای زنانگی انجامید. مهم ترین این محورها را جهت گیری موفقیت خصوصا در زمینه تحصیلات از یک سو و نجابت از سوی دیگر تشکیل می دادند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان دادند ادراک زنان جوان ایرانی از هنجارهای زنانگی اشتراکات قابل توجهی با زنان جوان سایر فرهنگ ها دارد. از طرف دیگر، هنجارهایی همچون نجابت، دینداری و احترام به بزرگترها از جمله موارد افتراق با نتایج مطالعات انجام شده در جوامع غربی بود.
    کلیدواژگان: هنجارهای زنانگی، ادراک انتظارات اجتماعی، زنان جوان
  • وحید نجاتی، فاطمه کشوری *، روح الله منصوری سپهر صفحات 94-105
    مقدمه

    مطالعات نشان داده است نقاط قوت و ضعف کنش های شناختی افراد اتیسم به صورت ملایم تری در مردان وجود دارد، به طوری که مردان در برخی کنش های شناختی، مانند تعاملات اجتماعی و همدلی در مقایسه با زنان عملکرد ضعیف تری نشان می دهند. این در حالی است که کنش شناختی توجه اشتراکی که مبنایی برای تعاملات اجتماعی محسوب می شود در افراد مبتلا به اتیسم مختل است.

    روش

    در پژوهش حاضر به بررسی این کنش در مردان در مقایسه با زنان پرداخته شد. آزمودنی های این پژوهش شامل 57 (32 زن، 25 مرد) دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی است که به صورت نمونه گیری در دسترس در این مطالعه شرکت کردند. با استفاده از ابزار ردیاب چشم رفتار و زمان توقف نگاه و حرکت چشم افراد و نیز پاسخ درست آزمودنی ها در رابطه با تکلیف کامپیوتری توجه اشتراکی ثبت شد.

    یافته ها

    با استفاده از تحلیل واریانس یک راهه و دوراهه مشخص شد مردان الگوی نگاه کردن متفاوتی با زنان و پاسخ های درست کمتری داشتند. همچنین مردان مدت زمان بیشتری به محرک هدف نگاه می کنند. همچنین در تصاویر پیچیده تر مردان مدت زمان بیشتری را صرف یافتن تصویر هدف و نیز صرف نگاه کردن به تصویر هدف می کردند.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش در راستای تایید نظریه مغز مردانه اتیسم بر وجود کنش ضعیف تر توجه اشتراکی در مردان در مقایسه با زنان است.

    کلیدواژگان: توجه اشتراکی، مردان، مغز مردانه اتیسم، ابزار ردیاب چشم
  • پگاه نجات، فاطمه باقریان، جواد حاتمی، امید شکری صفحات 106-119
    مقدمه
    نظریه بنیادهای اخلاقی از جمله نظریات اخیر درباره قضاوت اخلاقی در حوزه شناخت اجتماعی است. این نظریه، شش بنیاد مراقبت، انصاف، وفاداری، اطاعت، تقدس و آزادی را زیربنای دغدغه های اخلاقی شمرده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی های این بنیادها در ذهنیت اخلاقی فرهنگ ایرانی و مقابله آن با یافته ها و پیش بینی های خارجی، از جمله مجادله اخیر دو نظریه پرداز این حوزه، گراهام و جنوف -بالمن، انجام شده است.
    روش
    شرکت کنندگان، 172 نفر ایرانی بودند که از آنها درباره جامعه آرمانی و رفتارهای اخلاقی و غیراخلاقی سوال شد. پاسخ های افراد از نظر تعلق به بنیادها بررسی و کدگذاری شد. براساس آن، مصداق های هر بنیاد و بار انگیزشی و بافت ارتباطی آنها تعیین شد. برای تعیین گروه بندی بنیادها از تحلیل عاملی اکتشافی، برای مقایسه بار انگیزشی بنیادها از تحلیل واریانس، و برای مقایسه فراوانی مصداق های هر بنیاد در بافت های ارتباطی از آزمون خی دو استفاده شد.
    یافته ها
    تعداد عامل های استخراج شده از بنیادها در متن هر یک از سه پرسش سه بود. بنیادها از نظر بار انگیزشی با هم متفاوت بودند، اما تقریبا همه آنها مصداق هایی از هر دو جهت گیری انگیزشی داشتند. همچنین، علی رغم تمرکز هر بنیاد بر یک یا دو بافت خاص، تقریبا همه آنها مصداق هایی معطوف به هر سه بافت ارتباطی داشتند.
    نتیجه گیری
    یافته ها از ابرساختار سه گانه اخلاق حمایت می کنند. نتایج همچنین بیانگر آن است که جنوف بالمن تصویر محدودی از جهت گیری انگیزشی بنیادها ترسیم کرده است، همان طور که فرضیات پردازندگان نظریه بنیادهای اخلاقی نیز تنوع بافت ارتباطی بنیادها را دست کم گرفته است
    کلیدواژگان: بافت ارتباطی، جهت گیری انگیزشی، قضاوت اخلاقی، نظریه بنیادهای اخلاقی
  • غلامحسین جوانمرد، رقیه محمدی قره قوزلو صفحات 120-132
    مقدمه
    نظریه ذهن به عنوان یک توانایی شناخت اجتماعی و ناگویی هیجانی به عنوان یک ناتوانایی در شناسایی هیجانات در خود و دیگران، از مولفه های مهم شناخت اجتماعی هستند که به نظر می رسد به جهت هم پوشی ساختاری در مکان های مغزی و هم پوشی کارکردی می توانند در ارتباط باهم موردتوجه قرار گیرند.
    هدف
    مطالعه حاضر، یک پژوهش توصیفی- همبستگی است که باهدف بررسی ارتباط نظریه ذهن و ناگویی هیجانی در یک گروه غیر بالینی انجام یافت. نمونه پژوهش، شامل 233 دانشجو بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله-ای از دانشگاه های شهرستان بناب انتخاب شدند و آزمون ذهن خوانی از طریق تصویر چشم (RMET) و پرسشنامه ناگویی هیجانی TAS-20 را پاسخ دادند.
    یافته ها
    داده ها با آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون خطی و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش همزمان تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نقش پیش بینی کنندگی ناگویی هیجانی را در ارتباط با توانایی نظریه ذهن تایید کردند. از میان زیر مولفه های ناگویی هیجانی، تفکر عینی سهم توانمندی در پیش بینی توانایی نظریه ذهن داشت.P<0/001
    نتیجه گیری
    بدین ترتیب، به نظر میرسد برای موثرتر و کاراتر شدن مداخلات درمانی و روانشناختی توجه به هر دو متغیر ناگویی هیجانی و توانایی نظریه ذهن در برنامه ریزی برای درمان، دارای اهمیت است.
    کلیدواژگان: نظریه ذهن، ناگویی هیجانی، شناخت اجتماعی
  • علی اصغر کاکوجویباری، مهناز علی اکبری، طاهره قربانی * صفحات 133-143

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه نظریه ذهن در کودکان بد سرپرست و عادی بود. روش پژوهش از نوع علی مقایسه ای و جامعه آماری مشتمل بر کودکان 9 تا 12 ساله که دارای شرایط بدسرپرستی یا عادی که در سال تحصیلی 92-93 مشغول به تحصیل در شهر اصفهان بودند. روش نمونه گیری به شیوه تصادفی خوشه ایچند مرحله ای بود که از بین مدارس پسرانه نواحی ششگانه شهر اصفهان انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه نظریه ذهن هاپ (1994) بود و داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین دو گروه کودکان بدسرپرست و عادی در سطح کلی و سه سطح جزیی (سطح اول، دوم و سوم) نظریه ذهن تفاوت معناداری وجود داردP<0/01.

    نتیجه گیری

    برحسب نتایج تحقیق حاضر میتوان گفت کودکان بد سرپرست به دلیل داشتن والدینی با سبک فرزند پروری مستبدانه و سهل گیرانه از لحاظ تحول نظریه ذهن از کودکان عادی در سطح پایینتری قرار دارند. به دلیل اینکه سبک فرزند پروری مستبدانه و سهل گیرانه از نظر تعامل اجتماعی والدین با کودکان و به واسطه آن رشد نظریه ذهن در سطح ضعیفی قرار دارند.

    کلیدواژگان: نظریه ذهن، کودکان بد سرپرست، عادی
  • زیبا برقی ایرانی، مجتبی بختی*، محمد جواد بگیان کوله مرز صفحات 144-156
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش مهارت های اجتماعی مبتنی بر پردازش شناختی بر بهزیستی اجتماعی، هیجانی و روانشناختی دانش آموزان مبتلا به اختلال سلوک بود.

    روش

    این پژوهش به شیوه ی آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری شامل کلیه ی دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی شهرستان نورآباد (دلفان) در سال تحصیلی 93-92 بودند. آزمودنی های پژوهش شامل 40 دانش آموز پسر دارای اختلال سلوک بود که از میان دانش آموزان بعد از شناسایی به وسیله مقیاس درجه بندی اختلال سلوک و انجام مصاحبه بالینی ساختار یافته انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه بالینی ساختار یافته، مقیاس درجه بندی اختلال سلوک و مقیاس بهزیستی شخصی استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل کواریانس چند متغیری (MANCOVA) نشان داد که آموزش مهارت های اجتماعی مبتنی بر پردازش شناختی بر بهزیستی دانش آموزان دارای اختلال سلوک موثر بوده (001/ 0>P) و منجر به کاهش نشانه های مرضی اختلال سلوک در دانش آموزان مبتلا شده است.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های به دست آمده می توان گفت که آموزش مهارت های اجتماعی مبتنی بر پردازش شناختی به افزایش سلامت روان منجر می شود و در پیشگیری از اختلال سلوک نقشی موثر دارد.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های اجتماعی مبتنی بر پردازش شناختی، اختلال سلوک، بهزیستی، کودکان دبستانی
|
  • Mahdi Rahimi, Bahram Jokar Pages 7-26
    The aim of present study was investigating the mechanism of decision making process from the hot cognition view. So, the effect of happiness as an emotion and cognitive styles dimensions (need for cognition, need for structure and need for decisiveness) as a motivation index on analytic decision making (based on Klaczynski (2004) dual processes model) were checked. In this model, metacognitive disposition was the mediator variable. Actively open-minded thinking checked as an index of metacognitive disposition. The sample group included 228 bachelor girl and boy students of Shiraz University. Need for cognition (Cacioppo, et. al., 1996), need for structure and need for decisiveness (Thompson et. al., 1992), happiness (lyubomirski & Lepper, 1999), actively open-minded thinking (Stanovich & West, 2007) and decision making (Klaczynski, 2001) scales were performed. Validity and reliability of the scales confirmed.Result showed the negative direct and indirect (from open-minded thinking) prediction of analytic decision making by happiness. This result repeated for need for cognition, but positively. Need for structure predicted decision making negatively and only trough open-minded thinking variable. Need for decisiveness did not predict decision making. Therefore, this study confirmed dual processes model of decision making and the role of emotion, motivation and metacognition disposition in decision making process.
    Keywords: happiness, cognitive styles dimensions, actively open, minded thinking, analytic decision making
  • Negar Mahmoodi, Mohammad Hossein Abdollahi, Mahnaz Shahgholian, Samira Gohari Pages 27-39
    Objective
    Present research aims to show the mediating role of Positive and Negative Affect in the relationship between Sensory processing sensitivity and Alexitimiya.
    Method
    A sample comprising of 277 students (121 males and 156 famales) was selected from amongKharazmi University studentsthrough multistage cluster sampling method. The statistical instrumentsSensory processing sensitivity(Aron & Aron)questionnaire, Positive and Negative Affect (PANAS) Inventory, Alexithimiya Inventory. Data were analyzed using multiple regression by stepwise method Pearson correlation coenfficient tests with Spss18 software were used. Resuls:The results showed thatease of excitation andLow sensory thresholdaestheticsensitivitypositively and aestheticsensitivity negatively can perdict AlexithymiaThepositive affectplaymediating rolebetween theease of excitation andaestheticsensitivityandalexithymia and negative affect mediate between thethreedimensionsof sensory processingsensitivityandalexithymia.
    Conclusion
    The findings emphasize the need to recognize the role of Sensory processing sensitivityand and the Positive and Negative AffectinAlexithymia.
    Keywords: alexithymia, Positive affect, Negative affect, Sensory processing sensitivity
  • Mansor Bayrami, Yazdan Movahedi, Jaber Alizadeh Goradel Pages 40-52
    In psychotherapy research mindfulness has been conceptualized as an enhanced state of self-awareness thought to promote well-being. This research studied the efficacy of Mindfulness Therapy Cognitive in reduction on Social Anxiety and Dysfunctional in Adolescent’s. The Method of This research is a experimental with control group study. Samples included 30 student in khoramabad city. Sampling method was head counting. At first, 357 person the student passed the Social Anxiety and Dysfunctional Attitude tests. Then, 30 student with the highest scores were selected as sample group and were divided randomly to two 15 member experimental and control groups. The experimental group received group mindfulness training in 8 sessions each lasted 90 minutes (one session each week). In the shape of grope After that, questionnaire was administrated again as the post-test to all samples. There was significant differences between increasing life expectation in both experimental and control groups. Mindfulness Therapy Cognitive increases psychological health in Adolescents.
    Keywords: Mindfulness therapy cognitive, Social Anxiety, Dysfunctional Attitude, Adolescent
  • Hossin Zare, Ahmad Rasteghar Pages 53-66

    This study aimed to examine the psychometric features (validity and reliability) of the short form of Need for Cognition Scale (NFS) in high school students. For this purpose, 392 students (168 male and 224 female) of Shiraz high schools were selected by multistage cluster sampling method. They, then, responded to the self-report need for cognition scale developed by Cacciopo et al. To assess the construct validity of this scale, confirmatory factor analysis and internal consistency was used. Moreover, Cronbach's alpha coefficient was used to evaluate the reliability of the scale. Generally, the goodness of fit characteristics of the confirmatory factor analysis model indicated a good fit of the data with factor structure of the need for cognition scale. Also, internal consistency method indicates the construct validity of the scale. The Cronbach's alpha coefficient indicates the stability of the measurement of the scale. Based on these results, one can use the need for cognition scale developed by Cacciopo et al. as an acceptable measurement tool in the study of high school students.

    Keywords: need for cognition, confirmatory factor analysis, internal consistency
  • Saeed Farmani, Rahim Badri, Zahra Shafiei Pages 66-80
    The resent research suggests that in some conditions people process the other’s perspective without any necessity. Also some studies indicate that we compute our perspective initially during mindreading. The automatic mindreading led some dispute and the processes involved in mindreading are considered by researchers now. So the end of present study is determining restricts of automatic mindreading respect to perspective’s others. For this purpose, a within subject project was performed. By accessible sampling method, 25 high school students selected from Sahand City in 2013-2014 academic year. The Participants were tested by an instrument made by authors that measured the speed and accuracy of mind reading. The results from repeated measure reveal that main effect of perspective type (P=0.007), judgment type (P=0.001) and interactive effect of both (P=0.001) are significant. As well the results of pairwise comparisons showed that judgments in equal situation are faster than similar (P=0.02) and incomplete (P=0.005) situation. According to this result, it seems that equal perspective is an optimized situation for mindreading. The results have some challenge for Apply’s theory.
    Keywords: theory of mind, Visual Perspective Taking, Mind Reading
  • Fatemeh Hamzavi Abedi, Fatemeh Bagherian, Mohammad Ali Mazaheri Pages 83-93
    Introduction
    People’s understanding of their social world has a significant impact on their behavior. Their perceptions of their role in society and social expectations of them, are an important part of this understanding. This study investigates young -18 to 25 year old- women’s perception of femininity and social expectations related to it.
    Method
    Forty-five female students from Fars, Turk, and Kurd ethnicities participated in this study. Seven focus group, each consisting of 6-8 participants, discussed femininity, social expectations from women, and their experiences of femininity.
    Findings
    Content analysis of focus group's discussions revealed 8 themes in young women’s perception of feminine norms. The most important of these themes were success-directedness especially in education on one hand and chastity on the other hand. More than 35% of participants mentioned educational achievement and 23% believed chastity as an important social expectations.
    Conclusion
    Findings revealed that there were notable similarities between young Iranian women’s perception of feminine norms with those of young women from other cultures. On the other hand, norms such as chastity, religiousness, and respect for elders were among themes that distinguish our findings from western studies’ results.
    Keywords: femininity norms, perception of social expectations, young women
  • Vahid Nejati, Fatemeh Keshvari, Rouhollah Mansouri, Sepehr Pages 94-105

    Previous studies have shown that variety of cognitive weakness and strengths in the autism population, moderately considered in male as male brain, in which males typically recording lower performance than females on some cognitive functions such as social communication, empathy, etc. Although, Joint attention function takes a main role in social cognition and communications, this function is frequently absent in autism individuals. This study aimed to evaluate whether sex have different accomplishment effect in various features of gaze patterns during an eye-tracking measure of joint attention. Task performance (accuracy to correctly label a target item) and eye movement information (‘where’ the participant fixates when completing the task) were recorded among males and females. Fifty seven (32 female, 25 male) students of Shahid Beheshti University, based on available sampling in year 2013-2014 were recruited in the study. The results showed different gaze patterns between males and females. Also, males had longer duration time of searching the target and looking at the face in comparison with females. These results further supports the hypothesis that joint attention could be an important element of extreme male brain (EMB) theory, in which males recording lower performance than females.

    Keywords: Joint attention, male, extreme male brain theory, eye tracking
  • Pegah Nejat, Fatemeh Bagherian, Javad Hatami, Omid Shokri Pages 106-119
    Introduction
    Moral Foundations Theory is among the latest theories of moral judgement in social cognition. This theory has specified six foundations of care, fairness, loyalty, authority, sanctity, and liberty as underlying morality concerns. The present study aimed to examine the characteristics of these foundations in Iranian moral mentality and compare it against foreign findings and predictions, particularly the recent debate between two leading theorists in this field, i.e. Graham and Janoff-Bulman.
    Method
    Participants were 172 Iranians who were questioned about ideal society, and moral and immoral behaviors. Responses were examined and categorized based on belongingness to foundations. Accordingly, foundation exemplars and their motivational weight and relational context were determined. To determine the grouping of foundations, exploratory factor analysis, to compare foundations regarding motivational weight, analysis of variance, and to compare the frequency of foundation exemplars between relational contexts, chi-square test was used.
    Results
    The number of extracted factors from the foundations was three in the contxt of each of the three questions. Foundations were found to differ regarding motivational weight; however, almost all of them had exemplars from both motivational orientations. Moreover, despite the focus of each foundation on one or two particular relational contexts, almost all foundations had exemplars referring to all three relational contexts.
    Conclusion
    Findings provide support for the three-folded super-structure of morality. Results also indicate that Janoff-Bulman has drawn a narrow image of the motivational orientation of foundations, just as assumptions of moral foundation theorists underestimate the variability in relational contexts of foundations.
    Keywords: relational context, motivational orientation, moral judgment, Moral Foundations Theory
  • Gholam Hossein Javanmard, Rogayeh Mohammadi Garegozlo Pages 120-132
    Theory of mind as a social cognitive ability and alexithymia as an Inability to identify emotions in one self and others are the important components of social cognition that seems because of their common neural correlates and functional overlaps can be considered in relation to each other. Current study is a descriptive- correlational with regression method, which aimed to investigate the relationship between alexithymia and theory of mind in a nonclinical group. The sample consisted of 233 students from Bonab universities that selected by multistage-cluster sampling and they responded to tests of Reading the Mind in the Eyes Test (RMET), and alexithymia questionnaire TAS-20. The data were analyzed by Pierson correlation, linear regression analysis, and simultaneously multiple regression analysis methods. Findings confirmed the predictive role of alexithymia in connection with the theory of mind abilities. Among the components of alexithymia, objective thinking had a high predictive contribution to the theory of mind (P<0/001). It seems that for more effective and efficient treatment and psychological interventions, considering both variables of alexithymia and theory of mind ability in Planning for treatment is important.
    Keywords: theory of mind, alexithymia, social cognition
  • Ali Asghar Kako Joibari, Mahnaz Ali Akbari, Tahereh Ghorbani Pages 133-143

    The aim of this study was to compare the theory of mind in normal children and irresponsible. The method of study was casual comparative, the population consists of children 9 to 12 years normal or irresponsible condition in the 92-93 academic year study in Isfahan city. Multi-stage stratified random sampling method was that the boys school, six areas were selected in Isfahan. Instrument included a questionnaire Hop theory of mind (1994) and data analyzed using multivariate analysis of variance. The result showed that the two groups of children differenced general level and three levels of detail (level I, II and III) there is a theory of mind (P<0/01). Based on the results of this study, it can be claimed that children with irresponsible parents, due to their parent's authoritarian and permissive style, have lower level of of evolution of theory of mind than normal children. Because parents with authoritarian and permissive parenting style have less social interaction with their children which leads to weaker development of theory of mind.

    Keywords: theory of mind, normal children, irresponsible
  • Ziba Barghi Irani, Mojtaba Bakhti, Mohhamad Javad Bagiyan Agiyankulemare Pages 144-156
    Aims

    The purpose of the present study was to examine the effectiveness of a cognitive processing -Based social skills training on social, emotional, psychological well-being and reduce the symptoms of children with conduct disorder.

    Method

    This research was an experimental study including pre-tests and post-tests with control group. The statistical Universe of the study included elementary school boys in Delfan city in the academic year 1392-93 (A.H.). The subjects of the study included 40 male students from among the male students in Delfan city identified by the scales of CSI-4 (parent & teacher form), psychological well–being Personal and Structured clinical interview and chosen through simple random sampling Then They were assigned to two groups of control and experimental (20 students in each group). Experimental group received eight cognitive processing -Based social skills training sessions for four weeks. Control group did not receive any training in this period. The data were analyzed using multiple covariance analyses.

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed that cognitive processing -Based social skills training on social, emotional, psychological well-being male students was effective.

    Keywords: cognitive processing, Based social skills training, conduct disorder, well, being, children