فهرست مطالب

دانشکده فنی دانشگاه تهران - سال سی و هشتم شماره 3 (پیاپی 85، شهریور 1383)

نشریه دانشکده فنی دانشگاه تهران
سال سی و هشتم شماره 3 (پیاپی 85، شهریور 1383)

  • 110 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرامرز حسینی بابایی، محمد عروتی نیا صفحه 349
    روش جدیدی را برای تشخیص جنس یک گاز هدف خالص درهوا، بر اساس تحلیل ریاضی پاسخ گذرای حسگر گاز نیمه هادی، پیشنهاد می کنیم. حسگر گاز مورد نظر از نوع مقاومتی ودارای بدنه حساس متخلخل است. معادله نفوذ-واکنش در خصوص بدنه متخلخل الکترو سرامیکی و شرائط حدی حاکم بر ساختمان افزار مورد نظر حل گردید. اهم پارامترهای وابسته به نوع گاز (پارامترهای تشخیص) مشخص، و آثار ناشی از آنها در پاسخ گذرای حسگر بروش های رقومی مطالعه شد. پس از ساخت حسگر مقاومتی با بدنه اکسیدروی متخلخل، پاسخ گذرای آن به حضور مقدار ppm 4000 آلودگی متانول، اتانول، پروپانول و بوتانل در هوا، یک به یک ثبت گردید. با تحلیل اطلاعات ثبت شده، پارامترهای تشخیص مربوط به هریک از پاسخهای گذرا محاسبه شدند. اثبات شد که چهار گاز نامبرده، به روش مشروح، توسط این حسگر قابل تمیز می باشند. نتایج اندازه گیری با پیش بینی های تحلیلی همخوان است.
    کلیدواژگان: حسگر گاز، پاسخ گذرا، نفوذ - واکنش، بدنه متخلخل، اکسید روی
  • محمد رفیع خوارزمی، محمدرضا میبدی صفحه 357
    ویولتها قادر هستند که یک تابع را در دقتهای مختلف تقریب بزنند. این خاصیت آنها را برای مدل سازی و تقریب سیستمهای غیر خطی مناسب ساخته است. برای بدست آوردن یک تقریب مناسب محاسبه پارامترهای توابع پایه ویولت از اهمیت زیادی برخوردار است. برای محاسبه پارامترهای توابع پایه ویولت روش های متعددی از جمله روش های بر مبنای شبکه های عصبی (ویونت) بکار برده شده است. در این مقاله روش جدیدی بر اساس اتوماتای یادگیر برای محاسبه پارامترهای ویولت ارائه گردیده است. روش پیشنهادی از قدرت تصمیم گیری و جستجوی اتوماتای یادگیر استفاده کرده و در هر مرحله با اضافه کردن ویولت جدید به تقریب قبلی و حذف ویولتهایی که به کاهش خطا کمکی نمی کنند سعی در کاهش خطا می نماید. روش های پیشنهادی بر خلاف روش یادگیری L2 که نیاز به محاسبات بسیار بالائی(از جمله معکوس کردن یک ماتریس با ابعاد بالا برای تعداد زیاد نمونه ها) از محاسبات کمتر و بسیار ساده تری برخوردار است. همچنین بر خلاف برخی روش های بر پایه شبکه های عصبی که دارای ساختار ثابتی هستند دارای ساختاری پویا می باشد یعنی تعداد توابع پایه از قبل مشخص نمیگردد بلکه در حین فرایند تقریب تعیین میشود. روش پیشنهادی برروی مسائل متنوعی آزمایش شده است و نتایج بسیار خوبی بدست آمده است.
    کلیدواژگان: ویولت، اتوماتای یادگیر، الگوریتمهای یادگیری، شبکه های عصبی
  • جلیل راشد محصل، علی باستانی صفحه 369
    در این مقاله تابش از آرایه موجبری شکافدار مسطح (دو بعدی)مورد تحلیل قرار گرفته و توسعه داده شده است. در این روش اثر تزویج متقابل و ضخامت دیواره های موجبرمنظورگردیده است. این مساله ابتدا به صورت معادلات انتگرالی و به کمک اصل هم ارزی فرمولبندی شده و سپس این معادلات به روش ممان حل شده است. برای این منظور از توابع پایه سینوسی فراگیر و روش گلرکین استفاده شده است. در این توابع پایه تنها چند جمله برای همگرایی پاسخ کافی است. روش ممان به محاسبه ماتریس های ادمیتانس نیاز دارد که در آنها توابع دایادی گرین مختلفی بکار رفته است. تکینی یکی از انتگرال های ماتریس ادمیتانس نیم فضا به روشی مناسب رفع شده ودر نهایت نتایج تحلیل مشخصات آرایه های خطی و مسطح با نتایج اندازه گیری های موجود مقایسه گردیده است.
    کلیدواژگان: آرایه موجبری شکافدار مسطح، روش ممان، تابش الکترو مغناطیسی، توابع پایه فراگیر، موجبرها
  • محسن فرشاد، جواد فیض، کارو لوکس، حسن غفوری فرد صفحه 381
    در این مقاله، اثرات پدیده کوپلاژ متقابل فازها بر رفتار یک موتورSR6/4 مورد بررسی قرارگرفته است. با توجه به ضعف توانایی مدلهای اندوکتانسی در مواجهه با ماهیت غیرخطی مکانی و مغناطیسی موتورSR، اقدام به توسعه یک مدل تحلیلی غیرخطی شار برای موتور SR6/4 با تحریک همزمان دوفاز گردیده است که دربرگیرنده اثرات پدیده کوپلاژ متقابل فازهاست. اطلاعات شار مورد استفاده در توسعه مدل، از طریق تحلیلFE دوبعدی بدست آمده‍اند. این اطلاعات گویای اهمیت پدیده کوپلاژ متقابل فازها، بخصوص در سطوح بالای جریان فازهاست. از ویژگی های ارزشمند مدل شار توسعه ‍یافته، تشابه عملکردی آن با یک شبکه عصبی پیشخور است که پیشاپیش تضمین ‍کننده توانایی بالای تطبیق مدل با مشخصه های واقعی شار موتور است. نتایج شبیه ‍سازی گویای این نکته هستند.
    کلیدواژگان: تحلیل FE، شبکه عصبی پیشخور، کوپلاژ متقابل، موتور sr
  • حواد فیض، حسین محسنی، اسحاق ثابت مرزوقی، علی نادریان جهرمی صفحه 395
    امپدانس اتصال کوتاه به عنوان یکی از پارامترهای مهم ترانسفورماتورها درزمان طراحی و بهره برداری مطرح است.در این مقاله با بررسی روش های متداول محاسبه امپدانس اتصال کوتاه در ترانسفورماتورها، روش جدیدی بنام روش انرژی مطرح می شود که بر اساس محاسبه انرژی الکترومغناطیسی ذخیره شده در ترانسفوراتور، امپدانس اتصال کوتاه آن تعیین میشود. استفاده از این روش، منجر به یافتن مقدار تحلیلی امپدانس اتصال کوتاه شده است که کمک قابل توجهی به کاهش خطای طراحی میکند. مقایسه نتایج تست امپدانس اتصال کوتاه ترانسفورماتورهای توزیع تولیدی داخل کشور و نتایج محاسباتی که از روش های مختلف استنتاج شده است نشان میدهد که روش انرژی دقیقترین روش تحلیلی است.
    کلیدواژگان: امپدانس اتصال کوتاه، انرژی، ترانسفورماتور، راکتانس پراکندگی
  • وحید طباطبا وکیلی، آرش عظیمی نژاد صفحه 405
    کارایی طیفی بالا و دسترسی با نرخ داده های انعطاف پذیر به منظور ارائه سرویسهای سیار متنوع، دو گرانیگاه کلیدی در توسعه نسل آتی شبکه های بیسیم محسوب میگردند. درخواست سرویسهای متفاوت از طرف کاربران شبکه مقتضیات ترافیکی ناهمگن و نامتجانسی را از نقطه نظرهای پهنای باند، نرخ ورود تقاضاهای سرویس و توزیع آماری زمانهای سرویس پدید خواهد آورد. در پژوهش حاضر مساله تخصیص منبع در شبکه های سلولی عرضه کننده سرویسهای بلادرنگ موجد ترافیک نامتجانس، با رویکردی نو مورد توجه قرار میگیرد. با فرض ارائه دو نوع سرویس بلادرنگ تماس صوتی و تماس تصویری با مشخصه های ترافیکی متفاوت توسط سیستم، کانالهای منطقی موجود در شبکه به دو گروه کانالهای صوتی و تصویری تقسیم گردیده و با استفاده از ایده استقراض کانال متعارف و نیز استقراض متقابل یکجانبه بین کانالهای نامتجانس، طرحی کارآ به منظور تخصیص منبع در چنین محیطی توسعه داده میشود. نتایج شبیه سازی های انجام شده برای ارزیابی کمی عملکرد طرح تخصیص منبع HCBA-UCB حاکی از توانایی آن در کاهش قابل توجه نرخ انسداد کلی و در نتیجه بهبود کارایی طیفی شبکه سلولی میباشند.
    کلیدواژگان: تخصیص کانال پویا، استقراض کانال، ترافیک چند رسانه ای، کیفیت سرویس
  • حسنعلی مهدی نژاد، ناصر رضایی صفحه 419
    ATMیک تکنولوژی مالتی پلکسینگ وسوئیچینگ است که برای ارسال بسته های اطلاعاتی با طول ثابت و سرعت بالا بکار می رود. برای بهره برداری از این قابلیت، انتقال بسته های) IP به روش های مختلف) با استفاده از این تکنولوژی مورد توجه قرار گرفته است. یکی از روش های مهم در این خصوص، روش NHRP1 می باشد. در این روش ابتدا میزبان آدرس ATM مقصد را با استفاده از آدرس IP مربوطه بدست می آورد و سپس درسطح شبکه ATM به تبادل اطلاعات می پردازد. NHRPیک لایه نرم افزاری است که بین لایه IP و لایه AAL ازشبکه ATM قرارمی گیرد و امکان انتقال بسته های IP از طریق شبکه ATM را فراهم می آورد. در این مقاله ابتدا ساختار NHRP طراحی شده و سپس رفتار و پارامترهای مهم آن با استفاده از شبیه سازی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: NHRP، زمان نگهداری آدرس، ATM، مسیر یابی
  • صادق واعظ زاده، سید فرشاد هندی صفحه 429
    استفاده روزافزون از موتورهای الکتریکی و مشکلات زیست محیطی ناشی از تولید برق در نیروگاه ها از یک طرف و افزایش تصاعدی هزینه انرژی از طرف دیگر، ابداع و توسعه روش ها و طراحی و ساخت محرکه هایی که انرژی را به صورت بهینه مصرف نمایند، ضروری کرده است. کنترل بهینه بازده موتورها با حداقل کردن تلفات الکتریکی یکی از راه کارهای مؤثر برای تحقق این منظور است. در این مقاله پس از ارائه مدل دینامیکی موتور القایی سه فاز شامل تلفات مسی و آهنی، تلفات الکتریکی موتور به عنوان تابعی از متغیرهای موتور مشروحا تحلیل می شود و شرایط کمینه شدن آن تشریح می گردد. سپس سیستم کنترل نوینی برای یافتن نقطه کمینه تلفات و در نتیجه بهینه سازی همزمان بازده موتور در سرعت و بار متغیر پیشنهاد می شود. در این سیستم، متغیر کنترلی موتور به منظور جستجوی نقطه کمینه تلفات به صورت پیوسته تغییر می نمایند. روش جدید منجر به صرفه جویی بیشتر انرژی و رفتار نرمتر موتور در مقایسه با روش های موجود کاهش همزمان تلفات در موتور القایی می شود. مقایسه نتایج شبیه سازی کامل یک موتور القایی سه فاز تحت کنترل برداری با سیستم کنترل پیشنهادی و سیستم کنترل معمول، برتری سیستم ارایه شده را اثبات می کند.
    کلیدواژگان: موتور القایی سه فاز، محرکه های الکتریکی، کنترل همزمان بازده، کنترل همزمان بازده، کنترل تلفات الکتریکی، بهینه سازی مصرف انرژی
  • محمد یاوری، امید شعاعی صفحه 441
    امروزه پایین آوردن ولتاژ منبع تغذیه مدارهای دیجیتال جهت کاهش توان مصرفی و همچنین پیاده سازی سیستم های عملی در داخل یک تراشه مورد نظر می باشند. با توجه به آنالوگ بودن اکثر سیگنال های عملی نیاز به ساخت مبدل های آنالوگ به دیجیتال در داخل یک تراشه توام با مدارهای دیجتال در ولتاژهای پایین ضروری است. از طرفی در اکثر کاربردهای مخابرات باسیم و بدون سیم نیاز به مبدل های آنالوگ به دیجیتال سریع و با دقت بالا می باشد. مدولاتورهای سیگما- دلتا جهت کاربردهای دقت بالا و همچنین سرعت های متوسط کارآیی چشمگیری از خود نشان می دهند. در این مقاله، طراحی این نوع مدولاتورها در سرعت های بالا و ولتاژ بسیار پایین و همچنین دقت بالا مورد بررسی قرار خواهند گرفت. یک نوع مدولاتور با ساختار جدید برای کاربردهای سرعت بالا و ولتاژ پایین معرفی خواهد شد. نحوه طراحی ساختار این نوع مدولاتورهای به تفضیل مورد بررسی قرار می گیرد. یک تقویت کننده عملیاتی جدید برای پیاده سازی مدولاتور معرفی شده، پیشنهاد خواهد شد. نحوه طراحی سایر مدارهای لازم برای پیاده سازی مدولاتور در سطح مداری مورد بحث قرار می گیرند. مدولاتور مرتبه چهارم طراحی شده با نرخ نایکوئیست خروجی 2.5 مگاهرتز و دقت 15 بیت در ولتاژ منبع تغذیه 1.2 ولت با نرم افزارHSPICE شبیه سازی شده است. مقدار SNDRزیمم و محدوده دینامیکی آن در شبیه سازی مداری با در نظر گرفتن کلیه نویزهای مداری به ترتیب برابر با 90 و 92.5 دسیبل هستند. توان مصرفی آن در حدود 40 میلی وات است.
    کلیدواژگان: مبدلهای سیگما - دلتا، مدارهای آنالوگ، تقویت کننده های عملیاتی، کونتایزرهای چند بیتی، خطی سازی DAC، مقایسه گرهای CMOS