فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال دوازدهم شماره 4 (پاییز 1394)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال دوازدهم شماره 4 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عاکفه ضامنی، مهدی کاشانی نژاد، فخرالدین صالحی صفحات 5-16
    مقدمه
    هیدروکلوئیدها (صمغ ها) جزئی از ترکیبات مواد غذایی می باشند که هنگام انتقال، فرآوری، نگهداری و توزیع مواد غذایی، تحت تاثیر تیمارهای حرارتی قرار می گیرند. در این پژوهش تاثیر تیمارهای حرارتی بر تغییر رنگ، خصوصیات رئولوژیکی و بافتی (سفتی، چسبندگی و قوام) صمغ دانه ریحان بررسی شد.
    مواد و روش ها
    صمغ دانه ریحان استخراج و جهت بررسی خصوصیات رئولوژیکی و رنگ، محلول های با غلظت 2/ 0% و جهت بررسی خصوصیات بافتی محلول هایی با غلظت های 3 و 4 % از صمغ خشک شده تهیه و سپس تحت تیمارهای حرارتی متفاوت (دماهای 25، 50، 75، 100، 121 درجه سانتی گراد به مدت 20 دقیقه) قرار گرفتند.
    یافته ها
    اعمال تیمارهای حرارتی باعث افزایش ویسکوزیته صمغ دانه ریحان شد. بافت ژل تهیه شده در برابر تیمارهای حرارتی مقاومت خوبی از خود نشان داده و مقادیر سفتی، چسبندگی و قوام ژل 3 درصد صمغ دانه ریحان پس از اعمال تیمار حرارتی در دمای 121در اد، به ترتیب 3 /51 گرم، 75/ 23 گرم در ثانیه و 99/ 211 گرم در ثانیه بدست آمدند. با افزایش دمای تیمار حرارتی، رنگ نمونه ها روشنتر (افزایش L) شد.
    نتیجه گیری
    نتایج برازش داده ها حاکی از رفتار سودوپلاستیک صمغ دانه ریحان بوده و مدل قانون توان جهت بررسی آن مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: بافت، تیمار حرارتی، رئولوژی، صمغ دانه ریحان
  • نادیا شکرانه، مریم میزانی، سید ابراهیم حسینی، عسگر فرحناکی، عباس گرامی صفحات 17-26
    مقدمه
    در فرمولاسیون فرآورده های گوشتی نظیر سوسیس و کالباس معمولا از برخی مواد پروتئینی غیر گوشتی و یا هیدروکلوئیدهای غیرپروتئینی با هدف بهبود خصوصیات رئولوژیکی، تغذیه ای و کاهش میزان چربی استفاده می شود که در این بین، ژلاتین یکی از گزینه ها می باشد. در این مطالعه نیز، از ژل ژلاتین حاصل از استخوان گاو با هدف کاهش مصرف گوشت و بررسی اثر آن بر روی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی فرآورده نهایی سوسیس استفاده گردید.
    مواد و روش ها
    پودر ژلاتین با منشا گاوی، تحت آزمون های فیزیکوشیمیایی (رطوبت، خاکستر، پروتئین، چربی، pH، بلوم و ویسکوزیته) قرار داده شد. سپس ژل 20 درصدی از ژلاتین تهیه و در مقادیر 0، 3، 5، 7، 10 درصد در فرمولاسیون سوسیس معمولی بعنوان جایگزین گوشت مورد استفاده قرار گرفت. نمونه ها در دو نوبت تهیه و تحت آزمون های شیمیایی، فیزیکی (ویژگی های رنگ و بافت) و ارزیابی حسی قرار داده شدند.
    یافته ها
    میزان رطوبت و چربی در کلیه تیمارها کمتر از نمونه شاهد بود و حداکثر کاهش در تیمار حاوی 10درصد ژلاتین (به ترتیب معادل 69/ 3 و 87/ 3 درصد) مشاهده شد. نتایج آنالیز الگوی بافت نمونه ها نشان داد با افزایش درصد ژلاتین سفتی بافت کاهش ولی بهم پیوستگی و انسجام آن افزایش می یابد. همچنین افزودن ژلاتین منجر به افزایش پارامترb* در نمونه های حاوی ژلاتین در مقایسه با نمونه شاهدگردید. از نقطه نظر ویژگی مقبولیت کلی، در آزمون ارزیابی حسی، نمونه های حاوی ژلاتین امتیاز بیشتری نسبت به نمونه شاهد کسب نمودند.
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن کلیه نتایج مربوط به آزمونهای ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی، تیمار حاوی 5 درصد ژل ژلاتین به عنوان بهترین تیمار معرفی گردید.
    کلیدواژگان: خصوصیات فیزیکوشیمیایی، ژلاتین، سوسیس، ویژگی های حسی
  • فایق مولودی، پیمان قجربیگی، اشرف حاج حسینی بابایی، اصغر محمدپور اصل صفحات 27-34
    مقدمه
    روغن زیتون یکی از مهمترین روغن های مصرفی در بین عموم مردم می باشد و در سلامتی انسان نقش مفیدی را ایفا می کند. با توجه به اینکه قسمت زیادی از روغن های زیتون مصرفی، از کشور های خارجی تامین می شود، کنترل و نظارت آنها نقش بسیار مهم و اساسی در بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایفا می کند. به همین دلیل این مقاله با هدف ارزیابی خصوصیات شیمیایی و اکسایشی این روغن ها انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تعداد هشت نوع روغن زیتون فرابکر مورد آزمایش قرار گرفت. به منظور بررسی ویژگی های روغن زیتون، ترکیب اسید های چرب، عدد اسیدی، عدد پراکسید، عدد آنیزیدین، عدد توتوکس و پایداری اکسایشی با رنسیمت، طبق استاندارد ملی ایران انجام گرفت.
    یافته ها
    ساختار اسیدهای چرب روغن های زیتون فرابکر وارداتی به ترتیب شامل اسید های تک غیر اشباع مانند اسید اولئیک، اسید های چرب اشباع مانند پالمتیک اسید و اسید های چرب چند غیر اشباع مانند اسید لینولئیک می باشد. اندیس اسیدی، پراکسید، آنیزیدین، توتوکس و پایداری اکسایشی با رنسیمت در بین روغن ها با هم متفاوت بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که شاخص های اندازه گیری شده روغن های زیتون فرابکر وارداتی در محدوده استاندارد قرار دارد و دارای ویژگی های مطلوبی هستند، همچنین ویژگی های اقلیمی و شرایط کشت می تواند بر خصوصیات کیفی آنها تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: خواص شیمیایی، روغن خوراکی، روغن زیتون
  • الناز تمسکنی زاهدی، محمدرضا احسانی، عزیز همایونی راد، انوشه شریفان، کامبیز لاریجانی صفحات 35-46
    مقدمه
    در سال های اخیر استفاده از محصولات پروبیوتیک به دلیل اثرات سلامتی بخش برای مصرف کنندگان رو به افزایش است. یکی از این خواص، تولید ویتامین های گروه ب خصوصا اسید فولیک و مشتقات آن توسط باکتری های پروبیوتیک می باشد. در این پژوهش میزان افزایش اسید فولیک در ماست معمولی و ماست پروبیوتیک حاوی گونه بومی مورد آزمایش قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    جهت تهیه ماست از سه نوع شیر گاو، گوسفند و بز استفاده شده است. در این پژوهش از باکتری های ماست معمولی (YC-X11) و لاکتوباسیلوس کازئی (y2b4، JQ41273501) استفاده شد. نمونه های ماست در دمای 42 درجه سلسیوس به مدت چهار ساعت گرمخانه گذاری شدند. اسید فولیک تولید شده در مدت زمان تخمیر و 14 روز نگهداری در دمای 4 درجه سلسیوس توسط دستگاه HPLC اندازه گیری شد. هم چنین تغییرات اسیدیته و pH و ارزیابی حسی در روز اول، هفتم و چهاردهم مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    توانایی تولید اسید فولیک توسط باکتری پروبیوتیک بومی در تمام نمونه ماست حاصل از سه نوع شیر گاو، گوسفند و بز مشاهده شد. میزان اسید فولیک تولید شده در ماست حاوی باکتری های پروبیوتیک بیشتر از ماست معمولی بود (05 /0>p). تغییرات pH در مدت نگهداری روند نزولی داشته و اسیدیته در طول مدت 14روز نگهداری افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    باکتری بومی لاکتوباسیلوس کازئی توانایی افزایش اسید فولیک تا سه برابر میزان تولید شده در ماست معمولی را دارا می باشد هم چنین باکتری پروبیوتیک مورد آزمایش در این پژوهش خواص نامطلوبی در ماست ایجاد نکرد و محصول مناسبی تولید شده است.
    کلیدواژگان: اسید فولیک، اسیدیته، باکتری پروبیوتیک بومی، لاکتوباسیلوس کازئی، ماست پروپیوتیک
  • بهجت تاج الدین صفحات 47-54
    مقدمه
    زردآلو میوه ای نرم با ماندگاری کوتاه است که دارای مقاومت پایینی در برابر فشارهای مکانیکی و شرایط نامناسب حمل و نقل و نگهداری می باشد و در نتیجه از ضایعات قابل توجهی برخوردار است. بسته بندی مناسب یکی از روش هایی است که می تواند ضایعات این محصول باغی را در مراحل پس از برداشت و بازار رسانی تا حد زیادی کاهش دهد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، تاثیر یک نوع واکس نانویی بر پایه کیتوزان و ظروف نانویی کیتوزانی (شانه) بر خواص میکروبی دو رقم چین کلاغی و 58- شاهرود میوه زردآلو بررسی شد. بخشی از دو رقم زردآلو بدون تیمار به عنوان شاهد، قسمتی با واکس فوق پوشش داده شده و بخشی نیز داخل شانه، در دمای oC0 و رطوبت نسبی (5±90%) قرار گرفتند. طی مدت نگهداری، هر هفته، شرایط نمونه ها با انجام آزمون های میکروبی بررسی شد. برای اطمینان از وجود ذرات نانوامولسیون روی میوه، آزمون SEM نیز انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح 1% بین عوامل پوشش، رقم و زمان نگهداری از نظر شمارش کلی میکروبی و تعداد کولونی کپک ها و مخمرها وجود دارد. پوشش و شانه نسبت به شاهد نقش موثری در کاهش سرعت رشد میکروبی ایفا کردند. نتایج SEM نشان داد که نانو امولسیون به خوبی روی نمونه های پوشش دار هر دو رقم قرار گرفته است. نمونه های شاهد هر دو رقم دارای سطح تخریب شده هستند اما نمونه های دارای پوشش، از سطح یکدست و مناسبی برخوردار می باشند.
    نتیجه گیری
    استفاده از کیتوزان به دلیل دارا بودن خواص ضد باکتریایی مناسب در کاهش سرعت آلودگی میکروبی و در نتیجه حفظ کیفیت زردآلو پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پوشش دهی، خواص میکروبی، زردآلو، ظرف نانویی کیتوزان (شانه)، محلول نانو امولسیون کیتوزان
  • آزاده سلیمی، یحیی مقصودلو، سید مهدی جعفری، علیرضا صادقی ماهونک، مهدی کاشانی نژاد، امان محمد ضیایی فر صفحات 55-68
    مقدمه
    لیکوپن رنگدانه ای مفید برای بدن است اما به دلیل آسیب پذیری بالا در برابر شرایط محیطی، کاربرد آن در صنعت محدود شده است. برای رفع این مشکل می توان از روش هایی مانند ریزپوشانی لیکوپن استفاده کرد. گام اول بدین منظور، تهیه امولسیونی با بالاترین پایداری می باشد لذا هدف از این تحقیق، بهینه سازی شرایط تولید امولسیون ها با استفاده از روش سطح پاسخ بود.
    مواد و روش ها
    بر اساس روش سطح پاسخ، هجده امولسیون با سه متغیر مستقل شامل سرعت هموژنایزر، مقدار لیکوپن و مقدار ژلاتین + مالتودکسترین تهیه شدند. ابتدا لیکوپن در روغن سویا حل شد تا به محلول 5% (وزنی- وزنی) لیکوپن برسیم، ژلاتین و مالتودکسترین نیز در آب حل شده و به نسبت 1 به 19 با هم ترکیب شدند. سپس لیکوپن، با استفاده از هموژنایزر در مخلوط ژلاتین + مالتودکسترین پخش شد. پس از تولید، پایداری امولسیون ها از طریق اندازه گیری ویسکوزیته، اندیس کرمی شدن و اندازه قطرات بررسی شد.
    یافته ها
    سرعت هموژنایزر، مقدار لیکوپن و مقدار ژلاتین+مالتودکسترین تاثیر معنی داری بر اندازه قطرات امولسیون، ویسکوزیته و اندیس کرمی داشتند. مدل درجه دو به خوبی توانست تغییرات اندازه قطرات در امولسیون را بیان کند و در مورد ویسکوزیته و اندیس کرمی شدن، این مدل های خطی بودند که به خوبی با داده ها همبستگی داشتند.
    نتیجه گیری
    برای تولید بهترین امولسیون با پایداری بالا، لازم است مقدار 28/ 35% وزنی- وزنی ژلاتین + مالتودکسترین با 07/ 18% وزنی-وزنی لیکوپن درهموژنایزری با سرعت 18000 دور در دقیقه امولسیون شوند.
    کلیدواژگان: امولسیون لیکوپن، پایداری، روش سطح پاسخ، ژلاتین، مالتودکسترین
  • محمد علیزاده، نوشین رحیم زاده، ثریا خیروری صفحات 69-76
    مقدمه
    در حین تیمار حرارتی مواد غذایی بین آمینواسیدها و قندهای احیا کننده واکنش میلارد رخ می دهد. 5- هیدروکسی متیل فورفورال (HMF) از محصولات حد واسط این واکنش است. با توجه به مضر بودن HMF و اهمیت تغذیه ای خشکبار، هدف این مطالعه اندازه گیری میزان HMF میوه های خشک و بررسی رابطه آن با خواص شیمیایی می باشد.
    مواد و روش ها
    50 نمونه از میوه های خشک پرمصرف بازار جهت اندازه گیری محتوای HMF توسط دستگاه HPLC جمع آوری شدند. ویژگی های شیمیایی با استفاده از روش های استاندارد مرسوم اندازه گیری شد. همبستگی بین میزان HMF و ویژگی های شیمیایی توسط آزمون همبستگی پیرسون بررسی شد.
    یافته ها
    بیشترین و کمترین مقدار HMF مربوط به لواشک (mg/kg 85/8569) و کشمش طلایی (mg/kg 49/80) بود. بین میزان HMF و رطوبت مویز و کشمش تیره (p<0.05، r =-0.86) و بین میزان اسیدیته و HMF لواشک (r=0.81، p<0.05) و بین میزان HMF و مقدار قند کل خرما همیستگی معنی داری وجود داشت (r=0.81، p<0.05).
    نتیجه گیری
    مقدار HMF موجود در میوه های خشک بالا و به مقدار میانگین mg/kg 19/ 2243 بوده که موجب ورود مقدار زیادی از آن از طریق رژیم غذایی به بدن می شود. بنابراین مطالعات بیشتری در زمینه بررسی زیست دسترسی HMF مورد نیاز است. همچنین نتیجه گرفته شد که ویژگی های شیمیایی بسته به شرایط نگهداری و فرآوری میوه ها ارتباط موثری با مقدار HMF خشکبار دارند.
    کلیدواژگان: خشکبار، واکنش میلارد، هیدروکسی متیل فورفورال، HPLC
  • شراره مومنی فعلی، بابک غیاثی طرزی صفحات 77-84
    مقدمه
    دانه کنجد و بذرک منابعی غنی از اسیدهای چرب غیراشباع و ضروری هستند و از دیرباز به دلیل خصوصیات منحصربه فرد تغذیه ای توجه بسیاری از دانشمندان علم غذا را به خود جلب کرده اند. در این تحقیق برخی از خواص شیمیایی دانه کنجد و بذرک با یکدیگر مقایسه شده است.
    مواد و روش ها
    دانه کنجد و بذرک به طور کاملا تصادفی خریداری شد، سپس به صورت جداگانه آسیاب گردید و میزان چربی، پروتئین، فیبر و خاکستر آن ها اندازه گیری شد. درصد روغن به روش سوکسله اندازه گیری شد. به منظور تعیین ترکیب اسیدهای چرب، اندیس اسیدی، اندیس پراکسید، اندیس توتوکس، اندیس آنیزیدین و میزان مقاومت اکسیداتیو، روغن دانه ها به روش سرد توسط حلال n- هگزان استخراج شد.
    یافته ها
    براساس مطالعه انجام شده، میزان پروتئین، فیبر، خاکستر و اندیس اسیدی به طور معنی داری در دانه بذرک بیشتر از دانه کنجد بود (P<0.01). در حالی که میزان روغن، اندیس توتوکس، اندیس آنیزیدین و میزان مقاومت اکسیداتیو در دانه بذرک به طور معنی داری کمتر از دانه کنجد بود. در مورد اندیس پراکسید، تفاوتی بین نمونه ها مشاهده نشد. آنالیز اسیدهای چرب نشان داد که لینولئیک اسید (6ω-) و لینولنیک اسید (3ω-) به ترتیب عمده ترین اسیدهای چرب موجود در دانه کنجد و بذرک می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که دانه کنجد و بذرک منابعی غنی از اسیدهای چرب ضروری، پروتئین، فیبر، مواد معدنی و سایر مواد مغذی می باشند. بنابراین می توان از آن ها به عنوان منابع روغنی ارزشمند در فرمولاسیون مواد غذایی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بذرک، ترکیب اسید چرب، خواص شیمیایی، فیبر، کنجد
  • سمیه سادات مهرزاد، علی محمدی ثانی صفحات 85-100
    مقدمه
    گوجه فرنگی یکی از محصولات زراعی مهم است که 30 درصد محصول تولیدی در فاصله برداشت تا مصرف آن از بین می رود و ظرفیت بالای تولید اتیلن گوجه فرنگی دلیل عمده این ضایعات است. دراین تحقیق اثر غلظت های مختلف محلول 1-متیل سیکلو پروپن به عنوان یک عامل مهار کننده اتیلن، برخصوصیات فیزیکوشیمیایی گوجه فرنگی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    گوجه فرنگی رقم راپسونا از یک مزرعه در شهرستان اسدآباد انتخاب و در مرحله شکستگی رنگ برداشت شد. تیمار دهی با 1- متبل سیکلوپروپن در غلظتهای μL/L 0، 0/35، 7/ 0، 1 و 35/ 1 به مدت 12 و 24 ساعت روی نمونه های گوجه فرنگی اعمال گردید و طی مدت 4 هفته نگهداری در انبار با دمای 2 ± 12 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85 تا 90%، نمونه برداری به صورت هفتگی از هر یک از تیمارها انجام و متغیرهای درصد مواد جامد محلول،اسیدیته کل، رنگ و اتیلن تجمعی مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار انجام شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS تحت آنالیز واریانس قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که استفاده از متیل سیکلو پروپن اثر معناداری (05/ 0 >P) بر درصد مواد جامد محلول، اسیدیته، رنگ و اتیلن تجمعی داشت. محلولهای 1- متبل سیکلوپروپن در غلظت μL/L 1 و 35/ 1 بیشتر از سایر تیمارها از افزایش بریکس نمونه های گوجه فرنگی طی دوره نگهداری جلوگیری کرد. کاهش اتیلن برای تیمارهای حاوی غلظت های μL/L 0/35، 0/7، 1و 35/ 1 نسبت به تیمار کنترل به ترتیب 28، 80، 200 و420 درصد بود. همچنین تیماردهی با 1-متبل سیکلوپروپن سبب کاهش اسیدیته و رنگ گردید، به طوریکه در سنجش رنگ، اختلاف میانگین مولفه R برای محلول های آزمایشی با غلظت μL/L 0/35، 0/7، 1و 35/ 1 نسبت به تغییرات این مولفه در نمونه کنترل، به ترتیب 5، 15، 30 و 34 درصد افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که در تمام صفات اثر تیمار متیل سیکلو پروپن معنی دار (5 0/ 0>P) بوده است.
    کلیدواژگان: 1، متیل سیکلوپروپن، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، ضایعات، گوجه فرنگی
  • ملیکا برجیان بروجنی، سید امیر حسین گلی، مریم قراچورلو، رضا عزیزی نژاد صفحات 101-111
    مقدمه
    روغن کنجد در مقایسه با دیگر روغن های خوراکی به دلیل دارا بودن ترکیبات لیگنانی مانند سزامین و سزامولین مقاومت بالاتری در برابر تخریب ناشی از اکسیداسیون دارد. فرایند برشته نمودن نیز می تواند تاثیر بسزایی در افزایش مقاومت اکسیداتیو روغن کنجد داشته باشد. هدف از این پژوهش بررسی شرایط برشته کردن کنجد از لحاظ دما و زمان با استفاده از روش سطح پاسخ به منظور دستیابی به بالاترین درجه مقاومت اکسیداتیو و بهترین رنگ روغن کنجد برشته شده بود.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی شرایط برشته کردن دو نمونه کنجد سفید و قهوه ای، دو فاکتور دما (200، 215 و 230 درجه سانتی گراد) و زمان (15، 25 و 35 دقیقه) فرایند در 3 سطح استفاده شد. تعداد کل آزمایشات برای هر نمونه دانه کنجد برابر 12 بود و متغیرهای وابسته (پاسخ)، مقاومت اکسیداتیو و رنگ)شاخص Lو EΔ (روغن کنجد برشته شده در نظر گرفته شد. پس از آنالیز داده ها توسط نرم افزار، آنالیز آماری مدل های مربوط به پایداری و رنگ (شاخص L و EΔ) نمونه های روغن کنجد برشته شده بررسی شد.
    یافته ها
    فاکتور دما بیش از فاکتور زمان در تغییرات مقاومت اکسیداتیو و رنگ روغن کنجد در طی برشته کردن موثر بود. به طور کلی با افزایش دما و زمان برشته کردن، مقاومت اکسیداتیو روغن افزایش، شاخص L (شدت روشنایی) روغن کاهش و EΔ (تغییرات رنگ) روغن افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    شرایط بهینه برشته کردن کنجد قهوه ای دمای تقریبا 86/ 216 درجه سانتی گراد و زمان 32/ 19 دقیقه بود در حالیکه در مورد کنجد سفید نقاط بهینه فرایند دمای 47/ 220 درجه به مدت 15 دقیقه به دست آمد.
    کلیدواژگان: برشته کردن، روغن کنجد، روش سطح پاسخ
|
  • Pages 5-16
    Introduction
    Hydrocolloids (gums) are components of food ingredients that are affected by thermal treatments during transportation، processing، storage and distribution of food. In this study، the effect of heat treatment on the color changes، rheological and textural (firmness، adhesiveness and consistency) properties of Basil seed gum are investigated.
    Materials And Methods
    Basil seed gum is extracted in order to evaluate the rheological، textural properties and color. Solutions with different concentrations were prepared and were subjected to different thermal treatments (25، 50، 75، 100، 121°C، for 20 min).
    Results
    Applied thermal treatments increased the viscosity of Basil seed gum. Texture of the prepared gels had a good resistence against heat treatments and hardness، adhesiveness and consistency values of Basil seed gum gel (3%) at 121°C were 51. 3gr، 23. 75 gr/s، 211. 99 gr/s. By increasing the temperature of the treatment، the color of the samples became brighter (increase in L).
    Conclusion
    The results indicated that Basil seed gum has pseudoplastic behavior and Power law model is suitable to evaluate it.
    Keywords: Basil Seed Gum, Rheology, Texture, Thermal Treatment
  • Pages 17-26
    Introduction
    In the formulation of meat products such as sausages, some non meat proteins and non protein hydrocolloids are usually employed to improve the rheological properties, nutritional value and reduce the fat content, therefore gelatin might be considered as an option among others. In this study, bone- gelatin gel has been used in beef sausage in order to reduce the amount of meat and also evaluate its effect on the physicochemical and sensory properties of the final product.
    Materials And Methods
    Physicochemical analysis (moisture, ash, protein, fat, pH, bloom and viscosity) have been accomplished on bovine bone gelatin. A 20% gel of gelatin was prepared and used at the concentrations of 0, 3, 5 and 10% as meat substitute in the sausage formulation. Samples were produced in two batches and analyzed for chemical, physical and sensory characteristics.
    Results
    Moisture and fat contents of all of the samples were lower than the control, therefore in sausage with 10% gelatin, the highest reductions (3.69 and 3.87%, respectively) were observed. The results of texture profile analysis showed that by increasing gelatin concentration in the formulation, the hardness was decreased but cohesiveness was increased. Meanwhile the addition of gelatin leads to an increase in the parameter b* as compared to the control. All of the gelatin- containing samples obtained higher scores from overall acceptability aspect in the sensory tests.
    Conclusion
    According to the results regarding physicochemical and sensory tests, the sample containing 5% gelatin gel might be selected as the most suitable formulation.
    Keywords: Gelatin, Physicochemical Properties, Sausage, Sensory Properties
  • Pages 27-34
    Introduction
    Olive oil is one of the most consuming oil and plays important roles in human health and nutrition. Due to the fact that most olive oils consumed in Iran are imported, therefore the control and olive oil regulations have important roles in food safety and consumption. This study evaluates the chemical characteristics of imported extra virgin olive oils.
    Materials And Methods
    In this research work eight samples of extra virgin olive oils were examined for fatty acid composition, acidity, peroxide value, anisidine value, totox value and oxidative stability (Rancimat) according to the Iranian National Standards.
    Results
    The results of fatty acid composition as expected for olive oils indicated that oleic acid was the predominant monounsaturated fatty acid with smaller quantities of saturated fatty acids namely palmitic and stearic acids and polyunsaturated fatty acid such as linoleic acid. Other examined factors such as acid, peroxide, anisidine, totax values and oxidative stability were different among the oils that might indicate different qualitative factors involved among the oils.
    Conclusion
    Interpretation of the data suggests that the measured factors are in the standard range, however some other features namely climate and agricultural conditions might affect the quality of the product.
    Keywords: Chemical Properties, Edible Oil, Olive Oil
  • Pages 35-46
    Introduction
    The consumption of probiotic products due to their functional effect on the consumers has been increasing in recent years. One of the effects is the production of B group vitamins, specially folic acid and its derivatives by probiotic bacteria. The aim of this study is to examine the growth rate of folic acid in indigenous set and probiotic yogurt.
    Materials And Methods
    In order to prepare yogurt, milk samples from cow, sheep and goat were provided and microorganisms consisting of Lactobacillus casei (y2b4, JQ41273501) and ordinary yogurt culture (YC-X11) were employed. The samples were incubated for four hoursat 42oC. Folic acid produced during fermentation and storage for 14 days at 4oC were determined using liquid chromatography (HPLC). Furthermore, acidity and pH changes and sensory scores were determined on the first, 7th and 14th days.
    Results
    The ability of folic acid production by indigenous probiotic in all the milk samples (cow, sheep and goat) were observed. The rate of folic acid produced by probiotic bacteria was more than that of set yogurt (P <0.05). pH changes during storage period has a downward trend while the acidity took an upward trend on the 14th day of storage time (P <0.05).
    Conclusion
    In general this study has indicated that indigenous Lactobacillus casei is able to increase the folic acid rate of production up to three times as compared to that produced by the set yogurt. The inoculation of probiotic had no significant effect on the sensory properties of yogurt and an acceptable product has been produced.
    Keywords: Acidity, Folic Acid, Indigenous Probiotic Bacteria, Lactobacillus casei, Probiotic Yogurt
  • Pages 47-54
    Introduction
    Apricot is a soft fruit with a short storage life. A considerable quantities of this fruit are wasted due to its poor resistance to impact, unsuitable transport and storage conditions. Appropriate packaging is a good policy to decrease the wastage of this product in the post harvest and marketing stages.
    Materials And Methods
    In this research, the effect of chitosan-based nano-emulsion and chitosan-based nano-containers on the microbial properties of two Iranian apricot cultivars namely the 58-Shahroud (526) and the ChinKalaghi (510) were studied. All the apricot fruits were divided into three groups; without any treatments as the control, coated with the aforementioned wax and were packed in the chitosan nano-based containers. The treated fruits were then stored at 0°C at relative humidity of %90± 5 for 8 weeks. During the cold storage period, required microbial tests were performed every week. SEM test was also carried out.
    Results
    The results showed that there are significant differences between the factors of coating, cultivar and storage time in terms of microbial tests. Chitosan nano-emulsion and chitosan nano-container have important roles in the prevention of the microbial growth as compared to the control. SEM confirmed a nano-based coating on the skin of both cultivars.
    Conclusion
    The application of chitosan as a coating film or chitosan based nano containers might be regarded as a suitable method to reduce antimicrobial contamination of apricots.
    Keywords: Apricot, Chitosan, Based Nano, Container, Chitosan, Based Nanoemulsion, Coating, Microbial Properties
  • Pages 55-68
    Introduction
    Lycopene is a useful natural pigment however it is quite unstable due to the presence of conjugated double bonds in its structure. A useful method to protect lycopene against environmental conditions such as oxygen is microencapsulation. The first step is to have proper microcapsules by preparing a stable emulsions of lycopene. Therefore the object of this study is to develop a RSM-based optimization technique to improve the stability of lycopene emulsion by natural biopolymers and to obtain the optimum operating conditions.
    Materials And Methods
    According to the Response Surface Methodology (RSM) design, eighteen emulsions were prepared. Lycopene was dissolved in soybean oil to prepare a solution of 5%w/w lycopene in oil. maltodextrin was dissolved in water and kept overnight. Gelatin was dissolved in hot water and added to rehydrated maltodextrin at the ratio of 1:19. Then lycopene was mixed gradually in gelatin and maltodextrin solution by using rotor stator homogenizer the stability of the emulsion was investigated by monitoring droplet size, viscosity and creaming index.
    Results
    Homogenization speed, lycopene content and gelatin and maltodextrin concentration had significant effects on droplet size, creaming index and viscosity of the emulsions. The quadratic model was sufficient to describe and predict the responses of droplet size but for the viscosity and creaming index, the linear models were proper and suitable.
    Conclusion
    The graphical optimization method was adapted to find the best emulsifying conditions and it was predicted that the homogenization speed of 18000 rpm, lycopene content of 18.07w/w and gelatin and maltodextrin concentration of 35.28% w/w would be the optimum conditions for preparing lycopene emulsion.
    Keywords: Gelatin, Lycopene Emulsion, Maltodextrin, RSM, Stability
  • Pages 69-76
    Intoduction: During heat treatment of foods, reactions occur between reducing sugars and amino groups of food components, known as the Maillard reactions. Five hydroxymethy furfural (HMF) is an intermidiate compoud formed as the result of this reaction. The aim of the present study was to examine HMF content of dried fruits and evaluate its relationship with the chemical characterisatics.
    Materials And Methods
    Total of 50 samples from various types of dried fruits were collected and subjected to quantitative HMF determinations employing HPLC apparatus. The chemical properties of the selected fruits were measured using conventional standard methods. Pearson analysis was performed to test any correlations between HMF content and the chemical properties.
    Results
    The highest and the lowest amount of HMF contents were determined in fruit bread(8569.85 mg/kg) and golden raisin (80.49 mg/kg), respectively. Correlation analysis between the chemical properties and HMF content showed a negative relation inrespect of HMF and moisture content of both currant and dark raisins (r= -0.86, p<0/05) and a positive correlation between the acidity and HMF content of fruit breads (r=0.81, p<0.05) and also between total sugar and HMF contents in date (r=0.81, p<0.05).
    Conclusion
    HMF content of the dried fruits was high with mean of 2243/19 mg/kg. This might lead to high dietary exposure to this compound. Further studies are required to clarify the extent of HMF bioavailability. It is also concluded that the chemical properties affected by preservation and processing conditions are strongly related to the HMF content in different fruits.
    Keywords: Dried Fruits, HMF, HPLC, Maillard Reaction
  • Pages 77-84
    Introduction
    Sesame seed and flaxseed are rich sources of the essential fatty acids and due to their unique nutritional characteristics valuable research works have been carried out on these oil seeds. In this study, some of the chemical characteristic of sesame and flaxseed are evaluated and compared to each other.
    Materials And Methods
    Sesame and flaxseed were purchased randomly from Grand Bazaar of Tehran. The fat, fiber, protein and ash contents were determined by standard methods of evaluation. The cold press hexane extracted oil was subjected to series of tests consisting of fatty acid composition, Peroxide, acids, totax and anisidine values. The induction period, the oil resistance to oxidation was also measured.
    Results
    This study indicated that the amounts of protein, fiber, ash and acid value in the flaxseed were significantly higher (P<0.01) while the amount of oil content, totox and anisidine values and resistant to oxidation were significantly lower in the flaxseed as compared to the sesame seed. In respect of peroxide index, there was no difference between the examined samples. The fatty acid analysis showed that linoleic acid (W6) and linolenic acid (W-3), were the predominant fatty acids in sesame seed and flaxseed oils respectively.
    Conclusion
    The results of this study indicated that sesame seed and flaxseed are rich sources of essential fatty acids, proteins, fiber, minerals and other nutrients. Thus, the extracted oils might be considered valuable oil resources and might be employed in food formulations.
    Keywords: Chemical Properties, Fatty Acid Composition, Fiber, Flaxseed, Sesame
  • Pages 85-100
    Introduction
    Tomato is an important economical vegetable crop in Iran. Approximately 30% of the crop is lost during the harvest to consumption chain. The high generation of ethylene production in tomato is the main reason. In this study we investigate and evaluate the effect of different concentrations of MCP on the physicochemical properties of this popular vegetable product.
    Materials And Methods
    The Respona cultivator was selected from a farm in the city of Asadabad. Tomatoes were collected at the point of colour change. Tomatoes were treated with 1-MCP at different concentrations (0.35, 0.70, 1.00 and 1.35) for the period of 12 and 24 hours and during storage for 4 weeks at 12± 2 with relative humidity of 85-90% were examined for total soluble solid, total acidity, colour and ethylene concentration. This examination was carried out in a completely randomized design in triplicate order. The statistical analyses were carried out using SPSS software.
    Results
    The results indicated that 1-MCP had significant effect (p<0.05) on the total soluble solid percent, acidity, colour and ethylene concentration. 1-MCP solution at concentrations of 1.0 and 1.351l/l had the highest effect in the prevention of increased Brix of tomatoes. Ethylene concentration was decreased for all the samples as compared to the control and reductions were proportional to the increased concentrations of 1-MCP. 1-MCP also caused decreases in the acidity and colour.
    Conclusion
    The results showed the significant effect of MCP (p<0.05) on the soluble solids, acidity, color and accumulation of ethylene concentration.
    Keywords: 1, MCP, Physicochemical Properties, Tomato, Waste
  • Pages 101-111
    Introduction
    Sesame oil because of having lignans such as sesamin and sesamolin has greater resistance against oxidative degradation as compared to other edible oils. Roasting process can make a tremendous positive impact on the oxidative resistance of the oil. The aim of this work was to evaluate the roasting conditions of sesame in terms of temperature and time using response surface methodology regarding the highest rate of oxidative resistance and best color of roasted sesame oil.
    Materials And Methods
    In order to evaluate the roasting conditions, the two factors of temperature (200, 215 and 230 °C) and time (15, 25 and 35 min) were used in 3 levels. The total number of tests for each sample was 12 and oxidative resistance and color (XE and L index) were considered as responses. After data analysis by the software, statistical analysis of the models related to the stability and color (XE and L index) were evaluated.
    Results
    The results indicated that the temperature was more effective than the time in oil oxidative resistance changes and by increasing the temperature and time, the oxidative resistance and XE index increased while L index decreased.
    Conclusion
    The optimal condition of roasting for brown sesame seeds was at the temperature of 216.86°C and time of 19.32 minutes while for the white type, the temperature of 220.47°C and the time of 15 minutes were considered as the optimum condition.
    Keywords: Roasting, Response Surface Methodology, Sesame Oil