فهرست مطالب

طب جنوب - سال هجدهم شماره 4 (مهر و آبان 1394)

مجله طب جنوب
سال هجدهم شماره 4 (مهر و آبان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/02
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهسا عظیمی، عیسی غلامپورعزیزی، سمانه روحی، فاطمه زابلی* صفحات 701-710
    زمینه
    مطمئن ترین روش کاهش مایکوتوکسین ها در مواد غذایی آلوده به آن استفاده از گونه های خاصی از میکروب ها است. هدف از این مطالعه ارزیابی کاهش زیستی آفلاتوکسین 1B توسط مخمر ساکارومایسس سرویزیه در نمونه های آرد گندم جمع آوری شده در شهرستان چالوس (استان مازندران، شمال ایران) می باشد.
    مواد و روش ها
    22 نمونه از آرد گندم از لحاظ آلودگی به آفلاتوکسین 1B به روش الایزا اندازه گیری و سپس مخمر ساکارومایسس سرویزیه به آرد گندم اولیه افزوده شد. پس از 48 ساعت برای بار دوم میزان سم به روش الایزا اندازه گیری گردید. برای تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 19 و آزمون آماری تی تست استفاده شد.
    یافته ها
    طبق نتایج به دست آمده تمامی 22 نمونه از آرد گندم آلوده به آفلاتوکسین 1B بودند. بیشترین و کمترین غلظت این سم در آرد گندم اولیه یا خام به ترتیب 6/ 10 و 1/1 نانوگرم بر گرم بود. پس از افزودن مخمر ساکارومایسس سرویزیه به آرد گندم مقدار این سم کاهش یافت و به ترتیب 1/ 9 و 5/ 0 نانوگرم بر گرم تعیین شد.
    نتیجه گیری
    اثر مهارکنندگی ساکارومایسس سرویزیه و کاهش دادن آفلاتوکسین 1B در آرد گندم در این تحیق ثابت شد. بنابراین می توان امیدوار بود از مخمر ساکارومایسس سرویزیه به عنوان عامل خنثی کننده این سم در آرد می توان استفاده نمود. مصرف محصولات آلوده به آفلاتوکسین 1B سلامت مصرف کنندگان را به مخاطره می اندازد، لذا کاهش این سم در مواد غذایی می بایست مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین 1B، ساکارومایسس سرویزیه، آرد گندم، الایزا
  • عارفه جعفرزاده کهنه لو، علیرضا سلطانیان، جلال پورالعجل، حسین محجوب* صفحات 711-719
    زمینه
    تحقیقات اخیر نشان داده است که بیان ژن های موثر بر بقای بیماران سرطانی، نقش مهمی را به عنوان عامل خطر یا عامل پیشگیری کننده بیماری بازی می کنند. مطالعه حاضر برای تعیین ژن های موثر بر بقای بیماران مبتلا به لنفوم منتشر سلول بزرگ B و پیش بینی زمان بقای آن ها با استفاده از این ژن ها طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بوده که بر روی 40 بیمار مبتلا به لنفوم منتشر سلول B انجام شده است. برای این بیماران 2042 بیان ژن اندازه گیری شده است، به منظور پیش بینی زمان بقای بیماران، ترکیب مدل بقای نیمه پارامتری جمعی با دو روش انتخاب ژن الستیک نت و لاسو به کار رفته است. مقایسه ی روش های ذکر شده با رسم سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد و محاسبه میانه آن منحنی انجام گرفت.
    یافته ها
    براساس یافته های این مطالعه ده ژن موثر به وسیله روش الستیک نت- جمعی انتخاب شده است و روش لاسو- جمعی هفت ژن انتخاب کرده است. ژن GENE3325X زمان بقای بیماران را افزایش می دهد (006 /0=P) و ژن های GENE3980X و GENE377X زمان بقای بیماران را کاهش می دهند (004/ 0=P). این سه ژن به عنوان مهم ترین ژن ها در هر دو روش انتخاب شده است.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که روش الستیک نت کارائی بهتری از روش رایج لاسو در تعیین ژن های موثر بر زمان بقای بیماران دارد. علاوه بر این مشاهده شد که به کار بردن مدل بقای جمعی به جای مدل رایج کاکس و استفاده از داده های ریزآرایه راهکاری مفید و قابل استفاده برای پیش بینی زمان بقای بیماران مبتلا به سرطان است.
    کلیدواژگان: سرطان لنفوم، آنالیز بقا، انتخاب ژن، الستیک نت، لاسو
  • هانیه شفیع نیا، محمدحسن شاه حسینی *، منصور بیات، محمد امین محمودی، مهرداد ربیعی نعمت آباد، محمد فرهادی صفحات 720-728
    زمینه
    سینوزیت مزمن یکی از شایع ترین بیماری های مزمن است که افراد تمام گروه های سنی را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری یک فرایند التهابی است که سینوس های پارانازال را درگیر می کند. در مورد انتشار گونه های باکتریایی ایجادکننده این بیماری اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. Pseudomonas aeruginosa یکی از پاتوژن های مهم در بیماران دارای نقص در سیستم ایمنی می باشد. بنابراین این میکروارگانیسم یکی از مهم ترین عوامل ایجادکننده سینوزیت مزمن می باشد. هدف این مطالعه تشخیص مولکولی سینوزیت های ناشی از Pseudomonas aeruginosa می باشد.
    مواد و روش ها
    پنجاه نمونه از ترشحات سینوس های فکی و پیشانی بیماران مراجعه کننده به بیمارستان رسول اکرم (ص) در هنگام عمل جراحی جمع آوری شدند. DNA باکتریایی توسط کیت DNP استخراج شد و با به کاربردن سکانس هدف ژن oprL (پروتئین غشای خارجی) و طراحی پرایمر به تشخیص این باکتری اقدام شد. تست PCR بهینه و سپس حساسیت و اختصاصیت بررسی گردید. محصول تکثیری به روش T/A Cloning کلون و جهت سکانسینگ و کنترل مثبت مورد استفاده واقع شد.
    یافته ها
    محصول PCR با اندازه bp 504 به طور صحیح تکثیر و بر روی ژل الکتروفورز 5/ 1 درصد مشاهده و از طریق سکانسینگ تائید شد. ارزیابی پرایمرهای انتخابی با هشت DNA مختلف، 100 درصد اختصاصیت را نشان داد. حساسیت تست بهینه شده PCR هم cfu10 ارزیابی گردید. از 50 نمونه مورد بررسی، 22 درصد نمونه ها از جهت سودوموناس آئروزینوزا مثبت تشخیص داده شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که تشخیص مولکولی Pseudomonas aeruginosa با به کاربردن ژن هدف oprL یک روش موثر و سریع جهت شناسایی سودوموناس آئروزینوزا می باشد.
    کلیدواژگان: سینوزیت، سودوموناس ائروژینوزا، واکنش زنجیره ای پلیمراز، تشخیص مولکولی
  • زهرا رام پیشه، نیلوفر معتمد *، محمد امیری، افشین استوار، امین آذرنوش، فاطمه بهرامیان، حکیمه آبادی صفحات 729-737
    زمینه
    سرطان پستان، شایع ترین سرطان در بین زنان جهان است. میزان بقاء این سرطان که می تواند نشانگر وضعیت برنامه های غربالگری، تشخیصی و درمانی باشد، مدتهاست مورد توجه متخصصین سلامت عمومی قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر، برآورد میزان بقاء سرطان پستان در استان بوشهر می باشد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه بقاء، اطلاعات تمام بیماران زن مبتلا به سرطان پستان از سامانه ثبت سرطان استان از فروردین 1380 تا پایان شهریور 1392 استخراج و پس از تطبیق با سامانه ثبت مرگ و تعیین وضعیت حیات بیماران مورد تحلیل بقاء قرار گرفت. از روش های جدول عمر و کاپلان- مایر و آزمون های رتبه لگاریتمی و برسلو برای محاسبه و مقایسه میزان های بقاء استفاده شد.
    یافته ها
    300 نفر بیمار زن ثبت شده، میانگین سنی 26 /51 سال با انحراف معیار 87/ 13 بود. میزان بقاء 1، 2، 3، 4 و 5 ساله زنان مبتلا به ترتیب 95، 88، 78، 73 و 68 درصد برآورد شد. میانگین بقاء بیماران، 20/ 87 ماه (فاصله اطمینان 95 درصد= 12/ 93-28/ 81) محاسبه شد. تفاوت آماری معنی داری بین گروه های سنی (p=0/35) و مناطق مختلف از نظر میانگین بقاء مشاهده نشد (p=0/35).
    نتیجه گیری
    میزان بقاء بیماران ثبت شده سرطان پستان در استان بوشهر، با سایر استان های کشور هم خوانی داشته ولی با توجه به تفاوت زیاد با کشورهای توسعه یافته تلاش های گسترده ای در زمینه آموزش جامعه و بهبود فرایند تشخیص، درمان و مراقبت به خصوص بعد از گذشت دو سال از زمان تشخیص را می طلبد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، میزان بقاء، ثبت سرطان، ثبت مرگ، ایران
  • عزیزه انصاری، مریم روانی پور *، فائزه جهان پور، سمیه حسینی صفحات 738-750
    زمینه
    تب از شایع ترین دلایل جستجوی مراقبت های پزشکی والدین نوزادان و کودکان خردسال است. لذا مطالعه حاضر به منظور درک عمیق تر مشکلات والدین در مراقبت و اداره تب کودکان انجام گرفته و در نهایت راهکارهایی به منظور برطرف کردن این مشکلات ارائه شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی اکتشافی (نوعی میکس متد) با هدف بررسی مشکلات والدین در اداره تب کودکانشان است. جامعه پژوهش را والدین مراجعه کننده به مراکز بهداشتی بوشهر تشکیل می دادند. نمونه های پژوهش به صورت مبتنی بر هدف انتخاب شدند. بخش اکتشافی آن به شیوه تحلیل محتوای هدایت شده از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با والدین و سپس اطلاعات کمی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید. داده های کیفی به صورت تحلیل محتوا و داده های بخش کمی با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 19 و آمار توصیفی و تحلیلی در سطح معناداری کمتر از 05/ 0 مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    در بخش کیفی مطالعه، کدگذاری و خلاصه سازی داده های حاصل از مصاحبه ها در 6 محور شامل نیاز به آگاهی، آمادگی مقابله، اقدام مستقلانه، عملکرد مراقبتی موثر، حس کنترل و مدیریت موقعیت و حس رضایت مشخص شد. در بخش کمی میانگین و انحراف معیار نمره آگاهی، نگرش و بیان کاربرد در عمل والدین به ترتیب 58 /1±65/ 6، 41/ 3±87/ 11 و 97/ 5±44/ 55 بود. به علاوه حیطه های توانمندی با برخی مشخصات دموگرافیک به لحاظ آماری ارتباط معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نیاز به اطلاعات اولیه در خصوص نحوه اداره تب و همچنین نیاز به توانمندسازی به نوعی که آمادگی کافی برای مقابله با تب کودک احساس کنند در گفته های اکثر مشارکت کنندگان مطرح بود. توصیه می شود که کارکنان بهداشتی و درمانی در زمینه نحوه اداره تب آموزش های تکمیل تری با کمک مدل های توانمندسازی به والدین ارائه دهند تا به توانمندی رضایت بخشی جهت اداره تب فرزندانشان دست یابند.
    کلیدواژگان: چالش، کودکان، مدیریت تب، مطالعه کیفی، والدین
  • شهرام سرافرازیان، نیلوفر معتمد *، رحیم طهماسبی، محمد امیری صفحات 751-760
    زمینه
    امید به زندگی (Life Expectancy) در بدو تولد معرف تعداد سال هایی است که انتظار می رود یک نوزاد به دنیا آمده، به شرط ثابت ماندن شرایط جاری مرگ ومیر، زنده بماند. امید به زندگی در بدو تولد یکی از شاخص های کلیدی سلامت می باشد که بیانگر وضعیت بهداشتی و اجتماعی- اقتصادی هر جامعه می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی روند تغییرات امید به زندگی در بدو تولد مردم شهرستان های استان بوشهر در یک دوره زمانی از سال 1385 تا 1390 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر اساس اطلاعات مرگ ومیر سال های 1385 و 1390 واحد آمار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر انجام گرفت. شهرستان های استان بوشهر بر اساس نزدیکی جغرافیایی به 5 ناحیه تقسیم گردید. سپس امید به زندگی در بدو تولد به تفکیک جنس و جمعیت شهری و روستایی بر اساس روش مستقیم محاسبه گردید. برای محاسبه جدول عمر از روش توصیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت استفاده شد.
    یافته ها
    امید به زندگی در بدو تولد مردم استان بوشهر در سال 1385، 2/73 سال (مردان 10/ 71 و زنان 11/ 75) بود که بیشترین امید به زندگی مربوط به ناحیه دشتستان 63/ 74 سال و کمترین آن مربوط به ناحیه بوشهر با 72 سال بود. در سال 1390 نیز امید به زندگی در بدو تولد مردم استان بوشهر 75/ 75 سال (مردان 98 /74 و زنان 53/ 76) بود که ناحیه دشتی- تنگستان با 05/ 77 سال بیشترین و ناحیه بوشهر با30/ 74 سال کمترین امید به زندگی را در استان داشتند.
    نتیجه گیری
    طی سال 1385 تا 1390، مقدار افزایش امید به زندگی در بدو تولد در مردان بیشتر از زنان بوده است. با توجه به تفاوت امید به زندگی در بدو تولد بین نواحی 5 گانه، به نظر می رسد امید به زندگی محاسبه شده شاخص مناسبی برای بیان عدم توزیع یکسان امکانات بهداشتی و اجتماعی- اقتصادی در نواحی مختلف استان می باشد.
    کلیدواژگان: امید به زندگی در بدو تولد، مرگ ومیر، جدول عمر، بوشهر، ایران
  • ملیحه سعید فیروزآبادی، رحیم طهماسبی، آزیتا نوروزی* صفحات 761-772
    زمینه
    امروزه مصرف قلیان در بزرگسالان جوامع آسیایی به ویژه خاورمیانه و کشورهای عربی رواج فراوان یافته است. هدف پژوهش حاضر تعیین وضعیت وابستگی به نیکوتین و الگوی دموگرافیک مرتبط با آن در زنان مصرف کننده قلیان در شهر بوشهر می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی می باشد که تعداد 430 زن مصرف کننده قلیان ساکن شهر بوشهر به روش نمونه گیری در دسترس و گلوله برفی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد وابستگی به نیکوتین و پرسشنامه ویژگی های دموگرافیک بود. پس از جمع آوری اطلاعات، تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS ویرایش 20 و با استفاده از آزمون های آماری مناسب انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، 3/ 43 درصد (186 نفر) از زنان مصرف کننده قلیان وابستگی متوسط به نیکوتین داشتند. میانگین و انحراف معیار نمره کلی رفتار وابستگی به نیکوتین 63/ 12±71/ 40 بود. میزان تحصیلات شرکت کنندگان (p=0.004) و همسرانشان (p=0.003)، شغل شرکت کنندگان (p=0.015) و همسرانشان (p=0.043)، سابقه مصرف قلیان (p=0.000)، قصد ترک (p=0.021) و نوع تنباکوی مصرفی (p=0.003)، با شدت وابستگی به نیکوتین ارتباط داشتند. یافته های رگرسیون رتبه ای با تابع ربط لجیت نشان داد که میزان تحصیلات همسر، سن شروع مصرف قلیان و قصد ترک قلیان تبیین کننده وابستگی به نیکوتین بودند.
    نتیجه گیری
    وابستگی به نیکوتین در تقریبا نیمی از زنان مصرف کننده قلیان در سطح متوسط بوده و طراحی مداخلات آموزشی ضروری است تا برای افراد طبقه اقتصادی- اجتماعی پایین به ویژه در سنین نوجوانی و جوانی که هنوز رفتار نهادینه نشده صورت گیرد. همچنین برای افرادی که قصد ترک قلیان ندارند ابتدا باید از طریق فرایند توانمندسازی شرایط را برای ترک آن ها مهیا نموده و سپس آن ها را تشویق به ترک قلیان نمود.
    کلیدواژگان: وابستگی به نیکوتین، عوامل موثر، زنان مصرف کننده قلیان، بوشهر
  • فرهاد خرمایی *، شکیبا کلانتری، اعظم فرمانی صفحات 773-785
    زمینه
    ذهن آگاهی مفهومی جدید است که در سال های اخیر در درمان بسیاری از اختلالات روانشناختی مورد توجه روانپزشکان و روانشناسان قرار گرفته است. استفاده از تکنیک های ذهن آگاهی مستلزم بهره گیری از اطلاعات دیگری در خصوص چگونگی عملکرد مولفه های ذهن آگاهی در هر یک از اختلالات روانشناختی است. هدف این پژوهش مقایسه ی مولفه های ذهن آگاهی در سه گروه بیماران مبتلا به افسردگی اساسی، اضطراب منتشر و افراد بهنجار بوده است.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به افسردگی اساسی و اضطراب منتشر بود که به مرکز مشاوره دانشگاه علوم پزشکی مشهد مراجعه کرده بودند. از میان این افراد، تعداد 30 نفر با تشخیص اختلال افسردگی اساسی و 30 نفر با تشخیص اختلال اضطراب منتشر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. یک گروه 30 نفری از افراد بهنجار که فاقد اختلالات افسردگی اساسی و اضطراب منتشر بودند نیز از بین کارکنان دانشگاه علوم پزشکی انتخاب شد. افراد هر سه گروه (افسرده، مضطرب و بهنجار) بر حسب متغیرهای سن، جنسیت، فقدان بیماری های جسمی و عدم ابتلا به سایر بیماری های روانی همتاسازی شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه اضطراب اشپیلبرگر و پرسشنامه پنج مولفه ذهن آگاهی بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، در بخش آمار توصیفی از شاخص های میانگین و انحراف استاندارد و در بخش آمار استنباطی از تحلیل واریانس چندمتغیره (MANOVA) و آزمون تعقیبی توکی استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین سه گروه در مولفه های ذهن آگاهی تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر، در مولفه های مشاهده، توصیف و عمل توام با آگاهی میان افراد مضطرب و بهنجار و همچنین افراد افسرده و بهنجار تفاوت معناداری (0001/ 0>P) وجود داشت. در مولفه ی عدم قضاوت ذهن آگاهی، میان افراد افسرده و مضطرب و افراد بهنجار و مضطرب تفاوت ها معنادار (0001/ 0>P) بود. همچنین در مولفه ی عدم واکنش تفاوت میان گروه های مضطرب- افسرده (001/ 0>P)، مضطرب- بهنجار (0001/ 0>P) و افسرده- بهنجار (05/ 0>P) معنادار بود.
    نتیجه گیری
    در تبیین نتایج این پژوهش می توان این گونه نتیجه گیری کرد که بیماران مضطرب و افسرده نسبت به افراد بهنجار در مولفه های ذهن آگاهی عملکرد ضعیف تری دارند و بنابراین درمان های مبتنی بر ذهن آگاهی می توانند با تاکید بر این مولفه ها موجب تسهیل روند درمان و همچنین بهبود علایم این گونه بیماران شود.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، افسردگی اساسی، اضطراب منتشر، مشاهده، توصیف، عمل توام با آگاهی، عدم قضاوت، عدم واکنش
  • ایوب فیضی *، جواد مصرآبادی، کویستان محمدیان، آمنه آق آتابای صفحات 786-799
    زمینه
    گسترش پژوهش های انجام گرفته در حوزه عوامل موثر بر سلامت روانی از جمله عوامل اجتماعی زمینه را برای ترکیب این پژوهش ها فراهم می کند. بنابراین این پژوهش با هدف محاسبه اندازه اثر ترکیبی پژوهش های انجام شده در حوزه شاخصه های اجتماعی با سلامت روانی انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    روش مورد استفاده در این پژوهش فراتحلیل می باشد. جهت نیل به این هدف در پژوهش حاضر از یافته های کمی 46 پژوهش استفاده شد که از این مطالعات 77 اندازه اثر محاسبه گردید. مطالعاتی که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند از بانک های اطلاعاتی سایت خصوصی بانک مجلات ایران، پایگاه مجلات تخصصی نور، پایگاه جهاد دانشگاهی کشور و مجموعه مقالات منتشر شده در همایش های سلامت روانی دانشجویان جمع آوری شدند و بعد از بررسی ملاک های ورود و خروج مطالعات، اندازه اثرهای همبستگی پژوهش های منتخب با نرم افزار CMA2 مورد تحلیل قرار گرفت. همچنین در این پژوهش دو مدل تصادفی و ثابت محاسبه شدند که با توجه به نتایج تحلیل ناهمگنی از طریق شاخص های Q و مجذور I، مدل تصادفی انتخاب شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که اندازه اثر ترکیبی پژوهش های مورد بررسی پس از حذف 10 اندازه اثر 139/ 0 به دست آمد. مقدار اندازه اثر ترکیبی پژوهش ها بر اساس شاخص کوهن کم محاسبه شد. همچنین، نتایج مربوط به تحلیل ناهمگنی حاکی از وجود متغیرهای تعدیل کننده در پژوهش ها بود. شواهد این فراتحلیل در ارتباط با مبانی نظری و تجربی قبلی نشانگر روابط بین دو متغیر سلامت روانی و شاخص های اجتماعی است.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج فراتحلیل می توان گفت برای موفقیت در برنامه های بهداشت و روان توجه به مسائل فرهنگی و اجتماعی ضروری خواهد بود.
    کلیدواژگان: شاخصه های اجتماعی، سلامت روانی، فراتحلیل، اندازه اثر
  • بهمن رماوندی، عبدالله حاجی وندی، مرادعلی فولادوند *، مریم شاهوردی صفحات 800-809
    زمینه
    مدارس به عنوان مکانی مطمئن نقش بسیار مهمی در پرورش دانش آموزان ایفاء می نمایند. در صورتی که اصول بهداشت در مدارس رعایت نگردد ممکن است سلامت دانش آموزان به خطر بیافتد. مربی بهداشت می تواند در ارتقاء وضعیت بهداشت مدارس موثر باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مربی بهداشت بر وضعیت بهداشت محیط مدارس ابتدایی در استان بوشهر انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است. تعداد 20 نمونه از هر کدام از مدارس ابتدایی دارای مربی و فاقد مربی به روش تصادفی طبقه ای در استان بوشهر در سال تحصیلی 92-91 به عنوان نمونه انتخاب شد. گردآوری اطلاعات به روش مشاهده مستقیم محقق و با استفاده از فرم ارزیابی وضعیت بهداشت محیط مدارس، دارای 30 سوال در 9 قسمت مختلف، بوده است. روش های آماری مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل و آزمون سوال ها در این مطالعه، محاسبه مجذور خی و آزمون دقیق فیشر بوده است.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این پژوهش بین وضعیت بهداشت محیط مدارس دارای مربی بهداشت و فاقد مربی بهداشت در 19 مورد از 30 مورد متغیرهای بهداشتی اختلاف آماری معنی داری مشاهده گردید. آنالیزهای آماری نشان داد اختلاف معنی داری بین وضعیت بهداشتی سرویس بهداشتی (005 /0>P)، آبخوری و بوفه (001/ 0>P)، حیاط و راهرو (01/ 0>P) و دفع زباله (025/ 0>P) مدارس دارای مربی بهداشت با مدارس فاقد مربی بهداشت در سال تحصیلی 92-91 وجود دارد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که حضور مربی بهداشت در مدارس می تواند منجر به بهبود وضعیت بهداشت محیط مدرسه شود. مدارس فاقد نیروی بهداشتی دارای سطح بهداشتی بسیار پایینی بودند؛ این مسئله اهتمام مسئولین ذی ربط جهت استخدام نیروی بهداشتی در مدارس را می طلبد.
    کلیدواژگان: بوشهر، بهداشت محیط، دانش آموز، مربی بهداشت، مدرسه
  • حبیب الله دهقان، سید باقر مرتضوی *، محمد جواد جعفری، محمدرضا مراثی صفحات 810-826
    زمینه
    تنش گرمایی یکی از مهم ترین پیامدهای مواجهه با گرما در دنیاست. شاخص های موجود ارزیابی تنش گرمایی به دلیل داشتن محدودیت های ذاتی و کاربردی برای غربالگری تنش گرمایی در کشورهای در حال توسعه مناسب نیستند. هدف این مطالعه ساخت، بررسی پایایی و روایی یک روش پرسشنامه ای تحت عنوان شاخص نمره استرین گرمایی یا (HSSI (Heat Strain Score Indexبرای ارزیابی مقدماتی استرس گرمایی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال های 89-1388 در 7 مرحله (1) تولید پیش نویس (2) ارزیابی روایی محتوایی در سطح متخصصین بهداشت حرفه ای و ارائه دهندگان خدمات بهداشت حرفه ای (3) تحلیل پایایی بر روی 98 نفر (4) تحلیل روایی سازه بر روی 150 نفر (5) تحلیل مدل اندازه گیری (6) تحلیل روایی ملاک بر روی 122 نفر از کارکنان شرکت ملی صنایع پتروشیمی (عسلویه) و شرکت ذوب آهن اصفهان و (7) تعیین سطح ریسک گرمایی با کاربرد منحنی های ROC انجام شد. داده ها با نرم افزار SPSS ویرایش 19 و AMOS ویرایش 16 تحلیل شدند.
    یافته ها
    در مرحله تولید پیش نویس پرسشنامه 40 پرسش و گزینه های مربوطه شناسایی شد، ارزیابی محتوایی در سطح متخصصین،27 آیتم اصلاح، 3 آیتم حذف و 3 آیتم اضافه گردید. در ارزیابی در سطح کارشناسی 19 آیتم اصلاح گردید. در تحلیل پایایی، ضریب آلفای کرونباخ برابر 91/ 0 به دست آمد. تحلیل عاملی به روش تحلیل مولفه های موثر با چرخش ابلیمین 4 فاکتور را استخراج کرد و مجموعا 6/ 71 درصد از واریانس تبیین شد. در تحلیل عاملی تاییدی، مقادیر شاخص های برازش (GFI=0.991، RMSEA=0.036) منجر به تائید مدل اندازه گیری گردید. ضریب همبستگی بین مقیاس HSSI با دمای بدن 73/ 0 به دست آمد. نقطه برش 5 /13 با حساسیت 91 درصد و ویژگی 50 درصد برای جداسازی افراد فاقد استرین گرمایی (سبز) از افراد احتمالا دارای استرین گرمایی (زرد) و نقطه برش 18 با حساسیت 86 درصد و ویژگی 73 درصد برای جداسازی بین طبقه زرد و افراد دارای استرین گرمایی (قرمز) در مقیاس HSSI تعیین شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که 18 متغیر قابل اندازه گیری از طریق مشاهده و پرسش در مقیاس HSSI با متغیرهای شاخص WBGT و سایر پرسشنامه ها، نقاط مشترک بالایی دارد و از پایایی و روایی بالایی برخوردار است و نقاط برش تعیین شده، از حساسیت و ویژگی مناسب برخوردار هستند لذا می توان نتیجه گرفت که روش HSSI برای غربالگری و تعیین سطح ریسک تنش گرمایی مناسب است.
    کلیدواژگان: شاخص نمره استرین گرمایی، استرس گرمایی، روایی، پایایی، غربالگری
  • محمدعلی زیرایی، سیده سمیرا ارشدی، مهدی دولتخواهی، حسین دارابی، ایرج نبی پور* صفحات 827-844
    زمینه
    دانش اتنوفارماکولوژی یک فرصت بی همتا را برای همکاری میان رشته ای در بین پژوهشگران گیاهشناسی، فارماکولوژی، سم شناسی، شیمی، آنتروپولوژی و جامعه شناسی فراهم می آورد. هدف این پژوهش شناخت گیاهان دارویی است که به صورت سنتی در منطقه باستانی توز در جلگه زیرراه دشتستان کاربرد دارویی دارند.
    مواد و روش ها
    داده های اتنوفارماکولوژیک گیاهان دارویی از 23 نفر آگاه بومی منطقه باستانی توز در جلگه زیرراه دشتستان به صورت مصاحبه حضوری گرداوری شده و شاخص های فراوانی نسبی ثبت (Relative Frequency of Citation) و شاخص اهمیت فرهنگی (Cultural Importance Index) برای هر گیاه دارویی محاسبه شد.
    یافته ها
    به طور کلی 131 گونه گیاه دارویی در منطقه باستانی توز در جلگه زیر راه دشتستان استان بوشهر مربوط به 62 خانواده شناسایی گردید. گیاهان پنیرک (Malva sylvestris)،آویشن شیرازی (Zataria multiflora)، هلیله (Terminalia chebula)، زیره سبز (Cuminum cyminum)، رازیانه (Foenicum vulgare)، لعل بیابان (Olivera decumbens)، گل گاوزبان (Echium amoenum)، هلپه (Teucrium polium)، شاهدانه (Cannabis sativa) و خشخاش (Papaver somniferum) بالاترین اهمیت فرهنگی را در منطقه داشتند. گیاهان چشم بغیض (Ducrosia anethifolia Bioss)، سیاهدانه (Nigella sativa)، لگجی (Capparis spinosa) و گزنه (Urtica dioica) نیز دارای بالاترین فراوانی ثبت نسبی را از خود نشان دادند. شایع ترین کاربرد دارویی گیاهان به ترتیب برای بیماری های گوارشی، بیماری های زنان و زایمان و بیماری های پوستی بود.
    نتیجه گیری
    تنوع گسترده ای از گیاهان دارویی در منطقه باستانی توز در جلگه زیرراه دشتستان، با همان کاربردهای درمانی که در طب سنتی ایران رایج بوده وجود دارد ولی مردم این منطقه شماری از گیاهان را برای درمان بیماری هایی به کار می برند که ویژه این منطقه است و پژوهش پیرامون این گیاهان دارویی می تواند آغازگر راهی برای کشف داروهای جدید در عرصه درمان باشد.
    کلیدواژگان: اتنوفارماکولوژی، طب سنتی، گیاهان دارویی، استان بوشهر
  • غلامحسین محبی *، سیده سمیرا ارشدی، ایرج نبی پور، خلیل پورخلیلی صفحات 845-897
    تونیکات ها گروه بزرگی از جانوران دریایی هستند و به جهت پوشش سلولزی خارجی شان (tunic)، به این نام شهرت یافته اند. آن ها به چهار دسته عمده اسیدیان ها، تالیاسین ها، اپندیکولارین ها و سوربراسه تقسیم گردیده اند و متنوع ترین دسته آن ها اسیدیان ها هستند. آن ها منابع غنی از متابولیت های ثانویه هستند. گروه بزرگی از این ترکیبات، دارای ساختار آلکالوئیدی هستند که اکثرا دارای فعالیت های بیولوژیکی هستند. آلکالوئیدهای پیریدواکریدینی، دارای فعالیت های قابل توجه بیولوژیکی مختلف هستند و مکانیسم اصلی آن ها را مهار جداسازی رشته های DNA بواسطه گونه های اکسیژن فعال (ROS) عنوان نموده اند. آلکالوئیدهای پیرولواکریدینی عمدتا سیتوتوکسیک و آلکالوئیدهای ایندولی دارای فعالیت های متعددی چون ضد ویروسی، ضدالتهابی و سیتوتوکسیته قوی هستند. آلکالوئیدهای پیرولی، خواص زیستی مختلفی چون آنتاگونیستی قوی کالمودولین، ضد لوسمی، مهار کنندگی Na+/K+ATPaseو فعال کنندگی اکتومیوزین ATPase، القاء آزادسازی Ca2+ از رتیکولوم سارکوپلاسمی را نشان داده اند. تونیکات ها منبع غنی از پپتیدها، الیگوپپتیدهای سیکلیک و دپسی پپتیدهایی چون پاتلامیدها، دیدمنین، یدوسیونین، آپلیامیدها، هالوسیدین، دیسینتائورین و یا کلاوانین ها با فعالیت های بیولوژیکی قابل توجه هستند. برخی از ترکیبات استخراج شده از تونیکات ها مانند گلابروکینون ها، پرنیل هیدروکینون، ژرانیل هیدروکینون، لانجیدورون ها، اسکابلون ها، کونیتیاکینون ها دارای ساختارهای متفاوت هیدروکوئینونی و کینونی خطی یا حلقوی هستند. آن ها دارای طیف وسیعی از فعالیت های بیولوژیکی چون خواص ضدتومری، آنتی لوکمیایی، آنتی اکسیدانتی، ضدویروسی و اثرات سیتوتوکسیسیتی انتخابی هستند. ترکیبات مختلف دیگری با ساختارهای منحصر بفرد و فعالیت های بیولوژیکی متفاوت چون فالوسیاسترول ها با خصوصیت تعدیل کنندگی گیرنده (PXR)، لپادین ها با اثرات آنتی تریپانوزومی و آنتی پلاسمودیومی، کوپرووردین با فعالیت های سیتوتوکسیتی و ضدتوموری و نینگالین با اثر مهاری قوی بر CK1δ، CDK5 و GSK3β کیناز، از این جانوران استخراج شده اند. تنوع بسیار بالای ترکیبات زیست فعال این موجودات دریایی، گواه این واقعیت است که این موجودات ظرفیت بالایی جهت کشف و شناسایی ترکیبات دارویی جدید از دریا را دارند. امید به این که در آینده داروهای دریایی سهم بیشتری از قفسه داروخانه ها را به خود اختصاص دهند.
    کلیدواژگان: تونیکات، متابولیت ثانویه، آلکالوئید، پپتید، هیدروکوئینون، کینون، فعالیت های بیولوژیکی
  • زهرا امینی خویی* صفحات 898-916
    ارگانیسم های دریایی، منابع غنی از ترکیبات فعال زیستی هستند و به دلیل پتانسیل استفاده از آن ها در بیوتکنولوژی، در تمام دنیا مورد توجه زیست شناسان و شیمیدان ها قرار گرفته اند. تنها در طول دهه اول قرن 21، بیش از 2000 مولکول از شاخه سنیداریا شناسایی شد. شاخه سنیداریا (مرجان ها، بادبزن های دریایی، شقایق های دریایی، عروس دریایی و هیدرها)، دارای بیش از 10000 گونه است که در زیستگاه های آبی زندگی می کنند. سنیداریاها، قدیمی ترین جانوران سمی هستند. در این شاخه، بیشترین مطالعات سم شناسی روی کلاس آنتوزوا صورت گرفته است. تاکنون، بیشترین تعداد ترکیبات فعال از مرجان های نرم راسته آلکوناسه و گورگوناسه متعلق به کلاس آنتوزوا تولید شده است. تا امروز، تعداد نامحدودی از ترکیبات شیمیایی شامل: استروئیدها، دی ترپنوئیدها و سزکویی ترپنوئیدها از سنیداریاها جداسازی شده که فعالیت های زیستی مانند ضد میکروبی، ضد سرطانی و سیتوتوکسیک نشان داده اند. در این مطالعه، برخی از تحقیقات صورت گرفته بر روی ترکیبات امیدبخش جداسازی شده از سنیداریاها را مرور می کنیم.
    کلیدواژگان: ارگانیسم های دریایی، شاخه سنیداریا، جانوران سمی، فعالیت ضد سرطانی
  • محمد امامی اردستانی، الهام کلانتری* صفحات 917-921
    کیست هیداتید ریه توسط مرحله لاروی پارازیت اکینوکوکوس ایجاد می شود و طیفی از تظاهرات به صورت بی علامت تا علایمی شامل سرفه مزمن، پلوریت، درد سینه و هموپتزی به دلیل پاره شدن کیست را شامل می شود. برخی نماهای رادیولوژیکی برای کیست هیداتید توصیف شده اند. بیماری که در اینجا معرفی می شود دارای نمای رادیولوژیکی درگیری ریوی غیرمعمول می باشد
    کلیدواژگان: کیست هیداتید، کلسیفیکاسیون، تنگی نفس
|
  • Mahsa Azimi, Iesus Gholampour Azizi, Samane Rouhi, Fateme Zaboli* Pages 701-710
    Background
    The safest way to reduce mycotoxins in contaminated foods with it; it is using certain strains of various microbes. Aim of this study is biological reduction of aflatoxin B1 by the yeast Saccharomyces cerevisiae (S. cerevisiae) in wheat flour samples that were collected in Chaloos city (Mazandaran province، North Iran).
    Material And Methods
    Aflatoxin B1 contamination was measured by ELISA method in 22 samples of wheat flour. Then S. cerevisiae was added to primary wheat flour. After 48 h aflatoxin B1 contamination in samples were measured by ELISA، again. For statistical analysis، the statistical software SPSS18 and t-test was used.
    Results
    all 22 samples of wheat flour were contaminated with aflatoxin B1. The minimum and maximum levels of aflatoxin B1 in primary wheat flour were 1. 1 and 10. 6 ppb، respectively. S. cerevisiae reduced the amount of aflatoxin B1 in wheat flour samples. Minimum and maximum amount of aflatoxin contamination after adding S. cerevisiae was 0. 5 and 9. 1 ppb، respectively.
    Conclusion
    Inhibitory effect of S. cerevisiae and aflatoxin B1 reduction in wheat flour was proved in this study. Therefore we can be hoped that yeast S. cerevisiae as neutralizing agents can be used in flour for this toxin. Consumption of products that contaminated with aflatoxin B1 endangers consumers'' health، thus reducing of this toxin in the food should be considered.
    Keywords: Aflatoxin B1, Saccharomyces cerevisiae, Wheat Flour, ELISA
  • Arefa Jafarzadeh Kohneloo, Ali Reza Soltanian, Jalal Poorolajal, Hosean Mahjub* Pages 711-719
    Background
    Recent studies have shown that effective genes on survival time of cancer patients play an important role as a risk factor or preventive factor. Present study was designed to determine effective genes on survival time for diffuse large B-cell lymphoma patients and predict the survival time using these selected genes.
    Materials and Methods
    Present study is a cohort study was conducted on 40 patients with diffuse large B-cell lymphoma. For these patients, 2042 gene expression was measured. In order to predict the survival time, the composition of the semi-parametric additive survival model with two gene selection methods elastic net and lasso were used. Two methods were evaluated by plotting area under the ROC curve over time and calculating the integral of this curve.
    Results
    Based on our findings, the elastic net method identified 10 genes, and Lasso-Cox method identified 7 genes. GENE3325X increased the survival time (P=0.006), Whereas GENE3980X and GENE377X reduced the survival time (P=0.004). These three genes were selected as important genes in both methods.
    Conclusion
    This study showed that the elastic net method outperformed the common Lasso method in terms of predictive power. Moreover, apply the additive model instead Cox regression and using microarray data is usable way for predict the survival time of patients.
    Keywords: Lymphoma, Survival analysis, Variable selection, Elastic net, Lasso
  • Hania Shafienia, Mohammad Hassan Shahhosseiny*, Mansour Bayat, Mohammad Amin Mahmoudi, Mehrdad Rabiei Nematabad, Mohammad Farhadi Pages 720-728
    Background
    Chronic sinusitis(CS) is one of the most prevalent chronic illnesses that affecting persons of all age groups. It is an inflammatory process that involves the paranasal sinuses. There isnt definitive and consistent data concerning the distribution of bacterial species in patients with Chronic Sinusitis. Pseudomonas aeruginosa has emerged as a potential pathogen in the immunocompromised patients, so this microorganism is one of the most important cause of Chronic sinusitis. The purpose of this study is molecular detection of sinusitis caused by P.aeruginosa.
    Material And Methods
    50 specimens was provided from the secretion of maxillary and frontal sinuses of patients from Rasoule Akram hospital during operation. Genomic bacterial DNA was extracted by DNP kit and detection of this bacteria was proceeded by employing sequence-specific target namely the outer membrane protein (oprL) gene locus and designing primers. PCR optimized and sensitivity and specificity tests was performed. Amplicon was cloned by T/A Cloning method and was used for sequencing and positive control.
    Results
    The product of optimized PCR with 504 bp length correctly amplified and observed on electrophoreses gel 1.5% and confirmed by sequencing. Evaluation of the selected primers with 8 various DNA demonstrated 100% specificity. Sensitivity of optimized test was Evaluated 10 CFU of bacteria. From the 50 samples, 22% of specimens were positive for P.aeruginosa.
    Conclusion
    This study indicates that molecular detection of P.aeruginosa employing the oprL gene target is a rapid and useful technique for detection of P.aeruginosa.
    Keywords: Sinusitis, Pseudomonas aeruginosa, Polymerase Chain Reaction, Molecular Diagnosis
  • Zahra Rampisheh, Nelofar Motamed*, Mohammad Amiri, Afshin Ostovar, Amin Azarnoush, Fateme Bahramian, Hakime Abadi Pages 729-737
    Background
    Breast cancer is the most common female cancer worldwide. Survival rate of breast cancer, especially as an indicator of the successful implementation of screening, diagnosis and treatment programs, has been at the center of attention of public health experts.
    Material And Methods
    In a survival study, the records of breast cancer cases in cancer registry system of Bushehr Province were extracted during 2001, March to 2013, September. These records were linked and matched with records of death registry system. After determining patients, status regarding being alive or dead, survival analysis was done. Life table, Kaplan-Mayer analysis, log rank and Breslow tests were used for computing and comparing survival rates.
    Results
    In 300 recorded breast cancer cases, mean and standard deviation of age was 51.26±13.87. Survival rates were 95, 88, 78, 73 and 68 percent since the first year through the fifth year, respectively. Mean survival was 87.20 months (95% CI= 81.28- 93.12). There was no significant difference in mean survival regarding age and different geographical areas.
    Conclusion
    Although survival rates of registered breast cancer patients in Bushehr Province are similar to other provinces, they are far from those of developed countries. This situation demands more extensive efforts regarding public education and improving the process of diagnosis, treatment and care of patients especially during first two years after diagnosis.
    Keywords: Breast cancer, Survival rate, Cancer registry, Death registry, Iran
  • Aziza Ansari, Maryam Ravanipour*, Faezeh Jahanpour, Somaye Hosseini Pages 738-750
    Background
    Fever is one of the most common reasons for which parents of infants and young children seek medical care. This study aimed to understand the problems of parents in the care and management of febrile children in depth and ultimately provide ways to resolve this issue.
    Materials and Methods
    The present study is a descriptive exploratory research (a kind of mix method design) with the aim of examining the problems of managing fever in children by their parents. The study population was parents of children referred to health centers in Bushehr. The study sample was purposively selected. Data collection included semi-structured interviews, demographic information and empowering questionnaire. The qualitative data were analyzed based on directed content analysis. The quantitative data was analyzed using the SPSS software (version 19) and descriptive and analytical statistics at a significance level of 0.05.
    Results
    In the qualitative study, coding and condensing data from interviews determined in six categories, including: the need for awareness, preparedness for coping, acting independently performance of effective care, sense of control and management positions and satisfaction. The mean and standard deviation of the scores of knowledge, attitude and practice of parents were, 6.65±1.58, 11.87±3.41 and 55.44±5.97, respectively. In addition, scores of empowering in terms of some demographic characteristics showed significant correlation.
    Conclusion
    The need for basic information about how to manage fever and also need to empowering mothers in such a way to be prepared enough to cope with fever were presents in most of participants’ interviews. It is recommended that health workers provide the parents more complete education by empowerment models to reach satisfactory abilities in managing their children,s fever.
    Keywords: Challenge, children, fever management, qualitative study, parents
  • Shahram Sarafrazian, Nelofar Motamed*, Rahim Tahmasebi, Mohammad Amiri Pages 751-760
    Background
    Life expectancy at birth is the number of years a neonate can survive, in a stable condition of mortality. Life expectancy is one of the key indicators of health that reflects the health, culture and socio-economic condition of society. The present study was to assess changes in life expectancy at birth in districts of Bushehr province in 2006 and 2011.
    Material And Methods
    This cross- sectional study was based on mortality statistics data for the years 2006 and 2011 gathered by statistics unit of Health deputy of Bushehr University of Medical Sciences. The present study examined changes in life expectancy at birth in Bushehr province at the district level in a period from 2006 to 2011.On the basis of geographical proximity, nine counties of Bushehr province was divided into five regions. The life expectancy at birth by sex and urban/rural distribution was calculated by the direct method. The Recommended method of WHO was used to calculate life table.
    Results
    Life expectancy at birth was 73.2 years (71.10 for men and 75.11 for women) in 2006. The highest calculated life expectancy, 74.63 years, was belonged to Dashtestan region and the lowest was 72 years in Bushehr region. In 2011, life expectancy at birth of Bushehr province was 75.75 years (74.98 for men and 76.53 for women). Dashti- Tangestan region had the highest one, 77.05 years, and Bushehr region had the lowest life expectancy, 74.30 years.
    Conclusion
    It seems that increase in life expectancy at birth is more prominent in men than women in the 5 year period of 2006- 2011. Considering the difference in life expectancy at birth between five regions, it seems that calculated life expectancy would be a good indicator to reflect the unequal distribution of health and socioeconomic facilities in different regions of Bushehr province.
    Keywords: Life expectancy at birth, Mortality, Life table, Bushehr, Iran
  • Maliha Saeed Firoozabadi, Rahim Tahmasebi, Azita Noroozi* Pages 761-772
    Background
    In recent years, water pipe smoking has been spread among adults especially in Asian African communities in the Middle East and Arabic countries. The aim of this study is determination of the nicotine dependence status and some related factors among women consumer in Bushehr.
    Material And Methods
    430 water pipe smoker women were examined in this cross-sectional study. Convenience and snowball sampling methods were used to collect data. After data collection, data were analyzed by SPSS software with using appropriate statistical tests.
    Results
    In this study, 43.4% (N= 186) of women had moderate nicotine dependency. The overall mean and standard deviation score for nicotine dependence were 40.71±12.63. In this study, consumer’s education (p=0.004) and job (p=0.015), husband’s education (p=0.003), and job (p=0.043), history of water pipe smoking (p=0.000), intention to quit (p=0.021), and type of tobacco (p=0.003), significantly associated with nicotine dependence. Logit regression results showed that husband 's education level, age at onset of water pipe consuming and intention to quit water pipe explain nicotine dependence.
    Conclusion
    Nicotine dependence among almost half of the consumer women was in average level and it is essential to design educational interventions for low socio - economic individuals particularly in teens and young people that this behavior has not institutionalized yet. Also for people who have no intention of quit water pipe, at first, we provide the conditions for their quitting through empowerment process and then encourage them to quit water pipe.
    Keywords: Nicotine dependence, Effective factors, Water pipe consumer women, Bushehr
  • Farhad Khormaei*, Shakiba Kalantari, Azam Farmani Pages 773-785
    Background
    Mindfulness is a new construct which has held psychiatrists and psychologist's attention in the treatment of many psychological disorders. The use of mindfulness techniques needs more information about the mechanisms of the facets of mindfulness in each disorder. The goal of the present study was to compare the facets of mindfulness among patients with major depression, generalized anxiety disorder and normal individuals.
    Material And Methods
    Statistical population of the present study consisted of all of patients who were diagnosed major depression disorder and Generalized anxiety disorder in the counseling center of Mashhad university of medical sciences. Thirty patients with MDD and 30 patients with GAD were recruited among them via available sampling method. Moreover, 30 normal individuals without the diagnosis of MDD and GAD from the staff of Mashhad university of medical sciences were recruited and matched to the depressed and anxious groups on the basis of age, gender and lack of medical and other mental diseases. Participants completed Beck Depression Inventory (BDI- II), Speilberger State – Trait Anxiety Inventory (STAI) and Five Facets of Mindfulness Questionnaire. Mean and standard deviation were utilized to analyze the data in the descriptive statistics section. And in the inferential statistics section, MANOVA and Post Hoc Tukey Test were used.
    Results
    The results indicated that there were significant differences between the three groups with regards to the facets of mindfulness. In other words, there were significant differences between anxious and normal groups and also depressed and normal individuals with regards to the scores in the facets of Observing, Describing and Acting with awareness (P<0.0001). There were also significant differences between anxious and depressed groups and anxious and normal individuals in the facet of Nonjudging (P<0.0001). Moreover, significant differences were found between anxious- depressed (P < 0.001), anxious- normal (P<0.0001) and depressed- normal (P<0.05) groups with regards to the scores in the facet of Nonreacting.
    Conclusion
    It can be concluded that patients with MDD and GAD compared to normal individuals have lower scores in the facets of mindfulness. Therefore, mindfulness- based treatments can facilitate the process of the treatment and improve the symptoms of such disorders via focusing on the five facets of mindfulness.
    Keywords: Mindfulness, Major Depression, Generalized Anxiety Disorder, Observing, Describing, Acting with awareness, Nonjudging, Nonreacting
  • Ayaub Faizy*, Javad Mesrabadi, Koisan Mohamadian, Amane Agh Atabay Pages 786-799
    Background
    The expansion of studies that done in the demand of effective factors such as social factors on mental health provides the ground work for the combination of these studies. So, this meta-analysis was implemented to determine the summary effect size of the relationship between social indexes and mental health measures.
    Material And Methods
    The method used in this study is a Meta-Analysis. To achieve above aim used of quantitative findings from 46 studies, that computed 77 effect sizes from these. The studies that were used in this study collected from databases such as magiran, noormags, Scientific Information Database and proceeding articles that published in the Seminars of college student’s Mental Health. After reviewing the inclusion and exclusion criteria, the correlation effect sizes in selected studies were analyzed with the CMA2 software. In this study, were calculated both random and fixed models, that selected random model, according to the results of the heterogeneity analysis of the Q and I2 factors.
    Results
    The results showed that the combinational effect size of the studies obtained 0.139, after eliminated 10 effect sizes. The combined effect size of studies was calculated low based on Cohen's criteria. Also, the results of heterogeneity analysis indicated that there are moderating variables in the studies. The evidence of this meta-analysis associated with prior theoretical and empirical foundations, indicates the relationship between social support and mental health.
    Conclusion
    According to the results of this meta-analysis for successful mental health programs due to cultural and social issues will be necessary.
    Keywords: Social indexes, mental health, Meta, analysis, effect size
  • Bahman Ramavandi, Abdolah Hajivandi, Moradali Fouladvand*, Maryam Shahverdi Pages 800-809
    Background
    School, as a reliable place in student's education, has an important role in training. If health principles do not comply with in schools, students may be suffering from infectious diseases. Health trainer can be effective in improving school health. This study aimed to determine the effectiveness of health trainer on environmental health level of schools in Bushehr province.
    Material And Methods
    This study was a descriptive - analytic study. A total of 20 samples were selected from each of the elementary schools have and not have health trainer using the method of stratified random sampling in the Bushehr province in the year 91-92. Data collected by researcher direct observation and using an assessment form of school environmental health contains 30 questions in 9 different sections. The statistical method used to analyze and test questions in this study were the chi square and Fisher exact test.
    Results
    Based on findings of this research, between the environment health situation in schools with and without health trainer in 19 cases of health variables the significant difference was observed. The statistical analysis showed significant differences between health status of toilets (p<0.005), drinking water taps and buffet (p<0.001), yard and corridors (p<0.01), and solid waste disposal (p<0.025) in schools with and without health trainer in the year 91-92.
    Conclusion
    Overall, the results indicate that the presence of health trainers in schools can lead to improved health status of the school. The schools without health trainer had very poor health status; this issue required further try of concerned authorities to employee health trainers in schools.
    Keywords: Bushehr, Environmental health, Student, Health trainer, School
  • Habibollah Dehghan, Sayead Bagher Mortzavi*, Mohammad Javad Jafari, Mohammad Reza Maracy Pages 810-826
    Background
    Heat stress is one of the most important consequences of occupational heat exposure in worldwide. Current heat stress indices are not suitable for heat strain screening in developing countries due to their inherent and applied limitations. The Aim of this study was design, validity and reliability of a questionnaire method entitled "Heat Strain Score Index" or HSSI for preliminary assessment of heat stress at workplace.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted during 2009-2010. This research included seven stages (i) Item generation (ii) Evaluation of content validity by 9 subjects of occupational health specialists and 30 occupational health providers (iii) Reliability analysis was performed on 98 workers (iv) Structure validity was conducted on 150 workers (v) Test of the measurement model (vi) Criteria validity on 122 worker and (vii) classification of level thermal risk with ROC curves. Data were analyzed with SPSS-18 and AMOS-16 software.
    Results
    In stage of item generation; 40 items were identified. In Content Validity evaluation in the level of occupational health specialists, 27 items modified, 3 items were removed and 3 items added; in evaluation by occupational health providers, 19 items modified. Internal consistency (α) of items was 0.91. Exploratory factor analysis on items HSSI scale identified four subscales which explained 71.6% of the variance. Confirmatory factor analysis provides evidence of model fits (GFI=0.991, RMSEA=0.036). Correlation between the HSSI score with aural temperature was 0.73.Cut-off point, sensitivity and specificity for upper green zone (no thermal strain) were 13.5, 91% and 50%.whereas Cut-off point, sensitivity and specificity for lower red zone (thermal strain) were 18, 86% and 73%.
    Conclusion
    This study revealed HSSI scale includes 18 of measurable variables that high overlapped with WBGT index and others questionnaires. This scale demonstrated high reliability and validity; sensitivity and specificity of cut-off point in scale were suitable. Therefore HSSI scale for primary evaluation heat stress is suitable.
    Keywords: heat strain score index, heat stress, validity, reliability, screening
  • Mohammad Ali Ziraee, Saeadh Samira Arshadi, Mehdi Dolatkhahi, Hosean Darabi, Iraj Nabipour* Pages 827-844
    Background
    Ethnopharmacology has been seen as a multidisciplinary approach for novel drug discovery by providing valuable data about medicinal plants in different cultures. The aim of this ethnopharmacological study was to identify medicinal plants of the Zirrah (Touz)/Dashtestan/Bushehr province in the North of Persian Gulf.
    Material And Methods
    The medical uses of medicinal plants were gathered from 23 local informants by face to face interviews. The relative frequency of citation (FRC) and cultural importance (CI) indices were calculated.
    Results
    A total of 131 medicinal plants belonging to 62 families were identified. Malva sylvestris, Zataria multiflora, Terminalia chebula, Cuminum cyminum, Foenicum vulgare, Olivera decumbens, Echium amoenum, Teucriuma polium, Cannabis sativa and Papaver somniferum had the highest cultural importance indices. Ducrosia anethifolia Bioss, Nigella sativa, Capparis spinosa and Urtica dioica had the highest FRC indices. The highest medical uses were for gastrointestinal diseases, gynecological diseases and dermatological uses, infectious diseases, nature of cool and metabolic disorders, respectively.
    Conclusion
    There is a vast variety of medicinal plants in Zirrah (Touz)/Dashtestan/Bushehr province. Although most of therapeutic applications of these plants in the Zirrah (Touz)/Dashtestan/Bushehr province are the same as Iran’s traditional medicine, but the people of this region use some of these plants for some diseases which are unique for this area. Thus, investigation about these plants should be initiated to discover novel drugs for clinical applications.
    Keywords: Ethnopharmacology, medicinal plants, Bushehr province, Bushehr
  • Gholam Hosean Mohebbi *, Saeadh Samira Arshadi, Iraj Nabipour, Khalil Pourkhalili Pages 845-897
    Tunicates are a large group of marine animals; and have been named “tunicate” because of cellosic outer covering called a tunic. They are divided into four major classes of the ascidians, thaliaceans, appendicularians and Sorberacea. Ascidians are the most diverse tunicate group. They are a rich source of secondary metabolites. Alkaloids are the major class of this compounds that mostly, display biological activity. Pyridoacridine alkaloids have a significant biological activities and their main mechanism is DNA cleavage inhibition by reactive oxygen species (ROS). The pyrroloacridine alkaloids are mostly cytotoxic; and also, indole alkaloids have numerous biological properties such as potent antiviral, anti-inflammatory and cytotoxicity activities. Pyrrole Alkaloids exhibited several biological properties, like strong calmodulin antagonistic, antileukemic, inhibiting Na+/K+ ATPase, activating the octomyosin ATPase, and inducing release of Ca2+ from sarcoplasmic reticulum. Tunicates are a rich source of peptides, cyclic oligopeptides and depsipeptides such as patellamides, Didemnin, Iodocionin, Apliamides, Halocidin, Dicynthaurin or Clavanin, with significant biological activities. Some compounds extracted from tunicates such as, Glabruquionones, prenylhydroquinone, geranylhydroquinone, Longithorone, scabellones, and conithiaquinones have different structures of linear or cyclic hydroquinone and quinones. They possess a wide range of biological activities as strong anti- tumor, anti-leukemia, anti-oxidant, anti-viral, and selective cytotoxicity properties. Other numerous compounds with unique structures and different biological activities such as Phallusiasterols with modulating the PXR receptor; Lepadins with antiplasmodial and antitrypanosomal properties; Coproverdine with cytotoxic and anti-tumor activity; and Ningalin with a strong inhibitory effects on CK1δ, CDK5 and GSK3β kinase, have been extracted from these animals. A large diversity of biological active compoundes from marine tunicates explains this realty that they have a large capacity to search and devalopement new marine medicinal compounds. It is hoped that in the future, marine drugs, have a greater portion in the drugstore shelves.
    Keywords: Tunicate, Secondary metabolite, Alkaloid, Peptide, Hydroquinon, Quinon, Biological activity
  • Zahra Amini Khoei* Pages 898-916
    Marine organisms are rich sources of bioactive compounds and their biotechnological potential attracted the attention to biologists and chemists all over the world. During the first decade of the 21st century alone, over 2000 molecules from cnidarians were described. The phylum cnidaria (corals, sea pens, sea anemones, jellyfish and hydroids) includes over 10,000 species living in aquatic habitats. Cnidarians are the oldest venomous animals. In this phylum, most toxicological studies have been done in Anthozoa. The Soft corals Alcyonacea and Gorgonacea orders of Anthozoa represent by far the highest number of species yielding promising compounds. Up to now, numerous chemical components have been isolated from cnidarians, including steroids, diterpenoids and sesquiterpenoids have been shown to exhibit biological properties such as antimicrobial, antitumor activities and cytotoxicity. In this review, we summarize some studies that focus on some of the most promising marine bioactive isolated from cindirians in last decade.
    Keywords: Marine organisms, Cnidarians, Venomous animals, Antitumor activities
  • Mohammad Emami Ardestani, Elham Kalantari* Pages 917-921
    Pulmonary hydatid cyst caused by the larval stage of echinococus parasit manifests in a variety of features from asymptomatic to symptoms including chronic cough,pleuritis,chest pain and hemoptysis due to cyst rupture into bronchus.some radiologic paterns has been described for it.the case we present it here is an unusual case regarding its patern of pulmonary involvement radiologically.
    Keywords: hydatid cyst, echinococcus, dyspnea