فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 22 (بهار 1394)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 22 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جلیل بیات، سید جلال دهقانی فیروزآبادی صفحات 1-26
    اکثر پژوهش های صورت گرفته پیرامون موضوع هسته ای ایران با رویکرد نظری واقع گرایانه به بررسی روابط دولت ها و دولت مردان پرداخته اند و از بررسی عوامل غیرمادی تاثیرگذار بر موضوع هم چون محیط، نگرش ها و گرایش های اجتماعی غفلت ورزیده اند. یکی از موضوعات غیرمادی تاثیرگذار بر مسائل سیاسی، نظرات و دیدگاه های جاری در سطح جامعه ی است که از آن به عنوان افکار عمومی نام برده می شود. بر اساس نگاه سازه انگارانه تمامی پدیده های اجتماعی ازجمله تصمیمات سیاست خارجی، به صورت اجتماعی برساخته می شوند و این موضوع شامل تصمیمات استراتژیکی هم چون موضوع هسته ای ایران نیز می شود. بنابراین از آن جا که تصمیم های سیاسی در خلا پایه گذاری نمی شوند بلکه متاثر از ارزش ها و هنجارهای درون جامعه ی هستند، این تحقیق سعی دارد با توجه به تحقیقات و نظرسنجی های صورت گرفته در دو جامعه ی ایران و آمریکا به تحلیل و تبیین دیدگاه های مردم دو کشور درباره ی موضوع هسته ای ایران و تاثیر آن بر مواضع تصمیم گیرندگان دو کشور بپردازد.
    کلیدواژگان: ایران، آمریکا، موضوع هسته ای، نظرسنجی، سلاح هسته ای، سازه انگاری
  • سید امیر نیاکویی، داود کریمی پور صفحات 27-58
    کوشش برای افزایش امنیت همواره مهم ترین دغدغه سران رژیم اسراییل بوده است. حفظ امنیت به مثابه یک نیاز حیاتی و یکی از مهم ترین نگرانی های تل آویو از مهم ترین اولویت های سیاست خارجی آن است. یکی از ابزارهای که می تواند تا حدودی به رفع تهدیدات امنیتی این رژیم کمک نماید، دیپلماسی انرژی فعال برای کاهش مخاطرات امنیتی و بهبود امنیت انرژی است. با توجه به این که رژیم صهیونیستی از دیپلماسی انرژی در جهت ارتقای جایگاه منطقه ای و رفع یا تقلیل تهدیدات امنیتی خویش بهره می جوید، این مقاله به دنبال پاسخ به این پرسش است که مبانی و اهداف دیپلماسی انرژی رژیم اسراییل در محیط منطقه ای چیست و این کشور چگونه از دیپلماسی انرژی برای بهبود امنیت و ارتقای جایگاه منطقه ای خود بهره می گیرد؟ یافته های این تحقیق نشان می دهد دیپلماسی انرژی رژیم اسراییل در سه محیط منطقه ای خاورمیانه، اوراسیا و مدیترانه فعال بوده و در هر یک از سه محیط فوق اهداف خاص و معینی را دنبال می کند. فصل مشترک اهداف تل آویو در هر سه محیط، تامین انرژی، ارتقای جایگاه منطقه ای، کاهش دغدغه های امنیتی و کسب مشروعیت سیاسی است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی انرژی، امنیت انرژی، اسراییل، امنیت، مشروعیت سیاسی
  • معصومه رشید، محمدعلی بصیری صفحات 59-83
    جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین را می توان دولت هایی تجدیدنظرطلب در نظام بین الملل کنونی دانست. مبادلات اقتصادی و تجاری میان دو کشور زمینه ی بروز روابط مناسب را ایجاد کرده است و در مسائلی هم چون پرونده هسته ای ایران و بحران سوریه، مواضع آن ها هم راستا بوده است. حال، ظهور چین به عنوان قدرتی بالاتر از ایالات متحده در سال های آینده، چه تاثیرات امنیتی برای جمهوری اسلامی ایران در پی خواهد داشت؟ این مقاله با توجه به روی کرد امنیتی بری بوزان در پی پاسخ است و فرض بر آن است که پس از ظهور چین به عنوان یک قدرت بالاتر یا در حد ایالات متحده، نظام بین الملل دست خوش تغییر می شود و دیگر آمریکا نخواهد توانست بر جمهوری اسلامی ایران فشار وارد کند و امنیت آن را به مخاطره اندازد. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی با استفاده از ابزار کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: جمهوری خلق چین، خیزش اقتصادی، نظامی، امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران، ایالات متحده ی امریکا
  • سید شمس الدین صادقی صفحات 85-123
    صاحب نظران حوزه ی اقتصاد سیاسی و معرفت روابط بین الملل با استناد به روندهای جاری در اقتصاد سیاسی بین الملل، قرن 21 را قرن «ژئواکونومیک» نامیده اند؛ چراکه براین باورند یکی از چالش های مهم جهانی در این قرن، چالش بر سر منابع انرژی با تاکید بر نفت و گاز است و مساله ی«امنیت انرژی» از مسائل مهم پارادایم اقتصاد سیاسی این قرن خواهد بود. هم چنین در این قرن میان امنیت انرژی و میلیتاریسم جهت حفاظت از محموله های نفتی و حفظ بازارهای تجاری انرژی، پیوندی ناگسستنی برقرار است و امنیت عرضه ی انرژی یکی از اجزای محوری سیاست انرژی تلقی شده و رقابت بر سر تصاحب منابع و بازارهای انرژی از طریق به کارگیری ابزارهای سیاسی، اقتصادی و نیروی نظامی به مساله ای اساسی در روابط و مناسبات بین المللی تبدیل شده است. در این میان تامین امنیت انرژی برای کشوری هم چون چین -که بیشترین رشد شتابان مصرف انرژی را تجربه می کند- به یکی از ارکان مهم سیاست انرژی و نیز سیاست خارجی این کشور تبدیل شده است. با توجه به این مهم، این مقاله تلاش می کند تا از این منظر به مقوله ی مورد نظر در این پژوهش بپردازد و موقعیت ژئواکونومیک ایران را در همین ارتباط بررسی کند.
    کلیدواژگان: چین، امنیت انرژی، ژئواکونومیک، ایران
  • افسانه خسروی، علی اکبر رزمجو، علی عنایتی شبکلایی صفحات 125-148
    دیپلماسی عمومی جدید برنامه های دولت محوری است که هدفش اطلاع رسانی یا تاثیرگذاری بر افکار عمومی کشورهاست. دراین باره کشورهای قدرتمند با اشاعه و ترویج ایدئولوژی، ارزش و هنجارهای خود درصدد صدور پیام و فرهنگ خویش و هم چنین کسب برتری بوده اند. این بستر با همکاری رسانه ها شکل می گیرد. بر این اساس کشورهای قدرتمند نفوذ خود را مدیون رسانه های بین المللی هستند که در پوشش اطلاع رسانی به تامین منافع کشور و پیش برد سیاست خارجی از رهگذر تبلیغات سیاسی، اطلاع رسانی و شکل دهی به افکار عمومی می پردازند. این نوشتار به روش توصیفی- تحلیلی درصدد پاسخ به این پرسش است که کارکرد، جایگاه و عملکرد دیپلماسی عمومی در بستر افزایش قدرت دیپلماسی رسانه ای چگونه ارزیابی می شود؟ به نظر می رسد الگوی ارتباط دیپلماسی عمومی، به لحاظ هدف، ابزار، متدولوژی و دوره ی زمانی بستر نفوذ رسانه ها بر ساختارهای مدل دیپلماسی و سیاست خارجی را فراهم کرده است. نویسندگان این مقاله بر این باور هستند که دیپلماسی رسانه مهم ترین بخش دیپلماسی عمومی جدید محسوب می شود و استراتژی ضروری و محوری برای قرن 21 است. همچنین پژوهش حاضر به این مساله نیز می پردازد که رسانه ها با تاثیر بر افکار عمومی در فرآیند تصمیم گیری سیاست خارجی نیز اثرگذار هستند.
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی جدید، دیپلماسی رسانه ای، سیاست خارجی، رسانه، قدرت
  • رضا التیامی نیا، مهدی محمدی عزیز آبادی صفحات 149-179
    در دنیای امروزی ورزش مدرن تعامل زیادی را با سیاست داخلی و بین المللی پیداکرده و این باور ایجادشده است که ورزش می تواند نقشی در ارتقای سطح توسعه، ایجاد صلح و حل کشمکش ها داشته باشد. ورزش بین المللی - که شامل ترکیبی از عاملان دولتی و غیردولتی است - در برخی مواقع به عنوان موضوع مناسب بحث های دیپلماتیک در نظر گرفته می شود. اجتماعات بزرگ ورزشی مثل المپیک و جام های جهانی می تواند کشورها را در کنار یک دیگر جمع کند و منجر به شکل گیری روابط نزدیک و صمیمانه تر بین کشورها شود، در این صورت دیپلماسی ورزشی بهترین کارایی خود را بروز می دهد و ملت ها می توانند صلح، دوستی و تعاون خود را نشان بدهند. هم چنین همکاری سازمان ملل با کمیته ی بین المللی المپیک و فدراسیون های ورزشی به خصوص فیفا می تواند نقش موثری را در این راستا ایفا کند. نتایج مقاله نشان می دهد که ورزش می تواند نقش سازنده ای را در روابط بین المللی به خصوص صلح بازی کند ولی در برخی موارد هم بوده که برای از بین بردن موقعیت های صلح آمیز و تحریک دشمنی استفاده شده است. هدف از پژوهش پیش رو پاسخ به پرسش های پژوهش و بررسی درستی یا نادرستی فرضیه مطرح شده به شیوه ی توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و الکترونیکی است.
    کلیدواژگان: ورزش، صلح، دیپلماسی ورزشی، حل کشمکش ها، المپیک
  • محمدتقی جهانبخش، جعفر حق پناه صفحات 181-210
    روابط دو کشور ایران و روسیه در حوزه های مختلف از گذشته های بسیار دور وجود داشته و غالبا روسیه نیز دست بالاتر را دارا بوده است. وقوع انقلاب اسلامی در ایران به دلایل مختلف جریان روابط خارجی کشورمان را تغییر داد. ایران و روسیه علیرغم وجود ذهنیت های مشوش از یک دیگر در حوزه های مختلف روابط خویش را با شدت و ضعف ادامه داده اند. مساله ی اوکراین در سالیان اخیر تاثیر مهمی بر روابط روسیه و غرب داشته و موجب تشدید تنش ها میان روسیه و کشورهای غربی به زعامت ایالات متحده و اتحادیه ی اروپا شده است. در همین راستا در سال گذشته میلادی تحریم های اقتصادی مختلفی علیه فدراسیون روسیه اعمال شد که این کشور را ناگزیر از جایگزینی شرکای غربی با شرقی کرد. این مساله ظاهرا دو کشور را بیش ازپیش به یک دیگر نزدیک کرده است. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که تحریم های اعمال شده علیه فدراسیون روسیه چه تاثیری در روابط اقتصادی سیاسی این کشور با جمهوری اسلامی ایران داشته است؟ پاسخ احتمالی به پرسش مطرح شده این است که اعمال تحریم های غربی، روسیه را ناگزیر از تقویت روابط اقتصادی- سیاسی خود با ایران کرده و موجبات نزدیکی بیش ازپیش دو کشور را فراهم کرده است. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از داده های کتابخانه ای و الکترونیکی انجام شده است.
    کلیدواژگان: اوکراین، تحریم های بین المللی، جمهوری اسلامی ایران، روابط اقتصادی، سیاسی، فدراسیون روسیه
  • قاسم ترابی صفحات 211-220
    بدون تردید تحولات عربی یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین تحولاتی است که طی چند دهه گذشته در خاورمیانه روی داده است. البته در ارتباط با ماهیت و محتوا و حتی عنوان این تحولات اختلاف نظرهای گسترده ای وجود دارد. به واقع استفاده از عناوینی هم چون بهار عربی، تحولات عربی، انقلاب های عربی یا بیداری اسلامی، نشان گر نگاه های مختلف و متفاوت به ماهیت تحولاتی است که طی چند سال گذشته خاورمیانه را فراگرفته و همچنان در حال تداوم است. در این راستا ضمن اهمیت گسترده ی این تحولات، همچنان ابهامات گسترده ای در مورد منشا، ماهیت و آینده آن وجود دارد و کارشناسان و استادان و هم چنین کشورهای مختلف، دیدگاه های متنوعی دراین ارتباط دارند. در این راستا برای تبیین این ابهامات و درک دقیق تر و عمیق تر آن چه در جهان عرب در جریان است، طی چند سال گذشته کتاب های مختلفی نوشته شده است که هرکدام از چشم انداز خود در پی تبیین، تجزیه وتحلیل تحولات مذبور بوده اند. ازجمله می توان به کتاب حاضر اشاره کرد که به همت «فواز جرجیس» استاد علوم سیاسی دانشگاه لندن و از شناخته شده ترین استادان حوزه ی خاورمیانه در همکاری با برخی دیگر از استادان نگاشته شده است. این کتاب تلاش شده است از دیدگاه های مختلف تحولات عربی بحث و بررسی شود؛ به همین دلیل در محافل علمی به شدت مورد استقبال قرارگرفته و تاکنون توسط برخی از استادان در مورد آن نقدهای مثبتی نوشته شده است. از منظر ساختاری، کتاب حاضر مشتمل بر یک مقدمه و چهار بخش است که در ادامه خلاصه ی مهم ترین محورهای هرکدام از بخش ها بحث و درنهایت نقد و نتیجه گیری ارائه می شود.
|
  • Pages 1-26
    Most studies done about the nuclear program of Iran have used realism as theoretical framework to deal with relations of states and statesmen. They have neglected the impact of ideational elements like social inclination, attitudes and the social context. One of the ideational forces which has impact on politics is beliefs and attitudes in the society which they call it public opinion. From the viewpoint of constructivist all the social phenomenon including foreign policy decisions are socially constructed. This rule applies to nuclear issue of Iran as well. Since political decisions are not made in vacuum, they are strongly influenced by values and norms of the society. The present article wants to examine and analyze the United States and Iran's point of view on Iran's nuclear issue based on public opinion polls and surveys which were conducted in both countries and it also tries to find out how they affect and shape the views and perceptions of the decision makers in both the countries.
    Keywords: Iran, America, the nuclear issue, opinion poll, nuclear weapon, constructivism
  • Pages 27-58
    The quest for increasing security has always been the main preoccupation of Israeli regime. Maintaining security is therefore, one of the most important concerns for the Zionist regime and the most important foreign policy priority. One of the ways which partially can help this country to face security threats is active energy diplomacy and Israel actively uses energy diplomacy for improving its place and removes or decreases the security threats. The present article wants to answer this question that what are the principle and objectives of Israel energy diplomacy in the region and how this country makes use of energy diplomacy to improve her security and regional place. The finding of the study shows that Israel energy diplomacy has been active in three geographical region viz. the Middle East, Eurasia and Mediterranean and in each of the three regions pursues particular objective proportionate with the situation. The common objectives in all the three regions are gaining a better political place, getting secure supply of energy by diversifying the sources, reducing security threats and gaining political legitimacy.
    Keywords: energy diplomacy, Energy Security, Israel, security, political legitimacy
  • Pages 59-83
    Islamic Republic of Iran and China can be considered as revisionist state in current international system. Economic and commercial relations between the two have prepared the ground for close and friendly relations. In the question of nuclear program of Iran and Syrian crisis both the countries have had similar stand. What will be the security consequences of the rise of China as a stronger power than the United States for Islamic Republic of Iran? The present article wants to examine the consequences of this event within the framework of Barry Buzan security approach. The Underlying assumption is; that after the rise of China as a stronger power than the United States the international system undergoes change and the United States no longer be able to dominate or put pressure on Iran or jeopardize Iran's security. The methodology used by the article is descriptive-analytical and collection of data is library sources.
    Keywords: People's Republic of Chinas_Economic – military emergence_National security_Islamic Republic of Iran_United States of America
  • Pages 85-123
    Theoreticians of political economy and international political economy and international relations by referring to recent trend in international political economy consider the twenty first century as the century of geo-economics. It is because they believe that the most important global challenge in this century is competition for energy resources, particularly oil and natural gas. The problem of energy security would be the most important paradigm of political economy. Moreover, there is going to be a strong connection between the security of energy and militarism for protecting oil cargo, transit routes and commercial energy markets. The security of energy supply will be one of the important components of energy policy and competition for possessing energy sources and markets by using political, economic and military tools will become an important problem in international relations. In this context maintaining the security of energy for a country like China which has become the biggest consumer of energy is of great importance for China's energy and foreign policy. The present article tries to examine the connection between this aspect of China's energy and foreign policy and the geo-economic place of Iran.
    Keywords: China, Energy Security, Geo, economic, Iran
  • Pages 125-148
    The new public diplomacy is a state centered program that its aim is disseminating information or affecting public opinion of other countries. In this regard powerful countries by propagating and disseminating their ideology, values and norms want to send their message and culture to the world and gain superiority over others. The powerful countries will further their objectives by the help of media. They propagate their views through media, political propaganda, covering news and events and forming public opinion in favor of their own country. The present article by a descriptive-analytical method wants to answer this question how public diplomacy by the help of media diplomacy increases its influencing power? It seems that increasing power of media diplomacy have prepared the necessary ground for influencing foreign policy and diplomacy. The authors are of the view that media diplomacy is the most important part of the new public diplomacy in 21st century. The paper also deals with the way media by shaping public opinion influence the process of foreign policy decision making.
    Keywords: the new public diplomacy, diplomacy, media diplomacy, Foreign Policy, media, Power
  • Pages 149-179
    In today's world sport has increasing interaction with domestic and international politics and an impression has been made that sport can enhance the level of development, creating the condition of peace and settling disputes. International sport which consists of governmental and non-governmental agents sometime is considered as suitable topic of diplomatic discussions. The big sport events like Olympic and world cup can bring countries together and lead to close and friendly relations among the countries. In these situations sport diplomacy shows its efficiency and nations can show their friendship, cooperation and close aspect of their relations to each other. The cooperation between the United Nations and international Olympic committees and sport federations particularly FIFA(International Football Federation) can play an effective role in this direction. The finding of the study shows that sports can play a constructive role in international relations particularly prevalence of peace. Nevertheless, in some cases sport has been used to disrupt peace and provoke enmity. The present paper by a descriptive-analytical method and by using library sources wants to examine the above said hypothesis and answers the related questions.
    Keywords: sport, peace, sport diplomacy, settling disputes, Olympic
  • Pages 181-210
    The relations between Iran and Russia have existed from long time back in several sphere and most of the time Russia had the upper hand. The occurrence of Islamic revolution in Iran changed the pattern of our foreign relations. Iran and Russia continued their relations thereafter despite mutual suspicions about each other with ups and downs. The question of Ukraine in recent years has dramatically affected the relations between Russia and West and has led to tension between Russia and the West headed by the United States and European Union. In this direction last year several economic sanctions were imposed on Russian Federation. This forced Russia to substitute the Western partners with Eastern countries. This question apparently brought Russia closer to Iran. The present article wants to answer this question that what has been the impact of sanctions imposed on Russian Federation on relations with Islamic Republic of Iran. The underlying hypothesis is that the sanctions imposed by Western countries forced Russia to improve her politico-economic relations with Iran and has led to closer relations between the two. The present paper has examined the relations of Iran and Russia by a descriptive-analytical method.
    Keywords: International Sanctions, Islamic Republic of Iran, Politico, economic Relations, Russian Federation, Ukraine
  • Pages 211-220
    Undoubtedly the developments in Arabian countries are one of the most important and influential developments that have occurred in the Middle East over the past decades. Of course there are widespread differences of opinions in regard of the nature, content and even the title or name of these developments. As a matter of fact some consider it as Arab Spring, Arab developments and others consider it Arab revolution or Islamic Awakening which all shows differences of attitudes regarding the nature of these unprecedented developments that have engulfed the Middle East region in recent years and are yet continuing. While these developments have great importance there are vast ambiguities about the origin, nature and future of these developments. Experts, scholars and academic circles as well as different countries have different attitudes and viewpoints about these developments in the Arab world. Various books have been written in recent years in order to explain and clarify these ambiguities and present a deeper and precise understanding of what is happening in the Arab world. Most of these books reflect different viewpoints. For example one can refer to the present book which has been authored by the initiative of “Fawaz Gerges”, the political science lecturer of London University who is considered as one of the most distinguished and prominent authorities on the Middle East region. In this book several other distinguished university teacher and observers have also contributed. Different articles of the book have meticulously and thoughtfully discuss the development in the Arab world from different perspective and viewpoint. For this reason academic circles have admired and welcomed the book and several critics have written reviews about it. The book consists of one introduction and four chapters which here in are discussed and reviewed.