فهرست مطالب

زراعت و فناوری زعفران - سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1394)

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی نصیری محلاتی، علیرضا کوچکی*، افسانه امین غفوری، منصوره محلوجی راد صفحات 161-177
    بررسی مسائل زراعی جهت بهبود کیفیت و افزایش عملکرد محصول زعفران بسیار مهم است. یکی از مباحث مطرح در این زمینه، اندازه و تراکم بنه زعفران می باشد که می تواند بر نحوه تخصیص مواد در گیاه موثر بوده و از طریق تحت تاثیر قراردادن رشد رویشی بر تولید تاثیرگذار باشد. بنابراین به منظور تعیین اثر متقابل تراکم و اندازه بنه جهت به دست آوردن مناسب ترین وزن بنه به تفکیک تراکم به عنوان اصلی ترین عوامل موثر بر رشد زعفران آزمایشی در قالب طرح مرکب مرکزی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 91-90 و 91-92 به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی با توجه به سطوح بالا و پائین اندازه بنه شامل سطوح وزن بنه های کوچک (4> گرم) تا متوسط (4-8 گرم) و تراکم کم (50 بنه در مترمربع) تا پرتراکم (250 بنه در مترمربع) طراحی شد. نقطه مرکزی در هر تیمار پنج بار تکرار شد و درمجموع 13 ترکیب تیماری به دست آمد. عملکرد اقتصادی (وزن خشک کلاله)، قطر بنه، تعداد بنه دختری، تعداد بنه اصلی، تعداد گل و وزن تر گل به عنوان متغیرهای وابسته مورداندازه گیری قرار گرفتند و با استفاده از مدل رگرسیونی چندجمله ای، سطوح پاسخ این متغیرها تحت تاثیر فاکتورهای آزمایش محاسبه شد. درمجموع نتایج نشان داد که افزایش اندازه بنه و تراکم اثر مثبتی برافزایش عملکرد اقتصادی، قطر بنه، تعداد بنه دختری، تعداد بنه اصلی، تعداد گل و وزن تر گل داشت. بر اساس یافته های این پژوهش کاشت بنه هایی با وزن متوسط در تراکم بالا مناسب تر بود و بر این اساس مقدار بهینه اندازه بنه و تراکم زعفران به ترتیب با 7 گرم و 250 بنه در مترمربع برآورد شد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، عملکرد اقتصادی، قطر بنه و وزن تر گل
  • مجید رستمی*، بهروز محمدپرست، راحیل گلفام صفحات 179-193
    شوری یکی از مهم ترین و متداول ترین تنش های محیطی در سطح جهان و ازجمله ایران محسوب می شود که عملکرد کمی و کیفی بسیاری از محصولات زراعی و باغی را تحت تاثیر قرار می دهد. به منظور بررسی اثر سطوح مختلف تنش شوری بر تعدادی از صفات فیزیولوژیک گیاه زعفران آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار و 6 تیمار (شامل هدایت های الکتریکی صفر، 2، 4، 6، 8 و 10 دسی زیمنس بر متر) در سال 1391 در دانشگاه ملایر انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده، اثر تنش شوری بر میزان کلروفیل a و b در سطح 5 درصد معنی دار نبود. با این وجود تا هدایت الکتریکی 6 دسی زیمنس بر متر، میزان کلروفیل a و b افزایش و بعد از آن با افزایش سطوح شوری روند کاهشی داشت. تنش شوری تاثیر معنی داری بر میزان کاروتنوئید و گزانتوفیل داشت و با افزایش سطح شوری میزان این رنگیزه ها افزایش یافت. اثر تنش شوری بر میزان اسید آمینه پرولین برگ معنی دار نبود. با این حال، مقدار پرولین تا هدایت الکتریکی 4 دسی زیمنس بر متر روند افزایشی و بعد از آن با افزایش شوری روند کاهشی داشت. اثر تنش شوری بر میزان گلوکز موجود در برگ زعفران معنی دار بود و میزان گلوکز به صورت معنی داری تحت تاثیر تیمارهای شوری افزایش یافت. براساس نتایج بدست آمده اثر تنش شوری بر تعداد برگ زعفران معنی دار نبود ولی اثر تیمارهای آزمایشی بر طول برگ و همچنین وزن خشک برگ در هر بوته معنی دار بود. یک رابطه خطی و منفی بین میزان شوری و محتوی نسبی آب برگ زعفران مشاهده شد و با افزایش شدت تنش شوری محتوی نسبی آب برگ به صورت معنی داری کاهش یافت. با افزایش شدت تنش شوری میانگین وزن بنه ها به صورت معنی داری کاهش یافت در حالی که با افزایش شدت تنش شوری تا حد 4 دسی زیمنس بر متر تعداد بنه ها افزایش و پس از آن به صورت معنی داری کاهش یافت.
    کلیدواژگان: پرولین، رنگیزه های فتوسنتزی، گلوکز، هدایت الکتریکی
  • محسن سجادی فرد، مقصود پژوهنده* صفحات 195-202
    زعفران (.Crocus sativus L) یکی از گیاهان دارویی است که دارای مواد مغذی و دارویی می باشد. کشت بافت زعفران می تواند عملکرد کمی و کیفی این محصول را ارتقا داده و درآمدزایی کشاورزان و صادرات آن را افزایش دهد. در این مطالعه 36 نوع ترکیب هورمونی متفاوت در شرایط تاریکی و 9 ترکیب هورمونی متفاوت در شرایط تیمار سرمایی 4 درجه سانتی گراد با استفاده از ریزنمونه های متفاوت (بنه، برگ، بخش انتهایی برگ و فلس اطراف برگ) مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی میزان رشد بنه ها، میزان کالوس زایی و میزان باززایی با 3 تکرار برای هر تیمار، شاخص های طول اندام هوایی گیاه (cm)، درصد کالوس زایی و درصد باززایی اندازه گیری شد و تحلیل های آماری صورت گرفت. در بین انواع ریزنمونه ها تنها ریزنمونه های بنه نسبت به کالوس زایی در محیط MS حاوی هورمون های 2 mg.l-1 BAP and 1 mg.l-1 I هم در شرایط تاریکی و هم در شرایط سرما پاسخ مناسبی دادند. بالاترین درصد باززایی در محیط MS با ترکیب هورمونی 0.3 mg.l-1 TDZ، 1 mg.l-1 BAP، 2 mg.l-1 IBA and 0.01 mg.l-1 GA3 و در شرایط سرما بدست آمد.
    کلیدواژگان: زعفران، ریزازدیادی، هورمون، کشت درون شیشه ای
  • سیده ملیحه میرهاشمی، محمد بنایان*، احمد نظامی، مهدی نصیری محلاتی صفحات 203-216
    در گیاهان زراعی شاخص سطح برگ، ضریب خاموشی و کارایی مصرف نور از مهم ترین خصوصیات اکوفیزیولوژیکی محسوب می شوند که در ارزیابی میزان نور جذب شده، تولید ماده خشک و عملکرد موثرند. در این پژوهش برای تعیین روند تغییرات شاخص سطح برگ، تعیین ضریب خاموشی و کارایی مصرف نور در مزرعه یک ساله و دوساله زعفران، آزمایشی در چهار سال زراعی از سال 1390 تا 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. کشت در دو سال زراعی 1391-1390 و 1392-1391 با استفاده از بنه های زعفران با گروه وزنی 15-13 گرم و با تراکم 50 بوته در مترمربع انجام شد. برای تعیین شاخص سطح برگ و وزن خشک اندام های هوایی زعفران، نمونه برداری تخریبی، طی فصل رشد در فواصل زمانی 14 روز یک بار انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش حداکثر شاخص سطح برگ زعفران از 33/ 0 در مزرعه یکساله به 81/ 1 در مزرعه دوساله، ضریب خاموشی نور در مزرعه یک ساله و دوساله به ترتیب از 20/ 1 به 54/ 0 کاهش یافت. روند افزایش شاخص سطح برگ در زعفران با کسر تابش جذب شده در هر چهار سال آزمایش هم خوانی داشت، به طوری که کسر تابش جذب شده با افزایش شاخص سطح برگ به تدریج افزایش یافت و با دریافت میانگین 1083 واحد حرارتی در مزرعه یک ساله و 1034 واحد حرارتی در مزرعه دوساله به حداکثر خود رسید. مقدار میانگین دوساله کارایی مصرف نور زعفران نیز در مزارع یک ساله و دوساله به ترتیب معادل 68/ 0 و 73/ 1 گرم بر مگاژول تابش فعال فتوسنتزی به دست آمد. بر این اساس، با افزایش سن مزرعه و شاخص سطح برگ در زعفران، ضریب خاموشی نورکاهش و به تبع آن میزان جذب و کارایی مصرف نور افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تابش، سن زعفران، شاخص سطح برگ، وزن خشک
  • سمیه کوچک زاده*، علیرضا کرباسی صفحات 217-227
    با توجه به اهمیت و نقش تجارت خارجی در توسعه اقتصادی کشور و نیز تاکیدی که برنامهریزان اقتصادی کشور به گسترش صادرات غیرنفتی دارند و همچنین جهت رهایی از اقتصاد تک محصولی، لزوم توجه بیشتر به اقتصاد تک محصولی ضروری میباشد. از میان محصولات صادراتی برخوردار از مزیت نسبی زعفران به دلیل موقعیت ویژه آن از لحاظ اشتغال زایی در بخش کشاورزی و ایجاد درآمد ارزی قابل توجه برای کشور یک محصول مهم در اقتصاد تلقی میشود. اهمیت زعفران به عنوان یک محصول صادراتی باارزش در اقتصاد کشور و همچنین اقتصاد جهانی، روز به روز آشکارتر میگردد. برای حفظ مقام ایران) به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده و صادرکننده زعفران (در بازارهای جهانی و توسعه بیشتر صادرات این محصول باارزش، شناخت مسائل و مشکلات صادرات و عوامل موثر بر آن، میتواند گام مهمی در این راستا باشد. ازاین رو، مطالعه حاضر به دنبال بررسی عوامل موثر بر تجارت زعفران ایران طی دوره زمانی 92-1380 میباشد، بدین منظور از مدل جاذبه و روش اقتصادسنجی پانل استفاده شد و نتایج نشان داد که تولید ناخالص داخلی و جمعیت کشورهای واردکننده و نرخ ارز به ترتیب با ضرایب 55/ 1، 015/ 0 و 54/ 0 تاثیر مثبت و معنی داری بر تجارت زعفران ایران دارد.
    کلیدواژگان: روش پانل، زعفران، صادرات غیرنفتی، مدل جاذبه
  • کریم نادری مهدیی*، سید محمد جعفر اصفهانی صفحات 229-240
    زعفران به دلیل موقعیت ویژه آن از لحاظ اشتغال زایی و ایجاد درآمد ارزی برای کشور، به عنوان یک گیاه استراتژیک و مهم در اقتصاد ملی تلقی می شود و با توجه به شرایط ویژه مناطق زعفران خیز برنامه ریزی جهت استفاده بهینه از عوامل در تولید این محصول از اهمیت بالایی برخوردار بوده و انجام مطالعه به منظور بررسی کارایی مزارع زعفران را ضروری می سازد. لذا، در این مطالعه با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها کران دار،کارایی مزارع زعفران اندازه گیری شد تا ارزیابی کلی از این واحدها انجام شود. اطلاعات موردنیاز این پژوهش از طریق مصاحبه و تکمیل 36 پرسشنامه از بین زعفرانکاران منطقه شاهیک شهرستان قاین در سال 1392جمع آوری و داده ها با استفاده نرم افزار GAMS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان می دهد که میانگین کارایی خوش بینانه در دو حالت ستاده محور و نهاده محور به ترتیب برابر 259/ 1 و 849/ 0 و 8 /13 درصد واحدها در حالت بدبینانه ناکارا هستند. 47 درصد واحدها بین دو مرز کارا و ناکارا احاطه شده و از منظر بدبینانه ناکارا نیستند، درحالی که از منظر خوش بینانه نیز روی مرز کاری قرار ندارند که نشان دهنده زیاده روی در مصرف نهاده و توان بالقوه در افزایش تولید و کاهش مصرف نهاده می باشد. باتوجه به نتایج این مطالعه، پیشنهاد می شود با الگو قرار دادن واحدهای کارآمد و نیاز سنجی آموزشی واحدهای ناکارا نسبت به برنامه ریزی آموزشی مناسب زعفرانکاران در راستای افزایش کارایی آن ها اقدام شود.
    کلیدواژگان: زعفران، کارایی خوش بینانه، کارایی بدبینانه، مدل تحلیل پوششی داده ها کران دار
|
  • Mehdi Nassiri Mahallati, Alireza Koocheki*, Afsaneh Amin Ghafouri, Mansore Mahluji Rad Pages 161-177
    In order to determine the optimal use of corm size and density, an experiment was conducted by central composite design at the Research Station, the Ferdowsi University of Mashhad, Iran, during two growing seasons of 2008-2009 and 2009-2010. The treatments were designed based on low and high levels of corm size (3 and 7 g) and density (50 and 150 corm.m-2). Central point in each treatment was repeated 5 times and a total of 13 experimental treatments were designed. Economic yield, corm diameter, number of daughter corms, number of mother corms, number of flowers and fresh weight of flowers were measured as dependent variables, and the response surface of these variables to experimental factors was estimated by the polynomial regression model. The results indicated a positive effect of corm size and density on economic yield, corm diameter, dry weight of tunic, number of daughter corms, number of mother corms, number of flowers and fresh weight of flowers. The optimum level of corm size and density were 7 g and 250 plant.m-2, respectively.
    Keywords: Corm diameter, Economic yield, Fresh weight of flower, Optimization
  • Majid Rostami*, Behrooz Mohmmad Parast, Rahil Golfam Pages 179-193
    Salinity is a common stress in many parts of the world especially in Iran that decreases the yield and quality of many crops. In order to investigate the effects of different levels of salinity stress on some physiological indices of saffron, an experiment was conducted in the Malayer University in 2012. The experiment was arranged based on a completely randomized design (CRD) with four replications and six levels of salinity (i.e. 0, 2, 4, 6, 8 and 10 dS m-1). The results showed that the effect of salinity on chlorophyll a and chlorophyll b content was not significant. However, increasing the salinity stress up to 6 dS m-1 resulted in an increase of these photosynthetic pigments. The effect of salinity stress on leaf carotenoides and xantophyll content were significant and higher salinity stress resulted in an increase of these pigments. Moreover, the effect of salinity on leaf proline was not significant, but the amount of leaf glucose content increased by increasing salinity stress, significantly. The effects of experimental treatments on leaf dry weight, leaf length and relative water content were significant and negative, but there was no significant effect on leaf number. By increasing the concentration of salt, the mean weight of replacement corms decreased significantly whereas the corms number increased up to 4 dS.m-1 and then decreased significantly.
    Keywords: Electrical conductivity, Glucose, Photosynthetic pigments, Proline
  • Mohsen Sajjadi Fard, Maghsoud Pazhouhandeh* Pages 195-202
    Saffron (Crocus sativus L.) is one of the medicinal plants that contain active components and medicinal materials. Tissue culture of saffron can improve the quality and quantity of the saffron product, increase its export and the farmers’ income. In this study, 36 different types of hormone combinations in the dark and 9 different treatments of hormone combinations in cold (4°C), using different saffron explants (bulb, leaf, scales around leaf and distal parts of the leaf) were studied in tissue culture. To investigate the growth of corms, the callus formation and the regeneration rate, three replications for each treatment were used and the length of shoot (cm), the callus formation percentage and the regeneration percentage were measured and statistical analysis was performed. Among the types of explants, only explants from bulbs produced the callus on MS medium containing 2 mg.l-1 BAP and 1 mg.l-1 IBA in both the dark and cold conditions. The highest percentage of regeneration was obtained in MS medium with hormonal composition of 0.3 mg.l-1 TDZ, 1 mg.l-1 BAP, 2 mg.l-1 IBA and 0.01 mg.l-1 GA3 in the cold conditions.
    Keywords: Hormones, In vitro, Micropropagation, Saffron
  • Seyyedeh Maliheh Mirhashemi, Mohammad Bannayan*, Ahmad Nezami, Mahdi Nassiri Mahallati Pages 203-216
    Leaf area index, light extinction coefficient and radiation use efficiency are important eco-physiological characteristics for realization of crops growth, development and radiation absorption. In order to determine the leaf area index (LAI), light extinction coefficient (K) and radiation use efficiency (RUE) of saffron during the first and second growing seasons, four experiments were started in 2011 and ended in 2014, at the Research Farm of the Agriculture Faculty, the Ferdowsi University of Mashhad, Iran. Saffron corms with weights between 13 to15 g and density of 50 plant.m2 were cultivated in 2011 and 2012. In all experimental years during the growing season, crop sampling was taken for required measurements including the leaf area index and shoot dry weight of saffron once every 14 days. The results showed that by increasing the age of saffron from 1 year to two years, the maximum LAI of saffron increased from 0.33 to 1.81, and light extinction coefficient decreased from 1.20 to 0.54. The increasing trend of LAI was coincident with fraction of absorbed radiation for all four years of the experiment. In the first and the second growing seasons, the amount of fraction of absorbed radiation gradually increased with increasing LAI and at 1083 and 1034 GDD reached its maximum value, respectively. In saffron farms when the plant was one year old and two years old, the mean value of RUE was 0.68 and 1.73 g.MJ-1 PAR, respectively. These results indicate that by increasing the saffron age and LAI, the value of K decreases and consequently radiation absorption and use efficiency will‎ increase.
    Keywords: Dry matter, Leaf area index, Radiation, Saffron age
  • Somayeh Koochakzadeh*, Alireza Karbasi Pages 217-227
    Considering the role of the foreign commerce in economic development of the country and the emphasis of economy planners to develop non-oil exports, and also to get released from the single-product economy, it is necessary to pay more attention to one product economy. Among the export products with substantial privilege, saffron is considered as an important product in the economy. This is because of its special position in the occupation of farmers in the agriculture sector and having a considerable exchange income for the country. The importance of saffron as a valuable export product in the country’s economy and also in world economy becomes more obvious now. To keep Iran’s position as the greatest producer and exporter of saffron in world markets and increase the export of this valuable product, a study of the problems of export and its effective factors could be an important step in this case. Therefore, this research studied the effective factors on saffron commerce in Iran during the period of 2001-2013. In this study, the gravity model and the method of economy measuring panel is used. The result showed that the gross internal production and the population of importing countries and exchange rate with coefficients: 1.55, 0.015, and 0.54 have positive and considerable effect on Iranian saffron.
    Keywords: Gravity model, None, oil exports, Panel method, Saffron
  • Karim Naderi Mahdei*, S.M. Jafar Esfahani Pages 229-240
    Addressing the special conditions of saffron growing areas, and planning the optimum use of its production factors need specific attention and determination of the efficiency of saffron farms seems to be necessary. Thus, the current study attempts to measure the efficiency of saffron fields by using bounded data envelopment analysis to give an overall assessment of the performance of the farms. The necessary data was collected by interviewing and filling 36 questionnaires by the saffron farmers of the city of Ghaen, Iran and the data were analyzed by GAMS software. The results showed that average optimistic output and input oriented efficiency is 1.259 and 0.849, respectively. Also, 13.8% of the farms are located on the inefficiency frontiers. 47 percent of the farms are surrounded by efficient and inefficient frontier that reflects the overuse of inputs and potential to produce more and reduce the use of inputs. According to the results, it may be suggested that the efficient farms should be considered as a pattern and we should present training of need assessment in inefficient farms in order to enhance farmers’ efficiency with appropriate and scientific planning.
    Keywords: Bounded data envelopment analysis model, Optimistic efficiency, Pessimistic efficiency, Saffron