فهرست مطالب

پژوهش های تجربی حسابداری - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، زمستان 1393)

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/14
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فرزانه یوسفی اصل، مهناز ملانظری، غلامرضا سلیمانی امیری صفحات 1-38
    شفافیت، هسته مرکزی گزارشگری مالی مدرن است که به استفاده کنندگان در شناخت واحد تجاری کمک می کند. با وجود اهمیت این مفهوم، تعریف جامعی از آن ارائه نشده است. روش های متعددی نیز برای اندازه گیری شفافیت اطلاعاتی مورد استفاده قرار گرفته است که به نتایج، توجی هات و پیامدهای متفاوتی منجر شده است. در این پژوهش، با بررسی مبانی نظری و پیشینه تحقیقات و نیز مدنظر قرار دادن ویژگی های محیطی ایران، مدلی جامع تر جهت ارزیابی میزان شفافیت شرکت ها و کیفیت افشای آن ها پیشنهاد گردید؛ مدل پیشنهادی یاد شده مبتنی بر مدل شفافیت گزارشگری مالی بوشمن و همکاران (2004) است. به منظور سنجش اعتبار مدل یاد شده، پرسشنامه ای طراحی گردید؛ جهت غربال و تائید نهائی شاخص ها از دیدگاه خبرگان دانشگاهی و حرفه ای، از تکنیک دلفی فازی استفاده شده است. بر مبنای آزمون انجام شده، تمامی معیارهای مدل مورد تایید خبرگان قرار گرفتند. همچنین به منظور سنجش روابط متغیرهای پنهان با گویه های سنجش آن ها از تحلیل عاملی تائیدی استفاده شد؛ نتایج موید این واقعیت است که مدل ساختاری مشاهده شده از برازش مطلوبی برخوردار است. به علاوه بررسی های بیشتر نشان داد که از دیدگاه خبرگان، شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب در زمینه هریک از ابعاد موثر بر شفافیت اطلاعاتی در سطح شرکت، از لحاظ آماری معنادار و بااهمیت است.
    کلیدواژگان: شفافیت گزارشگری مالی، مدل های تک بعدی و چند بعدی سنجش شفافیت گزارشگری مالی
  • صفحات 39-59
    تحقیقات تجربی، رابطه خطی بین سود و بازده سهام را مدنظر قرار داده و از این الگو به محافظه کاری شرطی (شناسایی زودتر اخبار بد نسبت به اخبار خوب) یاد کرده اند. این مطالعه به بررسی مفهومی دیگر به نام چسبندگی هزینه می پردازد که می تواند بر عدم تقارن سود تاثیرگذار باشد. چسبندگی هزینه به این واقعیت اشاره دارد که کاهش هزینه در زمان کاهش سطح فعالیت کمتر از افزایش هزینه در زمان افزایش سطح فعالیت است. این پژوهش با استفاده از تکنیک داده های تلفیقی به بررسی نقش چسبندگی هزینه در برآورد محافظه کاری شرطی در شرکت های ایرانی می پردازد. بدین منظور نمونه ای متشکل از 101 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به روش هدفمند انتخاب شده است. با استفاده از داده های متعلق به دوره زمانی 1391-1386، محققین دریافتند که مدل های استاندارد برای برآورد محافظه کاری، متوسط میزان محافظه کاری را بیشتر از واقع برآورد می کنند. به بیان دیگر، در این مدل ها، چسبندگی هزینه به عنوان یکی از عوامل تعیین کننده محافظه کاری شرطی مدنظر قرار نمی گیرد و این موضوع سبب سوگیری قابل ملاحظه در برآورد محافظه کاری می شود. مهمتر اینکه، مدل های استاندارد برای برآورد محافظه کاری، تغییر در چسبندگی هزینه را به حساب محافظه کاری منظور می کنند. شواهد بیانگر آن است که توجه به چسبندگی هزینه، نقش مهمی در درک صحیح از مفهوم محافظه کاری دارد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری شرطی، عدم تقارن اطلاعاتی، برآورد، چسبندگی هزینه
  • احمد احمدپور، محسن باغبان صفحات 61-77
    در این تحقیق رابطه میان نقدشوندگی دارایی ها و نقدشوندگی سهام شرکت در نمونه ای از شرکت های حاضر در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1386 تا 1391 بررسی شده است. از معیارهای نقدشوندگی که توسط آمیهود ارائه و توسط گوپالان به منظور تصحیح چولگی زیاد آن بهینه شد و اختلاف نسبی قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام به عنوان شاخص های نقدشوندگی معاملاتی سهام استفاده شده است و از معیارهای نقدشوندگی WAL-1و WAL-2 که معیارهای امتیازی جهت نقدشوندگی دارایی ها ارائه شده توسط گوپالان، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری دارایی ها، نسبت دارایی ثابت، نسبت حساب های دریافتنی، برای توصیف خصوصیات شرکت نسبت سرمایه گذاری کوتاه مدت و نسبت موجودی کالا و برای توصیف ساختار سرمایه از نسبت بدهی کوتاه مدت به کل دارایی ها و نسبت بدهی بلند مدت به کل دارایی ها به عنوان شاخص های نقدشوندگی دارایی ها استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین نقدشوندگی دارایی ها و نقدشوندگی سهام رابطه مثبت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: نقدشوندگی دارایی ها، نقدشوندگی سهام، معیار آمیهود، اختلاف نسبی قیمت پیشنهادی خرید و فروش
  • مهدی صالحی، محمود موسوی شیری، یاسر رضوی صفحات 79-103
    ادبیات مالی، به طور وسیعی نشان می دهند که ارزشیابی بازار مالی از یک شرکت، رفتار های مدیریتی و اقدامات شرکت را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از تحقیق حاضر ارزیابی این موضوع بوده که آیا شرکت هایی که با اضافه ارزشیابی سهام مواجه هستند افشای اطلاعات اینترنتی خود را مدیریت می کنند؟ لذا فرضیه تحقیق به صورت وجود رابطه بین اضافه ارزشیابی سهام و میزان افشای اطلاعات از طریق وب سایت شرکت ها تدوین گردید. برای آزمون فرضیه تحقیق، از داده های تاریخی سال های1390-1389 مربوط به 83 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و از تحلیل همبستگی، تحلیل رگرسیون (برای هریک از سال ها و تجمعی دو ساله) و آزمون تفاوت میانگین، استفاده گردیده است. نتایج حاصل از آزمون های بعمل آمده در این تحقیق حاکی از تایید فرضیه و وجود رابطه منفی و معنادار بین اضافه ارزشیابی و افشای اینترنتی اطلاعات مالی، در هر یک از بررسی های مقطعی و در مجموع دو سال است. در واقع، در شرکت های مورد مطالعه در بورس اوراق بهادار تهران، مدیریت شرکت ها، هنگامی که با اضافه ارزشیابی سهام مواجه می گردند، به منظور دستیابی به منافع بالا بودن قیمت سهام، تمایل به حمایت از مقادیر اضافه ارزشیابی شده داشته و در نتیجه اطلاعات کمتری را در مورد عملکرد سالی که در آن اضافه ارزشیابی روی داده است، در وب سایتشان افشاء می کنند.
    کلیدواژگان: اضافه ارزشیابی سهام، افشای اینترنتی اطلاعات مالی، خطا های ارزشیابی
  • زهره حاجیها، بهمن سرفراز صفحات 105-123
    در این مقاله رابطه بین مسئولیت پذیری اجتماعی و هزینه حقوق صاحبان سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران سنجیده شده است. برای اندازه گیری مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها به عنوان متغیر مستقل، از معیارهایی که توسط موسسه ی آمریکایی معروف به کا.ال.دی که هر ساله سازمان ها را بر اساس معیارهای اجتماعی و زیست محیطی رتبه بندی می کند و همچنین برای اندازه گیری هزینه حقوق صاحبان سهام، مدل گوردون استفاده شده است. در تحقیق حاضر کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان جامعه آماری بررسی و از میان آن ها تعداد 65 شرکت با توجه به ویژگی های تحقیق انتخاب شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مسئولیت پذیری اجتماعی رابطه معکوس و معنا داری با هزینه حقوق صاحبان سهام دارد. بنابراین مدیران با افزایش افشاگری در زمینه عملکرد اجتماعی، باعث کاهش در نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاران (هزینه حقوق صاحبان سهام) شده، و هزینه های تامین مالی کمتری برای شرکت به ارمغان می آورند. به عبارت دیگر اطلاعات مسئولیت پذیری شرکت برای سرمایه گذاران محتوای اطلاعاتی دارد.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، هزینه حقوق صاحبان سهام، نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاران
  • شهناز مشایخ، مریم اوشیانی صفحات 125-142
    این پژوهش به بررسی رابطه هزینه سرمایه قبل و بعد از پذیرش استانداردهای حسابداری ایران و اثر نقدشوندگی سهام روی این رابطه می پردازد. در واقع هدف این تحقیق بررسی اثر بکارگیری استانداردهای حسابداری بر هزینه سرمایه، و همچنین بررسی اثر نقدشوندگی سهام روی این رابطه می باشد. در زمینه هزینه سرمایه و نقدشوندگی، تحقیقات متعددی انجام شده است؛ با این حال، تا کنون پژوهشی که اثر تدوین استانداردهای حسابداری را بر این عوامل بررسی کرده باشد، انجام نشده است. در این تحقیق، نمونه ای متشکل از 62 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1375-1390 در نظر گرفته شده است. برای اندازه گیری هزینه سرمایه از مدل گردون و برای متغیر نقدشوندگی سهام از داده های منتشره توسط سازمان بورس اوراق بهادار استفاده گردید. نتایج آزمون مدل ها در مجموع نشان داد که، هزینه سرمایه قبل و بعد از پذیرش استانداردهای ملی تفاوت معناداری نداشته است، اما رابطه بین هزینه سرمایه و نقدشوندگی سهام قبل از پذیرش استانداردها منفی و بعد از پذیرش استانداردها مثبت می باشد.
    کلیدواژگان: هزینه سرمایه، استاندارد های حسابداری ایران، نقدشوندگی سهام
  • علی اصغر انواری رستمی، نجمه حاجیان، عادل آذر صفحات 143-165
    پژوهش های بسیاری در سطح جهان به منظور ایجاد شاخص های شفافیت و افشاء و استفاده از چنین شاخص هایی برای اندازه گیری میزان شفافیت اطلاعاتی شرکت ها صورت گرفته است که منجر به طیف وسیع و متنوعی از شاخص ها و مدل های شفافیت اطلاعاتی در کشورهای مختلف شده است. هدف این پژوهش مطالعه دقیق و مقایسه تطبیقی این شاخص ها و ابعاد و مولفه های آن ها، و ارزیابی گستره و جامعیت این شاخص ها در کشورهای مختلف است. در این زمینه پژوهش های انجام شده به دو گروه کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه تقسیم شد و سپس برای مقایسه گستردگی شاخص های شفافیت و افشای این دو گروه، از آزمون t مستقل برای مقایسه میانگین ها استفاده شد. همچنین با ایجاد یک ماتریس مفهومی گسترده، 27 بعد اطلاعاتی اصلی و 773 مولفه افشاء در مجموع این شاخص ها شناسایی شد و با استفاده از آزمون مقایسه میانگین، میزان تمرکز کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه بر روی این 27 بعد اطلاعاتی مقایسه شد. همچنین از آزمون یومن-ویتنی برای مقایسه میزان افشای صورت گرفته توسط شرکت ها در این دو گروه کشور استفاده شد. با بررسی 63 مطالعه انجام شده طی سال های 1971 تا 2012، که بر روی شفافیت اطلاعاتی مجموعا 8075 سال-شرکت در 31 کشور جهان صورت گرفته است، دریافتیم گرچه شاخص های شفافیت در کشورهای در حال توسعه گسترده تر است اما عملا میزان افشاء در کشورهای توسعه یافته بیشتر بوده است. همچنین یافته های پژوهش نشان داد شرکت ها در کشورهای توسعه یافته در زمینه افشاء برخی اطلاعات از جمله اطلاعات مربوط به اهداف و استراتژی ها، طرح های توسعه، محیط و صنعت فعالیت، و در مقابل کشورهای در حال توسعه در مورد اطلاعات مربوط به انواع ریسک و مدیریت آن، راهبری شرکتی و مسائل اخلاقی، اجتماعی و محیطی، تمرکز بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: شفافیت اطلاعاتی، افشاء، شاخص اندازه گیری شفافیت، مولفه های افشاء
  • محمد کاشانی پور، حسن کریمی، ولی الله کریمی صفحات 167-186
    هدف این پژوهش بررسی ارتباط بین ساختار هیات مدیره و مالکیت شرکت با افشای اختیاری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. نمونه آماری پژوهش شامل 148 شرکت درسال 1391 و روش آماری مورد استفاده جهت آزمون فرضیه های آماری مطرح شده رگرسیون چند متغیره می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که رابطه ی معنی دار و مثبتی بین «نسبت اعضای غیرموظف» و«مالکیت شرکتی»با افشای اختیاری وجود دارد. بین«اندازه هیات مدیره»، «مالکیت مدیریتی» و «مالکیت نهادی»با افشای اختیاری رابطه معنی داری یافت نشد.
    کلیدواژگان: ساختار هیات مدیره، مالکیت مدیریتی، نهادی وشرکتی، افشای اختیاری، بورس اوراق بهادار تهران
  • غلامحسین اسدی، مرتضی بیات، سجاد نقدی صفحات 187-203
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر عوامل مالی و غیرمالی موثر بر تصمیم گیری در مورد ساختار سرمایه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. تعداد 74 شرکت حائز شرایط مورد نظر تحقیق، طی سال های 1384 تا 1389 می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل ضرایب رگرسیون استفاده شده است. در این پژوهش از سه معیار برای اندازه گیری ساختار سرمایه استفاده شده است. نتایج حاصله حاکی ازآن است که علیرغم تعاریف و اشکال مختلف اهرم شرکت های نمونه، در تمامی موارد ارتباط منفی و معنادار بازده دارایی با اهرم شرکت و رابطه مثبت و و معنادار اندازه شرکت با اهرم شرکت مشاهده می گردد. انحصاری بودن محصولات شرکت، نرخ رشد فروش و نرخ رشد کل دارایی ها نیز در اغلب موارد دارای ارتباط مثبت و معنادار است. بین پارامتر هایی نظیر نرخ پرداخت سود تقسیمی و ارزش وثیقه گذاری دارایی ها با اهرم شرکت رابطه معنادار مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: عوامل مالی، ساختار سرمایه، اهرم مالی
  • ناصر ایزدی نیا، علیرضا سلطانی اسفریزی، محمدرضا فخارمنش صفحات 205-221
    پژوهش های تجربی اخیر درباره رفتار هزینه نشان داده است که هزینه ها هنگام افزایش فروش بالا رفته، اما در هنگام کاهش فروش به همان میزان کاهش نمی یابند، به این رفتار نامتقارن هزینه ها چسبندگی هزینه ها1 گفته می شود. یکی از مهم ترین فروض ارائه شده درباره علت چسبندگی هزینه ها، فرضیه تصمیمات آگاهانه مدیران است. لذا هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر تغییرات درآمد دوره های قبل، به عنوان عامل موثر بر انتظارات مدیریت، بر چسبندگی هزینه ها است. نمونه این پژوهش 104 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 10 ساله (1391-1382) می باشد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که شدت چسبندگی هزینه های عمومی، اداری و فروش در دوره هایی که در دو دوره قبل آن به صورت متوالی افزایش درآمد رخ داده است، بیش تر است. درحالی که شدت چسبندگی بهای تمام شده کالای فروش رفته در دوره هایی که در دو دوره قبل آن به صورت متوالی افزایش درآمد رخ داده است، کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: رفتار نامتقارن هزینه، چسبندگی هزینه، فرضیه تصمیمات آگاهانه، تغییرات درآمد دوره های قبل
  • بیتا مشایخی، هانیه بیرامی، هانی بیرامی صفحات 223-238
    درک عوامل موثر بر ارزش شرکت برای سرمایه گذاران و اعتباردهندگان پیش از اتخاذ تصمیمات سرمایه گذاری یا اعطای تسهیلات، امری حیاتی است. از آن جایی که اقتصاد دانش محور در حال تکامل یافتن است، روش ایجاد ارزش شرکتی از شیوه سنتی مبتنی بر دارایی های فیزیکی به دانش نامشهود منتقل شده است. از این رو در آینده نه چندان دور، ارزش گذاری دارایی های نامشهود به موضوع مهمی در اقتصاد مبدل خواهد شد. این مطالعه بر آن است تا با استفاده از مدل مبتنی بر شبکه عصبی مصنوعی به شناسایی عوامل موثر در تعیین ارزش دارایی های نامشهود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بپردازد. هدف اصلی از مدل کردن عوامل موثر بر ارزش دارایی های نامشهود با استفاده از شبکه های عصبی، بررسی میزان تاثیر پانزده متغیر ورودی (شامل تعداد اعضای هیات مدیره، استقلال هیات مدیره، اندازه شرکت، اهرم، دارایی های ثابت، رشد فروش، سودآوری، پرداخت سود، سن شرکت، تعداد کارکنان، متنوع سازی، ساختار مدیریت، صادرات، مخارج تحقیق و توسعه و هزینه های بازاریابی و تبلیغات) بر متغیر ارزش شرکت می باشد. یافته های حاصل از پژوهش حاکی از اهمیت ویژگی های خاص شرکتی در وهله نخست، حاکمیت شرکتی در رتبه دوم، ساختار مالکیت در رتبه سوم و سرمایه نامشهود در رتبه چهارم در تعیین ارزش دارایی های نامشهود است.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش محور، دارایی های نامشهود، شبکه عصبی مصنوعی
|
  • Pages 1-38
    Transparency is the core of modern financial reporting which helps users in understanding the business enterprises. Despite the importance of this concept، the general definition of it is not provided. Several methods have been used for measuring transparency that has been resulted in different justifications. This paper، after review of theoretical principles، literature and Iranian environmental properties، has proposed a more comprehensive model to assess transparency level and disclosure quality. In order to assess the validity of the model، a questionnaire was designed، and for screening and final approval of the indices from academic and professional experts view point، Delfi and Fasi technique was used. Based on the tests، all the parameters of the model were verified by Experts. Other tests enable us to confirm that the structural fit of model is good. In addition، according to the expert opinion، the gap between current and desired status of the different dimensions of transparency is meaningful and significant.
    Keywords: Financial Reporting Transparency, One dimensional, multidimensional models
  • Pages 39-59
    Empirical research documents a linear relation between earnings and stock returns، and often attributes this pattern to conditional conservatism—more timely recognition of bad news than good news. This paper deals with another conception namely cost stickiness which can affect earning asymmetry. Cost stickiness denotes the asymmetric response of costs to sales increases versus sales decreases that is cost decrease in response of operation level decrease is lower than cost increase in response of operation level increase. Using panel data analysis، this paper examines the role of cost stickiness in estimating conditional conservatism of Iranian firms. The sample consists of 101 firms listed in Tehran Stock Exchange (TSE) over the period from 2007 to 2012 using object oriented sampling method. Results showed that the standard models for estimating conservatism، which do not control for cost stickiness، overestimate the average degree of conservatism. In other words، these models ignore cost stickiness as a determinant of conditional conservatism، leading to significant bias in estimating conservatism. More important، we find that standard models mistake variation in cost stickiness for variation in conservatism. The evidence demonstrates that considering the sticky costs is important for accurate understanding of conservatism.
    Keywords: Conditional Conservatism, Information Asymmetry, Estimation, cost stickiness
  • Pages 61-77
    This study investigates the relation between assets liquidity and stock liquidity in Tehran stock Exchange for the period of 2008 to 2011. This study uses liquidity criteria provided by AMIHUD and corrected by Gopalan for its high skewness، as well s differences in bids and asks as indices of stock trading liquidity. Also، it uses liquidity measures of WAL-1 and WAL-2 provided by Gopalan; assets market value to book value ratio; fixed assets ratio; receivable account ratio; inventories ratio and short term investment ratio for describing capital structure; and short term debt to total assets ratio and long term debts to total assets as indicators of asset liquidity. The results show that there is a significant positive relation between asset liquidity and stock liquidity.
    Keywords: asset liquidity, stock liquidity, AMIHOUD criteria, the relative difference between the bid, ask prices
  • Pages 79-103
    Review of financial literature shows that valuation of firms by financial market influences management behavior and corporate actions. This study is aimed to examine whether the firms faced with over-valuation may manage their information disclosure in websites. Therefore the hypothesis was designed in the form of the existence of relation between over-valuation and disclosure of financial information in web of firms listed in Tehran Stock Exchange. To test the hypothesis we gathered data of 83 firms listed in Tehran Stock Exchange in 2010-2012 and used correlation and regression analyzes (for each of the years and the cumulative two-year) and Mean difference test. The results show that there is a negative relation between over-valuation and disclosure of financial information in web of firms listed in Tehran Stock Exchange for each of the years and the cumulative two-year. In other word، the firms faced to over-valuation، for getting benefit of over-valuation tend to support the over-valuation and disclose less financial information of year that over-valuation is accrued.
    Keywords: Over, valuation, disclosure of internet financial information, error of valuation
  • Pages 105-123
    This paper examines the relation between corporate social responsibility and cost of equity capital of firms listed in Tehran Stock Exchange. In order to measure social responsibility as the independent variable of the study، the social and environmental criteria، which are used annually by the American institution known as KLD to rate the organizations، and also in order to measure cost of equity capital، the Gordon model have been used. All the listed firms in Tehran Stock Exchange as the population of the study have been analyzed، and 65 of them have been chosen according to the features of this study. The findings show that there is a significant inverse relationship between social responsibility and cost of equity capital. Therefore، managers، by increasing disclosure of social performance، cause decreases in the expected rate of return to investor (cost of equity capital) and the financial expenses. In other words، information on corporate social responsibility provides the investors with informative content.
    Keywords: Corporate social responsibility, cost of equity capital, expected rate of return to investor
  • Pages 125-142
    This study investigates the relation of cost of capital with Iranian accounting standard and share liquidity. The sample includes 62 firms listed in Tehran Stock Exchange during 1997-2012. We used Gordon models to measure the cost of capital. The results suggest that cost of capital has no significant relation with approval of national accounting standards، but there is a significant negative and positive relation between share liquidity and cost of capital respectively before and after approval of accounting standards. So، increase in share liquidity increases the cost of capital after accounting standard approval.
    Keywords: cost of capital, Iranian accounting standards, share liquidity
  • Pages 143-165
    Many studies have been developed on transparency and disclosure indices around the world. These studies use the indices to measure the transparency of corporate information. This has led to a wide variety of information transparency indicators in different countries. The purpose of this study is to compare the components and dimensions of information transparency indices in different countries. In addition، the study will examine the comprehensiveness of the indices and classify the researches conducted in this field into two groups of developed and developing countries. Analysis of Variance has been used to compare the extent of transparency and disclosure indices in the two groups. In addition، after a broad conceptual matrix of 773 items of disclosure، 27 information groups were detected. Analysis of Variance was used to compare the usage of these groups in the developing and the developed countries indices. In addition، U- Man Whitney test were used to compare the disclosure level of the companies in the developed and the developing countries. The review of 63 studies conducted between 1971 and 2012 on 8075 firm-years in 32 countries indicate that although the developing countries use broader measures of transparency and disclosure، disclosure level is higher in developed countries. In addition، the findings reveal that the developed countries spend more attention on disclosing their goals and strategies، expansion plans، and industrial environments. However، the developing countries focus on disclosure of Information in types of risk management، corporate governance and ethical، social and environmental issues.
    Keywords: Transparency, Disclosure, Transparency Index, Disclosure Item
  • Pages 167-186
    The aim of this study is to investigate the relation of board structure and ownership with Voluntary Disclosure in firms listed in Tehran Stock Exchange. The research sample consists of 148 firms in 2012، and multivariate regression model is used to test the statistical hypothesis. Results indicate a significant positive relation of «proportion of nonexecutive managers» and «corporate ownership» with voluntary disclosure. There is no significant relation of voluntary disclosure with the «size of the board»، «managerial ownership» and «institutional ownership».
    Keywords: board structures, managerial, government, corporate ownership, Voluntary Disclosure, Tehran stock Exchange
  • Pages 187-203
    The main objective of this paper is to investigate the role of financial and non-financial factors effective on capital structure decisions. The sample includes 74 firms listed in the Tehran Stock Exchange through the years of 2005 to 2010. Regression method and OLS technique are used to test the hypothesis and three criteria are applied to measure capital structure. Results show that return on assets has negative and significant relation with leverage but firms'' size has significant positive relationship with leverage in all cases. Also uniqueness of product، assets growth and sales growth rates are found to have significant positive relation with leverage in many cases. Other factors like dividend pay-out ratio and collateral value of assets have no significant relation with leverage.
    Keywords: financial factor, capital structure, financial leverage
  • Pages 205-221
    Recent experimental researches conducted on cost behavior have shown that costs are increased following increase in sales but they are not decreased similarly when sales is reduced. This Asymmetric Cost Behavior is called cost stickiness. One of the most important hypotheses presented about cost stickiness is managers'' informed decisions hypothesis. Therefore، this study is aimed to examine the effect of prior earning changes، as factor affecting management expectations، on cost stickiness. Sample of this research is 104 firms listed in Tehran Stock Exchange during 10-year period (2003-2012). Results of research indicate that stickiness of sale، general and administrative costs is more in two prior subsequent periods that earning has been increased. While stickiness of cost of goods sold has decreased in two prior subsequent periods that earning has been increased.
    Keywords: Asymmetric Cost Behavior, cost stickiness, informed decisions hypothesis, changes of prior periods earning
  • Pages 223-238
    It is very important for investors and creditors to understand the critical factors affecting a firm’s value before making decisions about investments and loans. Since the knowledge- based economy has evolved، the method for creating firm value has transferred from traditional physical assets to intangible knowledge. Therefore، valuation of intangible assets will become a widespread topic of interest in the future of the economy. This paper is aimed، using the artificial neural networks، to identify the critical factors affecting intangible assets value in firms listed in Tehran Stock Exchange. The results show the importance of firm’s attributes، corporate governance، ownership structure and intangible capital in determining the value of intangible assets، respectively.
    Keywords: Knowledge, based economy, Intangible Assets, Artificial neural networks