فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth - Volume:6 Issue: 18, 2015

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:6 Issue: 18, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/06/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسن شربتیان، پویا طوافی صفحات 9-32
    نوشتار حاضر به سنجش میزان سلامت اجتماعی در جوانان میپردازد. چارچوب نظری این تحقیق در بعد سلامت اجتماعی شاخص های استاندارد شده کییز است. در بحث روش شناسی نوع پیمایش حاضر توصیفی- همبستگی است. جامعه مورد مطالعه جوانان 18 تا 30 ساله شهرستان قاین واقع درخراسان جنوبی بوده که حجم نمونه مورد نظر بر اساس فرمول کوکران 400 نفر انتخاب شده اند، بر اساس روش نمونه گیری خوشه ایو تصادفی ساده افراد جامعه آماری از طریق پرسشنامه های استانداردشده و خودمحقق ساخته مورد مطالعه قرار گرفته اند.در مجموع ضرایب آلفای کرونباخ تحقیق حاضر 75/0 بدست آمده است. از نرم افزار SPSS22 برای تحلیل داده های تحقیق به همراه آزمون های آماری توصیفی و استنباطی از جمله همبستگی پیرسون، آزمون با دو نمونه مستقل(برای بررسی تفاوت) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد میزان سلامت اجتماعی جوانان در این شهر در حد متوسط رو به بالا ارزیابی شده است و مولفه انسجام اجتماعی از ابعاد سلامت اجتماعی بالاترین رتبه و مولفه مشارکت اجتماعی پایین ترین رتبه را به خود اختصاص داده اند. نتایج به دست آمده از این پژوهش بیانگر وجود ارتباط بین متغیر های جمعیت شناختی (سن و پایگاه اقتصادی و اجتماعی) با متغیر وابسته (سلامت اجتماعی) است. همچنین تفاوت بین دو متغیر وضعیت تاهل و سلامت اجتماعی معنی دار است، ولی بین جنس و میزان سلامت اجتماعی تفاوت معنی داری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: انسجام اجتماعی، انطباق اجتماعی، پذیرش اجتماعی، سلامت اجتماعی، شکوفایی اجتماعی مشارکت اجتماعی
  • اشرف عبدالحسینی، منصور حقیقتیان صفحات 33-52
    این مقاله با هدف بررسی عوامل اجتماعی موثر بر هویت اجتماعی با روش پژوهش پیمایشی انجام گردیده است. جامعه آماری، جوانان 15 تا 29 ساله ی شهر اصفهان، بالغ بر 551653 نفر بودند. از این تعداد 384 نفر بر اساس فرمول نمونه گیری با روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند. فرضیات تحقیق بر اساس نظریات گیدنز، بوردیو، گربنر، گافمن، تاجفل و جنکینز شکل گرفته است. در این پژوهش برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها، یافته ها نشان داد که هویت اجتماعی در بین جوانان 15 تا 29 ساله ی اصفهان از سطح بالایی برخوردار است و بر اساس نتایج استنباطی بین متغیرهای سرمایه فرهنگی (166/0-r=)، مصرف رسانه ای(179/0- r=)، جلب توجه(319/0-r=)، سن(129/0r=)، وضعیت تاهل، وضعیت شغلی و هویت اجتماعی همبستگی معنی داری وجود داشته و همچنین در تحلیل رگرسیونی بین متغیرهای جنسیت، تحصیلات، وضعیت تاهل، مصرف رسانه ای، سرمایه فرهنگی، جلب توجه و هویت اجتماعی در میان جوانان همبستگی معنی داری وجود داشته و این متغیرها توانسته اند تا 365/0 درصد از واریانس هویت اجتماعی را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، جوانان، اصفهان
  • اقباله عزیزخانی، جعفر ابراهیمی، جعفر آبتین صفحات 53-72
    خرافه یک اعتقاد غیرمعقول یا غیرعلمی که از دنیای تخیلات ریشه گرفته، با فرهنگ آمیخته و توسط اعضاء اجتماع به عنوان یک امر طبیعی پذیرفته شده است. خرافات نه تنها سد راه فرایند توسعه است بلکه آثار منفی متعددی نیز دارد. هدف اصلی این پژوهش «بررسی عوامل اجتماعی موثر بر گرایش به خرافات در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل» است. در این بررسی پیمایشی از بین 10592 نفر از دانشجویان این دانشگاه بر اساس فرمول کوکران به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با جنسیت و مقطع، 371 دانشجو به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. در پرسشنامه محقق ساخته این پژوهش، متغیر گرایش به خرافات از میزان پایایی (0.80<) بالایی برخوردار است. این پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری spss تحلیل و نتایج حاصل نشان می دهد که میانگین گرایش به خرافات در بین زنان به طور معنادار از مردان بیشتر است. بین نوگرایی و گرایش به خرافات رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. میانگین گرایش به خرافات در بین شاغلین به طور معنادار بیشتر از افراد غیر شاغل است. با افزایش سن میزان گرایش به خرافات کاسته می شود. میانگین گرایش به خرافات به تفکیک مقطع تحصیلی، متفاوت است. تحلیل رگرسیون گام به گام نشان می دهد که سه متغیر جنسیت، نوگرایی و سن حدود 16 درصد از میزان گرایش به خرافات را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: خرافات، نوگرایی، کنش عقلانی، دانشجویان
  • سیف الله فرزانه، شهرام ملانیا جلودار، اسماعیل زمانی راد صفحات 73-89
    شرایط نامطلوب خانواده می تواند برای بزهکاری مساعد باشد، پس به همان نسبت وجود شرایط مطلوب در خانواده رشد ذهنی، عاطفی، روانی و اجتماعی نوجوان را امکان پذیر ساخته، مهمترین گام در پیشگیری از بزهکاری است. هدف مطالعه بررسی عوامل خانوادگی موثر در گرایش نوجوانان 18-12 ساله به بزهکاری در کانون اصلاح و تربیت شهرستان گرگان است. روش این پژوهش مطالعه ای توصیفی – تحلیلی از نوع مقطعی است، مطالعه بصورت پیمایشی و تکنیک پرسشنامه بر روی 58 نفر از کلیه بزهکاران نوجوان مستقر در کانون اصلاح و تربیت شهرستان گرگان انجام گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد از میان شش متغیر واردشده در پژوهش، متغیر گسیختگی خانواده نوجوان با ضریب 0.454، تاثیر اصلی و نقش اساسی را در بزهکاری نوجوانان دارد. این متغیر به تنهایی توانسته 0.30 درصد از واریانس متغیر گرایش به بزهکاری نوجوانان را پیش بینی نماید. بررسی نشان داد که عوامل خانوادگی در گرایش نوجوانان به بزهکاری به شکل زیر تاثیرگذار بود. از میان عوامل خانوادگی: گسیختگی خانواده، روابط اعضای خانواده، کنترل و نظارت والدین، باورها و اعتقادات مذهبی خانواده و انحراف یکی از اعضاء خانواده با گرایش نوجوانان به بزهکاری رابطه معناداری دارند، اما میان سختگیری والدین و احساس طردشدن از سوی خانواده با گرایش نوجوانان به بزهکاری رابطه معنا داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: بزهکاری، نوجوان، خانواده، گسیختگی خانواده، کانون اصلاح و تربیت
  • مهناز فرهمند، حمید محمدی، مهدی عالی نژاد صفحات 99-126
    آسیب شناسی و تعیین آسیب پذیری اخلاقی دانش آموزان گام اساسی در مصون سازی آنها در برابر تغییرات ارزشی، فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی است. تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان آسیب پذیری اخلاقی دانش-آموزان انجام یافته است. چارچوب نظری از نظریات دورکیم، اینگلهارت و لرنر تشکیل شده است. این پژوهش، با تکنیک پیمایش رابطه بین میزان آسیب پذیری اخلاقی و عوامل اجتماعی- فرهنگی موثر بر آن را در بین دانش آموزان پسر شهر یزد بررسی کرده است. تعداد 386 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای برای نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان می دهند که بین متغیرهای سن، نوگرایی، مصرف گرایی، مقبولیت اجتماعی، کاهش تعهدات دینی و سنتی با آسیب پذیری اخلاقی رابطه معناداری وجود دارد. بین میزان استفاده از رسانه با آسیب پذیری اخلاقی رابطه معناداری مشاهده نشد. تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که سه متغیر مقبولیت اجتماعی، کاهش تعهدات دینی - سنتی و سبک زندگی غربی 63% از واریانس تغییرات در متغیر وابسته آسیب پذیری اخلاقی را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری اخلاقی، نوگرایی، ارزش های مصرفی، مقبولیت اجتماعی، کاهش تعهدات دینی، سنتی
  • حسین محمدزاده، سعید خانی صفحات 127-148
    جوانان ایران هم اکنون حدود یک سوم از کل جمعیت را تشکیل می دهند. ایده آل ها و رفتارهای جمعیتی این بخش از جمعیت، نقش مهمی در پدیده ها و نهایتا معادلات جمعیتی جامعه دارد. مطالعه حاضر، برخی از چالش های اقتصادی- اجتماعی و دلالت های آن برای ایده آل های ازدواج و فرزندآوری را در میان جوانان شهر سنندج بررسی کرده است. داده های تحقیق منبعث از پیمایشی است که با تکنیک پرسشنامه و منطبق با سوالات سازمان ملی جوانان در مورد ارزش ها و نگرش های این قشر در زمستان 1392 و از 240 نفر جوان 29- 15 ساله جمع آوری شده است. تحلیل اطلاعات مرتبط با موضوع گویای این است که اشتغال، مسائل مالی- اقتصادی، تحصیلات، ازدواج و فقدان چشم انداز روشن درباره آینده به ترتیب از مهمترین چالش های جوانان حوزه مورد مطالعه به شمار می رود. البته، این چالش ها برحسب زمینه های جمعیتی افراد متفاوت بوده وبر ایده آل های ازدواج و فرزندآوری آنان نیز اثرگذار می باشند. همچنین، جوانان اهمیت زیادی برای دولتدر حل مسائل خود قائل شده و در این راستا، پیشنهادشده است که دولت و سایر سازمان های دخیل در امور جوانان به صورت مبرمدر رفع مسائل و توجه و اهتمام بیشتر به این قشر عظیم و نیروی ارزشمند جامعه گام بردارند.
    کلیدواژگان: جوانان، چالش های اقتصادی، اجتماعی، ایده آل های ازدواج، ایده آل های فرزندآوری، سنندج
  • منصور وثوقی، نسیم خواجه زاده صفحات 149-166
    گرچه سبک زندگی، مجموعه ی عملکردهای روزانه ی کنشگران اجتماعی است که در بستر زندگی روزمره ی آنها جاری می شود، اما نه تنها سبک های زندگی در حال نوشدن و افکندن طرح هایی دیگر است، بلکه همین سبک ها مجالی می شود برای به چالش کشیدن نظم مستقر و بازسازی معنا. تحقیق حاضر در پی واکاوی این امر در شهر دزفول از روش پدیدارشناسی هرمنوتیک و ابزار مصاحبه عمیق بهره گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد، کنشگران اجتماعی منفعل نیستند و به گونه ای فعالانه به دنبال راه های بدیلند و با سبک های زندگی خود در جریان زندگی روزمره، راهی برای مقاومت می یابند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، مقاومت، زندگی روزمره، دزفول
  • محمود یعقوبی دوست، بهروز شاهون وند، غلامرضا جولا، عزیزعلی مرادی صفحات 167-198
    سبک های زندگی نقش مهمی در خلق هویت فردی و جمعی دارد و قادرند الگوهای رفتاری افراد در دنیای جدید را شکل دهند. در این میان رسانه های جمعی سهم عمده ای بر سبک های زندگی و الگوهای زندگی روزانه جامعه داشته و به شدت تاثیرگذاربوده و افراد تحت تاثیر رسانه ها به سلایق و ارزش های خود شکل می-دهند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه میزان استفاده از رسانه های دیداری و سبک زندگی جوانان شهر اهواز می باشد. روش تحقیق، پیمایشی و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه جوانان شهر اهواز بوده که براساس فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تعداد 384 نفر انتخاب شده اند. برای سنجش از پرسشنامه های محقق ساخته استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های آماری درصد، میانگین، انحراف استاندارد، همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شد. یافته ها بیانگرآن است که بین رسانه های دیداری و ابعاد سبک زندگی(فعالیت های فراغتی، رفتار انحرافی و انتخاب پوشش و آرایش جوانان) رابطه معنادار وجود دارد، اما بین رسانه های دیداری و بعد خرید لوازم و سبک تزیین منزل و تغییر معیار ازدواج جوانان رابطه معنادار مشاهده نگردید. نتایج تحلیل رگرسیونی چند متغیره گام به گام نشان می دهد که متغیر شبکه های ماهواره ای، بیشترین تاثیر را درتبیین سبک زندگی جوانان شهر اهواز داشته است. در مجموع متغیرهای مستقل توانسته اند، 25/38 درصد تغییرات متغیرسبک زندگی را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: رسانه های دیداری، فعالیت های فراغتی، رفتار انحرافی، خرید لوازم و سبک تزیین منزل، انتخاب پوشش و آرایش، تغییر معیار ازدواج
|
  • Mohammadhassan Sharbatiyan, Poya Tavafi Pages 9-32
    This Paper aims to measure social health of the youth. The theoretical framework of this research is based on the standard indicators of Keynesian and methodology of the survey is cross-correlation too. The population included 18-30 years old youth in South Khorasan in Ghaen. The sample size of 400 cases was selected based on f Cochran Formula through random cluster sampling and standardized questionnaire. The researchers have been studied Cronbach''s alpha coefficients obtained 0/75 by helping SPSS software for analyzing research data along with descriptive and inferential statistical tests including Pearson correlation. The results show that there is a significant relationship between the sociological variables (age and economic-social status) and dependent variable (social health). There is a meaningful relationship between marital status and social health but there is no meaningful relationship between gender and social health.
    Keywords: Social cohesion, Social adaptation, Social acceptance, Social health, Social prosperity, Social participation
  • Ashraf Abdolhosseini, Mansour Haghighatiyab Pages 33-52
    The present article is a survey research that intends to explore the social factors affecting social identity. Statistical population consisted of over 551653 youth aged 15-29 living in the city of Esfahan. From among them، 384 persons were selected as sample of the study based on sampling formula using quota sampling method. Research hypotheses were formulated by referring to the theories given by Giddens، Bourdieu، Gerbner، Gaffman، Tajfel and Jenkins. Data collection instrument was questionnaire. After analyzing the data، it was found that the level of body management among the youth aged 15-29 living in the city of Esfahan was medium to high. Based on inferential analysis، there was a statistically significant correlation between cultural capital (r=-0. 166)، media consumption (r=-0/179)، attention attracting (r=-0. 319)، age (r=0/129)، marital status، job status and social identity. Furthermore، regression analysis results showed that there was a significant correlation between variables such as gender، level of education، marital status، media consumption، cultural capital، attracting attention and social identity among the youth under research so that these variables accounted for %0. 365 of the variance gained for social identity.
    Keywords: Social identity, the youth, Esfahan
  • Eqbaleh Azizkhani, Jafar Ebrahimi, Jafar Abtin Pages 53-72
    Superstition is an unreasonable and non-scientific belief that roots in the world of imagination، mixed with culture and accepted by the community members as a natural phenomenon. Superstition not only blocks the development process but also has numerous negative effects. The main objective of the research is to study the social factors influencing superstition among students of Islamic Azad University of Ardabil. They were 10،592 students from whom 371 students were selected as a sample through stratified random sampling method and Cochran Formula. In the research-made questionnaire of this study، the reliability of superstition tendency was high (0. 80 <). This study is done using the SPSS statistical software analysis and the results show that the average tendency towards superstition among women was significantly more than men. There was a significant inverse relationship between modernity and tendency towards superstition. The average tendency towards superstition among the employees was significantly more than non-working people. When people get older، their tendency towards superstition decreases. The average tendency towards superstition was different based on the education level. The stepwise regression analysis show that three variables of gender، modernity and the age could explain about 16 percent of the tendency to superstition.
  • Seifollah Farzaneh, Shahram Molania, Esmaeil Zamani Rad Pages 73-89
    Family adverse condition can be favorable for delinquency، so existence of favorable conditions in the family will cause equally possible adolescent subjective، emotional، mental and social development. This is the most important step in delinquency prevention. The purpose of the study is to check the familial factors on the tendency of 12-18 years old teenagers towards delinquency in the Department of Correction and Rehabilitation of Gorgan city. This research is a cross-sectional study. The study is done through survey and questionnaire techniques. The findings show from 6 variables entered in research and family disorganization variable has the main impact and fundamental role in juvenile delinquency with 0. 454 coefficients. This variable can itself predict 0. 30 percent of variance of attitudes in adolescent delinquency. The survey showed that family factors affected in juvenile delinquency. Among familial factors; family disorganization، family relationships، parental control، religious beliefs of the family and deviation of the family members have coefficient relationship with the attitude of adolescents to delinquency.
    Keywords: Delinquency, Adolescent, Family disorganization, Department of Correction, Rehabilitation
  • Mahnaz Farahmand, Hamid Mohammadi, Mehdi Alinezhad Pages 99-126
    Pathology and determination of students'' moral vulnerability is significant step in their security against cultural، social، value، and moral changes. The present study has been done to assess the students'' moral vulnerability. The theoretical framework composed of theories of Durkheim، Englehart and Lerner. By the survey technique، this study has examined the relationship between the moral vulnerability rate and socio-cultural factors influencing it among male students in the city of Yazd. The number of 386 persons was selected by multi-stage cluster sampling method for statistical sample. The research findings show that there was no significant relationship between the media usage and moral vulnerability. Multivariate regression analysis showed that variables of social acceptance، traditional -religious commitment reduction and western lifestyle explained 63% of the variance of the dependent variable of moral vulnerability.
    Keywords: Moral vulnerability, Modernism, Consumer values, Social acceptability, Traditional, religious commitment reduction
  • Hossein Mohammadzadeh, Saeed Khani Pages 127-148
    Iranian youth presently forms third percent of the total population. The demographic ideals and behaviors of this proportion of population play the important role in demographic phenomenon and equations of the society. The present study has investigated some of the youth''s socio-economic challenges and its denotation for marriage and childbearing ideals among the youth of Sanandaj city. The research data was raised from survey method that collected from 240 young persons aged 15-29 with a questionnaire. The analysis of the data is indicated that employment، monetary-economic problems، educations، marriage and the lack of clear outlook about future are the most important challenges of the youth in the region. Of course، these challenges were different according to people''s demographic backgrounds and they are influential on their marriage and childbearing ideals too. Finally، in this regard، it has suggested that government and other involving organizations should be pace in removal of the youth''s problems insistently and give the much attention and endeavor to this enormous stratum and valuable potency of the society.
    Keywords: Youth, Socio, economic Challenges, Marriage Ideals, Childbearing Ideals, Sanandaj
  • Mansour Vossoghi, Nasim Khajehzadeh Pages 149-166
    Although lifestyles are the series of daily practices of social actors in the context of everyday lives، lifestyles are the renewal and inspiration of other plans. Furthermore، these styles can be an opportunity to challenge the established orders and meaning constructions. This research followed the analysis of these phenomena in Dezful using Hermeneutical phenomenology method and interview tools. The authors show that social actors are not passive. Social actors are actively looking for alternative ways. They find a way to resist on their lifestyles during the everyday life.
    Keywords: Life style, Resistance Everyday life, Dezful
  • Mahmoud Yaghobidost, Behrooz Shahvandvand, Gholamreza Jola, Azizali Moradi Pages 167-198
    Life style has important role in the creation of individual and collective identity and can form behavioral pattern of people in the new world. Among these، the mass media has an important role in life styles and patterns of daily life of the community، and severely affected، and people under the influence of the media form their preferences and values. The aim of this study was to evaluate the relationship between the use of visual media and youth lifestyles in Ahvaz city. The method of this study was social survey and population of the study consisted of all young people in the city of Ahvaz، which is based on Cochran’s formula and multistage cluster sampling، 384 people have been selected. The researcher-made questionnaires were used to measure. To analyze the data، the statistical percentage، average، standard deviation، correlation، multiple regression analysis was used. The result show that there is a significant relationship between the visual media and aspects of lifestyle (leisure activities، deviant behavior and choice of clothing and grooming young people)، But there is no significant relationship between visual media and aspect of buying accessories and home decoration style and the marriage criteria change in young people. Multivariate stepwise regression analysis shows that the satellite channels have the greatest impact on the lifestyle of youth in Ahvaz city. In general، the independent variables could explain 38/25 percent of lifestyle changes.
    Keywords: Visual Media, Leisure activities, Deviant behavior, Buying accessories, home decoration style, Choice of clothing, grooming, Marriage criteria change