فهرست مطالب

الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 35، صیف 2015)

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 35، صیف 2015)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/06
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید ابراهیم آرمن*، مریم اکبری موسی آبادی صفحات 1-21

    یکی از موضوعات چالش برانگیز در زندگی نامه خود نوشت این است که آیا نویسنده توانسته است فاصله میان خودش، راوی و شخصیت محوری را به حداقل برساند و به عبارت دقیق تر آیا توانسته است میان این سه عنصر تطابق ایجاد کند. مسلما ذهنیت اکنون نویسنده نسبت به وقایعی که سال ها از رخ دادنشان سپری شده است با ذهنیت او هم زمان با رخ دادن وقایع بسیار تفاوت دارد و همین موضوع است که می تواند مهارت خلاقانه نویسنده را به بوته آزمایش بگذارد. در این مقاله این موضوع را در زندگی نامه خودنوشت حیاتی، اثر احمد امین بررسی می کنیم. یافته ها نشان می دهد ازآنجاکه عوامل سازنده شخصیت فعلی نویسنده برای او اهمیت بیشتری دارند، وی توجه خود را بیشتر به تفسیر وقایع و تاثیرشان در زندگی فعلی اش معطوف کرده است تا آنکه از زاویه دید شخصیت به شرح وقایع بپردازد، و کمتر موفق به کم کردن فاصله میان دو نظرگاه راوی و شخصیت شده است. با توجه به اینکه مبحث زاویه دید به عنوان عنصر مهم داستانی در این مجال بسیار یاریگر است، نظریات ژرار ژنت را سنگ بنای کار خود قرار داده ایم.

    کلیدواژگان: زندگی نامه خودنوشت، راوی، شخصیت محوری، منشور خودنگاشتی، زاویه دید، احمد امین، حیاتی
  • عبدالغانی خشه صفحات 23-39
    طرح روی جلد، در گذشته، عمدتا برای حفاظت از صفحات و محتوای کتاب به کار می رفت، اکنون اما طرح روی جلد بنابر میزان انطباق و بیانگری اش از متن، کارکردی فراتر از گذشته پیدا کرده است.
    بر این اساس، اگر نگاهی به طرح روی جلد مجموعه شعر (انطق علی الهوی) سروده شاعر صوفی مسلک الجزایری، عبدالله حمادی (انتشارات دارالالمعیه، قسنطینه،2011) بیفکنیم، عناصر بصری طرح، به روشنی گویای سلوک عرفانی شاعر و احوالات درونی او هستند.
    در این نوشتار نشانه های پیدا و پنهان طرح روی جلد این مجموعه شعری را به عنوان عناصر بسترساز برای ورود به متن بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: جلد، عبدالله حمادی، عنوان، رنگ، تصوف
  • روح الله نصیری صفحات 41-60
    موسیقی درونی در هر اثر ادبی، جالب و دلنشین است. به عبارت دیگر ضرب آهنگ متون سبب علاقه مندی خواننده به اثر ادبی و ایجاد ارتباط با آن است؛ چراکه با ریتم خود و تنظیم نوسانات موسیقایی با عواطف خواننده، موجب می شود که طبع انسان با آن همراه شود و از شنیدنش به وجد آید. ساختار ریتمیک از ویژگی های اساسی نهج البلاغه و به تبع آن از ویژگی های اصلی خطبه «شقشقیه» و خطبه «آفرینش طاووس» است؛ چراکه شیرینی خاصی به این دو خطبه داده و آن دو را خواندنی، شنیدنی و بدیع کرده است. امام علی (ع) در این دو خطبه به همان میزانی که به معنا اهمیت داده اند، به ضرب آهنگ نیز توجه داشته اند. به همین دلیل در این دو خطبه کلمات را به گونه ای انتخاب کرده که موسیقی متناسبی با فضای خطبه ایجاد کنند.
    در این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، به مطالعه ضرب آهنگ صوتی در این دو خطبه می پردازیم. در همین راستا و به صورت خاص تاثیر صوت در تولید ریتم متناسب با فضا و معنا را تحلیل و بررسی می کنیم. با توجه به اینکه ضرب آهنگ صوتی از صوت حروف و حرکات در کلمه، چینش کلمات، صداهای کوتاه و کشیده، و توازن و تقارن جمله ها پدید می آید، درصدد برآمدیم که تاثیر این عوامل را در تولید ضرب آهنگ صوتی هر دو خطبه به صورت مبسوط مورد مداقه قرار دهیم.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، ضرب آهنگ صوتی، خطبه شقشقیه، خطبه آفرینش طاووس
  • رضا افخمی عقدا، سجاد بردانیا صفحات 61-78
    با شکست فلسطین در سال 1948م. ادبیات مقاومت این سرزمین وارد مرحله جدیدی شد. عمر ابوریشه (1908-1990م)، شاعر مقاومت سوریه، ازجمله شاعرانی است که حجم زیادی از شعر خود را در دفاع از فلسطین سروده و توجه ویژه ای به شهید و شهادت داشته است. این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های شهیدان فلسطینی در شعر ابوریشه و نمادپردازی شاعر از شهیدان فلسطین با توجه به دو برهه زمانی حساس از وضعیت کشور فلسطین یعنی سال 1948م و 1967م انجام شده است و با روش توصیفی تحلیلی دریافته می شود که در شعر ابوریشه شهیدان به خصال نیک انسانی ازجمله حقیر شمردن دنیا، حافظ مجد و عظمت وطن، ایثارگر و فداکار، روشن ضمیر، آگاه به مسائل روزگار، و... آراسته اند. ابوریشه این مفاهیم را بنا به مقتضیات زمانه و حوادث آن در سه نماد متفاوت از شهیدان ارائه می کند: یکم: شهید نماد جوان فلسطینی است که در راه برافراشته نگه داشتن پرچم استقلال فلسطین به شهادت می رسد؛ دوم: شهید نماد رهبر و پیشوای جامعه است که دوشادوش مردم فلسطین با دشمن می جنگد و به شهادت می رسد؛ سوم: شهید نماد هر فلسطینی است که هرگز از قدرت دشمن نمی هراسد و شیفته دلسوزی، ترحم، مهر و محبت ظاهری و... او نمی شود و با وی مقابله می کند تا به شهادت می رسد.
    کلیدواژگان: عمر ابوریشه، ادبیات مقاومت، فلسطین، شهیدان
  • کبرا بهمنی، سهیلا صلاحی مقدم صفحات 79-100
    حارث محاسبی در «التوهم»، سفر روح به جهان دیگر را به شیوه دوم شخص و در قالب معراج نامه روایت می کند. از شاخص ترین عناصری که سفرنامه و به تبع آن معراج نامه بر اساس ماهیت خود بر آنها استوار است، زمان و مکان است. زمان و مکان در ارتباط با شهود روح، فضای عالم مثال است. فضایی که با بازسازی زمان های موعود، دوری و نزدیکی به مرکز را در دو مکان مجزا نشان می دهد. جایی که پروردگار سیمای کریم خود را به تمامی بر مومنان آشکار می کند، بالاترین نقطه بهشت است. بر اساس نظرات میرچا الیاده تجربه دینی تکرار عوالم روحانی است. زمان نیرومند و شگفت انگیز نخستین تجلی، تکرار می شود و ابدیت مقدس در حادثه موخر رستاخیز، میثاق نخستین را یادآوری می کند. در این پژوهش مکان و زمان سفر روح و کهن الگوهای مربوط به آن را از دید اسطوره شناسی می کاویم. آیا ساحت خیال از ناخودآگاه جمعی غنی شده، و با ترسیم سفر روح به حد اعلای قربت، انسجام یافتگی و تمامیت را نشان می دهد؟ روح چه مسیری را طی می کند تا دوباره نخستین روزهای آفرینش را در مرکز هستی، جایی که در گل آدم دمیده شد، تجربه کند؟ توصیفات دقیق، زیبا و ادبی محاسبی در کنار غنای فراحسی، التوهم را از معراج نامه های دیگر متمایز کرده است.
    کلیدواژگان: حارث محاسبی، التوهم، الیاده، زمان، مکان، مرکز
  • محمد خاقانی اصفهانی، مرضیه قربان خانی صفحات 101-122
    استعاره یکی از زیباترین آرایه های بلاغی است. بلاغت پژوهان عرب مانند سایر بلاغت پژوهان، به استعاره توجه ویژه ای داشته و همواره کوشیده اند با بررسی انواع استعاره، آن را در اقسام مختلفی مانند مصرحه، مکنیه و...طبقه بندی کنند. این مفهوم در علم زبان شناسی نیز جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده است و به ویژه در حوزه زبان شناسی شناختی بررسی شده است. استدلال اصلی زبان شناسان این حوزه این است که استعاره صرفا به زبان ادبی تعلق نداشته، در زبان روزمره نیز حضوری پررنگ اگرچه ناخودآگاه و پنهان دارد. ایشان معتقدند استعاره یکی از ابزارهای اصلی برای ساختاربندی ذهن انسان و مفهوم پردازی است و درواقع فرایندهای شناختی در انسان تا اندازه زیادی تحت تاثیر ساخت های استعاری هستند.این مقاله با رویکردی مقایسه ای به بررسی استعاره نزد بلاغت پژوهان زبان عربی و زبان شناسان شناختی پرداخته، وجوه تشابه و تفاوت نظرات آنان را بیان می کند. ازجمله این شباهت ها می توان به تقسیم بندی استعاره به اقسام مختلف و شباهت برخی از این اقسام مانند استعاره مرده در زبان شناسی و استعاره مبتذل در بلاغت اشاره کرد. نیز تفاوت هایی در حوزه کار دو گروه قابل مشاهده است، مانند: بررسی استعاره در سطح کلمات، انحصار علاقه استعاره در مشابهت، استفاده از ملاک های صوری و زبانی برای تشخیص استعاره در بلاغت عربی، بررسی استعاره در سطح جمله، استفاده از ملاک های تجربی در زبان شناسی و تفاوت در نام گذاری پاره ای از اقسام استعاره در دو علم.
    کلیدواژگان: استعاره، بلاغت عربی، زبان شناسی شناختی، استعاره مفهومی
  • مجید محمدی، امیرعباس عزیزی فر صفحات 123-150
    نگاه ناصرخسرو و کمیت بن زید اسدی، به فضایل حضرت علی (ع) با بهره گیری از آیات و روایات، قابل توجه است. مسئله مهم در این زمینه وجوه تشابه و تباین در نوع نگاه دو شاعر به امام علی (ع) و منابع مورد استفاده و زبان هنری در شعر این دو است. ازآنجاکه نویسندگان این مقاله، بر مبنای نقد مستقیم و بدون تکیه بر آثار خاص و پس زمینه تاریخی، به موضوع پرداخته اند، چهارچوب نظری این پژوهش بر اساس روش مکتب امریکایی در مطالعات تطبیقی است. بررسی تطبیقی نشان داد که دو شاعر در بیان برخی فضایل مانند: شجاعت و دلاوری، وصایت و ولایت برحق علی و رخداد غدیر خم مشترکاتی دارند، که این وجوه تشابه ناشی از غور آن دو در منابع دینی همچون قرآن و حدیث است، اما بسامد فضایل امام علی (ع) در شعر کمیت کمتر از ناصرخسروست، و این مسئله با توجه به اینکه در شعر ناصرخسرو شاهد تقابل رافضی و ناصبی هستیم، طبیعی می نماید. در دیوان کمیت مناقبی ذکر شده که بیانگر اهمیت آنها در سرزمین آن شاعر است؛ مناقبی همانند سخنوری و صداقت که این مورد در دیوان ناصرخسرو دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: فضایل امام علی (ع)، ناصرخسرو، کمیت بن زید اسدی، ادبیات تطبیقی
  • سید عدنان اشکوری، طارق یاراحمدی صفحات 151-170
    امروزه داشتن مدرک برای افراد جویای شغل در بازار کار داخلی و احیانا خارجی گرچه لازم است ولی به تنهایی کافی نیست. فرد جویای کار برای ورود به بسیاری از مشاغل به مهارت هایی نیاز دارد که بدون داشتن این مهارت ها از عهده انجام آنها بر نخواهد آمد. رشته زبان عربی و دانش آموختگان آن نیز از این قاعده مستثنا نیستند. ازآنجاکه طی سالیان اخیر موقعیت های پیش آمده در ایران فرصت های شغلی زیادی به وجود آورده که بازار کار رشته زبان عربی را بیشتر از پیش گسترش داده، ورود به بازار کار رشته زبان عربی نیز مستلزم داشتن مهارت های مربوط به زمینه های شغلی است. در این مقاله می خواهیم با روش توصیفی تحلیلی، زمینه های اشتغال فارغ التحصیلان رشته زبان عربی را برشماریم و با روش پیمایشی، طرح پرسش نامه و اجرای آن در پنج دانشگاه شهر تهران و در میان دانشجویان کارشناسی ارشد، اساتید و خبرگان این رشته، نظر آنان را در مورد میزان آمادگی دانشجویان برای ورود به بازار کار به تفکیک فرصت های شغلی جویا شویم. پاره ای از نتایج حاکی از آن است که بسیاری از دانشجویان مهارت های اکتسابی خود را در آموزش های دانشگاهی، در حد متوسط یا پایین می بینند. در پایان، پیشنهادها و راهکارهایی برای بهبود وضعیت موجود ارائه شده است.
    کلیدواژگان: رشته زبان عربی، زمینه های شغلی، بازار کار، مهارت های خاص
  • سجاد اسماعیلی، لقمان باش قره صفحات 171-189

    توجه به گسترش روزافزون  اهمیت تجاری سازی و کارآفرینی رشته های دانشگاهی ، کشف و بررسی شاخصهای ارزیابی تجاری سازی و کارآفرینی رشته های دانشگاهی برای برنامه ریزی های راهبردی ضروری می نماید؛ بنابراین این پژوهش می کوشد عوامل تاثیرگذار بر موفقیت تجاری سازی و کارآفرینی رشته زبان و ادبیات عربی و ارتباط این عوامل با روش تدریس استادان و سرفصل های درسی این رشته را بررسی کند. روش خاص این پژوهش توصیفی تحلیلی و با استفاده از ابزار پرسش نامه است. برخی از نتایج این پژوهش نشان داد ناموفق بودن تجاری سازی و کارآفرینی در این رشته، ریشه در نبود سرفصل های درسی مناسب و استادان متخصص در حوزه آموزش تجاری سازی و کارآفرینی دارد. در پایان پیشنهاد هایی برای بهبود اوضاع تجاری سازی و کارآفرینی رشته زبان و ادبیات عربی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: آموزش زبان و ادبیات عربی، تجاری سازی، سرفصل های درسی
  • مصطفی جوانرودی، نسیم شریفی صفحات 191-214
    اگر چه کارآفرینی رویکرد جدید در نظام آموزش عالی است؛ اما فراوانی دانش آموختگان فاقد توانایی های فردی و مهارت های لازم برای راه اندازی کسب وکار مناسب، آن را چالش می کشد. زبان عربی، علاوه بر اینکه زبان قرآن و علوم و معارف اسلامی است و با زبان فارسی کاملا آمیخته است، ضروری ترین ابزار دادوستد علمی و فرهنگی در بیشتر رشته های علوم انسانی ازجمله علوم قرآنی، فقه، فلسفه، اقتصاد، تاریخ، الهیات، و... است. ازاین رو گروه های زبان و ادبیات عربی دانشگاه ها می توانند با اقداماتی از قبیل: اصلاح سرفصل های درسی و ایجاد درس های جدید متناسب با نیاز جامعه، به روز کردن خلاقیت ها و، ایجاد گرایش های جدید و میان رشته ای، توجه به ویژگی های کارآفرینانه دانشجویان برای ترویج قابلیت های کارآفرینی در دانشجویان این رشته گام بردارند، تا ضمن همسویی با دنیای کار و پیش بینی نیازهای اجتماعی، ظرفیت های کارآفرینی، ابتکار و خلاقیت را در نیروی انسانی توسعه دهند و امکان اشتغال دانش آموختگان رشته زبان و ادبیارا فراهم سازند. این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است و در آن برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و انجام مصاحبه با صاحب نظران رشته کارآفرینی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، زبان عربی، آموزش عالی، ترویج کارآفرینی
  • مجید صادقی مزیدی صفحات 215-232
    یکی از سازوکارهای مطلوب سازمان ها برای پاسخ گویی به تحولات و تغییرات، توجه به زیرمجموعه های کارآفرین و فرصت ساز است. برخی از این سازمان ها از طریق نهادینه سازی کارآفرینی در درون خود، زمینه های اشتغال زایی و گسترش فرهنگ و اعتقادات دینی را نیز به وجود می آورند. دانشکده علوم قرآنی شیراز یکی از این سازمان هاست که در این مقاله ضمن ارائه تعریفی از کارآفرینی و سپس کارآفرینی سازمانی، فرصت های کارآفرینانه در آن بررسی شده است. این امر با توجه به ظرفیت ها و شاخصه های موجود در دانشکده و بر مبنای مهم ترین مولفه بستر اجتماعی کارآفرینی که همان بستر فرهنگی است صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: دانشکده علوم قرآنی شیراز، کارآفرینی سازمانی، بستر اجتماعی، ظرفیت های کارآفرینی، شاخصه های کارآفرینی
|
  • Seyyed Ebrahim Arman, Maryam Akbari Mousa Abadi Pages 1-21

    One challenging issue in the autobiography is that the writer is able to close the distance between himself, the narrator and the central character to a minimum, and more accurately establish the correspondence between these three elements. Definitely, today’s view of the writer about the events that he has experience many years ago is very different from his views toward the same events at the time of their occurrence, and that can be used to test the author's creative skills. In the present paper, we attempt to study the autobiographical work of Ahmad Amin Hayati. Results indicate that because growth of the author’s character to its current state is more important for him, more attention has been paid to the interpretation of events and their impact on his current life than his point of view at the time of the events. So he is less able to reduce the distance between the point of view of the narrator and the character. With regard to the issue of perspective as an important element of the story, it is very helpful here to use Gérard Genette's opinions which have been the cornerstones of our work.

    Keywords: autobiography, narrator, the main character, charter autographs, the point of view
  • Abdoulgaani Khashe Pages 23-39
    In the past, the function of the cover of the books was to protect the text against damage, but now it has taken another role, namely being compatible with the text and how to express it. This is what we see on the cover page of Abdellah Hammadi’s book which has been associated with Sufism. If we take a closer look at the cover page, we will find the spiritual trip of a Sufist and his moods, like the one on the cover with which we visually communicate to interpret the inner working of the book in reality.The cover of the poetic collection in its first edition of 2011, was published by Dar Almaeya Constantine. The researcher wanted to interrogate his threshold cover with its absent and present icons, to pave the way to reach the hidden meaning, then go directly to the text.
    Keywords: cover, Abdellah Hammadi, title, colour, Sufism
  • Roohallah Nasiri Pages 41-60
    The music within any literary work is absorbing and pleasant. In other words, the rhythm in text absorbs the reader and makes communication possible; that is because with its rhythm and harmonization of its musical fluctuations with the emotions of the reader, it appeals to him and fascinates him.Rhythmic structure is one of the fundamental characteristics of Nahj Al-balaqa; thus, it is one of the distinctive qualities of the “roar of a camel” and “creation of the peacock” sermons. Imam Ali (A.S) has given as much attention to rhythm as to the meaning. Therefore, he has chosen the words in this sermon in such a way that they create a music compatible with the atmosphere of the sermon.In this paper, I am trying to examine aural rhythm in these two sermons using descriptive-analytic method. To this end, I particularly analyze the effect of sound on producing a rhythm suitable for the atmosphere and theme of the subject matter. Considering the fact that rhythm is produced by the sound of words, arrangement of words, short and long vowels, and the harmony and symmetry of the sentences, I tried to scrutinize, in a comprehensive manner, the effect of these factors in producing aural rhythm in both sermons.
    Keywords: Nahj, ul Balaqa, aural rhythm, “Roar of the Camel” sermon, “Creation of the Peacock” sermon
  • Reza Afkhami Ahgda, Sajad Bardania Pages 61-78
    The Palestine’s resistance literature, along with its failure in 1948, has come into a new level. Omar Aburish (1908-1990), the Syria’s resistance poet, is one of those poets who has composed most of his poems on defending Palestine, and has paid particular attention to martyr and martyrdom. The purpose of this study is to survey the characteristics of Palestinian martyrs in Aburishe’s poetry and the poet’s symbolization of the Palestinian martyrs regarding the two timely special periods in Palestine, i.e. 1948 and 1967. It is found by the descriptive-analytic approach that the martyrs are embellished with the human fair traits such as reproaching the world, protecting the glory of the homeland, being devoted and ready to be sacrificed, enlightened, and aware of the time’s issues. Due to the time’s requirements and events, Aburishe represents these concepts through three different symbols. First, martyr is the symbol of Palestinian youth who is martyred to hoist his country’s flag. Second, martyr is the symbol of society’s leader and headman who fights along with the Palestinian people, and is martyred. Third, martyr is the symbol of every Palestinian who is never frightened by the enemy’s power and is not infatuated with it compassion, pathos, and superficial kindness and love, and fights it until death.
    Keywords: Omar Aburishe, resistance literature, Palestine, martyrs
  • Kobra Bahmani, Soheila Salahi Moghaddam Pages 79-100
    In Al-tavahom, Harith Almuhasibi narrates soul’s journey to the other world in a second-person point of view. The most distinctive elements on which the journey of the book is based, depending on their nature, are time and place. Time and place indicate the ideal world space in relation to the soul intuition. The space shows the distance and proximity to the center in two separate places by rebuilding the promised times. The highest point in the heaven is where Allah reveals Himself to all believers. According to Mircha Eliade, religious experience is the repetition of spiritual worlds. The powerful amazing time of the first epiphany is repeated, and the holy eternity recalls the first covenant in the last event of resurrection day.In this paper, researchers investigate the time and place of the soul’s journey and its related archetypes in the light of mythology. Has the realm of imagination been enriched from the collective unconscious? Does it show the unity and integrity by illustrating the journey of soul in its highest intimacy? How far the soul passes to re-experience the first days of creation in the center of universe where God breathed into the man’s soul. The precise, elegant and literary descriptions of Muhasibi along with sensible richness, has distinguished Al-Tavahom from the other letters of the Ascension (Miraj Nameh).
    Keywords: Harith Muhasibi, Al, Tavahom, Eliade, holy time, center
  • Mohammad Khaqani Esfahani*, Marzieh Ghorbankhani Pages 101-122
    Metaphor is one of the most beautiful figures of speech. Arab rhetoricians like rhetoricians of other languages, used to take the metaphor into consideration, so that they have incessantly tried to classify it into different types, such as: explicit metaphor, implicit metaphor, etc. Besides, metaphor plays a crucial role in linguistics and it is discussed especially in cognitive linguistics. The basic theory of this branch of linguistics is that the metaphor is not restricted to literal language only, as it is extensively used in ordinary language, however it is unconscious. In this regard, cognitive linguists believe that metaphor is one of the main language tools in structuring human mind and conceptualizing. In fact, the cognitive processes of human mind are in great measures under the influence of metaphorical structures. Using comparative approach, this article studies metaphor from both Arabic rhetoricians and cognitive linguist's points of view, and seeks to explain some aspects of differences and similarities. These similarities include classification of different types of metaphor, and the similarity of some of these different metaphors such as dead metaphor in linguistics and commonplace metaphor in rhetoric. The differences within the two bands are evident, like studying metaphors in the words, monopoly of metaphors in similar interests, using formal and linguistic criteria for the diagnosis of metaphor in Arabic rhetoric, studying metaphors in the sentences, using experimental criteria in linguistics, and differences in naming some of the kinds of metaphors in both of fields.
    Keywords: Metaphor, Arabic rhetoric, cognitive linguistics, conceptual metaphor
  • Majid Mohammadi, Amir Abbas Azizifar Pages 123-150
    Many critics and historians note that Imam Ali had a unique personality, and there are some poets who focused on him. Nasser Khosrow and Komeyt Ibn Zeyd Assadi have used his features in their poems. The main issue here is the similarity of the mentioned features. The present study tries to explore similarities in the art language.The authors have directly analyzed the works of these two poets, and have emphasized on some special works in order to show historical context. The present study is based on American school of comparative study. The comparison shows that both poets have used some features such as Imam Ali’s bravery, his advices, and his personality in Quran and Ghadir Khum; but Komeyt has enumerated less features than Nasser Khosrow, while Rafezi and Nassebi were present in Nasser Khosrow’s poem. Location is more important in Komeyt’s collection, while rhetoric and honesty are not present in Nasser Khosrow’s collection.
    Keywords: Imam Ali's honors, Nasser Khosrow, Komeyt Ibn Zeyd Assadi, Comparative Literature
  • Sayed Adnan Ashkouri, Taregh Yarahmadi Pages 151-170
    Having a university degree for those in search of a job in internal and foreign settings is necessary but not enough. Getting various jobs requires skills in various fields without which one cannot do his best in any job. Arabic field is no exception to this general rule. However, during recent years there has been a great development of job opportunities related to Arabic field and these jobs involve required and sufficient skills. Therefore, this study aims at counting relevant jobs to Arabic major through utilizing a descriptive- analytic method. Moreover, it uses a survey research and designs a questionnaire and implements it among the university scholars and professors and also M.A. students in five Tehran universities. The questionnaire contained questions asking their viewpoints regarding the amount of readiness of the students to enter the job market based on separate job opportunities. Some results indicate that most of the students acquire theirs skills and academic instructions at a low and middle level. Consequently, some suggestions are given to improve the current situation.
    Keywords: Arabic field, Job opportunities, Workplace, Special skills
  • Sajad Esmaeli, Loqman Bashqare Pages 171-189

    According to the increasing importance of commercialization and entrepreneurship of university majors, detection and study of the indices of commercialization operation of university degrees is necessary for the university strategic plans; hence, the main objective of this research is to design Arabic literature field commercialization operation evaluation system in the universities. This research tries to study the effective parameters for the success of Arabic literature commercialization and the relation of these parameters to teaching method of professors and the course titles of this field. The specific method of this research is descriptive-analytic along with utilizing questionnaire. Some results of this research showed that failure of the commercialization of this field is due to absence of suitable course titles and lack of specialist professors in the area of commercialization education. In the end, some suggestions are offered to improve the commercialization status of Arabic literature field.

    Keywords: Arabic literature, language education, commercialization, course titles
  • Mostafa Javanroudi, Nasim Sharifi Pages 191-214
    Promoting The Entrepreneurship in Higher Education System is a New Approach. The students lacking the individual abilities and skills to start the proper business, is the one of the challenges faced by different communities. This makes the preparation of university graduates necessary by developing their entrepreneurial culture. Preparation in the field of entrepreneurship should be combined with education, and it is necessary to foster entrepreneurial spirit in universities. Approach or attitude toward this language and lack of planning for its future are the main difficulties in teaching the Arabic language. Any change in the topics and methods and techniques will not be effective as long as the definition of the Arabic language and attitudes about it are not changed. Arabic, in addition to the fact that it is Quranic language and Islamic sciences and is fully integrated with the Persian language, provides the most necessary tools for scientific and cultural exchange between many of humanities’ sciences, including Quranic sciences, jurisprudence, philosophy, economics, history, theology, and etc. Thus, the Arabic language and literature departments in universities can plan for issues such as: reforming lessons’ outlines and creating new lessons tailored to the needs of society, using new methods of teaching instead of traditional methods which makes it possible to update the student's creativity and ideas, using experienced teachers, creating new trends and interdisciplinary fields of study, and considering the entrepreneurial characteristics of students. These issues along with promoting entrepreneurship capabilities of the students, can expand the capacity for entrepreneurship, initiative and creativity to develop human resources and provide students employment.
    Keywords: Entrepreneurship, Arabic language, Higher Education, Promoting Entrepreneurship
  • Majid Sadeghi Mazidi Pages 215-232
    One of the most favorite mechanisms of organizations for responding to evolutions and changes is to focus on entrepreneurship and construction organizations. Some of these organizations create employment and cultural development and religious ideas by entrepreneurship institutionalization within the organization. Shiraz University is one of these organizations which has been analyzed for its entrepreneurship along with presentation of definitions of entrepreneurship and then organizational entrepreneurship in this paper. This has been carried out in accordance to capacities and existing indicators in college, and also most important social infrastructure of entrepreneurship which is cultural infrastructure.
    Keywords: Shiraz Quran sciences college, organizational entrepreneurship, social infrastructure, entrepreneurship indicators