فهرست مطالب

جامعه، فرهنگ، رسانه - پیاپی 15 (تابستان 1394)

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 15 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شروین وکیلی صفحه 11
    پژوهش کنونی کاربستی میدانی از نظریه ی منش هاست که کارآمد بودن و اعتبار این مدل نظری را برای تحلیل عناصر فرهنگی نشان می دهد. نظریه ی منش ها مدلی تحلیلی است از پویایی عناصر فرهنگی که با پشتوانه ی نظریه ی سیستم های پیچیده، ساختار و کارکرد واحدهای برسازنده ی فرهنگ را مورد بررسی قرار می دهد. در پژوهش کنونی کارآیی نظریه ی منشها برای تحلیل جوک هایی که در فاصله ی سالهای 1375-1380 در تهران رواج داشته اند، سنجیده شده است. در جریان این سالها بیش از هشتصد جوک به زبان پارسی گردآوری شد که با کمک این ابزار نظری کار رده بندی محتوایی، خوشه بندی ساختاری، و تحلیل محتوایشان به انجام رسید. نتیجه، وجود یک زیرساخت مشترک و پایه را در تمام جوک ها نشان داد که با ساخت عمومی منش ها برابر است و بدنه ی اطلاعاتی (داستانی دوپهلو+ کلید)، دستور (خنده) و قلاب (رفع تنش اجتماعی) را شامل می شود.
    کلیدواژگان: نظریه ی سیستمهای پیچیده، نظریه ی منش ها، عنصر فرهنگی، جوک، پویایی معنا، ساختار نمادین، رده بندی محتوایی، مفهوم تنش زا
  • نگار داوراردکانی، معصومه کازرانی پسیخانی صفحه 33
    این مقاله به بررسی اسامی خاص مورد استفاده در سریال طنز قهوه تلخ می پردازد. این گزارش، بخشی از یک پژوهش وسیع تر درباره ویژگی های زبان شناختی فیلم نامه این سریال از نظر ابداعات و نوآوری های منجر به طنز می باشد. در این سریال مجموعا 36 اسم خاص ساخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. این نام ها از لحاظ بار عاطفی، ساختاری و تاریخی مورد بررسی قرار گرفت. مطالعه اسامی این سریال نشان می دهد در تقابل قرار گرفتن بار معنایی واژه ها با افرادی که این نام ها به آنها اطلاق می شده باعث آفرینش طنز شده است. باهمایی القابی چون سلطنه و ملک با کلمات دارای بار عاطفی منفی،کلمات غیر رسمی یا دارای شان اجتماعی پایین و یا در تلفیق با واژه های انگلیسی که هر یک به نوبه خود انواعی از نوآوری های زبانی به شمار می آیند موجب ایجاد طنز شده است. دال های مرکزی این سریال «تاریخ»، «تقابل شرق و غرب» و «زمان» هستند که به نظر می رسد نوآوری های زبانی مورد استفاده در این فیلم همسو با مرکزیت یافتن دال ها می باشد.
    کلیدواژگان: نواسم سازی، نام گزینی، القاب، دال مرکزی، سریال قهوه تلخ
  • رویا شریفی، مهری بهار صفحه 55
    رسانه ها، خواه آشکار و خواه پنهان مملو از کلیشه های جنسیتی هستند و برنامه های تلویزیونی نیز یکی از رسانه هایی است که این کلیشه ها را بازنمایی می کند و به بازتولید آن می پردازد. تفکرات قالبی و کلیشه های جنسیتی گاهی آنچنان بنیان استواری دارند که جزء ذاتی گروه منتسب به آن صفت تلقی می شود. کلیشه ها از طریق نهادهای اجتماعی مانند خانواده، گروه همسالان، نظام آموزش، رسانه های گروهی و همچنین درون فرهنگ جوامع، بازتولید می شوند. شناخت این کلیشه ها و بیرون کشیدن آنها از فرهنگ ایرانی در جایگاه خود امری مهمی به شمار می رود.کلاه قرمزی به عنوان یکی از ژانرهای تلویزیونی در گروه سنی کودکان، در امر کلیشه سازی نقش پراهمیتی دارد. پژوهش حاضر درصدد است تا با استفاده از روش تحلیل محتوا، دو فصل پانزده قسمتی از این مجموعه را مورد بررسی قرار دهد. یافته ها حاکی از آن استکه شکل بازنمایی مجموعه کلاه قرمزی نیز،همانندبازنمایی صورت گرفته در سایر ژانرهای تلویزیونی نظیر سریال های خانوادگی و اجتماعی و تبلیغات بازرگانی به نوعی به تقسیم بندی جنسیتی دامن می زند که در نهایت، ویژگی های خاصی از ناتوانی، منزلت اجتماعی پایین تر و چیرگی گفتمان مردسالار را برای زنان جلوه می دهد. این بازنمایی در تربیت کودکان و جامعه پذیری آنان نقش اساسی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: رسانه، کلیشه های جنسیتی، کودکان، کلاه قرمزی، بازنمایی، مردسالاری، فرهنگ
  • رضا صمیم*، سمیرا پهلوانی صفحه 99
    در این مقاله دختران آسیب دیده اجتماعی ای که خلاقیت شان را در آثار نقاشی بروز داده اند انتخاب شده اند تا با انجام تحقیق و تحلیلی نشانه شناسانه بر روی آنها سعی شود فرآیند سوژه بودگی شان و بررسی احتمال آگاهی شان نسبت به موقعیت سوژه بودگی تحلیل و توصیف گردد. در دیدگاه ها و رهیافت های نظری پسامدرن در تبیین مفهوم «سوژه بودگی»، این مفهوم به منزله فرآیندی تعریف شده است که در آن انسان ها در طول زمان به عنوان هستی هایی اجتماعی و فرهنگی برساخت می شوند. در حقیقت سوژه بودگی فرآیند ناخودآگاه شکل گیری هویت افراد است. فهم فرآیند ناخودآگاه شکل گیری هویت دختران آسیب دیده اجتماعی از طریق کاوش نشانه شناسانه نقاشی های خلاقانه آنها هدف اصلی این تحقیق است. برای این منظور از ترکیب دو روش بهره برده ایم. در ابتدا به مدد مطالعه موردی کیفی نمونه ها انتخاب شده اند و سپس از هرکدام از آنها 2 نقاشی مورد تحلیل نشانه شناسانه قرار گرفته اند. در نهایت به مدد تحلیل های نشانه شناسانه نشان داده شده است که این دختران در سه سطح به مثابه سوژه برساخت می شوند. سطح اول سوژه در خود، سطح دوم سوژه در برابر دیگران و سطح سوم سوژه در برابر ابژه های اطراف است.
    کلیدواژگان: دختران آسیب دیده اجتماعی، سوژه بودگی، نقاشی، تحلیل نشانه شناختی
  • کاظم حاجی زاده، عاطفه آقایی صفحه 119
    نظریه ها که مجموعه ای از مفاهیم به هم مرتبط برای تبیین بخشی از جهان طبیعی یا اجتماعی هستند، هم وسیله علم و هم محصول آن می باشند. جامعه شناسان در قرن بیستم چندبعدی بودن واقعیت های اجتماعی را آشکارا به رسمیت شناختند و به تلفیق نظریه های (کلاسیک) همت گماشتند. این یک پروژه باز است. این مقاله تلاشی است کوچک در جهت تلفیق نظریه های مبادله و شبکه. در گام یکم، به سوال نظریه چیست می پردازیم. در گام دوم، نظریه های مبادله و شبکه خیلی کوتاه مرور می شوند. در گام سوم، یک نسخه از نظریه مبادله موسوم به نظریه بدهکاری طرح خواهد شد. در گام چهارم، تلاش می کنیم به کمک مفاهیم کلیدی تحلیل شبکه، نظریه بدهکاری را بسط دهیم و نظریه شبکه ای بدهکاری را بپرورانیم.
    کلیدواژگان: بدهکاری، رفتار، شبکه، مبادله، معامله به مثل، نظریه تلفیقی
  • سجاد مرادی، مجید شمسه صفحه 147
    این مقاله به نقد تقدیرگرایی در سریال آوای باران می پردازند. پس از مروری بر ادبیات نظری، روش نشانه-شناسی انتقادی برای تحلیل داده ها انتخاب شده است. روش نشانه شناسی این مقاله دارای سه سطح توصیفی (رمزگان اجتماعی)، بازنمایی(رمزگان فنی) و ایدئولوژیک (رمزگان ایدئولوژیک) است. فرآیند رفت و برگشت و تعامل میان این سطوح سه گانه منجر به نتایج زیر می شود. علیرغم اینکه فیلم سعی کرده است تا با استفاده از روایت پردازی های ملودرام نشان دهد که آسیب ها و جرائم اجتماعی در آینده ای محتوم حل خواهد شد و تناسب جرم و مجازات آن در همین دنیا رعایت خواهد شد، اما این گفتمان با اتخاذ نوعی ایدئولوژی تقدیرگرایی باعث به حاشیه کشاندن گفتمان های مدرن پلیس و نیروی انتظامی برای مبارزه با جرائم و آسیب-های اجتماعی شده است. چنین ایدئولوژی ای نمی تواند به شیوه مناسب بازنمایی کننده جایگاه و نقش نهادهای مدرن در برخورد با جرائم باشد و دلالت های منفی زیادی برای این نهادها به همراه دارد که می تواند نقش و جایگاه این نهاد را به میزان زیادی تحلیل ببرد. به واقع در این فیلم به نظر می رسد برخی سنت های شبه دینی جایگزین روح مدرنیته ای می شود که قرار بوده است تا سرنوشت بشر را به دستان خویش رقم بزند.
    کلیدواژگان: تقدیرگرایی، نشانه شناسی انتقادی، پلیس، جرم، آسیب اجتماعی
|
  • Sherwin Vakili Page 11
    This survey is an application of “Theory of Manesh”, in which its potential as a creditable and useful theoretical approach towards cultural studies is evaluated. This theory is a way to analyze the dynamics of cultural elements, by expanding the methodology of Complex Systems Theory. In this research more than 800 Persian jokes which were popular in Tehran during the years 1996-2001 were archived, categorized and their content and structure analyzed. The tripartite structure of a cultural element (Manesh) as is predicted in Theory of Manesh have been discriminated as semantic corpus (story + punchline), order (laughing) and anchor (decreasing social stress).
    Keywords: Complex Systems Theory, Theory of Manesh, cultural element, joke, semantic dynamism, symbolic structure, content categorization, stressful content
  • Negardavarardekani, Masumehkazeranipasikhani Page 33
    This paper examines proper names created in GhahveTalkh serial. This article is a part of a broader research on linguistic aspects of the play of ghahve Talkregarding to linguistic innovations in creating humor. 35 proper names have been created angd used in this serial. They have been studied based on their emotional, structural and historical meanings. This study showed that emotional meaning of proper names has made a contrast referring to the name owners’ characteristics of the names. The innovation was realized in creating names by adding titles like “-saltane” and “-molk” to the roots with negative emotional meaning, informal words with low social status or to English words. There are three nodal points that have been realized in this serial. They are “history”, “opposability of west and east” and “time”. It seems that linguistic innovation is along side of the nodal points to create humor.
    Keywords: name creating, name selecting, titles, nodal point, GhahveTalkh
  • Roiasharifi, Mehribahar Page 55
    Media are full of gender stereotypes and TV also one of the media that represents and reproduction this stereotypes. Gender stereotypes are sometimes thought of as a solid foundation and rigid for the group attributable to it’s inherent characteristics. Stereotypes are reproducted through social institutions such as family, peer group, educational system and the media. Explore and extract them from Iranian culture is important issue in its place. KOLAH GHERMEZI as one of children’s television generes has an important role in stereotyping. This study intends to use the content analysis method for fifteen part of two seasons. The findings show that representing of KOLLAH GHERMEZI similar in other genres such as social TV series and commercials and effects certain features of disability, lower social status and dominance of patriarchal discourse for women and develop gender division. This representation plays a crucial role in the education of children and their socialization.
    Keywords: media, gender stereotypes, representation, Kolahghermezi, children, patriarchy, culture
  • Reza Samim*, Samira Pahlevani Page 99
    In the present study, based on the process of formation of human as a subject in the social structure and his entrance into the state of subjectivity, attempt is made to answer the question of whether the analysis of the paintings by girls with social pathologies can help describe the process of their subjectivity.To answer this question, the process of formation of the subjects was studied through an analysis of the semiotics of their paintings, and their biographies were examined as well. In fact, in the present article, semiology was utilized to analyze their works of art, and then qualitative case study method was employed to study the girls with social pathologies. Girls with social pathologies engaged in creative action in art, because of experiencing double deprivations in life, on the one hand, and their attempt to escape from their constructed identity through creative work, on the other hand, are suitable cases for research on subjectivity. A semiological analysis of the paintings of those selected for this study showed that they constructed themselves as subject at three levels. The first level is the “subject in itself”. At this level the “I” of the subjects is clarified to them through a deep understanding of life experiences, which here among the subjects of the present study are composed of the social pathologies experienced by them. At the second level, construction is carried out through encountering the others. The interaction of subject in these situation gains special importance. Considering the concept of the big other, in this situation the subject considers his life and being to be dependent on the big other, in a way that he even experiences his desire and pleasure in perfecting the desire and pleasure of the other. At the third level, construction is carried out through the positioning of the subject against “surrounding objects”. Semiotic examples of the surrounding objects have been clearly presented in the semiologcical analyses of the paintings.
    Keywords: Girls, Social Pathologies, Painting, Semiological Analysis
  • Kazemhajizadeh, Atefehaghaii Page 119
    Theories which are sets of related concepts to explain a part of natural or social world, can be considered both tools and output of science. In twentieth century, sociologists recognized clearly multidimensionality of social realities and began synthesizing (classic) theories. This is an open project. This paper is a short step toward a synthesis of exchange and network theories. In the first part, we pay attention to what theory is. In the second part, exchange theory and network theory are reviewed briefly. In the third step, a version of exchange theory called theory of indebtedness will be presented. Finally, employing the key concepts of network analysis, we try to extend theory of indebtedness and develop network theory of indebtedness.
    Keywords: Indebtedness, behavior, Network, Exchange, Reciprocity, Synthetic Theory
  • Sajadmoradi, Majid Shamse Page 147
    This article is seeking to criticize fatalism in the film The Sound of Rain. After reviewing the literature, semiotics method for analyzing critical data is selected. The semiotics method of this article has three descriptive level (social code), representation (technical codes) and ideological (and ideological codes) is. Return process and the interaction between the three levels resulted in following results. Although the film has tried to use the Melodrama Narration is trying to say that social crime will be solved in near future inevitably and proportionality of crime and their punishments in this world will comply, but the dialogue with adopt an ideology of fatalism would marginalize Modern Discourses of Police and law enforcement to combat crime and social damages.This ideologycannotrepresent appropriately the role of modern institutions to deal with crime and negative Implication to the institutions with which could greatly undermine the role of this institution. In fact, in this film seems to some quasi-religious is an alternative of the spirit of modernity that it was suppose to figure out the fate of mankind with their hands.
    Keywords: fatalism, Critical semiotics, police, crime, social disorder