آرشیو دوشنبه ۸ امرداد ۱۳۹۷، شماره ۵۱۶۵
سلامت
۱۴
شگردهای سلامت

وقتی غذاها جذب بدن نمی شود

ندا اظهری
منبع: medicalnews today

اگر مدت ها از نفخ و ورم معده و بیرون روی رنج می برید، مدام احساس خستگی و ضعف می کنید، مدفوع رنگ پریده تا سفیدرنگ یا با بافت چرب دارید و دچار انقباضات معده می شوید، ممکن است مبتلا به اختلال سوءجذب شده باشید. سوءجذب یک اختلال است و زمانی رخ می دهد که بدن قادر به جذب موادمغذی از رژیم غذایی مانند کربوهیدرات ها، چربی ها، موادمعدنی، پروتئین ها و ویتامین ها نباشد. یکی از شایع ترین حالات سوءجذب، عدم تحمل به لاکتوز و بیماری سلیاک است. افرادی که سابقه جراحی روده یا معده دارند نیز ممکن است دچار اختلال سوءجذب شوند.

هضم غذا زمانی آغاز می شود که آنزیم های موجود در بزاق، غذا را به بخش های کوچک تر و قابل جذب تجزیه می کنند. آنزیم ها تا جایی به تجزیه غذا کمک می کنند که بتوانند پیش از دفع از بدن، از مری، معده و روده های کوچک و بزرگ عبور کند. سوءجذب وقتی بروز می کند که فاقد آنزیم های گوارشی و باکتری های کافی باشند یا مهاجمان خارجی حضور داشته باشند یا این که حرکت در روده کوچک یا بزرگ سریع تر از حد معمول باشد. سوءجذب موادمغذی در بدن معمولا دلایل مختلفی دارد.

اختلالات قلبی - عروقی بخشی از این عوامل به شمار می رود. علاوه بر این، اختلالات دارویی و مصرف برخی داروها ممکن است این حالت را ایجاد کند که باید در این رابطه با پزشک مشورت کنید. از سوی دیگر، سوءجذب ممکن است زمانی بروز کند که سیستم هاضمه دچار مشکل می شود. جراحی معده مانند عمل بای پس معده یا عمل های جراحی که به منظور کاهش وزن انجام می شوند، از علل سوءجذب بدن هستند. بروز عفونت هایی چون عفونت های انگلی نیز می تواند تاثیرگذار باشد. برخی انسدادهای لنفاوی که در ناحیه روده ایجاد می شوند نیز ممکن است موجب سوءجذب شوند.

بدن کم می آورد

علائم سوءجذب با توجه به علت ایجادکننده آن، شدت و مدت زمان ابتلا به آن متفاوت است. افراد به موادمغذی موجود در موادغذایی برای سالم ماندن نیاز دارند. زمانی که بدن نتواند این موادمغذی را جذب کند، ممکن است با مشکلات درازمدتی مواجه شود که از آن میان می توان به دردهای استخوانی، کاهش تراکم استخوان که شکستگی را تسریع می کند، کم خونی فقرآهن که موجب کوتاهی تنفس ها می شود، تحلیل عضلانی و کاهش وزن اشاره کرد.