آرشیو سه‌شنبه ۱۳‌شهریور ۱۳۹۷، شماره ۶۸۶۷
رسانه
۱۵
ایستگاه آموزش

لزوم توجه والدین به سواد رسانه ای

سواد رسانه ای که از آن به عنوان مجموعه ای از مهارت ها برای دسترسی، تحلیل و فهم بهتر پیام های رسانه ای یاد می کنند یکی از ابزارهای ضروری در دنیای امروز محسوب می شود و کارشناسان کسب سواد رسانه ای برای والدین و آموزش مفاهیم مربوطه به فرزندان را یکی از ضروریات می دانند. تغییر سبک زندگی در عرصه کنونی و افزایش دسترسی به وسایل ارتباط جمعی باعث شده است رسانه ها بخش قابل ملاحظه ای از اوقات کودکان را به خود اختصاص دهند و از آنجایی که رسانه های سنتی و دیجیتال ابعاد مثبت و منفی فراوان دارند، می توانند تاثیرات مختلفی بر کودکان برجا بگذارند.

از مهم ترین مباحثی که در ارتباط با سواد رسانه ای و نقش والدین در آن مورد توجه قرار می گیرد می توان به عدم استفاده از ابزارهای رسانه ای مختلف توسط والدین در مقابل کودکان اشاره کرد. این روزها انواع مختلف اپلیکیشن های موبایلی ارائه شده است تا والدین بتوانند دسترسی فرزندان خود را به رسانه های مختلف و محتوای منتشر شده در آن کنترل کنند. این در حالی است که والدین نیز باید هنگام استفاده از ابزارهای رسانه ای مختلف توجه کافی داشته باشند تا فرزندان خود را با محتوای نامناسب آشنا نکنند.

زمان بندی برای دسترسی کودکان به رسانه و محتوای منتشر شده در آن از دیگر وظایف والدین محسوب می شود و در کنار آن وظایف دیگری از جمله ارائه توضیحات کافی در مورد محتوای متناسب با گروه سنی کودکان، توجه به شرایط، نظارت، تماشای دسته جمعی و آشنایی کودکان با انواع مختلف رسانه ها نیز مهم تلقی می شود.

با توجه به اینکه شبکه های اجتماعی مطالب را در گروه های مختلف و به هر شکل منتشر می کنند و هیچ گونه فیلتر برای عدم انتشار محتوای نامناسب کودکان وجود ندارد، والدین باید به این مساله توجه ویژه داشته باشند. این قبیل پلتفرم ها انواع مطالب از جمله اخبار علمی، تنش های اجتماعی، مطالب سیاسی، طنز، تصویر و... را به انتشار می رسانند، مواجهه کودکان با این حجم گسترده محتوا می تواند آشفتگی ذهنی در آنها را به وجود آورد. کارشناسان می گویند هر فرد در هر ساعت به طور میانگین با 17 احساس مختلف از جمله عصبانیت، خشم، ترحم، شرم، اضطراب و... روبه رو می شود و اگر در این زمینه توجه کافی والدین وجود نداشته باشد، کودکان دچار مشکل خواهند شد.