آرشیو دوشنبه ۸ خرداد ۱۴۰۲، شماره ۸۱۹۶
جهان
۴
خاورمیانه

فشارهای جهانی بر نتانیاهو مانع تصویب طرح کاهش کمک های جهانی به فلسطینیان شد

تل آویو، از استیصال تا عقب نشینی

حسین فاطمی

دولت افراطی بنیامین نتانیاهو که اکنون برای بیست و یکمین هفته متوالی با شنبه های اعتراضی دست وپنجه نرم می کند، پس از فشارهای بین المللی از تصویب بحث برانگیز «قانون انجمن ها» عقب نشینی کرد. این قانون می توانست مانع کمک های بین المللی به مردم فلسطین شود.

به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از روزنامه عبری زبان یدیعوت آحارونوت، این عقب نشینی پس از آن صورت گرفت که فشارهای بین المللی علیه این رژیم برای اجتناب از تصویب قانون انجمن ها افزایش یافت. در همین ارتباط وزرای خارجه انگلیس و آلمان شخصا با الی کوهن، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی تماس تلفنی گرفته و از او خواستند به تل آویو اعلام کند از تصویب قانون جمعیت ها در کمیته وزارتی قانونگذاری دست بردارد. کوهن در پاسخ به آنها مدعی شد این رژیم هرگز اجازه نخواهد داد در امور داخلی اش، همچنین در موضوع درگیری اسرائیلی-فلسطینی دخالت خارجی صورت گیرد.

این در حالی بود که طی روزهای گذشته چندین کشور از جمله امریکا، فرانسه، سوئد، بلژیک، ایرلند و اتحادیه اروپا مخالفت شدید خود را با قانون جمعیت ها ابراز داشتند. نهایتا به دنبال این فشارها، برخی رسانه های عبری زبان فاش کردند کابینه رژیم صهیونیستی از تصویب قانون جنجالی انجمن ها که قرار بود دیروز یکشنبه در کنست (پارلمان این رژیم) مطرح شود، به دلیل فشارهای بین المللی و امریکا منصرف شد.

روزنامه آحارونوت به نقل از یک منبع سیاسی عالی رتبه نوشت: پیش نویس قانون مربوط به نهادهای مدنی دیروز یکشنبه در کمیته وزارتی قانونگذاری در کنست مطرح نخواهد شد و پس از ابراز نگرانی برخی کشورها در این خصوص، قانون پیشنهادی مورد بازنگری قرار خواهد گرفت. طبق گزارش این روزنامه عبری، تصویب قانون یاد شده کار فلسطینی ها را در دریافت کمک از کشورهای خارجی دشوار خواهد کرد.

بر اساس پیش نویس قانونی که آریل کلنر، عضو کنست از حزب لیکود به ریاست نتانیاهو ارائه کرده است، انجمن ها و جمعیت هایی که از یک کشور خارجی کمک مالی دریافت می کنند، به عنوان یک موسسه عمومی یا یک سازمان غیرانتفاعی به رسمیت شناخته نخواهند شد. همچنین بر اساس این قانون، این انجمن ها مشمول مالیات 65 درصد بر درآمد خود شده و حامیان مالی آن هرگز از اعتبار مالیاتی برخوردار نخواهند شد.

بسیاری از تصمیمات کابینه فعلی رژیم صهیونیستی بویژه آنهایی که در ارتباط با فلسطینی ها هستند با مخالفت بین المللی مواجه شدند، از جمله لغو قانونی که به این رژیم اجازه می دهد شهرک هایی در شمال کرانه باختری را که دهه های قبل تخلیه کرده است، بازگرداند. کابینه نتانیاهو بشدت راست گرا بوده و برخی رسانه های عبری زبان و مخالفان در اراضی اشغالی آن را افراطی ترین کابینه این رژیم می دانند.

دور جدید درگیری ها

همزمان با عقب نشینی دولت از طرح قانون انجمن ها، ارتش رژیم صهیونیستی همانند چند ماه اخیر وارد دور جدید درگیری ها با فلسطینیان در نابلس شد. این درگیری ها 15 زخمی به دنبال داشت. به گزارش خبرگزاری فلسطینی «معا»، هلال احمر فلسطین اعلام کرد طی راهپیمایی فلسطینی ها از اراضی برقه در شمال غرب نابلس در کرانه باختری در محکومیت تصمیم دولت افراطی نتانیاهو درباره بازگشت شهرک نشینان به اراضی القبیبات، محل شهرک تخلیه شده «حومش»، درگیری هایی با نیروهای اسرائیلی رخ داد که در این درگیری ها 15 نفر به دلیل گاز اشک آور دچار حالت خفگی شدند.

شرکت کنندگان در این راهپیمایی و نمایندگان فعالیت های ملی و رسمی در نابلس اعلام کردند این اقدام نقض آشکار تمام قوانین بین المللی، بشردوستانه و قطعنامه های سازمان ملل و تشدید تروریستی جدید علیه ملت ماست. پیش تر هیات های دیپلماتیک غربی از رژیم صهیونیستی خواسته بودند عملیات مصادره اراضی فلسطینی و تخریب منازل در کرانه باختری را متوقف کند.

نیروهای رژیم صهیونیستی در راستای اجرای قانون قطع ارتباط غزه و شمال کرانه باختری در سال 2005 شهرک حومش را تخلیه کردند، اما دولت این رژیم قانون جدیدی را تصویب کرد که اجازه ورود شهرک نشینان را به آن می دهد. از سوی دیگر درگیری هایی میان جوانان فلسطینی و نیروهای اسرائیلی در روستاهای صالح نبی و عابود در شمال رام الله رخ داد. نیروهای رژیم صهیونیستی با گاز اشک آور به فلسطینی ها در روستای فقوعه در استان جنین حمله کردند که موجب زخمی شدن تعدادی از آنها شد.

نیروهای رژیم صهیونیستی همچنین ورودی روستای المغیر در شرق رام الله را برای پانزدهمین روز متوالی بستند. ارتش این رژیم برای پانزدهمین روز متوالی روستای المغیر در شرق رام الله را محاصره کرده است. به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین به نقل از منابع محلی، نظامیان رژیم صهیونیستی دو ورودی روستای المغیر را مسدود کرده و مانع از ورود و خروج فلسطینیان از این روستا می شوند.

روز شنبه نیز شهرک نشینان اشغالگر به مناطقی در نزدیکی روستای المغیر یورش برده و تعدادی خودرو و اراضی کشاورزی فلسطینیان را به آتش کشیدند. از سوی دیگر منابع عبری زبان از زخمی شدن یک شهرک نشین اشغالگر یهودی بر اثر تیراندازی در یک شهرک صهیونیست نشین در اطراف قدس خبر دادند. این در حالی است که برخی منابع نیز تاکید کرده اند ظاهرا این شهرک نشین به ضرب گلوله یک صهیونیست دیگر زخمی شده است. در پی این حادثه، آژیر خطر به گمان نفوذ احتمالی فلسطینیان به شهرک کوخاو یعقوب در این منطقه به صدا درآمد.

بیست ویکمین شنبه اعتراضی

با ادعای نتانیاهو مبنی بر عزم جدی او برای به نتیجه رساندن طرح اصلاحات قضایی مدنظرش به دنبال تصویب بودجه 2024 -2023 شنبه های اعتراضی در سرزمین های اشغالی در بیست ویکمین هفته خود متفاوت تر از گذشته برگزار شد. در این هفته ده ها هزار نفر از شهرک نشینان علیه طرح قانون «اصلاحات قضایی» دولت نتانیاهو در مناطق مختلف تظاهرات کردند.

برنامه کابینه نتانیاهو برای تغییرات در دستگاه قضایی از پنج ماه پیش به کانون درگیری و تنش های سیاسی داخلی در فلسطین اشغالی تبدیل شده است و اپوزیسیون هر شنبه تجمعات گسترده اعتراضی را برگزار می کنند. مناطق مختلف فلسطین اشغالی شنبه شب صحنه اعتراضات بود و به گزارش رسانه های عبری زبان، ده ها هزار نفر علیه دولت نتانیاهو و قانون «اصلاحات قضایی» تظاهرات کردند. روزنامه عبری زبان یدیعوت آحارونوت اعلام کرد برآوردها حاکی از آن است که شنبه شب 72 هزار شهرک نشین در شهر تل آویو مجددا علیه کودتای قضایی دولت بنیامین نتانیاهو دست به تظاهرات زدند. تظاهرات اصلی در خیابان کابلان در تل آویو برگزار شد، اما در بیش از 150 شهر و شهرک های صهیونیستی اعتراض های گسترده ای گزارش شده است.

در حالی که تظاهرات کنندگان تاکنون علیه طرح اصلاحات قضایی نتانیاهو تظاهرات برگزار می کردند، کاهش ارزش شکل (واحد پول رژیم صهیونیستی) طی روزهای اخیر باعث افزایش تظاهرات کنندگان علیه نتانیاهو شده است. در این باره کانال 13 تلویزیون رژیم اشغالگر گزارش داد شرکت کنندگان در تظاهرات این هفته خود همچنین به گرانی کالاها و افزایش قیمت دلار در برابر شکل (واحد پول رژیم صهیونیستی) اعتراض کردند.