آرشیو دوشنبه ۸ خرداد ۱۴۰۲، شماره ۸۱۹۶
ایران اقتصادی: بورس و انرژی
۱۰
انرژی

میزان صادرات میعانات گازی ایران در دولت قبلی روزانه بین 20 تا 60 هزار بشکه بود که این عدد در دولت سیزدهم به 3 برابر افزایش یافت

دیپلماسی انرژی 87 میلیون بشکه میعانات گازی ذخیره ای را صفر کرد

میزان میعانات گازی ذخیره شده کشور روی آب، صفر شد؛ تحولی بزرگ در خلال دو سال و به دنبال فعال شدن دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم.

جواد اوجی، وزیر نفت گفته است، در دولت گذشته در حوزه دیپلماسی انرژی دچار مشکل بودیم و صادرات نفت هم خوب نبود و 87 میلیون بشکه میعانات نیز روی دریا داشتیم. وی افزوده است، در شرایطی که در گذشته 87 میلیون بشکه میعانات روی دریا ذخیره شده بود، امروز این رقم به صفر رسیده و میعانات گازی روی آب نداریم.

ایران به عنوان یکی از چهار مصرف کننده بزرگ گاز دنیا، روزانه بیش از 800 هزار بشکه میعانات گازی از میادین گازی خود تولید می کند.

دست کم 600 هزار بشکه آن در پالایشگاه ها و پتروشیمی های داخلی مصرف شده و ضروری است، بقیه 200 هزار بشکه صادر شود.

هرچند که در شرایط تحریم و به دلیل مشتریان کمتر میعانات گازی در دنیا، صادرات این محصول نسبت به نفت خام سخت تر است.

صنعت نفت ایران از سال 2011 مورد تحریم امریکا و اتحادیه اروپا قرار گرفته است. این موضوع سبب شده که در برهه هایی فروش نفت و میعانات گازی ایران افت شدیدی پیدا کند و درآمدهای نفتی کشور به عنوان اصلی ترین منابع بودجه ای دولت آسیب ببیند.

طبق اعلام وزارت نفت، میزان صادرات میعانات گازی ایران در دولت قبلی روزانه بین 20 تا 60 هزار بشکه متغیر بود که این عدد در دولت سیزدهم به 3 برابر افزایش یافته و حتی به اعداد 200 تا 250 هزار بشکه در روز نیز رسیده است.

با این اقدامات در 6 ماه اول دولت سیزدهم نه تنها همه تولیدات 870 هزار بشکه ای میعانات گازی در داخل مصرف یا صادر شد، بلکه وزارت نفت مجبور شد برای پاسخ به تقاضا سراغ ذخایر روی آب و خشکی هم برود و بیش از 20 میلیون بشکه از این ذخایر نیز مورد استفاده قرار گرفت و از حجم ذخایر ایران کاسته شد.

اما یکی از اقدامات مهمی که منجر به افزایش صادرات میعانات گازی ایران در شرایط تحریم و به صفر رسیدن میعانات گازی روی آب ایران شد، قرارداد بزرگ صادرات میعانات گازی ایران به ونزوئلا در مهرماه سال 1400 بود.

پیش تر رویترز، از انعقاد یک قرارداد بزرگ نفتی میان ایران و ونزوئلا با وجود تحریم های امریکا خبر داد و نوشت، نخستین محموله قرار است این هفته ارسال شود.

طبق گزارش رویترز، ایران ماهانه 2 میلیون بشکه میعانات گازی خود را به ونزوئلا صادر می کند که اگر این روند از مهرماه سال 1400 تاکنون تداوم داشته باشد، بدین معناست که 40 میلیون بشکه از میعانات گازی سرگردان روی آب ایران (حدود 50 درصد از کل میعانات گازی سرگردان) به مقصد ونزوئلا صادر شده است.

از احیای دیپلماسی انرژی وزارت نفت به عنوان برگ برنده دولت سیزدهم در گره گشایی از مشکلات فراوان و جا مانده از صنعت نفت دولت قبل یاد می شود. وزارت نفت دولت سیزدهم در مسیر احیای دیپلماسی انرژی اقدامات مهمی را در دستور کار خود قرار داد. توسعه همکاری با کشورهای همسایه در زمینه صنعت نفت و گاز، امضای قرارداد سه جانبه سوآپ گازی بین ترکمنستان، ایران و آذربایجان، فروش نفت در حیاط خلوت امریکا و صادرات حجم قابل توجهی از میعانات گازی و نفت خام سنگین ایران به ونزوئلا و توسعه همکاری با کشورهای امریکای لاتین و تقویت روابط دوستانه ایران و روسیه در حوزه صنعت نفت با امضای تفاهمنامه 40 میلیارد دلاری شرکت ملی نفت ایران و گازپروم را می توان به عنوان بخش اندکی از فهرست بلندبالای اقدامات مهم وزارت نفت در دولت سیزدهم به شمار آورد.

واقعیت این است که با ابتکارات وزارت نفت دولت سیزدهم، تهدید تشدید انبارش میعانات گازی و محدودیت در تولید گاز، اکنون به فرصت صادرات میعانات گازی و افزایش ارزآوری برای کشور تبدیل شده و صادرات میعانات گازی در مقایسه با آغاز به کار دولت دست کم 2.5 برابر شده است.

گفته می شود که در سال گذشته دست کم 190 میلیون بشکه نفت بیشتر از سال 1399 و 83 میلیون بشکه بیشتر از سال 1400 صادر شده است.

این رشد جدی در صادرات که برخاسته از مشی جهادی وزارت نفت در استفاده از همه ظرفیت ها و بازاریابی متفاوت بوده، منجر به ثبت رکورد جدی در میزان فروش نفت از سال 97 تاکنون بوده است.

وزیر نفت در نشست گردهمایی روسای نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران، به دستاوردهای صنعت نفت و گاز کشور اشاره و اظهار کرد: با تلاش همگانی و موفقیت هایی که در حوزه دیپلماسی انرژی به دست آوردیم، توانستیم رقم صادرات نفت خام و میعانات گازی را افزایش دهیم و رکوردهای مطلوبی در بخش صادرات ثبت کنیم.

جواد اوجی گفت: اگر چه یکی از مشکلات و چالش های ما در شرایط کنونی ناترازی در بخش انرژی است، سرمایه گذاری های مطلوبی برای رفع این ناترازی انجام شده و از توان هلدینگ ها و بانک ها نیز استفاده کرده ایم، تاکنون قراردادهای خوبی برای سرمایه گذاری امضا شده که بخش قابل اعتنایی از آن سرمایه گذاری خارجی بوده است. اوجی با بیان اینکه سبکی نو در الگوی تازه قراردادهای نفتی ارائه کرده ایم، افزود: این قراردادها به گونه ای است که برای سرمایه گذاران جذاب و شیرین باشد. معتقدم امروز هیچ پروژه ای برای سرمایه گذاران شیرین تر از سرمایه گذاری در صنعت نفت نیست.

وی ادامه داد: قراردادهای خوبی در بخش گاز امضا شده و در سوآپ و خرید و فروش گاز نیز اتفاق های خوبی رقم خورده است.