آرشیو چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۳، شماره ۶۷۴۳
اقتصاد
۳
گزارش

درآمد 5 میلیارد دلاری از صادرات خدمات فنی و مهندسی

مقدمات ساخت سد چندمنظوره «اومااویا» به دنبال توافق مقامات دولتی ایران و سریلانکا در سال 1387 آغاز و شرکت مهندسی فراب به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران و مجری پروژه انتخاب شد. طرح عظیم و چندمنظوره اومااویا به عنوان یکی از بزرگ ترین پروژه های صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران در زمینه سد و نیروگاه سازی با توان صددرصد مهندسان ایرانی در روز چهارم اردیبهشت با حضور ریاست محترم جمهور و وزیر نیرو در سریلانکا به بهره برداری می رسد.

رئیس مرکز بین الملل و هماهنگی دیپلماسی وزارت نیرو گفت: پیش بینی می شود در سه الی پنج سال آینده بیش از پنج میلیارد دلار درآمد ارزی از محل صدور خدمات فنی و مهندسی داشته باشیم.

مجتبی اکبری در نشست افتتاح پروژه های سد و نیروگاه اومااویا درسریلانکا توسط شرکت ایرانی، اظهار کرد:دولت سیزدهم در دیپلماسی منطقه ای بسیار فعال عمل کرده است.وی با بیان این که اکنون 70درصد صادرات فنی ومهندسی کشور متعلق به صنعت آب و برق است،ادامه داد: صادرات خدمات فنی ومهندسی صنعت آب وبرق هم اکنون دربیش از18کشور جهان در حال انجام است.

رئیس مرکز بین الملل و هماهنگی دیپلماسی وزارت نیرو با بیان این که صادرات خدمات فنی - مهندسی صنعت آب و برق در سال گذشته 600 میلیون دلار بوده است، گفت: البته توان صادرات در این بخش پنج میلیارد دلار است اما در شرایط حاضر این امکان فراهم نشده است. اکنون در18کشور فعالیت در بخش انرژی داریم و خدمات فنی و مهندسی ایران در این کشورها فعال است. وی با اشاه به این که اردیبهشت ماه در بخش دیپلماسی وزارت نیرو اتفاق های خوبی رخ خواهد داد، بیان کرد: به زودی در نخستین گام پروژه چندمنظوره اومااویا با حضور مقام های ارشد دو کشور ایران و سریلانکا به طور رسمی افتتاح می شود. رئیس مرکز بین الملل و هماهنگی دیپلماسی وزارت نیرو افزود: شرکت فراب در کشور سریلانکا از سال های گذشته پروژه بزرگ و چندمنظوره سد و نیروگاه اومااویا را آغازکرده که یکی ازبزرگ ترین پروژه های کشور سریلانکا است.400مهندس ایرانی در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران در این پروژه فعال بوده اند. سال ها پیش، پروژه برق رسانی به هزار روستا به دست متخصصان ایرانی توسط یک شرکت داخلی در سریلانکا آغاز شد و در سال 1392 به اتمام رسید.

رئیس مرکز بین الملل و هماهنگی دیپلماسی وزارت نیرو ادامه داد: نکته مهم این است که روستاهای این کشور به صورت پراکنده است و فرآیند برق رسانی را با دشواری و پیچیدگی روبه رو می کند اما این شرکت ایرانی با اتکا به توان مهندسان در حوزه سدسازی، نیروگاه سازی و برق رسانی، در این مورد بسیار موفق عمل کرد.

وی به نظر مساعد و موافق رئیس جمهور و نخست وزیر کشور سریلانکا به دنبال این فعالیت مهندسان ایرانی برای پیشبرد پروژه های مهم صنعت آب و برق اشاره کرد وگفت: اعتبار پیشبرد پروژه او ما او یا به میزان 500 میلیون دلار توسط دولت سریلانکا تامین شد.

عیسی بزرگ زاده، سخنگوی طرح های بین المللی آب با بیان این که اکنون نزدیک به 103 مهندس مشاور صاحب صلاحیت در کشور فعالیت دارند، گفت: مهندسان و متخصصان ایرانی از هند تا آفریقا و از آمریکای جنوبی تا آسیای میانه در حال اجرا و پیشبرد پروژه های بزرگ و پیچیده در صنعت آب و برق هستند.

پرداخت هزینه توسط سریلانکا

مدیرعامل شرکت فراب با اشاره به این که سد چندمنظوره اومااویا جزو پروژه های منحصر به فرد مهندسی محسوب می شود، گفت: هزینه اجرای پروژه سد اومااویا 500 میلیون دلار بود که به صورت نقدی به مجری ایرانی پرداخت شد. محمد حیدری در نشست بهره برداری از پروژه چندمنظوره اومااویا در سریلانکا اظهار کرد: پس از مطالعات مقدماتی و طی تشریفات اولیه، عملیات اجرایی پروژه اعم از طراحی، نظارت و اجرای طرح از سال 2016 شروع شد و در حال حاضر این پروژه آزمایش های اولیه را با موفقیت سپری کرده و آماده بهره برداری است. وی با اشاره به این که جغرافیای سریلانکا یک جغرافیای منحصربه فرد است که منابع بارشی آن موسمی است، افزود: به دلیل محدودیت های زیادی که سریلانکا در حوزه تامین سوخت برای تولید انرژی دارد، موضوع تامین برق از طریق نیروگاه های برقابی در این کشور از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. حیدری با بیان این که با اجرای طرح چندمنظوره اومااویا که در230کیلومتری پایتخت کشور سریلانکا واقع شده است، آب مازاد رودخانه های اومااویا و ماهاتوتیلااویا در دو حوضه آبریز مجزا به منطقه کم آب همین استان منتقل می شود، افزود:هدف این است تا علاوه بر تامین آب کشاورزی برای 5000هکتارازاراضی منطقه،همچنین از آن برای تولید برق به ظرفیت120مگاوات استفاده شود.مدیرعامل شرکت فراب اظهار کرد:این پروژه ازنظراجرای23کیلومتر تونل با دودستگاهTBMبدون دسترسی میانی درشرایط بسیارسخت زمین شناسی و وجود جریان های آبی پرفشار، حفاری یکی از بلندترین شفت ها (تونل ها)ی عمودی دنیا در نیروگاه های آبی به طول 618 متر، اجرای پوشش فلزی شفت عمودی به وزن تقریبی1000تن به صورت معلق ونصب واحداث نیروگاه درحفره و فضاهایی در عمق 750 متری زمین که به آن مقار می گویند، جزو پروژه های منحصر به فرد مهندسی محسوب می شود. هزینه اجرای پروژه سد اومااویا 500 میلیون دلار بود که به صورت نقدی به مجری ایرانی پرداخت شد.