فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 14 (زمستان 1380)

  • تاریخ انتشار: 1380/11/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طلیعه
    دکترمهدیه سادات مستقیمی صفحه 1
  • برگ بیداری
    مهری سویزی صفحه 2
  • آسیب شناسی اجتماعی زنان 3 - خشونت علیه زنان
    سیده فاطمه محبی صفحه 3
    در طول تاریخ، حوادث تلخ و خشونت آمیز همراه با مصائب و آلام بسیار به وقوع پیوسته است و امروزه در اوایل قرن بیست و یکم علیرغم پیشرفتهای علمی، هنوز معضل خشونت، وجدانهای بیدار را می آزارد. با گذشت زمان نه تنها، خشونت به عنوان یک مسئله حاد اجتماعی باقی است، بلکه خشونت مدرن، با مصادیق و وجوه جدیدی مطرح گردیده است؛ بطوریکه تحقیقات وسیعی از سوی دولتها جهت شناسایی ابعاد انسانی خشونت در حال انجام است تا از دامنه فجایع وخیم خشونت جلوگیری به عمل آید و راهکارهایی جهت پیشگیری و کاهش آسیبهای آن ارائه گردد.
  • تاثیر سیاست های اقتصادی دولت پس از انقلاب بر خانواده (قسمت دوم)
    محمد خضری صفحه 4
  • مذهب از منظر «علامه جعفری و راسل» گزیده ای از کتاب توضیح و بررسی مصاحبه راسل - وایت
    زهرا شوشتری صفحه 5
    استاد علامه محمد تقی جعفری، بعنوان صاحب نظری خبره، در زمینه های مختلف علمی چون ادبیات فارسی، فقه، فلسفه، عرفان، اخلاق و. .. شناخته می شود. ایشان با اندیشه ای آزاد و باز، بدون تعصب و تحجر، لکن مبتنی بر اصول و مبانی نظری اسلامی در اکثر علوم مذکور به نظرورزی پرداخته، در تبیین و تدقیق نظریات خود از هیچ تلاشی حتی برقراری ارتباط با فلاسفه برجسته غرب دریغ نورزیده و در مجامع مهم فلسفی و عرفانی که در غرب تشکیل می گردید، شرکت می نمودند. از جمله فعالیتهای علمی ایشان نقدی بر مصاحبه «وایت» با «برتراند راسل»، فیلسوف انگلیسی، می باشد. راسل، ریاضیات را، مبنا و اساس تمام افکار خود دانسته و در خصوص نسبت علم و دین می گوید:«میان علم و دین، ستیزی نیست، زیرا علم به قبول یا انکار دین محتاج نیست، بالاخره زمانی خواهد رسید که علم جواب تمام سؤالات و مشکلات ما را بدهد.» از «راسل» کتابهای فراوانی بجا مانده است از قبیل: «اصول ریاضیات»، «الفبای نسبیت»، «تاریخ فلسفه غرب»، «ازدواج و اخلاق»، «کدام راه، راه صحیح است؟» و. .. .
  • زن در آینه شعر فارسی 4- شیخ مصلح الدین سعدی
    اکرم جودی نعمتی صفحه 5
    شیخ مشرف الدین سعدی (حدود 606- 690ه. ق) در نوع خود، شاعری بی بدیل است که شهرتش قلمرو وسیعی از تمدن اسلامی و جهانی را درنوردیده است. آثار سعدی از واقعیتهای روزمره زندگی مردم روزگار او الهام گرفته و نقش آفرینان آن، طبقات مختلف مردم هستند که عوالم متفاوتی دارند. در این نوشتار در صدد هستیم تا دریابیم که سعدی، شیخ شیراز و معلم اخلاق در تمام آثارش، درباره زن چه می گوید؟ پاسخ این پرسش زمانی، ارزش بیشتری می یابد که بدانیم سعدی، شاعری واقع گرا و رئالیست است و با او می توان به فضای قرن هفتمی جامعه ایران، بلکه اسلام راه پیدا کرد.
  • دین، خاستگاه شادی های پایدار
    گفتگو با: حجت الاسلام و المسلمین حمید پارسانیا صفحه 6
    وجود انسانی دارای ابعاد و مراتب مختلفی است که بعضی عقلی، برخی برزخی و بعضی دیگر وهمی و خیالی می باشند. این مراحل، با عوالم گوناگون وجود، متناسب بوده، به موازات مراحل آفرینش تصویر می شوند و برای هر یک، لذت، شادی، غم واندوه خاص آن مرتبه وجود دارد. اما بعضی از این مراتب کمال، با بهجت و سروری نامتناهی و بیکران همراه بوده که انسان را به شادی، رضایتمندی و خشنودی خاص می رساند، این نوع از شادی و سرور حقیقی به دلیل نامحدود بودنش، محیط بر انسان می باشد. محل و جایگاه شادی حقیقی در باطن وجود انسان بوده و تنها راه رسیدن به آن، برخورداری از عقلانیت و سیر و سلوک عرفانی است. طمانینه، آرامش و وقار از نتایج شادی حقیقی می باشد.
    برای دستیابی به این مراحل و پاسخگویی به سؤالات گروه معارف و مبانی در رابطه با شادی، به خدمت حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای حمید پارسانیا از محققین و نویسندگان صاحبنظر، رسیده و از پاسخهای مکفی و لازم ایشان در این خصوص، نهایت استفاده را نمودیم. بدین لحاظ از همکاری ایشان کمال تشکر و قدردانی را می نمائیم.
  • حیطه حضور حاکمان در عرصه خصوصی خانواده
    فریبا علاسوند صفحه 7
  • تعدیل ثروت در جامعه اسلامی
    صفحه 8
    نگاه اسلام به همه ابعاد جوامع بشری نگاهی وسیع و همه جانبه است. نظریات، راهبردها و رهیافت های اقتصادی آن نیز برای حل مسائل بشری از متین ترین و معتدلترین نظریات می باشد. نظریات اسلام در خصوص چگونگی برپایی نظام مالی، استخراج معیارها، ملاکهای اقتصادی، مالکیت خصوصی، عدالت اجتماعی و... می تواند برای جامعه بشری، اقتصادی پاک و سالم بنا نهد، اقتصادی که در سایه آن، انسان بتواند به تکامل مناسب روحی و منعوی دست یابد. در این راستا مساله تعدیل ثروت برای برقراری عدالت اجتماعی یکی از مهمترین سیاستهای اقتصاد اسلام می باشد تبیین ابعاد مسئله تعدیل ثروت و راهکارهای تحقق آن در جامعه اسلامی مستلزم بحثی بسیار مستوفی و مبسوط است و دامنه بحث بسیار گسترده تر از اشاراتی است که در این مقاله به آن پرداخته شده، لکن مقاله حاضر صرفا به بهانه غائله این فصل (مفاسد اقتصادی) به عنوان فهرست و نمایه ای از رؤوس اهم مطالبی که در این زمینه قابل بحث است تنظیم گردیده است. که در این مقاله بصورتی گذرا به این مسائل اشاره می شود.
  • ردپای سطحی نگری در رسانه ها 4- کتاب
    حجت الاسلام والمسلمین داود مهدوی زادگان صفحه 9
  • نگاه تطبیقی به موضوع خشونت علیه زنان قسمت دوم
    زهرا آیت اللهی صفحه 10
  • تاملی بر کتابهای برگزیده
    صفحه 12