فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 99 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فخرالسادات هاشمی نسب*، سعیده گروسی، داریوش بوستانی، سوده مقصودی صفحات 7-37
    واژه جایگزینی یا میزبانی به فرآیندی اطلاق می شود که در آن یک زن، نوزادی را برای شخص یا زوج دیگری که والدین سفارش دهنده، نامیده می شوند، حمل و به دنیا می آورد. هدف اصلی پژوهش حاضر، واکاوی پدیده مادری جایگزین از منظر مادران سفارش دهنده باروری و مادران جایگزین است. روش مورد استفاده در این مطالعه کیفی و نظریه زمینه ای است. مشارکت کنندگان از دو گروه مادران جایگزین (12 نفر) و مادران سفارش دهنده (10 نفر) تشکیل شده است. مشارکت کنندگان از طریق مراکز پزشکی، معرفی و سپس مورد مصاحبه قرار گرفتند. مقوله های محوری به دست آمده در پدیده مادری جایگزین از دید مادران سفارش دهنده عبارت اند از: مثلث خانواده، مادری و همسری، بی پاسخ ماندن درمان های قبلی، تداوم نسل و داشتن فرزند ژنتیکی، تعاملات و ارتباطات در جایگزینی، استرس و نگرانی از عدم تحویل نوزاد ، تقلیل دادن نقش جایگزین به حامل بودن، تاکید بر ژنتیک، کنترل و مدیریت بارداری، تداوم هویت مادری و ادراک خانواده کامل. مقوله هسته به دست آمده در گروه مادران سفارش دهنده: عبارت است از: اثبات هویت مادری. مقوله های محوری به دست آمده از دید مادران جایگزین در مورد پدیده مادری جایگزین عبارت اند از: مشکلات و نیاز مالی شدید، محدودیت اقتصادی اجتماعی، تجربه بارداری آسان، آشنایی قبلی با جایگزینی، انجام کاری بزرگ و ماندگار، خنثی سازی بارداری، تعاملات با مادر اصلی، تسلیم پزشک شدن، انتظارات در مسیر جایگزینی. مقوله هسته به دست آمده در گروه مادران جایگزین عبارت است از: احساس دوگانه ارزشمند بودن یا احساس پشیمانی و رها شدگی.
    کلیدواژگان: فناوری های کمک باروری، باروری سفارشی، رحم اجاره ای، مدیریت بارداری، مادری جایگزین
  • مهدیه محمدتقی زاده، محمدتقی کرمی، فائقه ساوه* صفحات 39-62

    با عنایت به ماده 1170 قانون مدنی، زنی که مطلقه شده و دارای فرزندانی از همسر اول خود است در صورت ازدواج مجدد، حضانت او از فرزندانش سلب می شود. بنابراین، با وقوع رویداد طلاق در بین خانواده ها، مسیله مهمی که همسران با آن روبه رو می شوند، مسیله حضانت فرزندانشان است. از این رو،  مطالعه فهم تجربه زنان در دو موقعیت «مادری» و یا «ازدواج مجدد» و نیز چالش های مواجهه با آن، از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این مطالعه کیفی با استفاده از نمونه گیری هدفمند از 18 زن مطلقه شهر تهران که حضانت فرزندان خود را بر عهده گرفته اند، مصاحبه نیمه ساخت یافته انجام شد و نتایج نیز با بهره گیری از تحلیل مضمون به دست آمد. یافته های حاصل، تجارب مادران مطلقه را در قالب سه سنخ از مواجهه با حضانت فرزند سنخ بندی کرده که به نوبه خود با چالش هایی همراه است: سنخ نخست، پذیرش حضانت فرزند با تاکید بر نقش مادری همراه با چالش هایی از قبیل اظهار پشیمانی از پذیرش حضانت، باز اندیشی در حضانت فرزند و فراموش شدن نقش زنانگی؛ سنخ دوم: پذیرش حضانت همراه با نقش اجتماعی با چالش هایی چون هراس از افشای مطلقه بودن، جدال طاقت فرسا در محیط مردانه و چالش نیاز عاطفی و زیستی؛ سنخ سوم: پذیرش حضانت و حفظ نقش همسری با چالش احساس خرسندی از نقش مادری و همسری . در نهایت آنچه مسلم است زنان مطلقه که سرپرستی فرزندان خویش را نیز بر عهده دارند با چالش های فراوانی روبه رو می باشند که ضروری است که با توجه به وضعیت خاص هر خانواده، تصمیم مقتضی در این خصوص توسط دادگاه خانواده اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: حق حضانت، ازدواج مجدد، مادری، زنانگی، همسری، زنان مطلقه
  • بهاره نصیری*، آمنه بختیاری صفحات 63-89
    همه گیری کروناضمن ایجاد چالش های عدیده بر  زندگی زنان  با تغییر سبک زندگی اثراتی را بر وضعیت تعاملات و امور خانواده و و ضعیت  شغلی بانوان برجای گذارد که تا مدت ها بعد از پایان همه گیری نیز این تاثیرات همچنان باقی خواهد بود.  بدین جهت این پژوهش پدیدارشناسانه،درصدد مطالعه تجارب زیسته زنان عضو هییت علمی دانشگاه ها و پژوهشگاه هادر خصوصتاثیرات دورکاری در ایام کرونا با استفاده از رویکرد کیفی و بهره گیری از نمونه گیری هدفمند بوده است. در این مطالعه  با 30 نفر از بانوان هییت علمی،مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شده است. یافته های مطالعه حاکی از آن است که دورکاری بانوان هییت علمی با تبعات مثبتی نظیر دیجیتالی شدن و فرصت آفرینی های جدید،مدیریت زمان برای امور شغلی و خانوادگی و خانگی شدن زندگی همراه بوده است؛ روایت زنان هییت علمی از قرنطینه ایام کرونا از نکات مثبت شامل:تجربه مراقبت از خود و دیگران،اخلاق مراقبتی در زندگی فردی و اجتماعی،تغییر شکل سبک تعاملات خانواده،تغییر شکل اوقات فراغت  در خانه و تغییر شکل برنامه های مناسبتی بوده است؛ هرچند برخی از مشارکت کنندگان به چالش های  قرنطینه و  دورکاری هم اشاره داشتند.
    کلیدواژگان: دکرونا، دورکاری، قرنطینه خانگی، تجربه زیسته، زنان عضو هیئت علمی، تعادل کار و زندگی
  • فاطمه نوروزی، آرمان حیدری*، مریم مختاری صفحات 91-127
    مهاجرت های شغلی مردان به سایر کشورها می تواند بر نرخ باروری در سطح کلان و سطح فردی تاثیرگذار باشد. با توجه به روند نزولی نرخ باروری توجه به این پدیده از منظر تاثیرش بر احتمال باروری زنان جامانده از مهاجرت و مشکلات پس از بارداری آنها حایز اهمیت است. مهاجرت بین المللی کاری مردان یکی از مهم ترین  عوامل اثرگذار بر شرایط زنان جامانده، به ویژه در دوره بارداری که مادر نیازمند به مراقبت ویژه از جنین و سلامت خویش است، می باشد. چنین اثراتی در محیط هایی با امکانات زیرساختاری کمتر و فرهنگ سنتی تر دو چندان می شود. پژوهش حاضر به منظور شناخت همه جانبه و عمیق تجربه ی زیسته بارداری زنان جامانده از مهاجرت همسر، با روش پدیدارشناسی انجام شده است و جهت فهم و درک این تجربه با 14 نفر از زنان شهر لار در استان فارس که همسرشان به جهت امور شغلی به کشورهای دیگر مهاجرت نموده اند، مصاحبه شده است.داده ها با روش مصاحبه ی نیمه ساختاریافته و عمیق گردآوری، سپس با کمک روش تحلیل کلایزی تحلیل شدند. بر اساس محتوای مصاحبه ها و خوشه بندی تم ها، می توان ساختار کلی تجربه ی زیسته و ادراک این زنان از فرایند باروری را ذیل دو مضمون اجتماعی و مضمون زیست-روان شناختی  تحلیل و بازنمایی نمود.
    کلیدواژگان: بارداری، تجربه زیسته، زنان جامانده، مهاجرت، شهر
  • سید هادی عربی*، محمدحسن ملکی، حسین بهرامی صفحات 129-164

    کاهش جمعیت و فرزند آوری، ازجمله مسایل حایز اهمیت کشور محسوب می شود، لیکن در اغلب مطالعات  مشکلات اقتصادی به عنوان اصلی ترین عامل محسوب می شود و سایر عوامل موثر مورد غفلت قرار می گیرد. از سوی دیگر، مقوله پیری جمعیت در سال های آتی و پیامدهای ناگوار آن، ضرورت سیاست گذاری هدفمند و دقیق در خصوص فرزند آوری را مضاعف می سازد. این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر فرزند آوری با رویکرد ترکیبی انجام شده است. در بخش کیفی، با بهره گیری از روش دلفی و مصاحبه با 12 نفر از  خبرگان حوزه جمعیت و فرزند آوری، داده های پژوهش در چند مرحله تحلیل شده است. در گام نخست، عوامل موثر بر فرزند آوری با استفاده از مرور تحقیقات پیشین و مصاحبه با خبرگان استخراج شد. در گام دوم 43 عامل استخراج شده با توزیع پرسش نامه بین خبرگان و روش دلفی فازی غربال شدند که 10 عامل، دارای عدد دیفازی بالاتر از 7/0 بودند و برای اولویت بندی نهایی انتخاب شدند. جهت اولویت بندی عوامل بر اساس روش مارکوس، عوامل پیگیری سیاست برابری جنسیتی در تمامی رشته ها، سبک زندگی مدرن، میزان سازگاری و انسجام، وضعیت مسکن و اشتغال زنان جوان به ترتیب بیشترین اولویت را داشتند. پیشنهادهای پژوهش بر اساس عوامل اولویت دار و مصاحبه با گروه های خبرگانی به دست آمده است که شامل تنقیح قوانین موجود کشور و نهادهای آموزشی در جهت افزایش فرزند آوری، ترویج سبک زندگی اسلامی-ایرانی و حمایت از تولیدات فرهنگی در مدارس و دانشگاه ها و نیز اختصاص زمین و مسکن ارزان قیمت به خانواده های جوان و فرزندآور است.

    کلیدواژگان: فرزندآوری، نرخ رشد جمعیت، نیروی انسانی، عوامل فرزندآوری، نرخ باروری
  • اسماعیل بلالی*، راضیه رمضانی صفحات 165-206
    یکی از چالش های جدی زنان مطلقه، مسیله ازدواج مجدد است؛ اغلب آنها به دلیل تجربه ناخوشایند خود در ازدواج اول، نگرانی ها و ترس هایی برای ازدواج دوم دارند. در این میان، برخی از آنها به دلایل متعدد فردی و خانوادگی، به ازدواج دوم مبادرت می ورزند. این پژوهش با هدف بررسی چالش های بانوان مطلقه در ازدواج دوم با ملاحظه شکست های فرد در اولین تجربه زندگی مشترک، طراحی و اجراشده است. در این مطالعه کیفی از روش پدیدارشناسی استفاده شده و ابزار گردآوری داده ها،  مصاحبه نیمه ساخت یافته بوده است. در این مطالعه از طریق نمونه گیری هدفمند و با لحاظ تنوع کیفی، با تعداد 21 نفر از بانوان مطلقه شهر همدان که ازدواج دوم داشته اند، مصاحبه انجام شده است. یافته های مطالعه نشان می دهد که برخی از بانوان مطلقه پس از سپری شدن مشکلات دادگاه و انجام طلاق و گذشت مدت زمانی از وقوع طلاق، برای بار  دوم ازدواج می نمایند؛ هرچند این اقدام آنان با چالش ها و مشکلات پیچیده ای همراه است. در تحلیل مصاحبه های این گروه از بانوان، در زمینه چالش های مرتبط با ازدواج دوم، چهار مقوله اصلی شامل: چالش های مرتبط با تعاملات بین زوجین، چالش های زوجین با فرزندان، چالش های مرتبط با خانواده زوجین و چالش های فرزندان همسران با یکدیگر شناسایی شد. از منظر مشارکت کنندگان در مطالعه، این چالش ها عمدتا منبعث از شکست فرد در ازدواج اول و تجربه منفی فرد است.
    کلیدواژگان: اازدواج مجدد، ازدواج دوم، فرزندان طلاق، والدین ناتنی، زنان مطلقه، خانواده
  • فرشاد گودرزی*، محسن نیازی، مهین حسینی تبار صفحات 207-238
    ظهور جامعه مصرفی در چند دهه اخیر و مسیله مدیریت بدن به عنوان یکی از مولفه های اساسی چنین جامعه ای، ذهن بسیاری از محققین را به خود مشغول کرده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر مدیریت بدن در کشور است که با استفاده از روش فراترکیب و الگوی هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو (2003) انجام شده است. بر همین اساس، با تکیه بر معیارهای روش فراترکیب، نتایج مطالعات پیشین که بین سال های 1390 تا 1401 انجام شده، مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از کلیدواژه های مرتبط، مطالعات پیشین شناسایی و از بین 487 مقاله در نهایت 72 مقاله با استفاده از معیارهای فراترکیب انتخاب شدند. به منظور بررسی کیفیت و پایایی یافته های این پژوهش، شاخص کاپا مورد استفاده قرار گرفت.  نتایج بررسی این شاخص نشان دهنده کیفیت مناسب یافته های پژوهش بوده است. یافته های حاصل از این مطالعه به استخراج کدهای متفاوتی انجامید و پس از رفت و برگشت های مداوم و بررسی و ترکیب یافته های اولیه این پژوهش در زمینه های فرعی، هفت زمینه اصلی به دست آمد که به ترتیب فراوانی عبارتند از: بعد فردی و روان شناختی با بعد اجتماعی؛ بعد فرهنگی؛ بعد رسانه ای؛ بعد پزشکی و زیستی؛ بعد سیاسی و متغیرهای زمینه ای. در نهایت نتایج این پژوهش نشان داد که شیء واره شدن بدن، احساس خود برتربینی، متمایز بودن، سانسور بدن، کسب منزلت اجتماعی و تایید اجتماعی از سوی گروه های مرجعی چون خانواده، دوستان و همسالان و از مهم ترین عواملی است که بر مدیریت بدن در بین افراد جامعه اثرگذار است.
    کلیدواژگان: بدن دستکاری شده، رسانه، فراترکیب، مدیریت بدن، منزلت اجتماعی
|
  • Fakhrossadat Hasheminasab *, Saideh Garousi, Dariush Boostani, Soodeh Maghsoodi Pages 7-37
    The word surrogacy or hosting refers to the process in which a woman carries and gives birth to a baby for another person or couple, called commissioning parents. The main goal of the current research is to compare the phenomenon of surrogate motherhood from the point of view of fertility ordered mothers and surrogate mothers, the method used is grounded theory. The participants consist of two groups of surrogate mothers (12 people) and commissioning mothers (10 people). The participants were introduced through medical centers and then interviewed. The main categories obtained in the phenomenon of surrogate motherhood from the point of view of the ordering mothers are: 1_ family triangle: motherhood and wife, 2_ remaining unresponsive to previous treatments, 3_ continuity of generation and having genetic children, 3_ interactions and communication in substitution, 4_ stress and Worrying about the future and the liberation of the child, 5_ Reducing the role of a substitute to being a carrier, 5_ Emphasizing genetics, 6_ Pregnancy control and management, 7_ Continuity of maternal identity and the perception of a complete family.The key categories obtained in the phenomenon of surrogacy from the point of view of surrogate mothers are: 1- severe financial problems and need, 2- social economic limitation, 3- easy pregnancy experience, 4- previous familiarity with surrogacy, 5- doing something big and lasting, 6- neutral Creating pregnancy, 7_ Interactions with the original mother, 8_ Surrendering to the doctor, 9_ Unfulfilled expectations / growing intimacy / 10_ Feeling valuable or regret and abandonment.
    Keywords: Surrogacy, assisted reproductive technologies, Fertility ordering mothers, ., surrogate mother, Grounded Theory
  • Mahdie Mohammad Taghizade, MohammadTaghi Karami, Faeghe Save * Pages 39-62

    Today, with the occurrence of divorce, an important issue that women face after separation is the custody of their children. In fact, according to the existing laws (Article 1170 of the Civil Code), if a woman who is divorced and has children from her first husband remarries, she will be deprived of custody of her children; Therefore, understanding the experience of women in two positions of motherhood and wife, what decisions they make and what challenges they face, are the goals of this study. Therefore, with the help of the qualitative method of thematic analysis, an interview was conducted with 20 divorced women of Tehran who took custody of the child, who were selected purposefully. The findings about the experiences of the divorced mothers participating in the research can be analyzed in the form of three types of child custody encounters, which in turn are associated with experiences and consequences: the first type, child custody with an emphasis on the role of the mother with consequences such as Expressing regret for accepting custody, reconsidering child custody and diminishing the role of femininity; The second type: acceptance of custody along with the social role with consequences such as fear of being divorced, exhausting arguments in a male environment and the challenge of emotional and biological needs; The third sign: accepting custody and maintaining the role of wife with the result of feeling satisfied with the role of mother and wife.

    Keywords: Custody rights, remarriage, Motherhood, divorced women
  • Bahareh Nasiri *, Ameneh Bakhtiari Pages 63-89
    The COVID-19 pandemic has presented numerous challenges for women, impacting their lifestyles, family dynamics, and employment status. These effects are expected to persist beyond the pandemic. One notable consequence has been the widespread adoption of telecommuting. This study employs a qualitative approach and targeted sampling to explore the experiences of female faculty members at universities and institutes during the pandemic. Semi-structured interviews were conducted with 30 participants. The findings reveal that telecommuting has brought about positive outcomes, such as increased digitization, improved time management for both work and family responsibilities, and a reorientation of domestic life. Participants also reported positive experiences related to self-care, ethical considerations, and changes in family interactions and leisure activities. However, some participants also highlighted challenges associated with the quarantine and remote work.
    Keywords: corona, Remote work, home quarantine, lived experience, Female Faculty Members, work-life balance
  • Fatemeh Nowrouzi, Arman Haydari *, Maryam Mokhtari Pages 91-127
    Men's labor migrations to other countries can affect the fertility rate at the macro and individual levels  Considering the downward trend of the fertility, it is important to pay attention to this phenomenon from the point of view of its effect on the possibility of fertility of women left behind from migration and their post-pregnancy problems. International labor migration of men is one of the most influential factors on left behind women, especially during pregnancy when the mother needs special care of her fetus and her health. Such effects are multiplied in environments with less infrastructural facilities and more traditional culture. The present study was conducted with the phenomenological method in order to comprehensive and deep understand the lived experience of pregnancy of women left behind from migration of their spouses. In order to understand this experience, 14 women from Lar in Fars province, whose husbands have migrated to other countries for work, have been interviewed. The data were collected by semi-structured and in-depth interview method, then analyzed with the help of Collaizi’s method. Based on the content of interviews and the clustering of themes, it is possible to analyze and represent the general structure of the lived experience and perception of these women about the fertility process under two social and Bio-psychological themes.
    Keywords: Pregnancy.Lived Experience, Women Left Behind, migration, City
  • Seyed Hadi Arabi *, MohammadHasan Maleki, Hossein Bahrami Pages 129-164

    The purpose of this research is to identify and prioritize factors affecting childbearing in the country. The current research is applied in terms of orientation and quantitative in nature from the point of view of methodology. In this research, two quantitative methods, fuzzy Delphi and Marcos, have been used for data analysis. The theoretical population of the research is childbearing experts and the sampling method is judgmental. The sample size in this study was 12 people and 10 people responded. In order to collect research data, interview tools and questionnaires of expert assessment and priority assessment have been used. This research has been done in several stages. In the first step, factors affecting childbearing were extracted using literature review and interviews with experts. In the second step, 43 extracted factors were screened by distributing expert questionnaires and fuzzy Delphi method. 10 factors had a defuzzy number higher than 0.7 and were selected for final prioritization. According to Marcos's output, the factors of pursuing gender equality policy in all fields, modern lifestyle, degree of compatibility and cohesion, housing situation and employment of young women were the highest priority respectively. Research proposals were developed based on priority factors and interviews with focus groups. Some of the suggestions include revising the existing laws of the country and educational institutions in order to increase childbearing, promoting the Islamic-Iranian lifestyle and supporting cultural productions in schools and universities, as well as allocating land and cheap housing to young and childbearing families.

    Keywords: childbearing, Population growth rate, human resources, childbearing factors, fertility rate
  • Esmaeel Balali *, Razieh Ramezani Pages 165-206
    One of the serious challenges of divorced women is the issue of remarriage; Most of them have worries and fears for the second marriage because of their unpleasant experience in the first marriage. In the meantime, some of them enter into a second marriage for many personal and family reasons. This research was designed and implemented with the aim of investigating the challenges of divorced women in their second marriage, taking into account the individual's failures in the first experience of living together. In this qualitative study, the phenomenological method was used and the data collection tool was a semi-structured interview. In this study, interviews were conducted with 21 divorced women of Hamadan city who had a second marriage through purposeful and qualitative sampling. The findings of the study show that some divorced women get married for the second time after the problems of the court and divorce have passed and some time has passed since the divorce took place; However, this action of theirs is associated with complex challenges and problems. In the analysis of interviews of this group of women, in the field of challenges related to second marriage, four main categories were identified including: challenges related to interactions between spouses, challenges of couples with children, challenges related to couples' families, and challenges of spouses' children with each other. From the perspective of the participants in the study, these challenges mainly originate from the person's failure in the first marriage and the person's negative experience.
    Keywords: remarriage, Second marriage, Children of divorce, Step Parents, divorced women, Family
  • Farshad Goudarzi *, Mohsen Niazi, Mahin Hosseinitabar Pages 207-238
    he emergence of the consumer society in the last few decades and the issue of body management as one of the basic components of such a society has occupied the minds of many researchers. The aim of the current research is to investigate the factors affecting body management in the country, which was carried out using the metacombination method and the seven-stage model of Sandelovski and Barroso (2003). Based on this, relying on the criteria of metacombination method, the results of previous studies conducted between 2011 and 2022 were examined. By using related keywords, previous studies were identified and among 487 articles, finally 72 articles were selected using meta-combination criteria In order to check the quality and reliability of the findings of this research, Kappa index was used. The results of this index have shown the appropriate quality of research findings. The findings of this study led to the extraction of different codes, and after continuous back and forth and examination and combination of the initial findings of this research in sub-fields, seven main fields were obtained, which in order of frequency are: individual and psychological dimension with social; cultural dimension; media dimension; medical and biological dimension; Political dimension and contextual variables. Finally, the results of this research showed that the objectification of the body, the feeling of self-superiority, distinctiveness, body censorship, gaining social status and social approval from reference groups such as family, friends and peers are among the most important factors that affect body management. It is effective among people in the society.
    Keywords: Body Management, Manipulated body, Media, Meta synthesis, Social Status