فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 55 (بهار 1391)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 55 (بهار 1391)

  • گروه اجتماعی
  • 280 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد جواد محمودی، شهلا کاظمی پور، مهدی احراری، علی نیکونسبتی صفحه 7
    کمتر نظریه ای در اقتصاد مرسوم وجود دارد که بتواند تغییرات شاخص های اجتماعی مانند باروری کل را بر اساس تغییرات متغیرهای اقتصادی تبیین کند. نظریه ی تحول فرهنگی اینگلهارت، تغییرات اجتماعی با منشا اقتصادی را در یک فرآیند زمانی تبیین و تئوریزه می کند. بر این اساس، مقاله ی حاضر می کوشد تا باروری کل را بر اساس متغیرهای اجتماعی و اقتصادی موثر بر آن، در قالب 3 سناریوی اقتصادی ادامه ی روند کنونی، تاثیر اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها و دست یابی به اهداف چشم انداز 1404، مبتنی بر نظریه ی اینگلهارت، الگوسازی و تا افق 1404 پیش بینی کند. نتایج نشان داد که تحت هر یک از سناریوهای اقتصادی، باروری کل، روند کاهنده را ادامه خواهد داد که تایید کننده ی نظریه ی اینگلهارت در خصوص خیزش ارزش های فرامادی است.
    کلیدواژگان: نظریه ی تحول فرهنگی اینگلهارت، باروری کل، رشد تولید ناخالص داخلی، پس انداز ناخالص، شاخص قیمت مصرف کننده، درآمد سرانه، میزان باسوادی جمعیت، امید زندگی، الگوریتم
  • حجیه بی بی رازقی نصرآباد، محمد جلال عباسی شوازی، محمود قاضی طباطبایی صفحه 55
    هدف از این مقاله بررسی عوامل موثر در وقوع تولد اول در کوهورت ازدواجی 1379-1370 است. بدین منظور با استفاده از تحلیل ثانویه ی داده های طرح پیمایش جمعیت و سلامت سال 1379 و به کارگیری تکنیک تحلیل بقا و مدل های چند سطحی، عوامل موثر در فاصله ی ازدواج تا اولین تولد در دو سطح خرد و کلان بررسی می شود. بر اساس نتایج مطالعه، اصلی ترین تعیین کننده های زمان تولد اولین فرزند، سن ازدواج و دسترسی زنان به تحصیلات می باشد. نتایج تحلیل چند سطحی نشان داد که تفاوت معنی داری در رسیدن به تولد اول در یک فاصله ی پنج ساله از ازدواج بین استان های کشور وجود دارد. تفاوت مشاهده شده بین میانگین استان ها ناشی از تصادف نبوده و تابعی از متغیرهای سطح کلان است، لیکن متغیرهای کلان نظیر درصد باسوادی زنان، میزان باروری کل و درصد استفاده از وسایل پیشگیری، تاثیر معنی داری در تفاوت میانگین استان ها و همچنین تفاوت های درون استانی و ویژگی های سطح خرد ندارد.
    کلیدواژگان: سن ازدواج، تحصیلات، تولد اول، تحلیل بقا، تحلیل چند سطحی، ایران
  • رسول صادقی صفحه 95
    سیاست‮‮ها و برنامه های جمعیتی در ایران بیشتر بر پویایی رشد و حجم جمعیت متمرکز بوده و کمتر به ساختارهای سنی جمعیت، تغییرات و پیامدهای آن توجه شده است. این در حالی است که کاهش سریع باروری در دو دهه ی اخیر منجر به تغییرات بنیادی در ساختار سنی جمعیت شده است. در بستر این تغییرات، فازی از تحولات جمعیتی در ایران آغاز شده است که«پنجره ی جمعیتی» نامیده می‮شود. پنجره ی جمعیتی وضعیتی موقت در ساختار جمعیتی ایران است که در سال 1385 باز شده و برای حدود چهار دهه طول می‮کشد. در این دوران، نسبت جمعیت در سنین فعالیت به حداکثر خود می‎رسد و نسبت‮های وابستگی سنی کاهش می‮یابد و در نتیجه فرصت طلایی و منحصربه فردی فراروی توسعه ی اقتصادی فراهم می‮شود. البته این وضعیت به‮صورت اتوماتیک و خودبه خود عمل نمی‮کند و بهره‮برداری از آن نیازمند بسترهای اقتصادی، اجتماعی، سیاستی و نهادی مناسب است.
    این مقاله به بررسی تغییرات ساختار سنی و ظهور پدیده ی پنجره ی جمعیتی و پیامدهای اقتصادی آن در ایران می‮پردازد. در این راستا، ابتدا مروری کوتاه بر گذار جمعیتی ایران خواهد داشت، سپس تغییرات اخیر و آینده ی ساختار سنی جمعیت بررسی خواهد شد. در ادامه به بررسی پنجره ی جمعیتی ایران، زمان بندی و طول مدت آن و ارتباط آن با رشد اقتصادی می‮پردازد. در نهایت یک سری پیشنهادات و الزامات سیاستی برای بهره‮برداری از این فرصت جمعیتی مطرح خواهد شد.
    کلیدواژگان: گذار جمعیتی، گذارهای ساختار سنی، پنجره ی جمعیتی، رشد اقتصادی و توسعه، ایران
  • محمود مشفق، محمد جواد محمودی، نادر مطیع حق شناس صفحه 151
    هدف اصلی این مقاله بررسی تحولات گذشته ی جمعیت کشور طی سال های 1280 تا 1385 و آینده نگری آن تا سال 1425 است. در این مقاله پیش بینی های جمعیتی سازمان ملل ارزیابی شده است. برای ارزیابی مطابقت پیش بینی های جمعیتی سازمان ملل با شرایط ایران، مرکز مطالعات و پژوهش های جمعیتی آسیا و اقیانوسیه با استفاده از داده های سرشماری سال 1385 به عنوان سال پایه، به پیش بینی جمعیت کشور پرداخته است. این پیش بینی جمعیتی بر اساس فرض تداوم وضعیت فعلی (الگوی حد پایین پیش بینی سازمان ملل که مطابق وضعیت فعلی کاهش باروری در ایران بوده است) و روند افزایش مناسب سطح باروری کشور طی 40 سال آینده تا 5/2 فرزند برای هر مادر می باشد. نتایج به دست آمده نشان می دهد اگر رشد جمعیت کشور از آهنگ رشد آهسته پیروی کند،جمعیت ایران تا افق سال 1425 به حدود 97 میلیون نفر افزایش یافته و رشد جمعیت مثبت خواهد بود. در صورت تجربه ی روند مناسب میزان باروری کل کمی بیش از سطح جایگزینی هرگز با رشد بی رویه جمعیت مواجه نخواهیم شد و در عین حال نرخ رشد جمعیت از نرخ فعلی هم پایین تر خواهد بود و توازن مناسبی در ساختار سنی به وجود خواهد آمد.
    کلیدواژگان: پیش بینی جمعیتی، سناریوهای رشد، سیاست های جمعیتی، باروری پائین، سطح جانشینی
  • زنان و کنش کم فرزندآوری / مطالعه ی موردی زنان کرد
    حسین محمودیان، مهدی رضایی صفحه 173
    زنان در سیاستهای کنترل جمعیت و تنظیم خانواده جزء گروه های هدف اصلی به حساب می آیند؛ به ویژه در برنامه های کنترل باروری و موالید این امر اهمیت بیشتری دارد. در طی اجرای برنامه های کنترل جمعیت در ایران در دهه ی 70 بیشترین برنامه ها معطوف به زنان بود. سیاست کنترل موالید در ایران توانست سطح باروری را به سطح جایگزین و زیر جایگزین برساند و به این وسیله ایران در همه ی مناطق شهری و روستایی انتقال باروری را تجربه کرد. اینکه زنان کم فرزندی را چگونه درک و تفسیر می کنند و چه شرایطی را در این نوع کنش خود دخیل می دانند جای تامل است. این مطالعه سعی دارد به بازسازی معنایی کم فرزندی در میان زنان کرد در یکی از شهرهای استان کردستان یعنی شهر سقز بپردازد. با استفاده از رویکرد روش شناختی کیفی و روش نظریه ی زمینه ای داده ها گردآوری، تجزیه و تحلیل و تفسیر شده اند. این مقاله نشان می دهد که خود حمایتی مهم ترین مقوله و معنای بی ذهنیتی زنان در استدلال برای کم فرزندآوریشان است. یعنی پیش فرض اساسی در کنش کم فرزندآوری زنان در این منطقه حمایت از خود جسمانی، اجتماعی و روانی است.
    کلیدواژگان: کم فرزندآوری، زنان، مدیریت بدن، توانمندی اجتماعی، خود حمایتی
  • مونس سیاح، مانا مس کار، مهلا مس کار صفحه 227
    مطالعه و بررسی میزان و ساختار و توزیع جمعیت از لحاظ کمی وکیفی، و سیاست گذاری راهبردی برای مدیریت و کنترل آن از جمله وظایف حاکمیتی است. از ابزارهای علمی برای تحقیق این مهم به کارگیری روش های آینده پژوهی در مدل سازی سیستم های دینامیکی می باشد. در این راستا می توان با استفاده از نرم افزارهای مناسب، تغییرات پارامترهای مختلف و نتایج حاصل را در یک سیستم پویا، شبیه سازی و داده های عددی را ترسیم نمود تا تصویر روشنی در اختیار سیاستگذاران و مجریان قرار گیرد. در مقاله حاضر با استفاده از این روش، اثر متغیر زمان و یا به عبارتی اثر تاخیر و تعجیل در اعمال سیاست های جمعیتی بر نرخ باروری و نهایتا جمعیت کل مورد بررسی قرار گرفته است.
    مقایسه ی نتیجه ی محاسبات در سه حالت مختلف، نشان می دهد که به ازای هر دوره ی پنج ساله تاخیر در اعمال سیاست های کوتاه مدت، احتمال اثربخشی و بازخورد مورد انتظار، افت و کاهش قابل توجهی خواهد داشت. علاوه بر آن، هزینه اعمال همان سیاست ها افزایش پیدا خواهد کرد. این تفاوت به دلیل تاثیر پارامتر توان باروری است که در گذار فعلی از پنجره جمعیتی در وضعیت بیشینه خود قرار دارد و با گذر زمان کاهش می یابد. لذا تغییر دیرهنگام در رفتار باروری بواسطه تاخیر در اعمال سیاست ها نتایج ضعیفتری به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: جمعیت، سیستم پویا، ونسیم، سیاستهای جمعیتی
|
  • Mohammad Javad Mahmoodi Shahla Kazemipoor, Mahdi Ahrari Ali Nikoonesbati Page 7
    There are few theories that can explain social changes, especially total fertility, based on economic variables changes. Inglehart’s Cultural Revolution theory explains social changes that have been affected via economic variables. In this research, we forecast of total fertility of Iran based on the economic and social variables in three different economic scenarios includes; current trend continues, removal subsidies effects and prospect writ 2025. Our findings show that total fertility will decrease based on every economic scenario that is compatible with Inglehart’s Cultural Revolution theory.
    Keywords: Inglehart's Cultural Revolution Theory, Total Fertility, GDP Growth, Gross Savings, Consumer Price Index, GDP Per Capita Growth, Life Expectancy at Birth, GMDH Algorithm
  • Hajiieh Bibi Razeghi Nasrabad Mohammad Jalal Abbasi Shavazi, Mahmood Ghazi Tabatabaei Page 55
    The purpose of this paper is to identify factors that can influence the marriage interval to first birth. Using the 2000 Iran Demographic and Health Survey (IDHS) and survival analysis in combination with multilevel analysis, this paper examines determine macro and individual level factors associated with risk of first birth. According tofindings, the first birth timing has mostly been affected by individuallevel characteristics such as educational attainment and the age of marriage. The results of multilevel analysis confirm significant variation in risk of first birth within five years of marriage in provincial level. The observed difference between the provinces is not by the accident and it is a function of macro-level variables. However the macro level factors such as total fertility rate, prevalence of contraceptive use and female literacy rate do not explain differentials observed neither at the provincial level, nor individual level.
    Keywords: Age of Marriage, Education, Firth birth timing, Survival Analysis, Multilevel Analysis, Iran
  • Rasoul Sadeghi Page 95
    In Iran, population policy and planning have debated more about the dynamic of population growth and much less attention to the age structure of the population, its changes and consequences. Iran’s Fertility has declined significantly in during the past two decades. Consequently, the age structure of population is under transition. Changing age structure is offering a window of opportunity that is referred to as the demographic window. In during time of demographic window, that is temporal time, the working-age population bulges and the age dependency ratios declines. Demographic window offers a unique and golden opportunity for economic development, but exploit this opportunity is needed appropriate policies. This paper focuses on age structure transitions, demographic window and its economic outcomes. The paper begins with briefly overview of the demographic transition, then the recent and projected changes in Iran’s population age structure will be reviewed. After that, the paper examines demographic window and its linkages with the economic growth. Finally, it discusses policy implications to realize and exploit demographic window.
    Keywords: Demographic transition, Age structure transitions, Demographic window, Economic growth, development, Iran
  • Mahmoud Moshfegh Mohammad Javad Mahmoudi, Nader Moti Haghshenas Page 151
    In this paper we examine changes occurred in Iran's population regarding evaluation of United Nations population projections during 1900-2006. In order to adapt United Nations population projections on the basis of Iran's condition, population studies and research center using census data in 2006 as base year, have evaluated United Nations population projection of Iran. The projection is on the basis of continuing current situation (low scenario of United Nations population projection that has been according to current trend and pattern of declining fertility) and the trend of suitable increasing in Iran's fertility level during 40 years ahead to 2 children for per mother. Findings indicate that if the Iran's population growth follows gradual or slow one, country's populatiowill reach 97 million in 1425 and the population growth will be positive. However, If Iran experience suitable trend of total fertility rate partly more than replacement level, we will never encounter continues growth of population, it can be also say that, growth rate of population will be lower than current growth rate and the age structure will have appropriate balance.
    Keywords: Population projection, growth scenarios, population policy, low fertility, replacement level
  • Hoseon Mahmudian Mehdi Rezaei Page 173
    the main target groups of family planning programs, particularly regarding the birth control policies. During 1990th, fertility control policy in Iran was oriented mainly to women. This policy led to reducing fertility rates to replacement level, and transformed the demographic facet of rural and urban areas. Actually, it is more than one decade that Iranian families, including women, are experiencing low childbearing situation. The question is how women experience low childbearing and how they interpret their situation? Based on qualitative methodology, this paper is concerned with reconstructing the meaning system or inter-subjectivity which supports the low childbearing action among the Iranian Kurdish women in Saghez city in Kurdistan province. Grounded Theory is utilized to collecting, analyzing and interpreting data. This paper shows that self-protection is the core category of this inter-subjectivity regarding low childbearing action in this society. Itmeans that, currently and base on this research, women have a tendency to bear few children, because they like to protect themselves physically, socially and financially.
    Keywords: Low childbearing, women, managing body, self, protection, social empowermen
  • Moones Sayyah Mana Meskar Mahla Meskar Page 227
    One of the government's duties is to explore and measure the population distribution and construction from quantitative and qualitative point of view in order to plan strategic policies to control and managing thesociety. To achieve such goal, future study methods for modeling dynamic systems can be used. The fluctuation of the dynamic model parameters and numerical results can be simulated and visualized usingproper simulation software to provide a clear view of the system for planners and executives. In this paper through such method, the effect of time which is presented as delay and acceleration of population policies implementation, on fertility rate and total population will be studied. The result of comparing three different statuses shows that for each 5 years delay in implementing short term policies, the probability of expected level of effectiveness will be decreased dramatically. Furthermore, the cost of implementing the same policies will be increased. This contrast is due to the effect of fertility factor which is currently estimated in its maximum level and will be declined as the time passes. Hence, the consequent of postponement in changing fertility behavior which is due to deferment in implementation of population policies will cause weaker results.
    Keywords: Population, Dynamic system, Vensim, Population policies