فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 78 (زمستان 1396)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 78 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلا ثمنی * صفحات 7-27
    زنان با توجه به نوع خلقت جسمی و روحی، نیاز به مادرشدن دارند. درصورت فرزندخواهی زن، تنها راه مشروع، نکاح و تنها راه تحقق آن توافق با زوج است. اگر زوج به هر دلیلی با فرزندخواهی زوجه مخالفت کند، تنها راهکار و حمایت قضایی از زنی که برای فرزندخواهی به دادگاه مراجعه کرده است، صدور گواهی عدم امکان سازش، آن هم به شرط اثبات عسروحرج ناشی از خودداری از فرزندآوری است. تحلیل و بررسی آراء قضات، قوانین ایران و دکترین حقوقی حاکی است که علی رغم تصریح نکردن به وجود این حق برای زوجه، روح حاکم بر قوانین ایران، حق مادری زوجه برای زنانی که به عقد دائم درآمده اند را به رسمیت شناخته است و لذا الزام به عدم ممانعت از مادرشدن زوجه در بعضی موارد و با وجود شرایطی، مانند مخالفت بدون عذر یا غیرموجه شوهر، با تمسک به راهکارهایی مثل الزام به جلب موافقت زوجه در ممانعت از فرزندآوری، جایز نبودن عزل دائم و جایز نبودن عقیم سازی، اعمال کردنی است. از طرفی با توجه به امکان مادرشدن زوجه با درمان و با استفاده از روش هایی همچون جایگزینی تلقیح مصنوعی و مشارکت ثالث در شرایط خاص یا در موارد اضطرار می توان برای تحکیم مبانی خانواده و راهکار جایگزین طلاق، از راهکار قانونی الزام زوج به موافقت با بعضی از این روش ها -که با مبانی اسلامی سازگاری دارند- حمایت کرد.
    کلیدواژگان: حق مادرشدن، ضمانت اجرا، زوجه ی دائم، قانون ایران، رویه ی قضایی
  • مرضیه محصص*، آتنا بهادری صفحات 29-50
    اندیشه های زن مدارانه با تمرکز بر آیات قرآنی دال بر مفاهیم جنسیت، اثبات برابری جنسیتی میان مردان و زنان را هدف قرار داده اند. در این پژوهش، با روش توصیفی- تحلیلی خاستگاه ایده ی «شرک جنسیتی» در خوانش های زن مدارانه از قرآن بررسی می شود. مروجین این دیدگاه معتقدند، باور به جایگاه برتر مردان نقض کننده ی فهم توحیدی از خداوند است و تفاسیر قرآنی که ذیل آیاتی نظیر 34 سوره ی نساء و 22 سوره ی صافات، اندیشه های مبتنی بر برتری مردان را تقویت می کنند و مروج لزوم اطاعت زنان از همسران هستند، شرک آلودند، لکن بازاندیشی اسلامی در مورد مولفه های ایده ی شرک جنسیتی حاکی از آن است که پذیرش راستین توحید، تلقی متمایز از دو واژه ی تساوی و عدالت و باور به هماهنگی نیازها و توانایی های جنسیتی، مفاهیم مطرح شده در ایده ی شرک جنسیتی را تصحیح می کند. همچنین ناهماهنگی مقدمات و نتایج، تصویرسازی های مخدوش از آموزه های دینی و عدم استقصای جامع منابع مرتبط نقدهای تامل برانگیزی وارد بر این ایده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، شرک جنسیتی، فمینیسم، زن مداری
  • محمدرضا کیخا، داود سعیدی * صفحات 51-68
    بند الف ماده ی پنجم اعلامیه ی اسلامی حقوق بشر (قاهره) خانواده را پایه ی جامعه معرفی و مقرر کرده که زناشویی اساس ایجاد آن است؛ مردان و زنان حق ازدواج دارند و هیچ قیدوبندی که بر پایه ی نژاد یا رنگ یا قومیت باشد، نمی تواند مانع این حق آنها شود. حق آزادی در ازدواج، با اندک تفاوت ظاهری، در ماده ی شانزدهم اعلامیه ی جهانی حقوق بشر (1948) مطرح شده است. پژوهش انجام شده با روش توصیفی- تحلیلی، مستند به بند الف ماده ی پنجم سند اسلامی و تفسیر آن به وسیله ی ماده ی بیست و پنجم همان سند، تامین حداکثری اصل آزادی در ازدواج را مبتنی بر سند و مفاهیم اسلامی به اثبات رسانده است. از نتایج مهم مطالعه ی حاضر، نگرشی نو به مفهوم کفویت موافق با اصل آزادی و همچنین یکسان دیدن این اصل از منظر اسناد حقوق بشری مطابق برخی تفسیرهاست.
    کلیدواژگان: سند اسلامی حقوق بشر، آزادی در ازدواج، ولایت در نکاح، رضایت یا اذن ولی، مفهوم کفویت
  • مرتضی علویان، زینب سادات حسینی، زهرا اکبری * صفحات 69-88
    حق رای از عمده حقوق سیاسی- اجتماعی زنان است که تنها چند دهه ای است در کشورهای مدعی حقوق بشر به رسمیت شناخته و محقق شده است. ادعای بیشتر این کشورها و جنبش های مدافع حقوق زنان آن است که زن ها در همه ی دوره های حیات و در تمام ادیان، از این حق محروم بوده اند و تنها به واسطه ی تلاش ایشان این حق برای زنان به رسمیت شناخته شد. این پژوهش درصدد است به شیوه ی توصیفی – تحلیلی دیدگاه اسلام را در این باره روشن کند و تاریخچه ی تحقق این مسئله را بازگو کند. بررسی های اولیه در آموزه های اسلامی و سیره ی پیشوایان معصوم (ع) حاکی است که اسلام، زنان را همچون سفی هان، محجوران و ضعفای فکری و عقلی قلمداد نکرده، بلکه رای و نظر آنها را محترم شمرده است و این امر برخاسته از مبانی و پیش فرض های انسان شناسی و هستی شناسی ویژه ای است. دستاورد این بحث در تبیین دیدگاه اسلام درباره ی رای دادن زنان، اثبات پیشتازی اسلام در این باره و به چالش کشیدن نظریه هایی که اندیشه ی اعتزال زن در اسلام را تبلیغ می کنند، کارکرد آشکاری دارد.
    کلیدواژگان: حق رای زنان، نظام سیاسی اسلام، فمینیسم، بیعت، مبانی حق رای
  • الهام شریعتی، سیده فائزه صفدرزاده * صفحات 89-106
    طلاق توافقی از وقایع نوپدید در حقوق خانواده است که طبق آن زن و شوهر برای طلاق و حل و فصل تمامی وابستگی های مالی و مسائل مربوط به فرزندان مشترک برای رجوع به محکمه ی خانواده توافق می کنند. به دلیل آثار متفاوت انواع طلاق ها در روابط طرفین، شناخت ماهیت آنها اهمیت ویژه ای دارد. این پژوهش با روش کیفی و با مراجعه به مستندات فقهی و حقوقی، ماهیت طلاق توافقی را بررسی کرده است. در طلاق توافقی، باید کراهت زوجه از زوج برای قاضی محرز شود؛ در این صورت، طلاق بائن و در غیر این صورت، حتی با وجود بذل فدیه، طلاق رجعی است؛ لذا قاضی باید کراهت زن از شوهر و یا ادامه ی زندگی با او را احراز و سپس، گواهی عدم امکان صادر کند. نظر به اینکه احراز کراهت زوجه و یا زوجین در نوع و ماهیت طلاق موثر است، شایسته است قضات محترم و یا سردفتران طلاق به این موضوع توجه کنند و پیشنهاد می شود رویه ی جامعی در این مورد در دستور کار قرار گیرد که در صورت محرزنشدن کراهت زوجه از زوج و یا زوجین از یکدیگر، طلاق توافقی صادره از نوع رجعی ثبت شود تا بر اساس شرع اسلام حق رجوع برای زوج باقی بماند، زیرا حق رجوع در مواقعی با بازگشت زوج، مانع از هم گسیختگی شتابزده ی زندگی می شود.
    کلیدواژگان: طلاق توافقی، کراهت، رجعی، بائن
  • محمد نوذری، معصومه حاج حسینی * صفحات 107-122
    نظام جمهوری اسلامی ایران به عنوان شاکله ی اصلی و زمینه ساز تحقق تمدن اسلامی؛ ناگزیر از توجه نظام مند به تمام مختصات حکومت اسلامی است؛ بخشی از این مختصات مربوط به حل مسائل و مشکلات افراد نیازمند و توجه ویژه به زنان بی سرپرست و بدسرپرست است. نظر به اهمیت نقش زنان در خانواده و جامعه، حمایت از این گروه، ضروری و اجتناب ناپذیر به نظر می رسد، اما سوال اینجاست که مبانی فقهی مسئولیت حکومت در قبال این گروه از زنان چیست؟ پژوهش حاضر با تکیه بر روش توصیفی–تحلیلی و با استناد به ادله ی عام و خاص فقهی، به دنبال کشف شیوه ی مواجهه با این پیامد اجتماعی از حیث انسانی و فقهی است و از سوی دیگر به دنبال شناخت مسیرهایی است که حکوت اسلامی در قبال این پدیده ی اجتماعی پیشنهاد داده است. نگاه حکومت اسلامی از لحاظ فقهی به این زنان حاکی از نوعی باورداشت ویژه از کیفیت نقش آنهاست. این نوشتار در پایان امر با توجه به مبانی مورد نظر، لزوم بازنگری در قوانین جمهوری اسلامی ایران را اثبات و پیشنهاداتی را در این باره مطرح می کند.
    کلیدواژگان: حقوق زنان، زنان بدسرپرست، زنان بی سرپرست، وظایف حکومت
|
  • leila samani * Pages 7-27
    Women need to be mothers according to the type of physical and spiritual creation. In the case of a woman's childbirth, the only legitimate way is marriage and the only way to achieve this is by marriage. If the husband , for any reason , disagrees with the wife's pregnancy, the only solution and judicial support for a woman who has come to court for childbearing is the issuance of a certificate of noncompliance, provided that she can prove that the non-pregnancy causes her problems. The analysis of judges, Iranian law and legal doctrine suggests that, despite the fact that the right to the wife has been made clear, the soul of Iranian law recognizes the wife's pregnancy right to women who have entered into a permanent marriage, and therefore the requirement for lack of inhibition for wife's pregnancy , in some cases and under some conditions such as Opposition without excuses and unjustified it is imperative to resort to remedies such as the obligation to obtain the consent of the wife to prevent childbirth, to deny being permanently removed and to reject sterilization.
    Keywords: Right to be a mother_Guarantee of execution_Permanent wife_law of Iran_Judicial procedure
  • Marzieh Mohases *, Atena Bahadori Pages 29-50
    By focusing on Qur'anic verses, women-centered thoughts referring to gender concepts have aimed to prove gender equality among men and women. In this research, through the descriptive-analytical method, the origin of the idea of "Gender Polytheist" is examined in women's readings of the Quran. Proponents of this view argue that believing in the superior position of men violates the understanding of monotheism from God and the Qur'anic interpretations about 4:34 and 37:22, which reinforce ideas based on the superiority of men and promote the need for women to obey their husbands, are polytheists. However, Islamic review on the components of the gender polytheist idea suggests that the true acceptance of monotheism, a distinctive understanding of two terms "equality and justice" and belief in the coordination of gender needs and abilities, correct the concepts raised in gender polytheist idea. The considerable criticisms of this idea are the inconsistency of preliminaries and results, misleading illustrations of religious teachings, and the lack of comprehensive search of the related sources.
    Keywords: Holy Quran, Gender Polytheist, Feminism, Orbital Woman
  • mohammad reza kaykha, Dawod Saeeidi * Pages 51-68
    First paragraph of fifth article in Islamic statement about human right (1990) to explain family as base of community and marriage is foundation for it, therefor men and women have right of marriage without any limitation based of descent or color or racial that cannot limit their rights. This rule means freedom in marriage with little different state in article sixteenth of world statement human rights (1948) and article twelfth of European convention on human rights (1953) and article tenth international promising of economic and social and cultural rights (1966). Accomplished study, with a descriptive-analytic method based on first paragraph of Islamic bill and interpretation by twenty fifth that same with to point juridical and legal sources of Islam to prove maximum securing about freedom in marriage based Islamic bill. One of the important results in present study, to unify freedom in marriage point of view human right documents according to some interpretation that state from it.
    Keywords: Human rights, Islamic statement about human rights, Freedom in marriage, Matching in marriage
  • Morteza Alavian, zaynab ossadat hosseini, zahra akbari * Pages 69-88
    Suffrage is one of the major political-social rights of women. In recent decades, despite the sensitivities and prejudices of the patriarchal system, this social issue has been accomplished with the advocate movement of women's rights. The dominant viewpoints of these movements imply that the women were deprived of such a right in all historic eras and religious sovereignty. Due to their efforts, women could obtain this official right. It is a descriptive-analytic research, and it intends to clarify the views of Islam and the Shia political system on this issue. Moreover, this research intends to review its historical events of realization. The primary reviews of the Islamic teachings along with great Shia leaders’ approaches show us that Islam never considers women as insensible and simpleton individuals who have the intellectual and rational weakness. On the contrary, Islamic teachings recommend us to respect women’s opinions and votes, and this view is based on the fundamentals and assumptions that are based on humanoid and ontology.
    The positive outcomes of this issue about women’s suffrage, which explain and clarify the Islamic viewpoints, have some certain clear functions. These positive outcomes can also challenge some theories such as propagate women's ideas in Islam.
    Keywords: Women's suffrage, Shiite political system, Feminism, Allegiance, Fundamentals of justice
  • elham shariati, Seyyedeh Faezeh Safdarzadeh * Pages 89-106
    Divorce by mutual-consent (ma’a-al-evaz) is a new phenomenon in family law based on which couples come to an agreement to apply to the family court for divorce and settlement for their financial affairs and issues related to the children. Due to different effects different kind of divorces may have on couples’ relationship, it is particularly important to understand the nature of them separately. This study investigated the nature of divorce by mutual-consent (ma’a-al-evaz) qualitatively and by referring to legal and jurisprudential documents. In mutual-consent divorce, it must be confirmed that wife dislikes her husband; which makes it an irrevocable divorce; otherwise the divorce is revocable even if the wife paid considerations. Therefore, the judge should confirm wife’s disliking her husband or living with him and then, issue the certificate of incompatibility. Considering the fact that whether the wife dislikes living with her husband or both parties dislikes living together determines the kind and nature of divorce, careful considerations must be made in judicial as well as notary procedures of divorce. Moreover, this study suggests adopting a comprehensive approach in the proceedings of divorce so that in case it is not confirmed that the wife dislikes her husband or both parties dislikes each other, a revocable divorce be registered. In such cases, based on sharia, the right to revoke the divorce by husband is maintained, which prevents hasty dissolution of family.
    Keywords: Divorce by mutual-consent, Disliking, Revocable divorce, Irrevocable divorce
  • mohammad nozari, Maasoumeh Hajhoseini * Pages 107-122
    Islamic Republic of Iran as a main constituents and fulfillment operator of Islamic civilization must systematically focus on the Islamic Government’s affairs. A part of these exclusive affairs involves the solutions regarding the problems of those in need; especially Particular attention to derelict and ill-protected women. According to the significant role of women in the family and society, it is essential and inevitable to protect them. The question is what are the Jurisprudential foundations for the government’s responsibility towards this group of women? This essay tries to explore humanistic and jurisprudential settlement of this social matter based on analytical – descriptive method and refers to General and special jurisprudential evidences. It is also looking for the Government’s suggestions for this social phenomenon. The jurisprudential approach of Islamic government to these women’s situation represents a kind of special assumption about the quality of their roles. In the end this research provides some evidences to the revision necessity in the Islamic republic of Iran’s law based on intended foundations and it proposes suggestions in this regard.
    Keywords: Women’s right, Ill-protected women, Derelict women, Government’s responsibility