فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 36 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رابطه جو توانمندسازی با ادراک توانمندی کارکنان در بیمارستان های آموزشی کرمان
    صفحه 1
    مقدمه
    پایداری و تداوم فعالیت بیمارستان ها بیش از پیش در گروی ایجاد مزیت رقابتی نسبی می باشد که برای دستیابی به آن در مقایسه با رقیبان باید بتوان خدمات بهتری را ارائه کرد. امروزه عامل اصلی ایجاد ثروت و ارزش افزوده در بیمارستان ها را کارکنان صاحب دانش و یا به عبارت دیگر سرمایه های فکری توانمند می دانند. توانمند سازی منابع انسانی از طریق ایجاد مجموعه ای از ظرفیت های مورد نیاز در آنان و درسایه ی جو توانمندسازی سازمان میسر می شود. ارزیابی ادراک توانمندی کارکنان انعکاس دهنده جو توانمند سازی سازمان است. در این پژوهش با مطالعه ی رابطه ی جو توانمندسازی با ادراک توانمندی کارکنان در بیمارستان های آموزشی کرمان به بررسی همبستگی مؤلفه های هر یک از متغیرهای فوق در جامعه مورد مطالعه می پردازیم. چ
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی از نوع همبستگی ست که در سال 1386 انجام شده است. جامعه پژوهش را کارکنان بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان تشکیل می دهند. سیصدوهشتادوشش نفر از کارکنان جامعه ی آماری به روش نمونه گیری دو مرحله ای شامل نمونه گیری تصادفی و طبقه ای مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای با طیف درجه بندی لیکرت؛ مشتمل بر سه بخش: اطلاعات جمعیت شناختی و جو توانمندسازی که بر اساس پرسشنامه معتبر اسکات و ژاف بود. این متغیر دارای مؤلفه های هشتگانه می باشد. متغیر ادراک توانمندی کارکنان که بر اساس پرسشنامه ی معتبر وتن و کمرون مشتمل بر مؤلفه های پنجگانه می باشد. داده ها به روش خود پاسخگویی از نمونه های پژوهش اخذ و بعد از ورود به نرم افزار آماری SPSS، با استفاده از شاخص های آمار توصیفی، آزمون t یک نمونه ای، آزمون همبستگی پیرسون، t مستقل، و تحلیل واریانس یک طرفه مورد تحلیل قرار گرفت. معیار قضاوت برای مطلوب بودن میانگین متغیرها، کسب حداقل 70درصد مقیاس پنجگانه با طیف درجه بندی لیکرت یعنی50/3 تعیین شد.
    یافته ها
    در زمینه ی "جو توانمندسازی حاکم بر بیمارستان های آموزشی مورد مطالعه"، یافته ها نشانگر آن است که میانگین تمامی مؤلفه ها از وضعیت مطلوبی برخوردار نبودند. بالاترین میانگین ها به ترتیب مربوط به روشنی و وضوح اهداف 2 /97 و کار تیمی 2 /77 و کمترین آن مربوط به ارتباطات با میانگین 2 /10 بود. در زمینه ی "ادراک توانمندی کارکنان" یافته ها نشان داد که علی رغم میانگین نسبتا بالای مؤلفه های خوداثربخشی؛ و معناداربودن میانگین مؤلفه های خودسامانی، تاثیرگذاری، اعتماد به دیگران در سطح مطلوبی قرار نداشته و درکل، متغیر ادراک توانمندی از وضعیت مطلوبی برخوردار نبود. در این پژوهش فرضیه معنی دار بودن رابطه جو توانمندسازی و ادراک توانمندی کارکنان با احتمال 99درصد؛ و ضریب همبستگی 723/0 در سطح معنی داری 0001/0 تایید شد. به علاوه هر یک از متغیرهای هشتگانه نیز دارای ارتباط مستقیم و قوی (ضریب همبستگی بیش از 5/0) با ادراک توانمندی کارکنان بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج آماری تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که بین متغیر جو توانمندسازی و متغیر ادراک توانمندی کارکنان بیمارستان های مورد مطالعه ارتباط مثبت، قوی و معنی داری وجود دارد. بیشترین ضرایب همبستگی مربوط به مؤلفه های روحیه ی کاری، روشنی و وضوح اهداف بود. این ارتباط و همبستگی، به تفکیک در خصوص مؤلفه های هشتگانه ی جو توانمندسازی با ادراک توانمندی کارکنان نیز مشاهده می گردد. با توجه به ارتباط معنی دار بین جو توانمندسازی و ادراک توانمندی کارکنان و وجود همبستگی مستقیم و قوی ما بین آنها، برای اجرای رویکرد توانمندسازی، مدیران و مسئولین بیمارستان می توانند با اعمال مدیریت کارآمد و ایجاد شرایط مطلوب، جو توانمندسازی مناسبی را در بیمارستان های آموزشی فراهم کنند و از این طریق به نحو مؤثری بر شناخت، احساس و ادراک توانمندی کارکنان تاثیربگذارند.
    کلیدواژگان: جو توانمندسازی، ادراک توانمندی، بیمارستان آموزشی
  • سید ابراهیم حسینی نسب، مهدی باسخا صفحه 9
    مقدمه
    هزینه های بهداشتی دولت در کشور های مختلف جهان، به طور متوسط 6 درصد تولید ناخالص داخلی را تشکیل می دهد؛ وکارایی هزینه های دولت در این بخش اهمیت فراوان دار د، و کمترین تغییر در آن، تاثیر قابل توجهی بر تولید و متغیرهای اقتصادی خواهد داشت. هدف مطالعه ی حاضر محاسبه کارایی بخش مهم هزینه های دولت (هزینه های بهداشت و سلامت) بود.
    روش بررسی
    به منظور بررسی کارایی کشورهای مختلف در استفاده از منابع مالی، برای بهبود وضعیت بهداشتی، از روش تحلیل پوششی داده ها (DEA) - که معیاری برای بررسی کارایی واحد های مختلف نسبت به یکدیگر است- استفاده شد. کارایی محاسبه شده، توانایی نسبی کشورهای مختلف را در تبدیل هزینه های دولت به نتایج بهتر در شاخص های بهداشتی در نظر می گیر د
    یافته ها
    نتایج حاصل از به کار گیری داده های 24 کشور اسلامی، در سال های2000 تا 2005 نشان می دهد که بالا بودن نرخ استاندارد مرگ، مرگ و میر کودکان زیر 5 سال و شیوع سوء تغذیه، از جمله علل مختلف پایین بودن کارایی بخش بهداشت در ایران بوده است. کارایی کلی بخش بهداشت ایران در مقایسه با سایر کشورهای مورد مطالعه، 31/0 به دست آمده است.
    نتیجه گیری
    هزینه ی کارای بهداشتی برای ایران، تقریبا یک سوم مقداری ست که هم اکنون صرف می شود. برای بهبود کارکرد هزینه های بهداشتی ایران الگو برداری از سیستم های بهداشتی قرقیزستان و اندونزی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: هزینه های بهداشتی، کارایی، تحلیل پوششی داده ها
  • امیراشکان نصیری پور، میرابوالفضل هلالی، پوران رئیسی صفحه 17
    مقدمه
    رهبری یکی از وظایف ضروری مدیران است. موفقیت سازمان درتحقق اهداف٬ درگرو چگونگی اعمال مدیریت و سبک رهبری قرار دارد. هدف پژوهش حاضر٬ تعیین ارتباط سبک رهبری مدیران شبکه های بهداشت و درمان استان آذربایجان شرقی با شاخص های عملکردی بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مقطعی(همبستگی)؛ و جامعه ی پژوهش مدیران وکارکنان شبکه های بهداشت ودرمان استان آذربایجان شرقی (1035=(N می باشند. تمامی 18نفر مدیران؛ و339 نفراز کارکنان جامعه ی آماری به روش نمونه گیری تصادفی، انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها٬ پرسشنامه ای(مشتمل بر سه بخش، سنجش سبک رهبری از دیدگاه مدیران٬ سنجش سبک رهبری مدیران از دیدگاه کارکنان وفرم اطلاعاتی عمومی با شاخص های عملکردی) بود. داده ها به روش خود پاسخگوئی از نمونه های پژوهش به دست آمد و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی؛ وآزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه،و ضریب همبستگی اسپیرمن تحلیل شد.
    یافته ها
    شصت ویک ویکدهم درصد مدیران دارای سبک مشاوره ای؛ و9/38درصددارای سبک مشارکتی بودند. بین نوع سبک رهبری مدیران با شاخص های عملکردی ارتباط معنی داری مشاهده نشد. ولی بین سبک رهبری مدیران از دیدگاه کارکنان با شاخص نسبت زایمان توسط افراد دوره ندیده ارتباط معنی دار پیدا شد(p-value<0.05 و r=0/124).
    نتیجه گیری
    مدیران در رهبری کارکنان بیشتر از سبک مشاوره ای استفاده می کنند، وکارکنان را در تصمیم گیری ها مشارکت می دهند. مشارکت دادن کارکنان در تصمیم گیری ها٬ هدف گذاری ها و پرداختن به توانمندی ها وشایستگی های آنان منجر به بهبود شاخص های عملکردی درشبکه های بهداشت ودرمان می شود.
    کلیدواژگان: سبک رهبری٬ مدیران شبکه ی بهداشت و درمان٬ شاخص های عملکردی، آذربایجان شرقی
  • سیدجمال الدین طبیبی، محمدرضا ملکی، سعیده موحدنیا، محمودرضا گوهری صفحه 25
    مقدمه
    ارزشیابی خدمات بیمارستانی و مراقبت های بهداشتی و درمانی به دلیل ماهیت پیچیده، تنوع فعالیت های آن و تداخل با مسائل گوناگون، امری ست دشوار، خطیر و چند بعدی. برای ارزشیابی بدون سوگیری بیمارستان ها بایستی مسائل متعدد را درنظر گرفت. هدف پژوهش حاضر،تعیین رابطه ی بین مالکیت بیمارستان با امتیاز ارزشیابی عملکرد اورژانس، با توجه به شاخص های نیروی انسانی، ارزش های اخلاقی، مسایل ساختاری، تجهیزات پزشکی، تجهیزات غیرپزشکی و شاخص کیفی بود.
    روش بررسی
    این یک پژوهش توصیفی - مقطعی؛ و کاربردی ست. جامعه ی پژوهش شامل 51 بیمارستان عمومی دولتی و خصوصی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران است. داده های مورد نیاز با مراجعه به مستندات، صورتجلسات موجود در مرکز اعتباربخشی و ارزشیابی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران؛ و مرکز اعتبار بخشی و ارزشیابی مراکز درمانی وزارت بهداشت در سال 1386، با استفاده از فرم جمع آوری اطلاعات، گرد آوری شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون t مستقل مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین نوع مالکیت بیمارستان با امتیاز تخصیص یافته به نیروی انسانی اورژانس، ارزش های اخلاقی، تجهیزات پزشکی، دارویی ومصرفی، تجهیزات غیرپزشکی، شاخص کیفی در بیمارستان های عمومی دانشگاه علوم پزشکی ایران رابطه معنی داری مشاهده نشد. بین نوع مالکیت بیمارستان با امتیاز تخصیص یافته به مسائل ساختاری اورژانس در بیمارستان های عمومی رابطه دیده شد. (028/0 (Pvalue=
    نتیجه گیری
    نحوه امتیازدهی در ارزشیابی بیمارستان ها در سال 1386 بین بخش خصوصی و دولتی تفاوتی نداشته است. نبود تفاوت بین بخش دولتی و خصوصی می تواند نشان دهنده ی ارزشیابی بدون سوگیری و جهت گیری کارشناسان اداره ارزشیابی و رعایت محورهای علمی در ارزشیابی بیمارستان ها باشد.
    کلیدواژگان: مالکیت بیمارستان، ارزشیابی عملکرد، اورژانس
  • مریم انصاری، علیرضا رحیمی، محمدحسین یارمحمدیان، مریم یعقوبی صفحه 33
    مقدمه
    تحلیل استرتژیک درونی و بیرونی (SWOT analysis) دانشکده ی مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مریم انصاری / علیرضا رحیمی / محمدحسین یارمحمدیان / مریم یعقوبی چکیده
    مقدمه
    امروزه مدیریت دانشگاهی به فعالیت پویا و دشواری مبدل شده و چنانچه مدیران بخواهند راهبردها و اهداف مناسبی اتخاذ نمایند، باید به برنامه ریزی استراتژیک اقدام کنند. در ابتدای این برنامه ریزی، نیازمند آگاهی و شناخت عمیق و دقیق از وضعیت حاضرخود هستند. هدف از این مطالعه، شناخت وضعیت موجود دانشکده ی مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی از طریق تحلیل درونی و بیرونی درسال 1386 بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش از ترکیب دو روش تحقیق کمی و کیفی استفاده شده؛ افرادجامعه ی پژوهش شامل مدیران و معاونین و کارشناسان و کارمندان دانشکده بودند (85 نفر) که به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. ابزار مورد استفاده، دو پرسشنامه ی محقق ساخته، و مصاحبه به شیوه ی جلسات بحث گروهی بود. برای تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی، و تحلیل SWOT استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که دانشکده ی مدیریت از نظر عوامل داخلی و خارجی از نقاط قوت و فرصت های بیشتری برخوردار است و در شرایطی ست که می تواند با کمک استراتژی های مورد نظر، به بهره برداری از فرصت ها در جهت کاهش ضعف ها و تهدیدات بپردازد. بخش های پژوهشی و دانشجویی از نقاط قوت بیشتری برخوردارند، و بخش فرهنگی با ضعف های بیشتری مواجه است. از جمله مشکلاتی که این دانشکده با آن روبروست تغییرات شدید مدیریتی، متمرکز بودن نظام مدیریتی، فقدان تفکر و نگرش سرمایه ای بودن به رشته های دانشکده است.
    نتیجه گیری
    دانشکده ی مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی از جایگاه نسبتا خوبی برخورداراست و توانسته از عوامل محیطی داخلی و خارجی به خوبی بهره برداری کند. با این حال هنوز مشکلات فراوانی دارد که با آینده نگری و برنامه ریزی استراتژیک و بهره برداری از فرصت ها و قوت ها می تواند بر ضعف ها و مشکلات فایق آید
    کلیدواژگان: رنامه ریزی استراتژیک، تحلیل درونی، تحلیل بیرونی، قوت، ضعف، فرصت، تهدید
  • حانیه سادات سجادی، مهرگان کرمی، لیلا ترکزاده، سعید کریمی، رسول بیدرام صفحه 39
    مقدمه
    بیمارستان یکی از سازمان های اصلی ارائه دهنده ی خدمات بهداشتی و درمانی ست، و درصد بالایی از منابع بخش سلامت را به خود اختصاص می دهد. تضمین بهترین استفاده از این منابع کمیاب، اندازه گیری کارایی آن را ضروری می سازد. هدف این مطالعه برآورد کارایی بیمارستان هاست.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - تحلیلی در سال 1386 انجام گردید. مراکز آموزشی درمانی و بیمارستان های عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان جامعه آماری بررسی را تشکیل می دهند. متغیرهای نهاده در این مطالعه شامل تعداد پزشکان متخصص، تعداد پزشکان عمومی، تعداد نیروی پرستاری، تعداد سایر پرسنل و تعداد تخت فعال و متغیرهای ستانده شامل متوسط اقامت بیمار، فاصله چرخش تخت، ضریب اشغال تخت، تعداد پذیرش سرپایی و درآمد بیمارستان ها بود. داده ها از طریق فرم های محقق ساخته جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل فراگیر داده ها و نرم افزار DEAP 2 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین کارایی فنی کل، کارایی مدیریتی و کارایی مقیاسی بیمارستان های موردمطالعه در سال 1384 به روش حداقل سازی نهاده به ترتیب 938/0، 957/0 و 98/0 و در سال 1385 به ترتیب 946/0، 964/0 و 981/0 محاسبه شد. میانگین کارایی های مورد نظر به روش حداکثر سازی ستانده نیز در سال 1384 به ترتیب 931/0، 974/0 و 956/0 و در سال 1385 به ترتیب 868/0، 902/0 و 962/0 به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود بیمارستان ها از طریق بهبود کمی و کیفی خدمات، افزایش توان جذب منابع مالی، ارزیابی مستمر عملکرد و واگذاری ارائه خدمات به بخش غیردولتی به سمت افزایش سطح بهینه کارایی هدایت شوند. کلید واژه ها: کارایی، بیمارستان، تحلیل پوششی داده ها
    کلیدواژگان: کارایی، بیمارستان، تحلیل پوششی داده ها
  • اباذر حاجوی، معصومه خوشگام، مهناز موسوی صفحه 47
    مقدمه
    مطالعه ای درباره ی آگاهی و رعایت جنبه های قانونی مربوط به رضایتنامه ها در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی: 1387 گان نزدیک او، جهت انجام اقدامات درمانی مجوزهای مناسب را اخذ کنندواز نظر قانونی و اخلاقی به عواقب اعمال خویش در این مورد آگاه باشند. هدف این مطالعه تعیین ارتباط بین میزان آگاهی و رعایت جنبه های قانونی مربوط به رضایتنامه ها در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی ست که در سال 1387 انجام شده است. جامعه ی پژوهش شامل 11 نفر از مسئولان بخش های مدارک پزشکی و 43 نفر از کارکنان واحدهای پذیرش در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ست. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه و چک لیست است، که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. اطلاعات توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون آماری پیرسون تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان آگاهی مسئولان مدارک پزشکی از جنبه های قانونی مربوط به رضایتنامه ها 7/72 درصد، و میزان رعایت آن ها 6/68 درصد می باشد و همبستگی بین این ها 683/0می باشد. میزان آگاهی کارکنان پذیرش 3/66 درصد، و میزان رعایت آن ها 9/62 درصد می باشد و همبستگی بین این ها 558/0می باشد؛ رابطه ای مثبت و قوی بین آگاهی و رعایت آن وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بین میزان آگاهی و رعایت جنبه های قانونی مربوط به رضایتنامه ها در بین مسئولین مدارک پزشکی و کارکنان پذیرش همبستگی مثبت وجود داشت(به ترتیب (p<0.011) و (p<0.000)). ارتقای آگاهی آنان از قوانین و دستورالعمل های موجود در کشور موجب افزایش میزان رعایت این قوانین و پیشگیری از مشکلات قانونی متعاقب آن خواهد شد.
    کلیدواژگان: جنبه، های قانونی، مدارک پزشکی، رضایت نامه ها، آگاهی، رعایت
  • محمدرضا علی بیگ، لیلا روستا آزاد صفحه 53
    مقدمه
    یکی از مهمترین روش های ارزیابی برونداد علمی محققان و مراکز تحقیقاتی استفاده از شاخص هرش می باشد. از مهمترین مزایای این شاخص سنجش همزمان کمیت وکیفیت بروندادهای علمی می باشد. در این پژوهش میزان شاخص ذکر شده برای دانشیاران و استادان دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران محاسبه و مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی - توصیفی می باشد. جامعه ی پژوهش 101 نفر استادان و دانشیاران دانشکده پزشکی هستند. داده های اصلی پژوهش شامل تعداد مقالات و تعداد استنادات به هر مقاله از طریق جست وجو در نمایه نامه های استنادی تحت وب، Web Of Science، Scopusو Google Scholar جمع آوری شدند. با تلفیق داده های به دست آمده ازهر پایگاه داده های شاخص هرش هر فرد محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    متوسط شاخص هرش برای کل جامعه مورد بررسی 76/2 به دست آمد. متوسط و انحراف استاندارد شاخص هرش استادان بالاتر از مقادیر دانشیاران؛ و شاخص هرش استادان و دانشیاران شاغل در رشته های علوم پایه بالاتر گروه مشابه در رشته های علوم بالینی؛ ودر مردان بیشتر از زنان است، هیچیک از زنان شاخص هرش بیشتر از 6 نداشته اند در حالی که 2/10 درصد از مردان شاخص هرش بیش از 6 داشته اند. بالاترین شاخص هرش به دست آمده عدد 16، متعلق به یکی از استادان رشته نفرولوژی است. شاخص هرش 17 نفر برابر صفر محاسبه شد.
    بحث و نتیجه گیری
    استادان و دانشیاران دانشکده علوم پزشکی از نظر شاخص هرش کسب شده با توجه به تعریف شاخص و پژوهش های بین المللی شاخص هرش در حوزه ی پزشکی(علوم بالینی) و زیست/پزشکی (علوم پایه) در سطح ضعیفی قرار دارند و اکثر حتی تعداد کل مقالات و تعداد کل استنادات شان نیز در سطح پایینی قرار دارند. به نظر می رسد شاخص هرش حتی در زمینه های موضوعی مشابه نیز تحت تاثیر مولفه هایی همانند کشور محل سکونت؛ امکانات موجود، بودجه ی تحقیقاتی، تعداد محققان شاغل و زبان است و علاوه بر الگوی استنادی-انتشاراتی، میزان دسترس پذیری مقالات بر شاخص هرش کسب شده موثر است.
    کلیدواژگان: ارزیابی برونداد علمی- شاخص Hirsch- دانشیار، استاد
  • سیدعلی سیادت، مرضیه مختاری پور، ایرج کاظمی صفحه 61
    مقدمه
    تغییرات سریع، انعطاف پذیری، تنوع فزآینده ی نیروی کار و عدم رعایت اخلاق در سازمان ها توجه بسیاری از پژوهشگران از جمله بوربا- با نظریه هوش اخلاقی –وکیم-با نظریه رهبری تیمی- را به خود جلب نموده است. هدف این پژوهش بررسی رابطه ی بین هوش اخلاقی و رهبری تیمی در مدیران آموزشی و غیر آموزشی از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود. فرضیه های این پژوهش عبارت اند از: 1- بین مولفه های هوش اخلاقی(درستکاری، مسئولیت پذیری، دلسوزی و بخشش) و رهبری تیمی رابطه وجود دارد، 2- بین نظرات اعضای هیات علمی در زمینه ی رهبری تیمی تفاوت وجود دارد.3-بین نظرات مدیران آموزشی و غیر آموزشی در زمینه هوش اخلاقی تفاوت وجود دارد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل اعضای هیات علمی(551) نفر و مدیران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (210 نفر) است. نمونه ای به حجم 144 عضو هیات علمی و 109 مدیر از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انتخاب گردید و اعضای هیات علمی ومدیران به نسبت تعدادشان در دانشگاه وارد انتخاب شد ابزارهای این پژوهش عبارت اند از پرسشنامه ی استاندارد هوش اخلاقی و رهبری تیمی.
    یافته ها
    1- بین مؤلفه های هوش اخلاقی مدیران آموزشی و غیر آموزشی و رهبری تیمی رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد. 2- بین میانگین نمره های رهبری تیمی اعضای هیات علمی برحسب سن تفاوت وجود داردو3- بین میانگین نمره های هوش اخلاقی مدیران آموزشی برحسب سابقه ی خدمت تفاوت وجود دارد، ولی بین میانگین نمره های هوش اخلاقی مدیران غیر آموزشی تفاوت وجود ندارد
    بحث و نتیجه گیری
    این یافته ها باپژوهش های لنیک وکیل، کیم، وود و فیلدز، لوپرنا، پراتی ودیگران همسویی و همخوانی دارد. رشد اخلاقی رهبران با رفتارهایی که آنان از خود نشان می دهند، رابطه ی مستقیم دارد. با توجه به اینکه در سازمان های آموزشی، نوع کارها نیز به مهارت ها و دیدگاه های گوناگون نیاز دارد، بنابراین تیم رهبری بهتر ازیک رهبر عمل می کند و در این میان توجه به اخلاق، روحیه ی کار تیمی را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، رهبری تیمی، مدیرآموزشی و غیر آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی
|
  • E. Hoseini Nasab *, M. Basakha Page 9
    .1 / M.2 Abstract
    Introduction
    Government Healthcare expenditure in many countries reaches to 6 percent of Gross Domestic Product (GDP). Efficiency of these expenditures is very important, and any change in this expenditure have notable effects on economic variables. Present study was aimed to estimate the ef- ficiency of Iran government healthcare expenditures among some Islamic countries.
    Methods
    We use Data Envelopment Analysis (DEA) method to measuring efficiency of health sector in 24 Islamic countries in period 2000-05. This method takes data on countries outputs and inputs, and measures the efficiency of a particular country by its distance from the ‘outer envelope’ of the data. Estimated efficiency score shows country’s efficiencies in expenditure transmuting to good health indicators.
    Results
    Our findings shows that Standardized Death rate, Under Five Year Mortality rate, and Un- dernourishment Prevalence is main causes of Iranian health sector’s deficiency. Estimated overall ef- ficiency for Iranian health sector is 0.31 that point very low efficiency among other Islamic countries.
    Conclusion
    Efficient health expenditure size for Iran is one third of current spending. DEA method specify full efficient units and denote for each country one or more references to improve its efficiency. To improve Iran healthcare expenditures we suggest Kyrgyzstan and Indonesia model. Keywords: Health Expenditure, Efficiency, Data Envelopment Analysis
  • A.A. Nasiripoor *, M.A. Helali Bonab, P. Raeisi Page 17
    Introduction
    Leadership is one of the necessary duties of the managers. The success of the organization depends on the management and leadership style of the manager. This research was aimed to determine the relationship between leadership styles of the district health network Managers (in East Azerbaijan) by performance indices.
    Methods
    This is a cross-sectional (correlation) study; its population consists of district health net- work managers and personnel (n=1035). All 18 district health network managers, and 339 personnel randomly were included. Data collection tool was a questionnaire with three sections: leadership style from the directorate’s perspective, from the personnel perspective, and general information with performance indices. Data collected using two types of questionnaires, and analyzed by SPSS software.
    Results
    We found 61.1% of managers in their leadership style implement consulting method; and 38.9% participating method. Relationship between managers’ leadership style and performance indicator found not statistically significant; but for the personnel perspective; and the ratio of birth delivery by non-trained people were statistically significant (r=0/124 P-Value<0.05).
    Conclusion
    Managers tend to implement consulting style, and let them to participate in the decision- making. Letting people to be involved in the decision-making and goal settings through utilizing their abilities and competencies will lead to promote performance indicators for health network managers.
  • S.J. Tabibi *, M.R. Maleki, S. Movahednia, M.R. Gohari Page 25
    Tabibi J.1 / Maleki M.2 / S.3 / Gohari M.R.4 Abstract
    Introduction
    The assessment of healthcare and hospital services is a difficult, critical and multidimen- sional task, due to its complex nature, variable activities and interactions with multiple issues affected by economic, political and social restrictions. That is to say, hospital assessment must be done by attending of several issues and without any bias. This research was aimed to determine relationship between hospital ownership and performance assessment score of emergency department; according to human resource indices, ethical values, structural issues, medical and non-medical equipments and quality indices.
    Methods
    This research is a descriptive, cross-sectional and applied study. Its population includes all of 51 public and private general hospitals covered by Iran University of Medical Science (IUMS). Documentations and minutes recorded on Accreditation and Assessment Center of Medical in IUMS and also in Healthcare Ministry in the year 2007 are the data sources arranged by a designed form for gathering data. Data are processed by SPSS software and analyzed using independent t-tests.
    Results
    There isn’t any meaningful relation between hospital ownership and scores allocated, to ED human resource, ethical values, medical and non-medical equipments, medicals and consumption goods and quality indices in IUMS general hospitals(Pv=0.028). But we found a meaningful relation between hospital ownership and structural issues in this general hospital’s ED.
    Conclusion
    There are no differences between governmental and private hospitals according to docu- mented scores in 1386. So, it can point to an unbiased assessment by experts, and also adhering of scientific procedures in hospital assessment. Keywords: Hospital Ownership, Performance Assessment, Emergency Department
  • M. Ansary *, A.R. Rahimi, M.H. Yarmohamadian, M. Yaghobb Page 33
    Introduction
    Nowadays, higher education has transformed as dynamic and complicated academic ac- tivity, soit’s required for university managersto grasp exact and deep knowledge, and understanding about university circumstances, to effectiveness of university management. This research was aimed to iden- tify circumstances and evaluation of organization through internal and external analysis in case School of Management and Medical Information Science, Isfahan University of Medical Sciences in the year 2007.
    Methods
    This is a descriptive - survey research, combined with qualitative method. The research population including all of provide chancellors and managers of this university. The data collecting tools are interviews and researcher-made questionnaires. For data analyzing we used qualitative analysis (SWOT), and descriptive statistics methods.
    Results
    Findings showed that the school have more strength points and opportunities than weaknesses or threat points. So we can use more of opportunities in the way of reduce of weakness. Of course cultural part in this collage has the most weakness. From the collage problems, we can point to the management strong challenges, high concentration in management of university, lack of thinking and invest attitude to the school.
    Conclusion
    School of Management and Medical Information Science is in a good situation, and could use external and internal environmental factors appropriately. But still it is face to many problem; needs strategic planning and prospect looking, and exploiting strengths and opportunities.
  • H.S. Sajadi *, M. Karami, L. Torkzad, S. Karimi, R. Bidram Page 39
    Introduction
    Hospital as one of the most important providing organization of health sector uses a high proportion of health sources, needs to measure its efficiency a must. This this study was aimed to estimate the efficiency of hospitals.
    Methods
    This descriptive study has done in 2008.The study population are all health centers and general hospitals affiliated Isfahan University of Medical Science in 2005-2006.Data are accumulated by the forms that the researches have been drawn according to their purposes. Input variables were the numbers of specialist doctors, physician, nurses and other personals and the numbers of beds; the output variables were the average of patient residing, the bed turnover interval, the coefficient of bed occupy, the numbers of outpatient reception and the hospitals income. Data are analyzed by the software of DEAP 2.
    Results
    The average of total technical efficiency, managerial efficiency and scale efficiency of the hospitals with the method of placed minimizing were 0.938, 0.957 and 0.98 respectively for 2005; and 0.946, 0.964 and 0.981 respectively for 006. These figures with the method of fixed maximization were 0.931, 0.974 and 0.956 for 2005 and 0.868, 0.902 and 0.962 for 2006.
    Conclusion
    Inefficient hospitals should prevent from resources wastes in optimal level with decreas- ing the excessive laid and increasing the fixed levels; they can acquire an optimal function by using this way.
  • A. Hajavi *, M. Khoshgam, M. Moosavi Page 47
    A.1 / M.2 / M.3 Abstract
    Introduction
    Obtaining the consent for medical care is a legal force; consent forms are written behind the admission forms. Admission personal should obtain suitable warrant from patients or their families for doing procedures. So they should be aware of the consequences of their actions. This study was aimed to determine relationship between the knowledge and considering of legal aspects of consents in the teaching hospitals of Shahid Beheshti University of medical sciences.
    Methods
    This is a descriptive- cross-sectional study carried out in 2008. Subjects include 11person and 43 people of admission personal in the teaching hospital of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. Data were collected by questionnaire and checklist; and analyzed by SPSS, and Pierson.
    Results
    Our findings showed that the rate of knowledge of administrators of medical record's departments from legal aspects of consents was %72/7; and the rate of consideration was %68/6, and the rate of relationship was 0/683. The rate of knowledge of admission personal was %66/3, and the rate of consideration of them were %62/9 and the rate of relationship between them was 0/558; so there is a strong positive relationship between them.
    Conclusion
    There is relationship between the knowledge and consideration of legal aspects about consents in administrators of medical record's departments and admission personal (P<0.011) and (P<0.000) respectively. The more the medical records personnel are well aware of the law, the more they abide by the law of country and thereby preventing the law problems. Keywords: Legal Cases, Medical Record, Consents, Knowledge, Consideration
  • M.R. Alibeyk *, L. Rustaazad Page 53
    M.R.1 / L.2 Abstract
    Introduction
    One of the most important methods for evaluation of scientific outputs of researchers and research centers is using of Hirsch index. From the benefits of this index, is evaluating both quantity and quality of scientific outputs., This research was aimed to calculate, Hirsch index, for assistants, and Associate professor of medicine school, IUMS.
    Methods
    This is an applied and descriptive research. Research community consists of 101 of assist- ant and Associate professor of medical school. According to the Hirsch formula, resource of main data for research, are; the number of articles, and citations to each articles; obtained through the search in under web citation index, web of science, Scopus and Google scholar. With combination of obtained data for every person, Hirsch index data for everyone are calculated. For determination of Hirsch index frequency distribution gathered with personal items and for data analysis, SPSS software had used.
    Results
    The mean Hirsch index for all persons was 2.76; for assistants higher than for professor assist- ant, in Basic Sciences higher than clinical sciences; and for men higher than women. None of women have the Hirsch index more than 6; nevertheless, %10.2 of men had more than 6. The highest Hirsch index belongs to a nephrologist; and the Hirsch index for 17 persons calculated equals with zero.
    Conclusions
    Assistants and professor assistants in terms of Hirsch index low levels. It seems that Hirsch index, is affected by factors such as, country, facilities, research budgets, number of researches, language, citation-publication pattern; accessible rate had affected on Hirsch index, too.
  • S.A. Siadat *, M. \Mokhtaripour, I. Kazemi Page 61
    Introduction
    Rapid changes, flexibility, variety of work force and lack of observe of ethic in organizations has caused the attention of many researchers as Borba with the moral intelligence theory; and Kim with the team leadership theory. The purpose of this research was to determine the relationship between moral intelligence with team leadership in academic and non-academic administrators from a point of view faculty members in the MUI. Research hypothesis were: 1) There is a relation between moral intelligence indices (integrity, responsibility, compassion and forgiveness) and participative leadership between two groups, 2) There is a difference between faculty members opinion,3) And there is a difference between two groups.
    Methods
    This is a correlative and causal -comparative research. Statistical population consists of faculty members and academic and non-academic administrators in MUI; who were 551 and 210 respectively. Statistical sample were 144 and 109 people, selected randomly. Research instruments were MI and TL questionnaires.
    Results
    We found: 1) a positive and significant relation between MI indices and TL between two groups, 2) a difference between grade averages of PL for faculty members in terms of age, 3) a difference between grade averages of MI for academic administrators in terms of tenure; but there was no difference between grade averages non-academic administrators.
    Conclusion
    Our findings are consistent to, and similar with findings of Lennick and Kiel, Kim, Wood and Fields, Louperna, Pratti and et al. Development in ethical leaders is related to behaviors that they show. Since people in educational institutions requires different skills, team leadership acts better than a single leader; and attention to ethics improve team work moral.