فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 51 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن ابوالقاسم گرجی، سید مهدی طباطبایی*، امین اکبری، سمانه سرخوش، سهیلا خراسانی صفحات 7-18
    مقدمه

    بخش خدمات و کیفیت ارائه آن به افراد در بیمارستان ها به عنوان یکی از سازمان های بزرگ و پیچیده خدماتی و مهم ترین واحدهای ارائه خدمات در نظام سلامت، بسیار برجسته است و نظر بیماران میزان کیفیت خدمات ارائه شده را تعیین می نماید. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی میزان شکاف کیفیت خدمات ارائه شده در مجتمع آموزشی و درمانی امام خمینی (ره) تهران با استفاده از تفاوت بین ادراکات و انتظارات بیماران از خدمات است.

    روش کار

    نظرات 116 نفر از بیماران بستری در مجتمع آموزشی و درمانی امام خمینی (ره) تهران در پژوهشی مقطعی با استفاده از پرسشنامه شش بعدی مدل سروکوال، مورد بررسی قرار گرفت و روایی و پایایی پرسشنامه توسط محققین تایید گردید. نمونه با استفاده از فرمول آماری کوکران تخمین زده شد و با استفاده از آزمون های آماری t مستقل، آزمون همبستگی پیرسون و آزمون آنووا، تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    در تمام ابعاد کیفیت خدمات ارائه شده، شکاف منفی وجود داشت؛ بیش ترین شکاف (2.55-) در بعد دسترسی و کم ترین میزان آن (0.697-) در بعد تضمین به دست آمد. هم چنین هیچ یک از متغیرهای زمینه ای، شامل جنس، وضع تاهل، بیمه، دفعات مراجعه، سن و میزان تحصیلات، ارتباط آماری معنی داری با شکاف کیفیت خدمات (0.05 P>) به دست نداد.

    نتیجه گیری

    در هیچ یک از ابعاد، انتظارت بیماران، برآورده نشده است و می توان، به جز در بعد دسترسی، با اثرگذاری بر هر طرف از انتظارات و یا ادراکات، بر طرف دیگر ابعاد اثر گذاشت. در حالت کلی، فضای زیادی برای بهبود کیفیت خدمات در این مرکز وجود دارد.

    کلیدواژگان: بیمارستان، کیفیت خدمات، انتظارات، ادراکات، سروکوال
  • امیرحسین مردانی، علی نجفی، هادی شریف مقدم صفحات 19-29
    مقدمه
    همکاری پژوهشگران در سطح داخلی و بین المللی، شکل گسترده ای از مشارکت علمی است که نتایج مطالعات در این حیطه، بر اهمیت و مزایای آن تاکید دارد. این پژوهش با هدف بررسی همکاری پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی تهران با همکارانشان در سایر کشورها و سازمان ها در انتشارات پایگاه وب علوم صورت گرفته است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و یک پژوهش کمی است که با استفاده از شاخص های علم سنجی انجام گرفته است. برای تعیین مشارکت پذیری در انتشارات از فرمول ضریب مشارکت استفاده شده است. ابزار این پژوهش را پایگاه وب علوم تشکیل می دهد که تولیدات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال های 2006 تا 2010، شامل 5781 عنوان مدرک، در این پایگاه بررسی شده است.
    یافته ها
    متوسط ضریب مشارکت کلی نویسندگان دانشگاه علوم پزشکی تهران در این پایگاه، 0.64 بوده است که تمایل نسبتا بالای نویسندگان را به تولید مدارک مشارکتی نشان می دهد. بررسی وضعیت مشارکت بین المللی نویسندگان در سال های مختلف نشان داد میزان تولیدات حاصل از مشارکت بین المللی (22 درصد) پایین تر ازمیزان تولیدات مشارکت داخلی بود. دانشگاه علوم پزشکی تهران با 69 کشور جهان همکاری علمی داشت، همچنین کمترین میزان نرخ رشد سالیانه (3.7) مربوط به انتشارات همکاری بین المللی این دانشگاه بود. همکاران اصلی دانشگاه به ترتیب آمریکا، انگلستان و کانادا بودند. به لحاظ تعداد نویسنگان هم تالیف، مدارک پنج تا هشت نویسنده ای از 33 درصد در سال 2006 به 45 درصد در سال 2010 رسیده و بالاترین میزان رشد به لحاظ تعداد نویسندگان مربوط به این دسته از مدارک بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، می توان نتیجه گرفت که همکاری های گروهی در امر پژوهش، در دانشگاه علوم پزشکی تهران، در حال توسعه و رشد است و تمایل پژوهشگران به انجام پژوهش های مشارکتی در حال افزایش است.
    کلیدواژگان: همکاری علمی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، پایگاه وب علوم، ضریب مشارکت
  • مسعود صالحی، مهدی ایمانی، فرید زایری، نسیم وهابی، حسن پیرحسینی، مصطفی ارجی صفحات 30-42
    مقدمه
    در هر جامعه ای بررسی الگوی جغرافیایی یک بیماری جهت تعیین نواحی با خطر بالا یا پایین، از اهمیت خاصی برخوردار است. نقشه بندی بیماری ها، مجموعه ای از روش های آماری را شامل می شوند که نقشه هایی دقیق جهت بررسی توزیع جغرافیایی بیماری مورد نظر به دست می دهند. در این پژوهش از روش های بیزی برای برآورد خطر نسبی وقوع حوادث ناشی از کار استفاده شده است.
    روش کار
    در این پژوهش، داده های حوادث ناشی از کار ایران در سال 1388 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای برآورد پارامترهای نقشه حوادث ناشی از کار و همچنین پیامدهای آن از روش بیز تجربی (مدل پواسون- گاما) و نرم افزار Winbugs 1.4 استفاده شد. همچنین برای تنظیم نقشه مربوط به خطر نسبی رخداد حادثه ناشی از کار و مرگ و میر ناشی از آن از نرم افزار Arc GIS 9.3 استفاده شد.
    یافته ها
    با توجه به برآوردهای مدل پواسون- گاما، بیشترین و کمترین برآورد خطر نسبی رخداد حادثه ناشی از کار در سال 1388 برای مردان به ترتیب در استان های مرکزی(2.199) و خراسان رضوی(0.457) و برای زنان نیز به ترتیب در استان های سمنان (3.848) و هرمزگان(0.234) به دست آمده است.
    نتیجه گیری
    به طور کلی رخداد حوادث ناشی از کار در استان های مختلف کشور از پراکندگی یکسانی پیروی نمی کند و در اکثر استان های کشور این الگو برای زنان و مردان متفاوت است. کلا در استان های همجوار استان تهران شیوع این حوادث بیش تر از سایر نقاط کشور است.
    کلیدواژگان: حوادث ناشی از کار، خطر نسبی، بیز تجربی، مدل پواسون، گاما
  • مریم شکفته، نجلا حریری صفحات 43-59
    مقدمه
    با توجه به اهمیت حوزه پزشکی و ترسیم نقشه های علمی در حوزه های مختلف و نظر به اینکه معیارهای تحلیل شبکه های اجتماعی می تواند در تحلیل این نقشه ها موثر واقع شود، هدف پژوهش حاضر تحلیل نقشه علمی پزشکی ایران در سال 2007 با استفاده از معیارهای مرکزیت درجه و مرکزیت بینیت است.
    روش کار
    در این پژوهش که از انواع مطالعات علم سنجی است، جامعه پژوهش کلیه تولیدات علمی پزشکی ایران در سال 2007 (3967 مدرک) است که در نمایه نامه استنادی علوم منتشر شده است. نقشه های مورد نظر، با استفاده از تکنیک تحلیل هم استنادی مقوله های موضوعی و با کمک نرم افزار (NWB) Network Workbench Tool ترسیم شد.
    یافته ها
    بیش از 37 درصد از کل تولیدات علمی ایران در سال 2007 به مقوله های پزشکی و بیشترین تولیدات علمی ایران به پزشکی عمومی و داخلی و بیشترین تعداد استنادهای دریافتی به داروشناسی و داروسازی اختصاص دارد. این دو مقوله موضوعی در کنار بیوشیمی و بیولوژی مولکولی از نظر هر دو شاخص مرکزیت درجه و مرکزیت بینیت دارای بیشترین رتبه در بین مقوله های موضوعی پزشکی هستند. مقوله های موضوعی پزشکی عمومی و داخلی با بهداشت عمومی، حرفه ای و محیط دارای قوی ترین رابطه هم استنادی هستند.
    نتیجه گیری
    استفاده از شاخص های تحلیل شبکه اجتماعی در تحلیل نقشه های علمی موثر است. مقوله های موضوعی پرتولید و پر استناد، حضور موثرتری در نقشه علمی هم استنادی دارند. برنامه ریزی و سیاستگذاری به منظور افزایش کمیت و کیفیت تولیدات علمی در مقوله های موضوعی مختلف به منظور حضور موثرتر در نقشه های علمی ضروری است.
    کلیدواژگان: نقشه علمی، پزشکی، تحلیل هم استنادی، تحلیل شبکه های اجتماعی
  • موسی یمین فیروز، مسعود یمینی فیروز، اشرف سادات موسوی صفحات 60-69
    مقدمه
    جو سازمانی مجموعه ویژگی هایی است که یک سازمان را توصیف می کند و آن را از دیگر سازمان ها متمایز می سازد، تقریبا در طول زمان پایدار است و رفتار افراد در سازمان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی جو سازمانی کتابخانه های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بابل بود.
    روش کار
    این مطالعه به صورت پیمایش توصیفی- تحلیلی و مقطعی درسال 1390 انجام گرفت و جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه کارکنان کتابخانه های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بابل بود که به صورت رسمی، قراردای و تبدیل وضعیت در حال خدمت بوده اند (25 نفر). برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد توصیف جو سازمانی (OCDQ-RS) که توسط لیل ساسمن و سام دیپ طراحی شده است، استفاده گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی، T- test و آنالیز واریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، از حداکثر نمره جو سازمانی یعنی 160، میانگین جو سازمانی کتابخانه های مورد بررسی برابر با 04. 112 بوده است. بین وضعیت جو سازمانی کتابخانه های مورد بررسی (دانشکده ای، بیمارستانی و مرکزی) تفاوت معناداری وجود نداشت. اما بین نگرش کارکنان زن و مرد نسبت به جو سازمانی حاکم بر کتابخانه ها، تفاوت معناداری وجود داشت (سطح معناداری 012. 0). همچنین از بین شاخص های هشت گانه جو سازمانی، بیشترین میانگین نمرات به ترتیب به شاخص های مزاحمت یا بازدارنگی (52. 16)، صمیمیت (32. 16) و روحیه گروهی (20. 16) تعلق داشته است و کمترین میانگین نمره نیز به شاخص فاصله گیری با میانگین 24. 11 مربوط می گردد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، تلاش مدیریت کتابخانه ها و مسئولین سازمان برای بهبود جو سازمانی کتابخانه ها مهم به نظر می رسد و از سویی ارائه راهکارهای مدیریتی برای بالا بردن علاقمندی و نفوذ در کارکنان برای ایجاد خلاقیت و انگیزه های شغلی در آن ها لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، جو سازمانی، کتابخانه ها، مراکز پزشکی دانشگاهی، بابل
  • غلامرضا بردبار صفحات 70-83
    مقدمه
    درک بهره وری از دیدگاه کارکنانی که در یک فرایند صنعتی یا خدماتی دخیل و نقش آفرین هستند و به کارگیری دیدگاه های آن ها، مهمترین اقدام اولیه برای افزایش بهره وری است. لذا، هدف اصلی این تحقیق شناسایی، تعیین درجه اهمیت و رتبه بندی عوامل اثرگذار بر بهره وری کارکنان بیمارستان شهید صدوقی یزد می باشد.
    روش کار
    این مطالعه از روش تحقیق توصیفی_تحلیلی و ریاضی با پیمایش به صورت میدانی انجام شده است. جامعه آماری شامل؛ کلیه کارکنان بیمارستان صدوقی یزد با حجم نمونه 145نفر می باشد. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری مانند؛ آزمون میانگین یک نمونه ای و تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره استفاده شده است.
    یافته ها
    بررسی ویژگی های جمعیت شناختی (سن، سابقه کار و تحصیلات) نشانگر پتانسیل بالقوه کارکنان می باشد. ضمنا، با به کارگیری آزمون های آماری و پردازش داده ها، تعدادی از فرضیه ها (ا تا 8) تایید و نهایتا 8 عامل اثرگذار بر بهره وری کارکنان نیز شناسایی و رتبه بندی شدند.
    نتیجه گیری
    رتبه بندی عوامل موثر بر بهره وری کارکنان به ترتیب عبارتند از؛ عوامل سازمانی و مدیریتی، عوامل حمایت سازمانی و نظام جبران خدمات، عوامل فیزیکی و روانی محیطی، عوامل میزان آزادی و استقلال کارکنان در انجام امور، عوامل فردی، عوامل ایجاد کننده جو صمیمیت و همکاری در بیمارستان، عوامل برنامه ریزی و هدایت عملکرد کارکنان، عوامل تقویت حس تعهد و وفاداری در کارکنان. ضمنا، با استفاده از تکنیک تاپسیس، رتبه بندی مولفه های مربوطه نیز تعیین شدند. علیهذا، عوامل شناسایی شده می تواند مبنای پیاده سازی هسته و چرخه بهبود بهره وری، طراحی و اجرای آموزش های ضمن خدمت ویژه مدیران و سایر طرح های پرسنلی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بهره وری نیروی انسانی، تحلیل سلسله مراتبی، تاپسیس
  • حسین باقریان محمود آبادی، سیما عجمی، سعیده کتابی صفحات 84-94
    مقدمه
    در بخش اورژانس دقیقه ها و ثانیه ها برای بیمار مهم است. مدیریت صحیح زمان انتظار بیماران، نیازمند بهره گیری از یک منطق تصمیم گیری مناسب است. شبیه سازی یکی از تکنیک های پشتیبانی از تصمیمات مدیریت و کاهش ریسک فرآیند تصمیم گیری به وسیله ارزیابی و تحلیل استراتژی های مختلف می باشد. بنابراین هدف از نجام این مطالعه کاهش زمان انتظار بیماران در بخش اورژانس با استفاده از مدل شبیه سازی بود.
    روش کار
    پژوهش حاضرکاربردی و از دسته مطالعات تحلیلی بود. جامعه پژوهش شامل بیماران مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان کاشانی اصفهان در خرداد ماه 1387 بود. پس از شناسایی مسیر حرکت بیماران، داده های مورد نیاز در زمینه زمان ورود و زمان ارائه خدمت به بیماران در ایستگاه های مختلف طی دو هفته و برای 663 بیمار جمع آوری شد. با بهره گیری از این اطلاعات مدل شبیه سازی به کمک نرم افزار Simul 8 از بخش اورژانس طراحی شد. با مقایسه نتایج خروجی حاصل از اجرای مدل و نتایج به دست آمده از سیستم دستی اعتبار مدل تایید شد و مدل به صورت نهایی درآمد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از اجرای راه حل های پیشنهادی و مقایسه آن با نتایج مدل مبنا در قالب میانگین کاهش زمان انتظار بیمار در فرآیند دریافت خدمات اورژانس نشان داد که در راه حل های 2، 9، 10 و 12 این زمان افزایش و در سایر راه حل ها این زمان کاهش یافته است. در راه حل های 6 و 17- 13 زمان انتظار کل بیش از راه حل های دیگر کاهش یافت. بیشترین کاهش در راه حل 15 مشاهده شد به گونه ای که زمان انتظار بیمار در فرآیند دریافت خدمات اورژانس از 19. 112 دقیقه در مدل مبنا به 24. 99 دقیقه کاهش یافت. در راه حل15 علاوه بر اضافه نمودن یک اینترن به سرویس تخصصی گوش، حلق و بینی، میانگین زمان ارائه خدمت توسط اینترن گوش، حلق و بینی از 89. 38 دقیقه به 54. 26 دقیقه، اینترن مغز و اعصاب از 31. 13 دقیقه به 58. 6 دقیقه و اینترن ارتوپدی از 13. 12 دقیقه به 98. 5 دقیقه کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که مدیران در مراقبت بهداشتی بخصوص در بخش اورژانس، پزشکانی هستند که متخصص تجزیه و تحلیل امور نیستند، به نظر می رسد آن ها به ابزاری نیاز دارند که بتوانند از آن به سادگی استفاده کنند و به کمک این ابزار روش های علمی را جهت کاهش هزینه ها و زمان انتظار بیماران به دست آورند. استفاده از تکنیک های مختلف تحقیق در عملیات به ویژه شبیه سازی می تواند اهداف فوق را برآورده سازد.
    کلیدواژگان: اورژانس، زمان انتظار، شبیه سازی
  • سعیده موحدنیا، زینب پرتوی شایان، محمود باستانی صفحات 95-102
    مقدمه
    سرعت ارائه خدمات در مراکز درمانی به خصوص اورژانس، در جهت کاستن از مرگ و میر و معلولیت ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از مهمترین شاخص هایی که در ارزیابی مراکز اورژانس به کار گرفته می شود مدت زمان انتظار بیماران برای دریافت خدمات تشخیصی درمانی می باشد. این مطالعه به منظور بررسی شاخص های زمان سنجی شش ماهه اول سال 1391 در بخش اورژانس بیمارستان فیروزگر تهران انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مشاهده ای به روش مقطعی در نیمه اول سال 1391 انجام گرفت. جامعه مورد بررسی تمام بیماران مراجعه کننده به بخش اورژانس بیمارستان فیروزگر تهران در نیمه اول سال 1391 بود. جهت جمع آوری داده ها از فرم زمان سنجی گردش کار اورژانس با پنج گروه استفاده گردید. داده های حاصل توسط نرم افزار Excel تحلیل گردید.
    یافته ها
    متوسط زمان دسترسی به اولین ویزیت بالینی در اورژانس در شش ماهه اول سال 1391 حدود سه دقیقه و متوسط زمان انجام اولین خدمات پرستاری در اورژانس حدود سه دقیقه، متوسط زمان دریافت پاسخ آزمایش در اورژانس حدود 170 دقیقه و متوسط زمان انجام رادیوگرافی تا حاضر شدن کلیشه رادیولوژی حدود 125 دقیقه و متوسط زمان انتظار در اورژانس جهت تعیین تکلیف بیماران حدود 305 دقیقه بوده است.
    نتیجه گیری
    شاخص های زمان سنجی اورژانس در بیمارستان فیروزگر در شش ماهه اول سال 1391 در حد استاندارد است که از دلایل آن وجود پزشک مقیم طب اورژانس و کمیته تعیین تکلیف بیماران در بیمارستان است.
    کلیدواژگان: شاخص های زمان سنجی، بخش اورژانس، بیمارستان
|
  • H. Abolghasem Gorji, Sm Tabatabaei, A. Akbari, S. Sarkhosh, S. Khorasan Pages 7-18
    Introduction

    quality of services provided to patients Is prominent in hospitals as a large and complex service organization and the most important service units within the health system، Patients can determine the quality of services provided. The aim of this study is assessment of service quality gaps in educational and therapeutic Imam Khomeini Complex in Tehran، by using the difference between patients'' perceptions and expectations from Services and then analysis and discussion of findings.

    Methods

    Reviews of 116 patients admitted in educational and therapeutic Imam Khomeini Complex in Tehran، were examined by using the six-dimensional SERVQUAL model in a cross-sectional method. Validity and reliability were confirmed by researchers. Samples were estimated using the Cochrane statistical formula and the data were analyzed Using an independent t-test، correlation test and ANOVA.

    Results

    There was a negative gap in all dimensions of The quality of services provided. The most gap was figured (-2. 55) in the access dimension and the lowest gap (-0. 697) was in assurance dimension. Also، none of the variables، including gender، marital status، insurance، visit frequency، age and education، was obtained significant relationship with service quality gap (Pvalue>0. 05).

    Conclusion

    In any dimension، expectations of patients are not being met and can، by affecting on each side of expectations'' or perceptions'' dimensions affect on the other side، except in the access dimension. In general، there is much opportunity for improvement in the quality of services at this center.

    Keywords: hospital, Services Quality, Patient Expectations, Patient Perceptions, SERVQUAL
  • A.H. Mardani, A. Najafi, H. Sharif Moghadam Pages 19-29
    Introduction
    Collaboration between researchers at domestic and international level is an extensive form of scientific collaboration emphasizing the importance and benefits of collaborative research. This study was aimed at investigating the rate of collaboration between researchers in Tehran University of Medical Sciences with their counterparts in other countries and institutions in the Web of Science publications.
    Methods
    This was a survey using scientometrics indicators. The instrument of the study was the Web of Science in which the scientific products of Tehran University of Medical Sciences including 5781 records were investigated between 2006 and 2010. To determine the collaboration between researchers، collaboration coefficient formula was used.
    Results
    The authors’ collaboration coefficient mean was 0. 64 showing their high interest in collaborative research. Investigation into scientific products showed that the rate of scientific collaboration was lower at the international level (22%) than the domestic level. The results showed that the researchers in Tehran University of Medical Sciences had scientific collaboration with 69 countries. The lowest annual growth rate (3. 7) was related to international collaboration. Main partners of Tehran University of Medical Sciences were the USA، UK، and Canada، respectively. Based on the number of co-authors، the highest collaboration rate belonged to the documents with five to eight authors. This rate increased from 33% in 2006 to 45% in 2010.
    Conclusion
    The findings indicated that co-authorship and collaboration in the period studied is on the rise for Tehran University of Medical Sciences suggesting researchers’ interest in scientific collaboration.
    Keywords: Scientific Collaboration, Tehran University of Medical Sciences, Web of Science, Collaboration Coefficient
  • M. Salehi, M. Imani, F. Zayeri, N. Vahabi, H. Pirhosseini, M. Arji Pages 30-42
    Introduction
    It is of prime importance to consider the pattern and geographical changes of a disease، in each community independently، to determine high and low risk areas. Mapping diseases is a set of statistical methods which attempt to provide precise maps by which the geographical distribution of a disease is estimated. In this study، Bayesian methods were applied to estimate the relative death rate of work-related accidents in Iran.
    Methods
    For the purpose of this study، the data of work-related accidents of Iran in 2009 were analyzed. To estimate the parameters of the map، empirical Bayes method (Poisson-Gamma method) was applied using Winbugs 1. 4 software. Moreover، the Arc GIs 9. 2 software was used to set relative incidence of death and accident related maps.
    Results
    Regarding the estimates achieved by empirical Bayes method and applying Poisson-Gamma for the incidence of work related accidents in 2009، the maximum and minimum prevalence risk rate among men was 2. 991 in Markazi province and 0. 457 in Khorasan Razavi province، while they were 3. 848 in Semnan province and 0. 243 in Hormozgan province for women.
    Conclusion
    Overall، the incidence of work-related accidents follows no specific geographical distribution pattern and in most provinces the pattern was different for men and women in Iran. By and large، the incidence of these events in the neighboring provinces of Tehran is more than the other parts of the country.
    Keywords: Work, related Accidents, Empirical Bayes, Relative Risk, Poisson, Gamma Modelin
  • M. Shekofteh, N. Hariri Pages 43-59
    Introduction
    Regarding the importance of medical research، scientific mapping and social network analysis، the main aim of this article was to visualize scientific mapping of medicine in Iran in 2007 based on the two indices of degree and betweenness centrality of social network analysis.
    Methods
    In this scientometric study، the population of the study included all medical scientific products of Iran in 2007 indexed in Science Citation Index (3967 documents). Network Workbench Tool (NWB) was used for calculating subject category co-citation، analyzing social networks and visualizing the maps.
    Results
    More than 37% of scientific products of Iran in 2007 belonged to medical categories. The most productive category was general and internal medicine and the most cited category was from pharmacology and pharmacy. These two categories together with biochemistry and molecular biology ranked the highest in degree and betweenness centrality. The strongest co-citation link was between general and internal medicine and public health، occupational and environmental health.
    Discussion
    Using the social network indices is effective in the analysis of scientific mapping of medicine. Highly productive and more cited subject categories have strong presence in scientific maps of subject category co-citation.
    Keywords: Scientific Maps, Medicine, Co, Citation Analysis, Social Network Analysis
  • M. Yaminfirooz, M. Yaminifirouz, A. Mousavi Pages 60-69
    Introduction
    Organizational climate is a set of characteristics describing and distinguishing an organization from the other organizations. This climate is almost stable over time and may affect the prevailing behaviors in organizations. The purpose of this study was to assess organizational climate of libraries at Babol University of Medical Sciences.
    Methods
    This cross - sectional study was conducted in 2011. The population of the study included all full time، temporary and would be full time staff of Babol University of Medical Sciences (25). A standard questionnaire for data collection as well as the questionnaire of O rganizational Climate (OCDQ-RS)، designed by Lille Sussman and Sam Deep، were used. The data were analyzed by descriptive and inferential statistics using T-test and ANOVA.
    Results
    The results showed that of the maximum score of organizational climate (160) the average organizational score of the libraries under the study was 112. 04. There was no significant difference in organizational climate of the libraries under study in school، hospital and central libraries. However، there was a significant difference in the males’ and females’ attitudes towards the prevailing organizational climate in the libraries (P = 0. 012 (. Among The eight indicators of organizational climate the highest average scores belonged to the indicators of disturbance or inhibition (16. 52)، intimacy (16. 32) and team spirit (16. 20) and the lowest average score was related to distance indicators with the average of 11. 24.
    Conclusion
    Based on the findings of the study، library management and authorities have an important role in improving the organizational climate of libraries. They could provide management strategies to raise interest، creativity and motivation among employees.
    Keywords: Organizational Culture, Organizational Climate, Libraries, Academic Medical Centers, Babol
  • Gh Bordbar Pages 70-83
    Introduction
    The important role of labor productivity could be observed in Iran 4th and 5th Economic Planning. The literature shows the perception of productivity from the view point of employees engaged in industry / service procedures. Drawing on this perception makes an initial stage in increasing productivity. The main objective of this research was to identify and rank the effective factors on employees'' productivity in Shahid Sadoghi Hospital.
    Methods
    This survey was analytical – descriptive in nature. The population consisted of all personnel in Shahid Sadoghi Hospital with the sample size of 145 persons. Two questionnaires were used for data collection. To analyze the data one sample test and multi- criteria decision making techniques were used.
    Results
    The demographic characteristics showed a high potential of personnel. With statistical tests and data processing techniques eight hypotheses were approved. Finally eight effective factors on personnel’s productivity were identified and ranked.
    Conclusion
    The findings revealed that the managerial، organizational support compensation، mental and physiological working conditions and degree of freedom and liberty of employees to work were the most effective factors. TOPSIS technique was used to rank the relevant items. These factors could be used as the core of productivity cycle، and implementation of on job training for managers.
    Keywords: Labor productivity, AHP, TOPSIS
  • H. Bagherian Mahmoodabadi, S. Ajami, S. Ketabi Pages 84-94
    Introduction
    In Emergency Departments (ED)، seconds and minutes are vital for the patients. Therefore، a logical decision making is crucial to manage the patients’ waiting time. Simulation، a decision supporting technique، is used to analyze risk factors and strategies in decision making. The purpose of this research was to apply this method to reduce patients'' waiting time in the ED at Ayatollah-Kashani Hospital.
    Methods
    The population of this applied- analytical study included the patients referred to the ED at Ayatollah-Kashani Hospital in Isfahan during May 2008. Having recognized the patients’ workflow، the researchers gathered the required data concerning the time of patients’ arrival and service delivery at various stations for 663 patients during 2 weeks. The data were used to design a simulation model for the ED using simul8 software. The validity of the model was verified through comparing the results obtained from the manual system with those from the simulation model which led to the formation of the finalized model.
    Results
    The results showed an increase in the waiting time when implementing alternatives 2، 9، 10 and 12 while a decrease was observed in other alternatives. In alternatives 6 and 13-17، the total waiting time decreased more than the other alternatives. The most amount of reduction was observed in alternative 15، so much so that the waiting time of receiving emergency services reduced from 112. 19 to 99. 24 minutes. This could be due to the placement of an intern student at Eye- Nose-Throat (ENT)، Neurology، and Orthopedic stations which caused reduction in the waiting time from 38. 89، 13. 31 and 12. 13 to 26. 54، 6. 58 and 5. 98 minutes، respectively.
    Conclusion
    Since health care managers، especially in the ED، are mostly physicians not experienced enough in statistical analysis، it is essential to provide them instruments with which they can readily achieve scientific approaches to reduce costs and patients’ waiting time. Applying various research methods such as simulation can satisfy these goals.
    Keywords: Emergency Department, Waiting Time, Simulation, Scenario, Hospital
  • S. Movahednia, Z. Partovishayan, M. Bastani Pages 95-102
    Introduction
    The speed of service delivery in health care systems، particularly in emergency centers، is crucial to reduce mortality and disability rates. One of the indicators used to evaluate the emergency departments is patients’ waiting time for receiving diagnostic/treatment services. This study aimed to measure the timing indicators in the emergency department at Firoozgar hospital.
    Methods
    This cross-sectional، observational study was conducted during April to September 2012. The study population consisted of all patients admitted to the emergency department at Firoozgar hospital. Workflow forms were used to collect data from five groups. Data were analyzed using Thematic Analysis.
    Results
    According to the findings، in emergency department، the average access times to first clinical visit، first nursing services، receiving lab tests، taking radiology images، and waiting time were found to be 3، 3، 170،125، and 305 minutes، respectively.
    Conclusion
    The timing indicators of emergency at Firoozgar hospital were close to standard which could be due to the presence of emergency resident physicians and the disposition committee.
    Keywords: Timing indicators, Emergency department, Hospital