فهرست مطالب

قبسات - پیاپی 61 (پاییز 1390)

فصلنامه قبسات
پیاپی 61 (پاییز 1390)

  • 230 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالقاسم علیدوست صفحه 5
    نصوص معتبر دینی و عقل سلیم بر هدف دار بودن خداوند در فرستادن پیامبران و فروفرستادن کتب آسمانی و تشریع مقررات دلالت دارند. انگیزه و ثمره این سه کار، چیزی جز تامین سعادت و مصلحت مخاطبان و مکلفان نیست. هدف دار بودن خداوند را نباید با قانون «العالی لا یفعل شیئا لاجل السافل» منافی دانست. مقاله حاضر به گفت وگو از رابطه مصلحت با بعث رسل، انزال کتب و تشریع مقررات می پردازد و از مورد اخیر، یعنی رابطه مصلحت و شریعت و به تبع، رابطه مصلحت و فقه با تفصیل بیشتر گفت و گو می کند.
    کلیدواژگان: دین، شریعت، مصلحت، استصلاح، استنباط اول، استنباط دوم، مقاصد الشریعه
  • سید رضاکلوری صفحه 41
    عرفی شدگی از مقولات پر بحث و جدید جامعه ایران است و تجربه انقلاب اسلامی و پیامدهای خاص آن، فضای مناسب و کشش ویژه ای برای ورود آن به مجامع علمی موجب گشته است. هدف عمده این تحقیق، بررسی نقش تحجر و بدعت در عرفی شدن دین است. در مناظرات این مسئله، مفهوم مورد توافقی برای تحجر و بدعت نیامده، و این مقال علاوه بر مفهوم شناسی عرفی شدن به مفهوم شناسی این دو واژه نیز پرداخته است. سرانجام علاوه بر مختصات شناسی اجمالی دو نوع اندیشه متحجرانه و بدعت گذارانه؛ بدعت عاملی شناخته می شود که مستقیما در عرفی شدن اثرگذار است و با افزایش میزان بدعت، بر میزان عرفی شدگی نیز افزوده خواهد شد. اما تحجر اگرچه در ابتدا عاملی در خلاف جهت عرفی شدگی و در برابر آن تفسیر می شود، در بلند مدت، با مکانیسمی خاص، کمتر شتابنده و غیر مستقیم در مسیر عرفی شدگی دین و جامعه قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: دین، سنت، تحجر، بدعت، عرفی شدن
  • حسین عشاقی صفحه 71
    اعتقاد و باور به موجودیت ذات خداوند، شرط لازم برای باور به هر گزاره ایجابی در مقام علم و عمل است؛ زیرا باور به هر گزاره ایجابی، باور به موجودیت گونه ای از واقعیت است، و باور به موجودیت هرگونه واقعیتی، به باور به موجودیت «واقعیت» به معنای عام و بی قید، وابسته است، و براساس سه برهان آتی، «واقعیت» به معنای عام و بی قید، همان ذات واجب الوجود یا خداوند است؛ پس در مقام علم، باور به هر گزاره ایجابی وابسته است به باور به موجودیت «واقعیت» به معنای عام که همان ذات خداوند است. از سویی، انسان در انجام هر کاری نیاز دارد که به گزاره های ایجابی فراوانی باور داشته باشد، پس انجام هر عملی نیز وابسته به باور به موجودیت ذات خداوند است.
    کلیدواژگان: واقعیت، گزاره ایجابی، واجب الوجود بالذات، خداوند، فلسفه اسلامی، موجود بالذات، سوفیسم
  • رمضان علی تبار فیروزجایی صفحه 87
    امروزه شاهد گسترش و رونق علوم و دانش های فراوانی هستیم که در گذشته نه چندان دور، این علوم به عنوان رشته علمی، وجود نداشته است. برخی از این دانش ها وارداتی بوده و دارای خاستگاه غربی اند. از جمله این دانش ها، فلسفه دین است. فلسفه دین، دانشی است نو که تقریبا بدون کم و کاست و براساس فرهنگ حاکم بر جهان غرب و الهیات مسیحی، وارد جهان اسلام شده است. ورود معیوب و بیمارگونه این دانش، سبب شده است که پس از سال ها، هنوز هم وقتی تعریفی از فلسفه دین در جهان اسلام ارائه می شود، رونوشتی از ماهیت غربی آن است. بنابراین، در مقاله حاضر سعی شده است تعریف های رایج از فلسفه دین، به ویژه از منظر فیلسوفان دین ایرانی را که ناظر به مقام «هست و تحقق» می باشد، به نقد بکشد. در ادامه ضمن ارائه تعریف مختار که ناظر به فلسفه دین در مقام «تعریف و باید» می باشد، تفاوت فلسفه دین با علوم و دانش های همگن، نظیر علم کلام، فلسفه معرفت دینی و... مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: فلسفه دین، معرفت دینی، فلسفه معرفت دینی، کلام
  • مهدی عبداللهی صفحه 121
    فلسفه دین در حال حاضر یکی از پربسامدترین رشته های دین پژوهی در مغرب زمین است. نوشتار حاضر، فلسفه دین را به مثابه موضوع مورد کاوش قرار داده، ابعاد مختلف آن، از جمله تاریخچه پیدایش، تعریف، موضوع، مسائل و ماهیت آن را به بحث می نشیند. با وجود قدمت تاملات فلسفی در حیطه دین، فلسفه دین به معنای خاصش با هگل آغاز می-شود. تعریف فلسفه دین به سه جهت، یعنی مشکل بودن تعریف اجزای آن (فلسفه و دین)، تنوع مسائل آن و تنوع تلقی از رابطه فلسفه و دین امری دشوار است. با این حال، آن را به دوگونه تعریف کرده-اند: 1. دفاع فلسفی از دین؛ 2. پژوهش فلسفی درباره آموزه های دینی. در طی این نوشته، روشن خواهد شد که فلسفه دین، دانشی درجه اول و در زمره فلسفه های مضاف به امور است که به تفلسف درباره مفاهیم، مدعیات و اعمال دینی می پردازد. اما این تفلسف درباره دین، به معنای به کارگیری تفکر عقلانی به معنای سنتی آن درمورد دین نیست، بلکه مکاتب متکثر فلسفی مغرب زمین، آبشخورهای فلسفه دین هستند، و هر فیلسوفی با تعلق خاطر به مکتب فلسفی خاص به بررسی ابعاد دین می پردازد.
    مسائل مطرح در فلسفه دین همگی از یک دست نیستند، بلکه برخی مسائل ناظر به کلیت دین می-باشند، برخی موضوعات مشترک میان ادیان خداباور را بررسی می کنند، برخی دیگر نیز آموزه اختصاصی یک دین را به بحث می گذارند.
    کلیدواژگان: فلسفه فلسفه دین، فلسفه دین، فلسفه تحلیلی، الهیات فلسفی، مدافعات دینی
  • مهدی گنجور*، ناصر مومنی، فهیمه سادات موسویان نژاد صفحه 151
    شناخت ذات و اسما و صفات حق تعالی و نیز پی بردن به حقیقت انسان، از مسائل مورد ابتلا و اهتمام افکار بشری است. نه تنها مومن و موحد، شور و شوق معرفت به مبدا و پدیدآورنده هستی دارد، که غیر او نیز در آرامش مطلق نخفته و بلکه همگان در تلاش برای شناخت خود، آفریننده خود و اطراف خود می باشند. در این میان،آنچه بیش از همه ذهن و زبان متفکران را به خود مشغول ساخته، مسئله تشابه انسان به خداست. در میان متاخران، آرا و نظریات امام خمینی درباره مسئله شبیه انگاری نفس به خدا، درخور توجه و تامل است. نوشتار حاضر بر آن است تا ضمن تبیین وجوه و ابعاد «شبیه انگاری نفس» از منظر امام، به بررسی مهم ترین نتایج این تشابه بپردازد، تا علت این اهتمام و عنایت خاص ایشان به علم النفس و شباهت نفس آدمی به خدا، در نسبت با دیگر مسائل، بیشتر روشن شود.
    کلیدواژگان: نفس، خدا، شبیه انگاری نفس، تجرد، تشبیه و تنزیه، جامعیت، ابداع، فاعلیت خداگونه
  • محمدرسول آهنگران صفحه 183
    مفهوم تصوری خدا به دلیل مسامحه هایی که در معرفی آن صورت گرفته، نیاز به بررسی دقیق جدی دارد. در گام نخست باید ثابت کرد که شروع به بحث در اثبات وجود خدا، قبل از تحقیق و بررسی مفهوم تصوری خدا، اشتباه فاحشی است؛ چراکه اولا، با این کار، ملاحظه ترتیب منطقی صورت نگرفته ست؛ ثانیا، موجب می شود تا از بسیاری از اشتباهات و خلط ها در امان نباشیم. افزون بر آن، تفکیک مفهوم خدا در قبل و بعد از اثبات وجود او و نیز اثبات امتناع شناخت حضوری درمورد خدا که در نوشته های مربوط به کلام و فلسفه دین کمتر به آن توجه شده، از محورهای دیگر بحث می باشد. این مقاله علاوه بر دستاوردهای فوق، می تواند دفاع جدیدی برای برهان وجودی آنسلم مطرح گردد؛ چراکه مشخص می نماید که اشکالات وارده براساس یکی از دو تعریفی که او از مفهوم خدا ارائه داده، قابل طرح می باشد.
    کلیدواژگان: مفهوم تصوری خدا، اثبات وجود خدا، وجود مطلق، قائم بذات
  • ولی محمد احمدوند صفحه 203
    معلول شرایط تاریخی، اجتماعی دانستن عرفان، نفی رابطه عرفان و قدرت سیاسی، مخرب دانستن این رابطه در صورت وجود، سه وجه سلبی دیدگاه های منتقدان در قبال رابطه عرفان و قدرت سیاسی است. به نظر می رسد این دیدگاه ها پیش از اینکه معلول پژوهشی آزاد و رها از پیش فرض های ذهنی باشند، درگیر تنگناهای متدولوژیک و معرفتی اندیشه غربی بوده اند. پیش ساخته هایی ذهنی که با تطبیق بی قواره مسئله بومی اسلامی با تجربیات اندیشه ای اجتماعی غربی مسیر تحلیل را به اشتباه می برد. از این رو، نگارنده در این مقاله ضمن نقد این دیدگاه ها قائل به نسبت وجودی بین عرفان در وجوه اندیشه ای و اجتماعی با قدرت سیاسی است. نسبت وجودی بدین معناست که وقوف بر حقیقت تکلیف سیاسی بر ذمه عارف می گذارد.
    کلیدواژگان: عرفان، تصوف، قدرت سیاسی، نسبت وجودی
|
  • Abol, Qasem Alidoost Page 5
    According to authentic religious texts and right reason, sending prophets and descending celestial books and legislation of law by God should have a purpose. The motivation and result of these three matters is nothing other than providing the felicity and expediency of the addressees and the obliged people. The fact that God's action has a purpose is not in contradiction with the rule of "superordinate does nothing for the sake of subordinate". This article will discuss the relation between expediency and sending the prophets, descending books and legislating laws and will more elaborately discuss the relation between expediency and the Divine law (and consequently the relation between expediency and jurisprudence).
    Keywords: religion, the Divine law, expediency, consideration of the public interest, the first inference, the second inference, the goals of the Divine law
  • Seyyed Reza Kolouri Page 41
    One of the debatable and new discussions proposed in Iran is secularization; and the experience of the Islamic republic of Iran and its special outcomes has created a suitable situation and a special interest to mention this subject in scientific conferences. The main purpose of this research is to investigate the role of petrifaction and heresy in secularization. There is no agreed concept for petrifaction and heresy in the debates done on this subject. I have investigated the concept of secularization as well as the two mentioned concepts in this article. Then the dimensions of the two kinds of heretical and petrifactive thoughts are briefly identified and it is proved that heresy is a factor that directly affects the process of secularization; and as the amount of heresy increases, the amount of secularization increases as well. On the other hand although petrifaction is considered a factor against secularization but in long-term, through a special mechanism and with a lower speed and an indirect method, it helps the process of secularization of religion and society.
    Keywords: religion, tradition, petrifaction, heresy, secularization
  • Hosein Oshaqi Page 71
    Believing in God's existence is an essential condition for believing any affirmative statement in the two aspects of knowledge and practice; because believing any affirmative statement is equal with believing the existence of a kind of reality, and believing the existence of any kind of reality depends on the existence of an absolute and general "reality". According to the three following demonstrations, the absolute and general "reality" is identical with 'the existent necessary through itself' or God. Thus in the stage of knowledge, believing any affirmative statement depends on believing in the existence of an absolute "reality" which is God. On the other hand, in any activity, it is necessary for human being to believe many affirmative statements therefore performing any action depends on believing the existence of God.
    Keywords: reality, affirmative statement, the existent necessary through itself, God, Islamic philosophy, existent through itself
  • Ramazan Ali, Tabar Phiroozjai Page 87
    Many sciences have developed and flourished nowadays which have not existed as a scientific field in the near past. Some of these sciences are imported and have arisen from the West. For example philosophy of religion is one of these sciences. The philosophy of religion is a new science which has entered the world of Islam almost without any change and is based on the culture dominant on the West and on the Christian theology. Due to the sickly entrance of this science, the definition of the philosophy of religion presented in the world of Islam is still, after the passage of many years, a transcript of its Western essence. Therefore the common definitions of the philosophy of religion are criticized in this article, especially those of the Iranian philosophers of religion, which concentrate on the aspect of "existence". Subsequently a definition of the philosophy of religion which considers the stage of "definition an obligation" is chosen and presented; and the difference between the philosophy of religion and other homogenous sciences such as theology, the philosophy of religious episteme, and … are explained.
    Keywords: philosophy of religion, religious episteme, the philosophy of religious episteme, theology
  • Mahdi Abdollahi Page 121
    Searching for human’s specific perfection, Islamic philosophers has tracked his intellectual aspect dividing to practical and pure intellect. They believe that the result of practical intellect’s perfection and it’s dominance over animal faculties is only to open the way for human’s real perfection which occurs in the pure intellect. After passing material intellect, intellectus in habitu and actualized intellect, human being arrives at acquired intellect stamping the form of the universe on him. But Mullā sadrā holds that first after the arrival at acquired intellect’s stage the soul identifies with active intellect, then continues his perfection to arrive at “annihilation in God” which is very the knowing that the reality of the soul is pure relation to it’s creating cause. In this stage by knowing of his relational reality, gradient toward God attains intuitive knowledge of God. And because of knowledge of his pure poverty and God’s infinite independence in amount of his existential width it is called “annihilation in God”.
    Keywords: human's ultimate perfection, Mullā sadrā annihilation in God, intuitive
  • Mahdi Ganjvar*, Dr. Naser Momeni, Fahimah Sadat Mosavian, Nejad Page 151
    One of the important matters for human is to become aware of God's essence, names and attributes and also understand the reality of himself. Not only has a pious and monotheist person the wish to achieve knowledge of the origin and creator of the world, others will not relax unless they become aware of themselves, their creator and their surroundings as well. The similarity between human and God has occupied the minds and words of all scholars more than other matters. The theory of Imam Khomeini, among the later scholars, about the similarity between human and God is more noticeable and considerable. Explaining the aspects of the 'similarity of soul' from the perspective of Imam Khomeini in this article, the most important conclusions of this similarity will be investigated. This investigation will more clarify the reason why he has a special attention to the 'knowledge of soul' and the similarity between human's soul and God compared with other topics.
    Keywords: soul, God, similarity of soul, abstraction, anthropomorphism, transcendence of God, comprehensiveness, God, like innovation, activity
  • Mohammad, Rasool Ahangaran Page 183
    It is necessary to exactly study the notional concept of God due to the dereliction occurred in the introduction of this subject. First it should be proved that proving God's existence before investigating the notional concept of God is an obvious mistake; because in this case, first of all, the logical order is not considered and second of all many mistake and confusions may occur. Additionally another subject discussed is the distinction between the concept of God before and after proving His existence and also proving the impossibility of the immediate knowledge of God which is less considered in theology and philosophy of religion writings. In addition to the above discussions, this article may be a new defense for the Anselem existential demonstration as well because it shows that the criticisms posed for this demonstration may be posed only on the basis of one of the two definitions of God presented.
    Keywords: notional concept of God, proving God's existence, absolute being, self, subsistent
  • Vali, Ollah Ahmadvand Page 203
    The three aspects mentioned by the deniers of the relation between mysticism and political power are as follows: considering mysticism as the result of historical-social circumstances, denying the relation between mysticism and political power, and regarding this relation destructive if it exists. It seems that these perspectives have been involved in the methodological and cognitive struggles of the West instead of being the result of an investigation free from presuppositions; these presuppositions mislead the process of analysis by the incorrect comparison between the original-Islamic matters and the Western reflectional-social experiences. Therefore, in this article, criticizing these perspectives, the author believes that there is an existential relation between political power and mysticism in both social and reflectional aspects. Existential relation means that understanding the reality will create a political duty for the mystic.
    Keywords: mysticism, political power, existential relation