فهرست مطالب

مجله علمی پزشکی جندی شاپور
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 58، پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حسین رکابی بناء، مظفر سرافراز، علی قاضی پور، امیر فصیحی صفحه 325
    هدف
    نقش آدنوئید در پاتوژنز برخی از بیماری های عفونی و غیرعفونی دستگاه تنفس فوقانی از جمله عفونت های گوش میانی، بینی و سینوس ها و اختلالات انسدادی مجاری تنفسی فوقانی به اثبات رسیده است. بافت آدنوئید طبیعی حاوی میکروارگانیسم های هوازی و بی هوازی است که با افزایش اندازه بافت آدنوئید مقدار این باکتری ها که بعضا پاتوژن می باشند افزایش می یابد. در این مطالعه اثر بخشی داروهای ضدمیکروبی آموکسی سیلین و اریترومایسین بر باکتری های هوازی بافت آدنوئید در بیماران دچار عفونت های راجعه گوش میانی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده انجام گرفت. افراد مورد مطالعه شامل دو گروه تحت درمان با آنتی بیوتیک (یعنی گروه تحت درمان با آموکسی سیلین و گروه تحت درمان با اریترومایسین) و همچنین گروه شاهد (بدون مصرف آنتی بیوتیک) بودند. این مطالعه طی مدت 30 ماه و روی 84 بیمار با عفونت های راجعه گوش میانی که کاندید عمل جراحی آدنوئید کتومی و گذاشتن لوله تهویه بودند1، انجام گرفت.
    یافته ها
    در بررسی نتایج کشت از نسج آدنوئید در گروه های مورد مطالعه معلوم گردید که باکتری های هوازی در 2 گروه تحت درمان به طور مشخص از گروه شاهد کمتر بودند و همچنین باکتری های پاتوژن و تولید کننده بتالاکتاماز نیز در این گروه ها (گروه های تحت درمان) رشد کمتری نشان دادند که این تاثیر در مورد آموکسی سیلین مشخص تر بود.
    نتیجه گیری
    هر دو داروی آموکسی سیلین و اریترومایسین در بیماران دچار عفونت های گوش میانی ناشی از میکروب های پاتوژن تولید کننده بتالاکتاماز مؤثر هستند و موجب کاهش این باکتری ها می گردند.
    کلیدواژگان: عفونت راجعه گوش، آنتی بیوتیک، آدنوئید، کودکان
  • سارا سلامت، شاهین گوهرپی، محمد جعفر شاطرزاده صفحه 331
    هدف
    تمرین درمانی به عنوان یکی از روش های کاهش درد و افزایش قدرت عضلات در بیماران مبتلا به سندرم گیر افتادگی شانه می باشد که در این زمینه برنامه های تمرین درمانی متعددی موجود می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر دو رژیم تمرین درمانی مبتنی بر دیدگاه رایج و دیدگاه عملکردی بر شدت درد و حداکثر فعالیت ارادی ایزومتریک عضلات(MVIC)1 کمربند شانه بیماران مبتلا به سندرم گیرافتادگی بود.
    روش بررسی
    در این طرح 24 بیمار زن و مرد مبتلا به سندرم گیرافتادگی شانه با میانگین سنی 18 تا 50 سال به صورت احتمالی و به روش نمونه گیری ساده در یکی از دو گروه تمرین درمانی رایج و عملکردی قرار گرفتند و شدت درد و حداکثر فعالیت ارادی ایزومتریک عضلات سینه ای بزرگ، ذوزنقه ای فوقانی و میانی، تحت خاری و سه سر عضله دالی به ترتیب با استفاده از معیار VAS2 و الکترومیوگرافی سطحی قبل و بعد از چهار هفته تمرین درمانی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آماری نشان می داد که شدت درد در هر دو گروه تمرین درمانی پس از اتمام جلسات درمانی به صورت معنی داری کاهش یافته است(05/0 p<) با اینحال میزان کاهش درد بین دو گروه پس از درمان از لحاظ آماری معنی دار نبود(05/0 p>). همچنین در هر دو گروه پس از درمان حداکثر قدرت ارادی عضلات دارای اختلاف آماری معنی دار بود(05/0 p<). افزایش قدرت عضلات بین دو گروه در تمام عضات مورد مطالعه غیر از سینه ای بزرک(001/0 p<) به لحاظ آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که به دنبال کاهش درد در هر دو گروه تمرین درمانی حداکثر فعالیت ارادی عضلات یافت که میزان افزایش بیشتر قدرت در گروه تمرین درمانی عملکردی بیانگر این است که استفاده از این دسته از تمرینات در درمان بیماران مبتلا به سندرم گیرافتادگی شانه می تواند بسیار موثر تر از تمرینات رایج باشد.
    کلیدواژگان: سندرم گیرافتادگی شانه، حداکثر قدرت انقباض ارادی عضلانی، تمرین درمانی، درد، الکترومیوگرافی سطحی
  • اکرم آهنگر پور، هادی فتحی مقدم، محمد جواد طهماسبی بیرگانی، حاجیه شهبازیان، محمد بدوی صفحه 337
    هدف
    بررسی اثر میدان های مغناطیسی ثابت50 هرتز با شدت ها و مدت زمان های مختلف بر محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-تیروئید در موش صحرائی نر است.
    روش بررسی
    تعداد 192 سر موش صحرائی نر، نژاد ویستار در چهار پروتکل آزمایشگاهی تقسیم شدند. هر پروتکل دارای چهار گروه با 12 حیوان بود. یک گروه به عنوان شاهد کاذب و سه گروه در معرض میدان های مغناطیسی ثابت50 هرتز و شدت ها 6، 12 و 24 میلی تسلا، روزانه 40 دقیقه و یا 120 دقیقه به مدت 17 و یا 34 روز قرار گرفت. همه پروتکلها ساعت 9 صبح انجام شدند. پس از پایان هر پروتکل حیوانات را بیهوش نموده و خون گیری انجام شد، سرم آنها جدا و در oC20- نگهداری شدند، سنجش هورمون های تیروتروپین و تیروئیدی به روش رادیوایمونواسی با استفاده از گاما کانترانجام گردید. داده ها با روش آماری ANOVA، یکطرفه و تست پشتیبان Tukey مورد مقایسه قرار گرفتند (05/0P<).
    یافته ها
    مقادیر تیروتروپین و هورمونهای تیروئیدی پروتکل روزانه 40 دقیقه به مدت 17 روز در تمام گروه ها در مقایسه با گروه شاهد کاذب (05/0
    نتیجه گیری
    بطور خلاصه میدان مغناطیسی ثابت با مدت زمان کوتاه (17 روز) و همچنین در معرض قرار گرفتن به مدت کوتاهتر در روز (روزانه 40 دقیقه) بر محور هیپوتالاموس- هیپوفیز-تیروئیدی اثری ندارد. ولی با افزایش مدت در معرض قرار گرفتن در طول روز(120 دقیقه) و یا افزایش روزهای در معرض قرار گرفته(34 روز)، اختلالاتی در محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- تیروئید در موش صحرائی نر بوجود آمد.
    کلیدواژگان: T3، TSH، میدان های مغناطیسی ثابت، محور هیپوتالاموس، هیپوفیز، تیروئید
  • مرتضی طهماسبی، نسیم ناصحی، نگار افسر، محمدباستانی، ارمغان مروج آل علی، محمدرضا جهانشاهی، محمدرضا پی پل زاده صفحه 346
    هدف
    استفاده از سونوگرافی در ارزیابی حاملگی و عوارض آن در حال افزایش است. تعیین جنسیت جنین غیر از بر طرف کردن کنجکاوی والدین اطلاعات بالینی مهمی در جایگاه های متنوع بالینی دارد. در این مطالعه به بررسی دقت سونوگرافی در تشخیص جنسیت جنین در40-16 هفته حاملگی پرداخته ایم.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی آینده نگر500 خانم حامله با سن حاملگی 40-16 هفته تحت ارزیابی با سونوگرافی ترانس ابدومینال قرار گرفتند. شرح حال مامایی و نتایج ارزیابی سونوگرافی و تعیین تمایل والدین به آگاهی از جنسیت جنین بررسی شد. جنسیت جنین به صورت مذکر، مؤنث، احتمالا مذکر، احتمالا مؤنث و نا مشخص گزارش شد. جنسیت جنین بعداز تولد با تماس تلفنی ثبت و با جنسیت تعیین شده با سونوگرافی مقایسه شد. دقت سونوگرافی در هر هفته حاملگی، حاملگی های چند قلویی، پرزانتاسیونهای مختلف، تغییرات حجم مایع آمنیوتیک و BMI بالای مادر (به طور نسبی) ارزیابی شد.
    یافته ها
    در 500 حاملگی مورد بررسی529 جنین دیده شد. تعیین جنسیت قطعی(6/95درصد)، موارد احتمالی(2درصد) وموارد نامشخص(3/2درصد) را شامل شدند.یک مورد اشتباه تشخیصی(در یک حاملگی دوقلویی 19 هفته) به صورت تشخیص قبل از تولد مؤنث که در پیگیری بعداز تولد مذکر بود وجود داشت. دقت سونوگرافی در تشخیص جنین های مذکر6/99درصدو در موارد مونث 100درصد بود و دقت کلی 8/99درصد محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    سونوگرافی ترانس ابدومینال روش دقیق و قابل اعتمادی برای تعیین جنسیت جنین می باشد.
    کلیدواژگان: سونوگرافی، جنسیت جنین، تعیین دقت
  • کامبیز امیری، فرامرز زکوی، کامبخش اشتری، مهسا هاشمی صفحه 352
    هدف
    استفاده صحیح از آمالگام دندانی، ترمیمی ایجاد می کندکه سالهاخدمت خواهدکرد. درک خواص فیزیکی واصول تهیه حفره برای ساخت ترمیمهای آمالگامی الزامی است. هنگامی که بافت دندانی کافی، اطراف یک ترمیم آمالگام وجود دارد، با ایجاد تعدادی اندرکات، شیار و طرح دم چلچله یا دیگر اشکال مشابه در بافت دندانی می توان بقای بهتر یک ترمیم ساده را تضمین نمود. در صورتی که این میزان بافت دندانی وجود نداشته باشد، یعنی تاج کلینیکی باقیمانده کم بوده، برای نگهداشتن ترمیم، گیر اضافی بصورت پین، باکس و... لازم است.
    روش بررسی
    تعداد 48عدد دندان مولر اول مندیبل انتخاب و در اکریل مانت شدند. سپس نمونه ها به طور تصادفی به چهار گروه دوازده تایی تقسیم شدنددر نمونه های موجود در گروه های اول و دوم تراش MOD با مشخصات زیر صورت گرفت:عرض باکال و لینگوال ایسموس mm3، کف پالپال و کف جینجیوال در یک امتداد و دارای عمق یکسان mm3. در گروه های سوم و چهارم، سطح اکلوزال نمونه ها به گونه ای تراش خورد که یک سطح صاف بدست آمده و فاصله ختم تراش تا محل CEJ mm3 بود. سپس 4 باکس در سطح باکال، لینگوال، مزیال و دیستال تعبیه شد. سپس تمام نمونه ها با آمالگام ترمیم شدند. در مرحله بعد نمونه ها با استفاده از دستگاه universal Testing machine برای بررسی گیر و مقاومت به شکست مورد آزمایش قرار گرفتند. در نهایت داده ها توسط تست t- test تجزیه و تحلیل آماری شدند.
    یافته ها
    میانگین مقاومت به شکست وگیر گروه های مختلف به ترتیب زیر بدست آمد:گروه اول (مقاومت به شکست MOD): 3/1784نیوتن گروه دوم: (گیر MOD): 8/218نیوتنگروه سوم: (مقاومت به شکست 4-box): 4/880نیوتن گروه چهارم (گیر 4-box): 4 /317نیوتن
    نتیجه گیری
    میزان مقاومت به شکست گروه سوم نسبت به گروه اول به میزان 50درصد کاهش یافت. میزان گیر در گروه چهارم نسبت به گروه دوم به میزان 30درصد افزایش یافت. این طور به نظر می آید که استفاده از آمالگام همراه با پوشش کاسپی و تراش 4 باکس، که مورد آزمایش قرار دادیم به خوبی می تواند در برابر نیروهای جویدن (biting) وگاز گرفتن در دندان های خلفی مقاومت کند.
    کلیدواژگان: آمالگام، مقاومت به شکست، گیر
  • سهیلا نیک اخلاق، نادر صاکی، علی قاضی پور، خشایار احمدی صفحه 357
    هدف
    استفاده از وسایل کمک شنوائی نظیر سمعک مهمترین رکن یک برنامه توانبخشی شنوائی مناسب می باشد. عدم تجویز مناسب سمعک می تواند منجر به مشکلات زبانی، اجتماعی، گفتاری و عاطفی در نزد فرد گردد. هدف از مطالعه حاضر بررسی معایب و مزایای سمعکها در بیماران مبتلا به افت شنوایی حسی – عصبی می باشد.
    روش بررسی
    طی یک مطالعه مقطعی توصیفی تعداد 100 بیمار مبتلا به کاهش شنوائی حسی - عصبی مراجعه کننده به مرکز بهزیستی اهواز بین سال 84 و 85 با سابقه استفاده از سمعک مورد بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش ویژگی های دموگرافیک، سابقه پزشکی، خصوصیات سمعک، فراوانی مزایا و معایب سمعک ها به دقت ثبت شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 100 بیمار مورد مطالعه، 83 درصد از بیماران تاثیر مثبت استفاده از سمعک را از لحاظ روحی – روانی گزارش نمودند. همچنین 55 درصد از بیماران پیشرفت تحصیلی خوبی را پس از استفاده از سمعک گزارش نمودند. 68درصد افراد مورد مطالعه در محدوده سنی زیر 20 سال قرار داشتند و در 84 درصد موارد سمعک های مورد استفاده از نوع پشت گوشی بودند. معایب گزارش شده توسط بیماران شامل عدم قدرت کافی سمعک18درصد، اشکال در قالب گیری سمعک12درصد و بروز حساسیت موضعی در گوش 12درصد بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از سمعک دارای مزایای فراوانی برای افراد کم شنوای حسی – عصبی می باشد. با انتخاب سمعک، قالب مناسب و آموزش بیمار می توان عوارض استفاده از سمعک را به حداقل رساند.
    کلیدواژگان: سمعک، کاهش شنوایی حسی، عصبی، قالب گوش
  • نسرین الهی، شهناز ملک زاده، حاجیه بی بی شهبازیان، عبدالرحمن راسخ، حمید راسخی صفحه 363
    مقدمه
    اغلب درمان مبتلایان به دیابت ملیتوس نوع یک در اثر نوسانات زیادی که در قندخون رخ می دهد، به تاخیر می افتد. به نظر می رسد تغییر در میزان جذب انسولین از نواحی زیرجلدی، ممکن است یک فاکتور مهم در ایجاد این نوسانات باشد. در این مطالعه تاثیر الگوهای مختلف تزریق انسولین بر کنترل قندخون بیماران مبتلا به دیابت نوع یک مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    20 بیمار 25-10ساله مبتلا به دیابت نوع یک انتخاب و سه الگوی مختلف تزریق انسولین در آنها بررسی شد. تزریقات انسولین به مدت سه هفته در شکم انجام شد (الگوی چرخشی استاندارد)، سپس به مدت سه هفته بین بازو، شکم و ران چرخش داده شد (الگوی چرخشی نامنظم) و در پایان به مدت سه هفته تزریقات صبح در شکم و تزریقات عصر در ران انجام شد (الگوی چرخشی منظم). قندخون ناشتا به صورت هفتگی و در پایان هر دوره سطح سرمی فروکتوزآمین اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تحلیل آماری داده ها نشان داد بین میانگین سطح سرمی فروکتوزآمین درالگوهای چرخشی استاندارد، منظم و نامنظم تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0 P<) و میانگین سطح سرمی فروکتوزآمین در الگوی چرخشی استاندارد کمتر از الگوهای چرخشی منظم (به ترتیبmol/lμ 8/282 در مقابل 7/376) و نامنظم (به ترتیب mol/lμ8/282 در مقابل 2/461) و در الگوی چرخشی منظم کمتر از الگوی چرخشی نامنظم است(به ترتیب mol/lμ 7/376 در مقابل 2/461).
    نتیجه گیری
    توصیه می شود که در چرخاندن نواحی تزریق قبل از جابجایی به ناحیه بعدی از همه نواحی موجود در یک ناحیه آناتومیک استفاده شود و استفاده از یک ناحیه آناتومیک از قبیل شکم برای تمامی تزریقات انسولین، در کنترل قندخون بیماران بسیار مؤثر است.
    کلیدواژگان: الگوی تزریق انسولین، قندخون، دیابت نوع یک
  • سید عبدالحسین مهدی نسب، ناصر صرافان، محمد فکور، مهدی حسینی باباعربی صفحه 371
    هدف
    سندرم تونل(CTS1) کارپ شایعترین نوروپاتی فشاری عصب مدیان می باشد که در طی آن، عصب در داخل تونل مچ دست تحت فشار حاد یا مزمن قرار گرفته و عملکرد آن مختل می شود. جدا از علل مختلف و شناخته شده در ایجاد این سندرم، برخی زمینه های شغلی که متضمن کار مکرر و طولانی با دست و انگشتان می باشد در بروز این سندرم نقش دارند. هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی این بیماری در تعدادی از تایپیست های شهر اهواز بود.
    روش بررسی
    در یک بررسی مقطعی توصیفی، تعدادی از تایپیست ها در نقاط مختلف بصورت نمونه گیری انتخاب شدند. بر اساس یک پرسش نامه و معاینه بالینی، اطلاعات دموگرافیک و علائم دال بر وجود CTS ثبت گردید. در این مطالعه تشخیصCTS بر اساس معاینه بالینی و پارستزی انگشتان در محدودهء حسی عصب مدیان مورد بررسی قرار گرفت. سن، جنس و سابقه کاری، ساعات کار در هفته و شاخص توده بدنی نیز به عنوان متغیرهای وابسته در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از 120 فرد مورد بررسی 80 نفر 6/66درصد زن و 40 نفر (3/33درصد) مرد بودند. میانگین سنی افراد مورد مطالعه 34 سال (49-21 سالگی) بود. 33 نفر(5/27درصد) افراد پارستزی داشتند که 23 مورد زن و 10 نفر مرد بودند. بعد از معاینه و تست های کلینیکی از این 33 نفر، 5 مورد (2/4درصد) به عنوان سندرم تونل کارپ مشخص شدند. CTS در محدوده سنی 49-40 سال شیوع بیشتری داشت. از 5 مورد CTS 4 نفر زن بودند. شیوع پارستزی در افرادی که سابقه کاری بیشتر از 12 ماه داشتند بیشتر بود. که بیانگر رابطه مستقیم بین جنسیت(زن، افزایش سن و افزایش سابقه کار با شیوع بیماری بود.001/0 = P). CTS در افراد تایپیست که شاخص توده بدنی بیشتر از 30 داشتند شایعتر بود(004/0 = P).
    نتیجه گیری
    سندرم تونل کارپ در شاغلین به حرفه تایپ و ماشین نویسی فراوانی 2/4درصد را نشان داد که در خانمها بیشتر از آقایان بود. با انجام تمهیداتی همچون استفاده از مچ بند طبی متعادل نمودن وزن بدن، استراحتکوتاه مدت و مکرر در حین کار طولانی و گذاشتن پدهای نرم و مناسب در جلوی صفحه کلید می توان به پیشگیری یا کاستن از علائم این بیماری کمک نمود.
    کلیدواژگان: فراوانی سندرم تونل کارپ، تایپیست ها، نروپاتی فشاری عصب مدیان
  • احمد شمسی زاده حیات داودی، علی پریشان شیدا، علیرضا سمرباف زاده، مسعود دهدشتیان، عفت عباس منتظری صفحه 379
    هدف
    یکی از مهم ترین و جدی ترین عفونت های دوران نوزادی، سپسیس است. از آن جایی که علایم سپسیس در نوزادان غیراختصاصی است و تاخیر در شروع درمان منجر به مرگ و میر بالایی در این گروه سنی می شود؛ لذا درمان به صورت تجربی و بر اساس ارگانیسم های شایع در هر منطقه صورت می گیرد. عوامل باکتریال ایجادکننده سپسیس نوزادی درمناطق مختلف جهان و حتی در یک کشور هم ممکن است متفاوت باشند و در طول زمان هم تغییر کنند. هدف از این تحقیق تعیین باکتری های ایجاد کننده سپسیس نوزادی در بیمارستان های ابوذر و امام خمینی اهواز به منظور انتخاب آنتی بیوتیک مناسب در درمان این بیماران بود.
    روش بررسی
    کلیه نوزادانی که با تشخیص احتمالی سپسیس نوزادی از آذر 1384 لغایت آبان 1385 در بیمارستان های ابوذر و امام خمینی اهواز بستری شده بودند، در مطالعه شرکت داده شدند. از تمامی بیماران دو نمونه کشت خون در شرایط استریل و از دو محل گرفته شد و در محیط های EMB، McConkey و آگار خون گوسفندی کشت داده شد. در صورت رشد ارگانیسم، آزمایش های تکمیلی جهت تشخیص قطعی صورت گرفت.
    یافته ها
    از 593 نوزادی که با تشخیص احتمالی سپسیس بستری شده بودند، 83 مورد کشت مثبت داشتند که از این تعداد، 15 مورد به علت کشت ارگانیسم های غیرمعمول، کشت مثبت از یک لوله و احتمال آلودگی از مطالعه حذف شدند. در مجموع، 68(3/11درصد) نفر از نوزادان کشت مثبت داشتند که 20 مورد (4/29درصد) مبتلا به سپسیس زودرس و 48 مورد (6/70درصد) مبتلا به سپسیس دیررس بودند. شایع ترین باکتری های جدا شده به ترتیب کلبسیلاپنومونیه (28درصد)، استافیلوکوک اپیدرمیدیس (5/20درصد)، انتروباکتر و اشرشیاکولی (هر کدام 16درصد)، پسودوموناآئروژینوزا (15درصد) و استافیلوکوک طلایی (5/1درصد) بودند. از هیچ کدام از بیماران، استرپتوکوک گروه B جدا نشد. اکثریت موارد استافیلوکوک اپیدرمیدیس و پسودوموناآئروژینوزا از بیمارانی جدا شدند که سابقه بستری در بیمارستان های دیگر را داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که ارگانیسم های گرم منفی شایع ترین عوامل ایجادکننده سپسیس نوزادی در اهواز هستند که این مطلب باید در درمان تجربی سپسیس نوزادان در این منطقه مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کلید واژه گان: سپسیس نوزادی، باکتریولوژی، اهواز، باکتریهای گرم منفی، باکتریهای گرم مثبت
  • محمد جواد عالم زاده انصاری، سید سیف الله بلادی موسوی، مصطفی فقهی صفحه 386
    هدف
    یکی از عوارض مهم دیابت شیرین، رتینوپاتی است. رتینوپاتی دیابتی یکی از چهار علل اصلی نابینایی در امریکا بوده که از جمله مهمترین روش های تشخیصی آن استفاده از آنژیوگرافی با فلوروسین است. در این مطالعه سعی شده است که تاثیر فلوروسین برعملکرد کلیوی بیماران دیابتی که استعداد بیشتری برای نارسایی کلیه نسبت به سایر افراد جامعه دارند مورد ا رزیابی قرار گیرد.
    روش بررسی
    این مطالعه آینده نگر بر روی 44 بیمار دیابتی (22 مرد و 22 زن) که اندیکاسیون فلوروسین آنژیوگرافی برای آنها توسط چشم پزشک گذاشته شده بود و به بیمارستان امام خمینی اهواز طی سال 1385 مراجعه نموده بودند، انجام گرفت. در این مطالعه قبل از آنژیوگرافی با فلوروسین میزان کراتینین و نیتروژن اوره خون (BUN) بیماران اندازه گیری شده و این کار در روزهای دوم و سوم پس از آنژیوگرافی تکرار شد و اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 17 نفر از کل بیماران مورد مطالعه (6/38درصد) پس از تزریق فلوروسین دچار افزایش کراتینین به میزان حداقل 3/0 میلی گرم در دسی لیتر در روز شدند که در 9 نفر (20 درصد) این افزایش معادل یا بیشتر از 5/0 میلی گرم در دسی لیتر بود. از میان 17 نفری که افزایش روزانه حداقل 3/0 میلی گرم در دسی لیتر داشتند 11 نفر (65درصد) مرد و 6 نفر زن (35درصد) بودند. همچنین از میان 9 نفری که افزایش حداقل 5/0 میلی گرم در دسی لیتر داشتند، 7 نفر مرد (78درصد) و 2 نفر زن (22درصد) بودند که اختلاف این دو در سطح (07/0 P=) معنی دار بود. تغییرات BUN در بیماران قابل ملاحظه نبود و از این نظر اختلاف معنی داری میان افرادی که افزایش کراتینین داشتند با آنهایی که نداشتند ملاحظه نشد (79/0 P=). شایعترین عارضه ایجاد شده پس از انجام آنژیوگرافی با فلوروسین، تهوع و استفراغ بود که در 7 نفر مشاهده شد(9/15درصد).
    نتیجه گیری
    تصور می شد که آنژیوگرافی رتین با فلوروسین تاثیری بر عملکرد کلیه و یا کراتینین سرم ندارد. اما در این مطالعه نشان داده شده است که فلوروسین می تواند در درصد قابل توجهی از بیماران (5/22درصد) با کاهش عملکرد کلیه و یا رقابت با کراتینین در ترشح توبولی باعث افزایش کراتینین سرم شود که این افزایش در مردان دیابتی بارزتر است.
    کلیدواژگان: رتینوپاتی دیابتی، فلوروسین آنژیوگرافی، کراتینین سرم
  • فرامرز زکوی، مریم عبده تبریزی، امیر قاسمی صفحه 393
    هدف
    تهیه Onlay و Inlay غیرمستقیم و سمان کردن آنها با سمان رزینی به طور وسیع در حال گسترش است. سمان های رزینی در مقایسه با باند فراهم شده توسط باندینگ های عاجی برای کامپوزیت های مستقیم، باند ضعیف تری برای ترمیم های غیر مستقیم فراهم می کنند. این امر موجب debond شدن ترمیم غیرمستقیم و مشکلات متعدد بعدی می شود. برای حل این مشکل اخیرا تکنیک resin coat پیشنهاد شده است. ادعا می شود که این تکنیک استحکام باند سمان های رزینی به عاج را افزایش می دهد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر زمان نگهداری و resin coat روی استحکام کششی باند سمان Panavia F به عاج می باشد.
    روش بررسی
    60دندان مولر سوم انسان به 6 گروه ده تایی تقسیم شدند. در هر گروه سطح اکلوزال دندانها تا اکسپوز شدن اولین لایه عاج توسط دستگاه تریمر ساییده شد.
    گروه اول: عاج بدون هرگونهtreatment سطحی و نگهداری شده درآب مقطر به مدت 24 ساعت.گروه دوم: عاج بدون هرگونه treatment سطحی و نگهداری شده درآب مقطر به مدت 7 روز.گروه سوم: عاج resin coat شده با clearfil liner bond 2V و نگهداری شده درآب مقطر به مدت 24 ساعت.گروه چهارم: عاج resin coat شده با clearfil liner bond 2V و نگهداری شده درآب مقطر به مدت 7 روز.گروه پنجم: عاج resin coat شده با clearfil liner bond 2V و کامپوزیت قابل سیلان (flowable) و نگهداری شده درآب مقطر به مدت 24 ساعت.گروه ششم: عاج resin coat شده با clearfil liner bond 2V و کامپوزیت قابل سیلان و نگهداری شده درآب مقطر به مدت 7 روز.میله های نیکل کروم با استفاده از Panavia F به سطوح شرح داده شده باند شد. سپس استحکام کششی باند توسط دستگاه اینسترون ارزیابی گردید. برای مقایسه دو تایی گروها از آزمونt- برای مقایسه شش گروه از آزمون ANOVA استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار استحکام باند کششی (برحسب MPa) 6 گروه مورد مطالعه به صورت زیر بود:گروه اول: (5.27±15.94) گروه دوم: (4.75±12.43) گروه سوم: (5.41±15.36)گروه چهارم: (3.53±10.61) گروه پنجم: (6.18±18.45) گروه ششم: (4.4±13.34)آنالیز t-test و ANOVA مشخص کرد گروه اول و دوم تفاوت معنی داری ندارند. ولی در مورد سایر گروه ها تفاوت معنی دار بود(P<0.05). یعنی storage 7 روزه باعث کاهش استحکام باند سمان Panavia F به عاج resin coat شده گردید.بررسی از نظر روش شکست نمونه ها نشان داد روش شکست در تمام نمونه ها از نوع adhesive، ز محل اتصال سمان به سطح عاج یا سطح رزینcoat شده بود.
    نتیجه گیری
    افزایش استحکام باند با تکنیک resin coat به سطح عاج دیده نشد.- استفاده از کامپوزیت قابل سیلان به همراه clearfil liner bond 2V تاثیری روی استحکام باند نداشت.-نگهداری7 روزه سطح resin coat شده باعث کاهش قدرت باند می شود.
    کلیدواژگان: کلید واژه گان: resin coat، سمان رزینی، استحکام کششی باند
  • بررسی تاثیر میدان الکتریکی خارجی بر دوز جذبی ناشی از اشعه کبالت 60
    محمد جواد طهماسبی بیرگانی، منصور انصاری، محمدعلی بهروز، محمدرضا بیاتیانی، فاطمه سیف صفحه 401
    هدف
    رشد غیر طبیعی وکنترل نشده سلولها می تواند سبب ایجاد سرطان شود. پرتودرمانی یکی از روش های رایج برای درمان سرطان است که در آن حجم ناحیه تومورال تحت تابش پرتوهای یونیزان قرار می گیرد به گونه ای که بافت نرمال اطراف آن حداقل دوز را در یافت کند، با این وجود قسمتی از بافتهای نرمال بواسطه موقعیت خودکاملا محافظت نمی شوند. باتوجه به تاثیر میدانهای الکتریکی و مغناطیسی روی ذرات باردار متحرک و ساکن در حین پرتو درمانی با اشعه گامای کبالت 60 می توان با اعمال این میدانها روی ناحیه درمانی مورد نظر (فانتوم آب) باعث افزایش یا کاهش دوز در یک ناحیه شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق از فانتوم آب 10×20×20 سانتیمتر مکعب در یک میدان الکتریکی یکنواخت با شدت قابل تنظیم از kv/m 25 /11تا kv/m 90 که تحت تابش فوتونهای گامای مربوط به کبالت 60 قرار گرفته استفاده شد و دوزیمتری در عمق 5 سانتیمتری این فانتوم برای میدانهای 5×5 سانتیمتر مربع تا 20×20 سانتیمتر مربع انجام شد. در پایان به منظور ارزیابی میزان افزایش دوز جذبی ناحیه مورد نظر در اثر اعمال میدان الکتریکی پارامتر D.E.R))1.
    بصورت 100* قرائت دزیمتر در حضور میدان الکتریکی DER= تعریف و محاسبه گردید. قرائت دزیمتر در غیاب میدان
    یافته ها
    تغییرات DER نسبت به ابعاد میدان درمانی و شدت میدان الکتریکی نشان می دهد که اعمال میدان الکتریکی روی میدانهای تابش موجب افزایش دوز جذبی در آن میدان و درنتیجه DER می شود بطوریکه این افزایش برای شدت میدان kv/m 90 در میدان تابش 5×5 سانتیمتر مربع برابر 1/10درصد و برای میدان 20×20 سانتیمتر مربع 6/5درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسداعمال میدان الکتریکی روی میدانهای مختلف درمانی با فوتون در یک فانتوم آب از بازترکیب یونهای تولید شده در اثر تابش فوتون جلوگیری نموده و در نتیجه باعث افزایش دوز جذبی بین 5 تا 10 درصد به واسطه انتقال انرژی بیشتری توسط یونها به محیط تحت تابش می شود.
    کلیدواژگان: کبالت 60، میدان الکتریکی، دوز جذبی، پرتوتابی
  • مهری غفوریان بروجردنیا، عبدالله خرمی بروزادی، خدا مراد زندیان صفحه 406
    هدف
    بیماری سیکل سل یا کم خونی داسی شکل یک بیماری خونی ارثی است که بعد از تالاسمی شایعترین بیماری ژنتیکی در خوزستان می باشد. مطالعات اخیر نشان می دهد که سیستم ایمنی در این بیماران دچار اختلالاتی می شود. با توجه به اینکه لکوسیت های خون محیطی نقش قابل توجهی در عملکرد سیستم ایمنی بدن دارند. هدف از مطالعه حاضر بررسی کمی جمعیت های مختلف لوکوسیتی در بیماران سیکل سل و سیکل تالاسمی در مقایسه با گروه کنترل می باشد تا وضعیت سیستم ایمنی در این بیماران روشن تر گردد.
    روش بررسی
    مطالعه مبتنی بر دو بخش بود: قسمت اول شامل بررسی سیستم ایمنی به صورت گذشته نگر بر اساس اطلاعات بدست آمده از پرونده 50 بیمار بستری در بیمارستان شفاء در سال 1384-1383 بود. این بیماران شامل دو گروه سیکل سل35 نفر و سیکل بتاتالاسمی °β 15نفر بودند. متغیرهای بررسی شده شامل شمارش سلولهای سفید (WBC) 1 و شمارش افتراقی زیر جمعیت های آنها بود. قسمت دوم بررسی ایمنوفنوتایپیگ لنفوسیت های خون محیطی از 22 بیمار (سیکل سل 12نفر، سیکل تالاسمی°β 10 نفر) بود که با کریز درد به درمانگاه تالاسمی بیمارستان شفاء مراجعه کرده بودند. 2میلی لیتر خون محیطی این بیماران پس از لیز RBC 2ها با آنتی بادی های مونوکلونال اختصاصی برای لنفوسیت های T وB CD5،CD4،CD8،CD20)) رنگ آمیزی شدند وسپس با دستگاه فلوسیتومتری آنالیز و درصد آنها مشخص شد. در هر دو بخش مطالعه هیچکدام از بیماران سابقه مصرف هیدروکسی اوره و عمل جراحی طحال برداری را نداشتند. اطلاعات حاصله با گروه کنترل که شامل 30 نفر از افراد سالم بودند مورد مقایسه وآنالیز آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    جمعیت سلولهای سفید و درصد سلولهای آتیپیک در هر دو گروه سیکل سل وسیکل تالاسمی °β افزایش قابل توجهی داشت (01/0.(P< درصد نوتروفیل های خون در دو گروه بیمار افزایش داشت که در بیماران سیکل سل قابل توجه بود (05/0.(P< درصد ائوزینوفیل های خون در دو گروه سیکل سل و تالاسمی °β افزایش داشت که در بیماران سیکل تالاسمی °β این افزایش قابل توجه بود (05/0.(P< درصد لنفوسیت های خون در دو گروه بیمار کاهش نشان داد که در بیماران سیکل سل قابل توجه بود(01/0.(P< جمعیت لنفوسیت های CD4+ وCD5+در هر دو گروه سیکل سل وسیکل تالاسمی °β کاهش قابل توجهی داشت(01/0.(P< جمعیت لنفوسیت های CD8+ و نسبت جمعیت CD4/CD8 درهر دوگروه بیمار کاهش داشت و لیکن قابل توجه نبود. جمعیت لنفوسیت های CD20+ در هر دو گروه بیمار افزایش قابل توجهی نشان داد (01/0.(P<
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد سلولهای سیستم ایمنی بالاخص لنفوسیت های T و Bدر این بیماران دچار تغییراتی می شود که احتمالا در بروز علائم بالینی (ابتلا به عفونت و کریز درد) می توانند دخالت داشته باشند. مطالعات بیشتری در جهت روشن تر شدن وضعیت سیستم ایمنی این بیماران به عنوان توجیهی برای علت علائم بیماری و نیز کمک به درمان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سیکل سل، زیر جمعیت های لکوسیتی، فلوسیتومتری، تالاسمی
  • محمد علی عصاره زادگان، قدرت الله شاکری نژاد، رضا نوروزی راد، اکرم امینی صفحه 412
    هدف
    هپاتیت B نوعی عفونت کبدی خطرناک است که اکنون در بسیاری از مناطق جهان به صورت اندمیک در آمده است. شمار عمده ای از بیماران با هپاتیت B مزمن با واریته ای از ویروس هپاتیت B آلوده هستند که این ویروس توانایی تولید آنتی ژن e هپاتیت B (HBeAg) را ندارد. هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع هپاتیت B مزمن با HBeAg منفی در استان خوزستان می باشد.
    روش بررسی
    162 بیمار (102 مرد و 60 زن؛ میانگین سن 16/11± 31 سال) با عفونت هپاتیت B مزمن (با HBsAg+/HBV DNA+) در منطقه از نظر HBeAg با روش آنز یم ا یمونواسی (الا یزا)مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    99 (1/61درصد) بیمار در جمعیت مورد مطالعه HBeAg منفی بودند. میانگین سنی (±SD) بیماران با HBeAg مثبت 7/27 سال (2/12±) و بیماران با HBeAg منفی در این مطالعه 1/33 سال (9/9±) بود. نتیجه آزمون آماری حاکی از آن بود که وضعیت HBeAg بیماران ارتباط معنی داری با سن آنها دارد (001/0 P<). همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که ارتباط معنی داری بین سطوح سرمی ALT و منفی بودن HBeAg وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش به روشنی نشان می دهد که عفونت هپاتیت B مزمن با HBeAg منفی در استان خوزستان از شیوع بالایی برخوردار است..
    کلیدواژگان: HBV DNA، هپاتیت مزمن، HBeAg منفی، خوزستان
  • مهران نقیبی، یوسف صادقی ، احمد علی قنبری، جعفر سلیمانی راد، داریوش محمد نژاد صفحه 421
    هدف
    شناخت دقیق اثرات احتمالی این میدانها بعنوان یک عامل محیطی روی بافتهای بدن بویژه ارگانهای تناسلی از اهمیت زیادی برخوردار است. از این رو هدف ما ، بررسی اثرات میدان الکترومغناطیسی با فرکانس خیلی پائین بر ساختار سلولهای اسپرماتوگونی در موش می باشد.
    روش بررسی
    در این تحقیق از 30 موش نژاد NMRI با وزن 30-25 گرم و سن 3 ماهه استفاده شد. موشها بصورت تصادفی به سه گروه شاهد ، شم و تجربی تقسیم شدند. تعداد موشها در هر گروه 10 سر بود. موشهای گروه تجربی به مدت 2 ماه و روزانه 4 ساعت در داخل دستگاه مولد میدان الکترومغناطیسی با قدرت 5 میلی تسلا قرار گرفتند. موشهای گروه شم نیز در مدت زمان مشابه با گروه تجربی ، در داخل محوظه ای مشابه دستگاه مولد میدان و بدون مواجهه با میدان الکترومغناطیسی قرار گرفتند. گروه شاهد در شرایط استاندارد حیوانخانه قرار داشتند. پس ازاتمام مدت آزمایش ، موشها در هر سه گروه بیهوش و از بیضه آنها نمونه برداری شد. نمونه ها پس از آماده سازی ، بوسیله میکروسکوپ نوری مشاهده و ساختار سلولهای اسپرماتوگونی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در مطالعه توصیفی ، کاهش ضخامت اپی تلیوم ژرمینال در لوله منی ساز و کاهش تراکم اسپرمها در لومن لوله منی ساز و متراکم شدن هسته سلولهای اسپرماتوگونی در گروه تجربی مشاهده شد. مطالعه مورفومتریک ، کاهش معنی دار(005/0 P<) قطر هسته سلول اسپرماتوگونی را در گروه تجربی نسبت به دو گروه دیگر و کاهش معنی دار (009/0 P <) قطر لوله منی ساز را در گروه تجربی نسبت به گروه شم نشان داد. میانگین تعداد سلولهای اسپرماتوگونی در سه گروه تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    تابش میدان الکترومغناطیسی با فرکانس خیلی پایین با شدت 5 میلی تسلا در 2 ماه موجب کاهش معنی دار قطر هسته سلولهای اسپرماتوگونی در مقایسه با گروه های شاهد و شم شد. نظم قرارگیری سلولهای اسپرماتوگونی در گروه تجربی نسبت به دو گروه دیگر مختل شده بود.
    کلیدواژگان: میدان الکترومغناطیس، سلول اسپرماتوگونی، موش NMRI
  • حسن آبشیرینی، اعظم فضلی پور صفحه 431
    آسپیراسیون جسم خارجی (FBA)1 از مشکلات شایع و گاه تهدید کننده حیات در میان کودکان و در گروه های سنی بالاتر می باشد. بیشترین میزان بروز (FBA) در طی سال دوم در کودکان و دهه ششم زندگی در بزرگسالان می باشد. شایعترین جسم آسپیره شده توسط کودکان آجیل است. علائم ناشی از آسپیراسیون می تواند به صورت خفگی، سرفه و یا سیانوز باشد. اگر چه در مواردی ممکن است بیماران هیچگونه علامتی نداشته باشند، ولی شرح حال دقیق و مثبت حتی بدون علائم بالینی باید پزشک را به آسپیراسیون جسم خارجی مشکوک نماید. مداخله رادیولوژی گرچه در بعضی مواقع طبیعی است اما به تشخیص کمک نموده و باید در تمام موارد مشکوک به FBA انجام گردد. تشخیص قطعی FBA از طریق اندوسکوپی است و برای جلوگیری از عوارض و احیانا مرگ ومیر، خارج کردن به هنگام جسم خارجی امری حیاتی و ضروری است. بیشتر عوارض ناشی از تاخیر در تشخیص و درمان است و تشخیص زودرس با عوارض کمتری همراه است. عوارض بالقوه FBA شامل پنومومدیاستن، پنوموتوراکس، اتلکتازی، برونشکتازی، آبسه ریه و پنومونی عود کننده می باشد. اکثر این عوارض در کسانی که مشکل آنها دیر تشخیص داده شده است، غیر قابل برگشت می باشد. پیشرفت تکنولوژی اندوسکوپیک و کاربرد بالینی آن سبب شده که اکثر اجسام خارجی بدون ایجاد عارضه از دستگاه تنفسی خارج شوند. برداشتن جسم خارجی از طریق اندوسکوپی رژید روش ارجح درمان است، اما در موارد خاص ممکن است نیاز به اقدام جراحی جهت دراوردن جسم خارجی باشد. در این گزارش به مطالعه یک دختر 12 ساله با آسپیراسیون استخوان مرغ تشخیص داده نشده که علیرغم دارا بودن علائم آسپیراسیون جسم خارجی، پاسخ به درمان نداده و دچار آبسه ریه شده بود، پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: برونش، جسم خارجی، آسپیراسیون
|
  • Rekabi Bana H., Sarafraz M., Gaziapuor A., Fasihi A Page 325
    Adenoid is responsible for some upper respiratory tract infections including otitis media and para nasal sinusitis. Adenoid tissue contains a burden of both aerobic and anaerobic microorganisms relative to adenoid size. The number of these microorganisms, some of which are pathogenic, increase with enlargement of the adenoids. The aim of this study was to compare the efficacy of two commonly administered antibiotics (amoxicillin and erythromycin) in control of infections produced by aerobic microorganisms. In this randomizad clinial trial, 84 patients with recurrent acute otitis media and who were candidates for adenoidectomy and ventilation tube insertions were allocated into three groups: Amoxicillin (group 1), erythromycin (group 2) and no treamtnet (group 3). adenoid tissue cultures revealed that aerobic bacteria in group with antibiotic treatment was obviously lesser than group 3.Pathogen bacteria and B-Lactamase producing agents were lesser in group 1 and this antibacterial activity was stronger in amoxycilline. both erythromycine and amoxicillin can reduce pathogen bacterial mass and reduction in aerobic and B-Lactamse producing agents in adenoid tissue of patients with recurrent otitis media.
  • Salamat S., Goharpey Sh, Shaterzadeh Mj Page 331
    Therapeutic exercise is one of the methods to reduce pain and to strengthen muscles in patients with shoulder impingement syndrome. There are many exercise protocol for shoulder rehabilitation. The aim of this study was to compare the effect of two exercise regimen (traditional vs functional) on pain and maximal voluntary contraction (MVIC) of shoulder muscles.Subjects and Measures: 24 men and women (mean age: 18-50) with shoulder impingement syndrome were randomly assigned to one of two exercise groups. MVIC of shoulder muscles (pectoralis major, upper trapezius, middle trapezius, infraspinatus, anterior, middle and posterior deltoid) by surface electromyography and pain assessed during before and after four week treatment. In both groups resting pain was reduced after treatment (P<.000). There was no significant difference between two groups (P<.007). MVIC force of all shoulder muscles increased after treatment in both groups (P<.05). There was no significant difference between two groups except for pectoralis major muscle that had more MVIC force in functional group(P<.006).Pain reduction after therapeutic exercise was associated with an improved MVIC force in both groups but there was more reduction in pain and increase in MVIC in the kinetic chain group than the traditional.
  • Ahangarpour A., Fathi-Moghaddamh, Tahmasebi-Birgani Mj, Shahbazian H., Badavi M Page 337
    The aim of this study was to evaluate the effects of static magnetic fields (SMF) on hypothalamic-pituitary-thyroid (HPT) hormonal disturbances. One hundred and ninety two male rats were divided into four experimental protocols. Each experimental protocol consisted of four groups and each group contained 12 rats. After one-week adaptation, rats were exposed to SMF (0, 6, 12 and 24 mT, at 50 Hz) for 40 or 120 minutes daily (at 9 a.m.) for 17 or 34 days. At the end of each experiment, the animals were anaesthetized; blood sera were collected and kept frozen under -200C until use. TSH and thyroid hormones were measured by IRMA and RIA methods using -counter equipment. The results were analyzed by ANOVA statistical method, followed by Tukey posthoc test.No change was observed in TSH and thyroid hormones following exposure to SMF of 40 min/day for 17 days. TSH at many SMFs protocols, exposed or sham-exposed animals have not affected, except those rats exposed to 24 mT (120 min/day for 34 days) which was higher than other groups with same protocol (P<0.05), also T3 resin uptake significantly has decreased. There were statistically significant increased in serum free thyroxine index and total thyroxine values at 12 and 24 mT (40 min/day for 34 days) compared with other groups (P<0.01 and P<0.001 respectivel). Serum free thyroxine index and total thyroxin values at 24 mT (120 min /day for 17 days) was significantly lower compare to sham-exposed animals (P<0.05), however TSH and free thyroxin levels did not change significantly (P>0.05) using this SMFs. SMF, with low duration (17 days) and short time exposure (40 min/day) can not alter HPT hormonal axis secretion in male rats. But it can enhances HPT axis disorders with increasing duration (34 days) and long time exposure (120 min/day)
  • Tahmasebi M., Nasehi N., Afsar N., Bastani M., Moravej-Ale-Ali A., Jahanshahi Mr, Pipelzadeh M. Page 346
    The use of ultrasound in the evaluation of pregnancy and its complications is growing. Determination of fetal gender is important; not only for answering parents curiosity about their fetus gender but is also important for revealing variable medical conditions. In this study we evaluated ultrasound accuracy in determination of fetal gender during 16-40 weeks of pregnancy. In this prospective and descriptive study, transabdominal sonography performed on 500 pregnant women at gestational age of 16-40 weeks. Sonography reports, obstetric history and parent’s tendency about knowing fetal gender were noted. Sonography reports on fetal gender were classified into male or female, possibility of male or female and undetermined. Neonatal gender was confirmed by telephone call after birth and compared with the sonography results. Transabdominal sonography accuracy correlated with gestational age, multifetal, amniotic fluid changes and maternal BMI.In 500 pregnancies 529 fetuses were seen. Fetus gender was determined as definite in 95.6%, possible in 2% and undetermined in 2.3% of cases. There was only one male case determined incorrectly as female, (it was one of the twins in 19 weeks gestation). Thus, accuracy of sonography in determining male fetuses was 99.6% and in female fetuses 100% and the over all accuracy was 99.8%.Transabdominal sonography is an accurate and reliable method in gender determination.
  • Amiri K., Zakavi F., Ashtari K., Hashemi M Page 352
    Due to the lack of retention and possible fracture resistance of amalgam and cavity preparation, several methods were suggested and evaluated. The aim of this study was to evaluate whether box preparation could reinforce the retention and fracture resistance of amalgam complex restorations.Forty eight non caries human first molars were selected and mounted in acrylic resin, the specimens were then randomly divided into 4 groups of 12 specimens. Two different restorative configurations were evaluated in groups.Groups1 and 2: Standardized MOD cavity preparation was made using a diamond bur with a high speed hand piece with air/water spray. The depth of the occlusal isthmus was 3 mm and proximal margins located above the cement enamel junction (CEJ). All box walls 10 degree of divergence against the occlusal plane. Groups 3 and 4: cavity preparation was made using a diamond bur with high speed hand piece with air/water spray. The occlusal surface of specimens were ground to 3 mm occlusal to the CEJ and then four boxes were prepared on buccal, lingual, mesial and distal surfaces.Specimens in groups 2 and 4 were used for retention test and specimens in groups 1and 3 used for fracture resistance test. In groups 2 and 4 were used for evaluation the retention of restoration. All groups were restored with amalgam. Each specimen was loaded in an universal testing machine at a cross-head speed of 1mm/min until fracture occur. Data were analyzed with t- test.The mean fracture resistance of groups 1 & 3 was: group 1784.3 N and 880.4 N respectively (P<0/05). The mean retention force of groups 2 and 4 was: 218.8 N and 317.4 N (P<0/05).In our study there was significant difference (P<0.00) between the fracture resistance of groups 1&3 and there was significant difference (P<0.000) between the retention of group 2. The retention in group 4 was significantly increased compare to the group 2, and fracture resistance in group 3 was significantly decreased compared with the group1.
  • Nik Akhlagh S., Saki N., Gazipuor A., Ahmadi Kh Page 357
    Use of hearing aids is a common and an important programming of auditory rehabilitation. Hearing aid is an important device especially in children with hearing loss, because good hearing is effective for development of speech. The aim of this study was to assess the usefulness and disadvantages associated with use of this device among patients with hearing loss. This cross-sectional retrospective and descriptive study included 100 patients, visiting Social Support Organization (behzisty center) of Ahvaz, with sensory-neural hearing loss on hearing aids. Demographic charteristics, medical records history, options of hearing aids, advantages and disadvantages of those were analyzed.Of the 100 cases of sensory neural hearing loss, 68 % of patients were under 20 years old. Eighty three % of cases were psychologically satisfied with their hearing aid, and 55% had good progress in their education. Eighty four % of cases used post-auricular hearing aids. The disadvantages reported of using hearing aid were: not enough power (18%), ear mold impression (24%) and allergy to the mold (12%).Hearing aids are useful in patients with sensory neural hearing loss and can be used with comfort in majority of patients who need them. Good selection of hearing aid, suitable mold and teaching the patients can reduce the disadvantages associated with use of hearing aids.
  • Elahi N., Malekzadeh Sh, Shabaziyan Hb Page 363
    Treatment of type 1 diabetes mellitus is hindered by the often large fluctuations in the blood glucose concentration experienced by affected individuals. It seems that variation in the rate of absorption of insulin from the subcutaneous injection sites may be an important factor causing these fluctuations. In this study the effectiveness of different patterns of insulin injections on glycemic control were investigated in this type of diabetes. Insulin injections were given in the abdomen for 3 weeks (standard rotational pattern) and rotated among arms, abdomen and thighs for 3 weeks (irregular rotational pattern) and finally were performed prebreakfast injections in abdomen and presupper injections in thigh for 3 weeks (regular rotational pattern). Fasting blood glucose levels were measured weekly also the end of every period, serum fructoseamine value were also determined. Statistical analysis of data showed that there is significant difference between mean serum fructoseamine values during standard, regular and irregular rotational patterns (p<0/001) and mean serum fructoseamine values during standard rotational pattern were lower than the corresponding values during regular (282/8 vs 376/7 µmol/l respectively) and irregular (282/8 vs 461/2 µmol/l respectively) rotational patterns and mean serum fructoseamine values during regular rotational pattern were lower than the corresponding values during irregular rotational pattern.The finding of this study suggests that injections pattern should be rotated using all of the available sites in an anatomic area before moving to the next is more effective method for glycemia control.
  • Mehdinasab Sah, Sarrafan N., Fakoor M., Hosseini-Babaarabi M Page 371
    Carpal tunnel syndrome (CTS) is the most common compression neuropathy of the median nerve which may leads to impairment of the hand function. Despite the definite causes of CTS, jobs with frequent and repetitive hand movements are at greater risk for this condition. The aim of this study was to evaluate the prevalence of CTS in a group of type writers in Ahvaz, Iran. In a cross-sectional descriptive study, 120 typewriters were evaluated for CTS. Diagnosis was made according to a questionnaire form and clinical examination including hand paresthesia. Furthermore, the relationship of age, employment history, weekly working hours and body mass index (BMI) as the associated risk factors were evaluated.Among the subjects studied, 80 (66.6%) perosns were female. The mean age was 34 years (range 21-49 years). Thirty three subjects had paresthesia (27.5 %, 23 females and 10 men). Five cases (4.2%) of carpal tunnel syndrome was detected. CTS was more common in the ages 40- 49 years females. Three was a direct (relationship)= relationship between sex (female), record of service more than 12 months, and over weight subjects with BMI 730 (P<0.01). CTS had a prevalence of 4.2% among type writers, and was more common in females. Using wrist splint, short periods of rest during heavy continues type writing, and insertion of a soft pad for keyboard can be effective to decrease the symptoms of this disease.
  • Shamsizadeh Hayatdavoodi A., Parishan Sheidaa, Samarbaf-Zadeh Ar, Dehdashtian M., Abbasi Montezeri E Page 379
    Sepsis is one of the serious infections of neonatal period. Since signs and symptoms of neonatal sepsis are nonspecific and delayed therapy may cause high mortality, empirical antibiotic therapy is suggested to cover common causative organisms. The etiology of neonatal sepsis may vary from country to country. The aim of this study was to determine bacterial pathogens causing neonatal sepsis in Ahvaz, a southwest province of Iran. During one year period, from December 2004 to November 2005, all neonates with probable diagnosis of neonatal sepsis who were admitted in two major pediatric hospitals of Ahvaz, were included in this study. Two blood samples were obtained from all neonates and cultured in Ethylene Methylene Blue, McConkey and sheep blood agar media. After primary isolation of organisms, complementary diagnostic tests were done for definite diagnosis of pathogens. Of 593 neonates with probable diagnosis of sepsis admitted in the mentioned hospitals, 83 had positive blood cultures. Fifteen cases were excluded because of isolation of unusual organisms, isolation from one sample tube or contamination. Overally, 68 cases (11.3%) had culture-proven sepsis. Of which 20 (29.6%) presented as early–onset sepsis and 48 (70.6%) were late-onset sepsis. The bacterial pathogens encountered in order of frequency were Klebsiella pneumonia (28%), Staphycococcus epidermidis (20.5%), Enterobacter (7%), Escherichia coli (16%), Pseudomonas aeruginosa (15%) and Staphycococcus aureus (1.5%). Group B streptococcus was not isolated from these cases. Most cases of S. epidermedis and Pseudomonas aeruginosa had history of previous admission in other hospitals.The results of this study showed that gram-negative organisms are the most common pathogens causing neonatal sepsis in Ahvaz. This should be considered when choosing appropriate antibiotics for empirical therapy of neonatal sepsis in this area.
  • Alemzadeh Ansari Mj, Beladi Mousavi Ss, Feghhei M Page 386
    Renal failure and diabetic retinopathy are two main complications of chronic diabetes. Fluroscien angiography is one of the most important and commonly employed diagnostic methods for evaluation of retinopathy. In this investigation we tried to evaluate the effects of fluroscien on renal function of diabetic patients. This prospective clinical investigation included 44 diabetic patients (22 males and 22 females) referred to the to the Imam Khomaini hospital in 2006 for diagnostic retinal angiography by fluroscien. Serum creatinine and blood urea nitrogen (BUN) levels were measured before and subsequently on the second and the third day after angiography, The data were analyzed by SPSS soft ware.(by t-test and chi- squire).Seventeen (38.6 %) (11 males and 7 female) had increased creatinine by at least 0.3 mg/dl and in 9 (20 %) (7 males and 2 females, P<0.05) patients this increase was equal to or more than 0.5 mg/dl. Changes in BUN in these patients were not prominent and no significant differences between the group who experienced an increased in serum creatinine level and those who did not. The most common complications after fluroscien angiography were nausea and vomiting which occurred in 7 patients (15.9%).Despite it is widely believe that fluroscien has no adverse effects on both renal function or serum creatinine, in this study we showed that it can increase serum creatitne in a significant portion, prominently male, diabetic patients.
  • Zakavi F., Abdeh Tabrizi M., Ghasemi A Page 393
    Fabrication of indirect onlays and inlays and their cementation with resin cements have become increasingly popular. Resin cements used in indirect restoration cementations provide weaker bonds when compared with the bond strength supplied ژin a dentin bonding used for direct composites. This results in debonding of indirect restorations and consequent problems. Resin coat technique has been advocated as a solution. It is claim to increase the bond strength of resin cements to dentin using this technique. The purpose of this study was to evaluate the effects of storage time and resin coat technique on the panavia F cement tensile bond strength to dentin. Methods and Materials: Sixty extracted human third molars were divided into six groups of ten. The occlusal surfaces were trimmed to the exposure of the very first dentin layer. the specimens were placed under the following experimental conditions: Group 1: control group 1, no surface treatment on dentin with storage under distilled water for 24 hours. Group 2: control group 2, no surface treatment on dentin with storage under distilled water for 7 days Group 3: Resin coated dentin with clearfil liner bond 2V and storage under distilled water for 24 hours. Group 4: Resin coate dentin with clearfil bond 2V and storage under distilled water for 7 days. Group 5: Resin coated dentin with clearfil bond 2V and flowable composite and storage under distilled water for 24 hours Group 6: Resin coated dentin with clearfil bond 2V and flowoble composite and storage under distilled water for 7 days. Nickel chrome rod was bonded to the above surfaces using panavia F. Tensile bond strengths were evaluated with instron machine Paired t-test was used to detect differences among experimental groups and ANOVA test for comparison between the 6 groups. The mean tensile bond strengths ± standard deviations were as following: Group1:15. 94 ± 5. 27, Group 2:12. 43 ± 4. 75, Group 3:15. 36 ± 5. 41, Group 4:10. 61 ± 3. 53, Group 5:18. 45 ± 6. 18 and Group 6:13. 34 ± 4. 4 PMa. Statistical analysis showed no significant differences between groups 1 and 2. However, there was a significant difference between the highest strength was found in group 5, and the lowest one in group 4. (P< 0. 05). a7- day storage, to 1 day storage reduced paravia F bond strength to resin coated dentin (P< 0. 05). In all groups, inter facial failure was an adhesive failure between cement and dentin or resin coated dentin. Bonding strength was not improved by using resin coat technique. Usage of flow able composite in combination with clearfil liner bond 2V had not effect on bonding strength. Decrease in bonding strength after 7 days storage of resin-coated dentin was seen.
  • Evaluation of external electric field on the absorbed dose of cobalt 60 radiation
    Tahmasebi Mj, Behrooz Ma, Ansari M., Baiatiani Mr, Seif F Page 401
    Localizing of radiation onto tumor volume is important in limits damage due to secondary radiation to surrounding normal tissues. The aim of the present study was to assess the effects of external electrical field on the absorbed secondary radiation using water phantom technique.
    Material And Methods
    A water phantom (20x20x10 cm3) was positioned in an electric field with different intensity from 11.25 kV/m to 90 kV, dosimetry was measured at 5 cm of depth for treatment fields with 5x5 cm2 to 20 x20 cm2 and SSD(source – skin- distance) =80 cm with γ radiation with cobalt 60. for estimating the enhancement of absorbed does due to the parameter of DER(Dose enhancement ratio) as the form DER= Defined and calculated.Variation of DER with respect to dimension of treatment fields and intensity of electric field showed that applying of electric field on radiation field caused the increment of absorbed dose and DER. With increasing rate between 5% -10% for fields 5×5 cm2 up 2 20× 20 cm2 in 90 kv/m intensity of electric field It seems that applying the electric field on water phantom in deferent photon fields prevent from recombination of produced ions in water phantom and caused 5% -10% enhancement in absorbed dose by transmitting more energy in the medium by this ions.
  • Ghafourian Boroujerdnia M., Abdolla Khorami Borouzadi, Khodamorad Zandian Page 406
    The sickle cell disease or sickle cell anemia is an inherited hematological disease which is the second most common blood disorder after thalassemia in Khozestan province. Recent studies have shown that the immune system in sickle cell patients is defected. The aim of this study was to investigate punitive leukocyte subpopulations in blood of these patients in comparison with control group. The study included two parts. The first part was a retrospective study on data collection derived from 50 files of patients admitted in Ahvaz Shafa hospital during 2004-2005. The sample patients including sickle cell thalassemia (n=35) and sickle thalassemia β0 (n=15). The data included WBC count and differential count of different leukocyte subpopulations. The second part was carried out with flow cytometry for immunophenotyping of peripheral blood lymphocytes of 22 patients (12 sickle cell: and 10 sickle thalassemia β0) who were referred to Shafa hospital for pain crises. Two ml citrated peripheral blood was obtained from these patients, RBC lysed, lymphocytes stained with monoclonal antibodies specific for T cell and B cell (CD4, CD8, CD5, CD20) and the data finally analyzed by flow cytometry. The data were compared statistically with control group (n=30) selected from normal population. None of the patients in the study had previously been treated with hydroxyurea or had a history of splenectomy.WBC count and atypical cell percentage in two patient groups were significantly increased (P<0.01). The neutrophil percentage increased in both patient groups but was significant in SCD (P<0.05). The eosinphil percentage was increased in both thalassemia groups which was significantly more so in sickle βo thalassemia patients (P<0.05). The lymphocyte percentage was reduced in both groups and was more significant in sickle cell patients (P<0.01). CD4+ and CD5+ lymphocyte subpopulations were significantly reduced in both patient groups (P<0.01). CD8+ lymphocytes and CD4+/CD8+ ratio were reduced in both patients groups but did not reach significance. CD20+ lymphocyte subpopulation was significantly higher in both patient groups (P<0.01).
    Conclusions
    It seems that immune cells, especially B and T cells are changed in the these patients. This may have an important role in occurrence of some symptoms such as infection and pain crises. Further studies in immune system role in sickle cell and thalassemia is recommended in order understanding the cause of the symptoms associated with these diseases and help in their treatment plans.
  • Assarehzadegan Ma, Shakerinejad Ghl, Norouzirad R., Amini A Page 412
    Hepatitis B is an endemic serious disease in many parts of the world. A significant proportion of patients with chronic hepatitis B are infected with a variant form of the hepatitis B virus (HBV) which has a low or abolished hepatitis B e-antigen (HBeAg) production. The aim of this study was to determine the prevalence of HBeAg-negative chronic hepatitis B cases in Khuzestan province. One hundred and sixty-two patients (102 men and 60 women; mean age 31±11.16 years) with chronic hepatitis B infection (HBsAg+/HBV DNA+) in Khuzestan province were included. Their HBeAg status was assessed using enzyme immunoassay (ELISA). Of the 162 patients with HBsAg+/HBV DNA+, 99 (61.1%) were HBeAg negative and 63 (38.9%) were HBeAg positive. The mean age ±SD in the former group was 33.1 ±9.9 and in the latter group was 27.7±12.2 years (P<0.001). HBeAg status had close correlation with age. The results showed no significant correlation between ALT levels and HBeAg negativity. The results of this study indicate that HBeAg negative chronic hepatitis B has a high prevalence in Khuzestan province.
  • Naghibi M., Sadeghi Y., Ghanbari Aa, Soleimanirad J., Mohammad Nejad D Page 421
    Most people of the community are un-intentionally exposed to electromagnetic fields produced by microwave, mobile phone, computer and television. On the other hand, infertility is considered as complex problem in the modern societies, which could be produced by environmental factors. Therefore knowing the exact effect of electromagnetic field as an environmental factor on organs especially reproductive organs is important. The aim of the present study was to investigate the effect of extremely low frequency electromagnetic fields on structure of spermatogonia in mice.
    Materials And Methods
    In the present study, 30 male, 3 months old NMRI mice weighting 25-30 g were used. The mice were randomly divided into 3 groups of control, sham and experimental (n=10 in each group). The mice in experimental group were exposed to 5 mT electromagnetic field 4 hours/day for 2 months. The mice in sham group where place in a space similar to experimental group without exposure to electromagnetic field. Control group was kept in standard condition. After the experimental time, the mice in all three groups were sacrificed and testicular specimens were prepared for light microscopy. Light microscopic observations revealed that the thickness of germinal epithelium and the concentration of spermatozoa in the lumina of seminiferous tubules was reduced in experimental group. The nuclei of spermatogonia were also condensed in this group. Morphometric study showed that nuclear diameter of spermatogonia and diameter of seminiferous tubules were significantly (P<0.01) reduced in experimental group in comparison to control and sham groups. However, the number of spermatogonia cells was not different among three groups. It is concluded that exposure to 5 mT electromagnetic field would interfere with fertility by significant reducing of 1) the diameter of nuclei of spermatogonial cells, 2) the thickness of germinal epithelium in the seminiferous tubules.
  • Abshirini H., Fazli Puor A Page 431
    Foreign body aspiration (FBA) can be a life-threatening emergency requiring immediate intervention. Foreign body aspiration is one of the most common and sometimes even life threatening conditions in children and other age groups. The peak incidence of foreign body aspiration occurred during the second year of life in the child and during the sixth decade in the adult group. Nuts are the most common foreign body aspirated by children. Symptoms of aspiration can be chocking, cough and/or cyanosis, though most of the patients do not have any complains. A precise history in favour of FBA should put the physician in doubt. Even though the radiological intervention can be negative in some cases, it should be performed for all patients suspected of FBA. Definite diagnosis is made with endoscopy and it is necessary to removing the foreign body for preventing consequent complications which includes: pneumothorax, pneumomediastinum, athelectasis, bronchectasis, lung abscess and recurrent pneumonia. Rigid endoscopy is choice for FBA removing, but in special cases surgical management may be necessary. In this case report, a 12-year girl with respiratory signs and undiagnosed FBA due to chicken bone which lead to lung abscess and no response to medicine therapy is reported.