فهرست مطالب

مطالعات تربیتی و روانشناسی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 23، 1389)

فصلنامه مطالعات تربیتی و روانشناسی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 23، 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمود مهرمحمدی صفحه 5
    در این مقاله نخست به بازشناسی مفهوم تخیل پرداخته شده و معانی گوناگون آن به اجمال مورد بررسی قرار می گیرد. این بحث مقدماتی روشن می سازد که شناخت مفهوم تخیل به عنوان یک ظرفیت انسانی کار ساده ای نبوده و باید به عنوان یک پروژه ناتمام برای دست اندرکاران تعلیم و تربیت و خصوصا سیاست گذارانی که به نوآوری و تحول در این عرصه خطیر می اندیشند مطرح شود. خصوصا این که باید میان معنای تخیل در کودکی و بزرگسالی و تخیل به عنوان یک ظرفیت فکری – ذهنی ممتاز و یک بیماری و عارضه خطرناک تمایز قائل شد.
    به دنبال این مبحث مقدماتی، از منظر ثبوتی درباره کاربرد تخیل و تجربیات تخیلی کودکان در برنامه های درسی و آموزش بحث می شود. این موضوع متضمن پذیرش اصل تازه ای در طراحی آموزشی است و چگونگی پاسخگو نمودن آموزش به قدرت و ظرفیت تخیل به عنوان یک ابزار ذهنی یا یک منبع مغتنم در فرایند یاددهی - یادگیری را در کانون توجه قرار می دهد.
    در بخش بعدی، ظرفیت تخیل در انسان از منظر اثباتی مورد توجه قرار می گیرد و ضرورت پرورش آن در نظام های تعلیم و تربیت از ابعاد گوناگون مورد بحث واقع می شود. از جمله این ابعاد می توان به انسان شناسی و هستی شناسی اسلامی، نقش برنامه درسی در فعلیت بخشیدن به ظرفیت های بالقوه ذهنی یا «ساختن ذهن»، نقش تخیل در تفکر مفهومی، نسبت گسست ناپذیر تخیل با خلاقیت و بالاخره نسبت تخیل با حل مساله یا فرایند علمی اشاره کرد.
    در آخرین بخش مقاله ودر مقام جمع بندی، علاوه بر تاکید بر مواضع اساسی نویسنده در این زمینه، ضرورت پرداختن به پروژه دیگری جهت شناسائی «قفل های ذهنی» در نظام آموزش و پرورش که مهم ترین موانع بر سر راه استفاده از تخیل یا پرورش آن می باشد مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تخیل، برنامه درسی، آموزش، دوره ابتدائی
  • مینا باقری نژاد، جواد صالحی فدردی، سیدمحمود طباطبایی صفحه 21
    نشخوارفکری به عنوان یکی از مهم ترین مؤلفه افسردگی شناخته شده است. از این رو، هدف این پژوهش معرفی نشخوار فکری در چارچوب نظریه سبک های پاسخ و پیامدهای آن برای خلق غمگین و اختلال افسردگی بود. در این راستا، رابطه بین نشخوارفکری، افسردگی و اضطراب در نمونه ای از دانشجویان ایرانی نیز بررسی شد. شرکت کنندگان (تعداد = 119؛ 63% زن) به روش نمونه گیری تصادفی از میان دانشجویان دانشگاه فردوسی انتخاب شدند و پرسشنامه های افسردگی و اضطراب بک و مقیاس پاسخ های نشخواری را کامل کردند. ضریب آلفای کرونباخ 88/0= به عنوان شاخصی از همسانی درونی برای مقیاس پاسخ های نشخواری، محاسبه شد. نتایج تحلیل رگرسیون سلسه مراتبی نشان داد که نشخوار فکری، پس از کنترل اثرات سن، جنس و میزان اضطراب، به طور معنی داری30% از تغییر در واریانس افسردگی را پیش بینی کرد. با وجود تفاوت های فرهنگی و اجتماعی، یافته های پیشین در مورد رابطه نشخوارفکری و افسردگی در نمونه ایرانی نیز تایید شد. به علاوه، معلوم شد که نشخوارفکری می تواند میزان افسردگی را حتی پس از کنترل میزان اضطراب پیش بینی کنند که این یافته با توجه به نقش نشخوار فکری در اضطراب و علائم مختلط اضطراب افسردگی، حایز اهمیت است. تلویحات درمانی در زمینه نشخوارفکری مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نشخوار فکری، افسردگی، نظریه سبک های پاسخ، مقیاس پاسخ های نشخواری
  • سعید ضرغامی صفحه 39
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش آموزش مجازی در دستیابی به هدف های تربیتی است که با توجه به تبیین مشترک فیلسوفان برجسته هستی درباره انسان و زندگی او استنتاج شده اند. روش پژوهش نیز تحلیل تطبیقی اندیشه فیلسوفان هستی از رویکردهای پژوهش کیفی است. هدف نخست کمک به فراگیر است تا در کنار شیوه های تعقل، احساس های خود را نیز در زندگی واقعی نشان داده و رشد دهد. در صورتی که بر بنیاد یافته های پژوهش تجربه مجازی بیش از آن که تجسدی و همراه با درگیری کامل بدنی با واقعیت باشد، مشاهده ای و ذهنی است. هدف دوم، توجه به آگاهی و آزادی فراگیران است. در این باره تربیت فراگیران همچون عضو سودمند جامعه هم به معنی آماده کردن آن ها برای شغل و زندگی آینده است که آموزش مجازی در این زمینه فرصت های فراوان و مفیدی فراهم کرده و هم به معنی بیدار کردن، نگهداری و پروردن سنت ها و فرهنگ تاریخی اصیل و مخصوص آن جامعه در فراگیران است که از راه زندگی روزانه، چگونگی سخن گفتن و برخوردهای اجتماعی مثل برخورد چهره به چهره با شخصیت انسانی معلم ممکن است. در نتیجه گیری، برخی تلویح های کاربردی چون پی گیری آموزش مجازی در کنار آموزش حضوری و چهره به چهره، تاکید بر جامع نگری در بهره گیری از آموزش مجازی، به جای یکسونگری فنی، و طراحی آموزش مجازی برای تسهیل خردورزی، نقد و خلاقیت پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، آموزش چهره به چهره، فیلسوفان هستی، هدف های تربیت
  • رضا هویدا، رضا همایی صفحه 61
    هدف این پژوهش «تعیین تاثیر قصه های قرآنی بر هوش هیجانی کودکان» بود. روش پژوهش آزمایشی با دو گروه آزمایش و کنترل، و انجام پیش آزمون و پس آزمون بود. حجم نمونه برابر با 30 کودک 6-4 ساله (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) از سه مهد کودک در شهر اصفهان در سال 1386 بود که با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه30 سؤالی سنجش هوش هیجانی پیترایدز و فارنهام (2003) بود. ضریب پایایی پرسشنامه برابر با 84/0 محاسبه گردید. داده ها با استفاده از روش آماری کوواریانس تجزیه و تحلیل گردید. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس در سطح نشان داد که بین میانگین نمرات کودکان گروه آزمایش و کنترل در زمینه تاثیر قصه های قرآنی بر چهار حیطه هوش هیجانی (درک عواطف و احساسات خود و دیگران، کنترل احساسات و عواطف، مهارت های اجتماعی، خوش بینی و نگرش مثبت) تفاوت معناداری وجود داشت.
    کلیدواژگان: قصه های قرآنی، کودکان، هوش هیجانی
  • اسدالله زنگویی، بختیار شعبانی ورکی، محمود فتوحی، جهانگیر مسعودی صفحه 77
    این مقاله به هدف بازشناسی مفهوم و نقش استعاره از منظر تعلیم و تربیت، در دو بخش تنظیم شده است: در بخش نخست دیدگاه های شش گانه در نظریه های استعاره کلاسیک و جدید را بر اساس رویکردهای شناختی و با توجه به اهمیت استعاره شناسی در بحثهای شناختی و ذهنی معرفی می کند، در بخش دوم صورتهای استعاری زبان را در سه گونه ی اصلی (تشبیه، تمثیل و نماد) رده بندی کرده و هریک را جداگانه معرفی نموده و آنگاه نقشهای صور استعاری را با تکیه بر ارزشهای شناختی و نقش آنها را در صورتبندی و بازشناسی معنی معرفی می کند در سراسر این نوشتار به ماهیت استعاره به عنوان یک امر شناختی و به نقشهای آن به منزله ی یک فرایند تربیتی و پرورشی نظر دارد. و چنین نتیجه می گیردکه بسیاری از نقشهای استعاره از جمله نقشهای انگیزشی، اکتشافی، تاویلی، اقناعی، و نقشهای معطوف به بازپروری معنی همگی کارکردی تربیتی نیز دارند که در نظامهای تعلیم و تربیت باید که موردتوجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: استعاره، نظریه های استعاره، کارکردهای استعاره، تعلیم و تربیت، استعاره ی تربیتی
  • سیدجواد قندیلی صفحه 109
    هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت سازمان دهی محتوای درسی سطح یک حوزه علمیه و ارائه ویژگی های مطلوب آن بر اساس رویکرد تلفیقی مضمون محور بوده است. در این راستا، پس از مطالعه مبانی نظری و مصاحبه اولیه با تعدادی از استادان حوزوی، ویژگی های مربوط به سازمان دهی محتوای درسی حوزه شناسایی گردید. بر اساس این مجموعه مطالعات، پرسشنامه ای که حاوی گویه های مربوط به سازمان دهی محتوا در وضع موجود و مطلوب می باشند، طراحی گردید. پس از آن، تعداد 115 نفر (حدود نیمی از جامعه مورد مطالعه) از استادان و طلاب پایه ششم سطح یک حوزه، در مورد این ویژگی ها قضاوت نمودند. بر اساس یافته های این پژوهش، بارزترین مشخصه های سازمان دهی محتوای درسی جاری عبارتند از: تنظیم محتوا با عنوآن های مستقل درسی، رعایت تقدم و تاخر عناوین و محتوای دروس تعیین شده در مرکز برنامه ریزی توسط اساتید و طلاب، انبعاث نظم موجود در محتوای دروس صرفا از ساختار رشته های علمی مربوطه. موارد یاد شده ویژگی های الگوی دانش محوری می باشند. از طرفی انتظار می رود سازمان دهی محتوا در شرایط مطلوب دارای این ویژگی ها باشند: مطالعات و مباحثات طلاب حول مسایل و مضامین مربوط به واقعیات زندگی تنظیم شوند؛ رشته های مختلف (ادبیات، فقه، اصول و...) در جهت حل مسایل و موضوعات واقعی، با یکدیگر مرتبط و هماهنگ شوند؛ مضامین و موضوعات جامع و کلی، مقدم بر موارد جزیی باشند؛ و ارتباط محتوای دروس، به گونه ای باشد که طلاب قادر شوند تجربیات و یادگیری های گذشته شان را با یادگیری های حال و آینده مربوط سازند.
    کلیدواژگان: سطح یک حوزه علمیه، تلفیق مضمون محور، الگوی سازمان دهی محتوا
  • اکرم مقدسی، محمد سید عباس زاده، علی غنایی چمن آباد صفحه 133
    هدف این پژوهش بررسی رابطه تسلط سبک تفکر ربع های مغزی مدیران آموزشی با سطح اثربخشی عملکرد آنها می باشد. نمونه مورد مطالعه شامل 103 نفر از مدیران و 412 نفر از دبیران مقطع متوسطه شهر مشهد در سال تحصیلی 88-1387 می باشندکه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شده اند. در این پژوهش، از پرسشنامه 60 سؤالی سنجش تسلط مغزی هرمن (حوریزاد، 1385: 264) جهت سنجش تسلط سبک تفکر ربع های مغزی مدیران و از پرسشنامه 35 سؤالی سنجش اثربخشی مدل پارسونز (فرخ نژاد، 1376) جهت سنجش اثربخشی عملکرد مدیران استفاده شد. بر اساس یافته های به دست آمده متغیرهای پیش بین تسلط ربع مغزی A، C و D)01/0 P< (قادر به پیش بینی متغیر ملاک (اثربخشی عملکرد مدیران) بودند. همچنین، نتایج نشان دادند تسلط ربع مغزی B قادر به پیش بینی اثربخشی عملکرد مدیران نمی باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت آموزشی، اثربخشی، ربع های مغز، سبک تفکر، تسلط مغز
  • علی مشهدی، کاظم رسول زاده طباطبایی، پرویز آزادفلاح، عاطفه سلطانی فر صفحه 151
    هدف پژ‍وهش حاضر مقایسه عملکرد کودکان مبتلا به اختلالADHD و کودکان عادی در آزمون های برنامه ریزی است. بدین منظور، 45 کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی 7 تا 12 سال شهر مشهد با استفاده از آزمون های SNAP،CBCL،TRF،CSI-4 و نیز مصاحبه بالینی شناسایی و در سه زیرریخت غلبه با نارسایی توجه، غلبه با فزون کنشی/تکانش گری و زیرریخت ترکیبی جای گرفتند. بدین ترتیب، در هر زیرریخت این اختلال 15 کودک مبتلا قرارگرفت. همچنین، 15 کودک عادی سنین 7 تا 12 سال نیز به عنوان گروه کنترل از طریق شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. به منظور اندازه گیری کنش اجرایی برنامه ریزی از آزمون برج لندن، آزمون مازهای پرتئوس و خرده آزمون مازهای وکسلر استفاده گردید. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری تحلیل واریانس چند متغیری(MANOVA)، تحلیل واریانس تک متغیری(ANOVA) و آزمون توکی نشان داد که کودکان مبتلا به این اختلال در مقایسه با گروه کنترل عملکرد ضعیف تری در آزمون های برنامه ریزی دارند. در بررسی عملکرد زیرریخت ها تفاوت معناداری بین آنها مشاهده نگردید، هرچند که عملکرد کودکان مبتلا به زیرریخت ترکیبی در این آزمون ها بهتر بود. در بررسی مؤلفه های مختلف آزمون برج لندن نیز تفاوت معناداری بین گروه کنترل و کودکان مبتلا به این اختلال در زمان کل آزمایش، زمان آزمایش، تعداد خطا و امتیاز کل به دست آمد. در مجموع، نتایج پژ‍وهش از ضعیف تر بودن توانایی برنامه ریزی و سازمان دهی کودکان مبتلا بهADHD حمایت کرد.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی، زیرریخت، کنش اجرایی، برنامه ریزی و سازماندهی
  • بهرام علی قنبری هاشم آبادی، معصومه سعادت صفحه 171
    ارتباط مهارت های حرکتی با سایر جنبه های شخصیت از قبیل خود پنداری، رفتار اجتماعی و...، لزوم پرداختن به مهارت ها و فعالیت های حرکتی را به عنوان یک ضرورت در روان شناسی مطرح می کند. مطالعه و تحقیق در حیطه مهارت های اجتماعی، برای افراد با نیازهای ویژه سودمند است. مسئولان با شناخت و آگاهی از این مهارت ها و تاثیرگذاری آن بر رفتار و فعالیت های تحصیلی و شغلی، به ضرورت اقدامات پشتیبانی کننده در این زمینه واقف می شوند و با ایجاد امکانات مناسب، زمینه را برای پیشرفت افراد مهیا می سازند. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر حرکات ریتمیک یوگا بر تعاملات اجتماعی کودکان کم توان ذهنی پرداخته است. به این منظور 12 نفر دانش آموز کم توان ذهنی، 6 نفر در گروه کنترل و 6 نفر در گروه آزمایش، به روش نمونه گیری هدفمند، به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. این گروه در رده سنی 7 تا 10 سال و با بهره هوشی 75 تا 85 مورد بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش از پرسشنامه رشد اجتماعی وایلند استفاده شده است. در این مطالعه، بهبودی معنی دار از نظر آماری در تمامی آبعاد 8 گانه مربوط به سنجش سلامت مهارت های اجتماعی موجود در پرسشنامه وایلند ملاحظه گردید.
    کلیدواژگان: حرکات ریتمیک یوگا، تعاملات اجتماعی، کودک کم توان ذهنی
  • رحیم بدری گرگری، اسکندر فتحی آذر، سید داود حسینی نسب، محمد مقدم صفحه 189
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر بازاندیشی در عمل بر تفکر انتقادی دانشجو معلمان انجام گرفت. طرح پژوهشی از نوع طرح های عاملی (عامل جنسیت با دو سطح و عامل کاربندی با دو سطح «روش باز اندیشی در عمل و روش سنتی») بود. آزمودنی ها را 93 نفر از دانشجویان مراکز تربیت معلم چهارگانه تبریز در دو گروه آزمایش (24 دختر و 22 پسر) و دو گروه شاهد (25 دختر و 22 پسر) تشکیل دادند. به منظور جمع آوری اطلاعات از دو ابزار آزمون تفکر انتقادی واتسون – گلیزر (فرم الف) با پنج مؤلفه (استنباط، تشخیص پیش فرض ها، استنتاج، تعبیر و تفسیر و ارزشیابی دلایل) و پرسشنامه آمادگی تفکر انتقادی کالیفرنیا با هشت مؤلفه (حقیقت جویی، گرایش به موقعیت مسئله، اعتماد به قضاوت خود، تحلیلی بودن، کنترل خود، کنجکاوی ذهنی، عمل منظم و پختگی در قضاوت) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش های تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان دادکه روش باز اندیشی در عمل موجب رشد مهارت تفکر انتقادی (استنتاج قیاسی) و گرایش تفکر انتقادی (کنجکاوی ذهنی، عمل منظم و پختگی در قضاوت) دانشجو معلمان می شود. بین دانشجو معلمان دختر و پسر از نظر تاثیر باز اندیشی بر تفکر انتقادی تفاوتی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: بازاندیشی، تفکر انتقادی، گرایش تفکر انتقادی، دانشجو معلم، آزمون واتسون گلیزر
  • طاهره جاویدی کلاته جعفرآبادی، رزیتا ابوترابی صفحه 211
    بررسی رابطه ذهنیت فلسفی و سبک رهبری مدیران در دانشگاه فردوسی مشهد، هدف اصلی این مقاله می باشد. در این پژوهش، مدیران دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان گروه مورد بررسی(n=88) مورد مطالعه قرار گرفتند. برای سنجش سبک رهبری از پرسشنامه سبک رهبری و برای سنجش ذهن فلسفی از پرسشنامه ذهنیت فلسفی استفاده شده است. تحقیق حاضر با استفاده از شیوه کمی غیرآزمایشی تبیینی مقطعی انجام شده، و برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس، آزمون تعقیبی LSD و آزمون t استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین سبک های رهبری مدیران بر حسب ذهنیت فلسفی آنان تفاوت معنی داری وجود دارد. این بدان معنی است که مدیرانی که در پرسشنامه ذهنیت فلسفی نمره بالاتری کسب کردند، بیشتر به استفاده از سبک رهبری تیمی گرایش دارند. در نتیجه، نیاز به تقویت خصوصیات ذهن فلسفی شامل جامعیت، ژرف نگری و انعطاف پذیری، در مدیران دانشگاه با نظر به یافته های این تحقیق بارز و نمایان گشته است.
    کلیدواژگان: ذهن فلسفی، جامعیت، تعمق، انعطاف پذیری، سبک های رهبری
  • رضا جعفری هرندی، ابراهیم میرشاه جعفری، محمد لیاقتدار صفحه 235
    این مقاله بخشی از یک پژوهش کیفی است که با دو روش تطبیقی و توصیفی- تحلیلی به بررسی عنصر محتوا در برنامه درسی آموزش علوم ایران و چند کشور جهان پرداخته است. بدین منظور، اسناد و مدارک مربوط به این موضوع در کشورهای پیشرو در زمینه علوم و فناوری (کشورهای منتخب) گردآوری و به توصیف، تفسیر، هم جواری و مقایسه آن ها پرداخته شده تا نتایج پژوهش آماده شود. مقاله حاضر تلاش می نماید تا عنصر محتوا از برنامه درسی آموزش علوم ایران و کشورهای منتخب را مورد مطالعه و بررسی قرار دهد. با مقایسه نتایج مشخص شد که در کشورهای مورد مطالعه، محتوای انتخابی حول زمینه های چهارگانه علوم شامل فیزیک، شیمی، زیست شناسی و بهداشت و زمین شناسی است. به علاوه، محتوا در سه حیطه دانشی، مهارتی و نگرشی تدوین یافته اند؛ هر چند در زمینه میزان و نوع پرداختن به حیطه مهارتی و نگرشی تفاوت قابل ملاحظه ای بین کشور ما و دیگر کشورها وجود دارد. مباحثی در مورد کسب سواد علمی فن آورانه، حل مسئله، تفکر و مباحثی در مورد طبیعت، عمده ترین نکات برجسته محتوا است که در بین کشورهای مورد مطالعه مشترک می باشد. همچنین، نتایج به دست آمده شباهت های قابل ملاحظه ای را بین محتوای آموزش علوم در بین کشورهای مورد مطالعه و ایران نشان می دهد. این شباهت ها بیشتر در اسناد مکتوب برنامه درسی یا برنامه درسی قصد شده موجود می باشد. در این قسمت، برنامه ریزان درسی، برنامه های درسی علوم تعداد زیادی از کشورهای پیشرو در علم و فن آوری را بررسی نموده و نسبت به تدوین محتوا اقدام نموده اند و بنابراین، طبیعی است که حتی در برخی موارد محتوا کامل تر تدوین شده باشد. در عین حال، فاصله قابل ملاحظه ای بین آموزش علوم کشور ما با کشورهای مورد مطالعه وجود دارد که جای تامل دارد و شاید بتوان آن را ناشی از اجرای برنامه درسی دانست که در برنامه درسی کسب شده توسط دانش آموزان خود را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، برنامه درسی، آموزش علوم، محتوای آموزش علوم
  • سیدعلی کیمیایی، حسین محرابی، زهرا میرزایی صفحه 261
    هدف مطالعه حاضر، مقایسه وضعیت سلامت روان والدین دارای فرزند کم توان ذهنی آموزش پذیر و ابعاد مختلف آن شامل افسردگی، اضطراب، شکایت های جسمانی و اختلال در عملکرد اجتماعی می باشد. پژوهش حاضر، یک مطالعه پیمایشی بر روی 191 پدر و مادر دارای فرزند کم توان ذهنی آموزش پذیر (114= مادر و 77= پدر) است که فرزندان آن ها در 28 مدرسه استثنایی شهر مشهد در سال تحصیلی 88-1387 مشغول به تحصیل بودند. روش نمونه گیری، روش خوشه ایتصادفی چند مرحله ای بود. پس از نمونه گیری، وضعیت سلامت روان آن ها به کمک پرسشنامه سلامت عمومی مورد ارزیابی قرار گرفت و مشخصات دموگرافیک آن ها نیز به کمک پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، آزمونt مستقل و آزمون غیرپارامتریک یومن ویتنی به منظور مقایسه میانگین در دو گروه استفاده شد. از 191 پدر و مادر دارای فرزند کم توان ذهنی این مطالعه، تعداد مادران 114 نفر (6/59%) با میانگین سنی 38 و با دامنه سنی 25-58 سال و 2/62% آن ها بی سواد یا دارای سواد ابتدایی بودند و پدران 77 نفر (3/40%) با میانگین سنی 41 سال و دامنه سنی 28-60 سال و 8/42% بی سواد یا دارای سواد ابتدایی بودند. با توجه به نمره میانگین سلامت روان برای کل والدین (4/29= با 7/11=SD)، تمام آن ها در سلامت روان مشکلات جدی داشتند؛ ولی تفاوت معناداری بین پدران و مادران این کودکان به لحاظ میزان اختلال در سلامت روان وجود نداشت و هر دو گروه به یک میزان از مشکلات سلامت روان رنج می بردند (05/0p
  • الهه حقیقت منش، حمیدرضا آقامحمدیان شعر باف، بهرام قنبری هاشم آبادی، بهروز مهرام صفحه 279
    این مطالعه با هدف بررسی سبک ها و ابعاد دلبستگی در یک نمونه تجاوز گر جنسی انجام گرفت.34 تجاوزگر جنسی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده از میان افرادی که به جرم تجاوز به عنف در زندان مرکزی شهر مشهد به سر می بردند انتخاب شدند. 34 آزمودنی عادی از لحاظ چهار متغیر سن، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال و سطح تحصیلات با گروه اول جور شدند. گروه عادی بر اساس نمره مقیاس GSI در پرسشنامه SCL-90-R انتخاب شدند (GSI 1). داده ها با استفاده از فرم بازنگری شده پرسشنامه تجربه روابط نزدیک (ECR-R) جمع آوری شد و با آزمون t استیودنت برای گروه های همبسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین نمرات گروه تجاوزگران جنسی در بعد اضطراب دلبستگی به طور معنی داری از گروه عادی بیشتر است. بین دو گروه در بعد اجتناب مربوط به دلبستگی تفاوت معنی داری وجود ندارد. همچنین، نسبت تجاوزگران جنسی در سبک های دلبستگی نا ایمن به طور معنی داری از گروه عادی بیشتر است. بنابراین، افراد تجاوزگر جنسی دارای سطح بالایی از اضطراب مربوط به دلبستگی اند که می تواند در سوق دادن آنان به سوی رفتارهای تعدی گرانه جنسی نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: تجاوزگری جنسی، جرایم جنسی، سبک های دلبستگی، ابعاد دلبستگی
|
  • Mahmood Mehrmohammadi Page 5
    The concept of imagination and different meanings associated with it is discussed briefly in the first section of the article. This will lead to the conclusion that comprehending this noble human capacity is not an easy task and must be considered as an unfinished agenda, especially for educators and policymakers who contemplate change in the education sector. One explanation for the uneasy grasp of the concept is mistaking hallucination, a negative and symptomatic concept with imagination. Following this introductory remark, the article discusses the application of imagination in the elementary school curriculum. Legitimization of imagination, it is argued, entails replacing the principle of “starting from where the children are” to “starting from what the children can imagine.” In the subsequent section, the discussion turns into addressing justifications for including imagination into the school curriculum and providing the ground for consolidating this noble capacity in the children. In the final section of the article the author names yet another unfinished agenda that must become the focus of attention. The project is aimed at identifying “mental blocks” as exercised in the schooling system. Findings will be employed to revitalize thinking oriented activities in its comprehensive sense.
  • Mina Bagherinezhad, Javad Salehi Fadardi, Seyed Mahmood Tabatabayi Page 21
    Rumination has been recognized as an important component of depression. The goal of this study was to introduce rumination within the frame of Response Style Theory and its consequences for dysphoric mood and depression disorder. Therefore, the relationship between rumination, depression and anxity in a sample of Iraian students was investigated. Participants (N = 119; 63% female) were randomaly selected among students of Ferdowsi University of Mashhad, who completed Ruminative Response Scale (RRS), Beck Depression Inventory-II (BDI-II), and Beck Anxity Inventory (BAI). Cronbach’s Alpha Coefficient (=. 88) was calculated RRS as an index of internal consistency of the measure. The result of regression analysis indicated that after controlling for age, gender, and anxity, increases in rumination were associated with inceases in depression. Despite of cultuaral and social differentces, our findings support earlier findings from the West about the relationship between rumination and depression. Moreover, we found that the role of rumination in predicting depressive sumptoms is probably independent of anxiety. Implication of interventions has been discussed.
  • Saeid Zarghami Page 39
    In this research the role of virtual education in realizing the pedagogical objectives, which have been deducted from the common explications of key existence philosophers on human and his life, has been studied. The research method is comparative analysis of existence philosophers thought, one of qualitative research methods. The first objective is to help the learners in expressing and developing their feelings besides methods of applying reason. Based on the research findings, however, virtual experience is rather observational and mental than embodied and with bodily engagement with reality. The second objective is to pay attention to awareness, freedom and authenticity of the learners. Owing to this, educating learners as helpful society members is equal to preparing them for future career and life, for which virtual learning has created abundant and useful opportunities, and also means reviving, preserving and fostering traditions and genuine historical culture of that society to learners through day to day life, manner of speaking and social encountering like face to face contact with human character of a teacher. Finally some applied implications such as employing virtual education beside face to face education; emphasis on holistic view rather than the unilateral view in using virtual education; and designing virtual education for facilitating thinking, critique and creativity, have been mentioned in the Conclusion of this paper.
  • Reza Hoveida, Reza Homaee Page 61
    The purpose of this research was to determine the effects of Quran's stories on children's emotional intelligence. Participants were 30 children between age of 4 to 6 who were randomly selected from three kindergartens and then divided into an experimental and a control group. Peter Aid and Fare ham emotional intelligence questionnaire (understanding self and others feelings, control of emotions, social skills, optimism and positive attitude) was administered with the children on a pre- and post-test basis. The experimental group participated in Quran-story telling sessions over three months. Results showed that, on the post-test, the experimental group scored higher than the controls on all areas of emotional intelligence. It seems that listening to guided Quran stories can increase pre-school children's emotional intelligence.
  • Asadollah Zangui, Bakhtiar Shabani Varaki, Mahmood Fotuhi, Jahangi Masudi Page 77
    The main purpose of this paper is to clarify the concept of metaphor and its functions in education. There are two main parts in this paper: the first is to discuss the six major classic and modern theories of metaphor according to their cognitive and intellectual functions, and the second is to identify and classify the four types of figurative language including metaphor, simile, allegory and symbol. In this paper metaphor has construed as a cognitive phenomenon. Therefore, it is argued that metaphor has not merely a heuristic function; it furthermore serves as a constitutive model for pedagogy. It turned out that metaphor, in supporting and conditioning our thinking about education, has some major functions including motivate, discovery, hermeneutical, convinced and extent of meaning that should be strongly emphasized in education system.
  • Javad Ghandili Page 109
    The goal of the present research was to study the content organization of the textbooks taught in Level One Hawza Illmiya Curriculum and its ideal characteristics on the basis of the thematic integration approach. We first reviewed the relevant theoretical ideas and conducted a primary interview with some of professors teaching in seminaries, upon which we composed a list of characteristics of the content organization of the textbooks taught in the seminaries. For data collection, a questionnaire was composed that contains questions about the content organization of the customary vs. ideal textbooks taught in seminaries. Next, 115 individuals (about half of the study sample), including the professors and students of Grade six, Level One judged the characteristics. Findings showed that, the most evident characteristics of the content organization of the current textbooks were: Arranging contents with independent topics, the order of titles and contents of the courses introduced by the seminary professors and students in the Planning Center, and the order resulted from the structure of the scientific fields. These are the characteristics of a knowledge-oriented model. Moreover, it was expected that an ideal content organization should entail the following characteristics: Organizing studies and discussions according to issues that are related to the real life conditions; various courses (e.g., literature, juridical principles) should be related to each other to and in conformity with each other in order for their maximize efficiency for solving real problems; core contents and subjects need to have priority over the marginal ones; and there has to be the capacity of linking the learner's experiences and learning in the past with the present and future ones.
  • Akram Moghaddasi, Mir Mohammad Seyyed Abbas Zadeh, Ali Ghanaei Chaman Abad Page 133
    The purpose of the research was to examine the relationship between educational administrator's brain quadrant dominance and the level of their performance effectiveness. By using stratified-random sampling method, 103 managers and 412 teachers were selected as the study sample; they were recruited from high schools in Mashhad in 2008-2009 academic year. Herrmann Brain Dominance Instrument, with 60 items, and Parsons Performance Effectiveness Questionnaire, with 35 items, were used for data collection. The findings showed a significant, positive relationship between the dominance of A, C and D styles of brain quadrants and the level of performance effectiveness (p < 0.01). The results also revealed that B brain quadrant dominance could not predict the level of performance
  • Ali Mashhadi, Kazem Rasoulzadeh Tabatabaie, Parviz Azad Fallah, Atefeh Soltanifar Page 151
    The goal of present study was to compare the performance of ADHD and normal children on planning tests. 45 children with ADHD aged between 7 to 12 were selected in Mashhad city through convenience and randomized sampling. We used SNAP، CBCL، TRF, CSI-4 and clinical interview for diagnosis of ADHD and put them into ADHD-I, ADHD-H, ADHD-C subtypes. Each subtype comprised 15 children with ADHD. The children's planning ability was assessed by Tower of London, the Porteus Mazes, and the Wechsler Mazes subtest. The results indicated that performance of ADHD group on the planning tests was poorer than control group. There were no significant difference across the ADHD subtypes. The differences were in several components of Tower of London, including response time, number of errors, and the total score. In conclusion, results supported that planning and organizing ability were poorer in the ADHD children than the controls.
  • Bahramali Ghanbari, Masoome Saadat Page 171
    The relationship between motor skills and other aspects of personality, such as self-concept, social and emotional behavior, proposes the necessity of working on motor skills and activities. Investigation of the social abilities seems beneficial for whom with the special needs. The current study investigated the influence of Yoga rhythmic movements on social interactions of children with mental deficiency (N = 12; IQ range = 75-85). To measure the children's social skills, the Vineland Social Development Questionnaire was administered. Significant improvements were observed on all 8 dimensions of the Vineland questionnaire from pre- to post-intervention assessment.
  • Rahim Badrigargari, Eskandar Fathiazar, Seyyed Davood Hoseininasab, Mohammad Moghadam Page 189
    We studied the effects of using Reflective Action Approach (RAA) on critical thinking of students and teachers. The research method was a semi-experimental and factorial design (2×2). The subjects were 93 students from Tabriz Teachers Education Colleges of which 46 students and teachers (24 female and 22 male) formed the experimental group to receive RAA and 47 students and teachers (25 female and 22 male) formed the control group who received the traditional approach. Measures were the Watson-Glaser Critical Thinking Appraisal (WGCTA) and the California Critical Thinking Disposition Inventory (CCTDI). The results of MANCOVA analysis revealed that reflective action enhanced the experimental group's critical thinking skills (deduction) and disposition toward critical thinking (inquisitiveness, systematic activity, and maturity of judgment). There was no gender differences for the positive outcomes of the RAA.
  • Tahereh Javidi, Rozita Abootorabi Page 211
    The main purpose of this research was to identify differences in the Ferdowsi University of Mashhad manager's leadership styles based on their philosophical mindedness. The research method was quantitative, non-experimental, explanatory, cross-sectional. 88 university managers completed and returned two questionnaires assessing their leadership styles and philosophical mindedness. The results showed significant differences among the managers’ leadership styles in terms of their philosophical mindedness. There was a significant relationship between philosophical mindedness and increasing the growth of team leadership. Therefore, there is a need for fostering comprehensiveness, penetration (deep thinking), and flexibility, as three main aspects of philosophical mindedness, among university managers.
  • Reza Jafariharandi, Sayed Ebrahim Mirshah Jafari, Mohammad Javad Liaghatdar Page 235
    This paper is part of a qualitative study that has surveyed the content element of curriculum in science education of Iran and five other countries from a descriptive and a comparative view. Therefore, all the documents about the study topics that were available in Iran and the selected countries were gathered, described, interpreted, juxtaposed, and compared. The results showed that in studied countries, the selected content could be classified into four subjects including physics, chemistry, biology and health, and geology. In addition, the contents have been developed in three dimensions: knowledge, skills and attitudes. Although there were remarkable differences between Iran and the other countries in addressing skills and attitudes, the most significant commonality across the countries were obtaining technological scientific literacy, solving problem, reflecting, and nature discussions. The results also showed considerable similarities between science education contents of Iran and the other five countries. These similarities were mostly in the curriculum's written documents or intended documents. However, there is a considerable gap between our country and selected countries in science education which is needs serious consideration.
  • Ali Kimiaee, Hosein Mehrabi, Zahra Mirzaee Page 261
    The purpose of the present study was to compare the mental health status of fathers and mothers (N = 191; 59.6% mothers) of children with educable mental disabilities on various dimensions including, depression, anxiety, physical complains, and social functioning. The sampling method was multilayer, cluster sampling from special education schools in Mashhad. The General Health Questionnaire (GHQ-28) was administered with the parents. The results showed that parents scored relatively high on the GHQ (M = 29.4, SD =11.7), indicating problems with their mental health status; however, mothers scored higher than fathers on anxiety and depression (p>0.05). No other significant differences were found between mother's and fathers/ GHQ scores
  • Elahe Hafhighatmanesh, Hamidreza Aghamohammdian, Bahram Ali Ghanbarihashem Abadi, Behrooz Mahram Page 279
    We examined the attachment styles and its domains in a sample of rapists. 34 rapists were randomly selected among a larger group of rapists who were in captivity in Central Prison of Mashhad City and were compared with 34 non rapist individuals (controls); all participants were matched on age, marital status, occupation status and literacy level. The control participants were selected based on their GSI scores on SCL-90-R)GSI 1 (. Data gathered through Experiences in Close Relationships-Revised (ECR-R) and were analyzed by dependent t-tests and chi-square tests (X2). Results showed that, compared with the controls, rapists scored significantly higher on attachment anxiety. The two groups did not differ on attachment avoidant. Moreover, rapists showed a higher ration on insecure attachment styles than the controls. Therefore, rapists have a high level of attachment anxiety that may lead them toward committing sexual crimes, sexual offensive behaviors, and rape.