فهرست مطالب

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 60 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیما جنتیان، حسین سماواتیان، حمیدرضا عریضی، محمدرضا عابدی، حمید بقایی، طاهره کریمیان صفحات 4-14
    بررسی تاثیر حجم کار ذهنی بر عملکرد کنترل مدیران با خارج کردن ویژگی های شخصیتی هدف این پژوهش آزمایشی بود. نمونه آماری شامل انتخاب تصادفی 21 نفر از مدیران بخش ستادی شرکت گاز استان اصفهان بوده و علاوه بر ارائه پرسشنامه ویژگی های شخصیتی نئو (کاستا و مک کری، 1992)، عملکرد کنترل آزمودنی ها در پاسخ به تکالیف مدیریتی (محقق ساخته) در موقعیت های مختلف حجم کار ذهنی که با زمان بندی متفاوت مرتب شده بودند، اندازه گیری گردید. نتایج تحلیل واریانس با اندازه های تکراری، اثر حجم کار ذهنی بر عملکرد کنترل را معنی دار نشان داد، در حالی که خارج کردن ویژگی های برونگرایی، انعطاف پذیری و توافق پذیری از آن فرایند، باعث تغییر عمده و غیرمعنی دار شدن آن گردید (به ترتیب، 480/0P=، 731/0P=، 623/0P=). با توجه به نتایج، امکان پیش بینی دقیق تر عملکرد با توجه به حجم کار ذهنی و ویژگی های شخصیتی مدیران وجود دارد.
    کلیدواژگان: حجم کار ذهنی، عملکرد کنترل، پنج عامل بزرگ شخصیتی
  • لیلی نوریان، اصغر آقایی*، مریم قربانی صفحات 15-23

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خوردن هیجانی در زنان چاق شهر اصفهان انجام شد. در این تحقیق، یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری یک ماهه به کار گرفته شد. با استفاده از نمونه گیری در دسترس، 30 زن دارای تشخیص چاقی به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. کلیه آزمودنی ها قبل از مداخله، در پایان مداخله و یک ماه بعد در مرحله پیگیری به پرسشنامه رفتارهای خوردن هلندی (فورمن و هربرت، 2009)، پاسخ دادند. مداخله شامل 8 جلسه90 دقیقه ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بود که تنها به گروه آزمایش ارائه شد. نتایج تحلیل کواریانس حاکی ازکاهش خوردن هیجانی در زیر مقیاس رفتار خوردن در مرحله پس آزمون بود و این کاهش تا یک ماه پس از درمان پایدار بود (05/0P<). در زیرمقیاس میل به خوردن بین میانگین نمرات گروه آزمایش و گواه تنها در مرحله پیگیری تفاوت معناداری وجود داشت (05/0P<). یافته های این پژوهش حاکی از اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خوردن هیجانی زنان چاق بود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، خوردن هیجانی، زنان چاق
  • ناهید بابایی امیری، محمد باقر کجباف، محمد مهدی مظاهری، غلامرضا منشئی، هوشنگ طالبی صفحات 24-33
    هدف از این پژوهش تعیین رابطه راهبردهای شناختی فراشناختی با عملکرد تحصیلی و بررسی عوامل موثر بر آنها از قبیل سن، جنس، رشته، شغل، مصرف دارو و تعداد مشروطی دانشجویان بود. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد واحد یادگار امام(ره) شهر ری که در نیمسال اول 931392 مشغول به تحصیل بودند، می گردید (22904=N). با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی 378نفر نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های اطلاعات شخصی و راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (MSLQ) بود. برای تحلیل داده ها از رگرسیون، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی و تحلیل واریانس یکطرفه استفاده شد. نتایج بیانگر رابطه مثبت و معنادار بین راهبردهای شناختی و فراشناختی با عملکرد تحصیلی دانشجویان بود (05/0P<). بین عملکرد تحصیلی با کاربرد راهبردهای شناختی و فراشناختی در دانشجویان از نظر شغل، رشته و تعداد ترم های مشروطی تفاوت معناداری وجود داشت (05/0P<). اما از نظر جنسیت و مصرف دارو تفاوت معناداری بین دانشجویان وجود نداشت.
    کلیدواژگان: راهبردهای شناختی و فراشناختی، عملکرد تحصیلی، ویژگی های جمعیت شناختی دانشجویان
  • لیلا شیاسی، فلور خیاطان صفحات 34-42
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مشاوره گروهی بخشش محور بر سازگاری و کیفیت زندگی زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان نجف آباد انجام شد. این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون و گروه گواه است. جامعه آماری پژوهش زنانی بودند که مشکلات زناشویی داشتند و در بهار 1393 به مراکز مشاوره شهر نجف آباد مراجعه کرده بودند. در ابتدا با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 3 مرکز از بین 5 مرکز مشاوره موجود شهرستان نجف آباد انتخاب شد. سپس، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 36 نفر به عنوان نمونه از آن مراکز انتخاب شدند و در یک گروه گواه و یک گروه آزمایش به طور تصادفی جایگزین شدند (در هر گروه 18 نفر). پس از اجرای پیش آزمون که با استفاده از پرسشنامه سازگاری اجتماعی (بل، 1961) و مقیاس کیفیت زندگی (سازمان بهداشت جهانی، 1996) به عمل آمد، گروه آزمایش 8 جلسه هفتگی مشاوره بخشش محور داشت. در نهایت، پس آزمون نیز با همان ابزارها بر روی هر دو گروه انجام گرفت. نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد که مشاوره بخشش محور در افزایش کیفیت زندگی تاثیر معناداری داشته است (05/0P<). همچنین، این آموزش در افزایش سازگاری زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره نیز تاثیر معناداری داشت (05/0P<). نتایج این پژوهش می تواند در افزایش سازگاری و کیفیت زندگی زنان به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: مشاوره گروهی بخشش محور، زنان، سازگاری، کیفیت زندگی
  • مهناز جدیدی فیقان، سهیلا صفری، سالار فرامرزی، مریم جدیدی فیقان، سمیه جمالی صفحات 43-52
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه حمایت اجتماعی و اضطراب اجتماعی در مادران کودکان مبتلا به فلج مغزی، سندرم داون، اتیسم و مادران کودکان سالم در سال 1392 در اصفهان بود. روش این مطالعه از نوع علی مقایسه ای بود. نمونه این پژوهش 90نفر از مادران کودکان با نیازهای خاص (30 نفر سندرم داون،30 نفر اتیسم و30 نفر فلج مغزی) و30 نفر از مادران کودکان عادی مدارس ابتدایی شهرستان اصفهان بودکه به طور تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس حمایت اجتماعی (نوربک، 1981) و مقیاس هراس اجتماعی (کانر و همکاران، 2000) استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری (مانوا) نشان دادکه بین مادران کودکان با نیازهای خاص و مادران کودکان عادی در اضطراب اجتماعی و حمایت اجتماعی تفاوت معنی دار وجود دارد (001/0>P). علاوه بر این، مقایسه گروه ها نشان داد که مادرانی که فرزندی اوتیسم دارند بیش از مادرانی که فرزند مبتلا به سندرم داون یا فلج مغزی دارند اصطراب اجتماعی را تجربه می کنند (001/0>P). در نهایت، مادران کودکان مبتلا به اتیسم، در مقایسه با سایر مادران مود مطالعه در این پژوهش، بیشترین سطح اضطراب اجتماعی را تجربه می کردند (001/0>P).
    واژه های کلیدی: حمایت اجتماعی، اضطراب اجتماعی، مادران کودکان با نیازهای خاص
  • فرزانه دباشی، حمیدرضا عریضی، ابوالقاسم نوری، ناهید اکرمی صفحات 53-59
    هدف این پژوهش تعیین نقش نیاز به شناخت و خودکارآمدی پیش آموزشی در پیش بینی انگیزش یادگیری داوطلبان دوره های آموزشی مرکز کارآفرینی دانشگاه اصفهان بود. روش پژوهش رابطه ای بود. جامعه آماری همه داوطلبان شرکت کننده در دوره های آموزشی مرکز کارآفرینی دانشگاه اصفهان از ابتدای تاسیس تاکنون بود، اما به دلیل نداشتن امکان دسترسی به همه این افراد، نمونه ای شامل 164 نفر از این کارآموزان که در بازه زمانی پاییز و زمستان 1391 در دسترس بودند، انتخاب شدند. افراد شرکت کننده به پرسشنامه های نیاز به شناخت (کاسیوپو، پتی و کائو، 1984)، خودکارآمدی پیش آموزشی (کوئینونز، 1995) و انگیزش یادگیری (نو و ویلک، 1993) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شدند. یافته های گام آخر تحلیل رگرسیون نشان داد که هر دو متغیر نیاز به شناخت و خودکارآمدی پیش آموزشی قادر به پیش بینی انگیزش یادگیری هستند و در مجموع 37 درصد از واریانس انگیزش یادگیری را تبیین می کنند (01/0P<).
    کلیدواژگان: نیاز به شناخت، خودکارآمدی پیش آموزشی، انگیزش یادگیری، آموزش کارآفرینی
  • سعیده هدایت، مختار عارفی صفحات 60-68
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان گروهی شناختی رفتاری بر بهبود کیفیت خواب در سالمندان می باشد. در این پژوهش نیمه آزمایشی، از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. از میان همه سالمندان دارای مشکل خواب عضو کانون بازنشستگی شهر کرمانشاه در سال 1393، تعداد 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان شناختی رفتاری به صورت گروهی شرکت کرد اما گروه گواه درمانی دریافت نکرد. هر دو گروه، پیش و پس از جلسه های درمانی به پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ (بایسی، 1989) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تفاوت میانگین نمرات مولفه های کیفیت خواب در گروه آزمایش، پس از اجرای مداخله، نشان داد که درمان شناختی رفتاری منجر به بهبود معنادار کیفیت خواب در پنچ مولفه آن شامل کیفیت ذهنی خواب (001/0P<)، تاخیر در خواب (001/0P<)، مدت خواب (001/0P<)، کفایت خواب (001/0P<) و اختلال خواب (001/0P<) شده است. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که درمان شناختی رفتاری می تواند منجر به ارتقاء کیفیت خواب در سالمندان شود. بنابراین، با توجه به یافته های این پژوهش، آموزش این مداخله به کادر درمان و پرستاران شاغل در حیطه سالمندی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، کیفیت خواب، سالمندان
  • بهمن اکبری، طوبی ثقتی*، مهدیه محمدزاده صفحات 69-76

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش گروهی شناختی رفتاری بر میزان پرخاشگری و هیجان خواهی رزمی کاران زن شهر آمل انجام شد. این تحقیق تجربی و به شکل میدانی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان رزمی کار 12تا 25 ساله شهر آمل در سال 891388 بودکه از این میان افراد واجد شرایط تعداد 40 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه گواه (20 نفر) و گروه آزمایشی (20 نفر) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس هیجان خواهی زاکرمن (1979) و پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1992) استفاده شد. برنامه آموزش گروهی شناختی رفتاری در 6 جلسه 90 دقیقه ای، هفته ای یک بار، برای آزمودنی های گروه آزمایش اجرا شد. پس از اتمام برنامه آموزشی، پس آزمون برای هر دو گروه آزمایش و گواه اجرا گردید. نتایج با استفاده از روش آماری تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد که آموزش گروهی شناختی رفتاری در گروه آزمایش معنی دار بوده است (0005/0P≤). به عبارت دیگر، آموزش گروهی شناختی رفتاری موجب کاهش میزان پرخاشگری و هیجان خواهی گروه آزمایش، در مقایسه با گروه گواه، شده است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، پرخاشگری، هیجان خواهی، رزمی کاران
  • زهرا قادری، ژاله رفاهی، محمد باغبان * صفحات 77-83

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش به شیوه رویکرد هیجان مدار بر صمیمیت زوجین بود. این پژوهش به روش نیمه تجربی و با طرح پیش آزمون پس آزمون و گروه آزمایش و کنترل اجرا شد. جامعه آماری پژوهش، کلیه والدین دانش آموزان مقطع ابتدایی و متوسطه شهر بندرعباس در سال تحصیلی 931392 بودند. از میان 185 زوج متقاضی شرکت کننده، تعداد 97 زوج که نمره پایینی در پرسشنامه مولفه های عشق اخذ کرده بودند، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. سپس، 40 زوج به صورت تصادفی انتخاب شدند که در دو گروه آزمایش (20 زوج) و گروه گواه(20 زوج) قرار گرفتند. ابزار این پژوهش، پرسشنامه عشق مثلثی یا مولفه های عشق (استرنبرگ، 1997) به همراه اطلاعات جامعه شناختی آزمودنی ها بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که آموزش به شیوه رویکرد هیجان مدار بر میزان صمیمیت زوج ها اثر مثبت و معناداری دارد (05/0>P). نتیجه آنکه آموزش به شیوه رویکرد هیجان مدار می تواند در افزایش میزان صمیمیت زوج ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مولفه های عشق، رویکرد هیجان مدار، صمیمیت
  • هادی سلیمی، فرشاد محسن زاده، علی محمد نظری صفحات 84-92
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی رضایت زناشویی براساس عوامل فرایندی و محتوایی خانواده در معلمان ابتدایی شهر کرج بود. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه معلمان متاهل مقطع ابتدایی شهر کرج در سال تحصیلی 941393 بودند که 358 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی براساس جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های سازگاری زناشویی (اسپنیر، 1976)، فرایند خانواده (سامانی، 1387) و محتوای خانواده (سامانی، 1387) استفاده شد. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شدند. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که مولفه های تصمیم گیری و حل مساله، مهارت های ارتباطی، انسجام خانواده و مهارت های مقابله به استثنای باورهای مذهبی، توان پیش بینی رضایت زناشویی را دارند (001/0>P). همچنین، نشان داده شد که مولفه های محتوایی خانواده شامل محل زندگی و تسهیلات آموزشی، منابع مالی، زمان با هم بودن، شغل و تحصیلات، سلامت جسمی و روانی و وجهه یا موقعیت اجتماعی به غیر از محل زندگی و تسهیلات آموزشی، توان پیش بینی رضایت زناشویی را دارند (001/0>P).
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، فرایند خانواده، محتوای خانواده
  • نادر حاجلو، رقیه عزیزی، خدیجه مقدسی صفحات 93-100
    هدف از این مطالعه، پیش بینی سلامت روانی دانشجویان براساس تعارض نقش جنسیتی آنان بود. این مطالعه از نوع توصیفی همبستگی بود. آزمودنی های پژوهش شامل 200 نفر دانشجوی مرد بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از میان دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس تعارض نقش جنسیتی (وستر و همکاران، 2012) و مقیاس سلامت روانی (گلدبرگ و هیلر، 1979)استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل رگرسیون چندمتغیره مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر مولفه های موفقیت، قدرت، رقابت؛ هیجان پذیری محدود و تعارض بین کار و روابط خانوادگی بر مولفه های اضطراب و بی خوابی، نارساکنش وری اجتماعی و افسردگی معنی دار است (01/0P<)، ولی بر مولفه نشانه های بدنی اثر معنی داری ندارد. همچنین، تعارض نقش جنسیتی 64 درصد از واریانس سلامت روانی را در میان دانشجویان تبیین می کند. بر اساس نتایج این تحقیق افرادی که از تعارض نقش جنسیتی کمتری برخوردارند سلامت روانی بهتر و بالاتری دارند.
    کلیدواژگان: تعارض نقش جنسیتی، دانشجویان، سلامت روانی
  • سید محمد میرکمالی، کبری خباره، ابراهیم مزاری*، فرهاد فرهادی امجد صفحات 101-109

    پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش سلامت روان بر عملکرد تحصیلی دانشجویان، با میانجیگری انگیزش پیشرفت تحصیلی آنان انجام شده است. روش پژوهش توصیفی و طرح پژوهش، همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری 4020 دانشجوی دانشگاه بیرجند بود. با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری طبقه ای 351 دانشجو به عنوان نمونه انتخاب شدند. از پرسشنامه های سلامت روان (گلدبرگ، 1972) و انگیزش پیشرفت تحصیلی (حسینی و همکاران، 1387) و معدل نمرات تحصیلی برای گردآوری داده ها استفاده شد. تحلیل همبستگی نشان داد که سلامت روان با انگیزش پیشرفت تحصیلی، انگیزش پیشرفت با عملکرد تحصیلی و همچنین افسردگی با عملکرد تحصیلی رابطه معنی داری داشته اند (01/0P<). مدل یابی معادلات ساختاری سلامت روان، انگیزش پیشرفت تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانشجویان براساس شاخص های برازش الگو تایید شد و همچنین رفتارها نشان داد که سلامت روان بر انگیزش پیشرفت تحصیلی تاثیرگذار بوده است (62/0=γ). انگیزش پیشرفت تحصیلی نیز بر عملکرد تحصیلی موثر بوده است (44/0= β). در نهایت، سلامت روان با میانجیگری انگیزش پیشرفت تحصیلی بر عملکرد تحصیلی دانشجویان تاثیر داشته است (51/0=γ).

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، سلامت روان، عملکرد تحصیلی، دانشجویان دانشگاه
|
  • Sima Janatian, Hossein Samavatyan, Hamidreza Oreizi, Mohammadreza Abedi, Hamid Baghaei, Tahereh Karimian Pages 4-14
    Investigating the effect of mental workload on managers'' control performance while covariating the personality characteristics was the aim of the current experimental research. The statistical sample included 21 randomly selected of staff managers in Isfahan Province Gas Company. In addition to presenting the NEO Personality questionnaire (Casta & McCrea، 1992)، the participants''control performance in response to managerial tasks (researcher made) in different situations of mental workload with different manipulated timing were measured. The results of repeated measures ANOVA revealed significant effect of mental workload on control performance. While covariating the characteristics of extroversion، openness and agreeableness from the process had a profound change and resulted in non-significant effects (P=0. 480، P=0. 731، and P=0. 623، respectively). Based on the results، it is possible to predict performance of managers on the basis of their mental workload and their personality characteristics more precisely.
    Keywords: mental workload, control performance, the big five personality factors
  • Pages 15-23

    The purpose of this research was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on emotional eating of obese women in Isfahan. The research used a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a one month follow up. Through convenience sampling method، 30 women with an obesity diagnosis were selected and then، were randomly assigned into experimental and control groups. All participants completed the Dutch Eating Behaviors Questionnaire (Forman & Herbert، 2009) before intervention، at the end of the intervention and one month after intervention. The intervention involved 8 sessions of acceptance and commitment therapy، each lasting for 90 minutes، which were administered only to the experimental group. Results of covariance analysis showed a significant decrease in the amount of emotional eating in the eating behavior subscale at the post-test، and follow up stages (P<0. 05). In the eating desire subscale، there was a significant difference between the mean of experimental group and control group only in the follow up stage (P<0. 05). The findings of this study confirmed the efficacy of acceptance and commitment therapy on emotional eating of obese women.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, emotional eating, obese women
  • Nahid Babaieamiry, Mohammad Bagher Kajbaf, Mohammad Mehdi Mazaheri, Gholam Reza Manshaee, Hooshang Talebi Pages 24-33
    This study was to determine the relationship between cognitive-meta cognitive strategies and students'' academic performances، discipline، occupation، drug use and the number of their probation semesters. Method of study was descriptive and correlation. Statistical population included all students in the first semester of Azad University، Yadegar-e-Emam RH Branch (Ray city) in 2013-2014. (N=22904). Sample was selected by random stratified sampling method (N=378). Personal information and (MSLQ) motivational strategies for learning questionnaires were research instruments. For data analysis، regression، Pearson correlation coefficient، t-test and One–way ANOVA were used. The results indicated that there was a positive significant relationship between usage of cognitive-meta cognitive strategies and academic performance (P<0. 05). Considering students’ occupation، discipline and the number of their probation semesters، there was a significant relationship between students’ cognitive-meta cognitive strategies usage and their academic performances (P<0. 05). But considering gender and drug usage، there was no significant relationship.
    Keywords: cognitive, meta cognitive strategies, academic performance, students demographic characteristics
  • Pages 34-42
    The present study aimed to examine the effect of forgiveness-based group counseling on adjustment and quality of life in women referring to counseling centers in Najafabad town. The research was semi-empirical with pretest-posttest and control group design. Statistical population included women with marital problems who were referred to counseling centers in Najafabad town in the Spring of 2014. At first، 3 out of 5 counseling centers in Najafabad were selected through simple sampling method. Then، 36 persons were selected through convenience sampling method as the sample and were randomly assigned into one experimental and one control group (each group، 18 persons). After administering pretest to both experimental and control groups by Social Adjustment Questionnaire (Bell، 1961) and Quality of life Scale (World Health Organization، 1996)، the experimental group received 8 weekly sessions of forgiveness-based counseling training. Finally، posttest was administered by the same measures to both groups. The results of multivariate analysis of covariance showed that forgiveness-based counseling had a significant effect on quality of life (P≤0. 05). Also، the training had a significant effect on improving womens’s adjustment (P≤0. 01). The results of the study may be used to improve women’s adjustment and quality of life.
    Keywords: forgiveness, based group counseling, women, adjustment, quality of life
  • Mahnaz Jadidi, Soheila Safary, Maryam Jadidi, Somayeh Jamali Pages 43-52
    The purpose of this study was to compare social support and social anxiety of mothers of children with cerebral palsy، Down syndrome and autism with mothers of normal children in Isfahan in 2013 (1392s. c.). A causal-comparative study was used in this research. The research sample which was selected randomly consisted of 90 mothers of children with special needs (30 mothers of children with down syndrome، 30 mothers of children with autism and 30 mothers of children with cerebral palsy) and 30 mothers of normal children attending primary schools in Isfahan. To collect the data، Social Support Questionnaire (Norbeck،1981) and Social Phobia Inventory (Conner et al.، 2000) were used. The results of multivariate analysis of variance indicated that there were significant differences between mothers of children with special needs and mothers of normal children in social support and social anxiety (P<0. 001). Furthermore، comparisons showed that mothers having a child with autism suffered the social anxiety more than mothers having a child with Down syndrome or a child with cerebral palsy (P<0. 001). Finally mothers of children with autism experienced the highest level of social anxiety compared to the rest of mothers studied in the research (P<0. 001).
    Keywords: social support, social anxiety, mothers of children with special needs
  • Farzaneh Dabbashi, Hamidreza Oreyzi, Aboulghasem Nouri, Nahid Akrami Pages 53-59
    The aim of this study was to examine the role of need for cognition and pre-training self-efficacy in prediction of learning motivation in volunteers of the education courses in the University of Isfahan entrepreneurship center. The research method was correlation. The statistical population included all the volunteers who participated in the courses of the University of Isfahan entrepreneurship center since the establishment of the center until now، but because of lack of access to all of them، the sample (164 people) composed of trainees available in Fall 2012 and Winter 2013. Participants completed the Need for Cognition Scale (Cacioppo، Petty & Kao، 1984)، Pre-training Self-efficacy Scale (Quinones، 1995)، and Motivation to Learn Scale (Noe & Wilk، 1993). The data analyzed by Pearson correlation coefficient and stepwise regression. The results of the end step of regression analysis showed that variables of pre-training self-efficacy and need for cognition are able to predict learning motivation، and generally explain 37 percent of learning motivation (P<0. 05).
    Keywords: need for cognition, pre, training self, efficacy, learning motivation, entrepreneurship education
  • Saeedeh Hedayat, Mokhtar Arefi Pages 60-68
    The aim of the present study was to investigate the effect of group cognitive-behavioral therapy on sleep quality of the elderly. This research was a semi-experimental study with pretest-posttest and control group design. Of all the elderly with sleep problem، who were members of retirement census in Kermanshah city in the year (2014)، 30 people through purposive sampling procedure were selected and randomly assigned into the experimental (15 people) and the control (15 people) groups. The experimental group received eight 90-min. sessions of group cognitive-behavioral therapy، and control group received no treatment، Both groups completed Pittsburgh Sleep Quality Index (Buysse، 1989) at pretest and posttest. The data were analyzed using (ANCOVA). The mean difference of scores in sleep quality components of experiment group، after the intervention، showed that cognitive-behavioral treatment lead to improved sleep quality in five components including subjective sleep quality (P<0. 001)، sleep latency (P<0. 001)، sleep duration (P<0. 001)، sleep efficiency (P<0. 001)، and sleep disturbance (P<0. 001). The result of the research showed that cognitive-behavioral treatment، can lead to promotion of sleep quality in the elderly. So، the findings suggest that، therapeutic personnel and nurses can use this sort of therapy in elderly domain.
    Keywords: cognitive, behavioral therapy, sleep quality, the elderly
  • Bahman Akbari, Touba Seghati, Mahdiyeh Mohammad Zadeh Pages 69-76

    This study aimed to examine the effect of cognitive –behavioral group training on aggression and sensation seeking rates among female martial artists in Amol city. The research was experimental in the form of field study. The statistical population included all the 12-25 year-old female martial artists in Amol city during 2009-2010. From the eligible 40 persons were selected and randomly assigned into one control group (20 persons) and one experimental group (20 individuals). For data collection، Sensation Seeking Scale (Zuckerman، 1979) and Aggression Questionnaire (Buss & Perry، 1992) were used. The cognitive – behavioral group training program was administered in six 90-minute sessions، once a week، for the experimental group. At the end of the training program، posttest was conducted for both experimental and control groups. The results، by using multivariate ANCOVA، showed that the effect of cognitive–behavioral group training have been significant (P≤0. 0005). In other words، the cognitive–behavioral group training led to the reduction in aggression and sensation seeking rates in the experimental group، as compared with the control group.

    Keywords: cognitive–behavioral group training, aggression, sensation seeking, martial artists
  • Zahra Ghaderi, Zhale Refahi, Mohammad Baghban Pages 77-83

    The aim of this study was to investigate the effect of training with emotion focused method approach on marital intimacy. This study employed a semi-experimental method and used a pre-test، post-test design with experimental and control groups. Statistical population of this study included all parents of primary and secondary students in Bandar Abbas city in the academic year of 2013-2014 (1392-93s. c.). From among 185 couples who were registered to participate in the study، 97 couples who had received low scores in components of Love questionnaire، were selected by purposive sampling method. Then، 40 couples were selected randomly and assigned in the experimental (20 couples) and control (20 couples) groups. The tools of this study were Triangular Love Questionnaire or Components of Love (Sternberg، 1997)، and participants’ demographic information. The data were analyzed by analysis of covariance. The results showed that emotion focused method training approach increased couples intimacy significantly and positively (P<0. 05). It was concluded that emotion focused training approach can be used to increase marital intimacy.

    Keywords: components of love, emotion focused approach, intimacy
  • Hadi Salimi, Farshad Mohsen Zade, Ali Mohammad Nazari Pages 84-92
    The purpose of the present research was to predict marital satisfaction based on factors of family process and content among elementary school teachers in Karaj city. Research method was descriptive and correlation. The statistical population were all the married elementary schools teachers in Karaj city in the academic year of 2014-2015. 358 people were selected as the sample through random cluster sampling based on the Morgan table. To collect the، data Marital Adjustment Scale (Spanier، 1976)، Family Process Scale (Samani، 2007/ 1387s. c.) and Family Content Scale (Samani، 2007/1387s. c.) were used. The data were analyzed with Pearson correlation coefficient and stepwise regression. The results of stepwise regression showed that، components of family process including decision making and problem solving، communication skills، family solidarity and coping skills، except religious beliefs. can predict marital satisfaction. (P< 0. 001). Also، it was shown that family content components including financial sources، time for being together، occupation and education، physical and mental health and social prestige، except living location and educational facilities، can predict marital satisfaction (P< 0. 001).
    Keywords: marital satisfaction, family process, family content
  • Nader Hajloo, Roghayyeh Azizi, Khadijeh Moghaddasi Pages 93-100
    The aim of the present study was to predict students’ psychological health based on their gender role conflict. The type of study was descriptive- correlation. Participants were 200 male students of Mohaghegh Ardabili University which were selected by multi stage cluster sampling method. The Scale of Gender Role Conflict (Wester et al.، 2012) and Psychological Health Scale (Goldberg and Hillier، 1979) were used to collect the data. The data were analyzed using multivariate regression analysis. The results showed that components of success، power، competition، limited affectivity، and conflict between work and family relationship were effective on anxiety and insomnia components، social dysfunction and depression (P< 0. 01)، but not on somatization. Also، 64% of the variance in students general health is explained by gender role conflict. Based on these results، individuals with less gender role conflict have better and greater psychological health.
    Keywords: gender role conflict, students, psychological health
  • Seyed -Mohammad Mirkamali, Kobra Khabare, Ebrahim Mazari, Farhad Farhadi Amjad Pages 101-109

    This study aimed to explain the role of mental health on academic performance of students with the meditation of academic achievement motivation. The research method was descriptive and the design was correlation of the kind of structural equation modeling. Statistical population was 4020 university students in Birjand University. Through stratified random sampling and cocranꞌs formula، 351 students were selected as the sample. Mental Health Questionnaire (Goldberg، 1972) and Academic Achievement Motivation Questionnaire (Hoseini et al.، 2008/1387s. c.) and academic mean scores were used to collect the data. Correlation analysis showed that there were significant correlations between mental health and academic achievement motivation، (P<0. 01)، academic achievement motivation and academic performance (P<0. 01) and depression and academic performance (P<0. 01). Structural equation modeling of mental health، academic achievement motivation and academic performance with respect to fit indices were confirmed and also the results showed that mental health had effect on academic achievement motivation (γ =0. 62). Also، academic achievement motivation was effective on academic performance (β=0. 44). Finally، mental health had effect on students academic performance with the meditation of academic achievement motivation (γ=0. 51).

    Keywords: academic achievement motivation, mental health, academic performance, university students