فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 94 (زمستان 1402)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 94 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/21
  • تعداد عناوین: 20
|
  • انور دست باز، زهرا زارعی *، امید مرادی، جلیل سحابی صفحات 1-14

    از دست دادن یکی از اعضای خانواده بزرگ ترین بحران است که فرد باید با آن روبرو شود. با توجه به شرایط قرنطینه و عدم برگزاری مراسم سوگواری و تخلیه هیجانی و با توجه به اینکه سوگواری یک واکنش اجتماعی است. از این رو این پژوهش به منظور بررسی تجربه عدم سوگواری در بازماندگان بیماری کوید 19انجام شد. در این پژوهش برای جمع آوری و ارزیابی اطلاعات درباره تجربه سوگ از پژوهش کیفی پدیدارشناسی توصیفی(تجربه زیسته) استفاده شده است. 12 مشارکت کننده که تجربه مرگ یکی از اعضای خانواده را داشتند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق با آن ها تا رسیدن داده ها به اشباع ادامه یافت. تحلیل و تفسیر داده ها به روش گلیزری و رویکرد پدیدارشناسی انجام شد. پس از تحلیل نتایج چهار خوشه ی اصلی تحت عنوان اضطراب، نابسامانی، احساسات منفی و تنهایی و ده خوشه فرعی شامل اضطراب بیماری ، اضطراب مرگ ، احساس ناتوانی در برابر کنترل بیماری و عدم تحمل ابهام ، آشفتگی در عملکرد ، کاهش کیفیت زندگی ، گرایش های خود تخریبی و رفتارهای آسیب زا ، خشم از عدم کنترل به علت ماهیت مسری بودن بیماری و علل و درمان ناشناخته ، عذاب وجدان ، سوگ بی آغوش و عدم امکان ابراز هیجان ، پریشانی عاطفی و روانی استخراج شد. نتایج این مطالعه تائیدی است بر اینکه عدم سوگواری در بازماندگان بیماری کرونا زمینه های موثری شامل مقولات بالا داشته است. لذا ضمن توجه به این عوامل ، ایجاد فضایی امن جهت سوگواری داغدیدگان مفید و موثر است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: عدم سوگواری، بازماندگان، پدیدار شناسی، کوید 19
  • کریم عبدالمحمدی*، فرهاد غدیری، حمید علیزاده صفحات 15-27

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی بسته آموزشی کارکردهای اجرایی بر ارتقای سطوح نظریه ی ذهن در کودکان با اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی انجام شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل بود . جامعه ی پژوهش شامل تمامی کودکان 6 تا 8 ساله ی تبریزی بودند که از بین آنها 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15) و کنترل (15) قرار گرفتند. سپس پرسشنامه نظریه ی ذهن(Hutchins, Perlock, Bonazinga, 2012) توسط والدین هر دو گروه تکمیل گردید. پس از اجرای پیش آزمون، گروه آزمایش تحت آموزش برنامه کارکردهای اجرایی قرار گرفت، این برنامه توسط پژوهشگران طراحی شد که شامل 24 جلسه بود که در آن 4 مهارت(حافظه کاری، بازداری، انعطاف پذیری و توجه) آموزش داده می شد، در این مرحله کودکان گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند و دوباره پس آزمون اجرا شد و داده های به دست آمده از پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از روش تحلیل کواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند. اطلاعات به دست آمده نشان دهنده ی تفاوت معنی داری بین دو گروه کنترل و آزمون در نمرات متغیر پس آزمون نظریه ذهن بعد از تعدیل تاثیر پیش آزمون نظریه ذهن می باشد (P<01). بر اساس این پژوهش می توان مطرح کرد که با ارتقاء کارکردهای اجرایی می توان سطوح نظریه ذهن را افزایش داد.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، کودکان 6 تا 8 سال، نظریه ذهن، کارکردهای اجرایی
  • فاطمه برونسی *، زهرا باقرزاده گل مکانی، احمد منصوری، احمد زنده دل صفحات 28-39

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر روان درمانی تحلیل کارکردی و شفقت درمانی بر تحمل پریشانی و دشواری تنظیم هیجان بیماران قلبی- عروقی بود. این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون باگروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران قلبی- عروقی شهر مشهد در سال 1399 بودند. نمونه پژوهش شامل 45 بیمار قلبی- عروقی مراجعه کننده به کلینیک و درمانگاه ولیعصر بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. پس از اجرای پیش آزمون، گروه های آزمایش تحت مداخلات روان درمانی تحلیل کارکردی و شفقت درمانی قرار گرفتند و در پایان از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد، اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل مقیاس تحمل پریشانی Simons و Gaher (2005) و پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان Gratz و Roemer (2004) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش تحلیل کواریانس چندمتغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد بین اثربخشی روان درمانی تحلیل کارکردی و شفقت درمانی بر تحمل پریشانی و دشواری تنظیم هیجان بیماران مبتلا به بیماری قلبی و عروقی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). شفقت درمانی اثربخشی بیشتری نسبت به روان درمانی تحلیل کارکردی بر تحمل پریشانی و دشواری تنظیم هیجان بیماران مبتلا به بیماری قلبی و عروقی دارد. بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که شفقت درمانی منجر به افزایش تحمل پریشانی و کاهش دشواری در تنظیم هیجان بیماران قلبی- عروقی می شود.

    کلیدواژگان: روان درمانی تحلیل کارکردی، شفقت درمانی، تحمل پریشانی، دشواری تنظیم هیجان، بیماران قلبی عروقی
  • بهمن معظمی گودرزی*، نادر منیرپور، حسن میرزاحسینی صفحات 40-52

    این پژوهش با هدف اثربخشی روان درمانی پویشی فشرده و کوتاه-مدت (ISTDP) بر کاهش علایم و مکانیسم های دفاعی اختلالات شخصیت خوشه C انجام شد. این پژوهش در زمره پژوهش های شبه آزمایشی با طرح تک آزمودنی (A-B-A) بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی افراد مبتلا به اختلال های شخصیت خوشه C در شهر تهران در سال 1398 تشکیل می دادند. از میان جامعه آماری فوق، 9 نفر که تشخیص سه اختلال شخصیت وابسته، وسواسی-جبری و اجتنابی را بر اساس سیاهه چند محوری بالینی میلون-3 (MCMI-III) و مصاحبه روان پزشکی بر اساس ملاک های DSM-5 دریافت می کردند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش عبارت بودند از: سیاهه چند محوری بالینی میلون-3 (Millon, 1977)، پرسشنامه سبک دفاعی-40 (Andrews, Singh & Bond, 1993) و مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلالات شخصیت DSM (First, Gibbon, Spitzer, Williams & Benjamin, 1997). همچنین، پروتکل ISTDP مطابق با رویکرد دوانلو (1995، 2000) هر هفته یکبار به مدت 15 جلسه و هر جلسه به مدت یک ساعت بر روی نمونه پژوهش اجرا شد. سنجش آزمودنی ها پس از ارزیابی خط پایه، هر 3 جلسه یکبار صورت گرفت و پس از اتمام جلسات درمانی، 3 ارزیابی پیگیری با فواصل یک ماهه انجام شد. داده ها با استفاده ازنسخه 24 نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. یافته های به دست آمده نشان داد که ISTDP سبب کاهش نشانه های اختلالات شخصیت خوشه C می-شود. همچنین، اثر این درمان بر کاهش مکانیسم های دفاعی ناپخته و نوروتیک و افزایش مکانیسم های پخته در این اختلالات معنادار بود (05/0 > p).

    کلیدواژگان: روان درمانی پویشی فشرده و کوتاه مدت، اختلال شخصیت وسواس-اجباری، مکانیسم های دفاعی
  • مریم خاک رنگین، منصور فتحی *، علیه شاهرخی صفحات 53-66

    این پژوهش با هدف واکاوی و درک عمیق چالش ها و مشکلات مادران دارای کودک مبتلا به اتیسم در مواجهه با همه گیری کووید-19 صورت گرفته است. روش پژوهش کیفی است. با بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع اطلاعات، درسال 1400 با 14 مادر دارای فرزند مبتلا به اختلال طیف اتیسم در شهر تهران مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند به عمل آمد. برای رسیدن به معیار قابلیت اعتماد پژوهش از تکنیک های اعتباریابی توسط مشارکت کنندگان، تکنیک ممیزی و حضور طولانی در میدان مطالعه و برای تحلیل داده ها از تحلیل مضمون بهره گرفته شد. چالش های مادران در 5 مقوله اصلی و 16 مقوله فرعی طبقه بندی شد، مضامین اصلی مشتمل بر چرخه ناکامی، افزایش علایم اختلال، نقش های افزوده و رنجش بیشتر مادر، فقدان های حمایت و فشار آداب کرونایی، عامل تنش و تشدید مشکلات مادر بود. نتایج این پژوهش نشان داد که ابتلای فرزند خانواده به اختلال اتیسم متضمن تحمیل هزینه های سنگین مالی، صرف زمان و انرژی زیاد، تحمل رفتارهای آزار دهنده کودک و جامعه و حتی دشواری در انجام امور عادی زندگی است، اما مشکلات ناشی از شیوع کرونا و لزوم رعایت دستورالعمل ها و محدودیتهای بهداشتی شرایط را به مراتب دشوارتر کرده است. بنابراین توجه به نیازهای خاص خانواده های دارای کودک اتیسم در سیاستگذاری ها، ارایه خدمات حمایت روانی- اجتماعی برای این گروه از خانواده ها در مواجهه با بحران ها، آموزش خانواده ها برای مدیریت برنامه روتین روزانه و فراهم آوردن دسترسی به خدمات تخصصی برای افزایش تاب آوری خانواده ها و کودکان مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: چالش ها، مادران، اتیسم، کرونا، کووید-19
  • سعیده فرید، حسن میرزاحسینی*، نادر منیرپور صفحات 67-78

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی آموزش فرزندپروری رفتاری به مادران با آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان بر تنظیم هیجانی و علائم رفتاری اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان صورت گرفت. روش این پژوهش نیمه آزمایشی و از جمله طرح های پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پسر پایه چهارم دبستان و مادران آنها بود که در بازه زمانی مرداد و شهریور 1399 به کلینیک های روان شناسی منطقه 5 تهران مراجعه کرده بودند. از جامعه مذکور، تعداد 50 نفر از کودکان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای که معیارهای ورود به پژوهش را داشتند انتخاب و 45 نفر از آنها بر اساس جدول مورگان به روش نمونه گیری هدفمند در سه گروه 15 نفره گمارش شدند. جلسات گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای بود که در یکی از آنها، مهارت های اجتماعی به کودکان آموزش داده شد و در گروه دیگر، مادران کودکان تحت آموزش فرزندپروری رفتاری قرار گرفتند و گروه کنترل تا پایان این تحقیق، مداخله ای دریافت نکرد. به منظور سنجش شرکت کنندگان از معیارهای DSM 5 برای تشخیص اختلال نافرمانی مقابله ای و پرسشنامه های تنظیم هیجان (Shields & Cicchetti, 1997) و سیاهه رفتاری کودک (Achenbach, 1991) استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها، از تحلیل کوواریانس و آزمون سیداک استفاده گردید. یافته ها نشان داد هر دو روش درمان برای تنظیم هیجانی و علائم رفتاری کودکان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای اثربخش بوده است (05/0>P)، اما تفاوت معناداری بین این دو روش برای متغیرهای پژوهش و ابعاد آنها مشاهده نشد (05/0<P).

    کلیدواژگان: آموزش فرزندپروری رفتاری، آموزش مهارت های اجتماعی، تنظیم هیجانی، کودکان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای، دانش آموزان پسر پایه چهارم دبستان
  • حمیدرضا فرهمند اصل، شهناز خالقی پور *، حمیدرضا عریضی سامانی صفحات 79-101

    هدف پژوهش واکاوی مدل های رفتار مبتنی برکار در پلیس پیشگیری بود. روش پژوهش کیفی با رویکرد تحلیل مضامین به روش استقرایی بود. جامعه مورد مطالعه کارکنان پلیس پیشگیری تهران بود که با روش نمونه گیری هدفمند با توجه به ملاک های ورودی انتخاب شدند. تجارب افراد با ابزار مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته مورد بررسی قرار گرفت و داده ها با 31 مصاحبه به اشباع رسید. از تحلیل مصاحبه های جمع آوری شده کدکذاری و طبقه بندی انجام شد و مفهوم اصلی "مدل های رفتار کار " اکتشاف شد که در مرحله اول کدگذاری197 مضمون از متن مصاحبه ها استخراج شد. در مرحله دوم براساس سنخیت مفاهیم به دست آمده تعداد 67 مضمون انتزاع شد. در مرحله سوم 8 مضمون مدل رفتار کار بهباشی، سلامت ، اضطرابی / اجتنابی ، جاه طلب/ مسلط، افسرده، فرسوده و وابسته از آن استخراج شد. اعتبار سنجی داده ها با روش بازخورد مشارکت کنندگان و روش کدگذاران مستقل صورت گرفت. اعتباریابی مضامین با استفاده از روش گروه خبرگان انجام شد و معیارهایتعیین دقت و استحکام داده ها مورد بررسی وتایید قرار گرفت. نتایج نشان می دهد برخی از مدل های رفتاری مرتبط با کار در پلیس پیشگیری وجود دارد که سالم و یا نوروتیک می باشد که می تواند سطح انطباق پذیری، آسیب های روانی ناشی از شغل و بهروری را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین توجه به این عامل در تدوین برنامه ها و مداخلات آموزشی پیشگیرانه می تواند مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدل های رفتار مرتبط با کار، کار، پلیس پیشگیری، رفتار
  • سهیلا سبزی چی، ذبیح پیرانی *، فیروزه زنگنه مطلق صفحات 102-114

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سرزندگی تحصیلی و خودناتوان سازی تحصیلی بر رضایت از زندگی دانش آموزان متوسطه دوم با میانجیگری ادراک نوجوان از شیوه های تربیتی والدین به روش تحلیل مسیر انجام گرفت. جامعه آماری شامل دانش آموزان شهر اراک بود که در دوره دوم متوسطه مدارس دولتی رشته های ریاضی، تجربی و انسانی تحصیل می کردند و با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. تعداد افراد نمونه با در نظر گرفتن احتمال افت و نقص در تکمیل پرسشنامه ها، 719 دانش آموز در نظر گرفته شد. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه سرزندگی تحصیلی (Dehghanizadeh & Hossein Chari, 2012)، خود ناتوان سازی تحصیلی(ASHS)(Schwinger & Stiensmeier-Pelster, 2011)، رضایت از زندگی دانش آموزان(MSLSS) (Huebner, 1994) و ادراک نوجوان از شیوه های تربیتی والدین(pops)(Robbins, 1994) بود. داده های به دست آمده با روش مدل معادلات ساختاری از نوع متغییر مکنون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای بررسی برازش مدل مقادیر نسبت کای اسکوئر به درجه ی آزادی، (RMSEA)، (CFI)،(NFI)،(TLI)،(IFI) و آلفای کرونباخ گزارش شدند که حکایت از پایایی مناسب مدل داشتند. یافته ها نشان داد سرزندگی و خودناتوان سازی تحصیلی بر رضایت از زندگی و ادراک نوجوان از شیوه های تربیتی والدین اثر مستقیم و معناداری دارند. همچنین اثر مستقیم متغیر میانجی بر رضایت از زندگی تایید شد.با انجام این تحقیق می توان با مشاهده مشکلات آموزشی یا عدم سلامت روان و تشخیص عوامل موثر بر آن در دانش آموزان، برنامه های متناسب را اجرا نمود تا رضایتمندی از زندگی در دانش آموزان افزایش یابد.

    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، خودناتوان سازی تحصیلی، دانش آموزان متوسطه دوم، رضایت از زندگی، ادراک نوجوان از شیوه های تربیتی والدین
  • عزت الله قدم پور، کورش امرایی، حافظ پادروند *، فاطمه باوزین صفحات 115-125
    هدف

    بررسی اثربخشی آموزش ایماگوتراپی بر انعطاف پذیری شناختی و تنیدگی والدگری زوجین دارای فرزندان 12-7 سال ناشنوای شهر خرم آباد بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه زوجین دارای فرزند ناشنوای 7 تا 12 سال که دارای پرونده در مرکز بهزیستی شهر خرم آباد در سال 1400 بودند، تشکیل داد. از بین جامعه آماری تعداد 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب و در ادامه این تعداد آزمودنی به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنای و ونادروال (2010) و پرسشنامه تنیدگی والدین بری و جونز (1995) جمع آوری شد. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 2 ساعته تحت آموزش ایماگوتراپی قرار گرفتند. داده ها با تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تک متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده-های پژوهش نشان داد که آموزش ایماگوتراپی در افزایش انعطاف پذیری شناختی و کاهش تنیدگی والدگری زوجین موثر بوده است (01/0P<). نتایج این پژوهش حاکی از کاربرد مفید رویکرد آموزش ایماگوتراپی در بهبود انعطاف پذیری شناختی و کاهش تنیدگی والدگری زوجین دارای فرزندان ناشنوا بود.

    کلیدواژگان: ایماگوتراپی، انعطاف پذیری شناختی، تنیدگی والدگری، مادران، فرزندان ناشنوا
  • محمد نریمانی، محمد هرنگ زا * صفحات 126-140

    هدف این پژوهش، بررسی نقش اجتناب شناختی و ترس از شکست با واسطه گری دشواری در تنظیم هیجان در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی بود. روش این پژوهش همبستگی بود. جامعه ی آماری را دانش آموزان دوره ی دوم متوسطه شهرستان بستک در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل می دادند. 234 دانش آموز(122پسر و 112 دختر) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ی اجتناب شناختی) (Sexton & Dugas, 2008 ، مقیاس ترس از شکست) (Conroy, Willow & Metzler, 2002، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان Gratz & Roemer,) (2004 و مقیاس اهمال کاری تحصیلی (Solomon & Rothblum, 1984) جمع آوری و با روش های تحلیل رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر و به وسیله نرم افزار های اس پی اس اس 20 و ایموس 20 بررسی شد. تحلیل داده ها نشان داد مولفه های دشواری در تنظیم هیجان شامل عدم پذیرش پاسخ های هیجانی، دشواری در انجام رفتار هدفمند و دسترسی محدود به راهبردهای هیجانی در رابطه ی میان اجتناب شناختی و ترس از شکست با اهمال کاری تحصیلی تا اندازه ای واسطه شده اند. بنابراین، دبیران، مربیان و مشاوران برای کاهش اهمال کاری تحصیلی باید از یک سو به چالش با باورهای شناختی و هیجانی منفی و ناسازگار (اجتناب شناختی و ترس از شکست) پرداخته و از سوی دیگر برای مدیریت و تنظیم هیجانات راهبردهای مناسب تر را جایگزین کنند.

    کلیدواژگان: دشواری در تنظیم هیجان، اهمال کاری تحصیلی، دانش آموزان دوره ی دوم متوسطه
  • محمد کوهی، حسین کدخدا *، هادی کرامتی، پروین کدیور، فریدون بیان جم جاه صفحات 141-152

    هیجان ها در مرکز تمام جنبه های تجارب انسانی هستند و اجزای جدایی ناپذیر شغل و زندگی مدیران هستند. مدیران دبستان و دبیرستان با توجه به ماهیت شغلی خود، نیازمند آگاهی از هیجانات خود و دیگران و مدیریت هیجانات خود هستند؛ بنابراین، جنبه هیجانی رهبری و مدیریت، انجام تحقیقات بیشتر را ضروری می کند. هدف این پژوهش اعتباریابی پرسشنامه هیجان های مدیران (Chen, 2020) بود. جامعه آماری پژوهش کلیه مدیران دبستان ها و دبیرستان های شهر مشهد بود که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول مدیریت بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 450 نفر تعیین شد. پرسشنامه پس از ترجمه و رواسازی توسط متخصصان، به صورت مداد و کاغذی و الکترونیکی تکمیل گردید. برای احراز روایی سازه ابتدا از تحلیل عاملی تاییدی و برای پایایی از ضریب آلفا استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی برازندگی مدل و ساختار روابط درونی گویه ها را تایید کرد. ضریب آلفا برای کل پرسشنامه هیجان های مدیران برابر با 85/0 و برای عامل های لذت (88/0)، افتخار (96/0)، ناکامی (86/0)، اضطراب (85/0) و ناامیدی (89/0) به دست آمد. نتایج نشان داد که پرسشنامه هیجان های مدیران از ویژگی های روان سنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در مطالعه هیجان های مدیران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: هیجان های مدیران، دبستان و دبیرستان، پرسشنامه هیجان مدیر، تحلیل عاملی
  • پریسا خجسته جلال، داود معنوی پور*، مجتبی صداقتی فرد صفحات 153-164

    با توجه به اهمیت و ضرورت شناخت ادراک شایستگی و تاثیری که این متغیر بر ادراک مثبت از خویش و احساس کفایت دانش آموزان ابتدایی دارد و به عنوان شاخص مهمی از سلامت روان دانش آموزان در نظر گرفته میشود، پژوهش حاضر در پی آن بود تا با طراحی الگویی تاثیر برخی از مهمترین متغیرهای موثر بر ادراک شایستگی کودکان را بررسی نماید. این پژوهش یک پژوهش توصیفی-تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل همه دانشآموزان ابتدایی پایه (چهارم، پنجم و ششم) در شهر قدس در سال تحصیلی 98-1397 بود. نمونه شامل 400 دانش آموز ابتدایی پایه چهارم، پنجم و ششم (200 دختر و 200 پسر) بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسشنامه های خود-ادراکی کودکان(Harter,1982)، عزت نفس (Coopersmith,1967) و روابط میانی دلبستگی (Kappenberg & Halpern, 2006) را تکمیل کردند. از همبستگی پیرسون و الگویابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 24 و لیزرل نسخه 8 استفاده شد. نتایج نشان دادند که سبکهای دلبستگی هم به طور مستقیم و هم از مسیر عزت نفس، ادراک شایستگی را پیش بینی میکنند. نتایج این پژوهش نشان داد برنامه ریزان و مشاوران برای افزایش ادراک شایستگی در دانش آموزان به نقش مهم و بنیادین عزت نفس و سبک-های دلبستگی توجه داشته باشند و با برگزاری کارگاه های آموزشی به ارتقای آن ها بپردازند.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، عزت نفس، ادراک شایستگی، دانش آموزان پایه چهارم، پنجم و ششم ابتدایی
  • پرنیان رضازاده*، محبوبه اسلمی، سروش علیمردانی صفحات 165-177

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سبک های فرزندپروری براساس انگیزش تحصیلی و تفکر انتقادی با توجه به نقش میانجی سخت رویی انجام شد. روش تحقیق کاربردی و روش اجرای آن، توصیفی (غیر آزمایشی) و طرح پژوهش، رابطه ای از نوع همبستگی و تحلیل میانجی بود. جامعه آماری مورد مطالعه این پژوهش دانش آموزان دبستانی دختر در ناحیه 4 آموزش و پرورش کرج در سال 1396 بود که از بین آنها 400 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه شیوه فرزندپروری (Baumrind, 1971)، پرسشنامه انگیزش تحصیلی (Harter, 1980)، پرسشنامه گرایش به تفکر انتقادی (Ricketts, 2003) و پرسشنامه سرسختی روانشناختی اهواز Ahvaz)) Hardiness Inventory, 2000)) جمع آوری شد و به منظور بررسی فرضیه ها و تحلیل داده ها از روش رگرسیون چندگانه و آزمون سوبل استفاده شد. بررسی نتایج پژوهش نشان داد بین سبک های فرزندپروری مستبدانه، مقتدرانه و سهل گیرانه با انگیزش تحصیلی و تفکر انتقادی دانش آموزان رابطه معنی داری دارند (001/0P=). همچنین انگیزش تحصیلی و تفکر انتقادی بواسطه سخت رویی توانایی پیش بینی سبک های فرزندپروری را دارا بودند.

    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، انگیزش تحصیلی، تفکر انتقادی، سخت رویی، دانش آموزان دختر دوره دوم دبستان
  • مریم محققیان، محمدباقر کجباف *، علیرضا ماردپور صفحات 178-191

    هدف پژوهش مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان شناختی- رفتاری بر اختلال میل/ برانگیختگی جنسی، صمیمیت جنسی و خودپنداره جنسی زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان بود. طرح پژوهش نیمه تجربی با پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری وگروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زنان متاهل دارای مشکلات میل برانگیختگی جنسی پاسخ گو به فراخوان مراکز مشاوره در سال 1398 بودند. نمونه ها (45 نفر) با انجام مصاحبه بالینی طبق معیارهای نسخه پنجم راهنمای تشخیصی آماری اختلالات روانی و نمره پرسش نامه عملکرد جنسی زنان انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل قرار گرفنتد. گروه های آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای مداخله هفتگی دریافت کردند. ابزارهای اندازه گیری پرسش نامه سنجش عملکرد جنسی زنان روزن، صمیمیت جنسی بطلانی و خودپنداره جنسی اسنل فرم کوتاه بود. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس با اندازه گیری های مکرر انجام شد. نتایج نشان داد هر دو رویکرد درمانی تاثیر معناداری بر هر سه متغیر داشته است(05/0> p). این تغییرات در مرحله پیگیری نیز پایدار ماند. بین اثربخشی دو رویکرد درمانی تفاوت معناداری وجود نداشت. به این ترتیب هر دو مداخله ی درمانی می تواند در جهت بهبود اختلال میل/ برانگیختگی جنسی و افزایش صمیمیت جنسی و ایجاد خودپنداره جنسی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، درمان شناختی- رفتاری، اختلال میل، برانگیختگی جنسی زنان، صمیمیت جنسی، خودپنداره جنسی
  • ناهید اکبرزاده، مریم قضایی * صفحات 192-203

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر نشانگان اختلال بیش فعالی/ کاستی توجه بر عملکرد شغلی با میانجی گری کیفیت زندگی است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل 400 نفر از کارمندان شرکت ایران خودرو مشهد بود که طبق جدول مورگان 196 نفر به صورت تصادفی انتخاب گردید و برای گرد آوردی داده ها از پرسش نامه های اختلال بیش فعالی/کاستی توجه بزرگسالان(Barkley, 2011)، عملکرد شغلی (Paterson, 1970)، کیفیت زندگی (Sheboune & Ware, 1992) استفاده گردید. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS و SPSS انجام گرفت. نتایج نشان داد الگوی نهایی از برازش مطلوبی برخودار است. تاثیرات مستقیم نقص توجه و عملکرد شغلی، نقص توجه و کیفیت زندگی، تکانشگری و کیفیت زندگی و کیفیت زندگی و عملکرد شغلی در الگوی نهایی معنی دار بودند (01/0>p). هم چنین نتایج بوت استراپ نشان دادکه تاثیر غیرمستقیم بین متغیرهای نقص توجه و عملکرد شغلی، تکانشگری و عملکرد شغلی از طریق میانجی گری کیفیت زندگی معنی دار است (01/0>p).

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، نقص توجه، عملکرد شغلی، کیفیت زندگی
  • مسعود کاشانی لطف آبادی، محمدحسین بیاضی *، علی رضا رجایی صفحات 204-214

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش گروهی شناختی - رفتاری مهارت های مراقبت از خود بر علائم مثبت، منفی و آسیب شناسی روانی کلی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی انجام گردید. در این پژوهش نیمه تجربی از بین بیماران بستری در بیمارستان روانپزشکی ابن سینا در مشهد که واجد ملاک های ورود به مطالعه بودند، 50 نفر به طور تصادفی انتخاب و به دو گروه مداخله (26 نفر) و کنترل (24 نفر) تقسیم شدند.گروه مداخله تحت آموزش گروهی شناختی - رفتاری مهارت های مراقبت از خود براساس پروتکل Kashani-Lotfabadi & et al (2020) و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند. پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به صورت پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل انجام گرفت. داده ها توسط مقیاس درجه بندی نشانگان بالینی مثبت و منفی (Kay, Fiszbein, Opler. 1987) در طی سه مرحله جمع آوری و مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس استفاده گردید. یافته ها نشان داد که آموزش گروهی شناختی - رفتاری مهارت های مراقبت از خود می تواند بر کاهش علائم منفی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی موثر باشد (05/0 >p). ولی بین دو گروه از نظر میانگین نمرات علائم مثبت و آسیب شناسی روانی کلی تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0 <P).

    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری، اسکیزوفرنی، خود- مراقبتی، آموزش
  • شهروز نعمتی *، رحیم بدری گرگری، سپیده کاظمی صفحات 215-226

    هدف این مطالعه بررسی اثرات آموزش ذهن آگاهی بر فرسودگی و دلزدگی تحصیلی دانش آموزان دارای رفتار قلدری بود. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسرو دختردارای رفتار قلدری مقطع دوره متوسطه دوم شهرستان بستان آباد، در سال تحصیلی 1401 -1400 بود که تعداد 30 نفر از آنها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. از مقیاس های قلدری (1989)Olweus ، فرسودگی تحصیلی (1997) Berso و دلزدگی تحصیلی Pekrun(2002) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برنامه مداخله ذهن آگاهی در هشت جلسه 45دقیقه ای برای گروه آزمایش برگزار شد. تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد که میزان تاثیر برنامه آموزش ذهن آگاهی بر فرسودگی تحصیلی85% درصد و بر دلزدگی تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال قلدری 78% بوده است (05/0>p). براساس نتایج، آموزش ذهن آگاهی توانسته است بر بهبود دلزدگی و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان قلدر، موثر واقع شود. لذا با توجه به اثرات آموزش ذهن-آگاهی می توان از نتایج این پژوهش در راستای ارتقای مهارت های حرفه ای معلمان و مشاوران مدارس برای مواجهه ی صحیح با مشکلات تحصیلی دانش آموزان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، دلزدگی تحصیلی، دانش آموزان قلدر، رفتارقلدری، فرسودگی تحصیلی
  • زهرا رعنایی، علی اکبر سلیمانیان *، علی محمدزاده ابراهیمی، مهدی قاسمی مطلق صفحات 227-244

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان سیستمی بوئن و درمان ترکیبی سیستمی بوئن و نوروفیدبک بر کاهش سطح اضطراب دانشجویان بود. این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان مراکز آموزش عالی شهرستان بجنورد که در سال 99-98 مشغول به تحصیل بودند. از بین کل جامعه هدف ابتدا 5 مرکز به صورت تصادفی انتخاب شدند، دانشجویان این مراکز که در آزمون غربالگری اولیه اضطراب (Zung, 1971) اضطراب شدید و خیلی شدید داشتند، انتخاب شدند و 30 نفر از اعضای گروه منتخب از طریق انتخاب تصادفی و جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل قرار گرفتند، تعداد افراد تشکیل دهنده هر گروه 10 نفر بودند. گروه اول تحت 9جلسه درمان بوئن، گروه دوم به طور هم زمان تحت 9 جلسه درمان سیستمی بوئن و 15 جلسه درمان نوروفیدبک و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها از طریق پرسش نامه اضطراب (Zung, 1971) جمع آوری گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره در نرم افزار SPSS استفاده شد. تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد روش درمان ترکیبی سیستمی بوئن و نوروفیدبک باعث کاهش سطح اضطراب و نشانگانش گردید ((p<0/001 و روش درمان سیستمی بوئن باعث کاهش نشانگان عاطفی اضطراب شد (p<0/05)، همچنین نتایج به دست آمده از مقایسه زوجی بر اساس آزمون ال اس دی نشان داد که درمان ترکیبی سیستمی بوئن و نوروفیدبک به دلیل استفاده هم زمان از بازخورد زیستی و روان شناختی اثربخشی معنادار و بیشتری در کاهش سطح اضطراب و نشانگانش داشت(p<0/001).

    کلیدواژگان: اضطراب دانشجویان، درمان سیستمی بوئن، درمان ترکیبی سیستمی بوئن و نوروفیدبک
  • زهرا احمدیان، سارا زادافشار، احمد عابدی * صفحات 245-254

    این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی آموزش بازی درمانی با مدل فیلیال تراپی بر ترس از ویروس کرونا در کودکان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری در این پژوهش کلیه مادران کودکان دختر با ترس شدید از ویروس کرونا مراجعه کننده به مراکز روانشناسی و مشاور شهر اصفهان بود که از بین آنها 22 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش گمارش تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار پژوهش مقیاس ترس ویروس کرونا (Ahorsu and et, al, 2020) بود که در جامعه کودکان هنجار شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش فیلیال تراپی اثر معناداری بر ترس ویروس کرونا در کودکان دختر داشت (01/0P<). بنابراین، آموزش بازی درمانی با مدل فیلیال تراپی می تواند مانند سایر مداخلات روانشناختی و دارویی ترس ویروس کرونا در کودکان را بهبود بخشد.
    واژه های کلیدی: بازی درمانی، فیلیال تراپی، ترس ویروس کرونا، کودکان

    کلیدواژگان: بازی درمانی، فیلیال تراپی، ترس ویروس کرونا، کودکان
  • آرزو پورابراهیم، فرزانه نیک نژادی * صفحات 255-270

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای تنظیم هیجان در رابطه سیستم های مغزی رفتاری با راهبردهای مقابله ای و خودکارامدی در معتادان ترک اعتیاد با متادون انجام شد. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود؛ جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه معتادان ترک اعتیاد با متادون مراجعه کننده به مرکز روانپزشکی مدرس بودند که از بین آنها 195 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه ی شخصیت ویلسون،گری و بارت (1989)، سبک های مقابله با استرس بیلینگز و موس (1981)، خودکارآمدی عمومی شوارتز و جروسلم (1979) و تنظیم هیجان گراتز و رومر (2004) بود. نتایج حاصل از معادلات نشان داد که: سیستم های مغزی رفتاری بر راهبردهای مقابله ای، تنظیم هیجان و خودکارامدی تاثیرگذار می باشد و تنظیم هیجان بر راهبردهای مقابله ای و خودکارآمدی تاثیر دارد (05/≥P). همچنین نتایج نشان داد که مدل از برازش خوبی برخوردار است و 62 درصد از اثر کل سیستم های مغزی رفتاری بر راهبردهای مقابله ای از طریق میانجی تنظیم هیجان و 29 درصد از اثر کل سیستم های مغزی رفتاری بر خودکارآمدی از طریق میانجی تنظیم هیجان تبیین می شود.

    کلیدواژگان: سیستم &shy، های مغزی رفتاری، راهبردهای مقابله ای، خودکارامدی، تنظیم هیجان، &nbsp، معتادان ترک اعتیاد با متادون
|
  • Anvar Dastbaz, zahra zarei *, Omid Moradi, Jalil Sahabi Pages 1-14

    Losing a family member is the biggest crisis a person has to face. Due to the quarantine conditions and the lack of mourning and emotional evacuation, and due to the fact that mourning is a social reaction, the aim of this study was to investigate the participants' experience of mourning after the death of a family member due to coronary heart disease. In this research, descriptive phenomenological qualitative research (lived experience) has been used to collect and evaluate information about the experience of mourning. Twelve participants who experienced the death of a family member were selected by purposive sampling method and data collection was continued through in-depth interviews with them until the data reached saturation. Data analysis and interpretation were performed by Colaizzi method and phenomenological approach. After analyzing the results, four main clusters and ten sub-clusters were extracted. The results of this study confirm that the lack of mourning in coronary heart disease survivors has had significant consequences.

    Keywords: No mourning, Survivors, Phenomenology, Covid-19
  • karim abdolmohamadi *, farhad ghadiri, hamid alizadeh Pages 15-27

    AbstractThe purpose of this study was to determine the effective of the training program of executive functions on improving levels of theory of mind in children with attention deficit / hyperactivity disorder. The research method was semi-experimental with post-test pre-test with control group. The study population included all 6- to 8-year-old children in Tabriz, of whom 30 were selected by convenience sampling and randomly assigned to experimental (15) and control (15) groups.Then the Theory of Mind Questionnaire (Hutchins, Perlock , Bonazinga , 2012) was completed by parents of both groups. After performing the pre-test, the experimental group was trained in the executive functions program. The program was designed by researchers and consisted of 24 sessions in which 4 skills (working memory, inhibition, flexibility and attention training) were taught, At this stage, the children in the control group did not receive any training. The post-test was performed again and the data obtained from the pre-test and post-test were analyzed using analysis of covariance.The data showed a significant difference between the control and experimental groups in the post-test of variable theory of mind scores after adjusting for the effect of pre-test of theory of mind(P<01). Based on this study, it can be suggested that improving the executive functions can increase the levels of theory of mind.

    Keywords: children 6 to 8 years old, executive functions, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Theory of Mind
  • Fatemeh Bronsi *, zahra Bagherzadeh Gol Makani, Ahmad Mansouri, ahmad zendedel Pages 28-39

    This study aimed at comparing functional analysis therapy and compassionate therapy on distress tolerance and difficulty in regulating emotion among cardiovascular patients. It was a quasi-experimental study with pre-test, post-test and a control group. The statistical population included all cardiovascular patients in Mashhad in 2020. The sample consisted of 45 cardiovascular patients referred to Valiasr clinic who were selected by convenience sampling method and then were randomly assigned to two experimental groups (15 patients in each group) and a control group (15 patients). After the pre-test, the experimental groups underwent functional analysis psychotherapy and compassionate therapy interventions, and at the end, both groups took the post-test, but the control group did not receive any intervention. The research instruments included the Distress Tolerance Scale (Simons & Gaher, 2005) and the Emotion Regulation Difficulty Questionnaire (Roemer and Gratz, 2004). Data were analyzed using SPSS software and multivariate analysis of covariance. The results showed that there was a significant difference between the effectiveness of functional analysis psychotherapy and compassion therapy on the tolerance of distress and difficulty in regulating emotion in patients with cardiovascular diseases (P<0.05). Compassionate therapy was more effective than the functional analysis psychotherapy on the tolerance of distress and difficulty in regulating emotion in patients with cardiovascular disease. Based on the findings, it can be concluded that compassion therapy led to increased anxiety tolerance and reduced difficulty in regulating the emotion of cardiovascular patients.

    Keywords: functional analysis psychotherapy, compassion therapy, distress tolerance, emotion regulation difficulty, cardiovascular disease
  • Bahman Moazami Goodarzi *, Nader Monirpour, Hassan Mirzahosseini Pages 40-52

    This study was conducted to investigate the effect of intensive short-term dynamic psychotherapy (ISTDP) on reducing the symptoms and defensive mechanisms of cluster C personality disorders. This study was a quasi-experimental study with a single-subject A-B-A design. The statistical population of this study consisted of all individuals with cluster C personality disorders in Tehran in 2019. Among the above statistical population, 9 individuals who received diagnoses of three dependent, obsessive-compulsive and avoidant personality disorders based on the Millon Clinical Multiaxial Inventory (MCMI-III) and Structured Clinical Interview for DSM Disorders (SCID-II) was selected by purposive sampling method. The instruments used in this study were: Millon Clinical Multiaxial Inventory (Millon, 1977), Defense Style Questionnaire-40 (Andrews, Singh & Bond, 1993) and Structured Clinical Interview for DSM Disorders (First, Gibbon, Spitzer, Williams & Benjamin, 1997). In addition, the ISTDP protocol was applied to the research sample according to the Davanlo (1995, 2000) approach for 15 sessions once a week and each session for one hour. Subjects were assessed after baseline assessment, once every 3 sessions, and after the treatment sessions, 3 follow-up assessments were performed at one-month intervals. Data were analyzed using Friedman test and SPSS software version 24. Findings showed that ISTDP reduced symptoms of cluster C personality disorder. Also, this treatment had a significant effect on the reduction of, immature, neurotic defensive and in increasing use of mature defensive mechanisms (p <0.05).

    Keywords: Intensive short-term dynamic psychotherapy, cluster C personality disorders, Defensive mechanisms
  • Maryam Khakrangin, mansour fathi *, Aliye Shahrokhi Pages 53-66

    This study aimed to investigate and to deeply understand challenges of mothers with autism children in the encountering of Covid-19 epidemic. The current study applies qualitative method. Purposive sampling and information saturating criteria is utilized in this study. Data were gathered on semi-structured depth interviews in 2022 year with fourteen mothers who had had an autism child in Tehran. The trustworthiness of this study was evaluated by peer reviews and group member checks. Thematic analysis was used for data analysis. Challenges of mothers were categorized in five main themes and Seventeen sub themes. Main themes include: The cycle of failure, increased symptoms of the disorder, increased roles and more resentment of the mother, lacks of support and pressure of Corona etiquette were the causes of stress and aggravation of maternal problems. This research showed that a family with child autism involves severely financial costs and they have to spend a lot of time and energy. family members suffer from annoying child behaviors and society reactions and they even have had difficulty in doing routine. In addition, Challenges related with covid-19 pandemic including Hygienic protocols and quarantine restrictions have made the situation worse than before. Therefore, seeing the special needs of families with autism children in social policy, providing services of psycho-social support for this group of families in the face of crises, raising public awareness about autism and developing social services to reduce problem is essential for promoting family resilience.

    Keywords: challenges, mothers, autism, corona, covid-19
  • Farid Saeedeh, hasan mirzahoseini *, Nader Monirpour Pages 67-78

    The aim of this study was to compare the effectiveness of behavioral parenting training to mothers with training social skills to children on emotional regulation and symptoms of oppositional defiant disorder in children. The method of this research was semi-experimental and including pre-test-post-test designs with two experimental groups and one control group. The statistical population of the study included fourth grade male students and their mothers who had referred to psychology clinics in Tehran District 5 between August and September 2020. From the mentioned community, 50 children with oppositional defiant disorder who met the inclusion criteria were selected and 45 of them were assigned to three groups of 15 according to Morgan table by purposive sampling method. The sessions of the experimental group consisted of 12 90-minute sessions in which children were taught social skills in one of the experimental groups. In the other experimental group, mothers of children received behavioral parenting training and the control group did not receive any intervention until the end of the study. In order to assess the participants, DSM 5 criteria were used to diagnose oppositional defiant disorder and the (Shields & Cicchetti, 1997) Emotion Regulation Checklist and (Achenbach's, 1991) Child Behavior Checklist. In order to analyze the data, descriptive statistics, analysis of covariance and pairwise comparison were used by Sidak test. The results showed that both methods were effective for emotional regulation and behavioral symptoms (P<0.05), but no significant difference was observed between the two methods for research variables and their dimensions (P>0.05).

    Keywords: behavioral parenting training, training social skills, emotional regulation, oppositional defiant disorder in children, fourth grade male students
  • Hamidreza Farmand Asl, shahnaz khaleghipour *, hamid Reza orayzi samani Pages 79-101

    The aim of the research was to analyze patterns based on work behavior n the prevention policy. The research method i was qualitative with an inductive theme analysis approach. The study population was the prevention police employees of Tehran and the participants were conducted with the purposeful sampling method on prevention police employees of Tehran . People's experiences were investigated with in-depth and semi-structured interview tools, and the data reached saturation with 31 interviews. From the analysis of the collected interviews, were done and the main concept of "patterns based on work behavior "was discovered, and in the first stage of coding, 197 themes were extracted from the text of the interviews. In the second stage, 67 themes were abstracted based on the obtained criteria. In the third stage, 8 themes of the well-being work behavior models,, health , anxious/avoidant , ambitious/dominant , depressed ,burnout , and dependent and obsessive were extracted from it. Validation of the data was done by the feedback method of the participants and the method of independent coders. Validation of the themes was done using the expert group method, and the criteria for determining the accuracy and robustness of the data were examined and confirmed. The results show that there are some behavioral models related to work which can affect the level of adaptability, psychological injuries caused by the job, and productivity. Therefore, paying attention to this effective factor in the formulation of preventive educational programs and interventions can be considered.

    Keywords: behavior, work, Work-based behavior patterns, Prevention police
  • soheila sabzichy, zabih pirani *, Firoozeh Zangeneh Pages 102-114

    The aim of this study was to investigate the effect of academic buoyancy and academic self- handicapping on life satisfaction of second high school students through the mediation of adolescent perception of parenting educational methods by path analysis. The statistical population included students of Arak city who were studying mathematics, experimental and humanities in the Second Period public high schools and were selected by multi-stage cluster sampling method. The number of sample people was considered as 719 students, considering the probability of failure in completing the questionnaires. Data collection tools included Academic Boyancy Questionnaire (Dehghanizadeh & Hossein Chari), Academic Self- handicapping (ASHS) ( Schwinger & Stiensmeier-Pelster), Multidimensional Students’ Life Satisfaction (MSLSS) (Huebner) and Adolescent Perception of Parenting Educational Methods (POPS)( Robbins). The obtained data were analyzed by the structural equation model of latent variable type. In order to verify the model's fit, the values of the ratio of chi-square to degree of freedom, (RMSEA), (CFI), (NFI), (TLI), (IFI) and Cronbach's alpha were reported that indicate appropriate model reliability. Findings showed that buoyancy and academic self- handicapping have a direct and significant effect on life satisfaction and adolescent perception of parenting educational methods. The direct effect of the mediating variable on life satisfaction was also confirmed. By doing this research, by observing educational problems or lack of mental health and identifying the factors affecting it in students, appropriate programs can be implemented to increase life satisfaction in students.

    Keywords: second high school students, Academic buoyancy, adolescent perception of parenting methods, life satisfactional, Academic self- handicapping
  • ezzatollah ghaampour, Kourosh Amrai, Hafez Padervand *, Fateme Bavazin Pages 115-125
    Purpose

    Evaluation of the effectiveness of Imago Therapy Training on cognitive flexibility and parenting stress of couples with deaf children aged 7-12 years in Khorramabad.

    Method

    This semi-experimental study was conducted with a pre-test and post-test. The statistical population of the present study consisted of all couples with deaf children aged 7 to 12 years who had a file in the welfare center of Khorramabad in 2021. From the statistical population, 30 people were randomly selected and then this number of subjects were randomly assigned to the experimental and control groups (15 people in each group). Research data were collected using the Cognitive Flexibility Questionnaire of Dena and Van der Waals (2010) and the Barry and Jones Parent Stress Questionnaire (1995). The experimental group underwent immatotherapy training for 10 sessions of 2 hours. Data were analyzed by multivariate and univariate analysis of covariance.

    Results

    The results of the analysis of research data showed that imagotherapy therapy has been effective in increasing cognitive flexibility and reducing the stress of parenting couples (P <0/01). The results of this study indicated the useful application of imagotherapy education approach in improving cognitive flexibility and reducing parenting stress of couples with deaf children.

    Keywords: Imago therapy, Cognitive flexibility, Parenting stress, Mothers, Deaf children
  • mohammad narimani, mohammad herangza * Pages 126-140

    The purpose of this study was to investigate the role of cognitive avoidance and fear of failure by mediating difficulty in regulating emotion in predicting academic procrastination. The method of this research is correlation. The statistical population of this study was secondary school students of Bastak. 234 students (122 males and 112 females) were selected using random multistage cluster sampling method. data were collected using Sexton & Dugas’ Cognitive Avoidance Questionnaire (2008), Conroy, Willow & Metzler’s fear of failure Scale (2002), Gratz & Roemer’s Difficulties in Emotion Regulation Scale (2004) and Solomon & Rothblum’s Academic Procrastination Scale (1984). The data were analyzed using methods of multiple regression analysis and path analysis by SPSS 20 and Amos 20 software. Data analysis showed that difficulties in emotion regulation subscale including non acceptance of Emotional response, difficulties engaging in goal directed behavior and limited access of emotion regulation strategies mediated to some extent between cognitive avoidance and fear of failure with academic procrastination. Therefore, teachers, trainers and consultants to reduce academic procrastination should challenge with negative and maladaptive cognitive and emotional beliefs(Cognitive Avoidance & fear of failure) and, on the other, to replace more appropriate strategies for management and regulation of emotions.

    Keywords: difficulties in emotion regulation, academic procrastination, second middle school students
  • Mohammad Koohi, Hossein Kadkhoda *, haadi keramati, parvin kadivar Pages 141-152

    Emotions are central to all aspects of human experience and are an integral part of principals' jobs and lives. Due to the nature of their job, elementary and high school principals need to be aware of their own and others' emotions and manage their emotions. These observations suggest that the emotional aspect of leadership warrants further investigation. The present study aimed to validate the Principals' Emotions Inventory (Chen, 2020). The statistical population of the study was all elementary and high school principals in Mashhad who were engaged in management in the academic year 2020-2021. The sample size determined 450 people based on Cochran's formula. Participants were selected by the available sampling method. Principals' Emotions Inventory, after translation and validation, was distributed and completed electronically and in pencil and paper format among the research sample. Confirmatory factor analysis was used to determine the validity of the structure and the alpha coefficient was used for reliability. The results confirmed the fit of the model and the structure of the internal relations of the items. The alpha coefficient for the Principals' Emotion Inventory was equal to 0.85 and for the factors of enjoyment (0.88), pride (0.96), frustration (0.86), anxiety (0.85), and hopelessness (0.89). The results showed that the principals' emotions inventory has acceptable psychometric properties and can be used as a valid instrument in the study of principal emotions.

    Keywords: principals&#039, emotions, elementary, high school, principal emotion Inventory, factor analysis
  • parisa khojasteh jalal, Davood Manavipour *, Mojtaba Sedaghati Fard Pages 153-164

    The aim of this study was the structural effect of attachment styles on perceived competency mediated by self-esteem in fourth, fifth and sixth grade elementary students. This study was a descriptive-analytical correlational study. The statistical population included all students of the second year of elementary school (fourth, fifth and sixth) in the city of Quds in 2019-2020. The sample consisted of 400 fourth, fifth and sixth grade elementary students 200 girls and 200 boys) who were selected by simple random sampling and completed The Harter Children's Self-Perception Profile, Coopersmith's Self-Esteem Questionnaire, and The Kinship Center Attachment Questionnaire. Pearson correlation and structural equation modeling were used using SPSS version 24 and LiserL 8 software. The results showed that attachment styles predict competency perception, directly and through self-esteem. The results of this study showed that planners and counselors to pay attention to the important and fundamental role of self-esteem and attachment styles to increase competence perception in students and to promote them by holding workshops.

    Keywords: attachment styles, self-esteem, competence perception, fourth, fifth, sixth grade elementary students
  • parnian rezazadeh *, mahbobeh aslami, Soroush Alimardani Pages 165-177

    The aim of this study was to predict parenting styles based on educational motivation and critical thinking with respect to the mediating role of hardiness. The research method was applied research and its implementation method was descriptive (non-experimental) and the research design was relational - Correlation and mediator analysis. The statistical population of this study was female primary school students in KARAJ (district 4) in 2017, from which 400 people were selected by multi-stage cluster sampling. Research data were collected through these ways: parenting style questionnaire (Baumrind, 1971), educational motivation questionnaire (Harter, 1980), Ricketts critical thinking orientation questionnaire (Ricketts, 2003) and Ahvaz Hardiness Inventory, (2000). In order to test the hypotheses and analyze the data, multiple regression and SOBEL test were used. The results showed that there is a significant relationship between dictatorial, authoritarian and negligent parenting styles with students' educational motivation and critical thinking (P = 0.001). Also, educational motivation and critical thinking were able to predict parenting styles due to their hardiness.

    Keywords: parenting styles, academic motivation, critical thinking, hardiness, second grade female students
  • Maryam Mohagheghian, Mohammad Bagher Kajbaf *, Alireza Maredpour Pages 178-191

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy and cognitive behavior therapy on female sexual interest/arousal disorder, sexual intimacy and sexual self- concept of married women referring to counseling centers in Isfahan city. This was a quasi-experimental design with pretest, posttest, three months follow up and control group. The population included married women with sexual interest arousal problems who responded to calls from counseling centers. 45 Samples were selected with Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-fifth edition criteria and female sexual function questionnaire scores. Subjects were randomly assigned in two experimental groups and control group. The experimental groups received 8 sessions 90 minutes weekly intervention. The instruments used in this study included Rosen Female Sexual Function Questionnaire, Botlani Sexual Intimacy Questionnaire and Snell Sexual Self- Concept Questionnaire. Data analysis was performed by analysis of covariance with repeated measures. The results showed that both treatment approaches had a significant effect on all three variables. (P>0.05). And there was no significant difference between the two treatment approaches. Thus, both therapeutic interventions can be used to improve sexual desire / arousal disorders and increase sexual intimacy and sexual self-concept.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, cognitive behavior therapy, female Sexual interest, arousal disorder, sexual intimacy, sexual self- concept
  • nahid akbarzadeh, maryam ghazaei * Pages 192-203

    Aim of this present study was investigating the effect of Attention Deficit/Hyperactivity Disorder symptoms on job performance with meditation of quality. The research method was descriptive correlational. The research population consisted of 400 employees of Iran Khodro Mashhad Company, which according to Morgan table, 196 people were randomly selected. Questionnaires were used to collect data were Adult ADHD Rating Scale (Barkley, 2011), Job Performance (Paterson, 1970), Quality of Life ( Sheboune & Ware, 1992). The proposed model was evaluated using structural equation modeling using AMOS and SPSS software version 22. The finding showed that the final model has suitable fitness to research data. Direct effect of deficit attention and job performance, attention deficit and life quality, impulsivity and life quality, life quality and performance job were significant (p<0.01). The results of Bootstrap for the intermediate pathways of the final model showed that the indirect effect between the variables of attention deficit and job performance, impulsivity and job performance through mediation life quality was significant (p <0.01).

    Keywords: ADHD, job performance, quality of life
  • Masoud Kashani Lotfabadi, Mohammad Hossein Bayazi *, Ali Reza Rajaei Pages 204-214

    The aim of this study was to determine the effect of cognitive-behavioral group training of self-care skills on positive and negative signs, and general psychopathology of patients with schizophrenia. In this quasi-experimental study, among the patients admitted to Ebn'e Sina Psychiatric Hospital in Mashhad who met the inclusion criteria, 50 people were randomly selected and divided into two groups of intervention (26 people) and control (24 people). The intervention group received cognitive-behavioral group training of self-care skills based on the protocol of Kashani-Lotfabadi & et al (2020) and the control group were placed on a waiting list. The research was conducted using available sampling method as pretest-posttest and follow up with a control group. Data were collected and evaluated by the Positive and Negative Clinical Syndrome Rating Scale (Kay, Fiszbein, Opler. 1987) in three stages. Analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that cognitive-behavioral group training of self-care skills can be effective in reducing the negative symptoms of patients with schizophrenia (p<0.05). But there was no significant difference between the two groups in terms of changes in positive symptoms and general psychopathology (P <0.05).

    Keywords: cognitive-behavioral therapy, schizophrenia, self-care, training
  • Shahrooz Nemati *, Rahim Badri Gargari, Sepideh Kazemi Pages 215-226

    The aim of this research was to study the effects of mindfulness training on academic boredom and burnout of students with bullying behavior. The research design was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The study population included all male and female students with bullying behavior in the second secondary level of Bostan Abad city, in the academic year of 2021, and 30 of them were selected by using the convenience sampling method and randomly assigned into experimental and control groups. The Bullying questionnaire of Olweus (1989), Barco’s Academic Burnout questionnaire (1997), and Pekrun’s Academic Boredom questionnaire (2002) were used to collect the data. The mindfulness intervention program was held in eight 45-minute sessions for the experimental group. Multivariate analysis of covariance revealed that the impact of a mindfulness training program on Academic Burnout was 85% and on Academic Boredom of students with bullying disorder was 78% (p<0.05). Results of a result, mindfulness training can be used to improve the boredom and academic burnout of bullied students. According to the consultants, can use the results of this research to improve the professional skills of teachers and schools to deal with students' academic problems.

    Keywords: academic burnout, Bullying Behavior, Bully Students, mindfulness, Academic Boredom
  • zahra ranaee, ali akbar soliemanian * Pages 227-244

    The aim of this study was to compare the effectiveness of Bowen's system therapy and the combination therapy of Bowen's system and neurofeedback on reducing students' anxiety. This study was a semi-experimental pretest-posttest design and follow-up with a control group. The statistical society of the study included students of higher education centers in Bojnourd city who were studying in 1398-99. From the target population, 5 centers were randomly selected. The students of these centers, who had severely and very severely anxious in the initialAnxiety(Zung, 1971) screening test, were selected and 30 members of the selected group were selected through random selection and random substitution in the two experimental group and one control group, the number of persons in each group was ten. The first group received 9 sessions of Bowen's system therapy, the second group simultaneously received 9 sessions of Bowen's system therapy and 15sessions neurofeedback therapy. Date were collected through Zung Anxiety Questionnaire(1971).for Analyzing the data, multivariate analysis of covariance in SPSS software was used. multivariate analysis of covariance indicated that the combination therapy of Bowen's system and neurofeedback reduced the level of anxiety and its symptoms(p<0/001) and Bowen system therapy reduced emotional anxiety symptoms(p<0/05). also, The results of pairwise comparison based on LSD test showed that combination therapy of Bowen's system and neurofeedback due to the simultaneous use of biological and psychological feedback had a significant and greater effectiveness in reducing the level of anxiety and its symptoms(p<0/001).

    Keywords: students&#039, anxiety, Bowen&#039, s system therapy, combination therapy of Bowen&#039, s system, neurofeedback
  • zahra ahmadian, Sara Zadafshar, Ahmad Abedi * Pages 245-254

    The purpose of current study was to investigate the effectiveness of filial therapy on fear of coronavirus in children. The present study was a quasi-experimental study with a pretest, posttest, and control group. The statistical population consisted of all mothers of children with complain of fear of coronavirus visiting counseling centers in Isfahan, Iran, from among whom 22 people were selected through purposive sampling and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received eight sessions of filial therapy sessions, while the control group received no training. Data collection instrument was fear of covid-19 scale (FCV-19S) (Ahorsu et al, 2020) that was standardized and visualized in children society. Date were analyzed by univariate covariance in SPSS version 21. filial therapy was an effective intervention in reducing fear of coronavirus in children (p<0.01). filial therapy, like other psychological and pharmacological interventions, can improve the fear of coronavirus in children.
    Key words: play therapy, filial therapy, fear of coronavirus, children

    Keywords: play therapy, filial therapy, fear of coronavirus, children
  • Arezoo Pourebrahim, farzaneh Niknejadi * Pages 255-270

    The aim of this study was to investigate the mediating role of emotion regulation in the relationship between behavioral brain systems with coping strategies and self-efficacy in methadone addicts. The method used in this study is descriptive correlation; the statistical population in this study includes all methadone addicts referred to Modares Psychiatric Center in February and March 2017 and April 2016, from which 195 people were randomly selected as a sample. Data collection tools were Wilson, Gary and Bart (1989) Personality Questionnaire, Styles Against Stress Billings and Moss (1981), Schwartz and Jerusalem (1979) General Self-Efficacy Questionnaire, and Gratz & Roemer (2004) Emotion Regulation. The results of structural equations showed that behavioral brain systems are effective on coping strategies, emotion regulation and self-efficacy and emotion regulation is effective on coping strategies and self-efficacy (P 05 0.05). The results also showed that the model has a good fit and explains 62% of the effect of total behavioral brain systems on coping strategies through emotion regulation mediator and 29% of the effect of total behavioral brain systems on self-efficacy through emotion regulation mediator.

    Keywords: Behavioral Brain Systems, Coping Strategies, Self-Efficacy, Emotion Regulation, Methadone Addicts