فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 62، فروردین 1396)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 62، فروردین 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/05
  • تعداد عناوین: 30
|
  • علمی پژوهشی
  • عنایت الله نقوی، جلال دهقان نیا *، بابک قنبرزاده صفحات 1-15
    این تحقیق، با هدف بررسی تاثیر پیش تیمارهای فراصوت و خشک کردن بر دانسیته ظاهری قطعات سیب زمینی و همچنین، مدل سازی دانسیته ظاهری طی فرآیند سرخ کردن عمیق انجام شد. بدین منظور، پیش تیمار فراصوت در دو سطح فرکانس 28 و 40 کیلو هرتز و زمان 15 دقیقه و همچنین، پیش تیمار خشک کردن در دو زمان 8 و 15 دقیقه و دمای C°80 صورت گرفته و سپس سرخ کردن قطعات سیب زمینی در دماهای 150، 170 و C°190 به مدت 60، 120، 180 و 240 ثانیه انجام شد. از طرف دیگر، به منظور مدل سازی دانسیته ظاهری، داده های آزمایشی با شش مدل پیشنهادی در این تحقیق برازش شد. نتایج نشان داد که طی فرآیند سرخ کردن، دانسیته ظاهری نمونه های مختلف کاهش پیدا می کند؛ به طوری که در نمونه های پیش تیمار شده با فراصوت(28 و 40 کیلوهرتز)، مقادیر دانسیته ظاهری در زمان های 180 یا 240 ثانیه از فرآیند، به طور معنی داری نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت؛ ولی در نمونه های پیش تیمار شده با خشک کردن (8 و 15 دقیقه)، در زمان های سرخ کردن یکسان، کاهش در مقادیر دانسیته ظاهری نسبت به نمونه شاهد از لحاظ آماری معنی دار نبود. علاوه بر این، با افزایش دمای فرآیند از 150 به C°190، میزان کاهش در دانسیته ظاهری افزایش پیدا کرد. از طرف دیگر، مدل های بکار رفته با داشتن 2R بالا و RMSE پایین، به خوبی داده های آزمایشی را برازش نمودند. همچنین، از طریق انجام تجزیه و تحلیل رگرسیون چند متغیره، مدل هایی با 2R بالا، به جهت قابلیت کاربرد در شرایط مختلف زمان و دمایی فرآیند سرخ کردن عمیق نمونه های مختلف، پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: فراصوت، خشک کردن، دانسیته ظاهری، سرخ کردن عمیق، مدل سازی
  • محمد مهدی سیدآبادی، سارا آقاجان زاده سورکی*، مهدی کاشانی نژاد، امان محمد ضیایی فر صفحات 17-29
    آب نارنج به دلیل داشتن طعم مطلوب به عنوان جایگزین آب لیمو در تهیه غذاهای مختلف به کاربرده می شود. جهتسالم سازی و همچنین افزایش مدت زمان ماندگاری این محصول می توان از فرآیندهای حرارتی مختلفاستفاده نمود. در این بررسی آب نارنج در چهار سطح توان مایکروویو (170، 340، 510 و 680 وات) در بازه های زمانی مختلف تا رسیدن دمای نهایی محصول به 72 درجه سانتی گراد فراوری شد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر سطوح مختلف فرایند حرارتی بر برخی از خصوصیات فیزیکوشیمیایی آب نارنج طی مرحله ی افزایش دمای محصول بود. نتایج نشان داد که سطوح مختلف توان بهکاربرده شده بر میزان ویسکوزیته تاثیر معنا داری نداشت. تخریب حرارتی اسیدآسکوربیک و آنزیم پکتین متیل استراز از سینتیک درجه ی اول پیروی کرد. با افزایش توان بهکاربرده شده، سرعت تخریب این دو ترکیب نیز افزایش یافت. با تغییر توان مایکروویو، به دلیل اثر بر محتوای ترکیبات شیمیایی ازجمله اسیدآسکوربیک، پارامترهای رنگ سنجی محصول نیز تغییر یافت. با در نظر گرفتن همبستگی بسیار بالای (97/0 کلیدواژگان: آب نارنج، امواج مایکروویو، اسیدآسکوربیک، آنزیم پکتین متیل استراز، رنگ
  • بهاره شعبانپور، معظمه کردجزی*، خاطره نظری، مینا اسمعیلی خاریکی صفحات 31-45
    پوست، استخوان، اسکلت، سر و دم ماهی و میگو از جمله ضایعاتی هستند که طی فراوری تولید می شوند. این ضایعات می توانند هیدرولیز آنزیمی شده و به واحدهایی با خواص کاربردی سودمند تبدیل گردند. در این راستا پروتئین هیدرولیز شده از ضایعات میگوی ببری سبز (Penaeus semisulcatus) توسط آنزیم فلاورزایم تهیه گردید و از روش سطح پاسخ بر اساس 18 تیمار تعیین شده جهت بررسی اثر نسبت آنزیم به سوبسترا، دما و زمان روی پروتئین استفاده شد. آزمایش های مربوط به ارزیابی خواص آنتی اکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده تولیدی با سه روش ارزیابی قدرت دفع رادیکال های آزاد DPPH، هیدروکسیل و قدرت احیای آهن انجام شدند. به طور کلی فرآورده های تولیدی پاسخ بهتری به دفع رادیکال DPPH در مقایسه با قدرت دفع رادیکال آزاد هیدروکسیل و قدرت احیای آهن نشان دادند. از میان تیمار های تولید شده، تیمار 7 (دما 06/54 درجه سانتی گراد به همراه نسبت آنزیم به سوبسترا 61/1% و مدت زمان 8/105 دقیقه) با درجه هیدرولیز (5/33%) و محتوی پروتئین (5/79%) به عنوان تیمار بهینه بر اساس بالاترین خواص آنتی اکسیدانی برگزیده شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که پروتئین هیدرولیز شده حاصل از میگو می تواند در صنایع غذایی مفید باشد.
    کلیدواژگان: فلاورزایم، سطح پاسخ، آنتی اکسیدانی، میگوی ببری سبز
  • راحله نژاد رزمجوی اخگر، جواد حصاری *، صدیف آزاد مرد دمیرچی صفحات 47-56
    اثر افزودن آنزیم تجاری مشتق از باسیلوس پلی میکسا نوع IX بر روی پنیر فتای فراپالایش ایرانی در طول 60 روز رسیدن بر روی ترکیب شیمیایی، pH و پروتئولیز نمونه های پنیر مورد بررسی قرار گرفت. تفاوت های معنی داری بین پنیر آزمایشی و کنترل از نظر ترکیب شیمیایی مشاهده نگردید. مقادیر pH در تمام طول دوره رسیدن به طور معنی داری (05/0 >P ) در پنیر آزمایشی بالاتر بود و در روز 60 ام در پنیرهای کنترل و آزمایشی به ترتیب 62/4 و 77/4 بود. ازت محلول در 6/4 = pH در روز 45 و60 ام به طور معنی داری (05/0 >P) در تیمار آزمایشی بیشتر بود. در روز 60ام، این شاخص 38/6 و 73/7 % به ترتیب در تیمارهای کنترل و آزمایشی بود. تفاوت معنی دار (05/0 >P) در سطح ازت محلول در تری کلرو استیک اسید 12% نیز در روز 45 و 60 ام مشاهده گردید. اوره- پلی آکریل آمید ژل الکتروفورز اجزای نامحلول در 6/4 = pH نشان داد کهαs1 - کازئین سریعتر از β- کازئین هیدرولیز شد. مقادیر هیدرولیز نشده αs1 - کازئین از 100% در روز اول به 93/82 % و 24/71% و در β- کازئین به 28/90 و 56/90 % در روز 60 ام به ترتیب در پنیرهای کنترل و آزمایشی رسید. غلظت های اسیدهای آمینه آزاد کل در تمام طول رسیدن در پنیر آزمایشی به طور معنی داری (05/0 >P) بالاتر بود و در پایان دوره، 68/0 در مقابل 54/0 ( میلی گرم گلایسین در گرم) پنیر کنترل بود. سطوح اسیدهای آمینه آزاد اختصاصی نیز بین تیمارها متفاوت بود.
    کلیدواژگان: اولترافیلتراسیون، پروتئاز تجاری، پروتئولیز، پنیر فراپالایش
  • مجتبی امیری پور*، محمد باقر حبیبی نجفی، محبت محبی، باقر عمادی صفحات 57-65
    در این تحقیق روش سطح پاسخ برای بهینه سازی شرایط خشککردن برش های گلابی توسطاسمز-هوای داغ مورد استفاده قرار گرفت. اثر دمای خشککردن(50-70 درجه سانتی گراد) و زمان خشککردن(240-360 دقیقه) به عنوان متغیرهای مستقل بر میزان رطوبت، درصد چروکیدگی و نسبت آبگیری مجدد برش های گلابی به عنوان متغیرهای وابسته(پاسخ) مورد ارزیابی قرار گرفت. مدل های رگرسیونی به دست آمده برای تمام پاسخ ها از نظر آماری در سطح 99% اطمینان معنی دار بودند.تمام متغیرهای فرایند به صورت خطی برای تمام پاسخ ها معنی دار بودند(p<0.01). همچنین عبارت درجه دوم دمای خشک کردن درمورد نسبت آبگیری مجدد معنی دار بود.شرایط بهینه به دست آمده برای حداقل میزان رطوبت و درصد چروکیدگی و حداکثر نسبت آبگیری مجدد عبارت بود از: دمای 39/60 درجه سانتی گراد و زمان خشککردن 360 دقیقه. در شرایط بهینه به دست آمده میزان رطوبت 17/26%، نسبت آبگیری مجدد 62/1 و درصد چروکیدگی 31/77% بود.
    کلیدواژگان: برش های گلابی، بهینه سازی، خشک کردن اسمز، هوای داغ، روش سطح پاسخ
  • محمد جواد اکبریان میمند، مرتضی خمیری*، علیرضا صادقی ماهونک، مهران اعلمی صفحات 67-75
    خمیرترش، خمیری است که از آب و آرد تشکیل شده است و میکرو ارگانیسم های اصلی آن باکتری های اسید لاکتیک و مخمرها هستند. فرایند تخمیر خمیر ترش بر پایه تخمیر لاکتیکی و الکلی است که به ترتیب توسط باکتری های اسید لاکتیک و مخمرها انجام می شود. هم چنین این میکروارگانیسم ها نقش مهمی در بهبود طعم، بافت و ماندگاری فراورده های نانوایی ایفا می کنند. در این پژوهش، نمونه های خمیرترش جمع آوری شده از مناطق مختلف ایران به منظور بررسی فلور مخمری، مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت رسیدن به این هدف، مخمرها با روش مورفولوژی کلنی جداسازی و سپس جهت شناسایی دقیق با جفت آغازگرهای عمومی قارچ ها، ژن S rRNAs26 تکثیر داده شد. قطعاتی که تکثیرشدند، پس از خالص سازی به منظور توالی یابی به شرکت بیوساینس انگلستان ارسال شد. سپس با مقایسه توالی های حاصل با توالی های موجود در بانک اطلاعاتی ژنتیک (NCBI)، گونه ی مخمر های مورد مطالعه شناسایی شدند. نتایج نشان داد که مخمرهای ایزوله شده شامل ساکارومایسس سرویزیه، ساکارومایسس اگزیگوس، ایساتچنیکا اورنتالیس، تورولوسپورا فرانسیسکا، تورولوسپورا دلبروکی و پیشیا فرمنتاس بودند که گونه های غالب مربوط به ساکارومایسس سرویزیه و ساکارومایسس اگزیگوس بودند.
    کلیدواژگان: خمیر ترش، روش مورفولوژی کلنی، ژن S rRNAs26، مخمر
  • تکتم محمدی مقدم، سید محمد علی رضوی*، مسعود تقی زاده، آمنه سازگارنیا صفحات 77-87
    برشته کردن یکی از متداول ترین شکل های فراوری دانه های پسته بوده و هدف از آن افزایش پذیرش کلی فراورده است. در این تحقیق اثر دما (90، 120 و 150 درجه سانتی گراد)، زمان (20، 35 و 50 دقیقه) و سرعت جریان هوای برشته کردن (m/s5/0، 5/1 و 5/2) بر خصوصیات بافتی (نقطه شکست، سختی، انرژی فشاری و مدول الاستیسیته ظاهری) و رفتار رهایی تنش مغزهای پسته مورد بررسی قرار گرفت. افزایش دمای برشته کردن باعث کاهش نقطه شکست (از N95/71 تا N10/42)، سختی (از N15/78 تا N22/47) و انرژی فشاری (از J61/235 تا J80/130) مغز دانه های پسته شد (P<0.01). افزایش زمان و سرعت جریان هوای برشته کردن اثر معنی داری بر نقطه شکست، سختی و انرژی فشاری نشان نداد (P>0.05). افزایش دما، زمان و سرعت جریان هوای برشته کردن باعث کاهش مدول الاستیسیته ظاهری شد (P<0.01). اثر متقابل سه فاکتور مورد بررسی (دما، زمان و سرعت جریان هوای برشته کردن) اثر معنی دار بر نقطه شکست نشان داد (P<0.01). رابطه رگرسیونی نشان داد اثر خطی سرعت جریان هوای برشته کردن بر نیروی شکست بیشتر از سایر موارد می باشد. نقطه شکست، سختی، انرژی فشاری و مدول الاستیسیته ظاهری دانه های پسته برشته به ترتیب در دامنه N 82-54/25، N 76/82 - 59/37، J 73/280 - 18/101 و N.m-1 47 - 22/21 قرار داشتند. نتایج آزمون رهایی تنش نشان داد مغزهای پسته برشته شده دارای رفتار ویسکوالاستیک جامد هستند.
    کلیدواژگان: آزمون فشاری، آزمون رهایی تنش، پسته، خواص بافتی
  • تهمینه نیکبخت کشکولی، حسین جوینده*، سعید تهموزی دیده بان، وحید سماواتی صفحات 89-103
    داهی یک فراورده ی تخمیری شیر سنتی کشور هند است که از نظر ظاهر و قوام مشابه ماست ساده می باشد. داهی در مقایسه با ماست اسیدیته ی پایین تری دارد و بنابراین به نظر می رسد که در تولید محصولات پروبیوتیک یا سینبیوتیک موفق تر عمل نماید. هدف از این مطالعهبهینه یابی فرآیند تولید وارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و میکروبی داهی سین بیوتیک با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) توسط طرح باکس بنکن می باشد. اینولین (5/2-0 درصد)، کتیرا (06/0-0 درصد) و زمان نگهداری (19-1 روز) فاکتورهایی بودند که تاثیر آن ها بر متغیرهای وابسته مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت بهینه سازی متغیرها سه صفت میزان سفتی، آب اندازی و زنده مانی باکتری های پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (LA-5) به عنوان پاسخ درنظر گرفته شد. در نهایت بر اساس ضریب تبیین کلی (2R)، ضریب تبیین اصلاح شده و ضریب پراکندگی (CV)، توانایی و برازش مناسب مدل نشان داده شد. مقادیر2R در مدل درجه دوم رگرسیونی برای سفتی، آب اندازی و شمارش میکروبی در داهی سین بیوتیک به ترتیب 99/0، 91/0، 98/0 به دست آمد. افزایش در غلظت اینولین و زمان نگهداری باعث بهبود در سفتی و کاهش آب اندازی محصول شد. افزایش درصد کتیرا تا غلظت 03/0 باعث بهبود سفتی گردید، درحالی که در غلظت 06/0 درصد اثری منفی مشاهده شد. افزایش غلظت کتیرا و اینولین بر شمارش پروبیوتیکی محصول تاثیر مثبت و مدت زمان نگهداری تاثیر منفی در این زمینه داشت. براساس نتایج به دست آمده از انجام آزمایش بهینه سازی، غلظت 5/2 درصد اینولین به همراه 03/0 درصد کتیرا در مدت زمان نگهداری 18 روز به عنوان شرایط بهینه تعیین گردید.
    کلیدواژگان: اینولین، کتیرا، داهی سین بیوتیک، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، خصوصیات فیزیکوشیمیایی
  • محبوبه مهربان رودبنه، عزیز همایونی راد*، سید رفیع عارف حسینی صفحات 105-114
    امروزه با توجه به نیاز انسان ها به غذاهای فراسودمند و پروبیوتیک و گسترش استفاده از آن ها در رژیم های غذایی، توجه خاصی به سمت تولید و توسعه محصولات پروبیوتیک مبذول گشته است که می توانند نقش مهمی در ارتقای سلامتی جامعه ایفا نماید. تحقیقات نشان داده اند که شکلات حامل مناسبی برای میکروارگانیسم های پروبیوتیک می باشد.در این مطالعه،شکلات پروبیوتیک حاوی لاکتوباسیلوس کازئی تولید شد و برخی از فاکتورهای فیزیکوشیمیائی شاملpHو فعالیت آبی(aw) به همراه ارزیابی زنده مانی باکتری لاکتوباسیلوس کازئیمورد بررسی قرار گرفتند.افزودن لاکتوباسیلوس کازئی به شکلات تاثیر نامطلوب و معنی داری بر روی پارامترهای فیزیکوشیماییpH و فعالیت آبیدر طول مدت زمان نگهداریش ماهه در دو دمای متفاوت اتاق و یخچالی، نداشته است (05/0P>).بر اساس نتایج به دست آمده، مقدار فعالیت آبی در شکلات پروبیوتیک بطور معنی داری بیشتر از شکلات کنترل بوده است (05/0>P). همچنین تاثیر معنی داری بر زنده مانی لاکتوباسیلوس کازئی در شکلات پروبیوتیک طی شش ماه نگهداری در دماهای C 22 وC 4 مشاهده نگردید (05/0P>). یافته های بدست آمده نشان می دهند که شکلات پروبیوتیک حاصله می تواند در دمای محیطی نگهداری شود بدون اینکه هیچگونه تغییر نامطلوبی در ویژگی های فیزیکوشیمیایی آن ایجاد شود. همچنین طی دوره نگهداری شش ماهه در دماهایC 22 وC 4، با اینکه کاهش جزئی در تعداد باکتری پروبیوتیک رخ داده است اما این کاهش در حدی نیست که شمارش پروبیوتیک ها در نهایت از CFU/g108 پائین تر بیاید و بنابراینبهعنوانمحصول فراسودمند پروبیوتیکشناختهمی شود.
    کلیدواژگان: شکلات، پروبیوتیک، زنده مانی، لاکتوباسیلوس کازئی
  • مهدی قیافه داودی، مهدی کریمی، زهرا شیخ الاسلامی، بهاره صحراییان، فریبا نقی پور* صفحات 115-122
    امروزه افزایش ارزش تغذی های میان وعده ها از جمله اسنک‏ها به دلیل تقاضای مصرف‏کنندگان جهت استفاده از مواد غذایی سالم و فراسودمند رو‏ به رشد است. از این‏رو هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر افزودن جوانه‏ی‏ گندم فرآوری شده با حرارت در سطوح صفر، 3، 6، 9، 12 و 15 درصد وزن آرد بر کمیت و کیفیت یک نوع اسنک غیراکسترودی بود. به‏منظور سنجش مولفه های رنگی از تکنیک پردازش تصویر و نرم‏افزار Image J استفاده شد. نتایج به وضوح نشان داد که افزودن جوانه‏ی‏ گندم سبب کاهش میزان رطوبت و مولفه‏ی‏ رنگی L* نمونه های تولیدی شد. این در حالی بود که بر میزان سختی بافت، دو مولفه‏ی رنگیa* و b* و ویتامین E محصول نهایی افزوده گردید. علاوه بر این ارزیابان چشایی نیز با بررسی طعم و مزه، تردی، رنگ و بافت هر یک ازنمونه ها، بالاترین امتیاز پذیرش‏کلی را به نمونه حاوی 9 درصد جوانه‏ی گندم دادند. در نهایت می‏توان گفت که جوانه‏ی‏ گندم فرآوری شده با بخار آب اشباع تا سطح 9 درصد ضمن افزایش ارزش تغذی های، قابلیت حفظ ویژگی های تکنولوژیکی و حسی اسنک را جهت عرضه به بازار مصرف به عنوان یک میان‏وعده مغذی داشت.
    کلیدواژگان: میان وعده، جوانه ی گندم، تثبیت حرارتی، پردازش تصویر
  • متین سلیمانی فر*، راضیه نیازمند، مصطفی شهیدی نوقابی صفحات 123-133
    شناسایی و کشت دانه های روغنی جدید، گامی مهم در جهت تامین روغن مورد نیاز در کشور است. هدف از پژوهش حاضر بررسی و مقایسه خصوصیات فیزیکوشیمیایی، ساختار اسید چرب و پایداری اکسایشی روغن بذر گشنیز و شوید می باشد. برای تهیه روغن، بذرهای مذکور به نسبت 4:1 وزنی/حجمی با حلال هگزان نرمال مخلوط شد. ویژگی های فیزیکوشیمیایی روغن های مذکور شامل عدد اسیدی، عدد پراکسید، عدد یدی، ضریب شکست، درصد موم، گرانروی، وزن مخصوص، پایداری اکسایشی و ساختار اسیدچرب مورد بررسی قرار گرفت. بر طبق نتایج عدد اسیدی (56/11 میلی گرم بر گرم)، عدد یدی (104 گرم در 100 گرم روغن)، موم (25/34 درصد) و وزن مخصوص (92/0 کیلوگرم بر متر مکعب) روغن شوید بیشتر از روغن گشنیز بود. همچنین عدد پراکسید (07/3 میلی اکی والان گرم بر کیلوگرم)، گرانروی (94/20 سانتی پوآز)، ضریب شکست (55/1) و پایداری اکسایشی (03/16 ساعت) روغن گشنیز بیشتر از روغن شوید بود. روغن بذر شوید حاوی 51/8 درصد اسیدهای چرب اشباع بود که به طور عمده از اسید پالمیتیک و اسید استئاریک تشکیل شده بود و در مقایسه با روغن گشنیز کمتر می باشد (83/8). روغن بذر شوید از 35/91 درصد اسیدهای چرب غیراشباع تشکیل شده است. نسبت اسیدهای چرب چند غیراشباع به اسیدهای چرب تک غیراشباع در هر دو روغن بذر شوید و گشنیز 23/0 درصد بود. همچنین نسبت اسیدهای چرب چند غیراشباع به اسیدهای چرب اشباع در روغن بذر شوید و گشنیز به ترتیب 07/2 و 94/1 درصد بود.
    کلیدواژگان: خصوصیات فیزیکوشیمیایی، ساختار اسید چرب، پایداری اکسایشی، روغن بذر گشنیز، روغن بذر شوید
  • عاطفه شیروانی، محمد شاهدی، سید امیرحسین گلی* صفحات 135-145
    ماش (Vigna radiata) گیاهی یکساله است و به خانواده Fabaceae تعلق دارد. جوانه زنی روشی مرسوم و ارزان برای بهبود خواص تغذیه ای بقولات عنوان شده است. جوانه ماش یکی از محبوبترین این محصولات به شمار می آید. این جوانه غنی از پروتئین (33-20%) بوده و منبع مناسبی از اسیدهای چرب ضروری، توکوفرول ها، استرول ها، قندها و اسیدهای آلی می باشد. در این مطالعه تغییر در ترکیبات شیمیایی، خاصیت ضد اکسندگی، میزان کل ترکیبات فنولیک، مقدار عناصر اساسی، میزان آسکوربیک اسید و اسیدهای آلی موجود در بذر ماش، بذر خیسانده شده ماش در آب و جوانه ماش در طی 4 روز فرایند جوانه زنی (هر 24 ساعت نمونه برداری) اندازه گیری و نوع اسیدهای چرب موجود در آن نیز شناسایی شد. نتایج حاصل افزایش معنی دار محتوی رطوبت، پروتئین و خاکستر نمونه ها و کاهش میزان چربی و کربوهیدرات به سبب مصرف آنها در طی فرایند جوانه زنی را نشان داد. میزان ترکیبات فنولیک و خاصیت ضد اکسندگی در جوانه چهار روزه ماش در مقایسه با بذر آن به ترتیب 5/2 و 5/1 برابر شد. میزان اسید آسکوربیک در طی دوره جوانه زنی از 9/8 به 6/19 درصد رسید و میزان اسیدهای آلی نیز به طور معنی داری افزایش نشان داد. آنالیز ترکیب اسیدهای چرب نشان داد که جوانه ماش حاوی 17% اسید لینولنیک و 36% اسید لینولئیک است و این محصول می تواند به عنوان یک منبع غنی از امگا-3 به شمار آید. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر ارزش تغذیه ای بسیار بالای جوانه ماش و اهمیت مصرف آن می باشد.
    کلیدواژگان: ماش، ترکیبات فنولیک، عناصرمعدنی، اسیدچرب
  • صفیه خلیلیان*، امان محمد ضیایی فر، علی اصغری، مهدی کاشانی نژاد، محبت محبی صفحات 147-154
    فناوری سرخ کردن به عنوان قدیمی ترین روش تهیه مواد غذایی به طور وسیعی در مقیاس خانگی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به تمایل روزافزون مصرف کنندگان به استفاده از فراورده های کم چرب، تلاش های زیادی جهت کاهش جذب روغن در فراورده های سرخ شده صورت پذیرفته است. بادمجان به دلیل دارا بودن میزان رطوبت بالا و بافت بسیار متخلخل، میزان روغن بالایی را حین فرایند سرخ کردن جذب می کند. در این پژوهش اثر زمان های مختلف سرخ کردن (90، 120، 150 و 180 ثانیه) و پخت (1، 4، 7 و 10 دقیقه) بر سینتیک انتقال جرم (روغن و رطوبت) نمونه های بادمجان طی فرایند سرخ کردن عمیق و مرحله سرد کردن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آنالیز واریانس اثر متغیرهای مستقل بر محتوی روغن و رطوبت، نشان داد که تغییرات محتوی روغن و رطوبت نمونه های بادمجان به طور معنی داری تحت تاثیر زمان سرخ کردن و پخت قرار داشت (05/0>p). نتایج این پژوهش، حاکی از آن بود که پیش تیمار پخت (در آب داغ و فشار اتمسفری) در مجموع و به طور میانگین 60 درصد، میزان جذب روغن را نسبت به نمونه هایی که هیچ گونه فرایند پخت قبل از سرخ کردن را نداشتند، کاهش داد. لازم به ذکر است که مدت زمان پخت 7 دقیقه، بیشترین تاثیر را بر کاهش محتوی روغن نمونه های بادمجان (72 درصد) داشت. به منظور بررسی روابط سینتیکی، نمونه های بادمجان به مدت زمان های 1، 3، 5، 8، 10، 12، 15، 30، 60، 75، 90، 120 و 150 ثانیه سرخ شدند و بعد از هر مرحله میزان روغن و رطوبت آن ها اندازه گیری شد. افزون بر این، در پایان هر یک از این زمان ها، نمونه ها بلافاصله از روغن خارج شده و به منظور اندازه گیری روغن سطحی، با اتر شستشو داده شده و میزان روغن جذب شده (ساختاری) و روغن سطحی نمونه ها نیز اندازه گیری شد.نتایج حاصل از بررسی روابط سینتیکی انتقال جرم نمونه های بادمجان طی فرایند سرخ کردن عمیق، نشان داد که محتوی روغن نمونه های بادمجان طی فرایند سرخ کردن عمیق در دمای 180 درجه سانتی گراد، در اوایل فرایند سرخ کردن به حداکثر مقدار خود رسیده و بعد از آن در ادامه، روند کاهشی بود. محتوی رطوبت نمونه های بادمجان نیز در اوایل فرایند سرخ کردنبه سرعت کم شده و پس از آن، سرعت کاهش محتوی رطوبت نمونه ها، نیز کاهش یافت.
    کلیدواژگان: سرخ کردن عمیق، بادمجان، جذب روغن، پیش فرآوری پخت
  • مریم سادات میرباقری، ایرج نحوی*، داوود بی ریا صفحات 155-165
    اسید های چرب ضروری شامل خانواده امگا (3و 6) به وسیله انسان سنتز نمی شوند، بنابر این ضروری اند تا از طریق منابع غذایی تامین شوند. این نوع اسید های چرب، پیش ساز انواع پروستاگلاندین ها و لوکوترین هامی باشند و نقش مهمی در درمان انواع بیماری ها ایفا می کنند. گاما لینولنیک اسید (GLA) از مهمترین اسید های چرب امگا 6است که در درمان بسیاری از بیماری های قلبی و عروقی و سرطان مورد استفاده قرار می گیرد. سویه های قارچی مخصوصا زیگومایست ها از بهترین تولید کنندگان لیپیدهای با ارزش حاوی اسیدهای چرب ضروری به شمار می روند. هدف از انجام این پژوهش آزمایشگاهی، استفاده از پسماندهای روغنی به عنوان یک منبع ارزان قیمت و قابل تجدید در تولید اسیدهای چرب ضروری توسط سویه زیگومایست موکور روکسیDSM1194 بود. 5 پسماند روغنی مواد غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت و میزان تولید لیپید، وزن خشک بیومس ، اسیدهای چرب ضروریGLA، لینولئات از انواع امگا6 وآلفالینولنات از انواع امگا3 بررسی شد. از آنجا که میزان تولید GLAتوسظ این قارچ قابل توجه بود با استفاده از روش طرح آزمایشات به روش عاملی جزیی2/1 و سپس پاسخ سطح بهینه سازی تولید آن صورت گرفت. عصاره مخمر، سولفات آمونیوم و غلظت منبع کربن، از مهمترین فاکتورهای موثر در تولید GLA بود که تداخل این عوامل نیز با استفاده از روش طرح مرکب مرکزی(CCD) به روش پاسخ سطح (RSM) ارزیابی شد. نتایج نشان داد بهترین شرایط تولید لیپید و اسیدهای چرب ضروری در زمان 72 ساعت و دمای 28 درجه در پسماند روغنی به دست آمده از رستوران (R1) صورت گرفت و میزان GLA بااعمال شرایط بهینه از56.4 به23/82 میلی گرم بر لیتر افزایش یافت. در ضمن منبع کربن و منابع نیتروژن مورد استفاده اثر متقابل معناداری در سطح 5 درصد داشتند در حالی که دو منبع عصاره مخمر و سولفات آمونیوم نسبت به هم اثر تداخلی نشان ندادند.
    کلیدواژگان: اسیدهای چرب ضروری، پسماند روغنی، موکور روکسی، گامالینولنیک اسید
  • سپیده خراسانی، محمدحسین عزیزی* صفحات 167-180
    پسته، میوه باستانی و با ارزش از گروه مغزها و در میان خشکبار به نام سلطان مغزها شهره است. ارزش غذایی، خوشمزگی و راحتی هضم، کالری بالا، ویتامین ها و موادمعدنی مناسب، از ویژگی هایی است که پسته را در میان سایر مغزها برتر می نماید. بیش از 50 درصد کل محصول پسته جهان با متوسط سالیانه 120هزارتن در پنج سال اخیر متعلق به ایران است که ضایعات آن بالغ بر 30 هزار تن برآورد شده است. در این تحقیق از خمیر پسته، پودر خرما، شیرخشک، وانیل و منوگلیسرید به نسبتهای مختلف برای تهیه شکلات صبحانه استفاده شد. پس از تهیه شکلات صبحانه در ظروف مناسب بسته بندی گردید. نمونه ها مورد ارزیابی خواص رئولوژیکی قرار گرفت. که در این رابطه فاکتورهای ویسکوزیته، مقادیر انرژی فعال سازی، اندیس رفتارجریانی و ضریب قوام در تیمارهای مختلف مورد اندازه گیری قرار گرفت و برای تحلیل آماری پارامتر های مورد مطالعه از نرم افزارهای آماری مناسب استفاده شد. نتایج نشان داد شکلات صبحانه حاصل یک مخلوط خمیری است که جریان حرکت آن وابسته به زمان و درجه حرارت است و خاصیت تیکسوتروپیک دارد و ویسکوزیته ظاهری آن با افزایش زمان برش کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: خمیر پسته، پودر خرما، شکلات صبحانه، حلوای صبحانه ای، ویژگی های رئولوژیکی
  • جعفر محمدزاده میلانی، شیوا خیری، حامی کابوسی، گیسو ملکی* صفحات 181-189
    چرخک (Launaea acanthodes) یکی از گونه های متداول گیاهان دارویی در مناطق مرکزی ایران است. در این مطالعه صمغ به روش استخراج الکلی توسط اتانول 90 درصد استخراج شده است که درصد بازده این صمغ 4/40 درصد تعیین شد. سپس خصوصیات امولسیفایری صمغ استخراج شده، مورد بررسی قرار گرفت که جهت این امر امولسیون های روغن سویا (w/w10%) با غلظت های صمغ 1، 2، 4 و 6 درصد تهیه شد. آزمون های مورد بررسی در مورد تمام امولسیون ها عبارت بودند از کشش سطحی و بین سطحی، تست پایداری، اندازه گیری توزیع اندازه ذرات، مشاهده با میکروسکوپ نوری و ویسکوزیته. به طور کلی مشخص شد که راندمان پلی ساکاریدی صمغ چرخک نسبت به سایر صمغ های بومی ایران بیشتر می باشد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که افزایش غلظت صمغ در امولسیون ها باعث کاهش کشش سطحی و بین سطحی و افزایش ویسکوزیته می شود. توزیع اندازه ذرات نیز با افزایش غلظت صمغ در امولسیون، کاهش می یابد. این صمغ همچنین در آزمایش پایداری،ثبات کلی خوبی را در طی دو ماه داشت.
    کلیدواژگان: استخراج صمغ، خواص امولسیفایری، صمغ چرخک
  • سمانه فرجی کفشگری، مهران اعلمی*، مرتضی خمیری، علی معتمدزادگان صفحات 191-200
    در این پژوهش تاثیر کنسانتره پروتئین آب پنیر به عنوان جایگزین چربی بر پایه پروتئین (در مقادیر 0، 2 و 4 درصد)، ایزوله پروتئین سویا (در مقادیر 0، 1 و 2 درصد) و آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی (در مقادیر 0 و 1 و 2 درصد) بر ویژگی های فیزیکی بستنی کم چرب وانیلی (4 درصد چربی) شامل میزان ذوب و سختی مورد بررسی قرار گرفت. الگوی الکتروفورز پروتئین های بستنی و عملکرد آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی نیز در نمونه های بستنی با ژل SDS-PAGEبررسی شد. تمامی فرمولاسیون ها ماده خشک یکسانی داشتند(34 درصد). نتایج حاصل نشان داد به کارگیری کنسانتره پروتئین آب پنیر در فرمولاسیون بستنی های کم چرب به طور معنی داری موجب افزایش سختی و میزان ذوب شد(01/0P<). هم چنین استفاده از ایزوله پروتئین سویا به طور معنی داری، موجب افزایش سختی و کاهش میزان ذوب شد (01/0P<). آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی در نمونه های بستنی نسبت به نمونه شاهد، موجب کاهش سختی و میزان ذوب شد (01/0P<) و طبق نتایج می توان دریافت استفاده از آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی در بستنی های کم چرب نسبت به استفاده از این دو نوع پروتئین اثرات مطلوب تری به جای گذاشت.
    کلیدواژگان: آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی، ایزوله پروتئین سویا، بستنی کم چرب وانیلی، جایگزین چربی بر پایه پروتئین، کنسانتره پروتئین آب پنیر
  • علی ایزدی کندازی، سهیلا زرین قلمی*، علی گنجلو صفحات 201-214
    هدف از پژوهش حاضر، تهیه نوشیدنی تخمیری فراسودمند بر پایه برنج، با استفاده از باکتری های پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس با سه نسبت ترکیبی متفاوت 0-100، 100-0 و 50-50 همراه با شیرین کننده طبیعی عسل به میزان 5 درصد و بررسی ترکیبات زیست-فعال (فنل و فلاونوئید کل)، فعالیت ضداکسایشی، ویژگی های حسی و میزان زنده مانی باکتر ی ها در طول دوره نگهداری نوشیدنی ها به مدت 15 روز در دمای 4 درجه سلسیوس بود. نتایج نشان داد که نوشیدنی تهیه شده از ترکیب دو باکتری ترکیبات زیست-فعال، ویژگی های ضداکسایشی و حسی بالاتری در مقایسه با دو نوشیدنی دیگر که هرکدام دارای یک نوع از باکتری های مورد استفاده بودند، را داشته و در طی 15 روز نگهداری نیز از ویژگی های حسی مطلوب و قابل قبولی برخوردار است. به علاوه با این که نوشیدنی تهیه شده با لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بیشترین زنده مانی را در طول دوره نگهداری نشان داد، اما در تمامی نمونه ها تعداد باکتری ها از حد تعیین شده برای غذاهای فراسودمند (حداقل 107-106 واحد لگاریتمی در هر میلی لیتر ) بالاتر بود. بنابراین محصول تهیه شده از ترکیب دو باکتری را می توان به عنوان نوشیدنی فراسودمند در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: نوشیدنی فراسودمند، برنج، عسل، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس
  • زهرا فرقانی، محمود امین لاری، محمد هادی اسکندری*، سید شهرام شکرفروش صفحات 215-225
    بافت ضعیف برگرهای گیاهی یک عامل بسیار مهم در کاهش پذیرش این محصول از سوی مصرف کنندگان است. آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی به تنهایی یا در ترکیب با سوبستراهایی چون کازئینات سدیم می تواند به عنوان یک بهبود دهنده ی بافت در محصولات پروتئینی به کار رود. هدف از این پژوهش بررسی اثر غلظت های مختلف آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی (% 75/0-0) و کازئینات سدیم (% 2-0) در دو شرایط مختلف نگهداری خمیر (یک ساعت در °C25 و یک ساعت در °C25 و به دنبال آن 24 ساعت در °C4)، بر خصوصیات بافتی، pH، محتوی رطوبت (%) و حلالیت پروتئین (mg/mL) برگرهای گیاهی بود. نتایج نشان داد افزودن آنزیم به تنهایی یا در ترکیب با کازئینات سدیم به طور معنی داری سفتی، پیوستگی، صمغیت و حلالیت پروتئین را در برگر گیاهی تحت تاثیر قرار می دهد. محتوی رطوبت و pH نمونه هایی که شرایط نگهداری °C4 برای 24 ساعت را گذراندند کم تر از نمونه های دیگر بود (05/0>p). سختی و صمغیت برگرها در شرایط نگهداری 24 ساعت-°C4 بهبود یافت، اما پیوستگی خمیر تحت تاثیر تیمار شرایط نگهداری قرار نگرفت. حلالیت پروتئین در نمونه هایی با شرایط نگهداری متفاوت، تفاوت معنی داری داشت، با این حال تفاوت بین حلالیت پروتئین نمونه های حاوی حداکثر غلظت آنزیم و کازئینات سدیم که زمان نگهداری 24 ساعته را نگذراندند و نمونه هایی که دارای غلظت کم تر آنزیم و کازئینات سدیم که زمان 24 ساعته نگهداری را سپری کردند، معنی دار نبود. در مجموع بهترین نتایج در خمیری حاصل شد که حداکثر غلظت آنزیم و کازئینات سدیم را شامل می شد و شرایط نگهداری °C4 به مدت 24 ساعت را طی کرده بود.
    کلیدواژگان: آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی، بافت، برگر گیاهی، کازئینات سدیم
  • عاطفه نجاتی ساربان، هما بقایی* صفحات 227-239
    طی سال های اخیر اصلاح فرمولاسیون فرآورده های ماهی یک چالش برای صنایع غذایی دریایی بوده است. آنزیم ترانس‏گلوتامیناز، که پروتئین‏ها را از طریق واکنش‏های انتقال آسیل پلیمریزه می‏کند، یکی از سیستم‏های مورد علاقه در بهبود فرمولاسیون فرآورده های گوشتی و ماهی می باشد. در پژوهش حاضر تاثیر افزودن آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی در دو سطح 4/0 و 8/0 درصد بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی برگر ماهی و برگر ماهی حاوی 5 درصد آرد سویا مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل آماری داده ها نشان داد افزودن آنزیم ترانس گلوتامیناز سبب کاهش معنی‏دار (05/0>P) فعالیت آبی (aw) تیمارهای برگر ماهی شد. همچنین افزودن آرد سویا سبب کاهش معنی دار شدت روشنایی (L*) و زردی (b*) نمونه ها شد. افزودن آنزیم ترانس گلوتامیناز و آرد سویا به فرمولاسیون برگر ماهی درصد جمع شدگی در نمونه های برگر را بطور معنی‏داری (05/0>P) کاهش و بازده پخت را افزایش داد. نتایج ارزیابی ویژگی های بافتی نشان داد افزودن آنزیم ترانس گلوتامیناز سبب افزایش معنی‏دار (05/0>P) سفتی، ارتجاعیت، پیوستگی، قابلیت جویدن و خاصیت صمغی بودن بافت نمونه های برگر ماهی شد. همچنین افزودن آرد سویا کاهش معنی‏دار (05/0>P) ارتجاعیت و قابلیت جویدن نمونه ها را به همراه داشت. بر اساس نتایج ارزیابی حسی، افزودن آنزیم ترانس گلوتامیناز و آرد سویا به فرمولاسیون سبب بهبود قابل توجه (05/0>P) ویژگی های حسی فرآورده برگر ماهی شد.
    کلیدواژگان: برگر ماهی، ترانس گلوتامیناز، آرد سویا، بافت
  • محمدرضا داورپناه، هادی کوهساری* صفحات 241-248
    با توجه به اهمیت کارگیری پروبیوتیک ها در فرآورده های غذایی، شناخت انواع غذاهای سنتی و بومی ایرانی حاوی باکتری های اسید لاکتیک اهمیت پیدا می کند. لاکتوباسیل ها از مهمترین جنس های باکتری های اسید لاکتیک در محصولات لبنی محسوب می شوند و استفاده از بعضی گونه های آن با توان پروبیوتیک می تواند در جلوگیری از رشد بعضی میکروارگانیسم های بیماری زا و کنترل بیماری های گوارشی موثر باشد. این مطالعه با هدف بررسی اثر آنتاگونیستی لاکتوباسیل های جدا شده از کشک های سنتی استان گلستان علیه چهار باکتری بیماری زای گوارشی انجام گردید. در این پژوهش کشت نمونه های کشک بر روی محیط کشتMRS آگار انجام شد و پس از تعیین هویت لاکتوباسیل های جدا شده، بررسی اثرات ضد میکروبی محلول رویی کشت آنها بر اساس انتشار درآگار و باروش چاهک انجام شد. از 11 نمونه کشک سنتی بررسی شده 35 ایزوله لاکتوباسیل جداسازی و شناسایی شد که در این بین لاکتوباسیلوس کازئی بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داد (42/31٪). لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس(28/14٪)، لاکتوباسیلوس بیفرمنتانس (28/14٪) و لاکتوباسیلوس انیمالیس (42/11٪) از نظر فراوانی در جایگاه های بعدی قرار داشتند. لاکتوباسیلوس کازئی بیشترین اثرات مهاری را علیه باکتری های پاتوژن مورد آزمون نشان داد (005/0 P<). این باکتری بیشترین اثر مهاری را علیه شیگلا دیسانتری با قطر هاله عدم رشد 17 میلی متر و کمترین اثر مهاری علیه استافیلوکوکوس اورئوس با قطر هاله عدم رشد 14 میلی متر نشان داد. به طور کلی با توجه به اثر آنتاگونیستی لاکتوباسیل های جدا شده از کشک های سنتی شهرستان گرگان، استفاده از آنها به عنوان باکتری های با توان پروبیوتیکی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیل، اثر آنتاگونیستی، کشک سنتی، باکتریهای بیماری زا، استان گلستان
  • محسن ضیایی، محمود صوتی خیابانی، سمیرا تیزچنگ*، بابک قنبرزاده، حامد همیشه کار، رضا رضایی مکرم صفحات 249-259
    نایسین و ناتامایسین به عنوان ماده ضدمیکروبی در صنایع غذایی و داروئی کاربردهای متعددی دارند. در فرم آزاد، به دلیل واکنش با قند احیاء کننده و به طور غیراختصاصی با باند شدن بر لیپیدها و پروتئین ها خاصیت ضد میکروبی و ضد قارچی آنها کاهش می یابد. برای غلبه بر این محدودیت، درون پوشانی نایسین و ناتامایسین با استفاده از لیپوزوم ها گزارش شده است. هدف این کار پژوهشی،بررسی اثر ضدمیکروبی و ضد قارچی نانوانکپسول های حاوی نایسین و ناتامایسین بر رشد استافیلوکوکوس اورئوس و آسپرژیلوس نایجر است. در این تحقیق، نانولیپوزوم های حاوی نایسین و ناتامایسین به روش مظفری تولید شدند. سپس، اندازه ذرات، درصد انکپسولاسیون و خصوصیات ضد میکروبی و ضد قارچینایسین و ناتامایسین به صورت آزاد و انکپسوله شده در دمای 8 و 25 درجه سانتی گراد مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد اندازه ذرات و توزیع اندازه ذرات بترتیب در محدودهءnm76 تا 90 و nm73/0 تا 9/0 و درصد درون پوشانی نایسین و ناتامایسین به ترتیب در محدوده 85 تا 92 درصد و 89 تا 96 درصد است و نتایج حاصل از فعالیت ضدمیکروبی و قارچی نشان داد، استفاده از فرم انکپسوله شده مواد ضد میکروبی، استفاده از ترکیبی از باکتریوسین ها و دمای پایین نگهداری تاثیر بیشتری بر کاهش جمعیت میکروبی و قارچی داشته است.در این تحقیق نانولیپوزوم ها به طور موفقیت آمیزی با روش مظفری تولید شدند. این روش از نظر انکپسولاسیون نایسین و ناتامایسین و ارزیابی خصوصیات ضدمیکروبی و ضدقارچی روش مناسبی بوده است.
    کلیدواژگان: نایسین، ناتامایسین، نانولیپوزوم، اثر ضدمیکروبی، روش حرارتی
  • سجاد ایزدی*، بهاره شعبانپور، سید مهدی اجاق، مجتبی پوریا صفحات 261-269
    در سال های گذشته استفاده از هیدروکلوئید ها در فرآورده های سرخ کردنی یکی از روش های موثر جهت کاهش جذب روغن در طی فرآیند سرخ کردن می باشد. مطالعه حاضر با هدف اصلی بررسی تاثیر افزودن هیدروکسی پروپیل متیل سلولز و کیتوزان در مقادیر مختلف 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد به لعاب بر کاهش جذب روغن در ناگت ماهی انجام گرفت. در این پژوهش تمامی ناگت های ماهی در دمای 180 درجه سلسیوس به مدت 4 دقیقه در روغن آفتابگردان سرخ شدند. نتایج نشان داد تیمار شاهد (لعاب بدون هیدروکلوئید) دارای میزان چربی بیشتری نسبت به سایر تیمارها بود (05/0>p). کمترین میزان چربی در تیمار هیدروکسی پروپیل متیل سلولز 2 درصد مشاهده شد (05/0>p). به طور کلی، افزایش مقدار هیدروکلوئید ها در لعاب موجب افزایش میزان پوشش دهی و میزان رطوبت و کاهش میزان چربی گردید. افزودن هیدروکسی پروپیل متیل سلولز و کیتوزان در مقادیر بالا باعث افزایش میزان روشنایی (L) روکش خارجی ناگت ها نسبت به نمونه های تیمار شاهد گردید (05/0>p). میزان سختی بافت ناگت ها با افزودن هیدروکلوئید ها به لعاب کاهش یافت (05/0>p). نتایج ارزیابی حسی نشان داد تیمار هیدروکسی پروپیل متیل سلولز 1 درصد بیشترین پذیرش کلی را داشت درحالی که تیمار هیدروکسی پروپیل متیل سلولز 2 درصد کمترین امتیاز را کسب کرد. بنابراین، افزودن هیدروکسی پروپیل متیل سلولز و کیتوزان در مقادیر زیر 2 درصد به فرمولاسیون لعاب جهت تولید ناگت ماهی کم چرب پیشنهاد می گردد
    کلیدواژگان: سرخ کردن، کیتوزان، ناگت ماهی، هیدروکسی پروپیل متیل سلولز، هیدروکلوئید
  • ساسان قره نقده، حمیدرضا صمدلویی*، محمود صوتی خیابانی، حامد همیشه کار، رضا رضایی مکرم صفحات 271-282
    امروزه اسانس مریم گلی (Salvia multicaulis) به دلیل دارا بودن فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی جهت افزودن به سامانه های غذایی و زیستی مورد توجه زیادی قرار گرفته است. استفاده از این اسانس ها به صورت آزاد برای نگهداری مواد غذایی عموما به دلیل محلولیت پایین در آب، فشار بخار بالا و ناپایداری فیزیکی و شیمیایی با دشواری هایی همراه است. یکی از روش های کاهش این محدودیت ها، ریزپوشانی اسانس ها در حامل های لیپیدی از جمله نانولیپوزوم ها است. از اینرو هدف از این پژوهش درون پوشانی اسانس مریم گلی در نانولیپوزوم ها و بررسی خواص ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی این اسانس می باشد. در این مطالعه نانولیپوزوم های حاوی اسانس مریم گلی، با استفاده از نسبت های مشخصی از لسیتن و کلسترول (90-0، 80-10، 70-20 میلی گرم) به روش هیدراسیون لایه نازک و سونیکاسیون تولید شدند. تعیین اندازه و توزیع ذرات و همچنین پایداری فیزیکی نانولیپوزوم ها از لحاظ اندازه در طی زمان با استفاده از پراکندگی نور پویا (DLS) و کارایی درون پوشانی به روش اسپکتروفوتومتری مورد بررسی گرفت. برای اندازه گیری فعالیت انتی اکسیدانتی از 2 و 2 دی فنیل -1 پیکریل هیدرازین و برای خاصیت ضد میکروبی روش میکرودایلوشن به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که اندازه ذرات و توزیع اندازه ذرات به ترتیب در محدوده 88-82 و 42/0-39/0 بود. کارایی درون پوشانی اسانس مریم گلی در همه فرمولاسیون ها بالای 70% و نانولیپوزوم های حاصل به مدت 1 ماه پایدار بودند. اسانس مریم گلی درون پوشانی شده فعالیت آنتی اکسیدانی بالا و خاصیت ضدمیکروبی بیشتری علیه تمامی میکروارگانیسم ها در مقایسه با اسانس آزاد نشان داد. این تحقیق نشان داد که خاصیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی اسانس درون پوشانی شده در لیپوزوم در مقایسه با حالت آزاد اختلاف معنی داری داشت.
    کلیدواژگان: اسانس مریم گلی، نانولیپوزوم، هیدراسیون لایه نازک، ضدمیکروبی، آنتی اکسیدانتی
  • هادی کوهساری*، عاطفه باقری، سیده زهرا سیدالنگی صفحات 285-289
    مطالعه به منظور معرفی عوامل ضد میکروبی جدید با منشاء طبیعی یک ضرورت غیر قابل چشم پوشی به شمار می رود. عسل ماده غذایی با پتانسیل بالای فعالیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی است و منشاء گل عسل در ویژگی های زیستی عسل نقش مهمی بازی می کند. این تحقیق به منظور بررسی فعالیت ضد باکتریایی چهار نوع عسل تک گل با منشاء گیاهی مختلف و یک نوع عسل چند گل جمع آوری شده از کندوهای زنبور عسل در استان گلستان در شمال ایران انجام شد.ارزیابی فعالیت ضد باکتریایی علیه چهار باکتری با روش چاهک انجام شد. کمترین غلظت مهارکنندگی (MIC) و کمترین غلظت باکتری کشی(MBC) نمونه های عسل با روش ماکرودایلوشن ارزیابی شد.نتایج حاکی از اثرات ضد باکتریایی عسل های مورد آزمون بود.بیشترین فعالیت ضد باکتریایی با روش چاهک برای عسل چندگل به ترتیب با قطر هاله عدم رشد 22، 21، 16 و 66/13 میلی متر علیه شیگلا دیسانتری استافیلوکوکوس اورئوس ، باسیلوس سرئوس و اشریشیا کلی در غلظت 50٪ گزارش شد. سطوح MIC و MBC به دست آمده برای عسل های چندگل، نمدار، افرا و گون در محدوده 25-25/6 درصد بود و عسل مرکبات کمترین فعالیت ضدباکتریایی را نشان داد.به طور کلی نتایج این حکایت از این دارد که فعالیت ضد باکتریایی نمونه های عسل با منشاء گیاهی مختلف ، متغیر است و تفاوت بین انواع گیاهان مورد استفاده زنبور عسل در تولید محصول در خواص ضد باکتریایی آن تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: عسل، تک گل و چند گل، منشاء گیاهی، فعالیت ضدباکتریایی
  • علی معتمد زادگان، آسیه حسن زاده*، تندیس خسروی صفحات 291-302
    در اینتحقیق به بررسی رفتار رئولوژی کنسانتره انار ترش پرداخته شد به این منظور آب انار تحت حرارت دهی در دو فشار مختلف، فشار اتمسفری در دمای0C95-90 و تحت خلا (1/0 اتمسفر) در دمای0C75 در سه سطح 15، 25 و 45 درصد مواد جامد محلول تغلیظ شد و اثر این تیمارها روی pH، اسیدیته، رنگ و چگالی و خواص رئولوژی آب انار تغلیظ شده شامل مدولهای افت و ذخیره مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که مقادیر pH و اسیدیته نمونه ها تغییر معنی داری طی تغلیظ حرارتی داشتند و کاهش pH و افزایش اسیدیته در هر دو روش تغلیظ مشاهده شد. همچنین یک رابطه خطی با ضریب همبستگی92/0 بین چگالی و درجه تغلیظ نمونه ها نشان داده شد. گرانروی نمونه ها وابسته به فشار و درجه تغلیظ بود (05/0P-value<).سنتیکی که برای توصیف رفتار کنسانتره انار ترش به دست آمد، با مدل های توان (با ضریب همبستگی88/0) و هرشل بالکی (با ضریب همبستگی91/0) تطبیق داشت. این اطلاعات می تواند جهت مطالعات آینده روی ویژگی های کنسانتره ها و طراحی فرایندها مفید باشد.
    کلیدواژگان: انارترش، تغلیظ، خلا، رئولوژی
  • محمد کاوه *، رضا امیری چایجان صفحات 303-319
    هدف از این تحقیق برآورد ضریب پخش رطوبت موثر، انرژی مصرفی ویژه، نرخ خشک کردن و نسبت رطوبت در خشک کردن بستر سیال دانه های انار، انگور و بنه به کمک شبکه های عصبی مصنوعی می باشد. سه عامل موثر برای پیش بینی ضریب پخش رطوبت موثر و انرژی مصرفی ویژه عبارتند از: نوع محصول، سرعت هوای ورودی، دمای هوای ورودی. برای پیش بینی نرخ خشک کردن و نسبت رطوبت از چهار عامل موثر استفاده شد که عبارت بودند از: نوع محصول، سرعت هوای ورودی، دمای هوای ورودی و زمان خشک کردن. تعداد 27 آزمایش برای ضریب پخش رطوبت موثر و انرژی مصرفی ویژه و 2165 آزمایش برای نرخ خشک کردن و نسبت رطوبت برای ایجاد الگوهای آموزش و ارزیابی به وسیله یک خشک کن آزمایشگاهی انجام گرفت. از شبکه ها و الگوریتم های متعددی برای آموزش الگوهای موجود استفاده شد. نتایج بررسی ها نشان داد که شبکه پس انتشار پیشخور با توپولوژی 2-5-5-3 و تابع آستانه لونبرگ-مارکوارت قادر است ضریب پخش رطوبت موثر و انرژی مصرفی ویژه را با ضریب تعیین 9805/0 و 9954/0 و خطای میانگین مربعات 00009/0 در شرایط مختلف خشک کردن دانه های انار، انگور و بنه در خشک کن بستر سیال را پیش بینی نماید. همچنین بیشترین ضریب تعیین برای پیش بینی نرخ خشک کردن و نسبت رطوبت به ترتیب 9799/0 و 9996/0 به دست آمد.
    کلیدواژگان: خشک کردن، خشک کن بسترسیال، ضریب پخش رطوبت موثر، نرخ خشک کردن و شبکه های عصبی مصنوعی
  • سجاد ایزدی، بهاره شعبانپور *، سید مهدی اجاق، مجتبی پوریا صفحات 321-328
    استفاده از هیدروکلوئید ها یکی از روش های موثر جهت کاهش میزان جذب روغن در فرآورده های سرخ شده می باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثرات هیدروکسی پروپیل متیل سلولز بر کاهش جذب روغن و کیفیت ناگت ماهی در طی فرآیند سرخ کردن می باشد. در طی فرآیند تولید ناگت ماهی، هیدروکسی پروپیل متیل سلولز با مقادیر مختلف 5/0، 1 و 5/1 درصد به سه قسمت مختلف ناگت شامل قطعات اولیه، آردزنی و لعاب افزوده شد. تمامی ناگت ها در دمای 180 درجه سلسیوس به مدت 4 دقیقه در روغن آفتابگردان سرخ شدند. نتایج نشان داد افزودن هیدروکسی پروپیل متیل سلولز به قسمت لعاب بیشترین تاثیر را بر کاهش جذب روغن در ناگت ماهی دارد. با افزایش درصد هیدروکسی پروپیل متیل سلولز افزوده شده، میزان چربی ناگت ماهی سرخ شده کاهش یافت. بیشترین میزان روشنایی (L) در تیمار 5/1 درصد هیدروکسی پروپیل متیل سلولز افزوده شده به لعاب و بیشترین میزان قرمزی (a*) در تیمار شاهد مشاهده گردید. سختی بافت ناگت ها با افزودن هیدروکسی پروپیل متیل سلولز کاهش یافت. نتایج ارزیابی حسی نشان داد ناگت ماهی حاوی 1 درصد هیدروکسی پروپیل متیل سلولز در لعاب بالاترین پذیرش کلی را داشت. بنابراین درمجموع افزودن 1 درصد هیدروکسی پروپیل متیل سلولز به فرمولاسیون لعاب جهت تولید ناگت ماهی کم چرب پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سرخ کردن، ناگت ماهی، هیدروکسی پروپیل متیل سلولز، هیدروکلوئید
  • عماد آیدانی، محمدحسین حداد خدا پرست *، مهدی کاشانی نژاد صفحات 329-339
    میوه کیوی دارای طعم و آرومای مطلوب بوده و به علت میزان بالای اسید آسکوربیک، میوه ای با ارزش تغذیه ای بالا محسوب می شود. در این پژوهش تاثیر توان لامپ پرتودهی در سه سطح 200، 250 و 300 وات و دمای هوای داغ در سه سطح 50،60 و 70 درجه سلسیوس بر سینتیک انتقال جرم، ضریب نفوذ رطوبت، دانسیته، رنگ، بافت و آبگیری مجدد کیوی بررسی گردید. نتایج نشان داد که تغییر توان لامپ و دمای هوای داغ تاثیر معنی‏داری بر سینتیک افت رطوبت و زمان خشک کردن دارند (05/0P<). افزایش توان لامپ مادون قرمز از 200 به 300 وات زمان خشک شدن کیوی را 59/28 درصد کاهش داد. اثر توان حرارتی مادون قرمز بر ضریب نفوذ موثر کیوی بررسی و مشخص شد که مقدار ضریب نفوذ موثر با افزایش توان منبع حرارتی افزایش می یابد. ضریب نفوذ موثر رطوبت کیوی در محدوده 10-10×3/13 تا 10-10×25/6 مترمربع بر ثانیه بود.رنگ نمونه ها با تکنیک پردازش تصویر آنالیز و میانگین شاخص های L*، a*،b* و ΔE به ترتیب برابر 09/47، 11/2، 75/34 و 41/13 به دست آمد. میانگین چگالی و سفتی برای نمونه های خشک شده در سامانه مادون قرمز- هوای داغ به ترتیب برابر kg/m3 673 و 49/7 نیوتن به دست آمد. در مدل سازی فرآیند خشک کردن کیوی، مدل پیج همخوانی بهتری با نتایج آزمایشگاهی در مقایسه با سایر مدل ها داشت.
    کلیدواژگان: آنالیز بافت، آبگیری مجدد، پردازش تصویر، کیوی، مدل پیج
  • وحید مسیبی، زهرا امام جمعه*، فریده طباطبایی یزدی صفحات 341-356
    پکتین پلی ساکاریدی است که به صورت گسترده در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی به عنوان قوام دهنده، ژله ای کننده و امولسیون کننده مصرف می شود. امروزه در مقیاس صنعتی پکتین از تفاله سیب یا پوست مرکبات تولید می شود، با این وجود جستجوی منابع جدید به منظور تولید پکتین ها یا خواص مورد انتظار دیگر از آن همچنان ادامه دارد. همراه با افزایش تولید و فرآوری میوه های خانواده توت، مقادیر قابل ملاحظه ای فرآورده های جانبی بوجود می آید. تفاله، فرآورده جانبی اصلی حاصل از فرآیندهای عصاره گیری از میوه های خانواده توت و منبع غنی فیتوکمیکال ها (آنتی اکسیدانها و رنگدانه های طبیعی)، پکتین و فیبرهاست. در این پژوهش پکتین تفاله شاه توت با استفاده از روش غرقابی (اصطلاحا« روش مرسوم) و تحت شرایط اسیدی (2=pH)، استخراج شد و تاثیر پارامترهای فرآیند یعنی زمان استخراج (5/3- 5/1 ساعت)، درجه حرارت استخراج (C ̊90-70) و نسبت نمونه به حلال (g/mL 066/0-033/0) بر روی مقادیر راندمان، درجه استری شدن (DE) و محتوای گالاکتورونیک اسید (GalA) پکتین مورد بررسی قرار گرفت. روش سطح پاسخ (RSM) با طرح مرکب مرکزی (CCD) به منظور طراحی آزمایشات و بهینه سازی شرایط استخراج پکتین به کار گرفته شد. بسته به شرایط مختلف به کار رفته در استخراج، مقادیر راندمان، درجه استری شدن و محتوای گالاکتورونیک اسید پکتین های بدست آمده در محدوده به ترتیب %33/10- 39/6 (براساس وزن خشک)، %42/74- 78/51 و %91/23- 73/34 تغییر پیدا کرد. نتایج تجزیه و تحلیل واریانس نشان داد که اثر هر سه پارامتر مورد بررسی بر روی راندمان پکتین معنی دار بود (01/0>p). مدت زمان 5/1 ساعت، درجه حرارت C ̊90 و نسبت نمونه به حلالg/mL 033/0 به عنوان شرایط بهینه استخراج انتخاب شد. تحت این شرایط %85/9 پکتین با مقادیر درجه استری شدن و درصد گالاکتورونیک اسید به ترتیب 68% و %5/32، استخراج شد.
    کلیدواژگان: پکتین، تفاله شاه توت، استخراج، بهینه سازی، روش سطح پاسخ
  • |
    • Naghavi, E. A., Dehghannya, J. *. Ghanbarzadeh, B Pages 1-15
      The aim of this study was to investigate the effect of ultrasound and drying pretreatments on apparent density as well as modeling apparent density during deep-fat frying of potato slices. Ultrasound pretreatment was performed at 28 and 40 kHz for 15 min and drying pretreatment were conducted at 80°C for 8 and 15 min. Then, the frying process was done at 150, 170 and 190°C for 60, 120, 180 and 240 seconds. In order to model apparent density, experimental data were fitted with six empirical models proposed in this study. The results showed that apparent density of various samples decreased during deep-fat frying. In samples pretreated with ultrasound (28 and 40 kHz), the process time for 180 or 240 s, significantly reduced the apparent density compared to control samples. However, in samples pretreated with pre-drying (8 and 15 min), the decrease in apparent density was not statistically significant in comparison with control samples for the same process time. Furthermore, by increasing the temperature from 150 to 190°C, the reduction in apparent density increased. In addition, applied models were well fitted to experimental data with high R2 and low RMSE. Also, through multiple regression analysis, models with high R2 were proposed that are applicable to the different conditions in terms of time and temperature of the deep-fat frying process.
      Keywords: Apparent Density, Deep, fat frying, Drying, Modeling, Ultrasound
    • Seyedabadi, M. M., Aghajanzadeh Suraki, S.*. Kashaninejadm., Ziaiifar, A. M Pages 17-29
      Sour orange juice has found application in various foods as alternative of lime juice, due to its desirable taste. Different thermal processes could be performed to improve safety and shelf life of this product. In this study, the sour orange juice was processed at four microwave power levels (170, 340, 510 & 680 W) in a various periods of time to reach the product temperature to 72˚C. The aim of this study was to investigate the effect of heating processes on the some physicochemical properties of sour orange juice during come up time. Based on the results, different power levels of microwave have no significant effects on viscosity. The thermal destruction of Ascorbic acid and Pectin methyl esterase were found to follow first order kinetics. Destruction rate of these two compounds were also increased by increasing microwave power. Because of the effect of microwave power on chemicals especially ascorbic acid, the colorimetric parameters of the product changed as a result of changing in microwave power. By considering the high regression (R2> 0.97) between two measuring methods (spectroscopy and image processing), the image processing method is suggested as browning index during thermal processing.
      Keywords: Sour Orange Juice, Microwave, Ascorbic Acid, Pectin Methyl esterase, Color
    • Shabanpourb., Kordjazi, M. *., Nazari, Kh., Esmaeili Khariki, M Pages 31-45
      Skin, bones, frames, heads and tails are by-products produced during the processing of fish and prawn. These by-products can be enzymatically hydrolyzed and be converted products with beneficial functional properties. So, Protein hydrolysates were prepared from green tiger prawn (Penaeus semisulcatus) waste using flavourzyme and response surface methodology (RSM) based on 18 treatments was applied to study the effect of enzyme to substrate ratio, temperature and time on the protein. The antioxidant activities were measured using 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl (DPPH), hydroxyl radical-scavenging activity and ferric reducing antioxidant power. Totally, products have showen better response in 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl (DPPH) scavenging activity in comparison to hydroxyl radical-scavenging activity and Ferric (Fe3) reducing antioxidant activity.. Among the treatments produced, 7 treatment (hydrolysis temperature of 54.6 0C together with enzyme to substrate ratio of 1.61 % and hydrolysis time of 105.8 min) with degree of hydrolysis (33.5%) and protein (79.5%) were the optimum conditions to obtain the highest antioxidant properties. These results suggested that prawn waste protein hydrolysates could be useful in the food industry.
      Keywords: Flavourzyme, Response surface, Antioxidant, Penaeus semisulcatus
    • Nezhad Razmjoui Akhgarr., Hesari, J. *., Azadmard Damirchi, S Pages 47-56
      The effect of addition of a commercial enzyme derived from Bacillus Polymyxa type IX on Iranian UF-Feta cheese during a 60- day ripening period on chemical composition, pH and proteolysis of cheese samples was investigated. No Significant differences were observed in the chemical composition between experimental and control cheeses. In experimental cheese, pH values were significantly (P
      Keywords: Commercial Protease, Proteolysis, UF cheese, Ultrafiltration
    • Amiripourm.*, Habibi Najafi, M. B., Mohebbim., Emadi, B Pages 57-65
      In this study, Response Surface Methodology (RSM) was used for optimization of the conditions for hot air drying of pear slices with osmosis pretreatment. The effects of two parameters including drying temperature (50-70 °C) and drying time (240-360 minutes) as independent variables on moisture content, shrinkage percentage and rehydration ratio of pear slices as dependent variables (responses) were evaluated. The regression models for all responses were statistically significant at the 99% confidence level and lack of fit was not significant. All process variables had linear effect on all the responses (p
      Keywords: Hot Air, Optimization, Osmosis, Pear Slices, Response Surface Methodology
    • Akbariyan Meymanad, M. J.*, Khomeirim., Sadeghi Mahoonak, A. R., Alami, M Pages 67-75
      The sourdough is a paste that is madeupof water and flour and yeasts and lactic acid bacteria are its key microorganisms. Sourdough fermentation process is based on lactic and alcoholic fermentation that is done by lactic acid bacteria and yeasts respectively. Also these microorganisms play an important role in improving the flavor, texture and shelf life of bakery products. In this research, samples of sourdough were collected from different regions of Iran to verify the yeast flora, were studied.Toachieve this aim the yeasts isolated by the colony morphology method and then had reproduced 26S rRNA gene whit generalprimers for identification exactly. The sections that replicated sent to bioscience company UK for Sequencing.Thencompare theresultingsequence whit sequencesinthe gene bank(NCBI), the yeast species studied were identified. The resultsshowed that theyeasts isolated included Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces exiguous, Issatchenkiaorientalis, Torulasporafranciscae, Torulasporadelbrueckii, Pichiafermentans that dominantspecies related to Saccharomyces cerevisiae andSaccharomyces exiguous.
      Keywords: Sourdough, Colony morphology method, 26S rRNA gene, Yeast
    • Mohammadi Moghaddamt., Razavi, S. M. A. *, Taghizadehm., Sazgarnia, A Pages 77-87
      Roasting is the common shape of pistachio nuts processing and the purpose of this process is to increase the total acceptability of products. The aim of this study was the effects of hot air roasting temperatures (90, 120 and 150°C), times (20, 35 and 50 min) and air velocities (0.5, 1.5 and 2.5 m/s) on textural attributes (fracture force, hardness, apparent modulus of elasticity and compression energy) and stress relaxation behavior of pistachio kernels. Increasing the temperature of roasting decreased the fracture force (from 71.95 N to 43.10 N), hardness (from 78.15 N to 47.22 N) and compression energy (from 235.61 J to 130.80 J) of pistachio kernels (P0.05). Increasing the temperature, time and air velocity of roasting decreased the apparent modulus of elasticity (P
      Keywords: Compression test, Stress relaxation test, Pistachio, Textural properties
    • Nikbakhtt., Jooyandehh. *, Tahmuzis., Samavati, V Pages 89-103
      Dahi is a traditional Indian fermented milk product that is similar to plain yogurt in appearance and consistency. As compared to yogurt, dahi has lower acidity, consequently it seems to be more effective in production of probiotic or synbiotic foods. The aim of this study was optimization of the production process and evaluation of physicochemical and microbial properties of synbiotic dahi by response surface methodology (RSM) based on Box Benken Design. Inulin (0-2.5%), tragacanth gum (0-0.06%) and storage time (1-19 days) were the factors that their impacts on the dependent variables were evaluated. In order to optimize variables, three traits including firmness, syneresis and viability of probiotic Lactobacillus acidophilus (LA5) were considered as responses. Finally, the appropriate power and fit of model were indicated based on determination coefficient (R2), adjusted determination coefficient and coefficient of variation (CV). The determination coefficient (R2) for firmness, syneresis and microbial counting in synbiotic dahi was obtained 0.99, 0.91, and 0.98, respectively. The increase in the concentration of inulin and storage time led to improve of syneresis and firmness of the products. Also, the increase in concentration of tragacanth up to 0.03% increased firmness, while afterward up to 0.06% concentration caused negative effect and reduced firmness. The increase in concentration of tragacanth and inulin had positive effect on probiotic counting of the products, while storage time had deleterious effect on it. According to the results of optimization experiments, optimal conditions were 2.5% concentration of inulin with 0.03% concentration of tragacanth gum in 18-day holding period.
      Keywords: Inulin, Tragacanth, Synbiotic dahi, Lactobacillus acidophilus, physicochemical properties
    • Mehrbanroudbanehm., Homayouni Rada. *, Arefhosseyni, S. R Pages 105-114
      Nowadays, regarding to human need to functional and probiotic foods and the extend use of these foods, considerable attention is donated to production and development of probiotic products which eventually can play an important role in improvement of society health.Additionally, investigations have identified the chocolate as a proper carrier for probiotics. In the present study,probiotic chocolate containing Lactobacillus casei was manufactured and then some of physicochemical parameters including pH and water activity (aw) together with survival assessment of Lactobacilluscasei in chocolate were investigated.Addition of Lactobacillus casei to chocolate haven’t had any adverse and significant effects on physicochemical parameters such as pH and water activity during 6-month storage time at ambient and refrigerated temperatures (P>0.05). According to obtained results, the amount of water activity in probiotic chocolate was higher than control chocolate (P0.05).The obtained results declared that the enriched chocolate with Lactobacillus casei can be stored at ambient temperature without having any unfavorable changes in its physicochemical properties such as pH and water activity. Also, even with slight decrease in population of probiotic bacteria of Lactobacillus casei during the 6-month storage time at temperatures of 4 and 22 ˚C, but the final product which included 108 CFU/g probiotic cells can be considered as a functional probiotic foodstuff.
      Keywords: Chocolate, Probiotic, Survival, Lactobacillus casei
    • Ghiafeh Davoodim., Karimim., Sheikholeslamiz., Sahraiyanb., Naghipour, F.* Pages 115-122
      Today the nutritional value of the meals, including snacks has increased because of consumer demand for healthy food. So the aim of this study was to examine the effect of adding stabilized wheat germ on levels of 0, 3, 6, 9, 12 and 15% (based on flour weight) on the quantity and quality of the unextruded snacks. In order to measure the color values the image processing technique and Image J software was used. Results clearly showed that addition of wheat germ reduced the moisture content and L* value examples of samples. While the hardness, a* and b* values, and vitamin E of the final product increased by adding wheat germ. In addition evaluation of taste, tenderness, color and texture of the samples showed, the sample containing 9% wheat germ had the highest score of overall acceptability. Finally it can be concluded that processed wheat germ with saturated steam up to 9% increased the nutritional value, and could also maintain technological and sensory characteristics of snacks to offer to the market as a healthy product.
      Keywords: Fortified snack, Wheat germ, Heat stabilization, Texture, Image processing technique
    • Soleimanifarm. *, Niazmandr., Mostafa Shahidi Noghabi Pages 123-133
      Identify and cultivate new oil seeds is an important step in the supply of required oil in our country. The aim of the present research was to evaluate the composition of physicochemical properties, fatty acids structure and the oxidative stability of Dill (DS) and Coriander (CS) seed oils. To produce oil, the seeds were mixed with n-hexane solvent in the ratio of 1:4 w/v. The physicochemical properties of DS and CS oils includeding acid value, peroxide value, iodine value, refractive index, wax compound content, viscosity, specific gravity, oxidative stability and fatty acids structure were examined. According to the results, the acid value (11.56 mg/g), iodine value (104 g/100g of oil), wax compound content (34.25%) and specific gravity (0.92 kg/m3) of DS oil was higher than CS oil. Also peroxide value (3.07 meq/kg), viscosity (20.94 cp), refractive index (1.55) and oxidative stability (16.3 h) of CS oil was higher than DS oil. DS oil contained 8.51% of saturated fatty acids that mainly composed of palmitic acid and stearic acid which is lower than CS oil (8.83%). DS oil contained 91.35% unsaturated fatty acids. The ratios of polyunsaturated fatty acids to mono–unsaturated fatty acids of DS and CS oils were 0.23 for both oils. Also the ratio of polyunsaturated fatty acids to saturated fatty acids of DS and CS oils were 2.07 and 1.94, respectively.
      Keywords: Physicochemical properties, Fatty acid structure, Oxidative stability, Coriander seed oil, Dill seed oil
    • Shirvania., Shahedim., Goli, S. A. H. * Pages 135-145
      Mung bean (vigna radiata) is an annual crop belonging to Fabaceae family. Germination process is a conventional and inexpensive way to improve nutritional value of legumes. Mung bean sprout is one of the popular products. It is rich in protein (20-33%) and is excellent sources of essential fatty acids, tocopherols, esterols, sugars and organic acids. In this study, the change of chemical composition, antioxidant activity, total phenolic compounds, minerals, ascorbic acid and organic acids content were determined in raw, soaked and germinated mung bean. Also, the profile of fatty acids was recognized. The results showed an increase in moisture, protein and ash and a reduction in fat and carbohydrate due to the energy consumption during 4-day germination, significantly. Total phenolic content and antioxidant activity indicated 2.5 and 1.5 fold increase in mung bean sprout compared to raw seed. Ascorbic acid content varied from 8.9% to 19.6% and organic acids increased significantly during germination process. Analysis of fatty acids composition showed that mung bean sprout contained 17% and 36% linolenic and linoleic acids, respectively and so, this product can be introduced as an excellent source of omega-3. The results of this work revealed the high nutritional value and consumption importance of mung bean sprouts.
      Keywords: Mung bean, Phenolic compounds, Minerals, Fatty acid
    • Khalilians. *, Ziaiifar, A. M., Asgharia., Kashaninejadm., Mohebbi, M Pages 147-154
      Frying technology is one of the oldest of food preparing that it used in household and industrial scale, widely. Due to the increasing tendency of consumers to use low-fat products, efforts to reduce oil uptake in fried products has been done. Eggplant absorbs high amount of oil during frying because of high amount moisture and porous texture. In this study effect of different frying times (90, 120, 150 and 180 seconds) and cooking times (1, 4, 7 and 10 minutes) on mass transfer kinetic (oil and moisture)eggplant samples during deep fat drying and cooling period was investigated. Results of analysis variance (ANOVA) showed that independent variables on oil and moisture content was significant (p
      Keywords: Deep fat frying, Eggplant, Oil absorption, cooking preprocessing
    • Mirbagherim., Nahvii. *, Biria, D Pages 155-165
      Essential fatty acids (omega3/6) which are precursors of prostaglandins and leukotrienes and play an important rules in treatment of diseases. These fatty acids cannot be synthesized by human and should be obtained by nutritional dietary. Gamma linolenic acid (GLA) is one of the omega 6 fatty acids that is useful in cardiovascular and cancer diseases. Fungi especially zygomycetes are known as the best lipid producers containing essential fatty acids. The purpose of this research was using of several oil wastes as the renewable and cheap substrates to production of essential fatty acids by zygomycete fungi Mucor rouxii DSM1194. Five oil wastes were studied and the production of lipids, biomass, essential fatty acids like GLA, linoleate (omega6) and alpha linolenate (omega3) were determined. Since production of GLA was considerable, it was optimized by hierarchical experimental design, including a half fraction factorial and then design following by the response surface method (RSM). Yeast extract, ammonium sulphate and carbon source (oil wastes) were the significant factors on optimization of GLA production. Results showed after 72h growth of fungi in 28° C on R1 oil waste (obtained from restaurant), 56.4 mg/l GLA were produced which increased to 82.23 mg/l after optimization. The interaction of carbon and nitrogen sources was significant while yeast extract and ammonium sulphate didn`t have any interaction effects.
      Keywords: Essential fatty acids, Oil waste, Mucor rouxii, Gamma linolenic acid
    • Khorasanys., Azizi, M. H. * Pages 167-180
      Pistachio has been considered as an ancient valuable nut, and is famous as the king of nuts. The nutritional value, taste, digestibility, high level of calories, vitamins and minerals are among characteristics which make pistachio superior to other nuts. Over the last five years, more than 50 percent of the pistachio all over the world, with the annual average of 120,000 tons, has had its source in Iran, with an estimated waste of 30,000 tons. This research usedpistachio paste, date powder, milk powder, vanilla, and monoglyceride in different portions as the ingredients of chocolate breakfast. Following chocolate breakfast preparation, it was properly-packed. Rheological properties of the samples were evaluated. In this regard, the viscosity parameters, activation energy values, flow behavior index and consistency factorwere measured in different treatments and appropriate statistical software was used for the statistical analysis. The results showed that chocolate breakfast is made of a pasty mixture the flow of which is dependent on the time and temperature; it has thixotropic property and its apparent viscosity decreases along with the increase in cutting time.
      Keywords: Pistachio paste, Date powder, Chocolate breakfast, Breakfast halva, Rheological properties
    • Faraji Kafshgaris., Alamim. *, Khomeirim., Motamedzadegan, A Pages 191-200
      The present research work was aimed to evaluate the effects of whey protein concentrate (WPC) at different levels of 0, 2, and 4%, as a protein based fat replacer, soy protein isolate (SPI) (0, 1, and 2%) and microbial transglutaminase (MTG) (0, 1, and 2%) on some physical properties of a low fat vanilla ice cream (4% fat). Electrophoresis pattern of ice cream proteins and effect of MTG on proteins were analyzed by SDS-PAGE. Total solids of all formulations was adjusted on 34%. Results showed that application of WPC in formulation of low fat ice cream significantly increased hardness and melting values, while SPI significantly (P
      Keywords: Microbial transglutaminase, Soy protein isolate, Low fat ice cream, Protein-based fat replacer, Whey protein concentrate
    • Izadi Kondazia., Zarringhalamis.*, Ganjloo, A Pages 201-214
      The current research was conducted to produce rice based functional fermented beverage using Lactobacillus plantarum and Lactobacillus acidophilus probiotic bacteria with three different combinations (0-100, 100-0 and 50-50 ratio) and with addition of 5% of honey as natural sweetener and evaluation of its bioactive compounds (total phenols and total flavonoids), antioxidant activity, sensory characteristics and bacterial viability during 15 days of storage at 4ºC. The results indicated that the beverage which produced using combination of two bacteria possess higher bioactive compounds, antioxidant activity and sensory characteristics compared to other beverages that contain one type of used bacteria and also showed desirable and acceptable sensory characteristics during 15 days of storage. In addition, the beverage which produced with Lactobacillus Acidophilus showed the highest bacterial viability during storage but bacterial population in all samples were higher than determined bacterial population for functional foods (at least 106-107 CFU/ml). So, the product which produced using combination of two bacteria can be considered as functional beverage.
      Keywords: Functional beverage, Rice, Honey, Lactobacillus Plantarum, Lactobacillus Acidophilus
    • Forghaniz., Aminlarim., Hadi Eskandari, M. H. *, Shekarforoush, S. Sh Pages 215-225
      The poor textural properties of veggie burgers are critical limiting factors in consumer’s acceptance. Microbial transglutaminase enzyme (MTGase) alone or in combination of some substrate such as, sodium caseinate can be used as a texturizing agent in protein products. The aim of this study was to investigate the effect of different time-temperature setting treatment (25 °C/1 h and 25°C/1 h 4 °C/24 h), concentration of MTGase (0- 0.75 %) and sodium-caseinate (0-2%) on textural profile analysis, moisture content (%), pH and protein solubility (mg/mL) of veggie burger. The results showed that the addition of MTGase alone or combination of sodium-caseinate positively affected hardness, cohesiveness, gumminess and protein solubility of veggie burgers. Moisture content and pH of the samples which were stored at 4 °C/24 h was lower than the other ones (p
      Keywords: Microbial transglutaminase enzyme, Texture, Veggie burger, Sodium caseinate
    • Nejati Sarebana., Baghaei, H. * Pages 227-239
      In recent years, modification of fish products formulation has been a challenge for sea food industries. Microbial transglutaminase (MTGase), which polymerizes the proteins through acyl transfer reactions, has been one of the systems of interest in modification of meat and fish products. In this study the effects of adding microbial transgutaminase (MTGase) (0.4 and 0.8%) into formulation of fish burger, as well as fish burger containing soybean flour (5%) on physic-chemical properties were investigated. The results revealed that addition of MTGase significantly (P
      Keywords: Fish burger, Transglutaminase enzyme, Soybean flour, Texture
    • Davarpanah, M. R., Koohsari, H. * Pages 241-248
      According to importance of the use of probiotics in food products, recognition of Iranian traditional foods, that contain lactic acid bacteria is important. Lactobacillus is the most important genus of lactic acid bacteria in the dairy products and use of some species of lactobacillus with the probiotic potential can be effective in inhibiting the growth of some pathogens and treatment and control of some gastrointestinal diseases. the aim of this study was to evaluate the antagonistic effect of isolated lactobacillus from traditional cruds of Gorgan township in golestan province against four gastrointestinal pathogenic bacteria. In This study,crud samples sub-cultured on media cultures of MRS agar and after identification of isolated Lactobacillus, evaluation of antibacterial activity of their supernatant against four gastrointestinal pathogenic bacteria was performed by using agar well diffusion method. From 11 samples of traditional cruds, 35 lactobacillus were isolated and identified that the Lactobacillus casei had the most frequent (31.42%). Lactobacillus acidophilus(14.28%), L.
      Byfermentans (14.28%) and Lactobacillus animalis (11.42%) in the next positions were frequent respectively. Lactobacillus casei showed the most antibacterial activity against tested pathogenic bacteria ( P
      Keywords: Lactobacillus, Antagonistic effect, Traditional crud, Golestan province, Gastrointestinal pathogenic bacteria
    • Ziaeem., Sowti Khiabanim., Tizchangs. *, Ghanbarzadehb., Hamishehkarh., Rezay Mokaram, R Pages 249-259
      Nisin and natamycin have been used as antimicrobial agents in food and pharmaceutical applications. In its free form, nisin can react with reducing sugars and can non-specifically bind with lipids and proteins and hence its antibacterial activity is reduced. To overcome these limitations, using of liposomes has been reported. The main object of the present study was to study of antibacterial and antifungal Effect of nanoEncapsulated nisin and natamycin in liposoms against the growth of Staphylococcus aureus and Aspergillus niger. In this research, liposomes containing nisin and natamycin were produced. Then, particle size of nano-liposome, encapsulation efficiency and antimicrobial and antifungal effects of free and nano-encapsulated nisin and natamycin at tempreture of 8 and 25°C were investigated.
      The results showed that particle size and size distribution (span) was 76-90 nm and 0.73-0.9 nm respectively. The encapsulation efficiency of nisin and natamaycin were 85-92% and 89-96%, respectively. The antimicrobial and antifungal results showed that use of encapsulated form of them, combination of bacteriocins and low tempreture storage is more effective. In this study nanoliposomes were prepared successfully by Mozaffari method. The Mozaffari method was effeicient method for encapsulation of nisin and natamyciny and evaluation of their antimicrobial and antifungal properties.
      Keywords: Nisin, Natamycin, NanoLiposom, Antimicrobial agent, Heating method
    • Izadis. *, Shabanpourb., Ojagh, S. M., Poria, M Pages 261-269
      In past years, the use of hydrocolloids is an efficient method to reduction of oil absorption during frying process. The main aim of present study was to evaluate the influence of addition of hydroxypropyl methylcellulose (HPMC) and chitosan at different quantities (0.5, 1.0, 1.5 and 2% w/v) to batter on oil absorption reduction in fish nugget. In this research all fish nuggets were fried at 180 °C for 4 min in sunflower oil. The results indicated that control treatment (batter without hydrocolloid) had higher oil content than other treatments (p
      Keywords: Frying, Chitosan, Fish nugget, Hydroxypropyl methylcellulose, Hydrocolloid
    • Gharenaghadehs., Samadlouie, H. R. *, Sowtim., Hamisekarh., Rezaei Mokaram, R Pages 271-282
      The essential oil of salvia multicaulis was considered as nutrient and biological additive due to antioxidant and antimicrobial activities. Low water solubility, high vapor pressure and chemical and physical instability of the free essential oils make these kinds of additive are not appropriate to use as natural preservatives. Using of carriers like nano liposomes is considered as a best way to encapsulation of essential oils and reduction of these problems. So in this research the essential oil of the salvia was encapsulated and after that antioxidant and antimicrobial properties of them was compared with free essential oil. Lecithin and cholesterol with different concentration (90-0, 80-10, 70-20) was used for production of nano liposome which has oil of salvia in it also for producing of this film, hydration and sonication were used. Dynamic light scattering (DLS) and spectrophotometry methods were applied to determine the particles size and the physical stability of nano liposomes. 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl and microdilution methods were used for antioxidant and antimicrobial activity respectively. Results showed that Particle size and particle size distribution were in the range of 82-88 and 0.39-0.42, respectively. The efficiency of the encapsulation in all treatments were more than 70% and nano liposomes were stable for 1 month. The essential oil encapsulation had more antioxidant and antimicrobial properties than free essential oil.
      Keywords: Salvia essential oil, Nano liposome, Thin-film hydration, Antimicrobial, Antioxidant
    • Koohsarih. *, Bagheria., Seyyed Alangi, S. Z Pages 285-289
      Study in order to the introduction of new antimicrobial agents with natural origin is an indispensable necessity. Honey, as a food has antibacterial and antioxidant high potential and the floral origin of honey plays an important role on its biological properties. This research , In order to investigation of antibacterial activity of four types of monofloral honey with different floral origin and a moltifloral honey collected from the bee hive in the golestan province in north of Iran. Evaluation of antibacterial activity against four bacteria using agar well diffusion method was performed. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of honey samples were determined by using broth macro dilution tube method. Results showed antibacterial activity of tested honey samples. Highest antibacterial activity was recorded for multi floral honey by agar well diffusion method at a concentration of 50% with zone of inhibition of 22, 21,16 and 13.66 mm against Shigella dysenteriae , Staphylococcus aureus , Bacillus cereus and Escherichia coli respectively. MIC and MBC values of obtained for multifloral, linden, maple and Astragalus honeys were in the range of %6.25-25% (V/V) and citrus honey showed the lowest antibacterial activity. Overall, the results imply that antibacterial activity of honey samples from different botanical origin is variable and difference between the types of plants used in the production of bee products affect its antibacterial properties.
      Keywords: Honey, Monofloral, multifloral, Floral origin, Antibacterial activity
    • Motamedzadegana., Hassan, Zadea. *, Khosravi, T Pages 291-302
      The aim of this work was to assess rheological behavior of sour pomegranate juice concentrates Pomegranate juice was concentrated by heating at two pressure levels, atmospheric at 90-950C and vacuum (0.1 atm) at 750C, in three soluble solid concentrations 15%, 25% and 45%. The effect of these operating parameters on pH, acidity, density, color and rheological behavior (storage modulus and loss modulus) of pomegranate juice concentrate versus time of concentration was evaluated. The results showed that by increasing heating pH decreased and acidity of samples increased. There was a linear correlation between density and concentration degree of samples (R2 = 0.92). Also, viscosity of samples is dependent on operational pressure and concentration degree (p-value
      Keywords: Sour Pomegranate, Concentration, Vacuum, Rheology
    • Kavehm. *, Amiri Chayjan, A Pages 303-319
      The objective of this research was the predication of effective moisture diffusivity, energy consumption, drying rate and moisture ratio in fluidized bed dryer of pomegranate, grape and terebinth by using artificial neural network approach. The effective factor to predict the effective moisture diffusivity and specific energy consumption were: product type, air velocity and air temperature. Four factors were used to predict the drying rate and moisture ratio as: Product type, air velocity, air temperature and time. A lot of 27 tests were conducted by a laboratory fluidized bed dryer to created training set for effective moisture diffusivity and specific energy consumption and 2165 tests for drying rate and moisture ratio. Several network and algorithms were used to train and evaluate the patterns. The best neural network feed forward back-propagation topology for the prediction of effective moisture diffusivity and energy consumption were 3-5-5-2 with the training algorithm of Levenberg-Marquardt (LM). This structure is capable to predict effective moisture diffusivity and specific energy consumption With R2= 0.9954 and 0.9805, respectively and mean-square error of 0.00009. Also the highest R2 values to predict the drying rate and moisture ratio were 0.9799 and 0.9996 respectively.
      Keywords: Drying, Fluidized bed dryers, Effective moisture diffusivity, Drying rate, Artificial neural network
    • Izadis., Shabanpourb. *, Ojagh, S. M., Poria, M Pages 321-328
      The use of hydrocolloids is an efficient method to reduction of oil absorption in fried products. The aim of present research was to evaluate the effects of Hydroxypropyl methylcellulose (HPMC) on reduction of oil absorption and quality of fish nugget during frying process. During production process of fish nugget, HPMC at different quantities (0.5, 1.0, 1.5%) was added to three part of fish nugget include pre-nuggets, pre-dust and batter. All fish nuggets were fried at 180 °C for 4 min in sunflower oil. The results indicated that addition of HPMC to the batter part had highest effect on reduction of oil absorption in fish nugget. The oil content of fish nuggets was decreased by increasing of HPMC percentage. The highest lightness and redness value was observed in treatment of 1.5% HPMC-added to batter and control treatment, respectively. The hardness of fish nuggets was decreased by addition of HPMC. Sensory evaluation indicated that fish nuggets containing 1% HPMC in batter had highest overall acceptability. Hence, addition of 1% HPMC to batter formulation was suggested to production of low-fat fish nugget.
      Keywords: Frying, Fish nugget, Hydroxypropyl methylcellulose, Hydrocolloid
    • Aidanie., Haddad Khodaparast, M. H. *, Kashaninejad, M Pages 329-339
      Kiwi fruit has the favorable taste and aroma and due to high levels of ascorbic acid, is a fruit with high nutritional value. In this study the effect of radiation lamp power at three levels 200, 250 and 300 W, and hot air temperature at three levels 50, 60 and 70 °C on mass transfer kinetics, moisture diffusion coefficients, density, color, texture and rehydration, of the kiwi were investigated. The results showed that the lamp power and hot air temperature have significant effect on moisture loss kinetics and drying time (P
      Keywords: Image processing, Kiwi, Page Model, Rehydration, Texture analysis
    • Mosayebiv., Emam Djomehz. *, Tabatabaei Yazdi, F Pages 341-356
      Pectin is a polysaccharide which is extensively used as a thickener, a gelling agent and an emulsifier in the food, pharmaceutical, and cosmetic industries. Nowadays, pectin is commercially produced from citrus peel or apple pomace, however searching for new sources to produce other desired pectins or properties therefrom continues. Along with the increased production and processing of berry crops, considerably higher ratios of by-products arise. Pomace is a primary by-product of the traditional berry fruits juice extraction processes and rich source of phytochemicals (antioxidants and natural pigments), pectin and fibres. In this research, pectin was extracted from black mulberry pomace using soxhlet (the so-called conventional) method under acidic condition (pH=2), and the effect of process parameters namely extraction time (1.5-3.5 h), extraction temperature (70-90 °C), and solid to liquid ratio (0.0330.066 g/mL) on yield, degree of esterification (DE), and galacturonic acid content (GalA) of pectin were investigated. Response surface methodology (RSM) with a central composite design (CCD) was employed for designing of experiments and optimization of extraction conditions of pectin. Depending on the different conditions applied in the extraction process, the values of yield, degree of esterification and galacturonic acid content of pectin varied from 6.39-10.33% (dry weight basis), 51.78-74.42%, and 23.91-34.73%, respectively. The results of ANOVA showed that the effect of all three investigated extraction parameters was significant on the yield of pecin (p
      Keywords: Pectin, Black mulberry pomace, Extraction, Optimization, Response surface methodology