فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال پنجاه و یکم شماره 4 (زمستان 1394)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال پنجاه و یکم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله کامل پژوهشی
  • مهدی اخلاقی، سعید طریقی، محمد فارسی، پریسا طاهری صفحات 399-412
    بیماری لکه قهوه ای قارچ خوراکی تکمه ای سفید (Agaricus bisporus) در سال های اخیر به عنوان یک بیماری شایع در سالن های پرورش قارچ ایران، ایجاد مشکل نموده است. علائم بیماری به صورت، لکه های کوچک قهوه ای، سوختگی قهوه ای و کلاهک های پوسیده که حالت لزج و چسبناکی دارند مشاهده می شود. باکتری Pseudomonas tolaasii به عنوان عامل اصلی ایجاد لکه قهوه ای مطرح می باشد. اما در منابع همیشه بیش از یک میکروارگانیسم به عنوان عامل لکه قهوه ای در نظر گرفته می شود. نمونه برداری از کلاهک قارچ های دارای علائم مشکوک از استان های البرز، خراسان رضوی، تهران، سمنان و قزوین در سال 1390 صورت پذیرفت. آزمونهای مختلف بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی، تغذیه ای و تکثیر ناحیه یک کیلو بازی از rDNA S16 با استفاده از آغازگرهای رفت و برگشت (Ps-F، Ps-R) مشخص نمود که جدایه متعلق به جنس Pseudomonas و گونهPseudomonas tolaasii هستند. آزمون اثبات بیماریزایی جدایه ها بر روی کلاهک قارچ تکمه ای درجات مختلفی از شدت بیماریزایی را در بین جدایه ها نشان داد. با بررسی برخی از فاکتورهای بیماریزایی مشخص گردید، جدایه هایی که بیشترین توان بیماریزایی را دارند از قدرت تولید سیدروفور پایووردین بالاتری برخوردار می باشند. در هیچ یک از جدایه ها، ارتباط مستقیمی بین تولید سایر فاکتورهای بیماریزایی باکتری ها از جمله تولید بیوفیلم، تولید تولاسین، تحرک و تولید سیگنال (PQS) Pseudomonas quinolone signal مشاهده نشد. نتایج این تحقیق نشان داد که در باکتری Pseudomonas tolaasii، همانند اغلب سودوموناس ها، PQS وجود دارد اما نقش واقعی آن مشخص نیست.
    کلیدواژگان: سودوموناس، قارچ خوراکی، PQS، ایران
  • عفت عابدی، مجید اولیا، لیلا شبانی صفحات 413-430
    در این بررسی اثر همستیزی جدایه Trichoderma harzianum i25 بر مهار نماتود ریشه گرهی Meloidogyne javanica در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای و نیز توانایی جدایه قارچی در القا آنزیم های دفاعی پلی فنل اکسیداز، پراکسیداز و فنل کل در گوجه فرنگی مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا با استفاده از روش های ریختی و ملکولی نماتود ریشه گرهی و با استفاده از روش ریختی جدایه قارچی، مورد شناسایی قرار گرفتند. سپس در شرایط آزمایشگاهی اثر عصاره کشت جدایه i25بر مرگ و میر لارو سن دو (J2)،جلوگیری از تخم تفریخ و توانایی جدایه در انگلی نمودن تخم های موجود در توده ی تخم نماتود ریشه گرهی مورد آزمون قرار گرفت. در بخش گلخانه نیز تاثیر جدایه مورد نظر روی فاکتورهای رشدی گیاه گوجه فرنگی و جمعیت نماتود ریشه گرهی بررسی شد. همچنین در بررسی دیگری ریشه گیاهچه های گوجه فرنگی در مرحله 6 برگی توسط سوسپانسیون اسپور جدایه i25 و نماتود مایه زنی شد و میزان فعالیت آنزیم های پلی فنل اکسیداز، پراکسیداز و فنل کل در روز اول تا هشتم بعد از مایه زنی، اندازه گیری گردید. این جدایه علاوه بر ممانعت از تفریخ تخم و افزایش مرگ و میر لاروها، باعث انگلی شدن تخم های موجود در کیسه تخم نماتود در شرایط آزمایشگاه شد. در شرایط گلخانه ای نیز جدایه قارچی باعث کاهش شدت بیماری شده و 85% جمعیت نماتود را کاهش داد و نیز باعث افزایش شاخص های رشدی در گیاه میزبان شد. میزان فعالیت آنزیم های پلی فنل اکسیداز و پراکسیداز نیز افزایش یافت که این افزایش در روز چهارم و پنجم پس از مایه زنی به حداکثر میزان خود در تیمار آلوده مایه زنی شده با قارچ رسید. مایه زنی گیاهچه ها باعث افزایش مقدار فنل کل در برگ گیاه شد که بیشترین میزان آن در گیاه آلوده تیمارشده با جدایه قارچی در روز هشتم بعداز مایه زنی مشاهده شد. نتایج حاصله نشان از توانایی جدایه i25در مهار زیستی نماتود ریشه گرهی و نیز امکان تحریک مقاومت القایی در گیاه گوجه فرنگی علیه این نماتود دارد.
    کلیدواژگان: عصاره کشت قارچ، پلی فنل اکسیداز، پراکسیداز، فنل کل
  • نگین اصلاحی، علی نیازی، فرزانه آرام، علیرضا افشاریفر، سیدمحسن تقوی صفحات 431-444
    فناوری DNAنوترکیب منجر به تولید پروتئین ها و پپتید های درمانی متنوعی شده است. لاکتوفریسین یک پپتید کاتیونی قوی در ناحیه N-ترمینال پروتئین لاکتوفرین است. این تحقیق با هدف تولید لاکتوفریسین شتر در ریشه های مویین توتون و بررسی خاصیت ضد باکتریایی آن انجام شده است. بدین منظور توالی ژن کدکننده پپتید لاکتوفریسین شتر از بانک ژن استخراج و با توجه به ترجیح کدونی توتون بهینه سازی شده ودر حامل بیانیpBI121 همسانه سازی گردید. حامل نوترکیب pBI121به باکتریAgrobacterium rhizogenes سویه AR15834منتقل وبرای تلقیح ریز نمونه های برگی توتون با هدف تولید ریشه های مویین مورد استفاده قرار گرفت. ریشه های مویین ترانسژن با استفاده از آغازگرهای اختصاصی ژن کدکننده پپتید لاکتوفریسین مورد بررسی و تایید قرار گرفت. استخراج پپتید نوترکیب لاکتوفریسین از ریشه های مویین توتون انجام وعلیه بیمارگرهای گیاهی شامل Pseudomonass yringae،Pseudomonas fluorescens، Pseudomonas syringae pv. Syringae، Erwinia amylovora،Xanthomonascitri وPectobacterium carotovorum مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز آماری داده ها با نرم افزار MINITAB نشان داد که پپتید نوترکیب لاکتوفریسین در ریشه های مویین بیان شده و خاصیت ضد باکتریایی قابل توجهی دارد.
    کلیدواژگان: لاکتوفریسین، پپتید نوترکیب، ریشه های مویین، آگروباکتری، خاصیت ضد باکتریای
  • علی روشن بخش قنبری، ابراهیم پورجم، مجید پدرام صفحات 445-459
    چهار گونه نماتد از فوق بالا خانواده Tylenchomorphaبا نام های Paratylenchus microdorus، Filenchus hamuliger ، Psilenchus aestuarius و Tylenchus arcuatusاز فراریشه گیاهان مختلف استان خوزستان استخراج و مورد مطالعه ریخت شناسی و ریخت سنجی قرار گرفتند. جمعیت ایرانی گونه P. microdorus دارای سر تخت، استایلت کوتاه (13 تا 17 میکرومتر)، کیسه ذخیره اسپرم پر از اسپرم و دم با انتهای گرد و یا تقریبا گرد است. جمعیت گونه F. hamuliger با دارا بودن دو شیار طولی در سطوح جانبی، سر مخروطی با انتهای تخت، استایلت به طول 8 تا 10 میکرومتر، کیسه ذخیره اسپرم محوری، بزرگ و دم نخی با انتهای قلابی از سایر گونه های جنس قابل تفکیک است. جمعیت ایرانی گونه P. aestuarius با توجه به صاف بودن سر و یا وجود حلقه های نامشخص، وجود کیسه عقبی روده به اندازه عرض بدن در ناحیه مخرج و دم چماقی شکل از سایر گونه های جنس قابل شناسایی است. جمعیت حاضر از گونه T. arcuatus با داشتن سر هم طراز با بدن و دارای حلقه، دم مخروطی،کشیده و نوک تیز در انتها و گاهی اندکی گرد که در همه موارد قلابی است از سایر گونه ها متمایز می گردد. گونه های P. microdorus، F. hamuligerو T. arcuatusبرای نخستین بار از ایران گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: گزارش جدید، Filenchus Paratylenchus Psilenchus Tylenchus
  • آزاده حبیبی، ضیاء الدین بنی هاشمی صفحات 461-469
    بیماری لکه آجری برگ بادام ناشی از Polystigma amygdalinum از بیماری های مهم بادام در ناحیه خاورمیانه است. اطلاع از طول دوره ی بقای آسکوسپورها و شرایطی که تحت آن تندش می کنند، در مدیریت و پیش آگاهی بیماری مفید بوده و به درک جنبه های بیشتری از زیست شناسی و مراحل ایجاد بیماری به وسیله ی این قارچ زیواپرور کمک می کند. تندش آسکوسپور در آب مقطر و محیط کشت های مختلف در دماهای 5، 10، 15، 20 و 25 درجه ی سلسیوس در بازه های زمانی 6، 8، 10، 24 و 48 ساعت پس از کشت مورد بررسی قرار گرفت. نمو چنگک در Polystigma amygdalinum مشاهده و توصیف گردید. دما اثر معنی داری روی تندش و روند تشکیل چنگک داشت. تندش و تشکیل چنگک در بازه دمایی 5 تا 20 درجه ی سلسیوس رخ داد. درصد تندش در 5 درجه ی سلسیوس بالا (60%) و در 10 درجه ی سلسیوس حداکثر (70%) بود. نور اثر معنی داری روی تندش آسکوسپور نداشت. آسکوسپورهای جمع آوری شده در طی سال های 1390 تا 1392 از نظر طول دوره ی بقا با یکدیگر تفاوت معنی دار داشتند. آسکوسپورهای جمع آوری شده در سال های 1390 تا 1392 در شرایط طبیعی زنده بوده و درصد تندش آن ها به ترتیب 27، 54 و 70 % بود. از بین محیط کشت های مورد بررسی، محیط کشت سیب زمینی-دکستروز-آگار حاوی 025/0 % ذغال فعال بیشترین درصد تندش آسکوسپور را داشت.
    کلیدواژگان: لکه آجری برگ بادام، زیوا پرور، اثر دما، اثر نور، مهارلو، فارس
  • زینب بلبلی، رضا مستوفی زاده قلمفرسا صفحات 471-492
    به منظور بررسی فلور پیتیومی مزارع غلات استان فارس، طی سال های 1391 تا 1392 از خاک مزارع غلات (برنج، ذرت، جو و ارزن) در نقاط مختلف استان فارس (ارسنجان، باجگاه، اقلید، جیلان، جهرم، کامفیروز، کوار، کازرون، خرم بید، لارستان، میمند، ممسنی، نقش رستم، سپیدان، سورمق، سیدان، سیوند و زرقان) نمونه برداری شد. حاصل مطالعات ریخت شناختی، فیزیولوژیکی و فیلوژنتیکی جدایه ها شناسایی 13 گونه ی پیتیوم شامل adhaerens Pythium، P. amasculinum،P. aphanidermatum،P. carolinianum، P. coloratum، P. dissotocum، P. diclinum، P. kashmirense، P. marsipium، P. nunn، P. oligandrum، P. periplocum و Pythium sp. “hordeum” بود. گونه های adherence P.، P. carolinianum، P. dissotocum، P. kashmirense، P. marsipium، P. nunn و Pythium sp. “hordeum”برای فلور پیتیومی ایران جدید بودند. گونه ی Pythium sp. “hordeum”گونه ای جدید برای فلور پیتیومی جهان بود.
    کلیدواژگان: اامیکوتا، غلات، فاصله ی ترانویسی شده ی داخلی، فارس
  • آمنه عنابستانی، کرامت الله ایزدپناه، سعید تابعین، حبیب الله حمزه زرقانی، سیدعلی اکبر بهجت نیا صفحات 493-504
    ویروس پیچیدگی شدید بوته چغندرقند ((Beet severe curly top virus، BSCTV، که اخیرا به عنوان سویه شدید ویروس پیچیدگی بوته چغندرقند معرفی شده است و ویروس ایرانی پیچیدگی بوته چغندرقند (Beet curly top Iran virus، BCTIV) دو عامل اصلی ایجادکننده بیماری پیچیدگی بوته در چغندرقند و چندین میزبان دولپه ای دیگر در ایران محسوب می شوند. تنوع ژنتیکی و پراکنش این ویروس ها در ارتباط با میزبان، منطقه جغرافیایی و سن گیاه میزبان اصلی (چغندرقند) مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) با استفاده از آغازگرهای اختصاصی برای تکثیر بخشی از ژنوم BSCTV و BCTIV در آموده های دی ان ای استخراج شده از 734 نمونه گیاهی جمع آوری شده از میزبان های مختلف در پنج استان ایران انجام گرفت. قطعات تکثیر یافته به اندازه حدود 500 و 700 جفت باز به ترتیب از 18 و 10 گیاه آلوده به BSCTV و BCTIV تعیین توالی شده و واکاوی فیلوژنتیکی در مورد این قطعات صورت گرفت. اثر منطقه جغرافیایی بر تنوع ژنتیکی تنها در مورد جدایه های BCTIV مشاهده شد. نوع گیاه میزبان با تنوع ژنتیکی هیچ کدام از دو ویروس ارتباطی نشان نداد. در این مطالعه بیشترین میزان وقوع هر دو ویروس در استان فارس حادث شد. تجزیه واریانس ناپارامتری داده های حاصل از 734 نمونه نشان داد که شیوع هر ویروس در مزارع مختلف متفاوت است و به نوع گیاه میزبان، تاریخ کشت و منطقه جغرافیایی بستگی دارد. در حالیکه شیوع BCTIVدر چغندر قند بیشتر از BSCTV بود، BSCTV از شیوع بیشتری در سایر میزبان ها نظیر گوجه فرنگی، فلفل و لوبیا برخوردار بود.
    کلیدواژگان: تاریخ کشت، تنوع ژنتیکی، منطقه جغرافیایی، میزبان، ویروس پیچیدگی شدید بوته چغندرقند، ویروس ایرانی پیچیدگی بوته چغندرقند
  • درنا جهان بین، کرامت الله ایزدپناه، سیدعلی اکبر بهجت نیا صفحات 505-521
    جدایه ایرانی ویروس پیچیدگی شدید بوته چغندرقند (BSCTV-IR) و ویروس ایرانی پیچیدگی بوته چغندرقند (BCTIV)، به ترتیب از جنس های Curtovirus و Becurtovirus به عنوان عوامل بیماری پیچیدگی بوته چغندرقند از ایران گزارش شده اند. علاوه بر چغندرقند، گوجه فرنگی و فلفل از مهم ترین میزبان های اقتصادی این ویروس ها محسوب می شوند. بیماری پیچیدگی برگ گوجه فرنگی از مهم ترین بیماری های ویروسی گوجه فرنگی می باشد. جدایه ایرانی ویروس پیچیدگی برگ زرد گوجه فرنگی (TYLCV-[Ab])، یک سویه شدید از TYLCV (جنس Begomovirus)، از عوامل اصلی این بیماری در جنوب کشور می باشد. تاکنون تفکیکی بین دامنه میزبانی این ویروس ها انجام نشده است. برای تعیین میزبان های طبیعی این سه ویروس اقدام به نمونه برداری از مزارع چغندرقند، گوجه فرنگی، فلفل، شلغم، اسفناج و فضای سبز استان فارس گردید و برای تعیین میزبان های آزمایشگاهی آنها اقدام به کشت 33 گونه گیاهی که بذر آنها برای تهیه گیاهچه در دسترس بود شد. مایه زنی گیاهچه ها با استفاده از همسانه های عفونت زا سه ویروس انجام شد. جمع بندی نتایج مربوط به مطالعه حاضر و تحقیقات گذشته مشخص نمود که BSCTV-IR دارای دامنه ی میزبانی طبیعی وسیع تری نسبت به BCTIV می باشد. بیشتر میزبان های آزمایشگاهی BSCTV-IR و BCTIV از خانواده های Solanaceae، Brassicaceae،Fabaceae و Amaranthaceae می باشند. TYLCV-[Ab] دامنه میزبانی محدودی دارد و تنها میزبان طبیعی شناسایی شده آن گوجه فرنگی بود. با وجود این مشخص شد که لوبیا قرمز، لادن، اطلسی، تاج خروس، داتوره، تاج ریزی و عروسک پشت پرده میزبان های آزمایشگاهی TYLCV-[Ab] هستندکه تاکنون گزارش نشده بودند.
    کلیدواژگان: بگوموویروس، جمینی ویروس، کرتوویروس، بی کرتوویروس
  • امیر مسعود حیدری نژاد، ولی الله بابایی زاد، حشمت الله رحیمیان صفحات 523-539
    نوار قهوه ای باکتریایی برنج که عامل آن باکتری Acidovorax avenae subsp. avenae است، از بیماری های برنج در خزانه است که روی برگ و غلاف گیاهچه ها نوارهای آبسوخته و قهوه ای ایجاد می کند. به دلیل آلودگی های زیست محیطی ناشی از مصرف بی رویه سموم جهت کنترل بیماری های گیاهی و همچنین مقاومت پاتوژن به این مواد شیمیایی، مطالعه مستمر برای ارائه روش های جدید جهت مقابله با بیماری های گیاهی ضروری به نظر می رسد. در این بین می توان از ژن های مرتبط با مقاومت در گیاهان که منابع ژنتیکی با ارزشی هستند، استفاده کرد. این پژوهش با هدف مطالعه نقش پروتئین های مرتبط با بیماری زایی PR1، POX، PR10 و پروتئین هایNH1 و PDR20 در دو رقم ایرانی برنج در طی تیمار با جدایه بیماری زای باکتری عامل نوار قهوه ای با استفاده از تکنیک Quantitative Real-time PCR انجام شد. آزمون غربالگری از بین 5 رقم ایرانی برنج انجام و دو رقم طارم محلی و ساحل، به ترتیب به عنوان ارقام حساس و مقاوم انتخاب شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بیان ژن های مذکوردر رقم مقاوم ساحل نسبت به رقم حساس طارم محلی پس از مایه زنی به شکل معنی داری افزایش یافت. افزایش نرخ بیان ژن های مورد بررسی، حاکی از نقش محصول پروتئینی آن ها در مقاومت گیاه برنج به باکتری عامل بیماری نوار قهوه ای می باشد.
    کلیدواژگان: بیماری زایی، پروتئین، حساسیت، مقاومت، Real time PCR
  • رضا مستوفی زاده قلمفرسا، ضیاءالدین بنی هاشمی صفحات 541-553
    گونه های Phytophthora drechsleri، P. cryptogea و P. erythroseptica بیمارگرهای گیاهی اامیستی خویشاوندند و از نظر ریخت شناختی به یک دیگر شباهت دارند. برای تمایز این آرایه ها از یک دیگر و از سایر گونه هایی که صفات ریخت شناختی همگرا دارند، شیوه ای بر اساس واکنش زنجیره ای پلیمراز ساده و تودرتو ابداع شد. بدین منظور مجموعه ای از جدایه ها مربوط به میزبان های مختلف، که نماینده ی تنوع موجود در ژن های هسته ای و میتوکندریایی این گونه ها بودند، بررسی شد. بر اساس توالی فواصل ترانویسی شده ی داخلی (آی تی اس) و زیرواحد 1 سیتوکروم اکسیداز سی، شش عدد آغازگر واکنش زنجیره ای پلیمراز اختصاصی برای P. drechsleriو همچنین بر اساس زیرواحد 1 سیتوکروم اکسیداز سی سه عدد آغازگر اختصاصی برای P. cryptogea و P. erythrosepticaطراحی و واسنجی شد. واکاوی ها نشان داد که بهترین نامزد برای شناسایی جدایه های P. drechsleriمجموعه ی ITS-DF2 و ITS-DR2 بود که محصولی 567 جفت بازی را فزون سازی می کرد. استفاده از آغازگرهای COX-CF1 و COX-CR2 بهترین مجموعه برای تمایز P. cryptogea/P. erythroseptica از سایر گونه ها بود و موجب فزون سازی قطعه ای 415 جفت بازی شد. واکاوی نقشه ی آنزیم های برشی این دو گونه نشان داد که جایگاه آنزیم برشی غیرپالیندرومی Mnl I در فزونه ی جدایه های P. erythroseptica منحصر به فرد است و از آن می توان برای تمایز این گونه از P. cryptogea استفاده کرد. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از واکنش زنجیره ای تودرتو برای ردیابی این گونه ها حداقل 100 برابر حساس تر از روش سنتی است.
    کلیدواژگان: Phytophthora drechsleri، Phytophthora cryptogea، Phytophthora erythroseptica، اامیکوتا، فاصله ی ترانویسی شده ی داخلی، زیرواحد 1 سیتوکروم اکسیداز سی، شناسایی، ردیابی
  • مقاله کوتاه پژوهشی
  • فاطمه صباحی، ضیاءالدین بنی هاشمی صفحات 555-561
    نمونه برداری طی اردیبهشت 1390 تا شهریور 1391از خاک نواحی گل کاری شده شهر شیراز انجام شد.نمونه های خاک پس از خشک شدن کامل از الک 2 میلیمتری عبور داده شدند. سپس با روش طعمه گذاری با بذر چغندر قند 27 جدایه Rhizoctonia از خاک جداسازی شد که 20 جدایه مربوط به Rhizoctonia solani و هفت جدایه مربوط به Rhizoctonia sp. دو هسته ای بود. گروه آناستوموزی جدایه های R. solani جداسازی شده از خاک AG2 (شش جدایه)، AG4 (هفت جدایه)، AG2.2، AG7 و AG13(هر کدام یک جدایه ) شناسایی شد و گروه آناستوموزی چهار جدایه از R. solani ناشناخته باقی ماند. همچنین گروه آناستوموزیهفت جدایه Rhizoctonia sp. دو هسته ای نیز بدلیل در دسترس نبودن AG های استاندارد، مشخص نشد. در جداسازی گروه های آناستوموزی Rhizoctonia از مواد آلی، تنها 11 جدایه Rhizoctonia چند هسته ای جداسازی شد که همگی مربوط به گونه R.solani بودند. گروه های آناستوموزی شناسایی شده در این آزمون AG2 (سه جدایه)، AG4 (چهار جدایه) و AG7 (یک جدایه) شناسایی شد و گروه آناستوموزی سه جدایه نامشخص ماند.
    کلیدواژگان: Rhizoctonia spp، گروه های آناستوموزی، خاک، مواد آلی
  • محمد صالحی، رسول رسولپور صفحات 563-566
    میوه سبز مرکبات (هوانگ لونگ بینگ) یکی از خطرناک ترین بیماری های مرکبات در نقاط مختلف دنیا می باشد. تا کنون سه گونه باکتریائی شامل''Candidatus Liberibacter asiaticus'' ،''Ca. Liberibacter africanus'' و''Ca. Liberibacter americanus'' همراه با بیماری میوه سبز گزارش شده اند (Bové 2006). پیشتر''Ca. Liberibacter asiaticus'' عامل فرم آسیایی بیماری میوه سبز مرکبات و ناقل آن، Diaphorina citri از استان های سیستان-بلوچستان، هرمزگان (Faghihi et al. 2008) و کرمانMohkami et al. 2012) ) گزارش شده اند. با توجه به شیوع پسیل آسیایی مرکبات، ناقل فرم آسیایی بیمارگر و ظهور علائم مظنون به بیماری میوه سبز در درختان مرکبات استان فارس، در آزمون پی سی آر مستقیم با استفاده از جفت آغازگر F1/R1و آشیانه ای با استفاده از جفت آغازگر های F1/R1 درمرحله اول و F2/R2 در مرحله دوم، اختصاصی عامل فرم آسیایی بیماری میوه سبز، وجود عامل بیماری میوه سبز در نمونه های پسیل و درختان مظنون ردیایی شد. در رنجکوی محمد آباد جهرم شش نمونه از 14 نمونه پسیل و سه نمونه از 10 نمونه لیمولیسبون، در دشت پیر غیب داراب هشت نمونه از 10 نمونه پسیل و در تنگ ایج فسا پنج نمونه از هشت نمونه پرتقال والنسیا و سه نمونه از پنج نمونه گریپ فروت در آزمون های پی سی آر مستقیم و آشیانه ای حامل باکتری بیمارگر شناسایی شدند (شکل 1) ودر آن ها قطعات مورد انتظار به ترتیب535 و 400جفت باز تکثیر شد. تحت همین شرایط در پسیل های جمع آوری شده روی نهال های سالم پرتقال و نمونه های درختان سالم مرکبات باند متناظر مشاهده نگردید. محصول پی سی آر مستقیم یک نمونه پسیل ویک نمونه لیمو لیسبون ازجهرم به طور مستقیم تعیین ترادف شد و تحت رس شمار هایKT626605 و KT626604 در بانک جهانی ترادف ها قرارداده شد. جستجو با برنامه BLAST نشان داد که ترادف های به دست آمده با ترادف های متناظر در خوشه ژنی rplKAJL-rpoBC مربوط به باکتری عامل فرم آسیایی در استان هر مزگان (رس شمارFJ172759) و رس شمار های M9439 ،AY34200 ،EU078703 در سایر نقاط دنیا تشابه 99 درصد دارند وعامل بیماری میوه سبز مرکبات درفارس ناشی از''Ca. Liberibacter asiaticus'' می باشد. این اولین گزارش از وقوع بیماری میوه سبز در باغ های مرکبات استان فارس می باشد. بیماری میوه سبز در استان فارس تهدیدی جدی برای کشت مرکبات در استان های مرکبات خیز همجوار میباشد.
    کلیدواژگان: بیماری میوه سبز، مرکبات، استان فارس
|
  • M. Akhlaghi, S. Tarighi, M. Farsi, P. Taheri Pages 399-412
    In recent years brown blotch of cultivated mushroom (Agaricus bisporus) has been observed as a prevalent disease in Iran. The disease symptoms of the cultivated agaric include brown blotch, brown pit spots, rotting, weeping and drippy gill. Pseudomonas tolaasii has been cited as the causal agent of bacterial blotch, but much controversy exists regarding the involvement of this bacterium alone or blotch may be caused by more than one organism. In 2011, the diseased samples of mushroom were collected from Khorasan Razavi, Alborz, Tehran, Semnan, Ghazvin and Golestan provinces. Strains which were pathogenic on the cap of mushroom (pileus) were selected for further analysis. Biochemical, physiological and nutritional tests together with amplification of 1Kb region of 16S rDNA using Ps forward and reverse primers showed that all strains belong to Pseudomonas tolaasii. The isolated strains displayed different degrees of pathogenicity on mushroom. The presence of different virulence factors were evaluated among the strains. The results indicated that those strains which showed enhanced pyoverdin production had higher pathogenicity on agaric caps. There was no correlation between the existence of other virulence factors such as biofilm formation, motility, or PQS production and pathogenicity. Our results indicated that in P. tolaasii similar to other Pseudomonads, PQS exists but the actual role of this signal is not so clear. PQS dependent quorum sensing in P. tolaasii could not affect pathogenicity of this bacterium, thus most of the virulence determinants in this bacterium should be PQS independent.
    Keywords: Pseudomonas, Agaricus bisporus, PQS, Iran
  • E. Abedi, M. Olia, L. Shabani Pages 413-430
    In this study, the bio-control activity of Trichoderma harzianum i25 on root-knot nematode Meloidogyne javanica in the laboratory and greenhouse conditions and its ability to induce biochemical defense enzymes such as peroxidase (POX) and polyphenol oxidase (PPO) and total phenol on tomato were investigated. At first, the nematode by the help of morphological and molecular characters and then fungal isolate using morphological one were identified. Infection ability of fungal isolate on the eggs of M.javanica and effects of fungal culture filtrate on egg hatching and mortality of M. javanica juveniles (J2) were tested in vitro experiment. In the greenhouse experiment, effect of the fungus on tomato plants growth parameters as well as nematode population examined. Also in another experiment, host plant roots at 6 leaf stage were inoculated with fungal spore suspension and nematode as well and POX, PPO and total phenol activity measured after 1 to 8 days of inoculation. Results indicated that the fungal isolate prohibited larval egg hatching and increased nematode mortality and also parasitized the eggs in the egg masses. In the greenhouse, the fungal isolate reduced disease and suppressed nematode population at 85% and also the fungus increased host plant growth parameters. The amount of POX and PPO increased and this increase was at its max. in the 4th and 5th day of the infected plant treated with the fungus. Inoculation of the tomato seedlings with the fungus increased the total phenol amount in the leaves in which the highest amount recorded in the infected fungus treated plant on the 8th day. Results indicated the potential of the isolate i25 in nematode bio-control.
    Keywords: fungal Culture filtrate, polyphenol oxidase, peroxidase, total phenol
  • N. Eslahi, A. Niazi, F. Aram, A. Afsharifar, S.M. Taghavi Pages 431-444
    The application of recombinant DNA leads to production of a large number of therapeutic proteins and peptides. Lactoferricin, a strong cationic peptide N-terminal region of lactoferrin, is produced by a protein-digesting enzyme pepsin. So, this project was done to produce lactoferricin of camel in hairy roots of tobacco and investigate its antibacterial effect. For this reason camel lactoferricin peptide gene sequence was extracted from gene bank and after optimization of codon usage synthesized artificially. The mentioned sequence was subcloned into pBI121expression vector. The recombinant pBI121 vector was transferred to Agrobacterium rhizogenes bacteriumand then was used to produce hairy roots. Hairy roots was evaluated and proved by specific primers of gene which coded lactoferricin peptide. Recombinant peptide of lactoferricin was extracted from hairy roots and evaluated against plant pathogenic bacteria including Pseudomonas syringae, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas syringae pv. syringae, Erwinia amylovora, Xanthomonas citri, Pectobacterium carotovorum by disk diffusion method. The results showed that this peptide was expressed in hairy roots and has significant antibacterial effect.
    Keywords: Recombinant peptide, Hairy roots, Agrobacterium, Antibacterial effect
  • A. Roshan, Bakhsh Ghanbari, E. Pourjam, M. Pedram Pages 445-459
    Four nematode species of the infraorder Tylenchomorpha namely Paratylenchus microdorus, Filenchus hamuliger, Psilenchus aestuarius and Tylenchus arcuatus collected from the rhizosphere of different plants in Khouzestan province, southwestern Iran, andcharacterized morphologically and morphometrically. The recovered population of P. microdorus is characterized by its 268-386 µm long body, 13-17 µm long stylet and rounded tail terminus. Iranian population of the F. hamuliger is characterized by having two lines in the lateral field, truncated conical head, 8-10 µm long stylet, axial spermatheca and hook-shaped tail terminus. The population of P. aestuarius is characterized by lacking of annuls on head region, having of post anal sac and clavate tail, and finally, the studied population of T. arcuatus is characterized by its 652-809 µm long body, continuous annulated head, elongate conical hooked tail with sharp or slightly rounded terminus. The three species F. hamuliger, P. microdorus and T. arcuatus are new records for the Iranian nematofauna.
    Keywords: Filenchus, new record, Paratylenchus, Psilenchus, Tylenchus
  • A. Habibi, Z. Banihashemi Pages 461-469
    Ascospore germination was examined in Polystigma amygdalinum, incitant of red leaf blotch of almond with the goal of more detailed study of the biology and disease phases of this biotroph. Appressorium development is described for a species of Polystigma for the first time. Temperature had marked effect on ascospore germination and appressorium formation process. Germination and appressorium formation occurred in a temperature range of 5 to 20°C. Germination percentages were highest at 5 to 10°C. Ascospores at 25°C showed abnormal swellings and distortion of the cell content. Light had no effect on ascospore germination. The highest germination of ascospores was obtained on potato dextrose agar medium.
    Keywords: Polystigma amygdalinum, Almond leaf blotch, ascospore germination, appressorium for, mation
  • Z. Bolboli, R. Mostowfizadeh, Ghalamfarsa Pages 471-492
    In order to investigate the Pythium flora in cereal fields of Fars Province of Iran, During 2012-2013 soilfrom cereal (rice, maize, barley and millet) fields in various parts of Fars Province (Arsanjan, Bajgah, Eqlid, Jahrom, Kamfiruz, Kavar, Kazerun, Khorambid, Larestan, Mamsani Meymand, Naghsh-e-Rostam, Sepidan, Surmaq, Seydan, Sivand and Zarghan) were sampled. Thirteen Pythium species were identified based on morphological, physiological and phylogenetic studies, including: Pythium adhaerens, P. amasculinum, P. aphanidermatum, P. carolinianum, P. coloratum, P. dissotocum, P. diclinum, P. kashmirense, P. marsipium, P. nunn, P. oligandrum, P. periplocum and Pythium sp. “hordeum”. P. adhaerens, P. carolinianum, P. dissotocum, P. kashmirense, P. marsipium, P. nunn and Pythium sp. “hordeum”werenewto Iran flora. Pythium sp. “hordeum”wasconsidered as a new species.
    Keywords: Oomycota, cereal, Internal transcribed spacer regions of rDNA (ITS), Fars
  • A. Anabestani, K. Izadpanah, S. Tabein, H. Hamzeh, Zarghani, S.A.A. Behjatnia Pages 493-504
    Beet severe curly top virus (BSCTV, recently named BCTV-Svr) and Beet curly top Iran virus (BCTIV) are the causal agents of curly top disease in sugar beet and several other dicotyledonous plants in Iran. In this investigation, genetic diversity and prevalence of curly top viruses in relation to host, geographical distribution and age of the main host plant (sugar beet) were studied. Polymerase chain reaction using specific primer pairs to amplify a part of the genome of BSCTV and BCTIV was applied to 734 plant samples collected from various hosts in five provinces in Iran. DNA fragments approximately 500 and 700 bp in size were amplified from 18 BSCTV and 10 BCTIV infected plants, respectively. Amplified fragments were subjected to sequencing and phylogenetic analysis. Effect of geographical location on genetic diversity of viruses was observed only for BCTIV isolates. Type of host plant had no correlation with genetic diversity of either BSCTV or BCTIV. The highest incidence of both viruses occurred in Fars province. Nonparametric analysis of PCR data showed that the prevalence of each virus varied in different fields and depended on the host, date of cultivation and geographical region. While the incidence of BCTIV in sugar beet plants was higher than BSCTV, BSCTV was more frequent in other plants such as tomato, pepper and bean.
    Keywords: Beet curly top Iran virus, Beet severe curly top virus, date of cultivation, host, genetic diversity
  • D. Jahanbin, K. Izadpanah, S.A.A. Behjatnia Pages 505-521
    Beet curly top Iran virus (BCTIV, genus Becurtovirus) and Beet severe curly top virus (BSCTV-IR, genus Curtovirus) induce beet curly top disease in different regions of Iran. In addition to sugar beet, tomato and pepper are important hosts of these viruses. Also tomato yellow leaf curl disease (TYLCD) is a serious disease of tomato in Iran. The Iranian isolate of Tomato yellow leaf curl virus (TYLCV-[Ab]), a severe strain of TYLCV (genus Begomovirus), is a major component of TYLCD in southern Iran. Until now, no information is available regarding comparative host range of these viruses. To determine the natural hosts of BSCTV-IR, BCTIV and TYLCV-[Ab], samples of sugar beet, tomato, pepper, turnip and spinach were collected from different regions in Fars province. For the experimental host range determination, a number of plants were grown in the greenhouse and their seedlings were agroinoculated with the infectious clone of each virus. The results showed that BSCTV-IR has a wider natural and experimental host range compared to BCTIV. These results indicated that member of Solanaceae, Brassicaceae, Fabaceae and Amaranthaceae are most frequently infected by BSCTV-IR and BCTIV. Natural host range of TYLCV-[Ab] seemed to be very narrow as, in the present study, this virus was isolated only from tomato. However, under greenhouse conditions, bean, nasturtium, petunia, redroot pigweed, datura, night shade and ground cherry were found to be infected by this virus.
    Keywords: Becurtovirus, Begomovirus, Curtovirus, Geminivirus
  • A.M. Heydari, Nezhad, V. Babaeizad, H. Rahimian Pages 523-539
    Rice bacterial brown stripe, caused by Acidovorax avenae subsp. avenae is recognized by producing water-soaked and brown stripes on leaves and sheaths of rice seedlings in nursery. Contamination of ecosystems upon excessive use of pesticides and emergence of resistance in pathogens to these chemicals makes continuous research on development of new control methods and strategies to combat plant pathogens an essential task. Plant disease resistance genes are useful genetic resources that can be employed to develop resistant varieties as the best alternative to other control measures. This research aimed to study the role of NH1, PR1, POX and PR10, pathogenesis related proteins and PDR20 gene in two Iranian rice cultivars inoculated with an incompatible strain of bacterial brown stripe using the Quantitative Real-time PCR technique. After Screening of 5 Iranian rice cultivars, Tarom and Sahel were selected as susceptible and resistant cultivars, respectively. The results of this study showed that the expression level of thesegenes has greatly increased in Sahel cultivar in comparison to Tarom (susceptible) cultivar. Increased expression level of the aforementioned genes, proves the role of these genes in resistance of rice plants against bacterial brown stripe disease.
    Keywords: Cultivar, Gene expression, Real time PCR, RNA, Susceptible
  • R. Mostowfizadeh, Ghalamfarsa, Z. Banihashemi Pages 541-553
    Phytophthora drechsleri, P. cryptogeaand P. erythroseptica are phylogenetically closely related Oomyceteous plant pathogens which are morphologically similar. In order to discriminate these taxa from each other and from species with convergent morphological characteristics a simple as well as a nested-PCR based method was developed. A collection of isolates of each species from different hosts representing world-wide diversity of species were examined for unique regions of nuclear as well as mitochondrial genes. Six candidate PCR primers were designed and calibrated for species-specific amplification of P. drechsleri based on the DNA sequences of rDNA internal transcribed spacer regions and the cytochrome c oxidase subunit I, and also three candidate PCR primers specific for P. cryptogeaand P. erythroseptica were designed and calibrated based on cytochrome c oxidase subunit I. Studies showed that the best primer set for identification of P. drechsleri was the combination of ITS-DF2 and ITS-DR2, which amplified a 567 bp band. The combination of COX-CF1 and COX-CR2 was the best set for discrimination of P. cryptogea/P. erythroseptica from other species which amplified a 415 bp product from both species. A restriction map analysis of P. cryptogea/P. erythroseptica indicated that the non-palindromic Mnl I enzyme restriction site was unique to amplicons of P. erythroseptica isolates and could be employed to distinguish this species from P. cryptogea. Based on this study, nested-PCR was at least 100 times more sensitive than conventional PCR for detection of these species.
    Keywords: Phytophthora drechsleri_Phytophthora cryptogea_Phytophthora erythroseptica_Oomycota_Internal transcribed spacer_cytochrome c oxidase subunit I_identification_detection
  • F. Sabahi, Z. Banihashemi Pages 555-561
    During May 2011 to September 2012 soil samples from Shiraz landscape were collected,air dried and passed through a 2-mm sieve and baited with sugarbeet seeds. Twenty seven isolates of Rhizoctonia were isolated from soil, which 20 isolates belonged to Rhizoctonia solani AG2 (6 isolates), AG4 (7 isolates), AG2.2, AG7 and AG13 (each one isolate) and 7 isolates of binucleate Rhizoctonia (BNR). Also eleven isolates ofR. solani were isolated from organic matter contained of AG2 (3 isolates), AG4 (4), and AG7 (1). Anastomosis group of some isolates of R. solani and all isolates of BNR due to unavailability of tester isolates could not be identified.
    Keywords: Rhizoctonia spp, anastomosis group, soil, organic matter
  • M. Salehi, R. Rasoulpour Pages 563-566
    Huanglongbing (HLB) also known as citrus greening is one of the most destructive disease of citrus worldwide. Three bacterial species including ‘Candidatus Liberibacter asiaticus’, ‘Ca. L. africanus’ and ‘Ca. L. americanus’ have been identified as causal agents associated with this disease (Bové 2006). ‘Ca. L. asiaticus’, agent of Asiatic form of the HLB disease has been previously reported in Sistan-Baluchistan, Hormozgan (Faghihi et al. 2008) and Kerman (Mohkami et al. 2012) provinces. Based on the presence of Asian citrus psyllid, vector of ‘Ca. L. asiaticus’ and exhibition of Huanglongbing-like symptoms including mottling of leaves and yellowing of shoots in citrus growing areas of Fars province, samples of psyllids and symptomatic citrus trees were tested for the presence of HLB using PCR assay. Direct PCR using F1/R1 primer pair and nested PCR using primer pairs F1/R1(first round) and F2/R2 (second round), specific for Asiatic form of HLB, resulted in amplification of expected fragments of 535 and 400 bp, respectively from six out of 14 psyllid and three out of 10 Lisbon lemon samples in Renjaco (Mohammadabad, Jahrom), 10 out of 14 psyllid samples in Dashte-peergheyb (Darab), five of eight Valencia sweet orange and three of five grapefruit samples in Tange Eij (Fasa) (Fig. 1). No amplicons were obtained from symptomless sweet orange trees and psyllid samples reared on healthy sweet orange seedlings. Direct PCR-amplified fragment from a psyllid and a Lisbon lemon sample from Jahrom were directly sequenced and submitted In GenBank database under accession numbers KT626605 and KT626604 respectively, BLAST search using obtained sequences showed 99% identity with corresponding sequences of ‘Ca. L. asiaticus’ rplKAJL-rpoBC operon from Hormozgan province (GenBank accession number, FJ172759) and other areas in the world (GenBank accession numbers, M9439, AY34200 and EU078703). This is the first report on the occurrence of HLB disease in Fars province. HLB in Fars province is a serious threattocitrus productioninadjacent provinces
    Keywords: Huanlongbing, Citrus, Fars province