فهرست مطالب

حیات - سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 67، پاییز 1394)

فصلنامه حیات
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 67، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه بهرام نژاد، محمدعلی چراغی صفحات 1-4
    دشواری در انتقال دانش به حوزه عمل بالینی یا ترجمان دانش، به عنوان یکی از موانع اصلی بهره مندی از تحقیقات در علوم پزشکی بیان شده است. برآورد شده است که تا 40% از بیماران، از دریافت مراقبت های سازگار با بهترین شواهد علمی، محروم می باشند و 20% از مراقبت های ارایه شده نیز غیرضروری و یا حتی مضر نیز می باشند. بهترین رویکرد برای مراقبت مبتنی بر شواهد، تدوین و اجرای راهنما های بالینی است(1).
    تنوع در شواهد بالینی ممکن است در برون دادهای مراقبتی از بیمار اثر بگذارد؛ وجود راهنما های بالینی می تواند به متخصصان سلامت در امر مراقبت مناسب و موثر کمک کند. البته این تاکید بدین معنا نیست که راهنما ها می توانند جایگزین قضاوت های حرفه ای شوند. راهنمای بالینی، چارچوبی برای قضاوت های بالینی، ترجیحات بیمار و موارد استثنایی فراهم می کند (2و3). در واقع، این راهنما ها، موجبات تدارک درک روشنی از مدل های تصمیم گیری در خصوص معماها و مسایل غامض سلامتی به همه ذی نفعان می شوند (4). راهنما های بالینی، می توانند منجر به بهبود کیفیت سلامتی، زمینه سازی برای کاهش مداخلات غیرضروری، مضر و یا بیهوده از طریق فراهم کردن توصیه هایی اثربخش برای اداره مسایل بیماران توسط مراقبان سلامت از مجرای توسعه و بسط روندهای استاندارد از منظر بررسی عملکرد بالینی متخصصان امر سلامت بشوند. همچنین، راهنمای بالینی می تواند محتوایی اثربخش و کاربردی برای آموزش مراقبان سلامت و مستندی در جهت کمک به تصمیم گیری آگاهانه توسط بیمار و خانواده وی قلمداد شود (5).
    کلیدواژگان: ارایه خدمات سلامت
  • فاطمه زهرا کریمی، غلامحسین ظریف نژاد، محبوبه عبدالهی، علی تقی پور صفحات 5-14
    زمینه و هدف
    به دلیل اهمیت همدلی و تاثیر مثبت آن در ارتباط بین بیمار و مراقبان بهداشتی و همچنین به دلیل فقدان ابزار معتبری برای سنجش همدلی در دانشجویان حوزه سلامت، مطالعه حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی و پایایی نسخه فارسی JSE-HPS در دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام گرفته است.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی، 398 نفر از دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد حضور داشتند که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها JSE-HPS بود. برای بررسی ساختار عاملی ابزار از تحلیل عاملی تاییدی و برای بررسی پایایی ابزار از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. تحلیل ها با استفاده از نرم افزارهای LISREL نسخه 8/8 و SPSS v.20 انجام یافت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مدل تحلیل عاملی تاییدی بیان می کند از آن جا که شاخص های برازش مدل، شامل CFI، GFI، AGFI و NFI نزدیک 1 بودند و شاخص RMSEA کم تر از 1/0 بود، برازش الگوی 3 عاملی مناسب است. همچنین ضریب آلفای کرونباخ برای کل ابزار 63/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر ساختار سه عاملی نسخه فارسی 20 گویه ای JSE-HPS را که شامل اتخاذ دیدگاه، مراقبت همدلانه و خود را به جای بیمار نهادن می شود، تایید کرد. بنابراین ابزار یاد شده برای ارزیابی همدلی با بیمار در جامعه دانشجویان ارایه دهنده خدمات سلامتی مناسب است.
    کلیدواژگان: ساختار عاملی، پایایی، مقیاس، همدلی، دانشجویان، بیمار
  • شیما شاهمرادی، مهرنوش ذاکرکیش، سیدمحمود لطیفی، نفیسه شکری، مهدی زارعی، مجید محمدشاهی صفحات 15-28
    زمینه و هدف
    تبعیت از تغذیه و اصول رژیم درمانی صحیح یکی از مهم ترین موارد مراقبت ها در دیابت است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر آموزش تغذیه براساس راهنمای بشقاب من بر شاخص های تن سنجی و نشانگرهای خونی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام پذیرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی که در سال 1393 انجام یافته است، 44 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. داده های مربوط به اندازه های تن سنجی، نشانگرهای خونی، انرژی دریافتی و فعالیت فیزیکی قبل و 3 ماه پس از آموزش فردی و چهره به چهره براساس راهنمای بشقاب من در گروه آزمون و آموزش های معمول در گروه شاهد جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تی زوجی، تی مستقل، آنالیز کواریانس، و معادل غیرپارامتریک استفاده شد.
    یافته ها
    در ابتدای مطالعه دو گروه از نظر شاخص های تن سنجی، هموگلوبین گلیکوزیله، قندخون و فعالیت فیزیکی همگن بودند، در مرحله بعد از مداخله گروه آموزش تغذیه براساس راهنمای بشقاب من از نظر فعالیت فیزیکی بیش تر و در بقیه موارد یاد شده بالا کمتر از گروه شاهد بود (05/0p<). اما اختلاف معناداری بین دو گروه در فشارخون (سیستولی و دیاستولی) و انرژی دریافتی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    آموزش تغذیه براساس راهنمای بشقاب من در مدت 3 ماه باعث کاهش شاخص های تن سنجی و نشانگرهای خونی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می شود.
    کلیدواژگان: آموزش تغذیه، راهنمای بشقاب من، دیابت نوع 2، شاخص های تن سنجی، نشانگرهای خونی
  • الهه دشتی، مریم رسولی، لیلا خانعلی مجن، اسماء پورحسین قلی، اعظم شیرین آبادی فراهانی، فاطمه سروی صفحات 29-40
    زمینه و هدف
    نوزادان نارس پس از ترخیص از بخش مراقبت ویژه نوزادان در خطر زیادی برای بستری مجدد هستند. برخی عوامل و ویژگی های نوزادان نارس در بستری مجدد آن ها اثر دارند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط عوامل نوزادی با بستری مجدد نوزادان نارس در واحد مراقبت ویژه نوزادان انجام یافته است.
    روش بررسی
    این مطالعه همبستگی با نمونه گیری از نوزادان نارس بستری در بخش های مراقبت ویژه نوزادان سه بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1392 انجام یافته است. نمونه ها به وسیله پرسشنامه ثبت مشخصات از نظر ویژگی ها و عوامل احتمالی مرتبط با بستری مجدد شامل جنس، چند قلویی، سن حاملگی و وزن هنگام تولد و طول مدت بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان بررسی شدند. پیگیری وضعیت بستری مجدد نوزادان نیز سی روز پس از ترخیص انجام یافت. تحلیل داده ها ابتدا به صورت تک متغیره و سپس توسط مدل رگرسیون لجستیک انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج تجزیه و تحلیل تک متغیره نشان داد نوزادانی که در مدت زمان پیگیری مجددا بستری شده بودند، به طور معناداری در زمان تولد نارس تر و کم وزن تر بوده و در اولین بستری خود مدت بیش تری در بخش مراقبت ویژه نوزادان بستری بوده اند (001/0p<). در مدل رگرسیون لجستیک تنها بین سن حاملگی و وزن نوزاد در زمان تولد با بستری مجدد نوزادان، ارتباط آماری معناداری مشاهده شد (به ترتیب نسبت شانس: 805/0، 01/0p< و نسبت شانس: 998/0، 001/0p<).
    نتیجه گیری
    سن حاملگی و وزن هنگام تولد نوزاد با بستری مجدد نوزاد طی 30 روز پس از ترخیص ارتباط دارند، به طوری که نوزادانی که سن حاملگی کم تر و وزن زمان تولد کم تری داشتند با احتمال بیش تری پس از ترخیص مجددا بستری می شدند.
    کلیدواژگان: نوزادان نارس، سن حاملگی، وزن زمان تولد، بخش مراقبت ویژه نوزادان، بستری مجدد
  • فائزه غفوری، مهشید طاهری، افروز مردی، نسرین سرافراز، رضا نگارنده صفحات 41-49
    زمینه و هدف
    با در نظر گرفتن لزوم عملکرد بالینی مبتنی بر شواهد در سال های اخیر، رشته های بالینی همانند پرستاری و مامایی نیاز ویژه​ای به مطالعات مرور نظام​مند و متاآنالیزها پیدا کرده​اند. اما مطالعات مرور نظام مند و فراتحلیل ها نیز ممکن است، مانند هر نوع مطالعه دیگر به شکلی ضعیف طراحی و اجرا شوند. لذا دستورالعمل های خاصی برای چگونگی گزارش چنین مطالعاتی در نظر گرفته شده است. بیانیه PRISMA یکی از تازه ترین پیشرفت ها برای بهبود گزارش مطالعات مرور نظام مند است. پژوهش حاضر به بررسی کیفیت گزارش مطالعات مرور نظام مند و فراتحلیل در مجلات علمی پژوهشی پرستاری و مامایی داخل کشور براساس بیانیه PRISMA می پردازد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، کلیه مجلات پرستاری و مامایی کشور (فارسی و انگلیسی) که در فاصله سال​های 1389 تا 1394 در کشور ایران و در پایگاه های اطلاعاتیSID، Magiran، Irandoc، Iranmedex، Google Schoolar نمایه می شوند، با استفاده از کلید واژگان مرور نظام مند، مرور سیستماتیک، مرور ساختارمند، متاآنالیز و فراتحلیل مورد جستجو قرار گرفتند. از 44 مقاله یافت شده، پس از اعمال معیارهای ورود به مطالعه، تعداد 16 مقاله باقی ماند که با استفاده از بیانیه PRISMA مورد بررسی قرار گرفت و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون مجذور کای در نرم افزار SPSS v.16 تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان انطباق کلی کیفیت مقالات مرور نظام مند و فراتحلیل مورد بررسی در این پژوهش، براساس معیارهای بیانیه PRISMA، 63% برآورد شد. بیش ترین کمبودهای کیفیت در بخش روش پژوهش مقاله نویسی به میزان 57% تخمین زده شد. مشخص ترین نقصان گزارش مقالات مرور نظام مند و فراتحلیل مورد بررسی، مربوط به خطاهای موجود در مطالعات اولیه و خطاهای حاصل از ترکیب نتایج این مطالعات و عدم اشاره به این سوگیری ها بوده است.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش، کیفیت گزارش مطالعات مرور نظام مند و فراتحلیل مجلات پرستاری و مامایی ایران در سطح متوسط برآورد گردید که محتمل ترین دلیل آن می تواند عدم توجه کافی نویسندگان به بیانیه PRISMA و یا عدم استفاده از آن در داوری مقالات باشد. بنابراین توصیه می شود که سهم مناسبی از برنامه های آموزشی روش تحقیق، به مطالعات مرور نظام مند و آشناسازی با معیارهای معتبری همچون PRISMA اختصاص داده شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت، مرور نظام مند، فراتحلیل، PRISMA، ایران
  • زیبا تقی زاده، رضا عمانی سامانی، انوشیروان کاظم نژاد، مرضیه رئیسی * صفحات 50-62
    زمینه و هدف

    یکی از فن آوری های کمک باروری استفاده از تخمک اهدایی است. اگرچه اطلاعات در مورد جنبه های پزشکی اهدای تخمک در دسترس می باشد، اما آگاهی در مورد مسایل روانی مربوط به این درمان وجود ندارد. مفاهیم خودپنداره و خودگسستگی می تواند ابعاد روانی فرد را بررسی کند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی خودپنداره و خودگسستگی در زنان اهدا کننده و دریافت کننده تخمک انجام یافته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی تعداد 53 زن با توجه به محدود بودن جامعه پژوهش به روش نمونه گیری در دسترس در هر یک از گروه های اهدا کننده و دریافت کننده تخمک مراجعه کننده به مرکز ناباروری رویان در سال 1394، مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل سه پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه خودپنداره راجرز و پرسشنامه خودگسستگی (خودگسستگی از بایسته ها و خودگسستگی از ایده آل) بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری کای دو و تی تست در نرم افزار SPSS v.16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    خودپنداره و خودگسستگی هر دو گروه ضعیف بود. نمرات گروه زنان دریافت کننده بیش تر (نمرات پرسشنامه به صورت معکوس است) از زنان اهدا کننده تخمک بود ولی بین میانگین نمرات خودپنداره دو گروه اختلاف معناداری وجود نداشت (53/0=p). اختلاف دو گروه در خودگسستگی از بایسته ها معنادار بود (02/0=p) ولی در خودگسستگی از ایده آل اختلاف معناداری وجود نداشت (15/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده باید اذعان داشت که در فرآیند اهدای تخمک ارزیابی جسمی به تنهایی کافی نیست و توجه به نیازهای روانی افراد نیز لازم است. لذا مسوولان باید تمهیداتی جهت ارزیابی ابعاد روانی زنان کاندید اهدا و دریافت تخمک در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: خودپنداره، خودگسستگی، زنان کاندید دریافت تخمک، زنان کاندید اهدای تخمک
  • فروزان آتش زاده شوریده، منصوره زاغری تفرشی، نسترن حیدری خیاط، آرزو شیخ میلانی، حمیدرضا گیلاسی، مهدیه صابری صفحات 63-73
    زمینه و هدف
    داشتن دیدگاه مراقبتی در خور، از ضروریات مراقبت های پرستاری با کیفیت است که باید در طی برنامه های آموزش پرستاری تامین گردد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه دیدگاه دانشجویان کارشناسی پرستاری ترم 1، 5 و 8 در مورد اهمیت رفتارهای مراقبتی طی تحصیل دوره آموزش پرستاری انجام یافته است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است. در این پژوهش سه گروه 40 نفری به روش تصادفی (ترم یک، پنج و هشت) از دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران در سال 1393 انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از «سیاهه رفتارهای مراقبتی» استفاده شد که به شکل خودگزارشی توسط دانشجویان تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی واستنباطی (سطح معناداری 05/0p<) در نرم افزار SPSS v.20 انجام یافت.
    یافته ها
    میانگین نمرات براساس سیاهه رفتارهای مراقبتی در گروه ها به ترتیب در ترم یک: 2/148، ترم پنج: 6/123، ترم هشت: 05/122 بود و آزمون آنالیز واریانس اختلاف آماری معناداری بین سه گروه نشان داد (001/0p<). همچنین نمرات دیدگاه دانشجویان در مورد اهمیت رفتارهای مراقبتی در همه حیطه های ابزار شامل احترام قایل شدن برای دیگری (001/0p<)، اطمینان از حضور انسانی (001/p<)، ارتباط و گرایش مثبت (001/0p<)، دانش و مهارت حرفه ای (04/0=p)، توجه به تجارب دیگری (001/0p<) متفاوت بود. با توجه به همگن نبودن گروه ها از نظر متغیرهای سن و جنس، برای حذف اثر آن ها بر متغیر اصلی از آزمون آنالیز کوواریانس استفاده و با کنترل نقش مخدوش کنندگی سن و جنس همچنان تفاوت معنادار بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    دیدگاه مراقبتی دانشجویان سال های بالاتر نه تنها بهتر از سال های پایین تر نبوده، بلکه نسبت به آن ها کم تر هم بوده است. با توجه به این که داشتن دیدگاه مراقبتی از ضروریات مراقبت پرستاری با کیفیت است که باید در طی برنامه های آموزش پرستاری تامین گردد و با توجه به کم رنگ شدن بعد عاطفی مراقبت، لزوم تاکید بیش تر مربیان و پرستاران بالینی و استفاده از منتورها در بالین توصیه می شود تا بعد عاطفی مراقبت را در عمل و عینی تر به دانشجویان پرستاری نشان دهند.
    کلیدواژگان: رفتارهای مراقبتی، آموزش پرستاری، مراقبت
  • روشنک وامقی، صدیقه امیرعلی اکبری*، فیروزه ساجدی، حمیرا سجادی، حمید علوی مجد، سهیلا حاجی قاسمعلی صفحات 74-87
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت سلامت مادران و از آن جا که وجود کودک با اختلال تکاملی سلامت روانی مادر را تحت تاثیر قرار می دهد، این تحقیق با هدف مقایسه استرس و حمایت اجتماعی درک شده مادران کودکان 6 تا 18ماهه با تاخیر تکاملی و تکامل طبیعی انجام یافته است.

    روش بررسی

    تحقیق به روش مقطعی- تحلیلی در مورد 610 مادر و شیرخوار 6 تا 18 ماهه آن ها در مراکز بهداشتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که به صورت چندمرحله ای و تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. داده ها با پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناختی و مامایی مادر، وضعیت اجتماعی- اقتصادی، مشخصات کودک، استرس درک شده Cohen، حمایت اجتماعی درک شده و پرسشنامه سنین و مراحل برای سنجش وضعیت تکامل کودک جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری من ویتنی، کای دو، تی مستقل و همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS v.19 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سن کودکان مورد بررسی 5/4±68/10 ماه بود. با آزمون تی مستقل مشخص شد حمایت اجتماعی (03/0=p) و استرس درک شده مادر (004/0=p) در دو گروه متفاوت است. همچنین یافته ها نشان دهنده ارتباط بین استرس و حمایت اجتماعی مادر بود (04/0p<).

    نتیجه گیری

    نتیجه تحقیق نشان داد، مادرانی که کودک با تاخیر تکاملی دارند دارای استرس بیش تر و حمایت اجتماعی درک شده کم تر نسبت به مادران دارای کودک طبیعی هستند، لذا لزوم غربالگری تاخیر تکاملی کودکان جهت انجام بررسی های بیش تر و کاستن از استرس مادران و همچنین تدارک حمایت اجتماعی مناسب برای آنان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تکامل کودک، تاخیر تکاملی، استرس درک شده، حمایت اجتماعی درک شده
|
  • Fatemeh Bahramnezhad, Mohammad Ali Cheraghi Pages 1-4
    Difficulty in transferring knowledge to clinical practice or knowledge translation has been identified as one of the main barriers for utilizing research in medical sciences. It is estimated that up to 40% of patients do not receive treatment consistent with the best scientific evidence and 20% of health care are not needed or are harmful. The best approach to evidence-based care is the development and implementation of clinical guidelines (1).Variety of clinical evidence may affect patient care outcomes, and the clinical guidelines can help health professionals to provide the appropriate and effective health care. That does not mean that the guidelines can be considered a replacement for professional judgment. Clinical guidelines provide a framework for clinical judgment, patient preferences and exceptions (2, 3). The guidelines make it possible to obtain a clear understanding of the decision-making models for all stakeholders about riddles and great dilemmas of health (4). Clinical guidelines can lead to improve the quality of health, and reduce unnecessary, harmful or wasteful interventions. These guidelines may provide effective recommendations for the management of patients by healthcare providers and develop standards to evaluate the clinical practice of health professionals. Also, guidelines may have effective and useful content to educate healthcare providers and help patients and their families to make informed decisions (5).
    Keywords: Providing Health Services
  • Fatemeh Zahra Karimi, Gholamhosein Zarifnejad, Mahboubeh Abdolahi, Ali Ali Taghipour Pages 5-14
    Background and Aim
    Because of the importance of empathy and positive impact on the relationship between patients and health care providers, as well as the lack of valid instrument to assess student's empathy in health domain, this study aimed to examine the factor structure and reliability of the Persian version of JSE-HPS in the students of the School of Nursing and Midwifery, Mashhad University of Medical Sciences in Iran.Methods & Materials: In this cross-sectional study, 398 nursing and midwifery students of Mashhad University of Medical Sciences were selected using stratified random sampling. The data collection instrument was JSE-HP. The confirmatory factor analysis was used to investigate the factor structure of the instrument, and the Cronbach's alpha coefficient was applied to examine its reliability. The data analysis was done using LISREL version 8.8 and SPSS version 20.
    Results
    The results of the confirmatory factor analysis model showed given that fitness model parameters, including CFI, GFI, AGFI and NFI were approximately 1 and RMSEA index was less than 0.1, the fitness of three-factor model is appropriate. The Cronbach's alpha coefficient for the total instrument was 0.63.
    Conclusion
    The current study confirmed the three-factor structure of the Persian version of JSE-HPS (20 items), included perspective taking, compassionate care and standing in patient’s shoes. Thus, this instrument is appropriate to measure empathy for patient in the health service provider students.
    Keywords: Factor Structure, Reliability, Questionnaire, Empathy, Students, Patients
  • Shima Shahmoradi, Mehrnoosh Zakerkish, Seyed Mahmood Latifi, Nafiseh Shokri, Mehdi Zarei, Majid Mohammadshahi Pages 15-28
    Background and Aim
    Adherence to the principles of appropriate nutrition and diet therapy is one of the most important aspects of diabetes management. The present study aimed to assess the effect of nutrition education based on "MyPlate" Food Guidance on the anthropometric indices and blood profiles in people with type 2 diabetes.Methods & Materials: In this randomized clinical trial study conducted in 2014, 44 people with type 2 diabetes were randomly allocated either into the control group or the intervention group. Anthropometric measurements, blood profiles, energy intake and physical activity data were collected before and three months after the 2 hours face-to-face “MyPlate” nutrition education session for the intervention group or the usual educational sessions for the control group. Paired t-test, independent sample t-test, ANCOVA, and nonparametric tests were utilized to analyze the data.
    Results
    At the beginning of the study, the two groups were similar in terms of the anthropometric indices, glycosylated hemoglobin, blood sugar and physical activity. After intervention, except for physical activity which was higher in the nutrition education group based on "MyPlate" Food Guidance, the other above cases were lower than the control group (P<0.05), but no significant differences were seen in the changes of blood pressure (systolic and diastolic) and energy intake between two groups of education and control.
    Conclusion
    Nutrition education based on "MyPlate" Food Guidance for three months decreases the anthropometric indices and blood profiles in people with type 2 diabetes.
    Keywords: Nutrition education
  • Elahe Dashti, Maryam Rassouli, Leila Khanali Mojen, Asma Puorhoseingholi, Azam Shirinabady Farahani, Fatemeh Sarvi Pages 29-40
    Background and Aim
    Preterm infants are at increased risk for readmission after discharge from the neonatal intensive care unit. Some factors and characteristics of preterm infants have an effect on their readmissions. This study aimed to determine neonatal factors related to preterm infants’ readmissions to the neonatal intensive care unit.Methods & Materials: This correlational study was conducted on a sample of preterm infants admitted to the neonatal intensive care unit at three teaching hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 2013. Samples were studied using a questionnaire on possible factors and characteristics related to readmission including sex, gestational age, birth weight, multiple birth and length of stay in the neonatal intensive care unit after discharge. The infants were also followed for readmission thirty days after discharge. The data were initially analyzed by univariate analysis and then by the logistic regression model.
    Results
    The results of univariate analysis revealed that the infants readmitted at the time of follow up were significantly more premature and had lower birth weight and a longer initial hospital stay in the neonatal intensive care units (P<0.001). In the logistic regression model, only gestational age and birth weight had a significant statistical association with infants’ readmission (R: 0.805, P=0.001 and odds ratio: 0.998, P=0.001 respectively).
    Conclusion
    Infants’ gestational age and birth weight were associated with hospital readmission within thirty days after discharge, so that the infants with lower gestational age and birth weight were more likely to be hospitalized again after discharge.
    Keywords: Preterm infants, gestational age, birth weight, neonatal intensive care unit, readmission
  • Faezeh Ghafoori, Mahshid Taheri, Afrouz Mardi, Nasrin Sarafraz, Reza Negarandeh Pages 41-49
    Background and Aim
    In the view of the importance of evidence-based clinical practice in recent years, clinical disciplines such as nursing and midwifery have found a special need to systematic review and meta-analysis. However, systematic reviews and meta-analysises like any other studies may be poorly designed and implemented. Therefore, certain guidelines have been considered for reporting of such studies. The PRISMA statement is one of the most recent developments to improve the reporting quality of systematic reviews. The present study aimed to assess the reporting quality of systematic reviews and meta-analysises in the Iranian journals of Nursing and Midwifery, based on the PRISMA statement.Methods & Materials: In this study, we conducted a comprehensive search on the Iranian journals of Nursing and Midwifery (Persian and English), indexed by the SID, Magiran, Irandoc, Iranmedex and Google Scholar databases during 2010 to 2015 years. The search was implemented using the key words such as systematic review and meta-analysis. Of the 44 articles found, after considering the inclusion criteria, 16 articles remained that were investigated using the PRISMA statement. Data were analyzed through the descriptive statistics and chi-square test using SPSS software version 16.
    Results
    The compliance rate of studies on the basis of PRISMA statement was estimated to be about 63%. The most common deficiency in the reporting quality was related to methodology estimated to be about 57%. The most visible deficiencies in the reporting of systematic reviews and meta-analysises were related to bias in the primary studies and bias in combining the results of these studies and lack of reporting these biases.
    Conclusion
    In this study, the reporting quality of systematic reviews and meta-analysises in the Iranian journals of nursing and midwifery was in the moderate level. The most probable reason for this may be the lack of enough attention of researchers to the PRISMA statement or not using this statement in reviewing articles. Therefore, it is recommended that an appropriate share of the educational programs on research methodology be allocated to systematic reviews and familiarizing with valid criteria such as PRISMA statement.
    Keywords: Quality assessment, systematic review, meta, analysis, PRISMA, Iran
  • Ziba Taghizadeh, Reza Omani Samani, Anoushirvan Kazemnejad, Marziye Reisi Pages 50-62
    Background and Aim

    One of the assisted reproductive technologies is the use of donated oocyte. Although, the data about medical aspects of this process is available, knowledge of the psychological aspect related to this therapy is limited. Each individual's psychological aspects can be assessed by the self-concept and the self-discrepancy. Therefore, the present study aimed to assess the self-concept and self-discrepancy among women receiving and donating oocyte.Methods & Materials: In this descriptive-analytical investigation, carried out in 2015, given the limited research population, 53 women referred to Royan infertility institute, were investigated in each of the donor and recipient groups using the available sampling method. The data were collected by three questionnaires including demographic questions, Rogers’s self-concept scale and self discrepancy scale (ideal-self discrepancy and ought-self discrepancy). The data were analyzed through the descriptive statistics, Chi-square and t-test using SPSS v.16.

    Results

    Results showed that the self-concept and self-discrepancy scores were poor in both the donor group and the recipient group. Scores of the recipient women (the questionnaire was reverse scored) were more than scores of the donor women. There was no significant difference between the two groups in the mean scores of self-concept (P=0.53). There was a significant difference between the two groups in the ought-self discrepancy score (P=0.02) but no significant difference was found between the two groups in the ideal-self discrepancy score (P=0.15).

    Conclusion

    According to the results, it should be noted that in the process of oocyte donation, only physical assessment is not enough but individuals’ psychological needs are necessary to be taken into account. So, the authorities should consider measures to assess the psychological aspects of women receiving and donating oocyte.

    Keywords: Self, concept, discrepancy, Oocyte recipient women, Oocyte donor women
  • Foroozan Atashzadeh Shoorideh, Mansoreh Zagheri Tafreshi, Nastaran Heidari Khayat, Arezoo Sheikh Milani, Hamid Reza Gilasi, Mahdieh Sabery Pages 63-73
    Background and Aim
    Caring viewpoint is a requisite of high quality nursing care. It must be operational through the nursing education program. The present study was conducted to compare the viewpoints of undergraduate nursing students at the first, fifth, and eighth semesters about the importance of caring behaviors during their nursing education.Methods & Materials: The present study is a descriptive-analytical study. In this study, three groups of 40 nursing students (semester one, five and eight) were selected by random sampling from Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 2014. Caring Behavior Inventory completed through self-report by the students, was used for collecting data. Data were analyzed by the descriptive and inferential statistics (with the significance level<0.05) using SPSS software (version 20).
    Results
    The mean scores based on Caring Behaviors Inventory in three groups were: semester 1: 148.2, semester five: 123.6, semester eight: 122.05. ANOVA showed statistically significant differences between the mean scores for three groups of students (P<0.001). Also, the scores of students’ viewpoints were different in all instrument domains included respectful deference to the other (P<0.001), assurance of human presence (P<0.001), positive connectedness (P<0.001), professional skills and knowledge (P=0.004), attentiveness to the other’s experience (P<0.001). Considering the lack of homogeneity in the groups in terms of age and sex, analysis of covariance was used to eliminate their confounding effects on main variable, and despite controlling for the confounding role of age and sex, differences were significant (P<0.001).
    Conclusion
    The viewpoints of the higher-year students about the importance of caring behaviors not only had not promoted but also it had decreased compared to the lower-year students. Considering the fact that caring viewpoint is the requisite of high quality nursing care that must be operational through nursing education programs, and due to the fading of emotional aspect of care, more emphasis on clinical instructors and nurses and using mentors in clinical practice are needed to practically and concretely show nursing students the emotional aspect of caring.
    Keywords: caring behaviors, nursing education, care
  • Roshanak Vameghi, Sedigheh Amir Aliakbari, Firoozeh Sajedi, Homeira Sajjadi, Hamid Alavimajd, Soheila Hajighasemali Pages 74-87
    Background and Aim

    Given the importance of mothers’ health and considering that developmental delay in children affects their mothers’ mental health this study aimed to compare stress and perceived social support in mothers of 6-18 month old children with and without developmental delay.Methods & Materials: This cross-sectional, analytical study was performed on 610 mothers and their 6-18 month-old infants in health centers affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences. The participants were selected through the multi-stage random sampling. To collect data, the following questionnaires were used: obstetric and demographic characteristics, socio-economic status, infants’ characteristics, the Cohen perceived stress scale, perceived social support, and Ages and Stages questionnaire to determine the children’s development status. The data were analyzed by SPSS v.19 software and using descriptive statistics, Pearson correlation, chi-square, independent t-test and Man-Whitney statistical tests.

    Results

    The mean age of infants were 10.68±4.5 months. Independent t-test revealed a significant difference between mothers’ perceived stress (P=0.004) and social support (P=0.01) in the two groups. In addition, a relationship was observed between the mother’s social support and stress (P<0.04).

    Conclusion

    The results showed that mothers of children with developmental delays have more stress and lower perceived social support than mothers of normal children. Therefore, it is recommended to perform developmental screening for further examination and the reduction of mothers’ stress, as well as to provide appropriate social support.

    Keywords: Child development, Developmental delay, Perceived social support, Perceived stress