فهرست مطالب

فصلنامه حیات
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 99، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزین باقری شیخانگفشه*، وحید صوابی نیری، شبنم بریاجی، فاطمه اقبالی، علی فتحی آشتیانی صفحات 217-233
    زمینه و هدف

    اختلالات خوردن پیامدهای روان شناختی و اجتماعی بسیار زیادی را برای فرد و جامعه به همراه دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر اضطراب کووید-19، ترس از ارزیابی منفی و افسردگی زنان مبتلا به بی اشتهایی عصبی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    روش پژوهش، نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش زنان مبتلا به بی اشتهایی عصبی مراجعه کننده به مراکز درمانی و کلینیک های روان شناسی مناطق 6 و 8 شهر تهران در سال 1401 بودند. نمونه ها به تعداد 30 نفر به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه مداخله (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جای دهی شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه های نگرش های خوردن، اضطراب کووید-19، ترس از ارزیابی منفی و افسردگی بود. گروه مداخله هشت جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) درمان شناختی- رفتاری را دریافت کردند، ولی گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. در انتها داده ها با آنالیز کوواریانس چندمتغیره در SPSS نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که درمان شناختی- رفتاری به صورت معناداری باعث کاهش اضطراب روانی کووید-19 (41/36=F، 001/0>p)، اضطراب جسمانی کووید-19 (15/39=F، 001/0>p)، ترس از ارزیابی منفی (92/41=F، 001/0>p) و افسردگی (48/47=F، 001/0>p) زنان مبتلا به بی اشتهایی عصبی شده است.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های مطالعه می توان نتیجه گرفت که درمان شناختی- رفتاری توانسته است باعث کاهش اختلالات روان شناختی زنان مبتلا به بی اشتهایی عصبی شود. از آن جا که سلامت روانی بسیاری از بیماران مبتلا به بی اشتهایی عصبی ممکن است آسیب جدی ببیند، ضروری است تدابیری در جهت شناسایی و درمان روان شناختی گروه های آسیب پذیر اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری، اضطراب کووید-19، ترس از ارزیابی منفی، افسردگی، بی اشتهایی عصبی
  • محمد قلی زاده، جواد باذلی، فاطمه جواهرفروش زاده، محمد واسعی، مریم مرادی، علی محمدپور* صفحات 234-244
    زمینه و هدف

    بیماران تحت همودیالیز از درد ناشی از ورود سوزن به عروق محل فیستول رنج می برند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر پماد املا با اسپری لیدوکایین همراه تنفس ریتمیک بر شدت درد ناشی از وارد نمودن سوزن های شریانی- وریدی در بیماران تحت همودیالیز طراحی شده است.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی تصادفی شده در مورد 80 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان های امام خمینی (ره) و گلستان اهواز در سال 1401 انجام یافته است. ابزار جمع آوری داده ها مقیاس عددی اندازه گیری درد بود. نمونه ها به صورت در دسترس انتخاب و با تخصیص تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در ادامه، در گروه پماد املا (39 نفر) 60 دقیقه قبل از انجام همودیالیز 2 گرم برروی موضع موردنظر مالیده شد و در گروه اسپری لیدوکاویین همراه تنفس ریتمیک (41 نفر) 5 دقیقه قبل از ورود سوزن 2 پاف اسپری افشانه و تنفس ریتمیک 2 دقیقه قبل از ورود سوزن توسط بیمار انجام گرفت. سپس شدت درد اندازه گیری و ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS نسخه 20 و در سطح معناداری 05/0 انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره درد در گروه پماد املا و اسپری لیدوکایین همراه تنفس ریتمیک به ترتیب 09/1±95/1و10/1±12/2 بود. میانگین نمره درد بیماران در گروه پماد املا پایین تر از گروه اسپری لیدوکایین همراه تنفس ریتمیک بود ولی از نظر آماری اختلاف معناداری نداشت (479/0=p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که پماد املا و اسپری لیدوکایین همراه تنفس ریتمیک هر دو تاثیر مشابهی در کاهش درد بیماران همودیالیز دارند و استفاده از این روش ها متناسب با شرایط بیمار توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پماد املا، اسپری لیدوکائین، تنفس ریتمیک، فیستول شریانی- وریدی، درد
  • علی نویدیان، سمیه خزائیان* صفحات 245-259
    زمینه و هدف

    روش های ابراز هیجانی مانند مشاوره های روایتگری و ابراز هیجانی نوشتاری در کاهش شدت مشکلات روان شناختی مختلف مانند افسردگی و استرس حاد به ویژه پس از حوادث تروماتیک موثر هستند. سزارین اورژانسی نیز رخدادی تروماتیک قلمداد می شود که می تواند باعث مشکلات روان شناختی برای مادر شود. هدف از این مطالعه مقایسه اثربخشی ابراز هیجانی نوشتاری و روایتگری بر استرس پس از سانحه و افسردگی پس از زایمان زنان تحت سزارین اورژانسی بستری در بخش زنان بوده است.

    روش بررسی

    این مطالعه نیمه تجربی در شهر زاهدان انجام گرفته است. تعداد 120 زن تحت سزارین اورژانس بستری شده در بیمارستان علی ابن ابیطالب (ع) در سال 1401-1400 به صورت در دسترس انتخاب و به روش تصادفی به سه گروه 40 نفری ابراز هیجانی نوشتاری، روایتگری و کنترل تقسیم شدند. مداخله به صورت یک جلسه حضوری و دو جلسه غیرحضوری اجرا شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های افسردگی Edinburgh و سنجش اختلال استرس پس از سانحه استفاده شد که قبل و 6 هفته بعد از پایان مداخله در سه گروه تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمره استرس پس از سانحه و افسردگی پس از زایمان در گروه های ابراز هیجانی نوشتاری و روایتگری نسبت به گروه کنترل بعد از مداخله کاهش معناداری داشت (05/0>p) در حالی که قبل از مداخله سه گروه تفاوت معناداری نداشتند (05/0<p). همچنین طبق نتایج، تفاوت میانگین ها قبل و بعد از مداخله در گروه ابراز هیجانی نوشتای در هر دو متغیر استرس پس از سانحه و افسردگی پس از زایمان نسبت به گروه روایتگری بیش تر بود که نشان دهنده تاثیر بیش تر ابراز هیجانی نوشتاری در مقایسه با روایتگری است (001/0<p).

    نتیجه گیری

    طبق یافته های پژوهش و اثرات مثبت روایتگری و ابراز هیجانی نوشتاری، استفاده از آن ها برحسب امکانات موجود در برنامه های آموزشی و مراقبتی به عنوان برنامه های مکمل در کنار سایر مراقبت ها در زنان تحت زایمان تروماتیک توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سزارین اورژانس، استرس پس از سانحه، افسردگی پس از زایمان، روایتگری، ابراز هیجانی نوشتاری
  • نادیا جلال رزاقی، خدیجه حاجی میری، مینا هاشمی پرست* صفحات 260-280
    زمینه و هدف

    در طی سال‏های اخیر، تغییرات گسترده‏ای در روند فرزندآوری خانواده‏ها ایجاد شده، به‏طوری که تمایل به فرزندآوری و داشتن فرزندان بیش‏تر در میان خانواده‏های ایرانی با کاهش چشمگیری مواجه بوده است. لذا مطالعه حاضر با هدف تبیین مولفه‏های تعیین‏کننده‏ تصمیم‏گیری فرزندآوری در زنان و مردان سنین باروری انجام گرفته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی است. مشارکت‏کنندگان تعداد 19 نفر از زنان و مردان همسردار سنین باروری ساکن شهر زنجان بودند که در سال 1402 به روش نمونه‏گیری هدفمند و با رعایت اصل حداکثر تنوع، انتخاب و پس از کسب رضایت آگاهانه وارد مطالعه شدند. داده‏ها با استفاده از مصاحبه‏های نیمه ساختار یافته انفرادی تا زمان رسیدن به اشباع نظری گردآوری و به طور همزمان تحلیل شد. برای مدیریت تحلیل داده‏های متنی از نرم افزار MAXQDA نسخه 2020 استفاده شد.

    یافته ها

    در طی فرآیند استقرایی تحلیل داده ‏ها، هفت طبقه اصلی شامل الگوپذیری اجتماعی، بازاندیشی مدرن در ساختار خانواده، مقتضیات اجتماعی و اقتصادی، دغدغه ‏های نوین فرزندپروری، مسوولیت‏گریزی و آسایش طلبی، تجارب پیشینه ناخوشایند و چالش‏های سنی به عنوان مولفه‏های تعیین‏کننده‏ تصمیم‏ گیری فرزندآوری استخراج شد. طبقه مقتضیات اجتماعی و اقتصادی با 505 کد باز بیش ترین مفهوم تکرارشونده در تمام مصاحبه ‏ها بود.

    نتیجه گیری

    هنجار شدن کم فرزندی در جامعه و تغییر ارزش‏ها و نگرش‏های افراد در راستای معنای فرزند از یک سو و معضلات اقتصادی و اجتماعی از سوی، دیگر افراد را به سوی کم فرزندخواهی سوق داده است. همچنین کم فرزندخواهی پاسخی است به گرایش های فردگرایی زنان و مردان و گریز از دغدغه ‏های فرزندپروری.

    کلیدواژگان: فرزندآوری، باروری، جمعیت، پژوهش کیفی
  • وفا صنوبر، احسان شمسی گوشکی، تهمینه فرج خدا، زهرا مهدیزاده تورزنی، راضیه لطفی* صفحات 281-298
    زمینه و هدف

    ماهیت بین رشته ای حرفه مشاوره در مامایی ایجاب می کند چارچوبی اخلاقی برای ارایه خدمات مشاوره ای در حیطه های مختلف مامایی و سلامت زنان طراحی شود. از این رو مطالعه حاضر با هدف طراحی کدهای اخلاقی در مشاوره مامایی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توسعه ای با رویکرد دلفی است که در سه مرحله در سال 1399 انجام گرفته است. مرحله اول بررسی متون به روش تحلیل محتوای کیفی جهت دار و تدوین پیش نویس کدهای اخلاقی. مرحله دوم، کسب نظرات متخصصان در زمینه اخلاق پزشکی و مامایی در مورد پیش نویس اولیه کدها و اصلاح آن ها. مرحله سوم اعتباریابی پیش نویس کدها و نهایی کردن آن ها.

    یافته ها

    کدهای به دست آمده در بخش تحلیل محتوای کیفی متون شامل 182 کد شد که در هشت طبقه قرار گرفتند. براساس نتایج کلی دوره های دلفی تعداد طبقات به شش طبقه و تعداد کدها به 121 کد کاهش یافت. طبقات شامل: «صلاحیت حرفه ای»، «ارتباطات حرفه ای»، «مدیریت داده های مددجو»، «ملاحظات اخلاقی مشاوره از راه دور»، «ملاحظات اخلاقی در آموزش مشاوره در مامایی» و «ملاحظات اخلاقی در پژوهش» و با توافق 4/92% ایجاد شدند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، مجموعه ای از کدهای اخلاقی با نظرات متخصصان رشته های مرتبط از دانشگاه های کشور با روایی و درصد توافق مناسب به دست آمد که می تواند در ارایه خدمات مهم مشاوره در مامایی ایمن تر و مبتنی بر اصول و ارزش های اخلاقی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، مشاوره در مامایی
  • شریفی نسیبه، انورسادات نایبی نیا*، افسانه رئیسی فر، طیبه رشیدیان، زینب رئیسی فر، آزیتا فتح نژاد کاظمی صفحات 299-311
    زمینه و هدف

    بیماری های عفونی یکی از مشکلات بهداشتی جوامع بشری است. با توجه به اهمیت دوران بارداری، مطالعه حاضر با هدف تبیین رفتارهای بهداشتی زنان باردار در دوره همه گیری بیماری کرونا انجام یافته است.

    روش بررسی

    این مطالعه کیفی با روش تحلیل محتوای قراردادی با شرکت 16 زن باردار در سال 1400 انجام گرفت. محیط پژوهش، مراکز بهداشتی شهر ایلام بود. از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد و داده ها با استفاده از مصاحبه ساختار نیافته، جمع آوری شد. همزمان با جمع آوری، داده ها به روش تحلیل محتوای قراردادی تجزیه و تحلیل شد. جهت مدیریت داده ها از نرم افزار MAXQDA نسخه 10 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سن شرکت کنندگان حدود 30 سال و میانگین سن حاملگی 38/30 هفته بود. داده ها در 3 درون مایه اصلی و 8 طبقه قرار گرفتند. درون مایه ها عبارت بودند از 1-خودمراقبتی در برابر ابتلا به بیماری، 2- اثرات منفی پاندمی بر بارداری، 3- تغییر در سیستم مراقبتی.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که پاندمی کرونا منجر به ایجاد سبک جدیدی از خودمراقبتی در زنان باردار شده است. اثرات منفی پاندمی همچون قرنطینه، منجر به شکل گیری تفکرات منفی در زنان باردار شده است. به دنبال محدودیت های قرنطینه ای، تغییراتی در روش های کسب اطلاعات بهداشتی و فعالیت های روزانه برای زنان ایجاد شده و سیاست های مراقبتی تغییر کرده است. توجه به تمام ابعاد نیازهای بهداشتی زنان باردار اعم از سلامت جسمی و روانی از الزامات خدمات بهداشتی در دوران پاندمی است.

    کلیدواژگان: زنان باردار، رفتارهای بهداشتی، پاندمی، تحقیق کیفی
  • فاطمه کشاورزیان، نرگس ارسلانی*، مهرداد نقی خانی، حمیدرضا فرپور، محسن واحدی صفحات 312-328
    زمینه و هدف

    استیوآرتریت زانو یک بیماری مزمن، شایع و از علل اصلی ناتوانی حرکتی است. در این راستا بیماران مبتلا مشکلات بسیاری در انجام فعالیت های روزمره زندگی و خودمراقبتی دارند. لذا اقدامات پرستاری توانبخشی از راه دور که منجر به ارتقای رفتارهای خودمراقبتی و در نتیجه تقویت منبع کنترل سلامت درونی در این بیماران می شود، مفید خواهد بود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر پرستاری توانبخشی از راه دور بر منبع کنترل سلامت بیماران مبتلا به استیوآرتریت زانو انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کار آزمایی بالینی تصادفی شده، تعداد 34 بیمار مبتلا به استیوآرتریت زانو مراجعه کننده به کلینیک های شهر شیراز در سال 1401 به روش تصادفی سازی بلوکی در دو گروه 17 نفره قرار گرفتند. گروه مداخله تحت برنامه پرستاری توانبخشی از راه دور طی 8 جلسه قرار گرفت. گروه کنترل مراقبت های معمول را دریافت نمود. مقیاس چند بعدی منبع کنترل سلامت در 3 نوبت برای هر دو گروه تکمیل شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 26 در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شدند.

    یافته ها

    طبق نتایج تحلیل واریانس دو طرفه با اندازه گیری های مکرر، میانگین نمره منبع کنترل درونی (باور درونی) در دو گروه و در سه مقطع زمانی بررسی شده تفاوت آماری معنادار داشت (001/0>p). به عبارتی نمرات گروه مداخله طی روند زمانی و نسبت به گروه کنترل به صورت معناداری افزایش داشت.

    نتیجه گیری

    به کارگیری مراقبت های پرستاری توانبخشی از راه دور با افزایش مسوولیت پذیری بیماران از طریق تقویت منبع کنترل درونی در مورد وضعیت سلامت خود، می تواند سبب ارتقای خودمراقبتی گردد. توصیه می شود پرستاران از این روش در سایر بیماری های مزمن استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، سلامت از راه دور، منبع کنترل سلامت، پرستاری توانبخشی
  • صحبت صفایی، سیده فاطمه قاسمی*، فاطمه ولی زاده، رسول محمدی صفحات 329-342
    زمینه و هدف

    زخم فشاری مشکلی جدی و قابل پیش بینی در نظام سلامت است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان بروز زخم فشاری و عوامل مرتبط با آن در کودکان و نوزادان انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه هم گروهی 1025 نوزاد و کودک 0 تا 14 سال بستری در دو مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه وارد مطالعه شدند. نمونه گیری به روش در دسترس از اسفند 1400 تا تیر 1401 انجام یافت. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های اطلاعات، کومای گلاسکو، درجه بندی انجمن ملی مشاوره زخم فشاری و برادن Q بود. تحلیل داده ها با رگرسیون لجستیک تک متغیره و چند متغیره انجام یافت.

    یافته ها

    میزان بروز زخم فشاری 97/4%(51 نفر) بود. زخم های فشاری از نظر شدت در 46 نفر(14/82%) درجه یک و بیش ترین محل بروز زخم در ناحیه دست 20 نفر(71/35%) بود. خطر نسبی زخم فشاری در کودکان و نوزادان با سطح هوشیاری کم تر از 14 (07/6=RR، 73/12-90/2: فاصله اطمینان 95%)، با مدت بستری بیش از 5 روز (08/1RR=، 12/1- 05/1: فاصله اطمینان 95%)، دارای مشکلات تنفسی (17/2=RR، 94/3-19/1: فاصله اطمینان 95%)، بی تحرک (46/6=RR، 13/12-44/3: فاصله اطمینان 95%)، دارای ماسک Ncpap (11/1=RR، 18/1-05/1: فاصله اطمینان 95%)، و پالس اکسی متر (07/6=RR، 10/1-03/1: فاصله اطمینان 95%)، به طور معناداری بالاتر بود. در آنالیز چند متغیره، مدت بستری بیش تر از 5 روز (89/4=RR، 40/10-29/2: فاصله اطمینان 95%)، (001/0>p) و بی تحرکی (49/2RR، 29/6-29/1: فاصله اطمینان 95%)، (01/0=p) با افزایش معنادار خطر ابتلا به PU همراه بود.

    نتیجه گیری

    میزان بروز زخم فشاری در مطالعه حاضر نسبتا پایین و کم تر از 5% بود. افزایش مدت بستری و بی تحرکی مهم ترین و بعد از آن ها کاربرد ابزارهای پزشکی به خصوص آنژیوکت و ماسک Ncpap، و ابتلا به بیماری های تنفسی سایر عوامل خطر مهم مرتبط با بروز زخم فشاری در کودکان و نوزادان شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: زخم فشاری، کودکان، نوزادان، عوامل خطر
|
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe*, Vahid Savabi Niri, Shabnam Baryaji, Fatemeh Eghbali, Ali Fathi-Ashtiani Pages 217-233
    Background & Aim

    Eating disorders manifest numerous psychological and social consequences for both individuals and society. The present study was conducted to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy in alleviating COVID-19-related anxiety, fear of negative evaluation, and depression among women diagnosed with Anorexia Nervosa.

    Methods & Materials:

     This study employed a quasi-experimental pre-test-post-test design with a control group. The research population consisted of women diagnosed with anorexia nervosa in Tehran in 2022. Thirty participants were selected through convenience sampling from psychological clinics in the 6th and 8th districts of Tehran, and were randomly assigned to either the intervention group (n=15) or the control group (n=15). Questionnaires assessing eating attitudes, COVID-19-related anxiety, fear of negative evaluation, and depression were administered to both groups. The intervention group received a total of eight 90-minute sessions of cognitive-behavioral therapy, while the control group did not receive any intervention. The collected data were subsequently analyzed using multivariate analysis of covariance through the SPSS software version 24.

    Results

    The results of the study showed that cognitive-behavioral therapy led to a significant reduction in mental anxiety related to COVID-19 (P<0.001, F=36.41), physical anxiety related to COVID-19 (P<0.001, F=39.15), fear of negative evaluation (P<0.001, F=41.92), and depression (P<0.001, F=47.48) in women diagnosed with anorexia nervosa (P<0.001).

    Conclusion

    Cognitive-behavioral therapy demonstrated efficacy in alleviating psychological disorders among women diagnosed with anorexia nervosa. Given the potentially severe impairment of mental health experienced by numerous individuals with anorexia nervosa, it is imperative to implement measures for identifying and providing psychological interventions to vulnerable groups.

    Keywords: cognitive-behavioral therapy, COVID-19 anxiety, fear of negative evaluation, depression, anorexia nervosa
  • Mohammad Gholizadeh, Javad Bazeli, Fatemeh Javaherforooshzadeh, Mohammad Vaseie, Maryam Moradi, Ali Mohammadpour* Pages 234-244
    Background & Aim

    Patients undergoing hemodialysis commonly experience discomfort due to the insertion of needles into their arteriovenous fistula. The aim of the study was to compare the effect of EMLA ointment and lidocaine spray, along with the use of rhythmic breathing on the intensity of pain caused by the insertion of needles in the arteriovenous fistula among hemodialysis patients.

    Methods & Materials:

     This study was a randomized clinical trial conducted on a total of 80 patients who were referred to Imam Khomeini and Golestan hospitals in Ahvaz in 2022. The numerical pain measurement scale was used as the data collection tool. The participants were selected using the convenience sampling method and then randomly allocated into two groups. In the EMLA ointment group (n=39), a total of 2 grams of EMLA ointment was applied to the target area 60 minutes before the hemodialysis procedure. In the lidocaine spray group with rhythmic breathing (n=41), 2 puffs of lidocaine spray were administered along with rhythmic breathing 5 minutes prior to needle insertion. The pain intensity was then measured and recorded. The collected data was analyzed using descriptive and inferential statistics in SPSS version 20, with a significance level set at 0.05.

    Results

    The group receiving EMLA ointment and the group receiving lidocaine spray, with rhythmic breathing had mean pain scores of 1.95±1.09 and 2.12±1.10, respectively. Although the mean pain score in the EMLA ointment group was lower than that in the lidocaine spray group with rhythmic breathing, the difference was not statistically significant (P=0.479).

    Conclusion

    The findings of this study indicate that both EMLA ointment and lidocaine spray, along with the use of rhythmic breathing, have comparable efficacy in reducing pain among hemodialysis patients. Therefore, considering the patient's condition, the utilization of either of these methods is recommended.

    Keywords: EMLA cream, lidocaine spray, rhythmic breathing, arterio-venous fistula, pain
  • Ali Navidian, Somayyeh Khazaeian* Pages 245-259
    Background & Aim

    The utilization of emotional expression methods, including narrative counseling and written emotional expression, has been shown to be efficacious in mitigating the intensity of diverse psychological issues such as depression and acute stress, particularly following traumatic events. Additionally, emergency cesarean section is commonly acknowledged as a traumatic event that may lead to psychological challenges for the mother. The purpose of this research was to compare the effectiveness of emotional expression through writing and narration in reducing post-traumatic stress and postpartum depression among women undergoing emergency cesarean section.

    Methods & Materials: 

    This quasi-experimental study was conducted in Zahedan, involving a total of 120 women who underwent emergency cesarean section and were admitted to Ali Ibn Abi Talib (AS) hospital during the period of 2021-2022. The participants were selected using convenience sampling and were randomly divided into three groups: written emotional expression, narration and control, with each group consisting of 40 participants. The intervention consisted of one face-to-face session and two non-face-to-face sessions. Data collection involved the use of the Edinburgh Depression Questionnaire and PTSD assessments, administered before and six weeks after the intervention across all three groups. The data were analyzed using SPSS version 24, employing descriptive and inferential tests such as ANOVA and Tukey's post hoc analysis.

    Results

    The results showed a significant decrease in the average scores of post-traumatic stress and postpartum depression in the written emotional expression and narration groups, compared to the control group, after the intervention (P<0.05). However, before the intervention, there were no significant differences observed among the three groups (P>0.05). Furthermore, a higher mean difference was observed in both post-traumatic stress and postpartum depression scores before and after the intervention in the written emotional expression group, compared to the narration group, indicating a greater effect of written emotional expression (P<0.001).

    Conclusion

    Based on the research findings, highlighting the positive effect of both narration and written emotional expression, it is recommended to incorporate these techniques as supplementary components within comprehensive educational and care programs for women experiencing traumatic childbirth.

    Keywords: cesarean section, post-traumatic stress, postpartum depression, narration, written emotional expression
  • Nadia Jalal Razaghi, Khadijeh Hajimiri, Mina Hashemiparast* Pages 260-280
    Background & Aim

    In recent years, significant changes have occurred in the dynamics of childbearing within familial context. Notably, Iranian families have witnessed a noticeable decline in the desire for childbearing and having additional children. The aim of this study was to explore the determinants of childbearing decision-making among women and men of reproductive age.

    Methods & Materials:

     This study adopts a qualitative research design using the conventional content analysis approach in 2023. The participants comprised 19 married women and men of reproductive age living in Zanjan, who were purposively selected to ensure maximum variation. After obtaining informed consent, the participants were invited to participate in individual, semi-structured interviews. Data collection continued until data saturation was reached, with concurrent analysis conducted throughout the process. The textual data were managed using MAXQDA software, version 2020.

    Results

    Throughout the inductive data analysis process, seven main categories emerged as determinants of decision-making about childbearing. These categories included social role modeling, reflection within family structure, social and economic requirements, contemporary concerns in parenting, avoidance of responsibility and comfort-seeking, unpleasant past experiences and age-related challenges. Among these categories, social and economic requirements emerged as the most prevalent concept across all interviews, with a total of 505 open codes associated with this category.

    Conclusion

    The normalization of reduced childbearing rates within the society, accompanied by shifting values and attitudes towards the significance of children, as well as economic and social problems have contributed to an increasing preference for smaller families. Furthermore, the desire for fewer children can be viewed as a response to the individualistic tendencies of women and men, as well as a means of avoiding parenting concerns.

    Keywords: childbearing, fertility, population, qualitative research
  • Vafa Senobar, Ehsan Shamsi Gooshki, Tahmineh Farajkhoda, Zahra Mehdizadeh Tourzani, Razieh Lotfi* Pages 281-298
    Background & Aim

    The interdisciplinary nature of the profession of counseling in midwifery underscores the need for the establishment of an ethical framework to guide the provision of counseling services in various areas of midwifery and women's health. Consequently, the present study has been conducted with the objective of formulating code of ethics in midwifery counseling.

    Methods & Materials: 

    The present study is a developmental study using the Delphi method, which was conducted in three stages in 2020. The first stage involved qualitative content analysis to review the texts, and the development of an initial draft of ethical codes. In the second stage, expert opinions were sought from professionals specializing in medical and midwifery ethics to evaluate and make revisions to the initial draft. The third stage involved validation of the draft codes and their finalization.

    Results

    According to the results of the qualitative content analysis, a total of 182 codes were obtained from the texts and classified into eight categories. However, through the Delphi rounds, the number of categories was subsequently reduced to six, resulting in a decrease in the number of codes to 121. The identified categories included; "Professional competence", "Professional communication", "Management of client data", "Ethical considerations in tele-counseling", "Ethical considerations in midwifery counseling education”, and "Ethical considerations in research". These categories were established with a consensus level of 92.4%.

    Conclusion

    In this research, a set of ethical codes was obtained from the experts’ opinions in relevant disciplines from various universities across the country, with appropriate validity and consensus levels. These codes can be used in providing counseling services in midwifery, promoting safety and adhering to ethical principles and values.

    Keywords: ethics, professional ethics, counseling in midwifery
  • Nasibeh Sharifi, Anvar-Sadat Nayebinia*, Afsaneh Raiesifar, Tayebeh Rashidian, Zeinab Raiesifar, Azita Fathnezhad-Kazemi Pages 299-311
    Background & Aim

    Infectious diseases represent a significant health concern within human communities. Considering the importance of pregnancy, the present study was conducted with the aim of exploring the health behaviors exhibited by pregnant women during the COVID-19 pandemic.

    Methods & Materials: 

    This qualitative study employed the conventional content analysis approach to examine a cohort of 16 pregnant women in 2021. The research was conducted within the health centers of Ilam, employing the purposeful sampling technique and unstructured interviews to collect the data. Simultaneous to the data collection, conventional content analysis was employed to analyze the data. MAXQDA version 10 software was utilized for data management purposes.

    Results

    The participants had a mean age of 30 years, while the average gestational age was 30.38 weeks. Through analysis, three main themes and eight categories were derived from the collected data. The main themes identified were as follows: 1- self-care practices for disease prevention, 2-  the adverse effects of the pandemic on pregnancy, and 3- changes in the healthcare system.

    Conclusion

    The results of the present study highlight the emergence of a novel form of self-care among pregnant women as a consequence of the COVID-19 pandemic. The adverse effects of the pandemic, such as quarantine measures, were associated with the development of negative ruminations within pregnant women. Following the quarantine restrictions, significant modifications were observed in the ways through which women sought health-related information and engaged in daily activities. Moreover, alterations were made to care policies. Paying attention to the comprehensive health needs of pregnant women, including both physical and mental health, is imperative within the context of pandemic-related health services.

    Keywords: pregnant women, health behavior, pandemic, qualitative research
  • Fateme Keshavarzian, Narges Arsalani*, Mehrdad Naghikhani, HamidReza Farpour, Mohsen Vahedi Pages 312-328
    Background & Aim

    Knee osteoarthritis as a common chronic illness leading to disability, imposes numerous challenges on individuals in terms of daily living and self-care. Therefore, the implementation of tele-rehabilitation nursing interventions that foster patients' internal health locus of control and enhance the development of self-care behaviors may be useful. This study aimed to determine the effect of tele-nursing rehabilitation on the health locus of control in patients with knee osteoarthritis.

    Methods & Materials: 

    In this randomized clinical trial study, a total of 34 patients with knee osteoarthritis referred to the rehabilitation clinics affiliated with Shiraz University of Medical Sciences in 2022 were enrolled. The intervention group participated in an 8-session tele-rehabilitation nursing program, while the control group received standard routine care. The Multidimensional Health Locus of Control scale was administered to both groups on three separate occasions. The data were subjected to descriptive and inferential statistical analyses using SPSS software version 26.

    Results

    According to the results from a two-way repeated measures analysis of variance (ANOVA), a statistically significant difference was observed solely in the trend of changes in the mean score of internal belief between the two groups and over the study time period (P<0.001). Specifically, the scores of the intervention group exhibited a significant increase over time, surpassing those of the control group.

    Conclusion

    The implementation of tele-rehabilitation nursing care, which emphasizes patient responsibility for their internal health locus of control can improve self-care. Therefore, it is recommended that nurses employ this approach in managing additional chronic conditions.

    Keywords: knee osteoarthritis, telehealth, health locus of control, rehabilitation nursing
  • Sohbat Safaie, Seyedeh Fatemeh Ghasemi*, Fatemeh Valizadeh, Rasool Mohammadi Pages 329-342
    Background & Aim

    Pressure ulcers pose a serious and anticipated challenge within the health system. The present study aimed to determine the incidence of pressure ulcer and associated factors among children and newborns.

    Methods & Materials:

     In this cohort study a sample size of 1025 children aged 0 to 14 years hospitalized in two medical training centers affiliated with Kermanshah University of Medical Sciences, were included. The sampling method employed was convenience sampling, conducted between March and July 2022. The data collection tools utilized in this study included a demographic information questionnaire, the Glasgow Coma Scale, National Pressure Ulcer Counseling Association classification, and Braden Q Scale. The data was analyzed using both univariate and multivariate logistic regression analyses.

    Results

    The incidence rate of pressure ulcers was found to be 4.97% (51 people). In terms of severity, the majority of pressure ulcers were categorized as first grade, accounting for 82.14% (46 people), with the hand area being the most frequently affected site of ulceration, representing 35.71% (20 people). The factors exhibited a significantly higher relative risk of pressure ulcers in children and infants included consciousness level of less than 14 (RR=6.07, 2.90-12.73: 95%CI), hospitalization duration of more than five days (RR=1.08, 1.05-1.12: 95%CI), presence of respiratory problems (RR=2.17, 1.19-3.94: 95%CI), immobility (RR=6.46, 3.44-12.13: 95% CI), utilization of NCPAP mask (RR=1.11, 1.05-1.18: 95% CI), and pulse oximeter (RR=6.07, 1.03-1.10: 95% CI). In the multivariate analysis, hospitalization duration of more than five days (RR=4.89, 2.29-10.40: 95% CI, P<0.001) and immobility (RR=2.49, 1.29-6.29: 95% CI, P=0.01) were found to be significantly associated with an increased risk of pressure ulcers.

    Conclusion

    The incidence rate of pressure ulcers observed in the present study was relatively low, measuring below 5%. Notably, prolonged hospitalization duration and immobility were identified as the most important risk factors contributing to the development of pressure ulcers among children and infants. Moreover, the utilization of specific medical devices, especially angiocaths and NCPAP masks, as well as the presence of respiratory diseases emerged as additional significant factors associated with the occurrence of pressure ulcers.

    Keywords: pressure ulcers, children, newborns, risk factors