فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 101 (خرداد 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/13
  • تعداد عناوین: 16
|
  • میلاد بهاری، ایمان صادقیان، محمد صادق رضایی، غلامرضا قربانی صفحات 2-9
    سابقه و هدف
    بیماری سیاه سرفه از دلایل مسری سرفه های طول کشیده می باشد که برای پیش گیری از ابتلای آن واکسیناسیون همگانی کودکان با واکسن حاوی سلول در کشور ما صورت می گیرد. اما علی رغم واکسیناسیون، هنوز این بیماری درکودکان نه تنها دیده می شود بلکه شیوع آن در حال افزایش نیز می باشد. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی این بیماری در اطفال با سرفه های طول کشیده و مقایسه علایم بیماری در کودکان قبل و بعد از سن شروع واکسیناسیون انجام شده است.
    مواد و روش ها
    با طراحی یک مطالعه توصیفی-تحلیلی، کودکانی که بیش از دو هفته سرفه داشته و بیماری ای که توجیه کننده سرفه آن ها با شدند داشتند و تشخیص بالینی سیاه سرفه برای آن ها مطرح شد وارد مطالعه شدند. اطلاعات پرونده بیماران توسط پرسشنامه ای که برای این کار طراحی شده بود استخراج شده، سپس با مراجعه به معاونت بهداشتی دانشگاه نتایج کشت آن ها نیز جمع آوری گشت. در انتها نتایج توسط نرم افزار SPSS17 و با شاخص های مرکزی و پراکندگی و مجذور کای مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    تعداد 156 بیمار]67 (9/42 درصد) پسر و 89 (1/57 درصد) دختر[با میانگین سنی 9/1±86/15 ماه وارد مطالعه شدند که همگی سابقه سرفه های بیش از دو هفته داشتند اما فقط 137 مورد (8/87 درصد) سرفه قطاری را با میانگین 9/6 روز نیز ذکر می کردند. 7 مورد (4/4 درصد) از نظر ابتلاء به سیاه سرفه کشت مثبت داشتند که 4 مورد از آن ها سن کم تر و 3 مورد سن بیش تر از دو ماه داشتند. اختلاف آماری معنی داری بین فراوانی بیماری و علایم بالینی آن در دو گروه قبل و بعد از دو ماه وجود نداشت.
    استنتاج
    توصیه می شود جهت ایمن سازی کودکان قبل از سن واکسیناسیون، ایمن سازی مادران و جهت ایمن سازی کودکان در سن واکسیناسیون از واکسن های با توانایی بالا و عوارض کم تر بدون سلول در جهت القای ایمنی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: اطفال، سیاه سرفه، علایم بالینی، واکسیناسیون
  • فرزانه ولی زاده، آزاده دیلمی صفحات 11-18
    سابقه و هدف
    2/5 درصد از جمعیت دنیا ناقل یک نقص عمده هموگلو بین هستند. ناحیه ساحلی دریای خزر تحت تاثیر پدیده برتری هتروزیگوتی (hetrozygote advantage effect.) متعاقب شیوع بالای مالاریا، مخزن ناقلین انواع هموگلوبینوپاتی ها می باشد. هموگلوبین E، یکی از واریانت های بتاگلوبین است که نتیجه ازدواج آن ها با بتامینورها ممکن است باعث تولدکودک دچارآنمی شدید مشابه تالاسمی ماژورشود. این مطالعه به منظور تعیین شیوع هموگلوبین E- درمتقاضیان ازدواج مراجعه کننده به مرکز مشاوره تالاسمی شهرستان بابلسر طی سال های 1390- 1385 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی که روی 750 متقاضی ازدواج (375 زن و 375 مرد) که دچار آنمی هیپوکروم میکروسیتر (MCH<27 MCV<80 و یا هر دو) مراجعه کننده به مرکز مشاوره شهرستان های بابلسر می باشد که جهت شناسایی نوع آنمی آلفا، بتا و یا انواع نادرتر از الکتروفورز قلیایی و اسیدی هموگلوبین و آزمایشات تکمیلی ژنتیک بهره گرفته شد.
    یافته ها
    این روی 750 نفر از متقاضیان ازدواج که دچار آنمی میکروسیتر (MCH<27 MCV<80و یا هر دو) بودند جهت تعیین نوع آنمی بر اساس هموگلوبین الکترفورز تقسیم بندی شدند که 297 نفر بتا مینور و 403 نفر با HgbA2 طبیعی 50 نفر با هموگلوبین باند شناسایی شدند که در هموگلوبین الکتروفورز اسیدی و HPLC 20 نفر (6/2 درصد) دارای باند HgbE بودند که 10 نفر جهت تشخیص قطعی DNAanalysis انجام دادند که جهش با جا به جایی (Glu26 Lys (HgbE تایید شد.
    استنتاج
    باتوجه به شیوع هموگلوبینوپاتی در این منطقه، شناسایی و تفکیک صحیح انواع آن بالاخص واریانت های بتاگلوبین از جمله HgbE که هموگلوبین جدیدی که اخیرا در این منطقه شناسایی شده، جهت پیشگیری از بروز تالاسمی ماژور و تسریع در شناسایی آزمایشات پیش از تولد با اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: HgbE، هموگلوبینوپاتی، متقاضیان ازدواج، بابلسر
  • ستاره سلطانی، جعفر علاوی طوسی، محمدرضا تمدن، راهب قربانی صفحات 20-26
    سابقه و هدف
    استفاده از فیستول شریانی- وریدی باعث پیشرفت های بزرگی در اداره بیماران نیازمند به دیالیز مکرر شده است. با توجه به محدودیت محل های ایجاد این فیستول ها در هر فرد و برای جلوگیری از صرف هزینه ها و مراجعات مکرر بیمارستانی، میزان کارآیی فیستول های شریانی- وریدی و شناخت عوامل موثر بر آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
    مواد و روش ها
    در یک بررسی 5 ساله 72 بیمار مبتلا به نارسایی مزمن کلیه که مورد عمل جراحی فیستول شریانی- وریدی برای همودیالیز قرار گرفته بودند، به مدت یک سال پیگیری شدند. مدت کارکرد هر فیستول برحسب ماه، محل فیستول، نوع آناستوموز، مدت نارسایی کلیه، سابقه دیابت، هیپرتانسیون و سابقه کاتتر موقتی برای همودیالیز، سن و جنس مشخص گردید و اطلاعات با استفاده از مدل های رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مطالعه نشان داد که کارآیی یکساله فیستول های شریانی- وریدی 6/80 درصد بوده و در صورت سن بالای 65 سال، سابقه نارسایی مزمن کلیه بیش از 20 ماه و فیستول در ناحیه مچ، کارآیی یک ساله به طور معنی داری پایین تر است (001/0، 002/0، 031/0 =p). به علاوه فاکتورهای جنس، سابقه دیابت، سابقه هیپرتانسیون، سابقه کاتتر موقتی برای همودیالیز تاثیر قابل توجهی بر میزان کارآیی یک ساله ندارند.
    استنتاج
    با توجه به کارآیی بالای فیستول های شریانی- وریدی هنوز این فیستول ها بهترین راه دستیابی عروقی جهت همودیالیز مکرر می باشند و در صورت سن بالای 65 سال و یا سابقه طولانی نارسایی مزمن کلیه بهتر است از ابتدا فیستول در ناحیه کوبیتال گذاشته شود. علاوه بر آن با توجه به اثر نارسایی مزمن کلیه طولانی مدت، بر میزان کارآیی فیستول، بهتر است در نارسایی مزمن کلیه برای گذاشتن فیستول سریع تر تصمیم گیری و اقدام شود.
    کلیدواژگان: فیستول شریانی، وریدی، همودیالیز، دستیابی عروقی، کارآیی فیستول
  • حمید محمدجعفری، میترا محمودی، کوروش وحیدشاهی، ناهید رستمیان، رقیه محمدجعفری صفحات 28-36
    سابقه و هدف
    با توجه به گسترش روزافزون بیماری های مزمن (همچون دیابت، سرطان ها، بیماری های قلبی عروقی، چاقی و...) امروزه دانش تغذیه در حفظ سلامت مردم و پیشگیری از بیماری ها نقش به سزایی یافته است. آموزش تغذیه به دانشجویان پزشکی موجب می شود تا در زمان حضور در جامعه به عنوان پزشکان عمومی، توانایی کافی برای ارائه اطلاعات و خدمات مناسب تغذیه ای به بیماران را داشته باشند. این مطالعه با هدف تعیین نظرات پزشکان عمومی در خصوص نیاز به علم تغذیه در عملکرد بالینی آن ها و نقش دانشکده پزشکی در آموزش تغذیه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی و توصیفی- تحلیلی با جمع آوری داده ها از پزشکان عمومی شهر ساری (شاغل در بخش دولتی و خصوصی) انجام شد. ابزار سنجش پرسشنامه ای شامل مشخصات دموگرافیک، سوال ها مربوط به آگاهی در خصوص تغذیه بالینی و نظر آنان در مورد نحوه آموزش تغذیه بالینی در دوران پزشکی عمومی بود. روایی پرسشنامه با بررسی متون و تایید اساتید صاحب نظر و پایایی آن با روش test-retest بررسی شد (آلفای کرونباخ برابر 7/0). تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و مقایسه گروه ها با تست Chi-Square انجام شد.
    یافته ها
    از 100 نفر پزشک شرکت کننده در مطالعه 58 درصد مرد بودند و 78 درصد آن ها در مطب یا درمانگاه های خصوصی فعالیت داشتند. بیش از 80 درصد پزشکان نیاز به دانش تغذیه در کار روزمره را زیاد و خیلی زیاد و 66 درصد معلوماتشان را برای پاسخ گویی به مشکلات تغذیه ای مراجعین متوسط به پایین گزارش کردند. اطلاعات کافی پزشکان در مورد نیازهای تغذیه در جریان بیماری ها از 14 درصد برای سوء تغذیه تا 49 درصد برای فشارخون متغیر بود. بیش از 60 درصد پزشکان اطلاعات خیلی کم، کم و متوسط در خصوص دیابت، چاقی، مشکلات تغذیه ای دوران بارداری و کودکان داشتند. بیش از 70 درصد افراد ارائه 2 واحد درس تغذیه در حین تحصیل را ناکافی و کیفیت ارائه آن را نیز متوسط و ضعیف بیان کردند. 59 درصد پزشکان آموزش تغذیه را برای کل دوران آموزش (عمومی و تخصصی) لازم می دانستند و گذراندن واحد تئوری در مقطع علوم پایه و آموزش عملی در مقاطع بالینی و در ارتباط با بیمار را بهترین شیوه آموزشی ذکر کردند.
    استنتاج
    آگاهی ناکافی پزشکان عمومی شاغل در بخش های دولتی و خصوصی و نیاز بالا به دانش تغذیه در ارائه خدمات بهداشتی و درمانی روزمره آن ها، ضرورت تجدید نظر در ارائه واحدهای درسی تغذیه در دوران آموزش پزشکی را مطرح می کند.
    کلیدواژگان: دیدگاه پزشکان عمومی، تغذیه بالینی، آموزش تغذیه، آموزش پزشکی عمومی
  • معصومه باقری نسامی، مریم سهرابی، محمد جواد ابراهیمی، جبار حیدری فرد، جواد ینج، سمیرا گلچین مهر صفحات 38-47
    سابقه و هدف
    افزایش طول عمر و فزونی جمعیت سالمندان یکی از دستاوردهای قرن حاضر است. رضایت از زندگی به عنوان نشانه ای بارز از سازگاری موفقیت آمیز فرد با تغییر در موقعیت های گوناگون زندگی مورد توجه قرار می گیرد. به نظر می رسد که خودکار آمدی و حمایت اجتماعی با رضایت از زندگی ارتباط داشته باشد. با توجه به مطالعات کم در این زمینه، این مطالعه با هدف بررسی رابطه رضایت از زندگی با خودکارآمدی و حمایت اجتماعی در سالمندان ساکن منازل شهر ساری انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی می باشد. از 20 مرکز بهداشت شهرستان ساری 10 مرکز بهداشت به صورت تصادفی انتخاب و از این مراکز 129 سالمند با رضایت شخصی وارد مطالعه شدند. معیار ورود شامل سن بالای 60 سال و معیارخروج شامل ابتلاء به بیماری های صعب العلاج مانند سرطان، بیماری روانی شدید، ابتلا به زوال عقل، آلزایمر می باشد. ابزار جمع آوری داده ها چهار پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه خودکارآمدی، پرسشنامه حمایت اجتماعی و پرسشنامه رضایت از زندگی داینر بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و به کمک آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار و فراوانی نسبی)، آزمون کای دو و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    بر اساس داده ها میانگین سنی سالمندان 49/7±86/67 و میانگین رضایت از زندگی 36/8±64/20 بود که با متغیرهای دموگرافیکی مانند وضعیت اقتصادی (002/0=p) و وضعیت منزل (01/0=p) ارتباط معنی دار داشت. میانگین حمایت اجتماعی کلی 98/5±08/25 و میانگین خودکارآمدی 55/7±35/24 به دست آمد و با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون رضایت از زندگی با حمایت اجتماعی (44/0=r، 001/0=p) و خودکارآمدی (49/0=r، 001/0=p) ارتباط معنی داری داشت.
    استنتاج
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه رضایت از زندگی با حمایت اجتماعی و خودکارآمدی رابطه مستقیم دارد. لذا از طریق تقویت حمایت، استقلال و حرمت گذاری به سالمندان و به تبع آن با بهبود وضعیت حمایت اجتماعی و خودکارآمدی می توان رضایت مندی سالمندان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، حمایت اجتماعی، خودکارآمدی، سالمند ساکن منزل
  • سید محمد باغبانیان، منیره رمضانی، محمود عابدینی، جمشید یزدانی چراتی صفحات 55-60
    سابقه و هدف
    یکی از شایع ترین بیماری های نورولوژیک و دومین علت مرگ و میر در افراد بالغ محسوب می شود. اطلاع دقیقی در خصوص نقش مستقل هر یک از فاکتورهای خطر بر گردش خون قدامی و خلفی مغز موجود نمی باشد در حالی که سکته مغزی در مسیر قدامی شایع تر ولی در مسیر خلفی شدیدتر و خطرناک تر است. لذا این مطالعه با هدف مقایسه فاکتورهای خطر شایع سکته ای مغزی ایسکمیک بر گردش خون قدامی و خلفی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه بیماران شامل 200 بیمار مبتلا به سکته مغزی ایسکمیکترومبوتیک بوده اند که طی یک سال به اورژانس های بیمارستان بوعلی ساری و امام بهشهر مراجعه نموده اند نوع سیرکولاسیون درگیر با MRA و MRI مشخص شد. فاکتور خطرهای بیماران اعم از دیابت، هیپرتانسیون، هیپرلیپیدمی، کشیدن سیگار و بیماری های ایسکمیک قلب ثبت شد.
    یافته ها
    از 200 بیمار 4/40 درصد دچار پرفشاری خون و 2/45 درصد دیابتیک، 7/33 درصد دچار هیپرلیپیدمی و 7/14 درصد دچار بیماری ایسکیک قلبی و 7/7 درصد سیگاری بوده اند. در این مطالعه اثر سن و جنس بر نوع گردش خون درگیر معنی دار نبوده است. در افراد دیابتی شانس درگیری سیرکولاسیون خلفی 6/1 برابر (05/0p<). در افراد مبتلا به پرفشاری خون هم شانس درگیری گردش خون خلفی 6/1 برابر بوده است (05/0p<). در حالی که اثر هم زمان دیابت و فشارخون بر نوع گردش خون درگیر معنی دار نبوده است (05/0p>). شانس درگیری گردش خون قدامی در بیماران دچار هیپرلیپیدمی پنج برابر گردش خون خلفی بوده است. بین سیگار کشیدن و نیز بیماری های ایسکمیک قلبی و نوع گردش خون درگیر اثر معنی داری مشاهده نشده است (05/0p>).
    استنتاج
    با توجه به شیوع بیشتر سکته های مسیر خلفی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون و یا دیابتی و خطرناک تر بودن این نوع از سکته های مغزی این ریسک فاکتورها را با دقت بیش تری به مقادیر نرمال نزدیک کرد و در این بیماران به سندرم های مسیر خلفی توجه ویژه مبذول داشت.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، گردش خون قدامی، گردش خون خلفی، ریسک فاکتور
  • رضوان فریدونی، زهرا فرهادی، علیرضا ریاحی بختیاری*، حسن نصرالله زاده ساروی صفحات 62-71
    سابقه و هدف

    هیدروکربن های نفتی ممکن است منشا طبیعی داشته باشند، اما منبع اصلی ورود این آلاینده ها به محیط فعالیت های انسانی می باشد. این مطالعه به منظور تعیین منشا آلکان های نرمال و PAHs در رسوبات سطحی سواحل جنوبی دریای خزر انجام شد.

    مواد و روش ها

    تعداد 12 نمونه رسوب از 6 ایستگاه در بنادر نوشهر و امیرآباد در اعماق 5، 15 و 30 متر در سواحل جنوبی خزر جمع آوری گردید. نمونه ها به وسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    جهت تعیین منشا آلکان های نرمال از شاخص های (20/1-40/0) CPIو بیومارکرهایی نظیر)40/5-20/1)U/R، (00/24-90/1) LMW/HMW، پریستان و فیتان (65/0-13/0) استفاده شد. همچنین از 6 نسبت تشخیصی (31/3-31/1) LMW/HMW، (88/12-35/10) Phenanthrene/Anthracene، (43/0-0) Fluoranthene/Fl+Pyrene، (39/0-18/0) Benzo(a)anthracene/Chrysene، (77/0-002/0) Fluoranthene/Pyrene و (09/0-01/0) An/An+Phe جهت تعیین منشا PAHs استفاده شد. نتایج نشان داد که آلکان های نرمال و PAHs موجود در منطقه هر دو منشا پتروژنیک را دارند. که از جمله عوامل می توان به وجود بندر تجاری، فعالیت های کشتیرانی در این بنادر اشاره کرد.

    استنتاج

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر آلودگی حاصل از استخراج و استحصال نفت در کشور آذربایجان یکی از دلایل آلودگی نفتی در این منطقه است که این ترکیبات به دلیل حرکت توده آب های آلوده منطقه باکوی آذربایجان از طریق جریان های پاد ساعت گرد به این مناطق وارد می شوند.

    کلیدواژگان: آلکان های نرمال، PAHs، منشا، نوشهر، امیرآباد، دریای خزر
  • امیر رشیدلمیر، سمیرا غلامیان، احمد ابراهیمی عطری، مهدی سیدالحسینی، محمود حصارکوشکی صفحات 73-83
    سابقه و هدف
    رزیستین و آدیپونکتین نقش مهمی در بیماری های مرتبط با چاقی از طریق تنظیم فرایندهای سوخت وساز و سیستم ایمنی ایفا می کنند. لذا هدف از این تحقیق تاثیر تمرین هوازی منظم بر مقادیر پلاسمایی رزیستین و آدیپونکتین زنان جوان فعال بود.
    مواد و روش ها
    20 نفر از زنان فعال (بسکتبالیست) انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت 8 هفته و چهارجلسه در هفته با شدت 80- 70 درصد ضربان قلب بیشینه تمرینات هوازی را اجرا کردند و گروه کنترل طی این دوره بدون تمرین بودند. شاخص توده بدنی، درصد چربی و سطوح رزیستین و آدیپونکتین پلاسما در شرایط قبل و بعد از هشت هفته تمرین هوازی اندازه گیری شدند. رزیستین و آدیپونکتین از روش ELISA ساندویچی اندازه گیری شدند. آنالیز آماری با استفاده از آزمون اندازه های تکراری و t همبسته انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق 8 هفته تمرین باعث کاهش معنی دار شاخص توده بدنی(05/0>p؛ 271/10= (18و2)F) و درصد چربی در گروه تمرین هوازی شد (05/0>p؛ 19/8 = (18و2)F). همچنین رزیستین کاهش معنی دار در گروه تمرین هوازی داشت (05/0>p؛ 54/35 = (18و2)F) و آدیپونکتین افزایش معنی دار در گروه تمرین هوازی نشان داد(05/0>p؛ 91/2 = (18و2)F).
    استنتاج
    تمرین هوازی منظم علاوه بر کاهش وزن، شاخص توده بدنی و درصد چربی، موجب کاهش رزیستین و افزایش ادیپونکتین در زنان جوان فعال می شود که می تواند نشان دهنده کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی باشد. شماره ثبت کارآزمایی بالینی: 1 N201212151152IRCT
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، رزیستین، آدیپونکتین، زنان فعال
  • مریم منتصری، جمشید یزدانی چراتی، فاطمه اسپهبدی، سید جابر موسوی صفحات 85-92
    سابقه و هدف
    بیماری مزمن کلیوی یک مشکل سلامت در دنیای امروز است.در مرحله نهایی بیماری کلیوی، بیمار جهت ادامه حیات به درمان های جایگزین کلیه از جمله همودیالیز وابسته است.هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان بقای 5 ساله بیماران تحت درمان با همودیالیز مراجعه کننده به بخش دیالیز بیمارستان امام خمینی (ره) شهرستان ساری بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- طولی است که بر روی 200 بیمار همودیالیزی که از آبان 1386 تا آبان 1391 به بخش دیالیز بیمارستان امام خمینی (ره) شهرستان ساری مراجعه کردند، انجام شد. تحلیل آماری داده ها با استفاده از روش کاپلان مایر برآورد و با آزمون Log-Rank مقایسه شد. آنالیز چند متغیری به منظور تعیین مهم ترین عوامل موثر بر پیش بقای بیماران با استفاده از آنالیز مدل رگرسیون کاکس صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی این بیماران 5/16±4/62 سال بود. میانگین و میانه بقا به ترتیب 95/35 ماه و 37 ماه حاصل شد. در تحلیل تک متغیره با استفاده از روش کاپلان مایر میزان بقا 1 ساله، 2 ساله، 3 ساله، 4 ساله و 5 ساله برای بیماران به ترتیب 75 درصد، 63 درصد، 50 درصد، 41 درصد و23 درصد به دست آمد. در تحلیل چند متغیره با استفاده از مدل رگرسیون کاکس، متغیرهای سن و میانگین آلبومین سرم به عنوان مهم ترین عوامل موثر در بقای بیماران همودیالیزی معرفی شدند.
    استنتاج
    با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه و بقای نسبتا پایین بیماران همودیالیزی، نیاز به تشخیص هر چه سریع تر بیماری در سنین پایین تر و توجه بیش تر بیماران و خانواده های ایشان به سلامت جسمی به ویژه کلیه ها و معاینات ماهانه و پیگیری مستمر نوبت های همودیالیز به منظور افزایش طول عمر بیماران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیه، همودیالیز، مدل رگرسیون کاکس، تحلیل بقا، روش کاپلان مایر
  • سیما کاهنی، جبار حیدری فرد *، ابراهیم نصیری صفحات 94-101
    سابقه و هدف

    هوش معنوی در بردارنده نوعی سازگاری و رفتار حل مساله است و فرد را در جهت هماهنگی با پدیده های اطراف یاری می نماید. در سالمندی پرداختن به معنویات نسبت به سایر دوره های زندگی پر رنگ تر می شود. این مطالعه با هدف تعیین هوشی معنوی در سالمندان مقیم منازل شهر ساری و رابطه آن با برخی ویژگی های جمعیت شناختی و طبی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیف- تحلیلی از نوع مقطعی که بر روی 200 سالمند مقیم منازل شهر ساری انجام شد، معیارهای ورود به مطالعه سن بالای 60، توانایی انجام مصاحبه و تمایل به همکاری بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه اطلاعات فردی و مقیاس هوش معنوی استاندارد 83 عبارتی بود. میانگین کم تر از 30/4 نیاز به تقویت هوش معنوی و بالاتر به مفهوم هوش معنوی بالاست. اطلاعات پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری میانگین، انحراف معیار و ANOVA،Tukey HSD، T-TEST تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد حداقل نمره هوش معنوی در سالمندان مورد مطالعه 33/2 و حداکثر 27/5 با میانگین 09/4 ± 48/0 است. سالمندان مورد مطالعه به استثنای سنین بالای 70 سال نیاز به تقویت هوش معنوی داشتند. از بین ویژگی های جمعیت شناختی تنها رابطه بین متغیرهای سن (01/0 =p)، وضعیت تاهل (04/0 =p) و ترکیب خانواده (05/0 =p) با هوش معنوی معنی دار بود. اما ارتباط معنی دار بین هوش معنوی با سایر متغیرها به دست نیامد. سالمندان سنین بالای 70 سال، متاهلین و آن هایی که با همسر و فرزندان زندگی می کردند از هوش معنوی بالایی برخوردار بودند.

    استنتاج

    براساس نتایج این مطالعه میانگین نمره هوش معنوی سالمندان 09/4 و نیاز به تقویت هوش معنوی داشتند. به نظر می رسد ارتقاء هوش معنوی سالمندان به آنان کمک می کند به سازگاری پایدارتری دست پیدا کرده و با داشتن یک روحیه متعادل، زندگی با کیفیت مطلوب تری را سپری نمایند.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، ویژگی های جمعیت شناختی، طبی، سالمندی
  • محمد کاهانی، علی طلایی، نغمه مخبر، محمدرضا فیاضی بردبار، مهشید دولتشاهی صفحات 110-118
    سابقه و هدف
    کارکردهای اجرایی شامل مجموعه ای از مهارت های شناختی اند که مسئول طراحی، شروع و توالی رفتار پیچیده معطوف به هدف و نظارت بر آن هستند. اگرچه اختلال در این کارکردها در فاز حاد اختلال دوقطبی بدیهی است اما منابع موجود، اختلال آن ها را به عنوان یک اشکال زمینه ای اساسی در این بیماران مطرح نموده اند. هدف پژوهش حاضر مقایسه کارکردهای اجرایی و احتمال آسیب به لوب پیشانیبین بیماران دوقطبی یک در مرحله بهبود، با افراد فاقد این اختلال بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش (علی- مقایسه ای) مورد- شاهدی، جامعه آماری شامل تمام بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی نوع یک مراجعه کننده به درمانگاه ویژه بیمارستان ابن سینای شهر مشهد از تیر تا آبان ماه 1390 می باشد که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 بیمار بر اساس معیار های ویراست چهارم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی به تشخیص روان پزشک انتخاب شدند. گروه شاهد، 30 نفر از افراد بدون هیچ گونه سابقه ی روان پزشکی بودند. برای دوگروه، آزمون های افسردگی هامیلتون، درجه بندی مقیاس مانیای یونگ و دسته بندی کارت های ویسکانسین اجرا شد. داده ها بانرم افزار SPSS،آزمون های آماری تی مستقل و یو من ویتنی تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    نمرات گروه شاهد نسبت به مورد در تمامی شاخص های آزمون ویسکانسین (خطای کل، خطای در جا ماندگی و تعداد طبقات) به طور معنی دار بالاتر بود(05/0p<).
    استنتاج
    کارکردهای اجرایی بیماران دوقطبی در مقایسه با گروه فاقد اختلال حتی در فاز بهبود با گروه شاهد تفاوت معنی دار دارد. با توجه به مناسب بودن تست ویسکانسین جهت ارزیابی کارکردهای لوب پیشانی و نتایج گروه مورد نسبت به شاهد، احتمال آسیب در بیماران مذکور وجود دارد.
    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، مرحله بهبود، کارکردهای اجرایی
  • علیرضا داودی بدابی، فرهنگ بابا محمودی، نرگس نجفی، شهریار عالیان، رویا قاسمیان، احمد علیخانی، سارا جاودانی یکتا صفحات 113-118
    سابقه و هدف
    ما دراین مطالعه سطح آگاهی پزشکان عمومی شاغل در استان مازندران را در مورد تشخیص و مراقبت و پیشگیری از بیماری وبا مورد بررسی قرار دادیم.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه آینده نگر 156 پزشک عمومی به پرسشنامه ای حاوی 15 سوال پاسخ دادند. روش نمونه گیری، نمونه گیری تصادفی بود. پرسشنامه ها درجضور مطالعه گرتوسط افراد مورد مطالعه پاسخ داده شدند.
    یافته ها
    شصت و هشت نفر (6/43 درصد) از افراد مورد مطالعه زن و 88 نفر (4/56 درصد) مرد بودند. میانگین سنی مردان 8/7±42 سال وزنان 8/5±40 سال بود. سطح آگاهی 89 نفر (1/57 درصد) ازپزشکان از بیماری وبا درحد متوسط و در 48 نفر (8/30 درصد) خوب بود. سطح آگاهی افراد از فرایند تشخیصی بیماری در 23 و 9/69 و 1 /7 درصد، به ترتیب خوب، متوسط وضعیف بود. همچنین آگاهی 3/17 و 8/71 و 9/10 درصد از پزشکان در مورد اقدامات درمانی به ترتیب خوب، متوسط و ضعیف بود. در مورد آگاهی پزشکان از اقدامات پیشگیرانه هم، 3/26 درصد و59 درصد و 7/14 درصد آن ها به ترتیب آگاهی خوب، متوسط و ضعیف داشتند.
    استنتاج
    سطح آگاهی در حد متوسط پزشکان عمومی در مورد بیماری وبا، لزوم برنامه یزی بیشتری را به خصوص در زمینه اقدامات لازم جهت کنترل بیماری در ابتدای بروز اپیدمی ها مطرح می نماید.
    کلیدواژگان: سطح آگاهی، پزشکان عمومی، وبا
  • ذبیح الله یوسفی، بهروز حنفی * صفحات 114-118
    سابقه و هدف

    فلوراید یکی از آنیون های موجود در آب و خاک می باشد ولی مقدار آن در منابع مختلف متفاوت می باشد چون بیش تر فلوراید مورد نیاز بدن از طریق آب آشامیدنی تامین می شود و کنترل میزان فلوراید آب آشامیدنی برای متولیان امور آب و دستگاه نظارت ضروری است. لذا هدف از این مطالعه اندازه گیری مقدار فلوراید منابع آب آشامیدنی گنبد کاووس و مقایسه آن با استانداردها می باشد.

    مواد و روش ها

    این بررسی یک نوع مطالعه توصیفی- مقطعی می باشد که در سال 1391 بر روی منابع آب آشامیدنی شهرستان گنبد کاووس انجام شده است. جامعه مورد مطالعه منابع آب آشامیدنی شهرستان گنبد کاووس می باشد در این تحقیق با مراجعه به شرکت آب و فاضلاب شهرستان گنبد کاووس، اطلاعات مربوط به آزمایشات انجام شده بر روی منابع آب این شهرستان دریافت کرده و به بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته و آن ها را با استانداردهای سازمان جهانی بهداشت مقایسه می کنیم.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که مقدار فلوراید در ماه های سرد سال در منابع آب آشامیدنی در محدوده 54/0- 32/0 میلی گرم در لیتر و در ماه های گرم سال در رنج 52/0- 32/0 میلی گرم در لیتر متغیر می باشد که در تمامی موارد کم تر از مقدار استانداردها می باشد.

    استنتاج

    با توجه به درجه حرارت این شهرها، به نظر می رسد متوسط فلوراید آب آشامیدنی منابع، از حد مطلوب برای سلامت مینای دندان کم تر می باشد بنابراین مطالعه بیش تر برای دریافت میزان روزانه فلوراید از راه های مختلف ضروری است و در صورتی که میزان دریافتی فوراید از حد مطلوب کم تر باشد تنظیم میران فلوراید آب، برای جبران این کمبود می تواند برای سلامت دندان مفید باشد.

    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، فلوراید، گنبد کاووس
  • الناز قربانی، صبا سیدین، نیلوفر صفریان، مریم علیزاد، مریم نامدار، نگین یوسفی، شهره جلایی صفحات 119-135
    سابقه و هدف
    ابزارهای غربالگری و تشخیص اتیسم موجب تشخیص زود هنگام این اختلال در کودکی و بهره مندی از فرصت های مداخله زود هنگام می گردد. در این مطالعه به منظور فراهم کردن شمای جامعی از آزمون های غربالگری و تشخیص اتیسم، این ابزارها از جنبه های متفاوتی مورد بررسی قرار گرفته اند.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه مروری Narrative بر روی ابزارهای غربالگری و تشخیص اتیسم بود. به این منظور در پایگاه های اطلاعاتی Iranmedex، SID، Magiran، Google Scholar،Medline، Science Direct،Scopus و Web of Science به جستجو پرداخته و ابزارها از نظر سال انتشار آزمون، محدوده سنی شرکت کنندگان، شیوه ارزیابی، زیر آزمون ها، مدت زمان اجرا و ویژگی های سایکومتریک مورد بررسی قرار گرفته اند.
    یافته ها
    در این مطالعه 25 آزمون مورد بررسی قرار گرفت که 14 آزمون مربوط به غربالگری و 11 آزمون مربوط به تشخیص بود. به طور کلی آزمون ها به صورت پرسشنامه، چک لیست و مشاهده و مصاحبه می باشند. قدیمی ترین آزمون در سال 1980 و جدیدترین آزمون در سال 2013 ساخته شده است. از نظر محدوده سنی، کم ترین سن برای اجرای آزمون 6 ماهگی و بیش ترین سن 22 سالگی ذکر شده است. کم ترین مدت زمان اجرا 5 دقیقه و بیش ترین 180-90 دقیقه می باشد.
    استنتاج
    بررسی مقالات نشان می دهد برخی از آزمون ها به دلیل تخصصی بودن زیرآزمون های مورد ارزیابی در سال های اخیر بیشتر مورد استفاده قرار گرفته اند، هم چنین با مقایسه آزمون های سال های اخیر با سال های گذشته به مسیر تکاملی آن ها پی می بریم.
    کلیدواژگان: آزمون، غربالگری، تشخیص، اتیسم، مقاله مروری
  • احسان احمدپور، عبدالحسن کاظمی، احمد دریانی، عادل اسپوتین، احد بازمانی صفحات 137-147
    ژن ها حامل دستورالعمل برای ساختن پروتئین ها می باشند که فعالیت سلول ها و اعمال مختلف بدن را تحت تاثیر قرار می دهند و همچنین در بروز صفات گوناگون در بدن جانداران نقش ایفا می کنند. اخیرا دانشمندان در حوزه جدیدی از علم با عنوان ژنومیکس (Genomics) به مطالعه این دستورالعمل های ژنتیکی پرداخته اند. در حقیقت ژنومیکس علم جدیدی است که به مطالعه همه ژن های موجود در بدن یک ارگانیسم (ژنوم)، ساختار ژن ها و نیز تعامل این ژن ها با یکدیگر و با محیط اطراف ارگانیسم می پردازد و به عبارتی توالی، ساختار و عملکرد ژنوم را مورد مطالعه قرار می دهد. نیازمندی به واکسن، ساخت داروهای جدید به دلیل بروز مقاومت های دارویی، کمک به تشخیص عفونت ها، شناسایی پاتوژنیسیته، شناسایی سیگنالینگ های سلولی، بررسی مسیرهای ناشناخته ایمونولوژیک، کنترل و پیشگیری، بررسی ارتباط و سازگاری متقابل انگل و میزبان و... در عفونت های انگلی نیاز مبرم به استفاده از ژنومیکس را پیش می آورد. همچنین به کمک ژنومیکس، تحقیقاتی روی نسب شناسی انگل ها، ارتباط انگل و میزبان، فیزیولوژی، بیوشیمی، بیولوژی، تاکسونومی و... انگل ها صورت گرفته است. لذا با توجه به نکات ذکر شده دو رشته انگل شناسی و ژنومیکس رابطه تنگاتنگی با همدیگر داشته و آشنایی با روش های بررسی ژنومی و ملکولی برای رسیدن به اهداف فوق ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: انگل ها، ژنومیکس، ژنوم
|
  • Milad Bahari, Iman Sadeghian, Mohammadsadegh Rezai, Gholamreza Ghorbani Pages 2-9
    Background and
    Purpose
    Pertussis is one of the communicable reasons of prolonged cough that children are being vaccinated in our country for prophylaxis. Despite high vaccine coverage the incidence of pertussis is still increasing. This study was done to investigate the prevalence of pertussis in children and its clinical manifestations before and after the beginning of vaccination age.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytic study was performed in children with coughs for more than two weeks whom found with no reason for prolonged cough and were diagnosed with pertussis. The clinical records of the patients were assessed and the result of culture was studied. The data was then analyzed using chi square test in SPSS ver.17.
    Results
    A total of 156 patients including 67 (42.9%) male and 89 (57.1%) female with the mean age of 15.8±1.9 enrolled in this study who had history of more than two weeks cough. Among the cases 137 (87.8%) patients had paroxysmal cough with an average of 6.9 days. Seven cases (7.8%) had positive cultures for pertussis of whom four aged under two months of old and three were older than two months of old. There was no significant difference in clinical manifestations of the two groups (less and more than two months).
    Conclusion
    It is suggested to vaccinate mothers for immunization of children before the beginning of vaccination age. Also, to achieve a better immunization for children at the age of vaccination, using high potent acellular vaccines with fewer side effects are of great benefit.
    Keywords: Pediatric, pertussis, clinical manifestations, vaccination
  • Farzaneh Valizadeh, Azadeh Deylami Pages 11-18
    Background and
    Purpose
    Throughout the world 5.2% of the population is carrier for a main hemoglobin disorder. Mazandaran province in North of Iran is highly influenced by heterozygote advantage resulting in high prevalence of hemoglobinopathies. Hemoglobin E is one of the beta globin variants that can cause severe anemia such as thalassemia major.
    Materials And Methods
    This descriptive study was carried out in 750 individuals (375female and 375 male) with microcytic hypochromic anemia (MCH<27, MCV<80) attending thalassemia counseling center in Babolsar, during 2006-2011. Hemoglobin electrophoresis and genetic tests were performed to determine the type of α, β or other rare forms of thalassemia.
    Results
    Among the subjects 297 had high HbA2 and were classified as beta thalassemia minor carriers. There were 403 cases with normal HbA2 and 50 had excessive-Hgb band. In acidic electrophoresis and HPLC 20 people were found with HgbE band. To confirm the diagnosis DNA analysis was performed for 10 cases and Glu26 Lys (HgbE) was confirmed.
    Conclusion
    This study showed high incidence of hemoglobinopathies in Mazandaran province. Therefore, it is important to evaluate the beta globin variants such as HgbE to prevent more thalassemia major in the region.
    Keywords: HgbE, Babolsar, hemoglobinopathies, premarriage individuals
  • Setareh Soltany, Jafar Alavy Toussy, Mohammadreza Tamaddon, Raheb Ghorbani Pages 20-26
    Background and
    Purpose
    Development of arteriovenous fistulas (AVF) is one of the major advances in the management of patients undergoing hemodialysis. Patency rate of these fistulas and the factors influencing them is of great importance to reduce the costs and rate of repeated hospitalization.
    Materials And Methods
    In a five-year study 72 patients who had native AVF were followed for one year. Function time of each fistula, site, type of anastomosis, age, sex, history of diabetes, hypertension, temporary catheter for dialysis, and duration of renal failure (RF) were determined.
    Results
    One- year patency rate of AVF was 80.6% which was found significantly lower among those aged more than 65 years, cases with history of RF more than 20 months, and among patients who had wrist fistulas (P=0.001, 0.002, 0.031, respectively). However, the patency rate was not affected by other factors.
    Conclusion
    Because of high patency rate, native AVF is yet the best way of vascular access for repeated hemodialysis. To achieve an optimal outcome with AVF we recommend placing them preferentially in the upper arm in those older than 65 years of age and in patients with prolonged history of RF. In addition, patients with chronic RF must be selected for this operation earlier in the course of their disease.
    Keywords: Arteriovenous fistula, hemodialysis, vascular access, patency rate
  • Hamid Mohammadjafari, Mitra Mahmoudi, Kourosh Vahidshahi, Nahid Rostamian, Roghieh Mohammadjafari Pages 28-36
    Background and
    Purpose
    High incidence of chronic diseases such as diabetes, cardiovascular diseases, cancer, etc. signifies the role of nutrition in maintaining health and preventing diseases. Nutrition education to medical students could be of great benefit since they will have a key role in natural health system and patients usually follow physicians’ advice about diet. This study was done to investigate the viewpoints of general practitioners towards nutrition knowledge and the role of medical schools on this issue.
    Materials And Methods
    This descriptive study was conducted in general physicians practicing in Sari’s private or governmental clinics. To collect the data a valid and reliable researcher made questionnaire was used containing demographic characteristics and 45 questions about teaching of clinical nutrition and efficacy of the educational program. The data was then analyzed using SPSS V.16.
    Results
    A total of 100 physicians participated in study of whom 58% were male and 78% practiced in private clinics. More than 80% of physicians rated the importance of nutrition knowledge in clinical practice as high or very high. Regarding the competency in management of nutritional issues, 66% of physicians assessed their competency as moderate. More than 60% had inadequate information on nutritional needs of diabetics, obese people, pregnant women, and children. Also, 70 percent evaluated the teaching course of clinical nutrition in current curriculum as non-relevant. More than half of the cases (59%) mentioned that nutritional course is essential for general physicians and clinical residents and suggested that theoretical courses should be presented in early periods of study alongside other practical courses.
    Conclusion
    This study indicated the importance of nutritional knowledge and skill in clinical practice in view of general physicians and insufficiency and non-relevance of teaching courses. Hence, it is essential to review nutrition education in medical schools.
    Keywords: General practitioner, viewpoint, clinical nutrition, nutrition education, medical education
  • Masoumeh Bagheri, Nesami, Maryam Sohrabi, Mohammad, Javad Ebrahimi, Jabbar Heidari, Fard, Javad Yanj, Samira Golchinmehr Pages 38-47
    Background and
    Purpose
    Population aging and advancing longevity is one of the achievements of the present century. Life satisfaction is considered as a typical sign of a successful adaptation to changes in various life situations. It seems that self-efficacy and social support may be associated with life satisfaction. There are limited publications in this field, so this study was done to investigate the relationship between life satisfactions, self-efficacy and social support in community-dwelling elderly in Sari, north of Iran.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytic study 129 elderly who agreed to participate were randomly selected from 10 health centers in Sari. The samples who aged more than 60 years of old were included and exclusion criteria were having incurables disease such as cancer, dementia, and severe psychological diseases. The data was collected using demographic questionnaires, Ed Diener life satisfaction, social support and self-efficacy questionnaires. To analyze the data SPSS V. 16 was applied.
    Results
    The mean age of the elderly and life satisfaction were 67.86 ± 7.49 and 20.64 ± 8.36, respectively. We observed a significant correlation between life satisfaction and demographic variables such as economic status (P=0.002) and home status (P=0.01). Total average of social support and self-efficacy were 25.08 ± 5.98, 24.35 ± 7.55, respectively. This study found a significant association between life satisfaction with social support (r=0.44, P=0.001) and self-efficacy (r=0.49, P=0.001).
    Conclusion
    According to the results of this study, there is a direct relationship between life satisfaction, social support, and self-efficacy. Life satisfaction in elderly can be increased by strengthening the support, independence and dignity of older people, thereby improving their social support and self-efficacy conditions.
    Keywords: Life satisfaction, social support, self, efficacy, community, dwelling elderly
  • Seyed Mohammad Baghbanian, Monireh Ramezani, Mahmood Abedini, Jamshid Yazdani Charati Pages 55-60
    Background and
    Purpose
    Ischemic brain stroke is one of the most common neurologic diseases and the second cause of death among adults. There is currently no information on the relationship between risk factors influencing anterior and posterior circulation. The most common ischemic strokes occur in the (anterior circulation) AC, while strokes occurring in the posterior circulation (PC) are more severe. We sought to explore the differences between risk factors of common ischemic brain strokes on AC and PC.
    Materials And Methods
    In this prospective descriptive study, we evaluated 200 patients referring to Sari Bualisina and Behshahr Imam Hospitals. Strokes in AC and PC were diagnosed by clinical and neuroimaging findings including brain CT Scanning and MRI. Pre-stroke cerebrovascular risk factors were recorded for each patient including hypertension, diabetes mellitus, hyperlipidemia, and smoking.
    Results
    Among the patients 40.4% had hypertension, 45.2% were diabetic, 33.3% were hyperlipidemic, 14.7 % had ischemic heart disease and 7.7% were smokers. The effect of age and sex was not significant between circulations. The prevalence of hypertension as a major risk factor of stroke and diabetes mellitus was higher in patients with PC stroke compared to patients with AC stroke (P<0.05). The co effect of diabetes mellitus and hypertension did not have any significant effect on type of circulation. The prevalence of hyperlipidemia was five times higher in patients with AC stroke (P<0.05). No any significant difference was seen between smoking and ischemic heart diseases and the type of circulation.
    Conclusion
    The prevalence of hypertension and diabetes mellitus as major risk factors of stroke resulted in more PC strokes. Therefore, controlling the risk factors is of great importance to reduce the rate of such strokes.
    Keywords: Brain stroke, anterior circulation, posterior circulation, risk factor
  • Rezvan Freydoni, Zahra Farhadi, Alireza Riahi Bakhtiari, Hasan Nasrollahzadeh Saravi Pages 62-71

    Background and

    Purpose

    Petroleum hydrocarbons might have a natural origin, but human activity is the main source of these pollutants in the environment. This study was done to determine the origin of n-alkanes and PAHs in surface sediments of the southeastern coast of the Caspian Sea.

    Materials And Methods

    A total of 12 sediment samples from six stations in Noshahr and Amir Abad ports were collected from 5, 15 and 30 meters depths. The samples were analyzed using gas chromatography.

    Results

    In order to determine the origin of the n-alkanes we used CPI index (0.40-1.20), and biomarkers such as U/R (1.20-5.40), LMW / HMW (1.90-24.00), Pristane and Phytane (0.13-0.65). Also, to identify the source of PAHs the ratios of LMW / HMW (1.31-3.31), Phenanthrene / Anthracene (10.35-12.88), Fluoranthene/Fl (0-0/43) + Pyrene, Benzo (a) anthracene / Chrysene (0.18-0/39), Fluoranthene / Pyrene (0.002-0.77) and An / An + Phe (0.01-0.09) were used. The results showed that n-alkanes and PAHs in the region both had petrogenic origins. This could be due to the reason that the studied regions are commercial ports with high rate of shipping activities.

    Conclusion

    According to this study oil extraction in the country of Azerbaijan was the main source of oil pollution in the region which polluted the water by anticyclonic flow.

    Keywords: n, alkanes, PAHs, origin, Noshahr, Amir Abad, Caspian Sea
  • Amir Rashidlamir, Samira Gholamian, Ahmad Ebrahimi Atri, Mehdi Seyyedalhoseyni, Mahmood Hesar Kooshki Pages 73-83
    Background and
    Purpose
    Resistin and Adiponectin play a crucial role in the diseases caused by obesity through regulating metabolic and inflammatory processes. The aim of this study was to investigate the effects of regular aerobic exercise on plasma levels of adiponectin and resistin in active young female.
    Materials And Methods
    Twenty active females (basketball player) were randomly divided into two groups of control and experimental. The experimental group performed aerobic exercise, four sessions in a week, for eight weeks with the intensity of 70-80% of HRmax, while the control group did not have any exercise. After eight weeks of aerobic exercise the BMI, body fat percentage, plasma resistin and adiponectin levels were measured. Sandwich ELISA was used to measure the levels of plasma resistin and adiponectin. Statistical analysis was performed by repeated measure and student t-test.
    Results
    Results of this study showed that significant decreases in BMI and body fat percentage in the experimental group (P<0.05). The level of resistin also significantly reduced in the experimental group (P<0.05) while the level of adiponectin significantly increased in this group (P<0.05).
    Conclusion
    Regular aerobic training in addition to reducing BMI, and body fat percentage reduced the levels of plasma resistin and increased the adiponectin level in active young female which could help in reducing the possibility of cardiovascular diseases. (Clinical Trials Registry Number: IRCT2012121511528N1).
    Keywords: Aerobic training, resistin, adiponectin, active female
  • Maryam Montaseri, Jamshid Yazdani Cherat, Fatemeh Espahbodi, Seyed Jaber Mousavi Pages 85-92
    Background and
    Purpose
    Today chronic kidney disease is considered as a serious health problem in the world. In end-stage renal disease patients are dependent on replacement therapies including hemodialysis. This study investigated the 5-year survival rate of hemodialysis patients admitted to Sari Imam Khomeini Hospital.
    Materials And Methods
    This longitudinal descriptive study was performed in 200 hemodialysis patients between 2007-2012. Statistical analysis was done using the Kaplan-Meier method and compared by the Log-Rank test. We also performed multivariate analysis to determine the most important factors affecting the prognosis of survival of patients using Cox regression analysis.
    Results
    The mean age of the patients was 62.4±16.5 years and the mean and median survival rate were 35.95 months and 37 months, respectively. In univariate analysis using the Kaplan-Meier method, the overall 1-,2-,3-,4-,5-year survival rates for hemodialysis patients were 75%, 63%, 50%, 41%, and 23%, respectively. In multivariate analysis using Cox regression model, the age and mean serum albumin were identified as important factors in the survival of hemodialysis patients.
    Conclusion
    This study observed a low survival rate among hemodialysis patients. Obviously this rate could increase if the disease is diagnosed at earlier stages and also if the patient could receive high quality treatments through monthly follow-ups.
    Keywords: Chronic renal failure, hemodialysis, Cox regression model, survival analysis, Kaplan, Meier method
  • Sima Kaheni, Jabbar Heidar, Far, Ebrahim Nasiri Pages 94-101

    Background and

    Purpose

    Spiritual intelligence includes the mental flexibility to make adjustments, deal with problems, and respond appropriately to life events. This study aimed to determine the relationship between spiritual intelligence and demographic characteristics in community-dwelling elderly.

    Materials And Methods

    This cross-sectional study was conducted in 200 elderly living in Sari, Iran. The inclusion criteria for participation in the study were being 60 years or older, the ability to be interviewed and the consent to be involved. To collect the data demographic features were recorded and Spiritual Intelligence Scale (consisting 83 standard questions) was used. An average score of less than 4.30 indicated a low level of spiritual intelligence, while higher scores suggested that the subject’s spiritual intelligence level was high. The data was analyzed using ANOVA, Tukey HSD and t-test in SPSS.

    Results

    The minimum score for spiritual intelligence in elderly subjects was 2.33 and the maximum was 5.27, with a mean of 4.09±0.48. The subjects except those aged over 70 years-of-age needed to strengthen their spiritual intelligence. Demographic characteristics showed a significant relationship between age (P=0.01), marital status (P=0.04), and family composition (P=0.05) and spiritual intelligence. However, the relationship between spiritual intelligence and other variables were not significant. The elderly aged over 70 years, who were married and those who lived with their wives and children, had high spiritual intelligence.

    Conclusion

    In this study elderly with a mean spiritual intelligence score of 4.09 could benefit from strengthening their spiritual intelligence. It seems that improving spiritual intelligence may help the elderly to attain greater stability in their lives, become more adaptable, and maintain a more balanced mood, all of which would result in a better quality of life.

    Keywords: Spiritual intelligence, medical, demographic characteristics, age
  • Mohammad Kahani, Ali Talaei, Naghmeh Mokhber, Mohammadreza Fayyazi Bordbar, Mahshid Dolatshahi Pages 110-118
    Background and
    Purpose
    Executive functions include cognitive skills responsible for the design, initiation and sequencing of complex behaviors. Impairment in these functions is obvious in acute phase of bipolar disorder but available resources demonstrate this impairment as a major problem in bipolar patients. This research was conducted to compare executivefunctions and possibility of having frontallobe damage among bipolar I patients in their recovery phase and people without this disorder.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study included all the patients suffering from bipolar I disorder, attending Ibn-e-Sina Hospital in Mashhad during July to December 2011. Thirty patients diagnosed with bipolar I disorder were chosen according to DSM-IV-TR and psychologist's identification criteria. The control group included 30 ordinary people who did not have any psychological background. To collect the data the Hamilton Rating Scale for Depression, Young Mania Rating Scale, and Wisconsin Card Sorting Test were applied. The data was analyzed using independent T and U-Mann Whitney tests in SPSS.
    Results
    There was a significant difference among control and case groups in all indices of Wisconsin's test (total error, perseveration error, number of categories) (P<0.05).
    Conclusion
    Executive functions of bipolar patients showed a significant difference in recovery phase compared to those of the control group. According to suitability of Wisconsin test for evaluating functions of frontallobes and significant results among these two groups, there is a high possibility of frontallobe damage in patients with bipolar disorder.
    Keywords: Bipolar disorder, executive functions, recovery phase
  • Alireza Davoudibadabi, Farhang Babamahmudi, Narges, Najafi, Shahriar Alian, Ruya Ghasemian, Ahmad Alikhani, Sara Javdani Yekta Pages 113-118
    Background and
    Purpose
    We evaluated awareness of general practitioners (GP) of Mazandaran province to diagnosis, management and prevention of cholera
    Materials And Methods
    In a prospective study, 156 GPs answered to a questionnaire containing 15 questions in a face to face Interview. Sampling was randomly.
    Results
    Sixty eight (43.6%) were female and 88 (56.4%) were male. The mean age of male was 42±7.8 years and female was 40±5.8 years. In total, awareness level of GPs about cholera was moderate in 89 (57.1%) and good in 48(30.8%). The awareness about diagnosis of cholera was good, moderate and poor in 23%, 69.9% and 7.1%, respectively. Also 17.3%, 71.8% and 10.9% of GPs had a good, moderate and poor (respectively) awareness of treatment. The awareness level of GPs about prevention of cholera was good, moderate and poor in 26.3%, 59% and 14.7%, respectively.
    Conclusion
    Given the moderate level of awareness of GPs about cholera, raises the need for more planning for control of epidemic.
    Keywords: awareness level, general practitioners, cholera
  • Zabihollah Yousefii, Behrouz Hanafi Pages 114-118

    Background and

    Purpose

    Fluoride is one of current anions in water and soil, but its level varies in different water supplies. Most of the body's requirement for fluoride is supplied through drinking water, therefore, water utility authorities and monitoring organizations should closely control the level of fluoride in drinking water. The aim of this study was to measure the level of fluoride in water supplies of Gonbad-e Qabus.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study we collected the data regarding the tests conducted on water resources from Gonbad-e Qabus Water and Wastewater Company. The data was analyzed and compared with WHO and national standards.

    Results

    The results showed that the concentration of fluoride ion in the cold and warm seasons ranged between 0.32-0.54 and 0.31-0.52 mg/l, respectively which were found lower than the standard levels.

    Conclusion

    Considering the temperature of this city, it seems that the fluoride content of drinking waters is lower than the recommended range for preventing dental caries. Therefore, further studies are needed on the daily fluoride intake of through various means. In places were the fluoride level is lower than the optimal level, adjusting its levels in water could be useful to compensate dental health.

    Keywords: Drinking water, fluoride, Gonbad, e Qabus
  • Elnaz Ghorbani, Saba Seyedeyn, Niloofar Safarian, Maryam Alizadeh, Maryam Namdar, Negin Yousefi, Shohreh Jalaii Pages 119-135
    Background and
    Purpose
    Tools of screening and diagnosis of autism result in early diagnosis in childhood which are of great benefit for early intervention. This study investigated these tools from various aspects to provide a comprehensive view.
    Materials And Methods
    This research was a narrative review study on tools of screening and diagnosis of autism. A search was conducted using some databases including Iran medex, SID, Magiran, Google scholar, Medline, Science Direct, Scopus and Web of Science. The tools were then investigated regarding the date of publishing, age range of participants, method of administration/format, subscales, the duration of each test and psychometric features.
    Results
    In this study, 25 tests were reviewed of which 14 tests were related to screening and 11tests were used for diagnosis. The tests were all in forms of questionnaire, checklist, observation and interview. The oldest test was invented in 1980 and the most recent one was developed in 2013. In terms of age, minimum and maximum ages for implementation of test were listed six months old and 22 years old. The minimum and maximum times to administrate were five minutes and 90-180 minutes, respectively.
    Conclusion
    We found that some tests have been used more because of their proficient subscales in recent years. Also, comparing recent tests to old tests revealed their evolutionary path.
    Keywords: test, screen, assess, autism, review article
  • Ehsan Ahmadpour, Abdolhasan Kazemi, Ahmad Daryani, Adel Spotin, Ahad Bazmani Pages 137-147
    Genes carry instructions to make protein that affect body's cells and their physical activity. They also play an important role in the occurrence of various characteristics in the body. Recently, scientists in the new field of science known as genomics have studied the genetic instructions. Genomics deals with the discovery of all the sequences in the entire genome of organisms and is used to study the sequence, structure and function of the genome. In the parasitic infections there is a real need to genomics due to necessity of developing vaccines and new drugs (as a result of drug resistance), diagnosing infections, pathogenesis, diagnosing cell signaling, studying the unknown immunology pathways, control and prevention, and the relationship between parasite and host. Also, genomics offers novel insights into the phylogeny, parasite and host relationship, physiology, biochemistry, biology, taxonomy, etc. Considering these points, parasitology and genomics are closely related and it is necessary to use molecular techniques to achieve the aforementioned objectives.
    Keywords: Parasites, genomics, genome