فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 231 (فروردین 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مبینا غیبی، سمیه نظری، حامد قزوینی، راحله رفائی، محمد صالح رعنائی، سیده معصومه سیدحسینی تمیجانی* صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    مت آمفتامین یک محرک سیستم عصبی مرکزی است که در حال حاضر سوء مصرف آن به طور فزاینده ای رو به افزایش است. استفاده طولانی مدت از این روان گردان با اختلالات شناختی عدیده ای منجمله آسیب در عملکرد یادگیری و حافظه همراه است. کیس پپتین-13 (Kisspeptin-13) یکی از نوروپپتیدهای درون زا است که پیش تر نقش محافظت عصبی آن بر عملکردهای شناختی به ویژه حافظه در مطالعات متعدد بررسی شده بود. این مطالعه با هدف بررسی نقش کیس پپتین-13 بر کاهش آسیب حافظه اجتماعی ناشی از مصرف مت آمفتامین، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی، برروی تعداد 40 سر موش صحرایی نر بالغ، نژاد ویستار با وزن تقریبی 270- 200 گرم انجام گرفت. این مطالعه با کد اخلاق (IR.MAZUMS..REC.1398.6037) در مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد. در این مطالعه حیوانات به طور تصادفی به چهار گروه، گروه کنترل، گروه مت آمفتامین، گروه کیس پپتین-13+ مت آمفتامین و گروه کیس پپتین-13 تقسیم می شدند. ابتدا پیش درمانی با کیس پپتین-13 به مدت سه روز به صورت داخل بطنی با دوز 5/1 میکروگرم بر میکرولیتر در گروه های مربوطه انجام شد. سپس برای ایجاد مدل اعتیاد، تزریق دوز افزایشی مت آمفتامین صورت پذیرفت، به این ترتیب که حیوانات ابتدا در روز اول دوز 1 میلی گرم بر کیلوگرم را دو بار با فاصله 4 ساعت دریافت کردند و در روز دوم دوز 2 میلی گرم بر کیلوگرم را به طریق ذکر شده دریافت کردند. این دوز به طور افزاینده در روزهای دیگر به مدت یک هفته ادامه پیدا کرد به طوری که در روز سوم دوز 3 و در روز چهارم دوز 4 و در روز ینجم، ششم و هفتم به ترتیب دوز 5، 6 و 7 میلی گرم برکیلوگرم را دریافت کردند. پس از پایان تزریقات، از تست رفتاری تعامل اجتماعی برای بررسی حافظه اجتماعی و تعامل اجتماعی استفاده شد. این تست در دستگاه سه اتاقه به مدت ده دقیقه در فضای مستطیل شکلی که به سه قسمت تقسیم شده بود، انجام گرفت. در اتاقک های جانبی دو محفظه سیمی وجود داشت که موش غریبه و آشنا در آن قرار داشت. در روز آزمون مدت زمان گذرانده شده در هر اتاقک مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه در دو مرحله بررسی ا ثر کیس پپتین-13 بر تعامل اجتماعی و حافظه اجتماعی به ترتیب زیر بود. اثر کیس پپتین-13 بر تعامل اجتماعی نشان داد که مدت زمان کاوش در اتاقکی که در آن موش غریبه اول قرار گرفته است در همه گروه های آزمایشی بیش تر از مدت زمان جستجو در اتاقک خالی است. این نتایج بیانگر این است که جامعه پذیری در این حیوانات تحت تاثیر تجویز مت آمفتامین و همین طور کیس پپتین-13 قرار نگرفته است و تمام حیوانات در گروه های دریافت کننده دارو همانند گروه کنترل پاسخ داده اند. نتایج آنالیز آماری در خصوص اثر کیس پپتین-13 بر حافظه اجتماعی نشان داد که اختلاف آماری معنی داری در مدت زمان صرف شده برای موش غریبه اول و موش غریبه دوم وجود دارد و حیوانات گروه دریافت کننده مت آمفتامین مدت زمان بیش تری را صرف تعامل اجتماعی با موش غریبه قدیمی کردند که بیانگر آسیب به حافظه اجتماعی است و تجویز کیس پپتین-13 در حیوانات دریافت کننده مت آمفتامین نیز نتوانست حافظه اجتماعی را بهبود بخشد. در گروه دریافت کننده کیس پپتین-13 نیز حافظه اجتماعی تفاوت چندانی با گروه کنترل نداشت که نشان دهنده این مطلب بود که تجویز کیس پپتین-13 به تنهایی منجر به آسیب حافظه اجتماعی نمی شود.

    استنتاج

    این مطالعه نشان داد که مت آمفتامین می تواند بدون این که تغییری در تعامل اجتماعی ایجاد کند منجر به آسیب جدی به حافظه اجتماعی شود و پیش درمانی با کیس پپتین-13 نیز نتوانست آسیب حافظه اجتماعی ناشی از تجویز مت آمفتامین را جبران کند.

    کلیدواژگان: حافظه اجتماعی، تعامل اجتماعی، مت آمفتامین، کیس پپتین-13، تزریق داخل بطنی
  • زینب رضایی کیاسری، امیرعلی خداشناس*، مرضیه زمانیان، پدرام ابراهیم نژاد، فاطمه زارع تاجی صفحات 11-12
    سابقه و هدف

    سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از خون قاعدگی (MB-MSCs)، اخیرا معرفی شده و بیان کننده مارکرهای CD44، CD90 و CD105 هستند. این سلول ها به علت جمع آوری آسان و بدون هیچ گونه مداخله جراحی تهاجمی و نداشتن هیچ گونه مسئله اخلاقی منبع خوبی از سلول های بنیادی برای تحقیقات و استفاده در پزشکی بازساختی هستند. کشت سلولی یکی از مهم ترین تکنیک ها در زیست شناسی سلولی مولکولی است و محیط کشت مهم ترین جزء است. سرم یکی از اجزای مهم محیط کشت و یک محلول محافظت کننده است. یکی از رایج ترین سرم های مورد استفاده در کشت سلول، سرم جنین گاوی(FBS) است. این سرم مخلوطی نامشخص است و می تواند حاوی فاکتورهای نامطلوبی مانند اندوتوکسین، مایکوپلاسما، آلاینده های ویروسی یا پروتئین های پریون باشد. بنابراین، نیاز به جایگزینی انسانی برای FBS وجود دارد که بتوان از آن برای کاربردهای بالینی استفاده کرد. در این مطالعه، یک پروتکل انسانی با استفاده از سرم اتولوگ (AS) به جای FBS برای بررسی رشد MB-MSCs و اگزوزوم های آزاد شده از این سلول ها آزمایش می شود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، در روز دوم قاعدگی، نمونه خون قاعدگی از اهداکننده جمع آوری شد. نمونه سرم اتولوگ نیز برای تهیه محیط کشت جمع آوری شد. ابتدا، سلول های بنیادی مزانشیمی از خون قاعدگی استخراج و سپس در محیطی غنی شده با سرم اتولوگ در غلظت های مختلف 10، 15 و 20 درصد کشت داده شدند. بررسی بر روی سلول های حاصل شده در پاساژ سوم صورت گرفت. سلول های کشت داده شده در سرم اتولوگ از لحاظ رشد و بیان مارکرهای سطحی مزانشیمی (CD73 و CD105) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای بررسی رشد از میکروسکوپ اینورت و از فلوسایتومتری برای بررسی بیان مارکرهای مزانشیمی استفاده شد. هم چنین در گام بعدی محیط کشت سلول های کشت داده شده در سرم اتولوگ برای جداسازی اگزوزوم جمع آوری شد. جداسازی اگزوزوم از یک روش ترکیبی سه مرحله ای رسوب دهی، سایز اکسکلوژن کروماتوگرافی با رزین سفارز CL-2B و تغلیظ صورت گرفت. در نهایت اگزوزوم های خالص سازی شده از نظر مورفولوژی، اندازه و بیان مارکرهای CD9، CD63 و CD81 بررسی شدند. به ترتیب از آنالیز میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM)، تفرق نور دینامیکی (DLS) و فلوسایتومتری استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به مشاهدات در هر سه غلظت سرم اتولوگ، گسترش سلولی مشاهده شد که مطلوب ترین نتایج در غلظت 15 درصد مشاهده شد. علاوه بر این، نتایج فلوسایتومتری حاکی از بیان مارکرهای مزانشیمی CD73 و CD105 در سلول های کشت شده با 15 درصد سرم اتولوگ بودند. هم چنین در بررسی های انجام شده به وسیله DLS، TEM و فلوسایتومتری اگزوزوم های جداسازی شده از محیط کشت سلول های بنیادی مزانشیمی کشت داده شده با سرم اتولوگ اندازه 30-150 نانومتری داشتند، مورفولوژی آنان فنجانی شکل بود و بیان مارکرهای اگزوزومی (CD9، CD63 و CD81) نیز در آن ها تایید شد.

    استنتاج

    در نتیجه، با افزایش استفاده از سلول های بنیادی مزانشیمی در پزشکی بازساختی، اطمینان از ایمنی فرآیند و مواد مورد استفاده در این حیطه بسیار حائز اهمیت می باشد. بنابراین می توان گفت، سرم اتولوگ می تواند گزینه مناسبی برای کشت سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از خون قاعدگی باشد.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمی خون قاعدگی، سرم جنین گاوی، سرم اتولوگ، اگزوزوم، پزشکی بازساختی
  • علی میرزازاده، محمدحسین حسین زاده، محمد اقبالی، محمد علی ابراهیم زاده*، عمران حبیبی، احمد رمضانی، امین بارانی صفحات 22-37
    سابقه و هدف

    نقش رادیکال های آزاد در ایجاد بسیاری از بیماری ها به خوبی اثبات شده است. این ذرات توانایی تخریب بیومولکول ها را دارند. آنتی اکسیدان ها می توانند مانع از این اثرات زیان آور شوند. نظر به این که گیاهان منبع آنتی اکسیدان های طبیعی می باشد تحقیقات در این زمینه رو به افزایش است. هیپوکسی به معنای کاهش اکسیژن موجود در بافت های بدن بوده که می تواند به اختلال در عملکرد بدن منجر شود. هیپوکسی موجب افزایش قابل ملاحظه ذرات فعال اکسیژن می گردد، پس آنتی اکسیدان ها به عنوان آنتی هیپوکسی مطرح می باشند. بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) گیاه دارویی شناخته شده از خانواده Lamiaceae بوده که برای درمان بسیاری از بیماری ها از جمله قلبی عروقی و در مشکلات تنفسی و همچنین به عنوان تقویت کننده حافظه مورد استفاده می گیرد. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر روش استخراج بر محتوای تام فنلی، فلاونوئیدی و فعالیت آنتی اکسیدانی این گیاه طراحی شده است. فعالیت آنتی هیپوکسی تمامی عصاره ها در سه مدل در موش بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، اندام هوایی خشک شده بادرنجبویه به سه روش ماسیراسیون، با کمک سوکسله و با کمک امواج التراسونیک با حلال متانول عصاره گیری شدند. فعالیت آنتی اکسیدانی تمامی عصاره ها با روش بدام اندازی رادیکال آزاد DPPH و تست احیاکنندگی ارزیابی شد. محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی تعیین گردید. اثر محافظتی عصاره ها در دوزهای اولیه mg/kg 250-5/62 در مقابل مرگ و میر ناشی از هیپوکسی در موش سوری با سه مدل خفگی، خونی و جریان خونی مورد ارزیابی قرارگرفت. زمان زنده ماندن موش ها به دقیقه اندازه گیری شد.کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز پروتکل آزمایشی را تایید کرد. درتست هیپوکسی خفگی، فنی توئین (50 میلی گرم برکیلوگرم، داخل صفاقی) و در دو تست بعدی پروپرانولول (20 و 30 میلی گرم برکیلوگرم، داخل صفاقی) به عنوان کنترل مثبت به کار رفتند. در تمامی تست ها، نرمال سالین به عنوان کنترل منفی به کار گرفته شد.آنالیز واریانس یک سویه و متعاقب آن نیومن کولز با کمک نرم افزار گراف پد پریزم 8 به منظور تعیین اختلاف بین میانگین ها استفاده شد.

    یافته ها

    برای استخراج ترکیبات پلی فنلی، روش خیساندن و عصاره گیری به روش التراسونیک (0/0001<p) و در تست بدام اندازی رادیکال آزاد DPPH عصاره های حاصل از روش سوکسله و خیساندن موثر از روش دیگر بودند. در تست قدرت احیا کنندگی، تمامی عصاره فعالیت بالایی از خود نشان دادند (0/05>p). در مدل خونی، هیچ یک از عصاره ها اثری از خود نشان ندادند. حتی عصاره حاصل از روش سوکسله در دوز mg/kg250، علی رغم این که زمان مرگ را حدود یک دقیقه افزایش داد، نتوانست تغییر معنی داری ایجاد کند (0/05>p). در مدل گردش خونی، هیچ یک از عصاره ها در پایین ترین دوز تست شده یعنی mg/kg 62/5 اثری از خود نشان نداند اما تمامی عصاره ها در دوزهای بالاتر اثر بسیار قوی از خود نشان دادند. تمامی عصاره ها در دوز mg/kg 250 اثری به مراتب قوی تر از پروپرانولول mg/kg 30 از خود نشان دادند. در مدل خفگی، تمامی عصاره ها اثرات بسیار خوبی از خود نشان دادند به گونه ای که بارها مجبور به کاهش دوز شدیم. عصاره حاصل از روش خیساندن در دوز mg/kg 1/95 و عصاره های حاصل از روش سوکسله و روش التراسونیک در دوز mg/kg 7/81اثری مشابه فنی توئین از خود نشان داد (0/05>p).

    استنتاج

    باتوجه به نتایج این مطالعه مشخص شدکه روش استخراج تاثیر زیادی بر فعالیت آنتی اکسیدانی ومحتوای تام فنلی و فلاونوئیدی دارد. روش استخراج با کمک التراسونیک و روش خیساندن به ترتیب مناسب ترین روش ها برای استخراج ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی از این گیاه بود. تمامی عصاره ها اثرات آنتی اکسیدانی بالایی نشان دادند. عصاره ها اثر بسیار خوبی در تست خفگی از خود نشان دادند

    کلیدواژگان: بادرنجبویه، روش استخراج، آنتی اکسیدان، آنتی هیپوکسی، هیپوکسی خفگی، هیپوکسی گردش خونی، هیپوکسی خونی
  • مینا الوندی پور، سعید نمازی بایگی، شهرام علا*، ندا کولائی نژاد صفحات 38-46
    سابقه و هدف

    درد بعد از عمل یکی از مهم ترین عوارض جراحی های آنورکتال است. مدیریت این دردها باعث بهبود وضعیت و رضایت بیش تر بیماران می شود. استفاده از داروهای موضعی یک روش پیشنهادی است و فنی توئین برای این روش انتخابی است. از این رو این مطالعه با هدف مقایسه بین اثرات پماد موضعی فنی توئین 1 درصد و دارونما موضعی بر بهبود زخم و درد پس از عمل در بیماران مبتلا به فیستول پری آنال پس از فیستولوتومی انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی سازی شده دوسوکور می باشد که مطابق کدهای 31 گانه اخلاق پژوهشی ایران انجام شد. در این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، 44 بیمار مبتلا به فیستول مقعدی تحت فیستولوتومی در بیمارستان امام خمینی شهر ساری بعد از اخذ رضایت آگاهانه وارد مطالعه شدند و به طور تصادفی انتخاب شدند تا پماد موضعی فنی توئین 1 درصد یا دارونما موضعی را دو بار در روز دریافت کنند. کرم فنی توئین 1 درصد از شرکت داروپخش ایران و دارونما از پماد وازلین تهیه شد. معیارهای ورود و خروج بررسی شد. داروها در قوطی های دارویی کدر کدگذاری شدند و با استفاده از روش تصادفی سازی محدود به گروه های مطالعه اختصاص داده شدند. پس از آن، تا 8 هفته پس از عمل، درد، بهبودی، درد ناشی از اجابت مزاج، خارش و عوارض در گروه ها تعیین و مقایسه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS (نسخه 13) انجام شد. از آزمون های Chi-Square، Independent-Sample-Ttest و Repeed-Measure ANOVA برای مقایسه بین دو گروه استفاده شد.

    یافته ها

    44 بیمار مطالعه را تکمیل کردند وآنالیز انجام شد. میانگین سنی درگروه مداخله 11/8±43/0 سال و درگروه کنترل 6/9±42/1 سال بود (05/0<P). بیماران در دو گروه مورد مطالعه از نظر نوع فیستول تفاوتی نداشتند. درد بعد از عمل از ویزیت اول تا پنجم در گروه فنی توئین در مقایسه با گروه دارونما به طور معنی داری کم تر بود (0/001>P). هم چنین درد بعد از اجابت مزاج از ویزیت اول تا پنجم در گروه فنی توئین به طور معنی داری کم تر از گروه دارونما بود (0/001>P). درصد بهبودی از ویزیت اول تا پنجم در گروه فنی توئین در مقایسه با گروه دارونما به طور معنی داری بیش تر بود (0/001>P). تفاوت آماری معنی داری بین شدت خارش در بین گروه ها وجود نداشت (0/05>P). ترشح زخم در گروه فنی توئین و گروه کنترل به ترتیب 63/6 درصد و 68/2 درصد مشاهده شد (0/05<P). در گروه فنی توئین 85/7 درصد سروز و 14/3 درصد چرک مشاهده شد و در گروه شاهد به ترتیب 53/3 درصد، 33/3 درصد و 13/4 درصد سروز، چرک و خون مشاهده شد (0/05<P). تنها عارضه در گروه فنی توئین، خونریزی بود که در 3 بیمار (13/6 درصد) مشاهده شد.

    استنتاج

    در مجموع، با توجه به نتایج به دست آمده، می توان نتیجه گرفت که پماد فنی توئین 1 درصد در بهبود زخم و کاهش درد پس از عمل در بیماران مبتلا به فیستول مقعدی تحت فیستولوتومی موثر است. بنابراین استفاده از این داروی موضعی توصیه می شود. با این حال انجام مطالعات با حجم نمونه بزرگ تر جهت رسیدن به نتایج قطعی تر نیاز است.

    کلیدواژگان: فیستول پری آنال، فیستولوتومی، بهبود زخم، درد بعد از عمل، فنی توئین
  • چنور پورشامحمد، محمد هاشم نیا*، زهرا نیکو صفت صفحات 47-53
    سابقه و هدف

    زخم معده یکی ازشایع ترین بیماری های دستگاه گوارش است. در میان عوامل ایجادکننده زخم معده، مصرف زیاد الکل بزرگ ترین عامل آسیب مخاط معده است؛ از این رو مدل تجربی زخم معده ناشی از اتانول اغلب برای غربالگری ترکیبات ضد زخم استفاده می شود. داروهای شیمیایی متعددی برای درمان زخم معده در دسترس هستند که ضمن اثر بخشی دارای عوارض جانبی نیز هستند. بنابراین، تلاش برای یافتن داروهای جدید با اثربخشی بیش تر و عوارض جانبی کم تر همواره در حال انجام است. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر محافظت معده ای ژل رویال بر زخم معده ناشی از اتانول در موش صحرایی، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 60 سر موش صحرایی نژاد Sprague-Dawley به 6 گروه مساوی تقسیم شدند. گروه های 1 و 2 به عنوان کنترل نرمال (بدون درمان) و کنترل اتانول در نظر گرفته شدند. حیوانات در گروه سوم 10 میلی گرم/ کیلوگرم امپرازول و در گروه های 4، 5 و 6 به ترتیب و 1، 5/2 و 5 میلی گرم/کیلوگرم ژل رویال را به صورت پیش درمان به مدت 3 روز دریافت کردند. در روز سوم، یک ساعت پس از تجویز داورها، تمام حیوانات به غیر از گروه کنترل نرمال، 5/1 میلی لیتر اتانول دریافت کردند و پس از گذشت یک ساعت به روش آسان کشی معدوم شدند. معده حیوانات به منظور ارزیابی های بافتی و اندازه گیری فاکتورهای بیوشیمیایی جدا گردید.

    یافته ها

    در بررسی ماکروسکوپیک قسمت غده ای معده، بیش ترین میزان پرخونی و خونریزی شامل باندهای طولی هموراژیک و ضایعات پتشی در گروه کنترل اتانول مشاهده شد. در گروه های درمان شده با امپرازول و دوزهای مختلف ژل رویال، شدت و وسعت ضایعات به صورت قابل توجه ای کم تر بود. در بررسی میکروسکوپیک، بیش ترین آسیب در بافت غده ای معده موش ها در گروه کنترل اتانول مشاهده شد که شامل زخم های وسیع مخاطی، خونریزی شدید در مخاط، نکروز قطعه ای اپیتلیوم مخاط معده، بهم خوردن نظم غدد معده، از بین رفتن سلول های اصلی و مرزنشین، ادم شدید زیر مخاط همراه با نفوذ فیبرین در برخی از مقاطع و نفوذ سلول های التهابی در زیر مخاط بود. هر چند شکل ضایعات در معده موش های دریافت کننده امپرازول و دوزهای مختلف ژل رویال مشابه گروه کنترل اتانول بود، اما شدت و وسعت ضایعات کم تر بود. در بررسی سطح فعالیت های اکسیدانی/آنتی اکسیدانی، افزایش معنی داری در میزان فعالت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و میزان ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و از طرفی کاهش معنی داری در میزان فعالیت آنزیم میلوپراکسیداز و مالون دی آلدئید در گروه های پیش درمان با امپرازول و دوزهای مختلف ژل رویال در مقایسه با گروه کنترل اتانول مشاهده شد. در مقایسه با گروه های تحت درمان، بهترین اثرات درمانی و محافظتی مربوط به دوز بالای ژل رویال بود.

    استنتاج

    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، ژل رویال علاوه بر بهبود بخشیدن اینکس زخم به صورت ماکروسکوپی، ضایعات هیستوپاتولوژیک ناشی از اثر اتانول بر مخاط معده را کاهش داد و باعث افزایش قابل ملاحظه ایی در فعالیت آنزیم های GPx و SOD و هم چنین میزان TAC و کاهش غلظت MPO و MDA شد. اثرات محافظتی ژل رویال می تواند به فعالیت های آنتی اکسیدانتی و محافظت سلولی این ماده مرتبط باشد.

    کلیدواژگان: زخم معده، اتانول، ژل رویال، ضایعات هیستوپاتولوژیک، استرس اکسیداتیو
  • نفیسه صادقی، صالح رحمتی* صفحات 54-61
    سابقه و هدف

    تمرینات اینتروال شدید (HIIT) بر بیان ژن های تغییر یافته به واسطه چاقی و کبد چرب غیرالکلی تاثیر می گذارند. پریلیپین ها (PLINs) خانواده ای متشکل از پنج پروتئین هستند که بر سطح قطرات چربی در بافت های مختلف از جمله بافت چربی احشایی بیان می شوند و متابولیسم لیپید را تنظیم می کنند. پژوهش حاضر اثر یک برنامه هشت هفته ای HIIT بر بیان ژن های پریلیپین 3 و 5 در بافت چربی احشایی موش های نر چاق مبتلا به کبد چرب غیرالکلی را مورد مطالعه قرار می دهد.

    مواد و روش ها

    آزمودنی ها در این مطالعه تجربی، 24 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار تشکیل داده است. حیوانات به صورت تصادفی و مساوی به سه گروه با نام های کنترل، کبد چرب، و HIIT با کبد چرب تقسیم شدند. برای القای چاقی و کبد چرب از رژیم غذایی پرچرب استفاده شد. موش های صحرایی گروه کبدچرب به مدت 10هفته تحت رژیم غذایی در دسترس پرچرب قرارگرفتند. پس از اتمام 10هفته مصرف رژیم غذایی پرچرب برای اطمینان از القاء مداخله از شاخص لی (Lee's index = body weight [g]/body length [cm] ×100) استفاده شد. برنامه HIIT به مدت هشت هفته و هر هفته پنج جلسه با استفاده از تردمیل مخصوص جوندگان و شیب صفر اجرا گردید. شدت تمرین با محاسبه حداکثر اکسیژن مصرفی تخمینی تعیین شد. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی و پس از ده ساعت ناشتایی موش ها با ترکیب مناسب زایلزین و کتامین بیهوش شدند. نمونه بافت چربی احشایی در میکروتپوب های مخصوص با استفاده از نیتروژن مایع منجمد گردید و برای اندازه گیری بیان ژن به آزمایشگاه ارسال شد. از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری 0/05 P< جهت بررسی تفاوت بین گروه ها استفاده گردید.

    یافته ها

    آنالیز داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که بین گروه های مطالعه حاضر در مورد بیان ژن های (PLIN3 (F2,21 = 471/30 ، P= 0/001 و (PLIN5 (F2,21 = 185/60 ، P= 0/001، بافت چربی احشایی تفاوت معنی داری وجود دارد. استفاده از آزمون تعقیبی توکی بیانگر افزایش بیان ژن های (0/001 PLIN3 (P= و (0/001  PLIN=5 (P  بافت چربی احشایی در گروه کبد چرب نسبت به گروه کنترل بود. کاهش معنی دار بیان ژن های مذکور در گروه HIIT با کبدچرب نسبت به گروه های کنترل و کبد چرب مشاهده شد (0/001=P).

    استنتاج

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد بیان ژن های PLIN3 و PLIN5 بافت چربی احشایی به واسطه القای کبد چرب افزایش پیدا کرد و برنامه HIIT باعث تعدیل این افزایش شد. کاهش بیان ژن های مذکور نسبت به گروه سالم اشاره به اثر مفید فعالیت بدنی در شرایط سلامت دارد و در مطالعه حاضر می تواند بیانگر این باشد که برنامه HIIT اثرات مفید بیش تری علاوه بر جبران خسارت بیماری داشته است. کاهش بیان ژن های PLIN3 و PLIN5 بافت چربی احشایی به عنوان مکانیسم هایی از اثرگذاری HIIT به عنوان راهی برای مقابله با اثرات مضر چاقی و کبد چرب مطرح هستند.

    کلیدواژگان: استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH)، پریلیپین 3 (PLIN3)، پریلیپین 5 (PLIN5)، تمرین اینتروال شدید هوازی، کبد چرب غیرالکلی (NAFLD)
  • محبوبه بشکنی، رقیه انوری، حجت سهراب پور، فاطمه روزبه* صفحات 62-66
    سابقه و هدف

    کووید-19 یک بیماری ویروسی دستگاه تنفس است. با توجه به این که میزان ماندگاری آنتی بادی بر علیه کووید-19 در گزارشات متفاوت بوده است و از آن جایی که تفاوت های قومی و نژادی در این بیماری تاثیر گذار بوده است این مطالعه با هدف تعیین بررسی وضعیت آنتی بادی ها و ماندگاری در بیماران مبتلا به کووید-19، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه طولی، در سال 1399 بر روی بیماران مراجعه کننده به کلینیک تب در شهرستان میاندورود انجام شد. تشخیص بیماری بر اساس شرح و تست Real time PCR یا سی تی اسکن ریه بود 87 بیمار براساس معیارهای تشخیصی وارد مطالعه شدند و معیار خروج شامل موارد عدم مراجعه در پیگیری بود. سطح آنتی بادی IgM و IgG توسط روش الیزا و کیت پیشتاز طب در ابتدای تشخیص اندازه گیری گردید و برای بررسی ماندگاری مجددا 6 ماه بعد سطح IgG همان بیماران مجدد چک گردید که براساس دستورالعمل کیت مقادیر بالاتر از 1/1 مثبت در نظر گرفته شد. اطلاعات شامل اطلاعات زمینه ایی، درگیری ریه در CT اسکن و نتایج الیزا پس از ورود به کامپیوتر با نرم افزار آماری 21 SPSS و آزمون های T-test و Fisher's exact مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری 0/05P< در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران مورد بررسی 17±7/47 سال بود. از افراد مورد بررسی 55 نفر (63 درصد) زن، 20 نفر (23 درصد) افزایش فشارخون و 18 نفر (20/7 درصد) دیابت داشتند. 84 نفر از بیماران تست Real time PCR آن ها مثبت بود 43 نفر (49/4 درصد) درگیری CT داشتند. IgM اولیه در 20 نفر (23 درصد)، IgG اولیه در 58 نفر (66/7 درصد) مثبت بود که بعد از شش ماه IgG در 36 مورد (41/4 درصد) مثبت بود. پایداری آنتی بادی در 67/4 درصد مردان و 56/4 درصد زنان دیده شد (0/41=P). ابتلا به فشارخون (0/329=P) و دیابت (0/21=P) و نیز درگیری ریه در سی تی اسکن (0/586=P) ارتباط معنی داری با پایداری آنتی بادی نداشت. میانگین سنی افراد با پایداری آنتی بادی (16/2±50 سال) و افرادی که آنتی بادی در آن ها منفی شده بود (14/1±42 سال)، اختلاف معنی داری (0/077=P) نداشت.

    استنتاج

    یافته ها نشان داد آنتی بادی علیه بیماری در یک سوم بیماران تولید نشده بود و بعد از گذشت 6 ماه میزان IgG در بخش قابل ملاحظه ای از بیماران کاهش یافته بود. هم چنین نتایج نشان داد پایداری آنتی بادی ارتباط معنی داری با سن، جنس، درگیری ریه در سی تی اسکن و بیماری زمینه ایی از قبیل فشارخون و دیابت نداشت.

    کلیدواژگان: آنتی بادی، کووید-19، ایمنی، پایداری آنتی بادی، PCR Covid، IgM Covid، IgG Covid
  • مژگان گران، پرستو کریمی، فاطمه ملکی، مهرنوش سهراب، محسن اعرابی، مریم زرین کمر* صفحات 67-74
    سابقه و هدف

    دیابت نوع 2 یک مشکل بهداشتی و یکی از فوریت های بهداشتی است که سریع ترین رشد را در سرتاسر جهان دارد. مراقبت از دیابت جزو اولویت های همه سیستم های بهداشت عمومی است. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت کنترل دیابت در مراکز پزشک خانواده شهری شهرستان ساری را در سال 1399-1398 انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات توصیفی و مقطعی بوده است. حجم نمونه لازم برابر 275 بیمار به دست آمد که با احتساب ریزش در نهایت به صورت تصادفی (جمعا 300 بیمار) انتخاب شدند. 20 خوشه (مرکز) که هر کدام شامل 15 بیمار دیابتی بود تحت کنترل قرار گرفت. جامعه آماری پرونده کلیه بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به مراکز خدمات بهداشتی و درمانی شهرستان ساری بود. شایان ذکر است از پرونده بیماران متغیرهای سن، جنسیت، میزان FBS، 2hpp، HbA1c، فشارخون، تری گلیسرید، کلسترول، HDL،LDL، و شاخص توده بدنی و هم چنین معاینه چشم و قطع عضو ثبت شد. تمام اطلاعات دارای مهر پزشک خانواده تاییدکننده و ثبت توسط ایشان بود. در این مطالعه پس از جمع آوری داده ها، میزان مطابقت آن ها با دستورالعمل های ADA تطبیق داده شد. بر طبق گایدلاین انجمن دیابت آمریکا (ADA)، هدف از درمان این بیماری رسیدن به FBS:90-130، HbA1c زیر 7 درصد، 180BS2hpp<، فشارخون زیر 130/80، BMI بین 18/5 تا 24/9، TG زیر 150، LDL زیر 100 و  HDLبیش تر مساوی 50 می باشد. تمامی بررسی های آماری در نرم افزار SPSS نسخه 25 انجام گرفت. از امار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار برای متغیرهای کمی و فراوانی و درصد برای متغیرهای کیفی پرداخته شد.

    یافته ها

    بررسی 300 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 نشان می دهد که دامنه سنی بین 30 تا 86 سال با میانگین و انحراف معیار 10٫4±5/57 سال داشتند. هم چنین کم ترین نمایه توده بدنی بیماران 21و بیش ترین آن 53 با میانه29/4 و فاصله میان چارکی (32/8-27/20) بود. فشارخون سیستولی بیماران دارای میانه 120 و فاصله میان چارکی(130-110) و فشارخون دیاستولی دارای میانه 75 و فاصله میان چارکی (80-70) بود. پس از مطابقت با دستورالعمل ADA، فراوانی مطابقت قندخون ناشتا (38/4 درصد)، قندخون دو ساعت بعد از غذا (37/1 درصد)، به طور کلی 52 مورد (2/17 درصد) از بیماران کنترل قندخون مطابق با دستورالعمل انجمن دیابت آمریکا داشتند. تری گلیسیرید (39/7 درصد)،  HDLدر (49 درصد) و LDL (55/6 درصد) با دستورالعمل ADA مطابقت داشتند. هم چنین 32 مورد (6/10 درصد) از بیماران کنترل چربی خون مطابق با دستورالعمل ADA داشتند. معاینه چشم (14/6 درصد) یک نوبت، (8/3 درصد) دو نوبت، (1/3 درصد) سه نوبت و (0/3 درصد) چهار نوبت انجام شده است. هم چنین در 65 مورد(21/6 درصد) از بیماران معاینه دقیق پا صورت گرفته است. علاوه بر این 4 مورد (1/3درصد) دارای قطع عضو ناشی از دیابت و 12 مورد (4 درصد) دچار میکروآلبومینوری بودند.

    استنتاج

    نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان می دهد که وضعیت کنترل دیابت در جمعیت مورد بررسی نسبت به سایر مطالعات در ایران وضعیت بهتری دارد، با این وجود فاصله زیاد آن با استانداردهای انجمن دیابت آمریکا لزوم برنامه ریزی و مداخلات بیش تر ضرورت آموزش صحیح و ارجاع به موقع به مراکز فوق تخصص، آموزش و مداخلات جهت کاهش وزن این بیماران وجود دارد. عواملی مانند سبک زندگی و شرایط اجتماعی- اقتصادی که موسسات و ارائه دهندگان خدمت هیچ کنترلی روی آن ندارند باید توسط سیاست گذاران اصلاح شود

    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت، بیماران دیابتی، پزشک خانواده، دستورالعمل ADA، دیابت نوع 2
  • نگاره صالح آبادی، محمد ابراهیمی ساروی، عاطفه غلامپور، درسا گیاهی، جمال فرهادی توماج، امیرحسین پاکروان* صفحات 75-82
    سابقه و هدف

    یکی از مشکلات پیچیده در دندانپزشکی، درمان نهفتگی دندان مولر سوم است. پیچیدگی در اتیولوژی نهفتگی مولر سوم به علت شرایط پاتولوژیک مختلف منجر به درهم ریختگی قوس دندانی و تحلیل ریشه دندان مجاور می گردد. این مطالعه با هدف، ارزیابی وضعیت رویشی دندان عقل نهفته فک تحتانی و تحلیل خارجی ریشه مولر دوم مجاور، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    درمطالعه مقطعی و اپیدمیولوژیک تحلیلی حاضر، تصاویرCBCT حدود 500 دندان مولر سوم فک تحتانی مورد بررسی قرار گرفت. دندان های مولر سومی که دارای نهفتگی مزیوانگولار یا افقی بودند وارد مطالعه شدند.کلیه تصاویر توسط دستگاه CBCT CS9300 (Carestream Dental LLC, Atlanta ,Georgia) با پارامترهای اکسپوژر مشابه تهیه شده بودند. تصاویر توسط دانشجوی سال آخر دندانپزشکی، زیر نظر متخصص رادیولوژی دهان، فک و صورت در اتاق نیمه تاریک و مانیتور LG (LCD,20inch,1600×900pixel) در پلن های ساجیتال، آگزیال و کرونال ارزیابی شدند. تصاویر براساس موقعیت تحلیل خارجی ریشه به صورت 3/1 اپیکالی، میانی و سرویکال ریشه طبقه بندی شدند. شدت تحلیل خارجی ریشه در دندان مولر دوم نیز در سه دسته ی مختصر (Slight)، مقدار بسیار کمی از ضخات عاج درگیر شود، متوسط (Moderate)، نیمی از عاج درگیر شود و شدید (Severe)، حفره پالپ درگیر شود، طبقه بندی شد. هم چنین ارتباط آن با سن و جنسیت تعیین گردید و در نهایت با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 22) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر در مجموع 500 دندان عقل در تصاویر CBCT مشاهده شد که 101 دندان عقل نهفته دارای موقعیت مزیوانگولار یا افقی بودند. در این ارزیابی، شیوع دندان عقل نهفته با موقعیت مزیوانگولار (68 مورد) و افقی(33 مورد) حدود 2/20 درصد بود و شیوع تحلیل خارجی در ریشه مولر دوم مندیبل مرتبط با دندان عقل نهفته حدود 10/9 درصد بود. شیوع تحلیل خارجی در زنان بیش تر از مردان بود(0/04=P). درتعیین موقعیت تحلیل خارجی و شدت آن در ریشه ی دندان مولر دوم مشخص شد که بیش ترین موقعیت تحلیل خارجی ریشه مربوط به قسمت میانی دندان (63/7 درصد) و کم ترین آن مربوط به قسمت اپیکال (9/2 درصد) بود. در بررسی شدت تحلیل خارجی ریشه، در 189/1 درصد ازنمونه ها تحلیل ریشه دندان مولر دوم مشاهده نشد. در بررسی گروه سنی مشخص شد تحلیل در گروه سنی 30-18 سال شایع تر بود(0/04=P). تنها نمونه دارای تحلیل متوسط در گروه سنی 45-55 و مرد بود. گروه سنی 18-30 سال و خانم ها، به طور معنی داری، تحلیل مختصر بیش تر از گروه های متناظر خود دارند. ارتباط میان نوع نهفتگی دندان عقل تحتانی و فراوانی تحلیل خارجی ریشه مولر دوم مجاور از نظر آماری معنی دار بود (0/03=P). در بررسی رابطه میان نوع نهفتگی دندان عقل فک تحتانی و شدت تحلیل خارجی ریشه مولر دوم مجاور مشاهده شد که میان نوع نهفتگی دندان عقل تحتانی و شدت تحلیل خارجی ریشه مولر دوم مجاور ارتباط آماری معنادار بوده است (0/01=P). هم چنین شدت تحلیل در موقعیت افقی نسبت به مزیوانگولار شدیدتر بود.

    استنتاج

    از بررسی نتایج این مطالعه، گروه سنی بیمار، جنسیت و موقعیت دندان مولر سوم نهفته به عنوان فاکتورهای مهم اثرگذار بر تحلیل خارجی ریشه مولر دوم مجاور با دندان مولر سوم نهفته می باشد. میان نوع نهفتگی دندان عقل تحتانی با فراوانی و شدت تحلیل خارجی ریشه مولر دوم مجاور از نظر آماری ارتباط معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی، دندان نهفته، تحلیل ریشه، دندان عقل، شدت تحلیل ریشه
  • سحر فرزانه، شهلا رضایی، حامد فتحی، مهدی مقربی منظری*، مسعود صالحی پور صفحات 83-101
    سابقه و هدف

    گیاهان دارویی نقش بسیار مهمی درحفظ سلامت انسان ها ایفا می کنند و حاوی ترکیبات فیتوشیمیایی مختلفی هستند که به عنوان ترکیبات فعال درمانی شناخته می شوند. تاریخچه طولانی استفاده انسان از گیاهان دارویی نشان می دهد که این منابع طبیعی دارای خصوصیات ضد باکتریایی، ضد التهابی، آرام بخش و آنتی اکسیدانی می باشند. از جمله مزایای مهم گیاهان دارویی می توان به تسکین علائم بیماری ها، افزایش سیستم ایمنی بدن، و حتی پیشگیری از برخی بیماری ها اشاره کرد. هم چنین، استفاده از گیاهان دارویی به عنوان جایگزین یا مکمل درمان های سنتی، می تواند به کاهش عوارض جانبی و سمیت های مرتبط با داروهای شیمیایی کمک کند. از این رو، تحقیقات بیش تر در زمینه شناخت و استفاده از گیاهان دارویی می تواند به توسعه روش های درمانی نوین و بهبود سلامت عمومی افراد منجر شود. کورکومین، اصلی ترین ترکیب پلی فنل فعال مشتق شده ازگیاه کورکوما لانگا، می تواند به عنوان مکمل برای درمان بیماری های کبد، بیماری های قلبی عروقی، دیابت، ناباروری و سرطان ها استفاده شود. اثرات درمانی کورکومین شامل خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی از طریق مکانیسم های تعدیل مستقیم و غیرمستقیم مولکول ها و مسیرهای سیگنال دهی ژن های دخیل در پاتوژنز بیماری است.کورکومین بر بیان سیتوکین های التهابی، اینترلوکین ها، فاکتورهای رشد، آنزیم ها، مولکول های چسبندگی، فاکتورهای رونویسی و پروتئین های آپوپتوز تاثیر می گذارد. در این مطالعه مجموعه ای از مرورها و مقالات پژوهشی از پایگاه های اطلاعاتی اینترنتی جستجو و تا سال 2024 وارد مطالعه شد. این مطالعه با هدف بررسی مکانیسم های مولکولی مسیرهای سیگنالینگ کورکومین و شواهد بالینی مرتبط با اثرات آن بر درمان بیماری های مختلف انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش مروری، مواد و منابع پژوهشی مرتبط از مطالعات کتابخانه ای از پایگاه های اطلاعاتی Scopus، Web of Science، Pubmed و Google Scholar در 20 سال اخیر تهیه و گردآوری شده است. کلید واژه های کورکومین، متابولیسم، فواید درمانی، فارماکوکینتیک، مسیر سیگنالینگ، التهاب و عوامل رشد در پایگاه های اطلاعاتی مختلف جستجو شد. سپس منابع مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج به دست آمده خلاصه و گزارش گردید.

    یافته ها

    اکثر مطالعات نتایج مثبتی در مورد استفاده از کورکومین در کاهش علائم سرطان ها، آرتریت، آلرژی، تصلب شرایین، بیماری های عصبی، سیروز کبدی، چاقی، پسوریازیس و بیماری های خودایمنی و به تاخیر انداختن روند پیری گزارش کرده اند. به طور کلی می توان از کورکومین به عنوان مکمل در کنار داروهای شیمیایی استفاده کرد. کورکومین موجب توقف پاسخ های التهابی می شود و اثر ضد التهابی آن با داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی قابل مقایسه است.

    استنتاج

    گیاهان دارویی دارای تنوع زیادی هستند و می توانند برای درمان بیماری های مختلف مورد استفاده قرارگیرند. تحقیقات بیش تر در زمینه داروهای گیاهی می تواند به شناخت بهتر اثرات و کاربردهای آن ها منجر شود و در ایجاد داروهای جدید موثر باشد. باتوجه به تحقیقات حاضر، به نظر می رسد کورکومین با توانایی های متعدد ازجمله ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی می تواند نقش موثری در روند پیشگیری و درمان برخی بیماری ها داشته باشد که خود گام موثری در جهت استفاده از آن در کنار داروهای شیمیایی رایج است و موجب کاهش اثرات جانبی و هزینه برای فرد و جامعه خواهد شد. با این حال، مطالعات و تحقیقات بالینی بیش تری برای ارزیابی دقیق تر اثرات طولانی مدت و ایمنی مصرف کورکومین مورد نیاز است. درآینده، تحقیقات گیاهان دارویی چشم انداز امیدوارکننده ای برای توسعه مداخلات درمانی جدید دارد، زیرا تحقیقات علمی در حال انجام برای آشکار کردن ترکیبات زیست فعال پیچیده و مکانیسم های مولکولی زیربنای خواص دارویی آن ها ادامه می یابد و راه را برای کاربردهای دارویی نوآورانه و راه حل های بهداشتی پیشرفته هموار می کند.

    کلیدواژگان: کورکومین، متابولیسم، فواید درمانی، فارماکوکینتیک، سرطان
|
  • Mobina Gheibi, Somayeh Nazari, Hamed Ghazvini, Raheleh Rafaiee, Mohammad Saleh Ranaiy, Seyedeh Masoumeh Seyedhosseini Tamijani* Pages 1-10
    Background and purpose

    Methamphetamine is a stimulant of the central nervous system, which is now increasingly abused. Long-term use of this psychoactive drug is associated with many cognitive disorders, including learning and memory impairment. Kisspeptin-13 is one of the endogenous neuropeptides, whose neuroprotective role on cognitive functions, especially memory, was investigated in several studies. In the present study, the role of kisspeptin-13 in mitigating social memory impairment induced by methamphetamine was investigated.

    Materials and methods

    This experimental study was carried out on 40 adult male Wistar rats weighing (200-270 g). This study was conducted with the code of ethics (IR.MAZUMS..REC.1398.6037) at the Neuroscience Research Center of Mazandaran University of Medical Sciences. In this study, the animals were randomly divided into four groups: control, methamphetamine,kisspeptin-13+ methamphetamine, and kisspeptin-13 groups. First, pretreatment with kisspeptin-13 was done intraventricularly for three days at a dose of 1.5 µg/µL in the respective groups. Specifically, on the initial day, the subjects were given a dose of 1 mg/kg twice, with a 4-hour interval. On the following day, the dosage was raised to 2 mg/kg, and this incrementally increased on subsequent days throughout the week. Thus, on the third day, the dose was 3 mg/kg, on the fourth day, the dose was 4 mg/kg, and on the fifth, sixth, and seventh days, the doses were 5 mg/kg, 6 mg/kg, and 7 mg/kg, respectively. After the injections, the social interaction behavioral test evaluates social memory and sociability. This test was carried out in a three-chambered device for ten minutes in a rectangular space that was divided into three parts. In the side chambers, there were two wire chambers in which stranger and familiar rats were placed. On the test day, the time spent in each room was monitored.

    Results

    The results of this investigation, which examined the effect of kisspeptin-13 on sociability and social memory in two stages, were as follows. The effect of kisspeptin -13 on sociability showed that the duration of exploration in the chamber where the first stranger mouse was placed was longer than the duration of exploration in the empty chamber in all experimental groups. Results indicated that sociability in these animals was not affected by the administration of methamphetamine, as well as kisspeptin -13, and all animals in the groups receiving the drug responded similarly to the control group. Statistical analysis regarding the effect of kisspeptin -13 on social memory showed that there is a significant statistical difference in the time spent for the first stranger mouse and the second stranger mouse, and the animals in the group receiving methamphetamine spent more time in social interaction with the first stranger mouse, which indicates damage to social memory, and the administration of kisspeptin -13 in animals receiving methamphetamine also failed to improve social memory. In the group receiving kisspeptin -13, social memory was not significantly different from the control group, which indicated that the administration of kisspeptin -13 alone does not lead to damage to social memory.

    Conclusion

    This study showed that methamphetamine can lead to serious impairment of social memory without causing a change in social interaction, and pretreatment with kisspeptin-13 could not compensate for the damage to social memory caused by the administration of methamphetamine.

    Keywords: Social memory, Social interaction, Methamphetamine, Kisspeptin-13, Intraventricular injection
  • Zeinab Rezaei Kiasari, Amirali Khodashenas*, Marzieh Zamaniyan, Pedram Ebrahimnejad, Fatemeh Zare Taji Pages 11-12
    Background and purpose

    Menstrual blood-derived mesenchymal stem cells (MB-MSCs) expressing CD44, CD90, and CD105 markers were recently introduced. These cells are a good source of stem cells for research and use in regenerative medicine due to uncomplicated collection without invasive surgical intervention or ethical issues. Cell culture is one of the most essential techniques in molecular cell biology, and the culture medium is the most critical component. Serum is one of the crucial components of the culture medium and a protective solution. One of the most common serums used in cell culture is fetal bovine serum (FBS). This serum is an unknown mixture and can contain unfavorable factors such as endotoxin, mycoplasma, viral contaminants, or prion proteins. Therefore, there is a need for a human substitute for FBS that can be utilized for clinical applications. In this study, a humanized protocol utilizing autologous serum (AS) instead of FBS is tested to investigate the expansion of MB-MSCs and exosomes released from these cells.

    Materials and methods

    A menstrual blood sample was collected from the donor on the second day of menstruation. Autologous serum samples were also collected to prepare the culture medium. First, mesenchymal stem cells were extracted from menstrual blood and then cultured in an environment enriched with autologous serum at different concentrations of 10%, 15%, and 20%. The investigation was done on the cells obtained in the third passage. Cultured cells in autologous serum were analyzed regarding expansion and expression of mesenchymal surface markers (CD73 and CD105). An inverted microscope was used to study the expansion, and flow cytometry was used to investigate the expression of mesenchymal markers. Also, in the next step, the culture medium of cultured cells in autologous serum was collected for exosome isolation. Exosome isolation was done by a three-step combination method of sedimentation, size exclusion chromatography with CL-2B sepharose resin, and making it concentrated. Finally, the purified exosomes were analyzed regarding morphology, size, and expression of CD9, CD63, and CD81 markers. Transmission electron microscope (TEM), dynamic light scattering (DLS), and flow cytometry analysis were operated, respectively.

    Results

    According to the observations, cell expansion was observed in all three concentrations of autologous serum, and the most favorable results were marked in the concentration of 15%. In addition, flow cytometry results indicated the expression of mesenchymal markers CD73 and CD105 in cells cultured with 15% autologous serum. Exosomes were isolated from the culture medium of mesenchymal stem cells cultured with autologous serum, and their characteristics were investigated using dynamic light scattering, transmission electron microscope, and flow cytometry techniques. The size of the exosomes ranged from 30-150 nm, and their morphology was cup-shaped. The expression of exosome markers such as CD9, CD63, and CD81 was also confirmed.

    Conclusion

    As a result, with the increase of using mesenchymal stem cells in regenerative medicine, it is imperative to ensure the safety of the process and materials used in this field. Therefore, autologous serum can be a suitable option for the culture of mesenchymal stem cells derived from menstrual blood.

    Keywords: Menstrual blood mesenchymal stem cells, fetal bovine serum, autologous serum, exosome, regenerative medicine
  • Ali Mirzazadeh, MohammadHossein Hosseinzadeh, Mohammad Eghbali, MohammadAli Ebrahimzadeh*, Omran Habibi, Ahmad Ramezani, Amin Barani Pages 22-37
    Background and purpose

    The role of free radicals in causing many diseases has been well proven. These particles can destroy biomolecules. Antioxidants can prevent these harmful effects. Considering that plants are a source of natural antioxidants, research in this field is increasing. Hypoxia means the reduction of oxygen in the body tissues, which can lead to dysfunction of the body. Hypoxia causes a significant increase in reactive oxygen species, thus, antioxidants are considered anti-hypoxia. Melissa officinalis L. is a well-known medicinal plant of Lamiaceae. Leaves of this plant have been widely used for the treatment of cardiovascular and respiratory problems and as a memory enhancer. This investigation was carried out to examine the impact of extraction on total phenolic contents and antioxidant activities of M. officinalis aerial parts. In addition, the Antihypoxic activities of all extracts were evaluated in three models in mice.

    Materials and methods

    In this experimental study, dried aerial parts were extracted by three different methods, i.e. maceration method, ultrasonic-assisted, and soxhlet-assisted extraction. Antioxidative capacity was assessed by utilizing DPPH free radicals scavenging and reducing power. The total phenolic and flavonoid contents were also determined. The protective effects of extract in the initial dose of 62.5-250 mg/kg were evaluated against hypoxia-induced lethality in mice by three experimental models of hypoxia, i.e. asphyctic, haemic, and circulatory. The latencies for death for mice in minutes were recorded. The Institutional Animal Ethical Committee of Mazandaran University of Medical Sciences approved the experimental protocol. In the asphyctic hypoxic model, phenytoin (50 mg/kg, i.p.) and in the next two tests, propranolol (20 and 30 mg/kg, i.p.) were used as the positive control. In all tests, Normal saline (0.5 ml, i.p.) was used as the negative control. Analysis of variance was performed followed by Newman-Keuls multiple comparisons (by GraphPad Prism 8) were used to determine the differences in means.

    Results

    Meceration method and ultrasonic(P<0.0001) assisted extraction were the best methods for extraction of polyphenols. In DPPH radical scavenging activity, soxhlet-assisted extraction and extraction by the meceration method were more efficient than ultrasonic-assisted extraction(P>0.05). In the hemic model, none of the extracts showed any activity. Even the soxhlet-assisted extract at the dose of 250 mg/kg, even though it increased the death time by about one minute, could not cause a significant effect(P>0.05). In the circulatory model, none of the extracts showed any effect at the lowest tested dose i.e. 62.5 mg/kg but all the extracts showed a very potent activity at higher doses. All the extracts at a dose of 250 mg/kg showed a much stronger effect than propranolol 30 mg/kg. In the asphyctic model, all the extracts showed very good effects so we had to reduce the dosage many times. The extract obtained from the maceration method at a dose of 1.95 mg/kg and ultrasonic-assisted and soxhlet assisted extracts at the dose of 7.81 mg/kg showed the same activity as phenytoin(P>0.05).

    Conclusion

    The findings of the current study indicated that extraction methods significantly affect antioxidant capacities and total phenolic contents. The ultrasonic-assisted extraction and maceration method were the most suitable methods for extracting phenolic and flavonoid compounds from this plant. All extracts showed high antioxidant activities. All extracts showed very strong effects in the asphyctic model.

    Keywords: Melissa officinalis, Extraction methods, Antioxidant, Antihypoxia, Asphyctic hypoxia, Circulatory hypoxia, haemic hypoxia
  • Mina Alvandipour, Saeid Namazi Baygi, Shahram Ala*, Neda Koulaeinejad Pages 38-46
    Background and purpose

    Postoperative pain is one of the most important complications of anorectal surgeries. Management of these pains would result in improved situations and more satisfaction in patients. The utilization of topical medications is a recommended approach and phenytoin is a preferred option for this method. Hence, this study aimed to invstigate the effects of topical ointment of phenytoin 1%, topical placebo on wound healing, and postoperative pain in patients with perianal fistula after fistulotomy.

    Materials and methods

    This study is a double-blind randomized clinical trial, it was conducted by the 31 codes of research ethics of Iran. In this double-blind randomized clinical trial, 44 patients with anal fistula underwent fistulotomy at Imam Khomeini Hospital in Sari after obtaining informed consent and were randomly selected to receive topical 1% phenytoin ointment or topical placebo twice a day. Phenytoin 1% cream was prepared by Iran Daropaksh Company and the placebo was prepared from Vaseline ointment. The inclusion and exclusion criteria of the study were checked. Medicines were coded in opaque medicine cans and assigned to study groups using a limited randomization method. After that, up to 8 weeks after the operation, pain, recovery, pain caused by defecation, itching, and complications were determined and compared in the groups. Data analysis was done with SPSS software (version 13.0). Chi-Square, Independent-Sample-T test, and Repeated-Measure ANOVA tests were used to compare between 2 groups.

    Results

    A total of 44 patients completed the study and a thorough analysis was carried out. The average age in the intervention group was 43.0±11.8 years and in the control group was 42.1±6.9 years (P>0.05). The patients in the two study groups did not differ in terms of the type of fistula (P>0.05). Postoperative pain from the first to the fifth visit was significantly lower in the phenytoin group compared to the placebo group (P<0.001). Also, the pain after defecation from the first to the fifth visit in the phenytoin group was significantly less than the placebo group (P<0.001). The percentage of recovery from the first to the fifth visit was significantly higher in the phenytoin group compared to the placebo group (P<0.001). There was no statistically significant difference between the intensity of itching among the groups (P>0.05). Wound secretion was observed in the phenytoin group and the control group, respectively, 63.6% and 68.2% (P>0.05). In the phenytoin group, 85.7% of serous and 14.3% of pus were observed, and in the control group, 53.3%, 33.3%, and 13.4% of serous, pus, and blood were observed, respectively (P>0.05). The only complication in the phenytoin group was bleeding, which was observed in 3 patients (13.6%).

    Conclusion

    In general, it can be concluded that 1% phenytoin ointment is effective in wound healing and reducing postoperative pain in patients with anal fistula undergoing fistulotomy. Therefore, the use of this topical medicine is recommended. However, studies with a larger sample size are needed to reach more definitive results.

    Keywords: perianal fistula, fistulotomy, wound healing, postoperative pain, phenytoin
  • Chnoor Poorshamohammad, Mohammad Hashemnia*, Zahra Nikoosafat Pages 47-53
    Background and purpose

    Gastric ulcer is one of the most common diseases of the digestive system. Among the factors that cause gastric ulcers, excessive alcohol consumption is the main reason for stomach mucosal damage; therefore, the experimental model of gastric ulcer caused by ethanol is often used to screen anti-ulcer compounds. There are a wide range of chemical drugs that can be used to treat Gastric ulcers, however, they can also cause side effects. With an emphasis on the need for new drugs with higher efficacy and fewer side effects in the treatment of gastric ulcers, this study was conducted to evaluate the gastroprotective effects of royal jelly on ethanol-induced gastric ulcers in rats.

    Materials and methods

    Sixty Sprague-Dawley rats were allocated to six equal groups. The animals were randomly divided into five equal groups. Groups 1 and 2 were considered as normal control (no treatment) and ethanol control. The animals in group 3 were treated with 10 mg/Kg omeprazole, and in groups 4, 5, and 6 received 1, 2.5, and 5 mg/Kg royal jelly, respectively for three days. On the third day, one hour after the administration of drugs, all animals except the control normal group received ethanol. The animals were euthanized at the end of the experiment and appropriate tissue samples were collected from the stomach for macro- and microscopic examinations as well as measurement of biochemical factors.

    Results

    On macroscopic examination of the glandular tissue of the stomach, the highest amount of hyperemia and bleeding including hemorrhagic longitudinal bands and petechial lesions were observed in the ethanol group, while in the groups pretreated with omeprazole and different doses of royal jelly, the severity and extent of lesions were significantly less. Histopathologically, the most damage was observed in the gastric glandular tissue of rats in the ethanol group, which includes extensive mucosal ulcers, severe hemorrhage in the mucosa, segmental necrosis of the gastric mucosal epithelium, gastric glands disorganization, the loss of chief and parietal cells, severe submucosal edema accompanied by fibrin infiltration in some sections and inflammatory cells infiltration in the submucosa. Although the pattern of lesions in the stomach of rats receiving omeprazole and different doses of royal jelly was similar to the ethanol group, the severity and extent of lesions were less. Omeprazole and royal jelly significantly increased the activity of superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx), and total antioxidant capacity (TAC) and also significantly decreased the activity of myeloperoxidase (MPO) and malondialdehyde (MDA) as compared with the ethanol group. In comparison between the treated groups, the best therapeutic and protective effects were related to the high dose of royal jelly.

    Conclusion

    Based on the results, royal jelly improved the ulcer index and reduced the histopathological lesions caused by the effect of ethanol on the gastric mucosa. Moreover, it caused a significant increase in the activity of GPx and SOD enzymes, as well as TAC, and a decrease in the concentration of MPO and MDA. The protective effects of royal jelly can be related to the antioxidant activities and cellular protection of this substance.

    Keywords: gastric ulcer, ethanol, royal jelly, histopathologic lesions, oxidative stress
  • Nafiseh Sadeghi, Saleh Rahmati* Pages 54-61
    Background and purpose

    High-intensity interval training (HIIT) affects the expression of genes altered by obesity and non-alcoholic fatty liver disease. Perilipins (PLINs) are a family of five proteins that are expressed on the surface of fat droplets in various tissues, including visceral adipose tissue, and regulate lipid metabolism. The purpose of the present study was to investigate the effect of an eight-week HIIT program on the expression of PLIN3 and PLIN5 genes in the visceral fat tissue of obese male rats with non-alcoholic fatty liver disease.

    Materials and methods

    The present study involved 24 male Wistar rats. The animals were randomly and equally divided into three groups: control, fatty liver, and HIIT with fatty liver. A high-fat diet was used to induce obesity and fatty liver. The rats in the fatty liver group were placed on a high-fat diet for 10 weeks. After completing the 10-week high-fat diet to ensure intervention induction, Lee's index was used. The HIIT program lasted for eight weeks with five sessions per week using a specialized treadmill at zero inclination. Exercise intensity was determined by estimating maximum oxygen consumption. Forty-eight hours after the last exercise session and after a ten-hour fasting, rats were anesthetized with a suitable mixture of xylazine and ketamine. Adipose tissue samples were frozen in liquid nitrogen in special cryovials and sent to the laboratory for gene expression measurement. One-way analysis of variance and Tukey's post hoc test were used to examine differences between groups at a significant level of P<0.05.

    Results

    Data analysis showed significant differences in the expression of PLIN3 (F2,21=471.30, P=0.001) and PLIN5 (F2,21=185.60, P=0.001) genes in visceral fat adipose tissue among the study groups. In addition, results indicated increased expression of PLIN3 (P=0.001) and PLIN5 (P=0.001) genes in visceral fat adipose tissue in the fatty liver group compared to the control group. A significant decrease in the expression of these genes was observed in the HIIT group with fatty liver compared to the control and fatty liver groups (P=0.001).

    Conclusion

    The findings of the study demonstrated that the expression of PLIN3 and PLIN5 genes in visceral fat adipose tissue increased due to induced fatty liver and the HIIT program moderated this increase. The reduction in the expression of these genes compared to the healthy group indicates the beneficial effect of physical activity under healthy conditions. This study suggests that the HIIT program had more beneficial effects beyond reversing the damage from the disease. Reduction in the expression of PLIN3 and PLIN5 genes in visceral fat adipose tissue as mechanisms of HIIT efficacy suggests a way to counteract the adverse effects of obesity and fatty liver.

    Keywords: Non-alcoholic steatohepatitis (NASH), Perilipin 3 (PLIN3), Perilipin 5 (PLIN5), High-intensity interval training, Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD)
  • Mahboobeh Beshkani, Roghayeh Anvary, Hojat Sohrab Pour, Fatemeh Roozbeh* Pages 62-66
    Background and purpose

    Covid-19 is a viral disease of the respiratory system. Considering that the persistence of antibodies against COVID-19 has been different in the reports and since ethnic and racial differences have been effective in this status, the purpose of this study was to examine the status of antibodies and persistence in patients with COVID-19.

    Materials and methods

    This longitudinal study was conducted in 2019 on patients referred to a fever clinic in Miandorod City. The diagnosis of the disease was based on the history and real-time PCR test or lung CT scan. 87 patients were included in the study based on the diagnostic criteria, and the exclusion criteria included cases of non-return in the follow-up. The level of IgM and IgG antibodies was measured by ELISA method and Pishtaz Teb kit at the beginning of the diagnosis, and to check the stability, the IgG level of the same patients was rechecked 6 months later, and according to the instructions of the kit, values higher than 1.1 were considered positive. Data including background information, lung involvement in CT scan, and ELISA results were analyzed after entering the computer with SPSS 21 statistical software and T-test and Fisher's exact tests. P<0.05 was considered a significance level.

    Results

    The mean age of the patients was 47.7±17 years. 55 people (63%) were women, 20 people (23%) had high blood pressure and 18 people (20.7%) had diabetes. 84 patients had positive real-time PCR tests, and 43 patients (49.4%) had CT lung involvement. Initial IgM was positive in 20 people (23%), initial IgG was positive in 58 people (66.7%), and after six months IgG was positive in 36 cases (41.4%). Antibody was stable in 67.4% of men and 56.4% of women (P=0.41). High blood pressure (P=0.329) diabetes (P=0.21) and lung involvement in CT scan (P=0.586) had no significant relationship with antibody stability. The average age of people with stable antibodies (50 ± 16.2 years) and those whose antibody was negative (42±14.1 years) had no significant difference (P=0.077).

    Conclusion

    The findings showed that the antibody against the disease was not produced in one-third of the patients and after 6 months, the amount of IgG had decreased in a significant part of the patients. Also, the results showed that antibody stability had no significant relationship with age, gender, lung involvement in CT scans, and underlying diseases such as hypertension and diabetes.

    Keywords: Antibody, COVID-19, Antibody stability, safety, PCR Covid, IgM Covid, IgG Covid
  • Mojgan Geran, Parastoo Karimi Aliabadi, Fatemeh Maleki, Mehrnoush Sohrab, Mohsen Aarabi, Maryam Zarrinkamar* Pages 67-74
    Background and purpose

    Type 2 diabetes is a health problem and is an emergency that has the fastest growth worldwide. Diabetes is one of the priorities of all public health systems this study aimed to determine the quality of diabetes control in urban family physician centers of Sari city in 1382-1398.

    Materials and methods

    This study was a cross-sectional and cross-sectional study. The required sample size was 275 patients who were selected randomly (a total of 300 patients) and 20 clusters (center), each consisting of 15 diabetic patients, were controlled. The population of the study included all patients with type 2 diabetes referred to health care centers of sari. The cases included age, sex, level of FBS, 2 hpp, HbA1c, blood pressure, triglyceride, cholesterol, HDL, LDL, and body mass index as well as eye examination and amputation were also recorded all the information contained the seal of the family physician. In this study, after data collection, the degree of conformity was compared with ADA guidelines. According to the American diabetes association (ADA), the goal of the treatment of this disease is reaching FBS: 90-130, HbA1c below 7%, BS2hpp<180, BMI; 18.5 to 24.9, TG below 150, LDL below 100 and HDL is equal to 50. All statistical analyses were performed in SPSS software. Descriptive statistics including mean and standard deviation for quantitative and frequency and percentage for qualitative variables were discussed.

    Result

    The study of 300 type 2 diabetic patients showed that the range of age ranged between 30 to 86 years with a mean and standard deviation of 57.5±10.4 years. Also, the lowest body mass index of the patients was 21 and the highest was 53 with a median of 29.4 and an interquartile range (of 27.20 - 32.8). The systolic blood pressure of patients had a median of 120 and interquartile range (110-130) and diastolic blood pressure had a median of 75 and interquartile (75-80). followed by ADA protocol, the frequency of fasting blood glucose (38.4%), blood glucose two hours after meal (37.1%), total 52cases (17.2%) blood sugar control patients according to the American diabetes association .triglyceride (39.7%), HDL in (49% ) and LDL (55.6%) were matched with ADA protocol .also, 32 cases (10.6%) had blood lipid by ADA protocol. Eye examination (14.6%), one turn, (8.3%), three times (1.3%), and three times (0.3%) were performed. also, in 65 cases (21.6%), careful foot examination was done.in addition, 4 cases (1/3%) had amputation due to diabetes and 12 cases (4%) had microalbuminuria.

    Conclusion

    The result obtained in this study shows that the status of diabetes control in the studied population is better than other studies in Iran however it is far from the standards of the American Diabetes Association, the need for more planning and intervention in the need for correct education and timely referral to There are specialized centers, training and intervention to reduce the weight of these patients. Factors such as lifestyle and socio-economic conditions that institutions and service providers have no control over should be corrected by policymakers

    Keywords: quality of care, diabetic patients, family physician, ADA instructions, type 2 diabetes
  • Negareh Salehabadi, Mohammad Ebrahimi Saravi, Atefeh Gholampour, Dorsa Giahi, Jamal Farhadi Tomaj, Amirhossein Pakravan* Pages 75-82
    Background and purpose

    The impaction of a third molar tooth poses a significant challenge for dental practitioners. It is a multifaceted issue with diverse pathological factors contributing to dental arch collapse and root resorption in adjacent teeth. The purpose of this study was to scrutinize the vegetative state of the mandibular wisdom tooth and the adjacent second molar`s external root resorption.

    Materials and methods

    In this cross-sectional and analytical epidemiological study, CBCT images of about 500 mandibular third molars were examined. Third molar teeth with mesioangular or horizontal impaction were included in the study. All images were prepared by CBCT CS9300 device (Carestream Dental LLC, Atlanta, Georgia) with the same exposure parameters. The images were evaluated by a final year dental student under the supervision of an oral, maxillofacial radiologist in a semi-dark room and LG monitor (LCD, 20 inch, 1600×900 pixel) in sagittal, axial and coronal planes. The images were classified based on the position of root external analysis as 1.3 apical, middle, and cervical root. The severity of external root erosion in the second molar tooth is also divided into three categories: Slight (A very small amount of dentin is involved), Moderate (Half of the dentin is involved), and Severe (Pulp cavity is involved). Also, its relationship with age and gender was determined and finally analyzed using SPSS software (version 22).

    Results

    In the present study, a total of 500 wisdom teeth were observed in CBCT images, of which 101 impacted wisdom teeth had a mesioangular or horizontal position. we found that the prevalence of impacted wisdom teeth with mesioangular (68 cases) and horizontal (33 cases) positions was about 20.2% and the prevalence of external analysis in the mandibular second molar root associated with impacted wisdom teeth was about 10.9%. The prevalence of external analysis was higher in women than in men (P=0.04). In determining the position of external resorption and its severity in the root of the second molar, it was also found that the highest position of external resorption of the root was related to the middle part of the tooth (63.7%) and the lowest was related to the apical part (9.2%). In examining the severity of external root resorption, we found that in 89.1% of the samples, root resorption of the second molar tooth was not observed. In the examination of the age group, it was found that the analysis was more common in the age group of 18-30 years (P=0.04). The only sample with moderate analysis was in the age group of 45-55 and male. The age group of 18-30 years and women have significantly more brief analysis than their corresponding groups. The relationship between the type of lower wisdom tooth impaction and the frequency of external analysis of the adjacent second molar root was statistically significant (P=0.03). the results of the relationship between the type of mandibular wisdom tooth impaction and the severity of external resorption of the adjacent second molar root, it was observed that there was a statistically significant relationship between the type of lower wisdom tooth impaction and the severity of external resorption of the adjacent second molar root (P=0.01). Moreover, the severity of the analysis was more intense in the horizontal position than in the mesioangular position.

    Conclusion

    Based on the results of this research, it can be concluded that the age group of the patient, gender, and position of the impacted third molar are the most influential factors regarding the external root resorption of the adjacent molar. There is a statistically significant relationship between the type of lower wisdom tooth impaction and the frequency and severity of external resorption of the adjacent second molar root.

    Keywords: CBCT, impacted tooth, root resorption, wisdom tooth, severity of root resorption
  • Sahar Farzaneh, Shahla Rezaei, Hamed Fathi, Mehdi Mogharabi-Manzari*, Masoud Salehipour Pages 83-101
    Background and purpose

    Medicinal plants play a crucial role in maintaining human health and contain various phytochemical compounds recognized as therapeutic active agents. The long history of human use of medicinal plants indicates that these natural sources possess antibacterial, anti-inflammatory, sedative, and antioxidant properties. The important advantages of medicinal plants include alleviating symptoms of diseases, enhancing the immune system, and even preventing certain illnesses. Additionally, the use of various medicinal plants as an alternative or complementary approach to conventional treatments can contribute to reducing side effects and toxicities associated with chemical drugs. Therefore, further research in understanding and utilizing medicinal plants has the potential to lead to the development of innovative therapeutic methods and improve overall public health. Curcumin, the main active polyphenol component derived from Curcuma longa, can be used as a supplement to treat liver disease, cardiovascular disease, diabetes, infertility, and cancers. The therapeutic effects of curcumin consist of anti-inflammatory, antioxidant, and anti-cancer properties through direct and indirect modulation mechanisms of molecules and signaling pathways of genes involved in disease pathogenesis. Curcumin affects the expression of inflammatory cytokines, interleukins, growth factors, enzymes, adhesion molecules, transcription factors, and apoptotic proteins. In this study, a collection of reviews and research articles were searched from Internet databases and entered into the study until 2024. This study aims to investigate the molecular mechanisms of curcumin signaling pathways and clinical evidence related to its effects on the treatment of various diseases.

    Materials and methods

    In this study, related materials and research resources have been prepared and compiled from library studies from Scopus, Web of Science, Pubmed, and Google Scholar databases in the last 20 years. Keywords of Curcumin, metabolism, therapeutic benefits, pharmacokinetics, signaling pathway, inflammation, and growth factors were searched in different databases. Then, the sources were evaluated and the obtained results were summarized and reported.

    Results

    A wide range of studies have reported positive results about the use of curcumin in reducing the symptoms of cancers, arthritis, allergies, atherosclerosis, neurogenic diseases, liver cirrhosis, obesity, psoriasis, and autoimmune diseases and delaying the aging process. In general, curcumin can be used as a supplement besides chemical drugs. Curcumin reduces inflammatory responses and its anti-inflammatory effect is comparable to non-steroidal anti-inflammatory drugs.

    Conclusion

    Medicinal plants are very diverse and can be used to treat various diseases. Further research in the field of herbal medicines can lead to a better understanding of their effects and applications and be effective in creating new medicines. According to the current research, it seems that curcumin with multiple abilities, including anti-inflammatory, antioxidant, and anti-cancer, can play an effective role in the process of preventing and treating some diseases. However, more studies and clinical research are needed to more accurately evaluate the long-term effects and safety of curcumin consumption. In the future, the exploration of medicinal plants holds promising prospects for the development of novel therapeutic interventions, as ongoing scientific research continues to unveil the intricate bioactive compounds and molecular mechanisms underlying their medicinal properties, paving the way for innovative pharmaceutical applications and enhanced healthcare solutions.

    Keywords: curcumin, pharmacokinetics, metabolism, therapeutic use, cancer