فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 26 (بهار 1379)

  • تاریخ انتشار: 1379/01/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهرنوش کوثریان، ناصر ولایی، ارغوان مهدیانی صفحه 1
    سابقه و هدف
    کمبود روی عوارض شناخته شده ای دارد و گزارش هایی از کمبود آن در ایران مطرح است. بیماران تالاسمیک تحت درمان با داروی شلاتور آهن یعنی دسفرال می باشند که مقداری هم روی دفع می نماید؛ بنابراین امکان کمبود آن مطرح می باشد. به منظور تعیین رابطه مصرف دسفرال با کمبود روی این تحقیق بر بیماران تالاسمیک بیمارستان بوعلی سینا ساری در سال 1377 انجام شد.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش Cohort انجام شد. گروه مورد بیماران با تشخیص قطعی تالاسمی ماژور و تحت درمان ترانسفوزیون خون و دسفرال و گروه شاهد برادران و خواهران همسان از نظر جنس و سن بیماران بودند. از هر یک ml5 خون ناشتا اخذ و ادرار 24 ساعته جمع آوری شد. میزان روی با استفاده از کیت کارخانه RUNDOX با دستگاه جذب اتمی و نیزکراتینین ادرار به روش Jaffe با دستگاه اتوآنالایزر 1000 – RA اندازه گیری گردید. به دلیل ناهمگنی یافته ها برای مقایسه دو گروه از آماره signed rank test استفاده شد.
    نتایج
    32 نفر مورد بررسی به صورت 16 جفت مشابه بودند. میزان روی سرم گروه شاهد 17 ± 98 و گروه مورد 23 ± 7/112 میکروگرم در دسی لیتر بود (P<0.001). میزان روی سرم در مقایسه با محدوده طبیعی کیت مورد استفاده در تمام افراد گروه شاهد و مورد طبیعی بود. روی ادرار 24 ساعته در گروه شاهد 112 ± 96 و مورد 66 ± 120 میکروگرم در دسی لیتر بود (P<0.05) میزان دفع کراتینین (mg/kg) در دو گروه مشابه بود.
    استنتاج
    بیماران دچار تالاسمی ماژور که دسفرال مصرف می کنند دفع روی بیشتری نسبت به گروه شاهد دارند ولی این امر باعث کمبود روی سرم آنها نمی شود. احتمالا به علت ترانسفوزیون های مکرر انتقال میزان زیادی روی نیز صورت می گیرد. انجام تحقیق بیشتر برای تاثیر و یا نقش ترانسفوزیون های مکرر بر میزان روی سرم و ادرار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بتاتالاسمی ماژور، دسفرال، روی، ساری
  • محمدجعفر صفار، محمد انعامی صفحه 7
    سابقه و هدف

    به دلیل بروز همه گیری های کوچک سرخک در افراد واکسینه شده و نیز جابجایی سن ابتلا به آن از اوان کودکی به سنین مدرسه؛ فرضیه کاهش ایمنی حاصله از واکسن سرخک در گذر زمان شکل گرفته است. این مطالعه جهت بررسی نظریه فوق طراحی گردید.

    مواد و روش ها

    تحقیق به روش هم گروهی انجام شد. دو گروه 225 نفره از کودکان 18-16 ماهه و 5/7-7 ساله که در گروه اول (مورد) از تزریق نوبت 2 واکسن سرخک آنان 6-4 هفته و در گروه دوم (شاهد) 5/6-6 سال گذشته بوده انتخاب شدند و مورد سنجش آنتی بادی ضد سرخک Anti Measles IgG با روش الیزا قرار گرفتند.

    نتایج

    در گروه مورد 6 نفر از 225 نفر (6/2%) و در گروه دوم 13 نفر از 225 نفر (7/5%) از نظر وجود ایمنی ضد سرخک منفی بوده اند که از نظر آماری معنی دار نمی باشد.

    استنتاج

    شواهد برای اثبات کاهش اثر ایمنی واکسن سرخک دراثر گذشت زمان کافی نبوده، لذا واکسیناسیون مجدد در سنین مدرسه ای توصیه نمی گردد. مطالعات مشابه دیگری درسنین بالاتر (20-10 سال پس از واکسیناسیون) برای بررسی دوام ایمنی سرخک پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سرخک، واکسیناسیون سرخک، ایمنی سرخک، واکسن یادآور
  • مهدی شریف، ابوالقاسم عجمی صفحه 13
    سابقه و هدف

    توکسوپلاسموز از بیماری های انگلی مشترک بین انسان و دام است و گسترش جهانی دارد. آلودگی خانمهای باردار به Toxoplasma gondii عوارض متفاوتی از جمله سقط و مرگ جنین را به همراه دارد. این تحقیق به منظور تعیین وجود آنتی بادی ضد توکسوپلاسما در زنان با سابقه سقط یا مرگ جنین مراجعه کننده به درمانگاه های زنان شهرستان ساری انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی 200 زن باردار در سنین 8/4 ± 2/26 با سابقه سقط یا مرگ جنین که از فروردین 76 الی اسفند 77 به درمانگاه های زنان شهرستان ساری مراجعه نمودند به روش ایمونوفلورسانس غیر مستقیم (I.F.A.) از نظر آنتی بادی های IgG و IgM ضد توکسوپلاسما مورد مطالعه قرار گرفت.

    نتایج

    در این مطالعه 75 نفر (5/37%) از خانمهای با سابقه سقط؛ تیتر آنتی بادی ضد توکسوپلاسما بیشتر یا مساوی 100/1 نشان دادند که از این تعداد 45 نفر (60%) دارای تیتر کمتر یا مساوی 400/1 و 30 نفر (40%) دارای تیتر بیشتر از 400/1 بوده اند. از کل افراد مورد مطالعه فقط سه نفر (5/1%) آنتی بادی از نوع IgM داشته اند. در این مطالعه اختلاف آماری معنی داری در شیوع آنتی بادی ضد توکسوپلاسما بین زنان شهری و روستایی با سابقه سقط مشاهده نشد.

    استنتاج

    احتمالا توکسوپلاسما یکی از عوامل سقط در منطقه تحت مطالعه است ولی از علل عمده سقطنمی باشد زیرا بسیاری از خانمهای باردار قبل از بارداری به توکسوپلاسما آلوده می شوند.

    کلیدواژگان: سقط جنین، توکسوپلاسموز، زنان باردار، سرولوژی
  • مریم شهیدی، حسین مزدارانی، فرهاد سمیعی صفحه 19
    سابقه و هدف

    تحقیقات قبلی نشان داده اند که سایمتیدین و رانیتیدین اثرات ژنوتوکسیک و کلاستوژنیک پرتوهای گاما را کاهش می دهند. در این تحقیق اثر حفاظت پرتوی داروی فاموتیدین که مانند سایمتیدین و رانیتیدین آنتاگونیست گیرنده 2H هیستامین می باشد، به روش آزمون میکرونوکلئی در سلولهای مغز استخوان موشهای نر از نژاد Balb/c بررسی گردید.

    مواد و روش ها

    گروه های مختلف موش ها در معرض دوزهای مختلف این دارو (به تنهایی) قرار گرفتند. به گروه های دیگر دو ساعت قبل از تابش گیری با Gy 2 اشعه گاما، دوزهای مختلف این دارو به صورت داخل صفاقی تزریق شد. نمونه گیری از مغز استخوان 24 ساعت پس از تابش گیری انجام شد. از سوسپانسیون مغز استخوان به روش استاندارد لام تهیه و با رنگ مای گرانوالد- گیمسا رنگ آمیزی شد. برای هر نمونه 1500 سلول پلی کروماتیک اریتروسیت(PCE) و به ازای آن سلولهای نورموکروماتیک اریتروسیت (NCE) و سلولهای پلی اروماتیک اریتروسیت حاوی میکرونوکلئی (MnPCE) شمارش شدند.

    نتایج

    نتایج نشان می دهند که تابش اشعه گاما به تنهایی سبب افزایش فراوانی میکرونوکلئی و کاهش نسبت تکثیر سلولی می گردد و تزریق هر یک از دوزهای این دارو قبل از تابش دهی سبب کاهش شدیدی (حدود دو برابر) در فراوانی میکرونوکلئی القاء شده توسط اشعه گاما می گردد (این کاهش وابسته به دوزداروی مصرفی نمی باشد) ولی بر نسبت تکثیر سلولی تاثیری ندارد.

    استنتاج

    این دارو قادر به کاهش اثرات کلاستوژنیک اشعه گاما می باشد ولی تاثیری بر آثار سیتوتوکسیک اشعه گاما ندارد(P<0.01). مکانیزمی که فاموتیدین توسط آن موجب کاهش اثرات کلاستوژنیک اشعه گاما می شود کاملا مشخص نیست، احتمالا فاموتیدین از طریق جاروب رادیکال هیدروکسیل و دارابودن خواص ضد اکسیداسیون، اثر حفاظتی خود را اعمال می نماید.

    کلیدواژگان: فاموتیدین، حفاظت پرتوی، اشعه گاما، جاروب رادیکال آزاد، آزمون میکرونوکلئی
  • صمد روحانی صفحه 27
    سابقه و هدف

    نظر به بالا بودن میزان مراجعات مستقیم و خارج از سیستم ارجاع بیماران به بیمارستان ها که هم موجب ازدحام و شلوغی این مراکز ارائه خدمات تخصصی و هم موجب بیکاری و بلااستفاده ماندن خدمات درمانی پیش بینی شده در مراکز بهداشتی و درمانی سیستم شبکه می گردد، به منظور تعیین مهمترین علل مراجعه مستقیم و خارج از سیستم ارجاع این تحقیق روی مراجعین بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 77 انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    تحقیق به روش توصیفی بر روی 400 نفر از مراجعین که 330 نفر آنان موارد غیر ارجاعی و 70 نفر موارد ارجاعی بوده اند انجام گرفت که ازنظر نوع مراجعه با یکدیگر تفاوت داشته و از لحاظ متغیرهای منطقه محل سکونت (شهری و روستایی)، میزان آگاهی، تکرار مراجعات و وضعیت پرداخت هزینه خدمات مورد ارزیابی قرار گرفته اند. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه تنظیمی توسط پرسشگر در محل مراجعه و پذیرش بیماران از آنها یا از طریق افراد همراه تکمیل و جمع آوری گردید.

    نتایج

    این تحقیق نشان داد که اکثریت بیماران ارجاعی (1/87 درصد) از مناطق روستایی هستند و ارتباط بین منطقه محل سکونت و نوع مراجعه معنی دار می باشد (P=0). همچنین مشخص شد که در مراجعات تکراری میزان تمایل افراد به ارجاع به حدود نصف کاهش می یابد. 90 درصد بیماران ارجاعی ازنحوه برقراری ارتباط صحیح بین بیمارستان و مراکز بهداشتی و درمان آگاهی داشته درصورتی که این میزان دربیماران غیرارجاعی 6/35 درصد می باشد. ضمنا اغلب بیماران ارجاعی (1/77 درصد) افرادی هستند که تحت پوشش بیمه روستایی سازمان بیمه همگانی خدمات درمانی قرار دارند.

    استنتاج

    اعمال مدیریت و نظارت دقیق تر به منظور استفاده بهینه از امکانات خدمات بهداشتی و درمان موجود و توزیع آن براساس نیاز نواحی مختلف جغرافیایی ضرورت می باشد. ضمن این که دادن آگاهی به مردم در خصوص سیستم جامع خدمات بهداشتی ودرمانی کشور ونقش و وظیفه هریک ازواحدهای سطوح مختلف نیزدارای اهمیت می باشد. همچنین منوط نمودن کمک های مالی سازمان های بیمه گر یا سازمان های دیگری که به نوعی در هزینه خدمات بیمارستانی افراد جامعه مشارکت دارند به پیروی و رعایت سیستم ارجاع نقش موثری در موفقیت این سیستم دارد.

    کلیدواژگان: بیمه خدمات درمانی، مراجعه مستقیم، سیستم ارجاع، بیمه خدمات درمانی روستایی
  • محمدرضا حق شناس، سید مهدی میر مبینی، فرهنگ بابامحمودی صفحه 33
    سابقه و هدف

    سل یک بیماری عفونی مزمن با تظاهرات مختلف و سیر تدریجی است و هنوز هم مشکل اصلی بهداشتی و یکی از علل مرگ و میر در جهان محسوب می شود. به طوری که 3/1 جمعیت دنیا با عفونت سلی برخورد داشته، سالیانه 10-8 میلیون مورد جدید به آن اضافه شده و هرساله 3-2 میلیون نفر به علت بیماری سل فوت می شوند. با شیوع بیماری ایدز در جوامع امروز به نظر می رسد که آلودگی به سل با شدت بیشتری خود را نشان می دهد. تخمین زده می شود که در سطح جهان بیش از 30 میلیون آلوده به HIV وجود داشته که از این جمعیت حدود 6/5 میلیون نفر به سل نیز آلوده می باشند.با توجه به این که شیوع بیماری سل و HIV در محیط های پرجمعیت مخصوصا زندان بیشتر گزارش شده است تحقیق حاضر با هدف تعیین میزان شیوع بیماری سل و ایدز در زندانیان شهر ساری طراحی و انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق با استفاده سرنگ انسولین و PPD پنج واحدی توسط افراد مجرب بر روی 650 زندانی تست فوق به عمل آمده و نتایج تست PPD بعد از 72-48 ساعت مورد بررسی قرار گرفت.افرادی که دارای اندوراسیون بیش از 5 میلی متر بودند به عنوان PPD مثبت تلقی شدند. از افراد فوق و همچنین کسانی که دارای علایم تب، لاغر شدن، سرفه حداقل به مدت سه هفته و بی اشتهایی بوده اند نمونه گیری از خلط صبحگاهی و ناشتا به عمل آمده است.نمونه های خلط در محیط کشت لون استاین جانسون به روش خطی کشت داده و درانکوباتور در دمای 37 درجه سانتی گراد به مدت 3 هفته تا 2 ماه قرار داده شدند. همچنین از نمونه های فوق لام تهیه و رنگ آمیزی ذیل نلسون انجام شد. از این افراد با استفاده از سرنگ به میزان cc5 خون تهیه کرده و سپس این نمونه جهت انجام تست HIV به روش الیزا به سازمان انتقال خون منتقل شد.

    نتایج

    از مجموع 650 زندانی که تست PPD انجام شد حدود 83 نفر 62/12 درصد از آنها دارای اندوراسیون بیش از 10 میلی متر و 45 نفر 92/6 درصد دارای اندوراسیون 10-5 میلی متر و بقیه کمتر از 5 میلی متر بوده اند.از مجموع 300 نفر که نمونه گیری خلط و خون از آنها بعمل آمده پس از کشت و تست های لازم فقط سه نفر (1 درصد) از نظر باسیل اسیدفاست مثبت بوده و همه نمونه ها از نظر HIV منفی بوده است.

    استنتاج

    درصد پایین شیوع آلودگی در زندان مورد مطالعه که حکایت از رعایت مقررات بهداشتی در این زندانها می کند نشان می دهد با دقت در اصول بهداشتی می توان حتی در مرکز پرجمعیتی مثل زندانها شیوع بیماری سل را کنترل کرد.

    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، HÏV، زندان، عفونت سل
  • عبدالحکیم تیرگری صفحه 38
    سابقه و هدف

    آزمون بندر- گشتالت (Bender-Gestalt) یک ابزار ارزیابی هماهنگی دیداری- حرکتی است که هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان قابل استفاده است. تاکنون جهت تحلیل نتایج عملکرد آزمون ها نظام های نمره گذاری و تفسیری متعددی ایجاد شده است.یکی از معروف ترین آنها، روش کمی نمره گذاری آزمون ها استفاده از انطباق نمره گذاری هات- بریسکین (Hutt- Briskin) توسط لکس (Lacks) می باشد. مطالعه حاضر با استفاده از روش نمره گذاری لکس به هنجاریابی نتایج عملکرد آزمودنی های بیمار و سالم پرداخته است.

    مواد و روش ها

    دراین مطالعه سه گروه آزمودنی شامل (4 نفر بیمار آسیب مغزی، 60 بیمار اختلالات روانپزشکی و 62 نفر آزمودنی بهنجار) با روش نمونه برداری تصادفی انتخاب و آزمون گردیدند. داده های آزمون هر گروه و هنجارهای مربوطه در یک جدول مقایسه ای ثبت و به عنوان معیار تشخیص آسیب مغزی ارایه شد.

    نتایج

    با استفاده از داده های جدول هنجاریابی می توان وضعیت تشخیصی آزمودنی را تعیین نمود. در این جدول دامنه بهنجار برابر 0 تا 4 خطا و خط برش بهینه برای تشخیص آسیب مغزی برابر 5 خطا و یا بیشتر تعیین شده است.

    استنتاج

    آزمون بندر به تشخیص شایعه مغزی نسبتا شدید، به ویژه در نیمکره راست ناحیه آهیانه ای مغز محدود است. بدین سان صحیح تر آن است که این آزمون به عنوان ابزاری برای ‹‹ غربال کردن ›› آسیب های کلی و یا آسیب مربوط به ناحیه آهیانه ای راست به کار رود.

    کلیدواژگان: آزمون بندر، گشتالت، سیستم نمره گذاری لکس، هنجاریابی
  • ابوالقاسم عجمی، رضا فریدحسینی، نازنین طبرستانی صفحه 45
    سابقه و هدف

    ویروس های HTL-I/II از خانواده رترو ویریده به عنوان عامل بیماری های مختلفی شناخته شده اند این ویروس ها از طریق انتقال خون، تماس جنسی و شیر مادر آلوده منتقل می شوند. با توجه به آندمیک بودن بیماری در مناطق خاص، بررسی اپیدمولوژی آن در کشور ضروری بنظر می رسد. در این راستا به عنوان یک مطالعه آزمایشی، خون دهندگان مراکز مختلف انتقال خون استان مازندران مورد بررسی قرار گرفتند.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه توصیفی /180 نفر از اهدا کنندگان خون مراکز انتقال خون ساری، بهشهر، چالوس، قائمشهر، تنکابن مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت بررسی وجود آنتی بادی در سرم آنان از روش ELISA استفاده گردید. حساسیت و اختصاصی بودن کیت مورد استفاده بر اساس نظر کارخانه سازنده بیشتر از 98درصد بوده است.

    نتایج

    در180 فرد مورد آزمایش (143 نفر مرد و 47 نفر زن) 3 مورد مثبت (6/1درصد) تشخیص داده شد که دو نفر از آنها مرد و یک نفر زن از نظر وجود آنتی بادی در آزمایش مثبت بودند.

    استنتاج

    با توجه به نتیجه متفاوت این مطالعه با نتایج مطالعه سال 1372 سازمان انتقال خون ایران و لزوم تعیین مناطق آندمیک بیماری، انجام یک بررسی همه جانبه و دقیق در استان مازندران ضروری بنظر می رسد.

    کلیدواژگان: سرواپیدمولوژی، خون دهندگان، HTLV I، II
  • کریم الله حاجیان صفحه 49
    سابقه و هدف

    کم وزنی در هنگام تولد یکی از عوامل اصلی مرگ و میر نوزادان است. شیوع و عوامل خطر آن در جوامع مختلف متفاوت است. هدف از این مطالعه تعیین شیوع نوزادان کم وزن و برخی از عوامل خطر آن در شهر بابل است.

    مواد و روش ها

    این بررسی به روش مقطعی با نمونه ای با حجم 1087 نوزاد که شامل کل زایمانهای سه ماه سال1377 می باشد، درزایشگاه های شهر بابل انجام گرفته است. اطلاعات آن با اندازه گیری وزن هنگام تولدو مصاحبه با مادر جمع آوری شده است. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک انجام گرفته است.

    نتایج

    نتایج نشان می دهد که نسبت نوزادان کم وزن 2/6 درصد با حدود اطمینان 95 درصد (6/7% و 8/4%) است. نسبت شانس Odds Ratio (OR) خطر کم وزنی در دخترها 84درصد بیشتر از پسرها است (84/1OR= و 02/0P=). شانس خطر در نوزادان دو یا چند قلو 9/15 برابر و در نوزادان با سن جنین کمتر از 37 هفته 8/9 برابر است(0001/0 P=). این خطر در مادران با 4-2 زایمان در مقایسه با مادران اول زا به نسبت 40 درصد کاهش یافته است (60/0 OR= و07/0P=) در حالیکه برای زایمان پنجم و بالاتر این خطر بطور معنی داری افزایش یافته است (89/3 OR= و 001/0P=). سن کمتر از 19 سال مادر و بی سواد بودن مادر خطر کم وزنی را افزایش داده اند ولی اثر معنی داری یافت نشده است. در تحلیل رگرسیونی چندگانه به روش گام به گام به ترتیب سن جنین از 37 هفته (1/10OR=)، دو یا چند (61/16OR=) و دختر بودن نوزاد (99/1OR=) خطر کم وزنی را بطور معنی داری افزایش داده اند.

    استنتاج

    لذا پیشگیری از زایمان های زودرس و اجرای برنامه های آموزش بهداشت برای گروه های پرخطر بویژه مادران باردار باسطح سوادپایین و مادران جوان با سن کمتر از 19 سال و مادران اول زا می توانند نقشی موثردر پیشگیری از نوزادان کم وزن داشته باشند.

    کلیدواژگان: شیوع، کم وزنی نوزادان، عوامل خ
  • علیرضا خلیلیان، رمضان حسن زاده، مهران ضرغامی صفحه 56
    سابقه و هدف

    از نظر بهداشت روانی مدرسه عامل بسیار با اهمیت در تامین یا عدم تامین بهداشت روانی دانش آموزان به حساب می آید. تحقیقات متعدد نشان می دهند که دانش آموزان به دلایل متعدد به اختلالات رفتاری و روانی دچار می باشند. عواملی مانند روبرو شدن با ناظم یا مدیر مدرسه، تاکید بیش از حد مدرسه به نظم و ترتیب، کوچک بودن فضای مدرسه، شلوغ و پر سروصدا بودن مدرسه و کلاسها، عقب افتادن از درس، تحقیر دانش آموز در کلاس و از این قبیل در دانش آموزان مدرسه استرس یا فشار روانی را ایجاد می کند.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش در این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه آماری در این تحقیق 950 دانش آموز دبیرستانی است که بر اساس فرمول برآورد نمونه انتخاب شده اند. شیوه نمونه گیری تصادفی است.

    نتایج

    نتایج نشان می دهد که بین عوامل استرس زای مدرسه و شکایات جسمانی در دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که بین عوامل استرس زای مدرسه و شکایات جسمانی دانش آموزان دختر و پسر ارتباط معناداری مشاهده می شود. و بین دانش آموزان پسر و دختر از نظر میزان تجربه عوامل استرس زای مدرسه تفاوت معناداری وجود دارد.

    استنتاج

    همانطور که در قسمت یافته ها اشاره گردید بین عوامل استرس زای مدرسه (از قبیل روبرو شدن با ناظم و یا مدیر مدرسه، تنبیه شدن دانش آموزان در کلاس، شلوغ و پر سروصدا بودن کلاس و مدرسه، غیربهداشتی بودن سرویس بهداشتی، بی نظمی و بداخلاقی معلم در کلاس، ترس و اضطراب از امتحان و عواملی مانند این) و شکایات جسمانی (مانند سردرد، دلشوره، درد معده، ناراحتی قلبی، سرگیجه و مانند این) ارتباط معناداری وجود دارد. با توجه به نتایج تحقیق اگر بتوان عوامل استرس زای مدرسه را کاهش داد می توان گام موثر و مثبتی در برطرف کردن مشکلات جسمانی و روانی دانش آموزان در مدرسه برداشت و مدرسه از این نظر می تواند عامل موثر ایجاد بهداشت روانی باشد.

    کلیدواژگان: عوامل استرس زا، شکایات جسمانی
|
  • M. Kosarian, N. Valaee, A. Mahdyanee Page 1
    Background and
    Purpose
    The zinc deficiency has a known side effects and zinc deficiency in Ïron is a known phenomenon. Thalassemic patients under treatment with Ïron shlator i-e Dispheral, discharge some amount of zinc. Hence zinc deficiency is a matter of thought. Ïn order to determine the relation between dispheral usage and zinc deficiency this study was conducted on the thalassemic patients referring to sari BoÂli Sina Hospital in 1377.
    Materials And Methods
    This was a cohort study. The test group comprised of confirmed thalassemia major cases under the treatment of blood transfusion and the control group comprised of sisters and brothers of these patients. 5 ml blood was drawn from the fasting patients, and the 24 hours urine was collected. Zinc was measured by RÜNDÔX kit with the help of atomic absorption instrument and the urine creatinine was measured by RÂ-1000 auto analyser. Signed rank test was used for the comparison of the age between these two groups due to differences in the obtained data.
    Results
    32 cases under study were in 16 similar pairs. The rate of serum zinc in the control group was 98 ± 17 microgram and in dl case group was 112.7 ± 23 micro gram/dl (P<0.001). The serum zinc level compairing with the normal range of the used kit was normal in micro gr/dl both groups. The 24hrs. urine zinc level was 96 ± 12 and 120 ± 66 micro gr/dl in control and case group respectively (P<0.05). The urine creatinine level (mg/kg) was the same in the both groups. Çonclusion: Desferal user thalassemia major patients excrete more zinc than the control group but this phenomenon would not lead to serum zinc deficiency. Probably due to frequent blood transfusion these patients receive significant amount of zinc. More study on the effects and the role of frequent blood transfusion on the serum and urine zinc level is recommended.
    Keywords: Thalassemia major, zinc, Dispheral
  • M.J. Saffar, M. Anamee Page 7

    Background and

    Purpose

    Due to the minor outbreak of measles in the vaccinated individuals, and also, its shifting incidence from infancy to the school age there is concern on the hypotesis decline immune status to measles as the time passes. This study was designed to determine this hypothesis.

    Materials And Methods

    The study was a cohort one. Two groups comprised of 225 children of 16-18 months and 7- 7 ½ years were selected. There was a delay of 4-6 weeks in booster dose of the first group (test). Ând 6- 6 ½ years in the second group(control). Their anti measles ÏgG was measured by ËLÏSÂ method.

    Results

    Ïn the test group G out of 225 persons(2.6%) and in control group 13 out of 225 persons (5.7%) were not immune to measles which was not statistically significant. Çonclusion: The evidence to prove the decline of immune status of measles vaccine in long term was invaluable. Hence the repeatation of measles vaccine at the age of school entrance is not recommended. But another similar study at higher age (10-20 years after vaccination) to determine the stability of immune status to measles is proposed.

    Keywords: Measles, Measles vaccination, Measles immunity, Booster vaccine
  • M. Sharif, A. Ajami Page 13

    Background and

    Purpose

    Toxoplasmosis is a common disease of human & animals (Zoonosis) which has a world wide distribution. Ïnfection with Toxoplasma gondii in pregnant women produces a different clinical features such as abortion and still birth. This study was performed in order to determine the titer of anti Toxoplasma antibody in women with the history of abortion or still birth referring to Sari, s Medical Çenters during the years 1376-1377.

    Materials And Methods

    Ïn the descriptive study, serum samples of 200 pregnant women in age groups of 26.2 ± 4.8 who had a history of abortion or still birth referring to Sari, s medical centers during Farvardin 76 to Ësphand 77 were examined. For serological studies, antibody titration for ÏgM and ÏgG were determined by indirect immunofluorescence technique.

    Results

    Ïn this study, 75 patients (37.5%) of aborted women were seropositive for Toxoplasma ≥ 1/100. 45 of them (60%) had a titer equal to or less than 1/400 and 30 women (40%) had a titer more than 1/400. Ïn all, only 3 women (1.5%) had ÏgM antibody. There was no statistically significant difference between the rate of anti toxoplasma gondii antibody in women of urban and rural areas. Çonclusion: Perhaps toxoplasmosis is one the causes of abortion in the area, but is not the main cause, because many pregnant women are infected with toxoplasma gondii before hand.

    Keywords: Toxoplasmosis, Pregnant women, abortion, Serology
  • M. Shahidi, H. Mazdarani, F. Samiee Page 19

    Background and

    Purpose

    Previous investigations have shown that cimetidine (Çi) and ranitidine (Rn) have radioprotective effects against gamma rays. Ïn this study, the radioprotective effects of famotidine (Ft), Which acts like Çi and Rn as histamine H2 – receptor – antagonist, were investigated in male bulb/c mice bone marrow cells by means of the micronucleus test.

    Materials And Methods

    Different groups of mice were exposed to different doses of Gamma rays (alone). The other groups received different doses of these drugs two hours before intraperitoneal injection of 2Gy irradiation. Samples were collected 24 hours after irradiation. From the suspension of bone marrow smears were prepared and stained with Granovalt- Gimsa dyes. For each specimen, 1500 poly chromatic erythrocyte (PÇË) and same number of Normo chromatic erythrocyte (NÇË) and poly chromatic erythrocyte Çontaining micro- nuclei (mn PÇË) were counted.

    Results

    Results indicate that gamma irradiation by itself can lead to abundance of micronuclei and decreases the cell proliferation ratio. Pre- irradiation injection of Ft. of any concentration, effectively reduce the number of Mn PÇË (two folds), but had no effecton PÇË/PÇË+NÇË ratio. Çonclusion: Ïn fact, this drug can reduce the clastogenic effects of gamma rays but is ineffective on gamma cytotoxic properties (P<0.01). The mechanism by which the Ft. can reduce the clastogenic effects of gamma rays is not yet clear and it is probable that the radioprotection brought about by Ft. is due to its antioxidant properties and hydroxyl radical- Scavenging process.

    Keywords: Famotidine, Ranitidine, Radiation protective agents, Gamma rays, radical scavenging
  • S. Rohani Page 27

    Background and

    Purpose

    Due to the frequent direct reference and unofficial admission of the patients in the Hospital which causes aver crowding of these Medical centers. Ând also would lead to inefficiency of foreseeing Medical services in the health and treatment network. Ïn order to determine the main reason of direct and unofficial referrals, this study was conducted on the patients referred to the hospital affiliated to Mazandaran Üniversity of Medical Sciences in 1998.

    Materials And Methods

    This research was a descriptive one, done on 400 referred cases of who m 330 were non referrals and 70 cases were referrals. Variation was obsereved. Ôn the basis of the kind of referred cases, and were evaluatedon the kind of residential area (urban and rural), the level of awareness, the frequency of referrals and charges of medical services. Â questionnaire was filled at the place of admission by the questions or from the companion of the patients, and the data were collected.

    Results

    This research showed that the majority of the referred patients (87.1%) were from the rural areas, and there was a significant relation between the resident of the patients with the kind of referral p=0. Âlso it was noticed that in the frequent references the willingness of the patients to the next reference was declined to. 90% of the referred patients were aware of the proper communication of the hospital with the health and treatment services centers, while such awareness was observed only in 35.6% of the non referred patients. Âlso most of the referred patients (77.1%) were those under the rural insurance organization of public medical services network. Çonclusion: Ïmplementation of proper management and supervision, in order to achieve efficient application of health services facilities and available treatment and its distribution on the basis of the requirement of different geographical regions is needed. Meanwhile giving information to public, specially on the comprehensive health services system of the country and the rule and the duty of each of the different units is very important. Denoting finance support of insurance companies or other organizations which share the medical expenses of puplic, play very important successive role on the referring system formalities.

    Keywords: Medical services insurance, Direct referred patients, Rural insurance network
  • M.R. Haghshenas, S.M. Mirmobini, F. Babamahmodi Page 33

    Background and

    Purpose

    Tuberculosis (TB) is a chronic disease with different manifestations and progressive which is still the main health problem and is one of the causes of mortality in the world. Ône third of world population have been infected with T.B. and annualy 8-10 million new cases are added and each year 2-3 million persons die of T.B. infection. Due to outbreak of ÂÏDS, T.B. infection seems to be more severe in this era. Ëstimation of HÏV infection in the world is about 30 million persons, and about 5.6 million persons are infected with both HÏV and T.B. with that in mind, the prevalence of T.B. and HÏV have been reported more in crowded places, such as prisons, that is why this research was designed to estimate the prevalence of the two above mentioned diseases in township.

    Materials And Methods

    650 prisoners were tested with 5 units of PPD with the help of insulin syringes by expert technicians. Ând the result was determined after 48-72 hours. Those patients with induration of more than 5 mm. were considered as PPD positive. From the same patients and the patients with fever, loss of weight cough at least for three weeks along with loss of appetite, morning sputum samples were collected. The sputum sample was streaked on Levenson jenson medium, incubated at 37oc for 3 weeks to 2 months, also from the same sample acid fast staining was done. 5 ml of blood was drawn from the patients and was tested for HÏV by ËLÏSÂ method.

    Results

    From the above 650 prisoners tested for PPD about 83 (12.62%) persons had induration of more than 10 ml and 45 (6.93%) had induration of 5-10 ml and the rest had induration of less than 5 ml. Test on blood and sputum samples of 300 persons was done, after the culture and doing other tests 3 persons (1%) were acid fast positive, and all the samples were HÏV negative. Çonclusion: The low percentage of infection in prisons under study indicate the hygienic condition of prisons and shows that with proper hygienic conditions in prisions the prevalence of T.B. can be brought under control.

    Keywords: Tuberculosis, Ïnfection, Human immunodeficiency syndrome, Purified protein
  • A.H. Tirgari Page 38

    Back ground and

    Purpose

    Bender- Gestalt test is a mean for the estimation of Moto -vision coordination which is applicable in children as well as adults. For the analysis of the obtained results of the test, numerical method and various interpreting have been used. The most important of them is the quantitative numerical test of Hutt – Briskin. By matching the obtained data collected from the ill and healthy subjects.

    Materials And Methods

    Ïn the study, three test groups were designed which comprised of a 4 brain damaged, 60 psychiatric patients and 62 normal subjects which were selected by simple random sampling method and were tested. For analysis of their function on test the lack’s adult scoring system was used the data were presented in a table as a diagnostic criteria for brain damage.

    Results

    With the help of the data presented in the table, the diagnostic criteria can be determined. Ït was found that in the range of normal, there was 0 to 4 errors and in the best cut-off line for the diagnosis of brain damage there were 5 or more errors. Çonclusion: Bender- Gestalt test is used for the diagnosis of partial severe brain damage especially in the right hemisphere of brain, so it is better, this test be used a means for the screening of the general brain damage or damage pertaining to the right hemisphere.

    Keywords: Bender, Gestalt test, Lacks Scoring system, Normalization
  • A. Ajami, R.F. Hosseini, N. Tabarestani Page 45

    Background and

    Purpose

    HTL-Ï/ÏÏ viruses of the Retroviridae family are known to be the causes of various diseases. They are transmitted by blood transfusion, sexual contact and breast milk. Âs of contaminated mothers. These viral infections are endemic in certain regions, Ëpidemiological studies appear to be necessary in the country. Blood donors from different transfusion Çenters were investigated in a pilot study.

    Materials And Methods

    Ïn this descriptive study, blood samples of 180 donors from sari, Behshar, Çhaloos, Tonekabon and ghaemshahr transfusion centers were studied for the presence of antibodies by ËLÏSÂ (with the specificity and sensitivity of the diagnostic kits more than 98%).

    Results

    Âmong 180 donors (143 males, 47 females) under study three (2 males and 1 female) were positive (1.6%). Çonclusion: Since the result of this study is different from that of Ïranian blood tranfusion organization conducted in 1372, another study is recommended to cover extensive all the blood donors as a confirmatory study, to determine the endemic areas.

    Keywords: Seroepidemiology, Blood donors, HTLV, I
  • K. Hajian Page 49

    Background and

    Purpose

    Low birth weight (LBW) is one of the main cause of mortality in neonates. The prevalence and the risk factors differ in different countries. The objective of this study was to determine the prevalence of LBW in neonates and some of its risk factors in Babol.

    Materials And Methods

    This research was designed for a limited span of time, 1087 cases of neonates from all the deliveries of Babol were selected in First 3 months of the year1989. The data were collected by measuring the birth weight and interviewing the mothers.Statistical analysis was done by logestic regression method.

    Results

    The ratio of LBW was 6.2% with 95% confidence interval (7.6 and 4.8%). The odd ratio (ÔR) of LBW in females was 84% more than males (ÔR= 4) (ÔR= 1.84 and P = 0.09). The risk factor with twins or multiparity was 15.9 times more and of neonates less than 37 weeks was 9.8 times more (P= 0.0001). This risk was reduced to 40% in mothers with 2-4 parities compared with mothers of single parity (P= 0.07 and ÔR = 0.60), while for the fifth and higher parities this risk increased significantly(P = 0.0001 and ÔR= 3.89). Âge of less than 19 years and illiteracy of mother have increased the risk LBW, but was not significant. Ïn the stepwise multiple regression analysis, the effect of gestation age i.e.< 37 weeks ÔR= 10.1, begin twin (ÔR= 16.61) and being a female child. (ÔR= 1.99) have increased the risk of LBW significantly. Çonclusion: Therefore prevention of preterm deliveries and conducting the health education program in high risks, especially illiterate mothers, young mothers of age less than Nineteen years and the first parity contribute to the prevention of LBW.

    Keywords: Low birth weight (LBW), Risk factors, young
  • A.R. Khalilian, R. Hassanzadeh, M. Zarghami Page 56

    Background and

    Purpose

    Ôn the basis of mental health, school plays an important role in school students. Different researches have shown that school students are prone to various psychological and behaviour disorders. Different factors such as, facing with principal or persuading of school authorities to obey and order (discipline) having not proper space. Noisiness of school and the class. Delay in Prperation of the lessons. Discredency of students in the class, and so on, would lead to stress in the students.

    Materials And Methods

    This research was a descriptive- correlative study, the cases were 950 high school students. Whom were selected on the basic of statistical formula the samples were collected randomly.

    Results

    The findings indicate that there is a significant relationship between the existing psychogenic factors and physical complains scale in the school students. Âlso the results showed that there is significant relationship between the existing psychogenic factors in boys and girls student. Âlso it was found that there is a significant difference in the boys and girls on the basis of experiencing psychogenic factors. Çonclusion: Âs described in the results, there is a significsnt relationship between the existing psychogenic factors, such as, facing with the principal of school, obey and order, punishment in the class, noisiness of school and the class, nonhyegenic of the hearth services misbehavior of the teacher in the class, stress of giving examination, and, so on, and physical complains scale, such as, lead ache, anxiety, stomach pain, heart problem, dissiness etc. Ôn the basis of this research, if the psychogenic problems is reduced in the school, it would be possible to put an effective step in the reduction and elimination of physical complains scale in the school students, and on this basic, schools can play a major role in tha mental health of students.

    Keywords: Psychogenic factors, Physical complain discipline