فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 34 (بهار 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/01/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدرضا عرب، طاهره طلایی خوزانی، علیرضا فاضل صفحه 1
    سابقه و هدف
    صلبیه و مشیمیه به عنوان لایه های خارجی و میانی چشم از مزانشیم اطراف جام بینایی منشا می گیرند که در تکامل آن سلول های ستیغ عصبی نقش ارزنده ای ایفاء می کنند. بخش عمده ای از سیگنال های هدایت کننده روند تکامل در چشم، در واقع اجزایی از ماتریکس خارج سلولی و یا گلیکوکونژوگه های سطح سلول می باشند. هدف از این مطالعه شناسایی اجزا ماتریکس خارج سلولی و ترکیبات قندی سطح سلول به هنگام تکامل این لایه ها در چشم است.
    مواد و روش ها
    جنین های روزهای یازدهم تا بیستم تولد و نوزادان یک تا پانزده روزه موش صحرایی (Rat) جمع آوری شدند. مقاطع بریده شده توسط رنگ آمیزی های هیستوشیمی و تکنیک لکتین هیستوشیمی (PNA،BSA1-B4،S/PNA) مورد مطالعه قرار گرفتند و بر اساس شدت رنگ آمیزی درجه بندی شدند.
    یافته ها
    آزمون آماری Mann-Whitney، اختلاف معنی داری را میان روزهای مورد مطالعه تنها برای ترکیبات قندی خنثی و گلیکوزآمینوگلیکان های اسیدی کربوکسیله نشان داد (05/0 P<). به علاوه مزانشیم اطراف جام بینایی به شدت با لکتین BSA1-B4 واکنش نشان داد و بدین ترتیب حضور قند انتهایی D-Gal در سلول های مزانشیمی این ناحیه نشان داده شد. واکنش مزانشیم فوق به لکتین PNA برای قند انتهایی D-Gal منفی بود اما پس از به کارگیری روش هضم آنزیمی سیالیداز، بعضی از سلول های مزانشیمی به این لکتین با شدت کم پاسخ دادند. بدین ترتیب وجود اسید سیالیک و قند انتهایی Gal/GalNac در این سلول ها نشان داده شد.
    استنتاج
    به نظر می سد مجموعه تغییرات ماتریکس خارج سلولی و قندهای انتهایی سطح سلول، بخشی از وقایع مسوول کنترل روند ریخت زایی در جنین به هنگام تشکیل چشم می باشد.
    کلیدواژگان: صلبیه، مشیمیه، چشم، رشد و تکامل، لکتین ها
  • داوود فرزین، مریم عطارزاده صفحه 9
    سابقه و هدف
    رفتار لیس زدن (licking) یک رفتار استرئوتایپی است که از طریق فعالیت گیرنده های دوپامینی D1 و D2 در سیستم نیگرواستریاتال ایجاد می شود. مدارک مختلفی وجود دارد که نشان می دهد هیستامین و عوامل هیستامینی سطح دوپامین و متابولیت هایش در کورتکس، Nucleus accumbens و استریاتوم را از طریق گیرنده های H1، H2 و H3 تغییر می دهند و متقابلا عوامل مستقیم یا غیرمستقیم عمل کننده دوپامینی آزاد شدن هیستامین در نقاط مختلف مغزی نظیر استریاتوم و هیپوتالاموس را تعدیل می کنند. این نتایج پیشنهاد می کنند مکانیسم های هیستامینرژیک ممکن است به عملکرد سیستم دوپامینرژیک مرتبط و نقش مهمی در تعدیل بعضی از رفتارهای دوپامینرژیک داشته باشند. به منظور تعیین نقش احتمالی مکانیسم های هیستامینرژیک در تعدیل رفتار لیس زدن، اثر آگونیست ها و آنتاگونیست های مختلف گیرنده هیستامینی بر رفتار لیس زدن القاء شده توسط آپومرفین در موش صحرایی (Rat) مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    تزریق زیرجلدی دوزهای مختلف آپومرفین (125/0 الی 25/1 میلی گرم/ کیلوگرم) ایجاد رفتار لیس زدن نمود. پاسخ لیس زدن توسط مشاهده مستقیم در مدت 75 دقیقه ثبت گردید. تحت این شرایط، اثر آگونیست ها و آنتاگونیست های مختلف گیرنده هیستامینی بر رفتار لیس زدن القاء شده توسط آپومرفین مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    تزریق داخل مغزی یا داخل صفاقی HTMT (50 و100 میکروگرم/ موش صحرایی) یا دیماپرایت (10 و15 میلی گرم/ کیلوگرم) رفتار لیس زدن را تقویت نمود، در صورتی که Imetit (5 و10 میلی گرم/ کیلوگرم، داخل صفاقی) پاسخ لیس زدن را کاهش داد. تجویز آنتاگونیست های مختلف هیستامینی نظیر دکس کلرفنیرآمین، دیفن هیدرامین، فاموتیدین و رانیتیدین نیز رفتار لیس زدن را کاهش داد، در صورتی که تیوپراماید این رفتار را تقویت نمود. اثرات HTMT و دیماپرایت به ترتیب با تجویز دکس کلرفنیرآمین و فاموتیدین آنتاگونیزه گردید. اثر مهاری Imetit نیز توسط تیوپراماید مهار شد.
    استنتاج
    نتایج پیشنهاد می کنند مکانیسم های هیستامینرژیک در تعدیل رفتار لیس زدن القاء شده توسط آپومرفین دخیل می باشند.
    کلیدواژگان: گیرندهای هیستامین، آپومورفین، آنتاگونیست های دوپامین، موش صحرایی، رفتار
  • محمودرضا حیدری، میترا عباسی فرد صفحه 18
    سابقه و هدف
    گیاه خردل سیاه به طور سنتی برای رفع دردهای عصبی و روماتیسمی به کار می رود. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثرات ضد دردی گیاه خردل سیاه است.
    مواد و روش ها
    عصار پرکوله گیاه خردل سیاه با دوزهای مختلف، به صورت IP به موش سوری تزریق و اثر ضد دردی آن با آزمون های فرمالین و Tail-flick اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در آزمون فرمالین عصاره حاصل از روش پرکوله با دوزهای 200،100 و300 میلی گرم/ کیلوگرم قادر به ایجاد اثر ضد دردی معنی داری نسبت به گروه کنترل بوده و دوز 300 میلی گرم/ کیلوگرم عصاره بیشترین اثر ضددردی را داشته است. مقایسه اثر ضد دردی 300 میلی گرم/ کیلوگرم عصاره پرکوله با 5/2 میلی گرم/کیلوگرم مرفین و 300 میلی گرم/ کیلوگرم A.S.A در آزمون فرمالین نشان دهنده این بود که در فاز اول درد، بین اثر ضد دردی عصاره، A.S.A و مرفین تفاوت معنی داری وجود نداشت. در فاز مزمن، اثر ضد دردی عصاره با اختلاف معنی داری (05/0P<) از A.S.A بهتر بود، ولی در این فاز در مقایسه با مرفین، اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    اثر ضد دردی 300 میلی گرم/ کیلوگرم عصاره در مقایسه با 5/2 میلی گرم/ کیلوگرم مرفین در دقایق 30،15 و90 آزمون Tail-flick تفاوت معنی داری نداشت و در دقایق 30،15 و45 پس از تزریق اختلاف معنی داری بین اثر ضد دردی عصاره و A.S.A وجود نداشت.
    در روش Tail-flick، اثر ضد دردی عصاره در حضور نالوکسان در دقایق 15 و30، کاهش معنی داری داشته است.(01/0P<).
    استنتاج
    در این تحقیق، اثر ضد دردی نسبتا خوبی از عصاره گیاه خردل سیاه مشاهده شد که می تواند زمینه تحقیق بیشتری را فراهم نماید.
    کلیدواژگان: خردل، مسکن ها، موش صحرایی(Rat)، گیاهان خوراکی، گیاهان شفابخش
  • سعید عابدیان، عیسی بای بوردی صفحه 27
    سابقه و هدف
    عملکرد فعال سیستم ایمنی در بیمارانی که به منظور درمان بدخیمی های هماتولوژیک، آنمی آپلاستیک یا ناهنجاری های سیستم ایمنی تحت عمل پیوند مغز استخوان قرار می گیرند توام با تغییرات و مشکلاتی است که هدف از این پژوهش ارزیابی سیستم ایمنی در افراد پیوند شده می باشد.
    مواد و روش ها
    بررسی سیستم ایمنی بیماران با انجام تست L.T.T، احیایN.B.T و تعیین شاخص های CD19، CD20، CD2، CD3، CD4،CD8 و CD56 با آنتی بادی منوکلونال جهت ارزیابی کمی و کیفی سیستم ایمنی انجام گرفته است.
    یافته ها
    تعداد 36 بیمار (18 نفر زن و 18 نفر مرد) با محدوده سنی 4 تا 47 سال مورد بررسی قرار گرفتند. سیستم ایمنی در سه ماهه اول پس از پیوند صرف نظر از نوع پیوند و بیماری زمینه ای کاهش شدیدی داشت که پس از آن تعداد و عملکرد سیستم ایمنی رو به افزایش گذاشت. تست فاگوسیتوز در سه ماهه اول پس از پیوند و پس از آن طبیعی بود. سلول های کشنده طبیعی با شاخص CD56 در اولین سه ماهه افزایش داشته و نسبت CD4 به CD8 در سه ماه اول کاهش داشت (P<0.05)، تعداد سلول های B با مارکر CD19 و CD20 در سه ماهه اول کاهش داشته و پس از آن زمان رو به افزایش گذاشت.
    استنتاج
    حیات مجدد سیستم ایمنی عامل مهمی در سلامت بیماران پیوند شده از عفونت ها می باشد و به نظر می رسد که وجود سلول های طبیعی با شاخص CD56 نقش مهمی در مراقبت ایمنی در زمان های اولیه پس از پیوند دارد. همچنین برقراری مجدد توانایی دفاعی سلول های T در محیط کشت RPMI3 نقش موثری در مراقبت افراد از بیماری ها دارا می باشد.
    کلیدواژگان: پیوند مغز استخوان، پیوند بافت، ایمنی شناسی پیوند، ایمنی سلولی، ایمنی، تست های ایمنی شناسی
  • شهاب مدرس، علی اکبر رهبری منش صفحه 32
    سابقه و هدف
    از آنجایی که ادنوویروس ها می توانند یکی از مشکلات عمده بهداشتی کودکان را تشکیل دهند، و نیز به سبب عدم دسترسی به الگوی اپیدمیولوژیکی این عفونت که در بسیاری از مواقع به تصور باکتریایی بی جهت تحت درمان آنتی بیوتیکی قرار می گیرد، این پژوهش با هدف بررسی فراوانی آدنوویروس ها در عفونت های حاد سیستم تنفسی تحتانی کودکان زیر14 سال در6 مرکز آموزشی و درمانی کودکان درتهران طی سال های77 الی 78 طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    به منظور انجام این مطالعه، از حلق و بینی 231 کودک مراجعه کننده به مرکز آموزشی و درمانی کودکان تهران و با تشخیص کلینیکی عفونت های حاد سیستم تنفسی تحتانی توسط سواب پنبه ای نمونه تهیه و در محیط ترانسپورت s’Hank جمع آوری گردید. نمونه ها پس ازنگهداری درشرایط 20- درجه سانتی گراد، در بخش ویروس شناسی انستیتوپاستور ایران با روش فلورسانت آنتی بادی جهت تفکیک ویروس مورد آزمایش قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این بررسی 5/9 درصد از نمونه ها مثبت بودند. همچنین بیشترین اشکال بالینی عفونت تنفسی به پنومونی (2/68 درصد) اختصاص داشت. بیشترین میزان عفونت (7/63 درصد) نیز در کودکان 1 تا 4 سال مشاهده شد که آزمون های آماری بین متغیر سن و ابتلا به عفونت ارتباط نشان دادند (005/0P<). میزان عفونت در پسران بیش از دختران بوده و فاقد اختلاف معنی دار بود، اما میزان عفونت تنفسی در فصل سرد بیش از سایر فصول سال با اختلاف آماری معنی دار مشاهده گردید (001/0P<).
    استنتاج
    با توجه به یافته های این تحقیق مبنی بر شایع تر بودن عفونت حاد تنفسی در کودکان 1 تا 4 سال و فصول سرد سال، پیشنهاد می شود پزشکان و پرستاران به ارایه آموزش به مادران جهت پیشگیری توجه بیشتری مبذول نموده، مسئولین امر و سیاستگزاران تامین سلامت جامعه جهت فراهم نمودن امکانات پیشگیری و درمان عفونت مذکور سعی و تلاش وافری مصروف دارند.
    کلیدواژگان: عفونت دستگاه تنفسی، کودکان، ادنوویروس
  • حمیده عظیمی، مهران ضرغامی صفحه 37
    سابقه و هدف
    مقابله روشی است که فکر کردن و رفتار کردن با آن شیوه به مردم کمک می کند تا اثرات استرس را کاهش داده و نیز از هیجانات ناشی از آن بکاهند. مقابله مذهبی روشی است که انسان ها از شعائر و عقاید مذهبی جهت مقابله با مشکلات و فشارهای زندگی بهره می گیرند. پیچیدگی زندگی در قرن اخیر باعث شده است که انسان به طور مداوم در مقابل ناملایمات از خود سازگاری نشان دهد و اضطراب شایعترین اختلالی است که در مقابل ناسازگاری ها بروز می کند.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به روش توصیفی باهدف تعیین مقابله مذهبی و میزان اضطراب در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال تحصیلی 78-79 انجام شده است. نمونه های پژوهش 316 دانشجو بودند که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، انتخاب گردیدند. ابزار پژوهش در این بررسی پرسشنامه مشخصات (15 سوال)، پرسشنامه اضطراب (آشکار و پنهان) اسپیل برگر (40 ماده)، و پرسشنامه مقابله مذهبی (31 ماده) بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک روش های آمار توصیفی و آزمون های t، تحلیل واریانس، شفه و کای دو انجام شده است.
    یافته ها
    4/10، 8/85 و 8/3 درصد واحد های پژوهش به ترتیب از مقابله مذهبی قوی، متوسط و ضعیف برخوردار بودند. یافته ها آشکار نمود که 1/10 و 9/7 درصد از آزمودنی ها به ترتیب از اضطرب آشکار و پنهان در حد شدید وبسیار شدید رنج می بردند. آزمون آماری ارتباط معنی داری را بین اضطراب آشکار و پنهان نمونه ها با مقابله مذهبی آنها نشان داد (001/0P<) و (001/0P<). نتایج این بررسی نشان داد که تفاوت معنی داری بین مقابله مذهبی واحدهای مورد پژوهش بر حسب جنسیت(000/0P<)، رشته تحصیلی (000/0P<) و مقاطع تحصیلی (000/0P=) وجود دارد. نتایج تفاوت معنی داری را بین میانگین نمرات اضطراب آشکار و پنهان واحدهای پژوهش بر حسب علاقه مندی به رشته تحصیلی (000/0P=)و سابقه مشکلات روانی(000/0P=)نشان داد، اما بین میانگین نمرات اضطراب آشکار و پنهان دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    استنتاج
    اگرچه رابطه بین مقابله مذهبی و سلامت و بیماری روانی پیچیده است، اما آشکار است که عقاید و شعائر مذهبی نقش مهمی را در پیشگیری و کاهش مشکلات هیجانی و روانی بازی می کنند. بر اساس یافته های پژوهش پیشنهاد می شود که مداخلات واقدامات لازم باتکیه بر روش های مذهبی برای تامین بهداشت وسلامت روانی دانشجویان انجام گیرد.
    کلیدواژگان: اضطراب، اختلالات اضطرابی، بهداشت روانی، مقابله مذهبی
  • مریم نخشب، هوشنگ نصیری صفحه 47
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت وضعیت تغذیه در رشد و تکامل کودکان که یک شاخص مهم اقتصادی- اجتماعی و بهداشتی در جامعه می باشد، این تحقیق با هدف بررسی میزان شیوع سوءتغذیه و عوامل موثر در آن در کودکان زیر 2 سال شهر ساری در سال 78- 79 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع مقطعی (Cross sectional) است. از 10 مرکز بهداشتی- درمانی شهر ساری 700 نمونه به طور تصادفی انتخاب گشته و داده ها با یک روش توصیفی و از طریق پرسشنامه و اندازه گیری وزن جمع آوری شدند و با کمک روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بر حسب امتیاز Z، 7/13 درصد کودکان از نظر وزن برای سن دچار سوءتغذیه بوده و 9/3 درصد کودکان دچار سوءتغذیه شدید و متوسط بودند. بعد از 6 ماهگی سوءتغذیه به میزان قابل توجهی افزایش می یابد (0001/0P<). میزان سوءتغذیه به صورت معنی داری در پسران بیشتر از دختران بوده است (001/0P<). میزان سوءتغذیه در کودکان مادران باسواد، کمتر از کودکان مادران بی سواد بوده است(0001/0P<). همچنین وابستگی معنی داری بین سوءتغذیه و متغیرهای تغذیه با شیرمادر(02/0P<)، سابقه بستری کودک(004/0P<)، بعد خانوار(02/0P<) و مصرف مرتب قطره مولتی ویتامین (0001/0P<) وجود داشت.
    استنتاج
    سوءتغذیه به عنوان یک مشکل بهداشتی- درمانی در گروه مهمی از کودکان زیر 2 سال شهر ساری وجود دارد و توجه به عوامل زمینه ساز می تواند در کنترل آن موثر باشد.
    کلیدواژگان: تغذیه شیرخواران، تغذیه با شیر مادر، تغذیه کودکان، اختلالات رشد کودکان
  • کریم الله حاجیان، پروین سجادی صفحه 57
    سابقه و هدف
    ارزیابی پایش رشد کودکان یکی ازمهمترین منابع اطلاعاتی در تشخیص اختلال رشد و شروع سوءتغذیه در کودکان است. لذا هدف از این مطالعه تعیین روند رشد کودکان از بدو تولد تا 2 سالگی در مناطق روستایی شهرستان بابل و مقایسه آن با منحنی استاندارد NCHS می باشد.
    مواد و روش ها
    این بررسی براساس اطلاعات موجود (Existing data) در سیستم پایش رشد کودکان تحت پوشش خانه های بهداشت شهرستان بابل درسال 1377 انجام گرفته است. نمونه گیری به روش خوشه ایبوده است که 429 کودک از میان متولدین 73 تا 75 از طریق دفتر ثبت موالید انتخاب شده اند. صدک های قد و وزن بر حسب سن و جنس محاسبه و با استاندارد NCHS مقایسه گردید.
    یافته ها
    نتایج پایش رشد وزنی کودکان مورد مطالعه در مقایسه با صدک های استاندارد نشان می دهد که وزن 5/67 درصد کودکان در یک ماهگی بین صدک پنجاهم تا نودوهفتم استاندارد بوده است. با افزایش سن این رقم کاهش یافته است، به طوری که در 6 ماهگی 2/45 درصد، در 12 ماهگی 6/42 درصد و در 24 ماهگی 2/44 درصد کودکان وزن شان بین صدک پنجاهم و نودوهفتم استاندارد بوده است. وقتی که ارقام فوق را در دو جنس مقایسه می کنیم، تقریبا برای دختران 5 تا 20 درصد کمتر از پسران است. این نتایج نشان می دهد با افزایش سن، کودکانی که وزن آنها بالای صدک پنجاهم استاندارد بوده است به پایین تر از صدک پنجاهم استاندارد افت کرده است. نتایج همچنین نشان می دهد که صدک پنجاهم وزن پسران تا 12 ماهگی و برای دختران تا 6 ماهگی بالاتر از صدک مشابه در NCHS است، ولی در سنین بعد تا 2 سالگی زیرصدک پنجاهم استاندارد قرار می گیرد. همچنین اختلال در رشد قدی در سنین پایین تر 1 تا 3 ماهگی آغاز می شود، به طوری که در یک ماهگی صدک پنجاهم قد نزدیک به استاندارد است ولی از 3 ماهگی به بعد از صدک پنجاهم NCHS انحراف پیدا می کند. به طورکلی در صدک های وزن و قد کودکان جامعه پژوهش در مقایسه با صدک های NCHS اختلاف معنی داری مشاهده گردیده است (05/0P<).
    استنتاج
    نتایج دلالت می کند که قضاوت در مورد رشد شیرخوران ایرانی با استفاده از استانداردهای غیرایرانی صحیح نمی باشد. بنابراین تهیه منحنی های رشد کشوری در ایران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رشد کودکان، تغذیه کودکان، استانداردهای مرجع
  • غلامرضا وقاری، موسی احمدپور، محمدعلی وکیلی صفحه 66
    سابقه و هدف
    پایش رشد کودکان بهترین وسیله جهت بررسی وضعیت تغذیه در یک جامعه شناخته شده است. این بررسی به منظور تعیین الگوی روند افزایش قد و وزن و وضعیت تغذیه در کودکان زیر 6 سال روستاهای شهرستان گرگان در سال 1377 به اجرا در آمده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، نمونه گیری به طریق خوشه اییک مرحله ای انجام شد و حدود 10 درصد کودکان زیر 6 سال روستایی (2802 نفر) مورد بررسی قرار گرفتند. اندازه گیری وزن و قد به ترتیب با دقت 1/0 کیلوگرم و 1/0 سانتی متر انجام شد. سن دقیق کودکان نیز از پرونده بهداشتی آنان در خانه های بهداشت استخراج گردید. جهت مقایسه گروه ها از آزمون t و استاندارد مرکز آمارهای بهداشتی آمریکا (NCHS) به عنوان مرجع استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد که دختران از وضعیت رشد جسمی بهتری نسبت به پسران برخوردار بودند. میزان شیوع سوء تغذیه نیز بعد از دوره شیرخوارگی رو به افزایش بوده است. در گروه پسران، 93/43 درصد موارد از نظر قد و 11/5 درصد موارد از نظر وزن 2SD پایین تر از وزن استاندارد NCHS قرار داشتند ولی در گروه دختران این میزان به ترتیب 49/31 و 94/6 درصد بود.
    استنتاج
    سوءتغذیه مزمن (تاخیر رشد قدی) بیش از سوء تغذیه حاد (تاخیر رشد وزنی) کودکان زیر6 سال روستاهای گرگان را رنج می دهد و سوءتغذیه در پسران بیش از دختران و بعد از دوره شیرخوارگی رو به افزایش می باشد.
    کلیدواژگان: رشدکودکان، رشد، تغذیه کودکان
  • مسعود گلپور صفحه 73
    آکنه آگمیناتا یک بیماری پوستی نادر با علت ناشناخته می باشد که غالبا در دوران جوانی رخ می دهد. بیماری به شکل ضایعات پاپولی قهوه ای رنگ،متعدد، مشابه و قرینه بروز می کند. محل عمده ضایعات درچانه، پیشانی، گونه ها و پلک ها می باشد. در دیاسکوپی، ضایعات به صورت ندول با رنگ ژله سیب دیده می شوند. از نظر بافت شناسی، ضایعات به صورت گرانولوم با مرکز پنیری بوده که با ایجاد اسکار بهبود می یابند.
    بیمار مورد نظر فرد سی ساله ای است که به دلیل ضایعات پاپولی قهوه ای رنگ با نوک زرد در صورت، گونه ها، چانه، و پلک ها به درمانگاه پوست بیمارستان بوعلی سینا ساری مراجعه کرد که در بیوپسی ضایعات گرانولومایی با مرکز پنیری شده نشان داده شدند. با توجه به یافته های بالینی و بافت شناسی، تشخیص آکنه آگمیناتا برای بیمار مطرح شد و تحت درمان با داپسون قرار گرفت و در عرض هشت ماه به طور کامل بهبود یافت ولی اسکارهای فرو رفته کمی برجای گذاشت ودر پیگیری بیماری عود نکرد.
    با مشاهده بیمارانی با تظاهرات بالینی ذکر شده بایستی از ضایعات بیوپسی به عمل آورد و پس از رد بیماری های مشابه با بافت شناسی یکسان و جهت جلوگیری از اسکارهای بد شکل، هر چه سریعتر بیماران را تحت درمان مناسب قرار داد.
    کلیدواژگان: آکنه آگمیناتا، بیوپسی، ضایعات گرانولومایی
  • مسعود مردانی، سید ابراهیم نوریان صفحه 78
    در این مقاله یک مورد سل پستان در یک خانم 74 ساله گزارش می شود. در معاینه کلینیکی، توده پستان به عنوان یک تومور بدخیم در نظر گرفته شد ولی بررسی های بافت شناسی ضایعه پستان موید گرانولوماهای متعدد کازئوز بود. امتحان مستقیم ترشحات توده پستانی از نظر عامل مولد بیماری سل منفی بود، اما کشت آن بعد از دو ماه مثبت گزارش گردید. بیمار بعد از خارج نمودن توده با عمل جراحی و تجویز داروهای ضد سل بهبودی قابل توجهی نشان داد.
    کلیدواژگان: پستان، بیماری های پستان، سل، گرانولوم
|
  • M.R. Arab, T. Talaei Khoozani, A.R. Fazel Page 1
    Background and
    Purpose
    Sclera and choroid as external and middle tunic of the eye, originate from the mesenchyme surrounding the optic cup. Neural crest cells have major contribution in mesenchyme development. Main part of transmitter signals in eyes development are extracellular matrix components and cell surface glycoconjugates. The purpose of this study was to recognize extracellular matrix components and cell surface glycoconjugates during development of the sclera and choroid.
    Materials And Methods
    Rat embryos from 11th to 20th day of gestation and newborns from 1st to 15th day were collected. Tissue sections histochemical staining and lectin histochemistry using PNÂ, BSÂ1-B4 and S/PNÂ techniques were carried out. Sections graded according to staining intensity.
    Results
    Statistical analysis of section showed significant differences only for neutral and carboxylated acidic glycose aminoglycan in studied days (mann-whitney P<0.05). Further more, surrounding optic cup mesenchyme reacts with high affinity to BSÂ1-B4. Ïn this way, presence of end sugar D-Gal in mesenchymal cells of this area was identified. The reaction of above mentioned mesenchyme to PNÂ lectin of end sugar D-Gal N-acetyle glucose amine was negative, but after using sialidase enzyme digestion method, some of the mesenchymal cells showed a week response to this lectin. Ïn this way, presence of acid sialic and end sugar Gal/GalNac could be shown in these cells. Çonclusion: Ït is concluded that, over-all, extracellular matrix changes and cell surface end sugars are part of mechanism responsible in control of morphogenesis in embryo during eye formation.
    Keywords: Sclera, Çhoroid, Ëye, crowth, Development, Lectins
  • D. Farzin, M. Attarzadeh Page 9
    Background and
    Purpose
    Repetitive licking behaviour is a stereotyped phenomenon that is correlated with activation of the nigrostriatal system, and is thought to be produced by activation of both postsynaptic dopamine D1 and D2 receptors. There are good evidences showing that the histaminergic mechanisms may be closely related to dopaminergic systems, and play an important modulatory role in various behaviours induced by dopaminergic agents. Ïn order to clarify the possible role of the histaminergic mechanism(s) in the modulation of licking behaviour, the effects of several histamine receptor agonists and antagonists were studied on the licking behaviour induced by apomorphine in the rat.
    Materials And Methods
    Subcutaneous (s.c.) injection of various doses of apomorphine (0.125-1.25 mg/kg) induced licking. The licking response was counted by direct observation and recorded for a period of 75 min.
    Results
    Ïntracerebroventricular (i.c.v.) or intraperitoneal (i.p.) injection of the histamine H1 or H2 receptor agonists, HTMT (50 and 100 μg per rat), or dimaprit (10-15mg/kg, i.p.), respectively, potentiated apomorphine-induced licking, while imetit (5 and 10 mg/kg, i.p.), reduced the licking response. Pretreatment with various histamine receptor antagonists, dexchlorpheniramine, diphenhydramine, famotidine and ranitidine reduced apomorphine-induced licking, while thioperamide potentiated the apomorphine effect. The effects of HTMT and dimaprit were blocked by dexchlorpheniramine and famotidine respectively. The inhibitory effect elicited by imetit was also abolished with thioperamide. Çonclusion: The results suggest that histaminergic mechanisms may be involved in the modulation of apomorphine-induced licking behaviour.
    Keywords: Histamine Âgonists, Dopamine Ântagonists, Âpomorphine, Rats, Behaviour
  • M.R. Haidari, M. Abbasifard Page 18
    Background and
    Purpose
    Brassica nigra is used traditionally to relieve neurotic and rheumatic pains. The aim of this study was to evaluate the analgesic effect of this plant.
    Materials And Methods
    Percolated extract of Brassica nigra with different doeses were injected intraperitonealy to mice and the analgesic effect was determined by tail flick and formalin test.
    Results
    Ïn formalin test, the percolated formalin with doeses of 100, 200 and 300 mg/kg. Çould have significant analgesic property compare to control group, and 300 mg/kg of the extract had the highest analgesic property.  comparison of analgesic property of 300 mg/kg percolated extract with 2.5 mg/kg of morphine and 300 mg/kg of ÂS in formalin test indicated that there was no significant difference between the analgesic property of extract, Â.S. and morphine in first phase of pain. Ïn chronic phase, the analgesic property of extract with significant difference (P<0.05), was better than Â.S.Â, but in this phase, compare to morphine, no significant difference was observed. The analgesic property of 300 mg/kg of extract did not show any significant difference with 2.5 mg/kg of morphine at 15, 30 and 90 minutes of tail-flick test. No significant difference was observed between analgesic property of extract and Â.S. at 15, 30 and 45 minutes after injection. By tail-flick method, there was significant reduction in analgesic property of extract in combination with naloxane at 15 and 30 minutes (P<0.05). Çonclusion: Ïn this study, it was shown that the extract of Brussica nigra, has satisfactory analgesic property, hence, more investigation should be done.
    Keywords: Mustard, Pain Measurement (Formalin test), Rats laboratory, Ânalgesics, Plants, Medicinal
  • S. Abedian, A. Ghavamzadeh, E. Baybourdi, B. Nikabin Page 27
    Background and
    Purpose
    Reconstitution and function of immune system following bone marrow transplantation in order to treat hematologic malignancy, aplastic anemia and/or immune system disorders is accompanied by changes and complications, hence the purpose of this research is to evaluate immune system function in transplanted pateints.
    Materials And Methods
    Study of immune system function was determined by L.T.T.test, NBT reduction and assessment of ÇD19, ÇD20, ÇD2, ÇD3, ÇD4, ÇD8 and ÇD 56 indices by monoclonal antibody for qualitative and quantitative evaluation of immune system.
    Results
    Number of 36 (18 women and 18 men) patients with age range of 4 to 74 years were under investigation, the immune system at the first trimester after any transplantation and pressence of undergoing disease declined. But then after the number of immune cells and the function increased. Test of phagocytosis at first trimester after transplantation and following it, is normal. ÇD 56 killer cells have increased at the first trimester of transplantation, but the ratio of ÇD4 to ÇD8 decreased (P<0.05). The number of ÇD19 and ÇD20 B cells decreased at the first trimester, then after increased. Çonclusion: Ïmmune system reconstitution play a very important role in prevention of infection and wellbeing of the recipients. Ït seems that presence of ÇD5 natural cells have a major role in immune surveillance soon after transplantation and also reconstitution of T cells efficiency of defense in PRMÏ culture has an effective role in surveillance of the individual against diseases.
    Keywords: Bone marrow transplantion, Ïmmunity, Çellular, Nitroblue Tetrazolium
  • Sh Modarres, A.A. Rahbarimanesh Page 32
    Background and
    Purpose
    Since adenoviruses could be one of the causes of health problems in children and due to lack of epidemiologic evidences, always will be misdiagnosed with bacterial infections and treated with antibiotics. This study was planned and performed to determine the frequency of adenoviruses in lower respiratory tract infections in children under 14 years referring to 6 Tehran educational and treatment centers.
    Materials And Methods
    Ïn order to perform this study, 231 samples from lower respiratory tract of the patients suffering from acute infection were collected and transferred to transport (Hank’s) medium and kept at –20oÇ then identified with the help of fluorescent antibody technique.
    Results
    Ïn this study, 9.5% of the samples indicated positive for adenovirus. Âlso most of clinical pictures belonged to pneumoniae (68.2%). The highest rate of infection (63.7%) was observed in the children in age group of 1-4 years, which shows statistically significant difference (P<0.005). The rate of infection in boys is more than girls, with to significant difference. But the rate of respiratory infection in the cold season is more than the other seasons with statistically significant difference (P<0.001). Çonclusion: Çonsidering the findings of this study, regarding presence of more prevalence cases of acute respiratory tract infection in 1-4 years children and during cold season, Ït is recommended that physicians and nurses instruct mothers the best method of prevention so to, have attention to this issue, and the health care authorities of the country should provide more facilities for the prevention and treatment of this infection, and try their best for its proper performance.
    Keywords: Respiratory tract infection, Children, Adenovirus
  • H. Azimi, M. Zarghami Page 37
    Background and
    Purpose
    Çoping is a way of thinking and behaving accordingly, which helps to reduce stress effects and the caused emotions. Religious coping is expressed as benefit from religious beliefs and concepts, in order to cope with problems of the life. Çomplexity of life in the recent century and adaptation to inappropriate, occuring, causes disorders, of which, anxiety is the most prevalent one.
    Materials And Methods
    This research was done in descriptive method. The aim of this study was to determine the religious coping and the rate of anxiety, presence or absence of correlation between these two variables in students. 316 samples were collected through stratified random sampling method. Questionnair containing 15 questions, Spiel Berger (overt and covert) anxiety test contatining 40 items and religious coping inventory comprising 31 items were filled. Çollected data were analyzed by the methods of descriptive and t test, variant analysis, Schefe test, and X2 test.
    Results
    The results of this study indicated that 10.4%, 85.8% and 3.8% of the cases under study had high, moderate and low religious coping respectively. The findings revealed that 10.1% and 7.9% of the cases suffered of severe and very severe overt and covert anxiety. Statistical analysis showed significant relationship between overt and covert anxiety and religious coping P<0.001 df=10 X2=30.54, P<0.001 df=10 X2=46.64. Statistical analysis showed that, there is significant difference between religious coping and gender p=0.000, course of study p=0.000, educational level p=0.000. The mean score of overt and covert anxiety in term of interest, to course of study p=o.ooo and previous psychological problems p=0.000 was significantly different but no significant difference was observed between mean scors of overt and covert anxiety in the boy and girl students. Çonclusion: Though relation between religious coping, health and psychological disorder is complex, but it is obvious that religious beliefs play important role in prevention and reduction of emotion and psychological disorders. Referring to the above findings, proper efforts dealing with religious strategy in order to meet the need of the student’s mental health, is recommended. Keywords: Ânxiety, Ânxiety Disorders, Mental health, Religion-in Âdulthood,
  • M. Nakhshab, H. Nasiri Page 47
    Background and
    Purpose
    Çonsidering the significance of nutrition status in the growth and development of children which is known as an important socioeconomic and health index of the society, this research was designed to study the prevalence of nutrition rate and it’s effective factors in children under 9 years.
    Materials And Methods
    This research is cross sectional. Sampling was done randomly in 10 health services centers with 700 persons. Data were collected by descriptive method in the questionnairs designed for this purpose and measurment of weight and were analyzed statistically.
    Results
    Ôn the basis of Z score, 13.7% of the children on weight-age ratio had malnutrition, 3.9% with severe and moderate one. Malnutrition increased significantly after 6 months of age (P<0.0001). The rate of malnutrition was significantly more in boys than girls (P<0.001). The rate of malnutrition in children with educated mother was less as compare to children with uneducated mother (P<0.0001). Âlso there was significant dependence between malnutrition and breast feeding variables (P<0.02), the history of hospitalization (P<0.004), family members (P<0.02) and regular consumption of multivitamins (P<0.0001). Çonclusion: Malnutrition is considered as a health service problem in a major group of children under 2 years in sari township and attention of the predisposing factors can be helpful in it’s control.
    Keywords: Malnutrition, Breast feeding, Çhild Nutrition, Nutrition Âssesment, Çhild Development Disorders
  • K. Hajian, P. Sajjadi, A. Alipour, N. Habibian Page 57
    Background and
    Purpose
    The evaluation of growth monitoring in children is one of the important sources of information to detect malnutrition. The objective of this study was to determine the trend of infant growth from birth to two years in rural communities of Babol and to compare it with NÇHS standard.
    Materials And Methods
    This study was based on the existing data in growth monitoring system available in Babol communities under coverage of health centers. 429 registered births between 1996 to 1998 were selected using cluster sampling technique. Percentiles of height and weight were calculated and compared with NÇHS standard.
    Results
    Results show that, the weight in 67.5% of infants was between 50th and 97th percentile of NÇHS standard at first month. This figure declined by increasing the age in such a way that, in the weight percentile was between 50th and 97th NÇHS 45.2% at 6 months, 42.6% at 12 months and 44.2% at 24 months. When these figures were compared between boys and girls, 5% to 20% were less in girls than the boys. The results also show that the 50th percentile of weight for boys up to 12 months and for girls up to 6 months is higher than 50th percentiles of NÇHS standard, but then after, up to the age of 2 years becomes lower than 50th percentile of standard. Âlso height growth disorder starts at the age under 1 to 3 months, in such a way that at first month, the 50th percentile of height is close to NÇHS, but after 3 months deviates from NÇHS. Â significant difference was observed between 50th percentile of height and weight of the cases under our study and NÇHS (P<0.05). Çonclusion: The results indicate that Ïranian infants growth can not be evaluated with NÇHS standard. Hence it is necessary to provide national and local growth curves for Ïranian children.
    Keywords: Malnutrition, Height, Weight, Child Development, Reference standards
  • Gh.R. Vaghari, M. Ahmadpour, M.A. Vakili Page 66
    Background and
    Purpose
    Growth monitoring in children has been known as the best index for assessment of nutritional status of a society. This study has been carried out to determine physical growth (height and weight) and nutritional status of children under 6 years of age, living in Gorgan city suburb villages.
    Materials And Methods
    Ïn this descriptive study, sampling was done in one-step, by clustering method, and about 10% (2802 persons) of rural children under 6 years were investigated. Weight and height were measured with accuracy of 0.1 kg. and 0.1 cm. respectively. The exact age of the children was obtained from the files kept in the rural health centers. Çomparison of the groups was done with the help of t.test and NÇHS standard as reference.
    Results
    The results indicate that girls have better somatic growth than the boys. The prevalence rate of malnutrition increases after the breast feeding period. The boy’s 43.93% and 5.11% are under the –2SD NÇHS standard for height and weight respectively. But the figures for the girls are 31.49% and 6.94% respectively. Çonclusion: Çhronic malnutrition (delay in height growth) is observed more than the acute malnutrition (delay in weight growth) in the children under 6 years living in Gorgan suburb villages. Malnutrition is more in boys than the girls, and increases after breast feeding period.
    Keywords: Children, Malnutrition, Height, Weight, Gorgan
  • M. Golpour Page 73
    Âcne agminata is a rare dermatosis of unknown etiology. Ôccurs predominantly in young adults. The disease is in the form of eruptions of brown, monomorph, multiple and symmetrical papules occuring in the chin, forehead, face and eyelids. Diascopy often shows apple-jelly appearance. Lesions, histologically have a granulomatous appearance with a central caseification. The lesions heal with scars. The patient was a 30 year old man admitted to Boo Âli Sina hospital with brown papules of yellow tip scattered on chin, eyelids and face. Histological study showed granulomatous lesion with caseificated center located in the dermis. Çonsidering the clinical and histological findings, patient was diagnosed as a case of acne agminata and was treated with dapson for 8 months. The lesions regressed completely with little remained pitted scars. The recurrence was not seen in follow up. Ïn case of observation of the patients with above mentioned clinical manifestation, biopsy of lesions is necessary. Ïn order to prevent scar formation, the treatment must be started as soon as the diagnosis is confirmed.
    Keywords: Acne, Biopsy, Acne Agminata, Granuloma
  • M. Mardani, S.E. Noorian Page 78
    Ïn this report we present a case of 74 years old woman with breast tuberculosis. Ïn clinical examination, a mass was noticed, which was considered as malignant tumor, but histological investigation of breast lesions indicated varions casious granulomas. Smear preperation of breast mass exudate was negative for tuberculosis, but the culture was positive after two months. Mastectomy was performed, antitubercular drugs were prescribed and the patient’s recovery was significant.
    Keywords: Breast, Breast Diseases, Tuberculosis, Granoloma