فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 67 (آذر و دی 1387)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 67 (آذر و دی 1387)

  • 164 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/12/25
  • تعداد عناوین: 18
|
  • عذرا اخی، زهرا کاشی، علی شریف پور، حمیدرضا ذاکری، ژیلا ترابی زاده صفحات 1-6
    سابقه و هدف
    کم کاری تیروئید یکی از شایعترین بیماری های غدد داخلی است. کمبود هورمون های تیروئید ممکن است رشته های عصبی و عضلانی، سیستم ریوی و تهویه آلوئولی را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر لووتیروکسین، برعملکرد سیستم تنفسی بیماران مبتلا به هیپوتیروئیدی مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان امام خمینی بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی روی 50 نفر از بیماران مبتلا به هیپوتیروئیدی مراجعه کننده به درمانگاه غدد بیمارستان امام خمینی ساری درسال 86- 1385 انجام شد. پس از اخذ شرح حال و معاینه بالینی، آزمایش عملکرد تیروئید شامل T4و TSH، آزمایش گاز های خون شریانی (ABG)، عکس قفسه سینه و اسپیرومتری گرفته شد. اندکس های اسپیرومتری شامل FVC، FEV1، FEV1/FVC، FEF 25-75و PEF ثبت شد. سپس بیماران تحت درمان با قرص لووتیروکسین (μg/kg 6/1) قرار گرفتند. پس از اصلاح کم کاری تیروئید مجددا معاینه بالینی، تستهای تیروئیدی و اسپیرومتری انجام شد. نتایج با استفاده از آزمون آماری Paired t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    50 بیمار زن مبتلا به هیپوتیروئیدی 45- 15 ساله با میانگین سنی 4/13± 98/34 بررسی شدند. اندکس های ABG اندازه گیری شده قبل و بعد از درمان در محدوده نرمال قرار داشتند و تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود. میانگین FVC و FEV1 و FEV1/FVC و FEF 25-75و PEF قبل و بعد از درمان به طور معنی داری متفاوت بود (به ترتیب02/0 P= و 005/0P= و 007/0P= و 002/0P= و0001/0P=).
    استناج: نتایج نشان داد که درمان هیپوتیروئیدی با لووتیروکسین می تواند اثرات بسیار خوبی بر عملکرد ریوی و معیار های اندازه گیری شده در اسپیرومتری داشته باشد
    کلیدواژگان: هیپوتیروئیدی، لووتیروکسین، اسپیرومتری، عملکرد ریوی
  • محمد تقی هدایتی، فرزانه حاجی اسمعیل حجار، امیر هوشنگ احسانی، زهره حاج حیدریطاهره شکوهی، رضاعلی محمدپور، طیبه تولیت صفحات 7-16
    سابقه و هدف
    درماتیت سبوروئیک ((SD یکی از اختلالات شایع پوستی است که مخمرهای مالاسزیا در اتیولوژی آن از اهمیت ویژه ایی دارد. با توجه به اهمیت داروهای ضد قارچی بخصوص آزولها در درمان آن در تحقیق حاضر اثر محلول کتوکونازول 2درصد در برطرف نمودن علائم کلینیکی SD و تاثیرآن بر گونه های مالاسزیا در مقایسه با شامپوی کتوکونازول 2درصد مورد ارزیابی قرار گرفته
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 100بیمار مبتلا به SD انجام شد. بیماران با توجه به شدت ضایعات در شروع و در روزهای چهاردهم و بیست و هشتم درمان رتبه بندی Scoring Index (SI) شدند. پوسته های برداشت شده از بیماران در روزهای قبل از درمان و بیست و هشتم جهت جداسازی گونه های مالاسزیا از نظر میکروسکوپی و کشت مورد بررسی قرارگرفتند. بیماران در دو گروه دریافت کننده محلول و شامپو بمدت 28 روز تحت درمان قرار گرفتند. در هفته های 2 و4 دوره درمانی بیماران مجددا مورد بررسی قرار گرفته و SIنیز ثبت شد.
    یافته ها
    58 درصد بیماران دارای ضایعه در ناحیه سر بودند. در آزمایش میکروسکوپی قبل از درمان اکثر بیماران (51درصد) بیش از 7مخمر در هر شان داشتند.
    کشت 77درصد نمونه مثبت بوده و مالاسزیا گلوبوزا (1/57درصد) شایعترین گونه جدا شده بود. در آزمایش میکروسکوپی بعد از درمان با محلول و شامپو به ترتیب 6/89درصد و 6/82درصد بیماران 3-1 مخمر در کل لام داشتند و کشت بعمل آمده از بیماران نیز به ترتیب در 8/94درصد و 6/82 درصد موارد منفی بود. در مرحله قبل از درمان بیماران با SI متوسط دارای بیشترین میزان فراوانی بودند. در حالیکه در مرحله بعد از درمان بیشترین فراوانی در بیماران با SI ملایم مشاهده شد. کاهش SI در روز 28 تنها با دریافت محلول رابطه معنی داری داشت.
    استنتاج
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از محلول کتوکونازول 2درصد در بیماران SD در مقایسه با شامپو کتوکونازول 2درصد، با کاهش بیشتر بار مخمری در ضایعات، اثر بهتری نیز در بهبودی علایم بالینی بیماران داشته است. از این رو این شکل دارویی می تواند بعنوان یکی از مناسب ترین داروها در درمان SD مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کتوکونازول، مخمرهای ملاسزیا، درماتیت سبوروئیک
  • محمدباقر هاشمی سوته، هاله اخوان نیاکی، مهرنوش کوثریان، آیلی علی اصغریان، علی بنی هاشمی صفحات 17-25
    سابقه و هدف
    بتا-تالاسمی، شایع ترین بیماری ارثی در جهان و بویژه در ایران می باشد. بر اساس آمار های انجمن تالاسمی، در ایران 18616 بیمار زندگی می کنند که استانهای مازندران و فارس بیشترین آمار را دارا هستند. گزارشات بیانگر فراوانی بیش از 10 درصدی ناقلین بتا-تالاسمی در استان مازندران می باشد. علی رغم ناهمگونی بالای بیماری در سطح مولکولی، در هر جمعیت 5 تا 10 جهش شایع تراست. در این پژوهش موتاسیون های شایع منطقه شرق استان مازندران مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    از بیمارانی که به درمانگاه تالاسمی بیمارستان بوعلی ساری مراجعه نمودند و داوطلبانه حاضر به همکاری بودند 5 تا 10 سی سی خون محیطی تهیه شد و سپس با استفاده از دو روش مختلف Reverse Dot Blot و ARMS-PCR در مرکز تحقیقات تالاسمی ساری و مرکز تالاسمی امیرکلا برای 20 نوع از موتاسیونهای شایع کشور تعیین موتاسیون صورت گرفت.
    یافته ها
    از 240 کروموزوم بررسی شده از 120 بیمار بتا-تالاسمی، در مجموع در 25/96 درصد نوع جهش شناسائی شد. 13 موتاسیون مختلف در 231 کروموزوم شناسایی شد. در بین جهش های شناسائی شده، شایع ترین جهشIVSII-1G>A با فراوانی 3/68 درصد بودکه در 64 نفر (3/53 درصد) به صورت هموزیگوت و در 34 بیمار (3/28درصد) به صورت هتروزیگوت مرکب با موتاسیونهای دیگر دیده شد. جهش های C8(-AA) codon22(G>A)/codon22/23/24(-7bp)، codon30(G>A)، و IVSII-1G>A در کل در 83درصد کروموزوم هائی مورد بررسی دیده شده است (200 کروموزوم از مجموع 240 کروموزوم).
    استنتاج
    IVSII-1G>A شایعترین جهش بتا-تالاسمی در استانهای شمالی کشور (گیلان، مازندران و گلستان) محسوب می شود. مقایسه این یافته ها با مطالعات مشابه در استانهای دیگر نشانگر این است که توزیع جهش ها در شمال نسبت به شمال غرب، جنوب یا جنوب شرق کشور متفاوت است. این یافته ها در برنامه های غربالگری و پیشگیری از تولد کودکان تالاسمی ماژور در زوج های ناقل در شرق استان مازندران قابل استفاده خواهد بود.
    کلیدواژگان: بتا، تالاسمی، فراوانی موتاسیون، ژن، بتا گلوبین، بررسی مولکولی، ARMS، PCR
  • پروین فرزانگی، محمد علی آذربایجانی، منصور فرهمند، معصومه حسینی ویدا شفیع پور، زینب ابراهیم پور، معصومه سنایی رودسری صفحات 26-34
    سابقه و هدف
    تحقیقات نشان داده است، تمرینات شدیدوطولانی مدت سبب تضعیف سیستم ایمنی می شود.هدف تحقیق حاضر، تعیین پاسخ IgA و کورتیزول بزاقی بر نتیجه افزایش جلسات تمرین های ژیمناستیک در روز بود.
    موادوروش ها
    در این تحقیق، 20 ژیمناست حرفه ای پسر شهرستان قائم شهر در سال 1386، با میانگین سنی 8/0 ± 10 سال، قد9 ± 145 سانتی متر و وزن 8 ± 37 کیلوگرم ودرصد چربی6 ± 2/14، تمرینات منتخب و کنترل شده ژیمناستیک را در 2 مرحله اجرا کردند. مرحله اول شامل یک جلسه تمرین در روز در ساعت 8 – 6 عصر و مرحله دوم شامل 2 جلسه تمرین روزانه بود که نوبت اول ساعت 5/10-5/8 صبح و نوبت دوم ساعت 8 – 6 عصر انجام شد. نمونه گیری های بزاقی در 3 مرحله، قبل، بلافاصله و 2 ساعت پس از فعالیت انجام شد. IgA و کورتیزول به روش الایزا اندازه گیری شدند. از آزمون آماری ANOVA جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    غلظت IgA پس از دو جلسه تمرین روزانه تغییر معنا داری نداشت. اما غلظت کورتیزول افزایش یافت (05/0P<) همچنین، همبستگی معناداری بین IgA و کورتیزول مشاهده نشد.
    استنتاج
    نتایج این تحقیق نشان می دهند که تغییر غلظت IgA متاثر از افزایش حجم تمرین نیست،ولیکن غلظت کورتیزول به حجم تمرین وابسته است.
    کلیدواژگان: IgA، کورتیزول، بزاق، تمرینات ژیمناستیک
  • معصومه باقری نسامی، فروغ رفیعی، سرور پرویزی، روانبخش اسماعیلی صفحات 35-42
    سابقه و هدف
    شایستگی مفهومی پیچیده و مبهم است و یکی از موضوعات بحث برانگیز در حوزه مراقبت سلامتی است که در حیطه های مختلف پرستاری از جمله آموزش، بالین و مدیریت پرستاری اهمیت زیادی دارد. به دلیل وجود ابهامات زیاد در این زمینه پژوهشگر بر آن شد تا در این مقاله به تجزیه و تحلیل مفهوم شایستگی بپردازد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تجزیه و تحلیل مفهوم به روش هیبرید، در سه مرحله انجام شد. در مرحله مروری بر مطالعات(نظری) 475 مقاله مرتبط موجود در پایگاه های اطلاعاتی تا سپتامبر 2007 ارزیابی و تحلیل شدند. در مرحله کار در عرصه به دلیل اهمیت سیستم آموزش در تربیت نیروی انسانی پرستاری، مصاحبه از 5 نفر از مربیان پرستاری انجام شد و نتایج بعد از گوش دادن به نوار، دستنویس شد و آنالیز محتوا صورت گرفت. در مرحله نهایی، از دو مرحله قبل تحلیل کلی انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس مرحله مرور بر ادبیات، بهترین تعریف و خصوصیات شایستگی انتخاب شد. در مرحله کار در عرصه با توجه به اینکه مصاحبه از مربیان در بافت آموزش پرستاری ایران انجام گردید علاوه بر ابعاد و خصوصیات آشکار شده در مرور ادبیات، نگاه کلی نگر در بعد نگرش و خلاقیت در بعد مدیریت نیز نمایان گردید. در مرحله نهایی از ادغام دو مرحله تعریف، ابعاد، خصوصیات، پیش مقدمها، عوامل موثر و پیامد شایستگی به منصه ظهور رسیدند و سرانجام مدل هیبرید ارائه شد.
    استنتاج
    بر اساس معیارهای شایستگی به دست آمده از این مطالعه، برنامه ریزی آموزشی، ابزار سازی و ارزیابی دانشجویان و پرستاران در عرصه نظام پرستاری ایران مقدور خواهد شد.
    کلیدواژگان: توسعه و تحلیل مفهوم، شایستگی، پرستاری، مدل هیبرید
  • عباسعلی کریم پور *، سمیه بحرالعلومی، آیلر کلته، امیر اسماعیل نژاد مقدم، فرشته طالب پور صفحات 43-49
    سابقه و اهداف

    مطالعه جنین های مرحله قبل از لانه گزینی بدلیل اهمیت کشت و انتخاب آنها برای انتقال به رحم در درمان ناباروری و نیز در تکثیر حیوانات اهلی، مطالعه ای مهم قلمداد می شود. با مقایسه کمی جنینهای (In vitro) و (In vivo) احتمالا می توان به معیارهای مرفولوژیک دقیق تری جهت انتخاب جنین های با کیفیت بهتر دست یافت.

    مواد و روش ها

    جنین ها از موشهای NMRI پس از تحریک تخمدانی بدست آمدند. جنین های مراحل 1، 2، 4 و 8 سلولی، مرولا و بلاستوسیست به ترتیب در ساعات 18، 36، 52، 60، 72 و 96 بعد از تزریق hCG از بدن حیوانات حامله خارج شده و با جنین های همان مرحله که در In vitro رشد کرده بودند، مقایسه شدند. قطر خارجی و داخلی جنین، قطر پرده شفاف و تعداد بلاستومرهای بلاستوسیست کامل، شاخص های کمی مورد مطالعه در این تحقیق بودند.

    یافته ها

    قطر خارجی،قطر داخلی و قطر پرده شفاف در اووسیت و زیگوت موش به ترتیب 9/99، 4/75 و 9/4 میکرومتر بوده است. این اندازه ها تا مرحله بلاستوسیست اولیه (Early blastocyst) در هر دو گروه In vitro و In vivo بدون تغییر معنی دار بوده است. اما در مرحله بلاستوسیست کامل اندازه جنین نسبت به مراحل قبل بطور معنی داری بزرگتر (P<0.05) و قطر پرده شفاف بطور معنی داری کمتر شده است (P<0.05). این تفاوت در هر دو گروه In vitro و In vivo نسبت به مراحل قبل وجود داشت. همچنین اندازه بلاستوسیست کامل در گروه In vivo (5/116 میکرومتر) بطور معنی داری از بلاستوسیست کامل In vitro (3/104میکرومتر) بزرگتر بوده است (P<0.05). تعداد بلاستومرها در گروه In vivo در مقایسه با گروه In vitro بطور معنی دار بیشتر بوده است (P<0.05). جنین ها در In vitro بطور متوسط در ساعت 110 بعد از تزریق hCG به مرحله بلاستوسیت کامل رسیدند در حالی که این زمان در In vivo حدود ساعت 96 بوده است.

    استنتاج

    بر اساس یافته های این مطالعه می توان گفت که تا قبل از مرحله بلاستوسیست نمی توان با معیار قطر جنین و قطرپرده شفاف کیفیت جنین ها را تعیین کرد ولی در مرحله بلاستوسیست قطر جنین و تعداد بلاستومرها احتمالا می تواند تعیین کننده کیفیت جنین باشد. همچنین سرعت تقسیم جنین و زمان رسیدن به مرحله بلاستوسییت نیزمی تواند مهم باشد.

    کلیدواژگان: مرفومتری جنین، جنین اولیه موش، بلاستوسیست، پرده شفاف
  • عذرا اخی، مژگان تیمور زاده، زهرا کاشی، مهرنوش کوثریان صفحات 50-57
    سابقه و اهداف
    اندازه گیری قد و وزن کودکان و نوجوانان از منابع مهم اطلاعاتی و بهترین شاخص ارزیابی وضعیت رشد وتغذیه آنها و سلامت جامعه می باشد.
    این مطالعه به منظور بررسی قد و وزن، نمایه توده بدنی(BMI) و وضعیت بلوغ دختران شهر ساری در سال1386 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی روی 1320 دختر 18-6 ساله مدارس ابتدایی، راهنمایی، دبیرستان شهر ساری انجام شد. قد، وزن و وضیعت بلوغ دختران توسط افراد آموزش دیده بررسی و ثبت شد. همچنین نمایه توده بدن محاسبه و ثبت گردید. سپسZ-Score(SDS) وزن، قد و نمایه توده بدن افراد مورد مطالعه با استفاده از منحنی استاندارد محاسبه و یافته ها با نمودار NCHS و همچنین یافته های مطالعه 1377 ساری مقایسه شد. جهت آنالیز داده ها از آمار توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    با استفاده از نمودار NCHS، 1256نفر (2/95 درصد)از افراد مورد مطالعه قد نرمال (صدک 95- 5 درصد)داشتندووزن 1254نفر (95 درصد) از افراد درمحدوده صدک 95 درصد-5 درصدبود. 5/2 سانتیمتر افزایش رشد قدی و 7/2کیلوگرم افزایش وزن نسبت به سال 1377 دیده شد.BMI افراد در همه گروه های سنی(بجز 17 سالگی با SD05/0-(بالاتراز صدک 50 بودو میانگین سن شروع منارک 1/1±4/11 به دست آمد.
    استنتاج
    نتایج مطالعه انجام شده در ساری نشان دهنده بهبود شاخصهای رشدی نسبت به مطالعه سال 1377 و نزدیک شدن به استانداردهای کشورهای توسعه یافته است
    کلیدواژگان: وزن، قد، BMI، سن بلوغ، دختران، دانش آموز، ساری
  • حافظ فاخری، قاسم جانبابایی، زهره باری، فریبرز عشقی صفحات 58-66
    سابقه و اهداف
    سالیانه تقریبا 50000 مورد جدید سرطان در ایران بروز می نماید. شایعترین سیستم مبتلا به سرطان در ایران، دستگاه گوارش (38 درصد) است.
    سرطان کولورکتال در مردان ایرانی رتبه سوم و در زنان رتبه جهارم بروز را بخود اختصاص داده است. با توجه به اینکه در زمینه استعداد ژنتیکی، تفاوت در میزان در معرض عوامل محیطی منجر به تنوع در بروز سرطانهای کولورکتال بر اساس منطقه جغرافیایی و نژاد می گردد به بررسی ویژگی های این بیماری در شهرستان ساری پرداخته ایم.
    مواد و روش ها
    در این مقاله توصیفی اطلاعات کلیه بیمارانی که از مهر 1378 لغایت اسفند 1386 با تشخیص سرطان کولورکتال به یک مطب خصوصی گوارش در ساری مراجعه و یا از این طریق در بیمارستان های شهرستان ساری بستری شدند، مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 296 بیمار مبتلا به سرطان کولورکتال بودند. 2 مورد لنفوم کولون و یک مورد متاستاز از سرویکس به کولون مشاهده گردید. 293 نفر باقی مانده مبتلا به آدنوکارسینوم کولون بودند. از این تعداد152 نفر مرد و 141 نفر زن بودند. میانگین سنی بیماران 24/15 ± 6/52 سال بود. 98 بیمار (5/33 درصد) سن کمتر از 45 سال داشتند. در مجموع 70 بیمار (24درصد) سابقه خانوادگی سرطان کولورکتال داشتند. در گروه بیماران زیر 45 سال سابقه خانوادگی به 47 درصد می رسید. از این تعداد 43 نفر (6/14درصد) متعلق به خانواده HNPCC بودند. 125 بیمار مبتلا به سرطان رکتوم و 168 بیمار مبتلا به سرطان کولون بودند.
    ابتلا به سرطان کولون راست 2 برابر کولون چپ بوده است. در کل سرطان کولون راست به تناسب، بیشتر از سایر محلها در افرادی که سابقه خانوادگی سرطان کولورکتال داشتند، دیده شده است. بعلاوه حدود نیمی از بیماران در لحظه شناسایی مبتلا به اشکال پیشرفته ابتلا به سرطان (درگیری غدد لنفاوی و یا متاستاز)بودند.
    استنتاج
    با توجه به سن پایین ابتلا و سابقه خانوادگی قابل توجه، فراوانی بالای کانسر های کولون پروگزیمال و پیشرفته بودن سرطانهای کولورکتال در ساری توصیه می گردد برنامه های غربالگری جهت شناسایی زودهنگام سرطان کولورکتال مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژیک، کلینیکو پاتولوژیک، سرطان کولورکتال
  • سیدحمزه حسینی، مهران ضرغامی، سید ابراهیم موسوی، غلامرضا ناطقی، عباس مسعود زاده صفحات 67-74
    سابقه و اهداف
    یکی از مشکلات مهم در تشخیص و درمان اختلالات روانپزشکی همراهی آن با سوء مصرف مواد است. با توجه به شیوع متفاوت در مطالعات و نیز از آنجا که تاکنون کار مشابه ای در ایران انجام نشده است این مطالعه جهت مشخص کردن فراوانی اختلال توام سوء مصرف مواد با اختلالات مختلف روانپزشکی و نیز الگو و نوع مواد سوء مصرف شده در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه اعصاب و روان مرکز آموزشی- درمانی زارع ساری طراحی شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش با استفاده از طرح توصیفی، 782 نفر از مراجعین به درمانگاه اعصاب و روان بیمارستان زارع در مدت یکسال با استفاده از پرسشنامه خود ساخته و مصاحبه تشخیصی نیم ساختاری D.S.MIV مورد ارزیابی قرار گرفتند. پرسشنامه خود ساخته شامل مواردی چون زمان شروع، میزان و نوع مواد بود که توسط یک روانشناس به صورت انفرادی تکمیل شد و سپس جهت تشخیص نوع بیماری به روانپزشک ارجاع داده شد.
    یافته ها
    در مجموع نمونه ها، 1/79 درصد آنان مرد و 9/20 درصد زن و 4/54 درصد شهری و 5/45 روستایی بودنداولین مواد مصرفی در 8/60 درصد موارد تریاک، 4/6 درصد الکل، 4/26 درصد حشیش، 4 درصد هروئین و 4/2 درصد سایر مواد بود. از نظر درصد فراوانی مصرف مواد، 4/74 درصد تریاک، 2/43 درصد الکل، 4/42 درصد حشیش، 8/20 درصد هروئین و 2/7 درصد سایر مواد استفاده می کردند.در افراد با سابقه مصرف مواد، 72 درصد آنان اختلال همزمان روانپزشکی داشتند که 12 درصد اسکیزوفرنی، 41 درصد اختلال خلقی 14درصد اختلال شخصیت و 4 درصد اختلال اضطرابی داشتند بین متغیرهای جنس، محل سکونت، شغل، تحصیلات، تاهل، سابقه مصرف سیگار و سن شروع مصرف سیگار با مصرف مواد ارتباط معنی دار وجود داشته است (05/0 P<).
    استنتاج
    با توجه به شیوع بالای مصرف مواد در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه اعصاب روان، لزوم توجه به مصرف مواد همزمان با مشکلات روانپزشکی در شرح حال و درمان بیماران قابل اهمیت می باشد و از سوی دیگر با توجه به شیوع اختلال روانپزشکی در حدود از افرادی که جهت ترک مواد مراجعه می کنند می بایست تشخیص همزمان اختلال روانپزشکی را در نظر داشت تا ترک مواد با ضریب موفقیت بالا همراه باشد.
    کلیدواژگان: همبودی سوء مصرف، اختلالات روانپزشکی، اختلال توام سوء مصرف مواد
  • آذرکبیرزاده، عالیه زمانی کیاسری، ابراهیم باقریان فرح آبادی، بنیامین محسنی ساروی، نسرین رحمانی، فاطمه ایرانپور صفحات 75-83
    سابقه و هدف
    یکی از دلایل مراجعه مجدد بیماران به بیمارستان ها عوارض اعمال جراحی است. بررسی عوارض بعد از عمل به عنوان یکی از منابع مهم در ارزیابی کیفیت اقدامات صورت گرفته برای بیمار، مورد استفاده قرار می گیرد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق توصیفی و گذشته نگر می باشد. پرونده پزشکی 409 بیمار که با تشخیص عارضه عمل جراحی در طی سال های 1379 تا نیمه اول 1386 از بیمارستان امام ساری ترخیص شده اند، با روش سرشماری بررسی شد. چک لیست گرد آوری داده بر اساس اهداف تحقیق، با مروری بر مطالعات گذشته طراحی شد. جهت دسته بندی عوارض با استفاده از معیارهای سازمان بهداشت جهانی و بر اساس طبقات موجود در فصول کتاب طبقه بندی بین المللی بیماری ها ویرایش دهم و برای طبقه بندی اقدامات انجام شده از ویرایش نهم کتاب مذکور استفاده شد. بر اساس طبقات این کتاب دسته اول عوارضی هستند که به دنبال یک اقدام جراحی اتفاق می افتند مانند: عفونت، عوارض مکانیکی ناشی از کاشت وسایل، شوک، دسته دوم شامل عوارضی است که پیامد یک عمل جراحی خاص یا خارج ساختن یک عضو می باشد مانند: سندروم لنف ادما به دنبال ماستکتومی، و دسته سوم شامل عوارضی مانند پنومونی و یا آمبولی ریوی که در دوره بعد از عمل جراحی ممکن است روی دهد، می باشد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در طی سال های 86-79، تعداد 72281 بیمار تحت عمل جراحی قرار گرفتند که پرونده 409 بیمار با چک لیست بررسی شد. عمل جراحی اولیه 292 بیمار در مرکز امام و 117 نفر در مراکز دیگر انجام شد و مراجعه به بیمارستان امام صرفا جهت بررسی عارضه بوده است. باتوجه به مراجعات متعدد بیماران دفعات مراجعه به صورت مراجعه اول تا پنجم ثبت شد. بر اساس نتایج مطالعه و مطابق با معیارهای سازمان بهداشت جهانی در کتاب طبقه بندی بین المللی بیماری ها مشخص شد که در پنج مرحله بستری بیماران، عارضه نوع اول 407 مورد (4/88 درصد)، که عمده ترین آن خونریزی، هماتوم، شوک، پارگی و سوراخ شدن، عفونت، باز شدن محل بخیه، جاماندن جسم خارجی(گاز) و فیستول 197 مورد (8/42 درصد) بوده است، عوارض نوع دوم 53 مورد (6/11 درصد) که عمده ترین آن عفونت و باز شدن زخم سزارین 36 مورد (8/7 درصد) بود و عوارض نوع سوم نیز اصلا مشاهده نشد.
    استنتاج
    براساس نتایج این مطالعه مشخص گردید که میزان بیمارانی که به دنبال عارضه جراحی 56/0 درصد می باشد. بدیهی است که با تدابیر پیشگیری، خصوصا بدست آوردن عوامل موثر در فرآیند های ارزیابی، می توان این میزان را کاهش داد.
    کلیدواژگان: عوارض عمل، طبقه بندی بین المللی بیماری ها، هزینه درمان، مدیریت بیماری
  • عباس مسعودزاده، جواد ستاره، رضاعلی محمدپور، منا مدانلو کردی صفحات 84-90
    سابقه و اهداف
    اضطراب مرگ، ترس آگاهانه یا ناخودآگاه از مرگ است که متغیرهای زیادی را می توان با آن مرتبط دانست. هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع اضطراب مرگ در میان کارکنان یکی از بیمارستانهای دولتی ساری می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مطالعه ای توصیفی است که ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه ای دو قسمتی است که قسمت اول شامل مشخصات دموگرافیک و قسمت دوم شامل پرسشنامه)(TDAS)Templer''s Death Anxiety Scale 15 سوال صحیح-غلط) می باشد. 576 کارمنددریکی از بیمارستانهای دولتی ساری به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با بکارگیری شاخص های آمار توصیفی، آزمونهای آماری T-test و Chi-square آنالیز شدند.
    یافته ها
    محدوده سنی شرکت کنندگان بین 20-53 سال بوده است. 42،2درصد افراد اضطراب مرگ کم و 57،8درصد اضطراب مرگ بالا داشتند. میانگین نمرات کسب شده از پرسشنامه توسط زنان ومردان به ترتیب 133/3±70/7 و 2،552±19/6 بوده است. درجه اضطراب مرگ با جنسیت ارتباط معنی داری داشت درحالیکه با متغیرهای سن، نوع تاهل، تعداد فرزند، تحصیلات و وضعیت شغلی ارتباطی را نشان نداد.
    استنتاج
    نتایج مطالعه حاصل موید وجود اضطراب مرگ با شدت بالا در اکثریت جمعیت مورد مطالعه بوده است که میتواند ناشی از شرایط ویژه کاری، ترکیب سنی و جنسی نمونه ها باشد. با توجه به نتایج پیشنهاد می شود ضمن توجه مسئولین بهداشت روان به جمعیت های مشابه جهت ارتقای کیفیت بهداشت روان، مطالعاتی گسترده تر در جمعیت های عمومی انجام شود.
    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، کارکنان بیمارستان، ساری
  • عالیه زمانی کیاسری، آذر کبیرزاده، محمد خادملو، معصومه هاشمی ماد صفحات 91-95
    سابقه و هدف
    خون یک منبع حیات بخش است که جانشین ندارد. محدودیت زمان نگهداری و همچنین فرآیند هایی مانند آزمون های غربالگری سلامت خون، تعیین گروه، کراسماچ که مستلزم هزینه های پرسنلی و تجهیزات آزمایشگاهی می باشد، بر اهمیت نحوه صحیح درخواست و مصرف مناسب آن می افزاید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی می باشد. تعداد نمونه 500 نفر برآورد و بیماران با عمل الکتیو به صورت سرشماری بررسی گردیدند. متغیر های مورد بررسی در چک لیست ثبت و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS آنالیز و نسبت خون کراسماچ شده به ترانسفوزیون کمتر از 5/1 واحد استاندارد محسوب شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که از 500 بیمار وارد شده در مطالعه، فقط تعداد 80 نفر (16 درصد) خون دریافت داشته که مقدار متوسط هموگلوبین در بیمارانی که خون دریافت داشته اند 45/12 و مقدار فرآورده مصرف شده 325 واحد که 15 واحد پلاکت و مابقی خون کامل و گلبول فشرده بود. متوسط مقدار خونریزی در بیماران دریافت کننده خون 822 میلی لیتر و در بقیه 424 بود.
    بحث: در این مطالعه نسبت کراسماچ به ترانسفوزیون خون و فرآورده های آن 4 برابر بیشتر بود. با توجه به هزینه های تولید، نگهداری، جداسازی فرآورده ها، انتقال تا محل بیمارستان، و همچنین هزینه های کراسماچ اعم از آزمایشگاهی و نیروی انسانی، واقعی کردن درخواست ها و کراسماچ بر مبنای نیاز سنجی های علمی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: انتقال خون، کراسماچ، گروه خون، هموگلوبین، هزینه
  • مهدی یونسی رستمی، بهکام رضایی مهر، علیرضا خلیلیان، سمانه حسن نتاج صفحات 96-101
    سابقه و هدف
    سنگ شکنی برون اندامی یا «ESWL» (Extracorporeal Shock Wave lithotripsy) تحولی در درمان سنگ های ادراری ایجاد کرده است. با توجه به استفاده وسیع از این روش در درمان سنگ های دستگاه ادراری، تاثیر این امواج بر بافت های مجاور مورد سوال است و منشاء مطالعات متعددی شده است. هدف ما از این مطالعه، بررسی تغییرات ایجاد شده در آنزیم های کبدی پس از درمان با «ESWL» می باشد.
    مواد و روش ها
    250 فرد مبتلا به سنگ های کلیوی و حالب فوقانی در این مطالعه آینده نگر مورد بررسی قرار گرفتند. در تمام افراد قبل از»ESWL«، روز اول و سوم پس از درمان سطوح سرمی 3 آنزیم «AST» (AspartateAminotransferase)، «ALP» (Alkaline phosphatase)، «ALT» (Alanine Aminotransferase) اندازه گیری شد سپس میزان آنزیم ها قبل از«ESWL» و بعد از «ESWL» با هم مقایسه شدند. برای مقایسه متغیرهای کمی از آزمون «ANOVA» استفاده گردید.
    یافته ها
    قبل از انجام «ESWL» اختلاف معنی داری بین سطوح آنزیم های مورد مطالعه در گروه های مختلف مشاهده نشد. لیکن افزایش معنی داری در سطوح آنزیم ها پس از سنگ شکنی مشاهده گردید. همچنین سطوح آنزیم ها با افزایش تعداد شوک، افزایش بیشتری نشان دادند. سطوح آنزیمی فوق به دنبال «ESWL»، در افراد مبتلا به سنگ کلیه راست نسبت به افراد مبتلا به سنگ کلیه چپ افزایش بیشتری یافت و مدت زمان بیشتری نیز بالا باقی ماند.
    استنتاج
    به دنبال درمان سنگ های کلیوی با انواع تعدیل شده دستگاه «ESWL» شاهد افزایش سطوح سرمی آنزیم های «ALT، AST و ALP» هستیم که با افزایش تعداد شوک به میزان بیشتری افزایش می یابد. به خصوص در مواردی که کلیه راست تحت درمان قرار می گیرد این افزایش، قابل توجه می باشد بنابراین برای استفاده از «ESWL» به خصوص در سمت راست، باید به میزان امواج، و فواصل درمان توجه بیشتری مبذول داشت به ویژه در افرادی که قبل از درمان دارای سطوح بالای سرمی آنزیم های کبدی می باشند، انجام مطالعات بیشتر با همکاری متخصصین گوارش قبل از انجام سنگ شکنی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آنزیم های کبدی، امواج شوکی، سنگهای دستگاه ادراری
  • ترنگ تقوایی، مولود خانلر پور، محمدرضا مهدوی، حافظ تیرگرفاخری، ایرج ملکی، علیرضا خلیلیان صفحات 102-106
    سابقه و هدف
    عامل ویروس هپاتیت دلتا (Hepatitis Delta Virus)یک ویروس دارای RNA ناقص است که همراه با (HBV)Hepatitis B Virus ایجاد عفونت می نماید. در سراسر دنیا 15 میلیون نفر آلوده به HDV می باشند. در مطالعات انجام شده در ایران و کشورهای مختلف، آمارهای متفاوتی در مورد شیوع HDV بیان شده است. این تحقیق به منظور تعیین شیوع HDV در شهر ساری و بررسی عوامل مرتبط با آن انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش توصیفی روی 167 نفر از مبتلایان به HBV انجام شد. عوامل مرتبط با بیماری شامل اطلاعات دموگرافیک، نحوه اطلاع از بیماری، سابقه تاتو و خالکوبی، سابقه دریافت خون، سابقه حبس در زندان، مقاربت مشکوک و اعتیاد تزریقی مورد بررسی قرار گرفت. تشخیص Anti HDV سرم بیماران به روش (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) الایزا انجام شد.
    یافته ها
    در مطالعه انجام شده شواهدی به نفع عفونتHDV در بیماران به دست نیامد. از میان 167 شرکت کننده در این مطالعه 63 نفر زن (7/37درصد) و 104 نفر مرد (3/62درصد) بودند. میانگین سنی شرکت کنندکان 036/14±52/35 بود. 2 نفر از شرکت کنندگان 2/1درصد سابقه اعتیاد به مواد مخدر، 15 نفر سابقه تزریق خون (9درصد)، 4 نفر سابقه مقاربت مشکوک (4/2درصد)، 1 نفر سابقه خالکوبی (6/0درصد) را ذکر کردند و 2 نفر از شرکت کنندگان (2/1درصد) سابقه حبس در زندان داشتند.
    استنتاج
    در هیچ یک از بیماران مورد مطالعه(Anti-HDV Ab) Antibody Anti- Hepatitis Delta Virus مثبت گزارش نشد. این امر بیانگر آن است که HDV در ساری اندمیک نمی باشد.
    کلیدواژگان: هپاتیت D، هپاتیت B، عوامل مرتبط با بیماری
  • محمدتقی هدایتی، طاهره شکوهی، صباح میاهی، مجتبی باهوش، ایمان حقانی، زهره سلطنت پوری، فرزانه حاجی اسمعیلی حجار صفحات 107-110
    سابقه و اهداف
    رشد قارچهای روی کتابها می تواند یک عامل خطر برای کارکنان و مراجعین باشد. از این رو در بررسی حاضر هوا، سطوح کتابها و قفسه های کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی مازندران از نظر حضور قارچها مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    مواد و روش ها
    برای ارزیابی هوای داخل کتابخانه ها ازنظراسپورقارچها از روش پلیت باز حاوی محیط سابورو دکستروز آگار حاوی کلرامفنیکل (SC)استفاده شد. برای بررسی آلودگی قفسه ها و کتابها از قطعات موکت استریل استفاده شد. قطعات موکت نمونه برداری شده در آزمایشگاه بر روی محیط SC کشت داده شدند.
    یافته ها
    در کل 17 جنس قارچ و 939 کلنی به دست آمد. پنی سیلیوم 0/62 درصد، مخمر 6/13 درصد، هایف استریل 6/7 درصد و کاندیدا 6/5 درصد شایعترین قارچهای جدا شده بودند. بیشترین تعداد کلنی از هوا جدا گردید.
    استنتاج
    پنی سیلیوم، آسپرژیلوس، آلترناریا و استاکی بوتریس از جمله قارچهای شناسایی شده در بررسی حاضر بودند که بدلیل توانایی تولید توکسینهای مختلف، حضور آلرژن در پیکره شان و توانایی ایجاد عفونت در به خطر انداختن سلامتی انسان بسیار با اهمیت می باشند. علاوه بر آن از عوامل اصلی تخریب کتابها نیز محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: کتابخانه، قارچ، ایران
  • جواد غفاری، ناهید سخایی، فرزاد مسیحا صفحات 111-117
    سندرم آتاکسی- تلانژکتازی یک بیماری نادر اتوزوم مغلوب است که با علائمی چون با نقص ایمنی توام، آتاکسی مخچه ای پیشرونده، تلانژکتازی جلدی- چشمی، آپراکسی چشمی - حرکتی، اختلال تکلم و عفونتهای سیستم تنفسی همراه می باشد. ما سه مورد از اعضا یک خانواده که دارای علائم کلاسیک این سندرم بوده اند را گزارش کرده ایم. فرزند دوم خانواده به علت عفونت شدید تنفسی در سن 13 سالگی فوت کرده است اما فرزند سوم و چهارم مبتلا هم اکنون در قید حیات می باشند. فرزند اول خانواده دختر و سالم می باشد.
    کلیدواژگان: آتاکسی، تلانژکتازی، نقص ایمنی
  • محمد آزادبخت، مسعود آزادبخت صفحات 118-132
    طبق آمار سازمان بهداشت جهانی (WHO) در حال حاضر حدود 80 درصد از جمعیت جهان از داروهای گیاهی در درمان استفاده می کنند. فراورده های طبیعی حاصل از گیاهان دارویی یک منبع وسیع تهیه داروها و پایه اصلی توسعه ترکیبات دارویی جدید می باشند. تک یاخته ها (پروتوزوآ) یا آغازیان سبب مرگ و میر و شیوع بیماری در جوامع مختلف به ویژه در کشورهای در حال رشد می شوند. برای درمان مالاریا، گیاهان دارویی متعددی معرفی شدند. که بعضی از آنها در درمان بیماری مورد استفاده قرار گرفته و برخی نیز مراحل تحقیق را می گذرانند. اولین داروی گیاهی ضد مالاریا، کینین بوده است که از پوست درخت گنه گنه بدست می آید. در سالهای اخیر داروی آرتمیزینین توسط دانشمندان چینی برای درمان مالاریا معرفی شده که در حال حاضر بطور وسیعی استفاده می شود. لیشمانیوزجلدی(سالک) یکی از بیماری های بومی اکثر نقاط ایران است. داروهای رایج برای درمان سالک (مانند گلوکانتیم) عوارض شدیدی دارد و در 25-10 درصد موارد احتمال عود بیماری وجود دارد. امتین یکی از داروهایی است که از ریشه گیاه ایپکا بدست می آید و بصورت زیر جلدی در درمان سالک بکار می رود. ژیاردیازیس یک عفونت حاد پروتوزوآیی است که اغلب بدون نشانه بالینی می باشد ولی ممکن است بصورت اسهال حاد و یا مزمن تظاهر نماید طبق اعلامیه WHO، بیش از جمعیت کره زمین به انگلهای روده ای آلوده هستند و شیوع ژیاردیا از سایر انگلهای روده ای بیشتر است. گیاهان دارویی مثل موسیر، اوکالیپتوس و آویشن از جمله گیاهانی هستند که توانایی از بین بردن کیست ژیاردیا را دارند. سالیانه 000/75 تا 000/100 نفر در اثر آمیبیازیس (اسهال خونی) در جهان می میرند. عامل آمیبیاز بعلت دارا بودن قابلیت تخریب فوق العاده، سبب تغییرات پاتولوژیک زیاد و در بعضی مواقع کشنده از قبیل زخم کولون می گردد و در صورت ورود به جریان خون بصورت آبسه کبدی و مغزی تظاهر می نماید. گیاهان دارویی مانند ایپکا، انبه و خربزه درختی از جمله گیاهان ضد آمیب (انتاموبا هیستولیتیکا) می باشند.تریکومونیازیس یک عفونت تک یاخته ای مجاری ادراری - تناسلی در مردان و زنان می باشد که از طریق تماس جنسی منتقل می شود موثرترین داروی کشنده تریکوموناس، مترونیدازول است. گزارش های متعددی مبنی بر شیوع مقاومت و عوارض آن (سرگیجه و تهوع، پانکراتیت، سمیت سیستم عصبی مرکزی، نوتروپنی، موتاژنیسیتی و کارسینوژنیسیتی) وجود دارد. گیاهان دارویی مانند مورد واسطوخودوس از جمله گیاهانی است که اسانس و عصاره آنها بر تریکوموناس واژینالیس موثر است.
    کلیدواژگان: تک یاخته، داروهای گیاهی، مالاریا، آمیب، لیشمانیا، ژیاردیا، تریکوموناس
  • محمدجعفر صفار*، هیوا صفار، هانا صفار صفحات 133-144

    هپاتیت ویروسی شایع ترین علت بیماری کبد در جهان می باشد.پیشگیری از هپاتیت ویروسی هدف ایده آلی بود که طی سه دهه با ساخت و تهیه واکسن برای دو ویروس از پنج ویروس مولد هپاتیت گذشته ممکن گردید. هدف مطالعه حاضر مرور آخرین اطلاعات در رابطه با اپیدمیولوژی هپاتیت A و B و نیز تاثیر واکسیناسیون بر آن در ایران و جهان می باشد. که با مرور مقالات تهیه شده از Medline از سال 2007-2000 و Iran Medix از 1386-1376 با عنوان هپاتیت ویرال، واکسن هپاتیت A وB انجام شده است. در مقیاس جهانی ویروس های هپاتیت A و B نقش مهمی در بیماری و مرگ و میر دارند. یافته ها حاکی است که عفونت با ویروس هپاتیت A در اکثر کشورهای در حال توسعه بصورت بومی شیوع بسیار بالایی دارد که با بهبود وضعیت زندگی در بعضی از مناطق از شیوع عفونت کاسته شده است. واکسن های بسیار موثری جهت پیشگیری از عفونت ویروس های هپاتیت A و B وجود دارد. شیوع و بروز هپاتیت A و B در جوامعی که واکسیناسیون همگانی را از دوران شیرخواری و کودکی آغاز کردند، بسیار کاهش یافته است عارض شده است. تبدیل وضعیت آندمیسیته عفونت هپاتیت A و B از هیپرآندمیک به آندمیسیته متوسط یا کم در حال شکل گیری است. ادامه واکسیناسیون همگانی کودکان بر علیه هپاتیت B، توام با واکسیناسیون گروه های پرخطر و جوانان و نیز پایش عفونت ویروس هپاتیت B توصیه می شود. علیرغم تاثیر مثبت واکسیناسیون هپاتیت A در کاهش موارد عفونت، با توجه به اصل هزینه-اثربخشی، واکسیناسیون همگانی دوران کودکی در کشور های رو به رشد توصیه نمی شود ولی واکسیناسیون گروه های پرخطر در کسب عفونت هپاتیت A در کشور های توسعه یافته و یا با کشورهای شیوع کم عفونت پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: هپاتیت ویروسی، واکسیناسیون، هپاتیت A، هپاتیت B، پیشگیری
|
  • O. Akha, Z. Kashi, A. Sharif Poor, H.R. Zakeri, Zh Torabi Zadeh Pages 1-6
    Background and
    Purpose
    Hypothyroidism is one of the most common diseases in endocrinology Thyroid hormone deficiency effects on nerve and muscle fibers, pulmonary system and alveolar ventilation. The aim of this study was to evaluate the effect of Levothyroxine therapy on pulmonary function in hypothyroidism patients in Imam Hospital.
    Materials And Methods
    This study was performed on 50 patients with hypothyroidism in Imam Hospital, Sari, Iran, 2006-2007. After a detailed clinical history and systemic examination, level of TSH, T4 and ABG test, chest radiography and spirometery was performed in all patients. The spirometery indexes including FVC, FEV1, FEV1/FVC, FEF 25-75, PEF were recorded. All patients treated with Levothyroxine 1.6μg/kg. After that all systemic and clinical examination, and chest radiography and spirometery performed again. Results analyzed by means of SPSS (11) software and paired t test. The p value less than 0.05 was considered to be significant statistically
    Results
    50 female patients, with mean age of 34.98±13.4 years were studied. The mean of TSH, T4 before treatment were 51.44±25.3 mIu/l and 2.8± 0.9 μg/dl and after treatment were 3.64±2.4 mIu/l and 9.80±4.9 μg/dl respectively (P= 0.0001). The ABG parameters were in normal range and there was no statistically significant difference between before and after treatment. Statistical analysis demonstrated significant differences between mean of FVC, FEV1, FEV1/FVC, FEF 25-75, and PEF before and after treatment.
    Conclusion
    Our study demonstrates that treatment of hypothyroidism with Levothyroxine can improves the pulmonary function according to spirometery findings.
    Keywords: Hypothyroidism, pulmonary function, levothyroxine, spirometery
  • M.T. Hedayati, F. Haji Esmaeeli Hajjar, A.H. Ehsani, Z. Hajheydari, T. Shokoohi, R.A. Mohammadpour, T. Toliyat Pages 7-16
    Background and
    Purpose
    Seborrhoeic dermatitis (SD) is a common skin disorder. Malassezia yeasts have an important role in the etiology of SD. Since anti-fungal agents, especially in azoles are effective for treating SD, in this study, the effect of ketoconazole 2% solution on clinical signs and Malassezia in SD patients were assayed.
    Materials And Methods
    100 patients with SD were enrolled in this study. Patients were scored in regard to the severity of lesions at the initial evaluation and every 2 weeks for a 1 month period. Microscopic examination and culture of patients scale in days 0 and 28 were used for isolation and identification of Malassezia species. Patients were divided into two groups (ketoconazole 2% solution and shampoo) and followed after 14 and 28 days, and then clinical response was graded.
    Results
    58% of patients showed lesions on their heads. In day 0, 51% of patients showed > 7 yeasts in each microscopic field. 77% of scale samples were positive to Malassezia spp. Growth and M. globosa (57.1%) had the most frequency. In day 28, 89.6% and 82.6% of treated patients with solution and shampoo showed 1-3 yeast in within entire smear, respectively. 94.8% and 82.6% of scale samples were negative to Malassezia spp growth, respectively. In day 0, patients with moderate SI had the most prevalence, whereas in day 28, patients with mild SI were predominant. Statistical test showed the correlation is significance only between SI and treatment with solution.
    Conclusion
    The results of our study showed that according to decrease of yeast load and increase of improvement of SD signs after treatment with ketoconazole 2% solution, compared with ketoconazole 2% shampoo, 2% ketoconazole solution can be considered as an appropriate agent in treatment of Sd.
    Keywords: Ketoconazole, Malassezia, Seborrhoeic, Dermatitis
  • M.B. Hashemi Soteh, H. Akhavan Niaki, M. Kowsarian, A. Aliasgharian, A. Banihashemi Pages 17-25
    Background and
    Purpose
    Beta-thalassemia is the most common inherited disorder in the world, especially in Iran. According to Iranian thalassemia society registry, 18616 thalassemia patients now living in Iran, which Mazandaran and Fars provinces have the most patients. Previous reports have shown that the frequency of b-thalassemia carriers is more than 10% in Mazandaran province. Although b-thalassemia is very heterogenous in the molecular level, but in each population, 5 to 10 mutations are more common. In this research common mutation in eastern area of Mazadaran province was investigated.
    Materials And Methods
    5 to 10 ml peripheral blood samples were collected from volunteer patients who were referred to Boali Sina Hospital in Sari. DNA was extracted from blood, then 20 different mutations were screened and detected using two different methods, ARMS-PCR and Reverse-Dot Blot in Thalassemia Research Center in Sari and Amir Kola Thalassemia Center.
    Results
    From 240 chromosomes investigated in 120 b-thalassemia patients in total, 96.25% mutations were identified. 13 different mutations were identified from 231 chromosomes. Among different mutations investigated, IVSII-1G>A was detected as the most common with frequency of 68/3%, which was homozygous in 64 individuals (53/3%) and compound heterozygous with other mutations in 34 individuals (28/3%) respectively. Mutations C8(-AA), codon22(G>A)/ FSC 22/23/24(-7bp), codon 30(G>A), and IVSII-1G>A were identified in 83% of chromosomes which were studied (200 chromosomes from 240).
    Conclusion
    Mutation IVSII-1G>A is the most common mutation in northern provinces (Gilan, mazandaran, Golestan) in recent study. Also, comparison of these results with the similar finding from other provinces showed that the distributions of mutations in the northern area are different with northwest, south or southeast of the country.
    Keywords: Beta thalassemia, frequency mutations, beta, globin gene, ARMS, PCR
  • P. Farzanegi, M.A. Azarbayjani, M. Farahmand, M. Hosseini, V. Shafiepour, Z. Ebrahimpour, M. Sanaee Pages 26-34
    Background and
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the effects of single and repeated bouts of gymnastic training on salivary IgA and cortisol, in elite boy’s gymnasts.
    Materials And Methods
    Twenty boys with mean age of 10 ± 0.8 years, height 145 ± 9 cm, weight 37 ±8 kg and body fat percent 14.2 ± 6(meam ± SE) in Ghaemshahr Club in 2007, performed the select and controlled gymnastic training in two bouts(single session, and double session), one week apart. The first bout, included one session a day, beginning at 6 to 8 P.M. and the second bout was performed in two sessions per day, beginning at 8.30 to 10.30 A.M and 6 to 8 P.M. Salivary samples (5 ml) to form un-stimulated were collected in pre-exercise, immediately after and 2 hours following gymnastic training. Levels of IgA and cortisol were measured by ELISA method. ANOVA test was performed for analysis of the obtained data.
    Results
    The IgA level indicated no significant change after two bouts of exercise within the same day (P>0.5), however, cortisol concentration increased (P<0.05). No significant correlation was observed between IgA and cortisol concentrations
    Conclusion
    These findings suggest that two bouts of gymnastic training (120-minutes), at moderate intensity with a 7.30 hours rest in between, had no effect on IgA concentration, but caused an increased in cortisol concentration.
    Keywords: IgA, cortisol, saliva, gymnastic training
  • M. Nesami, F. Rafiee, S. Parvizi, R. Esmaeili Pages 35-42
    Background and
    Purpose
    Competency is a complicated and an ambiguous concept. It is also a challenging subject in the health care arena, which is significant in different aspects of nursing, such as education, clinic and management. There are ambiguities about it, thus, in this article, researchers conducted analysis of this concept.
    Materials And Methods
    This research is a concept analysis by the hybrid method. This model has three steps. In literature review stage, 475 related articles exist in databases up to September 2007 were analyzed and evaluated. As to the importance of educational system in the training of nursing courses, 5 educators were interviewed in the field work stage. After listening to tapes, results were Tran scripted and content analysis was done. In the last stage, holistic analysis was carried out.
    Results
    Best definition and properties of competency was selected based on literature reviews. In the field work stage, categories and attributes, same as literature reviews stage, were emerged with interviewing of nursing educators, in addition to holistic view properties, in relation to attitude domain and creativity of management domain. In the last stage, a hybrid model was delivered.
    Conclusion
    In the Iranian field of nursing, educational planning, implementing competency instrument, nurses and students evaluation can be performed according to this study criterion.
    Keywords: Concept development, analysis, competency, nursing, hybrid model
  • A.A. Karimpour Malekshah, S. Bahrol, Olumi, A. Kalteh, A. Esmailnejad Moghaddam, F. Talebpour Pages 43-49

    Background and

    Purpose

    The development of pre-implantation mammalian embryos in vitro is compromised, compared with those grown in vivo. Selecting embryos with a high implantation potential is one of the most important challenges in the field of assisted reproductive technology. The aim of this study was to postulate morphometrical characteristics of good quality embryos, with comparisons between in vivo and in vitro produced mouse embryos.

    Materials And Methods

    Embryos was obtained from NMRI female mice after super ovulation. In vivo developed 2-, 4- and 8-cell embryos; morulla and full blastocyst were isolated from mice on 18, 36, 52, 60, 72 and 96 hours after hCG administration respectively. Ham, s F10 medium was used for in vitro culture of embryos. External and internal diameter of embryos, zona thickness and number of cells in full blastocysts were evaluated and compared between in vivo and in vitro groups.

    Results

    External and internal diameter and zone thickness in oocyte and zygotes were 99.9µm, 75.4µm and 4.9µm respectively. These values did not change prior to the blastocyst stage in both in vivo and in vitro groups; but in full blastocyst stage, the diameter of embryos significantly increased and zone thickness decreased compared to prior stages in both groups (P<0.01). The diameter of full blastocysts of in vivo group (116.5 µm) were significantly larger than those of in vitro group (104.3 µm, P<0.05). Moreover, the full blastocysts of in vivo group had significantly more blastomeres (49), compared to in vitro group (43, P<0.05). Additionally, cultured embryos reached full blastocyst at 110 hours after hCG administration, while in vivo condition the time frame was 96 hours.

    Conclusion

    Based on the above results, embryo size and zona thickness can not predict embryo quality prior to blastocyst stage, however, in this stage; larger embryos and those that have more blastomere may show greater viability.

    Keywords: Morphometry, mouse embryo, blastocyst, zona pellucida
  • O. Akha, M. Teimoorzadeh, Z. Kashi, M. Kowsarian Pages 50-57
    Background and
    Purpose
    Measurement of height and weight of children and adolescents are important sources of information and the best index for evaluation of their growth and nutritional and health status of society. This study performed to evaluate weight, height and pubertal stage of girls in sari.
    Materials And Methods
    This cross – sectional study was performed on 1320 6-18 years old school girls in elementary guidance and high school of Sari. Their height, weight and pubertal stage were evaluated and recorded by educated personas. Also Body Mass Index was calculated and recorded. Then Z score (SDS) of weight, height and the Body Mass Index studied people was compared by using calculated standard curve and findings in NCHS curve and findings of 1997 in Sari. For analyzing data, descriptive statistics, Mean±SD, Frequency and percent were used.
    Results
    By using NCHS curve 1256 persons (95. 2 %) from total persons that were studied, had normal height (5 – 95 percentile) and the weight of 1254 persons (95 %) were in 5 - 95 percentile. 2/5 centemers increasing in height and 2.5 Kg increasing in weight were seen in comparison to 1997 study. BMI of persons in all age groups (expect 17 year old with ± 0.05 SD)were over than 50 percentile and mean age of beginning of menarche was 11.4 ± 1.1.
    Conclusion
    Our study in Sari shows the improvement in growth index in comparison to 1997 study which become near to standard curve in developed country.
    Keywords: Weight, height, body mass index, puberty, girls, students, sari
  • H. Fakheri, Gh Janbabai, Z. Bari, F. Eshqi Pages 58-66
    Background and
    Purpose
    Each year, about 50,000 new cases of cancer occur in Iran and the most common being the gastrointestinal (GI) tract (38%). Colorectal cancers account for the 3rd and 4th most prevalent cancers in Iranian men and women, respectively. Since genetic and environmental factors lead to differences in colorectal cancer occurrence in different geographic regions and races, we designed a study to assess characteristics of this cancer, in the Guilak race of Mazandaranian people.
    Materials And Methods
    The records of all colorectal cancer patients who were referred to in a private GI clinic or admitted in hospitals and were studied during 1999 to 2007. Data was analyzed using SPSS software, Chi- Square and T-Tests.
    Results
    296 cases of colorectal cancers (CRCs) were enrolled in the study. There were 2 cases of colon lymphoma and 1 case of cervical cancer with metastasis to colon. The remaining 293 patients had colorectal Aden carcinoma, of which 152 were males and 141 were females. The mean age of patients was 52.6 ± 15.2 years. 98 patients (33.5%) were under 45 years of age. A total of 70 cases (24%) had familial history of CRC. Moreover, 47% of patients under 45 years had positive familial history for CRC, of whom 43 patients (14.6%) were classified as having Hereditary Non- Polyposis Colorectal Cancer (HNPCC). 125 patients had rectal, while 168 cases had colon cancers. Right- sided colon cancers were 2 times more prevalent than the left- sided involvements. In addition, right- sided colon cancers were relatively more prevalent in those with positive familial history of CRC. Importantly, about half of all patients showed advanced stages of the disease (Lymph node involvement or distal metastases) at the time of diagnosis.
    Conclusion
    Regarding the younger age of involvement, the significant positive familial history, the more prevalent proximal colon cancers and advanced stages of the disease at the time of diagnosis, we recommend to design screening programs for earlier detection of CRCs in this geographic region.
    Keywords: colorectal cancer, epidemiologic, clinical, pathologic, Sari, Iran
  • S.H. Hosseini, M. Zarghami, S.E. Moosavi, Gh.R. Nateghi, A. Masoudzadeh Pages 67-74
    Background and
    Purpose
    One of the important problems in diagnosis and treatment of psychiatric disorders is its accompaniment with substance abuse. In addition to substance abuse symptoms which are present in all addicts, in psychiatric patients it cause special problems in main diagnosis, slow reaction to therapy and even non effectiveness of the therapy and also poor prognosis.Considering its different prevalence in studies and also considering the point that a similar work has never been done in Iran, this study is designed to find out the abundancy of disorders and pattern and type of substances used by the referred patients to psychiatric clinic of zare hospital.
    Materials And Methods
    In this descriptive research study, 782 referrals to psychiatric clinic of zare hospital in a period of one year were evaluated D. S.M. IV interview. The self made Questionnaire which is filed by a psychologist and then referred to a psychiatric for the diagnosis of the disease, includes the time of Commencement, amount and type of substance used.
    Results
    The results obtained, showed that 79.1% were men, 20.9% were women, 54.4% were urban and 45.5% were from rural areas. 4.8% were referred for substance – withdrawal and 95.2% for psychiatry problems. and also the 28% were smokers, 68.4% never smoked and 3.8% were smokers in the past. 12.7% were substance abuse at persent 3.3% had a history if substance abuse in the past and 84% had no history of substance abuse ever. Substance dependency and nondependency were 8.6% and 91.4% respectively. The percentages for the first consumed substance were as follow:60.8 opium, 6.4 alcohal, 26.4 hashish, 4 heroin and 2.4 other substances. From psychiatry diagnostic point of view 28.7% suffered from schizophrenia, 41% had mood disorders, 14% had personality disorders and 4% suffered from anxiety. There has been a statistically significant relationship between the variables such as sex, residential areas, occupation, education, marital status, history of cigarette smoking and age of commence ment of smoking with substance dependency (p<0.05).
    Conclusion
    Considering the high prevalence of Substance usage by the patients referred to psychiatric clinics, the Concurrency of substance usage and psychiatry problems are important in history taking and treatment of the patients. On the other hand to have a high success Coefficient, a simultaneous psychiatric diagnosis for the patients referred for withdrawal, should be kept in mind.
    Keywords: Simulyaneity, substance abuse, psychiatric disorder
  • A. Kabirzadeh, A. Zamani Kiasari, E. Farahabadi, B. Mohseni Saravi, N. Rahmani, F. Iranpoor Pages 75-83
    Background and
    Purpose
    Complication of surgery is one of the causes in further reference of inpatients to the hospital. Survey on complications is important resource in evaluation of rendered care to patient.
    Materials And Methods
    This is a cross sectional retrospective study. Medical records of patient who discharged with complication of surgery during 2000- 2007 from Imam hospital were reviewed. A check list was designed for data collection according aims of research and review of literature. According to the ICD-10, complication classified in 3 types. Type on is certain complications related to surgical and other procedural e, g surgical wound infection, mechanical complication of implanted device. Type 2 conditions that occur either as a consequence of specific procedure or technique or as a result of the removal of an organ e. g post mastectomy lymphoedema and the final type is conditions that arises in the post procedural period e. g pneumonia and pulmonary embolism. The data were analyzed with SPSS soft ware and descriptive statistics.
    Results
    The results shown that during the years 2000-2007, the 72281 surgery was done. And the medical records of 409 patients were reviewed. The primary surgery of 292 the patients were done in Imam and the rest of them were admitted in this hospital only for complication of previous surgery which was done in other hospitals. According the ICD-10 classification and during five times hospitalization, 407(%88) of the patients have the type one complication, 53(%11/6) of them the second one. The third one was not occurred in any patients.
    Conclusion
    The results of this study have shown that, the rate of hospitalized patient following complication of surgery was %0/65. Of course with the preventive precaution and finding the effective factors especially in evaluation process can decrease this rate.
    Keywords: Background, purpose: Complication of surgery is one of the causes in further reference of inpatients to the hospital. Survey on complications is important resource in evaluation of rendered care to patient
  • A. Masoudzadeh, J. Setareh, R.A. Mohammadpour, M. Modanloo Kordi Pages 84-90
    Background and
    Purpose
    Death anxiety is defined as anxiety caused by conscious and unconscious fear of death that has relations with several variables. The aim for this study is to estimate the prevalence of death anxiety among a hospital staff in Sari
    Materials And Methods
    This is a descriptive study and data was collected through a questionnaire. The number of cases was 576. The questionnaire (Templer’s Death Anxiety Scale) includes 15 True-False questions. After data collection processing was done through spss.16 and analyzing performed through T-test and Chi-square test.
    Results
    The age range was 20-53. 42.2% of cases had low death anxiety and 57.8% had high death anxiety. The mean of scores achieved by cases through questionnaire was 7.70 ± 3.133 by women and 6.19 ± 2.552 by men. The degree of death anxiety has had significant correlation with variable of sex while has had no relation with age, marriage condition, having or lack of child, level of graduation and career condition.
    Conclusion
    The results of this study shows that the most cases have had high degrees of death anxiety that can be because of the special condition of working or the combination of cases's sex and age. With caution to results, it is recommended to Mental Health interventions to the same population to improve the mental health Quality additionally perform more comprehensive studies in more generally populations.
    Keywords: Death anxiety, personnel hospital, sari
  • J. Ghafari, N. Sakhaee, F. Masiha Pages 111-117
    Ataxia-telangiectasia syndrome is an autosomal recessive associated with combined immunodeficiency, progressive cerebellum ataxia, telangiectasia, ocolomotor apraxia, dysartheria and respiratory infections. In this study we reported three cases from a family with classical symptoms. Second sibling was died at 13 old years because severe respiratory infection but third and forth siblings have life. The first sibling is female and normal.
    Keywords: Ataxia, telangiectazia, 1 immunodeficiency
  • M. Azadbakht, M. Azadbakht Pages 118-132
    According to the statistics provided by the World Health Organization (WHO), about 80% of the world population nowadays uses herbal drugs for treatment of diseases. Natural products obtained from medicinal plants, serve as a great source for drug production and are the main basis of new drug compounds. Unicellular organisms (Protozoa) are the cause of deaths and spread of diseases in various societies, especially in developing countries. There are anti-malaria herbal dugs produced from various medicinal plants, some of which are used for treatment of the disease and some under study. The first anti-malaria drug was quinine, produced from bark of the Cinchona tree. Recently, the drug artemisinin has been introduced by Chinese scientists for the treatment of malaria and is currently used extensively. Coetaneous leishmaniosis (salak) is one of the endemic diseases in most parts of Iran. Common drugs used against leishmaniosis (such as glucantim), have severe side-effects and in 10 to 25% of cases, there is a recurrence of the disease. Emetine is one of the drugs obtained from a root of the plant Ipecac, which is used for treatment of the disease sub-cutaneously. Giardiasis is an acute protozoan infection usually with no clinical symptoms, however, may appear as acute or chronic diarrhea. According to the announcement of WHO, more than 2/3 of the world’s population is infected with intestinal parasites and the prevalence of giardia is higher than other intestinal parasites. Herbal drugs, such as wild garlic, eucalyptus and thyme, are some of the major plants which can annihilate the giarda cysts. Annually, 75000 to 100000 people die of amebiasis (dysentery) worldwide. Due to the motility of the organism, it causes sever pathological changes and sometimes colon ulcers, and if entered into the blood stream, it may appear as liver or brain abscess. Medicinal plants such as ipecac, mango, and papaya tree are some of the anti-amebic (Entamoeba histolytic) plants. Trichomoniasis is a protozoal urogentital infection in men and women transmitted through sexual intercourse. The most effective drug against trichomona is metronidazole, albeit, there are several reports on its side effects and its spread of resistance. Medicinal plants, such as Myrtle and Lavender are among the main plants whose extracts and essence are effective against Trichomonas vaginalis.
    Keywords: Protozoa, herbal drugs, malaria, amoeba, leishmania, giardia, trichomonas
  • M.J. Saffar *, H. Saffar Pages 133-144

    Viral hepatitis is the most common cause of liver disease in the world. In the past 30 years, highly effective vaccines have become available for two of the five hepatitis viruses, and where implemented, vaccination has become a key component of hepatitis prevention. To provide a current review and critical analysis of the viral hepatitis, A (HAV) and B (HBV) prevention by immunization has been presented in this article.Review of medical articles obtained from Medline 2000 to 2007 and Iran Medix (1377 to 1386) database. There are signitificant differences regarding epidemiology of hepatitis A and B viruses’ infection between countries. A zero prevalence rate was highly correlated with sanitation and socio-economic conditions. Dramatic vaccine-induced declines in the incidence of both hepatitis A and B and have occurred in countries where HAV and HBV vaccines were integrated into universal childhood immunization. Improved sanitation and living conditions leads to a decline in the average HAV zero prevalence rates. Planning for large-scale immunization programs against HAV should involve careful analysis of the cost-benefit and sustainability in different appropriate hepatitis A prevention strategies. Due to the grave impact of universal infant HB vaccination on prevalence of HBV infections, continued universal infant HB vaccination is recommended. Moreover, this is to ensure continued success of hepatitis B immunization. The need for booster doses to preserve vaccine-induced immunity should be evaluated regularly as vaccinated cohort age.

    Keywords: Viral Hepatitis, vaccination, hepatit A, hepatit B, prevention