فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 93 (مهر 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/17
  • تعداد عناوین: 13
|
  • نجمه هنری، ایران پور ابولی، الهام حکیمی زاده، علی شمسی زاده، فاطمه امین، محمد الله توکلی * صفحات 2-10
    سابقه و هدف

    یائسگی ناشی از توقف فعالیت تخمدان ها است و با اختلال حافظه و یادگیری همراه می باشد. مطالعات نشان می دهد که اختلال حافظه و یادگیری به دلیل کاهش سطح استروژن بعد از یائسگی می باشد که آن هم ناشی از دو خاصیت نروپروتکتیو و نروتروفیک استروژن می باشد. بنابراین درمان با استروژن باعث کاهش اختلال حافظه و یادگیری می شود و از آن جا که استروژن درمانی دارای عوارضی می باشد، مطالعه حاضر اثر گیاه پنج انگشت (Vitex agnus castu) با فیتواستروژن بالا را بر یادگیری و حافظه، در موش های اواریکتومی شده مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در مطالعه تجربی حاضر 42 سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار((Wistar با وزن تقریبی 150 تا 200 گرم به شش گروه هفت تایی تقسیم شدند. گروه ها به ترتیب شامل کنترل، اواریکتومی، عصاره گیاه پنج انگشت با دوز g/kg80، عصاره گیاه پنج انگشت با دوز mg/kg8، استرادیول با دوز μg /kg40، ترکیب تاموکسیفن و عصاره گیاهی به ترتیب با دوز μg /kg100 و mg/kg 80 بودند. پس از بیهوشی برای ایجاد اوارکتومی، تخمدان در هر طرف از ناحیه شکمی جانبی با دستگاه کوتر به آهستگی جدا شد. بعد از گذشت سه ماه با دستگاه شاتل باکس، حافظه حیوان تعیین شد.

    یافته ها

    در مقایسه با گروه اواریکتومی، گروه های کنترل، استرادیول با دوز μg /kg40، عصاره گیاه پنج انگشت در دوزهای mg/kg 80 و mg/kg 8، فاکتور STLr (مدت زمان تاخیر ورود حیوان با چهارپا به بخش تاریک در مرحله آزمون، Step-Through Latency) را افزایش و فاکتور TDC (مدت زمان ماندن حیوان با چهارپا در بخش تاریک، Time spent in Dark Compartment) را کاهش دادند. استروژن و عصاره گیاه در دوز mg/kg 80 تعداد شوک را نیز کاهش دادند. تجویز ترکیب گیاه و تاموکسیفن، از تاثیر آن جلوگیری کرد.

    استنتاج

    عصاره گیاه پنج انگشت دارای اثری مشابه استروژن بوده و سبب بهبود اختلال یادگیری و حافظه ناشی از اواریکتومی، در موش ماده صحرایی می گردد.

    کلیدواژگان: گیاه پنج انگشت، اختلال یادگیری و حافظه، اوارکتومی، یائسگی
  • محمد باقر رحمتی، فاطمه صفدریان، یعقوب حامدی، علی اکبر خادم، محمد صادق رضایی صفحات 11-18
    سابقه و هدف
    سرماخوردگی یکی از شایع ترین بیماری های ویروسی در بچه هاست که سالانه هزینه های زیادی را در بر دارد. اکیناسه به طور شایع تر برای پیشگیری و درمان عفونت های غیر اختصاصی سیستم تنفسی فوقانی به کار می رود. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر سرخارگل (اکیناسه) در درمان عفونت تنفسی فوقانی حاد (سرماخوردگی) درکودکان 5 تا 11 ساله دربندرعباس است.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی بر روی 100 بیمار 5 تا 11 ساله مبتلا به عفونت حادسیستم تنفسی فوقانی مراجعه کننده به بیمارستان کودکان بندرعباس از مهر ماه 88 لغایت اسفند 88 صورت گرفت. بیماران مورد مطالعه به طور تصادفی در 2 گروه 50 نفری تقسیم شدند به گروه اول از شربت ایموژن (شربت حاوی عصاره ریشه گیاه اکیناسه پورپورا، 200 میلی گرم در هر میلی لیتر) به میزان 5 میلی لیتر و دو بار در روز به مدت 10 روز تجویز شد. گروه عدم مداخله (به جز سالین و ضد تب) هیچ دارویی دریافت نکردند. بیماران مورد مطالعه به مدت 10 روز پیگیری شدند. علایم روزانه بیماران توسط والدین و یا مراجعه به درمانگاه عفونی کودکان گرفته و ثبت شد. جهت طبقه بندی و آنالیز داده ها از نرم افزار آماری Spss 16 for windows و آماری توصیفی و آزمون های آماری T استفاده شد. سطح معنی داری آزمون 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این کارآزمایی بالینی 100 بیمار مبتلا به سرماخوردگی بررسی شدند. میانگین سنی کودکان مورد مطالعه 78/1+56/7 سال بود. طول مدت تب، سرفه، آبریزش بینی و گرفتگی بینی در دو گروه مورد مطالعه از نظر آماری اختلاف معنی داری نداشت. در هیچ یک از افراد شرکت کننده در مطالعه عارضه دارویی خاصی مشاهده نشد و همه بیماران اکیناسه را به خوبی تحمل کردند.
    استنتاج
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد اکیناسه بر روی کاهش طول مدت علایم سرماخوردگی تاثیر قابل توجهی ندارد اگر چه که این دارو به خوبی تحمل شد و عارضه دارویی خاصی نداشت. مطالعات کارآزمایی با طراحی دقیق جهت بررسی اثر اکیناسه بر روی درمان و پیشگیری از سرماخوردگی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اکیناسه، سرماخوردگی، عفونت تنفسی فوقانی
  • رویا فرهادی، محمد نادری، زهرا رحمانی، وجیهه غفاری، علیرضا خلیلیان صفحات 20-27
    سابقه و هدف
    با توجه به عوارض جدی هیپوترمی بدو تولد و عدم کفایت روش های مرسوم حفظ دما در نوزادان نارس، در راستای دستورالعمل جدید احیاء مبنی بر پوشاندن نوزادان نارس در پوشش پلی اتیلنی، با توجه به نتایج متناقض استفاده از پوشش های مختلف جهت این امر، هدف از این مطالعه بررسی تاثیر کیسه پلاستیکی زیپ کیف به عنوان یک روش موثر وساده در پیشگیری از هیپوترمی نوزادان 32هفته وکمتر است.
    مواد و روش ها
    مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده بر روی 40 نوزاد32هفته وکمتر انجام شد.گروه مداخله بلافاصله پس از تولد در کیسه پلاستیکی زیپ کیف قرارداده شد و گروه کنترل به روش مرسوم با حوله خشک گردید. درجه حرارت زیربغل بدو بستری ویک ساعت پس از آن و شیوع هیپوترمی در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 آنالیز و مقادیر P کمتر از 05/0 معنی دار اطلاق گردید.
    یافته ها
    میانگین دمای بستری به شکل معنی داری درگروه مداخله (37/0±58/36)بیشتر از گروه کنترل (86/0±56/35) بود). P= و شیوع هیپوترمی نیز درگروه کیسه پلاستیکی نسبت به گروه کنترل کاهش داشت (000/0 (p= (017/0= P) زمان احیاء نیز درگروه کیسه پلاستیکی به شکل معنی داری کمتر بود.
    استنتاج
    استفاده از کیسه پلاستیکی زیپ کیف بلافاصله پس از تولد جهت پوشاندن نوزادان نارس کمتر یا مساوی 32 هفته بدون افزایش خطر هیپرترمی در پیشگیری از هیپوترمی موثر میباشد.
    کلیدواژگان: هیپوترمی، نوزاد نارس، کیسه پلی اتیلنی، کیسه زیپ کیف
  • افسانه افقری، ژیلا گنجی، مرجان احمد شیروانی صفحات 27-38
    سابقه و هدف
    تجارب زنان در دوره یائسگی با هنجارهای فرهنگی، عوامل اجتماعی و آگاهی آنان مرتبط است. تصور زنان از یائسگی بر مراقبت از خود در طی این دوران اثرگذار است. تامین سلامت عاطفی و ذهنی از مراقبت های اصلی هستند، اما اغلب از آن غفلت می شود. بنابر این بررسی سبک زندگی، تجارب و کیفیت زندگی در یائسگی می تواند برای ارائه مراقبت بهتر از زنان سودمند باشد. هدف مطالعه تبیین چالش های روانی- عاطفی زنان یائسه بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر بخشی از یک تحقیق کیفی بزرگ به روش تئوری بنیادین بود. شرکت کنندگان زنان یائسه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهید بهشتی، مطهری و امین اصفهان بودند. نمونه گیری مبتنی بر هدف تا زمان اشباع اطلاعات و انتخاب 15 شرکت کننده انجام شد. اطلاعات با مصاحبه عمیق نیمه سازمان یافته و تجزیه و تحلیل به روش استرابرت انجام شد.
    یافته ها
    متغیر اصلی پدیدار شده در طی مطالعه «احساس پیری» بود. چالش های عاطفی روانی اصلی ترین تغییرات اولیه بودند. زیر مضمون ها شامل مشکلات روانی پس از یائسگی، تغییر تصویر ذهنی از ظاهر خود، واکنش های منفی نسبت به یائسگی، احساس پیری و عدم آمادگی برای یائسگی بود.
    استنتاج
    نتایج نشان داد که زنان یائسه، تغییرات عاطفی- روانی متعددی را تجربه می کنند و در بسیاری از موارد، وابسته به احساس پیری می باشند. این تغییرات نیازمند بررسی و برنامه ریزی در نظام سلامت زنان می باشد. به نظر می رسد استفاده گسترده تر از خدمات مشاوره مامایی و روانشناسی، می تواند برای هماهنگی با تغییرات یائسگی سودمند باشد.
    کلیدواژگان: یائسگی، تحقیق کیفی، روانی، عاطفی
  • محمد قلی پور، لاله کریم زاده، فرامرز علی نیا، زین العابدین بابایی صفحات 40-46
    سابقه و هدف
    آفلاتوکسین B1 سمی ترین آفلاتوکسین می باشدکه در خوراک دام در اثر رشد قارچ ها تولید می شود و از طریق خوراک دام وارد بدن دام شده و در کبد و کلیه پس از فعل و انفعالات شیمیایی و هیدروکسیلاسیون به آفلاتوکسین M1 تبدیل شده و از طریق شیر وارد بدن انسان می شود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر 75 نمونه شیر پاستوریزه تولیدی کارخانجات استان مازندران در فصول بهار و تابستان سال1390 از نظر آفلاتوکسین M1 به روش الایزا مورد سنجش قرار گرفتند. برای مقایسه میانگین داده ها از آزمون t-test استفاده شد.
    یافته ها
    از 75 نمونه مورد بررسی، در4 درصد نمونه ها (75/3) میزان آفلاتوکسیسن پایین تر از حد شناسایی دستگاه بود. در حالی که در 3/37 درصد نمونه ها (75/27) غلظت آفلاتوکسین M1 در حد مجاز تعیین شده کمیته اروپایی و غذایی کودکس بود. از طرفی 67/62 درصد نمونه ها (75 /47نمونه) دارای غلظت آفلاتوکسین M1 بالاتر از حد تعیین شده توسط کمیته اروپایی و غذایی کودکس بودند و 12 درصد نمونه ها (75/9) دارای غلظت آفلاتوکسین M1 بالاتر از حد مجاز استاندارد ملی ایران بوده اند. بالاترین میانگین آفلاتوکسین محاسبه شده مربوط به کارخانه شماره 21 می باشد (55/ 97نانوگرم در لیتر). همچنین میانگین آفلاتوکسین در کل نمونه های مثبت 84/63 نانوگرم در لیتر بود. تفاوت معنی داری بین میانگین آفلاتوکسین M1 در فصل بهار و تابستان وجود نداشت.
    استنتاج
    با توجه به شیوع بالای آلودگی، پایش منظم شیر تولیدی و کنترل علل اصلی آلودگی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شیرپاستوریزه، آفلاتوکسین M1، الایزا
  • آتوسا کیالاشکی، فاطمه شکوهی، مریم توفیقی، ماندانا زعفری، نسیم زارع نژاد صفحات 47-56
    سابقه و هدف
    سندرم قبل از قاعدگی از مشکلات عمده 90- 80 درصد خانم ها است که با ترکیبی از تغییرات آزاردهنده فیزیکی، روانی یا رفتاری در خلال مرحله لوتئال سیکل قاعدگی مشخص می شود. اگرچه روش های درمانی مختلفی مطرح شده اند، اما درمانی که کاملا موثر و قطعی باشد مشخص نگردیده است. با توجه به شیوع بسیار بالای سندرم قبل از قاعدگی و اهمیت آن بر ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی فرد و از آن جاکه در حال حاضر در مطالعات تجربی، هیچ نوع درمانی برای آن مورد تائید کامل قرار نگرفته، مطالعه حاضر جهت بررسی اثر عصاره لاواندر بر سندرم قبل از قاعدگی انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی یک سوکور در دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری در سال 87-1386 بود که پس از تائید PMS و رد افسردگی (پرسشنامه بک) 90 دانشجو به صورت تصادفی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند انجام شد. از یک هفته قبل از قاعدگی با عصاره لاواند، دو قطره 2 بار در روز به مدت 2 ماه متوالی تحت درمان قرار گرفته و سپس شدت علایم سندرم قبل و پس از درمان اندازه گیری و با هم مقایسه شد. سپس داده ها با نرم افزار آماری SPSS17 و آزمون های2 Xو من ویتنی و T-test آنالیز شد.
    یافته ها
    گروه مورد و شاهد قبل از درمان از نظر شدت کلی علایم سندرم قبل از قاعدگی همگن بودند (086/0= p). نتایج نشان داد اگر جه شدت علایم سندرم قبل از قاعدگی بعد از درمان درهر دوگروه دارو و دارونما کاهش یافت اما میزان کاهش شدت علایم سندرم قبل از قاعدگی بعد از درمان در گروه لاواندر نسبت به دارونما کمتر بود (000/0= p).
    استنتاج
    عصاره گیاه لاواند به طور موثری باعث کاهش علایم سندرم قبل از قاعدگی شد و می توان از آن به عنوان درمان مکمل در تسکین علایم PMS استفاده کرد تا ضمن کاهش نیاز آنان به داروهای مسکن درد و عوارض جانبی آن از هزینه های اضافه سیستم درمانی هم اجتناب شود.
    کلیدواژگان: عصاره، لاواند، PMS
  • سمیرا عمرانی، بهرام میرزاییان، حامد آقاباقری، رمضان حسن زاده، محمود عابدینی صفحات 58-65
    سابقه و هدف
    مالتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis: M.S) جزء گروهی از بیماری های سیستم عصبی است که با تخریب غلاف میلین راه های عصبی همراه است. عوارض این بیماری به دلیل ماهیت ناتوان کننده ی آن تمام جنبه های زندگی فرد مبتلا را در بر می گیرد و در نتیجه امید به زندگی بیمار را کاهش می دهد. کاهش امید به زندگی درتشدید بیماری های مزمن از جمله مالتیپل اسکلروزیس نقش چشمگیری دارد. این پژوهش با هدف بررسی اثر بخشی درمان گروهی شناختی- رفتاری(Cognitive behavioral therapy: CBT) بر امید به زندگی بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش از نوع آزمایشی همراه با گروه آزمایش و کنترل بود. آزمودنی ها در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و یک پیگیری یک ماهه مورد ارزیابی قرار گرفتند. تعداد 30 بیمار مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس (M.S) مراجعه کننده به بیمارستان بوعلی سینای شهر ساری انتخاب و به شیوه تصادفی به گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (n1=n2=15). آزموددنی های گروه آزمایشی یک دوره ی 12 جلسه ای گروه درمانی شناختی- رفتاری در طول 3 ماه دریافت کردند و گروه گواه در این مدت در لیست انتظار درمان قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، آزمون امید به زندگی حلاجیان (1389) بود. برای تحلیل داده ها علاوه بر استفاده از آمار توصیفی از تحلیل کوواریانس تک متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که میانگین نمرات امید به زندگی گروه آزمایش نسبت به گروه گواه در مرحله پس آزمون و پیگیری به صورت معنی داری افزایش یافته است (0001/0< p).
    استنتاج
    با توجه به اثر بخشی گروه درمانی شناختی- رفتاری بر افزایش امید به زندگی بیماران مبتلا به MS به نظر می رسد که گنجاندن دوره گروه درمانی شناختی- رفتاری در فرآیند درمان بیماران مبتلا به MS می تواند به سلامت روان این بیماران به ویژه افزایش امید به زندگی آن ها منجر شود.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، گروه درمانی شناختی، رفتاری، امید به زندگی
  • نسرین رحمانی بویینی، مینا الوندی پور*، هدالسادات هادیان، رضاعلی محمدپور تهمتن صفحات 67-73
    سابقه و هدف

    هموروئید یکی از شایع ترین بیماری های آنورکتال است که همواره در مورد روش جراحی ایده ال آن بحث وجود دارد. هموروئیدکتومی متداول باز یا بسته از شایع ترین روش های جراحی هموروئید می باشد ولی این روش دوره درمان طولانی و دردناک به همراه دارد.جهت کنترل درد پس از همورویدکتومی تکنیک های مختلفی پیشنهاد شده است. هموروئیدکتومی با لیگاشور روش جایگزینی برای هموروئیدکتومی متداول در هموروئیدهای درجه 3 و 4 می باشد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه نتایج درمانی و عوارض بین دو روش هموروئیدکتومی با لیگاشور و هموروئیدکتومی متداول در جامعه ایرانی می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به روش کارآزمایی بالینی آینده نگر و راندوم انجام گرفته شد. نمونه ها شامل 60 بیمار هموروئیدی درجه 3 و 4 مراجعه کننده به کلینیک جراحی بیمارستان امام خمینی ساری بودند که به طور تصادفی در دو گروه هموروئیدکتومی به روش متداول (conventional) و لیگاشور مورد جراحی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک بیماران و فاکتورهای دیگری مانند مدت بستری، مدت زمان جراحی، میزان خونریزی حین عمل، میزان نیاز به ضد درد تزریقی، میزان التیام زخم، رضایت بیمار نسبت به درمان، زمان بازگشت به فعالیت معمولی و عوارض پس از عمل جراحی بررسی و ثبت شدند.

    یافته ها

    در فاصله زمانی بین مهر 89- 88، 60 نفر وارد مطالعه شدند و به طور راندوم 30 نفر در گروه هموروئیدکتومی متداول و 30 نفر در گروه هموروئیدکتومی با لیگاشور قرار گرفتند. هیچ تفاوت آماری معنی داری از نظر سن وعلایم بیماری بین دو گروه وجود نداشت. میانگین مدت زمان انجام عمل، میزان خونریزی حین عمل و میزان درد در روز دوم و هفته های بعد از عمل در گروه هموروئیدکتومی با لیگاشور به مراتب کمتر ازگروه متداول بود. میانگین مدت بستری، زمان بازگشت به زندگی عادی، میانگین درجه التیام زخم و درد روز اول بعد از عمل، تفاوتی بین دو گروه میزان رضایت بیماران جراحی در گروه لیگاشور بالاتر از گروه جراحی متداول بود مشاهده نشد.

    استنتاج

    استفاده از روش جراحی لیگاشور باعث کاهش میزان درد و خونریزی حین عمل در بیماران مبتلا به هموروئید شده و بدین ترتیب رضایت مندی بیماران را افزایش داده است و نیز مدت زمان عمل جراحی را به طور فاحش کاهش داده که خود در پایین آوردن خطرات و عوارض احتمالی عمل جراحی بسیار موثر است.

    کلیدواژگان: لیگاشور، هموروئید، جراحی
  • حسن صیامیان، محمدحسن زاده، فاطمه نوشین فرد، نجلا حریری صفحات 74-83
    سابقه و هدف
    اطلاعات نقش مهمی در افزایش آگاهی و دانش افراد دارد. افراد برای کمک به بهبود سلامتی و تداوم آن نیاز به اطلاعات دارند. اطلاعات نقش اساسی در کمک، حمایت و افزایش مراقبت اجتماعی بهداشتی افراد، به ویژه، در جامعه اطلاعاتی در قرن 21 دارد. ازآغاز تمدن بشری اطلاعات و استفاده از آن یکی از پدیده های مهم به شمار می آید. دسترسی به اطلاعات و اشاعه آن برای برنامه ریزی در محدوده مراقبت های بهداشتی و اجتماعی امری مهم و ضروری است. با توجه به این که اطلاعات همیشه در دسترس و مطابق با نیازهای گروه های خاص به ویژه نابینایان نیست، کتابخانه های عمومی و مراکز اطلاع رسانی همواره در راستای تامین نیازهای اطلاعاتی، گسترش فرهنگ، ارتقاء علم و دانش مطرح هستند. این مطالعه با هدف بررسی نیازهای اطلاعات بهداشتی نابینایان ایران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه پیمایشی- تحلیلی جهت بررسی از نابینایان کشور (10 استان)، 384 نفر نابینا (252 نفر مرد (6/65 درصد) و 132 نفر زن (4/34 درصد)به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و نیازهای اطلاعات بهداشتی آنان با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته در سه قسمت مشتمل بر مشخصات جمعیت شناسی نابینایان (10 مشخصه) و نیازهای اطلاعات بهداشتی (16 سوال)، منابع اطلاعاتی مورد استفاده در (15 گویه) با مصاحبه ساختار یافته بررسی شد. سپس داده ها با استفاده از آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 384 نفر شامل، بودند. بین نیازهای اطلاعات بهداشتی نابینایان با توجه به جنسیت، سن، تاهل، مدرک تحصیلی، شغل، مرحله درمانی، سابقه یا عدم سابقه نابینایی در خانواده، زمان نابینایی، استان محل زندگی و نحوه زندگی (به تنهایی یا با خانواده) اختلاف معنی داری وجود ندارد، بین نیازهای اطلاعات بهداشتی نابینایان بهداشتی با توجه به تحت نظر پزشک بودن/ نبودن، نوع ناتوانی و محل سکونت (شهر- روستا) اختلاف معنی داری وجود دارد.
    استنتاج
    نتایج این پژوهش می تواند به مسئولان و مدیران در برنامه ریزی جهت انتخاب، گردآوری، سازماندهی اطلاعات بهداشتی و ارائه آن ها درکتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی کمک نماید تا اطلاعات بهداشتی را در قالب مورد نیاز آن ها به روز نموده و در تامین نیازهای اطلاعات بهداشتی آنان کمک موثر و شایانی نماید.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، نیازهای اطلاعاتی، اطلاعات بهداشتی، نابینایان، ارتقاء سطح سلام
  • محمد ملکوتیان، مجید هاشمی چلیچه صفحات 87-96
    سابقه و هدف
    فلز سنگین نیکل در زمره آلاینده هایی است که از صنایع مختلف چون آبکاری، رنگ سازی، به محیط زیست وارد شده و مشکلات زیست محیطی ایجاد می کند. از این رو حذف آن حائز اهمیت می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی کارایی فرآیند فتوکاتالیستی توسط نانوذرات سیلیکاو زیرکونیا در حذف نیکل بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه کاربردی- بنیادی حاضر پس از ساخت فتوراکتور، کارایی نانوذرات سیلیکا و زیرکونیا در حذف نیکل، با تغییر متغییرهایی چون: مقدار نانوذره (gl 5/2- 5/0)، pH (3، 7، 11)، غلظت نیکل و زمان تابش UV (75- 15 دقیقه) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بر روی فاضلاب سنتتیک انجام و سپس با توجه به شرایط بهینه حاصله، بر روی نمونه واقعی فاضلاب دنبال شد. تعداد 50 نمونه سنتتیک و 10 واقعی آزمایش و ایزوترم جذب تعیین شد. آنالیز داده ها توسط نرم افزار SPSS صورت گرفت.
    یافته ها
    نیکل، تحت شرایط بهینه(pH=11)، مقدار1g/L زیرکونیا، مقدار g/L 5/0 سیلیکا، با زمان تابش30 دقیقه و مقدار mg/L 5 نیکل سنتتیک) به طور 100 درصد حذف شد. کارایی حذف نیکل با غلظت های mg/L5، 10، 15، 20و 25 در pH=11 و مقدار1g/L نانوذره زیرکونیا به ترتیب 100، 91، 88، 5/87 و 84 درصد و با مقدار gl 5/0 نانوذره سیلیکا به ترتیب 100، 100، 90،90و 87 درصد بود. با توجه به ضریب تعیین(R2)، ایزوترم فرندلیچ برای نانوذره زیرکونیا (883/0= R2) و مدل لانگمویر برای سیلیکا(949/0= R2) توصیف بهتری ارائه داد.
    استنتاج
    افزایش مقدار نانوذرات، زمان تابش و pH و کارایی فرآیند فتوکاتالیستی حذف نیکل را به دلیل تولید رادیکال هیدروکسیل افزایش داد.. افزایش غلظت نیکل، به دلیل ممانعت از واکنش حفره های فوتونی و رادیکال های هیدروکسیل، کارایی فرآیند را کاهش داد. کارایی فرآیند فتوکاتالیستی جهت حذف نیکل از فاضلاب واقعی نسبت به حالتی که از محلول های سنتتیک استفاده شود، به مراتب کمتر بود که علت آن حضور دیگر مواد (سیانید و روی) در فاضلاب واقعی بود. با توجه به راندمان حذف نیکل از فاضلاب واقعی توسط نانوذره زیرکونیا 6/49 درصد و نانوذره سیلیکا)، 56 درصد فرآیندهای فتوکاتالیستی مذکور قادر به حذف حدود 50 درصد نیکل از فاضلاب واقعی می باشند.
    کلیدواژگان: نانوذره SiO2، نانوذره ZrO2، فرآیند فتوکاتالیستی، ایزوترم، نیکل دوظرفیتی
  • علیرضا داودی، فرهنگ بابامحمودی، محمد خادملو، احمد علیخانی، نرگس نجفی صفحات 98-102
    سابقه و هدف
    لپتوسپیروز شایع ترین بیماری مشترک بین انسان و حیوان در دنیا است که در استان مازندران هم اندمیک می باشد. تشخیص زودرس این بیماری که بر پایه علایم و نشانه های بالینی و یافته های آزمایشگاهی است، دشوار می باشد. پزشکان عمومی خط اول مراجعه این بیماران هستند. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی سطح آگاهی پزشکان عمومی شاغل در استان مازندران از بیماری لپتوسپیروزیس بود.
    مواد و روش ها
    دریک مطالعه توصیفی و مقطعی، میزان آگاهی 400 پزشک عمومی در مورد بیماری لپتوسپیروز مطالعه شد. از این تعداد 281 مورد مرد (25/70 درصد) و بقیه زن بودند. پرسشنامه ای شامل 15 سئوال 4 گزینه ای توسط پژوهشگر در اختیار این پزشکان قرار گرفت و کلیه افراد مورد مطالعه طی 30 دقیقه به سوالات پاسخ دادند.
    یافته ها
    سطح آگاهی 66 درصد از پزشکان خوب بود. بین سن و جنس پزشکان و سطح آگاهی آن ها از این بیماری رابطه معنی داری وجود نداشت. بیشترین اطلاعات پزشکان در مورد راه های انتقال و پیشگیری لپتو سپیروز بود.
    استنتاج
    با توجه به آن که طیف وسیعی از پزشکان عمومی در استان ما نسبت به این بیماری وبه خصوص روش های تشخیص بیماری دارای میزان آگاهی به نسبت پایینی می باشند، برگزاری باز آموزی های مکرر در این زمینه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: میزان آگاهی، لپتوسپیروز، پزشکان عمومی
  • علیرضا میرشکار، مسعود ورشوساز، زینب فلاح، مریم عموزاده عمران، مریم شهنوازی صفحات 104-110
    سابقه و هدف
    استفاده از رادیوگرافی مستقیم دیجیتال داخل دهانی تنها در دو دهه گذشته امکان پذیر گشته است. برای تعیین این که آیا سیستم های دیجیتال جدید، تشخیص، درمان و پروگنوز را نسبت به روش های معمولی تغییر می دهند، مطالعات آزمایشگاهی و مطالعات کنترل شده کلینیکی مورد نیاز می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه دقت تشخیصی سه سیستم رادیوگرافی دیجیتال CCD در تعیین پوسیدگی های بین دندانی می باشد.
    مواد و روش ها
    با استفاده از سه سیستم CCD دیجیتال Planmecadixi 2 با نرم افزار اختصاصی Dimaxixs 2.4.1(Helsinki، Finland) و Progeny dental با نرم افزار اختصاصی Cygnus media 3.0(USA) و RVGai Trophy با نرم افزار اختصاصی Trophy windows access(Eastman Kodak،France)، از هفتاد و هشت سطح دندانی مربوط به پنجاه و دو دندان خلفی کشیده شده ترمیم نشده، تحت شرایط استاندارد رادیوگرافی گرفته شد. تصاویر توسط سه مشاهده گر مورد بررسی قرار گرفتند. وجود و محل (عمق) واقعی پوسیدگی ها به وسیله ارزیابی هیستولوژیک تعیین شد. دقت تشخیصی سیستم ها به وسیله استفاده از ضریب توافق Kappa مورد اعتبار سنجی قرار گرفت.
    یافته ها
    هیچ تفاوت معنی داری در دقت تشخیصی پوسیدگی های بین دندانی، بین سه سیستم CCD به دست نیامد.
    استنتاج
    دقت تشخیصی سیستم های دیجیتال CCD قابل مقایسه با یکدیگر است. وجود و عمق ضایعه، تاثیر معنی داری روی کارایی مدالیتی تصویربرداری ندارد. کارایی سیستم Planmeca بهتر از دو سیستم دیگر و کارایی Progeny بهتر از Trophy بود، اما تفاوت بین آن ها معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: پوسیدگی های بین دندانی، رادیوگرافی، دیجیتال، ضریب توافق Kappa
  • علی نویدیان، حسن ربابی، زهرا پیشکار مفرد صفحات 112-122
    سابقه و هدف
    یکی از عوامل تاثیر گذار برکیفیت زندگی وضعیت سلامتی و بیماری است. از جمله بیماری هایی که برکیفیت زندگی تاثیر می گذارد بیماری سل است. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سل ریوی در طول درمان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی می باشد. که بر روی 50 نفر بیمار مبتلا به سل ریوی تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهر زاهدان در سه مرحله شروع درمان، پایان مرحله حمله ای و پایان مرحله نگهدارنده در سال 1390صورت گرفته است. شرکت کنندگان به روش در دسترس جهت شرکت در مطالعه انتخاب و از پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سل (version2-TBQol) به منظور جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. داده های جمع آوری شده به کمک آزمون های آماری ضریب همبستگی، تی مستقل و ANOVA مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اکثریت واحدهای مورد پژوهش (68 درصد) مونث و میانگین سنی آن ها 50/17 ±60/58 سال بود. یافته ها نشان دادند که از حداکثر نمره 120 میانگین کلی نمره کیفیت زندگی از 6/66 در شروع درمان به4/92در پایان مرحله حمله ای و به 5/102 در پایان مرحله نگهدارنده افزایش یافته است. یافته های پژوهش افزایش معنی داری در میانگین امتیاز کیفیت زندگی در ابعاد جسمی، روانی، عملکردی، محیطی، اعتقادی و معنوی در طول سه مرحله درمان نشان داد، ولی افزایش معنی داری در میانگین امتیاز کیفیت زندگی در بعد سلامت اجتماعی و خانوادگی در طول سه مرحله درمان مشاهده نشد.
    استنتاج
    درمان سل علاوه بر این که باعث بهبود بیماری و کاهش علایم آن می گردد، کیفیت زندگی بیماران به ویژه در ابعاد ابعاد جسمی، روانی، عملکردی، محیطی، اعتقادی و معنوی را نیز به موازات آن ارتقاء می دهد. بنابراین بر اهمیت درمان کامل سل باید بیش از پیش تاکید گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سل ریوی، مراحل درمان
|
  • Najme Honari, Iran Pourabolli, Elham Hakimi Zadeh, Ali Shamsizadeh, Fatemeh Amin, Mohammad Allatavakoli Pages 2-10

    Background and

    Purpose

    Menopause is associated with the cessation of ovarian activities and hypoestrogenemia causing many complications including learning and memory disorders. Recent studies have shown that these cognitive disabilities are due to the diminished neuroprotective and neurotrophic effects of estrogen and accordingly، estrogen therapy may prevent or overcome them. Since estrogen therapy has many side effects، using of other alternatives is of interest. The purpose of this study was to investigate the therapeutic effects of Vitex agnus castusa، a genus of tropical and sub-tropical flowering plants containing phytoestrogens، on learning and memory disorders in ovariectomized rats.

    Materials And Methods

    Forty two ovariectomized female Wistar rats (150 to 200g) were divided into five groups of seven as follows: control group، ovariectomy group، Vitex agnus castus extract at 8 mg/kg، Vitex agnus castus extract at 80 mg/kg، estradiol valerat at 40 μg/kg، and combination of tamoxifen (100 μg/kg) and Vitex agnus castus extract (80 mg/kg). The rats received these treatments orally for three months after ovariectomy. At the end of the therapeutic period، learning ability of the rats was measured using a shuttle box.

    Results

    Compared to the ovariectomy group، estradiol valerat at 40 μg/kg، Vitex agnus castus extracts at 8 or 80 mg/kg and control group increased the level of the STLr factor and reverse results were observed for the TDC (Time spent in Dark Compartment) factor. However، the frequency of shock was diminished only in rats which Vitex agnus castus extracts at 80 mg/kg.

    Conclusion

    Based on our data، Vitex agnus castus extract showed estrogen-like effects and improved memory disorder in ovariectomized female rats.

    Keywords: Vitex agnus castus, memory, learning, ovariectomy, menopause
  • Mohammad Bagher Rahmati, Fatemeh Safdarian, Yaghob Hamedi, Ali Akbar Khadem, Mohammad Sadegh Rezai Pages 11-18
    Background and
    Purpose
    Common cold is the most common viral and self-limited infection in children that is associated with high healthcare costs annual. Echinacea is commonly used for preventing and viral respiratory infections. The goal of this study was to assess Echinacea effect in improving the acute upper respiratory tract infection (URI) symptoms in children.
    Materials And Methods
    This clinical trial study performed on one hundred children aged 5 to 11 years with URI infection of pediatrics hospital in the Bandar-abbas. A complete history and physical examination were performed. Patients were assigned randomly in two groups and receive Echinacea and placebo. Echinacea group received the equivalent of 5 ml of Echinacea (root extract) per 12 hours during 10 days and control group received only analgesics and saline. Outcome measures were reducing duration and severity of symptoms and side effects at 10 days by parents or physical examination. The data were analyzed by SPSS version 16 software using descriptive، Chi-square test and T-test. Significant level was set as P<0. 05.
    Results
    In this double-blind study 100 patients enrolled، and mean age was 7. 56±1. 78 years. There was no significant difference in the mean duration fever، cough، rinorrhea and nasal congestion between Echinacea and control group. Any adverse effect was not observed in our study.
    Conclusion
    The results of our study indicate Echinacea extract was not effective in duration symptoms of common cold in children but appears to be safe and without any allergic reaction. More well-designed randomized trial studies should be undertaken to assess the effects of Echinacea on treatment of children with common cold.
    Keywords: Echinacea, common cold, Upper respiratory infection
  • Roya Farhadi, Mohammad Naderi, Zahra Rahmani, Vajihe Ghaffari, Alireza Khalilian Pages 20-27
    Background and
    Purpose
    Hypothermia after the birth has serious complications and conventional methods for warming of preterm newborns are insufficient. New guideline of neonatal resuscitation program recommended wrapping of premature newborns in polyethylene bags and because of controversies in use of different transparent membranes in studies the aim of this study is determination of effect of “ZIPKIF«food grade plastic bag on prevention of hypothermia of ≤32 week neonates as a first study in Iran
    Materials And Methods
    This was a randomized controlled trial of 40 neonates ≤ 32 weeks’ gestation including 2 groups. Experimental group immediately after birth wrapped in ZipKif plastic bag and control group dried according to conventional method. Axillary temperatures at the time of admission and 1 hour later were compared in two groups
    Results
    Mean axillary temperature in experimental group (36. 58 ± 0. 37) was significantly higher than control group (35. 56 ± 0. 86) (P=0. 000). Hypothermia was significantly lower in ZipKif plastic group (P=0. 000). Time of resuscitation significantly was higher in control group (P=0. 017).
    Conclusion
    wrapping preterm neonates at birth time in ZipKif plastic bag without increase the risk of hyperthermia is an effective and inexpensive method for prevention of hypothermia.
    Keywords: Hypothermia, preterm neonates, polyethylene bags, ZipKif bags
  • Afsaneh Afghari, Zhila Ganji, Marjan Ahmad Shirvani Pages 27-38
    Background and
    Purpose
    Women experiences of menopause are affected with cultural norms، social factors and their knowledge. Women’s image of menopause affects on take care of themselves during this period. Emotional and mental health care is essential but this is often overlooked. So assessment of life style، experiences، quality of life in menopause can be used to provide better care to women. The present study aimed to define and describe the process of psycho-emotional challenges in post menopausal women.
    Materials And Methods
    This article was a part of a large qualitative study performed by grounded theory. Participants were menopausal women that referring to Beheshty‚ Amin and Motahari centers in Isfahan. Purposive recruitment was performed، and continued until data saturation. A total of 15 participants were chosen. The data were collected by depth semi-structured interviews & analysis was done through steruberts.
    Results
    The appeared core variable was «elderly sense». Psycho-emotional challenges were mainly initiative changes. The sub themes included mental problems after menopause‚ changed body image، negative and positive reactions to menopause and unprepared for menopause.
    Conclusion
    The results showed menopausal women experience several psycho-emotional changes that most of them are related to elderly sense. This consequences show the need for management and careful planning for women’s health in this area. It seems extensive midwifery and psychology services can be use full for coordinating with menopausal changes.
    Keywords: menopause, qualitative study, psycho, emotional
  • Mohammad Gholi Pour, Laleh Karim Zadeh, Faramarz Ali Nia, Zeinolabedin Babaee Pages 40-46
    Background and
    Purpose
    Aflatoxin B1 is the most important poison of aflatoxins that contaminated animal feeds by mold and is transformed to type M1 in kidney and liver after some chemical reactions and they are transmitted to human through animal milk
    Materials And Methods
    In current study، 75 samples of pasteurized milk were collected from Mazandaran Province during spring and summer of 2011 and amount of aflatoxin M1was measured by ELISA method. T-test was used for mean comparison
    Results
    Results showed that aflatoxin M1in 4% samples (3. 75) was non dedtected and in 37. 3% samples (27. 75) concentration of aflatoxin M1 was less than the limit permitted by Codex. However، 62. 67% samples (47. 75) had a contamination of aflatoxin M1 higher than Codex threshold level، among which 12% samples (9. 75) had even higher concentration than Iran''s national standard permit. The highest amount was observed in factory NO. 21 (97. 55 ng/l). There was no significant relation between seasons and aflatoxin
    Conclusion
    Due to high level of contamination observed in samples، regular monitoring of contamination in milk samples and controlling of most contaminating causes seem to be necessary
    Keywords: Aflatoxin M1, milk, ELISA
  • Atousa Kialashaki, Fatemeh Shokouhi, Maryam Tofighi, Mandana Zafari, Nasim Zarenegad Pages 47-56
    Background and
    Purpose
    PMS is one of the most important problem in women. Recent studies confirm that people tend to use complementary treatment. Aromatherapy is one of the non-pharmacological methods for pain relief and lavandula is prevalent essences that contain Linalyl acetate as an analgesic substance. According to increase of PMS and importance of this on effect of lavandula on dimension corporal، mental and social and inasmuch as in clinical trial any intervention was not accepted. Effect of lavandula on PMS were assessed.
    Materials And Methods
    This research was a blind randomized clinical trial research on girl students of Azad University on 1386-87 was studied. After determined of PMS and depression، 90 students divided to case and control groups equally. 2 drops of Lavandula oil was used One week before starting menstruation at 2 stages for 2 months continuously and severity of symptoms was evaluated before and after intervention. Data was analyzed with SPSS 17 software by T-test، X2 and Mann-Whitney.
    Results
    Severity of symptoms before intervention in two groups was matched (p=0. 086). Severity of PMS in case group، before and after intervention was significant decreased (p=0. 000). Severity of PMS before and after intervention in control group was difference too. The Lavandula essence could reduce the severity of PMS. The effects of Lavandula essence were similar and greater than the placebo.
    Conclusion
    The results indicated that Lavandula essence can reduce PMS. Therefore it can be used as complementary method in PMS، to reduce in patients require to sedative drugs and side effect of them.
    Keywords: Essence, PMS, Lavandula
  • Samira Omrani, Bahram Mirzaeian, Hamed Aghabagheri, Ramezan Hassanzadeh, Mahmoud Abedini Pages 58-65
    Background and
    Purpose
    Multiple sclerosis (M. S) is one of the diseases of nervous system that is accompanied with destruction of neuron ways corded sheath. Side effects of this diseases involves all aspects of the patient because of its weakening nature and as a result declines hope to life of the patient. Declining hope of life has a considerable role in accelerating acute diseases like multiple sclerosis (M. S).
    Materials And Methods
    This study has been done with the aim of investigating effectuality of group treatment of Cognitive Behavioral Therapy (CBT) on the hope of life in patients suffering from multiple sclerosis (M. S). For this purpose، thirty patients suffering from multiple sclerosis (M. S) referring to Bou Ali SIna Hospital in Sari were chosen in frame of a semi-experimental study accompanied with control & evaluation group of pre-test and post-test and one month follow-up and they were assigned to test and witness groups randomly (n2=n2=15). The experimental group were exposed in a treatment group of cognitive behavioral therapy (CBT) within three month and in a 12-session period and witness group were placed in waiting list. The tool of collecting data was Hallajian Hope to Life Test (2010).
    Results
    The results arising from covariance showed that cognitive-behavioral therapy group will cause to increase hope to life in target group. Due to the effectuality of cognitive behavioral therapy group in increasing hope of life in patients suffering from M. S، it seems that including cognitive behavioral therapy group in the process of treatment of M. S patients، can be led to the mental health of the patients specially increasing hope of life in such patients.
    Conclusion
    In new educational package، group treatment of cognitive behavioral therapy consisting of 12-session group treatment program which its goal is challenging and changing negative cognitions of the individuals who are suffering from anxiety disorders like stress، depression، disappointment and severe wrath. Every course includes instructions for exercise in order to attain the aims of treatment and in order to have better performance، different resources about the manner of leading treatment process in group will be available in addition to have a lot of notes. In this program، different existing findings and insights in relation to mental therapy within the last 20 years، will be mixed.
    Keywords: Multiple sclerosis, cognitive behavioral therapy, hope to life
  • Nasrin Rahmani Bouini, Mina Alvandi Pour, Hoda Sadat Hadian, Raza Ali Mohammad Pour Pages 67-73

    Background and

    Purpose

    Todays one of the most common anorectal problems is hemorrhoid. Minor symptom of disease can be treated by medical treatment but at high grade disease we should consider surgery. Although conventional surgery is standard operation for hemorrhoid، it is associated with some complication. Many technique were designed to overcome these problems. One of these procedures is Ligasure hemorrhoidectomy that this study was done to compare it with conventional hemorrhoidectomy.

    Materials And Methods

    This was a randomized cilinical trial study of 60 patients with third-degree or four-degree hemorrhoid that was divided into two groups randomly. Operative time، bleeding، postoperative pain، rate of wound healing were recorded.

    Results

    we randomized 60 patients، 30 to Ligasure and 30 to conventional. There were no difference in patients demographic datas. Operative time، bleeding، pain at second postoperative day in Ligasure group was less than the conventional. There was no difference in rate of healing، pain at first day postoperation and complications.

    Conclusion

    Ligasure hemorrhoidectomy is a safe and feasible procedure and in comparison with conventional hemorrhoidectomy cause more pain control and satisfaction.

    Keywords: Ligasure, hemorrhoid, surgery
  • Hasan Siamian, Mohammad Hassanzadeh, Fatemeh Nooshinfard Pages 74-83
    Background and
    Purpose
    Information has the main role in helping، supporting and increasing of health and social care of the people، particularly in the 21st century information society. From the beginning of human civilization، information and its use was considered as one of the major phenomenon. Access to information and its dissemination for the planning of health and social care is essential. While، information always is not available according to the needs of blind people، Public libraries، and information centers are introduced in order to meet the information needs، culture، and promotion of knowledge. This study was designed and conducted to investigate health information needs of blind people in Iran.
    Materials And Methods
    This study is a descriptive-Analytic method. In this study، 384 blind people 252 (65. 6%) male، and 132 (34. 4%) female were selected by multi clustering method from 10 provinces of Iran. Their health information needs were collected in the researcher- based questionnaire. It concludes three sections (13 personal demographic items، and 16 statements about health information، information sources with 15 statements) and thorough structured interview، and then data were analyzed by statistical tests.
    Results
    There is no significant difference between health information needs of blind people and gender، age، marital، level of education، job، treatment process، family history due to blindness، time of blindness، province of living، and style of living). There is significant difference between health information needs of blind people and treatment، type of blindness and residence place (city، village).
    Conclusion
    The results of this study could help the administrators and librarians in planning for selection، collection، and organization of health information and their dissemination to the public libraries and information centers. In order to update the format of health information based on their needs and to meet health information needs of blind people، it could help in effective and efficient.
    Keywords: Needs assessment, information needs, health information needs, blind people, health promotion
  • Mohammad Malakootian, Majid Hashemi Cholicheh Pages 87-96
    Background and
    Purpose
    Nickel is one of the heavy metals that originates from various industries such as plating and dyeing and leads to many environmental problems، thus، it is important to remove it. The aim of this study was to assess the photocatalytic process by silica and zirconia nanoparticles in nickel removal.
    Materials And Methods
    In this applied-fundamental study after construcring photoreactor، the performance of silica and zirconia nanoparticles in the removal of nickel were studied by changing variables such as the amount of nanoparticles (0. 5-2. 5 g/L)، pH (3،7،11)، nickel concentration and exposure time of UV (15-75 min). After assessing the synthetic wastewater (n=50) real wastewater (n=10) samples were evaluated according to the resultant optimum conditions. Nickel adsorption isotherm was determined. SPSS was used to analyze the data.
    Results
    Nickel was removed completely under optimum condittions (pH= 11)، 1g/L zirconia، 0. 5g/L silica with exposure time of 30min and 5mg/L synthetic nickel. Removal efficiency of nickel in concentrations of 5، 10، 15، 20 and 25 mg/L at pH= 11 and 1g/L zirconia nanoparticles was 100، 91، 88، 87. 5 and 84%، respectively and with 0. 5g/L dose of silica nanoparticles was 100، 100، 90. 90 and 87%، respectively. According to the coefficient of determination (R2)، Freundlich isotherm for zirconia nanoparticle (R2= 0. 883) and the Langmuir model for silica (R2= 0. 949) were found to be more relevant.
    Conclusion
    Increase in the amount of nanoparticles، UV exposure and pH increased the efficacy of photocatalytic process in nickel removal through production of hydroxyl radicals. Nickel concentration reduced the process efficiency due to inhibition of the reaction of holes (h+) and hydroxyl radicals. Efficiency of photocatalytic process in removal of nickel from a real wastewater due to the presence of other substances (cyanide and zinc) was far less compared to the synthetic solutions. According to nickel removal efficiency from real wastewater (49. 6% and 56% by zirconia nanoparticles and silica، respectively) photocatalytic processes was able to remove about 50% nickel from actual wastewater.
    Keywords: ZrO2 nanoparticle, SiO2 nanoparticle, photocatalytic process, isotherm, bivalent nickel
  • Alireza Davoodi, Farhang Babamahmoodi, Mohammad Khademloo, Ahmad Alikhani, Narges Najafi Pages 98-102
    Background and
    Purpose
    Leptospirosis is the most widespread zoonosis in the world which is endemic in Mazandaran province. Eary diagnosis of leptospirosis based on clinical & laboratory findings is relatively difficult due to lack of characteristic pathogonomic feature. General physicians are the first line of patients admition. The main porpose of our study was evaluation of knowledge of general physicians about leptospirosis in Mazandaran province.
    Materials And Methods
    In a coss sectional study، we evaluated knowledge of 400 general physicians about leptospirosis. A total of 281 persons (70. 25%) were male and 119 (29. 75%) were female. They answered a questionnaire containing 15 questions
    Results
    The awareness level of 66% of GPs was good. There is not a significant relation age، sex of these persons with their knowledge about eptospirosis. The best awareness of them was about routs of transmission and prevention of leptospirosis
    Conclusion
    As many general physicians in our province have no efficient knowledge of leptospirosis، therefore it is necessary to carry out frequent re-educating programs.
    Keywords: Knowledge, leptospirosis, genaral physician (GP)
  • Alireza Mirshekar, Masoud Varshosaz, Zainab Fallah, Maryam Amoozadeh Omran, Maryam Shahnavazi Pages 104-110
    Background and
    Purpose
    The use of intraoral direct digital radiography has been possible only the past two decades. Controlled laboratory and clinical studies are needed to determine whether the new digital system changes the diagnosis، treatment and prognosis than the conventional methods. Purpose of this study is compare the diagnostic accuracy for the detection of approximal caries of three CCD-based digital systems.
    Materials And Methods
    seventy eight surfaces in thirty nine extract unrestored posterior teeth were radiographed under standard condition using three CCD systems، Planmecadixi 2 image receptor with Dimaxis 2. 4. 1 (Helsinki، Finland) software، Progeny dental image receptor with Cygnus media 3. 0 (USA) software and RVGai Trophy image receptor with Trophy windows access (Eastman Kodak، France). The images were assessed by three observers. True caries existence and depth determined by histological examination. Diagnostic accuracy of the systems was validated by using Kappa agreement coefficient.
    Results
    for approximal carries، no significant differences were found in diagnostic accuracy between three CCD systems
    Conclusion
    the diagnostic accuracy of digital CCD systems is comparable with each other. The existence and depth of the lesion had no significant effect on the performance of the imaging modality. Planmeca performed consistently better than others and Progeny performed consistently better than Trophy، but the differences were not significant.
    Keywords: Interproximal caries, Radiography, Digital, Kappa agreement coefficient
  • Ali Navidian, Hasan Robabi, Zahra Pishkar Mofrad Pages 112-122
    Background and
    Purpose
    One of the factors affecting quality of life is health and illness. Including diseases that affect quality of life is tuberculosis. This study was done in order to evaluated quality of life patients with pulmonary tuberculosis during treatment course
    Materials And Methods
    This study is a cross-sectional study that was done in 1390 on 50 patients with pulmonary tuberculosis covered by health centers in Zahedan during three stage of treatment (beginning of treatment، end of attack stage، end of maintenance phase). Samples were chosen to participate in the study by accessible sampling. TBQOL-Version 2 was used to data collection. Data were analyzed by correlation coefficient، independent t، and ANOVA tests.
    Results
    The majority of subjects (68%) were Female with mean age of 58. 60 ± 17. 50 years. Results showed that the mean overall quality of life scores of 66. 6 at the beginning of treatment to 92. 4 at the end of attack stage and 102. 5 in the end of maintenance phase is increased (maximum score was 120). Also finding showed significant increases in quality of life scores in physical، psychological، functional، environment and spiritual dimensions during three stages of treatment but significant increases in mean score on the social and family health were not observed
    Conclusion
    In addition، treatment of pulmonary tuberculosis control disease and reduce of symptoms، it can promote quality of life patients particularly in physical، psychological، functional، environment and spiritual dimensions. Thus the importance of complete treatment for tuberculosis should be emphasized more than before
    Keywords: Stage of treatment, pulmonary tuberculosis, quality of life