فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 98 (اسفند 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/15
  • تعداد عناوین: 40
|
  • محمد شکرزاده، سعید عابدیان کناری، حامد حقی امین جان، مریم قاسمی، وحید حسینی، فرشته جیواد، احد علیزاده، فرامرز فرزاد صفحه 1
    سابقه و هدف
    سرطان معده از شایع ترین سرطان ها با بقای پنج ساله پایین می باشد که عوامل مختلفی از قبیل تغییر مسیر مولکولی، بد تنظیمی سلولی در پیشرفت بیماری دخالت دارد و متاستاز به عنوان مهم ترین عامل مرگ محسوب می شود. کاسپاز 9، کاسپاز آغازگر مربوط به مسیر داخلی آپوپتوزیس می باشد و نقش مهمی در گسترش و پیشرفت سرطان دارد. پلی مورفیسم در ناحیه پروموتور ژن کاسپاز 9 می تواند بر فعالیت این ژن و در نتیجه استعداد ابتلاء به سرطان معده اثرگذار باشد.
    مواد و روش ها/ بررسی: در این مطالعه مورد- شاهدی،100 فرد مبتلا به سرطان معده و 100 فرد سالم از نظر پلی مورفیسم در ناحیه C> T712- پروموتور ژن کاسپاز 9 مورد ارزیابی قرار گرفتند. DNA ژنومی با استفاده از کیت استخراج DNA بر اساس پروتوکل کیت از سلول های سفید خون محیطی افراد بیمار و شاهد استخراج شده و با استفاده از روش RFLP-PCR به بررسی ژنوتیپی ناحیه C > T712- پروموتور ژن کاسپاز9 در دو گروه پرداخته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 200 (143 مرد و 57 زن) نفر بررسی شدند که همگی از ناحیه جغرافیایی و نژاد یکسان انتخاب شدند. نتایج این مطالعه بیانگر این بوده که افزایش تعداد آلل T در ژنوتیپ منجر به افزایش بروز بیماری سرطان معده شده است (095/0p=، 224/0r=).
    استنتاج
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که غربالگری پلی مورفیسم کاسپاز 9 (C> T712-) می تواند به عنوان یک نشانگر مفید در تعیین حساسیت فردی به سرطان معده و کمک به راهکارهای پیشگیری و درمانی در افراد مستعد مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پروموتور کاسپاز 9، سرطان معده، چند شکلی ژنی، RFLP، PCR
  • مهدیه فرجی، زیور صالحی، علی حمیدی مدنی صفحه 8
    سابقه و هدف
    تکوین فنوتیپ مردانه و اسپرماتوژنز، وابسته به وقایع سلولی پاسخ دهنده به آندروژن ها است. اعمال آندروژن ها توسط گیرنده آندروژن (Androgen receptor =AR) میانجی می گردد. هدف از این تحقیق، بررسی جهش ناحیه 5''UTR (23- تا214+) و کدون 211 واقع در اگزون 1 (G1733A) ژن AR درمردان مبتلا به ناباروری با دلایل ناشناخته (ایدیوپاتیک) می باشد.
    مواد و روش ها
    استخراجDNA ژنومی از خون 60 مرد نابارور و 70 فرد سالم به عنوان کنترل صورت گرفت. جهت شناسایی جهش موجود در ناحیه 5''UTR ژن AR، تکنیک polymerase chain reaction-single strand conformation polymorphism (PCR-SSCP) و به منظور بررسی کدون 21، از تکنیک polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP)، استفاده گردید.
    یافته ها
    هیچ گونه تغییر در مهاجرت محصول PCRمربوط به ناحیه 5''UTR، در دو گروه بیمار و کنترل مشاهده نشد. به عبارت دیگر، هیچ جهشی در ناحیه5''UTR ژن AR در دو گروه بیمار و کنترل وجود نداشت. فراوانی ژنوتیپ های GG، GA و AA مربوط به کدون 211 در گروه بیماران به ترتیب برابر با 67 درصد، 23 درصد و 10 درصد و در افراد کنترل برابر 77 درصد، 21 درصد و 1 درصد بود. تفاوت معنی داری در فراوانی آللی بین نمونه های مورد مطالعه، مشاهده نشد (3/0= p، 40/2= x2).
    استنتاج
    یافته های ما عدم ارتباط جهش ناحیه 5''UTR (23- تا214+) و کدون 211 ژن AR را با ناباروری ایدیوپاتیک مردان در جمعیت مورد مطالعه نشان داد. لذا بررسی های بیش تر در زمینه جهش ها و تنوعات ژن AR و اعمال بیولوژیکی آن ها، جهت درک نقش این پلی مورفیسم ها در ناباروری مردان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ژن گیرنده آندروژن، پلی مورفیسمStuI، ناباروری ایدیوپاتیک مردان
  • نوشین نقش، زهرا امیرخانی دهکردی، حیدر آقا بابا صفحات 11-17
    سابقه و هدف
    استفاده گسترده از نانو ذرات نقره در روش های درمانی و تشخیصی برای بشر نگرانی هایی را ایجاد کرده است. با توجه به این که شکل و اندازه نانو ذرات در خواص آن ها اثر می گذارد، بدین منظور در این تحقیق به بررسی اثرات سمی نانو سیلور بر روی MCH و HGB در رت های نر از نژاد ویستار پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    تعدد این تحقیق، نانو ذرات نقره به صورت تماس پوستی با غلظت های 50،100،200 و ppm400 بر روی گروه های تیمار اثر داده شدند. سپس خونگیری از گوشه داخلی چشم رت ها توسط لوله های مویینه انجام شد. سپس میانگین MCH و HGB در موش ها در گروه های تیمار و کنترل در روز، 12 بعد از تیمار با همدیگر مقایسه گردید. به منظور مقایسه میانگین ها از آزمون ANOVA استفاده شد.
    یافته ها
    آسیب خونی ناشی از تماس پوستی نانو ذرات نقره در موش ها باعث تحریک گلبول های قرمز و در رت های تیمار شده با نانو ذرات نقره شده است. این تاثیرات در غلظت ppm 200 نانودرات نقره مورد آزمایش در روز 12 بعد از تماس برای MCH معنی دار می باشد. اما در مورد HGB در کلیه گروه ها نتایج نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی داری نداشته است.
    استنتاج
    نتایج به دست آمده از این پروژه نشان می دهد که نانو ذرات نقره بر میزان MCH در غلظت ppm200 موثر می باشد. مکانیسم احتمالی در مورد تحریک گلبول های قرمز، رهایش رادیکال های آزاد، استرس اکسیداتیو و القای آپوپتوز (Apoptosis) در گلبول های قرمز می باشد. استفاده از نانو ذرات با قطر و اشکال دیگر در تحقیقات بعدی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: نانوتکنولوژی، نانو ذرات نقره، گلبول های قرمز، پوست و رت ها
  • مریم نباتی، محمدرضا شیران، زهرا اصفهانی، کیوان وسف نژاد، ولی الله حبیبی، مژده دبیریان، محمدصادق پارسایی، بابک باقری صفحات 19-26
    سابقه و هدف
    بیماری کرونری قلب (Coronary Artery Disease) اولین علت مرگ در جوامع امروزی و اولین علت مخارج بهداشتی فرد را تشکیل می دهد. عوامل خطر متعددی را برای ابتلاء به بیماری عروق کرونر مطرح می کنند که از جمله این ریسک فاکتورها بالا بودن سطح سرمی اسید اوریک به عنوان فاکتوری التهابی می باشد. بر همین اساس این مطالعه جهت بررسی میزان سطح سرمی اسید اوریک وشدت درگیری عروق کرونر در آنژیوگرافی در بیماران مبتلا به Chronic Stable Angina با در نظر گرفتن و ادجاست سایر ریسک فاکتورها مانند سن- سیگار- هایپر تنشن- هایپر لیپیدمی- دیابت انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت cross-sectional تحلیلی جهت بررسی سطح اسید اوریک سرمی و شدت درگیری عروق کرونر در آنژیوگرافی در 201 بیمار مبتلا به آنژین صدری مزمن صورت گرفته است. سایر عوامل خطر شایع بیماری قلبی عروقی نیز شامل دیابت، فشارخون، هایپرلیپیدمی، سن و مصرف سیگار نیز در بیماران ثبت و در بررسی ارتباط در نظر گرفته شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه بیماران شامل 78 بیمار زن (39 درصد) و 123 مرد (61 درصد) بودند. عوامل خطر شامل دیابت، فشار خون، سن، هایپرلیپیدمی و اسید اوریک در دو جنس مرد و زن تفاوت معنی داری نداشته است. میانگین شدت درگیری کرونر در بیماران مورد مطالعه 7/10±8/15 بوده و میانگین سطح اسید اوریک mg/dl 0/6 ± 5/10 بوده است که ارتباط مثبت و معنی داری بین آن ها هم در زنان و هم در مردان وجود داشته است (ضریب همبستگی pearson= 510/0، 0001/0>p، ضریب pearson=537/0، 0001/0>p). همچنین ارتباط معنی داری بین شدت درگیری عروق کرونر با پرفشاری خون، سن و سابقه دیابت و هایپرلیپیدمی وجود داشت. آنالیز آماری چندگانه نیز نشان داده است که 15 درصد این تغییرات مربوط به اسید اوریک می باشد.
    استنتاج
    با توجه به یافته های این مطالعه، به نظر می رسد که بین سطح اسید اوریک سرم و شدت CAD ارتباطی مستقل وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: آنژین صدری مزمن، بیماری عروق کرونر، اسید اوریک سرم
  • محمد مهدی سلطان دلال، حسین جباری، عباس رحیمی فروشانی، سیامک حیدرزاده، پرویز افروغ، محمد کاظم شریفی یزدی صفحات 28-35
    سابقه و هدف
    عفونت حادگوش میانی یکی از عفونت های شایع دوران کودکی است. 80 درصد از کودکان تا سن سه سالگی حداقل یک بار به این عفونت مبتلا می شوند. این مطالعه به منظور بررسی فراوانی استرپتوکوکوس پنومونیه در افراد مبتلا به عفونت حادگوش میانی و تعیین حساسیت دارویی در این میکرب ها انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از 102 بیمار مبتلا به عفونت حاد گوش میانی مراجعه کننده به یکی از بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران، در طی 6 ماه نمونه ترشحات گوش جمع آوری گردید. معیارهای ورود به مطالعه شامل وجود عفونت حادگوش میانی پرفوره شده و عدم مصرف آنتی بیوتیک در 2 هفته اخیر بوده است.نمونه ها توسط آزمایش میکروسکپی و کشت، از نظر وجود استرپتوکوکوس پنومونیه بررسی شدند. و میزان حساسیت استرپتوکوکوس پنومونیه به آنتی بیوتیک های مختلف تعیین شد.
    یافته ها
    از 102 نمونه بررسی شده، 15 جدایه (7/14 درصد) استرپتوکوکوس پنومونیه شناسایی گردید. که از این تعداد 8 مورد (53 درصد) استرپتوکوکوس پنومونیه درجنس مذکر مشاهده گردید. پنوموکوک های جدا شده در این مطالعه نسبت به جنتامایسین (86 درصد)،کانامایسین (80 درصد)،آمیکاسین (74 درصد)،تتراسیکلین (73 درصد) وکلیستین (73 درصد) حساس بودند. همچنین پنوموکوک های جدا شده نسبت به پنیسیلین (80 درصد)، آموکسیسیلین (80 درصد)، سفالوتین (73 درصد)، اریترومایسین (65 درصد)، آمپیسیلین (65 درصد)، نالیدیکسیک اسید (60 درصد)، نیتروفورانتوئین (60 درصد)، ونکومایسین (53 درصد)، کلرامفنیکل (53 درصد) و کاربنیسیلین (53 درصد) مقاوم بودند.
    استنتاج
    با توجه به ظهور سویه های مقاوم استرپتوکوکوس پنومونیه نسبت به درمان های آنتی بیوتیکی رایج توصیه می شود پس از انجام مطالعات تکمیلی وسیع تر و تایید این الگوی مقاومت، نسبت به تهیه یا تجدید نظر در دستورالعمل های درمانی کشوری اقدام و شروع درمان آنتی بیوتیکی برای استرپتوکوکوس پنومونیه بر اساس این دستورالعمل ها انجام گیرد.
    کلیدواژگان: عفونت گوش میانی، استرپتوکوکوس پنومونیه، مقاومت آنتی بیوتیکی، بتالاکتام و اریترومایسین
  • محمد علی ززولی، ذبیح الله یوسفی، محمود تقوی، بهروز اکبری آدرگانی، جمشید یزدانی چراتی صفحات 37-47
    سابقه و هدف
    کادمیوم یک فلز بسیار سمی می باشد که حتی در غلظت های پایین نیز اثرات سویی بر سلامتی انسان ها داشته و باید از محیط های آبی حذف گردد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی کاربرد نانولوله های کربنی تک جداره اصلاح شده با ال- سیستئین در حذف کادمیوم از محیط های آبی و اثر پارامترهای pH، مقدار جاذب، زمان تماس و غلظت کادمیوم انجام شد.
    مواد و روش ها
    ابتدا نانولوله های کربنی تک جداره با ال- سیستئین عامل دار شده و اثر pH در انجام فرآیند جذب تعیین شد. در ادامه تاثیر مقدار نانولوله های کربنی، زمان تماس و غلظت کادمیوم در pH بهینه تعیین شد. داده های جذب با مدل ایزوترمی لانگمیر و فروندلیچ مطابقت داده شدند.
    یافته ها
    با افزایش pH، زمان تماس و غلظت کادمیوم میزان qe افزایش و با افزایش مقدار نانولوله های کربنی، کاهش یافت. ایزوترم فرآیند جذب از مدل ایزوترمی لانگمیر (997/0= R2) پیروی می کند. راندمان نانولوله های کربنی تک جداره در شرایط بهینه 26/94 درصد می باشد.
    استنتاج
    به طورکلی نتایج نشان داد که می توان از نانولوله های کربنی تک جداره اصلاح شده با ال- سیستئین به عنوان یک فرآیند موثر در حذف کادمیوم استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نانولوله های کربنی، کادمیوم، ال، سیستئین، جذب
  • لیلا ولی زاده، نعمت بیلان، سهیلا زارعی، اکبر شریفی صفحات 49-57
    سابقه و هدف
    آسم یکی از شایع ترین بیماری های مزمن دوره کودکی و نوجوانی است که منجر به محدودیت در اکثر ابعاد زندگی شده و سبب کاهش کیفیت زندگی مبتلایان می گردد. کنترل محرک ها یکی از ارکان مدیریت آسم است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش و کنترل محرک های آسم بر کیفیت زندگی در نوجوانان مبتلا به آسم اجرا شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک کار آزمایی بالینی تصادفی شده است که با مشارکت شصت نوجوان سنین دوازده تا هجده سال انجام شد. افراد به طور تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. پرسشنامه کوتاه شده کیفیت زندگی کودکان مبتلا به آسم جونیپر (1996) قبل از مداخله و پنج هفته بعد از مداخله توسط نوجوانان تکمیل گردید. جلسات آموزشی و برنامه ریزی تعدیل انفرادی محرک های آسم و پیگیری تلفنی در گروه تجربی انجام گرفت. داده ها در نرم افزار SPSS13 تجزیه و تحلیل شد و از آزمون های تی و کای دو استفاده گردید.
    یافته ها
    تفاوت نمرات قبل و بعد از مداخله در متغیر کیفیت زندگی بین دو گروه اختلاف آماری معنی داری را نشان داد و آموزش و کنترل محرک های آسم در ارتقای کیفیت زندگی نوجوانان موثر بود (001/0≤p).
    استنتاج
    آموزش در خصوص محرک های آسم به همراه تعدیل فردی شده محرک ها در دوره نوجوانی مستقیما با مشارکت نوجوان مبتلا به آسم باعث ارتقای کیفیت زندگی بیمار می گردد. لذا پیشنهاد می شود چنین مداخله نوجوان محور به جای والد محور در درمانگاه ها و کلینیک های سرپایی ریه در نظر گرفته شود. شماره ثبت کارآزمایی بالینی: 1 N201112078315IRCT
    کلیدواژگان: آسم، نوجوان، کیفیت زندگی، آموزش، محرک، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • عبدالرسول علایی، مریم برزین، اشرف زروانی، سیدمحمود عابدینی صفحات 59-65
    سابقه و هدف
    میگرن حدود 12 درصد از جمعیت عمومی را متاثر می سازد. بیماری میگرن یکی از علل ضایعات پارانشیم مغز است. با به کارگیری تصویربرداری مقطعی از مغز به خصوص MRI پنجره جدیدی بر روی پاتوژنز، تشخیص و پیگیری بیماران باز شده است. ما ضایعات تشریحی را در MRI مغز بیماران با میگرن و بدون میگرن را بررسی می نماییم.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش مورد- شاهدی و شامل 120 نفر از بیماران مراجعه کننده به درمانگاه اعصاب بوده است که بین 50-30 سال سن داشتند. موارد با علایم بالینی میگرن به واحد MRI جهت تصویربرداری معرفی شدند. گروه شاهد (بدون میگرن) در مطالعه حاضر افرادی بودند که فاقد کرایتریای تشخیصی میگرن بوده اند. MRI مغز بیماران برای تشخیص تغییرات در شدت سیگنال مورد ارزیابی قرار گرفت. دو رادیولوژیست به طور یک سوکور یافته های غیر طبیعی در هر دو گروه استاندارد را بر اساس روش های اختصاصی مورد تشخیص قرار داده و ثبت نمودند.
    یافته ها
    60 نفر در هر یک از گروه های شاهد و مورد بررسی قرار داشتند که از لحاظ سن و جنس همسان بودند. میانگین سنی گروه مورد 9/6±3/39 سال و گروه شاهد 2/6±6/38 سال بود. در 35 نفر (3/58 درصد) از گروه مورد تغییر در سیگنال ماده سفید در سوپراتنتوریال مغز داشته اند در حالی که در 12نفر (20 درصد) از افراد گروه شاهد تغیرات فوق را در MRI داشتند (000/0=p). کانون های با افزایش سیگنال ماده سفید به طور مشخصی نواحی تحت قشری مغز را درگیر کرده که در مواردی قشر مغز نیز درگیر بود.
    استنتاج
    در بیماران مبتلا به میگرن ضایعات با سیگنال بالا اکثرا در ماده سفید و گاهی در قشر مغز دیده می شود لذا، اثبات وجود کانون های با سیگنال بالا در MRI در بیمارانی که علایم تیپیک میگرن را دارا می باشند، می تواند به تشخیص بیماری کمک نماید و حتی در پیگیری بیماران می توان استفاده نمود. تغییرات در سیگنال پارانشیم مغز بیماران مبتلا به میگرن می تواند نشان دهنده شدت بیماری و صدمه مغزی باشد.
    کلیدواژگان: سردرد، میگرن، MRI
  • الهام کیا لاشکی، مهدی شریف، مهدی فخار، احمد دریانی، عبدالستار پقه صفحات 67-74
    سابقه و هدف
    ژیاردیالامبلیا یکی از پاتوژن های تک یاخته ای مهم است که در طبقه بندی جزء تاژکدران روده ای قرار می گیرد ژیاردیازیس معمول ترین عفونت انگلی انسان در جهان است که باعث اسهال طولانی مدت می شود. هدف از این مطالعه مقایسه و ارزیابی 5 روش مختلف استخراج DNA از کیست ژیاردیالامبلیا به منظور تعیین روش مطلوب بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 30 نمونه مدفوع آلوده به انگل ژیاردیا صورت گرفت. تشخیص بیماری با تهیه گسترش مستقیم از نمونه مدفوع و رنگ آمیزی با لوگل بود.کیست های ژیاردیا به روش گرادیان سوکروز تخلیص شدند و 5 روش مختلف استخراج بر روی این نمونه ها صورت گرفت. که شامل: ذوب و انجماد + گلوله های شیشه ای+ کیت ((FGK، ذوب و انجماد +فنل کلروفرم ایزو امیل الکل PCI))، جوشاندن + فنل کلروفرم ایزو امیل الکل، سونیکاسیون + فنل کلروفرم ایزو امیل الکل و ذوب وانجماد + نمک با غلظت بالا (High salt) بود. سپس واکنش یک مرحله ای PCR بر روی DNA استخراج شده در ناحیه ژنی gdh انجام گرفت.
    یافته ها
    بالاترین و کمترین میانگین نسبت جذب نوری DNAOD)) به ترتیب مربوط به روش استخراج FGK از مدفوع و روش ذوب وانجماد + غلظت بالا نمک (High salt) است. همچنین بالاترین و کمترین میانگین غلظت به ترتیب مربوط به روش ذوب و انجماد + PCI و روش FGK است همچنین پس از الکتروفورز محصول PCR با استفاده از روش استخراج FGK اسمیری در باندها مشاهده نشد. کم ترین زمان استخراج (2h>) مربوط به روش FGK بود.
    استنتاج
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد جهت رفع اشکالات استخراج DNA از کیست های ژیاردیا و کاهش زمان استخراج استفاده از گلوله های شیشه ای (Glass beads) و سپس کیت استخراج Accu prep (Bioneer) روشی مطلوب و دارای بیشترین کارآیی می باشد.
    کلیدواژگان: ژیاردیالامبلیا، نمونه های مدفوع، استخراج DNA، کیت استخراج PCR، Accuprep
  • افشین قلی پور برادری، علی مهدوی، قاسم شکری افرا، سید حمزه حسینی، جمشید یزدانی چراتی، سید عبدالله عمادی، محمد علی حیدری گرجی صفحات 76-85
    سابقه و هدف
    پرستاری حرفه ای پر استرس بوده و پرستاران به دلیل شیفت های کاری طولانی همیشه مستعد تهدید سلامتی در ابعاد مختلف آن هستند. روی نیز یک ریز مغذی و یک عنصر بسیار نادرکه برای سلامتی انسان ضروری می باشد. لذا این تحقیق به منظور بررسی تاثیر مکمل روی بر سلامتی پرستاران بخش های مراقبت ویژه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، یک مطالعه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی شده (RCT) دو سوکور شاهددار است که تعداد 46 پرستار مراقبت های ویژه (23 نفر مداخله و 23 نفر کنترل) با اختلال در سلامت عمومی از بیمارستان های امام خمینی (ره) و فاطمه زهرا (س) ساری با روش نمونه گیری در دسترس در سال 1390 انتخاب شده اند. گروه مداخله کپسول سولفات روی 220 میلی گرم را دو روز در میان به مدت یک ماه مصرف کرده و گروه کنترل پلاسبو را به همین روش مصرف کرده اند. قبل و بعد از مداخله سطح سلامت عمومی و سطح سرمی روی اندازه گیری شده است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات فردی و پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی بوده است. قبل از مداخله و یک ماه بعد از آن پرسشنامه ها تکمیل و داده ها جمع آوری شده اند. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS18 و با استفاده از آزمون آماری کولموگروف- اسمیرنوف توزیع نمونه ها بررسی شده است. همچنین با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (مجذور خی، t مستقل و زوجی)، تجزیه و تحلیل داده ها انجام شده است.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیارکلی نمره سلامتی در گروه مداخله، یک ماه بعد از آزمون 54/9 ± 04/23 و گروه کنترل 82/13± 96/27 بوده است مطالعه نشان داد که تفاوت معنی دار نبوده است (298/0=p). اما در چهار بعد از ابعاد سلامت عمومی فقط در بعد نشانه های جسمی در گروه مداخله تفاوت معنی دار بوده است (044/0=p)، سایر ابعاد سلامت عمومی تفاوت معنی دار نبوده است (05/0> p). ومیانگین و انحراف معیار سطح سرمی روی در گروه مداخله در یک ماه بعد از آزمون 4/13 ± 57/73 و در گروه کنترل 3/14±67/59 بوده و تفاوت معنی دار بوده است (034/0=p).
    استنتاج
    با توجه به پایین بودن سطح سرمی روی در پرستاران مراقبت های ویژه و تاثیر مثبت مکمل روی بر بعضی از ابعاد سلامت عمومی، استفاده از مکمل روی برای ارتقاء سطح سلامت عمومی پرستاران منطقی به نظر می رسد. شماره ثبت کارآزمایی بالینی: 20120625436513IRCT
    کلیدواژگان: پرستاری، بخش مراقبت های ویژه، سلامت عمومی، مکمل روی
  • محسن فروغی پور، امیر مقدم احمدی، سحر فدایی، خسرو روانخواه مقدم، آتنا شریفی رضوی صفحات 86-90
    سابقه و هدف
    ترومبوز سینوس های وریدی مغز یکی از انواع نادر سکته های مغزی است و تشخیص آن به علت طیف علایم بالینی وسیع ممکن است با تاخیر داده شود و با سایر شرایط پاتولوژیک اشتباه شود این طیف می تواند از سردرد مقاوم تا سندرم های شدید افزایش فشار داخل جمجمه، نقایص فوکال عصبی و کوما متفاوت باشد. بنابراین باید در تشخیص افتراقی تمام سردردهای ثانویه قرار گیرد.
    مواد و روش ها
    کلیه بیماران ورودی به بر حسب علایم وظن بالینی تحت بررسی با اقدامات تشخیصی شامل CT Scan،MRI MRV (ونوگرافی) قرار گرفته و پس از تایید تشخیص تحت مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات به دست آمده از ایشان شامل سن، جنس، علایم بالینی و علل مورد طبقه بندی قرار گرفت. پس از تکمیل اطلاعات بیماران طی مدت 21 ماه و پایش نهایی در نرم افزار SPSS وارد شده و بررسی های آماری به دو صورت توصیفی و تحلیلی انجام شد.
    یافته ها
    شایع ترین علایم به ترتیب شیوع شامل: سردرد، ادم پاپی، تاری دید، اختلال حسی حرکتی، اختلال هوشیاری، دوبینی، تب، اختلال رفتاری، اختلال تکلم، تشنج فوکال و تشنج ژنرالیزه می باشند. شایع ترین علل به ترتیب شیوع شامل: مصرف OCP و حاملگی، عفونت، ایدیوپاتیک، سوء مصرف داروها یا اعتیاد، بیماری های خونی، تروما، سابقه قبلی سکته یا ترومبوزسینوس مغزی و بیماری هایی چون دیابت قندی وپرفشاری خون است.
    استنتاج
    شایع ترین شکایت در ترومبوز سینوس های وریدی مغزی سردرد و شایع ترین یافته عصبی ادم پاپی می باشد. شایع ترین علت مصرف OCP و حاملگی است و عفونت کماکان یکی از علل شایع این بیماری می باشد.
    کلیدواژگان: ترومبوز سینوس های وریدی مغز، علایم بالینی، علل، افزایش خاصیت انعقادپذیری
  • سهراب صیادی، محمد تقی ابراهیمی*، علیرضا خلیلیان، فرشاد نقشوار صفحات 92-96
    سابقه و هدف

    سنگ کیسه صفرا یکی از مشکلات شایع دستگاه صفراوی است. در حال حاضر درمان استاندارد آن کوله سیکتومی لاپاراسکوپیک می باشد. گاز co2 که در حین لاپاراسکوپی و جهت ایجاد دید کافی به حفره شکم تزریق می گردد ممکن است موجب افزایش آنزیم های کبدی شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر تزریق گاز با فشارهای کم وزیاد (16-12(bar روی آنزیم ها و عملکرد کبدی و مقایسه آن با روش open می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضریک مطالعه کار آزمایی بالینی می باشد که به صورت matching clinical trial انجام پذیرفت. در این مطالعه نمونه ها (60 نفر) از بیمارستان امام خمینی (ره) ساری جمع آوری شدند، بیماران به صورت راندوم در 3 گروه لاپاراسکوپی با فشار پایین گاز در حد 12 میلی متر جیوه (20 نفر)، لاپاراسکوپی با فشار بالا در حد 16 میلی متر جیوه (20 نفر) و open (20 نفر) قرار گرفتند.تست های کبدی شامل Bil، ALP، ALT، AST و LDH در 3 نوبت قبل عمل، 24 و 72 ساعت بعد عمل سنجیده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با کمک نرم افزار SPSS 15 و آزمون های repeat mesurment و Anova صورت گرفت.

    یافته ها

    تغییرات تست های کبدی در بین گروه های اول و دوم در قبل و بعد ازعمل معنی دار بوده اما این تغییرات گذر است و با گذشت زمان به سطح اولیه افت نمود. در مورد گروه سوم تنها تغییرات AST و ALT قبل و 24 ساعت بعد از عمل معنی دار بود که با گذشت زمان 72h به سطح اولیه برگشت نمود در مقایسه بین گروه ها تنها تفاوت LDH در قبل و 24 ساعت بعد از عمل مابین گروه های اول و دوم معنی دار بود.

    استنتاج

    تزریق گاز به داخل شکم موجب تغییرات گذرای آنزیم های کبدی می گردد که پس از گذشت زمان به سطح اولیه افت می یابد.

    کلیدواژگان: فشار گاز، لاپاراسکوپیک، کوله سیستکتومی
  • فاطمه شیخ مونسی، حمیدرضا بارانی، محمد خادملو، رایکا شریفیان، مرجان جهانی، حسین لمسه چی صفحات 98-103
    سابقه و هدف
    تفکر نقادانه به عنوان یک عامل مهم برای به دست آوردن نتایج تحصیلی مطلوب و همچنین عملکرد مناسب در حرفه محسوب می شود. هدف از این مطالعه ارزیابی مهارت های تفکر انتقادی و حوزه های آن در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود.
    مواد و روش ها
    120 دانشجوی پزشکی با نمونه گیری به روش تصادفی خوشه ایبررسی شدند. مهارت های تفکر انتقادی با استفاده از پرسشنامه آزمون مهارت های تفکرانتقادی کالیفرنیا (CCTST) مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی و آزمون t-test تحلیل شدند.
    یافته ها
    118 دانشجوی پزشکی پرسشنامه آزمون مهارت های تفکرانتقادی کالیفرنیا را تکمیل کردند. میانگین و انحراف معیار نمرات آنان 37/3 ±91/10 بود. نمره کل و نمره هیچ کدام از حوزه های تفکر انتقادی با جنسیت و وضعیت تاهل و مقطع تحصیلی مرتبط نبود (05/0
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، دانشجویان پزشکی، آموزش، آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا
  • احسان زارعی، محمد عرب، آرش رشیدیان، سیدمحمود قاضی طباطبایی، عباس رحیمی فروشانی صفحات 105-112
    سابقه و هدف
    ارزش ادراک شده به مفهوم ارزیابی کلی مشتری از میزان مطلوبیت یک کالا یا خدمت بر مبنای ادراک وی از منافع دریافت شده در مقابل هزینه های پرداخت شده است. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین کیفیت خدمات ارائه شده در بیمارستان های خصوصی شهر تهران با ارزش ادراک شده از سوی بیماران بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی در سال 1389 انجام شد. تعداد نمونه های مطالعه 969 بیمار بود که از 8 بیمارستان عمومی خصوصی در شهر تهران انتخاب شدند. داده های مطالعه از طریق یک پرسشنامه 18 آیتمی (شامل 14 آیتم کیفیت، 4 آیتم ارزش ادراک شده) جمع آوری شد که روایی و پایایی آن تایید شده بود. آنالیز داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و رگرسیون چند متغیره در نرم افزار SPSS17 انجام شد.
    یافته ها
    به طور کلی میانگین نمره ادراک بیماران از کیفیت خدمات، 01/4 و میانگین نمره کلی ارزش ادراک شده نیز 43/3 از 5 بود. بر اساس نتایج رگرسیون، حدود 27 درصد از واریانس ارزش ادراک شده توسط ابعاد کیفیت خدمت تبیین می شود. کیفیت تعامل قوی ترین عامل موثر بر ارزش ادراک شده بیمار است که قدرت پیش بینی این عامل حدود دو برابر دو بعد دیگر کیفیت (کیفیت فرایند و کیفیت محیط) است.
    استنتاج
    سه بعد کیفیت خدمات تعیین کننده های کلیدی ارزش ادراک شده در بیمارستان های خصوصی تهران بودند. برای ارتقاء ارزش ادراک شده از سوی بیماران، اقدامات بهبود کیفیت باید بر کاهش و متناسب کردن هزینه های پولی، زمان بندی و انجام دقیق خدمات، و تقویت جنبه های روابط بین شخصی و مهارت های ارتباطی پزشکان، پرستاران و پرسنل متمرکز باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، ارزش ادراک شده، بیمارستان های خصوصی، بیمار، Servper
  • قاسم عابدی، اکبر محمدی، احد علیزاده، هادی حسینی، امید یحیی زاده صفحات 114-122
    سابقه و هدف
    از میان ویژگی های مختلف، آن چه می تواند به انسان کمک کند تا خود و دیگران را بهتر بشناسد، شخصیت است. هدف کلی انجام این تحقیق، بررسی تفاوت های جنسیتی در ابعاد شخصیتی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بود.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق این پژوهش، از نوع توصیفی- مقطعی است. آزمودنی های پژوهش شامل 394 نفر دانشجوی دختر و پسر (174 پسر و 220 دختر) دانشگاه علوم پزشکی مازندران بودند که از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. جهت گردآوری داده های پژوهش، از مقیاس «پنج عاملی شخصیت» استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دو جنس از نظر چهار عامل شخصیت (روان آزردگی، برونگرائی، توافق پذیری و مسئولیت پذیری) تفاوت معنی دار وجود نداشت. و تنها عامل انعطاف پذیری در بین پسران و دختران به طور معنی داری متفاوت بود (016/0 =p).
    استنتاج
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت نمی توان بین دو جنس از نظر عوامل روان آزردگی، برون گرایی، دلپذیر بودن و مسئولیت پذیری تفاوت قائل شد. به نظر می رسد هر گونه برنامه ریزی که ارتباط با انواع تیپ های شخصیتی پیدا می کند باید بدون در نظر گرفتن تفاوت جنسیتی انجام شود.
    کلیدواژگان: تفاوت های جنسیتی، شخصیت، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  • حسین انصاری، کورش هلاکویی نایینی، مهدی نوروزی، یونس محمدی، سمیرا انصاری، محمد علی یادگاری صفحات 124-135
    سابقه و هدف
    رشد کودکان یکی از مسائل مهم بهداشتی است که اختلال در آن عواقب بدی را به دنبال خواهد داشت. هدف از مطالعه مورد- شاهدی حاضر تعیین عوامل مرتبط با رشد نامطلوب کودکان6 ماهه-2 با روش های رگرسیونی چندگانه می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 150 کودک با رشد نامطلوب و 200 کودک با رشد مطلوب بعنوان شاهد از 10 مرکز بهداشتی انتخاب و بررسی شدند. پرسشنامه ای شامل مشخصات دموگرافیک، سابقه باروری و وضعیت تغذیه کودک از طریق مصاحبه با مادران و پرونده ها تکمیل گردید. ارتباط عوامل مختلف با رشد نامطلوب کودکان با استفاده از رگرسیون لجستیک در نرم افزارهای SPSS وStata تحلیل شد.
    یافته ها
    متغیرهای متغیر نوع بارداری (58/2 OR=)، سن مادر هنگام زایمان (52/1 OR=)، بارداری مجدد (7/2 OR=)، رسش نوزاد (8/3 OR=)، تغذیه با شیر مادر (3/3 OR=)، نوع زایمان (4/2 OR=)، چندقلو زایی (02/2 OR=)، وجود اختلاف خانوادگی زیاد به عنوان پروکسی استرس (66/1 OR=) و وضعیت اقتصادی اجتماعی پایین (68/1 OR=) درحضور همدیگر با استفاده ازآزمون نسبت درست نمایی، رابطه معنی داری را با وضعیت رشد کودک نشان دادند (05/0p<). متغیرهای اختلاف خانوادگی با نوع زایمان و سطح اقتصادی اجتماعی، وزن تولد با تغذیه با شیر مادر و نوع بارداری با بارداری مجدد، باهم اثر متقابل نشان دادند.
    استنتاج
    این مطالعه نشان داد که فاکتورهای مختلف در جلوگیری از رشد نامطلوب در تعامل هستند و حتی در صورت عدم توجه به همه فاکتورها، توجه به یک سری فاکتورهایی که حذف آن ها اسانتر می باشد، می تواند در پیشگیری ازاین مشکل موثر باشد.آموزش والدین درباره تغذیه کودکان و بارداری مناسب، حمایت از اقشار ضعیف و مقابله با استرس، برای ارتقای سلامت کودکان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: رشد نامطلوب، کودکان، زاهدان
  • علیرضا میرشکار، سینا حقانی فر، ولی الله آرش، حکیمه قربانی، آیدا میرزایی، علی بیژنی صفحات 137-142
    سابقه و هدف
    ارزیابی طول دندان نقش مهمی در موفقیت و شکست درمان های دندان پزشکی دارد. تاکنون رادیوگرافی پری اپیکال جهت تخمین طول دندان به کار رفته است که مستلزم اکسپوژر به اشعه، صرف زمان، هزینه و ناراحتی بیمار می باشد. استفاده از رادیوگرافی پانورامیک می تواند مشکلات فوق را حل نماید. مشکل اصلی این روش بزرگ نمایی غیر یکنواخت آن می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط معنی دار بین طول واقعی و رادیوگرافیک دندان های پره مولر فک بالا می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیلی- کاربردی، 89 دندان شامل 59 دندان پره مولر اول و 30 دندان پره مولر دوم در بیماران مراجعه کننده به کلینیک های ارتودنسی شهر بابل به صورت نمونه گیری غیر تصادفی آسان انتخاب شدند. دندان ها براساس سیستم شماره گذاری یونیورسال به 4 گروه T14،T24،T15،T25 تقسیم شدند. اندازه گیری طول دندان روی کلیشه های پانورامیک و دندان ها با استفاده از کولیس دیجیتال انجام شد. برای تخمین طول دندان از آنالیز رگرسیون خطی استفاده گردید.
    یافته ها
    در مقایسه میانگین طول واقعی و پانورامیک بین دو گروه جنسی اختلاف معنی داری مشاهده گردید (05/0< p). برای هر گروه جنسی فرمول رگرسیون به دست آمد: 017/3+x 818/0 طول پره مولر اول مذکر، 875/1+x 852/0 طول پره مولر اول مونث، 028/2-x 030/1 طول پره مولر دوم مذکر، 246/2-x 020/1 طول پره مولر دوم مونث (x= طول رادیوگرافیک).
    استنتاج
    استفاده از کلیشه پانورامیک جهت تخمین طول دندان های پره مولر فک بالا با استفاده از دستگاه مورد مطالعه کاربردی و قابل اعتماد است.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، طول دندان، پره مولر فک بالا
  • محمود موسی زاده، محمد مهدی ناصحی، محمدرضا میرزاجانی، محمد امین بهرامی صفحات 144-154
    سابقه و هدف
    بروز انواع حوادث و آسیب ها و ویژگی های مصدومین و علت های منجر به حادثه در مناطق مختلف و در زمان های متفاوت، متغیر است و نیاز به بررسی جنبه های گوناگون آن ها می باشد لذا بر همین اساس مطالعه حاضر با هدف بررسی ابعاد اپیدمیولوژیکی انواع حوادث و آسیب های رخ داده در مصدومین مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان های مازندران انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی، نمونه های مورد مطالعه شامل تمامی موارد مصدومین در اثر انواع سوانح و آسیب های مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان های مازندران در سال 1389بوده است که تعداد آن ها برابر با 58750 نفر می باشد. داده های مربوط به حادثه دیدگان از نظام موجود ثبت مصدومین در اورژانس بیمارستان ها جمع آوری شده است. آنالیز داده ها در نرم افزار SPSS انجام گرفت و از آزمون های آماری توصیفی، کای دو و تی تست مستقل استفاده گردید. مقدار P.V مساوی و کمتر از 05/0، در مورد معنی داری ملاک قضاوت بوده است.
    یافته ها
    7/71 درصد مصدومین را مردان تشکیل داده اند. میانگین سن مصدومین برابر با 01/17±9/29 می باشد. بیشتر مصدومین (6/34 درصد) در گروه سنی 29-20 سال قرار دارند. وقوع حوادث در ماه های تیر (6/10 درصد) و خرداد (2/10 درصد) بیشتر از ماه های دیگر بوده است. اکثر حوادث (6/70 درصد) در منطقه شهری رخ داده و بیشتر حوادث به ترتیب از نوع ترافیکی (8/39 درصد) و ضربه و سقوط (8/31 درصد) بوده اند. همچنین میزان بروز مصدومیت در اثر انواع سوانح و حوادث در مازندران در سال 1389، 7/2306 در 100000 نفر جمعیت بوده است.
    استنتاج
    بر اساس یافته های پژوهش، حجم عمده بار آسیب ها وحوادث در مازندران از نوع ترافیکی بوده است. همچنین ارقام ذکر شده در نتایج به وضوح این موضوع را نشان می دهد که غالب افراد در مقطعی از زندگی خود، دچار یک حادثه قابل توجه می شوند. لذا پیاده سازی درست برنامه جامعه ایمن به صورت عملی یک نیاز اورژانس است که رمز موفقیت آن در گرو مشارکت و همکاری تمام ارگان ها و سازمان ها است و فراهم آوردن چنین بستری نیازمند عزم ملی است.
    کلیدواژگان: حوادث، آسیب ها، مصدوم، اورژانس، اپیدمیولوژی
  • مژگان نظری، محمد حیدر زاده، منیره حاتمی، شریفا زینیا، لای مون سان، زلیلا موهاد شریف صفحات 156-162
    سابقه و هدف
    کم وزنی هنگام تولد یک فاکتور تعیین کننده آسیب و مرگ نوزاد است. کمبود روی در طول بارداری اثر نامطلوبی بر عاقبت بارداری به خصوص وزن هنگام تولد دارد. هدف این مطالعه تعیین ارتباط بین خصوصیات آنتروپومتریک نوزادان با غلظت روی پلاسمای بند ناف بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه ای مورد- شاهد غیر همسان با 268 زوج مادر و نوزاد به منظور تعیین ارتباط خصوصیات آنتروپومتریک نوزادی با غلظت روی پلاسمای بند ناف در هنگام زایمان انجام شد. تعداد 134 زوج مادر سالم و نوزاد کمتر از 2500 گرم به عنوان مورد و 134 زوج مادر سالم و نوزاد با وزن بین 2500 تا 4000 گرم به عنوان شاهد انتخاب گردیدند. وزن، قد، اندازه دور سر، اندازه دور بازو و دور قفسه سینه نوزادان اندازه گرفته شد. مقدار روی پلاسمای بند ناف به روش جذب اتمیک در زمان زایمان تعیین گردید. نوزادان دو قلو یا نوزادان دارای آنومالی همچنین مادران سیگاری، مصرف کنندگان الکل یا داروهای غیر مجاز و مادرانی که استرس های شدید در طی بارداری متحمل شده بودند از مطالعه حذف گردیدند.
    یافته ها
    کمبود شدید روی به طور معنی داری با وزن کم هنگام تولد ارتباط داشت. نوزادان مادرانی که کمبود شدید روی داشتند 12 مرتبه بیشتر در معرض ابتلاء به کم وزنی قرار گرفتند (040/0= p، 710/126، 210/1، CI، 382/12= OR) ارتباط معنی داری بین قد نوزاد، اندازه دور بازو، اندازه دور قفسه سینه و اندازه دور سر با سطح روی پلاسمای بند ناف یافت نشد.
    استنتاج
    وزن نوزاد با کمبود روی ارتباط مستقیم داشته و کمبود شدید روی یک فاکتور مهم پیشگویی کننده برای کم وزنی نوزاد است.
    کلیدواژگان: ویژگی های آنتروپومتریک، بند ناف، وزن تولد نوزاد، پلاسما، روی
  • ترنگ تقوایی، عادله بهار*، وحید حسینی، ایرج ملکی، میلاد کسرایی صفحات 164-171
    سابقه و هدف

    بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)یکی از شایع ترین بیماری های کبدی می باشد، که 30 درصد از مردم کشور ما و 30-5 درصد از مناطق آسیا – اقیانوسیه و 40-20 درصد از جمعیت غرب درگیر می باشند. با توجه به شیوع بالای بیماری کبد چرب غیر الکلی و عوارض آن و عدم وجود اطلاعات کافی و مقطعی در رابطه با درمان های قطعی آن، این مطالعه با هدف بررسی اثر سیلی مارین بر پیشگیری از پیشرفت روند استئاتوهپاتیت غیرالکلی/ کبد چرب غیر الکلی (NAFLD/NASH) انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی دوسوکور است. نحوه انتخاب نمونه ها تصادفی ساده و جامعه مورد مطالعه، بیماران مبتلا به استئاتوهپاتیت غیر الکلی مراجعه کننده به کلینیک های گوارش شهر ساری بود. افراد به طور تصادفی با استفاده از جدول تصادفی به دو گروه مورد (گروه A) و شاهد (گروه B) تقسیم شدند به گروه مورد قرص سیلی مارین 140 میلی گرم دو بار در روز و به گروه شاهد قرص پلاسبو با شکل و بسته بندی کاملا مشابه، دو بار در روز به مدت 6 ماه، تجویز گردید. داده ها از طریق آزمون T Test Independent، Paired T Test وآزمون کای دو تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در انتهای مطالعه، اختلاف میزان کاهش آنزیم های کبدی در دریافت کنندگان سیلی مارین نسبت به گروه شاهد معنی دار بود همچنین وضعیت سونوگرافی در گروه تحت درمان با سیلی مارین نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری بهبود یافته بود. همچنین هیچ گونه عارضه جانبی با مصرف سیلی مارین در طول مطالعه مشاهده نشد.

    استنتاج

    با توجه به بهبود واضح آنزیم های کبدی در گروه مورد، لذا سیلی مارین در درمان کبد چرب غیر الکلی می تواند به عنوان دارویی موثر مد نظر قرار گیرد. شماره ثبت کارآزمایی بالینی: Nl 138805172308 LRCT

    کلیدواژگان: سیلی مارین، بیماری کبد چرب غیرالکلی، استئاتوهپاتیت غیرالکلی
  • مهدی طاهری سروتین، محمد تقی هدایتی، طاهره شکوهی، زهره حاج حیدری صفحات 173-177
    سابقه و هدف
    پسوریازیس یک بیماری شایع مزمن و التهابی عود کننده پوستی می باشد که با افزایش تکثیر کراتینوسیت ها و تغیر در سلول های T، منوسیت ها/ ماکروفاژها و نوتروفیل های موجود در درم و اپیدرم مشخص می شود. شیوع بیماری های قلبی و عروقی در این بیماران بیشتر از افراد نرمال می باشد و به نظر می رسد که این بیماری با افزایش سطح لیپیدهای سرم مرتبط باشد. این مطالعه به منظور بررسی پروفایل لیپیدی بیماران مبتلا به پسوریازیس و ارتباط آن با شدت بیماری طراحی و انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه موردی- شاهدی که طی سال 1391 انجام شد، 50 بیمار مبتلا به پلاک پسوریازیس و 50 شخص سالم به عنوان کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه خون بعد از 14 ساعت ناشتایی گرفته شد. تری گلیسرید، کلسترول و لیپوپروتئین های سرم با استفاده از کیت های استاندارد اندازه گیری شد.
    یافته ها
    بعضی از پارامترها شامل: سطح تری گلیسرید، کلسترول، LDL و VLDL در گروه بیمار به طور معنی داری بیشتر از افراد کنترل بود (001/0p<). سطح HDL به طور معنی داری کمتر از افراد کنترل بود (001/0p<). علاوه بر این ارتباط معنی داری بین شدت پسوریازیس و سطح لیپیدهای سرم وجود داشت(008/0= p).
    استنتاج
    نتایج این مطالعه نشان داد پروفایل لیپیدی بیماران مبتلا به پسوریازیس بالاتر بود. بنابراین کنترل سطح لیپیدهای سرمی بیماران برای کاهش ریسک بیماری های قلبی و عروقی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: آترواسکلروز، پسوریازیس، پروفایل لیپیدی سرم
  • محمدصادق منتظری، ذبیح الله کاوه فارسانی، حسینعلی مهرابی، عباس شکیبا صفحات 179-188
    سابقه و هدف
    طرحواره های ناسازگار اولیه که باعث آسیب پذیری نسبت به بسیاری از اختلالات روانی می گردند در دوران کودکی شکل می گیرند. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه و افسردگی در بین کودکان شهرستان فلاورجان بود.
    مواد و روش ها
    بر این اساس، در قالب طرحی توصیفی از نوع همبستگی، تعداد 250 نفر از جامعه دانش آموزان پسر دوره راهنمایی شهرستان فلاورجان به صورت خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه های طرحواره کودک ریجکبور و دیبو و افسردگی بیرلسون مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد با بالا رفتن نمرات طرحواره ای تنهایی، آسیب پذیری، بی اعتمادی، نقص، شکست، معیارهای سرسختانه و استحقاق، علایم افسردگی دانش آموزان افزایش پیدا می کند. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام حاکی از آن بود که طرحواره های تنهایی، نقص، بی اعتمادی/ بد رفتاری،آسیب پذیری و معیارهای سرسختانه قادر به پیش بینی 4/38 درصد از افسردگی در این دانش آموزان می باشد (05/0p<).
    استنتاج
    در مجموع یافته های این پژوهش نشان داد که طرحواره های ناسازگار اولیه به میزان قابل توجهی افسردگی را در کودکان پیش بینی می کند و همسو با نظریه های شناختی در تبیین افسردگی بود. لذا می طلبد در فریند درمان افسردگی کودکان و نوجوان به این مقوله شناختی هم توجه داشت.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، افسردگی، کودک
  • محمد جعفر صفار، ابوالقاسم عجمی، نرگس مسلمی زاده، علیرضا خلیلیان، هیوا صفار، جلیل شجاعی صفحات 190-198
    سابقه و هدف
    پس از واکسیناسیون همگانی کودکان و کاهش قابل ملاحظه بیماری سیاه سرفه در جهان، از دو دهه گذشته، مجددا موارد بروز بیماری به خصوص در شیرخواران جوان افزایش یافت. منبع عمده ذخیره و انتقال عفونت به شیرخوار، مادر و اطرافیان نزدیک کودک در محیط خانواده می باشند. هدف مطالعه حاضر بررسی شیوع ایمنی سیاه سرفه و سنجش توان ایمنی زایی دوز یادآور واکسن سیاه سرفه نوع بالغین در خانم های سنین باروری که احتمال حامله شدن آنان در آینده نزدیک بوده، و همچنین تعیین میزان پایداری ایمنی حاصله یک سال پس از واکسیناسیون آنان می باشد.
    مواد و روش ها
    به تعداد 114 نفر از زنان 35-18 ساله سالم، بدون ممنوعیت دریافت واکسن سه گانه دیفتری-کزاز- سیاه سرفه و احتمال باردار شدن در آینده نزدیک، یک دوز واکسن حاوی سیاه سرفه نوع بالغین تزریق گردید. نمونه خون قبل از واکسیناسیون، 4 هفته بعد و یک سال بعد برای سنجش وضعیت ایمنی و تعیین میانگین تیتر آنتی بادی آنان تهیه گردید. غلظت آنتی بادی IgG ضد سیاه سرفه در نمونه های سرمی با روش الیزای کمی اندازه گیری شدند. تیتر آنتی بادی بیش از 150 واحد در میلی لیتر در نمونه های قبل از واکسیناسیون به عنوان عفونت اخیر سیاه سرفه قلمداد گردید. یافته های قبل و بعد از واکسیناسیون با روش Paired t-test مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند (5%p<) معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    میران شیوع سرمی و میانگین تیتر آنتی بادی ضد سیاه سرفه در قبل از واکسیناسیون به ترتیب 3/69 درصد و (انحراف معیار 46/38) 19/68 واحد در میلی لیتر بوده است. 4 هفته پس از واکسیناسیون نسبت افراد ایمن و میانگین تیتر آنتی بادی آنان به طور معنی داری افزایش یافته و به 8/93 درصد و انحراف معیار 3/70، 82/152 واحد در میلی لیتر رسید. یک سال پس از واکسیناسیون همچنان نسبت افراد و میانگین تیتر آنتی بادی نسبت به قبل از واکسیناسیون به طور معنی داری بالاتر و بیشتر باقی مانده است {4/82 درصد انحراف معیار 75/46، 00/107 حدود 5/3 درصد زنان عفونت اخیر سرولوژیکی داشتند.
    استنتاج
    واکسیناسیون یادآور واکسن سیاه سرفه نوع بالغین در زنان سنین باروری بی خطر و بسیار ایمنی زا بوده است. آنتی بادی تولیدی با غلظت مناسب برای بیش از یک سال حفظ گردید. با توجه به یافته ها و مرور مطالعات دیگر واکسیناسیون هدفمند زنان در قبل از بارداری می تواند به عنوان یک روش حفاظت شیرخواران جوان مطرح باشد. پیگیری طولانی تر با نمونه بیش تر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سیاه سرفه، دوز یادآور بالغین، ایمنی سیاه سرفه، واکسن قبل از بارداری
  • محمد شکرزاده، محمد آزادبخت، سعید عابدیان، محمد علی ابوترابی صفحات 200-206
    سابقه و هدف
    گلوتاتیون یکی از ساده ترین پپتیدها بوده و در عین حال جزء اصلی ترین آنتی اکسیدانت های بدن جانوران است که می تواند جلوی ترکیبات سمی و اکسیدانت را بگیرد. گیاه دیوسپیروس لوتوس به دلیل دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانت مانند فلاونوئید و نفتوکینون به احتمال زیاد می تواند در سطح گلوتاتیون کبدی تاثیرگذار باشد همچنین گیاه سنسیووولگاریس به دلیل دارا بودن ترکیب سمی و اکسیدانت به نام آلکالوئید پیرولیزیدین انتظار می رود عصاره این گیاه هم بتواند میزان گلوتاتیون کبدی را تغییر دهد. هدف این مطالعه بررسی اثر عصاره گیاه سنسیو وولگاریس روی سطح گلوتاتیون کبدی و اثرمحافظتی گیاه دیوسپیروس لوتوس بر حیوانات مواجه یافته می باشد.
    مواد و روش ها
    ابتدا از گیاهان دیوسپیروس لوتوس و سنسیو وولگاریس عصاره تهیه شد، سپس 6 گروه 5 تایی Mice انتخاب گردید. سپس میزان گلوتاتیون کبدی آن ها بعد از مواجهه یافتن با هر دوگیاه به طور جداگانه و همزمان مورد اندازه گیری قرار گرفت.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد عصاره گیاه دیوسپیروس لوتوس سبب افزایش گلوتاتیون (001/0p<) نسبت به گروه کنترل می شود ولی گیاه سنسیو و ولگاریس سبب کاهش گلوتاتیون (001/0p<) نسبت به گروه کنترل می شود. برای بررسی اثر محافظتی گیاه دیوسپیروس لوتوس عصاره دو گیاه به Mice تزریق شد و مشاهده شد نسبت به گروه تزریق شده با سنسیو وولگاریس، میزان گلوتاتیون افزایش (001/0< p- 05/0p<) پیدا کرده است که با افزایش غلظت دیوسپیروس این محافظت بیش تر شد (001/0p<- 05/0p<).
    استنتاج
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که عصاره گیاه دیوسپیروس لوتوس نقش محافظتی در مقابل گیاه سنسیو ولگاریس دارد. به نظر می رسد مکانیسم اثر محافظتی مربوط به وجود ترکیبات آنتی اکسیدانتی مثل فلاونوئید و نفتوکینون ها در دیوسپیروس لوتوس می باشد که ترکیب سمی و رادیکالی آلکالوئید پیرولیزیدینی سنسیو وولگاریس را خنثی می کند.
    کلیدواژگان: گلوتاتیون، دیوسپیروس لوتوس، سنسیو وولگاریس
  • داوود فرزین، فاطمه فتحی آزاد، مجتبی فاضلیان صفحات 208-220
    سابقه و هدف
    افسردگی وابسته به دیابت ممکن است ناشی از کیفیت زندگی تحمیل شده از درمان، یا پیامد تغییرات بیوشیمیایی همراه بیماری باشد. گزارش شده است که درمان با عصاره متانولی ریزوم خشک شده زنجبیل، کاهش معنی داری در سطح افزایش یافته گلوکز ناشی از استرپتوزوتوسین ایجاد می کند. هدف ما در این مطالعه، ارزیابی رفتارهای موش دیابتی در یک مدل حیوانی افسردگی- یعنی تست شنای اجباری و تعیین آن، در شرایطی که عصاره زنجبیل یک ترکیب موثر ضدافسردگی باشد، گردید.
    مواد و روش ها
    در روش مطالعه ما که نوعی روش تجربی می باشد، موش های نر Balb/C (25 تا 30 گرم) 7 روز پس از ایجاد دیابت با استرپتوزوتوسین (100 میلی گرم/ کیلوگرم، داخل صفاقی) وارد تست شنای اجباری شدند. تست با یک روش رفتارشناسی آنالیز گردید و ما تغییرات سطوح گلوکز خون موش های دیابتی را در طی تست مورد تحقیق قرار دادیم. عصاره متانولی زنجبیل (175، 350 و 700 میلی گرم/ کیلوگرم) از طریق داخل صفاقی 45 دقیقه قبل از شروع تست تجویز گردید.
    یافته ها
    موش های دیابتی در طی انجام تست شنای اجباری بیشتر بی تحرک بودند. این موش ها در طی آزمایش به طور معنی داری شنای کم تری کردند. دوزهای 175 و 350 mg/kg عصاره زنجبیل، که سطوح گلوکز خونی را تغییر نداده بودند، بی حرکتی موش های دیابتی را بدون تفاوت معنی دار نسبت به موش های غیردیابتیک کنترل، کاهش دادند. سطح گلوکز خونی و زمان بی حرکتی در موش های دیابتی دریافت کننده دوز 700 mg/kg عصاره زنجبیل، کمتر از موش های کنترل غیردیابتی و تفاوت بین این حیوانات معنی دار بود.
    استنتاج
    نتایج نشان می دهند که موش های دیابتی زمانی که در معرض تست شنای اجباری قرار می گیرند، رفتار شبه افسردگی شدیدتری بروز می دهند. عصاره زنجبیل در این حیوانات اثر شبه ضدافسردگی ایجاد می کند. احتمالا که سطح افزایش یافته گلوکز در افسردگی وابسته به دیابت دخیل باشد، زیرا عصاره زنجبیل این تغییرات را با کنترل سطح گلوکز خون اصلاح نمود.
    کلیدواژگان: افسردگی، دیابت، تست شنای اجباری، زنجبیل، موش
  • سمیه یوسایی، سارا انصاری، ایوب زمانی، امیر صابر قراملکی، محمود محمودی، کوروش جعفریان * صفحات 222-231
    سابقه و هدف

    اگرچه مساله چاقی کودکان یکی از مشکلات مهم بهداشتی ایران است، اطلاعات درزمینه نقش رسانه در این باره محدود می باشد. هدف مطلعه حاضر ارزیابی ارتباط بین بازی های کامپیوتری و تماشای تلویزیون با توده چربی و بدون چربی در بچه های 6 تا9 ساله ساکن شهر تهران می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی 111 دانش آموز که به به وسیله نمونه گیری چندمرحله ای از مدارس ابتدایی شهر تهران انتخاب شده بودند انجام گرفت. اطلاعات مربوط به میزان استفاده از رسانه ازطریق پرسشنامه ای که توسط والدین تکمیل شد جمع آوری گردید. جهت اندازه گیری ترکیب بدن از دستگاه Bioelectrical impedance analysis (BIA1) استفاده شد. الگوی خواب و فعالیت فیزیکی با استفاده از دستگاه اکتی گراف اندازه گیری شد. از ثبت 3 روزه جهت بررسی دریافت انرژی و درشت مغذی ها استفاده شد.

    یافته ها

    بین دو جنس از لحاظ مدت زمان تماشای تلویزیون و انجام بازی های رایانه ای تفاوت معنی داری وجود نداشت. اختلاف آماری معنی داری بین میزان ساعات تماشای تلویزیون و شاخص توده چربی بدن وجود داشت (05/0>p). در حالی که بین میزان تماشای تلویزیون و بازی های رایانه ای با شاخص توده بدون چربی بدن (fat free mass index) اختلاف آماری معنی داری دیده نشد (05/0

    کلیدواژگان: تلویزیون، ترکیب بدن، بازی های رایانه ای، توده چربی بدن، آنالیز ایمپدانس بیوالکتریک
  • محمد شکرزاده، محمود علی رکنی، گالستین صفحات 234-242
    سابقه و هدف
    آلودگی خاک ها و محیط های آبی با فلزات سنگین یک مشکل جدی و در حال گسترش است. ورود فلزات سمی از طریق فعالیت های انسانی باعث آلودگی بسیاری از خاک ها شده است. در بررسی سمیت فلزات در سیستم های مختلف و پیچیده گیاه - خاک، عوامل زیادی وجود دارند که مرتبط با ویژگی های خاک، خصوصیات گیاه و دیگر عوامل زیست محیطی می باشند. لذا ورود فلزات سنگین به زنجیره غذایی و رسیدن به غلظت های بحرانی، اثرات سوء متابولیکی و فیزیولوژیکی در موجودات زنده بر جای می گذارد.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی اثرات فلزات سنگین (کروم- کادمیوم- سرب) آب آبیاری و رقم برنج طارم این تحقیق در سال های زراعی 1390- 1389 در 3 منطقه موارم کلا، سیدمحله و محله کلا واقع در شهرستان های قائم شهر، ساری و جویبار (در منطقه مرکزی استان مازندران کشور ایران) انجام گرفت. نمونه برداری شامل نمونه های منابع آب آبیاری و محصول برنج انجام گردید. نمونه برداری و نحوه انجام آزمایش میزان فلزات سنگین با توجه به روش پیشنهادی کتاب استاندارد متد بوده و در خاتمه کار، میزان غلظت فلزات مورد نظر در نمونه ها توسط دستگاه جذب اتمی سنجیده شد. جهت انجام محاسبات آماری و مقایسه کمی داده ها (میانگین ± انحراف معیار) از روش آنالیز واریانس ها و آماره T.Test توسط نرم افزار Prism و Stata11 استفاده شده که 05/0p<، به عنوان معنی دار تلقی شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که در نمونه های آب مناطق تحت مطالعه فلز کادمیوم در تمامی مناطق از جمله منطقه سید محله بالاتر از استاندارد بوده و در ارتباط با سایر فلزات، اگرچه کمتر از استاندارد بوده ولی با توجه به اثر تجمعی (Accumulative) عناصر، حائز اهمیت بوده و همچنین از میان فلزات سنگین کروم، کادمیوم و سرب در نمونه برنج مناطق تحت مطالعه، فلز کادمیوم در مناطق جویبار (محله کلاء) و سیدمحله بالاتر از استاندارد بوده و در منطقه موارم کلاء کم تر از استاندارد می باشد. فلز سرب در نمونه برنج منطقه جویبار (محله کلاء) بیش تر از استاندارد و در سایر مناطق بررسی شده، کمتر از میزان استاندارد بوده است و در خصوص فلز کروم، این فلز در تمامی مناطق تحت مطالعه، کمتر از استاندارد می باشد.
    استنتاج
    این موضوع با عنایت به اثرات تجمعی فلزات سنگین و عوارض سوء ناشی از آن بر جوامع انسانی و نیز تهدید امنیت غذایی قابل توجه خاص می باشد.
    کلیدواژگان: برنج، فلزات سنگین، آب آبیاری مزارع، جذب اتمی
  • محمد ملکوتیان، لاله راننده کلانکش، مهشید لولوئ صفحات 244-254
    سابقه و هدف
    یون سرب در زمره فلزات سنگینی است که وجود آن در منابع آبی مشکلات عدیده بهداشتی به وجود آورده است. این تحقیق با هدف بررسی کارایی نانو ذرات هیبریدی Tio2/Sio2 در حذف سرب از فاضلاب صنعتی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه تجربی است که در (بازه زمانی 6 ماه) بر روی نمونه سینتیک و نمونه واقعی فاضلاب صنعت رنگ سازی انجام شد. بدوا کیفیت شیمیایی فاضلاب خام تعین شد. سپس با تهیه محلول سنتتیک اثر pH، مقدار جاذب، زمان های تماس مختلف و غلظت های متفاوت سرب بر روی میزان حذف بررسی گردید. همین آزمایشات بر روی محلول واقعی نیز انجام گرفت. به منظور درک بهتر فرایند جذب، سینتیک جذب و ایزوترم های تعادلی بررسی شد. برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS با ورژن 16 و آزمون رگرسیون، ضریب پیرسون و درجه معنی داری استفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین درصد حذف سرب در 9= pH، مقدار جاذب 5/0گرم در لیتر و زمان ماند120دقیقه برای محلول های سنتتیک و واقعی به ترتیب باراندمان 99/99 درصد و 56/95 درصد به دست آمد و غلظت سرب 50 میلی گرم در لیتر بالاترین درصد حذف 86/99 درصد را نتیجه داد. همچنین، جذب سرب از ایزوترم فروندلیچ با)9822/0(R2 = و سنتتیک واکنش نوع دوم با (9994/0 (R2 = پیروی می کند.
    استنتاج
    با توجه به درصد بالای حذف سرب (99/99 درصد) در شرایط بهینه توسط نانو ذره هیبریدی و مقایسه آن با روش های دیگر می توان روش مذکور را به عنوان یکی از روش های کارآمد برای حذف سرب مطرح نمود.
    کلیدواژگان: فاضلاب صنایع رنگ، حذف سرب، جذب سطحی، نانوذره هیبریدی TiO2، SiO2
  • زهره شانظری، سید محمد مرندی، وازگن میناسیان صفحات 257-264
    سابقه و هدف
    مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری مزمن و ناتوان کننده سیستم عصبی است که میلین سیستم اعصاب مرکزی (مغز و نخاع) را تخریب می کند. شایع ترین عوارض این بیماری خستگی، گرفتگی عضلات، لرزش، دوبینی، عدم تعادل و اختلال در راه رفتن می باشد. هدف این مطالعه، بررسی اثر برنامه تمرینات پیلاتس و ورزش در آب به مدت 12 هفته بر خستگی زنان مبتلا به (M.S) Multiple Scleresis است.
    مواد و روش ها
    براساس نوع مطالعه که کارآزمایی بالینی می باشد. از میان بیماران زن مراجعه کننده به کلینیک ام. اس. بیمارستان کاشانی اصفهان، 57 نفر به عنوان نمونه با درجه بیماری 0 تا 5/4، میانگین مدت بیماری 2 ± 8 سال و دامنه سنی 20 تا 40 سال انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه تمرینات پیلاتس، گروه تمرینات ورزش در آب و گروه کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینات برای گروه های مورد، 12 هفته، هر هفته سه جلسه و هر جلسه یک ساعت بود. شدت خستگی بیماران قبل و بعد از تمرین توسط پرسشنامه خستگی اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از 45 نفر از افراد مورد مطالعه، با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس و مقایسه زوجی میانگین های تعدیل شده و با بهره گیری از نرم افزار SPSS 18 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت میانگین های تعدیل شده نمرات خستگی گروه های مطالعه معنی دار می باشد (05/0p<). لذا می توان گفت که مداخله تمرینات پیلاتس و ورزش در آب باعث کاهش معنی دار خستگی گروه مورد در مرحله پس آزمون شده است.
    استنتاج
    اجرای تمرینات پیلاتس و ورزش در آب باعث کاهش خستگی در بیماران ام. اس. می شود. با توجه به این نتایج، متخصصان مربوطه می توانند از این تمرینات به عنوان یک درمان مکمل در کنار درمان های دارویی برای بیماران ام.اس. استفاده کنند.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، زنان، پیلاتس، خستگی، ورزش در آب
  • محمد شکرزاده، نسرین پاکروان، سمانه میرزاییان، امید صدیقی، عطیه مخلوق، سیده عاطفه میرشفا صفحات 266-270
    سابقه و هدف
    پروتئینوری علامت عمده مشکلات بیماری مزمن کلیوی است. ریسک فاکتورهای ابتلاء به پروتئینوری شامل افراد دیابتی، افراد با فشارخون بالا و افرادی که سابقه خانوادگی مشخص دارند می باشد. در مطالعات صورت گرفته مشخص شد که در این بیماری سطح سرمی برخی فلزات در خون دچار تغییر می شود؛ لذا در این مطالعه تغییرات سطح سرمی برخی فلزات با بروز این بیماری در افراد غیر دیابتی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در سال 90- 1389 به شکل مورد- شاهدی انجام شد و در یک مقطع زمانی تعداد 46 بیمار مبتلا به پروتئینوری و 46 فرد سالم مراجعه کننده به کلینیک فوق تخصصی طوبی شهرستان ساری که از نظر جنس و بازه سنی همخوانی لازم را داشتند، مورد بررسی گرفتند. سطح سرمی فلزات روی و مس توسط روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی (Atomic absorption) در نمونه سرمی تهیه شده از گروه مورد و شاهد اندازه گیری شد و نتایج به دست آمده توسط نرم افزار SPSS ویرایش 16 و آزمون آماری Independent-Samples T Test و ضریب همبستگی پیرسون مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در بررسی انجام شده 26 نفر از افراد زن و 20 نفر مرد بودند که در دو گروه سالم و بیمار همسان سازی شدند. میانگین غلظت سرمی مس در زنان سالم 46/0±167/1 و در زنان گروه بیمار 58/0±232/1 بود. در گروه مردان سالم میانگین غلظت سرمی مس 43/0±142/1 و در گروه مردان بیمار 46/0±692/0 به دست آمد. در مورد سطح سرمی روی، میانگین غلظت به دست آمده در زنان سالم 38/0±201/1 و در زنان بیمار 43/0±918/0 بود. این مقدار برای مردان سالم 35/0± 163/1 و برای مردان بیمار 503/0± 828/0 به دست آمده بود و اختلاف معنی داری در غلظت سرمی مس و روی در گروه مورد و در گروه شاهد دیده شد (05/0p<)، به این صورت که میانگین غلظت سرمی این فلزات در گروه مورد کم تر از گروه شاهد بود.
    استنتاج
    طبق نتایج به دست آمده کاهش میزان فلزات مس و روی می تواند ناشی از دفع پروتئین و آلبومین باشد و سبب ایجاد ادم و همچنین در دراز مدت منجر به ایجاد اختلال در روندهای اکسیداسیون و بروز نارسایی های کلیوی در فرد شود.
    کلیدواژگان: مس، روی، پروتئینوری، غلظت سرمی
  • معصومه علاالدینی، عبدالستار پقه، مهدی فخار، ابراهیم نصیری صفحات 274-280
    سابقه و هدف
    عفونت های بیمارستانی یکی از معضلات پزشکی قرن حاضر می باشد این عفونت ها با افزایش مدت اقامت در بیمارستان موجب افزایش ابتلاء به مرگ و میر و در نتیجه افزایش هزینه های بیمارستانی می شود. از طرفی این عفونت ها خطری برای انتشار عفونت در جامعه می باشند. کنترل موفقیت آمیز عفونت های بیمارستانی، مستلزم اقدامات پیشگیری کننده مناسب است که از طریق به کارگیری اصول کنترل عفونت توسط کارکنان بیمارستان، می توان از بروز آن جلوگیری کرد، تا ازهزینه های اضافی جلوگیری شده و سلامتی بیمار به خطر نیفتد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی و مقطعی انجام شده است. جامعه مورد پژوهش، شامل پرسنل شاغل در اتاق عمل بیمارستان های آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات فردی، پرسشنامه کنترل عفونت و فهرست بازبینی محیط و تجهیزات اتاق عمل بوده است. همچنین با روش نمونه گیری تصادفی،عملکرد 200 نفر از پرسنل بیمارستان های آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در زمینه رعایت اصول کنترل عفونت، در نوبت های کاری صبح، عصر و شب به طور مستقیم مشاهده و مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از بررسی داده نشان داد که 5/36 درصد از پرسنل را آقایان و 5/63 درصد را خانم ها تشکیل دادند. بیشترین عملکرد پرسنل (89 درصد) در زمینه رعایت اصول کنترل عفونت رضایت بخش بود. در زمینه طراحی و ساخت اتاق عمل نیز، محیط فیزیکی وتجهیزات دارای وضعیت قابل قبولی بودند. همچنین بر اساس آزمون در نرم افزار مشخص گردید که بین متغیر جنس و رعایت اصول کنترل عفونت رابطه معنی دار آماری وجود داشت (029/0p=).
    استنتاج
    رعایت اصول کنترل عفونت توسط پرسنل اتاق های عمل در زمینه شستوشوی دست ها، مرتب کردن موها، تعویض لباس و کفش،کنترل تاریخ وسایل استریل و همچنین ضدعفونی کردن وسایل جراحی در حد قابل قبولی بود.
    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، کنترل عفونت، اتاق عمل، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  • رضا پورغلام، مریم قیاسی، مریم رضایی، حسن نصرالله زاده، علی اصغر سعیدی، رضا صفری، شهریار بهروزی، محب علی پورغلام صفحات 282-287
    سابقه و هدف
    دیازینون یکی از حشره کش های ارگانوفسفره است که به طور وسیعی در اقصی نقاط دنیا به ویژه در مزارع برنج استفاده می شود. نتایج برخی مطالعات نشان داده است که چنین سمومی می توانند با تاثیر بر بهداشت آبزیان به روش های مختلف از جمله تاثیر بر سیستم ایمنی باعث افزایش حساسیت آن ها به بیماری های عفونی شوند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه اثرات آسیب شناسی غلظت های مختلف تحت کشنده دیازینون (1، 2 و 4 میلی گرم در لیتر) روی آبشش ها، کبد، طحال، کلیه و اندام های بویایی ماهی آمور یا کپور علف خوار (Ctenopharyngodonidella) بررسی شد. تعداد 120 قطعه ماهی آمور با وزن متوسط 155±850 گرم به مدت 12 ساعت و در دمای 22-18 درجه سانتی گراد در معرض دیازینون قرار گرفته و بعد از 1، 7، 15، 30 و 45 روز مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج بررسی های آسیب شناسی با میکروسکوپ نوری نشان داد که غلظت های مختلف سم باعث آسیب های جدی به ساختمان سلول ها و بافت ها شده که به صورت پرخونی، خونریزی، نفوذ سلول های آماسی، پیکنوزه شدن سلول های هسته های سلولی، دژنراسیون واکوئلی و نکروز عمومی در بافت های کیله، طحال و کبد مشاهده گردید.
    استنتاج
    ضمنا تغییرات دژنراتیو بافت بینابینی، جدا شدن لایه پایه لوله های ادرای در کلیه نیز دیده شد. همچنین در آبشش ها هیپرپلازی و چسبندگی تیغه های ثانویه به هم، جدا شدن و افتادن بافت پوششی از لایه پایه و نیز حالت صاف شدن و لخت شدن سطوح پوششی اندام بویایی مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: ماهی آمور، دیازینون، بررسی آسیب شناسی، اندام بویایی
  • رضا صفری، زهرا یعقوب زاده صفحات 289-299
    سابقه و هدف
    بیواندیکاتور به موجوداتی اطلاق می گردد که در ارتباط مستقیم با تغییرات محیطی بوده و تعداد و نوع آن ها تحت تاثیر آلاینده های شیمیایی قرار می گیرد.
    مواد و روش ها
    برای آنالیز میکروبی، نمونه گیری از عمق 20 سانتی متر زیر آب انجام گرفته و نمونه ها در کمتر از 24 ساعت مورد آزمایش قرار گرفتند. برای جداسازی و شمارش باکتری ها، از محیط های اختصاصی KF (برای انتروکوک ها)، SPS (برای باکتری های احیاکننده سولفیت)، ECC کروم آگار (برای کلی فرم ها و اشریشیا کلی) و پلیت کانت آگار (برای باکتری های هتروتروف) استفاده شده و پس از انکوباسیون در دمای 30 درجه به مدت 48 تا 72 ساعت، شناسایی و شمارش شدند.
    یافته ها
    میانگین شمارش کلی باکتری ها، انتروکوک ها، کلی فرم ها، اشریشیا کلی و باکتری های احیاء کننده سولفیت در چهار ایستگاه رودخانه شیرود به ترتیب 105×78/6، 104×7/9، 106×07/1 و 106×27/1 عدد باکتری در یک میلی لیتر (cfu/1ml)، 101×6، 102×65/3، 102×83/5، 102×6/1 (انتروکوک ها)، 103×58/3، 103×54/3، 103×11/2، 103×42/4 (کلی فرم ها)، 102×51/2، 102×81/6، 102×95/1، 102×62/3 (اشریشیا کلی) و 102×21/3، 102×62/2، 102×25/2، 101×04/2 (باکتری های احیاء کننده سولفیت) بوده است.
    استنتاج
    نتایج تعداد باکتری های اندیکاتور در مقایسه با استانداردهای بین المللی نشان دهنده آن است که اکثر ایستگاه های مورد بررسی در رودخانه شیرود جزء مناطق آلوده محسوب می گردند. مطالعات انجام گرفته نشان می دهد که پراکنش باکتری های اندیکاتور از گروه کلی فرم ها و کلی فرم های مدفوعی در محل های تخلیه فاضلاب های خانگی و شهری به رودخانه بسیار بالا بوده و تعداد این گروه در مناطق آلوده خارج از دامنه استاندارد بوده است.
    کلیدواژگان: بیواندیکاتور، میکروب، رودخانه شیرود
  • رضا عنایتی فرد، جعفر اکبری *، مجید سعیدی، امید رازقیان صفحات 301-310
    سابقه و هدف

    یکی از روش های تهیه اشکال دارویی با رهش کنترل شده، قرار دادن دارو در داخل یک ماتریکس پلیمری هیدروفیل می باشد. نسبت دارو به پلیمر، اندازه ذره ای دارو و همچنین پلیمری مثل Hhydroxypropyl methylcellulose ((HPMC می توانند رهش دارو را اصلاح نمایند. در این مطالعه تاثیر برخی عوامل فرمولاسیون نظیر نسبت دارو به پلیمر و اندازه ذره ای دارو و HPMC K15M در رهش تئوفیلین به عنوان یک داروی مدل مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    قرص های تئوفیلین با استفاده از اندازه ذرات و نسبت های متفاوت از دارو و HPMC K15M با روش پرس مستقیم تهیه شدند. خصوصیات فیزیکوشیمیایی قرص ها بررسی شد. سرعت رهش دارو با استفاده از دستگاه انحلال شماره یک فارماکوپه آمریکا در pH های معادل 2/1 و 2/7 مطالعه و آنالیز شد و اطلاعات حاصله به مدل های کینیتکی انحلال برازش گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصله نشان می دهد که سرعت رهش تئوفیلین از ماتریکس های HPMC K15M عمدتا توسط نسبت دارو به پلیمر کنترل می شود. اندازه ذره ای دارو و پلیمر به نسبت تاثیر کمتری در رهش دارو دارند.

    استنتاج

    با توجه به اختلاف رهش دارو از فرمولاسیون های مختلف، می توان گفت میزان پلیمر مهم ترین عامل تاثیرگذار در آزادسازی دارو بوده و همچنین رابطه مستقیمی بین اندازه ذره ای پلیمر و میزان رهش دارو برقرار می باشد. در مقابل بین اندازه ذره ای دارو و مقدار آزادسازی تئوفیلین رابطه معکوسی وجود دارد.

    کلیدواژگان: تئوفیلین، پلیمر، اندازه ذره ای، سرعت رهش
  • معصومه احمدی جلالی مقدم، حمیدرضا هنرمند، سجاد اسفرم مشگین شهر، بهرام سلطانی تهرانی، مجید نوجوان صفحات 312-321
    سابقه و هدف
    شیوع عفونت بیمارستانی لژیونلایی، اغلب با آلودگی منابع آب بیمارستانی مرتبط است. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی توالی ژن mip در لژیونلا پنوموفیلاهای موجود در شیر آب گرم و سرد و مخزن آب انکوباتورهای بخش نوزادان بیمارستان های استان گیلان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه صیفی- مقطعی بوده که بر روی 140 نمونه بیمارستانی انجام شد. نمونه گیری با روش جمع آوری مستقیم آب در ظرف استریل انجام گردید. تمام نمونه ها پس از تراکم سازی با انجام سانتریفیوژ، به محیط کشت یست اکستراکت براث حاوی ال سیستئن و گلیسین و وانکومایسین انتقال داده شده و انکوبه گردیدند. استخراج DNA با روش بویلینگ- پرسیپیتاسیون انجام گردید. نمونه ها با روش PCR و با استفاده از پرایمرهای مربوطه از نظر وجود لژیونلا پنوموفیلا و ژن mip و آلودگی باکتریایی غیر لژیونلایی بررسی شدند.
    یافته ها
    حدود 5/8 درصد نمونه ها لژیونلا پنوموفیلا بودند که 1/11 درصد از آب انکوباتورها و 8/5 درصد از آب های شیر سرد و گرم جداسازی شدند. حدود 8/2 درصد کل نمونه ها ژن mipداشتند. یک سوم لژیونلاهای آب انکوباتورها و نیمی از لژیونلاهای آب گرم، ژن mip داشتند ولی لژیونلا پنوموفیلاهای آب سرد فاقد ژن mip بودند. حدود 2/87 درصد از نمونه های فاقد لژیونلا پنوموفیلا، آلودگی با باکتری های گرم منفی داشتند.
    استنتاج
    علی رغم استفاده از آب مقطر در مخزن انکوباتورهای بخش نوزادان، آلودگی لژیونلایی باکتریایی چشمگیر است که علت آن می تواند راکد ماندن طولانی آب در مخزن انکوباتور و تشکیل بیوفیلم باشد. بالا بودن دمای مخازن آب گرم بیمارستان ها و کلرین باقیمانده در آب لوله کشی، علت کم بودن درصد آلودگی لژیونلایی در نمونه های آب گرم و سرد بوده ولی این اقدامات بر آلودگی با باکتری هایی دیگر بی تاثیر بوده است.
    کلیدواژگان: لژیونلا پنوموفیلا، ژن mip، PCR، مخزن آب بیمارستانی
  • افشین امینی، حجت درخشانفر، حمید کریمان، علی ارحمی دولت آبادی، علی شهرامی، محسن آرمیده، منا مدانلو کردی صفحات 328-332
    سابقه و هدف
    وجود هیپرگلیسمی باعث افزایش عوارض در بیمار ترومایی می شود و با کنترل آن، پیش آگهی بیمار بهبود می یابد. در این مطالعه ما قصد داشتیم شیوع هیپرگلیسمی و عوامل مرتبط با آن را در مصدومین مالتیپل تروما بررسی نماییم. قند خون 472 بیمار مالتیپل ترومای مراجعه کننده به اورژانس، cross-sectional
    مواد و روش ها
    در این مطالعه بیمارستان امام حسین تهران از تیر ماه لغایت مهر ماه 89 اندازه گیری شد. آستانه هیپرگلیسمی تاثیرگذار، 140 میلی گرم در دسی لیتر در نظر گرفته شده است. بیماران دیابتیک از مطالعه خارج شدند. آمار جمع آوری شده وارد نرم افزار کامپیوتری آنالیز شد. chi-square و t-test شد و با کمک تست آماری SPSS 16
    یافته ها
    در این مطالعه شیوع هیپرگلیسمی در بیماران مالتیپل تروما ناشی از حوادث رانندگی حدود 20 درصد است و این یافته در بیمارانی که شکستگی همراه داشتند به طور معنی داری بیش تر بود. هیپرگلیسمی با موارد، جنس، سن، مکانیسم تروما، محل تروما ارتباط معنی داری نداشت. همچنین بین وجود خونریزی داخل مغزی و هایپرگلیسمی ارتباط مثبتی دیده شد.
    استنتاج
    با توجه به شیوع بالای هیپرگلیسمی همراه تروما و یافته های قبلی مبنی بر بهبود پیش آگهی و کاهش عوارض در صورت کنترل آن، توصیه می شود در تمام بیماران مالتیپل تروما به خصوص زمانی که شک به شکستگی در آن ها داریم، در بدو ورود به اورژانس تست قند خون را انجام دهیم. در مورد سایر موارد ترومایی، مطالعات بیش تری لازم است.
    کلیدواژگان: ترومای متعدد (مالتیپل تروما)، هیپرگلیسمی، حوادث ترافیکی، مصدوم
  • مریم نباتی، راژان پیران، احمد بابایی، سمیرا اسلامی صفحات 334-338
    آنوریسم های سینوس والسالوا ناهنجاری های قلبی نادری هستند. آن ها اتساع سینوس های آئورت هستند که ممکن است مادرزادی یا اکتسابی باشند. اگر به صورت موضعی در سینوس کرونر راست باشند، معمولا به حفره های سمت راست تخلیه می شوند و خیلی اوقات یک نقص دیواره بین بطنی همزمان وجود دارد. ما در این جا یک خانم 30 ساله با پارگی آنوریسم سینوس والسالوای راست به داخل بطن راست را معرفی می کنیم. اکوی ترانس ازوفاژیال علاوه بر اکوی ترانس توراسیک اطلاعات اضافه تری راجع به آنوریسم ها و ناهنجاری های قلبی همزمان به ما می دهد. آنوریسم سینوس والسالوا حتی اگر بدون علامت نیز باشد، خطر گسترش، پارگی، نارسایی قلبی، اندوکاردیت، آمبولی و مرگ ناگهانی دارد. این مساله ترمیم جراحی با یک مورتالیته کم کوتاه مدت و دراز مدت را توجیه می کند. معاینه فیزیکی دقیق و انجام اکوکاردیوگرافی در بیمار ما، منجر به تشخیص زود هنگام بیماری قبل از بروز عوارض جدی گردید.
    کلیدواژگان: سینوس والسالوا، پارگی آنوریسم، اکوکاردیوگرافی ترانس ازوفاژیال
  • فرزانه فخرایی، محمدرضا حق شناس صفحات 340-360
    پاپیلوما ویروس دارای کوچک ترین DNA ویروسی می باشد، که می تواند ایجاد تومور نماید. این ویروس ها دارای انواع مختلفی بوده که محدوده عظیمی از حیوانات و انسان ها را آلوده می کنند. تاکنون بیش از صد نوع از پاپیلوما ویروس های انسانی شناسایی شده اند که حدود 1⁄3 آن ها سلول های اپی تلیال ناحیه تناسلی را آلوده می کنند. پاپیلوما ویروس های انسانی که در ناحیه ژنیتال ایجاد عارضه می کنند به دو گروه تقسیم می شوند. گروه اول پاپیلوما ویروس های کم خطر (Low-risk) شامل انواع HPV-11 و HPV-6 که باعث ایجاد زگیل در ناحیه ژنیتال می شوند و گروه دوم پاپیلوما ویروس های پرخطر (High-risk) مانند انواع HPV-18 و HPV-16 که باعث ایجاد سرطان در ناحیه دهانه رحم می شوند. پاپیلوما ویروس های انسانی بافت اپی تلیال جلدی و مخاطی ناحیه تناسلی، دست ها و یا پاها را آلوده می کنند و عامل بیماری های گوناگونی از قبیل زگیل های پوستی، زگیل های ناحیه تناسلی، زگیل های حنجره و نئوپلازی های درون اپی تلیالی ناحیه تناسلی می باشند که معمولا به سمت بدخیم شدن پیشرفت می کنند. HPV-18 به میزان زیادی از سرطان های دهانه رحم جدا شده است و در اغلب کشورهای جهان حدود 2⁄3 از سرطان های دهانه رحم را به خود اختصاص می دهد. انواع HPV-16، HPV-18 و HPV-31 به طور مداوم با دیس پلازی های متوسط تا شدید دهانه رحم در ارتباط می باشند و به میزان کم تر با سرطان تهاجمی vulva، penis و anus مرتبط هستند. همچنین HPV DNAدر نمونه های سرطان های دهانه رحم تا 100 درصد یافت شده است در حالی که در زنانی که دارای بافت دهانه رحم سالم می باشند در کم تر از 10 درصد موارد یافت شده است. در این مطالعه ما قصد داریم نقش پاپیلوما ویروس ها را در سرطان های انسانی بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: پاپیلوماویروس انسانی، سرطان، بدخیمی، نئوپلازی درون اپی تلیالی دهانه رحم
  • مهدی طاهری سروتین، محمد تقی هدایتی، سید امین آیت اللهی موسوی، محمدحسین افسریان صفحات 364-385
    سابقه و هدف
    پسوریازیس یک بیماری مزمن و التهابی پوست می باشد که با ضایعات پوشیده شده از پوسته های نقره ای- سفید مرده پوست مشخص می شود. این بیماری خود ایمنی زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن پیام های معیوبی می فرستد که منجر به افزایش سرعت چرخه رشد سلول های پوست می شود. شیوع پسوریازیس در جهان بسته به نوع منطقه حدود 4-5/0 درصد می باشد. در افراد مبتلا به پسوریازیس، افزایش بروز افسردگی، چاقی، دیابت، فشار خون بالا، بیماری های قلبی- عروقی و سرطان دیده می شود. علت دقیق بیماری پسوریازیس شناخته شده نیست. اخیرا نقش عوامل میکروبی در ایجاد و یا تشدید پسوریازیس مورد توجه قرار گرفته است. هدف اصلی از این مطالعه، ارائه یک مرور کلی از پژوهش های انجام شده در زمینه نقش عوامل میکروبی در پسوریازیس می باشد.
    مواد و روش ها
    مقالاتی که بین سال های 1961 و 2011 در PubMed/MEDLINE و پایگاه های جستجوی اطلاعات داخلی منتشر شده بودند، جهت تعیین نقش عوامل میکروبی در عارضه پسوریازیس مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این مطالعات با دقت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    عوامل میکروبی به ویژه استرپتوکوکوس پیوژنز، استافیلوکوکوس اورئوس، گونه های کاندیدا، گونه های مالاسزیا، انتروکوک فکالیس و سودوموناس آئروژینوزا می تواند روند بیماری را از طریق تغییر در ویژگی های پوست بیماران مبتلا به پسوریازیس تغییر دهند.
    استنتاج
    بر اساس نتایج این مطالعات به نظر می رسد میکروارگانیسم ها در پاتوژنز پسوریازس بسیار با اهمیت باشند. این عوامل می توانند از طریق فعال سازی مونوسیت ها و سلول های T توسط سوپر آنتی ژن ها و ترشح سموم مختلف باعث تشدید پسوریازیس شوند.
    کلیدواژگان: پسوریازیس، عوامل میکروبی، کاندیدا، مالاسزیا، استرپتوکوکوس
  • حمیدرضا کلیدری، جعفر اکبری، مجید سعیدی * صفحات 387-403

    امروزه نانو ذرات لیپیدی جامد و حامل های لیپیدی نانوساختار به عنوان سیستم های حامل برای کاربردهای زیادی مورد تحقیق قرار گرفته اند. SLN ها از چربی های خالص جامد تشکیل شده اند، در حالی که NLC ها از ماتریکس جامدی تشکیل شده اند که ذرات نانو چربی مایع را در خود جای داده اند. این سیستم ها در مقایسه با سایر سیستم های کلوئیدی مزیت های بیشتری را شامل می شود. از جمله می توان به کنترل آزاد سازی دارو و افزایش در پایداری شیمیایی داروهای وارد شده به آن ها اشاره نمود. علاوه بر این حامل های ایمنی بوده که می توانند به راحتی در مقیاس بالا تولید شوند. در این مقاله، مروری بر مواد رایج در تولید، روش تولید، ویژگی ها و پایداری فیزیکی این سیستم ها صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: نانو ذرات لیپیدی، حامل های لیپیدی نانو ساختار، روش های آماده سازی، پایداری
|
  • Mohammad Shokrzadeh, Saeid Abedian Kenari, Hamed Haghi Aminjan, Maryam Ghasemi, Vahid Hoseini, Fereshteh Jeivad, Ahad Alizadeh, Faramarz Farzad Page 1
    Background and
    Purpose
    Gastric cancer is one of the most prevalent cancers with a low-five year survival rate. Some factors such as molecular pathway are associated with the development of disease and metastasis is the most important factor for death. Caspase 9 is initiator CASP of internal apoptosis pathway and have important role in cancer development. Polymorphism of CASP 9 gene promoter could influence the gene activity and cause sensitivity to cancer.
    Materials And Methods
    In this case-control study, 100 patients with gastric cancer and 100 normal subjects were considered for caspase 9 promoter gene polymorphism. DNA extraction was performed from white blood cells according to manufacturer protocol. PCR-RFLP was carried out to detect -712 C>T gene polymorphism. Data was analyzed using SPSS V.18 and P<0.05 was considered significant.
    Results
    In the present study 200 subjects including 143 men and 57 women were studied. All subject were well matched for geographic area and race. The results showed a relationship between increase in allele T and gastric cancer (P= 0.095 r=0.0224).
    Conclusion
    Screening of -712C>T caspase 9 polymorphism could be a marker in personal sensitivity to gastric cancer and useful in cancer treatment and prevention process.
    Keywords: Caspase 9 promoter_gastric cancer_genetic polymorphism_PCR_Restriction fragment length polymorphism_RFLP_PCR
  • Mahdieh Faraji, Zivar Salehi, Ali Hamidi Madani Page 8
    Background and
    Purpose
    Development of the male phenotype and the initiation of spermatogenesis are intricately dependent on the cellular events that respond to androgens. The actions of androgens are mediated by the androgen receptor (AR). The aim of this study was to investigate the association of AR 5'UTR and codon 211 genetic variation with the risk of idiopathic male infertility.
    Materials And Methods
    Genomic DNA was extracted from 60 men with idiopathic infertility and 70 healthy men. The genetic variation of 5'UTR and codon 211 was determined by polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP)- and PCR-single strand conformation polymorphism (SSCP), respectively.
    Results
    No mobility shift was seen in the PCR products of 5'UTR in patient and control groups. We did not identify a single mutation at 5'UTR of AR gene in patients and controls. Genotype frequencies of codon 211 in patient group were GG (67%), GA (23%), AA (10%) and in control group there were GG (77%), GA (21%) and AA (1%). No significant differences were found between the two groups in allelic frequencies (χ2=2.40; P=0.3).
    Conclusion
    Our findings suggest no correlation between these polymorphisms and male infertility in the studied patients. However, further studies of AR polymorphisms with their biological functions are needed to understand the role of these polymorphisms in the development of male infertility.
    Keywords: Androgen receptor gene, Stul polymorphism, idiopathic male infertility
  • Nooshin Naghsh, Zahra Amirkhani Dehkordi, Heydar Aghababa Pages 11-17
    Background and
    Purpose
    The widespread use of silver nanoparticles in therapeutic and diagnostic methods has created some concerns. Different sizes and shapes of nanoparticles have different effects. In this investigation, toxic effects of spherical nanosilver with average diameter of 4 nm were investigated on MCH and HGB in male Wistar rats.
    Materials And Methods
    In this study, concentrations of silver nanoparticles at 50,100, 200 and 400ppm were applied through skin contact for the treated groups. Then blood sampling of the inner corner of eye was performed in rats using capillary tube. The mean of MCH and HGB in the treatment and control groups were recorded on day 12 after treatment and ANOVA test was used to analyze the data.
    Results
    Blood damage caused by skin contact with silver nanoparticles in rats resulted in stimulated red blood cells in all groups. Significant differences were found for dose concentration in the MCH 200ppm on day 12 after the treatment (P<0.05). However, there were no significant differences in HGB among the studied groups.
    Conclusion
    In 50ppm concentration of nanosilver, possible mechanisms of the change MCH are releasing free radicals, oxidative stress and apoptosis in red blood cells. Further studies are needed with different sizes and shapes of silver nanoparticles.
    Keywords: Nanotechnology, nanoparticles of silver, red blood cells, skin, rats
  • Maryam Nabati, Mohammadreza Shiran, Zahra Esfahani, Keyvan Yousefnejad, Valiollah Habibi, Mozhde Dabirian, Mohammadsadegh Parsaee, Babak Bagheri Pages 19-26
    Background and
    Purpose
    Coronary artery disease (CAD) is the first cause of death in modern societies. It is also the first cause for individual health care cost. Multiple risk factors are mentioned for its development among which elevated uric acid is recently introduced as an inflammatory factor. This study was performed for evaluating the serum uric acid level and severity of CAD determined by coronary angiography in patients with chronic stable angina after considering and adjusting other risk factors such as age, smoking (C.S), hypertension (HTN), hyperlipidemia (HLP) and diabetes mellitus (DM).
    Materials And Methods
    This cross-sectional analytic study was performed in 200 patients with chronic stable angina to determine the relationship between the level of serum uric acid and severity of coronary atherosclerosis in angiography. Other common cardiovascular risk factors including age, DM, HTN, HLP and C.S were also considered.
    Results
    A total of 78 women (39%) and 123 men (61%) were included in the study. There were no significant differences between sex and risk factors including DM, HTN, HLP, C.S, age and serum uric acid level. In the studied population, the mean severity of coronary atherosclerosis score measured by Gensini score was 15.8± 10.7 and the mean level of uric acid was 10.5±6mg/dl. Significant correlation was seen in severity of coronary atherosclerosis and level of serum uric acid in the study population (r=0.51, 0.537, respectively P<0.0001). Also, there was significant correlation between coronary atherosclerosis severity and HTN, age, DM and HLP. Multivariate analysis showed 15% contribution of serum uric acid level in developing coronary atherosclerosis.
    Conclusion
    This study showed an independent relationship between serum uric acid level and severity of coronary atherosclerosis.
    Keywords: Chronic Stable Angina, coronary artery disease, serum uric acid
  • Mohammad Mehdi Soltan Dallal, Hossein Jabari, Abas Rahimi Forushani, Siamak Heidarzadeh, Parviz Afrogh, Mohammad Kazem Sharifi Yazdi Pages 28-35
    Background and
    Purpose
    Acute otitis media (AOM) remains a frequent global infection of childhood, with up to 80% of children having at least one episode by three years of age. Ten to 30% have recurrent episodes, and 2–25% will have persistent middle ear effusion extending beyond three months. This study was conducted to determine the prevalence of Streptococcus pneumoniae in patients with acute middle ear infections and determine the antibiotic susceptibility patterns of this microorganism.
    Materials And Methods
    In total 102 middle ear discharge specimens were collected during 6 months period from patients with acute otitis media attending Amir Alam Hospital, affiliated to Tehran University of Medical Sciences. The inclusion criteria included: perforated acute otitis media diagnosed by a physician and not taking any antibiotic in recent two weeks. Specimens were assessed for Streptococcus pneumoniae by microscopic examination and culture. The antibiotic susceptibility test was done by disk diffusion method of Kirby-Bauer and sensitivity frequency of tested antibiotics was assessed by appraisal diameter of the growth inhibitory zone.
    Results
    Of 102 tested specimens, 15 (eight males and seven females, 14.7%) were recognized as Streptococcus pneumonia. The sensitivity of isolated Streptococcus pneumoniae to different antibiotics included gentamicin (86%), kanamycin (80%), amikacin (74%), tetracycline (73%), and colistin (73%). The resistance patterns were seen in penicillin (80%), amoxicillin (80%), cephalotin (73%), erythromycin (65%), ampicillin (65%), nalidixic acid (60%), nitrofurantoin (60 %), vancomycin (53%), chloramphenicol (53%), and carbenicillin (53%).
    Conclusion
    According to the emergence of resistant strains of Streptococcus pneumoniae to conventional antibiotic therapy, especially beta-lactam antibiotics and erythromycin, it is recommended to perform further studies to determine full picture of antibiotic susceptibility in circulating Streptococcus pneumonia in patients with AOM to revise existing guidelines of empirical therapy of AOM in Iran.
    Keywords: Acute otitis media, Streptococcus pneumoniae, beta, lactams, erythromycin
  • Mohammad Ali Zazouli, Zabihalla Yousefi, Mahmoud Taghavi, Behrouz Akbari, Adergani, Jamshid Yazdani Cherati Pages 37-47
    Background and
    Purpose
    Cadmium is a very toxic metal that have adverse effects on human health and aquatic environments even at low concentrations, therefore, efforts should be made to eliminate this metal from aquatic ecosystem. The aim of this study was to investigate the efficacy of L-cysteine functionalized single-walled carbon nanotubes in removing cadmium from aqueous environments. This study also assessed the role of some parameters such as pH, adsorbent dose, contact time and concentration of cadmium.
    Materials And Methods
    Single-walled carbon nanotubes were functionalized with L-cysteine. Then the optimum level of pH, carbon nanotubes dose, contact time, and cadmium concentration were determined during the adsorption process. The experimental data were compared with the Langmuir and Freundlich adsorption isotherm models.
    Results
    qe increased when the pH level increased, while contact time and Cd concentration decreased by increase in the number of carbon nanotubes. The Langmuir adsorption model agreed well with the experimental data (R2 = 0.997). Efficiency of single-walled carbon nanotubes in optimal condition was 94.26%.
    Conclusion
    The results showed that L-cysteine functionalized single-walled carbon nanotubes could be effective for the removal of cadmium.
    Keywords: Carbon nanotubes, cadmium, L, cysteine, adsorption
  • Leila Valizadeh, Nemat Bilan, Soheila Zarei, Akbar Sharifi Pages 49-57
    Background and
    Purpose
    Asthma is the most common chronic disease of childhood and adolescence resulting in variable restrictions in most aspects of patients’ life and decreases their quality of life (QOL). Control of the triggers could be of great benefit in the management of asthma. This study was conducted to assess the effect of education on asthma triggers and controlling them on QOL among adolescents suffering from asthma.
    Materials And Methods
    This randomized clinical trial was performed in 60 adolescents aged between 12-18 years. They were randomly assigned into intervention and control groups. Mini Pediatric Asthma Quality of Life Questionnaire (Juniper 1997) was used prior to intervention and five weeks post-intervention in both groups. The intervention group was educated regarding asthma triggers, then they were followed up through telephone calls. The data was analyzed using SPSS V.13, Chi square and t-tests.
    Results
    Significant differences were found in the scores of QOL among both groups. Therefore, education on triggers of asthma and controlling them was effective in enhancing QOL (P≤0.001).
    Conclusion
    This intervention was found potent in improving the QOL of adolescents with asthma. Hence, educational programs should be carried out in outpatient clinics on triggers of asthma with the participation of adolescents instead of their parents. (Clinical Trial Registry Number: IRCT201112078315N1)
    Keywords: Asthma, adolescent, quality of life, education, trigger, randomized clinical trial
  • Abdolrasoul Alaee, Maryam Barzin, Ashraf Zarvani, Seyed Mahmoud Abedini Pages 59-65
    Background and
    Purpose
    Migraine affects about 12% of the general population and is one of the causes of cerebral parenchymal. Applying cross sectional imaging of brain particularly MRI opens a new approach in diagnosis of migraine pathogenesis and could highly influence the patients’ follow up program. We investigated anatomical MR imaging abnormality in people with and without migraine in sensitive MRI sequences.
    Materials And Methods
    This case-control study included 120 patients between 50-30 years of age referring neurology clinic. Patients with clinical symptoms of migraine were introduced to MRI units. The cases in the control group included those not meeting the diagnostic criteria for migraine. Brains MRI were evaluated for anatomical signal intensity changing. Two radiologists detected and recorded abnormal findings blindly in both groups based on special protocols.
    Results
    Sixty people presented in each group were matched for age and sex. The mean ages of patients in case and control groups were 39.3±6.9 and 38.6±6.2 years, respectively. Changes of white matter hyperintensity foci were significantly higher at subcortical regions of the brain. In 35 patients (58.3%) of case group and 12 patients (20%) of controls there were supratentorial white matter signal changes in the brain MRI (P=0.000). Cerebral cortex was also involved in some individuals among the case group.
    Conclusion
    In migrainous patients hypersignal foci were detected in white matter of the brain, therefore, proving such presence in patients with typical symptoms of migraine can assist in diagnosis and even MRI can be used in follow-up of the disease. Parenchymal abnormalities in migraine could show severity of the disease and brain damage.
    Keywords: Headache, migraine, MRI
  • Elham Kialashaki, Mahdi Sharif, Mahdi Fakhar, Ahmad Daryani, Abdol Sattar Paghe Pages 67-74
    Background and
    Purpose
    Giardia lamblia (G.lamblia) is one of flagellated protozoan pathogens. Giardiasis is the most common human parasite infection in the world, causing a lengthy course of diarrhea. The aim of the present study was to compare five different methods of DNA extraction from G.Lamblia cyst and determining the most efficient DNA extraction method.
    Materials And Methods
    This study was carried out in 30 human fecal samples with Giardia infection. To diagnose giardiasis wet mount from feces and staining with Lougol’s stain were performed. The cysts were purified and concentrated in a sucrose gradient. The isolated DNA from cysts was performed using different methods including freeze-thaw cycles, glass beads, and stool DNA extraction Kit (Accu prep); freeze-thaw cycles and Pheol-Cholorform-Isoamil alcohol (PCI); boiling and PCI; sonication and PCI; freeze-thaw and high salt. Then the gdh gene was amplified through single round PCR method.
    Results
    The highest and lowest mean of OD were found in FGK and High salts, respectively. The highest and lowest means of concentration were seen in the freeze-thaw cycles and PCI and the FGK methods, respectively. Moreover, after using the FGK bands of PCR no smears were observed. Also, the lowest time of extraction was detected in FGK method.
    Conclusion
    To remove problems of DNA extraction and decreasing the time of extraction, glass beads along with Accu prep stool DNA extraction Kit (Bioneer) could be suitable and the most efficient method.
    Keywords: Giardia lamblia, fecal samples, DNA extraction, Accu prep stool DNA extraction Kit, PCR
  • Afshin Gholipour Baradari, Ali Mahdavi, Ghasem Shokri Afra, Seyed Hamzeh Hoseini, Jamshid Yazdani Cherati, Seyed Abdollah Emadi, Mohammad Ali Heydari Gorji Pages 76-85
    Background and
    Purpose
    Nursing is a stressful job and nurses are always susceptible to health threats in various aspects due to long shifts. Zinc is a trace element that is essential for human health. This study was performed to assess the effect of zinc supplement on general health of nurses working in intensive care units (ICU).
    Materials And Methods
    This double blind randomized clinical trial was performed in 46 ICU accessible nurses from Imam Khomeini and Fatima Zahra hospitals (Sari-2011) with general health disorder (n = 23 intervention and 23 control). In intervention group zinc sulfate 220 mg capsules were administered twice daily every 78 hours for a month while for the control group placebo were administered in the same way. General health and serum zinc level were measured pre and post-intervention. Data was obtained using demographic and standard general health questionnaires. For data analysis we applied SPSS ver. 18, chi square, t-independent, paired t-test and kolmogorov-smirnov tests.
    Results
    In the intervention group the mean of general health score was 23.04±9.54 after a month and in the control group it was 27.96±13.82, (P=0.298). Among the four aspects of public health, significant improvement was observed only in physical symptoms in the intervention group (P=0.044). After a month the mean levels of zinc were 73.57±13.4 and 59.67±14.3 in the intervention group and in control group, respectively. The study showed significant increase in level of zinc in the intervention group (P=0.034).
    Conclusion
    This study indicated a low level of zinc serum in nurses working in ICU. The zinc supplements showed positive effects on some aspects of general health, hence, administrating zinc supplements could be of great benefit in enhancing the general health among nurses. (Clinical Trials Registry Number: IRCT20120625436513)
    Keywords: Nursing, intensive care, general health, zinc supplement
  • Mohsen Foroughipoor, Amir Moghaddam Ahmadi, Sahar Fadaei, Khosro Ravankhah Moghaddam, Athena Sharifi Razavi Pages 86-90
    Background and
    Purpose
    Cerebral venous thrombosis (CVT) is the thrombosis affecting cerebral veins and sinus and is a rare condition. The diagnosis may be late or neglected due to the great clinical spectrum of symptoms, various forms of initial presentation and unspecific signs of neuroimaging.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, the included patients were followed up according to clinical manifestations, diagnostic efforts and clinical suspicions. The information regarding the subjects’ age, gender, clinical presentation, diagnostic efforts and classified treatment results were recorded. The data was obtained during a 21 months period and analyzed in SPSS.
    Results
    The most prevalent symptoms among the study population were headache, papillary edema, blurred vision, sensory-motor disorder, disorders of consciousness, double vision, behavioral disorder, speech impairment, focal seizure, and generalized seizure. The most common reasons were taking oral contraceptive pill (OCP), pregnancy, infection, idiopathic, drug abuse, hematologic diseases, trauma, previous cerebrovascular accident, CVT, diabetes, and hypertension.
    Conclusion
    The most prevalent complaint was headache and the most founded neurological sign was papillary edema. In our study, OCP and pregnancy were the greatest etiologies, while infection was the next common etiology.
    Keywords: Cerebral venous thrombosis, clinical manifestation, cause, risk factor
  • Sohrab Sayadi, Mohammad Taghi Ebrahimi, Alireza Khalilian, Farshad Naghshvar Pages 92-96

    Background and

    Purpose

    Gallstone is one of the most common problems of hepatobiliary system. Laparoscopic cholecystectomy is a gold standard treatment for this problem. Carbon dioxide (CO2) insufflated in the abdomen for better exposure in laparoscopic cholecystectomy could increase the liver enzyme levels. The goal of this study was to assess the effect of different CO2 pressure (12-16 mm Hg) on liver enzymes in laparoscopic cholecystectomy compared with open cholecystectomy.

    Materials And Methods

    In this clinical trial 60 patients were randomly assigned into three groups. The first group had low pressure (12mm Hg) laparoscopic cholecystectomy. The second group had laparoscopic cholecystectomy with high pressure (16mm Hg) and the third group had an open cholecystectomy. To assess the liver enzyme levels we checked the AST, ALT, ALP, LDH, and Bil, before, 24h, and 72h after surgery. Data analysis was done in SPSS ver.15 using repeated measures ANOVA.

    Results

    The changes in liver function tests were significantly different before and 24h after the surgery in first and second group, however, these changes reduced to primary level after 72h. In the group with open cholecystectomy significant changes were seen in AST and ALT levels before and 24h after the surgery which decreased to primary level after 72h. The level of LDH was significantly different before and 24h after the surgery in group one and two.

    Conclusion

    Gas insufflation in to abdomen transiently changed the liver enzyme levels that reduced to primary level after 72h.

    Keywords: Gas Pressure, laparascopic, cholecystectomy
  • Fatemeh Sheikhmoonesi, Hamidreza Barani, Mohammad Khademloo, Rayka Sharifian, Marjan Jahani, Hoseyn Lamsechi Pages 98-103
    Background and
    Purpose
    Critical thinking has a major role in desirable professional attribute and a highly valued educational outcome. The aim of this paper was to assess the dimensions of critical thinking abilities among medical students in Mazandaran University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    Using multistage cluster random sampling, 120 medical students were assessed. Critical thinking skills were measured using the California critical thinking skills test (CCTST). The data was analyzed through descriptive statistics and t-test in SPSS.
    Results
    In this study 118 students completed CCTST questionnaire. The mean of critical thinking score for medical students was 10.91±3.37. Dimensions of critical thinking were not related to gender, marital status, and academic level (P>0.05).
    Conclusion
    This study revealed that critical thinking did not enhance among medical students while studying at university. It is widely believed that critical thinking is essential to clinical decision-making, so lecturers in medical universities should focus more on nurturing critical thinking in order to improve the clinical competency of medical students.
    Keywords: Critical thinking, medical student, education, the California critical thinking skills test
  • Ehsan Zarei, Mohammad Arab, Arash Rashidian, Seyed Mahmoud Ghazi Tabatabaei, Abbas Rahimi Forushani Pages 105-112
    Background and
    Purpose
    perceived value is defined as customer’s overall assessment of the utility of a product or service based on perceptions of what is received and what is given. The aim of this study was to investigate the relationship between service quality and perceived value by patients in private hospitals of Tehran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive and analytic study was conducted in 2010. The study population included 969 patients selected from eight private general hospitals in Tehran. The data was collected through a questionnaire containing 18-items (service quality: 14 items and perceived value: 4 items), which its reliability and validity were confirmed. Data analysis was performed using descriptive statistics and multivariate regression in SPSS.17.
    Results
    The mean score for patient's perception of service quality and perceived value were 4.01, and 3.43 out of 5. Regression analysis showed that about 27% of the variance in perceived value could be explained by the service quality. The interaction quality is the strongest factor influencing patient perceived value and its predictive power is about twice more than two other dimensions of service quality (process quality and environmental quality).
    Conclusion
    Three dimensions of service quality were the key determinants of perceived value in private hospitals of Tehran. To promote the perceived value by patients, the quality improvement activities must focus on reduction and rationalizing monetary costs, accurate service scheduling, and strengthening the interpersonal relationships and communication skills of doctors, nurses and staff.
    Keywords: Service quality, perceived value, private hospitals, patient, SERVPERF
  • Ghasem Abedi, Akbar Mohammadi, Ahad Alizadeh, Hadi Hoseini, Omid Yahyazadeh Pages 114-122
    Background and
    Purpose
    Individual characteristic helps people in better understanding of themselves and others. The purpose of this study was to investigate the gender differences in personality factors in students of Mazandaran University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study included 394 students (174 male, 220 female) who were randomly selected from Mazandaran University of Medical Sciences. NEO Personality Inventory (NEO-PI-R) scale was used for data collection.
    Results
    The results of this study showed no significant differences in four factors of personality (neuroticism, extraversion, agreeableness and conscientiousness) among both sexes. However, significant differences were found in openness to experience between males and females (P=0.016).
    Conclusion
    According to this study there is no difference between the sexes in personality factors of neuroticism, extraversion, agreeableness and conscientiousness. Therefore, any planning associated with different personality types should be done regardless of gender differences.
    Keywords: Gender differences, personality, Mazandaran University of Medical Sciences students
  • Hosein Ansari, Kourosh Holakouie Naieni, Mehdi Noroozi, Younes Mohamadi, Samira Ansari, Mohammad Ali Yadegari Pages 124-135
    Background and
    Purpose
    Growth disorders in children are important amongst health issues resulting in serious complications. The aim of this case-control study was to determine factors related to growth disorders in 6 month to 2-year old children using multiple regression analysis.
    Materials And Methods
    In this study 150 children with growth problems as cases, and 200 children with desirable growth as controls were randomly selected from ten primary health care centers. A questionnaire regarding demographic characteristics, fertility history and nutritional status was completed through face-to-face interview with selected children’s mother. The influence of different factors on undesirable growth was evaluated using multiple logistic regression in SPSS and Stata.
    Results
    The results indicated a significant correlation in type of pregnancy (wanted or unwanted) (OR= 2.58), mother’s age (<20) (OR= 1.52), number of pregnancies (OR= 2.7), gestational age (preterm) (OR= 3.8), breast feeding (OR= 3.3), type of labor (OR= 2.4), multiple pregnancies (OR= 2.02), low socioeconomic status (SES) (OR= 1.68), and conflicts in the family as a proxy of stress (OR= 1.66) with growth problems (P<0.05). Also, some variables such as conflicts in the family, type of pregnancy, birth weight and breast feeding, number of pregnancies and type of labor showed interactional influences.
    Conclusion
    This study showed that some factors are highly associated with growth disorders among which some could predict the growth problems. Parental training on nutritional requirements of children, suitable time of pregnancy, supporting poor people and decreasing stress are recommended to enhance the health of children.
    Keywords: Growth disorder, children, Zahedan
  • Alireza Mirshekar, Sina Haghanifar, Valiallah Arash, Hakimeh Ghorbani, Ayda Mirzaii, Ali Bijani Pages 137-142
    Background and
    Purpose
    Assessment of tooth length has an important role in success and failure of dental treatments. As yet periapical radiography has been used for the assessment of tooth length causing high x-ray exposure, long time and patient discomfort. Using panoramic radiography can resolve these problems. The major disadvantage of panoramic radiography is monotonous magnification. The aim of this study was to assess the relationship between real and panoramic tooth lengths.
    Materials And Methods
    In an analytical study, 89 teeth consisting 59 maxillary first premolars and 30 maxillary second premolars from patients referring to orthodontic clinics of babol were selected. According to universal numbering system the teeth were divided into four groups: T14, T24, T15, T25. Measurements of real and panoramic tooth length were accomplished by a digital caliper. Length linear regression model analysis was used for the prediction of tooth.
    Results
    Real and panoramic tooth lengths and their magnification showed significant differences between two sexes (P< 0.05). For each gender regression models were produced: (male first premolar tooth length= 0.818X+3.017) (female first premolar tooth length= 0.852X+1.875) (male second premolar tooth length= 1.030X-2.028) (female second premolar tooth length= 1.020X-2.246).
    Conclusion
    Using panoramic radiography for estimation of maxillary premolar real tooth length in studied machine is practical and reliable.
    Keywords: Panoramic radiography, tooth length, maxillary premolar
  • Mahmood Moosazadeh, Mohammad Mehdi Nasehi, Mohammadreza Mirzajani, Mohammad Amin Bahrami Pages 144-154
    Background and
    Purpose
    The incidence of injuries and accidents, their types and leading causes and the victim's features are variable in different areas and times. Different aspects of injuries and accidents should be considered in researches thereby. This survey aimed at investigating the epidemiological features of accident and injuries victims attending Mazandaran hospitals, during 2010.
    Materials And Methods
    In a cross sectional research, all referred victims of accidents and injuries (n= 58750) to hospitals of Mazandaran province were studied. Required data was collected from existing injuries registration system of hospitals emergency departments. Data analysis was performed in SPSS using descriptive statistics, chi-square and independent t-test.
    Results
    The incidence rate of all injuries was 2306.7 in 100,000 population. Among the victims 71.7% were male. The mean age of cases was 29.9±17.01 and injuries (34.6%) occurred more in the group aged 20-29 years old. Incidence of injuries were higher in June (10.6%) and July (10.2%). Most injuries (70.6%) occurred in urban areas. Road traffic accidents (39.8%) and trauma and falling accidents (31.8%) were the most common injuries.
    Conclusion
    According to the findings, the main cause of injuries in Mazandaran was road traffic accidents that have posed high burden to the province. The aforementioned rate of injuries shows that many people experience some kind of injuries throughout their life. Therefore, practical implementation of the Safe Community Program is an urgent need that should be considered in all national and regional initiatives. The success of such programs largely depends on participation of all agencies, organizations and individuals.
    Keywords: Epidemiology, victim, accident, injury, hospital, emergency
  • Mozhgan Nazari, Mohammad Heydarzadeh, Monireh Hatami, Sharifa Zainiyah, Munn Sann Lye, Zalilah Mohad Sharif Pages 156-162
    Background and
    Purpose
    Low birth weight (LBW) is a key determinant of infant morbidity and mortality. Zinc deficiency during pregnancy may have unfavorable effect on pregnancy outcome, particularly low birth weight. The aim of this study was to determine the association between infant anthropometric characteristic and cord blood plasma zinc level.
    Materials And Methods
    This study included 268 pairs of mothers and infants (at time of delivery) from whom 134 healthy mothers and their infants <2500g were recruited as case group and 134 healthy mothers and their infants weighing 2500-4000g were participated in control group. The subjects were selected from Fatemieh Hospital Hamadan, Iran. The infants’ birth weight, length, head circumference, chest and mid arm circumference were measured. Cord blood plasma zinc level was determined by Atomic Absorption Spectrophotometry (AAS). The concentration of plasma zinc less than 60 µg/dl was considered as sever zinc deficiency, between 60 to 70 µg/dl mild to moderate deficiency and more than 70 to 150 µg/dl were considered normal. Twin infants, abnormal infants and mothers who smoked, consumed alcohol, used illicit drugs, and those with severe stress were excluded from the study.
    Results
    Sever zinc deficiency was significantly related to infant low birth weight [OR=12.382, CI; 1.210, 126.710, P= 0.040]. No significant relationships were found between infant length, mid arm, chest and head circumference with plasma zinc level.
    Conclusion
    Present study indicated a relationship between infant weights and severe zinc deficiency in plasma cord blood. Severe zinc deficiency could be considered as a major predictor of infant birth weight.
    Keywords: Anthropometric characteristic, cord blood, infant birth weight, plasma, zinc
  • Tarang Taghvaei, Adeleh Bahar, Vahid Hosseini, Iradj Maleki, Milad Kasrai Pages 164-171

    Background and

    Purpose

    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is one of the most common causes of increased liver enzymes. The world population are suffering from NAFLD (30% in IRAN, 20% - 40% in western countries, and 5% - 30% in Asia-Pacific). The prevalence of NAFLD is higher in hyperlipidemic, diabetic and obese people. This study assessed the preventive effect of sylmarin on the progression of NAFLD/NASH.

    Materials And Methods

    This clinical trial was performed in 41 patients with NAFLD referring to gastrointestinal clinics in Sari. The patients were randomly divided into case and control groups. The case group was treated with a tablet containing 140 mg silymarin twice a day for six months and the control group was given placebo for the same period. The data was analyzed using independent t-test, paired t-test and Chi-Square in SPSS.

    Results

    At the end of the treatment period the improvement of steatosis in sonography was more significant in case group (P= 0.03). Liver enzymes reduced significantly in silymarin group compared to other group (P= 0.002 for ALT and P= 0.01 for AST).

    Conclusion

    In this study sylmarin reduced the liver enzymes in the intervention group. Therefore, it could be of great benefit in the treatment of NAFLD.

    Keywords: NAFLD, NASH, Silymarin
  • Mehdi Taheri Sarvtin, Mohammad Taghi Hedayati, Tahereh Shokohi, Zohreh Hajheydari Pages 173-177
    Background and
    Purpose
    Psoriasis is a common chronic and recurrent inflammatory skin disorder characterized by hyper proliferation of keratinocytes and infiltration of T cells, monocytes/macrophages and neutrophils to dermis and epidermis. Prevalence of cardiovascular disorders is remarkable in patients with psoriasis compared to normal individuals. Psoriasis is believed to have associations with hyperlipidemia. This study was designed to investigate the serum lipid profile in psoriatic patients and its association with the severity of disease.
    Materials And Methods
    In this case-control study 50 plaque type psoriasis patients and 50 healthy controls were evaluated in Mazandaran University of Medical Sciences, 2012. The blood samples were collected after 14 h in fasting condition. The serum triglyceride, cholesterol and lipoproteins were assayed using a standard kit.
    Results
    Some parameters including serum triglyceride, cholesterol, low density lipoprotein (LDL), and very low density lipoprotein (VLDLS) level were significantly higher in the case group (P<0.001). The high density lipoprotein (HDL) level was significantly lower in the case group (P<0.001). We found a significant relationship between severity of psoriasis and serum lipid profile level.
    Conclusion
    Results revealed higher plasma level of lipid profile in psoriatic patients. Therefore, to decrease the risk of cardiovascular disease monitoring the serum lipid profile level is necessary in psoriatic patients.
    Keywords: Atherosclerosis, psoriasis, serum lipid profile
  • Mohammad Sadegh Montazeri, Zabihollah Kaveh Farsan, Hoseynali Mehrab, Abbas Shakiba Pages 179-188
    Background and
    Purpose
    Early maladaptive schemas develop in childhood and result in high vulnerability to mental disorder. The aim of this study was investigating the relationship between early maladaptive schemas and depression in guidance school students in Falavarjan.
    Materials And Methods
    In a relational design study, 250 male students from guidance school in Falavarjan were selected using cluster sampling. To collect the data Schema Inventory for Children (2010) and Depression Self-Rating Scale (DSRS_R, Birleson, 1981) were used.
    Results
    The results of Pearson correlation showed significant correlations between some maladaptive schemas such as loneliness, vulnerability, mistrust, defectiveness, failure, unrelated standards, entitlement and depression among 11-13 year-old boys. Furthermore, stepwise regression showed five schemas including loneliness, defectiveness, mistrust/abuse, vulnerability and unrelated standards could predict 38.4% depression on the studied population (p<0/05).
    Conclusion
    This study found that early maladaptive schemas can predict significant rate of depression among adolescents. These findings confirmed cognitive theories of depression. Thus, it is necessary to consider maladaptive schemas in treatment plans for adolescent’s depression.
    Keywords: Early maladaptive schemas, depression, children
  • Mohammad Jafar Saffar, Abolghasem Ajami, Narges Moslemizadeh, Alireza Khalilian, Hiva Saffar, Jalil Shojai Pages 190-198
    Background and
    Purpose
    After marked reduction of pertussis during recent two decades the incidence of disease is increasing, particularly in early infancy. The main sources of infection in this age group are mother and other household close contacts. Our purpose was to examine whether administrating prepregnancy pertussis booster dose can induce long-term protection enough to provide higher maternal antibodies levels to their offsprings compared with prebooster titers.
    Materials And Methods
    Totally 114 healthy 18-35 year-old childbearing age women planning to become pregnant were boosted with one dose of adult type pertussis vaccine. Blood samples were obtained before, four weeks, and one year after boosting. Sera were tested for IgG antipertussis-antibodies using ELISA method. Descriptive statistical method and paired t-test were used to compare the data before and after vaccination.
    Results
    Seroprevalence rate and mean concentration of antibodies at before vaccination were 69.3% and 68.19 (SD 38.46) Eu/mL, respectively which significantly increased to 93.8% and 152.82 (SD 70.31) EU/mL, respectively. One year after vaccination these rates were significantly higher than before vaccination (82.4%, and 107.0 (SD44.75) EU/mL, respectively). Serologically recent pertussis infection was detected in 3.5% of the women.
    Conclusion
    Pertussis booster immunization was safe, well tolerated and highly immunogenic and resulted in immunity which was preserved for more than one year. Further investigations with larger sample size and longer duration are recommended. According to these findings and review of literature, targeted prepregnancy pertussis vaccine boosting may be an alternative strategy to protect young infants.
    Keywords: Pertussis, pregnancy, pertussis booster, dTap, young infant
  • Mohammad Shokrzadeh, Mohammad Azadbkht, Saied Abadean, Mohammad Ali Abotorabi Pages 200-206
    Background and
    Purpose
    Glutathione is one of the main antioxidants in animals which can protect against hazardous oxidative substances. Diospyros lotus consisted of antioxidants such as flavonoids and naphthoguinones which can influence the glutathione levels. On the other hand, Senecio vulgaris is expected to change the glutathione level, because of possessing toxic and oxidative compounds called pyrrolizidine alkaloid. The purpose of this study was to determine the effect of Senecio vulgaris extract on the glutathione level and the protective effect of Diospyros lotus plant.
    Materials And Methods
    At the beginning, the plants Senecio vulgaris and Diospyros lotus were extracted. Then, the selected six groups of mice (n=5) were administered by the extracts and the liver glutathione levels were measured separately and coincidently through spectrophotometry method.
    Results
    This study showed that the extract of Diospyros lotus plant significantly increased the level of glutathione (P<0.001) compared with that of the control group but senecio vulgaris decreased the amount of glutathione (P<0.001). But, Senecio vulgaris decreased the glutathione level (p<0.001). According to the increased level of glutathione (P<0.05) compared to the groups exposed to Senecio vulgaris, the plant Diospyros lotus extracts showed more protective effects.
    Conclusion
    The results revealed the protective effect of Diospyros lotus plant extracts. It is believed that the protective mechanism against toxic compounds is contributed to the existence of antioxidative substances including flavonoids and naphthoguinones in Diospyros lotus, that protect the liver against toxic pyrrolizidine alkaloid compound found in Senecio vulgaris.
    Keywords: Glutathione, Diospyros lotus, Senesce vulgaris
  • Davood Farzin, Fatemeh Fathiazad, Mojtaba Fazellian Pages 208-220
    Background and
    Purpose
    Diabetes-associated depression may occur due to changes in the quality of life imposed by treatment, or may be a consequence of biochemical changes accompanying the disease. There are some reports indicating that treatment with methanolic extract of dried rhizomes of ginger could lead to a significant reduction in streptozotocin (STZ)-induced elevation of glucose level. The aim of this study was to evaluate the behaviors of diabetic mice through an animal model of depression -the forced swim test (FST)-, and to determine the efficiency of ginger extract as an antidepressant.
    Materials And Methods
    Balb/C male mice (25-30 g) were submitted to the forced-swimming test after seven days induction of diabetes with streptozotocin (100 mg/kg, i.p.). The test was analyzed using an ethological approach and we investigated the changes of blood glucose levels of diabetic mice during the test. Methanolic ginger extract (175, 350 and 700 mg/kg) was administered i.p. 45 min before the test.
    Results
    Diabetic mice were significantly more immobile during the forced-swimming test. Ginger extract at doses of 175 and 350 mg/kg did not change blood glucose values and decreased immobility of diabetic mice with no change in behavior when compared with nondiabetic mice. Both blood glucose levels and immobility time were significantly lower in the diabetic mice that received the dose of 700 mg/kg ginger extract.
    Conclusion
    These results demonstrate that diabetic mice present more intense depressive-like behavior, when exposed to the forced-swimming test. Ginger extract resulted in antidepressant-like effect in these animals. Increased blood glucose level is involved in depression associated with diabetes, because ginger extract counteracts these changes with modifying blood glucose.
    Keywords: Depression, diabetes, forced, swim test, ginger, mouse
  • Somaye Yosaee, Sara Ansari, Ayob Zamani, Amir Saber Gharamaleki, Mahmoud Mahmoudi, Kurosh Djafarian Pages 222-231

    Background and

    Purpose

    Childhood obesity is an important health issue in Iran, however, there is not enough information about the effects of entertainment media on this issue. The aim of this study was to evaluate the association between the times spent watching TV and playing games with body composition in children aged 6-9 years old in Tehran.

    Materials And Methods

    A cross sectional study was conducted among111children selected through multistage sampling from primary schools in Tehran. Information about the time children spent watching TV and playing games was collected using a questionnaire completed by the children’s parents. Moreover, body composition of the children was measured by the Bioelectrical impedance analysis (BIA), and the Actigraph was used to determine the children’s sleep patterns and physical activities. Finally, energy and macronutrient intake data was obtained using 3-day food records.

    Results

    There was no significant gender difference for the time spent watching TV or videos and playing games. Furthermore, we found a significant positive association (P<0.05) between the hours spent watching TV and the fat mass index (FMI). The results revealed no significant relationship between the total fat free mass index (FFMI) and the time spent watching TV or videos and playing games (P>0.05).

    Conclusion

    The findings of the present study show that FMI as a measure of body fat is associated with watching TV. However, further studies are needed to identify the true association between using entertainment media and the alarming rise in childhood obesity and body fat.

    Keywords: TV, body composition, computer game, body fat mass, BIA
  • Mohammad Shokrzadeh, Mahmood Ali Rokni, Galstvan Pages 234-242
    Background and
    Purpose
    Water and soil pollution with heavy metals are among serious ever-growing environmental problems. Human activity accounts for much of the poisonous metals and results in increases soil pollution. There are many factors related to soil and plants properties and environmental issues. Release of heavy metal into food chain in critical densities has harmful metabolic and physiologic effects on living creatures.
    Materials And Methods
    Three regions including Movaram Kola, Seyyed Mahalleh, Jouybar Mahalleh Kola located in Sari, Jouybar and Qaemshahr (central regions of Mazandaran province) were investigated to determine the concentrations of heavy metals in paddy fields irrigation and Tarom rice within 2010-2011 agricultural year. Sampling included samples of irrigation with water and rice, and field study for qualitative and quantitative properties of rice. Sampling and test method of heavy metals was in accordance with suggestive method of standard book of method. Finally density of heavy metals of samples was measured using atomic absorption machine. For statistical calculation and quantitative study of data Prism, Stata 11 and t-test were applied.
    Results
    In the studied water samples, level of cadmium in Seyyed Mahalleh was higher than standard level which is worrying due to accumulative effect of cadmium. In addition, level of cadmium in rice samples of Jouybar (Mahalleh Kola) and Seyyed Mahalleh was higher than standard level. Levels of chrome in all studied areas were lower than standard levels.
    Conclusion
    Accumulative effects of heavy metals and their harmful effects on human societies could endanger food safety, therefore, more precautions are needed to reduce such effects.
    Keywords: Rice, heavy metals, water, atomic absorption
  • Mohammad Malakootian, Laleh Ranandeh Kalankesh, Mahshid Loloi Pages 244-254
    Background and
    Purpose
    Lead is a toxic compound which causes variety of health problems in water environments. This study investigated the efficiency of Tio2/Sio2 hybrid nanoparticles in removal of lead from paint industry effluents.
    Materials And Methods
    This experimental study was done in samples of synthetic and real wastewater from Binalood paint factory within six months. The chemical quality of crude sample and its lead was determined and then the influence of PH, absorbent amount and time on the removal of lead was evaluated. Then, the optimal conditions for each of these parameters were determined. The same experiments were done for samples of real wastewater. In order to understand the process of adsorption, kinetics of absorption isotherms equilibrium was also studied. SPSS ver.16 was used to analyze the data.
    Results
    The highest percentage of lead absorption was observed at pH=9, Retention time of 120 minutes, absorbent amount of 0.5g for synthetic solution with removal efficiency of 99.99% and for synthetic solution with the efficiency of 95.56%.The findings revealed that the removal of lead followed the freundlich isotherm (R2=9822%) and the second order synthetic model (R2=9994%).
    Conclusion
    Hybrid nanoparticles had a remarkable effect on the removal of lead (99.99%), so it could be used as an efficient method in removal of lead from industrial effluents.
    Keywords: Heavy metal, lead, absorption
  • Zohreh Shanazari, Sayyed Mohammad Marandi, Vazgan Minasian Pages 257-264
    Background and
    Purpose
    Multiple sclerosis (MS) is a chronic and debilitating disease in which the central nervous system (brain and spinal cord) is destroyed. The most common complications of this disease are fatigue, cramps, tremor, diplopia, and unsteadiness of gait. This study investigated the effects of 12-week Pilates and aquatic training on fatigue in women suffering from MS.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study included 57 female patients attending Kashani MS clinic. The subjects (with MS 0 4/5; 8±2 years disease; 20-40 years old) were randomly assigned into Pilates, aquatic training and control group. Training program for Pilates and aquatic groups was carried out for 12 weeks (three sessions of one hour per week). Patient's level of fatigue was measured using a fatigue questionnaire, before and after the exercise. The data was analyzed using descriptive statistics and analysis of covariance and paired comparisons of adjusted averages in SPSS V.18.
    Results
    The results showed significant differences in the adjusted mean of fatigue scores in the experimental groups (P<0.05). Pilates exercise interventions and aquatic training significantly decreased the level of fatigue in the experimental groups.
    Conclusion
    Pilates and aquatic training reduced fatigue in patients with MS. Therefore, such exercises could be used as a complementary treatment alongside medications for MS patients.
    Keywords: Multiple Sclerosis, women, Pilates, fatigue, aquatic Training
  • Mohammad Shokrzadeh, Nasrin Pakravan, Samaneh Mirzaeyan, Omid Sedighi, Atieh Makhlough, Seyedeh Atefeh Mirshafa Pages 266-270
    Background and
    Purpose
    Proteinurea is the commonest symptom of chronic kidney disease. The most risk factors for proteinurea are diabetes and hypertension. Other researchers showed that serum level of some metals might change in proteinurea. In this study we checked the changes of zinc and copper serum concentration in non-diabetic proteinuric patients.
    Materials And Methods
    This case-control study was performed during 2010-2011 to compare the zinc, copper, iron and selenium serum level in two groups, including 46 cases of healthy control group and 46 cases of non-diabetic patients with proteinurea which were matched for age and sex. The levels of metals (Zn-Cu) were analyzed by atomic absorption spectrophotometer. The data was analyzed with SPSS software using independent-sample t-test and Pearson correlation coefficient.
    Results
    The number of female cases was 26 and male cases were 20 in each group. The mean serum level of Cu in healthy women was 1.167±0.46 and in patient women was 1.232±0.58. These mean numbers were 1.142±0.43 and 0.962±0.46 for healthy and patient men, respectively. The mean serum levels of Zn in healthy and patient women were 1.201±0.38 and 0.918±0.43, respectively. These mean numbers were 1.163±0.35 for healthy men and 0.828±0.503 for patient men. Significant decrease was observed in serum Zn and Cu level in patient group compared with healthy group (p˂0.05).
    Conclusion
    This study revealed that the cause of reduction in zinc and copper plasma concentration in proteinurea could be the excretion of protein and albumin from urine. Therefore, edema, disturbance in oxidative process, and renal disorders might occur.
    Keywords: Copper, zinc, proteinurea
  • Masoumeh Alaedini, Abdol Sattar Paghe, Mahdi Fakhar, Ebrahim Nasiri Pages 274-280
    Background and
    Purpose
    Nosocomial infections are one of the health problems of the present century. The rate of these infections increases by increase in the length of hospital stay and results in high rate of morbidity and mortality and high hospital costs. Moreover, such infections could easily spread in the community. Successful control of nosocomial infections requires appropriate preventive measures. Applying these principles of infection control by hospital staff can prevent further costs.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed in staff working in operating theaters of hospitals affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences in 2011. The data was collected using personal information questionnaire, a questionnaire on infection control and environmental checklist and operating room equipment. Through random sampling 200 staff were assessed regarding implementing principles of infection control in the morning, evening and night shifts using direct observation. SPSS was applied to analyze the data.
    Results
    Among the samples 26.5% were male and 63.5% were female. Most of the staff (89%) had acceptable behavior regarding implementing principles of infection control. The design and construction of the operating theaters and facilities were also in good condition. A significant relationship was found between the gender and implementing infection control principles (P=0.029).
    Conclusion
    The studied population followed the principles of infection control regarding personal hygiene, sterilization and aseptic technique.
    Keywords: Infection control, hospital infections, operating room, Mazandaran University of Medical Sciences
  • Reza Pourgholam, Maryam Ghiyasi, Maryam Rezai, Hasan Nasrollahzadeh, Ali Asghar Saiedi, Reza Safari, Shahriar Behroozi, Moheb Ali Pourgholam Pages 282-287
    Background and
    Purpose
    Diazinon is a widely used organophosphorus pesticide around the world especially in rice paddy fields. Some studies showed that such toxic chemicals can influence the health conditions of fish at various levels including fish immune system and increase the fish susceptibility to infectious diseases.
    Materials And Methods
    In this study, histopathological effects of different sublethal concentrations of diazinon at 1, 2 and 4 mg/L were investigated on gills, liver, spleen, kidney and nostril of grass carp (Ctenopharyngodon idella). One hundred and twenty grass carps weighing 850±155 g were studied at 1, 7, 15, 30 and 45 days post-exposure to the toxicant for 12 hours at 18- 22ºC.
    Results
    Light microscopic examinations of tissues showed that toxicant concentrations caused severe damages to the cells and tissues structure such as congestion of blood vessels, haemorrhage, cellular infiltration, pyknosis of cells nuclei, vacuolar degeneration and general necrosis in the tissues of kidney, spleen and liver.
    Conclusion
    There were degenerative changes of interstitial tissue and detachment of tubular basement membrane in kidney. We also observed hyperplasia and fusion of secondary lamellae, separation and sloughing of epithelium from the underlying basement membrane in gill sections and denudation of epithelial surface in nostril.
    Keywords: Grass Carp (Ctenopharyngodon idella), diazinon, histopathological studies, nostril
  • Reza Safari, Zahra Yaghoubzadeh Pages 289-299
    Background and
    Purpose
    Bioindicators are microorganisms directly associated with environmental changes which their numbers are affected by chemical pollutants.
    Materials And Methods
    Sampling was done from four stations in Shirood River in depth of 20 cm of water surface and transferred to laboratory in less than 24 hr. KF medium, SPS, ECC Chrome agar, Plate count agar were used for isolation of fecal streptococci, sulfate-reducing bacteria, E. coli, coliform and heterotrophic bacteria, respectively.
    Results
    The mean count of TVC, fecal streptococci, coliform, E. coli, sulfate-reducing bacteria, in four stations in shirood river were 6.78×105, 9.7×104, 1.07×106, 1.27×106 (cfu/1ml); 6×101, 3.65×102, 5.83×102, 1.6×102 (fecal streptococci); 3.58×103, 3.54×103, 2.11×103, 4.42×103 (coliform); 2.51×102, 6.81×102, 1.95×102, 3.62×102 (E. coli); 3.21×102, 2.62×102, 2.25×102, 2.04×101 (sulfate-reducing bacteria).
    Conclusion
    The results of this study showed that the rate of pollution in the studied stations was higher than the standard limits. Other studies also indicate that distribution of some bacterial bioindicators such as coliform and fecal coli forms is very high in site of effluent of domestic and urban sewage.
    Keywords: Bioindicator, bacteria, Shirood River
  • Reza Enayatifard, Jafar Akbari, Majid Saeedi, Omid Razeghian Pages 301-310

    Background and

    Purpose

    One of the methods of preparing controlled-release dosage forms is the incorporation of drug in a matrix containing a hydrophilic rate-controlling polymer. Drug-polymer ratio, drug particle size and HPMC particle size have been identified as modifiers of drug release. This study evaluated the relationship and influence of formulation factors such as drug-HPMC ratio and particle size of drug and HPMC on drug release from matrices containing HPMC K 15 M and thophylline as model drug.

    Materials And Methods

    Theopylline tablets were obtained by the direct compression method using different particle sizes and ratio of theophylline and HPMC K15M. The physicochemical properties of prepared tablets were investigated. Drug release rate was also studied using USP I dissolution apparatus at pH 1.2 and 7.2. From different formulations the theopylline release was analyzed and then the data was fitted to Kinetic models.

    Results

    The results of the present study showed that the rates of theophylline release from HPMC K15 M matrices are mainly controlled by the drug-HPMC ratio. The drug and HPMC particle size also influenced the drug release parameters, although to a lesser extent.

    Conclusion

    The main factor influencing the drug release from formulations is the polymer content. There is direct relationship between the polymer particle size and drug release. However, there is an inverse relationship between the drug particle size and release of theophylline.

    Keywords: Theophylline, polymer, particle size, release rate
  • Masoumeh Ahmadi Jalali Moghadam, Hamidreza Honarmand, Sajad Asfaram Meshginshahr, Bahram Soltani Tehrani, Majid Nojavan Pages 312-321
    Background and
    Purpose
    Nosocomial outbreaks of legionnaires’ diseases are usually related to contamination of water sources. This survey investigated the frequency of mip gene in cold and warm water taps and water containers of infant incubators containing legionella pneumophila in hospitals of Guilan province, Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study used 140 samples. They were collected directly from sterile containers and were concentrated by centrifuge, then transferred to buffered charcoal yeast extract including both L-cyctein, Fe2+, glycin, and vancomycin and were incubated for 2-4 days. DNA was extracted using boiling method and PCR was performed to investigate legionella, mip gene and bacterial contamination using different primers.
    Results
    About 8.5% of the samples contained legionella pneumophila that 11.1% were isolated from infant incubators and 5.8% were found in hot and cold tap waters. Mip gene was found in 2.8% of the samples. One third of incubator’s legionella pneumophila and half of the legionella pneumophila in hot water taps contained mip gene while the samples from cold taps were not found with mip gene. About 87.2% of negative samples showed bacterial contamination.
    Conclusion
    Today sterile water is used in incubators, however, legionella and bacterial contaminations are considerably high. This may be due to long-term storage of water in incubator container that is a predisposing factor for biofilm formation. In this study high temperature of hot water system and high rate of free residual chlorine in tap water system were the main causes of low rate legionella contamination which did not influence the contamination rate with other bacteria.
    Keywords: Legionella pneumophila, PCR, mip gene, hospital water supply
  • Afshin Amini, Hojat Derakhshanfar, Hamid Kariman, Ali Arhami Dolatabadi, Ali Shahrami, Mohsen Aramideh, Mona Modanloo Kordi Pages 328-332
    Background and
    Purpose
    Hyperglycemia leads to some complications in traumatic patients and its control could improve the patient's prognosis. In this study the prevalence of hyperglycemia and its effects were investigated in patients with multiple traumas.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study the blood glucose levels of 472 multiple trauma patients attending emergency department at Imam Hossein Hospital were measured in June-Oct 2010. Diabetic patients were excluded. SPSS ver.16 was applied to analyze the data.
    Results
    The incidence of posttraumatic hyperglycemia in multiple trauma victims was 20%. There was a significant relationship between posttraumatic hyperglycemia and presence of fracture (FX). However, no significant correlation was observed between hyperglycemia and age, sex, mechanism of trauma, and site of trauma. Moreover, this study found a significant correlation between hyperglycemia and intracranial bleeding.
    Conclusion
    Considering high rate of posttraumatic hyperglycemia and previous findings on controlling and improving the patient’s prognosis, we recommend checking the blood glucose level of trauma patients` on arrival, particularly among those suspected of having FX. However, further studies are needed to investigate this issue in other traumas.
    Keywords: Hyperglycemia, multiple traumas, traffic accident, injured patient
  • Maryam Nabati, Razhan Piran, Ahmad Babaei, Samira Eslami Pages 334-338
    Aneurysms of sinus of Valsalva are rare cardiac abnormalities. They are dilatations of the aortic sinuses and are classified as congenital or acquired. If located in the right coronary sinus they are usually ruptured into right heart chambers and frequently a ventricular septal defect coexists with this condition. This paper reports a 30-year-old woman with ruptured aneurysm of the right sinus of Valsalva into the right ventricle. Transesophageal echocardiography examination and transthoracic echocardiography provides precise information about the aneurysms and coexisting cardiac malformations. Aneurysms of sinus of Valsalva even if asymptomatic, has potential risks of expansion, rupture, cardiac failure, endocarditis, embolism and sudden death. This justifies surgical correction, with a low mortality rate in both the short- and long-term. Careful physical examination and echocardiography in our patient led to early diagnosis before appearance of serious complications.
    Keywords: Sinus of Valsalva, aneurysm rupture, transesophageal echocardiography
  • Farzaneh Fakhraei, Mohammad Reza Haghshenas Pages 340-360
    Papillomaviruses are small tumor viruses with a genome of approximately 8000 base pairs. They are found in many different types and infect a wide range of animals (from birds to rabbits، dogs، sheep and cattle) and several primates including humans. So far، over 100 different types of human papillomavirus (HPV) have been identified، among which one-third infect epithelial cells in the genital tract. Certain strains of HPV are associated with different risk levels of the transformation into cervical tumors. The HPV types that infect the genital tract are divided into two categories: high risk and low risk. The low-risk HPVs types such as HPV-6 and HPV-11، commonly cause benign warts and low-grade premalignant lesion that regress and do not progress to cancer while the high-risk types of HPV including HPV-16، HPV-18، HPV-31، HPV-33، and HPV-45 are associated with the development of anogenital cancers and are found in more than 99% of all cervical carcinomas، with HPV16 occurring most frequently. Infection by high-risk HPVs is not limited to the genital tract، since approximately 20% of cancers of the oropharynx contain DNA from these HPV types. HPV 16، 18، and 31 are constantly associated with moderate to severe cases of cervical dysplasia and are less associated with invasive cancers of the vulva، penis، and anus. It has been demonstrated that the presence of even minimal amounts of HPV DNA is associated with an increased risk in the development of cervical cancer. HPV DNA is found in up to 100% of cervical tumors، while in cervical tissue of healthy women the figure is typically below 10%. In this study we tried to investigate the role of HPV in human cancer.
    Keywords: Human papillomavirus, cancer, malignancy, anogenital intraepithelial neoplasias
  • Mehdi Taheri Sarvtin, Mohammad Taghi Hedayati, Seyed Amin Ayatollahi Mosavi, Mohammad Hosein Afsarian Pages 364-385
    Background and
    Purpose
    Psoriasis is a chronic inflammatory skin disease characterized by lesions covered with silvery-white scabs of dead skin. This autoimmune disease occurs when the immune system sends out faulty signals that speed up the growth cycle of skin cells. Prevalence of psoriasis in world populations is about 0.5-4% depending on the regions. People with psoriasis have an increased incidence of depression, obesity, diabetes, hypertension, cardiovascular disease and cancer. The exact cause of psoriasis is unknown, however, recently the role of microbial agents in triggering or exacerbating psoriasis has been considered. The main objective of this study was an overview on the role of microbial agents in psoriasis.
    Materials And Methods
    Published articles in PubMed/MEDLINE and Iranian databases between 1961 and 2011 were reviewed for the role of microbial agents in psoriasis. The results of these studies were carefully analyzed.
    Results
    Microbial agents, especially Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Candida species, Malassezia species, Enterococcus faecalis and Pseudomonas aeruginosa can alter the process of disease via change in the skin characteristic of patients with psoriasis.
    Conclusion
    According to this review, it is believed that microorganisms are very important in pathogenesis of psoriasis. Microorganisms can lead to exacerbation of psoriasis via monocytes and T cells activation by Superantigens and secretion of various toxins.
    Keywords: Psoriasis, Microbial agents, candida, malassezia, streptococcus
  • Hamid Reza Kelidari, Jafar Akbari, Majid Saeedi Pages 387-403

    Nowadays solid lipid nanoparticles (SLN) and nanostructured lipid carriers (NLC) have been investigated as carrier systems for many applications. SLNs consist of pure solid lipids، while NLCs are made of a solid matrix that entraps liquid lipid nano-compartments. These systems revealed several advantages compared to other colloidal carrier systems. They provide a controlled drug release and an increase in chemical stability of the incorporated drugs. Moreover، they are safe carriers which can be produced easily in a large scale. This paper reviews the commonly used materials، production techniques، characterization، and physical stability of these systems.

    Keywords: SLN, NLC, preparation, stability