فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی و سوم شماره 3 (پیاپی 93، بهار 1397)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و سوم شماره 3 (پیاپی 93، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/09
  • تعداد عناوین: 17
|
  • علی اکبر خاصه، فرامرز سهیلی صفحات 941-966
    علم سنجی از مباحث جذاب در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی به شمار می رود. این پژوهش بر آن است تا با استفاده از تحلیل هم استنادی تصویری کلان و جامع از وضعیت پژوهش های علم سنجی و حوزه های سنجشی وابسته ارائه نموده و مباحث اساسی در این حوزه پژوهشی را شناسایی کند.
    داده های اولیه این پژوهش (که شامل مدارک علم سنجی و حوزه های سنجشی وابسته است) از وب آوساینس استخراج شده اند. پس از انجام تحلیل های مربوط به فراوانی هم استنادی مولفان، ماتریس همبستگی، و نمودار دندروگرام نتایج نشان داد که زوج های هم استنادی «گارفیلد-موئد»، «اگه-روسو»، و «اگه-هیرش» حائز بیشترین هم استنادی شده اند. علاوه بر این، استفاده از خوشه بندی سلسله مراتبی منجر به شکل گیری مباحث اصلی در پژوهش های علم سنجی و حوزه های سنجشی وابسته گردید. از نکات جالب این پژوهش وجود پژوهشگری ایرانی به نام «کوشا»ست که در توسعه خوشه «وب سنجی» نقش بسزایی ایفا کرده است.
    کلیدواژگان: علم سنجی، تحلیل استنادی، تحلیل هم استنادی
  • سحر انبارکی، عبدالرسول جوکار، سعیده ابراهیمی صفحات 967-988
    هدف پژوهش حاضر توسعه راهبردهای بهبود تسهیم دانش در شبکه های اجتماعی علمی پیوسته از طریق شناخت عوامل موثر و بازدارنده بر تمایل به اشتراک دانش در این شبکه هاست.
    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی و با روش نمونه گیری خوشه ایانجام شده است. جامعه پژوهش را کلیه پژوهشگران (اعضای هیئت علمی) دو دانشگاه «شیراز» و «خلیج فارس بوشهر» تشکیل می دهند که با توجه به جمعیت 900 نفری، 269 نفر از این جامعه بر مبنای جدول «مورگان» به عنوان نمونه تعیین گردید. گردآوری داده ها بر مبنای پرسشنامه بررسی عوامل موثر بر اشتراک دانش در جوامع مجازی «ژائو» انجام گرفت.
    یافته ها نشان داد که از بین عوامل موثر بر تمایل پژوهشگران به اشتراک دانش، به ترتیب، عوامل «چشم انداز مشترک» با اختلاف میانگین 82/4، «عمل متقابل» با اختلاف میانگین 04/4 و «اطمینان در تمایل به اشتراک گذاری» با اختلاف میانگین 34/3 دارای بیشترین سهم در افزایش تمایل پژوهشگران به اشتراک دانش هستند. در این بین «وابستگی اجتماعی» با میانگین 42/0- و نمره t، 48/4- و با توجه به معنادار شدن رابطه، تاثیر بازدارنده بر تمایل به اشتراک دانش داشته است.
    با توجه به تاثیر مثبت «چشم انداز مشترک»، «عمل متقابل» و «اطمینان در تمایل به اشتراک دانش» می توان با ایجاد شبکه های اجتماعی علمی-تخصصی، امکان حضور پژوهشگران همرشته و با قلمروهای مشابه را فراهم کرد تا بدین طریق به تبادل دانش تخصصی با یکدیگر بپردازند. همچنین، با ایجاد زمینه های آشنایی بیشتر پژوهشگران با این شاهراه های ارتباط علمی، می توان علاوه بر تشویق آنان به استفاده و اشتراک دانش بیش ازپیش در شبکه های اجتماعی علمی پیوسته، سرعت تولید علم را نیز بالا برد.
    کلیدواژگان: اشتراک دانش، عوامل مشوق، عوامل بازدارنده، پژوهشگران، دانشگاه شیراز، دانشگاه خلیج فارس، شبکه های اجتماعی علمی پیوسته
  • فرج الله رحیمی، رضا صالحی صفحات 989-1011
    امروزه، موضوع کسب دانش و به اشتراک گذاری آن در زمینه های کاری، به ویژه در سازمان های دانش محور، اهمیت یافته است. کتابخانه ها نیز جزء سازمان های دانش محور محسوب می شوند و کتابداران، کارکنان دانشی درون کتابخانه به حساب می آیند. از این رو، چگونگی تشویق کتابداران به بهبود اشتراک دانش از اهمیت زیادی برخوردار است. از طرفی، بررسی ها نشان می دهد که طراحی شغل تاثیر عظیمی بر جو سازمان و در نهایت، بر بهبود اشتراک دانش بین کارکنان دارد. پژوهش حاضر با هدف تحلیل چندسطحی تاثیر ویژگی های شغلی بر اشتراک گذاری دانش با نقش میانجی هویت سازمانی انجام شده است. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق کتابداران تمامی کتابخانه های عمومی و دانشگاهی شهر «اهواز» است. بر این اساس، تعداد 108 کتابدار از 16 کتابخانه در شهر «اهواز» به عنوان نمونه انتخاب شده است. نتایج پژوهش در مورد تحلیل سطح فردی (کتابداران) نشان داد که هویت سازمانی تاثیر مثبت و معناداری بر اشتراک گذاری دانش در بین کتابداران دارد. همچنین، ویژگی های انگیزشی شغل تاثیر مثبت و معناداری بر هویت سازمانی دارد. یافته های مدل چندسطحی نشان داد که متغیر سطح گروهی، یعنی ویژگی های اجتماعی شغل اثر تعدیل کنندگی بین سطحی بر رابطه بین هویت سازمانی و اشتراک گذاری دانش دارد و نقش تعدیل گر ویژگی های اجتماعی در رابطه بین ویژگی های انگیزشی شغل و هویت سازمانی رد شده است.
    کلیدواژگان: اشتراک گذاری دانش، شناسایی سازمانی، ویژگی های انگیزشی شغل، ویژگی های اجتماعی شغل، کتابخانه، اهواز
  • اسماعیل وزیری، نادر نقشینه، عبدالرضا نوروزی چاکلی صفحات 1013-1040
    فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی نقش مهمی در تولید داده های پژوهشی در حوزه های مختلف علمی ایفا می کنند. این داده ها نه تنها باعث ایجاد رشته هایی شده اند که مبتنی بر داده های پژوهشی هستند، بلکه باعث ایجاد پارادایم یا رویکرد جدیدی در پژوهش ها هستند که از آن تحت عنوان پارادایم چهارم پژوهش یا پژوهش های مبتنی بر داده یاد می شود. مبنای این پژوهش ها، اشتراک گذاری داده های پژوهشی توسط پژوهشگران، سازمان ها و جوامع علمی و همچنین، استفاده مجدد از این داده ها توسط سایر پژوهشگران است. اشتراک داده های پژوهشی به عنوان یک هنجار در برخی از رشته ها مورد قبول قرار گرفته است. مقاله حاضر به روش کتابخانه ای به بررسی رویکردها، اقدامات، سیاست ها و قوانین مرتبط با اشتراک گذاری داده های پژوهشی در مقالات، آیین نامه ها و وب سایت های سازمان های مشمول در پایگاه های علمی و غیرعلمی پرداخته است. علاوه بر سازمان ها و مراکز جهانی، ناشران نشریات علمی نیز در سطح بین الملل اشتراک گذاری داده های پژوهشی را به عنوان یک الزام در نظر گرفته و شرط انتشار مقالات را دسترسی و اشتراک گذاری داده های پژوهشی قرار داده اند. به نظر می رسد با توجه به توافقات جهانی و پذیرش این مسئله در بسیاری از رشته ها و سازمان ها به دلیل مزایا و کاربردهای حاصل از اجرای آن، پذیرش و توسعه این امر در کشور می تواند نقطه عطفی در حوزه سیاست گذاری علم و پژوهش و تاثیرگذاری بیشتر پژوهش ها در جامعه باشد.
    کلیدواژگان: اشتراک گذاری داده، داده های پژوهشی، پژوهش های مبتنی بر داده، مدیریت داده های پژوهشی
  • مسعود غفاری، عادل آذر، اشکان شباک صفحات 1041-1064
    کیفیت داده یک ویژگی مهم و ضروری برای هر پایگاه داده است. کیفیت داده از جمله مباحث مهمی است که اگر به آن توجه نشود، نمی​تواند نیاز سازمان را تامین کند. اگر داده​ها از کیفیت پایینی برخوردار باشند مسلما بر کیفیت تصمیمات و فرآیند سازمان نیز اثر خواهد گذاشت و چنان​چه داده​ها از کیفیت پایینی برخوردار باشند موجب حصول نتایج بد و نابسامانی سازمان خواهد شد. یکی از جنبه های مهم در مورد کیفیت داده، تضمین کیفیت است. شاید داده های کافی جمع آوری شده باشند اما این که داده ها از دقت کافی برخوردار باشند و در عین حال به روز بوده تا سازمان ها از جمله سازمان های ملی آماری، بتوانند برای تصمیم گیری و تصمیم سازی از آن استفاده کنند مربوط به جنبه ی تضمین کیفیت داده ها است. هدف پژوهش حاضر آن است که ضمن بازشناسی مفهوم مدیریت کیفیت داده و ابعاد آن، به بعد مدیریت محصول آماری در مدیریت کیفیت داده بپردازد. به عبارت دیگر در این پژوهش ضمن شناسایی عناصر بعد مدیریت محصول آماری، به تبیین شدت اثر هریک از عناصر پرداخته شده است. روش تحقیق این پژوهش، دیمتل می باشد که از جمله روش های حوزه تحقیق در عملیات نرم می باشد. یافته ها حاکی از آن است که عناصر تضمین انسجام، تضمین درستی و جامعیت از شدت اثر بالایی برخوردار بوده و بر سایر عناصر بعد مدیریت محصول آماری از اثرگذاری بالایی برخوردار می باشد. لذا مدیران مراکز آماری جهت افزایش و ارتقاء سطح کیفیت داده ها عناصر مذکور را در اولویت برنامه ریزی خود قرار دهند.
    کلیدواژگان: کیفیت داده، مدیریت کیفیت داده، مدیریت محصول آماری، نگاشت علی، دیمتل
  • مهناز جعفری، نجلا حریری، فهیمه باب الحوائجی صفحات 1065-1085
    هدف این پژوهش تعیین همبستگی میان میزان امیدواری کاربران به زندگی و دقت بازیابی اطلاعات از پایگاه های اطلاعاتی علوم پزشکی است. روش پژوهش نیمه تجربی و جامعه پژوهش شامل 45 دانشجوی سال آخر پزشکی عمومی دانشگاه های دولتی شهر تهران بود. برای سنجش میزان امیدواری از پرسشنامه امیدواری بزرگسالان اشنایدر (1991) به همراه سیاهه ای برای درج ویژگی های جمعیت شناختی کاربران استفاده شد. پرسشنامه امیدواری اشنایدر شامل 12 سوال است که دو مقیاس عامل تفکر و راهبرد تفکر را با مقیاس 8 درجه ای لیکرت اندازه گیری می کند در این پژوهش آلفای کرونباخ برای مقیاس عامل تفکر 92% و برای راهبرد تفکر 82% بود. از آزمودنی ها خواسته شد تا بر اساس نیاز اطلاعاتی واقعی خود، کلیدواژه مورد نظر خود را در پایگاه های اطلاعاتی گوگل اسکالر، پاب مد و امیکس آنلاین جستجو کنند و مدارک مرتبط و تاحدودی مرتبط را در هر یک از صفحات نتایج بازیابی مشخص کنند. در هر پایگاه دو صفحه (40 رکورد) در نظر گرفته شد، نتایج این پژوهش نشان داد در حالت کلی بین میزان امیدواری کاربران با دقت نتایج بازیابی آن ها در هر سه پایگاه اطلاعاتی مورد بررسی همبستگی معنی دار و مثبت وجود دارد. میزان امیدواری کاربران با میانگین 11/54 در سطح بالایی قرار دارد. از بین ویژگی های جمعیت شناختی کاربران جنسیت، سن و وضعیت شغلی کاربران با میزان دقت بازیابی و امیدواری آن ها رابطه معنی دار دارد. یافته های پژوهش در مجموع نشان داد با افزایش میزان امیدواری کاربران به زندگی، دقت منابع بازیابی شده آن ها نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: نظریه امیدواری، دقت بازیابی، قضاوت ربط، بازیابی اطلاعات، پایگاه های اطلاعاتی علوم پزشکی
  • هدی هماوندی، یعقوب نوروزی، ملوک سادات حسینی بهشتی صفحات 1087-1110
    این پژوهش با هدف تشریح مشکلات عمده نوشتاری و معنایی زبان فارسی در استفاده از محیط های اطلاعاتی و تعیین میزان انطباق و توجه به این ویژگی ها هنگام جست وجو و بازیابی در پایگاه های اطلاعاتی فارسی و به روش پیمایشی-تحلیلی و با استفاده از شیوه مشاهده مستقیم انجام گرفت. پس از مرور پژوهش های مرتبط، کلیدواژه های کاوش در قالب یک سیاهه شکل گرفت. هر یک از این کلیدواژه ها در پایگاه های اطلاعاتی مورد مطالعه شامل «پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران»، «پایگاه استنادی علوم جهان اسلام»، «پایگاه مجلات تخصصی نور» و «پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی» جست وجو و تعداد نتایج بازیابی شده ثبت گردید. سپس، به بررسی میزان انطباق پایگاه های اطلاعاتی با این ویژگی ها پرداخته شد.
    برخی ویژگی های نوشتاری و معنایی زبان فارسی سبب بروز مشکلاتی در بازیابی اطلاعات از پایگاه های اطلاعاتی منتخب می شوند. مواردی مانند پیوسته نویسی و جدانویسی واژگان مشتق، مرکب و مشتق-مرکب، گوناگونی جمع ها، واژگان دخیل و معادل آن ها در بخش نوشتاری و چندمعنایی، همنامی و... در بخش معنایی از این دست ویژگی ها هستند. فقدان پوشش مناسب ویژگی های یادشده در مراحل ذخیره سازی و پردازش و عدم آگاه نمودن کاربر از آن جهت اصلاح فرایند کاوش در مرحله بازیابی اطلاعات در پایگاه های اطلاعاتی مورد پژوهش، اثرات نامطلوبی بر فرایند کاوش و بازیابی دارد.
    یافته ها نشان داد که پایگاه های اطلاعاتی فارسی نسبت به ویژگی های نوشتاری و معنایی زبان فارسی توجه کافی نداشته و بسیاری از ویژگی های آن را در مراحل ذخیره سازی و پردازش اطلاعات نادیده می گیرند. با توجه به تاثیر این ویژگی ها در تعامل کاربران با پایگاه های اطلاعاتی، احتیاج کاربران فارسی زبان به ابزارهای کاوش بومی و پایگاه های اطلاعاتی که مبتنی بر ویژگی های زبانی خودشان طراحی شده باشد، بیش ازپیش احساس می شود. پژوهش حاضر با بررسی میزان توانایی پایگاه های اطلاعاتی فارسی زبان در پوشش برخی ویژگی های این زبان که در فرایند جست وجو و بازیابی تاثیر قابل توجهی دارند، نقاط ضعف و قوت این پایگاه ها را مشخص نموده است. نتایج آن می تواند در جهت بهبود و اصلاح عملکرد پایگاه های مذکور مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات، پایگاه های اطلاعاتی، زبان فارسی، ویژگی های نگارشی
  • امید میلانی فرد، محسن کاهانی صفحات 1111-1140
    ساخت هستان نگار با وجود داشتن مزایای بسیار، مستلزم صرف زمان و هزینه زیادی است. محققان در راستای کاهش این هزینه ها و همچنین افزایش دقت و کیفیت در فرایند ساخت هستان نگار، روش های گوناگونی معرفی کرده اند. هدف اصلی این روش ها، ارائه یک الگوی نظام مند دستی یا نیمه خودکار برای ساخت هستان نگار است. روش های موجود با وجود داشتن هدف مشترک، تفاوت های زیادی دارند و در هر یک از آن ها نقاط قوت و ضعفی وجود دارد. در این مقاله، پس از مروری بر هستان نگار و روش های ساخت آن، یک سامانه یکپارچه توسعه مشارکتی هستان نگار معرفی و ابعاد مختلف آن با سایر روش ها مقایسه خواهد شد.
    از این سامانه جدید با عنوان «انتیرانداک» در دو پروژه جداگانه توسعه هستان نگار استفاده و صحت عملکرد آن آزمون شده است.
    کلیدواژگان: هستان نگار، روش شناسی توسعه هستان نگار، سامانه توسعه هستان نگار
  • پروین هاشمی، آمنه خدیور، مهدی شامی زنجانی صفحات 1141-1163
    هدف این پژوهش، ساخت هستان شناسی فناوری های مدیریت دانش بر اساس کاربرد آن ها در فرایندهای مدیریت دانش می باشد. لذا از یکسو تعریف دقیق فرایندهای مدیریت دانش و از سوی دیگر تعریف فناوری های مدیریت دانش مدنظر می باشد. جهت توسعه این هستان شناسی چرخه های مختلف ارائه شده برای فرایندهای مدیریت دانش بررسی و یک چرخه جامع جهت نگاشت فناوری ها انتخاب گردید. مفاهیم حوزه فناوری های مدیریت دانش از مبانی نظری مرتبط استخراج شده و شامل 234 واژه می باشد. 49 واژه، مفاهیم حوزه هستند، 184 واژه، نمونه های فناوری و یک واژه هم مربوط به رابطه طبقه ای بین این واژگان می باشد. این واژه ها براساس نتایج مطالعات پیشین به فرایندها ارتباط داده شده اند. به منظور برقراری این ارتباط از مفهوم هستان شناسی استفاده گردید. هستان شناسی؛ توصیفی صریح و صوری از یک مفهوم سازی ذهنی اشتراکی است. به هستان شناسی مدنظر پژوهش که تنها روابط طبقه ای را دربرمی گیرد سلسله مراتب شمول گفته می شود. جهت توسعه این هستان شناسی از رویکرد توسعه با استفاده از ابزار مهندسی هستان شناسی و همچنین از روش شناسی نوی استفاده گردید. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، نرم افزار پروتژه 5 می باشد که زبان OWL را پشتیبانی می نماید. جهت ارزیابی هستان شناسی ارائه شده، از معیارهای سازگاری، اختصار و بازیابی دانش فناوری های مدیریت دانش توسط خبرگان استفاده گردیده است. هستان شناسی ارائه شده، فهم مشترکی از حوزه فناوری های مدیریت دانش ارائه می دهد. تصمیم گیری درمورد انتخاب فناوری ها و منطق پشت این تصمیمات بطور دقیق مستندسازی نشده و در سطح وسیع به اشتراک گذاشته نمی شود. از این رو حجم زیادی از دانش با ارزش به هدر می رود. از این منظر از این هستان شناسی به عنوان یک منبع مشترک دانش استفاده می شود. بر اساس اطلاعات در دسترس محقق، تاکنون در این حوزه هیچ هستان شناسی رسمی ارائه نشده و بارگذاری آن در محیط وب بستری برای تسهیم دانش متخصصان این حوزه در سراسر جهان فراهم می کند. به علاوه به تصمیم گیری در انتخاب فناوری مناسب بر اساس فرایندهای مدیریت دانش کمک می نماید.
    کلیدواژگان: هستان شناسی، فناوری های مدیریت دانش، فرایندهای مدیریت دانش، روش شناسی نوی
  • الهام علایی ابوذر صفحات 1165-1181
    پژوهش حاضر به معرفی رویکردی ماشینی برای چگونگی رفع ابهام معنایی از کلمات می پردازد. در زبان فارسی، که ساخت واژه پیچیده دارد، هم نگاره های بسیاری ساخته می شوند که معانی گوناگونی در بافت های گوناگون دارند. یکی از راه هایی که کمک می کند رفع ابهام از معنای کلمات مبهم (هم نگاره ها) با سهولت و دقت بیشتری انجام شود، تخصیص برچسب درست نحوی به کلمات است. بنابراین اگر برچسب دهی نحوی قبل از مرحله رفع ابهام معنایی از کلمات، صورت پذیرد، رفع ابهام معنایی از هم نگاره ها با دقت بیشتری انجام خواهد گرفت. از آنجائی که فراوانی هم نگاره های اسمی و صفتی در متون فارسی، در مقایسه با سایر هم نگاره ها، بالا است، پس از تخصیص برچسب نحوی به کلمات، لازم است رفع ابهام از برچسب نحوی هم نگاره ها نیز صورت گیرد. در این مقاله ابتدا روش های ماشینی موجود در جهت رفع ابهام از معنای کلمات معرفی می شود و سپس، الگوریتم لسک (که یکی از روش های یادگیری ماشینی بدون نظارت/ بدون سرپرست برای رفع ابهام معنایی از کلمات مبهم موجود در متون گوناگون است) معرفی می شود و در نهایت رویکردی ماشینی جهت رفع ابهام از معنای کلمات با استفاده از نتیجه مرحله برچسب زنی نحوی به کلمات و رفع ابهام از برچسب نحوی کلمات و الگوریتم لسک معرفی می شود. انجام برچسب دهی نحوی و رفع ابهام از برچسب نحوی هم نگاره ها باعث می شود الگوریتم لسک تنها، معانی مرتبط با برچسب های نحوی را در رفع ابهام معنایی از کلمات در نظر گیرد و در نتیجه عمل رفع ابهام از معنای کلمات با دقت و سهولت بیشتری انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: رفع ابهام از معنای کلمات، هم نگاره، برچسب دهی نحوی، الگو ریتم لسک، رفع ابهام از برچسب نحوی کلمات
  • هاجر ستوده، مژگان هوشیار صفحات 1183-1206
    رفع ابهام معنایی واژگان در بازیابی خودکار اطلاعات از چالش های بزرگ این حوزه است. متن در خود عناصری محتوایی یا ساختاری دارد که با شناسایی و تحلیل آن ها و استخراج الگوهای متفاوت می توان به رفع ابهام معنایی و در نتیجه، افزایش اثربخشی نتایج بازیابی دست یافت. هم نویسه ها از جمله واژگانی هستند که به رفع ابهام معنایی نیاز دارند. نشان داده شده است که بافتار هم نویسه می تواند به بهبود بازیابی آن کمک کند. بافتار هم نویسه خود می تواند بسته به نقش و جایگاه آن در متن به انواعی تقسیم شود که ممکن است هر یک در تعیین شباهت بین مدارک از قدرت متفاوتی برخوردار باشد. هدف اصلی از این پژوهش، مقایسه پنج نوع بافتار متنی (شامل بافتار استناد متنی، ارجاع، عنوان ارجاع، عنوان و متن مقاله) به لحاظ قدرت آن ها در تعیین شباهت میان مدارک است.
    به کمک روش تحلیل متن، مجموعه ای آزمایشی از مدارک پیرامون هم نویسه های انگلیسی مشتمل بر 3637 مقاله منتشرشده در بازه زمانی 2000-2015 پیرامون 19 هم نویسه در 54 گروه موضوعی مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین شباهت درون خوشه ها از روش آماری تحلیل تشخیصی استفاده شده است.
    نتایج تحلیل تشخیصی نشان داد که در درون خوشه های معنایی، زیرخوشه هایی با تمایز بسیار اندک قابل مشاهده است. دو بافتار استناد متنی و ارجاع کمترین نقش را در ایجاد تمایز و در نتیجه، بیشترین شباهت را در درون خوشه ها داشته اند.
    نتایج به دست آمده نشان داد که هم معنا بودن هم نویسه ها به ایجاد خوشه هایی از مدارک منجر می شود که در درون آن ها مدارک با هم به لحاظ انواع بافتار هم نویسه ای تفاوت چندانی با هم ندارند. همچنین، انواع بافتار از قدرت برابری در تعیین تشابه بین مدارک برخوردار نیستند. دو بافتار استناد متنی و ارجاع در تعیین شباهت معنایی در درون خوشه های معنایی بیشترین قوت را داشته اند. از این دو نوع بافتار که قوت بیشتری در ایجاد شباهت داشته اند، می توان برای بهبود نتایج بازیابی کمک گرفت. الگوریتم های بازیابی در موتورهای جست وجو و پایگاه های اطلاعاتی می توانند برای سنجش دقیق تر شباهت بین مدارک حاوی هم نویسه ها از تحلیل این دو نوع بافتار استفاده کنند.
    اثر حاضر نخستین پژوهشی است که به تعریف انواع گوناگونی از بافتارهای متنی و مقایسه آن ها به منظور تعیین قدرت آن ها در سنجش شباهت مدارک حاوی هم نویسه های هم معنا می پردازد.
    کلیدواژگان: هم نویسه، شباهت معنایی، بافتار عنوان، بافتار عنوان ارجاع، بافتار استنادی متنی، بافتار متن، تحلیل تشخیصی
  • حمیدرضا خدمتگزار، پیام حنفی زاده، مهدی علیپور حافظی صفحات 1207-1230
    محتوا یکی از واژگانی است که همواره مورد توجه محققان و متخصصان در رشته های مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. با این حال پژوهشگران هر کدام از دیدگاه و بافت خاص خود به این مفهوم و تعریف آن توجه کرده اند که در موارد بسیاری اختلاف ها و تفاوت های فراوانی با هم دارند. پرسش اصلی که در این پژوهش مورد توجه قرار گرفته است آنست که واقعا مفهوم محتوا به چه معناست. به منظور پاسخ به این پرسش، در این پژوهش پس از شناسایی تعاریف مختلف این واژه در بافت های رشته های مختلف، بر اساس روش ارزیابی تطبیقی، اقدام به مقایسه این تعاریف شده است. در ادامه بر اساس تحلیل این نتایج، چارچوبی مفهومی با نام (3C) برای نمایش فرآیند خلق محتوا ارائه داده است. بر اساس این چارچوب، محتوا (Content)، یک آفرینش ذهنی حاصل از فرآیند ذهنی شکل گرفته در ذهن خالق محتوا است که به بیان ها و قالب های مختلف در آمده و با قرار گرفتن در مهمل هایی از نوع محصول، سرویس یا دستورالعمل، از طریق مجرای (Conduit) متناسب با آن به مخزن (Conduitee) مناسب می رسد. این چارچوب نشان می دهد که مفهوم محتوا حاصل یک فرآیند چندگانه است که عدم کارکرد هر کدام از اجزا، آن را بی معنی می کند. سپس به منظور اعتباریابی چارچوب ارائه شده، اقدام به تحلیل و تفسیر این چارچوب در 5 بافت متفاوت شده است و در انتها نیز سوالاتی که نیاز است پژوهشگران به منظور توسعه این چارچوب به آنها پاسخ دهند، به عنوان پیشنهادهایی برای پژوهش های آینده مطرح شده است.
    کلیدواژگان: فرآیند ذهنی، آفرینش، محتوا، مجرا، دریافت کننده
  • سعید روحانی، پریا قلی زاده صفحات 1253-1270
    در دنیای آموزش، آموزش الکترونیکی بعنوان مدل نوین ارایه خدمات آموزشی، در حال فعالیت میباشد. جهت استفاده بهینه از خدمات آموزشی آنلاین، در اختیار داشتن یک بستر فناوری مناسب، بسیار حیاتی میباشد. رایانش ابری فناوری نوینی است که با ارایه نرم افزار، زیرساخت و پلتفرم بعنوان سرویس های اینترنتی، بطور چشمگیری مورد توجه دنیای فناوری اطلاعات قرار گرفته است. بنابراین در این تحقیق سعی بر بررسی تاثیرات فناوری رایانش ابری بر یادگیری الکترونیکی بعنوان فناوری جانشین وب 2 شد. لذا با استفاده از روش کمی/ آزمایشی سعی گشت تا تاثیرات رایانش ابری بر یادگیری الکترونیکی مورد بررسی قرار گیرد. اندازه گیری دو سرور مدیریت یادگیری الکترونیکی مبتنی بر وب 2 و مبتنی بر رایانش ابری توسط سرویس بنچمارک آپاچی اندازه گیری شد و داده های پژوهش به دست آمدند و تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون های فرض به وسیله نرم افزار spss انجام پذیرفت. نتیجه این پژوهش در بررسی چهار پارامتر کیفیت سرویس شامل: زمان پاسخگویی، گذردهی، مقیاس پذیری و قابلیت دسترسی در بررسی دسترسی به صفحه نخست مودل، بررسی دسترسی به فایل سیستمی لاگین و بررسی دسترسی به فایل درسی، نشان از برتری عملکرد شاخص های کیفیت سرویس سرور مبتنی بر رایانش ابری در قیاس با با سرور مبتنی بر وب 2 داشت.
    کلیدواژگان: رایانش ابری، وب 2، یادگیری الکترونیکی، سیستم مدیریت یادگیری الکترونیکی
  • اسماعیل مصطفوی، فریده عصاره، محمد توکلی زاده راوری صفحات 1271-1299
    هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل ساختار واژگان و مفاهیم «علم اطلاعات و دانش شناسی» با استفاده از نگاشت های علمی هم واژگانی در پایگاه وبگاه علم در بازه زمانی 2009-2013 است. روش پژوهش حاضر توصیفی از لحاظ نوع کاربردی است که در آن از رویکرد تحلیل هم واژگانی بر اساس فنون خوشه بندی بهره گرفته شده است. جامعه پژوهش به صورت سرشماری شامل 16475 مقاله در پایگاه وبگاه علم است. تحلیل های آماری شامل فراوانی، درصد، و رگرسیون بوده و در فرایند انجام پژوهش از نرم افزارهای Excel ، RavarMatrix و SPSS استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد واژگان «اطلاعات»، «وب»، «پژوهش»، «تحلیل استنادی»، «دانش»، «کتابخانه»، «مجلات»، و «فناوری» محور اصلی مفاهیم مورد مطالعه در این رشته را تشکیل داده اند. همچنین، مفاهیم مورد مطالعه در 13 خوشه قرار گرفته اند که محورهای اصلی مطالعات شامل «آموزش و یادگیری؛ سواد اطلاعاتی»، «سازماندهی اطلاعات و دانش»، «منابع اطلاعاتی تحت وب و شبکه های اجتماعی»، «اخلاق حرفه ای در علم اطلاعات»، «انفورماتیک و خدمات اطلاعات سلامت»، «مدیریت اطلاعات؛ نظام های اطلاعاتی؛ مدیریت دانش و نوآوری»، و «مطالعات و شاخص های علم سنجی و اطلاع سنجی» است. بررسی هم واژگانی مفاهیم علم اطلاعات و دانش شناسی بیانگر پدیداری حوزه های مطالعاتی نوظهور در مطالعات علم اطلاعات و دانش شناسی است و شاهد حضور مطالعات میان رشته ای در بطن بروندادهای علمی علم اطلاعات و دانش شناسی هستیم. با آگاهی از ماهیت پژوهش های میان رشته ای علم اطلاعات و دانش شناسی با سایر رشته های علمی، امکان تقویت همکاری میان رشته ای با پژوهشگران آن ها فراهم می گردد. همچنین، با شناسایی ابعاد و موضوعات جدید مطالعات این رشته، سیاست گذاران و برنامه ریزان دانشگاهی با اطلاع از زمینه های پژوهشی این رشته می توانند به گسترش و تحول آموزش های مورد نیاز در سرفصل های آموزشی و ایجاد گرایش های جدید در آن، اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: تحلیل واژگان، علم اطلاعات و دانش شناسی، تحلیل هم واژگانی، خوشه بندی مفاهیم
  • احمد گنجی، محمد ربیعی، آذین رحمتی صفحات 1301-1317
    این پژوهش درصدد بررسی تاثیر محدودیت های اطلاعاتی بر تمایل به کاربری اطلاعاتی از اینترنت در بین وجوانان و جوانان شهر تهران است. پس از مرور ادبیات نظری و تجربی تحقیق، کاربری اطلاعاتی، استفاده از اینترنت به منظور کسب اطلاعات، اهداف کاری و حرفه ای چون استفاده خبری، علمی و... تعریف شده است. با پشتوانه نظریه های ارتباطاتی و جامعه شناختی، تبیین نظری از تاثیر محدودیت های اطلاعاتی بر تمایل به کاربری اطلاعاتی از اینترنت صورت گرفت. در تاثیر دو متغیر فوق، دو متغیر تعدیل گر یعنی پایگاه اقتصادی و اجتماعی خانوادگی کاربران و سابقه کاربری آنها بررسی شده است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، پیمایشی و شیوه جمع آوری داده ها، پرسشنامه و جامعه آماری پژوهش نیز نوجوانان و جوانان واقع در گروه سنی 15 تا 29 شهر تهران در نظر گرفته شده است. بررسی داده های مربوط به 384 نفر از جامعه آماری نشان داد که نوجوان و جوانان از تمایل متوسط به کاربری اطلاعاتی برخوردارند. نتایج آزمون فرضیه نیز نشان داد محدودیت های اطلاعاتی تاثیر معناداری در تمایل کاربران به کاربری اطلاعاتی از اینترنت دارد و در این بین، متغیرهای سابقه کاربری و پایگاه اقتصادی و اجتماعی خانوادگی نقش معناداری در این تاثیر ندارند.
    کلیدواژگان: کاربران اینترنت، کاربری اطلاعاتی، محدودیت های اطلاعاتی، سابقه کاربری، نوجوانان و جوانان تهران
  • فاطمه بناری، عبدالحسین فرج پهلو صفحات 1319-1343
    هدف این پژوهش شناسایی وضعیت استفاده ی اعضای هیات علمی از مخزن دانش پژوهشی دانشگاه شهید چمران اهواز به عنوان بخشی از مخزن دانش سازمانی این دانشگاه، شناسایی مشکلات این سامانه و ارائه راهکار برای ارتقای آن می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی بود که با روش پیمایشی و به صورت مطالعه موردی انجام گرفت. برای گردآوری اطلاعات درباره ی دیدگاه کارشناسان و اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز به ترتیب از مصاحبه و پرسشنامه[1] استفاده شد. مصاحبه از همه کارشناسان دست اندرکار به عمل آمد و پرسشنامه بین جامعه نمونه که به روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انتخاب شد، توزیع گردید. یافته ها بیانگر این بود که اعضای هیات علمی کم و بیش نگرش مثبتی نسبت به سامانه موجود و واگذاری آثارشان به آن دارند و وجود چنین سامانه ای را مفید و ضروری می دانند. علیرغم اذعان به وجود مشکلات، تقریبا همه اعضاء از سامانه استفاده می کنند ولی باید در نظر داشت که با افزایش آشنایی اعضاء نسبت به سامانه، میزان مشارکت آنان نیز افزایش خواهد یافت. بنابراین، نیاز به اطلاع رسانی پیرامون سامانه و برگزاری دوره ای و منظم کارگاه های آموزشی با کیفیت، احساس می شود. توجه به مشکلات سامانه و راهکار های ارائه شده توسط کاربران جهت بهبود وضعیت آن به ارتقاء و پیشرفت مخزن دانش پژوهشی این دانشگاه کمک می کند. با بهبود هر چه بیشتر این سامانه می توان امیدوار بود که بخش مهمی از زیرساخت لازم برای پیاده سازی مدیریت دانش در دانشگاه شهید چمران اهواز فراهم شود.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، مخزن دانش پژوهشی، سامانه ی مدیریت اطلاعات پژوهشی دانشگاه شهید چمران اهواز
  • شهلا رضوانی صفحات 1345-1363
    سیستم های اطلاعاتی به سرعت در حال رشد هستند؛ کتابخانه های دانشگاهی باید قدرت پاسخگویی سریع به نیازمندی های جدید مخاطبان را داشته باشند. کتابخانه دانشگاهی به عنوان مرکزی که مسئولیت ارائه خدمات اطلاعاتی به جامعه وسیعی از افراد را بر عهده دارد، نیازمند همگامی با نوآوری های موجود درزمینه اطلاع رسانی است. هدف از تحقیق حاضر ارائه مدل معماری سرویس گرا در کتابخانه های دانشگاهی استان مازندران بود. روش تحلیل داده ها در این تحقیق کدگذاری نظری برگرفته از روش نظریه پردازی داده-بنیاد بهره گرفته شد. جامعه آماری تحقیق شامل مسئولان کتابخانه های دانشگاهی استان مازندران بود، که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به انتخاب نمونه های آماری تحقیق اقدام شد، در این مطالعه تعداد 25 نفر به مرور انتخاب شدند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که عوامل انسانی، عوامل ساختاری و فنی، عوامل نظارتی و مدیریتی و استراتژی های سازمان به عنوان عوامل موثر در معماری سرویس گرا در کتابخانه های دانشگاهی استان مازندران شناسایی شدند، همچنین نتایج نشان داد در یک الگوی زمینه ای به کارگیری فناوری اطلاعات به عنوان شرط علی از طریق ارائه خدمات مبتنی بر IT و دسترسی آسان و با در نظر گرفتن زیرساخت ها منجر به استقرار کتابخانه های سرویس گرا می شود.
    کلیدواژگان: معماری سرویس گرا، کتابخانه دانشگاهی، فناوری اطلاعات، پارادایم داده بنیاد
|
  • Ali Akbar Khasseh, Faramarz Soheili Pages 941-966
    Among the prevalent topics in Knowledge and Information Science, the scientometrics studies are of special interest. Applying co-citation analysis, this study investigated the landscape of research in scientometrics and related metric areas and revealed the fundamental themes of it.
    The initial data of this study (including scientometrics-related documents) have been extracted from the Web of Science. Following the analysis of author co-citation frequency, correlation matrix, and dendrogram, results indicated that the co-citation pairs of “Garfield-Moed”, “Egghe-Rousseau”, and “Egghe-Hirsch” received the highest frequency among other pairs. Moreover, using hierarchical clustering led to the tracing primary themes in scientometrics research. One of interesting findings in this research is a researcher named “Kousha” which has made a crucial rule in the development of webomtrics’ cluster.
    Keywords: Scientometrics, Citation Analysis, Co-citation Analysis
  • Sahar Anbaraki, Abdolrasool Jowkar, Saeideh Ebrahimi Pages 967-988
    sharing on online scientific social networks by identifying incentives and disincentives factors that effects on willing to share knowledge In these networks as an example of virtual communities in order to maintain the vitality of networks and doing research faster and easier.
    Methodology
    The applied Research was used to collect data and it's method is cluster sampling. The study population consisted of Shiraz university and Persian Gulf university faculties. A sampling of 269 person was determined by Morgan table according to whole population (900 person). In order to gathering data it was used questionnaire by Zhao (2010).
    Findings: Findings showed that common vision, factors shared vision with The mean difference 4/82, reciprocity with The mean difference 4/04 and confidence in sharing with The mean difference 3/34, have the most effects And can be used As basis of knowledge sharing development strategies. Social affiliation with an average -0/42 has the Negative effects to knowledge sharing.
    Conclusion
    Due to the positive effect of shared vision, reciprocity and trust to share knowledge, The Specialized networks can be tried to allowing researchers provided the string with the same subject area.
    Keywords: Knowledge sharing, Incentives, Disincentives, Researchers, university of Shiraz, university of Persian Gulf, online scientific social networks
  • Faraj Allah Rahimi, Reza Salehi Pages 989-1011
    Today, the issue of knowledge acquisition and share it in the work field, especially in knowledge-based organizations, it has become more important. A library is a knowledge-oriented organization and the librarians are knowledge worker in the library. So how to encourage librarians to share their knowledge and self-learning is very important. On the one hand, Surveys show that designing work has enormous impact on the organization environment and finally on sharing of knowledge among employees. This study aimed to analyze multilevel impact of job characteristics on knowledge sharing with the mediating role of organizational identification. The current survey is an applied study from the perspective of its objectives and from the view point of data collection can be considered as a descriptive-survey study. Statistical population of the research are all of librarians in public and academic libraries in city of Ahvaz. Accordingly, the number of 108 librarians from 16 libraries in the city of Ahvaz were selected as a sample. The results analyzed on the individual level (librarians) showed that organizational identification has a significant and positive impact on knowledge sharing among librarians. Also motivational job characteristics has a significant and positive impact on organizational identification. The findings of multilevel model showed that the variable of group's level Social job characteristics has moderating between level effect in relationship between the organizational identification and knowledge sharing and the moderating role of Social job characteristics in the relationship between motivational job characteristics and organizational identification was rejected.
    Keywords: knowledge sharing, organizational identification, motivational job characteristics, social job characteristics, library
  • Esmaeil Vaziri Pages 1013-1040
    Information and Communication Technologies (ICTs) have significant role in producing research data in different scientific fields. These data not only lead to generates fields based on research data but also caused to produce a new paradigm or approach in research that calls the Fourth Paradigm or Data Intensive Researches. These researches are based on data sharing by researchers, organizations and scientific societies. It can be to reuse of these data by other researchers. Data sharing is considered as a norm in some of scientific fields. The present article, with library research method, investigated to the approaches, actions, policies and relevant regulations on data sharing in papers, regulations and stakeholder’s websites in scientific and non-scientific databases. Besides national and international organizations, scientific publishers in the world require data sharing as a condition of publications. Because of the universal agreements and data sharing acceptance in many of organizations and scientific fields and due to its benefits and applications, it seems that development of this issue can be an important step on science and research policy making and lead to more research impact in the country.
    Keywords: data sharing, research data, data intensive researches, research data management
  • Masood Ghafari, Adel Azar Pages 1041-1064
    Attribute data quality is important object for each databases. If data quality doesn’t useful, Decisions of organizations will not effective. Quality assurance is the new problem in the quality management. This approach flow to data quality management. Maybe many data are collected but they aren’t have accuracy elemnt. The propose of this paper is recognition data quality concept and dimensions data quality. Managing statistical outputs is one the important dimensions data quality that has seven elements. In this research are explaining the impact them. The method of this paper is DEMATEl. It is one the approach soft operation research. The results of article are shown that assuring accuracy, assuring accuracy and completeness have effect intensity. They are important elements and managers should notice to them.
    Keywords: data quality, data quality management, Managing Statistical Outputs, Causal mapping, DEMATEl
  • Mahnaz Jafari Pages 1065-1085
    The purpose of this study was to determine correlation hope theory on precision of user’s information retrieval from databases of medical science. Research method was quasi experimental, and the population consisted of 45 final year medical student at medical Universities in Tehran. The data gathering instrument was the Schneider (1991) hope questionnaire that has 12 questions. Schneider questionnaire measures two compounds of hope (agency and pathway) in 8 degrees Likert scale. Cronbach’s alpha for two compounds of hope theory includes agency and pathway was 92% and 82%. Two pages of the retrieved results (40 records) were examined by the users in terms of relevance to their information needs. Results showed a significant correlation between the mean values of the hope of the users and the precision of the retrieved results. The users hope with the mean value of 54/11 was at the high level. There was significant relation between demographic characteristics of gender, age and employment status with hope of the users and precision of the retrieved results. Overall findings indicate that users hope, increases the precision of the retrieved results from medical databases.
    Keywords: Theory of hope, Precision, Relevance judgment, Information retrieval, Information database of medical science
  • Hoda Homavandi, Yaghub Norouzi, Moluk S. Hoseine Beheshti Pages 1087-1110
    Purpose
    The present research was carried out with the aim of explicating the major writing and semantic problems of Persian language when using data environments and determining the degree of compatibility and attention to these features in Persian databases.
    Methodology/Approach: The present research is of survey analytical type being conducted through direct observation. Having reviewed the related literature, we kept a checklist of search key words. Each of these key words was searched in the databases under study, such as Iranian Research Institute for Information Science and Technology, regional Centre for Information Science and Technology, Noor Magaz, and Scientific Information database Affiliated with Jahad Daneshgahi, and the number of retrieved findings was recorded.
    Findings: Some of the writing and semantic features of Persian language contribute to problems associated with retrieving information from the selected databases. Some of these features include connected and disconnected forms of writing of derivative, compound, and derivative-compound words, diversity of plural forms, loanwords and their equivalents in writing as well as polysemy, homonymy, etc. , in semantics. For instance, retrieving different results for various writing forms of the key words "ÝäÇæÑی æ Ýä ÂæÑی" as derivative-compound words or "ÊÇÓیæã æ ÊÇÓیã" as various forms of recording words, or retrieving different findings for key words "ÏÑیÇی ÎÒÑ¡ ÏÑیÇی ãÇÒäÏÑÇä æ ÏÑیÇی ˜ÇӁیä" as well as lack of their appropriate coverage as synonymous words and giving the user information about it in order to improve the exploration process, for it has negative effects on search and retrieval process.
    Conclusion
    Findings indicated that Persian databases do not pay adequate attention to writing and semantic features of Persian language, and disregard many of its features in searching and retrieving information. In connection with the impact of these features on the interaction of users with databases, Persian- speaking user's need for native exploration tools and databases designed in accordance with the features of their own language have become more and more urgent. The present research has examined the ability of Persian databases in covering some of the features of this language, which have a noticeable impact on the process of searching and retrieval, pinpointing the weak points and strengths of these databases. The results of the present research could be utilized to improve the performance of the above-mentioned databases.
    Keywords: information retrieval, Databases, Persian language, Writing features
  • Omid Milanifard, Mohsen Kahani Pages 1111-1140
    While ontology development is beneficial, it is very costly and time consuming. In order to reduce this cost as well as increasing the accuracy and quality of ontology development, researchers have proposed different methodologies. The goal of these methodologies is to present a systematic manual or semi-automated development of ontologies, while each differs and has its strengths and weaknesses. In this paper, after reviewing current methodologies, we present a new integrated collaborative methodology for ontology development, and compare it with the existing ones. This new system, called Ontirandoc, has been used in two ontology development projects and its accuracy has been evaluated.
    Keywords: Ontology, Ontology Development Methodology, Ontology Development System
  • Parvin Hashemi, Ameneh Khadivar, Mehdi Shamizanjani Pages 1141-1163
    This paper is an attempt to develop a new ontology for knowledge management (KM) technologies, determining the relationships between these technologies and classification of them. The study applies NOY methodology. Protégé software and OWL language are used for building the ontology. The presented ontology is evaluated with abbreviation and consistency criteria and knowledge retrieval of KM technologies by experts. All the main concepts in the scope of KM technologies are extracted from existing literature. There are 234 words, 49 out of them are domain concepts; 1 term is about taxonomic relation and 184 terms are instances of technologies. These terms are used to develop KM technologies’ ontology based on facilitating KM processes. This type of ontology that only contains taxonomic relations, called Hyponymy Hierarchy. The presented ontology is created a common understanding in the field of KM technologies. Decision making on the choice of technology and the logic behind these decisions have not been precisely documented and widely shared. Therefore a considerable amount of knowledge is wasted. Considering the importance of sharing knowledge, this study provides the conditions that domain experts can exchange knowledge on a shared platform regardless of geographical constraints. There exists no formal ontology regarding KM technologies. In this study, we try to propose a formal KM technologies’ ontology. Uploading the presented ontology in the web environment provides a platform for knowledge sharing between experts from around the world. In addition, it helps to decide on the choice of KM technologies based on KM processes.
    Keywords: ontology, KM technologies, KM processes, NOY methodology
  • Elham Aalaei Aboozar * Pages 1165-1181
    Present study introduces a machine-based approach for Word Sense Disambiguation (WSD). In Persian, a morphologically complex language, lots of homographs are made; one way for doing WSD is allocating the right Part Of Speech (POS) tags to words, prior to WSD. Since the frequency of noun and adjective homographs in different Persian text corpuses is high, POS disambiguation of such homographs seems to be necessary for WSD. This paper introduces an approach in which first POS tagging is done, then the output, which is tagged sentences, enters the next step which is POS disambiguation of Persian nouns and adjective homographs; then the output of this step enters the final step which is applying the Lesk algorithm(a kind of unsupervised learning) for WSD. The proposed approach speeds up the WSD procedure by filtering the only relevant glosses (exist in dictionary) and increases the accuracy of the WSD procedure as well.
    Keywords: homographs, Word Sense Disambiguation, Part Of Speech tagging, disambiguation of Persian nouns, adjective homographs, Lesk algorithm
  • Hajar Sotudeh, Mojgan Houshyar Pages 1183-1206
    Aim: Automatic information retrieval is based on the assumption that texts contain content or structural elements that can be used in word sense disambiguation and thereby improving the effectiveness of the results retrieved. Homographs are among the words requiring sense disambiguation. Depending on their roles and positions in texts, homograph contexts could be divided to different types, with probably different potency in determination of similarity of documents. Using a content analysis method, the present research aims to compare the powers of five kinds of contexts including text citations, references, reference titles, paper titles and texts in homograph sense disambiguation.
    Methodology
    Applying a content analysis method, the present paper concentrates on a document test collection built on English homographs by choosing a sample consisted of 3637 articles containing 19 homographs about 54 subjects published during 2000-2015. Discriminant analysis was used to determine the similarity within or differentiation between the 54 document clusters.
    Findings: According to the results of the discriminant analyses carried out within each of the clusters, sub-clusters of documents can be observed, though with a very little differentiation in terms of the homograph contexts. Text-citation and reference contexts are revealed to have minimum role in differentiating between the documents within the clusters.
    Conclusion
    Documents containing synonymous homographs form clusters within which documents are rather similar in terms of their homograph contexts. Furthermore, homograph context types are not equal in their power to determine similarities. Text-citation context and reference context types showed the highest degree of similarities within the clusters. These two context types, which show high similarity within clusters, can be used to improve retrieval results. It is suggested that the results of the comparison of these two contexts can be used as a tool for secondary ranking or clustering of information retrieval
    Results

    Originality: This is the first research, of its kind, to define different text contexts and compare them in terms of their power to determine similarity of texts containing synonymous homographs.
    Keywords: Homographs, similarity, word sense disambiguation, title context, reference-title context, text-citation context, text context, reference context, discriminant analysis
  • Hamid Reza Khedmatgozar, Payam Hanafizadeh, Mehdi Alipour, Hafezi Pages 1207-1230
    Content is a term that has been highly regarded by researchers and practitioners of different fields, to the extent that it has been referred to the King. However, different researchers have approached the definition of content from a specific point of view so that such differences in conceptions and definitions sometimes lead to controversies. So the main question is taken into consideration in this study is: What is really content?. In order to answer this question, in this study after identifying the different definitions of this term in different contexts, based on comparative evaluation method, these definitions are compared. After that, based on analysis of these results, a conceptual framework called (3C) is proposed for describing the process of content creation and integrating content definitions. This framework, through a simple but efficient representation, intends to offer an operational definition of content which can be used in all fields of research and practice. According to this framework, content is a subjective creation in the mind of work creator which has different expressions and manifestations. It is transferred through appropriate conduits to the respective conduitee by being placed in containers of different kinds like product, service, or procedure. The framework indicates that the concept of content is the outcome of multiple processes malfunctioning one of which renders it meaningless. Then, in order to validate the proposed framework, it has been interpreted in five different contexts. The result of this analysis shows that the proposed framework is valid. In the end, as suggestions for the future, questions have been raised that researchers can respond to them in order to develop this framework.
    Keywords: Intellectual process, Content, Conduit, Conduitee, Operational Definition, Creation
  • Saeed Rouhani, Paria Gholizadeh Pages 1253-1270
    In the world of the training, online training is introduced as a modern model of training services. Cloud computing is a modern technology which is provided software, infrastructure and platform as internet services in IT world. So in this research, the impact of cloud computing on e-learning with quantative / prohebationary method was recommended. Both servers with cloud computing and web based technology, with particular parameters by means of Apache benchmark service was measured. SPSS software was used as data analysis to represent the hypothesis testing. The final consequence which was resulted from comparing two servers throughout three different tests named as: evaluation of accessibility to the first page of moodle, accessibility to the login file system and accessibility to the academic file, by means of four parameters such as: response time, throughput, scalability and accessibility, showed that cloud computing server is better than the web based server.
    Keywords: Cloud Computing, Web 2.0, E-Learning, LMS
  • Ismael Mostafavi, Farideh Osareh, Mohammad Tavakolizadeh, Ravari Pages 1271-1299
    This study aimed to identify and analyze the structure of “Knowledge and Information Science (KIS)” scientific articles using co-word analysis in the “Web of Science (WoS)” database. Methodology of this study was content analysis of articles. By co-word analysis of the articles, subjects and concepts of KIS were identified, using Between-Groups Linkage algorithm in clustering techniques. The study population was selected using the census sampling of 16475 journals’ articles in WoS database (2009-2013). Also, statistical analysis regression correlation was used. RaverPremap software, SPSS, and Excel were also used. Findings showed that the words "information", "web", "research", "citation analysis", "knowledge", "Library", "journals", and" technology" have high impact in studies. Analysis of clusters showed that articles words divide to 13 clusters. The main subjects of clusters includes “teaching and learning of KIS; Information literacy”, “Knowledge & Information Organization”, “Web resources and social networks”, “professional ethics in information science”, “informatics, communication and health information services”, “information management; information systems; knowledge management and innovation", “indicators of informetrics and scintometrics”. Analyzing of clusters’ concepts indicated emerging some other fields of science studies in KIS is phenomenon. Given the diversity and increases of scientific capital of other disciplines in KIS scientific outputs, interdisciplinarity of KIS knowledge was increased as well. Awareness of the interdisciplinary relation of KIS with other fields enabled experts to strengthen the cooperation with their researchers.
    Keywords: content analysis, knowledge, information science, co-word analysis, clustering of concepts
  • Ahmad Ganji, Mohammad Rabiei, Azin Rahmati Pages 1301-1317
    This research tries to study the effect of information limitation on the users’ tendency toward using Internet information amongst adolescents and youth in the Tehran. After reviewing research theoretical and practical literature, using internet has been defined as using Internet for gathering information and for task and professional purposes like as scientific use and news reading. Theoretical explanation of the information limitation effect on the user's tendency has been possible based on sociological and Communication theories. In relationship between two mentioned variables, Two moderator variables – social and economical status and use experience- has been studied .This study research method is survey and research data has been gathered using questionnaire. Our population is 15 to 29 years old adolescents and youth in the Tehran. Assessing data gathered from 384 respondents show that adolescents and youth have average tendency toward information using. Hypothesis testing shows that information limitation has a negatively significant correlation with users’ attitude. Based on the research, users’ experience and social and economical status don’t have a significant correlation with the information limitation effect on the users’ tendency.
    Keywords: Internet Users, Using Internet Information, Information Limitation, User's Experience, Adolescents, Youth in the Tehran
  • Fatemeh Bonari, Abdolhossein Farajpahlou Pages 1319-1343
    The aim of this study investigated the status of Shahid Chamran University's faculty of management knowledge repository as part of the university's repository of organizational knowledge, identify problems and provide solutions to improve the system it is. As a practical research, it followed the survey method which was administered as a case study. To collect data about the views of experts and faculty members Shahid Chamran University to arrange interviews and questionnaires were used. Interview all relevant experts was performed and the questionnaire among sample society to that stratified- random sampling method selected, was distributed. The findings showed that faculty members are more or less positive attitude towards the existing system and the assignment of his work are and the existence of such a system is useful to know. Despite the problems,almost all members of the system they use but we must bear in mind that with increasedmembers of the trading systemthey will increase voter turnout. So the need to inform the public about the system and the holding period and regular workshops with quality felt. Due to system problems and solutions provided by users to improve the promotion and advancement of management knowledgerepository the university helps. To further improve this system can be hoped an important part of the infrastructure necessary for the implementation of knowledge management at the Shahid Chamran University provided.
    Keywords: Knowledge, Knowledge management, Research knowledge repository, Research Information Management System shahid Chamran University
  • Shahla Rezvani Pages 1345-1363
    Information systems are growing rapidly; academic libraries should have the ability to respond quickly to new audience requirements. Academic libraries, as the center responsible for providing information services to a wide range of individuals, need to be in line with existing innovations in the field of information. The purpose of this study was to provide a service-oriented architecture model in the university libraries of Mazandaran province. Data analysis method in this research, theoretical coding was derived from the grounded theory method. The statistical population of the study consisted of universities librarians of Mazandaran province, which was selected through a targeted sampling method. 25 subjects were selected in this study. . The findings of the research indicate that human factors, structural and technical factors, supervisory and managerial factors, and organizational strategies as factors affecting service oriented architecture in the universities libraries of Mazandaran province were identified. Also, the results showed that in a grounded pattern of the use of information technology as a causal condition Through the provision of IT-based services and easy access to IT infrastructure, leads to the deployment of service-oriented libraries.
    Keywords: Service Oriented Architecture, Academic Library, Information Technology, Grounded Theory