فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 64 (زمستان 1394)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 64 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله توحیدی نیا، نعمت الله صفری فروشانی صفحات 7-41
    با از بین رفتن بخشی قابل توجه از تالیفات علمای امامیه در حوزه تاریخ نگاری، آثار نگاشته شده از سوی محدثان، مهم ترین منبع پژوهش در تاریخ تشیع و سیره معصومان: را تشکیل می دهد. این موضوع خاستگاه پیدایش این پرسش است که کاربست رویکرد و روش حدیثی در نگارش تاریخ، چه اثری بر گزاره های تاریخی داشته است و به طور کلی، تاریخ نگاری روایی امامیه از چه ویژگی هایی برخوردار است؟ تحقیق حاضر برای پاسخ دادن به این پرسش، با رویکردی میان رشته ای، پس از ارائه گزارشی درباره بستر شکل گیری این کتب، به بررسی انگیزه محدثان از نگارش آن ها و مقایسه رویکرد آنان در گزارش تاریخ با دیدگاه تاریخ نگاران پرداخته است؛ و سپس ارزیابی سندی و محتوایی برخی گزاره های تاریخ نگاری روایی امامیه تا نیمه قرن پنجم هجری را در دستور کار خود قرار داده است.
    کلیدواژگان: امامیه، تاریخ نگاری شیعه، تاریخ نگاری روایی، محدثان شیعه، نقد متن
  • محمدرضا احمدی ندوشن، محمدحسن زمانی صفحات 43-67
    شاید بیشترین نقدها و شبهه افکنی های خاورشناسان درباره امامان شیعه: متوجه امام حسن مجتبی(ع) باشد. رویدادهای پر تنش دوران کوتاه خلافت امام(ع) که به صلح با معاویه انجامید و نیز حوادث پس از صلح، زمینه ساز بروز پرسش هایی فراوان در بین خاورشناسان شده است. پاسخ خاورشناسان به این پرسش ها در دو دسته کلی قابل تقسیم بندی است؛ دسته ای زبان به نقد امام(ع) گشوده اند و گروهی نیز با نگاهی واقع گرایانه به ارزیابی شرایط اجتماعی آن روزگار و رفتار سیاسی امام پرداخته و موضع سیاسی ایشان را منطقی دانسته اند. این مقاله پس از گزارش دیدگاه مثبت و منفی خاورشناسان، با استناد به منابع تاریخی و حدیثی، به نقد دیدگاه منفی آنان پرداخته است.
    کلیدواژگان: امام حسن(ع)، خاورشناسان، استشراق علمی، سیره حکومتی، معاویه
  • سید امیر میرهلی صفحات 69-103
    تاریخ دودمان اموی یکی از مهم ترین برهه های تاریخی در جهان اسلام است که تاریخ پژوهان پرشماری به بررسی آن پرداخته اند. کاوش در چگونگی برآمدن تا برافتادن این دودمان، شاخصه اصلی این پژوهش ها بوده است. اما فراکاوی و کالبدشکافی چرایی برآمدن و برافتادن امویان امری است که تاکنون چندان مورد توجه قرار نگرفته است. این در حالی است که در دهه های اخیر رهیافت های میان رشته ای و به دنبال آن بررسی چرایی برافتادن دودمان های تاریخی با بهره گیری از نظریات جامعه شناسی تاریخی، در تاریخ نگاری رواج چشم گیری داشته است. این نوشتار پژوهش های گوناگون صورت گرفته پیرامون امویان را در سه حوزه تاریخ نگاری غربی، عربی و ایرانی در دو قرن اخیر، با در نظر گرفتن توالی زمانی پژوهش ها و مکتبی که پژوهش بدان تعلق دارد مورد بررسی قرار داده و کوشیده است کاستی ها و نارسایی های هر یک از آن ها را نمایان سازد و سرانجام درباره بایسته های اموی پژوهی در آینده، چند نکته را یادآور شده است.
    کلیدواژگان: امویان، مستشرقان، تاریخ نگاری، اموی پژوهی، جامعه شناسی تاریخی
  • سیف الله ملاجان، سید ناصر موسوی صفحات 105-137
    بخارا مهم ترین شهر ماوراءالنهر در دوره اسلامی است که در سال های پایانی دهه سوم قرن چهاردهم هجری شاهد یک درگیری مذهبی گسترده بین شیعیان و اهل سنت بود. این درگیری که به بهانه بدعت خوانده شدن مراسم عزاداری شیعیان در سال 1328ه. ق و به رهبری «آستانه قول قوش بیگی» به عنوان نماینده اقلیت شیعه و «برهان الدین» به عنوان نماینده اکثریت سنی و محتسب شهر آغاز شد، ریشه در زمینه های سیاسی و اجتماعی و قومی پیشین داشت که مهم ترین آن ها را می توان این گونه برشمرد: دامن زدن به تعصب دینی از سوی برخی حاکمان، ضعف قدرت مسلمانان در ماوراءالنهر و سوء استفاده غیرمسلمانان برای دست اندازی به سرزمین های مسلمان نشین، افراط گرایی مذهبی از سوی شیعیان و اهل سنت ماوراءالنهر، اختلاف های قومی و رقابت های سیاسی در شهر بخارا. پیش از سلطه اتحاد جماهیر شوروی، این نزاع مهار شد و شیعیان و اهل سنت بخارا دوباره به زندگی مسالمت آمیز خود روی آوردند. این نوشتار، ضمن بررسی تاریخی چگونگی و چرایی این واپسین نزاع سنی شیعی در بخارا پیش از گسترش موج ملی گرایی و سلطه روس ها، به این نتیجه رسیده است که مسلمانان ماوراءالنهر باید با دوراندیشی و افزایش آگاهی دینی خود، مصالح امت اسلامی را حفظ کنند و به تقویت همگرایی بپردازند.
    کلیدواژگان: بخارا، ماوراءالنهر، منازعات شیعی، سنی، آستانه قول، برهان الدین
  • عبدالرفیع رحیمی، صباح خسروی زاده صفحات 139-161
    شکوفایی فرهنگ و تمدن اسلامی و ضعف قدرت مرکزی خلافت و در نتیجه واگرایی سیاسی جهان اسلام، زمینه ساز پیدایش و گسترش فرقه هایی با باورهای التقاطی در حوزه خلافت عباسی شد. باورهای برخی از این فرقه ها در تعارض آشکار با شریعت اسلام بود. فرقه شلمغانیه که برخی منابع آن را عزاقریه نامیده اند، نمونه ای از این فرقه هاست. این فرقه که محمد بن جعفر شلمغانی آن را در عصر غیبت صغری بنیان نهاد، معتقد به حلول و تناسخ بود و به همین دلیل از سوی شیعیان اثنی عشریه رانده شد. مقاله حاضر بر آن است با بررسی پایگاه اجتماعی بنیان گذار این فرقه و تحلیل اوضاع زمانه زیست او، در نگاهی تاریخی، چگونگی اثرپذیری مبانی فکری و ساختار اندیشه ای این فرقه را از اندیشه های نوظهور در مرکز خلافت بازنمایی کند.
    کلیدواژگان: شلمغانیه، عزاقریه، محمد بن جعفر شلمغانی، فرق شیعه، عصر غیبت صغری
  • احمد فضلی نژاد، فرشاد مهرجویی صفحات 163-191
    یورش های ویران گر چنگیز باعث نابودی زنجیره ای از شهرها و آبادی های ماوراءالنهر شد که پیش از آن از رونق و شکوفایی کم نظیری برخوردار بودند. در تقسیمات خاندان چنگیزی، این منطقه به خاندان جغتای اختصاص یافت که بین سال های 624ه. ق/ 1227م تا 763ه. ق/1362م بر آن حکم راندند. جغتاییان مظهر و نماینده مغولان صحراگرد و وفادار به سنن اجدادی خود به شمار می آمدند که زندگی شان در پناه یاسا معنا می یافت. جغتای (حک. 624640ه. ق/ 12271242م) در دوران حکومت چنگیز، مامور اجرای دقیق یاسا و دستورات چنگیزخانی بود. او به واسطه اتخاذ سیاست ضد اسلامی و تحمیل یاسای مغولی بر مردمان تحت قلمرو حکومتی خود، به دشمن سوگندخورده مسلمانان معروف شد. پس از او، شاه زادگان مغولی «اولوس جغتای» با کنار گذاشتن دین آبا و اجدادی خود، به اسلام روی آوردند. با اسلام آوردن جغتاییان، برخی آداب و رسوم شمنی نیز به چالش کشیده شد و نفوذ گروه های مسلمان، به ویژه صوفیان، گسترش یافت. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی، روند اسلام پذیری خان های اولوس جغتای در ماوراءالنهر را بررسی کرده، اثرات آن را بر جامعه آسیای مرکزی ارزیابی می کند.
    کلیدواژگان: مغولان، ماوراءالنهر، جغتای، اولوس جغتای، صوفیان ماوراءالنهر
  • سید حسن مهدیخانی سروجهانی صفحات 193-222
    مرینیان به عنوان ادامه دهنده سیاست مرابطون و موحدون در مقابله با نهضت استرداد مسیحی، در سده هفتم هجری در عرصه سیاسی مغرب اقصی ظهور کردند. آنان پس از تثبیت حکومت خود، به قصد جهاد اسلامی وارد اندلس شدند. مرینیان علی رغم درگیری هایی که با مسیحیان اندلس داشتند، گاه با برخی از دولت های مسیحی، از جمله دولت آراگون متحد شده، هم کاری می کردند. این نوشتار با توجه به اوضاع و شرایط سیاسی اندلس و از طریق بررسی معاهدات نظامی مرینیان با آراگون و واکاوی علل و زمینه های هم کاری آنان به این نتیجه رسیده است که اختلافات آن دو دولت با پادشاهی قشتاله و حکومت بنی احمر، اهداف و منافع مشترکی را برای طرفین رقم می زد؛ به طوری که جهت دست رسی به آن اهداف، ناگزیر به هم کاری با یک دیگر و بستن معاهدات نظامی بوده اند.
    کلیدواژگان: مرینیان، آراگون، قشتاله، بنی احمر، اندلس
|
  • Ruhollah Towhidiniya, Nematollah Safari Forushani Pages 7-41
    In spite of the annihilation of the measurable part of compilations of Imamiyeh scholars in regard with historiography, the written works of scholars is considered as the most important sources of research in regard with the Shiite history as well as the conduct of infallible Imams peace be upon them. This issue leads to the raising of this question concerning the effect of approach and narrative method of historiography on the historical propositions as well as the features of Imamiyeh narrative historiography. Following the presentation of a report on the development of these books, the present research has investigated the motivation of traditionists to write them and compared their approaches with those of historiographers to answer this question. Finally, it has been done the documentary and content investigation of some propositions of Imamiyeh narrative historiography up to the half of 5th century.
    Keywords: Imamiyeh, Shiite historiography, narrative historiography, Shiite traditionists, criticism of text
  • Mohammadreza Ahmadi Nadooshan, Mohammad Hassan Zamani Pages 43-67
    Among the criticisms and suspicions made by the orientalists regarding the Shiite Imams, the most issues are directed towards Imam Hassan Mojtaba PBUH. The occurrence of stressful events in the short period of Imam Hassan’s caliph led to the peace with Muawiyah as well as the incidents happened following the peace provided the ground for the raising of numerous questions among the orientalists. The orientalists’ answers to these questions are divided into two general branches: one group has criticized Imam and the other has investigated the social circumstances of that time as well as Imam’s political conduct through a realistic view and considered his political position as a logical one. Following the report on the negative and positive view of orientalists, this article has criticized them referring to the historical and tradition sources.
    Keywords: Imam Hassan PBUH, orientalists, scientific Orientalogy, governmental conduct, Muawiyah
  • Seyed Amir Mirheli Pages 69-103
    The period of Umayyad dynasty is considered as the most significant historical spans in the world of Islam being studied by a number of history surveyors. The investigation on the emergence and collapse of this dynasty has been the main property of this research, but the cause of this issue has not been that much regarded. While in the latest decades it has been prevalent the interdisciplinary approaches as well as the study on the cause of collapse of dynasties through the historical sociological view within the historiography.This writing has investigated the researches done in regard with Umayyads in the three domains of western, Arabic and Iranian historiography in the latest centuries considering the order of researches and the school to which the researches belong. It has endeavored to manifest the drawbacks of each of them. Finally, it has reminded some points related to the necessities of Umayyad survey in the future.
    Keywords: Umayyads, orientalists, historiography, Umayyad survey, historical sociology
  • Seifollah Mollajan, Seyed Nasser Musavi Pages 105-137
    Bokhara being considered as the most important city in Transoxania in the Islamic period has been the witness of an extended religious struggle among Shiites and Sunnites in the latest years of the second decade of 14th century After Hijrah. This struggle initiatedwith the purpose of calling Shiite mourning ceremony as an innovation- in 1328 After Hijrah- leading by “Astaneh Qowl Qosh Beigi” as the representative of Shiite minority group and “Borhanoddin” as the representative of Sunnite majority group as well as the censor of the city and it had its root in the previous political, social and tribal grounds, the most important of them are as follow: The prevalence of religious prejudice by some rulers, the weakness of Muslims in Transoxania as well as the misuse of non-Muslim to have access the Muslim lands, the religious extremism by Shiites and Sunnites in Transoxania, tribal disputes and political competitions in Bokhara. This dispute was settled and the Shiites and Sunnites of Bokhara went back totheir peaceful life. In addition to the historical study of quiddity and cause of this recent struggle in Bokhara previous to the extension of nationalism as well as the domination of Russians, this writing has concluded that Muslims should preserve the favorites of Islamic nation through the prudence, enhancement of religious awareness and strength of union.
    Keywords: Bokhara, Transoxania, Shiite, Sunnite disputes, Astaneh Qowl, Borhanoddin
  • Abdolrafi Rahimi, Sabah Khosravizadeh Pages 139-161
    The flourishing of Islamic culture and civilization, weakness of caliphate central power and consequently the divergence of the world of Islam provided the ground for the emergence and extension of sects with eclectic beliefs within the domain of Abbasid Caliph. The beliefs of some of these sects were obviously against Islam religion. One of these sects could be Shalmaqaniyeh also known as Azaqariyeh in some sources. This sect founded by Mohammad ibn e- Ja’far Shalmaqani in the lesser occultation was rejected by Twelve- Imam Shiites, since they believed in incarnation and reincarnation. The present writing is to investigate the social position of founder of this sect and to analyze the circumstances present in his life time and to illustrate the quiddity of the effect of newly emerged thoughts in the center of caliph on the intellectual principles and structure of thought of this sect by in a historical view.
    Keywords: Shalmaqaniyeh_Azaqariyeh_Mohammad ibn e Jafaer Shalmaqani_Shiite sects_lesser occultation
  • Ahmad Fazlinezhad, Farshad Mehrjuee Pages 163-191
    The destructive assaults of Changiz led to the annihilation of a number of cities and villages in Transoxania being of a singular prosperity in the preceding time. In the divisions of Changiz household, this region was devoted to Joqtay household who ruled on it from 624 After Hijrah /1227 A.C towards 763 After Hijrah/1362 A.C. Joqtay household were considered the symbol and representative of nomad Mongolian and loyal to their ancestors’ traditions while their life got its meaning under the shadow of Yasa. During changiz government -624/1227 to 640/1242- Joqtay was in charge of the exact administration of Yasa and changiz khan orders. He got known as the definite opponent of Muslims due to taking anti-Islamic policy and imposing Mongolian Yasa to people under its government realm. After him, the Olos Joqtay’s Mongolian queens tended towards Islam by putting their ancestors’ religion away. This led to challenging some shamanic traditions and the extended prevention of Muslim groups particularly Sufis. The present writing has studied the trend of Olos Joqtay accepting Islam in Transoxania and evaluated its effects on the community of central Asia.
    Keywords: Mongolians, Transoxania, Joqtay, Olos Joqtay, Sufis in Transoxania
  • Seyed Hassan Mahdikhani Sarv Jahani Pages 193-222
    Almarinids emerged as the continuers of Almoravids and Movahedin’s policy against the Christian return movement in the 7th century within the political ground of far west. After the strengthening of their government, they entered into Andalusia with the purpose of Islamic jihad. In spite of having struggle with the Christians of Andalusia, Almarinids joined some Christian governments including Aragon and cooperated with them. Considering the political statuses of Andalusia, the military contracts of Almarinids with Aragon along with the investigation of the causes and grounds of their cooperation, this writing has concluded that the disagreement of those two governments with Castile kingdom as well as Bani Ahmar government was leading to the common objectives and favors for the two parties, so that achieving those aims was in need of cooperation and military contracts.
    Keywords: Almarinids, Aragon, Castile, Bani Ahmar, Andalusia