فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 95 (پاییز 1402)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 95 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده لیلا تقوی سنگدهی، سمیه آقامحمدی، علیرضا اشتری تفرشی صفحات 7-30

    خواب حالتی است توام با آسایش و آرامش که بر اثر از کار بازماندن حواس ظاهر در انسان و حیوان پدید می آید. رویا آن چیزی است که در خواب دیده می شود؛ بخشی از رویاها صادقانه هستند. این پژوهش با روش وصفی تحلیلی مضامین رویاهای صادقانه حضرت رسول9 و تاثیرشان در تصمیم گیری های ایشان را مورد بررسی قرار داده است. این بررسی حکایت گر آن است که خواب و رویا در فرهنگ اعراب قبل و بعد از ظهور اسلام همچون دیگر ملل مجاور آن ها دارای اهمیت بسیاری بوده است. مقاله با تاکید بر این که وحی و معراج در حالت خواب و رویای صادقه محقق نشده، بلکه هر دو در عالم بیداری بوده، نشان می دهد که مضمون رویاهای پیامبر عموما درباره سرنوشت اشخاص یا جنگ ها و حوادث و به نوعی پیش بینی رویدادهای آینده بوده است. آن حضرت گاه از رویای صادقانه برای اعتباربخشی به سخنان خود استفاده می کرد اما اغلب، رویا را معیار حجیت برای یاران خود نمی شمرد و آنان را وادار به انجام کاری بر پایه رویا نمی نمود.

    کلیدواژگان: پیامبر اعظم، عصر نبوی، رویا و تاریخ، صحابه پیامبر، معراج
  • محمدعلی توحیدی نیا، مجید کافی، روح الله توحیدی نیا صفحات 31-60

    عقل گرایی و نص گرایی از چالش برانگیزترین موضوعات تاریخ تفکر اسلامی بوده و نخستین نشانه ها و ثمرات خود را در تفکر و عمل اصحاب اثر و معتزله نشان داده است. در نوشته حاضر پس از طرح مهم ترین گونه های مواجهه صادقین8با این دو گروه، تطبیق گونه ها در دستور کار قرار گرفته تا راه برای تحلیل اشتراکات و اختلافات مواجهه گشوده شود. فرضیه تحقیق این بود که رویکرد مشترک صادقین8در ارتباط با سران اصحاب اثر، مبتنی بر مراجعه به سنت نبوی برای فهم دینی بود؛ در کنار مواجهه ای سنجیده با معتزله به دلیل ضرورت اصلاح چگونگی بهره گیری از عقل در فهم دینی. یافته های پژوهش نمایانگر تعدد گونه های همگرایی با اصحاب اثر در برابر تعدد گونه های واگرایی با معتزله است. البته جز رویکردهای حدیثی و عقلی، متغیرهای دیگری هم در نوع مواجهه با این دو فرقه موثر بوده است.

    کلیدواژگان: امام باقر، امام صادق، عقل گرایی، نص گرایی، معتزله، اصحاب اثر
  • سید مهدی محمدی* صفحات 61-85

    یکی از عرصه های مهم مباحث نوپدید فقهی، بررسی نقش تاریخ در فقه پژوهی با تاکید بر پرسش هایی درباره چگونگی کشف سنت و خاستگاه صدور حکم فقهی است. در این پژوهش با روش تحلیلی استنادی، نقش دانش تاریخ در عرصه دو پرسش مذکور بررسی شده است. مهم ترین نتایج این پژوهش آن است که سه امر اثبات اتصال سیره به عصر حضور (به عنوان یکی از راه های یقین آور برای نیل به سنت محکی)، تکوین پدیده یقین آور تواتر در اخبار و سرانجام تحصیل اجماع (که کارویژه ای در جهت دست یابی قطعی به نظر امام معصوم7 است)، نیازمند اطلاعات معتبر و تحقیقات روش مند تاریخی و یا مطالعات و پژوهش های معطوف به تاریخ فقه و فقهاست. از سوی دیگر، شناخت مصادیق موضوعات احکام به ویژه موضوعات مستنبطه و شناخت فلسفه صدور برخی فتاوای سرنوشت ساز مانند حکم تحریم تنباکو، از دیگر عرصه های نقش آفرینی تاریخ در فقه پژوهی به شمار می آید.

    کلیدواژگان: فلسفه علم تاریخ، فلسفه فقه، تاریخ فقه، تاریخ فقها، مناسبات تاریخ و فقه
  • محمدعلی رحیمی ثابت*، محسن الویری، علیرضا ابطحی صفحات 87-112

    شناسایی سنت های عاشورایی در میان مردم عادی و نقش این سنت ها در شکل گیری فرهنگ عاشورایی در مقاطع مختلف تاریخی دارای اهمیت بسیاری است؛ از همین رو مقاله پیش رو برای پاسخ به این پرسش تدوین شده است که سنت های عاشورایی مردمی، در بازه زمانی سقوط خلافت عباسی به دست مغولان (656ق) تا روی کار آمدن صفویان (907ق) در ایران کدام است؟ و چه نقشی در شکل گیری فرهنگ عاشورایی متناسب با تحولات سیاسی و اجتماعی شیعیان در این دوران داشته است؟ مقاله با یاری گرفتن از چارچوب مفهومی آیین در تحلیل گزاره های تاریخی مربوط به این موضوع، چهار سنت زیر را در بین توده های مردم شناسایی کرده است: رواج نقل مناقب و فضایل اهل بیت، شباهت بخشی و هم ذات پنداری میان اشخاص و رویدادهای روزمره با واقعه عاشورا، آیینی شدن سبک پوشش گروه هایی از مردم تحت تاثیر حماسه عاشورا، و زیارت مراقد ایمه اطهار:. این چهار سنت در شکل گیری فرهنگ عاشورایی در محدوده جغرافیایی، تمدنی و فرهنگی ایران متناسب با تحولات تشیع در این دوران یعنی: گسترش فعالیت سیاسی اجتماعی شیعیان پس از حمله مغولان، میل و گرایش بعضی از حاکمان به تشیع، و نزدیکی تصوف و تشیع نقش داشت.

    کلیدواژگان: سنت های عاشورایی، فرهنگ عاشورایی، تاریخ اجتماعی، تاریخ ایران، عصر مغول
  • پوریا اسمعیلی*، عباس برومنداعلم، محسن بهرام نژاد، امیرحسین حاتمی صفحات 113-140
    این نوشتار رویکردهای سیاسی و نظامی سلاجقه ایران و فاطمیان مصر را در نحوه واگذاری اقطاعات نظامی و استغلال به امیران آن دو حکومت مقایسه می کند. مقاله با بهره گیری از روش مقایسه ای مبتنی بر وصف و تحلیل به این یافته‎ها رسیده است که سلجوقیان و فاطمیان که در اندیشه گسترش قلمرو نفوذ خود بودند در رفتاری مشابه هم در عرصه نظام زمین داری مبتنی بر اقطاعات، اراضی را برای افزایش انگیزه و اطاعت محض فرماندهان نظامی، به آنان واگذار می کردند. اما این رویکرد با گذشت زمان، به اقتدار امرای نظامی و افول این حکومت ها انجامید. فاطمیان بر خلاف سلاجقه که اقطاع استغلال را فقط به امیران نظامی اعطا می نمودند، دیوان سالاران را هم از این نوع اقطاع بهره مند می کردند.
    کلیدواژگان: سلجوقیان، فاطمیان، نظام زمین داری، امیران نظامی، دیوان سالاری
  • راضیه انصاری، محمدعلی چلونگر*، فریدون اله یاری صفحات 141-171

    سازمان دعوت به عنوان بزرگ ترین دستگاه تبلیغاتی خلافت فاطمیان (297567ق)، وظیفه خطیر گسترش و تبلیغ آموزه های اسماعیلی و فراهم آوردن زمینه های تسلط فاطمیان به عنوان تنها خلافت مشروع بر سرزمین های اسلامی را بر عهده داشت. این سازمان، فاطمیان را در مصاف با خلافت عباسی و جهان اهل سنت قرار می داد. این نوشتار با روش وصفی تحلیلی به تبیین ویژگی هایی از سازمان دعوت فاطمی می پردازد که در بهبود عملکرد این سازمان موثر بودند. نتایج این بررسی حاکی از آن است که سازمان دعوت فاطمی با برخورداری از ویژگی هایی مانند نظم و انضباط سازمانی، نظارت و کنترل سازمانی، تمرکز سازمانی، تقسیم کار و هماهنگی بین وظایف اعضای سازمان، فعالیت مستمر و فراگیر، پنهان کاری تشکیلاتی و پیروی از زنجیره فرمان توانسته بود در پیشبرد اهداف سیاسی و مذهبی خلافت فاطمی به ویژه در خارج از مرزهای آن عملکرد بهتری داشته باشد.

    کلیدواژگان: خلافت فاطمیان، اسماعیلیه، سازمان دعوت، تبلیغات دینی
  • حسن زندیه*، احمد دستوان صفحات 173-209

    اسناد به عنوان یکی از منابع دست اول، نقش مهمی در پژوهش های تاریخی ایفا می کنند. اسناد متعه به عنوان گونه ای از اسناد شرعی برآمده از فقه اسلامی، اصول و چارچوب معینی دارند که اطلاعات فراوانی در زمینه فرهنگ، اجتماع، اقتصاد و آداب و رسوم مردمان گذشته از آن ها به دست می آید. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که متعه نامه های دوران قاجار (12101343ق)، از نظر محتوایی چه مضامین و مطالبی در خود دارند؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که متعه نامه های دوران قاجار، از نظر محتوایی، متاثر از قوانین شرعی و عرفی بوده اند و جایگاه اجتماعی افراد در چگونگی تنظیم و تحریر آن موثر بوده است.

    کلیدواژگان: سندپژوهی، دوران قاجار، تاریخ اجتماعی، ازدواج، متعه نامه
|
  • Seyedeh Leila Taghavi Sangdehi, Somayye Aghamohammadi, Alireza Ashtari Tafreshi Pages 7-30

    Sleep is a state of comfort and relaxation that occurs as a result of the cessation of external senses in humans and animals. A dream is what is seen in during sleeping; Some dreams are honest. This research has analyzed the themes of the honest dreams of the Prophet Mohammad and their influence on his decisions with a descriptive- analytical method. This study indicates that dreams have been very important in the culture of Arabs before and after the advent of Islam, like other neighboring nations. Emphasizing that revelation and ascension were not realized in the state of sleep and true dreams, but both occurred in wakefulness, the article shows that the theme of the prophet's dreams was generally about the fate of people or wars and events and in some way predicting future events. Sometimes, that holiness used an honest dream to validate his words, but often, he did not consider the dreams as a criterion of authenticity for his companions and did not force them to do something based on the dreams.

    Keywords: Prophet Mohammad (PBUH), Prophetic Age, Dream, History, Companions of the Prophet, Ascension
  • MohammadAli Tohidinia, Majid Kafi Pages 31-60

    Rationalism and textualism are among the most challenging topics in the history of Islamic thought and have shown their first signs and fruits in the thinking and practice of the Companions of Al-Aathar and Mu'tazila. In this article, after presenting the most important types of Sadeghain's encountering with these two groups, matching the types is on the agenda in order to open the way to analyze the commonalities and differences of the encountering. The hypothesis of the research was that the common approach of Sadeghain in relation to the leaders of the companions of the work was based on referring to the prophetic tradition for religious understanding; Along with a measured confrontation with the Mu'tazila due to the necessity of reforming the way of using reason and intellect in religious understanding. The findings of the research show the many types of convergence with the companions of Aathar against the many types of divergence with the Mu'tazila. Of course, apart from hadith and rational approaches, other variables have been effective in the type of encountering with these two sects.

    Keywords: Imam Baqir (PBUH), Imam Sadiq (PBUH), rationalism, Textualism, Mu'tazila, companions of the work
  • Seyied Mahdi Mohammadi * Pages 61-85

    One of the important areas of emerging jurisprudential debates is the investigation of the role of history in jurisprudence with an emphasis on questions about the how of discovering the tradition and the origin of issuing jurisprudential decree. In this research, the role of history knowledge in the field of the two mentioned questions has been investigated using the citation-analytical method. The most important results of this research are that the three matters of proving the connection of conduct to the age of presence (as one of the certain ways to reach the authentic tradition), the development of the certain phenomenon of frequency in the news and finally the study of consensus (which is a special task in the direction of achieving certainty according to Imams ), it requires reliable information and methodical historical studies and researches focusing on the history of jurisprudence and jurists. On the other hand, knowing the examples of the subjects of rulings, especially the inferred subjects, and knowing the philosophy of issuing some fateful fatwas, such as the tobacco ban, are among the other areas of history's role-playing in jurisprudence study.

    Keywords: philosophy of history, Philosophy of jurisprudence, history of jurisprudence, history of jurists, relationship between history, jurisprudence
  • MohammadAli Rahimi Sabet *, Mohsen Alviri, Alireza Abtahi Pages 87-112

    Identifying Ashura traditions among ordinary people and the role of these traditions in the formation of Ashura culture in different historical periods is of significance. Accordingly, the following article has been compiled to answer this question on what the popular Ashura traditions are from the fall of the Abbasid Caliphate by the Mongols (656 A. H) until the rise of the Safavids (907 A. H) in Iran. And what role it has played in the development of Ashura culture in accordance with the political and social developments of Shiites during this period. Relying on the conceptual framework of rituals in the analysis of historical statements related to this issue, the article has identified the following four traditions among the masses of people including the prevalence of reciting the virtues of the Ahl al-Bayt, similarity and identification between people and everyday events with the event of Ashura, changing the style of covering of groups of people under the influence of the Ashura event, and pilgrimaging the shrines of the imams. These four traditions played a role in the development of Ashura culture in the geographical, civilizational and cultural limits of Iran in accordance with the developments of Shiism in this era, i.e. the expansion of social political activity of Shiites after the invasion of the Mongols, the desire and tendency of some rulers towards Shiism, and the closeness of Sufism and Shiism.

    Keywords: Ashura traditions, Ashura culture, social history, history of Iran, Mongol era
  • Pourya Esmaeili *, Abbas Boroumand Alam, Mohsen Bahram Nezhad, Amirhossein Hatami Pages 113-140
    This article compares the political and military approaches of the Seljuks of Iran and the Fatimids of Egypt in the way of handing over the military fiefdoms and exploitation to the amirs of those two governments. Through the comparative method based on description and analysis, the article has reached the findings that the Seljuks and Fatimids - who were thinking of expanding their influence - in a similar behavior in the field of land tenure system based on fiefdoms, used lands to increase motivation and the pure obedience of the military commanders. But over time, this approach led to the authority of military commanders and the decline of these governments. Fatimids, unlike the Selajqahs, who only granted the vassalage to military amirs, also gave the bureaucrats the benefit of this type of vassalage.
    Keywords: Seljuks, Fatimids, land system, military emirs, bureaucracy
  • Raziyeh Ansari, MohamadAli Chelongar *, Fereudoun Allahyari Pages 141-171

    Da'wat organization, as the biggest propaganda means of Fatimid caliphate (567-297 A. H), was responsible for the important task of spreading and propagating Ismaili teachings and providing the grounds for Fatimid domination as the only legitimate caliphate in Islamic lands. This organization made the Fatimids against the Abbasid caliphate and the Sunni world. This article, using a descriptive-analytical method, explains the features of the Fatimi Da'wat organization that were effective in improving the performance of this organization. The results of this study indicate that the Fatemi Da'wa organization with features such as organizational discipline, organizational supervision and control, organizational focus, division of work and coordination between the tasks of the organization's members, continuous and comprehensive activity, organizational concealment and following the chain of command was able to perform better in advancing the political and religious goals of the Fatimid Caliphate, especially outside its borders.

    Keywords: Fatimid caliphate, Ismailit, Da'wat organization, religious propaganda
  • Hassan Zandieh *, Ahmad Dasttavan Pages 173-209

    Documents, as one of the first-hand sources, play an important role in the historical researches. As a type of Shari'ah documents arising from Islamic jurisprudence, concubine documents have certain principles and frameworks from which a lot of information can be obtained in the field of culture, society, economy and customs of the past people. The main question of the current research is what were the themes and content of the concubine license in Qajar era (1210 -1343 A. H). The findings of the research clarify that concubine license in Qajar period were influenced by Sharia and customary laws in terms of content and the social status of people was effective in the way they were written.

    Keywords: documentary research, Qajar era, social history, marriage, concubine license